ADMB Info augustus 2012

36
DRIEMAANDELIJKS - JAARGANG 57 - NUMMER 3 - AUGUSTUS 2012 HOOFDKANTOOR: SINT-CLARASTRAAT 48, 8000 BRUGGE - AFGIFTEKANTOOR: GENT X - P 409699 WWW.ADMB.BE “Passie voor jeugdbeweging bindt ons personeel” Kaat De Smet (Chiro) en Toon Fonteyne (KSJ-KSA-VKSJ) Continuïteit zorgt voor sterke resultaten Cercle Brugge managing director Yvan Vandamme en voorzitter Paul Vanhaecke

description

Bedrijfsmagazine van HR-dienstengroep ADMB.

Transcript of ADMB Info augustus 2012

Page 1: ADMB Info augustus 2012

DriemaanDelijks - jaargang 57 - nummer 3 - augusTus 2012Hoofdkantoor: Sint-ClaraStraat 48, 8000 Brugge - afgiftekantoor: gent X - P 409699www.admb.be

“Passie voor jeugdbeweging bindt ons personeel”Kaat De Smet (Chiro) enToon Fonteyne (KSJ-KSA-VKSJ)

Continuïteit zorgt voor sterke resultaten

Cercle bruggemanaging director Yvan Vandamme

en voorzitter Paul Vanhaecke

Page 2: ADMB Info augustus 2012

inlichtingen en inschrijvingen op onze nieuwe websiteWWW.BRUGGEBUSINESSSCHOOL.BE

CAMPUS KHBOXaverianenstraat 10, B-8200 BruggeT 050 305 192: Ann Maeckelberghe

GSM 0495 321 485: Gilbert Van NieuwenhuyzeT 050 305 204: Nikolas Cloet

[email protected]

EXPERT CLASS HUMAN RESOURCES

Programmadirecteur: Kurt Boelens, directeur ADMB HR Services

Deze opleiding richt zich tot de vele professionals die actief zijn in de wereld van HR en die op zoek zijn naar een opleiding waarbij zij enerzijds theoretische kennis kunnen opdoen en anderzijds praktische ervaringen uitwisselen met collega’s.

Doelgroep: HR-verantwoordelijke in de KMO, HR Offi cer, Payroll Offi cer, HR consultant, medewerkers van de personeelsdienst, van interimkantoren, van sociale secretariaten en van selectiekantoren.

ASSOCIATIE K.U. LEUVEN

De opleidingen aan Brugge Business School bieden alle elementen voor het uitbouwen van een succesvolle carrière: kennis, vaardigheden en netwerking.

De aangeboden programma’s bestaan uit een gezonde mix van theoretische invalshoeken en praktische inzichten. Specialisten uit het bedrijfsleven stellen, in overleg met de directie en de programmadirecteurs, de opleidingen samen en kiezen de docenten.

in samenwerking met ADMB HR Services

PROGRAMMA

Eerste jaar· HR Fundamentals (24 uur)· Sociaal Recht I (24 uur)· Arbeidsmarkt en Actoren (24 uur)· Human Talent Management I (24 uur)

Tweede jaar· Bedrijfspsychologie (24 uur)· HR Tools en e-HRM (12 uur)· Sociaal recht II en personeelsadministratie (21 uur) · Human Talent Management II (15 uur)· HR & Employer Branding (12 uur)

PRAKTISCH

Locatie KHBO Brugge, Xaverianenstraat 10, B-8200 Brugge

Startdatum23 november 2012Sessies telkens op vrijdagavond en zaterdagmorgen

Prijs 1.800 euro, 50% subsidie Vlaamse Overheid indien betaling met KMO-portefeuille

adADMB-297x210-0622.indd 1 06/07/12 13:24

Page 3: ADMB Info augustus 2012

INHOUd

Beste lezer,

Medio 2012 …De periode die voorafgaat aan de ‘zomer’ is voor heel wat ondernemingen en organisaties een moment om in hun algemene vergadering het voorbije boekjaar te evalueren en al een grondige tussentijdse stand van zaken op te maken van het lopende jaar. In groep ADMB is dat niet anders. Wij kunnen terugblikken op een stevige omzetgroei in 2011. Bovendien zagen heel wat nieuwe projecten en plannen het licht, én bereikten wij de kaap van 1.100 enthousiaste medewerkers. Ik wil u, onze klant, dan ook oprecht bedanken voor uw vertrouwen in onze groep. Deze mooie resultaten bieden ons de mogelijkheid om verder te investeren in de versterking van onze dienstverlening voor u.

Ondernemen, maar dan andersIn dit nummer vindt u naar prille traditie opnieuw enkele getuigenissen van bedrijfsleiders en ondernemers als sterke aanvulling op de adviesrubrieken over nieuwe wetgeving of andere HR-topics. Deze keer geven wij graag het woord aan enkele ‘atypische’ ondernemingen, waarvan de activiteiten en doelstellingen verder gaan dan het zuiver economische. Zo gunnen wij u, in deze periode van de vele zomerkampen, graag een blik achter de HR-schermen van de Chiro-groep en de KSJ-KSA-VKSJ. Daarnaast geeft voetbalvereniging Cercle Brugge het startschot voor het nieuwe seizoen.

MiddelpuntRecent hielden wij ‘ADMB Social Invest’ boven de doopvont. Dit is een fonds waarmee onze groep de zorgsector wil ondersteunen bij de bouw van nieuwe immoprojecten. ADMB Social Invest werd opgericht vanuit de visie dat het tot onze maatschappelijke opdracht behoort om de waarde(n)volle social profitsector - waarin wij als HR-dienstverlener een steeds prominentere rol opnemen - een steuntje in de rug te geven. Verderop kan u in avant-première alvast een blik werpen op ‘Middelpunt’, het eerste project waar ADMB Social Invest aan meebouwt. Middelpunt wordt vanaf volgende zomer een uniek vakantieverblijf in Middelkerke voor mensen met een specifieke zorgvraag of beperking.

Tot slot wil ik aan al wie vakantie in het vooruitzicht heeft of er vandaag al van geniet, een deugddoend ‘zalig nietsdoen’ toewensen. Wie op dit moment al terug aan de slag is, wens ik nu al een succesvol nieuw werkjaar.

Veel leesplezier!

Philip Van Eeckhoutegedelegeerd bestuurder ADMB

Hebt u vragen of suggesties?U kan onze gedelegeerd bestuurder bereiken via [email protected]

Redactieadres: Sint-Clarastraat 48 - 8000 Brugge - tel. 050 474 111 - fax 050 474 110 Redactie: Ph. Van eeckhoute, k. Boelens, e. Braet, l. daeninck, M. debruyckere, k. defoor, P. Pirard, l. fiers, P. godelie, o. gustin, l. Hoste, H. Jonckheere, S. lemaire, V. lenssen, g. Van de Maele, r. Vanden Bussche, P. Jonckheere, d. Van loocke, S. Vansieleghem, d. Vantornout, n. Van kerschaver, B. decoster, J. Beyens - Eindredactie: P. Staelens - Verantwoordelijke uitgever: Ph. Van eeckhoute, p.a. Sint-Clarastraat 48, 8000 Brugge - Foto’s: Studio dann, alain Creytens, Jan darthet Vormgeving: kliek Creatieve Communicatie - Druk: roularta - Oplage: 89.000 ex.lid van VukPP. Vroeger verschenen artikels uit adMB info zijn te raadplegen op www.admb.be

COVeR“Passie voor jeugdbewegingbindt ons personeel” . . . . . . . . . . . . 10 Continuïteit zorgt voor sterke resultaten Cercle Brugge . . . . . . . . . 14

VOOR de weRkgeVeREuropese jaarlijkse vakantie . . . . . . . .4Educatief verlof . . . . . . . . . . . . . . . . . . .6Zelfopgeleide medewerkers zijn mijn beste medewerkers . . . . . . . . . 26

PReVeNTIe eN beSCHeRmINgNiet te warm, niet te koud . . . . . . . . .8Weg met de archiefkasten . . . . . . . . .9

admb awaRd . . . . . . . . . . . . . . 13

admbeeld . . . . . . . . . . . . . . . . . 16

IN de kIJkeRMiddelpunt . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 18

VeRzekeRINgeNVier vragen en antwoorden . . . . . . 20Aanvullend pensioen . . . . . . . . . . . 21

VOOR de zelFSTaNdIgeWerken na uw werk . . . . . . . . . . . . 22

kINdeRbIJSlagWaarom krijg ik (soms) minder kinderbijslag dan mijn buren? . . . . . . 23

zIekTeVeRzekeRINgArbeidsongeschiktheid . . . . . . . . . . 24Mijn kind, gewoon bijzonder . . . . . 25

OPleIdINgeN . . . . . . . . . . . . . . . 27

NUTTIge CIJFeRSRSZ-bijdragen en data . . . . . . . . . . . 28Memo voor de werkgever . . . . . . . . 30Gezinsbijslag werknemers . . . . . . . 31Tegemoetkoming aangehandicapten . . . . . . . . . . . . . . . . . 32Enkele nuttige pensioenbedragen . 32Toegelaten activiteitgepensioneerden . . . . . . . . . . . . . . . 33Dagvergoeding zelfstandigen . . . . . 34Index . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 34

adReSSeNAdressen kantoren . . . . . . . . . . . . . . 35

COlOFON

s Philip Van Eeckhoute gedelegeerd bestuurder ADMB

“Verder investeren in onze dienstverlening voor u, onze klant”

Nr 3 - augustus 2012 > 3

Page 4: ADMB Info augustus 2012

VOOR de weRkgeVeR

Iedere werknemer heeft recht op vier weken betaalde vakantie. In de praktijk lukt dit echter niet voor heel wat werknemers. Denk maar aan iemand die momenteel in de privé werkt, maar vorig jaar nog werkzaam was bij de overheid. Daarom werd onder Europese druk de zogenaamde ‘Europese vakantie’, opgenomen in de Belgische wetgeving.

europa versus Belgiëeuropa stelt dat iedere werknemer recht heeft op vier weken jaarlijkse vakantie met behoud van loon.in België worden de wettelijke vakantierechten berekend overeenkomstig de prestaties in het vakantiedienstjaar. dit is het jaar voorafgaand aan het vakantiejaar. Het vakantiejaar is het jaar waarin de opgebouwde vakantiedagen opgenomen kunnen worden en er in verhou-ding tot deze vakantiedagen enkel en dubbel vakantiegeld uitbetaald wordt.de europese Commissie merkte op dat er in België wel recht is op vier weken betaalde jaarlijkse vakantie maar dat er door het onder-scheid tussen vakantiejaar en vakantiedienst-jaar voorwaarden verbonden worden aan dit vakantierecht. Zo zal een werknemer die in het vakantiedienstjaar volledig werkloos was nooit recht hebben op vier weken jaarlijkse vakantie in het vakantiejaar.onder druk van europa werd bijgevolg de euro-pese jaarlijkse vakantie, voluit de ‘aanvullende vakantie bij begin van activiteit of activiteither-vatting’, geïntroduceerd in het Belgische recht. Het betreft een aanvullende vakantie die bere-kend wordt op basis van het jaar van activiteit, dus op basis van de prestaties in het vakantie-jaar. de in aanmerking komende werknemers zijn niet verplicht de europese vakantie op te nemen. Het gaat met andere woorden om een vakantierecht en niet om een vakantieplicht.

een weTTelijke Basis voor De europese vakanTiePer periode van drie maanden activiteit in het kalenderjaar van aanvatten of hervatten van een tewerkstelling is er recht op een week aanvullende vakantie, op te nemen vanaf de laatste week van de betreffende periode van drie maanden.Voor deze vakantie voorziet de wet dat de werknemer recht heeft op zijn normaal loon

en dat dit europees vakantiegeld gefinan-cierd wordt door een aftrek op het wettelijk dubbel vakantiegeld. kortom, de europese vakantie is in wezen onbezoldigd.Het koninklijk Besluit van 19 juni 2012 voert de basisregel verder uit en voorziet naast een toepassingsgebied voor de europese jaarlijkse vakantie ook concrete regels voor arbeiders en bedienden.

voor wie?iedere werknemer die niet beschikt over vier weken wettelijke vakantie en die een acti-viteit aanvat of hervat, heeft na uitputting van de dagen wettelijke jaarlijkse vakantie recht op europese jaarlijkse vakantie voor zover deze werknemer in het vakantiejaar gedurende een minimumperiode tewerk-gesteld wordt. deze minimumtewerkstel-ling wordt de “aanloopperiode” genoemd en beslaat een periode van minstens drie maanden dewelke gepresteerd kan worden bij één of bij meerdere werkgevers en die niet doorlopend hoeft te zijn.Met aanvatten wordt bedoeld elke activiteit van een werknemer die in het vakantie-dienstjaar nooit, geheel of gedeeltelijk, onderworpen is geweest aan de wetten jaarlijkse vakantie. Het gaat met andere woorden over de werknemers die voor het eerst in de privésector tewerkgesteld wor-den. geviseerd zijn de werknemers die een beroepsactiviteit als loontrekkende aanvat-ten en de werknemers die in het vakantie-

dienstjaar het ambtenarenstatuut hadden, een zelfstandige activiteit uitoefenden, of in het buitenland werkzaam waren.een activiteit hervatten wil zeggen dat de werknemer terug aan de slag gaat na een periode van volledige werkloosheid, vol-ledige arbeidsongeschiktheid, verlof zonder wedde of na een periode van voltijdse schorsing van de arbeidsovereenkomst die aanleiding gaf tot het berekenen van vertrekvakantiegeld.

europese jaarlijkse vakanTie voor arBeiDers …Het europees vakantiegeld bedraagt voor een arbeider 7,69% van de lonen van de periode die recht geeft op europese vakan-tie gevraagd door de werknemer. Het loon waarop dit percentage berekend wordt, kan eventueel vermeerderd worden met een fic-tief loon voor de onbetaalde gelijkgestelde afwezigheidsdagen.de rijksdienst voor Jaarlijkse Vakantie of het bevoegd vakantiefonds betaalt het europees vakantiegeld uit via overschrijving uiterlijk in de loop van het kwartaal volgend op het kwartaal van de opname van de europese vakantie. er wordt pas overgegaan tot uitbetaling nadat de arbeider hiertoe een aanvraag gericht heeft aan de rijksdienst voor Jaarlijkse Vakantie of het bevoegd vakantiefonds, door gebruik te maken van een door het Beheerscomité van de rijksdienst voor Jaarlijkse Vakantie goedgekeurd modelformulier.

Een weekje Belgische kust of mag het dit jaar iets verder zijn? De Europese jaarlijkse vakantie

s Lies Denolf Juridisch adviseur

ADMB Studiedienst

4 > Nr 3 - augustus 2012

Page 5: ADMB Info augustus 2012

VOOR de weRkgeVeR

“De maatregel is onder meer bedoeld voor de werknemers die in het vakantiedienstjaar ambtenaar of zelfstandige waren of in het buitenland gewerkt hebben.”

Het uitbetaald europees vakantiegeld wordt naderhand afgetrokken van het wettelijk vakantiegeld dat uitbetaald wordt het jaar volgend op het opnemen van de aanvullende vakantie. Slechts 50% van het wettelijk jaarlijks vakantiegeld komt in aanmerking voor de toepas-sing van deze aftrek.de europese vakantieduur voor een arbeider wordt berekend overeenkomstig de tabel die ook als basis dient voor de berekening van de wettelijke vakantiedagen. Meer bepaald zal de europese vakantieduur berekend worden overeenkomstig de prestaties van het vakantiejaar waarna de wettelijke vakantiedagen van dit resultaat afgetrokken zullen worden.

ook de tabel voor de berekening van zowel de wettelijke als europese vakantiedagen heeft een wijziging ondergaan. de wet voorzag een week europese vakantie per periode van drie maanden activiteit. aangezien drie maanden activiteit ongeveer bestaan uit 65 arbeids-dagen, werd in de tabel een vakantierecht van vijf vakantiedagen gekoppeld aan minstens 64 arbeidsdagen in plaats van de vroegere 67 arbeidsdagen.

… en ook voor BeDienDeneen werkgever betaalt aan zijn bediende europees vakantiegeld gelijk aan een bedrag dat overeenstemt met het normaal loon. Het europees vakantiegeld wordt nadien in mindering gebracht van het dubbel vakantiegeld in dienst van het jaar dat volgt op de opname van de europese vakantie en van de eventuele volgende jaren, of van het dubbel vertrekvakantiegeld indien er voor de uitbetalingsdatum van het dubbel vakantiegeld vertrekvakantiegeld berekend wordt.Het vakantie-attest zal voortaan twee bijkomende vermeldingen moeten bevatten: enerzijds de brutobedragen van het uitbetaald europees vakantiegeld en anderzijds het aantal dagen europese vakantie dat de bediende reeds opgenomen heeft alsook het arbeids-stelsel waarin deze vakantiedagen opgenomen werden.Het europees vakantierecht wordt voor een bediende anders berekend naargelang het de aanloopperiode (van drie maanden) of de periode ná de aanloopperiode betreft. in de aanloopperiode is er een vakantie-recht van zes dagen in het zesdagenstelsel dat omgerekend wordt voor een bediende die in een ander arbeidsstelsel werkt. deze vakantieweek mag ten vroegste opgenomen worden vanaf de laatste week van de aanloopperiode. na de aanloopperiode opent iedere gewerkte maand een recht van twee vakantiedagen in een zesdagenstelsel. ook hier wordt het vakantierecht herleid bij een tewerkstelling in een ander arbeidsstelsel. Zo zal een bediende die een activiteit aanvat op 1/7/12 in 2012 recht hebben op tien dagen europese vakantie.

vanaf wanneerde aanvullende vakantie is retroactief in werking getreden op 1/4/12 en kon ten vroegste, dit is voor een werknemer die op 1/4/12 of op een vroegere datum in dienst getreden is, opgenomen worden vanaf de laatste week van juni 2012. dit wil zeggen dat er in 2012 maxi-mum drie weken aanvullende vakantie opgenomen kunnen worden.

Bronnen: Artikelen 57 en 58 Wet Diverse Bepalingen 29/3/12, B.S. 30/3/12, geldig

vanaf 9/4/12. / Koninklijk Besluit van 19 juni 2012 tot uitvoering van artikel 17bis

van de wetten betreffende de jaarlijkse vakantie van de werknemers gecoördineerd op

28 juni 1971, B.S. 28/6/12, geldig vanaf 1/4/12 en voor het eerst van toepassing op

de vakantie opgenomen in 2012.

Filip Vandeven NVeen ADMB - ondernemingTessenstraat 33000 LeuvenTel.: 016 [email protected]

Nr 3 - augustus 2012 > 5

Page 6: ADMB Info augustus 2012

VOOR de weRkgeVeR

Nu de zomervakantie stilaan vordert, denken sommige van uw medewerkers er wellicht aan om vanaf september naast hun job nog een opleiding te volgen. In bepaalde gevallen kan hiervoor betaald educatief verlof genoten worden. Dit is een recht voor werknemers om met behoud van het gewone loon afwezig te zijn van het werk om een opleiding te volgen.Als werkgever bent u verplicht om betaald educatief verlof toe te staan wanneer de belanghebbende werknemer en de ge-volgde opleiding voldoen aan de wettelijke voorwaarden.

welke voorwaarDen?

Zowel voltijdse als bepaalde deeltijdse werk-nemers die correct ingeschreven zijn voor een opleiding, kunnen aanspraak maken op het voordeel van betaald educatief verlof.

Volgende deeltijdse werknemers komen in aanmerking:• de deeltijdse werknemer die minstens 4/5de

werkt, voor zowel beroepsopleidingen als algemene opleidingen;

• de deeltijdse werknemer tewerkgesteld op basis van een variabel uurrooster, voor zowel beroepsopleidingen als algemene opleidingen;

• de werknemers die minstens halftijds en minder dan 4/5-tijds werken op basis van een vast uurrooster, zij het enkel voor beroepsopleidingen die zij volgen tijdens de normale arbeidsuren.

de effectieve uitvoering van de voltijdse ofdeeltijdse prestaties is vereist. de prestaties van de rechthebbende werkne-mers kunnen geleverd worden in uitvoering van één arbeidsovereenkomst of in uitvoering van meerdere deeltijdse arbeidsovereenkomsten al dan niet bij verschillende werkgevers. de aard van de arbeidsovereenkomst van de werkne-mer speelt geen rol. Bovendien is een echte arbeidsovereenkomst eigenlijk niet vereist, ook arbeid verricht onder gezag van een andere persoon zonder een arbeidsovereenkomst komt in aanmerking voor educatief verlof.

een aantal categorieën van werknemers kunnen geen aanspraak maken op betaald educatief verlof:• de werknemers uit de publieke sector;

uitgezonderd diegenen die werken bij een autonoom overheidsbedrijf;

• het onderwijzend personeel, uitgezonderd de werknemers van het vrij onderwijs;

• de werknemers waarvoor geen rSZ-bijdrage voor betaald educatief verlof betaald wordt;

• de werknemers die een vergoeding voor sociale promotie vragen;

• de leerlingen.

gevolgDe opleiDingenom educatief verlof te kunnen opnemen, moet de opleiding vermeld staan in de wet of expliciet erkend zijn door de erkenningscom-missie van de fod WaSo. de opleidingen worden onderverdeeld in twee grote catego-rieën, namelijk de algemene opleidingen en de beroepsopleidingen.de opleiding moet minstens 32 lesuren per jaar bevatten en kan georganiseerd zijn over een deel van een schooljaar, een volledig schooljaar of over meerdere schooljaren. Het is niet vereist dat de gevolgde opleiding in ver-band staat met het beroep dat de werknemer uitoefent. Zo kan een schrijnwerker bijvoor-beeld een taalcursus volgen.toch komen niet alle hieronder opgesomde opleidingen steeds in aanmerking voor betaald educatief verlof.

een aantal opleidingen wordt immers uitdruk-kelijk uitgesloten bij kB.om die reden is het van belang dat u als werkgever in ieder geval nagaat of de oplei-ding aan de voorwaarden voldoet.

Wat zijn beroepsopleidingen? Het onderwijs voor sociale promotie, het onderwijs in de plastische kunsten, het onderwijs van het korte type, het onderwijs van het lange type, het universitair onderwijs, de voortdurende vorming in de middenstand, de opleidingen in de landbouwsector, de middenjury, de (h)erkenning of certificering van verworven competenties, de sectorale opleidingen en alle desgevallend uitgesloten overige beroepsopleidingen waarvan het programma erkend is door de erkenningscom-missie van de fod WaSo.

Wat zijn algemene opleidingen? de cursussen georganiseerd door de represen-tatieve werknemersorganisaties, de cursussen georganiseerd door de jeugd- en volwas-senenorganisaties en de instellingen voor de werknemersvorming en alle overige algemene opleidingen waarvan het programma erkend is door de erkenningscommissie van de fod WaSo.

verlof de algemene regel houdt in dat de werknemer van het werk afwezig mag zijn gedurende een

Loont bijscholing de moeite?De regels voor betaald educatief verlof op een rijtje

“Een schrijnwerker kanperfect een taalcursus volgen”

s Sévérine Vermeulen Juridisch adviseur ADMB Studiedienst

6 > Nr 3 - augustus 2012

Page 7: ADMB Info augustus 2012

VOOR de weRkgeVeR

aantal uren dat overeenstemt met het aantal werkelijke uren van aanwezigheid in de les. geen enkele afwezigheid wordt gelijkgesteld voor de bepaling van het aantal verlofuren. een werknemer die bijvoorbeeld een opleiding van 60 uren volgt en gedurende 8 uren de opleiding niet kan volgen wegens ziekte, zal recht hebben op 52 uren verlof.Het aantal uren betaald educatief verlof mag een bepaald maximum aantal uren per schooljaar niet overschrijden.de uren van eventuele (al dan niet gerecht-vaardigde) afwezigheid worden steeds in mindering gebracht van deze maxima.Bijvoorbeeld: een werknemer volgt een beroepsopleiding van 160 uren. omwille van ziekte is hij 20 uren afwezig. Hij heeft dat schooljaar bijgevolg recht op 80 uren (100 – 20) betaald educatief verlof.Voor bepaalde opleidingen zijn overgangs-maatregelen van toepassing waarvoor andere maxima gelden.

Voor deeltijdse werknemers wordt dit omge-rekend:• indien het aantal uren werkelijke aanwe-

zigheid in de les de hierboven vermelde maxima voor voltijdse werknemers niet overschrijdt, wordt het aantal verlofuren vastgesteld door het aantal uren werkelijke aanwezigheid in de les te vermenigvuldigen met de tewerkstellingsbreuk van de deel-tijdse werknemer;

• indien het aantal uren werkelijke aanwezig-heid in de les de hoger vermelde maxima voor voltijdse werknemers wel overschrijdt, wordt het aantal verlofuren vastgesteld door

de bewuste maximumgrens te vermenigvul-digen met de tewerkstellingsbreuk van de deeltijdse werknemer.

opname van heT BeTaalDeDucaTief verlofHet betaald educatief verlof moet opgeno-men worden in de periode tussen de aanvang en het einde van de opleiding.Beslaat de opleiding een volledig schooljaar, dan start de periode met het begin van het schooljaar en eindigt deze na de eerste examenzittijd. in geval van een tweede zittijd wordt de periode verlengd tot het einde van deze zittijd, op voorwaarde dat de werknemer effectief deelneemt aan de examens. Het betaald educatief verlof kan per uur worden opgenomen, of gegroepeerd worden per dag of zelfs per week.

Het betaald educatief verlof kan collectief op ondernemingsniveau of in individueel akkoord tussen werkgever en werknemer vastgesteld worden.

Het aantal werknemers dat gelijktijdig van het werk kan wegblijven wegens educatief verlof wordt op verschillende wijze beperkt in functie van de grootte van het personeelsbestand.indien een onderneming bijvoorbeeld minder dan twintig werknemers tewerkstelt, dan kan de werkgever zich verzetten tegen de gelijk-tijdige afwezigheid wegens betaald educatief verlof van meer dan 10% van het totaal aantal werknemers. Sowieso zal minstens één werk-nemer wel de toestemming moeten krijgen om wegens educatief verlof afwezig te zijn.

verlies van heT rechTWerknemers die meer dan 10% van de duur van de cursussen onwettig afwezig zijn, verliezen het recht op betaald educatief verlof gedurende een periode van zes maanden.

deze uitsluitingsperiode start:• als de cursus minder dan drie maanden duurt,

op de einddatum van de cursus;• als de cursus langer dan drie maanden duurt

maar niet bij wijze van een schooljaar geor-ganiseerd wordt, op het einde van de periode van drie maanden waarin de ongewettigde afwezigheid plaatsvond;

• anders, op het einde van het schoolkwartaal waarin de ongewettigde afwezigheid plaats-vond.

de werknemer die tijdens zijn betaald educatief verlof een winstgevende activiteit als zelfstandige of als werknemer uitoefent, verliest het recht op betaald educatief verlof gedurende een periode van 12 maanden, in-gaande vanaf de dag waarop de feiten worden vastgesteld.een werknemer die een bepaald(e) cursus(jaar) ‘trist’, verliest voor die derde poging het recht op educatief verlof, tenzij de mislukkingen te wijten waren aan omstandig-heden buiten zijn wil.

BezolDigingde werknemer heeft voor de uren betaald educatief verlof recht op het behoud van zijn normaal loon, dat door de werkgever op het gewone tijdstip betaald wordt.dit normale loon wordt begrensd tot een bepaald brutobedrag. Voor het schooljaar 2011/2012 bedraagt dit begrensd bedrag € 2.653.

onTslagBeschermingVanaf de afgifte van het getuigschrift van regelmatige inschrijving tot het einde van de opleiding, mag de werkgever de werknemer niet ontslaan. de ontslagbescherming dekt enkel het ontslag omwille van het betaald educatief verlof.de werkgever kan de werknemer dus wel ontslaan om redenen die vreemd zijn aan de aanvraag voor educatief verlof.de sanctie voor het miskennen van de ontslag-bescherming is vastgelegd op een forfaitaire vergoeding gelijk aan drie maanden loon.

de plafonds worden voor een voltijdse werknemer als volgt vastgesteld:

Soort opleiding Maxima

Beroepsopleiding 100

Algemene opleiding 80

Beroepsopleiding + Algemene opleiding 100

Universitaire opleidingen + Universitair niveau 120

Beroepsopleiding 120 Indien werk en opleiding samenvallenAlgemene opleiding 80

Beroepsopleiding + Algemene opleiding 120

Taalopleiding 80 Met of zonder samenvallen

Taalopleiding + Beroepsopleiding 100

Examen Middenjury Driemaal de wekelijkse arbeidsduur

Examen van certificering van verworven competenties 8 uren op de dag van het bewuste examenOF8 uren verdeeld over de dagen van de examens

De overheid voorziet een nieuwe maatregel, namelijk een extra educatief verlof voor opleidingen knelpuntberoepen.Er gebeurt een optrek van het maximaal aantal uren educatief verlof tot 180 uren voor:• opleidingen die voorbereiden op de uitoefening van knelpuntberoepen (cf. rVa-lijst);• opleidingen in het secundair onderwijs of in sociale promotie die leiden tot een diploma/certificaat van hoger secundair onderwijs, mits

betrokkene nog geen diploma of getuigschrift van hoger secundair onderwijs heeft;• opleidingen ‘formation de base’ erkend door de erkenningscommissie en opleidingen basiseducatie, voor zover de werknemer nog geen

diploma of getuigschrift van hoger secundair onderwijs heeft;• de in punt 1 bedoelde opleidingen die leiden tot een graad van bachelor of een diploma van niet-universitair hoger onderwijs, voor zover

de werknemer nog geen gelijkwaardige graad of diploma heeft.de inwerkingtreding van deze nieuwe maatregel is voorzien op 1 september 2012.

Nr 3 - augustus 2012 > 7

Page 8: ADMB Info augustus 2012

VOOR de weRkgeVeR

formaliTeiTen voor De werknemerde werknemer die gebruik wenst te maken van het stelsel van betaald educatief verlof moet aan zijn werkgever een getuigschrift overmaken, door afgifte tegen ontvangstbe-wijs of aangetekend, waarin wordt bevestigd dat hij correct ingeschreven is voor een in aanmerking komende opleiding. daarnaast moet de werknemer de voorziene afwezig-heden melden.Het getuigschrift van regelmatige inschrijving moet ingediend worden ten laatste op 31 oktober van het schooljaar indien het om een opleiding gaat die per schooljaar georganiseerd is. in geval van verandering van werkgever of laattijdige inschrijving, moet het getuigschrift ingediend worden binnen de vijftien dagen vanaf de verandering van werkgever of vanaf de laattijdige inschrijving. daarnaast moet de werknemer-cursist aan zijn werkgever een getuigschrift van nauwgezetheid overmaken. dit getuigschrift wordt trimestrieel door de onderwijsinstelling of de opleidingsorganisatie uitgereikt en vormt een controledocument voor de werkgever waarop hij het aantal werke-lijk bijgewoonde lesuren en de eventuele uren onwettige afwezigheid kan nagaan.de werknemer die betaald educatief verlof wil nemen om de examens van de tweede zittijd voor te bereiden en af te leggen, moet een getuigschrift van tweede examen-

zittijd aan zijn werkgever overmaken, waarin de data van de examens die de werknemer tijdens de tweede zittijd moet afleggen, vermeld worden.

TerugBeTaling lonen en sociale BijDragen: waT moeT u Doen?een werkgever die betaald educatief verlof heeft toegekend en voor dit verlof loon betaald heeft, kan bij de fod WaSo de terugbetaling vragen van het loon en de daarop betaalde sociale bijdragen.deze terugbetaling wordt beperkt tot een begrensd bedrag. Voor het schooljaar 2011/2012 bedraagt dit € 21,23 per uur betaald educatief verlof.

Bij de aanvraag tot terugbetaling voegt de werkgever een aangifte van schuldvordering voor alle werknemers die betaald educatief verlof genoten en een individuele steekkaart per werknemer aan wie betaald educatief verlof werd toegekend. Beide modellen zijn verkrijgbaar bij de fod WaSo.ook de volgende rechtvaardigingsstukken moeten de aanvraag vergezellen: getuig-schrift van regelmatige inschrijving,trimestriële getuigschriften van nauwgezet-

heid en in voorkomend geval het getuig-schrift van tweede examenzittijd.de vraag tot terugbetaling van de lonen en sociale bijdragen moet collectief en per schooljaar gebeuren nadat het schooljaar definitief werd afgesloten, dus ten vroegste na afloop van een eventuele tweede zittijd. de schuldvordering tot terugbetaling moet ten laatste ingediend worden binnen één jaar na het einde van het schooljaar waarin de opleiding gevolgd werd.

de aanvraag tot terugbetaling dient, via een aangetekend schrijven, aan het volgende adres bezorgd te worden:

fod WaSodirectie Betaald educatief Verlofernest Blerotstraat 11070 Brussel.

Zowel voor het indienen van de aanvraag om terugbetaling als voor de inning van het bedrag van de terugbetaling mag de werk-gever een beroep doen op een aangestelde of lasthebber, zoals bijvoorbeeld een erkend sociaal secretariaat.

Meer info

ADMB Sociaal Bureau kan u dus zeker bij-

staan met deze te vervullen formaliteiten.

www.admb.be

“Uw medewerker heeft recht op zijn normaal loon”

Een nieuw Koninklijk Besluit1 zorgt vanaf 1 juli 2012 voor enkele wijzigingen in het ‘thermisch arbeidsklimaat’ op de arbeids-plaatsen, zowel indoor als in open lucht.

Voor de thermische omgevingsfactoren van technologische of klimatologische aard die aanwezig zijn op de arbeidsplaats:- moet de risicoanalyse worden uitgevoerd; - dient u passende preventiemaatregelen te

nemen;- dient u rekening te houden met actie-

waarden voor blootstelling (minimale luchttemperaturen in °C bij koude en maximum WBgt-waarde bij warmte).

Wanneer de actiewaarden kunnen worden overschreden, wordt vooraf een programma van technische en organisatorische maatrege-len opgesteld.

u dient bijkomende specifieke maatregelen te nemen bij:- overmatige koude van technologische

(gekoelde lokalen) en/of van klimato-logische oorsprong (open werklokalen, arbeidsplaatsen in open lucht en toon- of winkelbanken die zich buiten en in de onmiddellijke nabijheid van de winkel voor detailverkoop bevinden);

- overmatige warmte van technologische oorsprong (gesloten werklokalen) en/of van klimatologische oorsprong (werklokalen);

- blootstelling aan zonnestraling;- korte blootstelling aan een ernstige

overmatige warmte bij interventies.

uw medewerkers worden onderworpen aan een passend gezondheidstoezicht, wanneer zij:- omwille van hun normale dagtaak regel-

matig om technologische redenen worden blootgesteld aan koude (temperatuur lager dan 8 °C) en/of warmte (wanneer de actiewaarden worden overschreden);

- gewoonlijk buiten werken.

er is ook voorlichting en opleiding verplicht voor de medewerkers die aan overmatige koude of warmte zijn blootgesteld.

Meer info

Provikmo, externe dienst voor preventie en

bescherming op het werk (www.provikmo.be)

(1)KB van 04 juni 2012 betreffende de thermische

omgevingsfactoren . Dit vervangt datgene wat

vroeger in het ARAB (Algemeen Reglement voor de

Arbeidsbescherming) stond .

s Georges Van De Maele Veiligheidsdeskundige niv. 1

Coördinator documentatiedienst Provikmo

Niet te warm, niet te koud Er verandert wat in het thermisch arbeidsklimaat

8 > Nr 3 - augustus 2012

Page 9: ADMB Info augustus 2012

PReVeNTIe eN beSCHeRmINg

Provikmo is de eerste externe dienst voor preventie en bescherming op het werk die de medische geschiktheidskaarten, de zogenaamde ‘Formulieren voor Gezond-heidsbeoordeling’, digitaal ondertekent met de elektronische identiteitskaart. In 2012 zal Provikmo dit doen bij 50.000 me-dische onderzoeken. De werkgevers die hun medische geschiktheidskaarten digitaal ontvangen van Provikmo winnen via deze veilige procedure veel tijd en archiverings-ruimte.

Jaarlijks voert Provikmo ongeveer 270.000 medische onderzoeken uit bij medewerkers van bedrijven. Bij ieder medisch onderzoek ondertekent de arbeidsgeneesheer de medische gezondheidskaart, waarvan zowel de werkgever, de medewerker als Provikmo een exemplaar ontvangen. Sinds 2011 ondertekent Provikmo deze formulieren digitaal voor klanten die dit wensen. de klanten ontvangen de medische geschiktheidskaarten vervolgens via e-mail.

geen sTress Bij inspecTie Steeds meer klanten maken dankbaar gebruik van de optie om de medische geschiktheids-kaarten digitaal te ontvangen en bij te houden.Peter tramaseur, diensthoofd medisch toezicht Provikmo: “Bedrijven moeten verplicht de laatste drie medische geschiktheidskaarten van een medewerker bijhouden. dit betekent dat zij veel tijd en plaats verliezen aan de archivering hiervan. Bovendien is het niet altijd evident om de juiste formulieren terug te vinden bij een inspectie.

Voor klanten die dit wensen, kunnen wij deze medische geschiktheidskaarten digitaal onder-tekenen en via e-mail afleveren. Hierdoor kun-nen zij deze formulieren digitaal bijhouden en via trefwoorden het juiste formulier opzoeken. Bedrijven met meerdere kantoren zijn ook niet meer gebonden aan één centrale kast in het hoofdkantoor. Bovendien herleiden we de wachttijd voor bedrijven tot het minimum. als de medewer-ker na het medisch onderzoek terug op zijn werkplaats komt, weet zijn werkgever al of hij geschikt is om te werken. Het digitale proces is ten slotte veiliger dan het manuele, en

indien er toch iets verloren gaat, kunnen wij altijd de medische geschiktheidskaart opnieuw digitaal aanmaken. Momenteel zijn het vooral de grotere klanten die hun formulieren digitaal wensen te ontvangen, maar wij hopen dit ook te kunnen uitbreiden naar de kleinere bedrijven. iedere werkgever die er momenteel gebruik van maakt is alvast enthousiast over deze werkwijze.”

voorTrekkersrol“Wij proberen altijd gebruik te maken van nieuwe toepassingen en in te spelen op moge-lijke opportuniteiten”, aldus Peter tramaseur. “Wij willen onze rol als ‘green enterprise’ hiermee extra kracht bijzetten.

door het digitaal ondertekenen en opsturen van de formulieren is er geen verspilling van papier en inkt. Bovendien is dit proces veel sneller en is er minder kans op verlies. Wij kijken ook uit naar de mogelijkheden om deze digitale formulieren te integreren met gegevensstromen van overheidsinstanties zoals de kruispuntbank van ondernemingen. Het gebruik van de e-id stopt bovendien niet bij het digitaal ondertekenen van de medische geschiktheidskaarten. Provikmo gebruikt e-id ook voor externe toepassingen zoals Vaccinnet, waarbij onze arbeidsgenees-heren de vaccinatie-geschiedenis van een medewerker kunnen raadplegen.”

Weg met de archiefkastenProvikmo ondertekent dit jaar 50.000 medische geschiktheidskaarten met e-ID

“Als de medewerker na het medisch onderzoek terug op zijn werkplaats komt, weet zijn werkgever al of hij geschikt is om te werken.”

Niet te warm, niet te koud Er verandert wat in het thermisch arbeidsklimaat

Nr 3 - augustus 2012 > 9

Page 10: ADMB Info augustus 2012

klaNT aaN HeT wOORd

De zomer is de periode waarin uw kinde-ren op kamp gaan met de jeugdbeweging. Vaak vergeten we echter dat er bovenop de lokale afdeling in uw gemeente nog een organisatie bestaat die deze plaat-selijke groepen ondersteunt. Hoe werkt de jeugdbeweging als onderneming? En hoe regelen ze hun personeelsbeleid? ADMB zette Kaat De Smet, afgevaardigd bestuurder van de Groep Chiro, en Toon Fonteyne, nationaal coördinator van KSJ-KSA-VKSJ, samen aan tafel.

wat is het verschil tussen een jeugd-beweging en een ander type onder-neming?Kaat De Smet: “in totaal zijn wij met ongeveer 150 medewerkers in de vier activiteiten van de groep Chiro, namelijk de jeugdbeweging, de jeugdverblijfcentra, onze winkelketen de Banier en de vormingsdienst Zin-d’erin(g). onze organisatie heeft voor een groot stuk een herkenbare werking, met diensthoof-den en stafdiensten zoals secretariaat, it en boekhouding. Maar wij blijven in essentie een professionele vrijwilligersorganisatie, van de basis tot de top. en die vrijwilligers spelen een doorslaggevende rol. Zij vormen ook de meerderheid in alle vergaderingen.”

Toon Fonteyne: “die vrijwilligers zijn de kern van onze werking. als er bijvoorbeeld een evenement of een infosessie wordt georga-niseerd, zal de vrijwilliger de cursus geven en de animatie voor zijn rekening nemen. onze beroepskrachten zorgen voor de nodige omkadering en het ondersteunende deel. de relatie tussen de bestuursvrijwilligers en de betaalde medewerkers onderling, is specifiek voor de non-profit. er is een soort partnership, waarbij het niet altijd duidelijk is wie aansturing geeft aan wie. Bij de kSJ-kSa-VkSJ zijn wij met 27 beroepskrachten. Zowel in de zes provinciale secretariaten als in het nationaal kantoor werken educatieve en administratieve medewerkers.”

Bij een jeugdbeweging werken vooral jonge mensen. klopt die veronder-stelling?Kaat De Smet: “absoluut. er zijn natuurlijk ook oudere medewerkers, maar het zijn

vooral starters die hier komen werken.”Toon Fonteyne: “ook bij ons komen de nieu-we medewerkers doorgaans rechtstreeks van de schoolbanken. Zij hebben meestal wel al ervaring binnen een jeugdbeweging.”

Blijven deze jongeren lang aan de slag binnen de jeugdbeweging?Kaat De Smet: “de afgestudeerde school-verlaters die bij ons komen werken, verlaten ons jammer genoeg doorgaans snel. Van de 24 educatieve medewerkers, zowel natio-naal als provinciaal, werven wij er soms zeven nieuwe per jaar aan. Het verloop is dus groot.”

Toon Fonteyne: “ik denk dat wij ongeveer één derde van ons personeelsbestand vervangen per jaar. Bij een jeugdbeweging werken houdt in dat je vaak ’s avonds en in het weekend moet werken. de meesten gaan dan ook weg omwille van het moeilijke evenwicht tussen werk en privé. Bovendien denken sommigen dat zij van het vrijwilligerswerk hun job maken. Maar eigenlijk ondersteun je als beroepskracht die ploeg vrijwilligers. en die ploeg heeft ook het laatste woord en verwacht veel van de beroepskrachten. Wij willen uiteraard ook dat onze medewerkers zo lang mogelijk blijven en renderen, maar vaak zijn ze na drie à vier jaar echter al weg.”

“Passie voor jeugdbeweging bindt ons personeel”Kaat De Smet (Chiro) en Toon Fonteyne (KSJ-KSA-VKSJ)

“Er is een groot verloop binnen onze jonge ploeg”

10 > Nr 3 - augustus 2012

Page 11: ADMB Info augustus 2012

klaNT aaN HeT wOORd

Kaat De Smet: “Soms zie je ook dat me-dewerkers vertrekken na een belangrijk evenement zoals krinkel. Zij zien dit dan als hun laatste wapenfeit. Collega’s die op zoek zijn naar een nieuwe uitdaging zijn hier wel eerlijk over. dit stelt ons in staat om op tijd iemand anders te vinden en onze planning aan te passen.”

Toon Fonteyne: “die openheid is typerend voor iedere jeugdbeweging. ondanks het grote verloop, zijn de medewerkers heel loyaal ten opzichte van de organisatie. Wij merken trouwens dat medewerkers van een jeugdbeweging gegeerd zijn, vaak door gemeentediensten en provinciebesturen. Hun gedrevenheid en sociale capaciteiten zijn troeven op de arbeidsmarkt.”

wat doen jullie om hen langer aan de organisatie te binden?Kaat De Smet: “Wij investeren veel in oplei-dingsmogelijkheden en vorming. Wij probe-ren het volgen van opleidingen te stimule-ren en op deze manier een meerwaarde te bieden. in een functioneringsgesprek zullen wij bijvoorbeeld afspreken om samen te zoeken naar een bepaalde soort opleiding. dat kan gaan over timemanagement, maar ook over inhoudelijke opleidingen. en wij organiseren geregeld vorming over een on-derwerp waar er veel belangstelling voor is.”

Toon Fonteyne: “ik denk dat wij de laatste drie jaar geen enkele opleidingsaanvraag ge-weigerd hebben. op het vlak van vormings-kansen zie je een groot verschil van persoon tot persoon. Sommigen gaan daar heel actief naar op zoek, anderen niet. daarom proberen wij ook jaarlijks collectief vorming te organiseren. Wij vinden het een verrijking als onze medewerkers een vorming volgen buiten onze sector.”

er is een groot verloop, dus jullie moeten vaak op zoek naar nieuwe krachten. hoe pak je dat aan? Toon Fonteyne: “Voor de educatieve medewer-kers plaatsen wij een vacature op onze eigen website, op 11.be en Jeugdwerknet.be. en hierop komt er veel respons, want de meest gedreven jeugdwerkers gaan via die kanalen op zoek naar een job. andere functies, zoals een financieel verantwoordelijke, zijn dan weer moeilijk in te vullen. deze manage-mentprofielen vinden een jeugdbeweging vaak minder aantrekkelijk als werkgever.”

Kaat De Smet: “Wij gebruiken dezelfde kanalen. uit de ingestuurde CV’s kiezen wij de kandidaten die in aanmerking komen

voor de job. Vervolgens organiseren wij een schriftelijke test en een mondeling gesprek. in onze selectiecommissie zitten zowel vrij-willigers als beroepskrachten. de vrijwilligers zorgen dus mee voor de aanwerving.”

Toon Fonteyne: “dat is belangrijk, want zij moeten ook intensief samenwerken met de nieuwe medewerker. er moet dus een match zijn. iemand die in dienst komt, zal twee dagen introductie krijgen op het hoofdkantoor over onze structuur en werking. Vervolgens krijgen zij opleiding van hun collega’s en de kernvrijwilligers op de werkvloer.”

Kaat De Smet: “Wij hebben bovendien een opleidingstraject waarbij onze nieuwe medewerkers kennis maken met al onze diensten. een starter zal bijvoorbeeld ook een dag introductie krijgen in de Banier, om de winkels te leren kennen. onze educatieve medewerkers volgen ook een vast traject van functioneringsgesprekken.”

welke kenmerken typeren jullie medewerkers? Toon Fonteyne: “in de eerste plaats moet je een passie hebben voor jeugdbeweging. ervaring bij een jeugdbeweging is bij ons zelfs een voorwaarde, maar bij sollicitanten is dit eigenlijk bijna altijd het geval.” Kaat De Smet: “Je moet een jeugdbeweging eigenlijk doorleefd hebben om hier als educatief medewerker te kunnen werken. Je moet kunnen omgaan met flexibele uren, samenwerken met vrijwilligers en de noden kunnen inschatten van een plaatselijke groep jongeren. Je moet zowel zelfstandig

als in ploeg kunnen werken. Maar de passie voor een jeugdbeweging is absoluut het belangrijkste.”

Toon Fonteyne: “daarnaast is flexibiliteit een criterium, want wij vragen wel veel van jonge mensen. Vaak willen nieuwe collega’s van hun hobby hun beroep maken, omdat zij vooral de toffe aspecten van de job zien. Maar daar komt uiteraard veel meer bij kijken. als ze dan bij ons komen werken, verliezen ze eigenlijk een hobby.” Kaat De Smet: “Bij een jeugdbeweging is er een heel dunne lijn tussen vrije tijd en werktijd. Het evenwicht vinden is dan ook een belangrijke uitdaging.”

Toon Fonteyne: “Vandaag is er een exacte tijdsregistratie, wat een groot voordeel is ten opzichte van vroeger. Zo kunnen ze hun werkschema aanpassen naargelang de pieken en dalen.”

is de verloning een belangrijkefactor? Kaat De Smet: “Vaak komt in sollicitatie-gesprekken het loon pas helemaal op het einde ter sprake, en dan nog omdat wijzelf het onderwerp aansnijden. Voor vele sol-licitanten is het loon dat zij zullen verdienen bijzaak. Zij willen gewoon voor de Chiro werken.” Toon Fonteyne: “Sollicitanten gaan ervan uit dat het loon wel in orde zal zijn. Van ex-collega’s hoor ik altijd dat het loon bij de kSJ-kSa-VkSJ heel correct was. ik ben trouwens heel tevreden dat ik kan terugvallen op mijn dossierbeheerder bij adMB voor de volledige loonberekening en kinderbijslag.

“Hun gedrevenheid en sociale capaciteiten zijn troeven op de arbeidsmarkt”

toon fonteyne, nationaal coördinator kSJ-kSa-VkSJ

Nr 3 - augustus 2012 > 11

Page 12: ADMB Info augustus 2012

klaNT aaN HeT wOORd

Wij krijgen altijd correcte informatie, wat niet altijd het geval was met ons vorig sociaal secretariaat.”

Kaat De Smet: “adMB helpt ons naast de loonberekening met vragen die wij hebben in bepaalde dossiers. Zij begeleiden ons in de zoektocht naar de juiste aanpak en ver-talen de wet naar de dagelijkse praktijk. “

is er concurrentie tussen chiro en ksj-ksa-vksj?Toon Fonteyne: “er is geen concurrentie tussen jeugdbewegingen. alles wat niet organisatiespecifiek is, wordt door alle jeugdbewegingen gezamenlijk aangepakt. dit gaat dan bijvoorbeeld om de problema-tiek van jeugdlokalen, de beïnvloeding op het Vlaams beleid of zelfs het kiezen van het laatste jaarthema. de meeste tools zijn vertaalbaar naar het lokale niveau.” Kaat De Smet: “er zijn veel gelijkenissen tussen de Chiro en kSJ-kSa-VkSJ, meer nog dan met andere jeugdbewegingen. er zijn natuurlijk ook enkele verschillen, bijvoorbeeld dat wij in onze missie en visie veel meer focussen op leren door spel. Het gebeurt ook wel dat er bij ons mensen komen werken die vanuit een andere

jeugdbeweging komen, maar van concurrentie is hier geen sprake. Zij kiezen gewoon voor jeugdwerk.”

Toon Fonteyne: “er bijvoorbeeld zijn ook ge-regeld dubbele sollicitaties. als zowel Chiro als kSJ-kSa-VkSJ een vacature openstellen voor educatief medewerker, zullen kandida-ten vaak op beide vacatures solliciteren.”

jullie krijgen subsidies van de over-heid. welke invloed heeft dit op jullie werking?Kaat De Smet: “Bij ons zijn subsidies de grootste bron van inkomsten, dus ze zijn heel belangrijk. Voor de structurele subsidies moet je als jeugdbeweging een beleidsnota over vier jaar maken. in het opmaken van die nota, waarin wij ook de vrijwilligersstructuur betrekken, kruipt heel veel tijd en energie. in de vierjarige beleidsperiode voeren we dan uit wat er in de beleidsnota staat. daarnaast zijn er ook enkele projectsubsidies voor grote projecten die buiten de structurele werking vallen. naast die subsidies, krijgen jeugdbewegin-gen uiteraard ook lidgeld.”

Toon Fonteyne: “Het bedrag van de subsidies wordt door de overheid bepaald op basis van de plannen die je in je nota voorlegt. die beleidsnota vraagt een grote beroepsin-zet. als jeugdbeweging moet je eigenlijk een medewerker hebben die het opstellen van

de beleidsnota coördineert en toeziet op de uitvoering en rapportage ervan. deze stra-tegische nota draagt dus bij tot de kwaliteit en continuïteit van onze werking.”

hoe spelen jullie in op de technolo-gische evolutie?Kaat De Smet: “Wij merken dat onze plaatse-lijke groepen steeds vaker gebruik maken van multimedia. Bij een groot evenement of de jaarlijkse kampen maken zij bijvoorbeeld steeds vaker een fantastisch filmpje. als overkoepelen-de organisatie moet je maken dat je hierin mee bent. Vanuit het hoofdkantoor beheren wij ook de facebook-account van Chiro en maken wij duidelijke afspraken rond het gebruik van soci-ale media. Wij proberen bewust en doordacht om te gaan met de technologische evolutie, en dit is niet altijd eenvoudig. Zo hebben verschil-lende van onze educatieve medewerkers een gsm van het werk. Maar wij willen hen ook beschermen tegen zichzelf. Het is dus niet de bedoeling dat zij ’s avonds beschikbaar zijn via mail.”

Toon Fonteyne: “ook bij ons houdt iemand zich bezig met de nieuwe trends. anders loop je het risico dat er zaken binnen je organisatie gebeuren waar je niets van af weet. Voor ons is communicatie met onze achterban heel belangrijk, en vandaag gaat dat gewoon vaker via social media.”

Kaat De Smet: “Wij werken met en voor jon-geren, dus social media zijn een manier om in contact te komen met onze doelgroep. dat is hun wereld. Je moet weten wat hen bezighoudt.”

Tekst: Pieter Staelens

Foto’s: Studio Dann

Meer info

www.chiro.be

www.ksj.org

“Als ze bij ons komen werken, verliezen ze eigenlijk een hobby”

“Wij moeten het loon zelf ter sprake brengen tijdens het sollicitatiegesprek”

kaat de Smet, afgevaardigd bestuurder groep Chiro

De jeugD-Beweging in cijfers

KSJ-KSA-VKSJ CHIRO

Aantal Aantal

Beroepskrachten 25 62*

Vrijwilligers 350 1.414

Leiding 5.556 15.928

Leden 26.812 78.880

*De volledige groep Chiro heeft 150 beroepskrachten.

12 > Nr 3 - augustus 2012

Page 13: ADMB Info augustus 2012

admb awaRd

annelies Taveirne(master in de psychologie)

met welk project won u vorig jaar de aDmB award?Mijn eindwerk handelde over video-cv’s, een nieuwe sollicitatietrend. Via drie pilootstudies en twee veldexperimenten, in totaal bij 277 proefpersonen, onderzocht ik de verschillen tussen het video-cv en het traditionele papieren cv op het vlak van aantrekkelijkheid, leeftijd en persoonlijkheid. uit het onderzoek blijkt zoals verwacht dat aantrek-kelijke kandidaten beter geschikt worden geacht voor de job dan on-aantrekkelijke kandidaten, indien zij beide solliciteren via een video-cv. opvallender was dat oudere kandidaten een hogere baangeschiktheid worden toegedicht dan jongere kandidaten indien zij beide solliciteren via een video-cv. Het verschil was evenwel niet significant.

hoe staat het (bijna) één jaar later met dit project?na mijn studies ben ik begonnen als rekrutering- en selectiespecialist bij Westvlees, een belangrijke producent van vers en bereid varkens-vlees. er werken ruim 1000 mensen van allerhande nationaliteiten in verschillende arbeiders- en knelpuntberoepen. Video-cv’s zouden dus op het eerste gezicht zeker kunnen gebruikt worden in deze internati-onale rekruteringscontext. de drempel tot een video-cv is echter vaak te groot. laaggeschoolde mensen in binnen- en buitenland houden vast aan het papieren cv. Vaak hebben zij niet de apparatuur om een video-cv te maken, kunnen of durven zij zich niet uitdrukken in een andere taal en weten ze niet hoe zij zichzelf kunnen voorstellen.

waarom zou iemand deelnemen aan de aDmB award?de adMB award was voor mij het orgelpunt van mijn opleiding. Het was een bevestiging van mijn inspanningen gedurende mijn studies. Voor mij was dit het signaal dat mijn thesis niet zomaar een opdracht was tot het behalen van mijn Master, maar effectief een waardevol onderzoek naar een onderzoeksthema dat voorheen amper aandacht kreeg. Het verschijnen van een artikel vorig jaar in adMB info bracht heel veel aanmoedigende en inspirerende reacties met zich mee. dit gaf mij de motivatie om ook in mijn werk met dezelfde passie en doorzettingsvermogen elke opdracht tot een goed einde te brengen.

Tom vanDooren(Centrum voor Algemeen Welzijn Midden West-Vlaanderen)

met welk project won u vorig jaar de aDmB award?CaW Midden West-Vlaanderen mocht de award ontvangen voor het caseload-systeem dat we binnen onze organisatie ontwikkelden. ‘ClaSS’ (Caseload analyse voor Sociale Sector) is een monitoringinstrument dat beschikbare tijd, zorgzwaarte van begeleidingsdossiers en beleving van werkdruk combineert tot een instrument om dossiers evenwichtig te verdelen onder medewerkers. Het verduidelijkt bovendien wat het potentieel is binnen de organisatie. dit systeem stimuleert de (zelf)zorg binnen de teams en vergroot zowel intern als extern de duidelijkheid over de mogelijkheden van het CaW. ten slotte leverde het, hoewel dit niet de initiële bedoeling was, een stijging op in het aantal begeleidingsdossiers.

hoe staat het (bijna) één jaar later met dit project?Wij passen dit systeem uiteraard nog steeds toe binnen de eigen or-ganisatie. Maar stilaan krijgt het ook navolging in andere organisaties, onder andere bij CaW regio Brugge en binnenkort ook bij CaW de Papaver. Het is onze ambitie om ook over de sectorgrenzen heen te kijken. We organiseerden al twee keer een open vorming waar heel wat interesse was vanuit o.a. VaPH, oCMW en gezondheidszorg.We zijn ervan overtuigd dat de invoering van ClaSS bij andere organisaties – waar we graag vanuit CaW de nodige ondersteuning bij bieden – zal bijdragen tot verdere verfijning en verhoging van de validiteit van het systeem.

waarom zou iemand deelnemen aan de aDmB award? Het winnen van de adMB award heeft voor CaW Midden West-Vlaanderen én ClaSS veel betekend. Het leverde naambekendheid en erkenning op, en sterkte ons in onze profilering als innova-tieve organisatie, gericht op “efficiëntie met een menselijk gezicht”. als kleine organisatie binnen een kleine sector is dergelijke erkenning en waardering onbetaalbaar en bijzonder motiverend.

Eén jaar laterDe winnaars van deADMB Award 2011

“Erkenning en waarderingvia ADMB Award is onbetaalbaar”

“De ADMB award was het orgelpunt van mijn opleiding.”

Beste HR-verantwoordelijke, beste student

Doe dit snel en maak kans op de aDmB award,1.000 euro en een samsung galaxy Tab 10.1!

meer info: www.admb.be/award

Diende u uw werk al in voor de aDmB award 2012?

Nr 3 - augustus 2012 > 13

Page 14: ADMB Info augustus 2012

klaNT aaN HeT wOORd

Cercle Brugge is de laatste jaren niet meer weg te denken uit de subtop van eerste klasse. De sterke prestaties van de voetbalvereniging zijn grotendeels te danken aan een sterk personeelsbe-leid en dito bedrijfscultuur. Als trotse hoofdsponsor zetten wij graag voorzit-ter Paul Vanhaecke en managing direc-tor Yvan Vandamme voor de microfoon voor een gesprek over de ambities van groen-zwart en het personeelsbeleid van een voetbal-KMO.

jullie grepen vorig jaar net naast play off 1 en wonnen jullie poule in play off 2. strookten de resultaten met jullie ambities?Yvan Vandamme: “absoluut. Wij hebben onze doelstellingen grotendeels behaald. in de eerste plaats konden wij heel lang aanleunen bij de top vijf. Hoewel het een ontgoocheling was dat wij op het laatste nippertje naast het ticket voor play off 1 grepen, hebben wij bovendien een sterke prestatie neergezet in play off 2. in de Beker van België, waar wij minimum de kwartfina-le wilden spelen, konden wij jammer genoeg niet ver doorstoten. op het behalen van een andere doelstelling, de doorstroming van jonge spelers zowel vanuit onze eigen jeugd als extern, zijn wij heel trots. in het merendeel van onze wedstrijden stonden zes à zeven spelers van minder dan 23 jaar op het veld, wat mooie perspectieven voor de toekomst biedt. Wij willen jongeren laten groeien, zowel op professioneel als persoonlijk vlak.“

Paul Vanhaecke: “Volgend jaar hopen wij om minstens even goed te doen, dus zo dicht mogelijk bij de top vijf eindigen en de kwartfinale van de Beker halen. daarnaast blijven wij de kaart van de jeugd trekken. over het aantal toeschouwers, vorig seizoen gemiddeld een kleine 9.000 per wedstrijd, zijn we heel tevreden. Maar het is uiteraard onze ambitie om dit aantal nog te doen stijgen.”

cercle haalt een groot rendement met beperkte middelen. is er een groen-zwart geheim? Paul Vanhaecke: “op budgettair vlak zitten wij bij de laatste vijf ploegen, maar sportief leunen wij tegen de top zes aan. Wij danken enorm veel aan de inzet van ons personeel en de vele vrijwilligers. daarnaast is ons hoog rendement het gevolg van gezond verstand en enkele strategische doelstellingen, zoals de kansen die wij bieden aan jongeren en het feit dat wij voorzichtig omgaan met onze financiële middelen. Wij dragen hierbij continuïteit hoog in het vaan-del, in alle geledingen van de vereniging. ik ben al vele jaren betrokken bij Cercle Brugge. Het feit dat ik aangesteld ben als voorzitter, is een duidelijk voorbeeld hiervan.”Yvan Vandamme: “de strategische keuzes bieden jammer genoeg geen garantie op succes. Je moet ook een portie geluk heb-ben. als je een seizoen kent met veel bles-sures, kan je plots een terugval meemaken.”

wat is het verschil tussen het leiden van een ‘normale’ onderneming en een voetbalvereniging? Paul Vanhaecke: “in een onderneming kan je een businessplan opstellen, met daarin een bepaalde marge voor onzekerheden.

Bij Cercle Brugge doen wij dit ook, maar in het voetbal zijn er heel veel factoren die je niet kan berekenen. de momentopnames zijn enorm belangrijk.”Yvan Vandamme: “op het einde van de re-guliere competitie grepen wij net naast play off 1. een bal die op het einde van de laatste wedstrijd twee centimeter naast de paal ging, betekende voor ons een verlies van € 500.000. daarnaast kan de waarde van een speler de ene week heel hoog zijn dank-zij een wereldprestatie, maar de week erna omlaag tuimelen omwille van een blessure. Voetbal is bovendien een heel mediatiek gebeuren. de pers leeft van de ene naar de andere wedstrijd. op een week tijd kan je veel krediet verliezen.”

hoe belangrijk is sponsoring voor jullie? Paul Vanhaecke: “Het is enorm belangrijk, want voor ons betekent dit een derde van onze inkomsten. Het laat ons toe om onze toegangsprijzen betaalbaar te houden voor onze supporters en om kwaliteits-volle spelers aan te trekken. Wij vinden het bovendien belangrijk dat wij een sterke partnership hebben met onze sponsors, en dat zij onze waarden delen.”

het hr-beleid van een voetbalvereni-ging is een heel specifieke materie. hoe gaat dit in zijn werk bij cercle?Paul Vanhaecke: “in totaal staan ongeveer vijftig medewerkers op onze payroll, weliswaar niet allemaal full-time. daarbij komt nog een net-werk van 250 vrijwilligers. Zij zijn vooral actief op de dag van de wedstrijd. Wij werven dus, naast de spelers, niet vaak personeel aan. Wij volgen op dit vlak niet echt een strategie, maar gebruiken verschillende kanalen zoals onze eigen website en netwerk. Sommige profielen, zoals onze boekhoudster, hebben wij gevonden via adMB. Wij vinden het vooral belangrijk dat een medewerker betrokken is bij Cercle Brugge.” Yvan Vandamme: “Het aanwerven van spelers is een ander verhaal. de verdeling van de 25 spelers is als volgt: één derde komt uit de eigen jeugd, één derde zijn andere Belgen en één derde buitenlandse spelers. Bij die laatste zitten ook de voetballers die wij huren van Sporting lissabon. Wij werven gemiddeld vier à vijf nieuwe spelers per jaar aan. Wij versterken ons team onder andere via het partnership met de Portugese ploeg en via het netwerk van de trainer. dankzij Bob Peeters hebben wij

Continuïteit zorgt voor sterke resultaten Cercle BruggeVoorzitter Paul Vanhaecke en managing director Yvan Vandamme

“In voetbal kan je veel factoren niet berekenen.Een bal net naast de paal kan een verlies betekenen van €500.000.”

Paul Vanhaecke, voorzitter

14 > Nr 3 - augustus 2012

Page 15: ADMB Info augustus 2012

klaNT aaN HeT wOORd

bijvoorbeeld Vetokele en Mertens gecontrac-teerd. Wij vinden ten slotte spelers via onze ei-gen scouting of via tips van spelersmanagers.”

aan welke criteria moet een nieuwe speler van cercle Brugge voldoen?Yvan Vandamme: “Hij moet uiteraard tegen een bal kunnen trappen en medisch in orde zijn. daarnaast laten wij iedere kandidaat-spe-ler psychologisch screenen om te kijken of hij wel past in de kleedkamer, en dus beantwoordt aan het profiel van Cercle Brugge.” Paul Vanhaecke: “een nieuwe speler moet bo-vendien openstaan voor sociale engagemen-ten. Het staat in het contract dat zij zich twee uur per week hiervoor beschikbaar moeten houden. Zo zijn er twee spelers per week die ingeschakeld worden in de sportactiviteiten van de Sleutel, de organisatie die zich inzet voor preventie en hulpverlening in het kader van drugproblematiek.”

krijgen jullie na een goed seizoen vaker spontane sollicitaties? Paul Vanhaecke: “ik weet niet of dit echt te maken heeft met de resultaten, maar wij krijgen nu steeds vaker sollicitaties van jongere spelers. Zij zien dat wij volop de kaart van de jeugd trekken en dat zij hier effectief kansen krijgen. dit wordt natuurlijk ook sterk onder-lijnd door onze trainer. Cercle Brugge wordt beschouwd als een aantrekkelijke werkgever. niet alleen omwille van de resultaten, maar ook door de bedrijfscultuur.”

De loonkost heeft een belangrijke invloed op jullie personeelsbeleid. komen de spelers na sterke presta-ties om loonsverhoging vragen?Paul Vanhaecke: “dat komt inderdaad voor. als wij goede resultaten behalen, stijgt onze loonkost. en die stijging is scherper dan in het gewone bedrijfsleven, omdat het bij ons gaat om contracten van korte termijn.” Yvan Vandamme: “in het bedrijfsleven heb je salarisschalen voor dezelfde functie. dat be-staat in het voetbal niet, het salaris is afhanke-lijk van de ploeg. een goede speler kan bij een topploeg makkelijk het dubbele verdienen.”Paul Vanhaecke: “Wij proberen ook onze extralegale voordelen, zoals bedrijfswagens en maaltijdcheques, te optimaliseren. daarnaast gaat een groot stuk van het loon van een speler naar een pensioenverzekering.”

Yvan Vandamme: “Het is belangrijk dat al onze administratieve personeelszaken, die vrij com-plex zijn voor een voetbalorganisatie, correct worden afgehandeld.

adMB zorgt ervoor dat wij ons hiervan niets moeten aantrekken en levert advies wanneer we dit nodig hebben. Zij onder-steunen ons bij alle personeelszaken.”

cercle Brugge is geen typische kmo. wat zijn de uitdagingen voor de toekomst? Paul Vanhaecke: “Wij willen in de eerste plaats onze continuïteit blijven waarborgen. in een normale kMo doe je dit door vol-doende winst te behalen, bij Cercle moeten wij voldoende positieve resultaten neerzetten en onze andere doelen nastreven. een belang-rijke groeipool is bij ons de merchandising.”

Yvan Vandamme: “Wij proberen om progressie te maken op alle vlakken en steeds professioneler te werken, bijvoorbeeld op het vlak van onze samenwerking met Sporting lis-sabon of de verdere uitbouw van onze jeugdacademie. een belangrijke uitdaging is de evolutie die het voetballandschap meemaakt op het vlak van inbreng van vreemd kapitaal en de wijze waarop Cercle Brugge hierop inspeelt met behoud van haar identiteit.”

Paul Vanhaecke: “Wij willen ons ook blijven inzetten voor sociale engagementen en het contact met de Brugse regio blijven behouden. een mooi voorbeeld hiervan is het ontwerp van onze nieuwe shirts, gemaakt door scholen in de Brugse regio, uiteraard voorzien van een prachtig adMB-logo!”

Tekst en foto: Pieter Staelens

Coverfoto: Alain Creytens

Foto spelers: Jan Darthet

“In de meeste wedstrijdenstonden zes à zeven spelersvan -23 jaar op het veld. Wijzullen de kaart van de jeugdblijven trekken.”

Yvan Vandamme, managing director

“Cercle Brugge is een aantrekkelijke werkgever. Niet alleen omwille van de resultaten, maar ook door de bedrijfscultuur.”

tim Smolders en oleg iachtchouk stellen u

graag het nieuwe shirt voor.

Nr 3 - augustus 2012 > 15

Page 16: ADMB Info augustus 2012

admbEELD

Groep ADMB en UNIZO gaan voor versterkt partnership

adMB ondertekende recent een breed partner-shipsakkoord met de ondernemersorganisatie uniZo. Voor groep adMB betekent dit een gevoelige versterking op het vlak van o.a. onze visibiliteit en de verdediging van de belangen van onze klanten én van onze organi-satie. uniZo kan voortaan rekenen op een nog sterkere ondersteuning door onze groep.

Student uit Veldegem wint scooter na jobdate met ADMBde 24-jarige kenny Vantomme uit Veldegem nam midden juni de sleutels van zijn gloednieuwe Peugeot-scooter in ontvangst. de student sociaal werk aan de artevelde Hogeschool won deze prijs door spontaan te solliciteren tijdens de adMB Job Speeddate die plaatsvond tijdens de jobbeurs van Streekpersoneel in Brugge. in totaal kwamen 300 jobzoekers ‘daten’ met adMB en kennismaken met werkgevers uit de regio.

Meer info:

Bent u op zoek naar een job in uw buurt?

Raadpleeg dan onze interne en externe vacatures op

www.admb.be (‘jobs’).

Vlnr staand: Jan Sap (directeur-generaal unizo),

karel Van eetvelt (gedelegeerd bestuurder unizo) en Philip Van eeckhoute (gedelegeerd bestuur-

der adMB en Provikmo). Vlnr zittend: luc desmet (voorzitter Provikmo), flor Joosen (voorzitter

unizo) en Jozef Vandenberghe (voorzitter adMB)

Vlnr: kenny Vantomme (winnaar scooter) en kurt Boelens (directeur adMB Hr Services)

19 nieuwe collega’swaarop u kanrekenenafgelopen kwartaal verwelkomde adMB 19 nieuwe medewerkers. Zij gaan aan de slag bij onder andere adMB Sociaal Bureau, Provikmo, adMB Hr Services, adMB Verzekeringen, adMB iCt Services en onze informaticadienst.onze nieuwe collega’s zorgen vanaf nu graag mee voor uw persoonlijke Hr-ondersteuning.

16 > Nr 3 - augustus 2012

Page 17: ADMB Info augustus 2012

werkt de ‘Beste jobstudentvan het jaar’ bij u?

adMB en uniZo organiseren dit jaar voor de vijfde keer de wedstrijd ‘Jobstudent van het

jaar’. Criteria zijn onder meer de zin voor initiatief, teamspirit, zelfstandig werken, klant-

vriendelijkheid en stiptheid van de jobstudent. Met de wedstrijd willen adMB en uniZo

het belang van jobstudenten nog eens onderstrepen.

de laureaat ‘Beste jobstudent van het jaar’ wint een extra maandloon ter waarde van € 1.250.

ook voor de provinciale laureaten en de kMo-werkgevers zijn er prijzen weggelegd.

Bent u erg tevreden over uw jobstudent en wil u hem of haar nomineren voor de titel

“Beste jobstudent van het jaar”? Vul dan op www.jobstudentvanhetjaar.be het inschrij-

vingsformulier met motivatie in en wie weet valt uw jobstudent in de prijzen. of wil je als

jobstudent je baas motiveren om jou te selecteren als “Jobstudent van het jaar”? Stuur

dan een automatische mail vanaf de website zodat hij/zij het formulier meteen krijgt

toegestuurd. deelnemen kan tot en met woensdag 15 augustus.

Veel succes!

www.jobstudentvanhetjaar.be

Page 18: ADMB Info augustus 2012

IN de kIJkeR

In de zomer van 2013 opent Middel-punt, het nieuwe vakantieverblijf in Middelkerke, haar deuren. Middelpunt, een initiatief van de vzw ALS DAN, is een uniek verblijf voor mensen met een zorgvraag of een beperking. Het project biedt daarnaast tewerkstellings-mogelijkheden voor personen met een arbeidshandicap.

uniek concepTMiddelpunt wordt een uniek vakantieverblijf voor zorgbehoevenden en mensen met een beperking in Middelkerke. de locatie is ideaal, op 400 meter van de kust en het centrum.

Sofie goeminne, coördinator Middelpunt: “Het is niet altijd evident om in een groep met zorgbehoevende personen op vakantie te gaan. in een hotel zijn niet altijd de nodige zorgfaciliteiten aanwezig, en in een zorgverblijf heb je dan weer geen vakantie-gevoel. Middelpunt combineert het comfort

en het vakantiegevoel van een hotel met de toegankelijkheid en faciliteiten van een zorgverblijf. de zorg zal aanwezig zijn, maar discreet. daarnaast wordt dit project een tewerkstellingsproject voor personen met een arbeidshandicap. deze factoren samen zorgen voor het unieke karakter van het project. tijdens uw vakantie bent u omringd door de beste zorg, vandaar de naam ‘Mid-delpunt’. daarnaast is het uiteraard een knipoog naar de naam ‘Middelkerke’.”

kamers op maaT vanDe zorgBehoevenDeHet vakantieverblijf zal over twee verdiepin-gen en 44 stijlvolle tweepersoonskamers met balkon beschikken, de ene kamer nog meer uitgerust voor de zorgbehoevende dan de andere. “Wij willen een zorgeloze vakantie bieden aan mensen met een beperking”, aldus Sofie goeminne. “dat kan een fysische, maar ook een meervoudige beperking zijn. daar-naast richten wij ons ook op mensen met een hogere zorgvraag, bijvoorbeeld alS-patiënten, en op sociale vakanties.”de gasten kunnen alleen komen, maar ook met hun familie, gezin, mantelverzorger of in groep. “Wij bieden een mix van kamers”, gaat Sofie goeminne verder. “iedere kamer heeft sowieso een noodoproepsysteem, een

hoog-laag bed en een aangepaste douche. daarnaast zijn er verschillende kamers die beschikken over een tillift.op iedere verdieping is er een extra badkamer met een ‘parkerbad’, een soort comfortbad voor zorgbehoevenden. er zijn ook kamers die schakelbaar zijn, ideaal voor gezinnen of groepen.

Middelpunt voor een vakantie ‘met zorg’Uniek vakantieverblijf met steun van ADMB Social Invest

Sofie goeminne, coördinator Middelpunt

“Wij combineren het comfort van een hotel met de toegankelijkheid van een zorgverblijf.”

18 > Nr 3 - augustus 2012

Page 19: ADMB Info augustus 2012

IN de kIJkeR

waT is aDmB social invesT?

Middelpunt is het eerste project dat kon rekenen op de financiële steun van adMB Social invest. dit is een fonds waarmee groep adMB investeert in immo-projecten binnen de social profit-sector.

op de foto ziet u de ondertekening van het

samenwerkingsakkoord.

“Middelpunt wil de ‘Groene Sleutel’ behalen, een label voor milieuvriendelijke vakantieverblijven.”

de keuken voorziet een culinair aanbod dat kan aangepast worden aan de wensen en noden van de gasten. Zij kunnen bovendien verpozen in de binnen- en buitentuin of op het overdekt terras.daarnaast zijn er enkele seminarieruimtes die onder andere de lokale verenigingen kunnen gebruiken.”

samenwerking Middelpunt is een initiatief van de vzw alS dan, een partnerschap tussen dienstencen-trum gid(t)S en de alS liga.

“dienstencentrum gid(t)S combineert de expertise van dominiek Savio instituut op het vlak van zorg en van Mariasteen inzake tewerkstelling van personen met een beper-king”, vertelt Sofie goeminne. “Mariasteen heeft bovendien veel ervaring als bouwheer. de alS liga heeft dan weer heel wat ervaringsdeskundigheid rond personen met Snel degeneratieve aandoe-ningen (Sda) en beschikt over een breed netwerk. Het vastgoedproject is een samen-werking tussen onze organisatie en adMB Social invest.

Wij krijgen ook subsidies vanuit toerisme Vlaanderen, hoofdzakelijk voor de toeganke-lijkheid van het gebouw, en van de Provincie West-Vlaanderen.”

personeelBinnen dienstencentrum gid(t)S is er zowel een sociale als een beschutte werkplaats, dus enerzijds voor personen met een beper-king en anderzijds voor langdurig werklozen of laaggeschoolden. “Wij hebben binnen onze organisatie al veel horeca-ervaring”, legt Sofie goeminne uit.

“Wij willen van hieruit de tewerkstelling binnen Middelpunt begeleiden. in Middel-punt zullen de personen met een beperking werken in de keuken en in de zaal, en zorgen voor het onderhoud van de kamers. daarnaast is er ook steeds een zorgteam aanwezig. dit verplegend personeel willen wij zoeken in de regio, want zij moeten flexibel kunnen ingeschakeld worden.”

groene sleuTelHet project wekte al de interesse van verschillende zorginstellingen en ledenver-enigingen. “de verwachtingen zijn hoog, ook omdat je niet kan vergelijken met andere vakantieverblijven.” Middelpunt wil bovendien de ‘groene Sleutel’ behalen, het label voor milieuvriendelijke vakan-tieverblijven. “Wij hebben op het vlak van maatschappelijk verantwoord ondernemen al veel ervaring.” besluit Sofie goeminne. “dit gaat dan onder andere om het gebruik van ecologische materialen en technieken, verwarmings- en verlichtingsystemen en het respecteren van isolatienormen.”

Meer informatie:

www.middelpunt.com

(vanaf september 2012)

[email protected]

Vlnr: Philip Vanneste (gedelegeerd bestuurder Mariasteen), koen Vandelanotte (voorzitter Mariasteen), Jozef Vandenberghe

(voorzitter adMB), luc desmet (voorzitter Provikmo) en Philip Van eeckhoute (gedelegeerd bestuurder groep adMB)

Nr 3 - augustus 2012 > 19

Page 20: ADMB Info augustus 2012

VeRzekeRINgeN

tegenwoordig lijkt het alsof u overal een verzekering kan nemen. tankstations bieden u bijvoorbeeld een verzekering ‘pechverhelping’ aan en bij de autodealers kunt u een ‘auto-verzekering’ ondertekenen. toch blijven verzekeringen een complexe materie, met specifieke clausules, uitsluitingen en vrijstellingen. als professionele en onafhankelijke specialist is uw verzekeringsmakelaar de ideale persoon om u hierin verder te helpen. Wat is de rol van deze verzekeringsmakelaar? Wij bieden u het antwoord in vier vragen en antwoorden.

1 verzekeringen centraliseren: een handige verkooptruc?

dit is geen handige verkooptruc. Voor uw verzekeringsmakelaar is het namelijk belangrijk dat hij uw volledige dossier kent. enerzijds om dubbele verzekeringen te vermijden en anderzijds om hiaten in uw verzekeringsportefeuille op te sporen. Zijn kennis van verzekeringen helpt u om de juiste oplossing te kiezen. Zo komt u niet voor onaangename verrassingen te staan bij een schadegeval.

2 verzekeringen zijn het laatste wat ons bezig houdt. is dit terecht?

Het is belangrijk dat u aandacht blijft schenken aan uw verzekeringen.

op een jaar tijd verandert er veel. uw zoon of dochter gaat bijvoorbeeld op kot, of u overweegt misschien om een eigen zaak op te starten. daarom kunt u steeds met uw verzekeringsmakelaar contact opnemen voor een vrijblijvend gesprek. Hij vergelijkt verschil-lende mogelijkheden op basis van uw wensen en biedt u de beste oplossing aan. Bij een schadegeval zal de verzekeringsmakelaar uw kant kiezen en alle nodige stappen ondernemen om uw schade vergoed te krijgen.

3 zijn verzekeringen bij een makelaar ècht zo duur?

Het voordeel van een verzekeringsmake-laar is dat deze niet gebonden is aan één verzekeraar.

Zij gaan voor u op zoek naar de beste verzeke-ring bij hun verschillende partner-verzekeraars. Hierbij houdt een verzekeringsmakelaar uiteraard rekening met uw budget, maar ook met uw wensen op het vlak van verzekerde waarborgen, verzekerde kapitalen en vrijstellin-gen van het contract. een verzekeringsmakelaar gaat dus verder dan enkel het aanbieden van de goedkoopste verzekering.

4 waarom kiezen voor een verzekeringsmakelaar?

uw verzekeringen nemen bij een verzeke-ringsmakelaar biedt u vele voordelen:• sterke kennis van de verschillende verzekeringen;• aanbieden van een oplossing op uw maat;• onafhankelijkheid naar de verzekerings- maatschappij toe.

Meer info:

Binnen onze HR-dienstengroep kunt u voor al

uw verzekeringen een beroep doen op ADMB

Verzekeringen (www.admbverzekeringen.be).

Vier vragen en antwoorden over uw verzekeringen

BA MANAGEMENTuw privévermogen beschermd in alle eenvoud

Als zaakvoerder of bestuurder van een kmo draagt u een grote verantwoordelijkheid. Bij een fout of nalatigheid, kan zelfs uw privévermogen bedreigd worden.BA Management zorgt voor een oplossing op maat van kmo’s die de fi nanciële gevolgen dekt van de aansprakelijkheid van hun bestuurders en die hun privévermogen beschermt:

een helder contract, zonder verborgen uitsluitingen; bijzonder ruime dekkingen voor een totale bescherming; een aanzienlijke tussenkomst tot 750.000 EUR in de verdedigingskosten bij een

procedure voor de rechtbank; een minimum aan administratieve formaliteiten; integreerbaar in een Modulis met o.a. gratis premiespreiding en een jaarlijkse

Goedeklantbonus van 10 %!

Wilt u meer info over BA Management?Contacteer uw ADMB-kantoor.

AG Insurance nv – RPR Brussel – BTW BE 0404.494.849 – www.aginsurance.be/brokerE. Jacqmainlaan 53, B-1000 Brussel – Tel. +32(0)2 664 81 11 – Fax +32(0)2 664 81 50Verantwoordelijke Uitgever: Nathalie Chevalier

20 > Nr 3 - augustus 2012

Page 21: ADMB Info augustus 2012

VeRzekeRINgeN

kan elke zelfsTanDige heT vrij aanvullenD pensioen voor zelf-sTanDigen (vapz) afsluiTen?Ja, indien u sociale bijdragen betaalt die gelden voor een activiteit in hoofdberoep, of indien u de partner bent van de zelfstandige en aangesloten bent in het ‘maxi-statuut’.Het ‘maxi-statuut’ is het verplicht sociaal statuut van medewerkende partner met vele bijkomende voordelen zoals pensioen, gezinsbijslagen, gezondheidszorg, arbeids-ongeschiktheid, invaliditeit en moederschap. Het ‘mini-statuut’ voorziet enkel sociale zekerheid bij arbeidsongeschiktheid.

is DiT verplichT?indien u het niet doet, brengt u uw financi-ele zekerheid op pensioenleeftijd in gevaar. Zoals de naam het zegt, is het “vrij”, maar heel sterk aan te bevelen.

hoeveel kosT heT?Minstens € 100/jaar en maximaal € 2.962,88/jaar (2012).optimaal: 8,17% van uw netto belastbaar inkomen.gelukkig moet u dit niet jaarlijks betalen en kan u uw betaling spreiden.

welke voorDelen leverT heT mij op?u betaalt geen taks, ook de nieuwe begro-tingsmaatregelen hebben dit bestendigd.Bovendien kan u uw premie fiscaal in mindering brengen als beroepskost, én betaalt u minder sociale bijdragen. door de premie fiscaal in mindering te brengen daalt namelijk uw netto inkomen, de basis voor de berekening van uw sociale bijdragen.de voordelen houden hierbij nog niet op: uw intrest bedraagt 2,5%, een garantie op een

pensioenspaarpot die een klassiek spaar-boekje u niet kan geven. daarnaast geniet u nog een jaarlijks toekenbare belastingvrije winstdeelname.Het klopt dat u op einddatum een belasting betaalt, maar de behandeling hiervan is wel fiscaal-gunstig, onder de vorm van een fictieve rente. ook betaalt u nog een riZiV-bijdrage van 3,55% op de volledige uitkering VaPZ, echter hier wel geen solidariteitsbij-drage van 2%.

Wat is een fictieve rente?Wanneer u tot de wettelijke pensioenleef-tijd (= 65) ononderbroken sociale bijdragen betaalt, dan wordt uw uitkering VaPZ als volgt belast:Het fictief kapitaal bedraagt 80% van uw eindkapitaal (gelukkig zonder rekening te houden met winstdeelname). de fictieve rente wordt nu bepaald door 5% te bere-kenen op het fictief kapitaal. deze fictieve rente voegt u dan gedurende tien jaar bij uw werkelijke belastbare inkomsten.

kan ik BijkomenDe waarBorgen koppelen aan mijn vapz?absoluut! Zo kan u een bijkomende overlij-densdekking en een arbeidsongeschiktheids-verzekering koppelen aan uw VaPZ.

is heT vapz mijn enige mogelijk-heiD om een aanvullenD pensi-oen op Te Bouwen?Helemaal niet. Het pensioensparen en langetermijnsparen blijven volwaardige alternatieven. Wanneer u een vennootschap zou oprichten, dan kan u een individuele Pensioentoezegging laten opmaken. ook niet-fiscale spaarvormen komen in aanmer-king.

weeT ik nu alles over heT vapz?al heel veel, maar u weet nog niet wat het concreet voor u inhoudt. Voor verder advies en het uitwerken van een individueel voor-stel neemt u best contact op met adMB Verzekeringen

Meer info

www.admbverzekeringen.be

fSMa: 013334a

In een notendopWat u moet weten over uw Vrij Aanvullend Pensioen als zelfstandige

s Rik Vanden Bussche directeur ADMB Verzekeringen

Nr 3 - augustus 2012 > 21

Page 22: ADMB Info augustus 2012

VOOR de zelFSTaNdIge

Het is mogelijk om naast een loontrek-kende activiteit nog een zelfstandige activiteit uit te oefenen. Hoewel de spelregels behoorlijk eenvoudig zijn, bestaat hierover veel onduidelijkheid.Vanuit de praktijk bieden wij een ant-woord op enkele veelgestelde vragen.

welke voorDelen BieDT DiT mij?een aansluiting in bijberoep biedt een een-voudige oplossing voor wie wil ondernemen, maar er (nog) niet voor kiest om die activi-teit voltijds uit te oefenen. u kan makkelijk van start gaan en voldoen aan alle wet-telijke verplichtingen. Het is dé uitgelezen manier om te proeven van het ondernemer-schap met een minimaal risico.een ander bekend voordeel van een acti-viteit in bijberoep is dat u geen minimum aan sociale bijdragen dient te betalen. de bijdragen zijn simpelweg een percentage van uw inkomsten als zelfstandige (grosso modo 22%). Zijn uw netto-inkomsten als zelfstandige in 2012 lager dan €1.393,70, dan dient u zelfs helemaal geen bijdrage te betalen. op www.zenito.be (‘tools’) maakt u makkelijk uw persoonlijke simulatie. Hierbij alvast enkele voorbeelden:u start als zelfstandige in bijberoep op 1 juni en u verwacht een netto jaarlijks inko-men als zelfstandige van €1.500. dan be-taalt u vanaf aanvang €79,92 per kwartaal. Met een inkomen van €3.000 wordt dat €159,82. Heeft u €1.150 als netto jaarlijks inkomen als zelfstandige, dan dient u geen bijdrage te betalen.

waT zijn De voorwaarDen?de belangrijkste parameter om zelfstandige in bijberoep te kunnen zijn is dat u werkt als loontrekkende naast de zelfstandige activi-teit. daarin kunnen we drie grote groepen onderscheiden met hun respectievelijke voorwaarde(n).

u bent:1. Werknemer in de privésector: u dient

minimaal de helft van het aantal uren van een voltijdse te presteren. (B.v. Voltijds = 38u/week -> 38/2: u dient op kwartaal-basis gemiddeld minimaal 19u of meer per week te presteren)

2. ambtenaar in de openbare sector: uw activiteit als ambtenaar dient u minimaal 200 dagen of acht maand per jaar uit te voeren en deze betreft in uren minimaal de helft van het aantal van een voltijdse overeenkomst.

3. Statutair benoemd leraar in het onder-wijs: u dient minimaal 6/10de van een voltijds uurrooster te presteren.

andere vaak aangehaalde parameters, zoals inkomsten als zelfstandige, aantal gepres-teerde uren als zelfstandige en inkomsten als loontrekkende spelen geen enkele rol. Het kan dus gerust dat u meer uren presteert of meer verdient als zelfstandige dan als loontrekkende en toch zelfstandige in bijberoep blijft.

waT meT mijn sociale rechTen?naast uw zelfstandige activiteit blijft u actief als loontrekkende of ambtenaar. Het is dan ook dit statuut dat u blijft voorzien van uw sociale zekerheid.Stel: u werkt voltijds als werknemer en u start een zelfstandige activiteit. uw sociale zekerheid blijft ongewijzigd. u blijft genieten van dezelfde sociale zekerheid als vroeger. uw rechten op ziekteverzekering, pensioen, kinderbijslag blijven behouden als werknemer/ambtenaar.

waT als mijn siTuaTie wijzigT?Het leven zit vol verrassingen. deze kunnen (in)direct een invloed hebben op uw sociale zekerheid. indien u zelfstandige bent, kan dit nieuwe perspectieven openen. Wordt u geconfronteerd met loopbaan-onderbreking of tijdskrediet, verminderde tewerkstelling, opzegperiode, ouderschaps-verlof, werkloosheid of arbeidsongeschikt-heid? Contacteer dan gerust een medewer-ker van Zenito. Wij wijzen u op een heldere manier de weg naar de beste oplossing voor uw persoonlijke situatie.

Werken na uw werkZelfstandige in bijberoep: de spelregels

s Benedict Decoster Diensthoofd Inning Zenito

Sociaal Verzekeringsfonds

Een idee of een plan voor een eigen zaak? Gebruik onze GPS!Heeft u een vaag idee of een concreet plan om als ondernemer te starten? Surf dan naar www.startersgps.be. op basis van uw idee maken wij gratis en vrijblijvend een uitgebreid en gedetailleerd individueel plan op.Zo krijgt u een antwoord op uw vragen en nuttige informatie.

22 > Nr 3 - augustus 2012

Page 23: ADMB Info augustus 2012

kINdeRbIJSlag

Belangrijkvoor alle(ex-)sTuDenTenStudeer je dit schooljaar af of ben je van plan de studies tijdelijk te onderbreken? Stop je met studeren na je tweede zittijd? Schrijf je dan onmiddellijk in als werk-zoekende schoolverlater om nog recht te kunnen hebben op kinderbijslag tijdens de beroepsinschakelingstijd.

Schrijf je je niet in als werkzoekende, begin je binnenkort te werken of ben je ondertussen al aan het werk? (Het maakt hierbij niet uit of het een studentenover-eenkomst of een gewone arbeidsovereen-komst is) laat het ons zo vlug mogelijk weten. Zo vermijd je dat er ten onrechte kinderbijslag wordt doorbetaald.dit kan via het contactformulier opwww.admb.be/kinderbijslagfonds of telefonisch via 050 474 111

Het vergelijken van kinderbijslagbe-dragen is geen eenvoudige zaak, want het bedrag is niet gelijk voor elk kind. Zo krijgt uw tweede kind meer dan uw oudste kind, en uw derde kind meer dan uw tweede. Uw vierde of vijfde kind krijgt dan weer evenveel als uw derde. Alle kinderen in het gezin die kinderbijslag krijgen, of u nu werknemer, zelfstandige of ambtenaar bent, tellen mee in het bepalen van deze volgorde. De enige uitzondering hierop zijn de kinderen die de verhoogde wezenbijslag krijgen. Daarnaast gelden er ook leef-tijdsbijslagen vanaf zes jaar en bestaan er bijslagsupplementen, die de bereke-ning er niet eenvoudiger op maken.

waT als mijn kinD nieT langer rechT heefT op kinDerBijslag?als een bepaald kind in het gezin geen recht meer heeft op kinderbijslag, vermindert de kinderbijslag voor de andere kinderen met het hoogste bedrag, namelijk het bedrag dat u voor uw jongste kind kreeg.

Eén van mijn kinderen gaat werken.Wat nu?Maaike heeft 3 kinderen: robbe, Maud en niel. robbe is de oudste en niel de jongste. niel krijgt als jongste kind de hoogste kinderbijslag (‘derde rang’) en robbe als oudste de laagste kinderbijslag (‘eerste rang’). als robbe gaat werken en geen recht meer heeft op kinder-bijslag, schuiven Maud en niel een rang op en valt het hoogste bedrag dus weg.

waT als mijn gezin uiT meerDere personen BesTaaT Die rechTheBBen op kinDerBijslag? alle kinderen worden gegroepeerd, op voor-waarde dat die personen aan wie kinder-bijslag betaald wordt officieel op hetzelfde adres wonen. Bovendien moeten zij (huwe-lijks-)partners of (aan-)verwanten van elkaar tot en met de derde graad zijn, of verklaard hebben een feitelijk gezin te vormen.

Eva en Charlotte trouwen: een nieuw samengesteld gezineva en Charlotte, beiden loontrekkend, trouwen. eva heeft een dochter van 9 en Charlotte een zoon van 6.

eva krijgt dus de kinderbijslag voor een eer-ste kind en Charlotte krijgt de kinderbijslag voor een tweede kind.

Mijn dochter én kleinkind wonen in huisMia en Marc hebben een zoon luc van 18 en een dochter els van 17, die beiden nog studeren. els krijgt zelf een dochtertje en blijft inwonen bij haar ouders.Mia krijgt voor luc de kinderbijslag voor een eerste kind. els krijgt voor haarzelf de kinderbij-slag voor een tweede kind en voor haar doch-tertje de kinderbijslag voor een derde kind.

Een weeskind in ons gezinkris, ambtenaar, en Christiane hebben een zoon John van 18 en een dochter Betty van 12. Ze nemen evy op in hun gezin; een weeskind van 14.Christiane krijgt voor evy de verhoogde wezenbijslag. Voor John krijgt ze de kinder-bijslag voor een eerste kind en voor Betty de kinderbijslag voor een tweede kind.als evy geen recht meer heeft op de ver-hoogde wezenbijslag krijgt Christiane voor haar de kinderbijslag voor een tweede kind. Voor Betty krijgt ze de kinderbijslag voor een derde kind, terwijl John in een eerste rang betaald wordt.

Meer info?

Kijk zeker eens op onze vernieuwde website

www.admb.be/kinderbijslagfonds en ontdek er

in enkele muisklikken alles wat u wil weten over

uw kinderbijslag. Bovendien kan u er uw kinder-

bijslag simuleren of enkele nuttige documenten

downloaden.

Meld ook onmiddellijk alle wijzigingen in de

gezinssituatie aan uw kinderbijslagfonds. Zo

voorkomt u dat de kinderbijslag te laat betaald

wordt of dat ten onrechte betaalde kinder-

bijslag later teruggevorderd moet worden.

Waarom krijg ik (soms) minder kinderbijslag dan mijn buren?s Stefaan Vansieleghem

diensthoofd Kennis ADMB Kinderbijslagfonds

meer kinDerBijslag in augusTusop 8 augustus wordt - samen met de kin-derbijslag van juli - een extra leeftijdstoeslag uitbetaald. deze jaarlijkse leeftijdsbijslag is beter gekend als de vroegere “schoolpremie”.net zoals vorig jaar hangt de toekenning van deze toeslag af van het recht op kinder-bijslag voor de maand juli. indien uw zoon of dochter geen recht heeft op kinderbijslag voor de maand juli, is er ook geen recht op de jaarlijkse leeftijdsbijslag. Hieronder vindt u een overzichtje van alle bedragen per leeftijdscategorie.

als uw kind geboren is tussen 1 juli 1987 en 30 juni 2012 (incl.), dan ontvangt u één van onderstaande bedragen op 8 augustus 2012 bovenop de kinderbijslag van juli.

Jaarlijkse bijslag

Kind van 0 tot en met 5 jaar € 27,06

Kind van 6 tot en met 11 jaar € 57,44

Kind van 12 tot en met 17 jaar € 80,41

Kind van 18 tot en met 24 jaar € 108,25

Nr 3 - augustus 2012 > 23

Page 24: ADMB Info augustus 2012

zIekTeVeRzekeRINg

indien u arbeidsongeschikt wordt, moet u tijdig en op correcte wijze het zieken-fonds verwittigen.

correcT aangeveneen correcte aangifte van arbeidsonge-schiktheid gebeurt steeds met een ‘Getuig-schrift van arbeidsongeschiktheid’. er bestaat een specifiek attest voor zelfstan-digen. Zorg ervoor dat u steeds een blanco getuig-schrift in huis hebt. Het attest wordt ingevuld door de behande-lende arts. Het moet steeds de diagnose of de symptomen die aanleiding geven tot de arbeidsongeschiktheid vermelden.

Het ingevulde attest stuurt u op of bezorgt u tegen ontvangstbewijs aan de adviserend geneesheer. de poststem-pel of het ontvangstformulier geldt als bewijs van een tijdige indiening. Depo-neer uw aangifte dus nooit in een CM-brievenbus of in het CM-kantoor.

als u de adviserend geneesheer te laat verwittigt, verliest u voor de periode van laattijdigheid tien procent van de uitkering.

waT na De aangifTe ?nadat u uw arbeidsongeschiktheid hebt aangegeven, ontvangt u van uw ziekenfonds volgende documenten:• Vragenlijst over de beroepsactiviteit deze vragenlijst moet zo spoedig mogelijk

worden ingevuld en terugbezorgd aan het ziekenfonds, zodat de adviserend geneesheer uw arbeidsongeschiktheid kan erkennen.

• Bewijs van arbeidshervatting uiterlijk twee dagen na het einde van de

arbeidsongeschiktheid stuurt u dit bewijs ingevuld terug naar het ziekenfonds.

• Blanco getuigschrift van arbeidsonge-schiktheid

Bewaar dit attest zorgvuldig. Het voor-komt tijdsverlies indien u later opnieuw arbeidsongeschikt wordt.

• Inlichtingenblad Uitkeringen• Inkomensverklaring - formulier 225• Verklaring voor invaliden

nadat u bovengenoemde documenten ingevuld en ondertekend hebt terugbezorgd aan de dienst uitkeringen van het zieken-fonds, en indien onze adviserend geneesheer

uw arbeidsongeschiktheid erkent, kan uw uitkering betaald worden. u dient wel in regel te zijn met de betaling van uw kwar-taalbijdragen als zelfstandige bij de sociale kas waarbij u bent aangesloten.

Berekening uiTkeringzelfsTanDigenZelfstandigen ontvangen een vast dagbe-drag, dat varieert in functie van de gezinssi-tuatie. Hierbij wordt de zaterdag beschouwd als vergoedbare dag. de uitkering wordt maandelijks uitbetaald aan het einde van de maand en dit pas vanaf de tweede maand van de arbeidsongeschiktheid. de eerste maand is een carensperiode en is niet vergoedbaar in de ziekteverzekering.

“Wat te doen bij arbeidsongeschiktheid als zelfstandige?”

Termijnen bezorgen getuigschrift

Zelfstandigen 29 kalenderdagen

Na ontslag uit het ziekenhuis 48 uur

Bij het hervallen: - binnen de veertien kalenderdagen na de werkhervatting (tijdens het eerste jaar arbeidsongeschiktheid) - binnen de drie maanden na de werkhervatting (vanaf het tweede jaar arbeidsongeschiktheid)

48 uur

s Luc Daeninck Directeur administratie

CM Brugge

24 > Nr 3 - augustus 2012

Page 25: ADMB Info augustus 2012

zIekTeVeRzekeRINg

“Waar kan ik terecht voor passend speel-goed? kan mijn kind mee op vakantie met leeftijdgenootjes? kunnen we een beroep doen op een oppasdienst wanneer we er als ouder eens een avondje uit willen? en wat met de inrichting van onze woning? Hoe kan ik de bijkomende kosten die er zijn wat compenseren? Welke hulpmiddelen kunnen mijn kind vooruithelpen? Wie heeft er over al deze zaken een overzicht?”Het zijn maar enkele vragen die opduiken wanneer u geconfronteerd wordt met een kind dat extra zorg behoeft.elk kind wordt als een uniek persoon geboren en ontwikkelt gaandeweg zijn persoonlijkheid. ouders streven er naar om hun kind steeds met de best passende zorg te omringen. elke ouder ervaart zonder enige twijfel zijn kind als bijzonder. Maar wanneer de zorg betrekking heeft op een kind met een beperking wordt deze zorg nog meer afgestemd op de noden en het ritme van het kind. ‘Zorg op maat’ treedt op de voorgrond en staat dan wel heel centraal. de betekenis van ‘mijn kind is bijzonder ‘ krijgt een extra dimensie!

parTicipaTieMaar willen we net in deze gevallen ook niet dat ons kind zoveel als mogelijk een ‘gewoon’ leven kan leiden? opgroeien thuis in een warm nest met broers en zussen, school lopen in het gewoon onderwijs, lid zijn van de plaatselijke jeugdbeweging, samen met vrienden op vakantie trekken, vrienden maken via sociale netwerksites, … kortom, het inclusieverhaal, waarbij de samenleving zich zoveel als mogelijk dient aan te passen om kinderen met een beperking volwaardig te laten participeren.

de dienst Maatschappelijk Werk van CM neemt pro-actief contact op met deze ouders. Vrijblijvend kunnen zij ingaan op ons aanbod en helpen we bij hun zoektocht naar de best passende zorg, maar ook voor het geven van informatie, advies en administra-tieve ondersteuning bij het aanvragen van tegemoetkomingen of sociale voordelen, samenstellen van een dossier in het kader van een aanvraag bij het Vlaams agentschap

voor Personen met een Handicap (VaPH) en nog zoveel meer. niet in het minst voor een ondersteunend gesprek.

nieuwe Brochureuit onderzoek blijkt dat het vaak jonge gezin-nen zijn die totaal onverwacht voor een muur van vragen en onzekerheden worden gesteld. CM wil deze mensen tegemoetkomen met de vernieuwde dienstverlening vanwege onze zorgbegeleiders en met een gloednieuwe in-formatiebrochure die eerder deze maand van de pers rolde. Wij zijn er van overtuigd dat het een hulpmiddel kan zijn bij het zoeken naar een antwoord op vele vragen.u kan de brochure ook inkijken op http://www.cm.be/nl/110/index.jsp

CM wil de ouders die dag na dag instaan voor de zorg van een kind met een beperking, zo een leidraad aanreiken ter ondersteuning van de zorg op alle levensterreinen.

Meer info:Aarzel niet contact te nemen met onze Dienst Maatschappelijk Werk. Wij kunnen, samen met u, op zoek gaan naar passende antwoorden.www.cm.be

Mijn kind, gewoon bijzonder!?Op zoek naar deskundige informatie en een luisterend oor?

o.a. de 70 zorgbegeleiders van CM West-Vlaanderen werkers staan klaar om ouders met een zorgkind wegwijs te

maken en hen te adviseren bij hun vele vragen.

s Jos Beuselinck Diensthoofd MW CM Brugge

Nr 3 - augustus 2012 > 25

Page 26: ADMB Info augustus 2012

Bovenstaande uitdrukking horen wij regelmatig aanhalen door zelfstandigen en bedrijfsleiders. Zonder aarzelen voegen zij er aan toe dat zij bij de aanwerving van vaklui de voorkeur geven aan iemand die met een leer- of stageovereenkomst gewerkt heeft: “Zij hebben immers ervaring en weten wat werken is.” De cijfers van de VDAB bevestigen dat deze jongeren de grootste tewerkstellingskansen hebben.

leerlingen opleiden is een langetermijnin-vestering en vraagt een welbewuste keuze en strategie. immers, niet iedere startende leerling groeit uit tot een volwaardig stiel-man. Selectief werken en overleg met de leersecretaris over uw doelstellingen zijn hierbij belangrijke elementen. Zo kan de leersecretaris zorgen voor een goede match tussen vraag en aanbod.

iedere partij moet voldoen aan enkele belangrijke voorwaarden. We zetten ze voor u nog even op een rijtje.

voorwaarDen om een leerover-eenkomsT of een sTageovereen-komsT af Te sluiTen De patroon-opleider• is ten volle 25 jaar oud of 23 jaar indien hij

of zij een bijzondere bekwaamheid kan be-wijzen (bv. diploma ondernemersopleiding);

• heeft ten minste vijf jaar beroepspraktijk waarvan twee jaar als zelfstandige;

• is van onberispelijk gedrag;• bezit een vestigingsattest wanneer het

beroep gereglementeerd is;• leidt een onderneming die alle waarbor-

gen biedt voor een degelijke, praktische opleiding;

• is aangesloten bij een externe dienst voor preventie en bescherming op het werk.

De leerjongere• voldoet aan de voltijdse leerplicht d.w.z.:

- is ten volle vijftien jaar oud en heeft ten minste twee leerjaren van het secundair

onderwijs (aSo/tSo/BSo) met volledig leerplan beëindigd; - of is ten volle zestien jaar oud. Hierop zijn er enkele uitzonderingen

(o.a. de paramedische beroepen).

• is fysisch geschikt (medisch onderzoek door de externe dienst voor preventie en bescherming op het werk van de patroon-opleider).

De stagiair: vanaf 18 jaar Voorbereiding op het zelfstandig onderne-men met of zonder de cursus bedrijfsbeheer om het vak in een stage aan te leren.

moTivaTienaast de administratieve voorwaarden is de motivatie om in deze opleidingsvorm te stappen heel belangrijk. iedere partij kent verschillende drijfveren en motivaties.

De patroon• is bereid om te investeren in jonge mensen;• doet kennisoverdracht aan de leerjongere;• begeleidt de jongere op technisch, sociaal

en pedagogisch vlak;• kan omgaan met jongeren;• heeft veel geduld;• vormt op die manier een medewerker die na

een zekere tijd ook economisch rendement oplevert en die kan groeien in het bedrijf.

De leerling• maakt een bewuste beroepskeuze;• is misschien wel schoolmoe, maar niet

leermoe (m.a.w. is bereid om een vak in de praktijk aan te leren);

• is gemotiveerd voor het systeem leren-werken;• heeft een aantal praktische vaardigheden die

noodzakelijk zijn voor het gekozen beroep;• bezit een stukje ‘werkrijpheid’;• is bereid om een theoretische bijscholing

te volgen in een Syntra lesplaats (acht uur per week).

Wanneer een leerovereenkomst afsluiten?• leerlingen: Heel het jaar door (inschrijvingsrecht)• StagiairS: ingeschreven zijn in de onder-

nemersopleiding

Meer informatie?

[email protected]

0497 59 34 24 - www.leertijd.be

“Zelfopgeleide mede-werkers zijn mijn beste medewerkers”

s Paul Jonckheere Syntra Vlaanderen Leersecretariaat

nieuw- Start- en stagebonus: voor de leerplichtige leerling(e) die

slaagt en voor de patroon-opleider is er een bonus van 500 euro in het eerste en tweede jaar en van 750 euro in het derde jaar.

- naast het behoud van de kinderbijslag kunnen de leerlingen in de leertijd ook recht hebben op een studietoelage.

- VCA: in de leertijd wordt de basiscursus VCa (veiligheid) aangebo-den aan de leerling in de bouwsector. de duurtijd van de module is 36 lesuren, bestaande uit 32 lesuren en 4 uren voor het examen.

- Vanaf het schooljaar 2009/2010 kon Syntra Vlaanderen aan de leerlingen van de leertijd het studiegetuigschrift 2e graad secundair onderwijs, 3e graad secundair onderwijs en het diploma 7e jaar secundair onderwijs toekennen.

dit biedt niet alleen extra kansen tot tewerkstelling (bv. in overheidsdiensten), maar ook mogelijkheden en toegang tot

hogere studies.

- Tweede en derde taal: vanaf het schooljaar 2010/2011 krij-gen de leerlingen in de leertijd een cursus frans en het jaar nadien engels.

VOOR de weRkgeVeR

26 > Nr 3 - augustus 2012

Page 27: ADMB Info augustus 2012

OPleIdINgeN

Opleidingen 2012Praktische HR-opleidingen en relevante infosessies: een greep uit ons aanbod

onze opleidingen en infosessies vinden plaats op verschillende locaties en in diverse vormen (volledige of halve dag). Op de hoogte blijven en inschrijven?abonneer u gratis op onze nieuwsbrief ‘adMB School’ via www.admb.be/abonnee of ga naar www.admb.be/opleidingen. Opleidingen op maat en in company?Contacteer vrijblijvend ann Van Hove via 050/474 975 of [email protected] (www.admbschool.be).

hr en leadership

Evolutiegesprekken Wat zijn krachtlijnen van een efficiënt evolutiegesprek? Hoe haalt u er een optimaal resultaat uit? Wat is de rol binnen HR-strategie?

Gent dag - 06/11

persoonlijke vaardigheden

Klantgerichtheid Inzicht krijgen in een klantvriendelijke houding aan de telefoon en leren hoe een klant op een correcte, empathische, maar toch voldoende assertieve wijze te woord te staan. Zo werkt u mee aan het klant-vriendelijk imago van de onderneming. Ook de klachtenbehandeling komt aan bod.

Brugge dag - 20/09

Mindmapping Een efficiënte noteertechniek en leermethode om uw breinspinsels optimaal te beheersen. We trainen om op een creatieve en breinvriendelijke wijze informatie te managen en complexe info eenvoudig en overzichtelijk te maken. Deze techniek schudt uw geest wakkerder tijdens vergaderingen of cursussen en reikt een krachtig middel aan om presentaties en vergaderingen in muziek om te zetten.

Brugge namiddag - 09/10

Timemanagement Via praktische en concrete basistechnieken uw tijd beter leren beheren, zowel op het vlak van effectivi-teit, kwaliteit als productiviteit.

Gent ontbijt - 13/11

sociale wetgeving

Het arbeidsrecht doorspit De opleiding wil een sociaal-juridische basis bieden met fundamentele principes voor uw dagelijkse beleidsvoering. In vier ontbijtsessies worden de belangrijkste rechten en plichten van werkgever en werknemer uiteengezet, waarbij u de mogelijkheid krijgt om heel concrete vragen uit uw dagelijkse praktijk voor te leggen.

Gent ontbijt

09, 11, 18 en 23/10

Langer werken: hoe gaan we er als organisatie mee om?

Het gezegde vandaag luidt “iedereen langer aan de slag” en dat in functie van het garanderen van welvaart en welzijn. Na een korte juridische toelichting over de beëindiging van de loopbaan, gaan wij dieper in op de realisatie van de langere loopbaan. Binnen HRM dienen wij te zoeken naar oplossingen om functies en rollen anders te definiëren. In welke mate kunnen we onze medewerkers vormen, coachen en begeleiden zodat zij effectief langer hun rol kunnen opnemen? En hoe kan een organisatie zich daarop instellen?

Gent ontbijt - 08/11

Sociale Actualia Sociale wetgeving heet van de naald Gent ontbijt - 06/12

Basiskennis hygiëne voor personeel scholen

Als school bent u wettelijk verplicht om een opleiding basiskennis hygiëne te voorzien voor het personeel dat in contact komt met voeding.Vekmo helpt u hier graag bij en organiseert daarom deze opleiding op

maandag 27 augustus 2012 ADMB Sociaal Bureau, Leopold I-straat 18, 8500 Kortrijk

dinsdag 28 augustus 2012 ADMB Sociaal Bureau, Leopold I-straat 18, 8500 Kortrijk

woensdag 29 augustus 2012 ADMB Sociaal Bureau, Fochlaan 34, 8900 Ieper

donderdag 30 augustus 2012 Provikmo, Ovenstraat 5, 8800 Roeselare

vrijdag 31 augustus 2012 Vekmo, Jan Breydellaan 107, 8200 Brugge

De opleidingen gaan telkens door van 13 u. tot 17 u.U kan zich inschrijven via [email protected] of www.vekmo.be

Nr 3 - augustus 2012 > 27

Page 28: ADMB Info augustus 2012

NUTTIge CIJFeRS

> VAN 01-07-2012

RSZ-bijdragenBasis en bijzondere bijdragen

> VAN 01.08.2012 TOT 31.10.2012

Nuttige dataHieronder volgt de lijst van de data die u in aanmerking dient te nemen over de periode van 01.08.2012 tot en met 31.10.2012 in verband met het vervullen van de sociale verplichtingen.

We herinneren er aan dat de opgegeven data deze zijn waarop het betrokken organisme in het bezit moet zijn van het vereiste aangiftefomulier en/of van de storting. Het betreft hier dus niet de data waarop u nog tijdig de verzending of storting kunt doen.

huispersoneel31.10.12 inzenden van de aangifte over het 3de kwartaal 2012

en storten van de bijdragen aan de rijksdienst voor Sociale Zekerheid, Victor Hortaplein 11, 1060 BruSSel Postrek. 679-0261811-08

BeDrijfsvoorheffing15.08.12 Juli 2012 wanneer het bedrag van de totale BV over

2011 € 35.350,00 of meer bedroeg.

14.09.12 augustus 2012 wanneer het bedrag van de totale BV over 2011 € 35.350,00 of meer bedroeg.

15.10.12 a) September 2012 wanneer het bedrag van de totale BV over 2011 € 35.350,00 of meer bedroeg.

b) 3de kwartaal 2012 wanneer het bedrag van de to-tale BV over 2011 minder dan € 35.350,00 bedroeg.

sociale zekerheiD03.08.12 eerste provisionele storting voor het 3de kwartaal 2012 (30% van de bijdragen rSZ over het 3de kwartaal 2011)

05.09.12 tweede provisionele storting voor het 3de kwartaal 2012 (30% van de bijdragen rSZ over het 3de kwartaal 2011)

05.10.12 derde provisionele storting voor het 3de kwartaal 2012 (25% van de bijdragen rSZ over het 3de kwartaal 2011)

Opmerking: de bedoelde provisionele stortingen moeten verricht worden door de werkgevers die in het voorgaande kwartaal meer dan € 6.197,34 rSZ-bijdragen verschuldigd waren.

31.07.12 a) indienen van de aangifte over het 3de kwartaal 2012. b) Storten van het saldo van de bijdragen over het 3de

kwartaal 2012, wanneer provisionele stortingen ver-richt worden.

c) Storten van de bijdragen over het 3de kwartaal 2012, wanneer geen provionele stortingen verricht worden.

SITuATIE AfHAnKELIJKE wERKgEVERSbIJdRAgEn

Fonds voor Bestaanszekerheid Arbeiders (820) sectorafhankelijk

Bijdrage sectoraal pensioenfonds Arbeiders (825) sectorafhankelijk

Forfaitaire bijdrage FBZ Arbeiders (826) sectorafhankelijk

Forfaitaire bijdrage 2e pensioenpijler arb. (827) sectorafhankelijk

Fonds voor Bestaanszekerheid Bedienden (830) sectorafhankelijk

Bijdrage Sociaal Fonds PC 218 (831) 0,27

Bijdrage Sociaal Fonds PC 201

- voeding (832 0) 0,1

- niet voeding > 20 wns (832 5) 0,5

Bijdrage sectoraal pensioenfonds Bedienden (835) sectorafhankelijk

Forfaitaire bijdrage FBZ Bedienden (836) sectorafhankelijk

Forfaitaire bijdrage 2e pensioenpijler bed. (837) sectorafhankelijk

Bijdrage storting WG extra-leg. pens. (851) 8,86 8,86

Solidariteitsbijdrage bedrijfsvoertuigen (862) CO2-uitstoot afhankelijk

Loonbonus (888) 33 33

Solidariteitsbijdrage op verkeersboetes (889) 33 33

bASISbIJdRAgEn wERKnEMER wERKgEVER

ARbEIdER bEdIEndE

Pensioen 7,5 8,86 8,86

Z.I. geneesk. verz. 3,55 3,8 3,8

Z.I. uitkeringen 1,15 2,35 2,35

Kinderbijslagen 7 7

Werkloosheid 0,87 1,46 1,46

Jaarlijkse vakantie 6 0

Beroepsziekte 1 1

Arbeidsongevallen 0,32 0,32

Educatief verlof 0,05 0,05

Kinderopvang 0,05 0,05

Asbestfonds 0,01 0,01

Loonmatigingsbijdrage 7,48 7,48

Totaal basisbijdragen 13,07 38,38 32,38

bIJzOndERE bIJdRAgEn

FSO basis-20 (809 2) 0,19 0,19

Loonmatiging (809 0) 0,01 0,01

FSO basis >= 20 (809 4) 0,2 0,2

Loonmatiging (809 5) 0,01 0,01

FSO RVA (810 2) 0,23 0,23

Loonmatiging (810 0) 0,01 0,01

FSO niet-commerc. (811 2) 0,01 0,01

Loonmatiging (811 0) 0 0

VAK10+ (857) 1,6 1,6

Loonmatiging (855) 1,69 1,69

Bevord.werkgel.& vorming (852) 0,1 0,1

Begel. jongeren (854) 0,05 0,05

Tijdel. werkl.& anc. toeslag (859) 0,1 0,1

TOTAAL

Commerciële ondernemingen

-10 wn 13,07 39,07 33,07

+10 wn 13,07 40,76 34,76

+20 wn 13,07 40,77 34,77

Niet commerciële ondernemingen

-10 wn 13,07 38,88 32,88

+10 wn 13,07 40,57 34,57

+20 wn 13,07 40,57 34,57

28 > Nr 3 - augustus 2012

Page 29: ADMB Info augustus 2012

NUTTIge CIJFeRS

SITuATIE AfHAnKELIJKE wERKnEMERSbIJdRAgEn

Bijzondere bijdrage sociale zekerheid (856) variabele werknemersbijdrage

Bijdrage op winstparticipaties (861) 13,07

Bijdrage dubbel vakantiegeld bedienden (870) 13,07

wgCAT.

OMSCHRIJVIng wnKEn- gETAL

wERKnEMERS

-10 +10 +20

0 Basiscategorie 015 39,07 40,76 40,77

0 Basiscategorie 495 33,07 34,76 34,77

10 Aanv. Nat. Paritair Comité Bedienden 495 33,34 35,03 35,04

11 WG - geen bijdragen FSO en SF218 015 38,88 40,57 40,57

11 WG - geen bijdragen FSO en SF218 495 32,88 34,57 34,57

25 ziekenhuizen 015 38,98 40,67 40,67

25 ziekenhuizen 495 32,98 34,67 34,67

35 vrije beroepen 015 39,08 40,77 40,77

35 vrije beroepen 495 33,08 34,77 34,77

036** drukkerijen 015 40,81 43,15 43,16

36 drukkerijen 495 33,07 34,76 34,77

38 kleding en confectie 015 42,47 44,16 44,17

38 kleding en confectie 495 33,9 35,59 35,6

39 huisbedienden 015 39,07 40,76 40,77

39 huisbedienden 495 33,07 34,76 34,77

48 voedingsnijverheid 015 41,97 43,66 43,67

48 voedingsnijverheid 495 33,47 35,16 35,17

49 wasserijen 015 40,92 42,61 42,62

49 wasserijen 495 33,34 35,03 35,04

52 groenten- en fruitconserven 015 41,97 43,66 43,67

52 groenten- en fruitconserven 495 33,47 35,16 35,17

55 hout en stoffering 015 54,52 56,21 56,22

55 hout en stoffering 495 33,34 35,03 35,04

57 handel in voedingswaren 015 39,57 41,26 41,27

57 handel in voedingswaren - bedienden verkoop 495 33,17 34,86 34,87

58 bakkerijen 015 41,47 43,16 43,17

58 bakkerijen 495 33,17 34,86 34,87

62 opvoedingsinstellingen 015 39,46 41,15 41,35

62 opvoedingsinstellingen 495 33,46 35,15 35,15

64 garagebedrijven 015 43,05 44,74 44,75

64 garagebedrijven 495 33,34 35,03 35,04

65 koetswerk 015 43,26 44,95 44,96

65 koetswerk 495 33,34 35,03 35,04

66 schoonmaak- en ontsmettingsbedrijven 015 56,52 58,21 58,22

66 schoonmaak- en ontsmettingsbedrijven 495 33,34 35,03 35,04

67 elektriciëns 015 55,81 57,5 57,51

67 elektriciëns 495 33,17 35,26 35,27

68 taxi 015 40,47 42,16 42,17

68 taxi 495 33,34 35,03 35,04

72 geneesheer-specialisten 495 21,07 21,07 21,07

74 gesubsidieerd onderwijs 015 40,19 41,88 41,88

74 gesubsidieerd onderwijs 495 32,88 34,57 34,57

77 metaalhandel 015 43,26 44,95 44,96

77 metaalhandel 495 33,17 35,26 35,27

78 edele metalen 015 41,77 43,46 43,47

78 edele metalen 495 33,17 35,26 35,27

79 recuperatie metalen 015 42,04 43,73 43,74

79 recuperatie metalen 495 33,34 35,03 35,04

083* transport 015 47,07 48,76 48,77

83 transport 495 33,47 35,16 35,17

91*** handel in brandstoffen 015 59,82 61,51 61,52

91 handel in brandstoffen 495 33,17 35,26 35,27

94 onderhoud parken en tuinen 015 51,96 53,65 53,66

94 onderhoud parken en tuinen 495 33,34 35,03 35,04

97 erkende uitzendbureaus 015 39,07 40,76 40,77

97 erkende uitzendbureaus 495 33,07 34,76 34,77

100 zelfstandige kleinhandel 015 39,07 40,76 40,77

100 zelfstandige kleinhandel 495 33,17 35,26 35,27

111 ziekenhuizen - IBF 015 38,98 40,67 40,67

111 ziekenhuizen - IBF 495 32,98 34,67 34,67

122 medisch-sociale sector 015 39,46 41,15 41,15

122 medisch-sociale sector 495 33,46 35,15 35,15

123 kappersbedrijven 015 56,44 58,13 58,14

123 kappersbedrijven 495 49,14 50,83 50,84

135 particuliere apotheken 015 38,98 40,67 40,67

135 particuliere apotheken 495 32,98 34,67 34,67

157 levensmiddelenbedrijven 015 39,57 41,26 41,27

157 levensmiddelenbedrijven 495 33,67 35,36 35,37

193 landbouw 015 51,01 52,7 52,71

193 landbouw 495 33,34 35,03 35,04

194 tuinbouwbedrijf 015 52,96 54,65 54,66

194 tuinbouwbedrijf 495 33,34 35,03 35,04

200 expeditiekantoren 015 39,07 40,76 40,77

200 expeditiekantoren 495 34,47 36,16 36,17

211 gezins- en bejaardenhulp 015 39,36 41,05 41,05

211 gezins- en bejaardenhulp 495 33,36 35,05 35,05

235 particuliere apotheken (bvba) 015 39,17 40,86 40,87

235 particuliere apotheken (bvba) 495 33,17 34,86 34,87

262 socio-culturele sector 015 39,46 41,15 41,15

262 socio-culturele sector 495 33,46 35,15 35,15

311 privé-ziekenhuizen 015 38,98 40,67 40,67

311 privé-ziekenhuizen 495 32,98 34,67 34,67

322 kinderopvang 015 39,46 41,15 41,15

322 kinderopvang 495 33,46 35,15 35,15

330 privé-rusthuizen 015 38,98 40,67 40,67

330 privé-rusthuizen 495 32,98 34,67 34,67

335 particuliere apotheken (vzw) 015 38,98 40,67 40,67

335 particuliere apotheken (vzw) 495 32,98 34,67 34,67

911 thuisverpleging 015 39,07 40,76 40,77

911 thuisverpleging 495 33,07 34,76 34,77

*Toe te voegen forfaitaire bijdrage hospitalisatieverzekering van € 25,00 + forfaitaire bijdrage 2de pensioenpijler PC 140.04 van € 50,00

** Toe te voegen forfaitaire bijdrage 2de pensioenpijler PC 130 van € 34,00.

*** Toe te voegen forfaitaire bijdrage hospitalisatieverzekering € 25,00

HORECA-SECTOR

wgCAT.

OMSCHRIJVIng wnKEn- gETAL

wERKnEMERS

-10 +10 +20

017 horeca 015 40,47 42,16 42,17

017 horeca 495 40,47 42,16 42,17

bOuw-SECTOR

wgCAT.

OMSCHRIJVIng wnKEn- gETAL

wERKnEMERS

-10 +10 +20

024 bouw (ruwbouw) 015 67,11 68,8 68,81

026 bouw (afwerkingsondernemingen) 015 67,11 68,8 68,81

044 bouw (muur- en grondbedekking) 015 67,11 68,8 68,81

054 bouw (voeg- en dakwerken) 015 67,11 68,8 68,81

Toe te voegen forfaitaire bijdrage fonds voor bestaanszekerheid:

arbeiders < 25 jaar bij in dienst arbeiders >= 58 jaar andere

024 € 351,00 € 551,00 € 651,00

026 € 260,00 € 460,00 € 560,00

044 € 340,00 € 540,00 € 640,00

054 € 340,00 € 540,00 € 640,00

Nr 3 - augustus 2012 > 29

Page 30: ADMB Info augustus 2012

NUTTIge CIJFeRS

Memo voor de werkgeveri 1. opzegTermijnen

1.1. opzegTermijnen werklieDen algemeen

anciënniTeiT vooropzeg werkgever weT**

cao 75 *** vooropzeg werknemer****aanvang

contract vóór 1/1/12

aanvang contract vanaf 1/1/12

- 6 maand* 7 dagen 7 dagen 7 dagen 3 dagen

- 5 jaar 28 dagen 35 dagen 40 dagen 14 dagen

- 10 jaar 28 dagen 42 dagen 48 dagen 14 dagen

- 15 jaar 28 dagen 56 dagen 64 dagen 14 dagen

- 20 jaar 28 dagen 84 dagen 97 dagen 14 dagen

20 jaar en + 56 dagen 112 dagen 129 dagen 28 dagen

* Mits voorzien in het arbeidsreglement of in voorafgaand individueel akkoord** Indien geen sectorale afwijkende opzegtermijnen, doch wel sectorale werkzekerheids- of bestaanszekerheidsclausule.*** Indien geen sectorale afwijkende opzegtermijnen, werkzekerheids- of bestaanszeker- heidsclausules**** Indien geen sectorale afwijkende opzegtermijnenOpmerking: De opzegtermijn gaat in, de maandag volgend op de week waarin de opzegging werd betekend. Voor arbeiders met minder dan 6 maanden anciënniteit in de onderneming, kan bepaald worden dat deze termijn ingaat de kalenderdag volgend op de betekening.

1.2. opzegTermijnen BeDienDen algemeen1.2.1. Arbeidsovereenkomst aangevangen vóór 1/1/12 (vanaf 01.01.2012)

jaar

BezolDiging

anciën-

niTeiT

vooropzeg

werkgever

vooropzeg

werknemer

Tegenopzeg

werknemer

tot 31.467 - 5 jaar 3 maanden 1 1/2 maand 1 maand

5 à 10 jaar 6 maanden 3 maanden

10 à 15 jaar 9 maanden 3 maanden

enz. per 5 jr. telkens + 3 m. 3 maanden

31.467,01 tot 62.934

volgens overeenkomst werkgever/werknemer met minimum volgens termijnen -31.647,01 jaarbezoldiging

max.4 1/2 maand

2 maanden

62.934,01 en + idem* max. 6 maanden max. 4 maanden

Ingangsdatum de eerste dag van de eerstvolgende kalendermaand* Eventueel akkoord bij indiensttreding

1.2.2. Arbeidsovereenkomst ten vroegste aangevangen vanaf 1/1/12(1)

jaar

BezolDiging

anciën-

niTeiT

vooropzeg

werkgever

vooropzeg

werknemer

Tegenopzeg

werknemer

tot 31.467 - 5 jaar 3 maanden 1 1/2 maand 1 maand

5 à 10 jaar 6 maanden 3 maanden

10 à 15 jaar 9 maanden 3 maanden

enz. per 5 jr. telkens + 3 m. 3 maanden

31.467,01 tot 62.934

- 3 jaar 91 dagen 45 dagen 2 maanden

3 à 4 jaar 120 dagen

4 à 5 jaar 150 dagen

5 à 6 jaar 182 dagen 90 dagen

6 à 10 jaar 30 dagen per begonnen jaar anciënniteit10 jaar

en meer135 dagen

62.934,01 en + - 5 jaar volgens overeen-komst werkgever/werknemer met minimum volgens termijnen -31.467,01 jaarbezoldiging *

45 dagen Max. 4 maanden5 à 10 jaar 90 dagen10 à 15 jaar 135 dagen15 jaar en meer

180 dagen

Ingangsdatum de eerste dag van de eerstvolgende kalendermaand* Eventueel akkoord bij indiensttreding(1) tenzij het om een nieuwe indiensttreding gaat na een korte onderbreking

i 2. loopTijD proefBeDing2.1. Proeftermijnen werklieden- min. 1, max. 2 weken (verbreking mogelijk zonder vooropzeg na 1e week)- verlengbaar met hoogstens 1 week schorsing

2.2. Proeftermijnen bedienden (vanaf 01.01.2012)- min. 1 maand, max. 6 maand (tot 37.721 jaarloon) of 12 maand (boven 37.721 jaarloon)- beëindiging mogelijk via 1 week opzeg met einde ten vroegste op de laatste dag 1ste maand- onbeperkt verlengbaar door schorsing

i 3. minimumloon (vanaf 01.02.2012)Gemiddeld minimum maandinkomen voor sectoren die onder geen paritair comité vallen of geen eigen indexsysteem hebben.

leefTijD anciën-niTeiT

maanD-weDDe

uurloon40 uren

uurloon39 uren

uurloon38 uren

22 jaar 12 maanden 1.528,84 8,8202 9,0464 9,2845

21,5 jaar 6 maanden 1.511,48 8,7201 8,9437 9,1790

21 jaar 0 maanden 1.472,40 8,4946 8,7124 8,9417

20 jaar 0 maanden 1.384,06 7,9850 8,1897 8,4052

19 jaar 0 maanden 1.295,71 7,4753 7,6669 7,8687

18 jaar 0 maanden 1.207,37 6,9656 7,1442 7,3322

17 jaar 0 maanden 1.119,02 6,4559 6,6214 6,7957

16 jaar 0 maanden 1.030,68 5,9462 6,0987 6,2592

i 4. minimumvergoeDingen leerconTracTengEMEEnSCHAP VLAAMSE 2012 fRAnSE 2012 duITSE 20121ste jaar van de leertijd 308,05 242,02 218,162de jaar van de leertijd 410,73 322,69 266,65 / 387,863de jaar van de leertijd 509,87 419,50 454,52 / 495,7318 jaar: 1ste jaar leertijd 410,73 242,02 - 2de jaar leertijd 462,07 322,69 - 3de jaar leertijd 509,87 419,50 -4de jaar van de leertijd - - 495,73Plafond kinderbijslag 509,87 509,87 509,87

i 5. sluiTing van onDernemingen (vanaf 01.02.2012)Sluitingsvergoeding 150,79 (max.= 3.015,80)

i 6. loongrenzen sociale uiTkeringen (vanaf 01.02.2012)Werkloosheid 2.370,76 Halftijds brugpensioen 1.848,80Ziekteverzekering 3.288,72 Collectief ontslag 3.144,66Brugpensioen cao 3.697,61

i 7. werkloosheiD:aanTal Te Bewijzen Dagen in De referTeperioDe-36 jaar 312 dagen (18 maanden vóór aanvraag)36 tot 50 jaar 468 dagen (27 maanden vóór aanvraag)boven 50 jaar 624 dagen (36 maanden vóór aanvraag)

i 8. loonBeslag op neTToloon (vanaf 01.01.2012) (*)0 - 1.037,00 = nihil 1.037,01 - 1.113,00 = 20% (= 15,20)1.113,01 - 1.228,00 = 30% (= 34,50)**1.228,01 - 1.344,00 = 40% (= 46,40)Boven 1.344,00 = onbeperkt

* verhoogd met 64 EUR per kind ten laste** n.v.t. indien uitsluitend vervangsinkomen of zelfstandige activiteit

i 9. eDucaTief verlof9.1. Recuperatie fod waso: Forfait, afhankelijk van diverse componenten9.2. betaling aan werknemer (vanaf 01.09.2011): 2.653 euro per maand

i 10. vergoeDingen nachTarBeiD (vanaf 01.02.2012)uurtoeslag voor prestaties* - beneden 50 jaar 1,10 - vanaf 50 jaar 1,32extra oplegvergoeding bovenop werkloosheid 134,68* indien sectorieel of in onderneming geen andere regeling

30 > Nr 3 - augustus 2012

Page 31: ADMB Info augustus 2012

NUTTIge CIJFeRS

> VAN KRACHT OP 1 FEBRUARI 2012

Gezinsbijslag werknemers Het berekenen van de uit te betalen kinderbijslag is door de complexiteit van de reglementering echt specialistenwerk geworden. ADMB Kinderbijslagfonds zorgt er natuurlijk voor dat u het correcte bedrag ontvangt.Dit neemt niet weg dat de sociaal verzekerde graag contro-leert of hij de juiste bedragen uitbetaald krijgt. Dat kan op een eenvoudige manier via de E-tools op www.admb.be, waar een berekeningsmodule voor de meest courante situaties beschikbaar is. Daarnaast kan men ook de kinder-bijslag berekenen aan de hand van onderstaande bedragen.

i. BasiskinDerBijslagen

1. gEwOnE KIndERbIJSLAg1ste kind 88,51

2de kind 163,77

3de kind en elk der volgende 244,52

2. wEzEn (1)

per weeskind 340,01

3. fORfAITAIRE KIndERbIJSLAg VOOR KIndEREn gEPLAATST bIJ EEn PARTICuLIERper geplaatst kind 59,39

4. TOESLAg VOOR KIndEREn VAn InVALIdE wERKnEMERS (2) 1ste kind 96,94

2de kind 27,93

3de kind en elk der volgende 4,90

3de kind en elk volgend opgevoed in een éénoudergezin 22,52

5. TOESLAg VOOR KIndEREn VAn wERKLOzEn VAn MEER dAn zES MAAndEn En VAn gEPEnSIOnEERdEn (2)

1ste kind 45,06

2de kind 27,93

3de kind en elk der volgende 4,90

3de kind en elk volgend opgevoed in een éénoudergezin 22,52

6. TOESLAg VOOR KIndEREn OPgEVOEd In EEn EEnOudERgEzIn (3) 1ste kind 45,06

2de kind 27,93

3de kind en elk der volgende 22,52

ii. supplemenTen

1. bIJKOMEndE bIJSLAg VOOR gEHAndICAPTE KIndEREn VAn MIndER dAn 21 JAAR

Oude regeling zelfredzaamheidsgraad 0 - 3 punten 398,18

zelfredzaamheidsgraad 4 - 6 punten 435,87

zelfredzaamheidsgraad 7 - 9 punten 465,94

nieuw systeem minder dan 6 punten in totaal waarvan minstens 4 voor de eerste pijler 77,62

6 - 8 punten in totaal waarvan minder dan 4 voor de eerste pijler 103,37

9 - 11 punten in totaal waarvan minder dan 4 voor de eerste pijler 241,22

6 - 11 punten in totaal waarvan minstens 4 voor de eerste pijler 398,18

12 - 14 punten in totaal 398,18

15 - 17 punten in totaal 452,76

18 - 20 punten in totaal 485,10

+ 20 punten in totaal 517,44

2. LEEfTIJdSbIJSLAgEnEERSTE KInd VAn dE gEwOnE SCHAAL (niet getroffen door een aandoening)kind geboren na 31 december 1990- kind van 6 tot 12 jaar 15,42

- kind van 12 tot 18 jaar 23,48

- kind vanaf 18 jaar 27,06

voor kinderen geboren tussen 1 januari 1991 en 31 december 1996- kind dat eerste rang wordt ter vervanging van een ander kind, vanaf 6 tot 18 jaar 30,75

- kind dat eerste rang wordt ter vervanging van een ander kind, vanaf 18 jaar 33,03

kind geboren vóór 1 januari 1991- kind geboren tussen 1 januari 1985 en 31 december 1990, vanaf 18 jaar 33,03

AndERE KIndEREn (ook kinderen met een aandoening)kind van 6 tot 12 jaar 30,75

kind van 12 tot 18 jaar 46,98

kind vanaf 18 jaar 59,74

gEHAndICAPTEn die vóór 1 juli 1966 geboren zijn1ste rang 51,85

andere kinderen 59,74

Deze kinderen ontvangen de gewone basisbijslag (zie punt I.1.)

3. JAARLIJKSE bIJSLAg (SCHOOLPREMIE) (4)

- kind van 0 tot en met 5 jaar 27,06

- kind van 6 tot en met 11 jaar 57,44

- kind van 12 tot en met 17 jaar 80,41

- kind van 18 tot en met 24 jaar 108,25

iii. kraamgelD- 1ste geboorte 1.199,10

- 2de geboorte en elk der volgende 902,18

- elk kind uit een meerlingenzwangerschap 1.199,10

Het kraamgeld kan worden aangevraagd vanaf de zesde maand zwangerschap en de uit-

betaling ervan kan bekomen worden twee maanden voor de vermoedelijke geboortedatum.

iv. aDopTiepremie 1.199,10

v. grensBeDragen voor De inkomsTenof sociale uiTkeringen

1.gREnSbEdRAgEn VOOR HET RECHTgEVEnd KIndBedrag van het loon of de sociale uitkering waarboven de betrokken

rechtgevenden niet langer recht hebben op kinderbijslag 509,87

Zijn betrokken:

- de jongere met een leerovereenkomst;

- de werkzoekende die een winstgevende activiteit uitoefent of een sociale uitkering ontvangt;

- de rechtgevende die niet langer onderworpen is aan de leerplicht en één van de types van

secundair onderwijs met beperkt leerplan volgt die georganiseerd worden volgens de door

de gemeenschappen bepaalde normen en daarnaast een winstgevende activiteit uitoefent

of een sociale uitkering ontvangt;

- de student die een bezoldigde stage verricht waarvan het volbrengen een voorwaarde is

tot het verkrijgen van een wettelijk gereglementeerd diploma, getuigschrift of brevet.

2. gREnSbEdRAgEn VOOR dE RECHTHEbbEndEBruto bedrag van de globale inkomsten van het gezin waar het kind verblijft waarboven geen

sociale toeslag meer verleend wordt:

- rechthebbende of bijslagtrekkende woont alleen met kind 2.187,00

- rechthebbende en partner wonen samen met kind 2.261,74

(1) Het weeskind waarvan de overlevende ouder hertrouwd is of een huishouden vormt, geniet van de gewone kinderbijslag. / (2) Deze rechthebbenden moeten de hoedanigheid hebben van ‘rechthebbende met personen ten laste’, zoniet wordt de gewone kinderbijslag (zie I,1) betaald. / (3) Het maandelijks bruto inkomen mag het toegelaten grensbedrag niet overschrijden (zie grensbedragen V). / (4) Bedragen geldig voor 2012. De jaarlijkse bijslag wordt uitbetaald samen met de bijslag voor de maand juli (begin augustus).

Nr 3 - augustus 2012 > 31

Page 32: ADMB Info augustus 2012

NUTTIge CIJFeRS

> VAN 01.02.2012

Tegemoetkoming aan gehandicaptena) De inkomensvervangenDe TegemoeTkoming(1):Cat. A (niet behorend tot B & C): 6.288,02 EUR

Cat. B (alleenstaande gerechtigde): 9.432,03 EUR

Cat. C (gerechtigde die huishouden vormt of kind ten laste heeft): 12.576,04 EUR

B) De inTegraTieTegemoeTkoming(2):deze bedragen worden toegekend in functie van de graad vanzelfredzaamheid (uitgedrukt in punten):Categorie I (7 tot 8 punten) 1.126,21 EUR

Categorie II (9 tot 11 punten) 3.837,68 EUR

Categorie III (12 tot 14punten) 6.132,14 EUR

Categorie IV (15 tot 16 punten) 8.933,76 EUR

Categorie V (17 tot 18 punten) 10.134,79 EUR

c) De TegemoeTkoming voor hulp aan BejaarDen(3):deze bedragen worden toegekend in functie van de graad van zelf- redzaamheid (uitgedrukt in punten) aan de gehandicapte die tenmin-ste 65 jaar oud is en niet reeds de bovenstaande uitkeringen geniet:Categorie I (7 tot 8 punten) 962,41 EUR

Categorie II (9 tot 11 punten) 3.673,75 EUR

Categorie III (12 tot 14 punten) 4.466,68 EUR

Categorie IV (15 tot 16 punten) 5.259,39 EUR

Categorie V (17 tot 18 punten) 6.460,42 EUR

(1) Vrijstellingen op de inkomensvervangende tegemoetkoming:

- € 3.144,01 (- ½ van categorie A) voor leden van het huishouden;

- 50% tot € 4.594,57 en 25% op schijf tussen 4.594,57 en € 6.891,85 op het

arbeidsinkomen van de gehandicapte;

- € 646,80 voor andere inkomsten van de gehandicapte.

(2) De gerechtigde op een integratietegemoetkoming geniet sedert 01/02/2012 van

een abattement van € 21.155,70 op het inkomen van de partner. Boven dit bedrag

wordt de helft afgetrokken. Indien de gehandicapte er voordeel mee doet, wordt enkel

de integratietegemoetkoming toegekend waarvan het bedrag verminderd wordt met

de helft van het gedeelte van het beroepsinkomen van de gehandicapte dat

€ 21.155,70 overschrijdt.

De vrijstelling op het vervangingsinkomen van de gehandicapte bedraagt

€ 3.021,81, indien de arbeidsvrijstelling niet hoger is dan € 18.133,46.

Indien de arbeidsvrijstelling hoger is dan € 18.133,46 geldt de vrijstelling € 3.021,81

(arbeidsvrijstelling -18.133,46).

Op de andere inkomsten gelden specifieke vrijstellingen. Het recht op deze tegemoet-

komingen vervalt niet bij het bereiken van de leeftijd van 65 jaar.

(3) Deze tegemoetkoming wordt verminderd met het bedrag van het inkomen

(het pensioen wordt slechts voor 90% gerekend) dat volgende grenzen overschrijdt:

€ 15.524,36 voor een gerechtigde met personen ten laste, € 12.423,62 voor een

alleenstaande en voor een samenwonende.

Enkele nuttige pensioenbedragengewaarBorgDe minimumBeDragen voor werknemers meT ingang 01/02/2012Bij een volledige loopbaan (45 jaar) worden in de pensioenregeling van de werknemers minstens volgende bedragen toegekend. ieder jaar in de loopbaan dient wel aan specifieke voorwaarden te voldoen. indien geen volledige loopbaan kan bewezen worden maar minstens 2/3 van een volledige loopbaan, dan dient het toegekende pensioen minstens overeen te stemmen met onderstaande bedragen, herleid in verhouding tot de bewezen loopbaan.

JAARBEDRAGEN MAANDBEDRAGEN

Gezinspensioen 16.309,80 EUR 1.359,15 EUR

Pensioen als alleenstaande 13.051,92 EUR 1.087,66 EUR

Overlevingspensioen 12.846,72 EUR 1.070,56 EUR

gewaarBorgDe minimumBeDragen voor zelfsTanDigen meT ingang 01/02/2012indien 2/3 of een volledige loopbaan (45 jaar) bewezen wordt in de pensioenregeling van de zelfstandigen of bij samentelling van de behaalde loopbaan als zelfstandige en als werknemer, dan dient het pensioen van de zelfstandigen minstens onderstaande bedragen te

evenaren, herleid in verhouding tot de in de regeling van de zelfstan-digen behaalde kwartalen. de aanpassing aan deze bedragen gebeurt niet of wordt zodanig beperkt, dat het totaal van het uiteindelijk toekenbare pensioen als zelfstandige en als werknemer de grensbe-dragen van het gewaarborgd inkomen niet overschrijdt.

JAARBEDRAGEN MAANDBEDRAGEN

Gezinspensioen 16.038,47 EUR 1.336,54 EUR

Pensioen als alleenstaande 12,327,30 EUR 1.027,28 EUR

Overlevingspensioen 12.327,30 EUR 1.027,28 EUR

Pensioenbonus 175,68 EUR per kwartaal

inkomensgaranTie voor ouDeren meT ingang 01/02/2012is de totaliteit van het pensioen (90 %) en de overige bestaansmid-delen (na aftrek van diverse abattementen) kleiner dan deze grens-bedragen, dan wordt het verschil bijgepast.

JAARBEDRAGEN MAANDBEDRAGEN

Voor een samenwonende 7.778,88 EUR 648,24 EUR

Voor een alleenstaande 11.668,44 EUR 972,37 EUR

32 > Nr 3 - augustus 2012

Page 33: ADMB Info augustus 2012

NUTTIge CIJFeRS

BeroepsacTiviTeiT als rusTpensioen en rusT- en overlevingspensioenvoor De weTTelijke pensioenleefTijD (1)

uiTsluiTenD overlevingspensioen voor De weTTelijkepensioenleefTijD (1)

rusTpensioen en overlevingspensioen na De weTTelijke pensioenleefTijD (1)

Werknemer(2) bruto beroepsinkomen 7.421,57 EUR 17.280,00 EUR 21.436,50 EUR

Werknemer(2) bruto beroepsinkomen - met kinderlast 11.132,37 EUR 21.600,00 EUR 26.075,00 EUR

Zelfstandige(2) netto beroepsinkomen 5.937,26 EUR 13.824,00 EUR 17.149,19 EUR

Zelfstandige(2) netto beroepsinkomen - met kinderlast 8.905,89 EUR 17.280,00 EUR 20.859,97 EUR

(1) De wettelijke pensioenleeftijd is 65 jaar voor werknemers en zelfstandigen.(2) Voor een activiteit als werknemer geldt het bruto beroepsinkomen; voor een activiteit als zelfstandige geldt het netto-inkomen.Het netto-inkomen zelfstandige is gelijk aan 80 % van het bruto beroepsinkomen werknemer.Deze bedragen gelden op jaarbasis. Voor een gedeelte van een jaar moeten ze omgedeeld worden (pro rata van het aantal maanden waarin een pensioen gecumuleerd wordt met een toegelaten beroepsbezigheid).

Bron: KB van 17/03/2004 tot wijziging van het koninklijk besluit van 22 december 1967 houdende algemeen reglement betreffende het rust- en overlevingspensioen der zelfstandigen (BS 23/03/2004), KB van 17/03/2004 tot wijziging van het koninklijk besluit van 21 december 1967 tot vaststelling van het algemeen reglement betreffende het rust- en overlevings-pensioen voor werknemers (BS 23/03/2004), KB van 23/12/2005 tot wijziging van het koninklijk besluit van 21 december 1967 tot vaststelling van het algemeen reglement betreffende het rust- en overlevingspensioen voor werknemers (BS 30/12/2005)

Toegelaten activiteit gepensioneerden: grenzen 2012Toegelaten beroepsbezigheid voor gepensioneerden onveranderd vanaf 2008

Nr 3 - augustus 2012 > 33

Page 34: ADMB Info augustus 2012

NUTTIge CIJFeRS

Dagvergoeding zelfstandigenVanaf 01.02.2012 zijn de hiernaastvermelde dagbedragen (ziekte-vergoeding voor zelfstandigen) van kracht:

Arbeidsongeschikte zelfstandigen met een beperkte zelfred-zaamheid (niet minder dan 11 punten) kunnen aanspraak maken op een tegemoetkoming voor hulp van derden.

deze bedraagt sinds 01.02.2012 € 16,57 per dag. de tegemoetkoming kan worden toegekend vanaf de vierde maand arbeidsongeschiktheid.

M.i.v. 01.07.2012 is de moederschapsuitkering voor zelfstandige vrouwen en meewerkende echtgenotes vastgesteld volgens een wekelijks forfaitair brutobedrag van € 431,86 voor de gekozen duur van de moederschapsrust.

primaire arBeiDsongeschikTheiD 2de t.e.m.12de maandmet gezinslast 51,41 EURalleenstaande 39,51 EURsamenwonende zonder gezinslast 32,08 EUR

invaliDiTeiT - vanaf het 2de jaarmet gezinslast 51,41 EURalleenstaande 39,51 EURsamenwonende zonder gezinslast 32,08 EUR

invaliDiTeiT (met stopzetting bedrijf) - vanaf het 2de jaarmet gezinslast 52,28 EURalleenstaande 41,83 EURsamenwonende zonder gezinslast 35,87 EUR

Meer informatie

Servicepunt Zelfstandigen van uw CM Ziekenfonds

maand index ‘10 index ‘11 index ‘12

*1 *G *G.4 *1 *G *G.4 *1 *G *G.4

januari 112,05 111,36 110,93 115,66 114,38 113,81 119,88 118,25 117,53

februari 112,52 111,90 111,24 116,33 115,05 114,21 120,59 118,97 118,04

maart 112,94 112,11 111,58 116,91 115,39 114,67 120,85 119,01 118,44

april 113,33 112,34 111,93 117,20 115,57 115,10 120,93 118,99 118,81

mei 113,78 112,72 112,27 117,59 115,98 115,50 120,89 119,15 119,03

juni 113,77 112,74 112,48 117,95 116,43 115,84 120,61 119,00 119,04

juli 113,82 112,86 112,67 118,09 116,61 116,15

augustus 113,89 112,94 112,82 117,99 116,49 116,38

september 114,25 113,29 112,96 118,31 116,73 116,57

oktober 114,41 113,46 113,14 118,49 116,96 116,70

november 114,55 113,55 112,31 118,96 117,40 116,90

december 115,00 113,84 113,54 119,01 117,52 117,15

opgelet: nieuwe index vanaf 2006Vanaf 1998: op basis 1996 = 100 / Vanaf 2006: op basis 2004 = 100

*1 = index consumptieprijzen

*G = gezondheidsindex

*G.4 = viermaandelijks gemiddelde

van de gezondheidsindex

= basis voor loonindexatie

omschakelingsvoeten voor overgangvan het ene indexcijfer naar het andere.

oude index *1 x 0,8701 = nieuwe index *1

nieuwe index *1 x 1,1493 = oude index *1

oude index *g en *g.4 x 0,8790 = nieuwe index *g en *g4

nieuwe index *g en *g.4 x 1,1377 = oude *g en *g4

Index

Uw veiligheid, wij zorgen ervoor. Baloise Group

www.mercator.be

Advertentie ADMB 2012.indd 1 16/01/2012 11:58:02

Wenst u een persoonlijk bezoek van een adviseur van ADMB?

Bel 050 474 478 of mail [email protected]

Wij helpen u graag verder!

34 > Nr 3 - augustus 2012

Page 35: ADMB Info augustus 2012

adReSSeN

wEST-VLAAndEREn8000 bRuggE

St-Clarastraat 48 050 47 41 11 050 47 41 11

’t Zand 20 050 33 13 13

8200 bRuggE

Dirk Martensstraat 26 050 47 47 47

Jan Breydellaan 107 050 47 49 29

8600 dIKSMuIdE

Gasthuisstraat 1 051 50 23 54 051 50 04 01

8530 HARELbEKE

Marktstraat 41 056 70 15 91 056 71 38 34

8900 IEPER

Fochlaan 34 057 21 83 73 057 22 86 67 057 22 86 86

8870 IzEgEM

Burg. Vandenbogaerdeln 72 051 33 63 70 051 30 19 89

8300 KnOKKE

Elizabetlaan 209 050 55 29 88

8500 KORTRIJK

Koning Leopold-1-straat 18 056 23 94 60

Lange Steenstraat 10 056 26 44 44

Reepkaai 4 056 24 24 50

8930 MEnEn

St-Jansmolenstraat 11 056 51 13 98 056 51 13 98

Oude Leielaan 83a

8400 OOSTEndE

Wapenplein 10 059 55 19 19

8970 POPERIngE

Deken de Bolaan 1 057 33 36 20 057 33 35 79

Burg. Bertenplein 10 057 33 32 96

8800 ROESELARE

Ovenstraat 5 051 26 06 00Ovenstraat 37en Arme Klarenstraat 55 051 26 76 368700 TIELT

Tramstraat 10 051 40 54 71 051 40 24 31

8820 TORHOuT

Zuidstraat 18 050 22 08 96 050 21 66 30

8630 VEuRnE

Lindendreef 9 058 31 07 50 058 31 57 27

Duinkerkestraat 17 058 29 69 40

8790 wAREgEM

Westerlaan 29 056 62 51 50

’t Pand 349 056 62 04 60

8560 wEVELgEM

Lauwestraat 166 056 41 03 68

bRAbAnT1730 ASSE

Bloklaan 5 (Huize Stas) 02 453 01 69

Markt 3 02 453 09 23

1000 bRuSSEL

Koningsstraat 75 02 250 00 30 02 250 00 57

Spastraat 8 02 238 05 11

3290 dIEST

Michel Theysstraat 81 013 31 32 34

1500 HALLE

Vanden Eeckhoudtstraat 13/1 02 360 31 83

3000 LEuVEn

Diestsevest 82 016 22 45 95 016 28 44 41

3300 TIEnEn

Goossensvest 42 016 81 24 45 016 80 47 11

AnTwERPEn2000 AnTwERPEn

Bataviastraat 11 03 204 70 60

Oudeleeuwenrui 25 03 213 92 80 03 213 92 50

2440 gEEL

Diestseweg 63 014 58 00 88 014 58 00 88

2200 HEREnTALS

Belgiëlaan 52a 014 22 37 33

Kloosterstraat 1 014 23 17 23

Atealaan 65 bus 3 014 84 94 90

2500 LIER

Kruisbogenhofstraat 23 & 27 03 488 43 61

2800 MECHELEn

Oude Brusselsestraat 8 015 41 10 47

Oude Brusselsestraat 14 015 41 43 71

2870 PuuRS

Rijksweg 9 03 866 12 26 03 886 03 56 03 860 25 59

2300 TuRnHOuT

De Merodelei 236 014 42 17 62

2260 wESTERLO

De Merodedreef 100 014 54 61 34 014 54 41 52

OOST-VLAAndEREn9300 AALST

Dirk Martensstraat 67 053 21 57 78

Parklaan 47 053 60 62 50

9200 dEndERMOndE

Hoogveld 22 052 21 21 16

9900 EEKLO

Stationsstraat 17 09 376 76 97 09 377 18 08

9050 gEnTbRuggE

Land van Rodelaan 20 09 210 82 13

9000 gEnT

Lange Kruisstraat 7 09 235 49 23 09 235 49 61 09 235 49 11

9700 OudEnAARdE

Einestraat 26 055 23 29 29

9600 ROnSE

Stationsstraat 6 055 20 62 42

9100 SInT-nIKLAAS

Eigenlostraat 23A 03 760 13 70

LIMbuRg3600 gEnK

Dieplaan 61 089 35 30 86

3500 HASSELT

Maastrichtersteenweg 254 011 26 31 71 011 26 30 30

3910 nEERPELT

Heerstraat 37/1 011 64 24 81

AdMb KIndERbIJSLAgfOndS8000 bRuggE St-Clarastraat 48 050 47 41 11

8500 KORTRIJK Koning Leopold I-straat 18 056 264 253

9900 EEKLO Lijnendraaierstraat 10 09 377 11 93

SOCIAAL BUREAU

PROVIKMO ANDERE DIENSTEN

SOCIAAL BUREAU

PROVIKMO ANDERE DIENSTEN

Nr 3 - augustus 2012 > 35

Page 36: ADMB Info augustus 2012

DRIEMAANDELIJKS TIJDSCHRIFT - JAARGANG 57NUMMER 2 - MEI 2012

Hoofdkantoor: Sint-ClaraStraat 48, 8000 Bruggeafgiftekantoor: gent X - P409699

Belgie-BelgiQue

P.B. - P.P.B-729

Surf nu naar www.admb.jobs en solliciteer voor jouw toekomstige job!Of stuur je cv naar

[email protected] voor vacatures in Oost- en West-Vlaanderen

[email protected] voor vacatures in Antwerpen, Brabant, Brussel en Limburg

Of kom langs in één van onze uitzendkantoren in

• Brugge (Smedenstraat 3) tel. 050 474 849

• Gent (Ottergemsesteenweg 439) tel. 09 268 28 68

• Gent Internationale Tewerkstelling tel. 09 242 83 56 (Ottergemsesteenweg 439)

• Ieper (Fochlaan 34) tel. 057 200 700

• Kortrijk (Reepkaai 2) tel. 056 245 445

• Veurne (Zuidstraat 58) tel. 058 316 208

Ben je werkgever en op zoek naar nieuwe, enthousiaste medewerkers? Contacteer ons vrijblijvend om na te gaan hoe ADMB HR Services je van dienst kan zijn. Tel. 050 474 979, [email protected].

www.admb.jobs centraliseert alle vacatures van ADMB en van ondernemingen die een beroep doen op ADMB HR Services voor het vinden van geschikte medewerkers. Via de gebruiksvriendelijke jobzoeker kan je heel vlot vacatures vinden in jouw buurt.

Erke

nd w

ervi

ngs-

en s

elec

tiebu

reau

VG

.28/

U, B

-AA

11.0

09 &

W.IN

T/R

S/SO

.44

- lid

Fed

ergo

n.

Kickstart voor jobs in je regio.

www.admb.jobs