AHOY expo catalogue

Click here to load reader

 • date post

  21-Feb-2016
 • Category

  Documents

 • view

  221
 • download

  2

Embed Size (px)

description

Catalogus van de expositie AHOY van Atelier Leuke Kunst / Monsterboards.org in Atelier9en40 te Alkmaar

Transcript of AHOY expo catalogue

 • >> expositie informatiemap

 • In het kort:

  Zaterdag 29 november aanstaande opent de expositie AHOY! van surfer/kunstenaar Evert den Ouden (Atelier Leuke Kunst /Monsterboards.org) in Galerie atelier9en40 te Alkmaar: Een (surf)art-expositie met hemelbestormende thema's als: Het Redden Van De Wereld, Golfsurfen, Recycling en nog veeeeeel meer.

  Een aantal jaar geleden besloot surfer Evert den Ouden dat er iets moest gebeuren: de zee, en uiteindelijk de hele wereld, moesten worden gered van vervuiling en overconsumptie.

  Vanaf dat moment begon hij met het maken van handboards, paipo en alaia surfboards van sloophout en ander hergebruikt materiaal, die vervolgens zo natuurvriendelijk mogelijk worden beschilderd.

  Op deze manier hoopt hij mensen te inspireren zelf ook werk te maken van het beschermen van de zee en onze planeet. Veel van het werk op deze expositie is uitgewerkt door Evert, maar veel ideen en inspiratie zijn/is natuurlijk ook afkomstig van Belinda (de andere helft van Atelier Leuke Kunst). Meer info kun je vinden op www.monsterboards.org, www.leukekunst.nl en www.atelier9en40.nl

 • Paipo boards Paipo boards zijn kleine massief houten boards waarop je op je buik liggend surft! Ze stammen direct af van de boards waarop het surfen honderden jaren geleden op Hawa is begonnen. Ze worden nog steeds gebruikt, maar vooral door een kleine groep fans. De bodyboards van foam die tegenwoordig massaal worden gebruikt stammen direct van paipo boards af! Vergeleken met een bodyboard zijn er een aantal belangrijke verschillen: een paipo heeft zo goed als geen drijfvermogen! Je zwemskills moeten dus prima zijn, want tot je een golf pakt is het voornamelijk zwemmen. Dit heeft ook voordelen, want op weg naar buiten duik je heel makkelijk onder de golven door. Zie ook de paipo-handleiding verderop in de map! Handboards Handboards worden gebruikt door sommige bodysurfers (surfers die alleen hun lichaam gebruiken bij het surfen. Veel mensen zien dit als de meest pure vorm van surfen), bijvoorbeeld als de golven niet zo heel krachtig zijn. Het vergroot het planeeroppervlak van je handen en zorgt ervoor dat je iets makkelijker golven pakt, en makkelijker kunt sturen als je eenmaal op de golf zit! Zie ook de handboard-handleiding in deze map! Maar WAAROM? Mijn surfleven loopt via surfen met kanos via wave-skis, longboards en bodyboards naar de paipo die ik nu vooral gebruikt (soms leen ik een longboard van vrienden). Ik ben een poosje lid geweest van de Surfclub in Bergen aan Zee, maar toen die hun stalling kwijtraakte en ik mijn 10-voeter niet meer kon stallen moest ik op zoek naar een makkelijker te transporteren board (ik heb geen auto en ga op de fiets naar het strand). Dat werd eerst een bodyboard, en later de zelfgemaakte patios. Dit nadat ik tijdens een vakantie in Portugal het water in ging met flippers en een houten skimboard om toch wat golven te kunnen pakken. Ik was meteen hooked! Door het uitzicht (laaaaag op het water), maar ook doordat ik het gevoel had deel uit te maken van de golf ipv er bovenop te drijven. Andere plussen waren het mileuvriendelijke aspect van sloophout, en de goede beschilderbaarheid.

 • Wat is een paipo en hoe werkt hij?

 • Hoe werkt een Handboard?

 • Eagle Waves

  Belinda : Dit schilderij is wit op een zwarte ondergrond en geeft een boze zee weer in storm. Deze schuimkoppen worden in het engels eagle waves genoemd, omdat ze lijken op de kop van een adelaar.

 • Kapitein Hartjes

  Belinda : Kapitein Hartjes is de liefste piraat van de zeven zeen. Hij strijdt tegen onrecht en tegen het eiland van plastic dat in de Stille Oceaan drijft. Het zweeft net onder het wateroppervlak en is net zo groot als Frankrijk, Spanje en Portugal samen. Door oceaanstromingen is alles bijeengedreven. De afvalberg is tien jaar geleden ontdekt, maar niemand weet hoe we hem kunnen opruimen.

 • Poes

  Belinda : Lief schilderijtje, gemaakt op juthout, gevonden op Bergen aan Zee.

 • Langzame Dingen

  Belinda : De schildpad houdt van langzame dingen. En het liefst een ding tegelijk. Dit is een lief schilderijtje, gemaakt op juthout, gevonden op Bergen aan Zee.

 • Visman

  Belinda : Visman is een ruwe bolster met een blanke pit. Dit schilderij is niet gelakt, het klopt beter zo. Waarom hij twee vissen op zijn hoofd heeft, weet niemand, maar wij durven het niet te vragen. Eef: Net als de ijsbeer paipo geschilderd in Caf Gorter te Bergen tijdens de kunst-10daagse van vorig jaar. Geen idee waar dit vandaan kwam :D

 • Lady Shark paipo/handboard

  Belinda : Evert-Willem is stiekem een beetje bang voor haaien, en daarom heeft hij dit board met een Heel Enge Haai beschilderd. Om die echte haaien af te schrikken. Hoe cool is dat? Eef: De Jaws paipo, Lady Shark en de Lazy shark zijn de eerste kleine boards die ik heb gemaakt van restmateriaal. Ik had ooit een paar oude windsurfplanken van iemand gekregen die ik heb gepoogd te veranderen in surfkano's en golfsurfplanken. Een paar afgezaagde delen zijn toen in het atelier blijven liggen. Vlak nadat de surfclub in Bergen aan Zee zijn deuren had moeten sluiten en ik op internet paipo en handboards was tegengekomen heb ik van de overgebleven neuzen en tails van de windsurfboards die ik in het atelier tegenkwam een mini paipo (de Jaws Paipo) en twee handboards (Lazy Shark en Lady Shark) gemaakt, die waren namelijk makkelijker mee te nemen op de fiets dan een golfsurfboard! De Lazy shark is de kleinste en heeft net genoeg drijfvermogen om op uit te rusten.

 • Jaws Paipo

  Belinda : Evert-Willem is stiekem een beetje bang voor haaien, en daarom heeft hij dit board met een Heel Enge Haai beschilderd. Om die echte haaien af te schrikken. Hoe cool is dat? Eef: De Jaws paipo, Lady Shark en de Lazy shark zijn de eerste kleine boards die ik heb gemaakt van restmateriaal. Ik had ooit een paar oude windsurfplanken van iemand gekregen die ik heb gepoogd te veranderen in surfkano's en golfsurfplanken. Een paar afgezaagde delen zijn toen in het atelier blijven liggen. Vlak nadat de surfclub in Bergen aan Zee zijn deuren had moeten sluiten en ik op internet paipo en handboards was tegengekomen heb ik van de overgebleven neuzen en tails van de windsurfboards die ik in het atelier tegenkwam een mini paipo (de Jaws Paipo) en twee handboards (Lazy Shark en Lady Shark) gemaakt, die waren namelijk makkelijker mee te nemen op de fiets dan een golfsurfboard! De Lazy shark is de kleinste en heeft net genoeg drijfvermogen om op uit te rusten.

 • Compadre paipo

  Belinda : Dit board doet een beetje Mexicaans aan, vandaar de titel. De ene kant een masker met veel ogen, misschien om haaien in de gaten te houden. Op de andere kant een paarse schedel. En groene rook. Volgens mij is dat niet gezond, hij ziet er niet best uit. Eef: Dit is de grotere versie van een schedelvormig handboard wat ik een poosje geleden heb gemaakt. Een schedel leek me een geweldige vorm voor een paipo. Je kunt 'm handig dragen aan de handgreep in de mond :D Draai het board gerust om, om de andere kant te bekijken!

 • Classic Twin Fish paipo

  Belinda : De schildering van dit board is gemaakt met olieverf, in een poging milieuvriendelijker te werken. Maar het duurde eeeeeeeuwen voordat het droog was en dat geduld heeft Eef helemaal niet. En dan was het nog wel op waterbasis. Gelukkig hebben we nu 100% afbreekbare acrylverf.Op de ene zijde een dennenboom, op de andere een zeemeermin. Eef: Het hout voor dit boardheb ik gevonden toen ik terugfietste van het strand in Bergen aan Zee. Dik en zwaar, maar het heeft van zichzelf een mooie concave! Ik wilde graag een klassieke Lis-Fish maar dan als paipo. Heeft in verhouding tot sommige andere boards net iets meer drijfvermogen, maar sprintjes zijn door het vrij hoge gewicht ietsje lastiger. Draai het board gerust om, om de andere kant te bekijken!

 • Daisy Fish paipo

  Belinda :Dit is een Heel Blije vis. De ene kant is blauw, de andere rood gestreept. Onze dochter Daisy vond deze vis heel mooi, hij stond in een van haar boeken. Vandaar dat wij ons hebben laten inspireren door deze tekenares (ze heet Lucy Cousins en ze maakt echt heel leuke boeken). Eef:Achter in onze schuur stond al een hele lange tijd een grote plaat multiplex, die ik heb verzaagd tot drie boards. Dit is er een van! Door het lange tegen de muur staan in een vochtige schuur heeft hout een soort banaan vorm gekregen. Precies genoeg rocker om de neus niet te laten duiken en toch genoeg snelheid te houden. Veel "glide" door de lengte en goed op de rail te surfen in steile golven. Een klein beetje flex. Draai het board gerust om, om de andere kant te bekijken!

 • Leaf paipo

  Belinda : Op de ene kant een mooi boomblad, op de andere een den. Omdat Eef den Ouden heet, heeft hij iets met dennen. En als je leaf op zijn Alkmaars uitspreekt, krijg je lief. Bomen zijn tenslotte lief. Eef: Dit board is gemaakt van dezelfde plaat multiplex als de "alle tijd" en "Daisy Fish" boards. Ik wilde een lang board met smalle tail zodat het zou werken in steile snelle golven als in Petten. Bij het uitdrogen van het hout kreeg het zo'n banaanvorm dat ik er een kiel/stringer onder heb gezet om de vervorming van het hout onder controle te houden. Het is nu vooral een board om snel en recht mee te gaan. Waar helemaal niks mis mee is trouwens :D Draai het board gerust om, om de andere kant te bekijken!

 • Alle tijd / Helemaal niet koud paipo

  Belinda : Koos de Krabvisser heeft het he-le-maal niet koud. Nooit niet. Hij is een van die stoere mannen die je al vroeg in het jaar ziet zwemmen. Die lachend een nieuwjaarsduik neemt, en er dan nog een rondje achteraan zwemt want alleen duiken is voor watj