Alle verandering komt tot rust in boeddha symposion 3 van de stichting rozenkruis 2012

2
SYMPOSION op zaterdag 2 juni 2012 Conferentieoord Renova - Bilthoven LECTORIUM ROSICRUCIANUM _ INTERNATIONALE SCHOOL VAN HET GOUDEN ROZENKRUIS Symposion Programma Ontvangst en koffie Welkomstwoord dagvoorzitter Yolanda Eikema Voordracht door ANDRÉ ROUMEN Boeddha: de geest van het universum Muzikaal intermezzo Voordracht door ANDRÉ VAN DER BRAAK Dharma: de bevrijdende leer die leidt tot wijsheid voorbij alle wijsheid Muzikaal intermezzo Keuze uit verschillende onderdelen van het programma (1e ronde): Posterpresentatie parallelle uitspraken Jezus en Boeddha Voordracht de Roos en de Lotus Het temmen van de os: audiovisuele presentatie, de tien stadia van het bevrijdende pad uit de Zen-traditie Gaan-de-weg het padloze pad, korte verhalen Compilatie filmfragmenten Boeddhistische Omroep Stichting Stille doe-activiteit, met individuele expressie Het achtvoudige pad en het gnostieke Endura, presentatie Tijdens deze onderdelen vindt muzikale ondersteuning plaats waar daarvoor ruimte is. Tegelijkertijd is de Pentagram Boekwinkel open en is er de wandel- mogelijkheid in bos en kruidentuin Vegetarische lunch Keuzeprogramma (2e ronde) uit de parallelle onderdelen van het programma Voordracht Sangha: is lijden de zin van het bestaan? Muzikaal intermezzo Sluitingswoord door dagvoorzitter Thee en gebak In en om het gebouw wordt niet gerookt 9.30 u 10.15 u 10.30 u 11.00 u 11.45 u . . . . . . . 13.00 u 14.00 u 15.00 u 15.30 u ROUTEBESCHRIJVING Auto Vanaf de A27 afrit 32 Bilthoven richting Bilthoven. Bij de verkeerslichten naar links: Gezichtslaan, richting Lage Vuursche. Bij de T-splitsing rechtsaf de Maartensdijkseweg op richting Lage Vuursche. Bij de witte borden ‘Renova’ (no. 1) linksaf de oprij- laan in. De auto s.v.p. parkeren op het parkeerter- rein. Trein Vanaf station Bilthoven kunt u een taxi nemen naar Renova. Het is mogelijk om afgehaald te wor- den. Het telefoonnummer van Renova is: 035-666 82 41. De kosten van het vervoer zijn 2,50 per persoon per rit. Aanmelden via formulier op: www.rozenkruis.nl of De Internationale School van het Gouden Rozenkruis - Bakenessergracht 11-15 tel: 023 5186 185 Inschrijven door overmaking van 40,00 op ING nr. 512626 t.n.v. het Lectorium Rosicrucianum Renova, Bilthoven, onder vermel- ding van Symposion juni 2012. Het dagprogramma duurt van 10.15 tot 15.30 uur. Wilt u op de hoogte worden gesteld van activitei- ten die georganiseerd worden door het Lectorium Rosicrucianum? Dan kunt u zich aanmelden voor de maandelijkse digitale nieuwsbrief op www.rozenkruis.nl Alle verandering komt tot rust in Boeddha de geest van het universum

description

Aan de hand van het leven en de tijdloze wijsheid van Boeddha en het boeddhisme werd op dit symposium in woord en beeld uitgedragen hoe de mens van de 21e eeuw de verborgen Boeddha-natuur in zichzelf werkzaam kan laten worden om zichzelf en de medemens werkelijk van dienst te kunnen zijn. De rode draad in het programma werd gevormd door de zogeheten drie juwelen van wijsheid die zijn aangekondigd als: boeddha (ontwaakte) als ontsteker van het Licht dharma (leer) als gids sangha (broederschap) als voertuig Boeddha, dharma en sangha worden al genoemd in de dhammapada, een van de oudste geschiften in de boeddhistische traditie. Siddharta Gautama Boeddha droeg uit dat de mensheid het beste geholpen kan worden door drie aspecten harmonisch met elkaar te verbinden: boeddha (ontwaakte), dharma (leer) en sangha (groep). Dat zijn de drie juwelen van wijsheid waartoe men zijn toevlucht toe neemt, zijn vertrouwen in stelt en zich aan kan vasthouden. Prof.dr. André van der Braak, bijzonder hoogleraar boeddhistische filosofie aan de Vrije Universiteit Amsterdam en tevens zen-leraar, is als gastspreker uitgenodigd om een voordracht te houden met de titel: ‘Dharma, de bevrijdende leer die leidt tot wijsheid voorbij alle wijsheid’.

Transcript of Alle verandering komt tot rust in boeddha symposion 3 van de stichting rozenkruis 2012

Page 1: Alle verandering komt tot rust in boeddha symposion 3 van de stichting rozenkruis 2012

SYMPOSION op zaterdag 2 juni 2012

Conferentieoord Renova - Bilthoven

LECTORIUM ROSICRUCIANUM _ INTERNATIONALE SCHOOL VAN HET GOUDEN ROZENKRUIS

Symposion Programma

Ontvangst en koffie

Welkomstwoord dagvoorzitter Yolanda Eikema

Voordracht door ANDRÉ ROUMEN

Boeddha: de geest van het universum

Muzikaal intermezzo

Voordracht door ANDRÉ VAN DER BRAAK

Dharma: de bevrijdende leer die leidt tot wijsheid voorbij alle wijsheid

Muzikaal intermezzo

Keuze uit verschillende onderdelen van het

programma (1e ronde):

Posterpresentatie parallelle uitspraken Jezus en Boeddha

Voordracht de Roos en de Lotus Het temmen van de os: audiovisuele presentatie, de tien

stadia van het bevrijdende pad uit de Zen-traditie

Gaan-de-weg het padloze pad, korte verhalen

Compilatie filmfragmenten Boeddhistische Omroep Stichting

Stille doe-activiteit, met individuele expressie

Het achtvoudige pad en het gnostieke Endura, presentatie

Tijdens deze onderdelen vindt muzikale ondersteuning plaats waar daarvoor ruimte is. Tegelijkertijd is de Pentagram Boekwinkel open en is er de wandel-mogelijkheid in bos en kruidentuin

Vegetarische lunch

Keuzeprogramma (2e ronde) uit de parallelle

onderdelen van het programma

Voordracht Sangha: is lijden de zin van het bestaan? Muzikaal intermezzo

Sluitingswoord door dagvoorzitter

Thee en gebak

In en om het gebouw wordt niet gerookt

9.30 u10.15 u10.30 u

11.00 u

11.45 u

.

.

.

.

.

.

.

13.00 u14.00 u

15.00 u

15.30 u

R O U T E B E S C H R I J V I N GAuto Vanaf de A27 afrit 32 Bilthoven richting Bilthoven. Bij de verkeerslichten naar links: Gezichtslaan, richting Lage Vuursche. Bij de T-splitsing rechtsaf de Maartensdijkseweg op richting Lage Vuursche. Bij de witte borden ‘Renova’ (no. 1) linksaf de oprij-laan in. De auto s.v.p. parkeren op het parkeerter-rein.

Trein Vanaf station Bilthoven kunt u een taxi nemen naar Renova. Het is mogelijk om afgehaald te wor-den. Het telefoonnummer van Renova is: 035-666 82 41. De kosten van het vervoer zijn ! 2,50 per persoon per rit.

Aanmelden via formulier op: www.rozenkruis.nl of De Internationale School van het Gouden Rozenkruis - Bakenessergracht 11-15 tel: 023 5186 185

Inschrijven door overmaking van ! 40,00 op ING nr. 512626 t.n.v. het Lectorium Rosicrucianum Renova, Bilthoven, onder vermel-ding van Symposion juni 2012. Het dagprogramma duurt van 10.15 tot 15.30 uur.

Wilt u op de hoogte worden gesteld van activitei-ten die georganiseerd worden door het Lectorium Rosicrucianum? Dan kunt u zich aanmelden voor de maandelijkse digitale nieuwsbrief op www.rozenkruis.nl

Alle verandering komt tot rust in Boeddha d e g e e s t v a n h e t u n i v e r s u m

!"#$%&'()$$***+ ,-./0.+,***+1230

Page 2: Alle verandering komt tot rust in boeddha symposion 3 van de stichting rozenkruis 2012

bijzondere symposia van kennis, verdieping en openbaring

7W o o r d – W a a r h e i d – L e v e n

Synthese van het eeuwige in de tijdL e c t o r i u m R o s i c r u c i a n u m

1 De Gnosis van de Oudheid. Licht op Nag Hammadi (2010)

2 Brahma-Vishnoe-Shiva. De herschepping van de mens (2011)

3 Alle verandering komt tot rust in Boeddha, de geest van het universum (2012)

4 De wijsheid van het grondeloze Dao. (2013) Aanwijzingen voor innerlijke vernieuwing van Lauzi

5 De verborgen wijsheid van de tien Sephiroth. Mysterie en mystiek in jodendom en kabbala (2014)

6 Hafiz, Kabir en Roemi. De perzische soefi-meesters van Liefde en lyrische bevrijding (2015)

7 Waterman-Aquarius. De werkelijkheid van het nieuwe tijdperk (2016)

Alle verandering komt tot rust in Boeddha d e g e e s t v a n h e t u n i v e r s u m

boeddha ontsteker van het Licht ontwaakte dharma gids leer sangha voertuig broederschap

Het lichaam is de boom van ontwakenDe geest is als een staande spiegel,

houd haar voortdurend gepolijst en zuiverLaat geen stof zich verzamelen

Shenxiu, 606-706

Dit symposion is het derde in een reeks van zevensymposia over de bronnen van de grote wijsheids-stromingen en hun actuele betekenis in de sterk veran-derende samenleving.

Aan de hand van het leven en de tijdloze wijsheid van Boeddha wordt in woord en beeld uitgedragen hoe de mens van de 21e eeuw de verborgen Boeddha-natuur in zichzelf werkzaam kan laten worden om zichzelf en de medemens werkelijk van dienst te kunnen zijn.

Boeddha doorzag ons bestaan als een wielwenteling van ontstaan en vergaan, als een wordingsproces waarmee ons lijden onlosmakelijk is verbonden. In dat proces, in stand gehouden door een keten van oorzaken, hebben begeerte en vereenzelviging vrij spel. Daardoor roepen we illusies in het leven die de bron van dat lijden vormen: de illusie van bestendig-heid en de illusie zelf-standig te zijn, de illusie van identiteit. Het lijden ligt al besloten in het aan-nemen van het bestaan van de persoon die wij zijn. Boeddha’s inzichten zijn zeer actueel.

De nieuwste filosofie ziet het ‘zelf’ eveneens als een tijdelijk en steeds veranderend knooppunt in een netwerk van relaties. Ook het wordingsproces dat de wielwenteling in stand houdt is een modern psy-chologisch inzicht. Verlossing van de wielwenteling vereist een inkeer in de kern, om zo deel te krijgen aan de Boeddha-natuur, die heel het universum doordringt, die de geest van het universum is. Zo kunnen we de keten van oorzaken die ons bewust-zijn en ons bestaan in stand houden, doorzien en doorbreken. Als onwetendheid aldus plaats maakt voor een nieuw bewustzijnslicht, keren we terug in de geest van eenheid, de Boeddha-natuur, de geest van het universum.

In de westerse wereld is de belangstelling voor Boeddha en zijn leer in de afgelopen decennia sterk gegroeid. Ook in Nederland en onder jonge mensen. Populair zijn de boeddhistische uitgangspunten dat je moet leven in het nu, nergens in hoeft te geloven en alles moet toetsen aan je eigen ervaringen.

De leer van Boeddha gaat primair over de bevrijding van de mens uit de gevangenschap in samsara, het wentelende rad van geboorte en dood. Het karma dat de mens creëert met zijn handelingen vanuit begeer-te, aversie en onwetendheid houdt hem gevangen in die kringloop. Boeddha formuleerde het achtvoudige pad om mensen in staat te stellen geleidelijk onwe-tendheid op te heffen, geen negatief karma meer te creëren en nirvana te bereiken.

Het mahayana-boeddhisme (het grote voertuig) legt een ander accent. Daarin gaat het vooral om de vervolmaking van wijsheid, om het realiseren van de wijsheid voorbij alle wijsheid. Deze stroming relativeert de gangbare boeddhistische wijsheid en benadrukt dat de dingen geen eigen aard hebben, niet onafhankelijk bestaan, en dat er niet zoiets bestaat als het hoogste volledige inzicht.

Dit begrijpen en ervaren is even belangrijk als verza-king beoefenen of goede daden verrichten. Hoe kun-nen we komen tot een dergelijke paradoxale wijsheid voorbij alle wijsheid?

Prof. dr. André van der Braak is bijzonder hoogleraar boeddhistische filosofie aan de Vrije Universiteit Amster-dam en werkt ook als zenleraar.

Wat lijdt doet ervaring op, wat ervaring opdoet lijdt, ieder gevoelig wezen is zich bewust dat hij of zij lijdt, niemand wil lijden. Ieder zoekt geluk, maar geluk be-staat niet. Niemand zoekt lijden maar lijden bestaat, lijden is werkelijkheid.

Oplossing van het lijden is de broederschap, het dharma, de sangha. De verbondenheid, het woord en de gemeenschap. Geestesscholen bieden de daarin opgenomen leerlingen bescherming en reiken mogelijkheden en krachten aan voor een ontwikke-lingsweg van geestelijke bewustwording en vernieu-wing. Daarbij wordt gebruik gemaakt van zorgvuldig ontwikkelde werkwijzen die het mogelijk maken dat de bevrijdende leringen en krachten ingang vinden in toebereide mensenhoofden, mensenharten en men-senhanden.

Er is geen boom van ontwaken

De spiegel heeft geen standaard

Boeddha-natuur is altijd zuiver

Waar zou stof zich kunnen verzamelen?

Huineng, 638-713

Conferentieoord Renova - Bilthoven

ANDRÉ VAN DER BRAAK Dharma: de bevrijdende leer die leidt tot wijsheid

voorbij alle wijsheid

ANDRÉ ROUMEN Boeddha: de geest van het universum

Sangha: is het lijden de zin van het bestaan?

!"#$%&'()$$***, ,-./0.+,***+1230