Amersfoort Zomertijd 2013

52
Amersfoort Zomertijd € 1,95 TOERISTISCHE STADSGIDS M E T E V E N E M E N T E N K A L E N D E R ! 2013

description

Toeristische stadsgids Amersfoort met evenementenkalender (Zomer 2013)

Transcript of Amersfoort Zomertijd 2013

Page 1: Amersfoort Zomertijd 2013

AmersfoortZomertijd

€ 1,95toeristische stadsgidsMET E

VEN

EMENTENKALEN

DER!

2013

Page 2: Amersfoort Zomertijd 2013

2

Havik

Langegracht

Molenstraat

Achter de Kamp

Gr. St. Jansstr.

Kleine St. Jansstr.

Pothstraat

Binne

n de V

este

Schimmelpenninckstraat

Grote Koppel

Burger-weeshuis

Souverein

Oliemolen-kwartier

Kamper-binnenpoort

Beesten-markt

Veerensmederij

DierenPark Amersfoort

Openlucht T

heater

Statio

n NS

MuseumFlehite

Eemplein

KunsthalKAdE

De Flint

Scholen in de Kunst

De Lieve Vrouw

Mondriaanhuis

EemhavenDe Kelder

St JorisPlein

Cavaleriemuse

um

Arnhe

mse

stra

at

Varkens-markt

Eemlaan   

Kleine Koppel

Agis

AmersfoortZomertijd

Plattegrond binnenstad

www.tijdvooramersfoort.nl

Page 3: Amersfoort Zomertijd 2013

3

beleef amersfoort

www.amersfoortzomertijd.nl

Elk jaar bezoeken ruim 1,2 miljoen bezoekers van buiten Amersfoort onze stad met veel plezier. Het aantal bezoekers aan de regio is nog vele malen groter. Steeds meer mensen ontdekken de ideale combinatie van de historische stad, de omliggende natuur en pittoreske plaatsen zoals Spakenburg.

De stad steeg het afgelopen jaar in diverse ranglijsten, zoals de beste stedentrips volgens onderzoek van Zoover (9e plaats) en de meest gastvrije stad volgens onderzoek van VVV Nederland (8e plaats). Mensen roemen vooral het winkelaanbod, de gezellige horeca en de uitstraling van de binnenstad. Die prachtige historische binnenstad met haar monumenten en verhalen. Die Amersfoorters heel normaal vinden, maar die heel speciaal is. We besteden er dit jaar extra aandacht aan. Want ook voor mensen uit Amersfoort en de regio heeft de stad nog veel geheimen te onthullen.

Verder vind je in dit boekje informatie over de regiogemeenten, praktische informatie, en natuurlijk de vertrouwde evenementenkalender vanaf pagina 26. Er zijn veel jubilea dit jaar: het DierenPark bestaat 65 jaar, Poppen in het Park viert haar 10e verjaardag, Nijkerk heeft 600 jaar stadsrechten en de Amersfoortse Havendagen worden in 2013 geboren. Het wordt weer een prachtige zomer!

Page 4: Amersfoort Zomertijd 2013

De digitale

stadskaart van

Amersfoort

Alle cultuurhistorische informatie van de stad op uw mobiele telefoon www.aodk.nl of scan de QR-code:www.archiefeemland.nl @archief_eemland

Page 5: Amersfoort Zomertijd 2013

5

de grootste schat van amersfoort is haar historie. in de vele monumenten, straatjes, grachten en details voel je de middeleeuwse stad die ontstond in de 13e eeuw. Je kunt hier op vele manieren van genieten, dankzij de organisatoren en vrijwilligers die de cultuur en historie van amersfoort graag aan je onthullen.

historisch centrumAmersfoort kreeg haar stadsrechten in 1259. Tegen het eind van die eeuw verrees de eerste stenen stadsmuur, waarvan de Kamperbinnenpoort nog resteert. De pittoreske Muurhuizen zijn gebouwd op het fundament van deze muur. Na een grote stadsbrand in 1340 werd een nieuwe, ruimere, muur gebouwd. Een aantal poorten daaruit is nu nog intact, zoals de Koppelpoort en de Monnikendam. Wonderen rond een Mariabeeld gaven Amersfoort grote betekenis als bedevaartsoord, wat de economie ten goede kwam en leidde tot de start van de bouw van de Onze Lieve Vrouwetoren in 1444.

de onze lieve VrouwetorenMet ruim 98 meter is de Onze Lieve Vrouwetoren één van de hoogste torens van Nederland. De trots van Amersfoort laat graag van zich horen met haar honderd klokken. De toren staat precies op het kadastrale middelpunt van Nederland, wat je terugziet in de vloer. Tijdens een rondleiding van 45 minuten hoor je meer over de legende van deze toren. Het beklimmen van de 346 treden wordt beloond met een prachtig uitzicht.

juli en augustus• maandag om 14.00 uur• dinsdag t/m zondag:

vanaf 11.00 uur elk heel uur een rondleiding, de laatste start om 17.00 uur

april t/m juni; september en oktoberDagelijks om 14.00 uur. Op zaterdag ook om 12.30 uur. Elke 1e woensdag van de maand: speciale kinderrondleidingen!

Prijs: € 4,00 per persoon. Meer informatie: [email protected]. Heb je een eigen groep? Neem dan contact op met Gilde Amersfoort.

foto

: Jet

Kra

anen

Fot

ogra

fie

beleef amersfoort

www.tijdvooramersfoort.nl/beleef-amersfoort

Page 6: Amersfoort Zomertijd 2013

6

AmersfoortZomertijd

ilde Amersfoort

ilde Amersfoort

G

Zó mooi is Amersfoort! Wandel met Amersfoorters door oude en nieuwe wijken

Voor ons hele programma en het online aanvragen van wandelingen:

www.gildeamersfoort.nlGroenmarkt 19 | T 033 472 22 36Kantoor open: di t/m vr 11 - 16 uur | ma 13 - 16 uur | za 12 - 15 uur

Het hele jaar door organiseert Gilde Amersfoort stads- en thema wandelingen op aanloop of op afspraak en van april t/m oktober ook torenbeklimmingen.

Scan hier de QR-code of download de app via http://utility.mobzili.com/amersfoort

op pad met je eigen mobiele gids.De gratis app vertelt je alles over de historie en cultuur van de binnenstad.

ontdek amersfoort met Je mobiel!

Page 7: Amersfoort Zomertijd 2013

7

WaterstadAmersfoort is een echte waterstad die haar oorsprong en naam dankt aan de rivier de Eem (vroeger: Amer). De grachten geven de stad een heerlijke sfeer. De Eemhaven is in gebruik als plezierhaven, je kunt er sloepjes huren, gebruik maken van de fietsboot en gezellig lunchen of dineren aan het water. Via de Koppelpoort loop je in een paar minuten naar het centrum.

WaterlijnBekijk Amersfoort eens vanaf het water! Op 31 maart begint het vaarseizoen van de Waterlijn. Boek een van de historische routes door de grachten, of stap aan boord bij een themavaart. Er zijn speciale arrangementen voor kinderen, zoals de Piratenboot of de Droomboot. Liever zelf varen? Een bootje huren is ook mogelijk.

Speciaal dit jaar is de KunstVaarRoute 2013 met als thema ‘Het is een wonder’. De schippers van Waterlijn vertellen verhalen over de ‘wonderen van Amersfoort’ en nemen je mee langs de locaties waar ze plaatsvonden. Langs de route staan/hangen/dobberen van mei t/m oktober 2013 toepasselijke kunstwerken. www.amersfoort-rondvaarten.nl

fietsboot eemlijn Vanaf het zonnedek van Fietsboot Eemlijn heb je een schitterend uitzicht over de Eempolders en de Gooise uitlopers van de Heuvelrug. De vaste ligplaats is in de Eemhaven, aan de Grote Koppel. Ook in Soest, Baarn, Eemdijk, Spakenburg of Huizen (de haven van ‘t Gooi) kun je met de fiets op- en afstappen.

Het hoogseizoen van de Fietsboot Eemlijn is van 15 juni t/m 15 september. De vaardagen zijn dan:• van Amersfoort naar Huizen en terug:

op dinsdag, donderdag en zondag• van Amersfoort naar Spakenburg en

terug: op maandag, woensdag, vrijdag en zaterdag

Van 15 april t/m 14 juni en van 15 september t/m 15 oktober is er een aangepaste dienstregeling. www.eemlijn.nl

beleef amersfoort

www.tijdvooramersfoort.nl/beleef-amersfoort

Page 8: Amersfoort Zomertijd 2013

8

AmersfoortZomertijd

Page 9: Amersfoort Zomertijd 2013

9

gilde amersfoortIedereen kent dat gevoel: je kent een stad, maar toch ken je haar niet echt. Een gids laat je met een hele nieuwe blik naar de stad kijken. Gilde Amersfoort is vooral bekend om de stadsgidsen die rondleidingen verzorgen in de oude binnenstad, op de Onze Lieve Vrouwetoren en in de synagoge. Daarnaast biedt het Gilde vele themawandelingen aan, waaronder bijvoorbeeld de Withooswandeling (naar het schilderij van Matthias Withoos), een architectuurwandeling door Kattenbroek of het Eemkwartier, of een pelgrimswandeling die alles vertelt over dat mysterieuze Mariabeeldje waaraan de Onze Lieve Vrouwetoren haar oorsprong dankt.www.gildeamersfoort.nl

amersfoortse gidsenOok de enthousiaste ‘Amersfoortse Gidsen’ leiden je graag rond door de stad. Er zijn populaire thema’s, zoals een bierwandeling of schilderswandeling, maar je kunt de wandeling ook helemaal op je eigen wensen afstemmen. Laat je je graag verwennen? Combineer de wandeling dan eens met een lunch, high tea, diner of rondvaart. Om de gebieden buiten de binnenstad te verkennen nemen de gidsen je graag mee op een fietstocht. www.amersfoortsegidsen.nl

ondergrondsOok onder de oppervlakte herbergt Amersfoort nog vele geheimen. Iedereen die meer wil weten over archeologische opgravingen in en om Amersfoort, kan elke woensdagmiddag van 14.00-16.30 uur terecht in het Archeologisch Centrum aan de Langegracht no. 11. Naast een expositie van voorwerpen uit de Amersfoortse bodem kun je kijken naar restauratie- en conservatiewerkzaamheden. Je mag ook vragen stellen over je eigen archeologische vondsten.www.amersfoort.nl (toerisme en vrije tijd -> archeologie)

beleef amersfoort

www.tijdvooramersfoort.nl/beleef-amersfoort

foto

: © G

ilde

Am

ersf

oort

Page 10: Amersfoort Zomertijd 2013

10

www.amersfoortzomertijd.nl

Voordelig kennismaken? Koop een Museumlint-ticket! Slechts € 12,- voor drie musea (normaal € 24,-). Het ticket is een jaar geldig en verkrijgbaar bij de musea, VVV en diverse hotels in Amersfoort.

OPENINGSTIJDEN: dinsdag t/m vrijdag 11.00 – 17.00 uurzaterdag & zondag 12.00 – 17.00 uurmaandag gesloten

KUNSTHAL KADESmallepad 3 (naast de Koppelpoort)T 033 422 50 [email protected], www.kunsthalkade.nl

KAdE organiseert tentoonstellingen op het gebied van hedendaagse kunst, architectuur, vormgeving & design en eigentijdse cultuur. Kijk voor het actuele tentoonstellingsaanbod en randprogramma op de website.

DUBOSSARSKY & VINOGRADOV - 4 mei t/m 25 augustus 2013

VERWACHT: JAPAN FORWARD -21 september 2013 t/m 2 februari 2014 Een overzicht van hedendaagse Japanse kunst.

MONDRIAANHUISKortegracht 11T 033 46 00 [email protected]

VISIOEN VS. CONFRONTATIE - 14 april t/m 25 augustus ‘Visioen vs. Confrontatie’ laat zien dat kunstenaars op heel verschillende manieren op oorlog reageren. Zo vluchtte Piet Mondriaan liever weg van de twee Wereldoorlogen die hij heeft meegemaakt en verloor hij zich met zijn schilderijen in een visioen van vrede en evenwicht. Kunstenaars van nu gebruiken juist heftige oorlogsbeelden om je wakker te schudden.

VERWACHT: MONUMENT MONDRIAAN - 8 september 2013 t/m 11 januari 2014Vijf kunstenaars ontwerpen voor de stad Amersfoort een monument ter ere van Piet Mondriaan.

MUSEUM FLEHITEWestsingel 50T 033 247 11 00info@museumfl ehite.nlwww.museumfl ehite.nl

- t/m 2 juni 2013Kunstenaars kijken naar oude meesters.

OP HET SPOOR! 150 JAAR MET DE TREIN - vanaf 16 juniIn 2013 is het 150 jaar geleden dat Amersfoort haar eerste station kreeg. Daarom wijdt Museum Flehite een uitgebreide tentoonstelling aan het spoor. Met modeltreinen, maquettes, een nagebouwde wachtkamer, een impressie van de wagen -werkplaats, affi ches, fi lm en nog veel meer. Een trein tentoon-stelling voor jong en oud.

Anoniem, foto van Carel Mondriaan, ca 1914-18, uit knipselboek De Spectator, particuliere collectie Zuid-Afrika

Ronald Ophuis, Boy with Flowers, Afghanistan, 2012, aquarel, 38 x 27 cm, courtesy kunstenaar, Upstream Gallery Amsterdam en Aeroplastics Contemporary Gallery Brussel.

foto

: Arc

hief

Eem

land

Page 11: Amersfoort Zomertijd 2013

11

levende historieLevende historie vertelt de geschiedenis van Amersfoort door in de huid te kruipen van de mensen van toen. Zij vertellen hun eigen verhaal en nemen je honderden jaren mee terug in de tijd. Bijvoorbeeld naar de periode van het Burgerweeshuis en de Mannenzaal, die in juli en augustus geopend zijn. Zie ook pagina 42.

Het Burgerweeshuis uit 1600 komt in de zomermaanden helemaal tot leven met de binnenmoeder, haar weeskinderen en het personeel dat af en aan loopt om voor iedereen te zorgen.

De mannenzaal was in 1907 een verzorgingstehuis. Je ontmoet hier vijf spraakzame bewoners die meeslepend vertellen over het dagelijks leven in het begin van de vorige eeuw. www.levendehistorie.nl

stadskanonniersWat hoort nu echt bij een vestingstad? Kanonnen! De Stadskanonniers van Amersfoort geven graag een demonstratie met een authentiek zesponder voorladerkanon. Het kanon wordt bediend door drie tot vijf personen in uniformen uit de periode rond 1787, de tijd dat Stadhouder Willem V een aantal maanden in Amersfoort verbleef.www.stadskanonniers-amersfoort.nl

www.tijdvooramersfoort.nl/beleef-amersfoort

beleef amersfoort

foto

: Kee

s va

n B

urgs

ted

en

Page 12: Amersfoort Zomertijd 2013

Adres: Bernhardkazerne, Barchman Wuytierslaan 198, 3818 LN Amersfoortwww.cavaleriemuseum.nl

Geopend: dinsdag t/m vrijdag 10.00 tot 16.00 uur

Gesloten: 1 januari, 30 april, Hemelvaartsdag, 25, 26 en 31 dec.

Voor toegang tot de kazerne dient u zich bij de wacht te melden en een geldig legitimatiebewijs te overhandigen.

Tijd voor

een zomeruitje?

033 433 27 90 www.keistadevenementen.nl

VrijgezellenfeestjesBedrijfsuitjesWorkshops

62X93mm keistad.indd 1 09-02-2012 08:53:03

ArchitectuurcAfes discussie, dialoog en debat voor professionals en geïnteresseerden over actuele en maatschappelijke thema’s in stedenbouw en architectuur met onderwerpen van lokaal en regionaal belang en nationale relevantie. toegang gratis. Locaties, onderwerpen en data: www.fasade.nl

fiLmprogrAmmA met bijzondere architectuurfilms voor een brede groep die wil kennismaken met stedenbouw, landschap, architectuur, opmerkelijke architecten en fenomenen en stromingen in de wereld van architectuur. programma, data en locaties: www.fasade.nl

excursieprogrAmmA - bezoeken aan bijzonder stedenbouwkundige projecten en eigentijdse architectuur, zowel in binnen- als in buitenland. professionals op locatie leiden rond vanuit hun specifieke betrokkenheid bij de plek. programma, data en locaties: www.fasade.nl

BeLAden Architectuur Vormgeven aan herinnering. themaproject in het kader van de Vrede van utrecht 2013, the art of making peace.programma: debat, film, fotografie, excursie.www.fasade.nl

f i L m

e x c u r s i e

t h e m A

c A f e

2 0 1 3

www.fasade.nl [email protected]_3.indd 1 24-10-12 11:43

Page 13: Amersfoort Zomertijd 2013

13

www.tijdvooramersfoort.nl/beleef-amersfoort

beleef amersfoortop eigen gelegenheidAmersfoort is een gezellige en toegankelijke stad, waar je altijd van kunt genieten. Of je nu aan het winkelen bent, een terrasje pakt of gewoon een wandeling maakt, de stad omarmt je altijd met haar historische charme.

De VVV biedt verschillende stadswandelingen aan die je zelfstandig kunt doen. Bijvoorbeeld de stads wan-de ling Amersfoort: een ware ontdekkingstocht van 4,5 kilometer door het centrum van Amersfoort. Je maakt kennis met de vele bezienswaardigheden van deze stad en de mooie verhalen die horen bij haar verleden. De wandeling start op het Lieve Vrouwekerkhof en is te koop voor € 3,00 bij VVV Amersfoort.

Heel leuk met kinderen is de speurtocht ‘Kaatje en Hannes’ voor kinderen vanaf 8 jaar. In anderhalf uur kom je heel veel te weten van deze mooie middeleeuwse binnenstad.

Er moeten negen vragen opgelost worden om uiteindelijk te weten te komen wie er nou zo belangrijk is voor Amersfoort.

De app ‘Ontdek Amersfoort’ is je eigen mobiele gids. Hij neemt je in je eigen tempo mee langs de meest prominente attracties in de middeleeuwse binnenstad en vertelt je alles over de historie en de cultuur van het prachtige Amersfoort. De app is gratis te downloaden voor zowel voor iPhone als Android, via de app-store of door de QR-code op pagina 6 te scannen.

foto

: Fot

o D

olf

Page 14: Amersfoort Zomertijd 2013

AmersfoortZomertijd

gezellig de stad in

www.tijdvooramersfoort.nl/shoppen

ideaal winkelgebiedWinkelen is nationale hobby nummer één. Mensen die Amersfoort bezoeken, roemen het winkelaanbod in de binnenstad. De variëteit en kwaliteit van het aanbod is enorm. Of je op zoek bent naar de laatste mode, leuke spullen voor in huis, cadeautjes, kunst of delicatessen, in Amersfoort slaag je altijd.

De Langestraat voert je langs de winkeltoppers terwijl kleinere straatjes zoals de Krommestraat, de Kamp en de Grote en Kleine Sint Jansstraat vooral kleinschalige zaken en boetiekjes herbergen. Waar je ook loopt, de historie van de binnenstad geeft extra sfeer aan je bezoek. Kijk maar eens omhoog en zie hoe de oude geveltjes tevreden uitkijken over het winkelend publiek.

terrasjesDe vele pleinen in Amersfoort zijn een ideale plek om neer te strijken voor een kop koffie, een buitenlunch of om lekker te borrelen op een lome zonnige middag. Het Lieve Vrouwekerkhof, de Groenmarkt en De Hof gonzen op zomerdagen van de gezelligheid. Aan de Eemhaven waan je je in Zuid-Europa, als je van achter je rosétje uitkijkt over het water. Charmante terrasjes vind je ook in de straatjes van de binnenstad.

foto

: Sas

kia

Ber

den

is v

an B

erle

kom

foto

: Jet

Kra

anen

Fot

ogra

fie

14

Page 15: Amersfoort Zomertijd 2013

15

Uit eten en op stapKopje koffie, biertje of lekker uitgebreid uit eten? Amersfoort laat zich graag van haar bourgondische kant zien. Het culinaire aanbod is breed: van knusse eetcafés tot gerenommeerde sterrenrestaurants. Als je lekker op stap wilt, kun je terecht bij gemoedelijke cafés maar er zijn ook gelegenheden om tot in de nachtelijke uurtjes te feesten. Houd de UITagenda in de gaten voor live muziek, dansfeesten en evenementen.

Een dagje Amersfoort is eigenlijk niet genoeg; blijf lekker slapen in een van de vele hotels die Amersfoort rijk is en geniet het hele weekend van deze prachtige stad en regio.

www.lievevrouw.nl€ 2,00 tot € 3,00 korting per kaartje tot 2 september 2013

BESTELKAARTENVANAF ZA 8 JUNI

THEATERSEIZOEN2013 / 2014

www.tijdvooramersfoort.nl/horeca

Zan

dfo

ort

aan

de

Eem

, fot

o: N

ancy

Bos

Page 16: Amersfoort Zomertijd 2013

U loopt over de rode loper naar de zaal waar de voorstelling gaat beginnen. Cabaret, dans, familievoorstellingen, show, opera, muziek; u bent van harte welkom. En vergeet u de klassieke muziekconcerten niet die De Flint programmeert in de St. Aegtenkapel. Komt u ook?

Als u vooraf naar onze inleidingen komt bij toneel- dans- of operavoorstellingen, krijgt u interessante achtergrondinformatie. Daardoor gaat u de voorstelling heel anders bekijken. Kinderen kunnen voorafgaand aan de voorstelling gratis kleuren in onze kleurhoek en bij diverse voorstellingen wordt iets extra’s georganiseerd. Het belooft een bijzondere theaterbeleving te worden!

Kaarten?Kaarten voor De Flint kunt u ook gedurende de zomer 24 uur per dag bestellen via www.deflint.nl

Programma seizoen 2013-2014Het volledige programma voor seizoen 2013-2014 is vanaf eind mei te zien op www.deflint.nl. In september starten we met onze seizoensopening AMSUP, waar diverse optredens en highlights te zien zijn uit het nieuwe culturele seizoen in Amersfoort. !

Theater ! Congressen

Page 17: Amersfoort Zomertijd 2013

17

PodiaLiefhebber van muziek of theater? De podia van Amersfoort bedienen je op je wenken. Theater De Lieve Vrouw is een filmhuis, theater en café ineen. In De Flint Theater ! Con gressen kun je terecht voor een breed scala aan theaterproducties. Voor de beste hedendaagse bands en dj’s ga je naar Podium De Kelder. Intiemere podia zijn bijvoorbeeld ICOONtheater of de Oude Viltfabriek.

filmEen ideale zomeravond: lekker eten op het terras en dan nog even een filmpje pakken. De drie zalen van Theater De Lieve Vrouw tonen vooral arthouse films, documentaires en jeugdfilms. Grand Théâtre JT Amersfoort en de Pathé bioscoop aan het Eemplein vertonen een breed en populair filmaanbod.

museaLiefhebbers van kunst en historie genieten van het hoogwaardige museumaanbod in Amersfoort. Kunsthal KAdE richt zich vooral op moderne kunst, design en eigentijdse cultuur. Het Mondriaanhuis is het geboortehuis van Piet Mondriaan en geheel gewijd aan zijn werk en dat van zijn tijdgenoten. In Museum Flehite staat de geschiedenis van Amersfoort centraal en het Cavaleriemuseum presenteert alles over de oude en moderne cavalerie. Er zijn regelmatig kinderworkshops en andere activiteiten rondom de tentoonstellingen.

cUltUUr

www.tijdvooramersfoort.nl/uitagenda

Jann

e S

chra

& b

and

in D

e K

eld

er, f

oto:

Hen

ry K

rul

Page 18: Amersfoort Zomertijd 2013

18

autoDe binnenstad van Amersfoort is goed toegankelijk en heeft negen parkeergarages in en rond het centrum, inclusief de nieuwe Eemplein garage met 625 parkeerplaatsen. Het Parkeer Route Informatie Systeem (PRIS) leidt je naar de garages. www.parkeerservice.nl/amersfoort

openbaar vervoerHet Centraal Station ligt op slechts 10 minuten lopen van het centrum. Stads- en streekbussen brengen je snel naar het centrum en de omliggende wijken. www.ov9292.nl

fietsDe fiets kun je gratis parkeren in fietsen-stallingen in de binnenstad. Je vindt ze op www.parkeerservice.nl

boot en camperEemhaven Amersfoort, aan de voet van de Koppelpoort, biedt plaats aan zowel kleinere boten als jachten tot 20 meter lengte. Ook zijn er camperplaatsen, tegenover de brandweerkazerne. Boten en campers kunnen gebruik maken van voorzieningen zoals elektriciteit, water en sanitair. www.eemhavenamersfoort.nl

bereikbaarheid

AmersfoortZomertijd

www.tijdvooramersfoort.nl

Page 19: Amersfoort Zomertijd 2013

19

www.vvvamersfoort.nl

VVV Amersfoort is dé plek om inspiratie op te doen voor een leuk dagje uit. Wil je wandelen, fietsen, varen, steppen of op een andere manier de veelzijdige regio ontdekken? VVV Amersfoort biedt je volop tips, informatie en routes om je een onvergetelijke tijd te bezorgen. Ook voor een leuke herinnering kun je hier terecht. Verrassende Amersfoortse cadeautjes liggen op je te wachten, zoals fraaie torenkaarsen, een miniatuur Amersfoortse kei en de grappige Arie Foort, de mascotte van de stad. Liever iets om van te smullen? Kies dan voor een van de bijzondere streekproducten als bonbons, snoepkeitjes of Lieve Vrouwe-koekjes.

openingstijdenmaandag: 11.00-17.30 uurdinsdag t/m vrijdag: 10.00-17.30 uurzaterdag: 10.00-16.00 uurzondag: 11.00-16.00 uur contactBreestraat 13811 BH Amersfoort 0900-11 22 364 [email protected] www.vvvamersfoort.nl

VVV amersfoort

Page 20: Amersfoort Zomertijd 2013

A1

A1

A28

A27

A28

A30

A30

A12

Eemnes Bunschoten-Spakenburg

Nijkerk

Barneveld

Baarn

AmersfoortSoest

Leusden

Woudenberg

Plattegrond regio

AmersfoortZomertijd

www.tijdvooramersfoort.nl

20

Page 21: Amersfoort Zomertijd 2013

21

www.tijdvooramersfoort.nl

Ook in de omgeving van Amersfoort is van alles te beleven. Heerlijk fietsen en wandelen in natuurgebieden zoals de Utrechtse Heuvelrug of de Gelderse Vallei. Een bezoekje brengen aan het pittoreske Spakenburg of een kijkje nemen op Paleis Soestdijk, het kan allemaal. De belangrijkste evenementen van de regio vind je terug in de evenementenkalender.

baarnBaarn vormt samen met Lage Vuursche, Eembrugge en het bekende Paleis Soestdijk, één gemeente. Een van de grootste charmes van vorstelijk Baarn is de combinatie van bos, water en polderland. www.vvvbaarn.nl

barneveldBarneveld vervult van oudsher een belangrijke regiofunctie in de Gelderse Vallei. Tegenwoordig is Barneveld een begrip met de kip en het ei, maar ook dankzij de vele musea en activiteiten. www.vvvbarneveld.nl

bunschoten-spakenburgHet oude visserijverleden, de ruimte van de Randmeren en de vier welvoorziene jachthavens bieden een unieke combinatie. www.vvvspakenburg.nl

leusden en WoudenbergHaasten doen we al genoeg. In dit gebied is het tempo van het Valleikanaal bepalend. Kleinschalig toerisme voert de boventoon en het is een ideaal fiets- en wandelgebied. www.tijdvoorleusden.nl - www.vvvvallei.nl

nijkerkNijkerk bestaat uit de kernen Nijkerk, Nijkerkerveen en Hoevelaken, en grenst aan de mooie natuur van de Veluwe. Nijkerk heeft al 600 jaar stadsrechten en dat wordt gevierd! www.vvvnijkerk.nl

soestDe gemeente Soest (Soest, Soesterberg en Soestduinen) kenmerkt zich door een opmerkelijke verscheidenheid in natuurschoon, met akkers en weilanden, bos, duin en heidegebied. www.vvvsoest.nl

regio

Page 22: Amersfoort Zomertijd 2013

22

AmersfoortZomertijd

WinkelcentrumHamershof

‘Daar ga je voor je plezier naar toe!’Verrassend gewoon! Leus

den

www.hamershof.nl

winkelcentrum Hamershof

- gewoon gratis parkeren!

- gewoon waar de klant nog centraal staat!

- gewoon goed bereikbaar!

- gewoon altijd wat te beleven!- gewoon veel verschillend winkelaanbod!

Winkelcentrum Hamershofgewoon bruisend levendig!In het hart van Leusden vindt u het gezelligste winkelcentrum van de regio.Met ruim 80 winkels is er voor een ieder wel iets te vinden, of het nu gaat om levensmiddelen of een origineel cadeau, op de Hamershof slaagt u altijd.Bij onze winkels staat u als klant nog gewoon centraal.

Het winkelcentrum bruist van energie. Niet in de laatste plaats vanwege de vele activiteiten die er te vinden zijn. Of het nu gaat om gewoon een gezellig stukje live muziek tijdens het winkelen of een gezellige braderie, u vindt dit op de Hamershof.

Winkelcentrum Hamershof is zowel lopend, per fiets, bus of auto goed bereikbaar en natuurlijk is het parkeren gewoon gratis.

Page 23: Amersfoort Zomertijd 2013

23

www.vvvleusden.nl

Leusden is door zijn groene en dorpse karakter een heerlijke plaats voor toeristen en recreanten. Het ligt voor een deel op de Utrechtse Heuvelrug, voor een deel in de Gelderse Vallei en grenst aan de stad Amersfoort. Hiermee is het een fantastische omgeving om te wandelen of fietsen over stuwwallen, heidevelden en langs landgoederen verstopt in de bossen.

Bijzonder in Leusden is de Grebbelinie, een waterlinie die werd aangelegd in de 18e eeuw. Haar bekendheid ontleent ze echter aan de periode 1939-1940, toen de linie de hoofdverdediging vormde van het Nederlandse defensieplan. Vandaag de dag is het een ideaal gebied om fietsend, wandelend of varend te verkennen en je te vergapen aan de rijke mix van dieren en planten die er te vinden is.

inspiratie nodig?Wilt u meer weten over de mogelijkheden om Leusden te beleven? Loop dan eens binnen bij de VVV, gevestigd in de bibliotheek aan de Hamersveldseweg 77 te Leusden. www.vvvleusden.nl

leUsden beleef Je, natUUrliJk

Page 24: Amersfoort Zomertijd 2013

24

AmersfoortZomertijd

Laat je gaan en ontdek regio Amersfoort met deze Ferrari 348TS

Nu te boeken: 20 minuten Ferraririjden voor slechts € 49,50

Data Ferraririjden2012

07-04-201228-04-201226-05-201223-06-201208-09-2012

Voor meer informatie en boekingen kijk op

0900 - 11 22 364 (€ 0.50 per gesprek)

www.vvvamersfoort.nl of bel

Laad je op en ontdek regio Amersfoort met de elektrische VVV Fiets

Nu te huur: 1 dag VVV fiets voor slechts € 19

Tot 1 meimet

gratis GPS!

Voor meer informatie en boekingen kijk op

0900 - 11 22 364 (€ 0.50 per gesprek)

www.vvvamersfoort.nl of bel

Laat je gaan en ontdek regio Amersfoort met deze Ferrari 348TS

Nu te boeken: 20 minuten Ferraririjden voor slechts € 49,50

Data Ferraririjden2012

07-04-201228-04-201226-05-201223-06-201208-09-2012

Voor meer informatie en boekingen kijk op

0900 - 11 22 364 (€ 0.50 per gesprek)

www.vvvamersfoort.nl of bel

Laad je op en ontdek regio Amersfoort met de elektrische VVV Fiets

Nu te huur: 1 dag VVV fiets voor slechts € 19

Tot 1 meimet

gratis GPS!

Voor meer informatie en boekingen kijk op

0900 - 11 22 364 (€ 0.50 per gesprek)

www.vvvamersfoort.nl of bel

Tijdens de Meimaand Fietsmaand, het grootste landelijke fietsevenement, worden er meer dan 350 unieke fietsroutes uitgezet. Ook VVV Amersfoort heeft dit jaar weer een mooie fietsroute uitgestippeld. Amersfoort draagt dit jaar met trots de titel ‘Hoofdstad van de Smaak’. Dit is ook het thema van deze fietsroute. De route komt langs verschillende boerderijen en bedrijven waar de heerlijkste streekproducten verkrijgbaar zijn, van boerenkaas tot lokaal gebrouwen bier en van roomijs tot sperzieboontjes! De lengte van deze afwisselende route is 35 kilometer.

De route is vanaf 1 mei voor slechts € 1,50 verkrijgbaar bij VVV Amersfoort.

VVV Amersfoort, Breestraat 1, 3811 BH AmersfoortTelefoon: 0900-1122364 (€ 0,50 per gesprek) www.vvvamersfoort.nl

meimaand fietsmaand

www.amersfoortzomertijd.nl

Page 25: Amersfoort Zomertijd 2013

25

hét poppodium van amersfoort presenteert een stukje van de uitgebreide agenda. Voor het hele programma: www.podiumdekelder.nl

Wende vrijdag 05 aprilMet haar vierde studio album laat WENDE een ander geluid van zichzelf horen en gaat ze een nieuwe fase in. (uitverkocht)

ben caplan (ca) + hilbrandt mill woensdag 10 aprilRauw en grommend van charisma. Ben Caplan is doorge-rookte folklore met krachtige songteksten. Melodramatisch, romantisch en experimenteel. Locatie: Inspiratieboot.

mister & mississippi zaterdag 20 aprilRustig en folky, een tikkeltje zweverig. Dynamisch en experimenteel, zonder ontoegankelijk te zijn.

deWolff vrijdag 26 aprilDeWolff is een driekoppige rockband die de wereld een flinke pot rauwe, psychedelische sixtiesbluesrock serveert.

ken stringfellow (Us) + eva aaud vrijdag 3 meiStringfellow is even grillig als interessant, bekend van The Posies. Locatie: Inspiratieboot.

an Pierlé vrijdag 3 meiVeertien jaar na Mud Stories keert Pierlé met Strange Days terug naar piano en stem, opgeluisterd door enkele bescheiden arrangementen. Locatie: Theater De Lieve Vrouw.

new cool collective vrijdag 10 meiEen unieke mix van jazz, dance, latin en salsa, afrobeat, boogaloo. Vet, energiek en dansbaar.

PodiUm de kelder

www.podiumdekelder.nl

Page 26: Amersfoort Zomertijd 2013

26

actiViteiten zomer 2013

AmersfoortZomertijd

activiteit datum locatieKunstKijkRoute vanaf 17 maart AmersfoortKunstkijk’n hele jaar De Oude ViltfabriekHoogfeest door Patrick Nederkoorn en Minou Bosua

27 maart, 3 en 13 april

De Lieve Vrouw, Amersfoort

City-Mudrun Fun 1 april VathorstMuseumweekend 6 en 7 april musea AmersfoortKultjurloop ‘in passievlucht’ 13 april AmersfoortVerrassend Klassiek: familieconcert 14 april Johanneskerk AmersfoortLiterair Diner: Sport en Verhalen 15 april Leerhotel Het Klooster, AmersfoortSmartlappenfestival 20 april Groenmarkt, AmersfoortOogstdag Leusden 20 april LeusdenOpstepdag 20 april eetcafé de Generaal, BaarnBoven is het stil, premièrefilm vanaf 25 april De Lieve Vrouw, AmersfoortDeWolff 26 april De Kelder, AmersfoortOosterse Avonturen in de Stad der Oudheid

27 april t/m 12 mei DierenPark Amersfoort

De Nachtbrigade 29 april Kleine Koppel, AmersfoortKoninginnenacht 29 april Hof en Groenmarkt, AmersfoortOranje Night Run 29 april Eemplein en binnenstad AmersfoortKoninginnedag 30 april diverse locatiesAn Pierlé 3 mei De Lieve Vrouw, AmersfoortBevrijdingsdag 5 mei Groenmarkt, AmersfoortProef Amersfoort 8 t/m 12 mei Hof, AmersfoortFestival der Volken 9 mei centrum NijkerkOude Ambachtenmarkt 9 mei Oude Kerkebuurt, SoestNew Cool Collective 10 mei De KelderVuurol Nachtwandeling 9 t/m 11 mei Lage VuurscheZuidwalwedstrijden 10 en 11 mei Eemmeer en Oude Haven SpakenburgGrebbeliniedag Leusden 11 mei Asschatteerkade, LeusdenKunstmarkt 11 mei Lieve Vrouwekerkhof, AmersfoortKindervoorstellingen zondagochtend 12 mei t/m 25

augustusOpenluchttheater Amersfoort

Rabobank Amersfoort Jazz 16 t/m 19 mei binnenstad AmersfoortLentefair op de Brink 18 mei De Brink, BaarnBobo gaat kamperen 19 mei De Flint, AmersfoortVuurol Theaterwandeling 20 mei Lage VuurscheDierenPark Amersfoort is jarig: 65 jaar 22 mei DierenPark AmersfoortHighlands Festival 24 en 25 mei Park Schothorst, Amersfoort

www.tijdvooramersfoort.nl/uitagenda

Page 27: Amersfoort Zomertijd 2013

27

activiteit datum locatieBunschoter Boeren Beestenboel 25 mei Dorpsstraat BunschotenOpening KunstVaarRoute 26 mei binnenstad AmersfoortJubileumweekend DierenPark Amersfoort

25 en 26 mei DierenPark Amersfoort

Grebbeliniewandeltocht 10, 20, 40 km

25 mei startpunten Woudenberg en Scherpenzeel

Verrassend Klassiek: Beethovenmarathon

26 mei Johanneskerk en Xaveriuskerk Amersfoort

Kids Festival Amersfoort 2 juni Lieve Vrouwekerkhof, AmersfoortJon van Eerd en Lone van Roosendaal 2 juni De Flint, AmersfoortTorenpop 8 juni AmersfoortHaantjesdag 8 juni centrum WoudenbergAmersfoort CityRun 9 juni start en finish: Eemplein AmersfoortVerjaardagsfeest Amersfoort 754 jaar 12 juni binnenstad AmersfoortPuddingpop 15 juni De IJsbreker, LeusdenLogeer met je vader in het DinoBos 15 juni DierenPark AmersfoortStruinen in de Tuinen 16 juni AmersfoortLiterair Diner: kunst, proza, poëzie 17 juni Leerhotel Het Klooster, AmersfoortHolland Opera: Blauwbaard 20 juni t/m 13 juli Fort RijnauwenAmersfoortse Tweedaagse 21 en 22 juni AmersfoortHavendagen 21 t/m 23 juni Eemplein en Eemhaven, AmersfoortFestival het Havikconcert 21 t/m 23 juni Havik, AmersfoortItaliaanse week 21 t/m 29 juni centrum BaarnWaterlijnconcert op ’t Spui 22 juni ’t Spui, AmersfoortDrakenbootrace/600 jaar Nijkerk 22 juni Havenkom NijkerkKerkennacht Amersfoort 22 juni AmersfoortJaarmarkt Leusden 22 juni LeusdenTheater Terras 29 juni, 13 en 27

juli, 10 augustusdiverse locaties

Clowntjeshof 30 juni Hof, AmersfoortFilmzomer juli-augustus De Lieve Vrouw, AmersfoortLevende Historie in Burgerwees huis en Mannenzaal

juli-augustus Amersfoort

Festival Nijkerk 600 jaar 5 en 6 juli centrum NijkerkWillems Wondere Weiland 6 juli VathorstOud Veluwse Markten 11, 18, 25 juli en

1, 8, 15 augustuscentrum Barneveld

Tour de Junior 22 t/m 27 juli Achterveld e.o.Spakenburgse Dagen 24 en 31 juli, 7 en

14 augustuscentrum Spakenburg

Gaypride Amersfoort 1 augustus binnendstad, Amersfoort

www.tijdvooramersfoort.nl/uitagenda

Page 28: Amersfoort Zomertijd 2013

28

* data onder voorbehoud

AmersfoortZomertijd

www.tijdvooramersfoort.nl/uitagenda

activiteit datum locatieOude Glorie, boten in de haven 2 t/m 4 augustus Eemhaven, AmersfoortDias Latinos 16 t/m 18 augustus binnenstad AmersfoortGildefeesten 19 t/m 26 augustus Feestterrein De Blaak, SoestBallonfiësta 21 t/m 24 augustus Kasteel de Schaffelaar, BarneveldSpoffin Street Arts Festival 22 t/m 25 augustus binnenstad AmersfoortCardboardia* 22 augustus t/m

1 septemberlocatie: zie website

ArteGanza Festival 6 en 7 september Lieve Vrouwekerkhof, AmersfoortInto The Woods Festival 7 september Openluchttheater AmersfoortVathorst Run 7 september VathorstArteGanza Festival 7 september Lieve VrouwekerkhofVisserijdag 7 september centrum SpakenburgShantyfestival 7 september centrum WoudenbergPoppen in het Park 7 en 8 september Park Randenbroek, AmersfoortDag van de Amateurkunst en kunstmarkt

14 september Amersfoort

AMSUP, opening culturele seizoen 14 september De Flint, AmersfoortOpen Monumentendagen 14 en 15 september AmersfoortTjalk Trekken 15 september Eemhaven en Grote Koppel, AmersfoortKunstroute Soest 15 september Bedrijventerrein De Grachten, SoestFloraliafestival 19 t/m 22 september Knollenveld, VoorthuizenDorpsfeest Hoogland 19 t/m 22 september Park SchothorstBloemencorso 21 september Knollenveld, VoorthuizenTaptoe Amersfoort 21 september Hof, AmersfoortHalve Marathon Hoogland 22 september HooglandLeusden Jazz 21 september IJsbreker, LeusdenNederlands Film Festival Amersfoort 25 september t/m

4 oktoberDe Lieve Vrouw, Amersfoort

Herfststukjes, jeugdtheater in de vakantie

19 t/m 27 oktober De Lieve Vrouw, Amersfoort

Oktoberfest 24 t/m 27 oktober IsseltPopronde Amersfoort 26 oktober Amersfoort

expositiesmuseum flehite• t/m 2 juni: Tijdloos Eigentijds, oude meesters

ontmoeten hedendaagse kunstenaars• 16 juni t/m 30 september: Op het spoor! 150

jaar met de treinmondriaanhuis• 14 april t/m 25 augustus: Visioen vs.

Confrontatie

kunsthal kade• t/m 14 april: Space Drawings• 4 mei t/m 25 augustus:

Dubossarsky & Vinogradov• 21 september t/m 2 februari 2014:

JAPAN Forwardcavaleriemuseum• permanent: Van Paard tot Pantser

Page 29: Amersfoort Zomertijd 2013

29

www.amersfoortzomertijd.nl

binnenstad amersfoort

Veertig ateliers en tien galeries in de historische binnenstad van Amersfoort zetten hun deuren open. In de KunstKijkRoute zijn alle disciplines van de hedendaagse kunst vertegenwoordigd: schilderijen, keramiek, vilt, glas, beelden in steen en hout, etc. Alle adressen staan in een handzaam boekje, gratis te verkrijgen bij de VVV, musea en winkels. Het boekje wordt ook op aanvraag toegezonden.

Wanneer: de 3e zondagmiddag van de maanden maart, april, mei, september, oktober en novemberopeningstijden: 13.00 tot 17.00 uur www.kunstkijkroute.nl

kUnstkiJkroUte

Hoofdsponsor: Mediapartner:

VAN 9 T/M 12 MEI OP DE HOF IN AMERSFOORT!8 mei exclusieve Proefgenotenavond

PA_Adv_128x93_AZ_3039.indd 1 20-02-13 16:17

Page 30: Amersfoort Zomertijd 2013

30

AmersfoortZomertijd

www.openluchttheateramersfoort.nl

elke zondagochtend van 12 mei t/m zondag 25 augustusopenluchttheater amersfoort

De zondag begint goed in het Openluchttheater Amersfoort met een kindervoor-stelling. Speciaal voor kinderen vanaf 4 jaar, maar ook zeer geschikt voor de rest van het gezin. De leukste artiesten treden op. Naast beroemde namen als ‘Dirk Scheele’ en ‘Het Zandkasteel’ ook minder bekende, maar net zulke mooie liedjesprogramma’s, verhalen en interactieve voorstellingen. Na de voorstelling mag je ook nog een frisse duik nemen in het zwembad van Bosbad Amersfoort.

Het Openluchttheater Amersfoort is prachtig gelegen met het bos als natuurlijk decor. Het maakt deel uit van Out in Action. Op het terrein zijn daarnaast nog veel meer leuke activiteiten te doen, zoals klimmen op het laagteparcours, zwemmen in het Bosbad, midgetgolfen of nagenieten in het gezellige lunchcafé Out2Eat.

De zondagochtendvoorstellingen beginnen om 10:30 uur en duren ongeveer 45 minuten. Het kost € 5,60 per persoon, kinderen tot en met 2 jaar mogen gratis mee. Met een Zomer-zwem-abonnement is de toegang tot de voorstellingen gratis. Reserveren is niet nodig. Tip: neem een kussentje mee, dat zit wel zo lekker. Bij regen wordt de voorstelling verplaatst naar een droge locatie. www.openluchttheateramersfoort.nl

kinderVoorstellingen in oPenlUchttheater amersfoort

foto

: Mar

ten

Zoe

tbro

od

Page 31: Amersfoort Zomertijd 2013

31

www.amersfoortzomertijd.nl

woensdag 22 mei, weekend 25 en 26 meidierenPark amersfoortHoera! Dit jaar bestaat DierenPark Amersfoort 65 jaar. Beleef in de meivakantie spannende avonturen in de Stad der Oudheid. Op de officiële jubileumdag 22 mei verwelkomt het park een nieuwe diersoort en in het weekend van 25 en 26 mei viert het DierenPark een groot jubileumfeest! Dit jaar wordt ook de spannende Klim Alles-route verder uitgebreid bij de hyena’s.

www.dierenparkamersfoort.nl

feest tUssen de dieren

Page 32: Amersfoort Zomertijd 2013

Van der Valk Hotel Amersfoort A1Ruimtevaart 22, 3824 MX AMERSFOORT T. 033-454 0000 E. [email protected] www.hotelamersfoorta1.nl, @hotelamersfoort

Van der Valk Hotel LeusdenPhilipsstraat 18, 3833 LC LEUSDENT. 033-434 5345, E. [email protected], @hotelleusden

HEErlijk gEniETEn mET fAmiliE, VriEndEn of collEgA’s?

Bezoek dan eens de Van der Valk Hotels in Amersfoort en Leusden. Wij hebben weer diverse activiteiten gedurende de zomermaanden.

HigH TEA Iedere dag serveren wij een High Tea tussen 12:00 en 16:00 uur

Prijs € 17,50 p.p.

ZondAgbruncH Aanvang 11:30 uur – 14:00 uur

Hotel Leusden € 22,50 per persoon Hotel Amersfoort A1 € 25,50 per persoon

driEgAngEn kEuZE dAgmEnu Hotel Leusden € 23,50 per persoon

Hotel Amersfoort A1 € 25,50 per persoon

Informeer ook eens bij Hotel Leusden naar de mogelijkheden van een dinerspel; lekker eten en het raadsel oplossen.

Tot ziens bij Van der Valk!

Van der Valk Hotel Amersfoort A1 Van der Valk Hotel Leusden

prijzen onder voorbehoud

Page 33: Amersfoort Zomertijd 2013

33

donderdag 16 mei t/m zondag 19 meibinnenstad amersfoort

Het derde weekend van mei vindt de 34e editie van Rabobank Amersfoort Jazz plaats. Tijdens dit weekend swingt de binnenstad van Amersfoort op de verschillende pleinen, in de theaters en cafés. Geniet van bekende artiesten als Ruben Hein, Hans Dulfer en Bart Wirtz, of ontdek nieuw talent bij het Nationaal Jeugd Jazz Orkest onder leiding van trompettist Eric Vloeimans. Laat je verrassen door de mix van wereldmuziek en jazz op het Global Village Festival Stage met onder andere de Amsterdam Klezmer Band. Naast lokaal en nationaal talent treden ook diverse gerenommeerde artiesten uit het buitenland op.

ProgrammaDonderdag 16 mei is de opening van Rabobank Amersfoort Jazz in De Flint met het Jazz Orchestra of the Concertgebouw featuring Madeline Bell (hiervoor kunt u kaarten kopen bij De Flint). Vrijdagavond vindt traditiegetrouw de kroegentocht plaats en zijn er ook optredens op het Lieve Vrouwekerkhof en de Groenmarkt. Zaterdag en zondag klinkt jazz op alle pleinen in de binnenstad en op vele binnenlocaties. De meeste optredens zijn gratis toegankelijk. Kijk op de website voor meer informatie en het volledige programma: www.amersfoortjazz.nl

foto

: Jac

que

s B

akke

r

www.amersfoortjazz.nl

prijzen onder voorbehoud

rabobank amersfoort Jazz

Page 34: Amersfoort Zomertijd 2013

AMERSFOORT STADSPARK SCHOTHORST

WWW.HIGHLANDSFESTIVAL.NL

TEN YEARS AFTER

EAMONN Mc CORMACK

VASTI JACKSON+

TEN YEARS AFTERPAT TRAVERSVASTI JACKSONKRIS POHLMANN BANDVASTI JACKSONVASTI JACKSON++PAT TRAVERSMORELAND & ARBUCKLE

BLACK BOTTLE RIOTBLACK BOTTLE RIOTPAT TRAVERS BANDPAT TRAVERS BANDPAT TRAVERS BAND

JESUS VOLTKRIS POHLMANN BANDKRIS POHLMANN BANDBEN POOLE

PAT TRAVERS BANDPAT TRAVERS BANDJESUS VOLTJESUS VOLT+

PAT TRAVERS BANDPAT TRAVERS BANDBLACKBERRY ‘N MR BOO HOO

+ CORMACK CORMACKIAN PARKER

EAMONN Mc CORMACKRYAN McGARVEY

Page 35: Amersfoort Zomertijd 2013

35

zondag 9 juni start en finish eemplein amersfoortDe Amersfoort CityRun is het vervolg op de succesvolle Marathon Amersfoort 2012 waar bijna 6.000 lopers aan hebben deelgenomen. Zondag 9 juni lopen de jongste deelnemers de KidsRun van 1 km rond de Koppel. Via de prachtige voetgangersbrug over de Eem lopen de kinderen naar de finish op het Eemplein. De 5 km bestaat uit de onderdelen 5KSchoolchallenge (een competitie tussen middelbare scholen) en een 5 km trimloop, met parcours over de prachtige singels van de oude binnenstad. De 10 km wordt een waar spektakel, met topatleten uit binnen- en buitenland. De Amersfoort CityRun is onderdeel van het runningcircuit RUN#033.

starttijden• 12.00 – 12.20 uur: KidsRun 1km • 13.00 uur: 5K Schoolchallenge en 5km trimloop • 14.00 uur: 10 km vrouwen wedstrijdatleten • 14.03 uur: 10 km heren wedstrijdatleten en trimloop

Inschrijven via de website, ook voor bedrijventeams.www.marathonamersfoort.nl www.run033.nl

amersfoort cityrUn

www.marathonamersfoort.nl

foto

: War

d K

uip

ers

Page 36: Amersfoort Zomertijd 2013

AmersfoortZomertijd

www.operaoplocatie.nl

36

blaUWbaarddonderdag 20 juni t/m zaterdag 13 julifort rijnauwen, bunnikNa het succes van King Arthur in 2009 en the Tempest in 2011 op Fort Rijnauwen speelt Holland Opera de thrilleropera Blauwbaard.

Blauwbaard is het bloedstollende verhaal van een mysterieuze, rijke man die in een oud fort woont. Tijdens een feest rond het fort laat Blauwbaard z’n oog vallen op Judith. Blauwbaard maakt haar het hof, maar vertrekt kort daarna. Hij geeft Judith de sleutels van het fort en het sleuteltje van een deur die ze absoluut níet mag openen.

kaartverkoop Blauwbaard is van 20 juni tot en met 13 juli te zien op donderdag, vrijdag en zondag om 21.15 uur op Fort Rijnauwen, Bunnik.

De kassa op Fort Rijnauwen is één uur voor aanvang van de voorstelling geopend. De kassa is elke werkdag telefonisch bereikbaar van 13.00 tot 16.00 uur op 033-2020929 (+ € 2,50 administratiekosten). Online kaarten bestellen kan via operaoplocatie.nl. Betalingen lopen via iDeal.

U bent vanaf 20.00 uur welkom op Fort Rijnauwen. De voorstelling is buiten, dus kleed u goed aan (poncho’s en fleece dekens zijn aanwezig).

www.operaoplocatie.nl

Page 37: Amersfoort Zomertijd 2013

37

vrijdag 21 t/m zondag 23 junihavik, amersfoortkeihart klassiek!Op 21, 22 en 23 juni 2013 vindt het Festival het Havikconcert weer plaats! Met een grote verscheidenheid aan concerten op de oudste gracht van Amersfoort, het Havik.Met o.a. Leden Nederlands Blazers Ensemble, Veschko Eshkanazy, Arjan Woudenberg, Joris van Rijn, Henry Kelder, Dutch Ensemble en vele anderen. Op zaterdagmiddag staan lokale ensembles en orkesten op het podium.Kom ook in het eerste weekend van de zomer naar het Havik en geniet van Keihart Klassiek! www.havikconcert.nl

festiVal het haVikconcert

www.amersfoortzomertijd.nl

Adres: Bernhardkazerne, Barchman Wuytierslaan 198, 3818 LN Amersfoortwww.cavaleriemuseum.nl

Geopend: dinsdag t/m vrijdag 10.00 tot 16.00 uur

Gesloten: 1 januari, 30 april, Hemelvaartsdag, 25, 26 en 31 dec.

Voor toegang tot de kazerne dient u zich bij de wacht te melden en een geldig legitimatiebewijs te overhandigen.

Page 38: Amersfoort Zomertijd 2013

AmersfoortZomertijd

www.tijdvooramersfoort.nl/havendagen

haVendagen

38

vrijdag 21 t/m zondag 23 junieemplein en eemhaven, amersfoortWeten wat er allemaal voor leuks te doen is in de Eemhaven en het Eemplein? Dompel je dan onder in de Havendagen! Dit grootse festival op en rond het water van de Eem en op het Eemplein is een feest voor jong en oud. Grote blikvangers zijn de drakenbootrace en een echte zweefmolen. Ondernemers in de haven houden open huis. Er valt allerlei heerlijks te proeven bij de horeca en de toekomstige bewoners van het Eemhuis stellen zich op hun eigen wijze voor. Cursisten van scholen in de kunst presenteren zich in een kunstmarkt en er is een grote warenmarkt om lekker te snuffelen. We maken ruim baan voor sport en spel, met ballopen, abseilen, kanovaren en een klimmuur. Liever het water op? Daarvoor liggen sloepjes gereed. Met een eigen boot kun je onder Koppelpoort door de binnenstad in varen. Na twee spannende stadsedities spelen we nu Capture the Flag rondom de Eem; een speurspel voor jong en oud! De rolspelers van Levende Historie brengen de rijke Amersfoortse historie rondom de Eem tot leven. In het hele gebied zijn wandelingen uitgezet en overal klinkt muziek. Dit feest mag je niet missen en de toegang is helemaal gratis. www.tijdvooramersfoort.nl/havendagen

Page 39: Amersfoort Zomertijd 2013

39

cloWntJeshof

zaterdag 29 juni, 13 en 27 juli, 10 augustus om 21.00 uuraltijd een verrassing!

Straattheater van hoog niveau op locaties waar je het niet verwacht. Laat je verrassen en geniet tijdens de vrij toegankelijke voorstellingen. Vier zomerse zaterdagavonden om naar uit te kijken! Met Thomas Chaussebourg, Compagnie Azeïn, André Manuel & Geert Hautekiet en Griet Desutter.

Voor de voorstellingen en de locaties: www.theaterterras.nl

theater terras

www.amersfoortzomertijd.nl

zondag 30 juni, van 12.00 tot 17.00 uurhof, amersfoortEen feest voor kinderen van 4 tot 12 jaar.!Twaalf GRATIS attracties variërend van ballenvang, melk de koe, tot hindernisbaan, sleehelling of rodeostier. Begeleid door ruim vijftig vrijwilligers, verkleed als clown. En natuurlijk een schminkkraam met wel tien schminksters. Daarnaast karaoke- en showoptredens en natuurlijk (niet gratis) poffertjes, suikerspin en ijsjes.

www.clowntjeshof.nl

foto

: Fra

nçoi

s C

haus

seb

ourg

Page 40: Amersfoort Zomertijd 2013

Weet u nog hoe gezellig het eruit zag tijdens amersfoort750? met de nieuwe amersfoortse vlaggen wordt onze stad weer zo feestelijk. ze zijn voor € 9,95 te koop bij VVV amersfoort.

Page 41: Amersfoort Zomertijd 2013

41

juli en augustus de lieve Vrouw, amersfoorteen zomer lang de beste films!Dichtbij, maar toch ver weg. De Lieve Vrouw heeft voor de jaarlijkse FilmZomer een werelds programma opgezet. Je hoeft niet ver te gaan om veel te zien. In de drie versgekoelde filmzalen zal De Lieve Vrouw in juli en augustus een bijzonder groot aantal filmtitels vertonen. Met dit FilmZomer programma, dat op voorhand bekend is, bent u helemaal klaar voor een reeks mini-filmvakanties!

filmzomer met Wereldrestaurant daraeen filmkaartje + lekker eten voor € 20,00De Lieve Vrouw en Wereldrestaurant Dara laten je deze zomer de hele wereld zien en proeven. Voor twintig euro naar de film en uit eten! Geldig op alle films van maandag t/m donderdag tijdens de FilmZomer.

www.lievevrouw.nl

de lieVe VroUW filmzomer

www.lievevrouw.nl

Page 42: Amersfoort Zomertijd 2013

42

AmersfoortZomertijd

www.levendehistorie.nl

leVende historie1 juli t/m 31 augustusbinnenstad amersfoort burgerweeshuisHet Burgerweeshuis behoort tot de oudste gebouwen van Amersfoort. De binnenmoeder en haar weeskinderen vertellen u hun verhaal. De marskramer en dienstmeiden lopen af en aan zodat het die arme kinderen aan niets ontbreekt, toch? Wilt u weten hoe dat in 1600 nu precies zat? Na een bezoekje zult u het weten.

openingstijden: di t/m vr 13.00 - 16.30 uurlocatie: Zuidsingel 25 (naast Mariënhof)

de mannenzaalDe Mannenzaal is het enige gasthuis dat in Nederland bewaard is gebleven. In de beginjaren was het gasthuis alleen bestemd voor zieken. Later werd het een bejaardentehuis met een apart vrouwen- en mannengedeelte. In de Mannenzaal zijn 22 bedsteden en die werden allemaal bewoond. Je ontmoet hier vijf bewoners die meeslepend vertellen over het dagelijks leven anno 1907.

openingstijden: • di t/m vr 11.00 - 13.00 uur

en van 14.00 tot 16.30 uur• za + zo 13.00 - 16.30 uur

locatie: Westsingel 47 (t/o Museum Flehite)

www.levendehistorie.nl

Page 43: Amersfoort Zomertijd 2013

43

vrijdag 16 t/m zondag 18 augustusbinnenstad amersfoortVan 16 tot en met 18 augustus 2013 is Amersfoort het dansende middelpunt van Nederland. Tijdens festival Dias Latinos genieten bezoekers op alle pleinen in de binnenstad van Amersfoort van de salsa, merengue, tango en son. Artiesten uit alle delen van Latijns-Amerika brengen de stad in beweging. Het derde weekend van augustus is het zwoelste weekend van het jaar!

Op vrijdag begint Dias Latinos met de Caravana Latina, waarbij vele cafés en restaurants van Amersfoort een podium bieden aan latinformaties. Op zaterdag en zondag vinden optredens plaats op diverse pleinen en ook op een aantal binnenlocaties. Ook worden er workshops salsa en tango gegeven. Op www.diaslatinos.nl vind je enkele weken voorafgaand aan het festival de volledige programmering. Het festival is geheel gratis toegankelijk, maar een bijdrage wordt zeer op prijs gesteld. www.diaslatinos.nl

dias latinos

foto

: Ber

t M

uije

nfo

to: B

ert

Mui

jen

www.diaslatinos.nl

Page 44: Amersfoort Zomertijd 2013

44

AmersfoortZomertijdBouw mee aan Cardboardia

Cardboardia is een complete stad van karton, waar iedereen welkom is een eigen huis, winkeltje of kunstwerk te maken.

Groot of klein: bezoekers bouwen deze stad zelf, samen met kunstenaars en architecten. Bijna alles kan, als je je maar houdt aan de vrolijke regels van tyran Sergej Korsakov en prime Viktoria Novikova!

Alleen op bezoek komen in de kartonnen mini-stad mag natuurlijk ook. Een visum is zó geregeld en bij de plaatselijke bank kun je euro’s wisselen voor badtastes.

Kom kijken en genieten, winkelen, spelen, bouwen of een voorstelling of expositie bekijken. Neem vooral je kinderen mee. Er is altijd wel een feestje!

Alle info op www.spoffin.nl/cardboardia22 augustus t/m 1 septemberonder voorbehoud

SPO01_adv_A5_Cardboardia_DEF.indd 1 14-02-13 13:21

Page 45: Amersfoort Zomertijd 2013

45

Internationaal street arts festival met vernieuwend straat- en locatietheater, muziek, dans, circustheater en beeldende kunst. In parken, op straten, pleinen en bijzondere plekken in en rond de binnenstad. De toegang is grotendeels vrij: beslis na afloop wat je betaalt.

www.spoffin.nl

do 22 t/m

zo 25 augustus

160 voorstellingen 40 professionele groepen en artiesten

15 Europese landen

Festival Spoffin

Matthias Romir tijdens Spoffin 2012 © Wim Lanser

SPO01_adv_A5_DEF2.indd 1 01-03-13 09:05

Page 46: Amersfoort Zomertijd 2013

46

AmersfoortZomertijd

DE LEUKSTE CADEAUSVAN NEDERLANDKOOP JE BIJVVV AMERSFOORT

Breestraat 1 • 3811 BHAmersfoort • T 0900 -11 22 364 • E [email protected] • I www.vvvamersfoort.nl

Met deze bon

25%korting op geschenk­

verpakkingen

zaterdag 7 en zondag 8 septemberPark randenbroekOp 7 en 8 september 2013 viert Poppen in het Park haar 10-jarig bestaan. En daarmee wordt het Amersfoortse poppenfestival, voor kinderen van 2 tot 10 jaar, dit jaar nog feeste lijker! Laat je verwonderen door de ‘poppenhighlights’ van de afgelopen 10 jaar en geniet van creativiteit, fantasie, spontane ontmoeting en ontspanning.

We zien je graag op 7 en 8 september op Poppen in het Park!www.poppeninhetpark.nl

PoPPen in het Park

www.amersfoortzomertijd.nl

Page 47: Amersfoort Zomertijd 2013

47

zaterdag 14 september en zondag 15 septemberdiverse locaties in amersfoortDeze Open Monumentendag bestrijkt een heel weekend en besteedt extra aandacht aan de verschillende soorten macht en de pracht die daar in Nederland uit voortkwam. De rijkdom, schoonheid en grootsheid die macht kon voortbrengen is vandaag de dag nog steeds in de gebouwen om ons heen terug te vinden. Denk aan kastelen, paleizen en grachtenpanden, maar ook aan de grandeur en luister van de gebouwen die kerkgenootschappen voortbrachten of de rijk gedecoreerde handels- en kantoorgebouwen van de rechtspraak.

De toegang bij de monumenten die worden opengesteld is helemaal gratis. Voor meer informatie over de Open Monumentendag 2013 kunt u terecht op de website. www.openmonumentendag.nl

oPen monUmentendag 2013: ‘macht & Pracht’

www.openmonumentendag.nl

Page 48: Amersfoort Zomertijd 2013

48

AmersfoortZomertijd

Tijd voor een zomeruitje!

033 433 27 90keistadevenementen.nl

Workshops

Bedrijfsuitjes

Vrijgezellenfeestjes

T13005-01 AdvertentieNieuw2.indd 2 07-02-13 15

Hemels genieten in de zomer bij Grand Café & Restaurant HemelsKom binnen of neem plaats op ons terras. Onze Engelen verwennen u graag met een ontbijt, lunch of diner, of zomaar een overheerlijk kopje koffie.

Tot ziens! Tot Hemels!

Langestraat 63, Amersfoort 033-4627770 | www.grandcafehemels.nl Twitter: Hemels033 | Facebook: Hemels

foto: Jet Kraanen Fotografie

Page 49: Amersfoort Zomertijd 2013

49

De historische binnenstad van Amersfoort is een belevenis op zich, maar ook daarnaast zijn er diverse attracties in de regio Amersfoort die de moeite waard zijn.

dierenPark amersfoortJe komt nergens zo dicht bij de dieren als hier. In de Klim Alles-route klim je zelfs over het berenverblijf, door de volière, en vanaf deze zomer ook over de hyena’s heen. DierenPark Amersfoort is jarig, 65 jaar alweer! De hele zomer zijn er volop avonturen te beleven. Adres: Barchman Wuytierslaan 224, Amersfoort.www.dierenparkamersfoort.nl

recreatieplas henschotermeerBij het Henschotermeer kun je genieten van een fantastisch wit zandstrand van wel vier kilometer lang; ideaal voor strandvolleybal. Er zijn ook speeltoestellen aanwezig voor kinderen. In de omgeving vind je gemarkeerde wandel- en fietsroutes.www.recreatiemiddennederland.nl

sloepje varenMaak een idyllische vaartocht langs de prachtige Eem, richting Baarn of de Randmeren. Sloepensteiger aan de Grote Koppel. www.aanhetroer.nl

bottersVoel de wind door je haren als je met een authentieke Zuiderzeebotter vanuit Spakenburg het water op gaat. Met begeleiding van professionele schippers.www.botters.nl

extraatjes op koopzondagenTijdens de koopzondagen in Amersfoort is er van alles te doen. Voor kinderen zijn er tijdens de koopzondagen vaak kinderactiviteiten op het Sint Jorisplein. Alle koopzondagen vind je in de agenda in deze gids, of op www.tijdvooramersfoort.nl.

attracties

www.tijdvooramersfoort.nl/recreatie-amersfoort.nl

Page 50: Amersfoort Zomertijd 2013

50

AmersfoortZomertijd

Laat je gaan en ontdek regio Amersfoort met deze Ferrari 348TS

Data: 23 maart, 20 april, 23 mei, 22 juni

Startpunt: Golden Tulip Hotel, Stichtse Rotonde 11, Amersfoort

Voor meer informatie: www.vvvamersfoort.nl of bel 0900- 11 22 364 (€ 0,50 per gesprek)

Koop nu uw cadeaubon voor ‘twenty or forty minutes of fame’ bij VVV Amersfoort. 20 minuten: € 57,5040 minuten: € 110,-

Op zoek naar een bijzonder (groeps)uitje? Wat dacht je van een workshop cocktails maken, ‘Moord bij de Koppelpoort’, of een heerlijk wijnroute? Of geniet van een cultureel arrangement zoals ‘Concert, dubbel Kunst en Lunch’, een initiatief van de KunstKijkRoute en Museum Flehite.

Dit is nog maar een greep uit de mogelijkheden. Kijk voor alle arrangementen op de website. www.tijdvooramersfoort.nl/arrangementen

arrangementen

www.tijdvooramersfoort.nl/arrangementen

Page 51: Amersfoort Zomertijd 2013

51

AmersfoortZomertijd

colofonAmersfoort Zomertijd/Tijd voor Amersfoort is een initiatief van Citymarketing [email protected], tel. 14033

maart 2013

Teksten: Paula Vos CommunicatieVormgeving: BraynDrukwerk: De Bunschoter

De inhoud van deze publicatie is met de grootst mogelijke zorg voorbereid en samengesteld, in nauwe samenwerking met organisatoren van de activiteiten en de gemeente Amersfoort. Er kunnen zich programmawijzigingen voordoen. De betrokken partijen zijn niet verantwoordelijk voor afwijkingen of tekortkomingen in de gegevens en aanvaarden geen enkele aansprakelijkheid voor nadelige gevolgen door onjuistheden, wijzigingen of onvolkomenheden in de hier gepubliceerde gegevens.

www.amersfoortzomertijd.nl

zie in een oogoPslag Wat er Vandaag, morgen of komende Week te doen is!

de Uitagenda altiJd oP zak?gebruik de mobiele Uitagenda en zet hem op het scherm van je smartphone. m.tijdvooramersfoort.nl

Page 52: Amersfoort Zomertijd 2013

AmersfoortZomertijd

amersfoortzomertijd.nl

30 maart t/m 26 oktober 2013oPenlUchttheater kinderVoorstellingen

dierenPark amersfoort 65 Jaar

Rabobank ameRsfooRt Jazz

amersfoort cityrUn highlands festiVal

PRoef ameRsfooRt

haVikconcerthaVendagen

theater terrasfilmzomeR

PodiUm de kelder

leVende historiedias latinos

kunstkiJkRoutecardboardia

sPoffin festiVal

PoPPen in het Park

oPen monUmentendagen

… en nog veel meeR!

cloWntJeshof

holland oPera