Ampersand februari 2015

20
LEDENBLAD VAN CD&V - JAARGANG 15 - FEBRUARI 2015 AFGIFTEKANTOOR ANTWERPEN X ampersand WWW.CDENV.BE “WAT IS DAT, TALENT?” Talentadviseur Peter Beschuyt “ALS MOSLIMLEERKRACHT ZIJN WE HET VOORBEELD VAN EEN POSITIEF VERHAAL” Interview met CD & V’ers Hamid Riffi en Buket Karaca TALENT IN DE PRAKTIJK Joris Philips(VDAB) over jongeren en werk TALENT VERBINDT ONS

description

 

Transcript of Ampersand februari 2015

Page 1: Ampersand februari 2015

ampersandLEDENBLAD VAN CD&V - JAARGANG 15 - FEBRUARI 2015 AFGIFTEKANTOOR ANTWERPEN X

ampersand

WWW.CDENV.BE

“WAT IS DAT, TALENT?”Talentadviseur Peter Beschuyt

“ALS MOSLIMLEERKRACHT ZIJ N WE HET VOORBEELD VAN EEN POSITIEF VERHAAL” Interview met CD&V’ers Hamid Riffi en Buket Karaca

TALENT IN DE PRAKTIJ KJoris Philips(VDAB) over jongeren en werk

TALENT VERBINDT ONS

Page 2: Ampersand februari 2015

COLOFONAnnemie Lemahieu, Steffen Van Roosbroeck, Silke Van Vaerenbergh, Eline Vercruysse, Bart Croes, Sam Voeten, Lien De Vos, Tom SchiettecatGert Goris – 02 238 38 30Joost BresseleersPascal Laseur – 02 238 38 32 Jonathan Cardoen, Wetstraat 89, 1040 BrusselWetstraat 89, 1040 Brussel - 02 238 38 83 – [email protected]

Redactiecomité:

Adresbestanden: Vormgeving: Postabonnementen: Verantw. uitgever: Re(d)actieadres:

© FOTO MARC WALIICAN

VERDER IN AMPERSAND

3 Joeps verhaal4 Arcodossier5 Wat is dat, talent? Talentadviseur Peter Beschuyt aan het woord14 Parlementaire initiatieven

Talent breder dan geloof: Hamid Riffi en Buket Karaca over hun rol als moslim in het onderwij s

Goed gezinde gemeente

Jong talent in de praktij k

Sociaal overleg: volhouden loont

Talent breder dan geloof: Hamid 8

16

116

INHOUD

2

Page 3: Ampersand februari 2015

3

Talent. Daar draait het om in deze Ampersand. Het is moeilij k om dat woord heel kort te beschrij ven, maar toch voelt iedereen goed aan wat ermee bedoeld wordt. Dat wat vanzelf gaat. Waarvoor we in de wieg gelegd zij n. Een aangeboren aanleg voor iets.

Dat is niet hetzelfde als zeggen dat talent geen inspanning vraagt. Enkel teren op talent is onvoldoende. Je moet het aanscherpen en op de juiste manier inzetten. Zoals ik onlangs las in een interview met Willem Vermandere: talent is als een karretje, je moet er zelf tegen duwen om het vooruit te laten gaan. Onze partij heeft veel talent. Maar ik ben ervan overtuigd dat we daarmee meer kunnen doen. Als iedereen zij n talenten kan uitspelen, op de juiste plaats, zal onze partij een enorme boost krij gen. Het is een van onze belangrij kste opdrachten voor de volgende jaren.

Maar wat doe je als het noodlot je talent doorkruist? Die vraag stelde ik me toen ik een e-mail kreeg van Joep Vanhoegaerden, een 17-jarige jongen uit Sint-Niklaas. Hij was een gepassioneerd danser die meer dan 20 uur balletles volgde iedere week. Tot hij ziek werd en niet langer kon dansen. Daar sta je dan met je talent.

Hij bleef echter niet bij de pakken neerzitten. Zij n groot doel: het schooljaar tot een goed einde brengen en afstuderen. Een eindwerk maken over politiek hoort daarbij . Toen hij me vroeg een aantal vragen te beantwoorden, ging ik daar graag op in. Ik ben zelfs bij hem thuis geweest, op een zondag tussen de vele nieuwjaarsrecepties door. Of het voor Joep interessant was, zal moeten blij ken uit zij n eindwerk. Ik vond er alvast inspiratie. Het besef dat tegenslag verborgen talenten kan doen bloeien. Veel succes, Joep.

Onze partij heeft veel talent. Maar ik ben ervan overtuigd dat we daarmee meer kunnen doen.

3

Ik ben zelfs bij hem thuis geweest, op een zondag tussen de vele nieuwjaarsrecepties door. Of het voor Joep interessant was, zal moeten blij ken uit zij n eindwerk. Ik vond er alvast inspiratie. Het besef dat tegenslag verborgen talenten kan doen bloeien. Veel succes, Joep.

Wouter BekeAlgemeen Voorzitter

Page 4: Ampersand februari 2015

ARCO: HOE ZIT HET NU?

HOE BEGON HET WEER? STRIJ D BIJ HET GERECHT WAT DOET CD&V?

Bij elke beweging in het Arco-dossier, krijgen we heel wat vragen. Het is duidelijk: veel van onze leden volgen dit op de voet. We geven u graag de laatste stand van zaken.

In 2008 begon een financiële en economische crisis waarvan we tot op vandaag de gevolgen dragen. Op een gegeven ogenblik kwam het hele bankensysteem in gevaar. Om te vermijden dat mensen massaal geld zouden afhalen, verhoogde de overheid de garantie op spaargeld.

Ook spaarders van coöperatieve vennootschappen, zoals Arco, kre-gen deze waarborg. Met succes. Het bankensysteem bleef overeind. He-laas bleken de problemen bij Dexia groter dan enkel het crisisverhaal. Toen de bank ontmanteld werd, dreigden de Arco-spaarders hun geld te verliezen. Het waarborgsys-teem werd ingeroepen.

Niet iedereen was het hiermee eens. Er kwamen procedures voor de rechtbank: bij de Raad van State, bij het Grondwettelijk Hof en zelfs bij het Europees Hof van Justitie. Ook de Europese Commissie kreeg het dossier voorgeschoteld. De vraag die voorligt komt steeds op hetzelf-de neer: hebben de Arco-spaarders recht op een vergoeding? Tot op he-den is het wachten op een eendui-dig antwoord. En dit zal wellicht nog even zo blijven.

Bovendien wacht ook nog de veref-fening van Arco. Lees: de bezittin-gen van Arco trachten te verkopen tegen de best mogelijke prijs. Dit vraagt wat tijd, maar het is uiteraard essentieel dat dit zoveel mogelijk opbrengt om de spaarders te ver-goeden.

Onze partij bleef in elk geval niet bij de pakken zitten. Los van alle lopende procedures, waar we geen vat op hebben en niet in mogen tus-senkomen, brachten we de belangen van de Arco-spaarders opnieuw op tafel bij de regeringsonderhandelin-gen.

We dwongen af dat de regering zal zorgen voor de schadeloosstelling, zelfs wanneer de gerechtelijke en Europese procedures de bestaande regeling onderuit zouden halen. Dat was geen eenvoudige strijd, want we stonden hierin alleen. Maar we hebben het gehaald. We zullen er-over waken dat hier snel werk van gemaakt wordt.

ENKEL DANKZIJ CD&V WORDT ER GEWERKT AAN EEN OPLOSSING

4

Page 5: Ampersand februari 2015

TALENT WERKT VERBINDENDIedereen is het erover eens dat talent niet onbenut mag blijven. Maar wat is talent nu precies? Ampersand vroeg de mening van Peter Beschuyt, talentadviseur bij Kessels en Smit.

Meer over talent vanaf pagina 8.

Je wordt tegenwoordig om de oren geslagen met het woord ‘talent’. Elk bedrijf is op zoek naar jouw talent en elke school belooft de talenten van haar leerlingen maximaal te ontplooi-en. Men spreekt erover alsof het voor iedereen duidelijk is wat ‘talent’ is. Het valt op dat iedereen er een andere in-vulling aan geeft. Sommigen hebben het over personen als ze over ‘onze talenten’ spreken, anderen over eigen-schappen van mensen. De ene vindt dat talent aangeboren is, de andere vindt dat talent vooral een kwestie is van hard werken. Soms zegt men dat iedereen talent heeft, een andere keer gaat het enkel over de ‘high potenti-als’. Kortom, er is weinig consensus te vinden als het gaat over wat talent is.

Eén iets hebben alle betekenissen ge-meen: het gaat over iets waar je goed in bent. Je hoeft zelfs niet beter te zijn dan anderen, maar het valt op dat het voor jou moeiteloos gaat. Bovendien voel je dat het je energie geeft ermee bezig te zijn. Ik geloof dat iedereen talenten heeft. Iedereen heeft zo van die dingen die ze goed kunnen en die tegelijk een bron van plezier en vol-

doening zijn. Als je nu bij jezelf aan het denken bent wat jouw talenten zouden kunnen zijn, stel jezelf dan deze vraag: wanneer vliegt voor jou de tijd? Wat ben je op die momenten aan het doen?

De meeste mensen zijn zich niet he-lemaal bewust van hun talenten. Het is vaak pas wanneer het wordt opge-merkt en benoemd door anderen, dat het bewustzijn groeit. Dat maakt van talent iets heel verbindend: je hebt an-deren nodig om je eigen talenten te leren kennen. Hier ligt een belangrijke taak voor ouders, leidinggevenden, leerkrachten, en iedere andere mens in onze samenleving: benoem talenten als je ze ziet. Zo breng je mensen in contact met hun eigen duurzame ener-giebron.

Talenten ontwikkelen is niet zo moei-lijk. Als je goed kan tekenen, teken dan vooral veel, neem lessen aan de academie, en laat je begeleiden door een goede leerkracht of coach. Talen-ten ontwikkelen betekent leren, zodat je nog beter wordt in datgene waar je al goed in bent.

Als je veel plezier vindt in taal en min-der in wiskunde, kies dan voor een studierichting die vooral inzet op taal. Als je energie haalt uit contacten met mensen, kies dan een beroep waar je veel contact met bijvoorbeeld klanten kan hebben.

Kinderen zouden veel liever naar school gaan als ze aangemoedigd werden om te doen waar ze plezier aan beleven. Ook in organisaties zouden mensen met veel meer energie en werkvreugde aan de slag kunnen gaan. Op die ma-nier creëer je meer bevlogenheid.

Het heeft weinig zin om te ontwikke-len wat je niet graag doet en waar je niet goed in bent. Dat kost alleen maar energie en het resultaat is meestal niet duurzaam. Onze samenleving heeft er baat bij als iedereen zich wat meer be-wust is van zijn of haar talenten. Zo-dat mensen bewuste keuzes kunnen maken en kunnen groeien. Één ding is zeker: talent moet gebruikt worden!

Meer over talent vanaf pagina 8.

academie, en laat je begeleiden door een goede leerkracht of coach. Talen-ten ontwikkelen betekent leren, zodat je nog beter wordt in datgene waar je

maken en kunnen groeien. Één ding is zeker: talent moet gebruikt worden!

Talent in de praktijk

5

Page 6: Ampersand februari 2015

Voorwaarden om te slagen

In november en december vorig jaar werd er vier opeenvolgende maan-dagen gestaakt. Bedrijven en open-bare diensten in de tien provincies en Brussel legden het werk neer. Op maandag 15 december lag het land stil door een nationale staking. Sta-ken is een recht, en dat recht stellen we niet in vraag. Soms kan staken immers nodig zijn om een duidelijk signaal te geven. Maar nadien volgt altijd dezelfde vraag: ‘Wat nu?’

België kent een sterke traditie van overleg tussen werkgevers en werk-nemers, de zogenaamde sociale partners. We trappen een open deur in als we zeggen dat dit overlegmo-del onder druk staat. Voor CD&V heeft het sociaal overleg enkel kans op slagen wanneer aan een aantal belangrijke voorwaarden wordt vol-daan. Sociaal overleg vraagt name-

lijk in eerste instantie een dialoog tussen partners en niet tussen te-genstanders. Ten tweede moeten deze partners gelijkwaardig zijn aan elkaar, en zij moeten elkaars voor-stellen ernstig nemen. Tot slot moe-ten zij erkennen dat naar elkaar luis-teren even belangrijk is als praten.

Andere partijen zeggen dikwijls dat het sociaal overleg de laatste jaren weinig heeft opgeleverd. De reali-teit is zoals vaak anders. Zo hebben werkgevers en werknemers samen beslist om langer werken te bevor-deren, onder andere door een beter personeelsbeleid en door de rechten rond het brugpensioen te vrijwaren. Ook hebben de sociale partners de voorbije jaren samen beslist om het overlevingspensioen te hervormen, de arbeidsrechtbanken te behou-den, de opleiding van werknemers te promoten en om te werken aan het eenheidsstatuut.

De absolute prioriteit voor de hui-dige regering is te zorgen voor meer jobs. Dankzij CD&V hamert het re-geerakkoord op het belang van het sociaal overleg om dit te realiseren. Zowel werkgevers- als werknemers-organisaties hebben er alle belang bij om samen tot resultaten te ko-men.

Moeizaam, maar succesvol

Wanneer het goed gaat, is er groei en geld om te verdelen en verloopt overleg veel gemakkelijker. Maar we hebben de laatste jaren af te reke-nen met een crisis. Dat maakt het moeilijker, want de crisis dwingt ons om te hervormen. Die hervormingen

SOCIAAL AKKOORD: DE AANHOUDER WINT

DAVE SINARDET, POLITCOLOOG - Radio 1 (30/1)

“Een belangrij ke breuk in het vakbonds-front is te danken aan de pogingen van CD&V om ACV mee te trekken”

EEN LID VAN DE GROEP VAN TIENTrends (12/2)

“Ik had nooit gedacht dat we met de huidige partners een akkoord zouden bereiken. Dat is de verdienste van Kris Peeters.”

6

Page 7: Ampersand februari 2015

zijn nodig om meer mensen aan een job te helpen en om de pensi-oenen betaalbaar te houden. Maar ook hervormingen moeten gebeuren in overleg met de sociale partners. Kortom, het sociaal overleg staat voor heel wat uitdagingen.

De afgelopen maanden verliep het dan ook moeilijk. Werkgevers aan de ene kant lijden onder de crisis door hun verzwakte concurrentiepo-sitie, en verliezen zo marktaandeel en dus jobs. Werknemers aan de andere kant voelen de maatregelen om de loonlasten onder controle te houden, die ervoor moeten zorgen dat niet nog meer jobs naar het bui-tenland verhuizen.

We waren beland op het punt dat niemand, niet in de meerderheid en niet in de oppositie, nog geloofde in een goede afloop. Behalve Kris Peeters en CD&V. Ons vertrouwen bleek terecht. De sociale partners bereikten een akkoord, en de rege-

ring heeft beslist het uit te voeren. Dat is belangrijk voor iedereen. Er komt opnieuw marge om de lonen lichtjes te laten stijgen. De laagste lonen zullen zelfs nog extra stij-gen, om werken aantrekkelijker te maken. En ook wie niet (meer) kan

werken, gaat erop vooruit: de mini-mumuitkeringen gaan omhoog en alle gepensioneerden krijgen meer vakantiegeld, net als de minder-validen.

Dit akkoord werd goedgekeurd door vijf van de zes organisaties die deel uitmaken van de zogenaamde Groep van 10. Enkele de socialistische vak-bond besliste om niet mee te doen. Het is niet evident om in economisch moeilijke tijden akkoorden te slui-ten, maar de twee overige bonden en de werkgevers hebben dit toch maar gedaan. Daar is moed voor nodig.

Dit land was steeds een voorloper als het ging om de dialoog tussen de regering enerzijds en werkge-vers en werknemers anderzijds. Dit hoeft niet op te houden. Als het aan CD&V ligt, gebeurt dit ook niet. Nu is de volgende stap om te werken aan onder meer een hervorming van de belastingen (de zogenaamde taxshift), zodat iedereen zijn steen-tje bijdraagt aan het bouwen van onze toekomst.

ISABEL ALBERS, HOOFDREDACTEUR DE TIJD - Twitter

“Sociaal akkoord en goedkeuring bij ACV is pluim op hoed van Kris Peeters”

GUY TEGENBOS, JOURNALIST - De Standaard (30/1)

“De positie van CD&V-vicepremier Peeters - mister sociaal overleg - is versterkt. Zij n taxshift komt weer wat dichterbij .”

7

Page 8: Ampersand februari 2015

“ER GAAT VEEL TALENT VERLOREN DOOR EEN ALGEMEEN VERBOD OP HOOFDDOEKEN”

Buket Karaca, 25 jaarFunctie: Medewerker pastorale dienst UAntwerpen, gericht op moslimstudentenErvaring: 1 jaarDistrictsraadslid in Berchem

Hamid Riffi, 40 jaarFunctie: Algemeen coördinator in een secundaire, katholieke ASO-schoolErvaring: 18 jaarGemeenteraadslid in Mechelen

© F

OTO

AF-

FOTO

GRA

FIE

8

Page 9: Ampersand februari 2015

Er is nog steeds een kloof tussen allochtone en niet-allochtone leerlingen, onder andere in schoolresultaten. Hoe komt dat?

Hamid: De oorzaak ligt niet in de ori-gine van de leerlingen. Wel is het zo dat allochtone kinderen zich vaker in armoede bevinden, met mindere schoolresultaten tot gevolg. We mer-ken dat bijvoorbeeld doordat ze geen internet of woordenboek hebben. Dat zijn nochtans zaken die veel mensen, waaronder ook de leerkrachten zelf, evident vinden. Daar ligt de echte oorzaak.

Buket: Aan de universiteit merken we hetzelfde. De vraag is hoe het onder-wijs daarop kan inspelen. Beurzen toekennen en lokalen openstellen is één zaak, maar fundamenteel in-grijpen in het leven van een gezin is niet mogelijk. Een mentorsysteem is een mogelijke oplossing: afgestudeer-de studenten keren dan terug naar de universiteit om nieuwe studenten te helpen.

Signalen opvangen lijkt cruciaal. Hoe belangrijk is de moslimleerkracht voor het opmerken van zulke aanwijzingen bij moslimjongeren?

Hamid: Wij zijn voor al onze leerlingen even belangrijk. Vandaag worden we echter geconfronteerd met negatieve verhalen rond moslims. Als moslim-leerkracht kan ik daarentegen een voorbeeld zijn van een positief verhaal. Gesprekken gaan ook gemakkelijker, omdat ik meer feeling heb met hun achtergrond. Dat helpt ongetwijfeld.

Buket: Het is van belang dat men-sen met verschillende achtergronden samenwerken, al was het maar om signalen en tips aan collega’s te ge-ven. Onlangs stootte een moslima haar hoofd aan een radiator. Haar hoofd moest onderzocht worden, maar ze weigerde haar hoofddoek af te nemen voor een man. Toen men een vrouw ging halen, weigerde ze nog altijd: de man was nog steeds aanwezig. Het is kennis van zulke kleine zaken die een wereld van verschil kan betekenen.

Hoe verklaren jullie het feit dat er weinig allochtone jongeren deelnemen aan pakweg het jeugdverenigingsleven?

Hamid: Heel wat moslimjongeren moeten op zaterdag en zondag naar Koranlessen, vaak op de uren van sportclubs en jeugdverenigingen. Ouders van allochtone gezinnen vinden lessen rond het eigen geloof belangrijk, maar hierdoor participeren deze jongeren wel minder in het re-gulier jeugdwerk. Een gedurfde stel-ling, maar waarom creëren we binnen het onderwijs geen eigen levens-beschouwelijk aanbod?

Pleiten jullie voor meer keuzevrijheid in de levensbeschouwelijke vakken?

Buket: De vraag is of we naar één algemeen vak moeten evolueren of moeten we net gerichter gaan les-geven op basis van levensbeschou-wing? In de moslimgemeenschap gaat men er vaak van uit dat kennis wordt opgedaan op school. Een alge-meen vak mist in die optiek de essen-tie van een godsdienst, één vak per levensbeschouwing leidt dan weer tot

hokjesdenken. Als we natuurweten-schappen splitsen in biologie, che-mie, aardrijkskunde, … Waarom doen we dan niet hetzelfde met levens-beschouwing? Eén overkoepelend vak en verder levensbeschouwelijk onder-wijs naar keuze.

Ook in het katholiek onderwijs, Hamid?

Hamid: Waarom niet? Leerlingen moe-ten zich thuis voelen in een school. Een kind dat zich thuis voelt, is een kind dat zich erkend voelt. Religie is voor vele moslimjongeren een deel van hun identiteit, erken dat dan.

Zou dit radicalisering bij jongeren kunnen voorkomen?

Hamid: Voor een stuk wel. Moslim-jongeren horen tegenwoordig enkel negatieve zaken over hun geloof. Het hoofddoekenverbod, de terreur-dreiging… Het lijkt alsof de eigen iden-titeit wordt aangevallen, en dan wordt men net vatbaar voor bijvoorbeeld internetimams en facebooksjeiks, die doelbewust opstoken op basis van een foutieve voorstelling van het mos-limgeloof.

Buket: Klopt. Wat extremisten doen is compleet tegenstrijdig met de es-sentie van ons geloof. Als leerlingen en studenten de juiste kennis heb-ben, zijn ze hiertegen gewapend. Er zijn inderdaad verzen die oproepen tot geweld, maar deze werden wel ge-schreven in een tijdperk van oorlogen tegen moslims. Zo zonder context is het makkelijk voor dubieuze figuren om deze teksten te misbruiken.

Amper een maand geleden riep de topman van het katholiek onderwijs Lieven Boeve op tot meer moslimleerkrachten. Een gewaagde stelling die heel wat stof deed opwaaien. Ampersand ging op zoek in eigen rangen en laat twee overtuigde CD&V’ers uit het onderwijs – mét een moslimachtergond – aan het woord.

Er is nog steeds een kloof tussen allochtone en niet-

Ook in het katholiek onderwijs, Hamid?

Pleiten jullie voor meer keuzevrijheid in de

Zou dit radicalisering bij jongeren kunnen voorkomen?

Signalen opvangen lijkt cruciaal. Hoe belangrijk is de

Hoe verklaren jullie het feit dat er weinig allochtone

wat stof deed opwaaien. Ampersand ging op zoek in

woord.

9

Page 10: Ampersand februari 2015

In de klas of op de speelplaats leren kinderen en jongeren omgaan met diversiteit, met kritisch denken. Daar ontwikkelen ze hun identiteit en leren ze verdraagzaam te zijn en respect te heb-ben voor anderen. Onderwijs heeft een belang-rijke preventieve opdracht, ook als het dan bij-voorbeeld gaat over radicalisering. De leerkracht heeft een signaalfunctie en kan doorverwijzen naar het Centrum voor Leerlingenbegeleiding. Daar zijn medewerkers opgeleid om met radica-lisering om te gaan en om met de ouders en de leerlingen zelf te spreken. Binnen het onderwijs gebeurt er eigenlijk al heel veel. En recent is ook een meldpunt deradicalisering opgericht. Ik volg Hamid wel als hij het belang van levens-beschouwing benadrukt. Belangrijk is een brede vorming waar gezonde kritiek, verdraagzaam-heid en openheid naar andere godsdiensten, le-vensbeschouwingen en mens- en wereldbeelden centraal staan. Dat gebeurt vandaag al, onder meer in de projecten die het GO! uitwerkt rond interlevensbeschouwelijke dialoog en ook in het project van de katholieke dialoogschool.

Gelijke kansen voor elk kind, elke jongere, dat ligt me na aan het hart. We mogen geen talent onbenut laten. Ondanks de inspanningen zien we dat er een kloof blijft in kansen. Kleuters op jonge leeftijd naar school laten gaan, maar ook een sterk taalbeleid en goede oriëntering kunnen hierbij helpen. Elk kind, elke jongere moet zich thuis voelen in onze scholen. Want onderwijs is dé hefboom om het leven in han-den te nemen en zich voor te bereiden op de arbeidsmarkt. De leerkrachten in scholen leggen mee de basis van een goed samenleven. Ik heb een groot vertrouwen in leerkrachten. Zij zijn het die elke dag opnieuw voor de klas staan en met onze kinderen werken, met goede resultaten. Zij maken het verschil.

“LEERKRACHTEN MAKEN HET VERSCHIL”

Minister van onderwij s, Hilde Crevits reageert

Wat is de rol van leerkracht hierin?

Hamid: Ik waak erover het vertrouwen van mijn leerlingen niet te verliezen. Maar als ik mogelijke problemen op-merk, kan ik samen met de school, de bevoegde instanties en bijvoorbeeld ook de lokale geloofsgemeenschap op zoek naar oplossingen.

Dus Lieven Boeve heeft gelijk wanneer hij oproept tot meer moslimleerkrachten?

Hamid: Ja, maar dan moet de job wel aantrekkelijker worden. Zo worden vrouwelijke moslima’s vaak professi-oneel beperkt op basis van een een-voudige uiting van hun religie, name-lijk het dragen van een hoofddoek.

Buket: Dit gaat zelfs verder dan het onderwijs. Ook in de zorgsector bij-voorbeeld vallen heel wat jonge meis-jes uit de boot. Hierdoor wordt een pak talent buitengesloten. Of denken we echt dat in een zaak van leven en dood patiënten de broodnodige zor-gen van een arts gaan weigeren om-wille van haar hoofddoek?

Wat moet het standpunt van CD&V zijn daaromtrent?

Hamid: Een algemeen hoofddoeken-verbod is uit den boze. Dat staat zo in de Innestoteksten, trouwens. Begrijp me niet verkeerd: in mij vind je een partner om onderdrukte meisjes te helpen. Maar zij die er zelf voor kiezen om een hoofddoek te dragen, moeten dat kunnen.

Buket: Religie en levensbeschouwing zijn voor veel mensen een wezenlijk onderdeel van hun identiteit. Het is iets waar mensen verbondenheid met elkaar in vinden. Als CD&V moeten we op zoek naar de eenheid in die verbondenheid, en dat is volgens mij respect voor de vrije keuze van gods-dienst.

Bedankt voor dit zeer openhartig interview!

Wat is de rol van leerkracht hierin?

Dus Lieven Boeve heeft gelijk wanneer hij oproept tot meer

Wat moet het standpunt van CD&V zijn daaromtrent?

Bedankt voor dit zeer openhartig interview!

kunnen hierbij helpen. moet zich thuis voelen in onze scholen. onderwijs is dé hefboom om het leven in han-den te nemen en zich voor te bereiden op de arbeidsmarkt. De leerkrachten in scholen leggen mee de basis van een goed samenleven. Ik heb een groot vertrouwen in leerkrachten. Zij zijn het die elke dag opnieuw voor de klas staan en met onze kinderen werken, met goede resultaten. Zij maken het verschil.

verbod is uit den boze. Dat staat zo in de Innestoteksten, trouwens. Begrijp me niet verkeerd: in mij vind je een partner om onderdrukte meisjes te helpen. Maar zij die er zelf voor kiezen om een hoofddoek te dragen, moeten

Religie en levensbeschouwing zijn voor veel mensen een wezenlijk onderdeel van hun identiteit. Het is iets waar mensen verbondenheid met elkaar in vinden. Als CD&V moeten we op zoek naar de eenheid in die verbondenheid, en dat is volgens mij

10

Page 11: Ampersand februari 2015

GEDICHTENDAG

Naar aanleiding van gedichtendag schreef Pauline Reggers, deelneemster aan de Politieke Academie, een sonnet over CD&V.

Pak vast een sonnet

GEDICHTENDAG

van gedichtendag

deelneemster aan de

Talent in de praktijk

ACADEMIE AAN HET WOORD:

Het wasen is nog zorgen voorelkaar en daar ook tussendooreen evenwicht als as

Het iseen oor voor overleg krachtig op de middenwegde ideeën fris

Het blijfteen straks, een toen, een nudat drijft

vernieuwd geen déja vuaanpak die niet achterblijftwij, ons, jullie, u

11

Thomas Mees, 42 jaar, licentiaat rechten, manager in privésector, langeafstandsloper.

Waarom wilde je deelnemen, Thomas?

“Als student was ik actief bij de scouts en in het studen-tenleven. Ook als professional in strategische marketing en media ben ik steeds actief ge-weest in verenigingen. Ik ben al lang lid van CD&V en wil nu ook graag politiek mijn verantwoor-delijkheid opnemen, bouwen aan de samenleving.”

Wat verwacht je ervan?“Ik hoop op een diepgaande inhoudelijke vorming rond de christendemocratische ideolo-gie en de toepassing ervan in verschillende maatschappelijke domeinen. En daarnaast kijk ik uit naar de kennismaking en kruisbestuiving met de andere deelnemers.”

Heleen Goubert, 23 jaar, master Taal- en Letterkunde, geboren en getogen Brusselaar, voorzitster JONGCD&V Brussel.

Waarom de Academie, Heleen?

“Ik wil ideeën en visies uitwis-selen met andere geëngageerde CD&V’ers. Ik hoop mijn eigen in-zicht en kennis te verdiepen en zo mijn prille lokale voorzitterschap te verrijken.”

En beantwoordt het voorlopig aan de verwachtingen?“Na twee sessies heb ik al heel veel opgestoken. De Academie helpt mij m’n grenzen te verleg-gen. Ik kijk dan ook met grote verwachtingen uit naar de rest van het programma.”

POLITIEKE ACADEMIE: CD&V VORMT JONG TALENT

Had u al van de Politieke Academie gehoord? De Academie, georganiseerd door onze studiedienst Ceder, bestaat al meer dan twee decennia en richt zich op talentontwikkeling binnen de partij.

Het is een intens vormingstraject van een jaar waarin de deelnemers worden meegenomen op een christendemo-cratische ontdekkingsreis. In de eerste

plaats biedt de Academie kennisver-breding en –verdieping aan. Tijdens gespreksavonden wordt stilgestaan bij basisprincipes als ‘solidariteit’ en ‘recht-vaardigheid’. Daartegenover staan de ‘Zaterdagen van de Academie’ waarin concrete beleidsdomeinen aan bod komen. Dit jaar staan o.m. onder-wijs, sociale bescherming en arbeids-marktbeleid op de agenda. Maar ook praktische workshops en plaatsbezoe-ken maken deel uit van het pakket. Ampersand ging luisteren naar enkele kandidaten van deze editie.

Is uw interesse gewekt? Mail naar [email protected] voor meer informatie. De volgende editie start in het voorjaar van 2016.

Page 12: Ampersand februari 2015

VDAB lanceerde ‘Ervaring werkt’ om  jonge mensen aan hun eerste werkervaring te helpen. Is dat nodig?

Elke solliciterende jongere heeft al veel te vaak te horen gekregen dat er ie-mand anders werd gekozen die meer ervaring had. Maar hoe doe je die eerste werkervaring op als je nooit de kans krijgt om jezelf een eerste keer te bewijzen? Het is een oud zeer. Daarom wil VDAB samen met enkele partners die vicieuze cirkel doorbreken.

Moeten bedrijven meer investeren in jonge mensen?

Ja! Investeren in jongeren kan je bedrijf alleen maar ten goede komen. Jonge-ren groeien nu op in een wereld vol nieuwe technologieën, informatie en innovatie. Het zit in hun bloed. Kansen geven aan jongeren versterkt dus ook het bedrijf: ze zorgen voor een nieuwe, frisse en jonge kijk op de zaken. Mo-menteel zijn er al heel veel bedrijven die jongeren een kans geven, zij het via een stage, interim of vakantiejob. Voor VDAB mag het altijd wat meer zijn, zo-dat jongeren genoeg kansen krijgen om hun vaardigheden te versterken.

Hoe ben je zelf aan je professionele carrière begonnen?

Toen ik pas afstudeerde had ik net als velen geen flauw benul van wat ik precies wou doen. Ik had geschiedenis gestudeerd en een jaar ‘internationale betrekkingen en conflictmanagement’, en ik had veel interesses, maar wat doe je daarmee op de arbeidsmarkt? Uiteindelijk ben ik op de ICT-afdeling van de VDAB kunnen starten in een tijdelijke administratieve functie. Van daaruit ben ik doorgegroeid als pro-jectmedewerker, dan tot beleidsadvi-seur en uiteindelijk tot mijn huidige job als strategisch accountmanager jeugd/onderwijs. De kansen die ik toen kreeg en het feit dat men in mijn persoonlijke ontwikkeling wilde investeren, hebben me enorm geholpen.

Welk advies zou je geven aan jongeren die pas afstuderen?

Kijk verder dan je diploma: tijdens je schoolloopbaan en in je vrije tijd ver-zamel je ontzettend veel vaardigheden. Leer deze uit te drukken in concrete voorbeelden. Allemaal goed en wel dat je in je cv schrijft dat je bijvoorbeeld flexibel bent maar wat betekent dit concreet voor jou en hoe heb je dit al bewezen in je vrije tijd of in je school-loopbaan? Daarnaast is je eerste job een start. Leer proeven van de arbeids-markt en zoek gaandeweg je ‘droom-job’ op. Investeer in je persoonlijke ontwikkeling en besef dat leren levens-

lang duurt. Tot slot, schrijf je in bij de VDAB via de website of servicelijn, zet je dossier in orde , vraag raad en blijf vooral niet stilzitten.

Hoe kunnen jonge mensen volgens jou hun talenten ontdekken en ontwikkelen?

Een vakantiejob of een stage is voor studenten ideaal om te ontdekken wat je graag wil doen, maar vooral om ook te leren wat je minder graag doet. Schrijf actief organisaties aan waar je graag zou werken en durf te le-ren solliciteren als jobstudent. Het zijn skills die je later altijd kan gebruiken. Sta ook eens stil bij wat je nu graag doet en waar je effectief goed in bent, je talenten dus. Vraag daarbij gerust feedback van anderen en wees kritisch voor jezelf.

Welke rol kan politiek spelen in talentontwikkeling?

In de eerste plaats een klimaat schep-pen waar jongeren kansen krijgen om hun talenten te tonen via stages en bijkomende opleidingen. Maar daar-naast is een politieke partij zelf ook werkgever en een kweek-vijver van jonge talenten. Mensen die al dan niet vrijwillig zich elke dag met al hun en-thousiasme inzetten om je merk te ver-beteren. Door jongeren doelgericht te ondersteunen, hun competenties te (h)erkennen en naar waarde te schatten en hen in hun persoonlijke ontwikke-ling te laten groeien, zorg je alvast dat je een leidend voorbeeld kan zijn voor andere organisaties.

Meer info op www.ervaringwerkt.be

Talent in de praktijk

JONGE MENSEN VERDIENEN EEN KANS

Wie aan talent denkt, denkt onvermijdelijk ook aan werk. Want in het professionele leven is talent broodnodig. En moet talent volop benut worden. Joris Philips (30 jaar), Strategisch Accountmanager Jeugd&Onderwijs bij VDAB, vertelt ons wat meer over hoe dat talent aan te spreken en jongeren kansen te geven.

Hoe kunnen jonge mensen volgens jou hun talenten

Hoe ben je zelf aan je professionele carrière begonnen?

VDAB lanceerde ‘Ervaring werkt’ om  jonge mensen aan hun

Welk advies zou je geven aan jongeren die pas afstuderen?

investeren in jonge mensen?

Welke rol kan politiek spelen in talentontwikkeling?

12

Page 13: Ampersand februari 2015

DURF JE TALENT AANSPREKEN

Glenn Van Roey is 21, woont in Schoten en houdt van fotografie. Een uit de hand gelopen hobby, zo noemt hij het zelf. Maar Glenn is ook winnaar van het Creativity World Forum, de grootste conferentie rond creativiteit en innovatie in Europa. Een uitstekend voorbeeld dus van talent in de praktijk. Ampersand ging luisteren naar zijn verhaal.

“De afgelopen 2 jaar heb ik communi-catiemanagement gestudeerd. Maar ik vroeg me steeds vaker af waarmee ik eigenlijk bezig was. De lessen sloten niet aan bij wie ik wilde worden en wat ik wou gaan doen met mijn leven. Ik dacht dat een andere studie mij meer zou aanspreken en meer zou aansluiten bij mijn interesses.” Dus begon Glenn in september aan de Erasmushogeschool aan de gloednieuwe opleiding ‘Idea and Innovation management’, een praktijk-gerichte opleiding die jongeren moet afleveren die verandering en innovatie in goede banen kunnen leiden.

“Tijdens de eerste weken van de oplei-ding kregen we het project van Hello Bank voorgesteld. Ze wilden weten hoe jonge mensen de toekomst van het bankieren zien. Meteen bedacht ik me hoe saai mijn eigen bankkantoor eruitzag. En hoe die ruimte na 17u ei-genlijk onbenut blijft. En zo groeide het idee.” Samen met twee medestudenten schreef hij zich in voor de wedstrijd. Ze haalden de finale en mochten naar het Creativity World Forum.

“Innovatiegoeroe Guy Kawasaki, voor-malig topman bij Apple, was lovend en

koos ons idee als winnaar.” Hoewel hij de ervaring geweldig vond, en het naar meer smaakte, zette Glenn - paradoxaal genoeg - zijn opleiding stop.

“Ik kwam tot het besef dat je jezelf niet enkel en alleen op school vormt. Crea-tiviteit komt uit jezelf. En als je wil dat je dromen geen dromen blijven maar werkelijkheid worden, dan moet je daar ook zelf iets mee doen.” Daarom begon Glenn aan zijn twee grote dromen te werken. In eerste instantie wil hij schrij-ven aan een boek rond de ‘robotise-ring’ van de maatschappij. Zelfrijdende auto’s, 3D-printers: welke invloed zal dit hebben op ons als mens? Zullen we binnen 20 jaar allemaal werkloos of overbodig zijn? Een tweede droom is het opstarten van een bank. Hij gelooft namelijk dat banken de wereld mee kunnen veranderen en wil daar dan ook zelf deel van uitmaken.

Tot slot heeft hij nog één advies: “denk bij je studiekeuze niet aan wat je zal worden, maar aan wie je wil worden. En als dit via je studie of job niet lukt, heb dan de moed om het te proberen en onthoud dat je nooit alleen staat in wat je doet.”Geeft uw bedrijf jonge

mensen een kans?

Of heeft u zelf als pas afgestuurde wél meteen een job gevonden? Vertel het ons via [email protected]

Jonathan Cardoen, algemeen secretaris CD&V

“Dit is heel herkenbaar. Ook op het algemeen secretariaat van CD&V geven we bewust jongeren kansen ‘ervaring’ op te doen. Zo worden regelmatig jonge mensen ingescha-keld in onze projecten door hier stage te lopen. Hun enthousiasme is voor ons goud waard. En we geven pas afgestudeerde jongeren de kans zich te bewijzen. Voor hen maar ook voor ons een opportuni-teit om hun talenten te ontdekken en vervolgens door te groeien.”

13

Page 14: Ampersand februari 2015

Themadag ‘Zorg en ouder worden’Ouderenzorg is één van de thema’s die ons als CD&V-senio-ren na aan het hart liggen. Daarom nodigen we onze leden graag uit op een themadag over zorg en ouder worden. Ber-nadette Van Den Heuvel, adviseur van Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin, Jo Vandeurzen licht het nieuwe Vlaamse sociaal beleid toe, met bijzondere aandacht voor sociale bescherming.

Verder komen een aantal initiatieven aan bod waarbij se-nioren zelf actief betrokken zijn. Na het middagmaal gaan we in dialoog met minister Jo Vandeurzen zelf rond het ouderenbeleid. Ongetwijfeld een boeiende dag waarop u hartelijk welkom bent!

Wanneer? Dinsdag 10 maart 2015 van 10.30 tot 14.30

Waar? De Schelp van het Vlaams Parlement, Hertogstraat te Brussel.

De toegang is gratis. Meer info op http://senioren.cdenv.be/

Inschrijven kan bij [email protected]  of via +32 (0) 2 238 38 96

14

Onze parlementsleden op het Vlaamse, federale en Europese niveau werken elke dag aan een betere toekomst voor ons allemaal. Ampersand informeert op deze pagina’s over een aantal parlementaire initiatieven van de afgelopen maand.

Oudere koppels samen in rusthuis

Onze levensverwachting stijgt en de mogelijkheden om thuis de nodige zorgen te krijgen zijn uitgebreider, waardoor ouderen steeds langer zelf-standig in hun huis kunnen blijven wonen. Ook als koppel. Maar wanneer één van de partners zorgbehoevend wordt, dreigt het koppel gescheiden te worden. Bij een verhuis naar een woonzorgcentrum blijft de zelfred-zame partner namelijk thuis achter, omdat woonzorgcentra geen partners mogen opnemen als die niet zelf zorg-behoevend zijn. Doen ze dat toch, dan krijgen ze daarvoor geen RIZIV-financiering. Dat moet anders kunnen, vindt Vlaams parlementslid Sonja Claes: “De gedachte dat ze niet meer kunnen samenleven zorgt ervoor dat ze de keuze voor een woonzorgcen-trum vaak uitstellen tot het echt niet meer anders kan.”

Woonzorgcentra staan bovendien zelf positief tegenover het voorstel om een wettelijk kader te creëren dat het eenvoudiger maakt de zelfredzame partner op te nemen. Sonja Claes lan-ceerde rond Valentijn dan ook de zo-genaamde ‘Valentijnsnota’. Die vormt nu de basis voor hoorzittingen in het Vlaams parlement, waarna er hopelijk

snel tot een aanpassing van de regel-geving kan worden overgegaan.

Om haar verhaal kracht bij te zetten, bracht Sonja Claes een bezoek aan Frans en Emma Truyers. Zij hadden het geluk een woonzorgcentrum te vinden waar ze wel beiden terecht konden.

Page 15: Ampersand februari 2015

CD&V lanceert ouderschapsplan

CD&V-Kamerlid Sonja Becq heeft een wetsvoorstel klaar dat ouders verplicht om in een plan duidelijk te maken hoe ze voor de kinderen zullen zorgen na een echtscheiding. Wie in onderling overleg scheidt, doet dit nu al. Echtscheidingen op grond van onherstelbare ontwrich-ting, zogenaamde vechtscheidingen, kunnen echter worden uitgesproken nog voor er ook maar één maatregel over de kinderen op papier staat. Toch is het belangrijk van bij het be-gin na te denken over de gevolgen voor de kinderen. De invoering van het ouderschapsplan is een goede aanzet om ouders, ook in moei-lijke emotionele omstandigheden,

te laten nadenken over de concrete gevolgen en regelingen voor de kin-deren. De bedoeling van dit wets-voorstel is niet om extra procedures in het echtscheidingsproces in te voeren, maar om mensen aan te zet-ten na te denken over de gevolgen wanneer ze uit elkaar gaan.

“Niet de kinderen, maar de ouders kiezen om hun huwelijk niet meer voort te zetten. Goede afspraken in het belang van het kind zijn dan enorm belangrijk. Het ouderschaps-plan biedt een goed kader om be-slissingen te nemen, en kan toekom-stige conflicteren vermijden”, aldus Sonja Becq.

Goede afspraken in het belang van het kind zijn enorm belangrijk.

SONJA BECQ

Extralegale voordelen vereenvoudigen

Op initiatief van kamerlid Stefaan Vercamer is een wetsvoorstel ingediend om de maaltijdcheque in zijn huidige vorm te vervangen door een maaltijd-vergoeding op de loonbrief. Hij hekelt de enorme kostprijs die maaltijdcheques nu met zich meebrengen. Bedrijven be-talen jaarlijks zo’n 43 miljoen euro aan de uitgevers van de cheques. De hande-laars die de cheques willen recupereren, betalen ook nog eens zo’n 30 à 40 mil-joen euro.

Maar er is meer. Vercamer stelt zich namelijk vragen bij het volledige sys-teem van extralegale voordelen zoals

maaltijdcheques of een bedrijfswagen. Noch werkgevers, noch werknemers raken nog wijs uit alle mogelijkheden en dat zijn er maar liefst 83. Het moet mogelijk zijn om al die extralegale voor-delen te bundelen en om te zetten in een soort loopbaanrekening. Maande-lijks zou dan een bepaald bedrag op de rekening geplaatst worden. Het bedrag dat werknemers daarop bijeengespaard hebben kan dan bijvoorbeeld dienen om een loopbaanpauze te nemen. Of ze zouden het geld kunnen gebruiken als aanvullend pensioen. Kortom, het loont de moeite een dergelijke piste verder te onderzoeken.

15

CD&V investeert in lokaal talent

Op zaterdag 14 maart organiseert CD&V de ‘Dag van de Afdeling’ in Gent. Een vormingsdag voor CD&V-bestuursleden, waarmee we ons lokaal talent willen inspireren. Want samen de toekomst vastpakken, sa-men werken aan een uniek lokaal CD&V-verhaal, daar gaan we voor. Toekomstgerichte ideeën en vernieu-wende inzichten aanreiken, waarmee onze bestuurs-leden in uw gemeente of stad Goed Gezind aan de slag kunnen.

Wees erbij!

www.cdenv.be/dagvandeafdeling

Page 16: Ampersand februari 2015

327 GOED GEZIN DE GEMEENTEN

Samen bewegen: gemakkelijker dan je denktMet 10.00 stappen per dag tot een betere gezond-heid komen, daar streeft ‘Diksmuide M0.000ves’ naar. “Het project ontstond onder impuls van het charter ‘Gezonde Gemeente’ waarin Diksmuide zich in 2013 engageerde om werk te maken van een ge-zondheidsbeleid en meer mensen aan te zetten tot bewegen”, verduidelijkt burgemeester Lies Laridon.

Met een gemiddelde van 8.159 stappen per dag zit burgemeester Laridon nog niet aan het beoogde re-sultaat, maar ze neemt samen met het schepencol-lege wel het voortouw in het project. “We dragen sinds korte tijd dagelijks een stappenteller. Zo krijgt iedereen zicht op zijn niveau en vooral op z’n pro-gressie.” Diksmuide M0.000ves is gebaseerd op de 10.000-stappenfilosofie: met 10.000 stappen per dag kan je al een positief gezondheidseffect bekomen.

“Het project richt zich tot alle inwoners van onze gemeente, maar we besteden extra aandacht aan zij die sowieso minder (kunnen) bewegen.” Beweging is één van de pijlers van een goede gezondheid. Samen

bewegen is de perfecte manier om sociale contacten te leggen of te onderhouden.

“Met heel wat promomateriaal brengen we het be-lang van bewegen in het straatbeeld. We willen de Diksmuidelingen echt fysiek in beweging zetten”, verklaart de burgemeester enthousiast. Nog tot eind oktober 2015 zorgt het 10.000-stappenteam maande-lijks voor acties en activiteiten.

DIKSMUIDE

DE BLIK OP 2018

JONGCD&V Eeklo lauwert talent voor innovatie

Henk Vincent uit Eeklo werd door de leden van JONGCD&V Eeklo verkozen tot ‘Eeklonaar van het jaar’. Die prijs wordt toegekend aan een persoon of organisatie die door een buitengewone acti-viteit of prestatie bijdraagt aan het sociaal, cul-tureel of economisch leven in de Herbakkerstad Eeklo.

16

Page 17: Ampersand februari 2015

327 GOED GEZIN DE GEMEENTEN#GOEDGEZIND

BRASSCHAAT

De militaire site Kamp Noord in Bras-schaat werd in de vorige bestuurspe-riode aangekocht onder impuls van lokale CD&V-mandatarissen Dirk de Kort, Berre Van Deuren, Bart Brugh-mans, Marie-Anne Coppens en Jef Ko-nings. Het voormalige militaire kamp is nu omgevormd tot een campus voor sociale economie, cultuur en toerisme. Zo kan je er met de spoor-fiets tussen Kamp Noord en het fort van Kapellen fietsen en even pauze-ren in bistro Perron Noord.

De mensen van WOTEPA, het Woon- en Tewerkstellingsproject Antwerpen, en vzw Rotonde, een zorginstelling

voor volwassenen met een beper-king, werken hier op een prachtige manier samen. Ann Deschepper, één van de vrijwilligers, legt uit: “In Per-ron Noord creëren we kansen voor mensen die moeilijk terechtkunnen in het gewone arbeidscircuit. We geven hen de mogelijkheid om hun eigen talenten te ontwikkelen en in dienst te stellen van anderen. De mensen van WOTEPA hebben onder meer de renovatie van het gebouw gedaan, terwijl de medewerkers van Rotonde alle dagen zorgen voor bijvoorbeeld verse soep en quiches. Alle mede-werkers hebben zo een zinvolle dag-taak waar ze terecht fier op zijn.”

Naast de bistro kan je op de site ook een recyclageatelier ontdekken. En er is de Groenploeg, waar mensen met een beperking samenwerken en instaan voor het groenonderhoud. “Maar in de toekomst staan er nog enkele projecten gepland. Zo hopen we tegen 2018 te kunnen starten met een wasserette”, aldus An Deschep-per. “Kamp Noord vergt veel tijd en energie maar met zo veel mensen sa-men aan een waardevol project wer-ken, dat geeft veel voldoening.”

Henk Vincent, directeur Facilitaire Diensten en Masterplan van het AZ Alma in Eeklo, werd una-niem verkozen omwille van zijn gedrevenheid om te innoveren in een sector die door strenge bud-gettaire voorwaarden beperkt wordt. Het nieuwe fusieziekenhuis AZ Sint Alma in Eeklo is een in-drukwekkend gebouw met een centrale ruimte die baadt in daglicht. “Met de prijs wordt Henk Vincent beloond voor zijn inzet en visie in dat nieuwbouwproject”, licht jongerenvoozitter Gert-jan Blomme toe.

Innovatie staat voor vernieuwing en groei en is belangrijk voor onze economie. Daarom vindt CD&V het nodig om te blijven investeren in inno-vatie en wetenschap en om mensen met dergelijk talent de nodige ondersteuning te geven.

Ook burgemeester Koen Loete steunt de keuze van de JONGCD&V’ers: “Zorg met een hart is voor Eeklo en het Meetjesland belangrijk. Dit in-novatief ziekenhuis zal daarbij een onmisbare rol spelen in de regio. Mensen zoals Henk Vincent nemen met dergelijk project de toekomst in han-den en dat mag voor ons wel beloond worden”.

Vrijwilligers bouwen aan een nieuwe toekomst voor Kamp Noord

Innovatie staat voor vernieuwing en groei en is belangrijk voor onze economie. Daarom vindt CD&V het nodig om te blijven investeren in inno-vatie en wetenschap en om mensen met dergelijk

Ook burgemeester Koen Loete steunt de keuze CD&V’ers: “Zorg met een hart is

voor Eeklo en het Meetjesland belangrijk. Dit in-novatief ziekenhuis zal daarbij een onmisbare rol spelen in de regio. Mensen zoals Henk Vincent nemen met dergelijk project de toekomst in han-den en dat mag voor ons wel beloond worden”.

17

Page 18: Ampersand februari 2015

Door een positieve bemiddeling van CD&V Haacht, van-uit de oppositie, werd op de gemeenteraad een financi-ele bijdrage van de handelaars aan de gemeente goed-gekeurd. Die moet de nieuw opgerichte handelaarsbond de middelen geven om de uitstraling van het Haachtse handelscentrum te verbeteren. Want een aangenaam handelscentrum trekt mensen aan en heeft een positieve weerslag op de lokale middenstand.

Jos Verdeyen, CD&V-fractieleider, licht toe: “Tijdens ons praatcafé enkele dagen voor de gemeenteraad maakten de handelaars ons duidelijk dat de voorbereiding hiervan nog al warrig verliepen.” Een duidelijke communicatie van de huidige meerderheid (Open VLD – Groen – sp.a) naar de handelaars toe ontbrak. Een aantal afspraken werden door het college niet nagekomen of waren op zijn minst onduidelijk, waardoor er wrevel ontstond en het op een mislukking afstevende.

“Als oppositie heeft CD&V Haacht haar verantwoordelijk-heid genomen en op een opbouwende wijze de violen terug gelijkgestemd, met een aanvaardbaar compromis als resultaat. Wij zorgden er ook voor dat er een vrijstel-ling kwam voor een aantal diensten zonder winstoog-merk, zoals de vakbonden en mutualiteiten. Het belang van een goede communicatie werd zo nogmaals aange-toond”, aldus de fractieleider.

Een paar keer per jaar organiseert CD&V Haacht praat-cafés over diverse onderwerpen die de burger na aan het hart liggen. Dergelijke informele dialoogmomenten versterken de verbondenheid met de inwoners en in dit geval met de handelaars.

CD&V Haacht zorgt voor een nieuw elan

HAACHT

De ontwikkeling van be-MINE, de voormalige mijnsite in Beringen, zit in een stroomversnelling. De site wordt nu herbestemd als een toeristisch-recreatief project. Dit zal 600 jobs opleveren, vooral bij laaggeschoolden.

Anne Cuypers, schepen van be-MINE en Ruimtelijke Ordening is optimistisch: “Wij zijn ontzettend fier op dit project. Zo creëren we werkgelegenheid voor onze jongeren en kunnen ze bovendien dicht bij huis wer-ken. Daarnaast blijven onze inwoners verbonden met de boeiende historiek van de mijn.” De mijnsite van Beringen omvat 100.000 m2² aan bestaand gebouwen-patrimonium. Daarmee is het de grootste industriële erfgoedsite in Vlaanderen en uniek in Europa. Het is ook de enige site waar het industriële hart van de mijn werd bewaard.

“Be-MINE voorziet een uitgebreide winkelgelegenheid bestaande uit een 140-tal winkels en speciaalzaken die het lokale winkelaanbod in Beringen en omstre-ken zullen versterken”, aldus Anne Cuypers. Daarnaast kan je op de site ook een provinciaal mijnmuseum, een evenementenplein, diverse activiteitenruimtes en gevarieerde kunstprojecten terugvinden. “Kwaliteit, duurzaamheid en aantrekkelijkheid zijn hierbij essenti-eel om de verbinding van cultuur, ontspanning en retail een blijvende meerwaarde te geven. Zowel uit respect voor de locatie als voor de bevolking en de stedelijke leefomgeving.”

Ook voor de sportieve Beringenaar is er een plaats op de site. Een Family Entertainment Center, een duikfaci-liteit, een klimwand en een fiets- en wandelinfrastruc-tuur: het zijn nog maar enkele van de diverse sport- en recreatievoorzieningen. Daarbovenop is er het nieuwe gemeentelijke zwembad en de omvorming van de terril tot een avonturenberg.

Be-MINE creëert 600 jobs

BERINGEN © FOTO JEROME GIELKENS

18

Page 19: Ampersand februari 2015

Landbouwraad is een succes

Onder impuls van schepen van Land- en Tuinbouw Karolien Damman werd vorig jaar in Kortemark een landbouwraad opgericht.

Wat houdt de landbouwraad precies in ?

Karolien Damman: De landbouwraad telt 20 leden met vertegenwoordigers uit alle deel-gemeentes en alle politieke fracties uit de ge-meenteraad. Op basis van een dialoog met de betrokken doegroepen willen we verbindende projecten uitwerken en advies geven aan het gemeentebestuur omtrent alles wat land- en tuinbouw betreft.

Wat gebeurt dan met het gegeven advies ?

Karolien Damman: Heel wat zaken die er wer-den besproken hebben effectief tot acties ge-leid. Zo konden land- en tuinbouwers vorig jaar gratis hun landbouwfolie binnenbrengen, er werd een nieuw systeem voor maaibeheer van grachten op poten gezet, het werd mogelijk gemaakt oude silobanden in te ruilen en land-bouwers konden voordelig hun pakket modder op de weg komen ophalen. Samenwerken en vrijwilligers betrekken, resulteert in positieve projecten.

Zijn de nieuwe ‘verkeersborden’ ook een idee van de landbouwraad ?

Karolien: Inderdaad, er werden sinds begin september een twintigtal nieuwe verkeersbor-den opgehangen langs de weg. Daarop staan boodschappen als: ‘oogsten vraagt tijd en be-grip’ en ‘voor een bord goed gevuld, heb ge-duld’. De actie was vooral bedoeld om weg-gebruikers en inwoners te sensibiliseren. Dit werd positief onthaald en zelfs overgenomen in andere gemeentes. Onze landbouwraad draait dus op volle toeren en ook voor de komende jaren staan er nog heel wat projecten op stapel. Zo kunnen we lokale landbouwers versterken om samen te werken aan een duurzamer land-bouwbeleid.

Ziet u in uw gemeente ook een CD&V-ploeg die gedreven toewerkt naar 2018? Laat het ons weten via [email protected]

#GOEDGEZIND

Zijn de nieuwe ‘verkeersborden’ ook een idee van de landbouwraad ?

Wat gebeurt dan met het gegeven advies ?

KORTEMARK

Wat houdt de landbouwraad precies in ?

19

Page 20: Ampersand februari 2015

WWW.CDENV.BE

BELEEF CD&VHet ledenblad Ampersand ook volgende maand in uw bus? Hernieuw dan zeker uw lidmaatschap voor 2015. Dan blijft u op de hoogte en geniet u ook van de andere ledenvoordelen van CD&V.

Als u snel bent, kan u er nog bij zijn op één van onze WIJ-momenten: toffe, inspirerende ledenactiviteiten waarop we elkaar nog beter kunnen leren kennen.

HERNIEUW EN SCHRIJF SNEL IN:www.cdenv.be/WIJ-momentenDaarnaast geeft uw lidmaatschap u een stem waar we graag naar luisteren. Leden zijn het kloppend hart van onze partij. U bepaalt mee de richting. Via uw lidmaatschap heeft u ook een belangrijke stem bij de interne verkiezingen van volgend werkjaar. Dan verkiezen we onze besturen en de provinciale, regionale en lokale voorzitters.

Hernieuw daarom vandaag nog uw lidmaatschap. Wie nog niet hernieuwde voor 2015, ontving een betalingsuitnodiging in de bus.

Vragen? [email protected] | 02 238 38 32.

LAAT ONS GROEIENbreng een nieuw lid aan en word getrakteerd. Registreer een nieuw lid via www.cdenv.be/samengroeien of bel 02 238 38 32. Bezorg ons de gegevens en de CD&V-ledendienst zorgt voor een snelle opvolging. Nieuwe leden genieten het eerste jaar een voordeeltarief van 6 EUR.

Zelf wordt u getrakteerd op een exclusief gadget: een spiksplinternieuwe CD&V-pin in 3D.

INSPIRATIE ‘VAN ’T VAT’ Donderdag 5 maart | 19 uur | Leuven

MUZIKALE VERHALEN UIT HET ZUIDEN Vrij dag 10 april | 19.30 uur | Sij sele

CD&FITZondag 10 mei | 15 uur | Gent

05MAA

10APR

25MEI

10MEI

SAVE THE DATEGEZINSDAG PLANCKENDAEL