Ampersand Januari 2012

18
1 Verschijnt maandelijks, behalve in juli en augustus www.cdenv.be ampersand LEDENBLAD VAN CD&V - JAARGANG 12 - JANUARI 2012 AFGIFTEKANTOOR LUIK X FOTO MARC WALLICAN IK BESEF DAT IK EEN VOORBEELD- FUNCTIE HEB EN WIL DAT OOK ERNSTIG NEMEN... WWW.DETOEKOMSTLUISTERT.BE

description

Ampersand Januari 2012

Transcript of Ampersand Januari 2012

Page 1: Ampersand Januari 2012

1

Ver

sch

ijnt

maa

nd

elijk

s, b

ehal

ve in

juli

en a

ug

ust

us

www.cdenv.be

ampersandLEDENBLAD VAN CD&V - JAARGANG 12 - JANUARI 2012 AFGIFTEKANTOOR LUIK X

FO

TO M

AR

C W

ALL

ICA

N

IK BEsEF dat IK EEn VOOrBEELd-FunCtIE HEB En WIL dat OOK ErnstIg nEMEn...

WWW.dEtOEKOMstLuIstErt.BE

Page 2: Ampersand Januari 2012

2

WaarOM dE tOEKOMst LuIstErt?

in Brugge Als Brugge onlangs weer opvallend goed scoorde in de Vlaamse stadsmonitor, dan wijst dat op een volgehouden dynamisch beleid in alle domeinen. De stad scoort uitstekend op vlak van economie, veiligheid, communicatie, mobiliteit, vertrouwen in de medemens en in de lokale overheid. De Stad trekt, vaak met ruime voorsprong, de lijst op vlak van fi erheid over de stad, tevredenheid in de buurten, tevredenheid over spel- en schoolvoorzieningen en kinderopvang. Een dergelijk positief rapport is een opsteker voor burgemeester Patrick Moenaert en de huidige bestuursploeg, maar ook een mooie erfenis voor onze eigen lijsttrekker bij de komende gemeenteraadsverkiezingen, Dirk de Fauw. Als gedeputeerde en als actief gemeenteraadslid, bereidt hij zich, voorzien van een pak ervaring en een frisse blik, voor op de toekomst van onze stad. De toekomst luistert en Brugge luistert naar de toekomst: inspraak is hier vanzelfsprekend, ook voor kinderen en jongeren. Zij bepalen mee de invulling van hun buurtspeelruimte. Zij moeten de kans krijgen om in de beste omstandigheden op te groeien in onze stad: ze moeten er kunnen spelen, studeren, wonen.

Premies voor jonge gezinnen, studentenvoorzieningen en voldoende sociale woningbouw moeten onze stad aantrekkelijk en betaalbaar houden. Zodat we hoog kunnen blijven scoren als een warme, fi ere, luisterende gemeenschap die de toekomst vol hoop tegemoet ziet.

in Vilvoorde“In ieder geval niet in Vilvoorde!” Dat waren de woorden van de dochter van Marc Van Asch toen ze enkele jaren geleden een eigen stek zocht. Een paar maanden later kwam ze thuis met de melding: “Papa, we hebben een huis gekocht... in Vilvoorde.”

Gisteren, vandaag en morgen liggen zo dicht bij elkaar. Ik heb hier mijn tofste jaren beleefd in de jeugdbeweging, ik heb er mijn echtgenote gevonden, onze vier kinderen zijn hier geboren en getogen. En wij hopen hier later nog een gelukkige ouwe dag te kunnen beleven. Vilvoorde is dan ook grondig veranderd. We gebruiken volop onze belangrijkste troeven: centrumstad, op een boogscheut van Brussel en de nationale luchthaven en een goed uitgerust openbaar vervoersnet. We zijn fi er vandaag de mediastad van Vlaanderen te zijn. We zetten resoluut in op de toekomst met een rits hoogtechnologische bedrijven en bouwen een volledig nieuwe stadswijk in hartje Vilvoorde.

Een moderne stad aan het kanaal, gebouwd op de fundamenten van ons historisch verleden. Waar jong en oud zich thuis voelt. En waar ik hoop dat ook onze kleinkinderen, die hier nu al hun eerste stapjes zetten, hun eigen plekje zullen vinden. Want de toekomst luistert, ook bij ons in Vilvoorde.

in dendermondeIn de scholenstad Dendermonde lopen uiteraard veel jongeren rond. De kans is reëel dat ze CD&V-burgemeester Piet Buyse per fi ets of te voet tegenkomen. Doordat hij zelf leerkracht is weet Piet goed wat er bij hen leeft. Over de actualiteit (ja ook politiek) heeft hij vaak indringende gesprekken in de klas of via Facebook. Hij weet dat jongeren begaan zijn met de toekomst en heel wat ideeën hebben. “Het is goed om de polsslag van de jeugd te voelen”, aldus Piet Buyse. “Jongeren zeggen op een heel directe manier wat ze denken. Ik leer er veel uit voor het stedelijk beleid. Zij vormen ook de gezinnen van later. Ik hoop dat zij ervoor zorgen dat Dendermonde een toffe stad blijft waar mensen graag wonen, werken of in hun vrije tijd naartoe komen!”.

Zelf zorgt Piet ervoor dat hij vlot aanspreekbaar is en alle dossiers goed kent. Mede hierdoor ervaart hij respect bij de Dender-mondenaars. Onder zijn impuls heeft Dendermonde zich de laatste jaren overigens op de kaart weten te zetten inzake architec-tuur, Werelderfgoed, veiligheid, cultuur enz. De inwoners mogen fi er zijn op zo’n dynamisch beleid!

in genkJongeren zijn vandaag heel geëngageerd, maar op een andere manier dan vroeger. Wim Dries en zijn ploeg spelen in op het shopgedrag en projectmatiger werk van de ‘google-kids’, die leven in een veel dynamischere wereld. Het stadsbestuur heeft een voorbeeldfunctie naar jongeren. We moeten hen uitleggen wat er in onze stad gebeurt en hierover een gesprek aan te gaan, ook via de sociale media. Zo verbinden we verschillende generaties met elkaar. Zo leren we van de onbevangenheid, de open-heid en eerlijkheid van kinderen. Dat het vroeger altijd beter was, is niet juist! Ook de jonge generatie van vandaag zal leren uit verleden en zo onze toekomst mee maken!

2

Page 3: Ampersand Januari 2012

COLOFOnBrecht Grieten, Annemie Lemahieu, Luk Vanmaercke, Peter Poulussen, Stefaan Deleeck, Marc Paredis, Geert De Kerpel, Greet Gysen, Hans Knop, Iris Depoorter, Cecile Segers, Rutger De Reu, Mia Verstraete, Veerle Scheire, An Degryse, Tine Vandecasteele, Niko GobbinLinda Meskens – 02 238 38 30Joost BresseleersPascal Laseur – 02 238 38 32 Jonathan Cardoen, Wetstraat 89, 1040 BrusselWetstraat 89, 1040 Brussel, fax 02 238 38 60 – [email protected]

redactiecomité:

adresbestanden: Vormgeving: postabonnementen: Verantw. uitgever: re(d)actieadres:

Al vele jaren heb ik de gewoonte om in tal van afdelingen te gaan spreken over de christende-mocratie of andere politieke thema’s. Van de Westhoek tot de Maaskant bezocht ik op die manier vele regio’s en lokale afdelingen. Overal werd ik gastvrij ontvangen om er te mijn visie toe te lichten. Maar nog belangrijker dan gaan spre-ken, is gaan luisteren. Luisteren wat de mensen er zelf van denken. Met een opvallende nieuw-jaarsactie laten we dat luisteren niet aan het toe-val over.

“De toekomst luistert”. Zo luidt de naam van onze actie. De aftrap gaven we eind vorig jaar en we gaan er tot eind maart mee door. “Vooruitzien” is één van de kernbegrippen van de christendemocratie. Het betekent voor ons: een beleid voeren gericht op de toekomst van onze kinderen en kleinkinderen. Met die kinderen willen we het debat over hun toekomst aan gaan, maar net zo graag met hun ouders en grootou-ders. Want zowel ouders, grootouders maar ook wij politici hebben een voorbeeldfunctie. We vergeten dit soms en daarom wil CD&V binnen “De toekomst luistert” campagne hier even bij stil staan.

In dit nummer van Ampersand ziet u heel con-creet hoe we dat doen. Door gezinnen uit te nodigen voor een boeiend gespreksmoment. Door online of huis-aan-huis de mensen naar hun mening te vragen. Door jeugdverenigingen, oudercomités of sportclubs op te zoeken en met hen het debat aan te gaan. Of misschien wil u er ook graag bij zijn wanneer we van 28 januari tot 23 maart langs 4 Vlaamse steden toeren, met een boeiend theaterstuk voor (groot)ouders en kinderen? Cultuurminister Schauvliege en onze lokale boegbeelden tekenen alvast present. Neem maar eens een kijkje op www.detoekomst-luistert.be.

Midden de mensen staan, luisteren naar hun zor-gen en overtuigingen, het debat niet uit de weg gaan. Het is op-en-top toegepaste christende-mocratie. We kijken er naar uit om de komende maanden ook uw mening te horen.

Wouter BekeDe voorzitter uistert

FO

TO M

AR

C W

ALL

ICA

N

Luisteren

3

Page 4: Ampersand Januari 2012

Het akkoord over de zesde staats-hervorming is ook voor Brussel niet onbelangrijk geweest.

Wat zal er concreet veranderen? Waarvoor dient de extra fi nancie-ring? Zullen we iets van die wijzi-gingen merken in ons dagdagelijkse leven? Heel wat vragen…

Daarom nodigt de Brusselse CD&V fractie u uit op een debatavond met Wouter Beke! U krijgt de kans om antwoorden te krijgen op uw vragen over deze voor Brussel zo belang-rijke onderhandelingen.

Achteraf is er ook een mogelijkheid voor een informele babbel bij een hapje en een drankje.

Wanneer: dinsdag 28 februari 2012 om 19 uur

Waar: Kaaitheater, Sainctelettesquare 20, 1000 Brussel

Gelieve in te schrijven op: cd&[email protected]

In samenwerking met JONGCD&V wil CD&V in dialoog gaan met studenten om zicht te krijgen op de uitdagingen die zij zien voor de toekomst en hoe zij hun toekomst zien of willen vormgeven. In interactie willen we hen ook proberen warm te maken voor politiek engage-ment waardoor ze zelf mee de toekomst en het toekomstig beleid kunnen mee bepalen.

Met mandatarissen op café

De toekomst is een zaak van iedereen. Zeker ook van jonge mensen. Soms

krijgen politici het verwijt te ver af te staan van het ‘echte leven’, van wat op café zoal gezegd & gedacht wordt. Omdat onze mandatarissen samen naar de toekomst willen luisteren, zetten ze een eerste stap.

Ze trekken in de periode februari-maart naar de verschillende studentensteden waar ze op café in dialoog willen gaan met studenten. Gezellig tussen pot & pint, met de blik op de toekomst.

Deze gesprekken kunnen daarna verder gezet worden via onze facebookpagina, website en mail.

Mandatarissen op uw kot

In dezelfde periode februari-maart plant CD&V samen met

JONGCD&V in alle studentensteden diverse pizzababbels, op kot bij studen-ten. Studenten kunnen zich via www.detoekomstluistert.be/studen-ten inschrijven om zo’n een politieke pizzavond aan te vragen op hun kot. Eén van onze mandatarissen komt op kot, vergezeld van pizza voor iedereen. De student zorgt dan voor een 10-tal studenten om samen dialogeren rond politiek en de toekomst.

Met mandatarissen naar de cinema: nacht van de politiek

In maart organiseert CD&V in 6 Kinepoliscinema’s van Vlaanderen (Leuven, Brussel, Antwerpen, Gent, Hasselt en Kortrijk) een nacht van de politiek: een internationale politieke fi lm, ingeleid door één van onze top-pers. Na de fi lm kunnen de studenten dan gezellig napraten bij een drankje met de inleider & met elkaar. Een net-werkmoment om naar uit te kijken. We pakken uit met een stevige kaskraker: The Iron Lady! Bekijk de trailer op www.detoekomstluistert.be/studenten.

Surf naar www.detoekomstluistert.be voor meer info!

Vlaams minister van Leefmilieu, Natuur en Cultuur Joke Schauvliege werkte een reglementering uit voor het maximaal geluidsniveau op muziekevenementen. Daarmee streeft ze een evenwicht na tussen voldoende muziekbeleving voor liefhebbers en het beperken van gehoorschade voor allen.

Over de nieuwe geluidsnormen vinden in elke provincie infosessies plaats: 6 maart in Limburg, 8 maart in Antwerpen, 12 maart in West-Vlaanderen, 19 maart in Oost-Vlaan-deren, 22 maart in Vlaams-Brabant.

Meer informatie over de geluidsnor-men en de infosessies: www.lne.be/geluidsnormen

de toekomst van Brussel op orde zetten!

de toekomst luistert naar studenten

Infosessies over geluidsnormen muziekevenementen

DE

NAAR

TOEKOMST

LUISTERT

STUDENTE

N

op KOT

4

DE

NAAR

TOEKOMST

LUISTERT

STUDENTE

N

op CAFÉ

Page 5: Ampersand Januari 2012

5

CD&V-Zwijndrecht heeft van de lokale kerstmarkt op 10 december jl. dank-baar gebruik gemaakt om zich aan het brede publiek te tonen. ‘Het spel van de burgemeester’ bleek een uitstekend

middel om op een ludieke manier de voorbijgangers te boeien.

Alle bezoekers van de kerstmarkt werden door bestuursleden van CD&V uitgenodigd om voor één keer burge-meester te spelen. Vijf penningen met een fi guurlijke geldwaarde konden op zes aangegeven thema’s worden ingezet. Bovendien kon elke bezoeker ook nog aangeven wat hij of zij graag zou willen veranderen indien hij/zij zelf burgemeester zou zijn. Deze originele bevraging is voor

CD&V-Zwijndrecht echter meer dan een spel. De partij wil de resultaten van deze spontane kerstmarktenquête ook gebruiken voor de samenstel-ling van haar kiesprogramma voor de komende gemeenteraadsverkiezingen in 2012.

CD&V Zwijndrecht acht deze bevra-ging – er namen niet minder dan 500 bezoekers deel aan het spel - vol-doende representatief om de belang-rijkste verzuchtingen van de inwoners te detecteren.

Op haar nieuwjaarsreceptie van 27 januari 2012 nodigt onze afdeling alle 40 lokale wijkcomités uit.

Wij dragen als lokale CD&V afdeling het vrijwilligerswerk hoog in het vaan-del. Een actief wijkcomité brengt heel wat werk met zich mee, maar is tegelij-kertijd een prachtig initiatief. Het geeft ongetwijfeld een meerwaarde aan het sociaal en cultureel leven in de wijk.

In Zwijndrecht zijn ongeveer 40 wijkcomités actief. Binnen het gemeen-tebestuur heeft CD&V steeds geijverd voor een goede ondersteuning van de wijkcomités, zowel op logistiek vlak als voor een klein deel op fi nanciële basis.

Elk jaar steunt onze lokale CD&V afde-ling een initiatief waarbij het vrijwil-ligerswerk centraal staat. Zo konden in het verleden het Rode Kruis, de minder-mobielencentrale, de gemachtigede opzichters van de scholen, de ouderco-mités van onze scholene enz. op een mooie fi nanciele bijdrage rekenen.

Onze gemeente- en OCMW raadsle-den staan hiervoor een deel van hun presentiegelden af.

Op deze manier proberen wij dit deze locale initiatieven een hart onder de riem te steken.

‘spEL Van dE BurgEMEEstEr’ MEER DAN ZOMAAR EEN SPEL

Cd&V zWIJndrECHt OndEr-stEunt dE LOKaLE WIJKCOMItÉs

CD&V-Zwijndrecht echter meer dan

de toekomst luistert ook in Zwijndrecht

in Zwijndrecht

De toekomst Luistert

Page 6: Ampersand Januari 2012

Cd&V heeft een centrale rol gespeeld in vier van de vijf grote staatshervormingen. de Vlaamse christendemocraten hebben generaties na el-kaar de staat verbouwd en vertimmerd. dat zal bij de zesde staatshervorming, de grootste ooit, niet anders zijn. servais Verherstraeten ruilde zijn opdracht als voorzitter van de Ka-merfractie in de Wetstraat voor een kantoor van staatssecretaris voor staatshervorming en de regie der gebouwen in de Koningsstraat. Hoe lopen de zaken daar?

Servais Verherstraeten: Nog vóór de kerstvakantie is het werk aan de staatshervorming effectief gestart. Tegen de gemeenteraadsverkiezingen moet de splitsing van BHV, en de daaraan verbonden kwesties, een feit zijn. De 8 politieke partijen zijn overeengekomen om dat luik par-lementair goed te keuren vóór de zomer.

Wat betekent dat nu concreet?

Servais: Na de splitsing van BHV zullen de Brusselse kandidaten niet langer in Halle-Vilvoorde aan verkiezin-gen deelnemen. Dat was van oudsher een Vlaamse eis. Bovendien denk ik dat de splitsing van BHV ook een absolute voorwaarde vormt voor het herstel van het on-derlinge vertrouwen in de Belgische politiek. De spreek-woordelijke kiezel moet eerst uit de schoen.

Wat kunnen we nadien nog verwachten?

Servais: Dit jaar en volgend jaar moet het volledige politieke akkoord in wetteksten worden gegoten. Onze juristen zullen dus ook na de zomer nog zweten. De belangrijkste wijzigingen vinden plaats in het arbeids-marktbeleid, de gezondheidszorg, de justitie, de mobili-teit en de gezinsbijslag. In al die domeinen kan dan een aangepast en effi ciënt beleid worden ontwikkeld, maar er zal een kolossale inspanning op het gebied van wet-geving en overleg met de betrokken diensten en deelsta-ten aan voorafgaan.

Ook de geldstromen in ons land zullen funda-menteel anders verlopen?

Servais: Inderdaad, de deelstaten krijgen voor meer dan 10 miljard euro fi scale autonomie in de personenbelas-ting. Dit maakt het mogelijk om de fi scaliteit in te zetten als een krachtig beleidsinstrument op maat van de deel-staat. Want dat is voor CD&V de kern van de zaak: de staatshervorming is geen doel op zich, maar een middel om beter te kunnen besturen.

als staatssecretaris hebt u ook een Franstalige tegenhanger, Melchior Wathelet?

Servais: De staatshervorming wordt traditioneel door een regeringslid van elke taalrol uitgevoerd. Melchior en ik kennen elkaar al lang en wij hebben vertrouwen in elkaars aanpak. Wij zullen dus samen de nieuwe staats-structuur vorm geven. Daarnaast zal ik er als Vlaming na-tuurlijk over waken dat het politiek akkoord niet wordt uitgehold of afgezwakt. Maar ik ben overtuigd van de goede afl oop en de wil van de 8 politieke partijen om oude tegenstellingen aan de kant te schuiven en het nieuwe België uit te tekenen. Ik verwijs naar onze eigen slogan “BHV? AUB”!

Hartelijk dank! Ampersand zal het werk aan de staats-hervorming op de voet volgen en hierover geregeld be-richten.

6

HEt Land Op OrdE zEttEn Is OOK dE tOEKOMst VOOrBErEIdEn

Page 7: Ampersand Januari 2012

7

de economische groei dreigt zo goed als volledig stil te vallen. Vlaanderen moet dus besparen. Maar Vlaanderen heeft toch nau-welijks eigen inkomsten?

Vlaanderen heeft wel degelijk eigen inkomsten. De belangrijkste zijn de federale dotaties, maar deze zijn gekoppeld aan de economische toestand van het land. Als het economisch minder goed gaat, dalen ook de inkomsten. Daarnaast hebben we ook eigen inkomsten, waaronder registratierechten en verkeersbelastingen.

Ons probleem is echter dat onze uitgaven voor onderwijs, welzijn, infrastructuur, enz. niet gekoppeld zijn aan de evolutie van de economische groei. En het is niet omdat de groei vertraagt dat de behoeften in de samenleving op die vlakken verminderen, integendeel…

We mogen geen bijkomende schulden maken, anders wordt het moeilijk voor onze toe-komst. Daarom wil de Vlaamse regering haar begrotingsevenwicht ook in 2012 bewaren en zullen we bijkomende maatregelen nemen.

door de overdracht van nieuwe bevoegdheden komen er toch vele miljarden naar Vlaanderen?

Helaas volstaan die middelen niet. En ik weiger bijvoorbeeld te besparen op de kinderbijslag die overgeheveld gaat worden, onlangs stond het nog in de krant dat ouders het krijgen van kinderen langer uitstellen als de zorg ervoor duurder wordt. Daarom willen wij in Vlaanderen een beleid voeren dat gezinnen en kinderen kansen geeft en daar ook de nodige positieve stimulansen voor geeft. Vanwaar moet het geld dan wel komen?

Het zal komen van dingen die de overheid niet meer zal doen, of op een lager niveau. Ik kan daar vandaag nog niet veel over zeggen omdat we het debat nog moeten voeren binnen de regering, maar in mijn eigen bevoegdheden ga ik me bijvoorbeeld bij alle subsidies wel afvragen of zij voor de economische groei en voor de zwaksten in de samenleving echt nodig zijn en daar dan passende conclusies uit trekken. In ieder geval zal de befaamde kaasschaaf-methode, waarbij overal wel wat wordt bespaard, niet meer volstaan, we zullen moeten saneren.

Is saneren wel de juiste manier om de toekomst op orde te zetten, moeten we net niet meer investeren? En zullen we door te saneren de zwakke niet het meest treff en.

Niet tijdig saneren is wel de slechtste optie voor de zwakken, kijk maar naar Griekenland; maar we moeten uiteraard “verstandig” saneren en we moeten via onze uitgaven de economische groei en initiatieven om de zwaksten weerbaarder te maken zoveel mogelijk ondersteunen.

u kondigt aan dat het een keuzedebat zal worden gevoerd. Keuzes zijn nooit waardeneutraal. Waardoor laat u zich leiden?

Ik wil via het Vlaams beleid mensen maximaal blijven kansen geven. Ik wil mensen stimuleren om te durven groeien en zo onze toekomst voor te bereiden. Ik wil onze bedrijven en ondernemingen blijven ondersteunen, want zij zijn de motor van onze werkgelegenheid en welvaart. Ik wil ook de gezinnen die het cement vormen in onze samenleving ontzien: familiale solidariteit en vrijwilligerswerk blijven belangrijke waarden die we moeten blijven ondersteunen. Mensen mogen niet passief afwachten wat de overheid voor hen doet. We moeten ons samen verantwoordelijk voelen.

HOE dE tErIng naar dE nErIng zEttEn In dE tOEKOMst? We vroegen het aan Vlaams minister-President kris Peeters

7

Page 8: Ampersand Januari 2012

dE tOEKOMst LuIstErt…NAAR EEN GOEDE BALANS TUSSEN ARBEID EN GEZIN

Eén van de grootste bezorgheden van alle moeders en vaders in 2012 is ongetwijfeld het vinden van een goede balans tussen arbeid en gezin. In tijden van economische crisis is het belangrijk om voldoende te investeren in je job. Maar natuurlijk wil je ook het beste voor je kinderen, hen gelukkig zien en tijd met hen doorbrengen.

8

Page 9: Ampersand Januari 2012

9

Vrouw & Maatschappij, de vrouwenbeweging van CD&V, ging in gesprek met vier mensen over hun toekomst op gezins- en carrièrevlak. Ann zit op haar 42ste al middenin een sandwichsituatie. Ze heeft drie kinderen in het basisonder-wijs en verzorgt haar hulpbehoevende vader. Liesbeth is een jonge vrouw die net op de arbeidsmarkt is getreden. Suzanne is een werkende, alleenstaande moeder met twee tienerdoch-ters. Bart is een getrouwde vader van twee kleuters.

Een job en zorg combineren, hoe doe je dat op een goede manier?

Ann: Een taak voor een topmanager, noem ik het altijd. Voort-durend organiseren en vooral veel durven uitbesteden. Als moeder kan ik niet zonder het systeem van dienstencheques om het huis schoon te krijgen en de kleren gestreken. Als mantelzorger voor mijn vader moet ik beroep doen op heel wat externe diensten zoals verpleging en familiehulp. Maar er zijn als hij mij nodig heeft, de administratie, koken, … het blijft toch nog heel intensief.

Bart: Wij wonen ver van onze ouders. De kinderen hebben dus een dagelijks abonnement op de opvang en babysitters zijn kind aan huis. Mijn vrouw heeft een hele tijd deeltijdse loopbaanonderbreking genomen om een oplossing te vinden voor de woensdagmiddagen. Zelf heb ik glijdende uren zodat ik de kinderen meestal naar school kan brengen. Ik hoop dat dergelijke systemen in de toekomst blijven bestaan en zelfs nog uitgebreid en verbeterd worden.

Wat is je bezorgdheid voor de komende generatie?

Suzanne: Ik heb zelf ervaren hoe kwetsbaar een familie kan zijn. Ook rond mij heen zie ik steeds meer relaties stuklopen. De wonden van een breuk kunnen lang pijn doen, emotioneel maar ook financieel. Na mijn tweede bevalling ben ik tien jaar gestopt met werken. Als ik er nu aan denk welk effect dat op mijn pensioen zal hebben, heb ik daar spijt van. Ik zeg mijn twee dochters dat ze goed hun best moeten doen op school om later een goede baan te vinden en dat ze er steeds van uit moeten gaan dat ze zelf hun boontjes moeten doppen.

Ann: We moeten met z’n allen langer blijven werken. Ik begrijp dat ook, want het is nodig om de pensioenen betaalbaar te

houden. Maar ik hoop dat de arbeidsmarkt zich ook zal aan-passen aan de nieuwe eisen. Want als mensen 45 jaar moeten werken, moeten ze toch ook wel eens een adempauze kunnen inlassen én aangepaste jobs vinden als ze +60 zijn.

Liesbeth: Als jonge vrouw sta ik wel eens stil bij het verdere verloop van mijn loopbaan. Dan vraag ik me bijvoorbeeld af of het mogelijk zal blijven om elke dag lange verplaatsingen te blijven maken van en naar het werk. Ik denk dat het daarom erg belangrijk is dat er voldoende, maar vooral ook flexibele kinderopvang wordt voorzien. Ouders moeten ook na 18u op opvang kunnen rekenen. Daarnaast moet de werkgever oog hebben voor de combinatie werk en gezin en gezinsvrien-delijke maatregelen aanbieden. Maar eigenlijk bekijk ik die bezorgdheid positief, want de noodzaak aan een gezinsvrien-delijk beleid is ondertussen doorgedrongen bij werkgevers en beleidsmakers.

Vrouwen en mannen hebben nog steeds niet dezelfde kansen in ons land. Wat vind je daar zelf van?

Bart: Het tijdskrediet van mijn vrouw is ‘opgebruikt’. Ik over-weeg nu om per week 1/5de ouderschapsverlof te vragen aan mijn werkgever. Ik weet dat dat niet zo goed zal vallen en dat de eerste reactie waarschijnlijk negatief zal zijn. Voor vrouwen ligt dat gemakkelijker…

Liesbeth: De meeste jonge koppels vinden dat mannen en vrouwen hun verantwoordelijkheid in het huishouden moeten opnemen, maar in de praktijk nemen vrouwen nog steeds meer taken op zich. Zeker wanneer vrouwen moeder worden gaan ze vaker deeltijds werken. Daarom moeten thematische verloven, zoals ouderschapsverlof, en tijdskrediet aantrekkelijk zijn voor vrouwen én mannen. Dat betekent een afdoende financiële compensatie en het vermijden van een negatief ef-fect op de carrièrekansen.

Voorstellen van Vrouw & Maatschappij• Behoud van het stelsel van de dienstencheques.

• Een gemeentelijke mantelzorgpremie om de inzet van mantelzorgers te waarderen.

• Arbeidsvormen die meer aan het evenwicht tussen werk en privéleven zijn aangepast (zoals thuiswerk, telewerk, schoolbelcontracten e.d.) worden aangemoe-digd en vergemakkelijkt.

Voorstellen van Vrouw & Maatschappij• Individuele pensioenrechten, met voldoende gelijkge-

stelde periodes gericht op zorg.

• De omvorming van tijdskrediet tot een zorgkrediet dat voor méér mensen toegankelijk is, onafhankelijk van de CAO.

• De uitbouw van kinderopvang tot een recht.

Voorstellen van Vrouw & Maatschappij• Een sensibiliseringscampagne gericht op werkgevers

die het taboe rond mannen en zorg doorbreekt.

• Een uitbreiding van het ouderschapsverlof met 1 maand.

• Geleidelijke verhoging van de uitkering van het ouder-schapsverlof tot 80% van het laatst verdiende loon, met een grens bedrag als plafond.

Page 10: Ampersand Januari 2012

10

Je bent al een tijdje met pensioen en geniet van het leven. Na jaren hard werken, kan je met je partner nu dingen doen die je echt fijn vindt. Niet dat je jezelf opsluit. Je bent actief in de seniorenwerking. In de buurt weten ze je te vinden als er iets moet georganiseerd worden. En de kleinkinderen beteke-nen alles voor je. En dan merk je plots dat het allemaal niet meer zo vlot gaat. Dat je medische hulp nodig hebt. Dat je ’s avonds niet meer met de auto buiten komt omdat je je niet zeker voelt. En dat knaagt. Want afhankelijk worden, is iets wat je niet gewend bent. Soms vraag je je af wie er voor je zal zorgen als het echt niet meer gaat. Je wil in ieder geval zolang mogelijk thuis blijven wonen.

Je hebt een druk gezin. Alle twee gaan werken. Zorgen voor de kinderen. Dat is een heel gedoe. En dan plots: oma valt en moet naar het ziekenhuis. Of opa kan niet thuis door oma verzorgd worden want hij begint echt te dementeren. En dan zit je midden in de zorgen. Thuiszorg is nodig. Of moet er gedacht worden aan een verhuis naar een woonzorgcentrum? Opa en oma zouden dat erg vinden en rekenen op de kinde-ren. Maar dat is wel gemakkelijker gezegd dan gedaan. Is er wel gezinszorg en thuisverpleging beschikbaar? Hoe moet dat allemaal concreet opgestart en gecoördineerd? En is er eigen-lijk wel plaats in een woonzorgcentrum in de buurt?

Kan u zich wat voorstellen bij deze verhalen? De kans is groot. De ouderenzorg is een van de grote uitdagingen van de welzijns- en zorgsector in Vlaanderen.

Laat ons eventjes vanuit de helikopter naar de evolutie van de Vlaamse bevolking kijken. Vlaanderen vergrijst. En wel snel. Tussen 2010 en 2020 zal het aantal 65‐plussers in Vlaanderen toenemen van 1,13 miljoen tot 1,35 miljoen. De oudste groep zal naar verwachting het sterkst groeien: over 10 jaar zullen er bijna 84.000 80‐plussers meer zijn. Nog spectaculairder is de verwachte evolutie van het aantal honderdjarigen: van 950 nu tot 2.240 in 2020.

Dat is uiteraard goed nieuws. Dat betekent dat er in Vlaan-deren steeds meer senioren zijn die, vaak na een arbeids-carrière, op een kwaliteitsvolle manier actief blijven. We maken trouwens vaak dankbaar gebruik van hun levens-ervaring. Ze zorgen voor de kleinkinderen. Ze zetten zich stevig in voor het vrijwilligerswerk en zijn de steunpilaren van vele verenigingen.

Maar de vergrijzing betekent ook meer zorgnoden. In Vlaan-deren leven vandaag ruim 100.000 personen met dementie en tegen 2020 zal dit aantal met 30.000 toenemen. Deze toename van de levensverwachting gaat gepaard met een stijgend aantal personen met chronische aandoeningen en beperkingen. Van de 64- tot 74-jarigen ondervindt 8,6% ernstige beperkingen bij het uitvoeren van dagelijkse activiteiten zoals boodschappen doen, maaltijden bereiden, lichte huishoudelijke taken uitvoeren. Voor de 75-plussers beloopt dat 29,7%. 7,9% van de 65- tot 74-jarigen is afhan-kelijk van hulp voor het uitvoeren van deze dagdagelijkse activiteiten. Hetzelfde geldt voor 32,7% van de 75-plussers.

Ook kwetsbare medeburgers tellen meeKortom, we moeten ook een groter zorgaanbod realiseren. Om die senioren die door de ouderdom geconfronteerd worden met beperkingen of ziekte, zolang mogelijk toe te laten in hun vertrouwde omgeving thuis te blijven. Of om mantelzorgers (de partner, kinderen: ze zijn met 600.000 in Vlaanderen) te ondersteunen als ze zich elke dag inzetten om die zorgtaken op te nemen. Of om een nieuwe thuis in een woonzorgcentrum mogelijk te maken waar intensere zorgen kunnen gegeven worden.

De overheden staan dus voor een grote uitdaging: in financieel moeilijke tijden meer middelen reserveren voor deze zorg. Elke overheid moet daarin verantwoordelijkheid nemen. Op federaal niveau gaat het over de terugbetaling in de ziekteverzekering van o.m. medische, verpleegkundige en andere paramedische zorg. In de thuiszorg ook. Maar ook bij de opname in een woonzorgcentrum. Op Vlaams ni-veau gaat het over gezinszorg, poetshulp of andere vormen van ouderenzorg, investeringen in de bouw van woonzorg-centra en dienstencentra. En via de zorgverzekering helpen we mee de financiële kosten van de niet medische zorg te dragen. Ook de lokale en provinciale overheden investeren in de zorg en moeten in de ruimtelijke planning voldoende kansen creëren voor diensten en voorzieningen, de samen-werking tussen zorgactoren stimuleren en mantelzorgers ondersteunen.

“InVEstErEn In zOrg dOEn WE saMEn”

Page 11: Ampersand Januari 2012

11

aan politiek doen is keuzes maken. als het budget krap is, is dat des te belangrijk. Cd&V heeft de keuze voor de ouderenzorg bij de onderhandeling van het Vlaams regeerakkoord duidelijk gemaakt.

We investeren dus behoorlijk in alle vormen van ouderen-zorg omdat we ervan overtuigd zijn dat dat essentieel is om belangrijke zorgnoden te kunnen beantwoorden. En dat is niet alleen een kwestie van investeren in bakstenen. Ook het vinden van voldoende zorgpersoneel door het promo-ten van de zorgberoepen bij studenten en zij- instromers bijvoorbeeld is een cruciale succesfactor.

daarom investeren we op grote schaal in de pro-motie van de zorgberoepen (www.ikgaervoor.be). En we willen blijven investeren in de betaalbaarheid van de thuiszorg (via een systeem van maximum-factuur) en later ook van de residentiële zorg.

Eigenlijk is deze keuze voor de zorg voor ouderen ook de keuze voor een samenleving waarin kwetsbare mede-burgers -zoals zorgbehoevende senioren- respect krijgen en meetellen. Dat is in onze drukke samenleving waarin de spontane zorg voor elkaar in een gezin, familie, buurt minder en minder vanzelfsprekend lijkt, een uitdaging. Maar voor ons als christendemocraten is dat wel een echte politieke keuze. En moeten we trachten een betaalbare en kwaliteitsvolle zorg toegankelijk te maken. Zorg en verzor-gen is voor ons geen gewone dienst of een product. Het is iets bijzonders. Inlevingsvermogen, respect en betrok-kenheid van de zorgverlener naar de patiënt zijn wel erg belangrijk. Want ook in die zorgrelatie moet de patiënt zijn gevoel van oprecht erbij te horen, zijn menswaardigheid, kunnen ervaren.

Vergeet dementie, onthou mensEn dus stimuleren we als christendemocraten de samenle-ving om zich te engageren in de zorg. We waarderen die vele vrijwilligers. Daarom verdubbelden we vorig jaar de subsidiemiddelen voor de vrijwilligersorganisaties in de zorgsector tot 1 miljoen euro.

Zo willen we mantelzorgers goed ondersteunen door res-pect te hebben voor hun draagkracht, en door vormen van zorg te ontwikkelen waardoor ook zij een beetje op adem kunnen komen. Daarom ook organiseren we campagnes waarin de beeldvorming van dementie wordt bijgesteld en naar begrip gevraagd wordt voor deze patiënten. ‘Vergeet dementie, onthou mens’, is de slogan van deze campagne. Daarom ook vinden we het erg belangrijk dat ook de po-sitieve krachten in de samenleving (ons sociaal kapitaal) ge-mobiliseerd wordt en de organisatie van de zorg opneemt in zovele initiatieven.

De Vlaamse regering heeft van bij de start gekozen om te investeren in een solidaire samenleving. Dat doen we uit groot respect en met dankbaarheid voor iedereen die zich ook in het zorgdragen voor zorgbehoevende senioren engageert. Want, dat beseffen we zeer goed: investeren in zorg doen we samen.

Jo VandeurzenVlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin

“InVEstErEn In zOrg dOEn WE saMEn”

Page 12: Ampersand Januari 2012

14

U bekleedt uw functie sinds 1 december 2009. Voorheen was u onder andere Premier van België. Nu stuurt u 27 landen aan. Hoe doet u dat?

Herman Van Rompuy: In de politiek – en ik doe dit al sinds mijn zestiende – moet je met mensen omgaan. En er is maar één voorwaarde om dat te kunnen: vertrouwen hebben. Kun-nen luisteren. De mensen het gevoel geven dat we samen kunnen werken. En of dat nu staatshoofden of regeringslei-ders zijn, of mensen zoals u en ik, als er geen vertrouwen is, werkt er niets. Binnen elke groep zijn er ook steeds trekkers en volgers. Mijn doel is om meningen te verzoenen en tot consensus te komen.

Is Europa niet een Europa van twee snelheden? En heeft dit nog een toekomst?

Herman: We hebben inderdaad nu landen met een gemeen-schappelijke munt en landen die dat niet hebben. Maar de euro is een verplichting voor de EU-landen (met uitzondering van twee landen). Landen die aan diverse voorwaarden voldoen zullen iets hebben dat fundamenteel is. 500 jaar geleden werd de macht van een prins ontleend aan 2 dingen: het recht om een munt te slaan en het recht om oorlog te voeren. Vandaag de dag zijn er 17 landen die deze macht afstaan aan Europa. En de vraag naar meer Europa en meer euro is er nog steeds.

Elke dag voelen we Europa via de euro fysiek langs onze vin-gers glijden. Dit impliceert dat Europa ook mee tot de zorgen van het dagdagelijkse is gaan behoren. Bij de installatie van

de euro was dit vooral een politiek project. En minder een economisch project met hefbomen om eventuele problemen aan te pakken. De financiële crisis bracht die structurele pro-blemen aan de oppervlakte. De tijd die een democratie no-dig heeft om te beslissen is daarenboven niet altijd de tijd die financiële markten nodig hebben om te reageren. Maar het is mogelijk om deze crisis te overwinnen op een sociaal aanvaardbare manier. De weg uit de crisis zal onvermijdelijk leiden tot meer Europa. De gemeenschappelijke munt zal er voor zorgen dat we meer samen zullen doen en beslissen.

Hiervoor moeten we nu echt leiderschap en politieke moed laten gelden om langetermijnbelangen van de mensen te vrij-waren. Vergeet nooit: de kost van een niet-euro en een niet- Europa hebben wij nooit gezien. Wij zijn ermee grootgebracht en hebben nooit anders geweten. Waar we van komen en wat we zijn, dat eiland van vrede – we moeten nu tonen dat we er opnieuw voor vechten.

Schrikt de huidige economische crisis landen af die willen toetreden en vertraagt deze crisis het toetredingsproces?

Herman: Europa is vandaag iets minder sexy dan voorheen. Enkel de voorzitter behoudt zijn sexy imago (lacht). Maar dat imago belette niet dat Estland begin dit jaar toetrad tot de Eurozone. Vandaag de dag stelt het probleem zich niet van al dan niet toetreden. De meeste landen voldoen niet aan de voorwaarden. Maar ze blijven er wel aan werken.

Wij blijven voor velen een voorbeeld in de wereld. Een conti-nent waar al meer dan 60 jaar onafgebroken vrede en stabi-liteit heerst. En waar welvaart en welzijn hand in hand gaan. In feite is de Europese Unie ontstaan op de massagraven van tientallen miljoenen onschuldige slachtoffers van de twee we-reldoorlogen. Europa is een eiland van vrede. De Europese gedachte is er een van waarden. Een ‘Union of Values’. Het is belangrijk te weten vanwaar we komen, waarom we ontstaan zijn, om te weten waar we naartoe willen.

HErMan Van rOMpuy luistert naar de toekomst.de permanente Voorzitter van de Europese raad was eind november te gast in de agora van de uHasselt op uitnodiging van JOngCd&V Limburg en Cds Hasselt. de bijna 300 aanwezige studenten gingen met hem in dialoog rond de toekomst. de toekomst van Europa. ampersand registreerde een aantal vragen en reacties.

Page 13: Ampersand Januari 2012

België is één van de 5 landen die mogelijk gesanctioneerd kan worden door de Europese Unie. Wat doet dat met u?

Herman: Even voor de duidelijkheid: België zou gesanctioneerd kunnen worden indien men het budgettair criterium (maximaal 3% begrotingstekort) niet naleeft. De toestand van België is in vergelijking met vele landen in Europa allesbehalve slecht. We zitten in het bovenste gedeelte. Wel moeten we dat begrotings-tekort terugschrijven van bijna 4% naar minder dan 3%. De nieuwe regering heeft een geloofwaardig plan om dat te doen. Dit vraagt evenwel geen wijziging van de samenleving. En kan met alle politieke partijen. In de jaren 80 hebben we een be-grotingstekort van 15% met een centrumrechtse regering te-ruggedrongen. In de jaren 90 is een staatsschuld van 135% afgebouwd met een centrumlinks kabinet. Laat dus daar geen clichés meer over bestaan.

De democratie is een van de grote pijlers van de EU. Druist de aanstelling van Papademos in Griekenland als technocraat hier dan niet tegen in?

Herman: Papademos en Monti komen daar niet toevallig. Na het failliet van het spel tussen de bestaande politieke partijen. Ze pleegden geen coup, geen staatsgeweld. Ze zijn gevraagd. Maar ze moeten een meerderheid krijgen in het parlement en het vertrouwen krijgen. Het is een noodop-lossing en tijdelijk.

Is er dan minder democratie? Is er minder democratie in de Verenigde Staten waar buiten de President zelf weinig verkozenen het voortouw nemen in de regering? De legi-timiteit van de nieuwe Premiers in de Unie rust niet op het zelf verkozen geraken, maar om voorgedragen te zijn door verkozenen. Ik denk zelfs dat parlementen hun rol kunnen uitdiepen omdat ze niet kunstmatig meer ver-zeild raken in het steriele spel tussen meerderheid en oppositie.

Waar denkt u dat de Europese Unie zal eindigen? In een Unie waar Frankrijk en Duitsland alles beslissen of in een Verenigde Staten van Europa?

Herman: Vooreerst, Frankrijk en Duitsland beslissen niet alles. We moeten met 27 landen allemaal akkoord gaan. Maar iedereen heeft natuurlijk ook het recht om akkoord te gaan met Frankrijk en Duitsland.

Maar waar eindigt de Europese Unie voor mij? De Verenigde Staten van Europa zijn geen ideaal voor mij. We kunnen Duitsland, België, Slovenië… nooit vergelijken met Iowa, Florida en Texas. We kennen elk onze eigen geschiedenis en taal. Die geschiede-nis kan men niet wegvegen. We zijn allemaal scha-kels in een veel breder geheel. Europa is voor mij ‘eenheid in verscheidenheid’. En die eigen identiteit is ook de grote rijkdom van Europa. Wij zijn geen ‘melting pot’ waar alles wordt samen geworpen. We beslissen om zoveel mogelijk samen te doen. Ik zal nooit het einde beleven. Want ik geloof in de toekomst en verdere groei van deze Unie.

De Europese Volkspartij (EVP) blaasde van 6 tot 8 de-cember verzamelen in de Zuid-Franse havenstad Mar-seille voor haar 20ste congres “Moving Europe Forward”. 1.300 delegatieleden die 74 lidpartijen vertegenwoordi-gen uit 39 Europese landen, kwamen onder een massale internationale persbelangstelling bijeen. Het congres keur-de het document ‘Een sterker Europa dat onze waarden verdedigt’ en een aantal belangrijke resoluties, zoals over jobcreatie, senioren, jong ondernemerschap,... goed. Daar-naast luisterden de delegatieleden naar de inspirerende speeches van Europese toppolitici: EVP-Voorzitter Martens, Kanselier Merkel, Commissievoorzitter Barroso, President Sarkozy, Premier Tusk... Eén van de pakkendste momen-ten was de getuigenis van Eugenia Carr over de onterech-te opsluiting van haar mama, voormalig Oekraïns Premier Tymoshenko, en de achteruitgang van de democratie in haar thuisland. Verder ontving de gewezen Voorzitter van de Europese Centrale Bank Trichet de EVP-award voor zijn ver-diensten aan het hoofd van deze gerenommeerde instelling.

Enkele uren voor de start van een cruciale Europese Raad vond er tijdens het Marseille-congres ook een bijeenkomst van de Staats- en Regeringsleiders van de EVP (16 EU en 5 van buiten de EU) plaats. De EVP-excellenties bereidden er geza-menlijk de Europese Raad voor en stemden onder het Voorzit-terschap van Wilfried Martens in met een verklaring bestaande uit 5 actiepunten om de eurocrisis op te lossen.

Naast het officiële EVP-congresprogramma was er een speciaal programma voor een 50-tal jongeren uit Noord-Afrika en Libanon en een 100-tal internationale gasten, uitgewerkt door de studie-dienst van de EVP (CES).

Ondanks de moeilijke politieke en economische context werd het congres in Marseille een succes.

www.epp.eu.

moving europe Forward

15

Page 14: Ampersand Januari 2012

16

Filosoferen in Boutersem

In het kader van “De Toekomst Luistert” organiseerde CD&V Boutersem een sessie fi losoferen met kinderen. De afdeling nodigde op 28 december jonge gezinnen met kinderen uit voor een namiddagvullend programma. De kinderen zelf gingen met el-kaar in gesprek over wat voor hen belangrijk was en hoe zij de toekomst bekeken.

Op uitnodiging van de afdeling voerde fi losoof Kristof Van Rossem een open gesprek met een veertiental kinderen tussen 9 en 14 jaar, waarbij de kinderen zelf de onderwerpen bepaalden. Er werden antwoorden gezocht, meningen gegeven en beargumenteerd en er werd ook...geluisterd. Niet alleen lijnden de kinderen af wat zij belangrijk vonden maar ze stuurden het gesprek soms in verrassende richtingen. Zo verkozen ze eerst te praten over de vraag “is er leven na de dood?”. Pas daarna kwamen ze terug op wat nu het allerbelangrijkste was voor de toekomst. Een van de antwoorden waarover ze het eens waren was: “gezond zijn en dat betekent genieten met mate!”

Het gesprek werd voorafgegaan door een Afrikaanse gezinsfi lm “Africa United, alles is mogelijk”, over drie Rwandese jongeren en hun droom: de openingsceremonie van de wereldbeker voetbal in Johannesburg bijwonen.

CD&V Boutersem wil naast deze activiteit nog andere initiatieven organiseren onder de noemer “De Toekomst Luistert”. We krijgen immers dagelijks zoveel slecht nieuws te horen, dat je bijna bang wordt van je eigen schaduw. Via de campagne “De Toekomst Luistert” wil de afdeling het vertrouwen in de toekomst vertolken.

Cd&V geel doet het ook digitaal

Het nieuwe informatieblad van CD&V Geel viel tussen Kerst en Nieuw in elke Geelse brievenbus. In deze editie “De toekomst luistert” heeft men het over de Geelse toekomst, en hoe u daaraan kan meewerken. Ze bieden elke Gelenaar de kans om zijn of haar mening, idee, bemerking, vraag en opmerking te formu-lerenen hen deze te bezorgen.

Daarnaast nodigt men iedereen uit op onze Rond-de-tafel-gesprekken die in 2012 zullen plaatsvinden. Ze laten ook kinderen aan het woord, die vertellen wat zij zouden doen als ze burgemeester van Geel zouden zijn.

Als extraatje kan je het informatieblad verder openplooien tot een mooie af-fi che, waarmee je je buurman kan laten nadenken over de toekomst van onze Barmhartige stede (maar dat is dan wel via de site www.detoekomstluistert) af te halen

Hoe ziet u de toekomst van Oud-Heverlee? En van Vilvoorde?

CD&V Oud-Heverlee verspreidde huis-aan-huis een toekomstkrant, waarin men een open oproep doet aan alle inwoners om mee het verhaal van hun gemeente te schrijven.

De eerste vragen van bepaalde vereni-gingen vielen reeds in onze bus. Men wil graag dat CD&V met het oog op de komende verkiezingen luistert naar de wensen van hun vereniging of groep. CD&V wil dat ook doen. Alleen hopen ze deze belangrijke oefening met nog meer mensen te kunnen maken als ook alle inwoners van de gemeente in staat zijn ons een boodschap mee te geven.

Daarom hebben ze deze toe-komstkrant uitgegeven. Men wil de

reacties ter harte nemen. En wie zich de moeite trooste om een reactie toe te sturen en naar hun nieuwjaarsreceptie kwam op 7 januari kon een Ipad winnen.

Ook CD&V Vilvoorde maakte een toekomstkrant met de toekomstvisie op hun stad.

Page 15: Ampersand Januari 2012

Ik vind dat we allemaal trager moeten leven!Of hoe een debat tussen ouders en kinderen tot frappante resultaten kan leiden

Een woensdagnamiddag eind november in Brussel. Enkele CD&V-mandatarissen en hun kinderen verzamelen op het partijhoofdkwartier. Samen met een professionele begeleider gaan ze fi losoferen over de toekomst. Hoe ziet mama de toekomst? En is zoonlief het daar wel mee eens? Een kort verslag van een geslaagde namiddag.

CD&V voert van december tot maart de campagne ‘De toekomst luistert’ waarbij we in dialoog gaan rond de toekomst: voor welke uitdagingen staan we en hoe kan CD&V hier zinvol op inspelen? Eén van de aspecten van de campagne is het stimule-ren van ouders en kinderen om samen na te denken over de toekomst.

Hoe? Verzamel een 15-tal ouders en kinderen en praat met hen in absolute gelijkheid over wat ieder van hen belangrijk vindt. Leren luisteren naar elkaar en zich kunnen in-leven in elkaars leefwereld zijn essentiële elementen om zo’n gesprek te doen slagen.

Op woensdagnamiddag 30 november deden wij de test. Zeven volwassenen en acht kinderen tussen 7 en 12 jaar oud fi losofeerden gedurende anderhalf uur over de ge-wone dingen des levens. Hoe was het vandaag op school? Wat vind jij ontspannend? Heb je tijd genoeg om te doen wat je wil doen? Wat leer jij van je mama of papa en andersom? Aan de hand van tekeningen zagen we hoe ouders en kinderen een huis ‘zien’ in de toekomst. Op basis daarvan ontstond een boeiend debat over de elemen-ten die elke leeftijdsgroep belangrijk vond. Of juist niet! Op www.detoekomstluistert.be vind je ter inspiratie een videofragment terug van deze namiddag. En op het intranet www.cdenv212.be/detoekomstluistert vind je meer informatie om ook zelf een fi losofi sch gesprek te organiseren met je afdeling. Want welk mooier cadeau kan je jezelf en de gezinnen uit je gemeente geven dan een goed gesprek onder elkaar?

Liefste mensen ...

Het nieuwe jaar staat voor de deur,Wij wensen u goei gezondheid, geen slameur.Wij willen werken aan de dag van morgen,Want dat vermindert toch veel zorgen.K ind’ren stoeien, sporten, spelen,Wij zoeken voor hen ruimt’ en veilige wegen.Club of bond verenigt mensen elke keer,Daarom gaan wij ze steunen, telkens weer.Eigen huis v raagt jaren werken,Dus een veilige buurt moet ‘t goed gevoel versterken,Of thuis genieten van de oude dag,Met dank voor d’ hulp, de babbel en een lach.Dat ’t jaar ook u veel goeds mag geven,Een job, geboorte en menig ander zegen,Wees wel verzekerd ook dit nieuwe jaar,Staan wij van onze kant voor u weer klaar.

1 Januari 2012 Alveringem

OF HOE HEt OOK Kan – EEn nIEuWJaarsBrIEF!CD&V Alveringem maakte een nieuwjaarsbrief voor haar inwoners met een boodschap gekoppeld aan de 4 V’s van CD&V: verbinden, verzorgen, versterken en vooruitzien.

17

de toekomst luistert in het straatbeeld

Page 16: Ampersand Januari 2012

18

Toen Wilfried Martens als jongerenvoorzitter samen met zijn Wonderbureau pleitte voor het federalisme, lanceerde hij een voor die tijd revolutionair concept. De ideeën van vele van zijn opvolgers werden ook niet altijd op applaus onthaald. Toch ligt de taak van de jongeren net daar. Door-heen haar bestaan heeft de jongerenbeweging altijd haar rol opgenomen als levend geweten van de partij, als luis in de pels. Maar dat is nooit haar grootste verdienste geweest. Generaties jongeren hebben telkens opnieuw een lange ter-mijnvisie, een blik naar morgen en overmorgen, uitgewerkt tot een nieuw verhaal. Een verhaal waar velen nog niet klaar voor waren. Maar dat wel naar de toekomst luisterde. En de toekomst voorbereidde.

De huidige generatie jonge christendemocraten wandelt in de voetsporen van haar voorgangers. JONGCD&V wil ook voorlopen met haar ideeën. Maar we willen verdergaan. We willen datgene wat ons eigen maakt, de blik op de toe-komst, terug deel doen uitmaken van het DNA van onze partij en van haar ideologie. Back to the roots. Dat is hoog-nodig. Decennialang hebben we namelijk onvoldoende re-kening gehouden met de gevolgen van onze beleidskeuzes op lange termijn. Een hoge overheidsschuld en een wanke-lende welvaartsstaat zijn slecht twee van de dramatische gevolgen hiervan.

Wij christendemocraten zijn nochtans bij uitstek verantwoor-delijk voor een politiek met de blik op de lange termijn. Op het congres van 2011 (Back to the Future) herlanceerde JONGCD&V het rentmeesterschap als essentiële ideologi-sche steunpilaar van de christendemocratie. Rentmeester-schap (ook te vertalen in de “V” van vooruitzien) vertrekt vanuit de gedachte dat we alles wat we hebben, gekre-

gen hebben van zij die voor ons kwamen en dat het onze verantwoordelijkheid is om alles in een minstens even goe-de staat over te dragen aan de volgende generaties. Eigen-lijk moeten we zelfs zorgen dat de volgende generaties op alle vlakken een beter leven kunnen leiden, zowel op het vlak van welvaart als van welzijn.

Concreet vertaald, komt dat erop neer dat we allemaal sa-men onze bijdrage moeten leveren om de grote uitdagingen aan te pakken. Indien we over alle generaties heen een inspanning leveren, door bijvoorbeeld enkele jaren langer te werken, dan schuiven we de grote factuur van de staat-schuld en de hoge vergrijzingskost, niet door naar de jonge en de volgende generaties. Intergenerationele solidariteit is dus rentmeesterschap in de praktijk. JONGCD&V is er ove-rigens heel trots op dat CD&V mee de strijd heeft gevoerd rond de onderhandelingstafel om de eerste stappen daar naartoe in het regeerakkoord opgenomen te krijgen.

Dat is hoe we vandaag concreet het verschil kunnen maken als CD&V. Dat is waar de slagzin “De toekomst luistert” op neerkomt.

Het is dus niet alleen aan de jongeren om de toekomst voor te bereiden. Dat is de taak van alle generaties christende-mocraten. Maar zoals dat de afgelopen 60 jaar het geval was, kan u blijven rekenen op JONGCD&V om de rol van voorlopers in dit proces op te nemen.

Catch us if you can.

pIEtEr MarECHaLNationaal voorzitter JONGCD&V

Eind 2011 vierde JOngCd&V op een groot galamoment haar 60e verjaardag. 60 jaar jonge christendemocratie is het verhaal van 60 jaar voorloper zijn. Van 60 jaar luisteren naar de toekomst.

Catch us if you can

18

Page 17: Ampersand Januari 2012

Van een politicus, en zeker van een gemeentepolitieker, wordt verwacht dat hij/zij een welwillend en empathisch luisterend oor heeft. I couldn’t agree more! Maar een po-liticus moet ook – en misschien wel in eerste aanleg – een vooruitziend oog hebben. Een politicus moet dus (ook) een trendwaarnemer zijn. Het waarnemen van trends – trend-watching – is de ogen wijd open sperren en regelmatig naar boven en beneden, naar links en rechts, vooruit en achteruit kijken. Meer nog, speuren naar trends is met open mond de veranderende wereld rondom ons op tast – in braille – lezen. Die gave hebben we allemaal, het zit in ons basis-pakket, alleen is de handleiding niet meegeleverd. Dit is, vermoed ik, een bewuste keuze van onze makers, en maar goed ook, want trendwatching is geen exacte wetenschap. Een politicus-trendwaarnemer moet vooral een seinwachter zijn, die door gesprekken met mensen uit alle geledingen van de samenleving, maar ook door op studies steunende mensenkennis en een stevige dosis weerstand tegen voor-ingenomenheid, de signalen van de wijzigende wereld op-vangt, decodeert en aan collega-politici meedeelt.

Trends ontstaan uit een wisselwerking van demografische, economische, sociale, technologische, ecologische en poli-tieke drijfveren. Er bestaat een ezelsbruggetje om deze zes hoofdschakelaars van ons maatschappelijk gedrag te ont-houden: het letterwoord “DE STEP” ...

Inzake ‘demografie’ weten we dat maat-schappelijke trends gehoorzamen aan de wet van de grote getallen: er zijn meer 50-plussers dan min-dertigers, en dus is het begrijpelijk dat bv. de golfsport een grotere toekomst heeft dan de squashsport... Maar ook het al dan niet hebben van geld en tijd, politieke besluitvorming, technologische in-novatie, de gezondheid van onze planeet – en dus ook van haar bewoners – en sociale beïnvloeding – met hierin een prominente rol voor de oude en de nieuwe media – stu-ren met stevige hand het maatschappelijke leven.

Ik geef u een voorbeeld van relatief nieuwe drijfveren, waarden en normen, die zich aan het begin van dit tweede decennium van de 21ste eeuw steeds duidelijker in de sa-menleving aftekenen. En die door met name gemeentelijke politici goed voor ogen dienen te worden gehouden. We spreken van de “LATTE” waarden. LATTE is een hippe koffie met veel schuim, maar LATTE is ook een letterwoord, waar-bij de L voor ‘lokaal’ staat (de belangstelling voor het lokale

product groeit naarmate de twijfels rond globalisering en standaardisering ook toenemen), de A voor ‘authentiek’ (in de betekenis van oprecht en eerlijk), en de T voor ‘traceer-baar’ – de steeds groter wordende behoefte van mensen om te weten waar producten vandaan komen en hoe ze worden vervaardigd. De tweede T staat voor ‘trouwhartig’ (in de betekenis van betrouwbaar en kwaliteitsvol), en de laatste letter – de E – verwijst naar de essentie, de alom aanwezige behoefte aan eenvoud, pauze, helderheid, keu-zearchitectuur, intuïtieve handleidingen...

De LATTE waarden verwijzen dus naar de samenlevings-brede behoefte aan het eigene, het oprechte, het gezonde en het eenvoudige. ‘Back to basics’ hoor je dan te zeggen... Maar dit is buiten de trendverkenner gerekend, die liever van ‘Forward to basics’ spreekt, omdat we nu eenmaal een stevig eind in de 21ste eeuw zijn gevorderd, waarin het inter-net en met name digitale sociale media ook een belangrijke en zelfs essentiële rol spelen in onderlinge communicatie. Ook een politicus moet dat volop beseffen: sociaal netwer-ken via (al dan niet mobiele) digitale media is onontbeerlijk geworden. Een politicus moet meer dan ooit ‘midden de mensen’ staan en 360° rondom hem/haar kunnen commu-niceren, en hiervoor kan elektronica worden ingeschakeld. Maar zij of hij moet ook beseffen dat de sterkste vorm van

communicatie (en overreding) nog altijd analoog gebeurt: het analoge gesprek, onder vier of onder vierhonderd ogen, is dus minstens even belangrijk! De toe-komst van de communicatie zit dus niet langer in de sociale netwerken alleen, maar ook – en steeds meer – in het sociale NIETwerken ...

trendverkenning voor dummies

De toekomst luistert... naar Herman Konings

19

trends voor politici

LattE:Lokaal

authentiek

traceerbaar

trouwhartig

Essentie

Page 18: Ampersand Januari 2012

WIE KOpIEErt WIE?

WWW.dEtOEKOMstLuIstErt.BE

Kom naar onze interactieve theaterstukken

in Brugge, dendermonde, genk en Vilvoorde

Tussen 28 januari en 23 maart toeren we langs 4 Vlaamse steden met een cool theaterstuk

voor (groot)ouders en kinderen (tussen 6 en 14 jaar).

Kinderen leren door te kopiëren, ze pikken zaken op en nemen dingen over maar soms kan

men zich de vraag stellen wie kopieert van wie? Staan wij als ouder/grootouder nog stil bij

het gedrag dat we “laten zien”. We vragen het aan onze kinderen.

In een interactief theaterstuk luistert de toekomst naar kinderen met “special guest”

Minister Joke Schauvliege en de lokale boegbeelden. Een interactieve theatervoorstelling

voor ouders met kinderen rond concrete thema’s uit het dagdagelijkse leven, discussie en

gezellig samenzijn.

Kandidaat burgemeester Brugge

Burgemeester genk

dirk de Fauw

Wim dries

Burgemeester Vilvoorde

Burgemeester dendermonde

Marc Van asch

piet Buyse