Alcon Eyespy maart 2016

24
Bondscoach Nederlands herenteam squash ervaart letterlijk een eye opener dankzij PanOptix TM Centurion® Vision System Doordachte evolutie van Infiniti® Torische implantlenzen Relatief eenvoudig te implanteren en een dankbaar product e y e spy HÉT OOGHEELKUNDIG MAGAZINE 20 E JAARGANG | APRIL 2016

description

 

Transcript of Alcon Eyespy maart 2016

Page 1: Alcon Eyespy maart 2016

Bondscoach Nederlands herenteam squashervaart letterlijk een eye opener dankzij PanOptixTM

Centurion® Vision SystemDoordachte evolutie van Infiniti®

Torische implantlenzenRelatief eenvoudig te implanteren en een dankbaar product

eyespyHÉ T OOGHEELKUNDIG MAGAZINE 20 E JAARGANG | APRIL 2016

Page 2: Alcon Eyespy maart 2016

2

eyespy | APRIL 2016

P. 4Centurion® Vision System? Een doordachte evolutie van Infiniti®!Tot eind vorig jaar werd er in het St. Antoniusziekenhuis met twee verschillende phacosystemen gewerkt. Uiteindelijk werd besloten om over te stappen op één systeem: Centurion® Vision System.

P. 7Tergooi kiest voor UltraSertTM Preloaded Delivery SystemSinds ruim twee maanden werken Angela van der Hage-Lie en Wibbien Siewertsz van Reesema met UltraSertTM. Wat is hun ervaring met deze preloaded injector?

P. 8“Zowel het lezen, alles er tussen in en veraf… ik kan het echt perfect zien”Bij de bondscoach van het Nederlands herenteam squash, Lucas Buit, werd afgelopen zomer Acrysof®IQ PanOptixTM geïmplanteerd. De redactie zocht hem op.

P. 10“Die tussenafstand van 60 cm maakt het verschil”Vraaggesprek met dr. Ruth Lapid, die als een van de eerste oogartsen Acrysof®IQ PanOptixTM lanceerde binnen de refractieve lenschirurgie.

P. 12Skibrillen mee naar HaïtiVlak voor hun vertrek naar Haïti vertellen Jos Rademakers en Wim Mastbroek meer over hun oogheelkundige missie naar Passe Catabois.

P. 14Stijgende zorglasten vragen om kostenefficiënte oplossingenEen dubbelinterview met Rob Westerdijk en Erwin de Kruif.

P. 18Torische implantlenzen vragen om goede communicatieAarzeling en behoudend zijn als het om torische lenzen gaat? Volgens dr. Jessica Blok hoeft dat niet: ze zijn relatief eenvoudig te implanteren en een dankbaar product.

P. 22“Prima resultaten, tevreden patiënten en een uitstekende service… wat wil je nog meer?”Sinds vier jaar gebruikt Zonnestraal in Amersfoort Wavelight® Refractive Suite. Ton Smit is nog steeds blij met de keuze voor deze geïntegreerde laser.

Verder in deze EyeSpyMogen we even aan u voorstellen… Emiel Bosma P. 9 Maastricht gastheer 210e NOG jaarvergadering P. 17Bedrijvigheid in Puurs blinkt uit in kwaliteit en flexibiliteit P. 20

Alcon EyeSpy is een periodieke uitgave van Alcon Nederland

HoofdredactiePaul CeulenLiesbeth Nomes

Redactionele bijdrage Nijst Communicatie

Vormgeving en DTP2d studio in vorm

DrukDrukkerij Altorffer

Artikelen in deze uitgave of gedeelten daarvan mogen worden overgenomen na schriftelijke toestemming van de redactie (tel 0183-65 43 21)

©2016 Novartis 04/2016 MA2016-423

Dit magazine is gedrukt op 100% gerecycled papier: 140 grams Revive 100 Natural uncoated

inho

ud

2

Page 3: Alcon Eyespy maart 2016

VoorwoordDe oogheelkunde is wereldwijd volop in beweging. Patiënten zijn steeds meer geïnformeerd en stellen daardoor ook steeds hogere eisen aan hun oogzorg. Er is dan ook een stijgende behoefte bij oogartsen aan nieuwe technologie en innovatieve geneesmiddelen voor de behandeling van hun patiënten. Een ontwikkeling waaraan Alcon als marktleider in oogzorg een zeer belangrijke bijdrage wil leveren.

Om in de toekomst nog efficiënter hoogwaardige en innovatieve oplossingen in de oogheelkundige zorg te kunnen bieden voor u en voor uw patiënten, werd er eind januari een structurele wijziging aangekondigd van de Alcon business: de farmaceutische producten zullen worden ondergebracht binnen de Novartis Pharma divisie en zullen samen met Lucentis de Novartis Optha business franchise gaan vormen; de Surgical en Vision Care producten, de medische hulpmiddelen, blijven onder de hoede van de Alcon divisie.

Het onderbrengen van de Alcon farmaceutische producten binnen de Novartis Pharma divisie resulteert in een krachtige combinatie van producten, kennis en ervaring, voor een nog betere oogzorg voor uw patiënten. Anderzijds laat dit Alcon toe zich volledig te focussen op de medische hulpmiddelen binnen de oogzorg, een markt met zeer specifieke noden en verwachtingen, van zowel de oogartsen als de patiënten. Beide divisies hebben hierbij één gezamenlijke ambitie: samen met u als oogarts mensen helpen beter te zien.

Een gezamenlijk doel dat zeker ook centraal zal staan tijdens de jaarvergadering van het NOG in Maastricht. Zoals u van ons gewend bent organiseren wij ook dit jaar weer een aantal exclusieve bijeenkomsten. Hierover kunt u op pagina 17 meer lezen. Het aantal plaatsen is gelimiteerd dus reserveer snel uw plek via uw Surgical account manager.

Daarnaast nodig ik u van harte uit voor een bezoek aan onze stand in het MECC, waar u kennis kunt maken met onze trifocale AcrySof®IQ PanOptixTM en u ons nieuwe preloaded delivery systeem AcrySof® IQ asferische IOL UltraSertTM van dichtbij kunt bewonderen èn uitproberen.

Vooruitlopend hierop delen de bondscoach van het Nederlands squashteam, Lucas Buit en de oogartsen dr. Ruth Lapid, Angela van der Hage-Lie en Wibbien Siewertsz van Reesema in deze EyeSpy hun ervaringen met deze nieuwe IOLs. Daarnaast laat dr. Jessica Blok haar licht schijnen op de torische intraoculaire lenzen, die inmiddels alweer ruim tien jaar geleden werden geïntroduceerd.

Verder nemen wij u mee naar Haïti waar Cathrien Eggink, Jos Rademakers, Wim Mastbroek en Anna Randag onder uiterst primitieve omstandigheden Haïtianen met staar of refractieafwijkingen behandelen. En – iets dichter bij huis – naar het Oogziekenhuis Zonnestraal in Amersfoort, waar onze redactie de oogarts en medisch directeur refractie, Ton Smit, ontmoet.

Dit en meer oogheelkundige nieuws leest u in deze EyeSpy, waarmee ik u mede namens mijn team heel veel leesplezier wens. Uiteraard hoop ik u persoonlijk te mogen begroeten tijden het NOG in Maastricht. U bent welkom op onze stand nr. 21 in het MECC en op de Alcon Innovation Night en de Wavelight® Usermeeting in Château St. Gerlach.

Tot ziens in Maastricht!

Christine ChantrainGeneral Manager Benelux

3

Page 4: Alcon Eyespy maart 2016

Centurion® Vision System? Een doordachte evolutie van Infiniti®!

Nadat het St. Antonius Ziekenhuis in 2009 fuseerde met het Mesos Medisch Centrum Utrecht, fuseerden enkele jaren later ook de maatschappen oogheel-kunde van deze ziekenhuizen. Sindsdien zijn Karin Wiertz en Kees Vester als collega oogartsen nauw betrokken bij alle cataractoperaties die door het ziekenhuis worden verricht. Karin Wiertz verzorgt dan veelal de ingrepen waarbij een monofocale IOL wordt geïmplanteerd. Kees Vester implanteert ook monofocale lenzen, maar daarnaast – bij patiënten met een astigmatisme – ook torische lenzen. Tot eind vorig jaar gebruikten beide oogartsen verschillende phacomachines. Kees Vester werkte met de Stellaris phaco van Bausch+Lomb en Karin Wiertz opereerde met Infiniti®. Toch is Stellaris voor Karin Wiertz geen onbekende: “Ik ben als oogarts opgeleid met Infiniti®, maar heb daarna een tijdje met Stellaris gewerkt. Toen we eind 2013 met de OK’s verhuisden naar onze vestiging in Leidsche Rijn, ben ik weer geswitcht naar de Infiniti®. Dat vond èn vind ik nog steeds een uitstekende phacomachine. Met Infiniti® blijft het oog goed stabiel en komt – vooral bij het verwijderen van het laatste kwadrant – het achterste kapsel niet naar de tip. Dat heb ik altijd enorm prettig gevonden aan Infiniti®.”

LAGE LEERCURVE

Toen het St. Antonius Ziekenhuis vorig jaar aangaf dat het graag zag dat de oogartsen met één en dezelfde phacomachine gingen opereren, sprak het merendeel van de oogartsen zijn voorkeur uit voor Centurion®. “Daar ben ik in meegegaan”, zegt Kees Vester. “Ik zag dat Centurion® een uitstekende phaco was, maar voor mij als oogarts betekende dit wel een

overstap en dus een fase van gewenning. Ik ben immers altijd gewend geweest om te werken met een vacuümpomp machine en deed irrigatie en aspiratie coaxiaal, dus niet bimanueel zoals bij Centurion®. Ook al het instrumentarium is anders, van pincet tot phacotip. Dus ik moest wel even wennen. Maar de leercurve was niet hoog. Ik heb alleen iets meer aandacht moeten geven aan het

bimanueel irrigeren en aspireren en aan de phacotip. Dat was voor mij echt anders. Dat speelde bij Karin en de andere oogartsen – dankzij hun ervaring met Infiniti® – volstrekt niet. Die konden bij wijze van spreken van de ene op de andere dag met Centurion® opereren.”

GEEN DRUKSCHOMMELINGEN

“Ik heb altijd met veel plezier en vertrouwen gewerkt met Infiniti®. Dat is en blijft een prima phacomachine”, zegt Karin Wiertz. “Centurion® is een stapje hoger. Het is een doordachte evolutie van Infiniti®. Dankzij nieuwe technologie (active fluidics systeem, red.) is de stabiliteit in de voorste oogkamer uitzonderlijk goed en stabieler dan bij Infiniti®. Centurion® detec-teert heel snel drukverandering en zorgt dan dat de oogdruk stabiel blijft. Doordat de phaco de oogdruk automatisch op het ingestelde oogdruk niveau houdt, heb je daar als oogarts feitelijk geen omkijken meer naar. Infiniti® doet dit niet en daardoor heb ik

Karin Wiertz en Kees Vester zijn als oogartsen werkzaam bij het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein.

Tot eind vorig jaar werd er door de oogartsen met twee verschillende phacosystemen gewerkt. Nadat het

ziekenhuis had aangegeven over te willen stappen op één systeem, kozen Karin Wiertz, Kees Vester en hun vier

collega oogartsen voor Centurion® Vision System.

“Ik zou dit systeem niet meer willen omruilen”

4

eyespy | APRIL 2016

Page 5: Alcon Eyespy maart 2016

wel eens te maken gehad met ongewenste intra-oculaire oogdrukdalingen. En daar zit geen enkele cataractchirurg op te wachten. Je loopt dan het risico dat de voorste oogkamer collabeert, waarbij het achterste kapsel in de phacotip kan komen. Dat komt bij Centurion® tot nu toe niet voor. Centurion® maakt een ingreep dus echt veiliger.”

BLINDELINGS VERTROUWEN

Kees Vester is uitermate te spreken over het gebruiks- en bedieningsgemak van Centurion®. “Voor mij als chirurg is het belangrijk dat ik me volledig kan concentreren op de operatie en er blindelings op kan vertrouwen dat het phacosysteem doet wat ik vraag. Denk daarbij aan het monitoren van de target intraocular pressure en de aspiratieflow- en vacuüm-settings die ik helemaal kan customizen met de voet-pedaal. Daarbij is het heel prettig dat Centurion® bij iedere handeling geluidssignalen geeft of waarschu-wingssignalen laat horen als iets verkeerd dreigt te gaan. Neem bijvoorbeeld het ‘aquariumgeluid ‘als de zak met spoelvloeistof bijna leeg is, de ‘ping’ bij occlusie of het geluid dat de phaco maakt bij aspireren. Iets wat Centurion® overigens niet doet als je irrigeert. Persoonlijk zou ik het fijn vinden als Centurion® dat wel deed. Na 28 jaar Bausch+Lomb moet ik wennen aan het nieuwe voetpedaal waarmee ik irrigeer. Het zou voor mij prettig zijn als ik via een signaal beves-tigd krijg dat ik irrigeer. Nu kun je zeggen, dat zie je toch… maar ik vind het prettig om via een signaal te horen dat ik met mijn voet het pedaal correct bedien. Waarbij ik overigens wel de kanttekening moet plaatsen dat de geluiden die Centurion® produceert iets meer op de achtergrond zouden mogen. Soms staan ze echt te hard. Het is fijn dat wij als oogartsen door deze geluidssignalen geholpen worden, maar de patiënt mag er niet onrustig van worden.”

TEVREDEN, MAAR NOG NIET BLIJ…

Karin Wiertz vertelt dat ze heel blij is met de nieuwe

Centurion® op de OK van het St. Antonius. “Ik zou dit systeem eerlijk gezegd niet meer willen omruilen voor Infiniti® , hoe tevreden ik over de Infiniti® ook ben. Collega’s die op zoek zijn naar een andere phaco-machine adviseer ik om alle mogelijkheden eens goed uit te testen. Dat hebben wij ook gedaan met Centurion®. Die heeft hier eerst een paar maanden bij wijze van proef gestaan. Toen ik na deze proef-periode weer ging opereren met Infiniti® merkte ik dat het oog veel instabieler was. Dat viel me toen echt op! Voor mij was het toen een gelopen race.” “Centurion® is inderdaad een mooi systeem”, valt Kees Vester haar bij. “Inmiddels ben ik aardig gewend aan de machine en het nieuwe instrumentarium en heb ik al weer diverse complexe phaco’s succesvol afgerond. Wat dat betreft ben ik tevreden. Maar blij? Dat ben ik pas als de VerionTM erbij staat. Want dat is in vergelijking met andere phacosystemen voor mij de absolute meerwaarde aan Centurion®. De accura-tesse en precisie waarmee VerionTM oogartsen bij de implantatie van torische IOLs ondersteunt is ongekend. Dus echt blij… dat ben ik als in de toekomst op onze OK naast de Centurion® een VerionTM staat.”

Oogartsen Karin Wiertz en Kees Vester

5

Page 6: Alcon Eyespy maart 2016

Het implanteren van IOLs met behulp van een disposable injector is niet nieuw voor Angela van der Hage-Lie en Wibbien Siewertsz van Reesema. Vóór de introductie van UltraSertTM opereerden zij met verschillende injectoren, waaronder de AcrySert C preloaded IOL injector, de voorganger van UltraSertTM. “Het mooie aan deze nieuwe disposable is dat de tip

iets smaller is en dat je deze in de opening van de incisie kunt zetten en deze daarbij intact houdt. Een randje aan de tip (Depth-Guard red.) voorkomt dat deze niet te ver de incisie

in kan, maar wel heel stabiel in de wondopening zit. Een wondopening die kleiner is dan bij zijn voor-ganger: 2.2 mm”, vertelt Angela van der Hage-Lie.

GEEN BESCHADIGINGEN

De Blaricumse oogartsen geven aan dat het gebruik van UltraSertTM in de dagelijkse praktijk voordelen heeft. “De lens zit al voorgeladen verpakt”, legt Wibbien Siewertsz van Reesema uit. “De OK-assistent hoeft de lens niet meer uit te pakken en in de cartridge te plaatsen. Daardoor voorkom je het risico op bijvoorbeeld beschadigingen van de optiek, maar ook het risico voor endoftalmitis is kleiner. De meeste OK-assistenten vinden de UltraSertTM echt

een uitkomst.” Vakoudste Hellen Ravestein bevestigt dit: “Zelf vind ik het heel leuk om een lens te vouwen. Dat doe ik graag. Wat dat betreft vind ik het wel eens jammer dat er preloaded systemen zijn. Maar ander-zijds, er zijn ook assistenten die het fijn vinden dat zij deze handeling niet meer hoeven te doen. Zeker ook omdat ze er dan zeker van zijn dat de lens goed uit de shooter komt.” “Dat klopt”, zegt Wibbien Siewertsz van Reesema, “waarbij we ook niet mogen vergeten dat dit systeem tot een tijdsbesparing en zelfs een kostenbesparing leidt. Voor de ingreep met UltraSertTM is immers minder instrumentarium nodig. Zo is de vouwset met een vouwpincet, injector, extra cartridge en extra visco elasticum alsmede het steriliseren van de set niet meer nodig. Dit zijn weliswaar geen grote bedragen, maar op jaarbasis loopt dit toch behoorlijk op.”

IMPLANTATIEGEMAK

In vergelijking met andere preloaded disposables vindt Angela van der Hage-Lie het implantatiegemak verbeterd. “Het inbrengen van de lens met UltraSertTM gaat heel gecontroleerd. De lens wordt in één vloeiende soepele beweging in de kapselzak geïnjecteerd. Tijdens het plaatsen en implanteren verandert de druk niet en dat is bij andere IOLs wel eens anders. Daar heb je tijdens het inbrengen soms

Tergooi kiest voor UltraSertTM Preloaded Delivery System

Sinds ruim twee maanden werken de oogartsen Angela van der Hage-Lie en Wibbien

Siewertsz van Reesema met het preloaded delivery systeem voor Acrysof® IQ asferische

IOL: UltraSertTM. Inmiddels hebben de oogartsen een paar honderd ingrepen verricht

met deze nieuwe disposable injector. We ontmoeten beide oogartsen en vakoudste

oogheelkunde Hellen Ravestein op de OK van Tergooi in Blaricum.

“UltraSertTM verbetert het implantatiegemak aanzienlijk”

6

eyespy | APRIL 2016

Page 7: Alcon Eyespy maart 2016

met een weerstand te maken, waardoor de lens er minder gecontroleerd uit komt. Deze hortende release maakt de ingreep onvoorspelbaar en daar zit geen enkele cataractchirurg op te wachten. Het implanteren gaat met UltraSertTM veel soepeler en gecontroleerder. Waarbij ik het ook fijn vind dat de plunger van de UltraSertTM zo’n 6 mm uit de cartridgetip komt, zodat je de tip kunt gebruiken om de lens goed te positioneren. Ook is er volgens mij goed nagedacht over de kleur van de plunger. Deze is blauw, wat heel goed contrasteert met de gele kleur van de IOL. Je ziet nu exact waar de lens zit en wat je doet. Je hebt volledige controle en dat wil iedere cataractchirurg.”

TEVREDEN

Al met al zijn de Blaricumse oogartsen bijzonder tevreden met de UltraSertTM. “Je mag best wel zeggen dat we er heel blij mee zijn. Tijdens alle ingrepen die we tot nu toe gedaan hebben, ging de procedure goed en werkte het systeem perfect. Zowel wat betreft hanteerbaarheid als het implantatiegemak is de UltraSertTM voor ons echt een verbetering. Ook het verloop van de ingreep is veel voorspelbaarder. Dat maakt dat deze preloaded disposable in onze optiek echt een bijdrage levert aan kwalitatief hoogwaardiger cataractchirurgie bij ons in Tergooi. En daar is iedereen mee gebaat: zowel wij als oogartsen als onze patiënten”.

De oogartsen Angela van der Hage-Lie, Wibbien Siewertsz van Reesema en vakoudste Hellen Ravestein (v.l.n.r.)

7

Page 8: Alcon Eyespy maart 2016

Voor squashliefhebbers is Lucas Buit (48) geen onbekende. Lucas Buit is negen-voudig Nederlands kampioen squash en op dit moment bondscoach van het Nederlands herenteam. Als professioneel squasher is hij één van de beste Neder-landse spelers ooit. Zo heeft hij 38e op de wereldranglijst gestaan, zes PSA toernooi-en gewonnen en prijkt de titel vicewereld-kampioen squash bij de 40-plussers op zijn palmares. Gedurende zijn actieve loopbaan als squasher heeft Lucas Buit nooit een bril nodig gehad. Rond zijn 42ste wordt hij geconfronteerd met oog gerela-teerde klachten. Bij schemering en in de avonduren kan hij iets minder goed lezen en hij raakt sneller vermoeid achter de computer. “Maar van die klachten had ik in het begin nog niet zoveel last. Deze hebben zich heel geleidelijk ontwikkeld. Wat ik wel merkte was dat ik tijdens trai-ningen sneller moe werd. Het volgen van dat kleine balletje begon steeds meer energie te kosten. In eerste instantie zocht ik de oorzaak van deze vermoeidheid niet in mijn ogen. Voor mijn gevoel lag het daar niet aan. Maar toen ik uiteindelijk op advies van mijn arts een opticien bezocht, bleek mijn gezichts vermogen niet meer te zijn zoals het was. Ik moest aan de bril:

zowel voor veraf als voor lezen. In verband met het sporten besloot ik contactlenzen te nemen. Voor het lezen een leesbrilletje.”

LASEREN OF LENSIMPLANTATIE?

In de loop der jaren wordt het gezichts-vermogen van Lucas Buit slechter. Het scherp zien wordt steeds minder, zowel op afstand als dichtbij. “Op het laatst kon ik zonder mijn contactlenzen niet meer goed veraf zien. En de leesbril behoorde tot mijn standaarduitrusting. De combina-tie van contactlenzen en leesbril waren in mijn werk als bondscoach en trainer niet echt handig. Daarom besloot ik mijn ogen te laten laseren. Toen ik dit aan een vriend vertelde, zei hij dat hij in plaats van een laseroperatie, multifocale lenzen had laten implanteren. Eerlijkheidshalve moet ik bekennen dat ik nog nooit had gehoord van die mogelijkheid. Multifocale lenzen, trifocale lenzen… het was voor mij een volstrekt nieuwe materie. Maar ik was wel geïnteresseerd.” Enthousiast vertelt hij verder: “Uiteindelijk heb ik op aanraden van deze vriend bij Retina Total Eye Care in Driebergen een afspraak gemaakt. Want ik wilde echt van die leesbril af. Uit het oogheelkundig vooronderzoek bleek dat ik na een eventuele laserbehan-

Bondscoach Lucas Buit

“Zowel het lezen, alles er tussen in en veraf… ik kan het echt perfect zien”

Afgelopen juli implanteerde dr. R. Lapid van Retina Total Eye Care in Driebergen

AcrySof®IQ PanOptixTM bij de bondscoach van het Nederlands herenteam squash,

Lucas Buit. Hij behoort hiermee tot de eerste Nederlanders waarbij deze nieuwe trifocale

intraoculaire lens van Alcon is geïmplanteerd.

“Ik ervaarde letterlijk een eye opener”

8

eyespy | APRIL 2016

Page 9: Alcon Eyespy maart 2016

deling een leesbril moest blijven gebrui-ken. Daarnaast werd een milde staar geconstateerd. Laseren was voor mij dus geen optie.” In overleg met zijn oogarts besloot Lucas Buit te bekijken of intra-oculaire lenzen voor hem een haalbaar alternatief waren.

EYE OPENER

“Gelukkig bleken mijn ogen geschikt voor de implantatie van intraoculaire lenzen. Daarbij kon ik kiezen uit multifocale lenzen of zelfs trifocale lenzen, waarmee ik veraf, dichtbij en alles er tussen in weer goed zou kunnen zien. En dat zonder bril. Dat was voor mij, zeker ook gezien mijn werk, heel belangrijk! ” Na overleg met dr. Ruthie Lapid kiest hij voor trifocale lenzen. Begin juli 2015 wordt in het eerste oog AcrySof®IQ PanOptixTM geïmplanteerd. Twee weken later volgt het andere oog. Lucas Buit is erg ingenomen met het resultaat. “Toen het verband van mijn oog werd verwijderd, ervaarde ik letterlijk een eye opener. Ik zag alles scherp. Alleen had ik ’s avonds een beetje last van halo’s. Van tevoren was verteld dat ik daar wellicht de eerste maanden last van kon hebben. Maar ik kan nu zeggen: het went en het wordt steeds minder. En met de visus die ik nu heb, heb ik het er graag voor over.”

MEER DAN 100%

Lucas Buit vertelt dat hij vlak voor dit interview, op controle is geweest bij dr. Lapid. “Ze is heel tevreden over de resultaten. Ik heb in beide ogen geen restafwijking en sta volgens haar op nagenoeg 0 dioptrie. Zelf ben ik ook heel tevreden. Zowel het lezen, alles er tussen in en veraf… ik kan het echt perfect zien. Mijn visus is meer dan 100%. Als op school een 10 het hoogste cijfer was dat je kon halen, dan geef ik aan Lapid een 12 !”, besluit de bondscoach lachend.

MOGEN WE EVEN AAN U VOORSTELLEN…

Sinds november vorig jaar is Emiel Bosma werkzaam bij Alcon als national

sales manager Surgicals. In deze functie is hij verantwoordelijk voor het

behalen van de omzetdoelstellingen van het Surgicals team in Nederland.

Zeker ook voor die klanten die Emiel inmiddels nog niet heeft kunnen ont-

moeten, stellen wij hem graag hier aan u voor.

Na zijn studie aan de Hogeschool West-Brabant ging Emiel Bosma werken als area manager in de farmaceutische industrie. “Voor wat betreft de verkoop en marketing is de farmaceutische industrie in de loop der jaren behoorlijk veranderd. Toen ik begon met werken was er veel vrijheid in het benaderen van en communiceren met je doelgroepen. Alles mocht en kon. Dit is onder-hevig geworden aan striktere en rechtvaardigere regelgeving. Er zijn nu voor iedereen dezelfde ‘spelregels’ en mogelijkheden. En dat is een ontwikkeling die ons vak interessanter en aantrekkelijker heeft gemaakt”, aldus de nieuwe national sales manager.

Emiel is ruim 20 jaar actief in de markt van de medische hulpmiddelen. In die periode heeft hij veel management ervaring opgedaan bij grote beurs-genoteerde Amerikaanse organisaties. “Ik vind het mooi dat ik deze ervaring nu kan inzetten voor de klanten van Alcon. Het samenwerken met commer-ciële professionals in een diverse en inclusieve werkomgeving vind ik echt een voorrecht. De leukste uitdaging is om in een constant veranderende markt het beste uit je collega’s en jezelf te halen en iedere dag maximaal te presteren. Iets waarbij customer first voor mij hoog in het vaandel staat.”

Emiel Bosma is getrouwd, heeft een zoon en woont in het bosrijke Ulven-hout, een dorpje net onder Breda tegen de Belgische grens. In zijn vrije tijd zoekt hij zijn ontspanning in voetbal en tennis. “Maar ik pak ook graag mijn mountainbike. Snel de grens over en in België lekker fietsen door de prachtige bossen, daar kan ik echt van genieten. Net zoals als van onze vakanties die ik met mijn gezin graag door breng bij familie in Griekenland.”

EMIEL BOSMA

“Customer first staat voor mij hoog in het vaandel”

9

Page 10: Alcon Eyespy maart 2016

Voor Retina Total Eye Care was de beslissing om AcrySof®IQ PanOptixTM aan te bieden aan haar patiënten snel genomen. “Het is een trifocale IOL die onderdeel is van het AcrySof® platform. Lenzen van dit platform zijn inmiddels meer dan 90 miljoen keer geïmplanteerd. Dan weet je dat je met een stabiel platform te doen hebt”, zegt Ruth Lapid. “Bovendien zag de theoretische onderbouwing van AcrySof®IQ PanOptixTM er op papier heel goed uit. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het design, hoe de ringen zijn gemaakt, de lichtverdeling en de lichtopbrengst. Alle reden voor ons om deze IOL met toestemming van de patiënt aan te bieden. En daar hebben inmid-dels meer dan 60 patiënten gebruik van gemaakt.”

PATIËNTENGROEP

De groep patiënten waarbij AcrySof®IQ PanOptixTM is geïmplanteerd is heel gemêleerd. Twee derde had last van presbyopie en refractieafwijking en kwam in aanmerking voor een refractieve lenswissel. De overige waren cataractpatiënten. “Er zitten patiënten bij met ogen met een normale afmeting, maar ook met lange ogen, korte ogen, zelfs microftalmisch onder de 21 mm en patiënten die myoop zijn. Kortom een heel gemengd gezelschap waarbij we postoperatief uitstekende resultaten hebben geboekt en op een hoge nauwkeurigheid zijn uitgekomen. Onze target van 0.05 ± 0.14 dioptrie resulteerde uiteindelijk in -0.05 ± 0.16 dioptrie en alle ogen zitten tussen +0.25 en -0.25. Dat is prima.”, aldus Ruth Lapid.

DEFOCUSCURVE

Om de resultaten van AcrySof®IQ PanOptixTM te vergelijken met bifocale en trifocale IOLs zet Ruth Lapid de verschillende IOLs naast elkaar in een defocuscurve. “De keuze voor het gebruik van een defocuscurve maak ik bewust. Het is goed dat fabrikanten van IOLs cijfers communiceren, maar ik wil zelf zien en ervaren wat een IOL wel en niet kan. En daarvoor gebruik ik een defocuscurve. Hiervoor corrigeer ik de ogen voor de verte, zodat de ogen optimaal gecorrigeerd zijn. Vanuit dit brandpunt wordt de dioptrie stapsgewijs met 0.5 verminderd. Bij iedere stap wordt gemeten hoe de patiënt op de letterkaart scoort. Dit geeft een standaardisatie van het meten, zodat ik de IOLs met elkaar kan vergelijken en de visual acuity op verschillende afstanden kan aantonen. Op dit moment ben ik bezig met het v erwerken van alle resultaten, zodat ik die later kan publiceren en dat ziet er veelbelovend uit.”

VOORDELEN

De voordelen van AcrySof®IQ PanOptixTM zijn voor Ruth Lapid evident. “Zoals ik al zei is PanOptixTM doorontwikkeld uit een heel bekend en vertrouwd platform: AcrySof®. Dat geeft mij als oogarts zekerheid en vertrouwen. De lensberekening en de implantatie-techniek van PanOptixTM zijn hetzelfde. Dat maakt het dus allemaal vrij gemakkelijk. Daarnaast is PanOptixTM – net als de hele AcrySof® range – gemaakt van ver-nieuwd hydrofoob acrylaat. Dit materiaal geeft een uitstekende biocompatibiliteit en minder kans op

“Die tussenafstand van 60 cm maakt het verschil”

Als een van de eerste ZBC in Europa lanceerde Retina Total Eye Care in Driebergen enkele maanden geleden

AcrySof®IQ PanOptixTM binnen de refractieve lenschirurgie. Sindsdien is in Driebergen door dr. Ivanka van der

Meulen en dr. Ruth Lapid bij ruim 60 patiënten deze nieuwe trifocale IOL geïmplanteerd. “Het is een IOL die

dankzij design, materiaalgebruik, lichtopbrengst en uitstekende resultaten voor de verte, dichtbij en de tus-

senafstand op 60 cm het heel goed doet.”

10

eyespy | APRIL 2016

Page 11: Alcon Eyespy maart 2016

halo’s en glare dan hydrofiel acrylaat. Hydrofiele IOLs hebben immers allemaal een soort refractief patroon dat is opgebouwd uit refractieve ringen waarvan de richels meer kans geven op halo’s en glare. Van mijn PanOptixTM patiënten hoor ik dan ook nagenoeg geen klachten over halo’s. Ze adapteren snel en zijn uitermate tevreden over het behaalde resultaat. En dat geldt zeker ook voor de lichtopbrengst. De lichtverdeling is dusdanig dat de verte onder alle lichtomstandigheden heel veel licht krijgt. Dichtbij krijgt minder licht, maar wel meer dan we gewend zijn van andere bifocale en trifocale IOLs. Ik hoor beduidend minder klachten over een geringere lichtopbrengst, zelfs van jonge patiënten. Bovendien is deze IOL met zijn diffrac-tieve zone van 4.5 mm minder pupilafhankelijk dan andere IOLs. Als de pupil groter wordt, is de lichtopbrengst nog steeds voldoende om goed te kunnen lezen. En dat geeft patiënten toch meer comfort.”

TUSSENAFSTAND

Ruth Lapid vertelt dat haar patiënten tevreden zijn over het veraf zien, de leesafstand op 40 cm en de tussenafstand op 60 cm. “Die tussenafstand van 60 cm maakt hét verschil. Veel patiënten waarbij ik een trifocale IOL met een tussenafstand van 80 cm heb geïmplanteerd, blijven klagen over die tussenafstand. En dat is achteraf te begrijpen. 80 cm is een afstand die de meeste mensen in het dagelijks leven niet veel gebruiken. Als we aan

het koken zijn, iets uit de koelkast pakken of achter een computer zitten, is de afstand altijd minder dan 80 cm. Uit diverse ARBO onderzoeken blijkt dat het gros van de mensen een tussenaf-stand heeft van 60 tot 65 cm. Daarom heeft Alcon met PanOptixTM gekozen voor 60 cm, hetgeen een uitzonderlijke visual acuity op deze tussenafstand geeft.” Ruth Lapid benadrukt dat dit niet betekent dat PanOptixTM daardoor voor iedere patiënt geschikt is. “Lange mensen hebben langere armen en dus een andere tussenafstand. Zo hebben mensen met een lichaamslengte van 2.05 m een tussenafstand van zo’n 80-85 cm. Daarom let ik altijd op de statuur van een patiënt en zal ik lange patiënten een andere trifocale IOL adviseren dan PanOptixTM.”

SHARED DECISION

Ruth Lapid besteedt veel aandacht aan de selectie van patiënten die in aanmerking komen voor PanOptixTM. Zij geeft aan dat zij in principe dezelfde inclusiecriteria hanteert als bij andere trifocale of bifocale IOLs. “Patiënten die heel kritisch zijn en onrealistische en/of uitermate hoge verwachtingen hebben sluit ik uit. Maar dat is iets dat ik bij iedere lensimplantatie doe. Het verwachtingspatroon moet realistisch zijn! De patiënt heeft wensen en op basis daarvan bekijk ik wat het meest geschikt is. Ik luister goed naar de patiënt. Neem daar ook de tijd voor. Bij twijfel adviseer ik de patiënt niet te kiezen voor deze of elke andere IOL.” De beslissing om PanOptixTM te implanteren is voor Ruth Lapid altijd shared decision. Samen met de patiënt wordt de keuze gemaakt. “Op basis van leeftijd, het verwachtings-patroon, het werk en de hobby’s van de patiënt geef ik een advies en wordt een IOL aangeboden. En dat kan ook negatief uitpakken. Zo heb ik een keer twee restaurateurs gehad die allebei een refractieve lenswissel wilden omdat zij in hun donkere restaurant niet uit de voeten konden met hun leesbril. Dat probleem kan ik met geen enkele IOL oplossen, dus die mensen heb ik niet geopereerd. Dat doe ik alleen als ik denk dat ik een goed resultaat kan behalen dat voldoet aan het verwachtingspatroon van de patiënt.”

ARVO 2016Seattle, USA1 – 5 mei 2016www.arvo.org

ASCRS 2016New Orleans, USA6 – 10 mei 2016www.ascrs.org

SOI 2016Milaan, Italië 18 – 21 mei 2016www.congressisoi.com

ESASO Retina AcademyLissabon, Portugal23 juni 2016www.esaso.org

ALCON EDUCATIEF

Glaucoomavond ZuidJagershorst, Leende 21 april 2016

CONGRESAGENDA

Dr. Ruth Lapid

11

Page 12: Alcon Eyespy maart 2016

Ooit werd Haïti de Parel van de Antillen genoemd. Nu het armste land op het westelijk halfrond en een van de armste landen ter wereld. Door geweld, corruptie en natuurrampen kent het land geen economische ontwikkeling. Er heerst een zeer hoge werkloosheid en 80% van de bevolking leeft onder de armoedegrens. Deze erbarmelijke omstandigheden hebben uiteraard ook hun uitwerking op de gezondheidszorg. Haïti zit ver onder de normen van de WHO. Zeker ook voor wat betreft oogheelkundige zorg. Het oog-heelkundige team is actief in het kleine

ziekenhuis van Passe Catabois, in het noordwesten van Haïti. Het verzorgings-gebied van dit ziekenhuis is zo’n 4000 km2. Naar schatting wonen er zo’n 250.000 mensen. Jos Rademakers vertelt hoe het project tot stand is gekomen: “In het voorjaar van 2014 werd ik door de S tichting Leer Anderen Helpen (SLAH) benaderd voor een oogheelkundige pilot-uitzending naar Passe Catabois. Er zijn daar geen oogartsen actief. De Haïtianen in dit gebied zijn volledig verstoken van oogheelkundige zorg. Wel is er twee keer per jaar een Amerikaans

team, dat een week lang staaroperaties komt doen. Maar that’s it.” Naar aanleiding van het verzoek van SLAH stelde Jos Rademakers een team van deskundige vrijwilligers samen, die met hem mee wilden doen aan deze missie. “Dit bestond uit Cathrien Eggink (oogarts Radboudumc), haar dochter Anna Randag (Radboudumc en vanaf 1 april oogarts in opleiding OZR) en Wim Mastbroek (operatieverpleeg-kundige CWZ Nijmegen). Dit jaar gaan zij allemaal weer mee. Verder is het team uitgebreid met twee optometristen van de Stichting Zienderogen, Maaike Jansen en Harriette Sietsma. Deze optometristen zullen vooral bezig zijn met refractie-afwijkingen die met een bril kunnen worden opgelost.”

ZEECONTAINER ALS POLI

De oogheelkundige missie wordt gefinan-cierd door de stichtingen SLAH en Zienderogen en mede mogelijk gemaakt door materiële sponsoring van leveran-ciers en sponsoren zoals het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis en het Radboudumc in Nijmegen en MUMC+ in Maastricht. “In Haïti ontbreekt iedere infrastructuur om oogheelkundige zorg te kunnen verlenen”, zegt Wim Mastbroek. “Daarom moesten wij vorig jaar alle beno-digde operatiemiddelen zelf meenemen en ter plekke een polikliniek en een OK inrichten. De polikliniek bestond uit twee aan elkaar gelaste zeecontainers. Het wordt wel warm in deze containers, maar de ruimte voldoet prima als poli.” Ook dit jaar moet het team alle operatiemiddelen zoals microscopen, medicijnen en kunst-lenzen meenemen. “Daarnaast hebben we

Skibrillen mee naar Haïti

Wim Mastbroek, Anna Randag, Cathrien Eggink en Jos Rademakers in Haïti (v.l.n.r.)

Net als vorig jaar zijn Cathrien Eggink, Jos Rademakers, Wim Mastbroek en Anna Randag

momenteel een paar weken in Haïti om aan de plaatselijke bevolking oogheelkundige

zorg te verlenen. Onder uiterst primitieve omstandigheden proberen zij zoveel mogelijk

Haïtianen met staar of refractieafwijkingen te behandelen. Vlak voor hun vertrek naar

Passe Catabois ontmoeten we oogarts Jos Rademakers (MUMC+ Maastricht) en operatie-

verpleegkundige Wim Mastbroek (Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis Nijmegen).

12

eyespy | APRIL 2016

Page 13: Alcon Eyespy maart 2016

al een grote hoeveelheid skibrillen naar Haïti gestuurd. Deze gebruiken wij na de cataractoperatie als bescherming tegen het wrijven in de ogen, maar zeker ook tegen de stoffige omgeving waardoor patiënten op pick-ups en achterop brommers naar huis moeten. Dus als iemand thuis nog een skibril over heeft, we houden ons aanbevolen…”.

OOGHEELKUNDIGE PROBLEMEN

In Haïti zijn veel patiënten met refractie-problemen, staar en glaucoom. Het aantal patiënten met glaucoom is hoog: 20% van de bevolking. “We hebben heel veel mensen gezien met een hoge oogdruk of die blind zijn door glaucoom”, vertelt Jos Rademakers. “Maar deze mensen kunnen we niet helpen. Oogdruppels zijn in het noordwesten van Haïti niet verkrijgbaar en onbetaalbaar voor de plaatselijke bevolking. Behandeling is dus ondoenlijk. En ook al zouden er oogdruppels zijn, dan spelen problemen zoals therapietrouw en het niet kunnen controleren van de oog-druk mee. Dit jaar beginnen we samen met het ziekenhuis aan een pilot om 10 Haïtianen te behandelen voor glaucoom. Het is een druppel op een gloeiende plaat, maar het begin is er!”

STAAROPERATIES

In 2015 heeft het oogheelkundig team 15 staaroperaties uitgevoerd. “Toen we aankwamen in Haïti moesten we de hele infrastructuur nog opzetten. Dat kostte tijd. Dit jaar hopen we – mede door het voorbereidend werk van het ziekenhuis – minimaal 75 staarpatiënten te opereren. Dit betekent dat er door één oogarts en Wim Mastbroek voortdurend geopereerd zal moeten worden. Anna Randag onder-steunt ons onder andere in de OK met het geven van verdovingsinjecties aan patiën-ten. De andere oogarts zal met de twee optometristen op de polikliniek werken.” Voor de staaroperaties heeft het team geen beschikking over een phacomachine. Een bewuste keuze. Wim Mastbroek:

“Uiteraard zouden we een phaco naar Haïti kunnen transporteren. Maar het probleem is dat er in Haïti geen technici zijn om deze te onderhouden of bij storingen te repare-ren.” “Bovendien is een cataractoperatie met phaco emulsificatie veel duurder dan de extracapsulaire cataractextractie die wij nu uitvoeren”, vult Jos Rademakers hem aan. “Deze oude tech niek gebruikten wij voordat de phaco er was. Hierbij wordt het hoornvlies over 140° ingesneden. Dan wordt met een speciale naald de voorkant van het kapsel van de lens open gemaakt en de lenskern en lensschors wordt verwij-derd. In het kapsel wordt dan een kunst-lens van polymethylmethacrylaat (PMMA) geïmplanteerd. Hierna wordt de operatie-wond gehecht.”

GOED GEVOEL

Het helpen van mensen die onder deze erbarmelijke omstandigheden leven, geeft Jos Rademakers en Wim Mastbroek een goed gevoel. “Naast het uitvoeren van staaroperaties hebben we ook brillen uitgedeeld. Er is een enorme behoefte aan brillen, maar de mensen hebben daar geen geld voor. In de voorgaande jaren zijn er kisten vol met brillen naar Haïti verscheept, maar daar gebeurde weinig mee. Daarom hebben we avonden lang brillen doorgemeten en schoon gemaakt, zodat we uiteindelijk aan zo’n 200 mensen een bruikbare bril konden geven om weer goed te kunnen zien. Zo heb ik bijvoor-beeld aan een dominee die al jaren zijn bijbel niet meer kon lezen, een geschikte leesbril kunnen geven. De dankbaarheid die je dan tegemoet komt is ongekend. En dat is mede onze drijfveer om ook dit jaar weer naar Haïti te gaan. En voor wat betreft de toekomst hoop ik dat we samen met andere oogartsen en organisaties zoals Zienderogen en Optometry Giving Sight de krachten kunnen bundelen om niet alleen te opereren, maar uiteindelijk ook tot kennisoverdracht van oogheel-kundige zorg in het noorden van Haïti te komen”.

De wachtruimte van de polikliniek...

...van het ziekenhuis in Passe Catabois

en de OK...

13

Page 14: Alcon Eyespy maart 2016

DUBBELINTERVIEW

De vraag naar oogzorg neemt door de vergrijzing sterk toe. Door de sterk groeiende

patiëntenpopulatie komt het zorgbudget zwaar onder druk te staan. Een budget dat de

komende jaren eerder zal afnemen dan toenemen, terwijl de behoefte aan nog betere

oogzorg groeit. Een actueel spanningsveld waarop Rob Westerdijk, business unit head

surgical en Erwin de Kruif, business development manager, hun visie geven.

Rob Westerdijk en Erwin de Kruif

Stijgende zorglasten vragen om kostenefficiënte oplossingen

14

eyespy | APRIL 2016

Page 15: Alcon Eyespy maart 2016

>

De afgelopen jaren heeft de oogheelkunde te maken gehad met tal van ontwikkelingen en veranderingen. Werd in de jaren negentig nog een extra-capsulaire cataractextractie uitgevoerd, vandaag de dag worden trifocale IOLs geïmplanteerd door een incisie van nog geen 2,5 mm. Nieuwe technieken waardoor behandelingen van oogaandoeningen nauwkeuriger, veiliger en goedkoper zijn dan vroeger. Ontwikkelingen die, als het aan de patiënt ligt, niet snel genoeg kunnen gaan. Patiënten worden steeds mondiger en stellen hogere eisen aan hun gezichts-vermogen, terwijl de oogarts en de kliniek daarbij steeds meer moet letten op de alsmaar tijgende zorgkosten. Volgens het Centraal Planbureau stijgen de collectieve zorglasten, bij ongewijzigd beleid, in 2040 naar 35% van het bruto inkomen. Een stijging die vooral veroorzaakt wordt door de vergrijzing en de hiermee gepaard gaande volume stijging. “Door de vergrijzing neemt de vraag naar oogzorg sterk toe. Denk aan glaucoom, leeftijdsgebonden macula degeneratie en staar”, zegt Rob Westerdijk. “Neem het aantal cataractingrepen: worden er nu per jaar zo’n 180.000 staaroperaties uitgevoerd, naar verwachting zijn dat er medio 2040 zo’n 250.000 als de huidige trend wordt geëxtrapoleerd. Een gigantische toename, die tot een onbetaal-bare stijging van zorgkosten kan leiden. Er zal dus nodig gezocht moeten worden naar mogelijkheden die maken dat staaroperaties kostenefficiënter verricht kunnen worden. Dat betekent dat niet alleen ziekenhuizen en klinieken, maar ook toeleveranciers op zoek moeten naar oplossingen,” aldus Rob Westerdijk. En dat zal niet eenvoudig zijn. De afgelopen jaren zijn de prijzen van producten en medische hulpmiddelen al gereduceerd, net zoals de honoraria van medisch specialisten beduidend lager zijn geworden.

Dat de zorgverlening qua zorgbudget een probleem gaat worden is duidelijk. “Als er niets verandert, leidt de toenemende zorgvraag op termijn tot het faillissement van de zorgstructuur. Daar is niemand mee gediend. Goede patiëntenzorg is dé drive van oogartsen en van ons. Veranderingen zijn dus hoogst noodzakelijk.”

SPANNINGSVELD

Als business development manager is Erwin de Kruif nauw betrokken bij het monitoren en proactief inspelen op trends en ontwikkelingen in de oogheelkunde. Met het oog op de stijgende collectieve zorglasten is de voorspelbaarheid van kosten in de toekomst één van zijn grootste uitdagingen. “Binnen de cataractchirurgie zien we een spanningsveld tussen zorgvraag, zorgniveau en zorgbudget. Het zorgbudget zal eerder afnemen dan toenemen, terwijl de zorgvraag groter wordt met een toe-nemende vraag naar optimaal zien. Bij refractiechirurgische

procedures vinden we het heel normaal dat zo’n 94% van de behandelde cliënten op een minimale afwijking van de target-refractie uitkomt. Voor staaroperaties ligt dit percentage (volgens een tijdens het NIOIC 2015 congres gepresenteerd onderzoek) op 71%. Hier valt dus nog veel winst te behalen. Dit betekent dat er zwaar beroep wordt gedaan op de technologie. Er is behoefte aan nieuwe technieken die enerzijds de behandelingen van oogaandoeningen nauwkeuriger en veiliger maken en anderzijds cost efficiency hoog in het vaandel hebben staan. Dus kostenefficiënte technologie. Daar zijn de afgelopen jaren in de oogheelkunde al behoorlijke stappen gezet. Kijk naar de ontwikkelingen met torische en multifocale lenzen, digitale markeringstechnieken en incisies die steeds kleiner worden. We beschikken over steeds betere technieken die in vergelijking met de cataractoperatie van 15 jaar geleden zorgen voor een veiligere èn kostenefficiëntere cataractingreep.”

TORISCHE IOLS

Een mooi voorbeeld van technologie die op lange termijn tot een besparing op het zorgbudget kan leiden, zijn torische IOLs. Van de totale populatie cataractpatiënten heeft 41% meer dan 0,75 dioptrie astigmatisme1. In praktijk kiest slechts een klein deel van deze patiënten voor een torische IOL. “Ondanks het feit dat sommige zorgverzekeraars in hun aanvullende verzekerings-pakketten – net zoals bij een cilindrische bril – een deel van de torische lenzen vergoeden, kiezen patiënten er toch voor om post-operatief het astigmatisme te corrigeren met een bril. Gemiddeld één keer in de drie jaar gaat de brildrager naar de opticien voor een meting en een nieuwe bril.” Rob Westerdijk geeft aan dat hier een uitdaging ligt voor oogartsen. “AcrySof® is een bijzonder (rotatie) stabiel platform en dus bij uitstek geschikt voor een torische lens. Met AcrySof® TORIC worden uitstekende resultaten behaald.2 Een torische implantlens optimaliseert patiëntenzorg en leidt tot minder persoonlijke uitgaven voor de patiënt voor brillen. Toch krijgen momenteel maar 3 op de 100 staarpatiënten een torische implantlens, terwijl het aantal patiënten met een cylindrische afwijking vele malen hoger ligt.3

PATIËNTENVOORLICHTING

Erwin de Kruif: “Als je aan mensen uit de beroepsgroep met kennis van zaken over astigmatisme en torische IOLs vraagt welke IOL ze adviseren bij vrienden of een familielid met een

“Er is behoefte aan nieuwe kostenefficiënte technologie”

15

Page 16: Alcon Eyespy maart 2016

astigmatisme en staar, is het antwoord unaniem: een torische IOL. Mensen uit de beroepsgroep weten dat de torische IOL voordelen heeft ten opzichte van een bril. Kennis die bij patiënten vaak ontbreekt. Daarom is het belangrijk om patiënten goed èn op tijd te informeren, zodat ze hun opties goed kunnen over-denken en bespreken.” Het informatietraject over torische lenzen begint volgens De Kruif veelal te laat. Vaak pas op het moment dat de staaroperatie ter sprake komt. “Patiënten zijn dan overdonderd. Bovendien vergeten ze ook nog eens 80% van de informatie die ze tijdens het consult op dat moment van de oogarts of optometrist krijgen. Mensen onthouden maar één ding: ik moet geopereerd worden! De rest dringt niet door. Als ze dan vlak voor een ingreep geconfronteerd worden met een optie waarvoor ze moeten bijbetalen, dan zullen ze – geremd door onvoldoende kennis – daar niet zo snel voor kiezen. Zich niet realiserend dat ze dan impliciet kiezen voor de herhalend hoge kosten van een al dan niet multifocale bril met een cilinder. Als patiënten goed geïnformeerd zijn over de voordelen van een torische lens èn de besparingen die dat op termijn voor hun eigen portemonnee oplevert, zal naar mijn gevoel 15 tot 20% kiezen voor een torische IOL. Daar ben ik van overtuigd, want ik zie bij sommige oogartsen dat dit ook al het geval is.”

INFORMATIETOOLS

Om de voorlichting naar patiënten te verbeteren is Alcon op dit moment bezig met het ontwikkelen van een aantal voorlichtings- en informatietools. Iets dat goed aansluit op de informatieplicht die oogartsen conform de behandelrichtlijnen cataract hebben. Rob Westerdijk vertelt dat dit voorjaar met de voorlichting over torische lenzen gestart gaat worden: “We gaan dit voorlichtings-traject aanbieden aan iedere kliniek of ziekenhuis die dat wil. Dus aan die praktijken die bewust bij astigmate cataractpatiënten de torische lenzen willen aanbevelen. Samen gaan we dan regionaal staarpatiënten en hun familie informeren over torische lenzen. We gaan er voor zorgen dat zij goed geïnformeerd zijn en weloverwogen een beslissing kunnen nemen, dat ze ruim voor de staaroperatie weten wat wel en niet kan en wat dat concreet betekent. Dit is het correct managen van verwachtingen. We kijken heel nadrukkelijk naar dit voorlichtingstraject en hoe mogelijk andere partijen hierbij een rol kunnen spelen. “Constateert de huisarts cataract of is er een vermoeden van cataract, dan is het idee dat er direct voor-lichtingstools uit de kast getrokken kunnen worden, zodat de patiënt vanaf dat moment alle opties rustig kan bestuderen en overdenken. Dus ruim voordat er überhaupt met een oogarts over een cataractoperatie gesproken wordt.”

OPTIWAVE® REFRACTIVE ANALYSIS

Een andere ontwikkeling die de aandacht van Rob Westerdijk en Erwin de Kruif heeft is de behoefte van patiënten en oogartsen om het refractieve resultaat van cataractoperaties te optimali-seren. “Patiënten worden steeds veeleisender. Stellen hogere eisen aan de oogarts en de resultaten van de ingreep. Met het AcrySof® platform proberen we hier op in te spelen. Een belang-rijk aandachtspunt is het bereiken van de gewenste target-refractie. In dat kader zijn we momenteel met het MUMC+ in Maastricht één van onze laatste ontwikkelingen aan het testen: Optiwave® Refractive Analysis (ORA). Hiermee wordt tijdens de cataractoperatie de refractie gemeten. Zo wordt bekeken of sferisch de juiste IOL wordt geïmplanteerd en in het geval van een torische lens of deze op de juiste as zit. ORA is dus een hulpmiddel dat tijdens de operatie de post-operatieve refractie voorspelt. Signaleert ORA een restcilinder, dan geeft hij aan welke correctie er moet worden uitgevoerd. Hierna meet ORA weer, totdat de restcilinder uiteindelijk nul is. We hopenhiermee een ontwikkeling te introduceren, waardoor de voorspelbaar-heid van de ingreep wordt verbeterd en de behandeling van cataract nauwkeuriger, veiliger en bovenal voor oogartsen gemakkelijker wordt.

Bron:1. Teresa Ferrer-Blasco, PhD, Robert Montés-Micó, PhD, Sofia C.

Peixoto-de-Matos, OD, José M. González-Méijome, PhD, Alejandro Cerviño, PhD. Prevalence of corneal astigmatism before cataract Surgery. Cataract Refract Surg 2009; 35:70–75 Q 2009 ASCRS and ESCRS.

2. Jin Young Lee, Kyung Min Kang, et al. Two-year results of AcrySof toric intraocular lens implantation in patients with combined microincision vitrectomy surgery and phacoemulsification, BJO Online First, published on February 1, 2013 as 10.1136/bjophthalmol-2012-302455.

3. Behndig A, et al. Aiming for emmetropia after cataract surgery: Swedish National Cataract Register study. J Cataract Refract Surg. 2013;30:278-81.

“Making more patients see better! Dat is en blijft het doel van Alcon!”

16

eyespy | APRIL 2016

Page 17: Alcon Eyespy maart 2016

Maastricht gastheer 210e NOG jaar vergadering Van woensdag 6 tot vrijdag 8 april 2016 vindt in het MECC

Maastricht de 210e jaarvergadering van het NOG plaats. Tijdens

het NOG geeft Alcon® acte de présence met een stand en een aantal

speciaal voor u georganiseerde bijeenkomsten: de Wavelight® User

Meeting en de Alcon® Innovation Night in Château St. Gerlach.

WAVELIGHT® USER MEETING

woensdag 6 april van 19:00 - 22:00 uurTijdens deze speciaal voor Wavelight® gebruikers georganiseerde avond worden diverse aspecten van het werken met Wavelight® Refractive Suite besproken. Ook staan we uitgebreid stil bij Contoura VisionTM, de nieuwe topo-guided LASIK behandeling, die Alcon® afgelopen november in Las Vegas introduceerde. Tot de sprekers behoren de Duitse oogarts dr. Omid Kermani (Augenklinik am Neumarkt, Keulen), drs. Sander Bootsma ( Catharina Ziekenhuis Eindhoven, Lasik Centrum) en Jan-Willem De Koning (Clinical Application Specialist Alcon®). Het aantal beschikbare plaatsen voor deze interactieve sessie is beperkt - meld u dus snel aan, dan houden we een plaats voor u vrij.

ALCON® INNOVATION NIGHT

donderdag 7 april van 19:00 - 22:00 uurVoor de donderdagavond heeft Alcon® drie gastsprekers uitgenodigd. Twee van deze gastsprekers, oogartsen Nic Reus en Khiun Tjia, zullen u meer vertellen over de Infiniti® en de

hoogwaardige evolutie hiervan naar Centurion® Vision System: de phacomachine die bekende phacotechnologie combineert met een aantal state of the art features.

Alcon® heeft recent haar AcrySof® platform uitgebreid met AcrySof®IQ PanOptixTM. Tijdens de Alcon® Innovation Night presenteert professor Rudy Nuijts zijn ervaringen en de eerste postoperatieve resultaten met deze nieuwe trifocale lens.

ALCON® STAND

woensdag 6 april - vrijdag 8 april Op onze stand kunt u kennis maken met onze laatste product-introducties AcrySof®IQ UltraSertTM en AcrySof®IQ PanOptixTM. U kunt zelf UltraSertTM testen in de speciaal daarvoor ingerichte ruimte. Er zullen ook verschillende apparaten aanwezig zijn: Verion® gekoppeld met LuxOR®, Constellation® en Centurion®. Uiteraard bent u ook steeds welkom om een lekkere kop koffie te komen drinken.

17

Combining the control of a manual delivery system with the benefits of a pre-loaded injector, the UltraSert™ System provides:

• Smooth Injection. The TensionGlide™ plunger provides smooth, one-handed plunger advancement.*,1,2

• Preserved Incisions. The depth guard nozzle is designed to minimize wound stretch.2,3

• Consistent Delivery. The plunger tip is designed to ensure correct haptic configuration and precise IOL placement.2,3

AdvancingREFRACTIVE SURGERY

LenSx®

LASER®

AdvancingREFRACTIVE SURGERY

LenSx®

LASER®

Enhanced control in a single-use injector.1-3

NEW!

UltraSert™

Pre-loaded Delivery System

AdvancingCATARACT SURGERYUltraSert™

PRE-LOADED DELIVERY SYSTEM

©2015 Novartis 11/15 MA2015-1102

* 22 out of 42 cataract surgeons who tried UltraSert™ System prototypes in an artificial setting spontaneously used “smooth” to describe the advancement of the plunger. 1. UltraSert™ Delivery System Prototype Human Factor Testing, February, 2015. 2. AcrySof® IQ Aspheric IOL with the UltraSert™ Pre-loaded Delivery System Directions for Use. 3. Comparative Assessment of IOL Delivery Systems. Alcon internal technical report: TDOC-0018957. Effective Date 19 May 2015.

Combining the control of a manual delivery system with the benefits of a pre-loaded injector, the UltraSert™ System provides:

• Smooth Injection. The TensionGlide™ plunger provides smooth, one-handed plunger advancement.*,1,2

• Preserved Incisions. The depth guard nozzle is designed to minimize wound stretch.2,3

• Consistent Delivery. The plunger tip is designed to ensure correct haptic configuration and precise IOL placement.2,3

AdvancingREFRACTIVE SURGERY

LenSx®

LASER®

AdvancingREFRACTIVE SURGERY

LenSx®

LASER®

Enhanced control in a single-use injector.1-3

NEW!

UltraSert™

Pre-loaded Delivery System

AdvancingCATARACT SURGERYUltraSert™

PRE-LOADED DELIVERY SYSTEM

©2015 Novartis 11/15 MA2015-1102

* 22 out of 42 cataract surgeons who tried UltraSert™ System prototypes in an artificial setting spontaneously used “smooth” to describe the advancement of the plunger. 1. UltraSert™ Delivery System Prototype Human Factor Testing, February, 2015. 2. AcrySof® IQ Aspheric IOL with the UltraSert™ Pre-loaded Delivery System Directions for Use. 3. Comparative Assessment of IOL Delivery Systems. Alcon internal technical report: TDOC-0018957. Effective Date 19 May 2015.

Combining the control of a manual delivery system with the benefits of a pre-loaded injector, the UltraSert™ System provides:

• Smooth Injection. The TensionGlide™ plunger provides smooth, one-handed plunger advancement.*,1,2

• Preserved Incisions. The depth guard nozzle is designed to minimize wound stretch.2,3

• Consistent Delivery. The plunger tip is designed to ensure correct haptic configuration and precise IOL placement.2,3

AdvancingREFRACTIVE SURGERY

LenSx®

LASER®

AdvancingREFRACTIVE SURGERY

LenSx®

LASER®

Enhanced control in a single-use injector.1-3

NEW!

UltraSert™

Pre-loaded Delivery System

AdvancingCATARACT SURGERYUltraSert™

PRE-LOADED DELIVERY SYSTEM

©2015 Novartis 11/15 MA2015-1102

* 22 out of 42 cataract surgeons who tried UltraSert™ System prototypes in an artificial setting spontaneously used “smooth” to describe the advancement of the plunger. 1. UltraSert™ Delivery System Prototype Human Factor Testing, February, 2015. 2. AcrySof® IQ Aspheric IOL with the UltraSert™ Pre-loaded Delivery System Directions for Use. 3. Comparative Assessment of IOL Delivery Systems. Alcon internal technical report: TDOC-0018957. Effective Date 19 May 2015.

Combining the control of a manual delivery system with the benefits of a pre-loaded injector, the UltraSert™ System provides:

• Smooth Injection. The TensionGlide™ plunger provides smooth, one-handed plunger advancement.*,1,2

• Preserved Incisions. The depth guard nozzle is designed to minimize wound stretch.2,3

• Consistent Delivery. The plunger tip is designed to ensure correct haptic configuration and precise IOL placement.2,3

AdvancingREFRACTIVE SURGERY

LenSx®

LASER®

AdvancingREFRACTIVE SURGERY

LenSx®

LASER®

Enhanced control in a single-use injector.1-3

NEW!

UltraSert™

Pre-loaded Delivery System

AdvancingCATARACT SURGERYUltraSert™

PRE-LOADED DELIVERY SYSTEM

©2015 Novartis 11/15 MA2015-1102

* 22 out of 42 cataract surgeons who tried UltraSert™ System prototypes in an artificial setting spontaneously used “smooth” to describe the advancement of the plunger. 1. UltraSert™ Delivery System Prototype Human Factor Testing, February, 2015. 2. AcrySof® IQ Aspheric IOL with the UltraSert™ Pre-loaded Delivery System Directions for Use. 3. Comparative Assessment of IOL Delivery Systems. Alcon internal technical report: TDOC-0018957. Effective Date 19 May 2015.

Combining the control of a manual delivery system with the benefits of a pre-loaded injector, the UltraSert™ System provides:

• Smooth Injection. The TensionGlide™ plunger provides smooth, one-handed plunger advancement.*,1,2

• Preserved Incisions. The depth guard nozzle is designed to minimize wound stretch.2,3

• Consistent Delivery. The plunger tip is designed to ensure correct haptic configuration and precise IOL placement.2,3

AdvancingREFRACTIVE SURGERY

LenSx®

LASER®

AdvancingREFRACTIVE SURGERY

LenSx®

LASER®

Enhanced control in a single-use injector.1-3

NEW!

UltraSert™

Pre-loaded Delivery System

AdvancingCATARACT SURGERYUltraSert™

PRE-LOADED DELIVERY SYSTEM

©2015 Novartis 11/15 MA2015-1102

* 22 out of 42 cataract surgeons who tried UltraSert™ System prototypes in an artificial setting spontaneously used “smooth” to describe the advancement of the plunger. 1. UltraSert™ Delivery System Prototype Human Factor Testing, February, 2015. 2. AcrySof® IQ Aspheric IOL with the UltraSert™ Pre-loaded Delivery System Directions for Use. 3. Comparative Assessment of IOL Delivery Systems. Alcon internal technical report: TDOC-0018957. Effective Date 19 May 2015.

Combining the control of a manual delivery system with the benefits of a pre-loaded injector, the UltraSert™ System provides:

• Smooth Injection. The TensionGlide™ plunger provides smooth, one-handed plunger advancement.*,1,2

• Preserved Incisions. The depth guard nozzle is designed to minimize wound stretch.2,3

• Consistent Delivery. The plunger tip is designed to ensure correct haptic configuration and precise IOL placement.2,3

AdvancingREFRACTIVE SURGERY

LenSx®

LASER®

AdvancingREFRACTIVE SURGERY

LenSx®

LASER®

Enhanced control in a single-use injector.1-3

NEW!

UltraSert™

Pre-loaded Delivery System

AdvancingCATARACT SURGERYUltraSert™

PRE-LOADED DELIVERY SYSTEM

©2015 Novartis 11/15 MA2015-1102

* 22 out of 42 cataract surgeons who tried UltraSert™ System prototypes in an artificial setting spontaneously used “smooth” to describe the advancement of the plunger. 1. UltraSert™ Delivery System Prototype Human Factor Testing, February, 2015. 2. AcrySof® IQ Aspheric IOL with the UltraSert™ Pre-loaded Delivery System Directions for Use. 3. Comparative Assessment of IOL Delivery Systems. Alcon internal technical report: TDOC-0018957. Effective Date 19 May 2015.

Combining the control of a manual delivery system with the benefits of a pre-loaded injector, the UltraSert™ System provides:

• Smooth Injection. The TensionGlide™ plunger provides smooth, one-handed plunger advancement.*,1,2

• Preserved Incisions. The depth guard nozzle is designed to minimize wound stretch.2,3

• Consistent Delivery. The plunger tip is designed to ensure correct haptic configuration and precise IOL placement.2,3

AdvancingREFRACTIVE SURGERY

LenSx®

LASER®

AdvancingREFRACTIVE SURGERY

LenSx®

LASER®

Enhanced control in a single-use injector.1-3

NEW!

UltraSert™

Pre-loaded Delivery System

AdvancingCATARACT SURGERYUltraSert™

PRE-LOADED DELIVERY SYSTEM

©2015 Novartis 11/15 MA2015-1102

* 22 out of 42 cataract surgeons who tried UltraSert™ System prototypes in an artificial setting spontaneously used “smooth” to describe the advancement of the plunger. 1. UltraSert™ Delivery System Prototype Human Factor Testing, February, 2015. 2. AcrySof® IQ Aspheric IOL with the UltraSert™ Pre-loaded Delivery System Directions for Use. 3. Comparative Assessment of IOL Delivery Systems. Alcon internal technical report: TDOC-0018957. Effective Date 19 May 2015.

Combining the control of a manual delivery system with the benefits of a pre-loaded injector, the UltraSert™ System provides:

• Smooth Injection. The TensionGlide™ plunger provides smooth, one-handed plunger advancement.*,1,2

• Preserved Incisions. The depth guard nozzle is designed to minimize wound stretch.2,3

• Consistent Delivery. The plunger tip is designed to ensure correct haptic configuration and precise IOL placement.2,3

AdvancingREFRACTIVE SURGERY

LenSx®

LASER®

AdvancingREFRACTIVE SURGERY

LenSx®

LASER®

Enhanced control in a single-use injector.1-3

NEW!

UltraSert™

Pre-loaded Delivery System

AdvancingCATARACT SURGERYUltraSert™

PRE-LOADED DELIVERY SYSTEM

©2015 Novartis 11/15 MA2015-1102

* 22 out of 42 cataract surgeons who tried UltraSert™ System prototypes in an artificial setting spontaneously used “smooth” to describe the advancement of the plunger. 1. UltraSert™ Delivery System Prototype Human Factor Testing, February, 2015. 2. AcrySof® IQ Aspheric IOL with the UltraSert™ Pre-loaded Delivery System Directions for Use. 3. Comparative Assessment of IOL Delivery Systems. Alcon internal technical report: TDOC-0018957. Effective Date 19 May 2015.

©20

15 N

ovar

tis 11

/15 M

A201

5-11

02

Combining the control of a manual delivery system with the benefits of a pre-loaded injector, the UltraSert™ System provides:

• Smooth Injection. The TensionGlide™ plunger provides smooth, one-handed plunger advancement.*,1,2

• Preserved Incisions. The depth guard nozzle is designed to minimize wound stretch.2,3

• Consistent Delivery. The plunger tip is designed to ensure correct haptic configuration and precise IOL placement.2,3

AdvancingREFRACTIVE SURGERY

LenSx®

LASER®

AdvancingREFRACTIVE SURGERY

LenSx®

LASER®

Enhanced control in a single-use injector.1-3

NEW!

UltraSert™

Pre-loaded Delivery System

AdvancingCATARACT SURGERYUltraSert™

PRE-LOADED DELIVERY SYSTEM

©2015 Novartis 11/15 MA2015-1102

* 22 out of 42 cataract surgeons who tried UltraSert™ System prototypes in an artificial setting spontaneously used “smooth” to describe the advancement of the plunger. 1. UltraSert™ Delivery System Prototype Human Factor Testing, February, 2015. 2. AcrySof® IQ Aspheric IOL with the UltraSert™ Pre-loaded Delivery System Directions for Use. 3. Comparative Assessment of IOL Delivery Systems. Alcon internal technical report: TDOC-0018957. Effective Date 19 May 2015.

1. UltraSert™ Delivery System Prototype Human Factor Testing, February, 2015. 2. AcrySof® IQ Aspheric IOL with the UltraSert™ Pre-loaded Delivery System Directions for Use. 3. Comparative Assessment of IOL Delivery Systems. Alcon internal technical report: TDOC-0018957. Effective Date 19 May 2015.

Page 18: Alcon Eyespy maart 2016

Torische implantlenzen vragen om goede communicatie

Dr. Jessica Blok, oogarts in het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht, ziet eigenlijk geen nadeel in een torische lens. “Iedere patiënt met astigmatisme en geen contra-indicatie voor torische lenzen, zoals bijvoorbeeld Fuchs-dystrofie of keratoconus, komt wat mij betreft in aanmerking voor een torische lens. Met een torische lens corrigeer je immers iets wat feitelijk een afwijking is: de onnatuurlijke kromming van het hoornvlies. Jessica Blok implanteert regel-matig torische lenzen. Torisch is voor haar echter

geen wet van Meden en Perzen. “Als een patiënt geen torische lens wil, dan implanteer ik een monofocale lens. Daar heb ik geen probleem mee. Zolang de patiënt maar goed geïnformeerd

en weloverwogen een beslissing neemt èn de kans krijgt na te denken wat ze met hun ogen willen!”

OPTIMAAL INFORMEREN

Jessica Blok benadrukt dat het in haar visie essentieel is dat een cataractpatiënt goed geïnformeerd wordt door de oogarts over alle behandelopties: mono-focaal, multifocaal èn torisch. Als oogarts ben je medisch ethisch verplicht te vertellen wat de moge-lijkheden zijn. Daarom vertellen we de patiënten heel veel. Ze krijgen van ons team alles te horen over

de operatie, de mogelijke complicaties tot wanneer wel of niet bijbetalen. Waarbij ik me heel goed realiseer dat patiënten meer dan de helft van die informatie vergeten. Ze hebben te maken met een informatie overload. Daarom geef ik mijn patiënten altijd een kaartje mee met daarop het adres van de website oogartsen.nl. Op dat kaartje schrijf ik dan de zoektermen die belangrijk zijn, zodat ze in alle rust met hun familie alles kunnen opzoeken en bespreken. Want ook de familie is belangrijk in de keuze voor een bepaalde lens. Soms laat ik de begeleider aan den lijve ondervinden wat de patiënt na de cataract-operatie ziet, als er geen torische lens wordt geplaatst. Ik zet dan de begeleider van de patiënt een pasbril op met een cilinder zoals de patiënt heeft, met de opmerking: “Dit is wat je ziet als er geen torische lens wordt geïmplanteerd.” Van mijn patiënten hoor ik dat ze dit enorm waarderen en het ook helpt bij hun uiteindelijke keuze.

PRATEN OVER BIJBETALING

“Ook over de bijbetaling ben ik vanaf het begin duidelijk. Voor mij is dat geen drempel. Ik wil de beste oogzorg voor mijn patiënten en dat is indien nodig een torische lens. Dit betekent dat ik over geld moét praten.” Ze vertelt dat sommige artsen dit lastig vinden: “We zijn immers artsen en geen verkopers. Toch mag dit nooit de reden zijn om zelf de keuze voor de patiënt te maken en bijvoorbeeld een

Toen ruim tien jaar geleden de torische intraoculaire lens werd geïntroduceerd was de vergoeding hiervan

een punt van aandacht. Het Zorginstituut Nederland (toen nog College voor zorgverzekeringen) vond dat de

interventie met een torische lens bij cataract in combinatie met astigmatisme niet voldeed aan de stand van

wetenschap en praktijk. Nu tien jaar later valt deze ingreep, met een eigen bijdrage, wel onder de verzekerde

zorg. Waarbij enkele zorgverzekeraars er zelfs toe zijn overgaan een gedeelte van de meerprijs te vergoeden.

Een ontwikkeling die oogarts dr. Jessica Blok toejuicht. Toch hoort zij van collega oogartsen dat ze aarze-

ling hebben en behoudend zijn als het over torische lenzen gaat. “Dat hoeft niet. Torische IOLs zijn relatief

eenvoudig te implanteren en een dankbaar product!”

“Als oogarts ben je medisch ethisch verplicht te vertellen wat de mogelijkheden zijn”

18

eyespy | APRIL 2016

Page 19: Alcon Eyespy maart 2016

torische lens niet aan de patiënt voor te leggen.” Een keuze waar in Nederland, gezien de prevalentie van astigmatisme (ca. 40%), overigens opvallend weinig patiënten gebruik van maken. Volgens uw informatie is het percentage van torische lenzen in Nederland momenteel ongeveer 3%1. “Bij ons in het Albert Schweitzer ziekenhuis ligt dat hoger. Dus ik denk dat dit landelijk dan ook hoger kan. Oogartsen laten nu een deel liggen. Dat zou theoretisch beter kunnen en moeten, maar dan zal gewerkt moeten worden aan oplossingen voor de oorzaken van achter-blijvend implantatie van torische lenzen.”

TORISCHE IOL IS NIET MOEILIJK.

Direct na de lancering van AcrySof® TORIC (of eigen-lijk al daarvoor) ben ik begonnen met deze torische implantlens. Aanvankelijk includeerde ik minder patienten dan nu. Door er wel mee te starten ontwik-kel je vaardigheden en word je bedreven. Met name de informatie voorziening en het advies aan de patiënt gaat nu, zoals hierboven beschreven, effici-enter dan in het begin. Dat is vanzelfsprekend, daar moet je je weg in vinden. Soms is er bij oogartsen door gebrek aan ervaring koudwatervrees voor de implantatie van torische lenzen. Dat hoeft absoluut niet, het is echt niet moeilijk! Iedere oogarts die goed een staaroperatie kan verrichten, kan het implanteren van een torische lens leren. Ik heb een jongere collega die het implanteren – en dan met name het op de juiste as draaien – zo lastig leek, maar zij wilde er graag mee beginnen. Ik heb haar toen geadviseerd om bij de implantatie van een monofocale lens, deze gewoon eens te draaien. Bepaal waar je de haptics wil hebben en draai dan de monofocaal met de klok mee daar naar toe. Dan ervaar je zelf dat het meevalt. Dit kan natuurlijk iedereen doen die met toric wil starten.

ROL VOOR ZORGVERZEKERAARS

Jessica Blok ziet ook dat zorgverzekeraars steeds meer de voordelen van torische lenzen gaan inzien. “Er zijn op dit moment al zorgverzekeraars die een gedeelte van de torische IOL vergoeden. Deze realiseren zich kennelijk dat er voordelen zijn aan torische implantlenzen en dat ze wellicht op termijn een kostenbesparing kunnen effectueren. Het zou

wat dat betreft goed zijn als er in ziekenhuizen informatie zou liggen waarin patiënten duidelijk kunnen zien welke zorgverzekeraars een gedeelte van de torische lenzen vergoeden en welke dat niet doen. Dan wordt dit voor patiënten duidelijker. Ik heb nu een patiënt die per torische lens € 250 vergoed krijgt van zijn zorgverzekeraar. Bij ons in het Albert Schweitzer ziekenhuis betaal je € 500 per torische lens. Dan praat je in totaal nog over een bijbetaling van € 500 voor twee ogen. Natuurlijk blijven er altijd patiënten waarvoor dit niet op te brengen is. Maar de groep wordt hierdoor wel steeds kleiner.”

ONTWIKKELINGEN ATIOLS

De afgelopen jaren is de ontwikkeling van ATIOLs snel gegaan. “ATIOLs worden technisch steeds beter, maar het einde is nog niet in zicht. Ik ben heel benieuwd naar de ontwikkelingen van “accomoderende” implantlenzen. Met de komst van trifocale lenzen is de multifocale implantlens ook sterk verbeterd! Met een trifocale IOL kunnen mensen dichtbij, veraf èn er tussen in goed zien. Met de komst van deze trifocale lenzen denk ik dat uiteindelijk de bifocale lenzen er helemaal uit gaan. Dit zijn allemaal ontwikkelingen waardoor patiënten na een staaroperatie uiteindelijk nog enthousiaster worden dan ze nu al zijn. Weer goed – en vaak brilonafhankelijk – kunnen zien is een feest voor de patiënt! Dat zie ik bij mijn eigen patiënten. Ook in mijn directe omgeving, zoals bij mijn schoonmoeder. Zij was hypermetroop met een forse cylinder. Ik heb bij haar torische IOLs geïmplanteerd. Ze is nu volstrekt brilonafhankelijk op afstand en is daar natuurlijk dolblij mee. Daar doe je het als oogarts voor!”

Torische implantlenzen vragen om goede communicatie

Dr. Jessica Blok

Referentie:1. Behndig A, et

al. Aiming for emmetropia after cataract surgery: Swedish National Cataract Register study. J Cataract Refract Surg. 2013;30:278-81.

19

Page 20: Alcon Eyespy maart 2016

Naast het commerciële kantoor in Vilvoorde, is in België nog een

belangrijke Alcon-pijler gevestigd. In Puurs, strategisch gelegen

tussen Antwerpen en Brussel, gaat achter de muren van een

indrukwekkende productiesite heel wat Alcon-expertise schuil.

De productie-activiteiten splitsen zich op in twee grote takken:

VSO (visco-elastics, solutions en ointments) en CPK (Custom Pak®).

TWEE PRODUCTIE-UNITS

De site in Puurs herbergt enerzijds ‘s werelds grootste Alcon VSO-fabriek. Deze verenigt drie farmaceutische lijnen: visco-elastics, solutions en ointments. Intraoculaire visco-elastics injecties spelen een rol in cataractoperaties. Er is een cohesieve variant, ProVisc®, en een dispersieve, Viscoat®. Ze zijn verkrijg-baar in twee vormen: DuoVisc® bevat beide in aparte spuiten en DisCoVisc® verenigt ze in een en dezelfde spuit. De twee andere farmabranches betreffen gebruiksklare steriele oogdruppels (solutions) en oogzalven (ointments). Een tweede belangrijke fabrieksunit is de CPK-fabriek. Die concentreert zich op de verzameling, constructie en sterilisatie van de Custom Pak®-kits, de operatiekits die op maat van de oogarts samengesteld worden. Samen met de ondersteunende diensten stellen beide fabrieken zo’n 1.300 mensen tewerk. Een Europees distributie-centrum in de aanpalende gemeente Bornem vormt de spil van waaruit de eindproducten en aanverwante benodigdheden wereldwijd naar meer dan 120 landen vertrekken.

NIETS DAN VOORDELEN

De Custom Pak®-fabrieksunit is gehuisvest in een eigen gebouw op het terrein. Een 300-tal werknemers zet er zich dagelijks in om de Custom Pak®-voorraad voor oogartsen van in totaal 32 landen op peil te houden. Hoofdzakelijk Europese landen, maar onder meer ook in Zuid-Afrika en het Midden-Oosten

Bedrijvigheid in Puurs blinkt uit in kwaliteit en flexibiliteit

20

eyespy | APRIL 2016

Page 21: Alcon Eyespy maart 2016

bevinden zich klanten. Bedoeling van dergelijke op maat van de oogarts samengestelde kant-en-klare steriele operatiekits? Heel snel de juiste materialen kant en klaar presenteren voor elke ingreep. Het passende Custom Pak® kan een beduidende tijds- en kostenwinst uitmaken, zowel voor de arts zelf als voor zijn team en het ziekenhuis waar hij opereert. Daarbovenop besparen dergelijke kits het ziekenhuis heel wat logistiek werk en verkleinen ze net zo goed het risico op tekorten als op overstock. Naar steriliteit toe geeft een Custom Pak® ook nog eens meer zekerheid, terwijl het de kans op manipulatiefouten aanzienlijk verlaagt.

BRON VAN EXPERTISE

Omdat elke oogarts eigen accenten legt in zijn chirurgie, met een ander team werkt en andere maten of voorkeuren heeft, kan de samenstelling van het ene bij het andere Custom Pak® enorm variëren. Chirurgen krijgen de keuze uit 1.278 items, verdeeld over vier categorieën: beschermende uitrusting voor het medische team, afdekmateriaal voor de operatiezaal, benodigdheden om de operatie uit te voeren en patiënt-gerelateerd toebehoren. Dat de componenten zich doorgaans ook in die volgorde in het Custom Pak® bevinden, verhoogt op zijn beurt de snelheid en efficiëntie in het OK. Een in-house designer bestudeert de optimale samenstelling van elk Custom Pak®, niet alleen vanuit praktische, maar ook vanuit ergonomische overwegingen, zodat bijvoorbeeld scherpe voorwerpen niets beschadigen en niemand verwonden. Vanuit deze functie vervult hij een ondersteunende rol naar Alcon-vertegenwoordigers zodat deze chirurgen zeer gericht advies kunnen verstrekken over de ideale samenstelling en lay-out van hun Custom Pak®. Dat is trouwens maar één van de vele on-site experts. De CPK-afdeling in Puurs centraliseert alle hoog gespecialiseerde technische, logistieke en designkennis op één punt. Dit toe-gewijde team beschikt over eigen beslissingskracht en werkt in een omgeving die aan alle GMP- en ISO-standaarden voldoet. Uit hun gezamenlijke inspanningen ontwikkelen zich jaarlijks zo’n 2,5 miljoen Custom Pak®-kits, maar daarmee draait de cleanroom nog niet op volle capaciteit. Momenteel is de Custom Pak®-unit minimum zestien uur per dag volledig operationeel, maar er blijft voldoende capaciteit voor volume pieken en nieuwe klanten.

FLEXIBELE SERVICE

Gemiddeld bevat een Custom Pak® 22 componenten. Naargelang de producten, procedures, toestellen of de voorkeuren van de artsen evolueren, verandert ook de samenstelling van een Custom Pak®. Om hierin maximale service te bieden en de nodige flexibiliteit te kunnen verzekeren, ontwikkelde Alcon de gebruiksvriendelijke software Diner. Wereldwijd leidt deze dit proces in goede banen zodat een aanpassing binnen de 24 uur in het systeem geregistreerd raakt. Een vast intern contactpunt binnen de CPK-unit coördineert bovendien alle communicatie met andere Alcon-partijen en kan zo zeer vlotte en duidelijke feedback voor de eindklant verzorgen. Ook verdere uitbreiding van het Custom Pak® is trouwens mogelijk. Om diverse redenen kunnen of mogen bepaalde items of producten niet mee in de eigenlijke kit. Zo zijn geneesmiddelen niet bestand tegen de sterilisatieprocedure, vereisen visco-elastics koeling en zijn de cartridges voor IOL’s dan weer te fragiel… Alcon creëerde desalniettemin de mogelijkheid om deze aan het Custom Pak® te linken als ‘add-after’. Toevoeging gebeurt in het distributiecentrum, waar de add-afters afhankelijk van hun omvang al dan niet mee in de Custom Pak®-doos gaan.

PRODUCTIEPROCES

Het productieproces begint met de aankoop van de componenten voor de Custom Pak®-kits, bij zowel Alcon-leveranciers als collega-bedrijven. Het gaat voornamelijk om niet-steriele producten. Om ze als component in een Custom Pak® te kunnen verwerken, krijgen sommige extern een voorbereidende behandeling met gamma-sterilisatie. Na een ingangscontrole, afgestemd op het materiaal, belanden ze in het magazijn. Start de productie van een specifiek Custom Pak® op, dan krijgen de medewerkers de opdracht de juiste gebruiksklare componenten te picken. Via een sas geven ze deze door naar de cleanroom, die tot de ISO-klasse 8 behoort. Daar volgt de sortering, telling en eventuele verwijdering van overbodige verpakking, deels automatisch, deels manueel. Bepaalde compo-nenten worden al verenigd in halffabrikaten, die op hun beurt ge-combineerd kunnen worden. Het ‘main pack’ verzamelt dan alle losse componenten en subassemblages om deze op een specifieke manier in het laken samen te vouwen. Ook de vouwmethode staat in functie van gebruiksvriendelijkheid en makkelijke opening en uitstalling. Dit volledige pakket gaat in een zak die hermetisch afgedicht wordt. >

“Flexibele service en hoogstaande kwaliteit kenmerken het Alcon Custom Pak®”

21

Page 22: Alcon Eyespy maart 2016

“Het bedieningsgemak, de betrouwbaar-heid en de nauwkeurigheid van Wavelight® Refractive Suite zijn uitstekend”, steekt Ton Smit enthousiast van wal. “Dit en de uitste-kende service waren voor ons de doorslag-gevende argumenten om vier jaar geleden te kiezen voor Wavelight®. Waarbij ook gezegd mag worden dat het systeem qua design heel mooi is. Dat hoor ik vaker van patiënten die de OK binnenkomen. Ik heb wel eens patiënten die vragen of het design van Steve Jobs van Apple is”, zegt hij lachend.

GEÏNTEGREERD SYSTEEM

Wavelight® Refractive Suite is een geïnte-greerde laser waarbij de femtosecond laser voor het maken van de lasikflap en de excimer laser voor de ablatieprofielen in één unit gerealiseerd zijn. De lasers zijn gekoppeld aan een geïntegreerd computer netwerk: WaveNet™. Dit netwerk verzamelt de diagnostische data zoals de refractie en de topografische scans en

In Amersfoort ligt één van de negen vesti-

gingen van het Oogziekenhuis Zonnestraal.

Voor alle refractieve ooglaserbehandelingen

verwijzen de oogartsen van Zonnestraal

hun patiënten naar de vestiging in

Amersfoort, waar deze behandelingen

worden uitgevoerd met Wavelight® Refrac-

tive Suite. “Een keuze waar wij tot op de dag

van vandaag nog geen moment spijt van

hebben gehad”, vertelt Ton Smit, oogarts en

medisch directeur refractie Oogziekenhuis

Zonnestraal Amersfoort.

WERELDWIJDE DISTRIBUTIE

In deze fase is het Custom Pak® nog niet steriel, maar wel zo deeltjes-arm en zuiver mogelijk. Er komen labels en instructies op, waaronder een voorblad met praktische gegevens, maar ook een overzicht van de inhoud. Een sterretje fungeert als waarschuwing voor latex-houdende componenten zodat de verantwoordelijke de kit niet opent of de nodige items vervangt voor een patiënt die hier allergisch aan is. De kits gaan dan in omdozen en er volgt opnieuw een extern sterilisatieproces, ditmaal met ethyleenoxide. De kwaliteitsafdeling controleert nog of er nergens iets misging en of de certificaten in regel zijn vooraleer ze de goederen vrijgeeft om naar het distribu-tiecentrum in Bornem te gaan. De sortering daar scheidt producten voor lokale verdeling van deze die bestemd zijn voor andere landen en distributiecentra in twee magazijnen. Vanuit het internationale magazijn gebeurt verscheping naar grotere landen meermaals per week, naar kleinere landen eenmaal per week. ‘Forecasts’ sturen de productieplanning: klanten schatten hun gebruiksvolume in en ge-ven dit door. De CPK-afdeling evalueert dagelijks de voorraadsituatie en vergelijkt de vraag van de klant daarmee. Productie planning zorgt zo dat de klant altijd zijn Custom Pak® uit voorraad kan opvragen. HOGE KWALITEITSNORMEN

Voor de kritische componenten doet Alcon beroep op diverse hooggekwali ficeerde leveranciers. Vooraleer Alcon hun het volste vertrouwen schenkt, ondergaan ze een streng quality assessment. Dit houdt een zorgvuldige screening in van hun kwaliteitssysteem, productieproces, productspecificaties en verpakkingen en een nauw-keurige identificatie van de geleverde goederen. De aankoopafdeling voorziet ook in voldoende back-up leveranciers om altijd continuïteit te kunnen verzekeren en volgt jaarlijks nauwgezet de geldigheid van hun ISO-certificaten op. Elke potentiële component wordt vooraf grondig doorgelicht. Het ondergaat een technische analyse en een ontleding van de samenstelling, onder meer om te checken of het latex of andere potentieel gevaarlijke stoffen bevat. Dan volgt een controle van welke informatie de primaire verpakking omvat, of het item gesteriliseerd kan worden en of het CE-markering heeft. De nabijheid van de twee sterili-satiesites die ingezet worden, in Nederland en in België, laat een strikte opvolging en toezicht op de sterilisatieprocessen toe. Ze komt daaren-boven de cycle time ten goede. Al deze maatregelen ondersteunen de hoogstaande kwaliteit van het Alcon Custom Pak®. Ze helpen ervoor zorgen dat dit de chirurg niet enkel snel en makkelijk de juiste compo-nenten in de correcte aantallen aanreikt, maar dragen bovendien bij tot een hoge deeltjeszuiverheidsgraad en verzekerde steriliteit.

We geven de mogelijkheid onze productiesite in Puurs te bezoeken. Geïnteresseerd in een kijkje achter de schermen? Neem dan contact op met Yves Terryn (Surgical Product Manager) via [email protected]

Oogarts en medisch directeur refractie Ton Smit

22

eyespy | APRIL 2016

Page 23: Alcon Eyespy maart 2016

“Prima resultaten, tevreden patiënten en een uitstekende service... wat wil je nog meer?“verstuurt deze vervolgens via een bevei-ligde verbinding online naar de lasers. Ton Smit benadrukt dat de kans op fouten hierdoor feitelijk tot nul is gereduceerd. “We hoeven immers geen data meer in te typen. Alle metingen die wij op de poli-kliniek verrichten worden online naar de lasers gestuurd. Een werkwijze die be-trouwbaar is. En efficiënt! Want de patiënt kan tijdens de behandeling gewoon in dezelfde kamer blijven en wordt met bed en al van de ene naar de andere laser verplaatst.” Binnen Zonnestraal is de inzet van Wavelight® heel divers. Uiteraard wordt de refractive suite gebruikt voor patiënten met een refractieve afwijking die in aan-merking komen voor een laserbehandeling. “Daarnaast wordt Wavelight® ook gebruikt voor touch ups van onze cataractpatiënten waarbij torische of multifocale lenzen zijn geïmplanteerd. Verder hopen wij binnen-kort de femtosecond laser te kunnen gaan inzetten bij cornea pathologie.”

REFRACTIVE SUITE BLIJFT EVOLUEREN

De Wavelight® die in Amersfoort staat is inmiddels vier jaar oud. “Maar dan hebben we het over het omhulsel van de lasers. De software wordt regelmatig geüpdatet en voorzien van de laatste technische innovaties. Denk aan de introductie van Custom-Q en heel recent de aanpassing met Contoura VisionTM, de nieuwste topo-guided Lasik behandeling die Alcon afgelopen november introduceerde. Maar ook qua hardware zijn er verbeteringen doorgevoerd, zoals een nieuw docking-systeem. Wat dit betreft lijkt de Wavelight® die we vier jaar geleden aanschaften,

absoluut niet meer op de refractive suite die we nu hebben staan: het model 2016.”

PRIMA RESULTATEN, TEVREDEN PATIËNTEN

Ton Smit geeft aan dat hij en zijn collega’s bijzonder te spreken zijn over de resultaten die met de refractive suite van Wavelight® worden gerealiseerd. “Helemaal als je het vergelijkt met de refractielasers waarmee we zo’n tien jaar geleden werkten. Voor die tijd waren dat fantastische lasers. Maar het ablatieprofiel was totaal anders dan nu. Er werd veel meer weefsel weg gehaald, de behandeling duurde veel langer en er werd geen rekening gehouden met de kromming van een hoornvlies. Dit was laseren van een totaal andere orde. Over de refractieve resultaten die we met Wavelight® halen, kan ik kort zijn: uitzonderlijk goed. En klachten over glare en halo’s… eerlijk gezegd, ik hoor ze nooit. Onze patiënten zijn heel tevreden. Dat vertellen ze ons, maar dat toetsen we uiteraard ook nog met PROMs-metingen (Patient Reported Outcome Measures, red.), waarbij de effec-tiviteit van een behandeling vanuit het perspectief van de patiënt wordt gemeten. Uit deze metingen blijkt dat de patiënten tevreden zijn. En dat wordt bevestigd door het grote aantal nieuwe patiënten die hier via mond-tot-mond reclame binnenkomen. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat wij nooit ontevreden patiënten hebben. Uiteraard hebben wij ook wel eens patiënten die na het laseren niet meteen emmetroop zijn. En soms zijn mensen ontevreden omdat ze een cornea irregulariteit hebben. Maar dat komt zelden voor, mede doordat Wave-light® de mogelijkheid biedt nauwkeurige

gepersonaliseerde laserbehandelingen uit te voeren op basis van de unieke corneale topografie van het oog. Alle corneale irregulariteiten worden met deze topo-guided behandeling heel precies geëlimineerd.”

ONDERSTEUNING

“Wat ik persoonlijk ook een groot voordeel aan Wavelight® vind, is de ondersteuning vanuit Alcon. Die is extreem goed. En dan overdrijf ik echt niet”, zegt Ton Smit. “Bij lastige of complexe casussen is er altijd een gemakkelijke en laagdrempelige mogelijk-heid om ervaren mede-Wavelight® gebrui-kers te consulteren. Daarnaast kunnen we altijd Jan-Willem de Koning, de Clinical Application Specialist Refractie van Alcon bellen voor advies. Jan-Willem houdt zich bezig met de klinische toepassingen van de Wavelight® laser. Bij ingewikkelde geval-len komt hij naar Zonnestraal, bespreken we de patiënt met hem en gaat hij zelfs mee de OK in. We maken dan ook dankbaar gebruik van de uitzonderlijke expertise die Wavelight® en Alcon bieden. Daarnaast verzorgt Alcon regelmatig bij- en na-scholingscursussen. Dat varieert van de expertcursussen tot bijvoorbeeld de jaarlijkse Europese Wavelight® Technology Users Meeting. Deze ondersteuning van Alcon vind ik misschien wel het meest waardevolle van de Wavelight® Refractive Suite. Want laten we eerlijk zijn, zo’n constante en zeer deskundige begeleiding is toch uniek?! Het maakt dat andere lasers bij ons buiten beeld zijn en blijven”, besluit de medisch directeur refractie van Zonnestraal Amersfoort.

23

Page 24: Alcon Eyespy maart 2016

Featuring ENLIGHTEN (ENhanced LIGHT ENergy) Optical Technology to mimic the performance of a healthy crystalline lens, the AcrySof® IQ PanOptix™ IOL is the natural choice for advanced presbyopia correction:• The highest light utilization in a presbyopia-correcting IOL.

Transmits 88% of light to help provide crisp quality of vision at all distances.1

• More comfortable near to intermediate range of vision. Provides a more natural intermediate focal point of 60 cm, which is preferred for real-life tasks, such as computer work, over the 80 cm distance off ered by other trifocals.2-4

• Less dependence on pupil size. 4.5 mm diff ractive zone designed for optimized performance in a wide range of lighting conditions.2

To learn more about the AcrySof® IQ PanOptix™ Presbyopia-Correcting IOL, talk to your Alcon representative.

AdvancingCATARACT SURGERY

LenSx®

LASER®

AdvancingCATARACT SURGERY

LenSx®

LASER®

Designed for more natural adaptability

NEW! AcrySof® IQ

PanOptix™

Presbyopia-Correcting IOL

AdvancingCATARACT SURGERY

AcrySof®IQ PanOptix™PRESBYOPIA-CORRECTING IOL

1. AcrySof® IQ PanOptix™ IOL Directions for Use. 2. PanOptix™ Diff ractive Optical Design. Alcon internal technical report: TDOC-0018723. Eff ective date 19 Dec 2014. 3. Charness N, Dijkstra K, Jastrzembski T, et al. Monitor viewing distance for younger and older workers. Proceedings of the Human Factors and Ergonomics Society 52nd Annual Meeting, 2008. http://www.academia.edu/477435/Monitor_Viewing_Distance_for_Younger_and_Older_Workers. Accessed April 9, 2015. 4. Average of American OSHA, Canadian OSHA and American Optometric Association Recommendations for Computer Monitor Distances.

© 2015 Novartis 8/2015 MA2015-783

PAN15006JADi EU 1pg ASize.indd 1 24-08-15 10:27

©2015 Novartis 11/15 MA2015-1102