Amnesty in Actie 2, 2009

16
2 AMNESTY INTERNATIONAL VLAANDEREN VZW / JAARGANG 36 NR 2 / JUNI 2009 / VERSCHIJNT DRIEMAANDELIJKS / ISSN 0771-7687 / P2A9062

description

Amnesty in Actie is het driemaandelijks activistenblad van Amnesty International in Vlaanderen, België. Dit is het tweede nummer (juni) van 2009.

Transcript of Amnesty in Actie 2, 2009

Page 1: Amnesty in Actie 2, 2009

2

AMNESTY INTERNATIONAL VLAANDEREN VZW / JAARGANG 36 NR 2 / JUNI 2009 / VERSCHIJNT DRIEMAANDELIJKS / ISSN 0771-7687 / P2A9062

Page 2: Amnesty in Actie 2, 2009

VOORWOORD 2

INHOUD 2

AGENDA 2

GOED NIEUWS 3

AMNESTY WERELDWIJD 4Creatief groeien

FOTOREPORTAGE 6Armoede, vele gezichten

CAMPAGNE 8Leven in de Democratische Republiek Congo

INTERVIEW 10“Wij zorgen dat er geld in het laatje komt!”

IN BEWEGING 12

SOLIDARITEITSACTIE 13Congo: eeuwige angst voor seksueel geweld

SCHRIJFACTIE 14Mexico: inheemse gewetensgevangene

ACHTER DE SCHERMEN 15Jouw geld goed besteed

COLOFON 15

Eindelijk! Op 28 mei heeft Amnesty International een nieuwe wereldwijde campagne gelanceerd. “Demand Dignity” heet ze internationaal, en ze is om meerdere rede-nen revolutionair. Amnesty blijft meer dan ooit ijveren voor vrijheid en gelijkheid, en brengt die principes nu voor het eerst in verband met één van de meest grove schendingen van de menselijke waardigheid: armoede. Armoede is geen onvermij-delijkheid, maar is in vele gevallen het gevolg van onrecht en uitsluiting. Door de bril van mensenrechten bekeken ligt het antwoord op armoede niet in liefdadigheid, maar in “empowerment”: mensen emanciperen en laten participeren. In dat licht zal je merken dat we het steeds minder hebben over ‘slachtoffers’ of mensen ‘voor wie’ we werken. Een veel juistere uitdrukking is dat we werken met de mensen die in armoede leven om het onrecht aan te pakken dat hen treft.

Het recht op huisvesting, het recht op gezondheidszorg en het recht op voedsel zijn net zo goed mensenrechten als de vrijheid van meningsuiting of het verbod op foltering. Deze zogenaamde ‘economische en sociale mensenrechten’ staan ook al sinds 1948 in de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. Maar in de afgelopen zestig jaar zijn ze al te vaak op de achtergrond verdwenen. Vanaf nu werkt Amnesty mee om daar verandering in te brengen. Zo worden mensenrechten pas echt universeel: wanneer ze worden ingezet tegen het onrecht dat de meest kwestbaren treft overal ter wereld, van de mensen in de sloppenwijken van Afrika tot de mensen zonder papieren in Europa. Daar gaan we voor.

Eva Brems, voorzitter

ACTIE TEGEN SEKSUEEL GEWELD IN DRC, BRUSSEL, NoVEMBER 2008 © BELGA PICTURE

AGENDA20 juniInternationale vluchtelingendag20 juni is voor Amnesty International elk jaar een dag om extra aandacht te vragen voor de bescherming van vluch-telingen in de wereld. Ook in 2009 is dit nog steeds noodzakelijk.

26 juniWereldwijde antifolterdagOp internationale antifolterdag, uitgeroe-pen door de Verenigde Naties, herinne-ren we de wereld eraan dat foltering een misdaad is, een wrede schending van de mensenrechten.

Meer over deze en andere activiteiten op www.amnesty.be/kalender

De folie rond deze Amnesty in Actie is volledig biologisch afbreekbaar. Gooi hem in de compostbak of GFT-zak.

JAARRAPPORT 2009In mei verscheen het Amnesty International Jaarrapport 2009. Het biedt een overzicht per land van de wereldwijde mensenrech-tensituatie in 2008.Het jaarrapport kan je gedeeltelijk terugvinden in het Nederlands op de website. Het volledige Engelstalige rapport kan je bestel-len via www.amnesty.be/shop.

2 / JUNI 2009 /

DEZE EDITIE

Page 3: Amnesty in Actie 2, 2009

AMNESTY LEERSTOEL VOOR NAWAL EL SAADAWIOp 31 maart werd in een overvolle Vooruit de Amnesty International Leerstoel UGent 2009 uitgereikt aan de Egyptische Nawal El Saadawi. El Saadawi is arts, dissident schrijfster, politiek activiste en vrouwenrechtenactiviste. Ze bracht openlijk thema’s naar voor als genitale verminking, prostitutie, het islamitisch huwelijk, recht op scheiden en moslimfundamentalisme. In Egypte werd ze daardoor bestempeld als ‘controversieel en gevaarlijk’. De Amnesty Leerstoel wordt jaarlijks uitgereikt en wil het ruime publiek sensibiliseren over de problematiek van de mensenrechten.

MOORDENAARS MENSENRECHTEN­ADVOCAAT VEROORDEELD

VN STEUNT ONDERZOEk OORLOGSMISDADEN BANGLADESHDe regering van Bangladesh krijgt de medewerking van de Verenigde Naties om de mensenrechtenschendingen van 1971 te onderzoeken en te vervolgen. In 1971 woedde in Bangladesh een bloedige onafhankelijkheidsstrijd tegen Pakistan met ontelbare doden en vluchtelingen tot gevolg. Amnesty International hoopt dat de straffeloosheid in het land alsnog wordt aangepakt.

YE GUOZHU IS WEER VRIJ MANYe Guozhu werd op 15 oktober 2008 vrijgelaten. Dit nieuws wordt nu pas bekend-gemaakt omdat de politie ermee had gedreigd hem opnieuw te arresteren als Ye’s familie zijn vrijlating te snel zou bekendmaken. In 2004 protesteerde Ye tegen de gedwongen afbraak van zijn restaurant en huis om plaats te maken voor de Olympische Spelen in Peking. Hij werd veroordeeld tot 4 jaar cel. Amnesty voerde intensief actie voor de vrijlating van Ye Guozhu tijdens de Goud voor Mensenrechten-campagne.

MEER GOED NIEUWS OP WWW.AMNESTY.BE/GOEDNIEUWS

NEW MExICO 15E STAAT ZONDER DOODSTRAFOp 18 maart 2009 schafte Bill Richardson, gouverneur van de staat New Mexico, de doodstraf af. Daarmee wordt New Mexico de 15de Amerikaanse staat waar geen doodstraf meer wordt uitgesproken. “Ik zie geen reden waarom de VS zou achterblij-ven in vergelijking met de rest van de wereld. Heel wat landen die de doodstraf nog toepassen, zijn ook de landen met de meeste onderdrukking in de wereld. Dat is niet iets om trots op te zijn”, aldus Richardson.

© R

EINO

UT H

IEL

© A

SJ

GOED NIEUWS

In maart zijn in Honduras twee mannen veroordeeld voor de moord op Dionisio Díaz García, advocaat bij Asociación para una Sociedad Mas Justa (ASJ). Op 4 december 2006 werd Dionisio doodgeschoten. ASJ, een christelijk geïnspireerde organisatie, wil de toegang tot het gerecht vergemakkelijken voor alle burgers in Honduras. Amnesty International voerde intensief actie voor Dionisio’s zaak, o.a. met een schrijfactie.

/ JUNI 2009 / 3

Page 4: Amnesty in Actie 2, 2009

Amnesty International is

werkelijk een internationale

organisatie met afdelingen

in maar liefst 80 landen.

In Canada, Peru, Senegal,

Nepal, Noorwegen of

Australië, ... op elk continent

kan je wel een Amnesty

secretariaat binnenlopen*.

Maar dat wil niet zeggen dat

Amnesty International geen

ambitie meer heeft om te

groeien. Wel integendeel.

In 148 naties ter wereld zijn

we niet vertegenwoordigd.

Vaak zijn dit landen waar veel

mensenrechtenschendingen

plaatsvinden, landen dus

waar we broodnodig zijn.

Daarom werd drie jaar geleden

gestart met verschillende

groeiprojecten. En met groot

succes!

CREATIEF GROEIENNAAR EEN WERELDWIJDE BEWEGING

WARD VAN OS

Van 2006 tot en met 2008 groeide Amnesty International met 89% leden en donateurs en 650% activisten. Dat zijn cijfers om van te duizelen. Terwijl we hier onze mond vol hebben over de economische crisis blijven wereldwijd mensen zich achter de doelstellingen van Amnesty International scharen. Meer nog, ze werken actief mee aan de bestrijding van mensenrechtenschendin-gen. Azië spant de kroon: we tellen er vandaag de meeste leden. In de laatste drie jaar is ook het aantal leden in de Amerikaanse landen sterk gestegen, maar het grootste groeipercentage zagen we in Afrika.

Lokale relevantieAmnesty International had het in het verleden vaak moeilijk om voet aan de grond te krijgen in regio’s getekend door ernstige mensenrechtenschendingen. Niet enkel de lokale overheid werkte tegen, maar ook en vooral de bevolking zelf had andere behoeften. Waarom je inzetten voor de rechten van anderen als je eigen rechten geschonden worden? In ontwikkelingslanden krijgt bovendien de strijd voor primaire behoeften alle aandacht. Recht op voedsel en zuiver water, een dak boven je hoofd, ... je kan nu eenmaal niet zonder. Vandaag ligt de focus in de Amnesty groeiprogramma’s dan ook in sterke mensenrechtendossiers met lokale relevantie. Gecombineerd met de nieuwe activismetechnieken, o.a. via het internet, maakt dit dat onze mobili-satiekracht in deze landen veel en veel hoger ligt.

E-activismeNiet alleen qua thematiek, ook door het gebruik van nieuwe technieken probeert Amnesty International het mensenrechten activisme wereldwijd

aan te wakkeren. Een belangrijk nieuw terrein is ongetwijfeld het internet. Via online gemeenschappen en sociale net-werksites wil Amnesty International haar e-activisme verder ontwikkelen. In alle delen van de wereld is er een grote toe-name in het gebruik van nieuwe media. Online instrumenten maken het Amnesty mogelijk te organiseren, te commu-niceren en internationaal te groeien. Verscheidene campagnes toonden aan dat nieuwe media gebruikt kunnen wor-den om tot opmerkelijke activistenaan-tallen te komen, voornamelijk in landen waar het werk van ngo’s zoals Amnesty International nog niet is doorgebroken. Jongeren spelen hierbij een belang-rijke rol. Door online activisme kan ook Amnesty grote groepen mensen bereiken die op een virtuele manier in interactie willen treden. Virtueel net omdat er in hun land geen Amnesty afdeling is, ofwel omdat ze zelf liever willen actievoeren in een globale context, eerder dan binnen het traditionele, door landsgrenzen afge-bakende, werkveld van de organisatie.

VANDAAG LIGT DE FOCUS OP STERkE LOkALE MEN­SENRECHTENDOSSIERS

Een voorbeeld: Africa onlineOm dit nieuwe e-activisme aanschou-welijk voor te stellen begeven we ons naar Afrika. Begin dit jaar werd in Kenia een “sms straatactie” opgezet naar aanleiding van de eerste 100 dagen van president Obama. Bedoeling was zoveel mogelijk sms’jes te verzamelen die golden als een handtekening op een petitielijst. Actievoeren via sms is erg

* Behalve dan, we geven het toe, op Antarctica.

4 / JUNI 2009 /

RUBRIEkAMNESTY WERELDWIJD

Page 5: Amnesty in Actie 2, 2009

nieuw in Kenia. Daarom werd via een straatactie campagne gevoerd in steden en dorpen. Maar omdat zo’n straatactie erg tijdrovend is, werden er ook andere manieren gezocht om de campagne te promoten. Naast het inzetten van de traditionele media werden vooral online middelen ingezet. Zo werd er bijvoor-beeld contact opgenomen met Keniaanse bloggers die opriepen deel te nemen aan de actie. Er werden ook zes “online com-munity” vrijwilligers opgeleid die samen zorgden voor de online aanwezigheid van Amnesty in Kenia. Het resultaat: 4.500 sms-handtekeningen en een nog grotere groep van online activisten die klaar staan voor een volgende e-actie.

ONLINE INSTRUMENTEN MAkEN HET AMNESTY MOGELIJk INTERNATIO­NAAL TE GROEIEN

Wereldwijde groeiDankzij de vele nieuwe en innoverende initiatieven die Amnesty International in de laatste jaren ontplooide, kent onze organisatie een grote, maar vooral wereldwijde groei. Officieel telt Amnesty wereldwijd vandaag 2,2 miljoen leden en donateurs. Vijf jaar geleden waren dat er nog 1,8 miljoen. Bovendien is Amnesty erg sterk in het mobiliseren van activisten. Kijk naar onze eigen Schrijf-ze-VRIJdag waar jaarlijks zo’n 120.000 jongeren aan deelnemen. Die activisten-aantallen worden echter niet opgeno-men in het globale cijfer. Wereldwijd zijn er nochtans ontelbaar veel initia-tieven waar mensen zich wel inzetten voor mensenrechten, zonder Amnesty lid of donateur te zijn. Op de hiernaast afgebeelde wereldkaart zie je Amnesty’s verscheidenheid in activisme. Door de waardevolle online activisten mee te tel-len en ze vanuit andere landen structu-reel te ondersteunen, komen we tot een heel ander Amnesty. Een Amnesty dat, voornamelijk dankzij de technologische vooruitgang, een organisatie wordt die echt wereldwijd actief is.

kOM IN CONTACT MET AMNESTY ACTIVISTEN WERELDWIJD

Facebook:– African Online Community: facebook.dj/amnestyaoc/– Comunidad Online Latinoamericana: facebook.dj/amnistiacola/– Bangla Online Community: groups.to/aiboc– Vlaanderen: facebook.dj/amnestyvlaanderen

Twitter:– Amnesty Online (Engels): twitter.com/AmnestyOnline– AmnistiaOnline (Spaans): twitter.com/AmnistiaOnline– Amnesty Vlaanderen: twitter.com/amnestyvl

PRoMoTIE VooR DE SMS-ACTIE IN KENIA

/ JUNI 2009 / 5

RUBRIEkAMNESTY WERELDWIJD

Page 6: Amnesty in Actie 2, 2009

IEDEREEN HEEFT GELIJkE TOEGANG TOT GEZONDHEIDSZORG

In Ierland sterft 1 op 47.600 moeders tijdens de bevalling. In Peru sterft 1 moeder op 140. Effectieve gezondheidszorg bereikt veel vrouwen uit arme en gemarginaliseerde gemeen-schappen in Peru niet. In deze gebieden is de moedersterfte dan ook een stuk hoger dan in de rijkere gebieden.

IEDEREEN HEEFT RECHT OP ONDERWIJS

Romakinderen worden vaak gediscrimineerd en uitgesloten in het onderwijs. Ze komen terecht op aparte scholen waar het onderwijs doorgaans gebrekkig is. Dit leidt tot minder kansen in het latere leven en een vicieuze cirkel van armoede die moeilijk te doorbreken is.

ARMOEDE, VELE GEZICHTENArmoede leidt tot grote mensenrechtenschendingen. Mensenrechtenschendingen bestendigen armoede. De cijfers spreken voor zich: bijna 1 miljard mensen in de wereld heeft honger, 1 miljard mensen leeft in sloppenwijken, 1,3 miljard mensen heeft geen toegang tot medische zorg, iedere minuut sterft een vrouw in het kraambed ... Nochtans heeft ieder mens recht op voedsel, gezondheidszorg, onderdak, onderwijs, schoon water, een veilige omgeving ... Amnesty International eist een leven zonder armoede voor iedereen ter wereld.

VROUWEN IN DE RIJ VOOR EEN ZIEkENHUIS, PERU

ROMAkINDEREN IN EEN “SPECIALE” SCHOOL, TS JECHIë6 / JUNI 2009 /

FOTOREPORTAGE

Page 7: Amnesty in Actie 2, 2009

IEDEREEN HEEFT RECHT OP ONDERDAk

Sloppenwijken zijn vaak het toneel van veelvul-dige en complexe mensenrechtenschendingen. Vooral de gedwongen uitzettingen springen in het oog. Bewoners van sloppenwijken hebben immers geen eigendomsakte en kunnen op gelijk welk moment uit hun huis gezet worden.

IEDEREEN HEEFT RECHT OP EEN GEZONDE LEEFOMGEVING

Niet alleen overheden, ook bedrijven zijn verantwoordelijk voor de mensenrechtensituatie in de landen waar ze actief zijn. In de Niger Delta heeft de lokale bevolking weinig voordeel ondervonden van de oliewinningsindustrie in de vruchtbare delta, terwijl ze wel dagelijks te maken hebben met de negatieve effecten ervan.

ROMAkINDEREN IN EEN “SPECIALE” SCHOOL, TS JECHIë

DHARAVI, BOMBAY’S GROOTSTE SLOPPENWIJk , INDIA

BRANDENDE OLIEPUT IN DE NIGER DELTA

© k

ADIR

VAN

LOH

UIZE

N

© M

ARk

HENL

EY/P

ANOS

PIC

TURE

SFOTOREPORTAGE

/ JUNI 2009 / 7

Page 8: Amnesty in Actie 2, 2009

© U

NHCR

/P T

AGGA

RT

De situatie van veel vrouwen in Congo is

schrijnend. Mensenrechten worden voortdurend

geschonden en het seksuele geweld tegen

vrouwen en meisjes wordt nog steeds als

oorlogswapen gebruikt bij gewapende conflicten.

Seksueel geweld is de grootste bedreiging voor

de gezondheid van de vrouw in Congo.

De Stop Geweld tegen Vrouwen campagne

staat al jaren centraal in het werk van Amnesty

International. Zo ook tijdens onze 9e editie van

het benefietconcert dat dit jaar in het teken

stond van het seksuele geweld tegen vrouwen in

Congo. Wat is de huidige situatie in het land en

wat zijn de gevolgen voor de vrouwelijke inwoners

en mensenrechtenactivisten?

ELODIE SCHOONBROODT

De Democratische Republiek Congo wordt al jarenlang geteis-terd door oorlog. Politieke en militaire spanningen leiden tot grote uitbarstingen van geweld in het land. Veiligheidstroepen en gewapende groeperingen maken zich schuldig aan moord, marteling, willekeurige arrestaties en detenties. Daarnaast zijn ze verantwoordelijk voor brute verkrachtingen. De gewapende groeperingen gebruiken seksueel geweld als oorlogswapen. Ook ‘gewone’ burgers zijn daders van verkrachtingen. Naast de verkrachtingen worden vrouwen ook ontvoerd om als seksslavin te dienen. Het geweld tegen vrouwen heeft de afgelopen jaren ongekende proporties aangenomen.

Mensenrechten buiten spel Slachtoffers van seksueel geweld in de Democratische Republiek Congo worden vaak door hun echtgenoot verlaten en uit de gemeenschap verstoten. Ze schamen zich en zijn bang om aangifte te doen. Deze vrouwen zijn niet alleen fysiek gete-kend, ze zijn ook vaak veroordeeld tot een leven in armoede. Daders worden niet of zelden berecht. Er zijn verschillende lokale mensenrechtenorganisaties die zich samen met activis-ten inzetten voor de rechten van vrouwen in Congo. Maar het werk van mensenrechtenactivisten is er vaak zwaar, moeilijk en zelfs gevaarlijk omdat ook zij het doelwit worden van geweld. Er zijn veel voorbeelden van mensenrechtenverdedigers en hun families die bedreigingen hebben ontvangen en het slachtoffer zijn van fysiek geweld en verkrachtingen. Zij doen hun werk in barre omstandigheden, zonder veel steun van de overheid. Neem nu Justine Masika Bihamba. Ze werkt voor de organi-satie Synergie des Femmes pour les Victimes de Violences Sexuelles en wil seksueel geweld tegen vrouwen voorkomen. Eind 2007 drongen militairen haar huis binnen. Ze bonden haar zes kinderen vast en probeerden eentje te verkrachten. Tot op vandaag zijn de schuldigen niet berecht.

Mensenrechten worden voortdurend geschonden. De afgelopen jaren zijn tienduizenden vrouwen en meisjes het slachtoffer geworden van verkrachting. Slecht bestuur, een verwaarloosde

RUBRIEkCAMPAGNE©

UNH

CR/N

. BEH

RING

8 / JUNI 2009 /

Page 9: Amnesty in Actie 2, 2009

© U

NHCR

/S. S

CHUL

MAN

infrastructuur en een gebrek aan midde-len bemoeilijkt de levering van essen-tiële sociale voorzieningen, waaronder medische zorg en onderwijs.

Naar een betere toekomst Het oorlogsgeweld, de systematische ver-krachtingen en de straffeloosheid waar-mee dit geweld gepaard gaat, leiden tot verdere ontwrichting van de Congolese samenleving. De regering onderneemt nauwelijks actie. Inspanningen op nationaal en internationaal vlak zijn noodzakelijk voor een verbetering van de situatie in het land. Vrouwen moeten beschermd worden tegen het geweld. Effectieve wetgeving is van groot belang. Er moet een einde komen aan de straf-feloosheid van daders en het systemati-sche seksuele geweld tegen vrouwen.

DE REGERING ONDER­NEEMT NAUWELIJkS ACTIE

Op korte termijn is het noodzakelijk dat de VN-missie (Monuc) in het land wordt versterkt. Daarnaast vraagt Amnesty aan de Congolese regering om haar verant-woordelijkheid te nemen wat betreft het voorkomen, straffen en uitroeien van seksueel geweld. Ze is immers mede verantwoordelijk en moeten de interna-

tionale normen en mensenrechtenver-dragen respecteren. Amnesty vraagt de autoriteiten van Congo om de rechten te beschermen van alle mensenrechtenacti-visten die strijden voor een einde van al het geweld. Amnesty vraagt de autori-teiten om hun wettelijke verplichtingen na te komen, daders te vervolgen en toegang tot rechtszorg en hulpverlening te verschaffen.

Om deze eisen kracht bij te zetten voer-den we in Vlaanderen alvast actie op 20 mei, de dag van Amnesty’s jaarlijkse Benefietconcert in Antwerpen. Terwijl artiesten als Brahim, Kate Ryan en Discobar Galaxie het beste van zichzelf gaven op het podium, kon de bezoeker op het plein ervaren wat het betekent in Congo te leven. Via getuigenissen van mannen en vrouwen uit DRC kon elke festivalganger zich inleven in wat slacht-offers van seksueel geweld is overkomen, wat hun naasten doormaakten en hoe mensenrechtenactivisten zich voor hen inzetten. Onze activisten schuimden bovendien het plein af en verzamelden honderden handtekeningen van mensen die, net als Amnesty, eisen dat de aan-vallen tegen mensenrechtenactivisten als Justine Masika Bihamba stoppen.

Ook jij kan nog altijd actievoeren. Lees meer op pagina 13.

LEVEN IN DE DEMOCRATISCHE REPUBLIEk CONGO EEUWIGE ANGST VooR SEKSUEEL GEWELD

/ JUNI 2009 / 9

CAMPAGNE

Page 10: Amnesty in Actie 2, 2009

Het leek een stap in het onbekende toen Amnesty in

Vlaanderen in 2003 nieuwe inkomsten zocht via direct

dialogue, een techniek waarbij mensen persoonlijk op straat

worden aangesproken met de vraag om maandelijks een

vast bedrag te storten. Maar nu, zes jaar later, zorgen onze

straatwervers voor maar liefst 51% van onze inkomsten.

Siham El Fardi, Louise Talloen, Aeneas De Baets en

Philippe Wolf geven graag wat meer uitleg over hun job.

LOUISE, PHILIPPE EN SIHAM

“WIJ ZORGEN DAT ER GELD IN HET LAATJE kOMT!” oNzE AMBASSADEURS oVER HET SUCCES VAN DIRECT DIALoGUE

FREDERIC DIEPENDAELE

Om mensen te overtuigen moet je zelf ook volledig achter Amnesty staan. Vanwaar jullie interesse en motivatie om voor Amnesty de straat op te gaan? Siham: Ik vind het belangrijk dat ieder-een dezelfde rechten heeft. Vrijheid van meningsuiting is voor mij heel belangrijk. Louise: Mensenrechten vormen de kern van onze samenleving. Ik sta dan ook 100% achter alle acties en campagnes van Amnesty.Philippe: In 2003 reisde ik naar Cuba en ik stelde vast dat vrijuit spreken over politiek niet mogelijk was. Dat trof me heel erg.

Wat vertellen jullie zoal op straat over Amnesty? Siham: Dat hangt af van persoon tot persoon, maar zelf haal ik heel vaak de problematiek van vrouwenmishandeling aan. Louise: Doodstraf, huiselijk geweld, wapenhandel, ... Maar ik vertel het meest over vrouwenbesnijdenis omdat ik het zo’n gruwelijke praktijk vind en de meeste mensen niet eens weten wat die praktijk betekent voor vrouwen. Philippe: Ik pik graag in op wat ik hoor bij de gesprekspartners. Vorig jaar sprak ik wel veel over mensenrechten in China. De Olympische Spelen in Peking waren hiervoor een perfecte aanzet.Aeneas: Het gevangeniswezen is mijn stokpaardje. Ik vind het ook belangrijk om te praten over mensenrechtenschen-dingen in België en Europa.

Hoe overtuigen jullie mensen om Amnesty financieel te steunen? Louise: Ik vertel wat we aanklagen en welke resultaten we al geboekt hebben. Hiermee probeer ik aanknopingspunten te vinden om de interesse te wekken.

RUBRIEk

10 / MAART 2009 /

INTERVIEW

Page 11: Amnesty in Actie 2, 2009

LOUISE IN ACTIE

“WIJ ZORGEN DAT ER GELD IN HET LAATJE kOMT!” oNzE AMBASSADEURS oVER HET SUCCES VAN DIRECT DIALoGUE

Ik vertel ook altijd waarom ik zélf Amnesty één van de belangrijkste ngo’s vind. Siham: Door sterke argumenten aan te halen en te benadrukken dat het echt geweldig is om donateur te zijn. Nog eens lief lachen helpt ook natuurlijk.

Door een hele dag op straat te staan en veel mensen aan te spreken hebben jullie ongetwijfeld al het een en ander meegemaakt. Wat zijn jullie leukste en minder leuke ervaringen tot nu toe? Louise: Het is altijd schrikken als men-sen beginnen te tieren omdat ze voor de zoveelste keer worden aangesproken. Maar dat weegt niet op tegen al het positieve aan de job, je krijgt namelijk een pak mensenkennis door met zoveel verschillende mensen te praten. Philippe: Ik heb eens 16 mensen inge-schreven op de Student Day, een per-soonlijk record. En op de Gentse Feesten schreef zich iemand in voor € 1000 per jaar! Een minder leuke ervaring was toen een ‘chique madam’ met haar GSM tot op de komma uitrekende welk bedrag ze moest geven om een fiscaal attest te krij-gen. Ze schreef zich in en met haar dure auto scheurde ze weg. Wat later kwam ze terug met de vraag om het formuliertje toch te verscheuren! Het meest ontroe-rende moment was toen een meisje van Turkse afkomst me vroeg om mee te gaan naar een appartement. In de keuken zat een oude vrouw, een familielid van het meisje. Die begon me plots te knuffelen en te omhelzen. Bleek dat Amnesty een aantal jaren geleden haar familie heeft geholpen. Aeneas: Op mijn eerste werfdag de volle politieke overtuiging van een racistische persoon over me heen krijgen, bleef wel even hangen.

Hoe ga je om met kritiek van voorbij-gangers? Siham: Ook al vind ik sommige bezwaren enorm fout en zelfs een beetje dom, ik respecteer ieders mening. Louise: Ik geef alle mogelijke tegen-argumenten die ik kan bedenken, maar blijf steeds beleefd. Als geld een bezwaar is dan tracht ik dit te relative-ren, iedereen kan toch een broodje en een colake missen?Philippe: Ik heb graag kritische mensen, het is een uitdaging om die te overtuigen en als dat lukt geeft dat een zeer goed gevoel.Aeneas: Mensen die vragen stellen maken het ook makkelijker om tot een echte dialoog te komen.

STERkE ARGUMENTEN GEVEN IS BELANGRIJk, MAAR EENS LIEF LACHEN HELPT OOk!

Hoe motiveer je jezelf als het minder goed gaat? Je moet tenslotte steeds op een correcte manier met mensen omgaan. Philippe: De pure motivatie om voor Amnesty te werken brengt me er altijd bovenop. Ik haal ook veel motivatie uit de intense band met de collega’s. Louise: Iedereen heeft wel eens een slechte dag, op zo’n moment denk ik altijd dat het tij nog kan keren. Maar ik kan niet ontkennen dat ik meer mensen inschrijf als het mooi weer is.Siham: Als het niet zo goed gaat dan eet ik tijdens de middagpauze een dikke

pitta en dan voel ik mij al wat beter om er terug in te vliegen.

Wie is voor jullie de ideale gespreks-partner op straat? Louise: Het helpt al veel als iemand zich bewust is van wat er allemaal in de wereld gebeurt en enige vorm van sociaal engagement toont. Als die er effectief iets wil aan doen dan ga ik ervoor. Siham: Iemand die heel gul is en begaan is met mensenrechten en daardoor een supervette maandelijkse bijdrage wilt geven. Als die persoon er ook nog eens leuk uitziet is dat mooi meegenomen.

Zien jullie je zelf als Amnesty-activist? Voelen jullie je betrokken bij de organisatie?Louise: Absoluut, we zorgen er voor dat er geld in het laatje komt om al onze acties mogelijk te maken. Daarom voel ik mij een echte Amnesty-activist, anders zou ik er niet voor kunnen werken.

Hoe overtuigen jullie de twijfelaars? Wat is jullie ultieme argument? Siham: Door de mensen een goed gevoel te geven. Als ik erbij zeg dat hun gift fis-caal aftrekbaar is, kan dat wel een extra duwtje in de rug geven. Philippe: Ik relativeer de financiële bij-drage. Een maandelijkse bijdrage van € 5 of € 6 komt neer op nauwelijks 20 cent per dag. Bovendien besteden mensen een pak meer geld aan zaken die net bij-dragen aan mensenrechtenschendingen.

Ook zin om voor Amnesty de straat op te trekken? Surf naar www.amnesty.be/wiewezijn en kijk bij ‘vacatures’.

IEDEREEN kAN TOCH EEN BROODJE EN EEN

COLAkE MISSEN?

/ JUNI 2009 / 11

INTERVIEW

Page 12: Amnesty in Actie 2, 2009

OOSTERSE AVOND IN OOSTENDEOp 7 maart verwelkomde Amnesty groep Oostende 120 eters tijdens hun culinaire, muzikale en informatieve avond. De avond was opgevat als een culinaire ontdek-kingstocht naar de landen waardoor de historische Zijderoute zich slingert. Er stonden gerechten uit onder meer Iran, Syrië, Kazachstan, Palestina, Libanon, Irak, Pakistan en Mongolië op het menu.

VOETBALPLOEG SCOORT VOOR AMNESTYDe voetballers van mini-voetbalploeg Juri NV uit Berlare pronken sinds enkele maanden met het logo van Amnesty International op hun truitjes. Abdi, Joachim, Marc, Jochen, Sam en Wouter tonen zo dat mensenrechten en sport hand in hand gaan. Scoren is vanaf nu geen enkel probleem meer ... (hopen we).

CATECHESE OVER AMNESTY Op 18 maart maakten enkele communicanten in Westerlo kennis met Amnesty International. Na een introductiefilm en presentatie over Amnesty’s werking, werd er dieper ingegaan op de discriminatie van Romakinderen. Alle kinderen kwamen in actie en schreven twee brieven. Zo vertrokken er, samen met de brieven van de Westelse Amnesty groep, in maart meer dan 100 brieven vanuit de “parel der Kempen”.

GESLAAGDE PANELDEBATTEN OVER GAZADe Leuvense en Gentse studentengroe-pen en het Landenteam Israël/Palestina organiseerden op 31 maart en 2 april twee debatten over oorlogsmisdaden in Gaza. Prominente sprekers, waaronder een vertegenwoordiger van minister De Gucht en een advocaat bij het Internationaal Strafhof, gingen in gesprek met Amnesty International. Een Palestijns student uit Gaza bracht een pakkende getuigenis over het leven voor, tijdens en na het Israëlische offen-sief in de Gazastrook. Het Landenteam bood schrijfacties aan en toonde ook een fototentoonstelling over Gaza, binnenkort te bestellen via de website.

OPEN DOEk:“CAMERAS ROLLING AND... ACTION!”Van 24 april tot 3 mei 2009 opende film-festival Open Doek voor de 17de keer haar deuren in Utopolis Turnhout. Voor het vijfde jaar op rij was ook Amnesty International van de partij. We verzorgden enkele inleidingen bij films en gingen actief én met succes op zoek naar nieuwe mensenrechtenactivisten tussen de bezoekers.

kOM ZELF IN BEWEGING OP WWW.AMNESTY.BE/DOEMEE

12 / JUNI 2009 /

IN BEWEGING

Page 13: Amnesty in Actie 2, 2009

CONGO: EEUWIGE ANGST VOOR SEkSUEEL GEWELDIn de Democratische Republiek Congo worden vrouwen en meisjes massaal verkracht, vaak extreem gewelddadig. Verschillende mensenrechtenverdedigers zetten zich voor deze vrouwen in. Vaak worden ze dan zelf doelwit van geweld. Stuur hen een bood-schap van solidariteit om hen te steunen en om hun werk zichtbaar te maken.

Chantal KakoziChantal is de oprichtster van Solidarité des Femmes de Fizi pour le Bien-Etre Familial, een organisatie die zich inzet voor de rechten van vrouwen in Congo. Eind 2008 raakte Chantal zwaar overspannen, mede door het vele werk en de dagelijkse confrontatie met het leed van vrouwen.Stuur Chantal een kaartje, dat zal haar goed doen. Ze verdient onze steun.

Marie Pacuriema Marie werkt voor Solidarité Féminine pour la Paix et le Développement Intégral, een organisatie voor vrouwen en kinderen die het slachtoffer zijn van verkrachting. Ze geeft juridisch advies en medische zorg. “Ik probeer de vrouwen te laten begrijpen dat ze rechten hebben en dat die rechten gerespecteerd moeten worden.” Ook Marie en haar collega’s worden bedreigd.Stuur een kaart en laat Marie merken dat je haar steunt.

Justine Masika BihambaJustine werkt voor Synergie des femmes pour les victimes des Violences Sexuelles, een organisatie die strijdt tegen seksueel geweld en voor vrouwenrechten. Justine’s zes kinderen werden eind 2007 brutaal bedreigd, mishandeld en zelfs aangerand door soldaten die het eigenlijk op haar gemunt hadden. Justine herkende de mili-tairen, maar de politie weigerde hen op te pakken. Ook Justine’s collega’s worden regelmatig bedreigd en aangevallen vanwege hun werk.Steun Justine. Stuur haar een kaart zodat ze weet dat je achter haar staat.

Stuur een solidariteitskaartjePostbezorging in Congo is erg lastig, dus sturen we de kaarten naar adressen in Rwanda, Oeganda en Tanzania. Hiervandaan worden de kaarten aangeboden aan de vrouwen. Groeten bij voorkeur in het Frans.

ADRESSEN:Mme Chantal Andjelani Kakozi (par Mme Marie Misukyo) P.O. Box 1345 Kigoma Tanzania

Marie Pacuriema Boîte Postale 134 Paidha Oeganda

Justine Masika Bihamba Boîte Postale 227 Gisenyi Rwanda

Posttarief: € 1,05 + ‘a prior’-etiket

VooRBEELD:

Nos meilleurs voeux vous accompagnent tout le temps. Onze beste wensen, ook voor de toekomst.

Nos meilleurs voeux et bonne réussite avec votre travail. Onze beste wensen en welslagen in uw werk.

Nous vous souhaitons courage dans votre travail. Wij wensen u veel moed in uw werk.

Je vous envoie un message de solidarité pour vous et vos collègues. Ik stuur u een solidariteitsgroet voor u en uw collega’s.

SCHRIJFACTIE

/ JUNI 2009 / 13

SOLIDARITEITSACTIE

Page 14: Amnesty in Actie 2, 2009

STUUR EEN BRIEF NAAR:Fernando Gómez MontSecretaría de GobernaciónBucareli 99, 1er. pisoCol. Juárez, Del. CuauhtémocMéxico D.F., C.P.06600MexicoF: (+52 55) 5093 3414

Post: € 1,05 + ‘a prior’ etiket

EN EEN kOPIE NAAR:Ambassade van MexicoH.E. Mevr. S. Fuentes-BerainF.D. Rooseveltlaan 941050 BrusselF: 02 644 08 19E: [email protected]

Post: € 0,59

VooRBEELDBRIEf

[ Plaats, … June / July 2009 ]

Your Excellency,

Please allow me to draw your attention to the case of indigenous rights acti-vist Raúl Hernández, who was detained and falsely charged with murder on 17 April 2008. Hernández is a prisoner of conscience and is likely to face an unfair trial.

Hernández is a member of the Me’phaa Indigenous People’s Organization (OPIM). He and four other OPIM members were arrested and falsely accused for the murder of Alejandro Feliciano García on 1 January 2008. Charges against four members were dropped on 19 march 2009, due to lack of evidence. However, Hernández remains in prison.

I call for Raúl Hernández to be immediately and unconditionally released. I am confident of your good will and sense of justice.

Yours sincerely,

[ naam, adres en handtekening ]

Raúl Hernández is lid van Organización del Pueblo Indígena Me’phaa (OPIM), een organisatie die opkomt voor de rechten van de inheemse bevolkingsgroep Me’phaa in het zuiden van Mexico. Op 17 april werd hij samen met vier andere OPIM-leden gearresteerd en valselijk beschuldigd van de moord op Alejandro Feliciano García. De aanklacht tegen de andere vier OPIM-leden werd op 19 maart 2009 ingetrokken vanwege gebrek aan bewijs.

Het ‘bewijs’ tegen Hernández wordt gevormd door twee verklaringen die zoveel op elkaar lijken dat ze vermoedelijk zijn afgesproken, terwijl verklaringen die zijn onschuld bewijzen niet in de zaak werden meegenomen. Amnesty beschouwt hem als een gewetensgevangene die naar alle waarschijnlijkheid geen eerlijk proces zal krijgen.

Schrijf vóór 1 augustus 2009 een beleefde brief naar de Mexicaanse autoriteiten waarin je vraagt om onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating van Raúl Hernández.

Eventuele antwoorden graag aan Amnesty bezorgen.Meer schrijfacties op www.amnesty.be/menseningevaar

MExICO: INHEEMSE GEWETENSGEVANGENE

RUBRIEkSCHRIJFACTIE

14 / MAART 2009 /

Page 15: Amnesty in Actie 2, 2009

JOUW GELD GOED BESTEEDSTAF COERTJENSElk jaar legt Amnesty International Vlaanderen verantwoording af aan haar leden en donateurs over het gevoerde financieel beleid. De organisatie is immers lid van de Vereniging voor Ethiek in de Fondsenwerving en wil een toon-beeld zijn van duurzaam onder nemen op alle domeinen. Amnesty wordt vol-ledig gefinancierd. door mensen zoals jij. Wij engageren ons dat elke euro die binnenkomt, zo spaarzaam en efficiënt mogelijk gebruikt wordt voor respect voor mensenrechten. Daarom worden de inkomsten en uitgaven van Amnesty jaar-lijks gecontroleerd door onafhankelijke externe financiële experts. Daarom ook passen we het principe van open boek-

INkOMSTEN 2008 UITGAVEN 2008

51% BESTENDIGE OPDRACHT 7% LOk ALE WERkING 12% SUBSIDIE 9% ANDERE 4% LIDGELD 17% GIFTEN

41% RESEARCH 21% ACTIE 9% FONDSENWERVING 15% ADMINISTRATIE 11% INFO & DIRECT MAIL 3% MENSENRECHTENINFORMATIE

Amnesty in Actie is een interne uitgave van de Vlaamse afdeling van Amnesty International.

REDACTIENina Berghmans (hoofdredactie), E: [email protected]: www.amnesty.be/amnestyinactieVERANTWOORDELIJkE UITGEVERKaren Moeskops / Kerkstraat 156 / 2060 AntwerpenWERkTEN MEEErica Baeck, Eva Brems, Myriam Caals, Staf Coertjens, frederic Diependaele, Karen Moeskops, Elodie Schoonbroodt, Ward Van osVORMGEVINGWendy Guns, Gramma, AntwerpenDRUkDessain Printing, Mechelen OPLAGE30.000VERSCHIJNINGSDATA 200902/03, 01/06, 01/09, 01/12

ISSN 0771-7687

De folie rond deze Amnesty in Actie is volledig biologisch afbreekbaar. Gooi hem in de compostbak of GfT-zak.

Amnesty International is een wereldwijde onaf-hankelijke en onpartijdige organisatie die de naleving van alle mensenrechten nastreeft door onderzoek en actie. onze activisten worden gedreven door verontwaardiging over ernstige mensenrechtenschendingen en door hoop op een wereld waarin alle mensenrechten werkelijkheid zijn voor alle mensen.

RAAD VAN BESTUURGeorges Blauwet, Eva Brems, André De Messemaeker, Lieven De Wolf, filip Reyniers, Bernard Sintobin, Mieke Van Haegendoren, Alain Versluys

Amnesty International Vlaanderen vzwKerkstraat 156 / B-2060 AntwerpenT: 03 271 16 16 / f: 03 235 78 12 E: [email protected] / W: www.amnesty.be

Giften zijn welkom op rekeningnummer 000-0000082-82.Vanaf 30 euro op jaarbasis ontvang je een fiscaal attest. Meer over hoe je Amnesty International kan steunen lees je op www.amnesty.be/steunons

Amnesty International Vlaanderen vzw onderschrijft de ethische code van de Vereniging voor Ethiek in de fondsenwerving www.vef-aerf.be

TIJDSCHRIFT OPZEGGENWil je Amnesty in Actie niet langer ontvangen? Mail je gegevens naar [email protected]

houding toe. Iedereen heeft het recht om de financiële jaarverslagen van Amnesty op te vragen en na te kijken.

Het totaal aan inkomsten in 2008 bedroeg 2,4 miljoen euro. Met ruim 72% vormen de bijdragen van leden en dona-teurs de belangrijkste bron van inkom-sten. Het totaal aan uitgaven in 2008 was ruim 2,3 miljoen euro. 41% hiervan werd overgemaakt aan het internationaal secretariaat in Londen als bijdrage aan het onderzoekswerk. 35% werd besteed aan acties, informatie en bewustmaking. In de grafieken hieronder vind je meer uitleg over de inkomsten en uitgaven in 2008.

ADVERTENTIEAdhérez à AMNESTY INTERNATIONAL BELGIQUE FRANCOPHONERue Berckmans 9 / 1060 Bruxelles

ADVERTENTIESupport AMNESTY INTERNATIONAL1 Easton Street / UK – London WC1X 8D

ADVERTENTIESluit aan bij AMNESTY INTERNATIONAL NEDERLANDKeizersgracht 177 / NL-1016 BR Amsterdam

Voor meer info kan je het duurzaamheidsverslag raadplegen op www.amnesty.be/wiewezijn.

RUBRIEk

/ JUNI 2009 / 15

COLOFONACHTER DE SCHERMEN

Page 16: Amnesty in Actie 2, 2009

“TELEFONEREN, FAxEN, EEN POSTkAART STUREN, AL DIE DINGEN MAkEN EEN VERSCHIL. Ik BEN ER ZEkER VAN DAT DE OPROEPEN MIJ HEBBEN BESCHERMD TEGEN FOLTERING EN VERkRACHTING. JIJ DENkT MISSCHIEN DAT JOUW éNE OPROEP ONBELANGRIJk WAS, MAAR HET POLITIEkANTOOR WAAR Ik ZAT, WERD ECHT OVERSPOELD MET OPROEPEN VAN MENSEN ZOALS JIJ.”

Jenni Williams is één van de drijvende krachten achter Women of zimbabwe Arise (WozA). WozA wil de situatie van iedereen, en van vrouwen in het bijzonder, in zimbabwe verbeteren. Jenni werd al verschillende keren opgepakt.

Word briefschrijver op www.amnesty.be/briefschrijver