Advies sociale media bibliotheken Social Embassy dec 2011

59
HOE DE BIBLIOTHEEK DE VERBINDER WORDT VAN INFORMATIE, KENNIS, CULTUUR EN MENSEN EN WELKE FUNDAMENTELE ROL SOCIALE MEDIA DAARIN SPELEN

description

Download hier het advies van Social Embassy voor het gebruik van sociale media door bibliotheken. Meer nieuws volgt tijdens de sessies op B2D11.

Transcript of Advies sociale media bibliotheken Social Embassy dec 2011

Page 1: Advies sociale media bibliotheken Social Embassy dec 2011

HOE DE BIBLIOTHEEK DE VERBINDER WORDT VAN INFORMATIE, KENNIS, CULTUUR EN MENSEN EN WELKE FUNDAMENTELE ROL SOCIALE MEDIA DAARIN SPELEN

Page 2: Advies sociale media bibliotheken Social Embassy dec 2011

SOCIAL MEDIA STRATEGIE VOOR STICHTING BIBLIOTHEEK.NL 28 NOVEMBER 2011

Page 3: Advies sociale media bibliotheken Social Embassy dec 2011

Achtergrond

In opdracht van Stichting Bibliotheek.nl ontwikkelt Social Embassy een sociale media-strategie. Voor dit doel is een multidisciplinair team opgezet. Om een gefundeerde en breed gedragen sociale media-strategie te ontwikkelen is eerst een volledige 360° analyse uitgewerkt. Deze 360 ° analyse bestaat uit interviews met interne stakeholders, een online survey onder leden van de Bibliotheek, een analyse van concurrenten en best practices en een analyse van de online discussies rond de Bibliotheek. Dit document beschrijft de geadviseerde sociale media-strategie voor Stichting Bibliotheek.nl en de lokale bibliotheken.

Page 4: Advies sociale media bibliotheken Social Embassy dec 2011

VERTREKPUNT

Page 5: Advies sociale media bibliotheken Social Embassy dec 2011

DE BIBLIOTHEEK STAAT VOOR EEN AANTAL UITDAGINGEN

BEZUINIGINGEN TERUGLOPENDE

INTERESSE / LEDENAANTAL

TOENEMENDE CONCURRENTIE

UITDAGINGEN BIEDEN KANSEN Dit vraagt om modernisering, innovatie en investeringen

En heeft onder meer geleid tot een nieuwe merkpositionering

Page 6: Advies sociale media bibliotheken Social Embassy dec 2011

DE BIBLIOTHEEK ALS SCHATKAMER EN ONTMOETINGSPLAATS

De merkpositionering laat zich vertalen in twee onderwerpen: Schatkamer De Bibliotheek is de grootste schatkamer van Nederland. Een schatkamer vol media, ideeën en verhalen. Ontmoetingsplaats De Bibliotheek brengt bezoekers in contact met informatie en ideeën. De Bibliotheek is een vrij toegankelijke publieke ruimte. Iedereen kan er binnenlopen en bezoekers kunnen er ongestoord werken, rondneuzen en discussiëren.

Page 7: Advies sociale media bibliotheken Social Embassy dec 2011

DE BIBLIOTHEEK FUNGEERT DAARIN ALS WAARDECREATOR*

De Bibliotheek werkt aan de ontwikkeling van taal- en leesvaardigheid, kennis, burgerschapsvaardigheden en cultureel- en historisch bewustzijn. De Bibliotheek is de inspirerende toegangspoort tot de wereld der kennis en verbeelding en de publieke partner in levenslang leren. Wat de Bibliotheek onderscheidt, is dat zij hieraan werkt door mensen in contact te brengen met bronnen van informatie, kennis en cultuur. Het aanbieden van een voor ieder toegankelijke en deskundig samengestelde collectie blijft onverminderd van belang. Waardetoevoeging zal in de toekomst het verschil maken. En daarbij gaat het vooral om het toevoegen van nieuwe, actieve waarden, zoals het aanbrengen van samenhang, betekenis en interpretatie.

* Bron: Visienota Commissie Digitale Bibliotheek

Page 8: Advies sociale media bibliotheken Social Embassy dec 2011

DIGITAAL VORMT EEN BELANGRIJKE PIJLER IN DE REALISATIE VAN DE VISIE*

“De bibliotheek van de toekomst brengt mensen in contact met informatie, kennis en cultuur maar ook met elkaar. Meerwaarde creëren,

samen met partners en gebruikers, staat de komende jaren centraal” In de toekomst bestaat de collectie van de Bibliotheek niet alleen uit fysieke en digitale bronnen, maar ook uit mensen. Mensen in de samenleving die over kennis beschikken die zij willen delen met anderen, mensen die samen iets waardevols toe willen voegen aan de bronnen van de Bibliotheek en haar samenwerkingspartners. Om dit te realiseren moet de Bibliotheek bouwen aan waardenetwerken: netwerken van bibliotheekmedewerkers, externe experts en gebruikers. Mensen die hun persoonsgebonden kennis toevoegen, permanent of incidenteel, en daarbij gebruik maken van de bronnen van de openbare bibliotheek, beschikbare kennis op internet, hun eigen kennis en hun sociale netwerken.

* Bron: Visienota Commissie Digitale Bibliotheek

Page 9: Advies sociale media bibliotheken Social Embassy dec 2011

ZONDER INZET VAN SOCIAL MEDIA IS DE VISIE OP DE DIGITALE BIBLIOTHEEK NIET TE REALISEREN

Page 10: Advies sociale media bibliotheken Social Embassy dec 2011

ER WORDT VOLOP GEBOUWD AAN DE ONTWIKKELING VAN DE BIBLIOTHEEK

Maar de realisatie biedt een aantal uitdagingen: 1.  Leden zullen geïnteresseerd en geënthousiasmeerd moeten worden

voor de diensten van de (digitale) bibliotheek.

2.  Het sociale media onderzoek* laat zien dat leden eveneens geënthousiasmeerd moeten worden voor contact met de Bibliotheek in sociale media.

3.  Lokale bibliotheken zullen verder geënthousiasmeerd moeten worden om de digitale ontwikkelingen te omarmen en te benutten.

ER IS EEN GAP TUSSEN ENERZIJDS DE VISIE OP DE DIGITALE BIBLIOTHEEK EN ANDERZIJDS DE ‘READINESS’ VAN ZOWEL LEDEN ALS BIBLIOTHEKEN TEN

AANZIEN VAN DE REALISATIE ERVAN

* Uitgevoerd in het kader van dit traject

Page 11: Advies sociale media bibliotheken Social Embassy dec 2011

HOE REALISEREN WE DEZE DIGITALE VISIE?

Page 12: Advies sociale media bibliotheken Social Embassy dec 2011

DOOR…

SAMENWERKING

PROFESSIONALISERING

ORGANISATIE

Bij professionalisering hoort ook organisatie. Een regierol is weggelegd voor Stichting BNL die enerzijds sturend en anderzijds faciliterend is.

Het is niet zo dat aan alle bibliotheken dezelfde verwachtingen worden gesteld. De gezamenlijke inspanningen zetten de Bibliotheek in een digitaal tijdperk op de kaart.

Een succesvolle inzet van sociale media gaat niet vanzelf. Door professionalisering van de inzet kan er al snel meer voordeel gehaald worden.

Page 13: Advies sociale media bibliotheken Social Embassy dec 2011

MAAR OOK DOOR EEN STAPSGEWIJZE EN PROJECTMATIGE AANPAK

De visie op de digitale bibliotheek kan alleen succesvol worden gerealiseerd wanneer lokale bibliotheken steeds kleine, maar voorwaartse stappen zetten die bijdragen aan de realisatie van de visie. Lokale bibliotheken zijn slechts in staat deze stappen voorwaarts te zetten, wanneer ze dit doen aan de hand van een gefaseerde aanpak, waarbinnen kleine projecten zijn gedefinieerd met concrete project-, leer, en veranderdoelstellingen.

Page 14: Advies sociale media bibliotheken Social Embassy dec 2011

ANALYSE

Page 15: Advies sociale media bibliotheken Social Embassy dec 2011

INTERNE VISIE OP SOCIALE MEDIA: BELANGRIJK, MAAR PRIORITEIT?

•  Het VOB heeft de visie op de digitale Bibliotheek ontwikkeld.

•  In deze visie is de bibliotheek de verbinder van kennis, inhoud en mensen.

•  Bibliotheek.nl ontwikkelt een aantal landelijke voorzieningen die bijdragen aan de realisatie van de (digitale) visie.

•  Bibliotheek.nl ziet een faciliterende rol voor zich weggelegd bij de implementatie van sociale media door lokale Bibliotheken en wil regie voeren over enkele landelijke initiatieven

BNL / VOB

•  Toegevoegde waarde sociale media oa: vergroten van bereik bestaande diensten, dialoog rond dienstverlening en faciliteren van communities op inhoud.

•  Zien een risico in beperkte volwassenheid van lokale Bibliotheken en beperkte (financiële) middelen.

•  Waken daarnaast voor de lokale relevantie van Bibliotheken in een digitaal tijdperk.

•  Zien toegevoegde waarde in ontwikkeling van landelijk beleid en voorzieningen waar lokale bibliotheken van profiteren.

•  Zien in uitrol van sociale media een faciliterende rol voor hen weggelegd.

PSO’S

•  De volwassenheid van de Bibliotheken verschilt sterk.

•  Sommige bibliotheken zijn getransformeerd naar culturele ontmoetingscentra, andere staan nog dichter bij traditionele dienstverlening.

•  Ook in termen van sociale media-volwassenheid verschillen bibliotheken.

•  Niet iedere Bibliotheek is even ver of ziet dezelfde potentie voor digitale en sociale media.

•  Randvoorwaarde is dat de lokale toegevoegde waarde van projecten duidelijk zichtbaar moet zijn voor lokale Bibliotheken.

BIBLIOTHEKEN

Page 16: Advies sociale media bibliotheken Social Embassy dec 2011

INFORMATIE DIE DICHT BIJ DIENSTVERLENING BLIJFT IS MEEST GEWENST DOOR LEDEN Leden van de Bibliotheek zijn fervent sociale media gebruiker. Gemiddeld gebruikt zo’n 70% van de volwassenen en onder jongeren gaat dit percentage richting 90%. Onder volwassenen zijn Facebook, YouTube, Hyves en LinkedIn de populairste platforms. Onder jongeren 12 – 15 is na YouTube Hyves het meest populaire platform. Onder jongeren 15 – 18 is Facebook na YouTube het meest populair. Leden staan niet onverdeeld positief ten opzichte van contact met de Bibliotheek in sociale media. Van de volwassen doelgroep wil 49% van de respondenten op één van de voorgestelde onderwerpen geïnformeerd worden. Onder jongeren wil 80% van de respondenten op één van de onderwerpen geïnformeerd worden. Cultuurgenieters staan het meest open voor contact met de Bibliotheek.

Welke informatie willen leden van de Bibliotheek ontvangen?

51%  

8%  

10%  

11%  

11%  

11%  

11%  

15%  

15%  

18%  

25%  

23%  

12%  

4%  

19%  

9%  

42%  

5%  

40%  

13%  

29%  

34%  

20%  

17%  

22%  

24%  

17%  

41%  

8%  

47%  

30%  

32%  

49%  

0%   20%   40%   60%   80%   100%  

Geen  van  allen  

Tips  over  het  gebruik  van  de  Bibliotheek  

Verwijzingen  naar  recensies  van  kranten  en  magazines  

De  mening  van  andere  mensen  over  boeken,  games,  muziek  en  films  

Evenementen  en  themasessies  bij  de  Bibliotheek  

InformaMe  over  andere  media  zoals  games,  muziek  en  films  

InformaMe  over  exposiMes  /  tentoonstellingen  

Tips  en  aanbevelingen  die  aansluiten  bij  mijn  interesses  voor  boeken,  games,  muziek  en  films  

Mijn  persoonlijke  gebruik  van  de  Bibliotheek  

AcMes  en  aanbiedingen  met  betrekking  tot  boeken,  games,  muziek  en  films  

InformaMe  over  nieuwe  boeken  

15  -­‐  18  jaar  HAVO/VWO  (N  =  119)   12  -­‐  15  jaar  VMBO  (N  =  102)   Volwassenen  (N  =  602)  

10 populairste onderwerpen waarop leden van de Bibliotheek geïnformeerd willen worden

Page 17: Advies sociale media bibliotheken Social Embassy dec 2011

Cultuurgenieters lijken het meest open te staan voor contact met de bibliotheek via sociale media. 60% van hen wil op één van de voorgestelde onderwerpen geïnformeerd worden. Meest gewenst onder cultuurgenieters is informatie over nieuwe boeken (33%), gevolgd door evenementen en themasessies (20%) en tips en aanbevelingen die aansluiten bij mijn interesses voor boeken, games, muziek en films (18%).

16%  

14%  

16%  

9%  

27%  

53%  

16%  

23%  

18%  

14%  

26%  

46%  

9%  

17%  

11%  

10%  

23%  

54%  

15%  

17%  

18%  

20%  

33%  

40%  

2%  

19%  

16%  

5%  

18%  

53%  

8%  

19%  

16%  

8%  

20%  

56%  

12%  

17%  

18%  

13%  

28%  

51%  

16%  

17%  

8%  

12%  

21%  

55%  

0%   20%   40%   60%   80%   100%  

Informatie over exposities / tentoonstellingen

Acties en aanbiedingen met betrekking tot boeken, games, muziek en films

Tips en aanbevelingen die aansluiten bij mijn interesses voor boeken, games, muziek

en films

Evenementen en themasessies bij de Bibliotheek

Informatie over nieuwe boeken

Geen van allen

Zelfstandig Ondernemers (N = 75) Welvarende Genieters (N = 78)

Traditionele Gezinnen (N = 80) Dynamische Gezinnen (N = 88)

Cultuurgenieters (N = 82) Gepensioneerde Gezelligheidszoekers (N = 71)

Stedelingen (N = 77) Studenten en Starters (N = 77)

Page 18: Advies sociale media bibliotheken Social Embassy dec 2011

BEST PRACTICES: KIES EEN ONDERWERP EN FOCUS OP INTERACTIE

Best practices die een duidelijke focus kiezen en investeren in continue aanwezigheid zijn succesvoller: •  Crime zone bouwt een

community rond thrillerliteratuur. •  Bol.com creëert vraag door actief

te bloggen over releases en auteurs.

•  Selexyz ‘lokt’ fans naar de winkels via Foursquare-acties.

Best practices laten zien dat een focus op de community en het stimuleren van interactie loont.

Page 19: Advies sociale media bibliotheken Social Embassy dec 2011

EIGEN INZET: DIVERSITEIT IN VOLWASSENHEID EN SUCCES

De inzet van sociale media door Bibliotheken laat een diffuus beeld zien. Een groot aantal bibliotheken is nog niet actief, een deel zet voorzichtige eerste stappen en een deel is al relatief succesvol. Sociale media worden nog veelvuldig ingezet als PR-kanaal. Nog maar weinig bibliotheken weten echt de dynamiek rond de Bibliotheek inzichtelijk te maken en daaromtrent interactie te creëren. Één merkidentiteit uitstralen kan nog sterker worden doorgevoerd.

Page 20: Advies sociale media bibliotheken Social Embassy dec 2011

DE BIBLIOTHEEK IS VEEL BESPROKEN ONLINE MAAR DRAAGT VEEL ZELF BIJ

Per maand worden er zo´n 15.000 – 20.000 berichten geplaatst online. Naar schatting is 75% van de top 100 auteurs gelieerd aan de Bibliotheek.

Page 21: Advies sociale media bibliotheken Social Embassy dec 2011

CONSEQUENTIES VAN DEZE ANALYSE VOOR DE STRATEGIE

De sociale media-volwassenheid verschilt sterk per bibliotheek. Dit betekent dat we niet van iedere bibliotheek hetzelfde kunnen en mogen verwachten en dat niet iedere bibliotheek even snel mee ontwikkelt. De prioriteit van lokale Bibliotheken ligt in eerste instantie wellicht niet bij de uitrol van sociale media. De geadviseerde strategie zal dan ook toegevoegde waarde moeten laten zien. In een digitale wereld waarin waardenetwerken en themacommunities centraal staan is interactie en community management net zo belangrijk als content. Dit vraagt ook structurele betrokkenheid van medewerkers van Bibliotheken. De bereidheid van leden om geïnformeerd te worden door de Bibliotheek is nog beperkt aanwezig. Leden zullen dus langzaam meegenomen moeten worden in de uitrol van de visie.

Page 22: Advies sociale media bibliotheken Social Embassy dec 2011

SOCIAL MEDIA STRATEGIE

Page 23: Advies sociale media bibliotheken Social Embassy dec 2011

VISIE EN AMBITIE SOCIAL MEDIA

“Sociale media spelen een onmisbare rol in de transitie die de Bibliotheek maakt naar een omgeving waarin waardenetwerken centraal staan. Via sociale media vergroot de Bibliotheek het bereik van en interesse in haar dienstverlening en productaanbod. Daarnaast faciliteert de Bibliotheek thema-communities, waarin lokale bibliotheken en mensen elkaar vinden op inhoud, expertise, kennis en interesse en daar samen waarde creëren. Door deze professionele inzet van sociale media ontstaat vraag naar de diensten van de Bibliotheek en neemt het gebruik toe.”

Page 24: Advies sociale media bibliotheken Social Embassy dec 2011

LEDEN OMZETTEN TOT FAN / VOLGER VERGROOT BEREIK

Vrienden van vrienden van fans / volgers

Vrienden van fans / volgers

Fans / volgers

Leden van de bibliotheek en promoters van het merk zijn eerder geneigd om fan te worden.

Fans en volgers vergroten het bereik naar vrienden van fans en volgers.

41%

20%

32%

7%

0%

23%

20%

34%

19%

3%

20%

21%

29%

18%

13%

0% 25% 50%

Helemaal niet interessant

Niet echt interessant

Neutraal

Een beetje interessant

Zeer interessant

In hoeverre vindt u het interessant om fan of vriend te worden van de Bibliotheek in sociale media?

Promoter

Passive

Detractor

Page 25: Advies sociale media bibliotheken Social Embassy dec 2011

STICHTING BNL BEGELEIDT LOKALE BIBLIOTHEKEN EN KETENPARTNERS

Nog niet alle bibliotheken zijn in het begin al klaar om de transitie naar het faciliteren van waardenetwerken en themacommunities te maken. Er is veel winst te behalen door alle Bibliotheken op een professionele wijze aanwezig te krijgen in sociale media en daarmee het bereik en de afzetmarkt van de Bibliotheek op het gebied van bestaande dienstverlening te vergroten. Een grote groep bibliotheken zal getraind moeten worden in de digitale visie en de sociale media-strategie.

STICHTING BNL NEEMT EEN FACILITERENDE EN STURENDE ROL IN DE STAPSGEWIJZE REALISATIE VAN DEZE SOCIAL MEDIA-STRATEGIE.

Page 26: Advies sociale media bibliotheken Social Embassy dec 2011

IN DRIE FASEN GROEIT DE BIBLIOTHEEK RICHTING WAARDENETWERKEN

1# Luisteren & Leren

Basisvoorzieningen treffen en lokale bibliotheken opleiden / aansluiten op de digitale visie. Doel Vergroten kennisniveau en acceptatie van sociale media binnen Bibliotheken Verlagen lokale inspanning / investering door aantal basisvoorzieningen centraal aan te bieden

2# Participeren

Lokale bibliotheken benutten op professionele wijze sociale media. Centrale inzet van social media door de Bibliotheek op enkele landelijke thema’s. Centraal aanbod van producten en diensten aan lokale Bibliotheken ter professio-nalisering inzet sociale media Doel Vergroten van bereik en afzet van (lokale) dienstverlening van Bibliotheken. Professionalisering van bestaande inzet door lokale Bibliotheken.

3# Initiëren

Bibliotheken faciliteren (lokale) waardenetwerken (en thema-communities) waarin De Bibliotheek spil is in een dynamisch netwerk waarin geïnteresseerden elkaar vinden op inhoud en offline en online samenkomt. Doel Verbreden van het bereik en de interesse in dienstverlening van de Bibliotheken. Claimen positie tussen overheid en burger

Page 27: Advies sociale media bibliotheken Social Embassy dec 2011

NIET ALLE BIBLIOTHEKEN DOORLOPEN ALLE FASEN

50  

100  

150  

2# P

artic

iper

en

Aantal  bibliotheken  

Page 28: Advies sociale media bibliotheken Social Embassy dec 2011

MAAR GEZAMENLIJK PROFITEREN ALLE BIBLIOTHEKEN

•  Vergroten van bereik en afzetmarkt van producten, diensten en inhoud van de Bibliotheek. •  Versterking van het merkimago. •  Professionalisering van sociale media-inzet door Bibliotheken.

Merkdoelstellingen

•  Top 10 meest gevolgde partijen in sociale media (bron: conceptvisie digitale bibliotheek) – geaggregeerd.

•  Toename van bezoek naar bibliotheek.nl. •  167 Bibliotheken getraind in de digitale visie; 125 Bibliotheken professioneel aanwezig; 50

Bibliotheken die één of meerdere waardenetwerken faciliteren.

Operationele doelstellingen

•  Verbetering communicati •  Snellere dienstverlening op eigentijdse wijze •  Deelname in online dialogen •  Herwinnen van “verdwenen” doelgroepen

Klantdoelstellingen

Page 29: Advies sociale media bibliotheken Social Embassy dec 2011

SAMENWERKING BNL, LOKALE BIBLIOTHEKEN EN DERDE PARTIJEN

Stichting Bibliotheek.nl (faciliteert, stimuleert, regisseert)

Lokale bibliotheken (realiseert)

Derde partijen (Extern / PSO’s)

Derde partijen (Extern / PSO’s)

• Training / Inspiratie • Monitoring / service • Advisering / begeleiding • Functionaliteiten / toolkits • Algemene Content(database) • Activaties / campagnes • Toegang / ontsluiting

• Uitvoering • (lokale) content •  Interactie / activatie • Thema-communities

• Advisering / begeleiding

• Uitrol • Functionaliteiten • Content

Leden / community

• Toegang • Participatie

Leden / community

• Toegang • Participatie

Page 30: Advies sociale media bibliotheken Social Embassy dec 2011

1# LUISTEREN & LEREN

In de eerste fase worden lokale Bibliotheken getraind in de nieuwste digitale ontwikkelingen en meer concreet in het opdoen van kennis van de digitale visie van de Bibliotheek en de rol die lokale Bibliotheken zullen gaan spelen in de realisatie hiervan (toolkit, handvatten, content, activatie en conversie). Stichting Bibliotheek.nl ontwikkelt in deze eerste fase de trainingen en werkt samen met PSO’s aan de uitvoering ervan. Daarnaast worden op landelijk niveau online monitoring en de basisfunctionaliteiten (tools en 1e lijnssupport) voor service via social media aangeboden (definitieve keuze voor service via social media na live gang publiekscampagne en bibliotheek.nl). Tot slot wordt op landelijk niveau een content-database ontwikkeld waarin algemene sociale media-content wordt aangeboden aan lokale bibliotheken.

Page 31: Advies sociale media bibliotheken Social Embassy dec 2011

2# PARTICIPEREN

In deze tweede fase gaan Bibliotheken op een professionele wijze sociale media inzetten ter vergroting van het bereik en de afzetmarkt van het bestaande productaanbod en de dienstverlening. Te denken valt aan het vergroten van het bereik voor evenementen, het online zichtbaar maken van de offline dynamiek binnen de bibliotheek, aandacht vragen voor producten, diensten en services etc. Stichting BNL ontwikkelt een aantal producten, tools, adviezen en ideeën waarin lokale bibliotheken snel sociale media kunnen inzetten op een professionele manier en meer kunnen gaan profiteren van de voordelen die sociale media bieden. Daarnaast maakt Stichting BNL enkele landelijke initiatieven succesvol. Hieronder valt onder meer het uitrollen van een sociale media-huisstijl, ideeën voor het maken van content en het aanbieden van content, advisering over groei van fanbases en vergroten van bereik, activatie van communities etc.

Page 32: Advies sociale media bibliotheken Social Embassy dec 2011

SAMENHANG LANDELIJKE EN LOKALE PLATFORMS

Dialoog Dialoog

Dialoog Dialoog

WWW

SOCIAL

BIBLIOTHEEK.NL LOKALE WEBSITES BIBLIOTHEKEN

Sociale laag (lokale) thema-communities Sociale laag

Sociale kanalen (Facebook, Twitter, Hyves)

(@bibliotheek, @literatuurplein)

Sociale kanalen (Facebook, Twitter, 4SQ)

LANDELIJK LOKAAL

Landelijke Content

Traffic

Landelijke content, traffic

Lokale content, traffic

Lokale Content

Traffic

Landelijke content, traffic

Lokale content, traffic

Page 33: Advies sociale media bibliotheken Social Embassy dec 2011

3# INITIËREN

In de derde fase gaan Bibliotheken waardenetwerken en thema-communities bottom up faciliteren die dicht bij de lokale dienstverleningen van de Bibliotheek liggen. Wanneer lokale bibliotheken deze waardenetwerken zelf initiëren, brengen zij de visie op de bibliotheek in het digitale tijdperk in de praktijk. Lokale bibliotheken faciliteren rond haar producten, diensten, inhoud en kennis in samenwerking met bibliotheek.nl en (keten)partners lokale communities en waardenetwerken rond thema’s die voor de bibliotheek relevant zijn en waarin online en offline wordt verbonden. De dynamiek binnen de bibliotheek staat centraal. Stichting Bibliotheek.nl faciliteert in deze fase met (trainingen op het gebied) community management, voorbeeld campagnes en functionaliteit en initieert zelf landelijke, algemene themacommunities. De focus ligt hier in deze themacommunities nadrukkelijk op dialoog en community management en niet alleen op functionaliteit, zenden en redactie.

Page 34: Advies sociale media bibliotheken Social Embassy dec 2011

VARIATIES OP WAARDENETWERKEN

Lokale thema’s Lokale bibliotheken

Landelijke thema’s Lokale bibliotheken (digitale etalages)

Bibliotheek sluit aan bij bestaande

waardenetwerken

•  Lokale bibliotheken faciliteren lokale thema-communities

Voordelen •  Lokale relevantie

Bibliotheek benadrukt

•  Duidelijke stempel van Bibliotheek

Nadelen •  Schaalbaarheid •  Succesvol maken is

moeilijk

•  Lokale bibliotheken faciliteren landelijke thema-communities (vergelijkbaar met digitale etalages nu)

Voordelen •  Duidelijke stempel

van Bibliotheek •  Met grote thema’s

makkelijker schaal te realiseren

Nadelen •  Wat is lokale

relevantie Bibliotheek?

•  Bibliotheek sluit aan bij reeds bestaande (digitale) netwerken.

•  Stelt haar collectie beschikbaar

Voordelen •  Legt minder druk op

community management Bibliotheken

Nadelen •  Stempel Bibliotheek

ontbreekt

Advies

Page 35: Advies sociale media bibliotheken Social Embassy dec 2011

Waardenetwerken / thema-communities

WAARDENETWERKEN: LOKALE KENNIS EN INHOUD STAAN CENTRAAL

Interesse

Aanbod

Publiek Publiek

Regisseur vanuit BNL

Persoonlijk

Page 36: Advies sociale media bibliotheken Social Embassy dec 2011

EVENALS DIALOOG, INTERACTIE EN INHOUD

ZENDEN DIALOOG

REDACTIE INTERACTIE

PRODUCTEN & DIENSTEN CENTRAAL

INHOUD, GEBEURTENISSEN EN CONTENT CENTRAAL

VAN NAAR

Page 37: Advies sociale media bibliotheken Social Embassy dec 2011

VOORBEELD: MIDDELBURG DRONK

Page 38: Advies sociale media bibliotheken Social Embassy dec 2011

EERSTE IMPLEMENTATIE DIGITALE ETALAGES IS EEN GOEDE AANZET

Pluspunten •  Lokaal ondersteund •  Eerste vormen van redactie /

community management •  Eerste integratie met social

media

Advies voor uitbreiding •  Uitbreiden met (lokaal

geïnitieerde) thema’s •  Toevoegen interactie-

mogelijkheden •  Activatie / community

management op thema’s •  Standaardisatie inzet social

media over thema’s heen •  Koppeling offline / online •  FB Connect / FB Open Graph

Page 39: Advies sociale media bibliotheken Social Embassy dec 2011

11,92  cm  

DOORONTWIKKELING VAN DIGITALE ETALAGES NAAR WAARDENETWERKEN

Bibliotheek.nl (toegangspoort & aggregator)

(lokale) thema-communities & digitale etalages

Community management per thema

Weblogs Wikis Forums

Twitter Facebook Content

3rd party content en

functieproviders

Offline gebeurtenissen

Page 40: Advies sociale media bibliotheken Social Embassy dec 2011

BEST PRACTICE: FACEBOOK / SOCIAL PAGE STRUCTUUR

Een landelijke Bibliotheek pagina op Facebook. Lokale bibliotheken eigen presence. (Lokale) themacommunities eigen presence. Overzicht van alle pagina’s binnen het domein van de Bibliotheek op algemene Bibliotheek pagina. Fans tellen bij elkaar op. Content landelijk op basis van “cherry picking”.

Page 41: Advies sociale media bibliotheken Social Embassy dec 2011

CONTENT WAAR KAN DE BIBLIOTHEEK HET OVER HEBBEN?

Page 42: Advies sociale media bibliotheken Social Embassy dec 2011

TOELICHTING OP CONTENT

Van oorsprong heeft de Bibliotheek waanzinnig veel content tot haar beschikking. Een deel van die content is bibliotheekoverstijgend relevant, een deel van die content is lokaal relevant. Een deel van die content staat dichtbij de “traditionele” dienstverlening van de Bibliotheek, een deel van die content staat dichter bij de visie omtrent waarde-netwerken en thema-communities. Stichting Bibliotheek.nl zal landelijk algemeen relevante content ontwikkelen die lokale Bibliotheken kunnen gebruiken. Daarnaast kunnen lokale Bibliotheken ook zelf content ontwikkelen of ontsluiten. Aan de hand van een gelaagd model en voorbeelden wordt een voorstel gedaan voor relevante contentgebieden.

Page 43: Advies sociale media bibliotheken Social Embassy dec 2011

               

services  

abonnement  

verlengen  

boetes  etc.  

lenen  

reserveren  

     Bibliotheek    

BASISDIENSTVERLENING

Page 44: Advies sociale media bibliotheken Social Embassy dec 2011

BEST PRACTICE - BASISDIENSTVERLENING

Communicatie over de basisdienstverlening, zoals (de mogelijkheden tot) reserveren, lenen, boetes, abonnementen etc

Page 45: Advies sociale media bibliotheken Social Embassy dec 2011

product/collec/e  

boeken  

games  

Mjdschri[en  etc.  

muziek  

ebooks  

               

services  

abonnement  

verlengen  

boetes  etc.  

lenen  

reserveren  

     Bibliotheek    

PRODUCT- EN DIENSTAANBOD

Page 46: Advies sociale media bibliotheken Social Embassy dec 2011

BEST PRACTICE – PRODUCT- EN DIENSTAANBOD

Algemene communicatie en interactie over het lokale aanbod.

Page 47: Advies sociale media bibliotheken Social Embassy dec 2011

beleving  rondom  lezen/media  

(lokale)  evenementen  

thema  weken  

(landelijke)  acMes  

lees-­‐  vaardigheid  product/collec/e  

boeken  

games  

Mjdschri[en  etc.  

muziek  

ebooks  

               

services  

abonnement  

verlengen  

boetes  etc.  

lenen  

reserveren  

     Bibliotheek    

BELEVING ROND VOORZIENINGEN EN DIENSTEN

Page 48: Advies sociale media bibliotheken Social Embassy dec 2011

BEST PRACTICE – BELEVING ROND VOORZIENINGEN EN DIENSTEN

Aandacht geven voor, tijdens en na evenementen leidt tot: •  zichtbare inhoudelijke relevantie, •  duidelijker etaleren van

dynamiek en •  zelfs tot betrokkenheid vanuit de

community.

Page 49: Advies sociale media bibliotheken Social Embassy dec 2011

maatschappelijke  en  culturele  thema’s  

historie  

cultuur  

burgerschap  

duurzaamheid  etc.  

opvoeding  

FACILITEREN (LOKALE) THEMA- COMMUNITIES beleving  rondom  lezen/media  

(lokale)  evenementen  

thema  weken  

(landelijke)  ac/es  

lees-­‐  vaardigheid  product/collec/e  

boeken  

games  

Mjdschri[en  etc.  

muziek  

ebooks  

               

services  

abonnement  

verlengen  

boetes  etc.  

lenen  

reserveren  

     Bibliotheek    

Page 50: Advies sociale media bibliotheken Social Embassy dec 2011

BEST PRACTICE – MAATSCHAPPELIJKE & CULTURELE THEMA’S

Page 51: Advies sociale media bibliotheken Social Embassy dec 2011

ACTIVATIE

Page 52: Advies sociale media bibliotheken Social Embassy dec 2011

BENUT SOCIAL MEDIA IN LANDELIJKE PUBLIEKSCAMPAGNE

In 2012 is een landelijke publiekscampagne gepland om de nieuwe merkpositionering op de kaart te zetten. Dit is een goed moment om ook de aanwezigheid van de Bibliotheken in sociale media en hun rol in digitale waardenetwerken onder de aandacht te brengen. Deze campagne kan veel goodwill kweken bij leden en de mogelijkheden van de Bibliotheek beter onder de aandacht brengen. De verwachting is dat een dergelijke campagne ook de animo voor de Bibliotheek vergroot. Door social media hierin te positioneren kan ook de animo voor deze initiatieven worden vergroot. De exacte koppeling van social media binnen deze publiekscampagne moet in een later stadium uitgevoerd worden.

Page 53: Advies sociale media bibliotheken Social Embassy dec 2011

ACTIVATIE CAMPAGNE LOKALE BIBLIOTHEKEN

IDEE We lanceren een landelijke, op medewerker gerichte campagne waarin we op zoek gaan naar de passies van lokale bibliothecarissen. Wat houdt hen bezig tijdens en naast het werk? Uit deze inzendingen filteren we die inhoudelijke inzendingen die dicht bij de dienstverlening van de Bibliotheek liggen. Uit deze groep selecteren we die mensen die het leuk vinden om rond hun passie een themacommunity te faciliteren. DOEL & RESULTAAT Medewerkers activeren en enthousiasmeren voor het idee van thema-communities. Tenminste 50 bibliothecarissen vinden die als onderdeel van hun werk dergelijke communities zouden willen (en kunnen) faciliteren. Thema-communities die dicht bij de Bibliotheek liggen en gerund worden door mensen met inhoudelijke passie (geen sociale media-passie).

Page 54: Advies sociale media bibliotheken Social Embassy dec 2011

PROJECTEN

Page 55: Advies sociale media bibliotheken Social Embassy dec 2011

PROJECTEN PER FASE Fase 1# Luisteren / Leren 2# Participeren 3# Initiëren

Doelen Basisvoorzieningen treffen en lokale bibliotheken opleiden / aanhaken.

Lokale bibliotheken op een zeker professioneel basisniveau aanwezig.

Sociale media benut voor vergroten van bereik / afzetmarkt van diensten

De Bibliotheek faciliteert waardenetwerken en themacommunities.

Lokale bibliotheken verbinden en inspireren op inhoud en thema’s

Projecten Selectie centrale monitoring oplossing

Uitwerking governance model nationaal / lokaal model voor monitoring / service / community management

Ontwikkelen training / inspiratiesessie digitale / sociale media-strategie voor lokale bibliotheken

Ontwikkelen sociale media-toolkit

Ontwikkelen sociale media-policy / conversation guide

Ontwikkelen nieuwe competentieprofielen

Community plan voor landelijke kanalen

Inrichten social media-kanalen lokale Bibliotheken / uitrollen sociale media-toolkit

Aansluiten lokale bibliotheken op monitoring en service

Optimalisatie van bestaande inzet lokale bibliotheken (advisering over content, marketing, activaties / campagnes, organisatorische inbedding)

Community management / activatie landelijke kanalen

Activatie project lokale bibliothecarissen die themacommunities gaan runnen

Uitbreiding sociale functies bibliotheek.nl ter ondersteuning thema-communities

Met Bibliotheken opzetten van themacommunities

Optimalisatie van inzet themacommunities (advisering over content, community-management, marketing, activaties, campagnes etc)

Page 56: Advies sociale media bibliotheken Social Embassy dec 2011

ORGANISATIE

Page 57: Advies sociale media bibliotheken Social Embassy dec 2011

ORGANISATIE

Creatie van content landelijk belegd: •  landelijk wordt algemene content geproduceerd die door lokale

bibliotheken kan worden doorgeplaatst. •  Lokale content wordt landelijke doorgeplaatst naar centrale presence. Lokale bibliotheken zijn verantwoordelijk voor lokale inzet en themacommunities. Bibliotheek.nl faciliteert.

Page 58: Advies sociale media bibliotheken Social Embassy dec 2011

KALENDER

Luisteren

Participeren

Initiëren

2012 2013

•  Voorbereiden trainingen •  Opzetten basisvoorzieningen / monitoring

•  Uitrol Trainingen •  Uitrol basisvoorzieningen / monitoring •  Publiekscampagne

•  Uitrol / aansluiten lokale bibliotheken

•  Interne activatiecampagne

•  Uitrol lokaal geïnitieerde themacommunities

•  Uitbreiding functionaliteiten digitale etalages

•  “Lancering” landelijke themacommunities

Page 59: Advies sociale media bibliotheken Social Embassy dec 2011

DANK!

Martin Kloos Sr. Strateeg [email protected] 020-4350294

Vivian Opsteegh Managing Director [email protected] 020-4350296