Adelbert jaarverslag 2008 2009

16
AMBITIE VANUIT TRADITIE Jaarverslag 2008-2009 Adelbert College Wassenaar

description

Korte versie

Transcript of Adelbert jaarverslag 2008 2009

Page 1: Adelbert jaarverslag 2008 2009

‘AMBITIEVANUIT TRADITIE’Jaarverslag 2008-2009 Adelbert College Wassenaar

Page 2: Adelbert jaarverslag 2008 2009
Page 3: Adelbert jaarverslag 2008 2009

1

Ambitie Vanuit TraditieMet trots presenteer ik u een verkorte versie van het eerste jaarverslag van het Adelbert College 2008-2009 te Wassenaar. Wij zullen u voortaan jaarlijks laten zien wat er in het afgelopen schooljaar heeft plaatsgevonden. Ook tonen wij u graag welke resultaten en doelstellingen wij behaald hebben en waar wij de komende jaren aan zullen werken. Ons doel houden wij te allen tijde goed voor ogen: het bieden van kwalitatief hoog onderwijs aan uw kinderen.

Graag betrekken wij u als (potentiële) ouder nauw bij dit proces. Uw mening over onze school wordt zeer gewaardeerd en gebruikt bij het aanpassen van ons beleid. Daarom hebben wij het schooljaar 2009-2010 een enquête afgenomen bij u als ouder. Maar ook met het online gaan van ons webportaal is een andere vorm van communicatie over uw kinderen sterk en succesvol verbeterd.

Terugblik op 2008-2009: ’School in beweging’

Het schooljaar 2008-2009 staat in het teken van beweging. Zo ben ik zelf in april 2008 begonnen als rector van deze school en is de heer Dees als nieuwe conrector Onderwijs, kwaliteit en leerlingenzorg per augustus 2008 aangesteld. Op onderwijskundig gebied hebben wij in het schooljaar 2008-2009 al een aantal zaken in werking gezet met het oog op beleidsverandering. Veranderingen voor de komende jaren hebben wij gebundeld in het schoolplan 2009-2013. Ons bestuur heeft van een aantal leden afscheid genomen en nieuwe leden begroet. Daarnaast hebben wij in dit jaar plannen gemaakt om ervoor te zorgen dat de huisvesting en inventaris in goede staat blijven. Hierdoor blijft onze school een prettige en stimulerende omgeving voor de leerlingen.

Ook hebben wij te maken gehad met externe veranderingen die van invloed zijn op onze school. Te denken valt aan een terugtredende overheid, het dreigende lerarentekort en een andere manier van onderwijstoezicht. Maar ook onderwijsspecifieke ontwikkelingen zoals de invoering van een maatschappelijke stage en het verstrekken van gratis schoolboeken hebben ervoor gezorgd dat onze school haar beleid heeft aangepast.

Ik geef u graag mee dat het Adelbert College dankzij zijn open houding een school is die de ambitie heeft om te blijven groeien in kwaliteit. Tegelijkertijd zullen wij trouw blijven aan onze eigen identiteit en traditie. Respect, vertrouwen en solidariteit zijn voorbeelden van onze kernwaarden die ook in het schooljaar 2008-2009 een sterke weerslag op onze school hebben gehad.

Ik wens u veel leesplezier met dit eerste jaarverslag van het Adelbert College.

Mocht u interesse hebben het gehele jaarverslag 2008-2009 te lezen, dan kunt u dit verslag vinden op ons webportaal of opvragen bij het secretariaat van onze school.

Hoogachtend,

Ben Dijkmans,

Rector Adelbert College

Page 4: Adelbert jaarverslag 2008 2009

2

AMBITIE VANUIT TRADITIE

Missie ......................................................... 3

Stichting ..................................................... 3

Het bestuur ................................................. 3

Schoolleiding .............................................. 3

Semper Movens .......................................... 3

Onderwijsinhoudelijke ontwikkelingen ......... 4

Activiteiten buiten de les .............................. 4

Resultaten ................................................... 5

Leerlingenzorg ............................................ 5

Kwaliteitszorg ............................................. 6

Organisatorische ontwikkelingen ................. 6

Ontwikkelingen .......................................... 7

Ontwikkelingen personeelsformatie ............. 9

Ongevallen en incidenten .......................... 10

Huisvesting, inventaris en ICT .................... 10

Begroting ................................................. 11

Exploitatierapport ...................................... 11

Kengetallen .............................................. 11

Organisatie

Onderwijs

Personeel

Veiligheid

Financiën

Page 5: Adelbert jaarverslag 2008 2009

3

StichtingHet Adelbert College is een stichting die op 27 april 1954 is opgericht en gevestigd in Wassenaar. Het doel van onze school is om het katholieke onderwijs te stimuleren in de gemeente Wassenaar, Voorschoten en omliggende gemeenten.

Het bestuur In het schooljaar 2008-2009 bestond het stichtingsbestuur uit de volgende leden:

Voorzitter Dhr. G.L.M. van der Velde

Secretaris Mw. drs. C.T.G.P. Roodenburg-Princen

Penningmeester Dhr. drs. H.A.J. Knoors

Leden Mw. drs. A.E.M. Claassen Mw. mr. M.A.B. Goldschmidt Mw. drs. C.A. van der Ham Mw. drs. A.M.H. Smits-van den IJssel Dhr. mr. P. van den IJssel

Schoolleiding

Kerndirectie

Het Adelbert College wordt geleid door de schoolleiding die bestaat uit een kerndirectie en een afdelingsdirectie. De kerndirectie is als volgt samengesteld:

Rector Dhr. drs. B.W. Dijkmans (Algemene zaken en personeel)

Plv. Rector Dhr. drs. J.P.M. Simons (Huisvesting, logistiek en financiën)

Conrector Dhr. drs. E. Dees (Onderwijs, kwaliteit en leerlingenzorg)

Afdelingsleiding

Het Adelbert College heeft een aantal jaren geleden de strategische keuze gemaakt om afdelingsleiders in de schoolleiding op te nemen. Zij vormen een belangrijke schakel tussen de afdelingsteams en de beleidsbepalende kerndirectie.

In het schooljaar 2008-2009 bestond de afdelingsleiding uit de volgende personen:

Dhr. J. Doffegnies brugklassen, aanstaande leerlingen

Mw. drs. M. Wagenaar 2 en 3 havo en vwo

Dhr. B. Breebaart vmbo

Mw. drs. A.M. van Grol havo tweede fase

Mw. drs. M.M. Maas vwo tweede fase

Semper MovensHet Adelbert College werkt graag op een constructieve wijze in samenwerkingsverbanden. Onder de naam ‘Semper Movens’ bijvoorbeeld werkt onze school in verenigingsverband samen met de Scholengroep Spinoza te Leidschendam/Voorburg, het Vlietland College te Leiden, het Alfrink College te Zoetermeer, het Sint Laurens College te Rotterdam, het Emmaus College te Rotterdam, de scholengemeenschap Spieringshoek te Schiedam, het Aloysius College te Den Haag en het Erasmus College te Zoetermeer. Personeels- en kwaliteitsbeleid zijn speerpunten in deze samenwerking.

MissieHet Adelbert College is een scholengemeenschap met een geheel eigen karakter dat wordt bepaald door een open katholieke achtergrond en traditie. De missie van onze school is hierop gebaseerd en wij hebben deze in een aantal kernwaarden gedefinieerd.

Het Adelbert College:

• is uitdagend waar mogelijk en ondersteunend waar nodig;

• bevordert het plezier in het leren;• is veilig en respectvol;• heeft een open houding;• wil de kwaliteit van de school steeds verbeteren.

Page 6: Adelbert jaarverslag 2008 2009

4

Het Adelbert College werkt als school in beweging continu aan het verbeteren van de kwaliteit van het onderwijs in brede zin. Zo stimuleren wij activiteiten die van groot belang zijn voor de sociale en maatschappelijke ontwikkeling van onze leerlingen. Wij evalueren ook ons eigen onderwijssysteem en passen het, indien nodig, aan.

Hieronder volgt een aantal hoogtepunten van het schooljaar 2008-2009 op de volgende gebieden: onderwijsinhoudelijke activiteiten, activiteiten buiten de lessen en de organisatie van het onderwijs (zorg en kwaliteit):

1. Onderwijsinhoudelijke ontwikkelingen• Een groep havo-leerlingen heeft examen gedaan

in het nieuwe vak Maatschappijwetenschappen; de resultaten waren met een ruime 7,5 ver boven het landelijk gemiddelde.

• Natuur, leven en technologie is als keuzevak ingesteld in 4 havo en 5 vwo.

• Voor de derde klassen van havo en vwo stond voor het eerst een extra uur Versterkt Engels op het programma vanwege de toenemende betekenis van deze taal in onze maatschappij.

• In het schooljaar 2008-2009 is besloten om van huiswerkattitude een prioriteit te maken, aangezien huiswerk door veel leerlingen slecht gemaakt wordt.

• Brugklasleerlingen krijgen in verband met achterstanden vanuit de basisschool en het toenemend maatschappelijk belang extra aandacht en/of tijd op het gebied van taal en rekenen.

• Een belangrijk speerpunt in dit schooljaar was het omgaan met ‘lastige klassen’. Een groep docenten heeft deelgenomen aan een teamgerichte nascholing op dit gebied.

2. Activiteiten buiten de lessenHet Adelbert College organiseert al jarenlang veel activiteiten buiten de les. Deze activiteiten liggen met name op cultureel en sportief vlak, maar ook stages en excursies vallen hieronder.

• Viva Colombia! Muziekdocent Tom Spaapen heeft met een groep collega’s geld ingezameld voor een weeshuis in Colombia.

• De kerstviering van 2008-2009 is op initiatief van het leerlingenparlement uitgebreid met extra activiteiten. Het doel was om Kerstmis samen te vieren en een nieuwe invulling aan solidariteit te geven. Zo was de opbrengst van de nieuwe kerstmarkt bestemd voor Stichting Opkikker.

• Door de leerlingen van 4t, 4h en 5v zijn er studiereizen gemaakt naar Berlijn, Griekenland, Londen, Parijs, Barcelona, de Alpen (ski-en bergwandelreis) en het IJsselmeer (zeilreis).

• De leerlingen van 3 vmbo-t hebben in maart 2009 een week stage gelopen bij een maatschappelijke organisatie. Dit ter voorbereiding op de wettelijk verplichte maatschappelijke stage die vanaf het schooljaar 2011-2012 ingaat.

Initiatieven• In het schooljaar 2009-2010 hakken wij de

knoop door of wij een nieuw programma Versterkt Engels (met internationaal erkende certificaten) voor de betere leerling zullen aanbieden.

• Wij zien bewustwording bij onze leerlingen van de internationale gemeenschap waarin we leven als een prioriteit: in het schoolplan 2009-2013 wordt internationalisering als één van de onderwijsinhoudelijke speerpunten genoemd.

• Huiswerkattitude blijft in het schooljaar 2009-2010 prominent op de agenda staan zodat docenten op een gelijke wijze met het thema ‘niet doen van huiswerk’ omgaan.

• In 2009-2010 scherpen wij de leerdoelen van de internationale reizen aan. Deze doelen op het gebied van cultuur, sport en sociaal-emotionele ontwikkelingen verschillen afhankelijk van de bestemming en aard van de reis. De Ardennen komt in plaats van het IJsselmeer (zeilreis).

Page 7: Adelbert jaarverslag 2008 2009

5

3. Resultaten

Examenresultaten

De examenresultaten van het Adelbert College schooljaar 2008-2009 zijn behoorlijk te noemen:

vmbo-t havo vwo

08/09 95% 86% 93%

07/08 91% 83% 94%

06/07 94% 93% 89%

Tabel 1 – Examenresultaten per opleiding in de periode 2006–2009

4. LeerlingenzorgHet Adelbert College vindt het van groot belang om alle leerlingen de aandacht te bieden die zij nodig hebben. In het schooljaar 2008-2009 had het Adelbert College enkele leerlingen met ernstige psychiatrische problemen of gedragsproblemen. Docenten, afdelingsleiders en een ambulant begeleider hebben gerichte begeleiding gegeven.

Het Adelbert College heeft dit schooljaar tevens gewerkt met een Zorg Advies Team (ZAT). Medewerkers van het Adelbert College overleggen in dit team met diverse (professionele) zorginstanties. Het team is 6 keer bij elkaar geweest en heeft 25 leerlingen besproken. Ook thema’s als leerplicht, loverboys en rugzakleerlingen zijn in het ZAT besproken.

Het voorzitterschap van het ZAT wordt vervuld door de zorgcoördinator van het Adelbert College.

Onze school was ook vertegenwoordigd bij het gemeentelijke project Halt-afdoening Spijbelen.

Doorstroom

Om meer inzicht te krijgen in de doorstroom van de leerlingen van het Adelbert College zijn wij in dit schooljaar verder gegaan met het in kaart brengen van de gegevens van de leerlingen. We kijken naar de gegevens vanuit het basisonderwijs tot en met de uitstroom naar het vervolgonderwijs.

Enkele bevindingen hiervan zijn:

• Het percentage leerlingen dat de eerste twee leerjaren zonder te doubleren doorstroomt, ligt boven het landelijk gemiddelde.

• Afstroom van klas 3 naar 4, zowel van vwo naar havo als van havo naar vmbo-t, ligt bij het Adelbert College hoger dan landelijk. Doubleren in deze klassen ligt daarentegen weer lager dan gemiddeld.

InitiatievenDe schoolleiding zal in het schooljaar 2009-2010 analyseren welke factoren meespelen bij het relatief hoge percentage afstroom in de derde klassen.

Page 8: Adelbert jaarverslag 2008 2009

6

5. Kwaliteitszorg

Zelfevaluatie

In het schooljaar 2008-2009 verscheen een nieuw zelfevaluatierapport waarin vermeld staat hoe het Adelbert College scoort op een aantal gebieden waaronder: borging van onderwijsinhoud, examenresultaten, veiligheid en de doorstroom van leerlingen. Het volledige rapport is te vinden op ons webportaal.

Visitaties

Binnen het samenwerkingsverband Semper Movens hebben wij de afspraak gemaakt dat de aangesloten scholen elkaar jaarlijks onderzoeken. Het doel van zo’n visitatie is om elkaar te adviseren over lopende, brandende kwesties. In 2008-2009 hebben wij als lid van de visitatiecommissie het St. Maartenscollege bezocht.

Enquêtes

In het schooljaar 2008-2009 verscheen een rapport met de resultaten van een enquête die onder alle leerlingen gehouden was. De resultaten toonden een grote mate van tevredenheid met het onderwijs, de sfeer en de cultuur van het Adelbert College. Het opvallendste verbeterpunt was dat docenten de schoolregels niet op dezelfde wijze interpreteren. Dit is reden voor de schoolleiding geweest om dit punt als onderzoeksthema bij de eigen visitatie te kiezen.

Wij willen naast de mening van de leerlingen ook graag die van de ouders weten over onze school. Dit schooljaar is in samenwerking met de ouderraad een enquête tot stand gekomen aangezien de laatste dateert van 2006. In het schooljaar 2009-2010 zal deze worden afgenomen.

6. Organisatorische ontwikkelingen

Herkansing

Herkansen van examendossiertoetsen leeft niet erg onder havo- en vwo-leerlingen. Besloten is daarom dat de herkansingsregeling met ingang van het volgende schooljaar in 4 havo en 4 vwo verdwijnt. In 5 vwo zal de herkansing in het schooljaar 2009-2010 voor de laatste maal worden aangeboden. In 5 havo en 6 vwo blijft het recht op herkansing van twee toetsen bestaan.

Te laat komen

In het schooljaar 2008-2009 is besloten dat leerlingen die te laat komen, voortaan direct naar het leslokaal kunnen gaan waar de docent het te laat komen registreert. Melden bij de administratie zorgde namelijk voor veel onrust.

Aantal leerlingen per afdeling

In het schooljaar 2008-2009 is de trend van de afgelopen jaren bevestigd. Het aantal leerlingen dat een vmbo-t opleiding volgt, daalt gestaag, het aantal havo-leerlingen blijft ongeveer gelijk en het percentage vwo-leerlingen stijgt licht.

06/07 07/08 08/09

brugklas

1t 1g

250 18,6%

60

271 19,7%

46 54

264 18,5%

24 66

h/v 2,3

381 28,4%

380 27,6%

393 27,5%

vmbo–t 2,3,4

236 17,6%

225 16,4%

241 16,9%

havo 4,5

219 16,3%

227 16,5%

240 16,8%

vwo 4,5,6

256 19,1%

272 19,8%

290 20,3%

totaal 1342 1375 1428

Tabel 2 – Verdeling van leerlingen over de afdelingen 2006–2009

Bij de visitatie van onze school in maart 2009 stonden de volgende drie vragen centraal:

• Kunnen wij de begeleiding van nieuwe docenten nog verder verbeteren?

• Uit welke factoren bestaat de kloof tussen onder-en bovenbouw?

• Hoe kunnen wij de naleving van de schoolregels verbeteren?

De overgenomen aanbevelingen zijn te vinden op het webportaal.

Page 9: Adelbert jaarverslag 2008 2009

7

OntwikkelingenOok op het gebied van personeelsbeleid hebben wij in het schooljaar 2008-2009 veranderingen doorgevoerd. De meest opmerkelijke ontwikkelingen liggen op het gebied van het creëren van een veilig en plezierig werkklimaat waarin personeelsleden zich volledig kunnen ontplooien; enkele voorbeelden:

• Wij zullen het personeelsdossier actiever gebruiken zodat belangrijke stukken over de professionele en persoonlijke ontwikkeling van alle collega’s op één plek gedocumenteerd worden.

• De commissie ‘Lief en Leed’ stond in het schooljaar 2008-2009 stil bij bijzondere momenten in het leven van collega’s. Ook werd er aan langdurig zieken aandacht besteed.

• In het kader van goede arbeidsomstandigheden hebben wij onder meer de werkplekken van drie collega’s aangepast met meubilair en/of speciale voorzieningen.

• Afdelingsleiders hebben als test met drie teamleden ontwikkelingsgesprekken gehouden op basis van een competentiemonitor. Wij zullen onderzoeken of deze monitor een geschikt instrument blijft voor het personeelsdossier en het uiteindelijk op te bouwen kwaliteitsdossier.

• In het schooljaar 2008-2009 waren 9 docenten studerend voor een eerstegraads en 10 docenten voor een tweedegraads bevoegdheid. Wij stimuleren docenten om een (hogere) bevoegdheid te halen met het doel kwalitatief goed personeel in dienst te hebben. Met scholingsovereenkomsten hopen wij lang van hun kwaliteiten gebruik te kunnen maken.

Interessant……….

• Het Adelbert College wil het ziekteverzuim de komende jaren terugdringen. Vanaf het jaar 2008 valt de regie van de begeleiding van (langdurig) zieke collega’s bij de afdelingsleiders in plaats van bij de Arbodienst. In volgende jaren kunnen wij zien of deze wijziging een positief effect zal hebben.

• De mobiliteitsratio van het Adelbert College is veel lager dan het landelijk gemiddelde, in het schooljaar 2008-2009 namelijk 3,1% tegenover respectievelijk 5,1%. Dit wijst erop dat onze school een aantrekkelijke werkgever is!

• De managementratio is op onze school hoger dan het landelijk gemiddelde, in het schooljaar 2008-2009 7,6% ten aanzien van een landelijk gemiddelde van 4,5%. Dit komt door de strategische keuze om afdelingsleiders in de schoolleiding op te nemen.

Page 10: Adelbert jaarverslag 2008 2009

8

Kerncijfers personeel

Onderwijs in Cijfers 14WE S. ADELBERT COLLEGE

Kerncijfers personeel Vergelijking: MAVO/HAVO/VWO (99 instellingen)

school vergelijking

06/07 07/08 08/09 06/07 07/08 08/09

aantal (onderwijzend personeel) 107 113 121 101 105 107

formatie (in fte) 88,0 90,7 96,2 80,7 83,9 85,2

gemiddelde aanstellingsomvang 0,82 0,80 0,79 0,80 0,80 0,80

gemiddelde leeftijd directie + leraren 43,8 44,0 44,2 44,3 44,4 44,4

leeftijd (in procenten):

t/m 30 jaar 21,5% 17,7% 18,2% 16,3% 16,2% 16,9%

31 – 40 jaar 15,9% 22,1% 21,5% 20,3% 20,5% 20,6%

41 – 45 jaar 15,0% 11,5% 9,1% 12,1% 11,7% 11,4%

46 – 50 jaar 11,2% 9,7% 13,2% 14,7% 14,3% 14,0%

51 – 55 16,8% 19,5% 18,2% 17,7% 17,4% 16,6%

56 – 60 19,6% 15,0% 12,4% 15,6% 15,4% 15,0%

vanaf 61 jaar 0,0% 4,4% 7,4% 3,3% 4,4% 5,6%

percentage mannen 48,6% 43,4% 45,5% 53,2% 52,6% 51,8%

percentage vrouwen 51,4% 56,6% 54,5% 46,8% 47,4% 48,2%

Tabel 3: Kerncijfers personeel in vergelijking met 99 onderwijsinstellingen 2006–2009

• De gemiddelde leeftijd van directie en leraren is ongeveer 44 jaar en is daarmee gelijk aan het landelijk gemiddelde. De groep 50-plussers en de jongeren (tot 40 jaar) zijn beide bovengemiddeld vertegenwoordigd op onze school;

• Opvallend is het grote percentage vrouwelijke collega’s, meer dan 6% boven het landelijk gemiddelde. Zo ook in managementfuncties: in 2008-2009 was het percentage 33%.

Page 11: Adelbert jaarverslag 2008 2009

9

06/07 07/08 08/09

leerlingenaantal 1349 1375 1428

Tabel 5: Leerlingaantallen Adelbert College 2006–2009

• Deze cijfers tonen onder meer aan dat het Adelbert College een goede naam heeft opgebouwd binnen het voedingsgebied.

Wat vindt ons eigen personeel ervan?Medio 2009 heeft de personeelsraad een enquête onder het personeel gehouden, waarin werd gevraagd naar opvallende veranderingen in het afgelopen jaar.

Enkele conclusies van onze mensen:

• ‘Het Adelbert College is professioneler, zakelijker en daadkrachtiger geworden; minder heilige huisjes c.q. vriendjespolitiek.’

• ‘Veranderingen zijn goed, maar gaat het niet te snel?’

• ‘Communicatie over beslissingen kan beter; de transparantie moet verbeterd worden.’

• ‘We moeten ons meer richten op de gemiddelde en de goede leerling, voor de zwakke leerling doen we al erg veel. Werkhouding onder leerlingen moet een punt van aandacht voor ons allemaal zijn.’

• De toegankelijkheid van de rector wordt als positief ervaren.

• De school is in het schooljaar 2008-2009 erop vooruitgegaan.

Ontwikkeling personeelsformatie

Onderwijs in Cijfers 14WE S. ADELBERT COLLEGE

Onterwikkeling personeelsformatie Vergelijking: MAVO/HAVO/VWO (99 instellingen)

school vergelijking

06/07 07/08 08/09 06/07 07/08 08/09

formatie (in fte) 88 90,7 96,2 80,7 83,9 85,2

groei 10,70% 3,00% 6,00% 3,30% 3,90% 1,60%

– taakuitbreiding taakvermindering

2,60% 0,00% 0,20% 1,60% 1,80% 0,90%

Tabel 4: ontwikkeling personeelsformatie in vergelijking met 99 onderwijsinstellingen over de jaren 2006–2009

• De groei in personeelsformatie loopt parallel aan de groei van het aantal leerlingen.

Page 12: Adelbert jaarverslag 2008 2009

10

Onze school voert een actief veiligheidsbeleid op vele vlakken. Zo registreren wij ongevallen en incidenten van leerlingen. Ook zorgen wij ervoor dat huisvesting en materieel goed onderhouden zijn.

Ongevallen en incidentenIn het schooljaar 2008-2009 zijn er op basis van registratie de volgende ongevallen en incidenten gemeld:

Tabel 6: Overzicht ongevallenregistratie 2008 en 2009

verkort overzicht

2009

verkort overzicht

2008

vechten/geweld/mishandeling 3 0

diefstal cq vermoedelijke diefstal 18 17

vernielingen 1 4

drankmisbruik 0 1

gemelde incidenten 22 28

Tabel 7: Overzicht Incidenten 2008 en 2009

Huisvesting, inventaris en ICT:Op het gebied van huisvesting, inventaris en ICT hebben wij een aantal beslissingen genomen dit schooljaar. De meest opmerkelijke veranderingen sommen wij hier voor u op:

• In het schooljaar 2008-2009 is het aantal toegenomen tot 1428 leerlingen. Door deze continue groei merken wij dat de grenzen van ons schoolgebouw zich laten gelden. Ook hebben wij andere behoeften als gevolg van nieuwe functies en onderwijskundige ontwikkelingen. Het bestuur is in het schooljaar 2008-2009 uiteindelijk akkoord gegaan met een beperkt bouwbudget waarmee de directie een definitief bouwplan zal opstellen.

• Het proces van het vervangen van meubilair voor docenten en leerlingen is vanaf dit schooljaar gestart.

• In 2008 hebben wij het aantal laptops voor klassikaal gebruik uitgebreid.

• Het gratis verstrekken van schoolboeken heeft ook voor onze school nogal wat voeten in de aarde gehad in schooljaar 2008-2009. De directie is begonnen met het volgen van de juiste aanbestedingsprocedure. Dit proces zal doorlopen in het volgende schooljaar.

• In 2008 is ons webportaal opengesteld voor ouders en leerlingen. Niet alleen cijfers en afwezigheidgegevens van leerlingen, maar ook diverse overige documenten van onze school zijn hierop online te bekijken. Het portaal is zeer succesvol.

InitiatievenDe capaciteit van ons draadloos netwerk zullen wij in de komende jaren verbeteren zodat er overal in onze school bereik zal zijn.

Op basis van deze gegevens is er in 2008 besloten om de ingangen van de school en de lockerruimten te voorzien van videocamera’s. In het schooljaar 2009-2010 begint de uitvoering hiervan.

2008

2009

0 2 4 6 8 10

LO

LO veid

gang/aula

lokaal

achterplein

techniek lokaal

buiten school

Page 13: Adelbert jaarverslag 2008 2009

11

Wij zien het bewaken van het gezonde financiële klimaat van de school als een van onze prioriteiten.

BegrotingIn voorgaande jaren is standaard gestreefd naar een sluitende begroting. In 2008 echter is het bestuur akkoord gegaan met een begrotingstekort van ! 264.000,-. De belangrijkste redenen hiervoor zijn: een forse verhoging van de premie voor vervanging bij ziekte, maatregelen om de wet op onderwijstijd te realiseren en maatregelen ter voorkoming van klassenvergroting.

Het bestuur heeft de kerndirectie, gezien het tekort in 2008, verzocht een bezuinigingsplan op te stellen. Op basis van dit plan is in de tweede helft van 2008 al flink bezuinigd.

ExploitatierapportHet exploitatierapport over 2008 bedraagt ! 101.276,- positief. Dit positieve resultaat is, na aftrek van afspraken over specifieke bestemmingen, toegevoegd aan de algemene reserve.

Factoren die meespeelden waren onder meer:

• De Rijksbaten bedroegen meer dan begroot dankzij de aanpassing van de gemiddelde personeelslast en een uitkering in verband met het tot stand komen van het ‘Convenant Leerkracht’ (afspraken van de minister van OCW, de VO-raad en de vakbonden om het dreigende lerarentekort aan te pakken).

• Overige baten stegen vanwege diverse redenen waaronder een hogere schoolbijdrage als gevolg van het toegenomen aantal leerlingen.

• Bij de materiële uitgaven konden meevallers gerekend worden ten aanzien van gasverbruik, schoonmaakkosten en beveiliging van het gebouw.

KengetallenHet Adelbert College kent een gezonde financiële positie. Wij zijn ons er wel van bewust dat het belang van het spreiden van risico’s groot is, aangezien onze school een ‘eenpitter’ is. Een ‘boven het landelijke gemiddelde’ buffer hebben wij dan ook ingebouwd.

Beoordeling vermogenspositie

Solvabiliteit eigen vermogen excl. voorzingen/balanstotaal

Weerstandsvermogen eigen vermogen/totale baten

06 07 08 landelijk 08

solvabiliteit 1,11 0,93 0,94 1,69

weerstandsver-mogen (%)

1,9 -0,1 1,2 1,2

Tabel 8: Solvabiliteit Adelbert College ten aanzien van landelijke cijfers

Beoordeling liquiditeit-en rendementspositie

Liquiditeit vlottende activa/vlottende passiva

Rentabiliteit exploitatieresultaat/totale baten

06 07 08 landelijk 08

liquiditeit 1,11 0,93 0,94 1,69

rentabiliteit (%) 1,9 -0,1 1,2 1,2

Tabel 9: Liqiduitiet en rendementspositie Adelbert College ten aanzien van landelijke cijfers

0807060.0

0.5

1.0

1.5

2.0

2.5

Adelbert

gemiddelde sector

0.0

0.1

0.2

0.3

0.4

0.5

0.6

080706

Adelbert

gemiddelde sector

Page 14: Adelbert jaarverslag 2008 2009

12

Page 15: Adelbert jaarverslag 2008 2009

13

Uitgave van het Adelbert College te Wassenaar

Tekst BrookCommunications

Ontwerp en opmaak Applestroop

Drukkerij Druk. Tan Heck

Bezoekadres Deijlerweg 163 Adelbert College 2241 AE Wassenaar T 070 511 92 24 F 070 511 08 97

www.adelbert.nl

Geïnteresseerden kunnen het gehele jaarverslag 2008-2009 terugvinden op ons webportaal of indien gewenst in papieren versie opvragen bij het secretariaat van het Adelbert College.

Page 16: Adelbert jaarverslag 2008 2009