Actieplan 2010

124
Bibliotheken Cultuurcentra Districten GEÏNTEGREERD ACTIEPLAN LOKAAL CULTUURBELEID ANTWERPEN 2010 CULTUUR IN ANTWERPEN IS EEN RECHT VAN IEDEREEN

description

Actieplan geïntegreerd lokaal cultuurbeleid Antwerpen

Transcript of Actieplan 2010

BibliothekenCultuurcentra

Districten

GEÏNTEGREERD ACTIEPLAN LOKAAL CULTUURBELEID

ANTWERPEN 2010

C U LT U U R I N A N T W E R P E N I S E E N R E C H T V A N I E D E R E E N

Geï

nte

gree

rd A

ctie

plan

Lok

aal C

ult

uu

rbel

eid

Antw

erpe

n 2

010

2 Verantwoordelijke uitgever: Roel Verniers, De Coninckplein 26 B2, 2060 Antwerpen

Wettelijke depotnummer: D/2009/0306/322

Geï

nte

gree

rd A

ctie

plan

Lok

aal C

ult

uu

rbel

eid

Antw

erpe

n 2

010

3

Algemene Inleiding

Voor u ligt een lijvig document, een machtig pak papier. Maar geen nood, er zit structuur in deze bundel. Een structuur die u stapsgewijs doorheen de doelstellingen van het lokale cultuurbeleid in de stad Antwerpen loodst en ge-baseerd is op de doelstellingenboom die de stad uitwerkte ter realisatie van het bestuursakkoord.

Toch willen wij vooral uw aandacht vestigen op wat u onder deze structuur kan vinden; op dat wat er echt staat te gebeuren. In de districten, met en voor het lokale cultuurleven van deze stad. Dat willen wij communiceren. Dat wat er klopt in het hart van al deze werkingen.Nauwgezet en met heel veel goesting noteerden de lokale actoren in dit ge-ïntegreerde actieplan 2010 wat zij aan acties en activiteiten op het getouw willen zetten. Op die manier geven ze ook aan hoe al die verschillende spelers in onze grootstedelijke context menen de band met de bewoners aan te willen en te kunnen halen.

Wat u leest is dus even divers als de verschillende bewoners, wijken of distric-ten die onze stad rijk zijn. De acties zijn met andere woorden op maat van bewoners gesneden en nooit zijn ze opgezet zonder de overtuiging dat men op deze manier kan bijdragen aan een stad waarin lokale cultuurinitiatieven ook de kwaliteit van het samenleven kunnen beïnvloeden. Ten goede.Voor het eerst presenteren zowel de bibliotheken, de cultuurantennes als de cultuurcentra van de stad Antwerpen een geïntegreerd actieplan. Natuurlijk is dat ook om aan te tonen dat al die verschillende werkingen overlappen en elkaar versterken. En wel precies op dat punt waar onze strategische doelstel-lingen en de in het bestuursakkoord van deze stad geformuleerde ambitie ligt: dat cultuur in Antwerpen een recht is van iedereen en dat de verschillende partners deze taak ter harte nemen.

Onderstaand document telt vier hoofdstukken. In het eerste hoofdstuk lichten alle lokale actoren per district hun gemeenschappelijke werking toe. Het is uit dit hoofdstuk dat de wil om bovenstaande doelstelling te realiseren, spreekt. Nadien lichten we respectievelijk de plannen van de bibliotheken, de cultuur-centra en de districten toe.

Dit doen we vanzelfsprekend met de nodige aandacht voor de complexiteit van de goedkeurings- en beslissingsbevoegdheden van de verschillende organen waarlangs dit actieplan is gepasseerd. Maar nooit zonder het fi nale doel van dit actieplan uit het oog te verliezen: onze werkingen door een zo divers en groot mogelijke groep van mensen gedragen te weten.

Geï

nte

gree

rd A

ctie

plan

Lok

aal C

ult

uu

rbel

eid

Antw

erpe

n 2

010

4

foto © Eric Van Roey

foto © Eric Van Roeyfoto © Cuautémoc Garmendia Alfaro

Geï

nte

gree

rd A

ctie

plan

Lok

aal C

ult

uu

rbel

eid

Antw

erpe

n 2

010

5

p.3 Algemene Inleiding

p.5 Inhoudstabel

p.6 Hoofdstuk 1 Gemeenschappelijke acties vzw lokaal cultuurbeleid

p.15 Hoofdstuk 2 Strategische nota bibliotheken

p.15 1. Inleiding

p.16 2. Lokale werking van de bibliotheken

p.33 Hoofdstuk 3 Antwerpse cultuurcentra en culturele ontmoetingscentra

p.33 1. Inleiding

p.33 2. Infrastructuur en middelen 2010

p.40 3. Personeel

p.42 4. Werking en communicatie

p.105 Hoofdstuk 4 Actieplan cultuur District

p.105 1. Het districtsplan

p.106 2. Samenvatting van de actieplannen per district

p.117 Bijlage Locatieoverzicht Bibliotheken en Cultuurcentra

INHOUD

Geï

nte

gree

rd A

ctie

plan

Lok

aal C

ult

uu

rbel

eid

Antw

erpe

n 2

010

6

Hoofdstuk 1Gemeenschappelijke acties

vzw lokaal cultuurbeleid

1. Inleiding

• Antwerpen

Het geïntegreerd lokaal cultuurbeleid in het district Antwerpen is stilaan zijn kinder-schoenen ontgroeid. Met 9 gemeenschappelijke projecten waarbij cultuurantennes, cultuurcentra en/of bibliotheken nauw samenwerken, wordt bewezen dat cultuur in dit district meer is dan de optelsom van de delen. Dit rijke aanbod wordt uitgedragen door 13 culturele ankerpunten in de wijken (4 cultuurcentra en 9 bibliotheken), maar gaat veel verder dan dat.

Van Luchtbal tot Kiel, van Linkeroever tot Kievitbuurt is er een cultureel aanbod op initiatief van bewoners, verenigingen, artistieke gezelschappen en stedelijke actoren, met lokale en vaak ook bovenlokale uitstraling. Hierbij wisselen gekende initiatieven – Cultuurstraten, Erfgoeddag, Vila Cabral – af met nieuwe en uitdagende projecten, zoals een WK toernooi vertakt in 4 wijken van het district.

District Antwerpen blijft een uitdaging, met zijn 22 wijken, zijn dynamisch grootstedelijk karakter en zijn enorme diversiteit. De ambitie waarmee de vzw Lokaal Cultuurbeleid aan de slag is gegaan, de artistieke dichtheid aan cultuurhuizen en de betrokkenheid van de bewoners maken de integratie van het lokale cultuurleven waar.

Gemeenschappelijke acties Antwerpen District vzw Totaal

Vliegerhappening 3.000 1.000 4.000Cultuurstraten 3.000 3.000 6.000Nieuw toeleidingsproject (ipv Magical Mystery Tour) 3.000 1.000 4.000Wintervuur 10.000 2.500 12.500WK voetbal 10.000 10.000 20.000

Geï

nte

gree

rd A

ctie

plan

Lok

aal C

ult

uu

rbel

eid

Antw

erpe

n 2

010

7

• Berchem

Berchem Bruist. Onder die noemer presenteert cultureel Berchem zich traditioneel be-gin september aan de districtsbewoners. Mooie alliteratie, dat Berchem Bruist, maar is het ook zo? Beïnvloedt de stortvloed van activiteiten ook het leven van mensen op een wezenlijke manier? Is het zo dat alle culturele werkingen in elkaar haken, dat er duchtig verbonden en verknoopt wordt, om het in sociologische termen te zeggen? We proberen het. En we proberen het elk jaar een beetje meer. Vanuit de overtuiging dat gebundelde krachten het werk niet alleen verlichten, maar dat ook het koppelen van middelen en mensen meer effi ciëntie kan opleveren.

Het integratieproces in Berchem staat niet meer geheel in zijn kinderschoenen. Sinds geruime tijd wordt er tussen de verschillende culturele partners samengewerkt rond projecten. Berchem Bruist is daar één van. Andere voorbeelden zijn Maanpraatjes, Ber-chem on tour, cultuurstraten, Muziek in de Wijk, het aanbod van de seniorenraad in het cultuurcentrum,… Vanaf 2008 is er echter een meer structurele stap gezet. Ondermeer omwille van de wedersamenstelling van de vzw Lokaal Cultuurbeleid Berchem waarin een veel grotere en minstens meer directe afvaardiging van de districtsverkozenen ver-zekerd werd, maar niet in het minst door de gemeenschappelijk genomen beslissing om de cultuurantenne van Berchem toe te voegen aan de staf van het cultuurcentrum. Niet zozeer om de werking van het centrum te versterken, maar om te werken naar een breder gedragen uitvoering van het lokale cultuurbeleid. Op die manier ontstond er niet alleen een meer nauwe samenwerking rond die projecten die beide partners organiseerden, op die manier ontstond er vooral ruimte in de hoofden van de betrok-kenen om meer na te denken over wat gemeenschappelijk is, zou kunnen zijn of zou moeten zijn. Exemplarisch voor deze zoektocht is het aanstellen - doormiddel van een overeenkomst tussen stad en district - van de secretaris-penningmeester van de vzw als lokaal cultuurbeleidscoördinator van het district Berchem in mei 2009. Concreet ver-taald wil dit zeggen dat er sindsdien twee belangrijke actoren in het lokale cultuurleven voortdurend met elkaar in contact staan en dat er vanuit de ambities van beide partners gezocht wordt naar gemeenschappelijke activiteiten.

Inmiddels draait ook het lokale cultuuroverleg op volle toeren en is het door hoger omschreven versterkte synergie dat in 2010 niet alleen de samenwerkingsverbanden met de bibliotheek fundamenteel zullen wijzigen, maar dat binnen of buiten deze vaste driehoeksverhouding op cultureel vlak – cultuurcentrum, bibliotheek en district – ook meer verbanden zullen gelegd worden met andere lokale spelers. Hierbij denken we in de eerste plaats aan de verschillende academies van Berchem, buurtcentrum Posthof en het oude en nieuwe verenigingsleven dat Berchem kent.

Gemeenschappelijke acties Berchem District vzw Totaal

Vrijwilligersfeest 4.000 1.000 5.000Koer en Jardin 3.000 1.000 4.000Cultuurmaand 1.000 700 1.700WK Berchem 3.000 6.000 9.000Cultuurstraten 4.000 4.000 8.000

Geï

nte

gree

rd A

ctie

plan

Lok

aal C

ult

uu

rbel

eid

Antw

erpe

n 2

010

8

11 juli viering 5.000 4.000 9.000Berchem bruist 1.000 1.500 2.500Maanpraatjes 1.250 750 2.000Berchem on tour 4.000 2.000 6.000

• Berendrecht-Zandvliet-Lillo

Zowel de bibliotheek, de cultuurantenne als het cultuurcentrum engageren zich in 2010 om verdere stappen te nemen in een meer gerichte en gemeenschappelijke commu-nicatie rond volgende thema’s uit onze werkingen: signalisatie, seniorenwerking en het werken voor kansengroepen. Met het oog op effi ciënte communicatie werken we een lokale nieuwsbrief (“Kiosk”) uit. Daarnaast willen we ons ook meer inhoudelijk tot elkaar verbinden. Op het vlak van beeldende kunsten bijvoorbeeld zal er meer werk worden gemaakt van lokaal erfgoed in de vorm van overzichtstentoonstellingen en een heroriëntering van het Poldermuseum. Dit in samenwerking met heemkundige kring en het Documentatiecentrum Antwerpse Noorderpolders in Ekeren. Daarnaast bereiden de drie partners nog 2012 Wereld Tulpentop voor; een groot, gezamenlijk erfgoedpro-ject dat zal gerealiseerd worden rond de wereld tulpentop en wel in samenwerking met aangrenzende Nederlandse gemeenten.

Een ander speerpunt in onze gemeenschappelijke werking is het openstellen van in-frastructuur. Zo zal het principe van sleutelcontracten ook in de bibliotheek worden toegepast en wacht het districthuis het verdere verloop van het aanpassen van het ver-huurbeleid CCA af om dit eventueel ook toe te passen; met inbegrip van de schuur van de bomenbank en het oude gemeentehuis. Het cc en het district ambiëren overigens ook om kleine salonconcerten te organiseren in dit gebouw dat naast een tijdelijke uitvalsbasis van het cultuurcentrum tijdens de toekomstige verbouwingen, ook gedeel-telijk het archief van het poldermuseum zal huisvesten.

Gemeenschappelijke acties Zandvliet District vzw Totaal

Senioren en kansengroepen 1000 500 1500Mensen met visuele en gehoorbeperkingen 500 500 1000Communicatie en online communicatie 500 700 1200Herbestemming oud gemeentehuis pm 800 800Liefhebber 500 100 600Cultuurstraten 1600 1600 3200Muziek in de Wijk 1000 1000 2000onthaalavond nieuwe inwoners 300 700 100012 + 13 juni open tuin en vijver weekend 1000 1000 1000

• Borgerhout

In de praktijk werken de bibliotheek Vredegerecht, De Roma, ’t Werkhuys en het district vooral samen rond grote bovenlokale projecten (vb. Septemberfeesten, Cultuurmaand, BorgerRio…). Ook rond specifi eke thema’s als erfgoed (vb. Erfgoeddag), cultuurcreatie (vb. Borgerhart), diversiteit (Sprookjeskasteel…) en communicatie in het algemeen stre-ven we naar synergie.

Geï

nte

gree

rd A

ctie

plan

Lok

aal C

ult

uu

rbel

eid

Antw

erpe

n 2

010

9

Aangezien er in Borgerhout nog moet gekomen worden tot oprichting vzw Lokaal Cul-tuurbeleid, beperken we ons hier tot de opsomming van gemeenschappelijke acties; waarbij minstens 2 van de lokale pertners bij zijn betrokken.

- Opvolging activiteitenkalender/artikels De(n) Antwerpenaar- Aanmaak Borgerhoutse cultuurpagina’s op de stedelijke webstek- Voorbereiding, oprichting en werking vzw lokaal cultuurbeleid- Professioneel cultuuroverleg- Voorbereiding viering verjaardagen Borgerhout en De Reuskens in 2011-2012- voorbereiding geschikte locatie voor een nieuwe volwaardige bibliotheek vanaf

2013- Gedichtendag - 28 januari 2010- Sprookjeskasteel - februari 2010- Regelmatige literaire cafés in ’t Werkhuys- Regelmatige cultuurcafés in De Roma- Bibpunt in ‘t Werkhuys- Erfgoeddag - april 2010 - BorgerRio - juni 2010- Septemberfeesten 2010 - BorgerHart- Septemberfeesten 2010 - Reuskensbal- Septemberfeesten 2010 - Seniorendag- Liefhebber - cultuurmaand december 2010 - Bekoorlijk Borgerhout- Feestweekend 10 jaar ’t Werkhuys - december 2010

• Deurne

De eerste stappen naar een geïntegreerd lokaal cultuurbeleid werden in district Deurne reeds enkele jaren geleden gezet. De realisatie van ontmoetingscentrum Den Tip is daar een voorbeeld van: dit oude schoolgebouw is de thuisbasis van de cultuurdienst, de bibliotheek heeft er een leescafé en het cultuurcentrum organiseert er sinds vele ja-ren haar cursussen. Vandaag kunnen we stellen dat de samenwerking tussen de drie partners van het lokaal cultuurbeleid structureel ingebed is in de werking van de drie diensten. In 2010 zal deze doorgedreven samenwerking zich dan ook weer vertalen in een boeiend aanbod voor alle inwoners van Deurne.

Cultuurcentrum en cultuurantenne slaan de handen in elkaar voor de organisatie van enkele grote evenementen: gratis vrijdagconcerten in het openluchttheater, cultuur-straten, Kunstroute en Deurne Wintert; samen goed voor zo’n 30.000 bezoekers.

De samenwerking tussen cultuurcentrum en district gaat nog een stap verder; ook met de jeugd- en seniorendienst worden immers gezamenlijke projecten opgestart.

De samenwerking met de bibliotheek is dan weer priller. Waar er voorheen voorname-lijk ad hoc activiteiten werden georganiseerd, wordt er nu dankzij de nieuwe vzw lokaal cultuurbeleid structureel nagedacht over een doorgedreven geïntegreerde werking. De nieuwe bibtafel in het cultuurcentrum, podiumvoorstellingen en lezingen in de ver-schillende bibliotheekfi lialen zijn de eerste resultaten.

Geï

nte

gree

rd A

ctie

plan

Lok

aal C

ult

uu

rbel

eid

Antw

erpe

n 2

010

10

Als kers op de taart worden vanaf het voorjaar 2010 de activiteiten in het kader van het lokale cultuurbeleid opgenomen in één gezamenlijke brochure.

Gemeenschappelijke acties Deurne District vzw Totaa

Cultuurstraten 4.000 4.000 8.000Kunstroute 8.100 8.100 16.200Deurne Wintert 18.000 1.000 19.000Samenwerking Jeugd-en seniorendienst 15.400 4.000 19.400

• Ekeren

Sinds de oprichting van de vzw Lokaal Cultuurbeleid Ekeren werd op een intense en duurzame manier afgestemd en overlegd tussen het cultuurcentrum, de bibliotheek en het district om zo tot een gemeenschappelijk beleid en programma te komen. Uit deze nauwe samenwerking bleek duidelijk dat er een gezonde voedingsbodem is voor een verder gaande integratie die dan ook hoog op de agenda staat van de verschillende partijen.

Gemeenschappelijke acties Ekeren District vzw Totaal

11 juli viering 7.000 3.000 10.000 Liefhebber cultuurmaand 1.000 2.000 3.000 Ekerse Parkfeesten 14.000 14.000 28.000Kerstmarkt 8.000 8.000 16.000Erfgoedproject 1.000 2.000 3.000

• Hoboken

De vzw lokaal cultuurbeleid district Hoboken bestaat iets meer dan een jaar en in dat eerste jaar was het vooral zoeken en aftasten. De partners zaten rond dezelfde tafel, maar begrepen nog niet altijd wat ze daar samen zaten te doen. In 2010 hopen we de banden te kunnen aanhalen tussen cultuurcentrum, bibliotheek en cultuurantenne/district. De aanleiding ligt alleszins voor het grijpen. In 2010 bestaat Hoboken 875 jaar en dat zal de Hobokenaar geweten hebben. Zowel voor de cultuurantenne als voor het cultuurcentrum wordt 875 het hoofdthema in 2010. Samenwerking dringt zich meer dan ooit op. Aangezien de cultuurantenne in een niet zo ver verleden ook het hart was van het ontmoetingscentrum, ligt de samenwerking daar iets makkelijker, maar ook met de bibliotheek zijn er al verschillende samenwerkingsverbanden die enkel maar versterkt kunnen worden.

Gemeenschappelijke acties Hoboken District vzw Totaal

Nieuwjaarsdrink 1.000 2.500 3.500 Erfgoeddag 1.000 1.500 2.500 Liefhebber 500,00 4.300 4.800 875 jaar Hoboken 26.000 31.100 57.000

Geï

nte

gree

rd A

ctie

plan

Lok

aal C

ult

uu

rbel

eid

Antw

erpe

n 2

010

11

• Merksem

De verschillende Merksemse culturele partners engageren zich om de Zomer van Merk-sem op een effi ciënte en wervende manier te organiseren. Dit wil zeggen dat we traditi-onele activiteiten in de tijd verschuiven zodat er geen overlapping meer is in activiteiten. Dat wil zeggen dat we in juli ons focussen op het Duveltjesstrand van MerksemDok, de ATV-vertelling en de feestelijkheden rond de Belgische en Vlaamse feestdag, dat we ons in augustus toeleggen op Muziek in de Wijk en begin september uitpakken met de opvolger van de Zesdaagse van Merksem. Op die manier vermijden niet alleen onderlinge concur-rentie, maar zijn we ook in staat om gezamenlijk (en dus sterker) te communiceren over het Merksemse zomeraanbod.De site aan de Nieuwdreef 135 wordt vanaf 2010 hét centrum voor cultuur in Merksem. Niet alleen verhuist cc Merksem haar kantoren en ticketbalie naar daar, vooral het vernieuwde bibfi liaal wordt een laboratorium van culturele samenwerkingen tussen de muziekacademie, het cultuurcentrum, de bibliotheek, het district en (lokale) kunstenaars en verenigingen.

- Het district en het cultuurcentrum ondersteunen het project Verborgen Schatten van het Museum voor Mineralogie dat zijn 40 jaar bestaan viert. In maart 2010 organiseert het museum een educatieve tentoonstelling over gesteenten en mine-ralen op aarde. Naast de tentoonstelling vinden er nog randactiviteiten plaats en zijn er kunsteducatieve workshops voor kinderen uit het basisonderwijs.

- De bibliotheek, het cultuurcentrum en het district Merksem organiseren samen de Week van de Poëzie.

- In 2010 werken het district en cultuurcentrum Merksem een project uit rond de erfgoeddag.

- Het district en cc ondersteunen de dienstencentra, rust- en verzorgingcentra en wijkcomités bij de uitwerking van hun socio-cultureel aanbod.

- Het district en het cultuurcentrum organiseren een activiteit in het kader van de Vlaamse feestdag (en nationale?) op het Duveltjesstrand.

- Tijdens de week van de amateurkunsten organiseert cc Merksem in samenwerking met het district en Liefhebber het parkfestival Buitenspelen in het Gemeentepark.

- Het district en het cc programmeren de Merksemse harmonieën op Duvel-tjesstrand

- Het district wil in 2010 – in samenwerking met het cultuurcentrum – een gemeen-schapsvormend project opzetten tijdens de Week van de Smaak met Atlas.

- Het district en Opsinjoren ondersteunen cultuurcentrum Merksem bij het organise-ren van de cultuurstraten.

Gemeenschappelijke acties Merksem District vzw Totaal

Verborgen schatten 2500 3000 5500Week vd poezie 5000 1300 6300Week van de smaak 1500 2300 3800Cultuurstraten 1200 6000 7200

Geï

nte

gree

rd A

ctie

plan

Lok

aal C

ult

uu

rbel

eid

Antw

erpe

n 2

010

12

• Wilrijk

- Wat De Kern betreft, is het consolidatiejaar 2009, er in grote mate in geslaagd de geformuleerde ambities daadwerkelijk te realiseren. We wensten de graad van re-levantie van het cultuurcentrum voor Wilrijk te verhogen, in de eerste plaats door middel van een aanbod dat meer aansloot bij bestaande vragen en noden. We den-ken dat we daar in geslaagd zijn: de som van zowel de eigen programmatie, de actief-receptieve werking als de receptieve werking van De Kern oogt frisser, origi-neler en relevanter dan pakweg drie jaar terug.

- Dit houdt echter ook een risico in, en laten we van dat risico maar gelijk onze cen-trale doelstelling maken voor 2010. Een cultuurcentrum is als een log vliegdekschip: eens het op kruissnelheid vaart, wordt z’n koers voorspelbaar. Snelle wendingen, onvoorspelbare bochten, achteruit varen - allemaal onmogelijk. De Kern moet zich hoeden geen cultureel vliegdekschip te worden.

- De Wilrijkse districtsbibliotheek heeft het voorbije jaar een inhaalbeweging ge-maakt: Voor de twee vestigingen is het aantal openingsuren verhoogd van 28 uur per week naar 44 uur per week, om zo nog meer klantgericht een kwaliteitsvolle dienstverlening te kunnen aanbieden. Begin 2010 wordt de realisatie van het in-houdelijke concept voor het Masterplan Wilrijk afgerond. De Bib wil de intrede in het nieuwe gemeenschapscentrum, incl. de samenvoeging dus van de huidige twee gescheiden fi lialen, grondig voorbereiden - in de hoop van deze verhuis ook een wervend, inhoudelijk verhaal te maken.

Gemeenschappelijke acties Wilrijk District vzw Totaal

Koekeloeren -31900 -13550 -45450Jazz Wilrijk -20100 -8700 -28800Koekeloeren -8300 -3850 -12150Jazz Wilrijk 3500 1000 4500Koekeloeren 15300 5850 21150

Geï

nte

gree

rd A

ctie

plan

Lok

aal C

ult

uu

rbel

eid

Antw

erpe

n 2

010

13

Geï

nte

gree

rd A

ctie

plan

Lok

aal C

ult

uu

rbel

eid

Antw

erpe

n 2

010

14

foto © Jan Muylaert

Geï

nte

gree

rd A

ctie

plan

Lok

aal C

ult

uu

rbel

eid

Antw

erpe

n 2

010

15

Hoofdstuk 2Strategische nota bibliotheken

1. InleidingDe openbare bibliotheken Antwerpen vormen een netwerk bibliotheken met een aan-bod en dienstverlening die beantwoorden aan de Vlaamse normen in zake bibliotheek-werk en die ten dienste staan van àlle inwoners van de stad Antwerpen.

Uitgangspunt hierbij is dat ieder district beschikt over een kwaliteitsvolle districtsbiblio-theek. Dit betekent een volwaardige, gevarieerde en uitgebreide collectie en dienst-verlening in ieder district. Aanvullend hierbij zijn andere bibliotheekdiensten, zoals wijk- en buurtbibliotheken, vertelhuizen, bibpunten, leveringen op maat of de diensten van de bibbus. Deze bibdiensten richten zich naar buurtbewoners, of naar doelgroepen zoals scholen, kinderen en senioren, minder mobiele mensen.

Het gros van de processen die worden ingezet om deze werking te garanderen, worden stedelijk aangestuurd en vormen in die zin geen onderwerp van dit geïntegreerd ac-tieplan lokaal cultuurbeleid. Bijgevolg zullen wij ons in dit hoofdstuk beperken tot die acties die zich toespitsen op het uitwerken van de lokaal verankerde werking van de verschillende bibliotheken.

Om de lokale activiteiten van al deze verschillende bibliotheken nog beter te verankeren in de districten, worden in 2010 volgende middelen integraal gestort aan de respectie-velijke vzw Lokaal cultuurbeleid.

District

Antwerpen 10.000Berchem 2.500Berendrecht-Zandvliet-Lillo 1.500Borgerhout 2.500Deurne 5.000Ekeren 2.500Hoboken 2.500Merksem 2.500Wilrijk 2.500 31.500

Geï

nte

gree

rd A

ctie

plan

Lok

aal C

ult

uu

rbel

eid

Antw

erpe

n 2

010

16

2. Lokale werking van de bibliotheken

2.1. Nagestreefde doelstelling : De openbare bibliotheken Antwerpen

bieden een volwaardige dienstverlening op maat aan voor diverse

doelgroepen en de bibliotheek is gekend als vanzelfsprekende partner

voor deze doelgroepen.

Vanuit het bestuursakkoord van de stad Antwerpen, maar ook duidelijk vanuit verschil-lende districten bestaat een uitdrukkelijke behoefte dat de bibliotheek een kwaliteits-volle doelgroepenwerking uit bouwt. De bibliotheek is er immers niet alleen voor de in-dividuele gebruikers die langs komen in de bibliotheek zelf, maar ook voor die groepen die niet kunnen langskomen of die speciale eisen stellen aan een bibliotheekbezoek. Precies om deze groepen een gepast aanbod te garanderen worden diverse projecten uitgewerkt voor doelgroepen. Sommige daarvan worden gerealiseerd in de biblio-theek, andere buiten de bibliotheek. Sommige daarvan gaan door tijdens de gewone openingsuren, maar veel vaker gaan deze door buiten de gewone openingsuren. Bij de doelgroepenwerking werkt de bibliotheek nooit alleen maar zoekt altijd expliciet naar samenwerking met een externe partner.

2.1.1. Operationele doelstelling : De OBA realiseren in samenwerking

met lerende stad een bijzondere dienstverlening op maat voor baby’s

en peuters en hun begeleiders.

Samen met lerende stad zoekt de bibliotheek naar nieuwe vormen om taalstimulerende en leesbevorderende projecten te ontwikkelen. Hierbij worden verschillende projecten stedelijk uitgerold. Belangrijkste realisaties hierbij zijn de opvoedingsondersteunende materialen in de consultatiebureaus en inloopteams van Kind en Gezin en de boeken-hoeken in 36 stedelijke kinderdagverblijven.

• Antwerpen

- Installatie van een boekenhoek in verschillende kinderdagverblijven in het district, in samenwerking met Lerende Stad.

• Berchem

- Installatie van een boekenhoek in dienstencentrum De Meere.

• Borgerhout

- Bibliotheek Vredegerecht organiseert op woensdagnamiddag voorleesmomenten. De voordrachten worden gegeven door vrijwilligers van de bib.

Geï

nte

gree

rd A

ctie

plan

Lok

aal C

ult

uu

rbel

eid

Antw

erpe

n 2

010

17

• Deurne

- In de kribbe Pinokkio wordt een boekenhoek met aangepast meubilair en signalisa-tie voorzien.

- De kribbes Baloe, Beukennootje, Kornuit, Piepeloere, Kiekeboe en Trottinet ontvan-gen een boekbaby’s pakket.

- Leeslekker : de organisatie van voorleessessies door vrijwilligers en bibliotheekme-dewerkers.

- Samenwerking met kleuterscholen: klassikaal bezoek aan bibliotheek.

• Merksem

- Installatie van een bibpunt in Kinderdagverblijf De Duveltjes (wijk Dokske).

2.1.2. Operationele doelstelling : De OBA bouwen in samenwerking met

lerende stad en andere partners verder aan een aangepaste dienstverle-

ning op maat voor kinderen van 3 tot 6 jaar en hun begeleiders.

Samen met lerende stad zoekt de bibliotheek naar nieuwe vormen om taalstimulerende en leesbevorderende projecten te ontwikkelen. Hierbij worden verschillende projecten stedelijk uitgerold zoals boekenklap.

• Antwerpen

- Leerkrachten in kleuterscholen vertellen over de bibliotheek en komen met de hele kleuterklas een boekje uitlenen in de dichtstbijzijnde bib. Nadien komen de kleuters zelf met ouders of andere familieleden/begeleiders naar de bib om dat boekje bin-nen te brengen en eventueel nieuwe te lenen. Vanuit bibliotheek Permeke gaan medewerkers ook in de kleuterscholen zelf voorlezen om het leesplezier te bevorde-ren en de stap naar de bibliotheek te verkleinen.

- Leeslekker : Organisatie van voorleessessies door vrijwilligers en bibliotheekmede-werkers.

- De bibliotheken geven het hele schooljaar door rondleidingen op maat. Bedoeling is om kinderen op een speelse manier de weg te wijzen in de bib. Om de leesbevor-dering en het leesplezier te stimuleren wordt tijdens de rondleiding een verhaaltje voorgelezen of een zoektocht/schattenjacht georganiseerd. Vooral tijdens de jeugd-boekenweek wordt hier werk van gemaakt.

• Berchem

- Trammelant : muziek en dans voor kleuters; kinderworkshops in bibliotheek De Poort, traditiegetrouw met Opendag in september.

- Leeslekker : voorleessessies door vrijwilligers en medewerkers. - Simon : de bibliotheken geven het hele schooljaar door rondleidingen op maat.

Bedoeling is om kinderen op een speelse manier de weg te wijzen in de bib. Om de

Geï

nte

gree

rd A

ctie

plan

Lok

aal C

ult

uu

rbel

eid

Antw

erpe

n 2

010

18

leesbevordering en het leesplezier te stimuleren, gebeurt de introductie en rondlei-ding met de handpop ‘Simon’ en het boek ‘Het lievelingsboek van Simon Snoek’.

• Berendrecht-Zandvliet-Lillo

- Leeslekker : een tiental voorleesmomenten in samenwerking met Leeslekker.- Over heel Vlaanderen wordt de actie “De zomer van de vlieg” georganiseerd. Hier-

aan nemen niet uitsluitend bibliotheken deel, maar ook musea. De kinderen lossen in juli en in augustus vragen op. Dan krijgen ze een genummerd ticket en op het internet kunnen ze opzoeken of ze een prijs gewonnen hebben.

• Borgerhout

- Samenwerking met de kleuterscholen uit het district met klassikaal bezoek aan de bibliotheek.

- Leeslekker : tiental voorleesmomenten (op woensdagnamiddag) door vrijwilligers van Leeslekker.

- Jeugdboekenweek : van 13 tot 28 maart organiseert de bib een spel voor verschei-dene klassen uit Borgerhout met als thema “kinderrechten”.

- Kinder- en jeugdjury Vlaanderen : jaarlijks kiezen de jeugdige lezers welk boek zij het beste vinden uit tien boeken.

- Tijdens de zomervakantie wordt er in samenwerking met Cultuurnet Vlaanderen een aanbod voor kleuters en kinderen voorzien. Centraal wordt er een spel uitge-werkt dat in elke bib plaatsvindt.

• Deurne

- Boekenkriebels : kinderen en hun ouders komen via dit project in contact met de bib. Doelstelling is vooral om de vaak anderstalige ouders en grootouders te laten kennis maken met de bib.

- Leeslekker : elke maand wordt er in samenwerking met vrijwilligers een voorlees-sessie georganiseerd in de bibliotheken Arena en Couwelaar.

• Ekeren

- Klassikale ontleningen door 9 kleuterklassen van 4 scholen met telkens voorlees-moment.

- Leeslekker : een 10-tal voorleesmomenten door vrijwilligers van het Leeslekker project. - Van 13 tot 28 maart deelname aan de jeugdboekenweek met o.a. spel en auteursle-

zingen. - Kinder- en jeugdjury Vlaanderen : jaarlijks kiezen de jeugdige lezers welk boek zij

het beste vinden uit tien boeken. - De voorleesweek loopt van 22 tot 28 november met “Meneer Zoo” leest voor in

samenwerking met het cultuurcentrum.

Geï

nte

gree

rd A

ctie

plan

Lok

aal C

ult

uu

rbel

eid

Antw

erpe

n 2

010

19

• Hoboken

- Leeslekker : Een tiental voorleesmomenten in samenwerking met Leeslekker.- Voor een tweetal klassen worden uitgebreide rondleidingen en introducties voorzien.

• Merksem

- Leeslekker : voorleesmomenten op 2de woensdag en 3de zaterdag van de maand in Parkbib. Voorleesmoment elke woensdag van het schooljaar in bibpunt Nieuw-dreef.

- Van 13 tot 28 maart deelname aan de jeugdboekenweek met o.a. spel en auteursle-zingen.

- Kinder- en jeugdjury Vlaanderen : jaarlijks kiezen de jeugdige lezers welk boek zij het beste vinden uit tien boeken.

• Wilrijk

- Leeslekker : Dit project gaat in 2010 zijn tweede jaar in. - Voorleesweek : met lezingen door bekende, artistieke Vlamingen. - Tijdens de zomervakantie wordt er in samenwerking met Cultuurnet Vlaanderen

een aanbod voor kleuters en kinderen voorzien. Centraal wordt er een spel uitge-werkt dat in elke bib plaatsvindt.

2.1.3. Operationele doelstelling : De OBA bouwen in samenwerking met

lerende stad en andere partners verder aan een aangepaste dienstver-

lening voor kinderen van 6 tot 12 jaar en hun begeleiders

Samen met lerende stad zoekt de bibliotheek naar nieuwe vormen om taalstimulerende en leesbevorderende projecten te ontwikkelen. Hierbij worden verschillende projecten stedelijk uitgerold: boekenklap, vakantieaanbod (jeugd en speelpleinwerking), zomer-school (voor anderstalige kinderen), empowerment (pedagogische studiedag), samen-werking met kids, boekenhoeken, ...

• Antwerpen

- Tegen 2010 heeft de bibliotheek contacten gelegd met alle scholen in Antwerpen. Zo bereiken de openbare bibliotheken tussen de 350 en 400 klassen in district Ant-werpen per jaar.

- Jeugdboekenweek : de bibliotheken organiseren jaarlijks tijdens de jeugdboeken-week verschillende leesbevorderende (en andere) activiteiten.

- Kinder- en jeugdjury Vlaanderen : deelname aan de jury kan via onze bibliotheken: de kinderen worden dan begeleid en gestimuleerd om de juryrapporten in te vullen.

- Verschillende bibliotheken in het district maken promotie voor de zomeractie van De Vlieg en verspreiden deelnemingsformulieren. In bibliotheek Permeke organi-seren de medewerkers enkele workshops tijdens de maand juli, aangepast aan het

Geï

nte

gree

rd A

ctie

plan

Lok

aal C

ult

uu

rbel

eid

Antw

erpe

n 2

010

20

thema van 2010 (vorige jaren : reizen, feesten…). - Zomerschool : in samenwerking met de vzw Meters en Peters biedt bibliotheek Per-

meke enkele leuke activiteiten aan de kinderen van de Zomerschool die gedurende de zomermaanden een taalbad krijgen.

- Tentoonstelling op basis van het boek “Iep” van Joke Van Leeuwen (jeugdauteur-stadsdichter) geïllustreerd met beeldjes van Bie Van Assche.

- Tentoonstelling 50 jaar Rode Ridder : in samenwerking met de vzw Strip Turnhout. - Tentoonstelling Portretten – Jeugdauteurs en illustratoren : originele portretten

door Andy Huysmans (Levende Schrijvers), met openingsreceptie tijdens jeugdboe-kenweek. Na de tentoonstelling in bibliotheek Permeke maken de portretten een rondreis langs enkele andere Antwerpse bibliotheken; nadien reist de tentoonstel-ling rond in Vlaanderen.

• Berchem

- Tegen 2010 heeft de bibliotheek contacten gelegd met alle scholen in Berchem, zij stelt per school een contactpersoon aan die jaarlijks de scholen bezoekt.

- Jeugdboekenweek : de bibliotheek, het cultuurcentrum, het district en de acade-mies slaan de handen in elkaar.

- Een leesgroep biedt een programma voor echte leesbeesten. - Poemexpress : muziek en poëzie voor kinderen. Speciale actie voor School De Mero-

de (type 8). - Tentoonstelling André Sollie : in alle Berchemse bibliotheken, periode mei 2010.

• Berendrecht-Zandvliet-Lillo

- Jeugdboekenweek 2010: Recht op boeken! - Kinder- en jeugdjury Vlaanderen : jaarlijks kiezen de jeugdige lezers welk boek zij het

beste vinden uit tien boeken.

• Borgerhout

- Samenwerking met lagere scholen : met introducties en klassikaal bezoek aan de bibliotheek. Dit geldt voor het 1ste, 2de en 3de jaar. Andere leeftijdsgroepen kun-nen projectmatig samenwerken met de bib.

- Kinder- en jeugdjury Vlaanderen : jaarlijks kiezen de jeugdige lezers welk boek zij het beste vinden uit tien boeken.

- Jeugdboekenweek 2010 : acties nog in bespreking.

Geï

nte

gree

rd A

ctie

plan

Lok

aal C

ult

uu

rbel

eid

Antw

erpe

n 2

010

21

• Deurne

- In 2010 zullen 200 klassen of 4000 kinderen ontvangen worden in één van de biblio-theken van Deurne.

- Jeugdboekenweek : de bibliotheek en het district (jeugd en cultuur) organiseren jaarlijks tijdens de jeugdboekenweek één activiteit.

- Tijdens de zomervakantie wordt in samenwerking met Cultuurnet Vlaanderen een aanbod voor kinderen voorzien. Centraal wordt er een spel uitgewerkt dat in elke bib plaatsvindt.

- Kinder- en jeugdjury Vlaanderen : jaarlijks kiezen de jeugdige lezers welk boek zij het beste vinden uit tien boeken.

• Ekeren

- Samenwerking met de lagere scholen : de lagere scholen uit het district brengen een regelmatig klassikaal bezoek aan de bibliotheek. De basisscholen Veltwijck en Donk worden bezocht door de bibbus. Verder is er ook samenwerking met Sint-Vincentschool (Leugenberg) rond leesbevordering.

- Kinder- en jeugdjury Vlaanderen : jaarlijks kiezen de jeugdige lezers welk boek zij het beste vinden uit tien boeken.

- Tournee Do Van Ranst : ‘Moeders zijn gevaarlijk met messen’ met proclamatie van de junior jounalistenwedstrijd. Jeugdboekenweek : boekenspel in de bib, auteursle-zingen,…

- Ape-Assistence : ondersteuning educatief project van ‘Ape-Assistence’ rond oprich-ting/begeleiding/boekvoorziening plaatselijke school Kameroen en bescherming regenwoud aldaar.

•Hoboken

- De bibliotheek biedt aan een vijftal klassen uitgebreide rondleidingen. - Jeugdboekenweek : gedurende de jeugdboekenweek (13 -28 maart): een spel, een

auteurslezing. - Kinder- en jeugdjury Vlaanderen : jaarlijks kiezen de jeugdige lezers welk boek zij

het beste vinden uit tien boeken. - Voorleesweek : presentatie van een jeugdschrijver in november. - Zomer van de vlieg : over heel Vlaanderen wordt de actie “De zomer van de vlieg”

georganiseerd. - 875 jaar Hoboken : een tentoonstelling van Legomozaïek.

• Merksem

- Gedurende de jeugdboekenweek (13 -28 maart): een spel, een auteurslezing,…- Kinder- en jeugdjury Vlaanderen : jaarlijks kiezen de jeugdige lezers welk boek zij het

beste vinden uit tien boeken.

Geï

nte

gree

rd A

ctie

plan

Lok

aal C

ult

uu

rbel

eid

Antw

erpe

n 2

010

22

• Wilrijk

- Tegen 2010 heeft de bibliotheek contacten gelegd met alle scholen in Wilrijk, al dan niet samen met het cultuurcentrum. Tijdens deze bezoeken kunnen afspraken gemaakt over het bibliotheekbezoek (of de levering van materialen of bibbus) en de verschillende projecten voor kinderen worden voorgesteld.

- Jeugdboekenweek : de bibliotheek, het cultuurcentrum & het district organiseren opnieuw samen dit literair festijn voor de allerkleinsten tot 12-jarigen.

- Kinder- en jeugdjury Vlaanderen : deelname aan de jury kan via onze bibliotheek: de kinderen worden dan begeleid en gestimuleerd om de juryrapporten in te vul-len. Dit jaar zal het invullen van de verslagen en het quoteren sterk vereenvoudigd worden.

2.1.4. Operationele doelstelling : De OBA bouwen in samenwerking met

lerende stad en andere partners verder aan een aangepaste dienstver-

lening voor jongeren en hun begeleiders.

Samen met lerende stad zoekt de bibliotheek naar nieuwe vormen om taalstimulerende en leesbevorderende projecten te ontwikkelen. Hierbij worden verschillende projecten stedelijk uitgerold. Vooral voor klassen waarvoor taal niet zo evident is worden nieuwe methodes uitgezocht.

• Antwerpen

- Bibliotheekintroducties voor secundaire school : Permeke verzorgt voor deze doel-groep specifi eke bibliotheekintroducties (op maat), met aandacht voor informatief internetgebruik, databases, mediargus enz. en met de mogelijkheid om nadien zelf-standig in de bib te werken.

- Stadsklassen : tegenhanger van “bosklassen” of “zeeklassen” voor lagere schoolkin-deren. Stadsklassen zijn bedoeld voor de derde graad van het secundair onderwijs en er zou alvast een bibliotheekactiviteit in geïntegreerd worden.

- Prijsuitreiking Y-Poetry : dit is een internationale poëziewedstrijd, voor Vlaanderen gecoördineerd door het stedelijk lyceum op Linkeroever. Verschillende partners en sponsors uit binnen- en buitenland werken hier rond samen. De prijsuitreiking zal plaatsvinden in Antwerpen, bibliotheek Permeke.

- Finale TxT- Frappant : de provincie Antwerpen organiseert in samenwerking met Creatief Schrijven en de bibliotheken uit de provincie, een “txt-on-stage” wedstrijd voor jongeren waarbij de vijf voorrondes plaatsvinden in verschillende bibliotheken verspreid over de provincie. Tijdens die voorrondes brengen de jongeren eigen tek-sten op een podium en worden ze beoordeeld door een jury. De fi naleronde vindt plaats in Permeke: ter gelegenheid hiervan wordt een groter evenement georgani-seerd in samenwerking met Antwerpen Boekenstad en Creatief Schrijven.

Geï

nte

gree

rd A

ctie

plan

Lok

aal C

ult

uu

rbel

eid

Antw

erpe

n 2

010

23

• Berchem

- De bibliotheek verzorgt voor deze doelgroep ook specifi eke bibliotheekintroducties met aandacht voor databases, Mediargus enz.

- Gedichtendag : verschillende initiatieven rond poëzie, in samenwerking met het Koninklijk Atheneum Berchem en het cultuurcentrum.

- Inktaap is een wedstrijd waarbij leerlingen van de twee laatste jaren middelbaar een favoriet boek kiezen uit titels die onlangs een literaire prijs hebben gewonnen. We werken met minimum twee scholen. Overleg, debatten tussen de leerlingen en scholen in de bibliotheek.

- Scoolsout! : een lezingenreeks waarbij middelbare scholieren punten of ‘credits’ kunnen verzamelen door in hun vrije tijd deel te nemen aan lezingen of theater-voorstellingen. Samenwerking tussen bib en cultuurcentrum. Met een lezing van Stefaan Perceval, voorstellingen Falsch, Thuis en Hondstuk in het cultuurcentrum, tentoonstelling André Sollie.

• Borgerhout

- Kinder- en jeugdjury Vlaanderen : jaarlijks kiezen de jeugdige lezers welk boek zij het beste vinden uit tien boeken.

• Deurne

- In het najaar organiseren bib en stedelijk lyceum Deurne een “literair jongeren-café”. Jongeren maken kennis met het bibliotheekaanbod en gaan in gesprek met auteurs.

- Tijdens jeugdboekenweek brengen leerlingen van de muziekacademie een voorstelling.

• Ekeren

- Gedichtendag : verschillende initiatieven rond poëzie, in samenwerking met mid-delbare scholen.

• Merksem

- Samenwerking met school Groenendaal, richting humane wetenschappen; vier stu-denten doen hun eerste werkervaring op in bib Merksem.

• Wilrijk

– De bibliotheek van Wilrijk participeert als actieve partner aan het jaarlijkse jazz-event Jazz Wilrijk, (tweede weekend van oktober); de praktijk leert immers dat dit soort van avonden uitermate geschikt zijn om kond te doen van het aanbod van de bib.

– Stadsgedicht : district, bib en cc trachten in 2010 een stadsgedicht van Joke van Leeuwen rond hangjongeren een plek te geven in het Wilrijkse straatbeeld.

Geï

nte

gree

rd A

ctie

plan

Lok

aal C

ult

uu

rbel

eid

Antw

erpe

n 2

010

24

2.1.5. Operationele doelstelling : De openbare bibliotheek acteert als

een belangrijke partner voor hogescholen, bibliotheekopleidingen en

levenslang leren.

De bibliotheek ziet het als haar taak om mensen te begeleiden in hun zoektocht naar kennis en ‘levenslang leren’. De bib zoekt daarbij steeds naar partners die ervaring hebben met het geven van workshops en cursussen. Er worden vanuit de Antwerpse bibliotheken ook stagemogelijkheden geboden aan studenten. Daarnaast worden me-dewerkers ingezet in alternatief tewerkstellingscircuit of via het ADAM-project (alterna-tieve straffen).

• Antwerpen

- In samenwerking met de bibschool van Antwerpen worden jaarlijks verschillende stageplaatsen voorzien voor studenten. Ook voor eindwerken/projecten wordt plaats en tijd vrijgemaakt.

- Samenwerking met Artesis Hogeschool voor opleiding leerkrachten kleuter-, la-ger- en lager secundair onderwijs. Permeke ondersteunt de docenten bij de lessen Nederlands en taalverwerving door rondleidingen op maat te geven en specifi eke projecten mee uit te werken, meestal i.v.m. literatuur, informatievergaring en lees-plezier.

- “Permekedag” voor deelnemers Rhizomen : de cursisten van het Rhizomen-traject krijgen ook steeds een rondleiding in Permeke en een uitgebreide presentatie over de actieve en receptieve werking van de bib en de site.

• Berchem

- Ochtendliteratuur : vormingplus (vorming en opleidingen voor volwassenen) orga-niseert in de bib een leesgroep. Deze groep leest en bespreekt drie literaire boeken uit de Nederlandse literatuur en/of de wereldliteratuur. Leeservaringen worden gedeeld en er wordt eventueel ook aandacht besteed aan de historische context waarin elk werk is ontstaan.

• Borgerhout

- Door een nauwe samenwerking met Atlas, CVO, Centrum voor Basiseducatie,… biedt de bib een aanbod aan gericht naar verschillende doelgroepen.

• Deurne

- Onderzoeken of er in het Vertelhuis een project rond voorlezen en vertellen kan uitgewerkt worden in samenwerking met studenten van de hogeschool (opleiding kleuterleider).

Geï

nte

gree

rd A

ctie

plan

Lok

aal C

ult

uu

rbel

eid

Antw

erpe

n 2

010

25

• Ekeren

- Stagiaires van bibliotheekopleidingen of andere socio-culturele richtingen kunnen voor een stage terecht in bibliotheek Driehoek.

• Hoboken

- Er wordt jaarlijks een digitale week (5-12 maart 2010) georganiseerd. Na afspraak met Digipolis kunnen initiatiecursussen gegeven in het computerleslokaal in sa-menwerking met een nog te zoeken partner.

• Merksem

- Stagiaires van bibliotheekopleidingen kunnen voor een stage terecht in bib Park. Gemiddeld 2 studenten per jaar.

• Wilrijk

- Samen met cultuurcentrum De Kern lanceert de bib in het voorjaar van 2010 een leesclub, opgehangen aan verfi lmde boeken die aan bod komen in het fi lmaanbod van Cinema De Kern.

2.1.6. Operationele doelstelling : De OBA realiseren in samenwerking met

stedelijke diensten en ocmw een dienstverlening op maat voor senioren.

Het is duidelijk dat senioren een doelgroep zijn die het niet altijd gemakkelijk hebben wat betreft informatieverwerking. Er is zoveel veranderd. Informatie wordt bijna uit-sluitend nog verstrekt via het internet; I-pod; gsm. Dit zorgt bij heel wat oudere men-sen voor verwarring en onzekerheid. De bibliotheek wil graag voor deze doelgroep extra inspanningen doen.

Stedelijk exploreert de bibliotheek samen met OCMW de mogelijkheden en de noden van senioren in dienstencentra en rust- en verzorgingstehuizen. Op die plekken worden alternatieve vormen van diensten (meestal pakketten, soms ook activiteiten als uitstap-pen) aangeboden. Ook geeft de bibliotheek workshops en introducties over bibmoge-lijkheden op de verschillende locaties.

• Antwerpen

- Permeke voert in de dienstencentra promotie voor haar werking en voor de bib-aan-huis-dienst. Alle animatoren krijgen een aangepaste rondleiding in de bib. De bib onderzoekt samen met het OCMW de mogelijkheid tot groepsbezoeken aan de bib (met gezamenlijk vervoer vanuit het dienstencentrum).

Geï

nte

gree

rd A

ctie

plan

Lok

aal C

ult

uu

rbel

eid

Antw

erpe

n 2

010

26

• Berchem

- De bibliotheek biedt tegen 2010 minstens eenmaal per jaar een laagdrempelige cursus aan, die de deelnemer technieken aanleert om de computer effi ciënter te gebruiken thuis of in de bibliotheek, met afstemming op bestaand initiatieven van lokale partners.

- Tijdens de digitale week worden in samenwerking met buurtcentrum Posthof in de bibliotheek De Poort laagdrempelige pc cursussen over Offi ce, Word, e-mail aange-boden.

• Deurne

- Workshops voor senioren organiseren rond dans en volksdans.

• Hoboken

- Tijdens de digitale week worden in de bibliotheek Hoboken laagdrempelige pc-cur-sussen over Offi ce, Word, e-mail aangeboden.

• Merksem

- De bibliotheek plant een aanbod van 1 lezing per jaar in de 3 dienstencentra (Den Brem, Zeelbaan, Dokske) en de 2 RVT’s (Melgeshof en St-Bartholomeus).

- In 2010 wordt onderzocht in hoeverre de oprichting van een bibpunt zoals in Dien-stencentrum Dokske haalbaar is in de overige dienstencentra en in de RVT’s.

• Wilrijk

- De bib stelt boekenpakketten samen die uitgeleend worden aan locale bibliotheek-jes in de Rust en Verzorgingstehuizen van Wilrijk.

2.1.7. Operationele doelstelling : De OBA onderzoeken samenwerkings-

mogelijkheden met organisaties voor kansarmen en dit om de toegan-

kelijkheid van de openbare bibliotheken te verhogen.

• Antwerpen

- De bibliotheek werkt nauw samen met de digipunten die ze onderdak biedt. Een Di-gipunt helpt ad hoc mensen die problemen ondervinden bij het werken met digitale media. Er worden duidelijke afspraken in verband met de dienstverlening gemaakt tussen de Digipunten en de bib.

- Dag van Verzet tegen extreme kansarmoede : in samenwerking met Samen Leven en verschillende organisaties waarin kansarmen het woord nemen. Jaarlijks wordt

Geï

nte

gree

rd A

ctie

plan

Lok

aal C

ult

uu

rbel

eid

Antw

erpe

n 2

010

27

in Antwerpen op de derde zondag van oktober een Antwerpse dag van Verzet tegen extreme kansarmoede georganiseerd, met workshops, lezingen, tentoonstellingen en andere activiteiten. Permeke is al enkele jaren op rij de locatie voor dit evene-ment. De bib biedt hierbij actieve en logistieke ondersteuning. Bedoeling is ook om – dankzij deze samenwerking en de ervaring met enkele doelgerichte projecten – een netwerk van contactpersonen uit te bouwen om zo deze moeilijke doelgroep te bereiken en naar hun (bib)noden te peilen.

•Berchem

- Op 6 maart 2010 zetten de bibliotheek, het cultuurcentrum, het district en het buurtcentrum Posthof hun vrijwilligers in de bloemen.

- In 2010 onderzoekt de bibliotheek de oprichting van een bibpunt in het buurtcen-trum Posthof. De collecties van de bibliotheek kunnen nauwer aansluiten bij de werking Posthof. Concreet zou dit kunnen betekenen: de bib zorgt voor wisselcol-lecties en/of één krantenabonnement in Posthof.

• Borgerhout

- In samenwerking met Recht-op vzw, een vereniging waar armen het woord nemen, wordt er voor het tweede jaar leesbevordering aangeboden.

- Uit liefde voor de letter : cursus rond literatuur, boeken, liefde voor letters… in sa-menwerking met Recht-Op vzw.

- Literair Borgerhout : maandelijkse voorstelling van 3 lievelingsboeken door BV.

• Deurne

- Voor de gedichtendagvoorstelling zijn de cursisten van wijkcentrum “t Pleintje” en van het dienstencentrum “Arena” speciale genodigden.

- In samenwerking met Kids een speelse kennin samenwerking metakingsactiviteit met de bib.

- Bibliotheekweek : rondleidingen voor ouders van kansarme kinderen in samenwer-king met buurthuizen en scholen

2.1.8. Operationele doelstelling : De openbare bibliotheek werkt een pak-

ket diensten uit voor anderstalige inwoners en nieuwkomers van Antwer-

pen.

De bibliotheek werkt een pakket van diensten uit voor anderstaligen en nieuwkomers. Dit is concreet:- onthaalbrochures in verschillende talen- begeleiding voor anderstaligen in de studiezone- wegwijzer naar anderstalige collecties en bibliotheken (nog in voorbereiding)

Geï

nte

gree

rd A

ctie

plan

Lok

aal C

ult

uu

rbel

eid

Antw

erpe

n 2

010

28

Elk district organiseert tevens onthaalavonden van nieuwe inwoners. Op deze avonden krijgen ze naast concrete ontvangst en toelichting een specifi ek pakket aangeboden, waaronder een welkomstkaart voor de bibliotheek die recht geeft op een gratis inschrij-ving voor alle gezinsleden. Voor de samenstelling van het promotiemateriaal kan be-roep gedaan worden op de communicatiedienst van de bibliotheek.

• Antwerpen

- Anderstalige brochures : een eenvoudige, zeer laagdrempelige brochure over de bib en haar werking wordt in verschillende talen vertaald en verspreid in de bib.

- Teach the teacher : elk jaar nodigt Permeke de leerkrachten van inburgerings- en NT2-cursussen uit om zelf een rondleiding te volgen in de bib, zodat zij later een rondleiding-op-maat kunnen aanbieden aan hun cursisten.

- Kennismaking met de bib voor inburgeraars : alle (anderstalige) cursisten brengen 2x een halve dag door in de bib en krijgen een aanschouwelijke introductie van hun docent. Bibliotheekmedewerkers helpen hen nadien bij de oefeningen.

• Berchem

- Taaloor : in samenwerking met Posthof krijgen anderstalige vrouwen een aange-paste rondleiding in de bibliotheek en een special rond kinderboeken gegeven door Ilona Plichart.

• Deurne

- De wijkcentra Lakbors en ’t Pleintje krijgen een rondleiding op maat voor andersta-ligen.

- Turkse en Arabische boeken (start proefperiode 2009) worden in de collectie opge-nomen.

- Rondleidingen voor deelnemers aan het project Taaloor.

• Merksem

- In bib Maantje wordt in samenwerking met de secundaire school Joma een initiatie van allochtone ouders georganiseerd.

2.1.9. Operationele doelstelling : De openbare bibliotheek neemt jaar-

lijks deel aan promotieacties op bovenlokaal en lokaal niveau.

De openbare bibliotheken Antwerpen willen zich met promotieacties aantrekkelijker maken voor de potentiële klanten en blijft aandacht besteden aan de trouwe klanten. De bibliotheken nemen dan ook deel aan landelijke of stedelijke campagnes: Jeugd-boekenweek, bibweek, voorleesweek, gedichtendag, Kinder en jeugdjury Vlaanderen, Elsschotjaar, Erfgoeddag, Week van de Amateurkunsten …

Geï

nte

gree

rd A

ctie

plan

Lok

aal C

ult

uu

rbel

eid

Antw

erpe

n 2

010

29

Daarnaast kunnen ze uiteraard ook lokale promotieacties opzetten:

• Antwerpen

- Permeke 5 : in 2010 bestaat bibliotheek Permeke 5 jaar. Ook de andere bewoners van de site, het stadkantoor, verschillende diensten van Samen Leven, vzw Ant-werpen Averechts, vzw Behoud de Begeerte, Leescafé Permeke vieren mee. Een werkgroep werkt een feestprogramma uit. Er is alvast een tentoonstelling en een studiedag gepland.

- Boekenplein : elke derde zondag van de maand (uitgezonderd november, december, januari en februari) organiseert bibliotheek Permeke een 2de handsboekenmarkt op het De Coninckplein. Deze markt past in de reeks ‘Van alle markten thuis’, waarin ook De Markt van Morgen en Lambermontmartre thuishoren.

- Donderdagen van de Poëzie : elke vierde donderdag van de maand (behalve van juni tot en met september): gratis poëtische lunch, met koffi e en croissants. Johan De Boose interviewt telkens een dichter die pas een nieuwe bundel heeft gepubliceerd. In samenwerking met Antwerpen Boekenstad en Letterenhuis.

- Doorgeefl uik promotie en informatie : dankzij het grote aantal regelmatige bezoe-kers, de ruime openingsuren en de lage drempel is de bib de ideale plek om promo-tie en informatie te verspreiden. Bibliotheek Permeke profi leert zich bij uitstek als verspreider van informatie (en promotie) van de overheid en culturele partners.

• Berchem

- Club Twenty Something : in 2010 probeert de bibliotheek met communicatiekanalen eigen aan deze groep (GSM, facebook,…) in contact te komen met jongvolwassenen die de bibliotheek momenteel niet bezoeken. De mogelijkheid om dit te koppelen aan een wedstrijd waarbij enkele mensen uitgenodigd worden op een comedy-voor-stelling in het cultuurcentrum Berchem wordt nog onderzocht.

- Maanpraatjes : een verrassende thema-avond in de bibliotheek bij volle maan; in samenwerking met district en cultuurcentrum Berchem.

- Opendag : minstens eenmaal per jaar organiseert de bibliotheek per jaar een activi-teit met de Berchemse Academie voor Muziek en Woordkunst en met de Academie voor Beeldende Kunsten.

• Berendrecht-Zandvliet-Lillo

- De bibliotheek participeert aan volgende lokale activiteiten op basis van promo-tionele insteek: Tentoonstelling Dubbeltallent, Roefeldag, Camping Municipal, De Polder Swingt, Halloween.

• Borgerhout

- BorgerRio 2010 : diversiteitsfestival op de Turnhoutsebaan. Bib werkt activiteit uit in samenwerking met nog nader te bepalen partner (vermoedelijk school uit de buurt).

Geï

nte

gree

rd A

ctie

plan

Lok

aal C

ult

uu

rbel

eid

Antw

erpe

n 2

010

30

• Deurne

- Vila CABRAL : de bib neemt deel aan Vila Cabral, een Zuiders activiteitenprogramma, samengesteld door verenigingen, scholen, buurtwerkingen en 11.11.11.

- Kunstroute en Rozenfeest : doormiddel van een promostand draagt de bib haar wer-king uit tijdens dit evenement.

- Leeskring : de bib heeft een eigen leeskring die vier keer per jaar samenkomt om boeken te bespreken. Daarbij aansluitend organiseert de bib jaarlijks een auteursle-zing die voor iedereen toegankelijk is.

• Ekeren

- De bibliotheek werkt in 2010 mee aan tentoonstellingen rond Strips en Tracé en presenteert zich daarnaast op de jaarlijkse braderie in juni. Tijdens de jeugdboeken-week presenteert de bib zich ook naar aanleiding van de educatieve voordracht over het behoud van het regenwoud rond Djakarta.

• Hoboken

- De promotieacties en activiteiten van de bibliotheek zullen zoveel mogelijk kaderen in het grote evenement 875 jaar Hoboken.

• Wilrijk

- De bib van Wilrijk participeert aan het literaire programma De Vraagstaart van Proust en Jazz Wilrijk. In het kader van het optimaliseren van de lokale samenwerkingen, initieert de bibliotheek, samen met het cultuurcentrum ook een heuse leesclub.

Geï

nte

gree

rd A

ctie

plan

Lok

aal C

ult

uu

rbel

eid

Antw

erpe

n 2

010

31

Geï

nte

gree

rd A

ctie

plan

Lok

aal C

ult

uu

rbel

eid

Antw

erpe

n 2

010

32

foto © Maaike Buys

Geï

nte

gree

rd A

ctie

plan

Lok

aal C

ult

uu

rbel

eid

Antw

erpe

n 2

010

33

Hoofdstuk 3Antwerpse cultuurcentra

en culturele ontmoetingscentra

1. InleidingHet gaat goed met de Antwerpse cultuurcentra.Dit actieplan is het derde op rij dat toont hoe er concreet vorm wordt gegeven aan de doelstellingen voor de Antwerpse cultuurcentra. Het actieplan toont aan dat de centra ook in 2010 meer en meer samenwerken, buiten de muren treden en een werking reali-seren in alle districten van deze stad.

Zoals zal blijken in de acties wordt er bewust voor gekozen om in 2010 geen extra blinde vlek te bedienen. De ambitie zoals geformuleerd om zowel op Linkeroever, Hoboken en Ekeren te starten met een werking, werd gerealiseerd. De centra wensen dan ook in 2010 te investeren in een consolidatie van deze plekken. Dit is, gezien de fi nanciële be-sparingen in deze stad, al een uitdaging op zich. Het verder vormgeven van de werking van de vzw’s lokaal cultuurbeleid en de effectieve start van de vzw lokaal cultuurbeleid in Borgerhout zijn voor de centra én de districten een belangrijke uitdaging in 2010.Naast de samenwerking met de partners lokaal cultuurbeleid zal er in 2010 ook geïn-vesteerd worden in de samenwerking met de sociale ontmoetingscentra van de stad Antwerpen.

2. Infrastructuur en middelen 2010

2.1. Nagestreefde doelstelling: masterplan infrastructurele restyling

cultuurcentra en culturele ontmoetingscentra

2.1.1. Operationele doelstelling: Realisatie van het masterplan cultuur-

centrum Hoboken tegen 2010

Het startschot voor de bouw/verbouwing van cc Hoboken is niet in 2009 gegeven. Af-hankelijk van duidelijkheid rond bouwvergunning en milieuvergunning voor het pro-ject, zal de vooropgestelde datum voor realisatie in 2010 worden aangepast.

Stedelijke investering 2010: € 666.000

Geï

nte

gree

rd A

ctie

plan

Lok

aal C

ult

uu

rbel

eid

Antw

erpe

n 2

010

34

2.1.2. Operationele doelstelling: Realisatie van het masterplan cultuur-

centrum Berendrecht-Zandvliet-Lillo tegen 2010

Voor Berendrecht-Zandvliet-Lillo zal het cultuurcentrum behouden blijven op de huidige site in de Keyserhoeve. Het dossier heeft na een lange stilte een nieuwe adem gekre-gen. Afhankelijk van de vordering najaar 2009 zal er in 2010 werk gemaakt worden van het plan en de noodzakelijke aanvragen. De middelen van de stad blijven in de meerjarenplanning voorzien.

Stedelijke investering 2010: € 500.700

2.1.3. Operationele doelstelling: Realisatie van het masterplan Ekeren

Voor Ekeren zal in 2010 gestart worden met de opmaak van een plan voor de renovatie van kasteel Hof De Bist. Deze locatie blijft weerhouden om zowel de bureaufunctie, vergader- en cursuslokalen van het cultuurcentrum onder te brengen. Daarnaast blijft de huidige tentoonstellingsfunctie behouden. Deze functie zal in nauw overleg met de betrokken partners herdacht worden. Daarnaast zal ook, na renovatie, het documenta-tiecentrum Noorderpolders hier worden ondergebracht. Tegen begin 2010 moet ook duidelijk zijn welke locatie het district verkiest om in een latere fase de polyvalente zaal te bouwen.

Stedelijke investering 2010: € 100. 000

2.1.4. Operationele doelstelling: Voorzien van de nodige middelen voor

het uitbaten van de bestaande en de nieuwe stedelijke infrastructuren

Hieronder worden de jaarlijkse kosten verstaan die voor de stedelijke infrastructuren op de stedelijke gewone en buitengewone begroting staan en die voor de niet-stedelijke infrastructuren in de toelage verrekend zijn of door een andere overheid worden be-taald.

Stedelijke begroting 2010

Gewone begroting Personeel: € 4.962.511 Energiekosten: € 473.000 Schoonmaak: € 855.600 Technische contracten: € 112.700 Communicatie: € 40.000 ICT sro: € 36.000 Veiligheidskleding: € 5.000

Geï

nte

gree

rd A

ctie

plan

Lok

aal C

ult

uu

rbel

eid

Antw

erpe

n 2

010

35

Buitengewone begroting Masterplan (zie 2.1.1, 2.1.2, 2.1.3.) : € 1.266.700 Aanpassingswerken aan gebouwen: € 300.000 Aankoop meubilair: € 156.000 Aankoop technisch materiaal: € 190.000 ICT hardware: € 120.000

Voorziene inkomsten 2009 Verhuringen: € 46.685 Provincie toelage: € 200.000 Vlaamse Gemeenschap: € 1.497.600 Toelage stedenfonds: € 107.807

Prioritaire infrastructuurwerken 2010

Naast middelen voor de uitvoering van het masterplan, voorziet de stad in 2010 € 300.000 voor onderhoud aan de gebouwen. - Studie akoestiek: ter voorbereiding van de aanvraag voor de nieuwe milieuvergun-

ning, voorzien we in 2010 voldoende budget voor de akoestische studies die moeten uitgevoerd worden.

- Dakrenovatie cc Luchtbal schouwburg + luchtverversing.- Studie vervanging manuele door elektrische trekken cc Luchtbal.- Vernieuwen stookinstallaties en warmwaterbereiding cc Deurne zaal Rix.- Vernieuwen dak cc De Kern.- Studie uitschuifbare tribune cc De Kern.

Verhuringen

Nadat de inkomsten voor de verhuringen enkele jaren achter elkaar daalden (zie actie-plan 2009), zullen de inkomsten van verhuringen in 2010 stabiliseren. We verwachten in 2010 voor € 46.685 inkomsten via verhuringen.

Provincie

De convenant met de provincie wordt in 2010 herbekeken. Voorlopig zijn we zeker dat de € 200.000, afgesloten bij de vorige convenant, zeker behouden blijven.

Vlaamse Gemeenschap

De convenant met de Vlaamse Gemeenschap werd in 2008 afgerond en garandeert de stad een geïndexeerde toelage in 2010 van € 1.411.300, nl. € 1.497.600

Geï

nte

gree

rd A

ctie

plan

Lok

aal C

ult

uu

rbel

eid

Antw

erpe

n 2

010

36

2.2. Nagestreefde doelstelling : In elk district is er een culturele voor-

ziening met ankerfunctie

Het netwerk bestaat in 2010 uit: cc Deurne, cc Wilrijk, cc Berchem, cc Luchtbal, cc De Schelde (Berendrecht-Zandvliet-Lillo), cc Merksem, cc Link, De Roma, cc Hoboken, cc Ekeren.

2.2.1. Operationele doelstelling : Uittekenen werking nieuwe anker-

functies in het kader van het geïntegreerd samenwerkingsmodel CCA

en binnen decretale opdrachten

In 2010 heeft elk district zijn culturele werking, al dan niet met een eigen infrastructuur maar wel met werkingsmiddelen. In 2010 moet ook de laatste vzw lokaal cultuurbeleid (Borgerhout) actief zijn zodat elk district een volwaardig inspraakorgaan lokaal cultuur-beleid heeft.

2.2.2. Operationele doelstelling : Voorzien van voldoende mensen en

middelen voor de bestaande en nieuwe culturele voorzieningen met

ankerfunctie

In 2010 bedragen de toelagen voor de cultuurcentra:Ekeren : € 145.000Hoboken : € 150.000Berchem, Luchtbal, Wilrijk, Deurne, en Merksem : € 150.600Berendrecht-Zandvliet-Lillo : € 52.000De Roma Borgerhout : € 624.000

2.3. Nagestreefde doelstelling : Er is een netwerk van culturele en/of

ontmoetingsinfrastructuur op niveau wijk/doelgroepen

2.3.1. Operationele doelstelling : Uittekenen werking cultureel ontmoe-

tingscentrum binnen decretale opdrachten en binnen lokale en stede-

lijke visie

In 2010 zijn er vier culturele ontmoetingscentra: cc Link, Nova, St. Andries en ’t Werkhuys. De culturele ontmoetingscentra blijven wel onderdeel van het geïntegreerd samenwer-kingsmodel CCA. Het verder uitwerken van een samenwerking met de sociale ontmoe-tingscentra krijgt vorm door o.a. de coördinator mee op te nemen in het directieteam van de Antwerpse cultuurcentra. De gesprekken over andere vormen van samenwerking worden verdergezet.

Geï

nte

gree

rd A

ctie

plan

Lok

aal C

ult

uu

rbel

eid

Antw

erpe

n 2

010

37

2.3.2. Operationele doelstelling: Voorzien van voldoende mensen en

middelen voor de bestaande en de nieuwe culturele ontmoetingscentra.

In 2010 bedraagt de werkingstoelage voor een cultureel ontmoetingscentrum € 52.000 (St. andries, Nova Kiel en cc Link op Linkeroever). Voor ’t Werkhuys zit dit bedrag mee vervat in een algemene toelage van € 204.000.

Begroting toelages cultuurcentra en culturele ontmoetingscentra

Zie tabel volgende pagina’s.

Geï

nte

gree

rd A

ctie

plan

Lok

aal C

ult

uu

rbel

eid

Antw

erpe

n 2

010

38

Geï

nte

gree

rd A

ctie

plan

Lok

aal C

ult

uu

rbel

eid

Antw

erpe

n 2

010

39

Geï

nte

gree

rd A

ctie

plan

Lok

aal C

ult

uu

rbel

eid

Antw

erpe

n 2

010

40

3. Personeel

Personeelskader vanaf 1 januari 2010

Aantal personeelsleden : 110 of aantal voltijds equivalenten : 105

Cultuurcentra

Adjunct-coördinator directeur 0 Consulent cultuurfunctionaris directeur 6 Consulent cultuurfunctionaris 3 Consulent communicatie 1 Deskundige cultuurfunctionaris directeur 3 Deskundige cultuurfunctionaris 9 Deskundige publiekswerker 3 Deskundige boekhouding 2 Deskundige vormgeving 1 Administratie 29,5 Vakspecialist podiumkunsten leidinggevend 4 Vakspecialist podiumkunsten 5,5 Ploegbaas 1,5 Vakman podiumkunsten 22 Werkman 9TOTAAL ................................................................ 99,5

Overlegteam

Buiten de personeelsleden, die direct werkzaam zijn in de centra zelf, is het bestaande overlegteam van de centra uitgebreid in functie van de introductie van een geprofes-sionaliseerd samenwerkingsmodel.

Bestuurscoördinator 1 Consulent bestuurskunde 1 Administratief bediende 2,5 Vakspecialist infrastructuurwerken 1TOTAAL................................................................ 5,5

Prioritaire aanwervingen 2010

In 2010 plannen we geen nieuwe aanwervingen. 2010 wordt een jaar waar personeels-besparingen centraal zullen staan. Daarom moeten we in 2010 verder werken aan een effi ciënt en competent personeelskader.

Om dit te realiseren stellen we volgende prioriteiten voorop:- Tijdelijke contracten omzetten naar contracten voor onbepaalde duur.

Geï

nte

gree

rd A

ctie

plan

Lok

aal C

ult

uu

rbel

eid

Antw

erpe

n 2

010

41

- De functie van leidinggevende podiumtechnieken opwaarderen naar het niveau van deskundige.

Procesmodellering

De procesmedellering “nieuw conventies” ging najaar 2009 van start. Hiervoor moeten al de producten en processen opnieuw geëvalueerd en bijgestuurd worden. Dit moet leiden tot een doorzichtigere, juistere en effi ciëntere tool voor de volgende jaren. Dit betekent dat we tegen eind 2010 een zicht krijgen op de nieuwe noden om de ver-nieuwde werking van de cultuurcentra op personeelsvlak te realiseren. Momenteel blijkt uit de procesmodellering dat de cultuurcentra effectief nood hebben aan 137,4 VTE voor de drie processen: CS4 (externe terbeschikkingstelling) CS5 (ontwik-keling van een eigen programmatie) en CS7 (beleidsvorming). In de procesmodellering 3 bis zakten we met 11 VTE’s zoals in de audit berekend werd.

HR-plan 2009-2012

In het HR-plan 2009 - 2012 van cultuur, sport en recreatie ligt de nadruk op het realise-ren van 2 organisatiedoelen:

Kwaliteitsvolle dienstverlening- Nieuwe infrastructuur- Klantgericht werken- Effi ciënter werken

Meer faciliteren dan organiseren - Samenwerken met partners- Autonomiseren

We besteden extra aandacht aan het ontwikkelen en opvolgen van volgende compe-tenties:- veranderingsbereidheid- samenwerken- klantgerichtheid- kostenbewustzijn- plannen en organiseren (leidinggevenden)- vaktechnische kwaliteiten van de technici

Concreet betekent dit, dat we in 2010 extra aandacht besteden aan:- de verdere integratie van de werking met de bibliotheken en de districten.- competenties scoren en opvolgen.- aangepaste opleidingsprogramma’s voorzien voor de medewerkers.- vaktechnische opleiding op maat van de Antwerpse centra en op maat van elke

technicus.- het overkoepelend inzetten van personeel over de cc’s en de districten heen.

Geï

nte

gree

rd A

ctie

plan

Lok

aal C

ult

uu

rbel

eid

Antw

erpe

n 2

010

42

4. Werking en communicatie

4.1. Nagestreefde doelstelling: Het netwerk van de Antwerpse cul-

tuur- en culturele ontmoetingscentra streeft een boeiende en uitda-

gende werking na voor alle inwoners en bezoekers van de stad en

districten en dit zowel voor het lokale als het bovenlokale aanbod, de

actief-receptieve en de receptieve werking.

Alle opdrachten van de cultuurcentra (inclusief de culturele ontmoetingscentra) werden in de strategische cyclus van de stad Antwerpen samengebracht onder één nagestreef-de doelstelling en op operationeel niveau verder opgedeeld. Het belangrijkste uitgangs-punt dat hierin vervat zit, is de ambitie die de centra de komende beleidsperiode willen realiseren. In tegenstelling tot het vorige beleidsplan cultuurcentra zal het immers sterk opvallen dat de centra zich minder presenteren als individuele organisaties maar als één huis met zeer verscheiden kamers. De basis voor de doelstellingen is het bestuurs-akkoord en de decretale opdrachten die als een vlechtwerk doorheen heel de werking lopen. Het strikt opdelen in opdrachten blijkt immers onrealistisch en weerspiegelt niet de potentie van het samenbrengen van gemeenschapsvorming met cultuurspreiding, diversiteit, participatie en competentie. De uitdaging is dat elke activiteit de mogelijk-heid heeft om alle opdrachten in zich te verenigen.

4.1.1. Operationele doelstelling: De cultuurcentra werken samen met

zoveel mogelijk lokale actoren aan een evenwichtige culturele werking

Het lokale niveau (het district en/of de wijk) is het eerste en meest belangrijke habitat van het centrum. Dit leidt vaak tot samenwerken met nieuwe partners, nieuwe ideeën en een grotere gedragenheid van de werking van de centra binnen het lokale veld.

Project: Cultuurcentra participeren actief aan overlegmomenten op dis-

tricts- of wijkniveau en nemen een actieve rol op in het lokale cultuurbe-

leid van het district (zie ook structuur lokaal cultuurbeleid ....)

De basis van de in het volgende project vermelde samenwerkingen is een goed overleg met de lokale partners. De cultuurcentra engageren zich sterk om hier een actieve, al dan niet initiërende en stimulerende rol op te nemen. Het overleg verschilt sterk per district en is afhankelijk van de aanwezige actoren en het doel (lokale projecten en werking) waarvoor het overleg is opgericht. Belangrijk is om de mogelijke overdaad aan overlegmomenten te beheersen en te streven naar een effi ciënt proces en/of actiege-richt overleg. De oprichting van de vzw’s lokaal cultuurbeleid per district biedt ook de mogelijkheid om lokaal het overleg met gebruikers en politici beter en meer coherent te voeren. De directeur van het cultuurcentrum is dan ook naast secretaris-penning-

Geï

nte

gree

rd A

ctie

plan

Lok

aal C

ult

uu

rbel

eid

Antw

erpe

n 2

010

43

meester, hoofd van het stafoverleg ter voorbereiding van de vergaderingen van de vzw. Afhankelijk van het district blijft de cultuurantenne op districtsniveau trekker van het overleg met alle actoren betrokken op het lokaal cultuurbeleid.

• Antwerpen

Gemeenschappelijk overleg:- cc Luchtbal, Costa, Nova en Link nemen deel aan het CCDA (coördinatie cultuur dis-

trict Antwerpen), waarvan cultuurantenne trekker is.cc Luchtbal- cc Luchtbal neemt deel aan het actorenoverleg van de wijk Luchtbal, o.a. in kader

van het Masterplan Luchtbal. coStA- Verschillende keren per jaar organiseert coStA een overlegmoment met verschil-

lende actoren in functie van de programmatie.- Tijdens de overlegmomenten voor culturele projecten die in de wijk worden georga-

niseerd hebben wij een actieve, coachende rol. cc Link(eroever)- cc Link zetelt in het Link-overleg, het cultureel overlegplatform van Linkeroeverse

verenigingen.co Nova- Nova trekt het overlegplatform van Kielse verenigingen en organisaties op het kiel.

Op dit overleg is er ruimte voor uitwisseling rond activiteiten en worden er geza-menlijke gemeenschapsvormende projecten en activiteiten opgezet.

- Er is structureel overleg en samenwerking met de partners in huis: Samenlevingsop-bouw Antwerpen Stad, vzw Recht-Op en buurtsport.

- Op regelmatige basis is er informeel overleg en samenwerking met de lokale ac-toren zoals cultuurantenne, stadskantoor, lokale scholen, bibliotheek, Opsinjoren, dienstencentra, academie van Hoboken,…

• Berchem

- Berchem staat behoorlijk ver wat deze operationele doelstelling betreft. Niet alleen werd al in 2008 besloten de cultuurantenne en administratief medewerkster in het centrum te stationeren; met het sluiten van een overeenkomst tussen district en stad werd in mei 2009 ook besloten de directeur van het centrum, tevens secretaris-penningmeester van de vzw lokaal-cultuurbeleid, verantwoordelijk te maken voor de uitvoering van het lokale cultuurbeleid.

- In concreto wordt de lokale cultuurbeleidscoördinator aangestuurd vanuit het over-koepelende cultuurcentra verhaal en vanuit de districtscoördinator voor wat de uit-voering van het lokale cultuurbeleid betreft.

- Met de integratie van de cultuurantenne in de operationele staf van het cultuurcen-trum is niet alleen mentaal een belangrijke stap in de integratie gezet, het is in 2010 ook zaak de volledige werking van het lokale cultuurbeleid op elkaar af te stemmen. In concreto neemt nu ook de verantwoordelijke van de bibliotheek op gezette tijden deel aan de stafvergaderingen en dit met het oog op de verdere afstemming en vormgeving van één gezamenlijk programma-aanbod voor het seizoen 2010-2011.

Geï

nte

gree

rd A

ctie

plan

Lok

aal C

ult

uu

rbel

eid

Antw

erpe

n 2

010

44

• Berendrecht-Zandvliet-Lillo

cc De Schelde- Via de cultuurstraten zijn verschillende actoren van de verenigingen in het district

in contact gekomen met de werking van het cc. - Tijdens de cultuurraad wordt actief nagedacht en geadviseerd over mogelijke sa-

menwerkingsprojecten.- Op het communicatieoverleg worden met district, sport, jeugd en senioren de com-

municatieacties op elkaar afgestemd. - Het cultuuroverleg is een ambtenarenoverleg om projecten en ideeën samen vorm

te geven en een gezamenlijke visie te vormen. - cc De Schelde is regelmatig aanwezig op de vergaderingen van de verschillende

raden (sport, jeugd, senioren).- In 2010 wordt werk gemaakt van een gezamenlijke “cultuursignalisatie” in het dis-

trict met richtingaanwijzers voor Bib en cc.

• Borgerhout

De Roma- Een medewerker van De Roma neemt actief deel aan de vergaderingen van het be-

stuur en de algemene vergadering van de cultuurraad Borgerhout.- De Roma overlegt regelmatig met de cultuurantenne Borgerhout en neemt deel aan

het driemaandelijks structureel overleg met de stedelijk gelieerde professionele cul-turele organisaties in het district (op initiatief van district & cultuurantenne, samen met Trix, De Branderij, ‘t Werkhuys, Rataplan…)

- Voor de voorbereiding en de opstart van de nieuw op te richten vzw lokaal cultuur-beleid in district Borgerhout, zal De Roma mee het voortouw nemen.

- De Roma stelt maximaal negen dagen per jaar de ruimtes ter beschikking voor vier stads- en vijf districtsdagen. Naargelang het soort activiteit en de noodzaak treedt De Roma al of niet op als coproducent. De planning van de stadsdagen wordt later ad hoc gepland, en voor de districtsdagen zijn er opties voor o.a. BorgerHart, het Reuskensbal, de jaarlijkse seniorendag en voor de muzikale presentatie Bekoorlijk Borgerhout.

- De historische samenwerkingsrelatie met Rataplan vzw blijft bestaan: gecoördi-neerde acties op terrein van programmering, promotie en ticketting, vrijwilligers en technische ploeg.

- Met ‘t Werkhuys zal de samenwerking worden verdergezet: regelmatig werkoverleg over het afstemmen van programma’s zoals cultuurcafé – literair café, cultuurstra-ten, Erfgoeddag 2010, Murga Kinebaba, Recht-op, gezamenlijke externe project-communicatie, wederzijdse doorverwijzing van bezoekersvragen etc.

’t Werkhuys- Een medewerker van ’t Werkhuys neemt actief deel aan de algemene vergadering

van de cultuurraad van het district Borgerhout.- Er is formeel en informeel overleg tussen ’t Werkhuys en de cultuurantenne van

Borgerhout. Dit overleg handelt vooral over de programmatie van de activiteiten die in samenwerking met het district worden georganiseerd; zowel de communica-tie rond deze activiteiten als de algemene communicatie van ’t Werkhuys worden er besproken. Ook praktische afspraken en de evaluatie van bepaalde projecten komen in dit overleg aan bod.

Geï

nte

gree

rd A

ctie

plan

Lok

aal C

ult

uu

rbel

eid

Antw

erpe

n 2

010

45

- Tussen De Roma en ’t Werkhuys vindt 3 maal per jaar een formeel overleg plaats. Onderwerpen van deze overlegmomenten zijn programmatie van gezamenlijke ac-tiviteiten, promotie, afstemmen van de programmatie,… Er wordt ook regelmatig informeel overleg gepleegd tussen de medewerkers van de Roma en ’t Werkhuys.

- ’t Werkhuys neemt actief deel aan het partneroverleg van sociale verenigingen in Borgerhout. Op dit overleg worden zowel de activiteitenagenda’s van de verschil-lende partners overlopen als de werking van de verschillende organisaties voor-gesteld. Het doel is dat er nieuwe samenwerkingen en/ of nieuw projecten uit groeien.

- De coördinator van ’t Werkhuys neemt deel aan het Professioneel Cultuuroverleg van Borgerhout. Tijdens dit overleg wordt de opvolging en uitvoering van het lokaal cultuurbeleid besproken.

• Deurne

- In Deurne is er een structureel overleg tussen de verschillende stedelijke diensten die in het district actief zijn. Ook het cultuurcentrum participeert actief aan dit overleg.

- Het cultuurcentrum participeert actief aan de cultuurraad.- Met Samenlevingsopbouw is er structureel overleg waarbij steeds gezocht wordt

naar aanknopingspunten en eventuele samenwerkingsverbanden.

• Ekeren

- Het cultuurcentrum is bestuurslid van de cultuurraad.- Het participeert actief aan de scholenraad, ouderenraad, jeugdraad, wijkfora en

andere overlegstructuren.- Het neemt deel aan het maandelijks stafoverleg, het maandelijks overleg rond cul-

tuur en het communicatieoverleg, alle georganiseerd door het district.- Het organiseert een structureel ambtenarenoverleg in functie van het lokaal cul-

tuurbeleid met vertegenwoordiging van de bib, cc, cultuurantenne en de erfgoedcel.- Het gaat expliciet op zoek naar nieuwe partners in het district en aanknopingspun-

ten in elkaars werking om zo duurzame samenwerkingsverbanden te smeden.- Het wil samen met de cultuurantenne een voortrekkersrol nemen in het bij mekaar

brengen van de belangrijkste partners in het lokaal overleg van Ekerse cultuur--actoren.

• Hoboken

- Cultuurcentrum Hoboken neemt deel aan een tweemaandelijks projectoverleg (Ste-delijk wijkoverleg, buurtregie, dienstencentra, pleinontwikkeling, jeugddienst, bi-bliotheek, cultuurantenne, opsinjoren, ...) waarop bekeken wordt hoe de diensten in het district mekaars werking kunnen ondersteunen en gezocht wordt naar moge-lijkheden om samen te werken.

- We volgen samen met de cultuurantenne actief het plaatselijk cultuurleven op voor de realisatie van culturele activiteiten. Er is ook veel informeel contact met diensten als de jeugddienst, de academie voor beeldende kunst en de bibliotheek van Hobo-ken om gezamenlijke acties te ondernemen.

Geï

nte

gree

rd A

ctie

plan

Lok

aal C

ult

uu

rbel

eid

Antw

erpe

n 2

010

46

- Cultuurcentrum Hoboken is vertegenwoordigd in de cultuurraad en werkt op een constructieve manier mee aan de voorgestelde projecten en discussies.

• Merksem

- Cultuurcentrum Merksem blijft een actief lid van de algemene vergadering én het bestuur van de Merksemse cultuurraad. We gebruiken deze plaats ook om de cul-tuurraad – waar nodig - te ondersteunen op organisatorisch en adviesvlak.

- Cultuurcentrum Merksem blijft een voorname partner in het lokaal overleg van de Merksemse cultuuractoren (met onder andere de cultuurantenne, de bibliotheek, de academie voor beeld, de muziekacademie, het jongerencentrum, de diensten-centra, het RVT, het ontmoetingscentrum, etc…).

- Cultuurcentrum Merksem zetelt in het maandelijks overleg van de dienstencentra van Merksem en Luchtbal om zo de link te leggen met hun culturele werking en een aantal samenwerkingen per jaar (zoals de Burendag of Bal Populaire) uit te werken.

- Cultuurcentrum Merksem neemt actief deel aan het school- en jeugdoverleg.

• Wilrijk

- In 2010 komen de afgevaardigden van de bibliotheek, het cultuurcentrum en de cultuurantenne elke 6 weken samen voor een update-overleg lokaal cultuurbeleid.

- 4 x/jaar zitten alle Wilrijkse cultuuractoren samen rond de tafel om te weten waar iedereen mee bezig is en waar er eventueel raakvlakken of samenwerkingen moge-lijk zijn.

- De cultuurantenne neemt deel aan de twee- à driewekelijkse personeelsvergaderin-gen van het cultuurcentrum.

- Het seniorenoverleg (in het leven geroepen door de schepenen van cultuur en seni-orenzaken) blijft halfjaarlijks plaatsvinden. Het cultuurcentrum neemt zich voor in dit overleg een voortrekkersrol te blijven spelen.

- Het district organiseert tweemaal per jaar een scholenoverleg met Wilrijkse scho-len. Een structureel overleg tussen lokale scholen en het cultuurcentrum dringt zich eveneens op. De communicatie-doorstroming van zowel het district als het cultuur-centrum moet geoptimaliseerd, en we hopen dat met zo’n overleg te realiseren.

- Het personeel van De Kern zit in een waaier aan ad hoc-overlegstructuren, vaak n.a.v. specifi eke projecten. Los van die waaier, zetelt De Kern als Wilrijkse cultuur-partner o.a. in deze structurele vergaderingen:

- De Wilrijkse jury voor zowel de gemeenschapsvormende als de kleinschalige cul-turele projecten.

- De Wilrijkse cultuurraad. In 2010 zal de verantwoordelijke voor onze actief-recep-tieve werking dit bestuursmandaat op zich nemen.

- De Kern is vertegenwoordigd in de raad van bestuur van het jeugdcentrum Vizit én van de vzw Willrock. Deze vertegenwoordiging is goed voor minimaal 20 vergaderingen op jaarbasis.

- De publiekswerker van De Kern komt maandelijks samen met de cultuurdienst van de Universtiteit Antwerpen. Dit heeft vanzelfsprekend te maken met de aan-wezigheid van Campus Drie Eiken, en met de bijhorende studentenpopulatie in Wilrijk. In 2010 wordt dit overleg uitgebreid met meerdere Wilrijkse partners.

Geï

nte

gree

rd A

ctie

plan

Lok

aal C

ult

uu

rbel

eid

Antw

erpe

n 2

010

47

Project: Samenwerking met lokale en stedelijke partners in functie van

lokale projecten en werking

Om de eigen werking beter ingebed te krijgen binnen de districten en wijken wordt er meer en intensiever dan voorheen met partners samengewerkt in het opzetten van lokale projecten. Het doel is om de centra steviger te verankeren en lokale partners (organisaties, verenigingen,…) letterlijk de stap te laten zetten van deelnemer naar deelhebber in de activiteiten van het centrum. Dat dit een proces is waarvan de ef-fectieve resultaten pas op langere termijn zichtbaar zijn, spreekt voor zich. Dit project linkt ook sterk aan de actief-receptieve werking en de vrijwilligerswerking die verder ter sprake komen. Het komt ook terug binnen de volumebepalingen en de concrete projec-ten die onder spreiding worden vermeld. Naast de lokale samenwerking is het maken van goede afspraken met een aantal stedelijke organisaties voor alle centra cruciaal in hun werking.

• CCA-algemeen

- Na evaluatie van de editie van 2009 zal bekeken worden of het project cultuurstra-ten samen met Opsinjoren wordt verdergezet. Met het project cultuurstraten gaan de cultuurcentra samen met Opsinjoren en de lokale cultuurantenne, en in samen-werking met veel cultuurspelers (HETPALEIS, M hka,….), met voorstellingen naar de straat.

- In het kader van de integratie lokaal cultuurbeleid zal in 2010 het activiteitenaan-bod van de bibliotheken mee gerealiseerd worden door de centra.

- De samenwerking met het OCMW wordt verdergezet wat resulteert in meer voor-stellingen in dienstencentra.

• Antwerpen

Gemeenschappelijk project:- Alle werkingen zullen samen met Bazaar Sint-Jansplein, de cultuurantennes, de

sportantennes, buurtsport, Samenlevingsopbouw en vele andere actoren een pro-ject opzetten rond lokale voetbaltoernooien in kader van WK 2010.

cc Luchtbal- Zal met het bibliotheek Luchtbal een project opzetten rond leesbevordering. - Zal met de coördinator van Stad in Verandering (Bedrijfseenheid Samenleven) nieu-

we lokatieprojecten opzetten. coStA- Met de bibliotheek zijn er verschillende samenwerkingsverbanden. Deze gaan ver-

der dan enkel onderdak bieden voor hun programmatie. Inhoudelijk is er een con-structieve wisselwerking.

- Er wordt een specifi ek aanbod voorzien voor de scholen in de buurt. Voorstellingen kunnen bij ons of op locatie doorgaan.

- De samenwerking met de jeugddienst wordt verder uitgebouwd. De summerschool is een deel van een breder aanbod dat de twee huizen samen organiseren. In sa-menwerking met andere partners wordt er bekeken hoe het aanbod voor kinderen en jongeren verder uitgebouwd kan worden. Ook tijdens de verschillende schoolva-

Geï

nte

gree

rd A

ctie

plan

Lok

aal C

ult

uu

rbel

eid

Antw

erpe

n 2

010

48

kanties is er een aanbod voor deze doelgroep.cc Link(eroever)- In januari 2010 rondt cc Link de feestelijkheden rond Wintervuur samen met Ant-

werpen Open af en verzorgen ze meteen een einde aan het project Plankses met het Marthatentatief.

- In februari 2010 organiseert cc Link in samenwerking met het theatergezelschap Laika de productie Takkenkind in een tent aan het Ernest Claesplein in het Europark op Linkeroever.

- In maart 2010 organiseert cc Link in samenwerking met Theaterwerkgroep Kopspel vzw de productie Dara@Home in leegstaande appartementen in de sociale huisves-tingstorens van het Europark.

- In mei 2010 organiseert cc Link in samenwerking met het huis van de amateurkun-sten en Liefhebber (en onder voorbehoud Trix) een project rond amateurkunsten en urban art (grafi tti, hip-hop, breakdance, r&b, …) in het kader van de Week van de Amateurkunsten.

- In juni 2010 organiseert cc Link in samenwerking met de cultuurantenne van het district Antwerpen het jaarlijkse vliegerevent op het terrein van het toekomstige Regatta-project.

- In het najaar van 2010 organiseert cc Link in samenwerking met kunstenaar Koen Van Mechelen, Peter Adriaensen en Lerende Stad het Golem-project; een gemeen-schapsvormend jeugdproject.

co Nova- Nova organiseert in samenwerking met vzw Recht-Op maandelijks 3 cultuurcafés op

donderdagavond. - Nova is een bibpunt. Er is overleg rond de werking van het bibpunt.- De academie van Hoboken stelt 3 maal per jaar tentoon in Nova.

• Berchem

Aanvullend op hogerstaande algemene acties, valt voor Berchem volgende activiteiten-waaier te benoemen:- Maanpraatjes: project in samenwerking met de bibliotheek bij volle maan.- Berchem on Tour: caféoptredens verspreid over en in samenwerking met het district

tot stand gebracht.- Lezingenreeks in samenwerking met de bibliotheek: het zogenaamde creditssys-

teem waarin leerlingen – als ze deelnemen aan een activiteit van bibliotheek of centrum – studiepunten kunnen verzamelen.

- Nieuwjaarsconcert van het district.- Mederealisatie van de 11 juli viering in het kader van het afsluiten van het seizoen.- Berchem Bruist: culturele jaarmarkt.- WK Berchem: gemeenschapsvormend project parallel aan wereldbeker voetbal, in

samenwerking met het district, de sportantennes, buurtsport, jeugddienst,…- Instappen in het verhaal van ontsluiting infrastructuur van het sociale ontmoetings-

centra.- Jeugdboekenweek, in samenwerking met de bibliotheek en de Berchemse academies.- Uitwerken van het project Belgische cinema, in samenwerking met de cultuurraad.

Geï

nte

gree

rd A

ctie

plan

Lok

aal C

ult

uu

rbel

eid

Antw

erpe

n 2

010

49

• Berendrecht-Zandvliet-Lillo

cc De Schelde- Lillo boekendorp krijgt er een podium bij. Wij stellen onze shelter op en verzorgen

de technische versterking van voorlezers, dichters en schrijvers.- Er zal een wedstrijd jong talend georganiseerd worden voor jonge muziekgroepen.

De winnaar krijgt een plekje op het podium van Muziek in de Wijk. - De highlandgames worden de eerst volgende editie verrijkt met een optreden met

Keltische muziek.- cc De Schelde participeert aan het scholenoverleg om in te spelen op hun noden op

cultureel vlak.- cc De Schelde zal de bibliotheek technisch en organisatorisch bijstaan bij activiteiten. - cc De Schelde werkt bij minstens de helft van haar kindervoorstellingen en work-

shops samen met de jeugddienst en/of de bib. - De seniorenraad werkt mee de fi lmprogrammatie van cultuurcentrum De Schelde

uit. De fi lms worden dan ook in de namiddag vertoond.

• Borgerhout

De Roma- Zoals de vorige jaren, zet De Roma door met de doelgroepenwerking ‘bevoorrechte

partners’, die er voornamelijk op gericht is om de kansengroepen beter toe te leiden (rol van initiator) en (oa. fi nanciële) drempels te verlagen voor hun deelname aan het programma (rol van facilitator):

- Met Recht-op (vereniging voor kansarmen) wordt verder structureel samengewerkt: het maandelijkse cultuurcafé (muziekvoorstellingen) vindt plaats en wordt gepro-grammeerd door De Roma: voor het literaire café wordt samengewerkt met ’t Werk-huys.

- Met OKRA’s, dienstencentra en rusthuizen wordt intensief samengewerkt om senio-ren te bereiken.

- Met allochtone verenigingen, buurthuizen en kinder- en jongerenwerkingen wor-den voor de reguliere voorstellingen rechtstreekse afspraken uitgewerkt om hun deelpublieken te bereiken.

- Tutti Fratelli, de theatergroep die ontstond uit Apga (Antwerps platform voor genera-tiearmen), werkt in coproductie met De Roma twee nieuwe voorstellingenreeksen uit.

- Met de sociale dienstencentra, de centra algemeen welzijnswerk (CAW), Apga en kansarmenverenigingen zullen nieuwe toeleidingsactiviteiten voor de €2-pas uitge-werkt worden.

’t Werkhuys- Bibpunt: in ’t Kaffee kunnen er dagelijks verschillende kranten en tijdschriften ge-

raadpleegd worden. - Elke eerste woensdag van de maand organiseert ’t Werkhuys samen met vzw Recht-

Op, De Roma en bibliotheek Vredegerecht een literair café. - ’t Werkhuys engageert zich om in het najaar een winterfeest voor de buurt te orga-

niseren in samenwerking met Opsinjoren.- ’t Werkhuys is initiator van de jaarlijkse Opsinjorenstratenpoets in de buurt. Deel-

nemende straten zijn; Zegelstraat, Reizigersstraat en Hoge Weg. - In januari 2010 wordt op 4 dinsdagnamiddagen voor de eerste maal het Leesbevor-

Geï

nte

gree

rd A

ctie

plan

Lok

aal C

ult

uu

rbel

eid

Antw

erpe

n 2

010

50

deringsproject ‘Uit liefde voor de letter’ georganiseerd. - ‘Crisiskoken met een BV’ is een project waarbij men tijdens kookateliers leert ge-

zond en goedkoop te koken. Deze komen tot stand in samenwerking met wijkge-zondheidscentrum ’t Spoor, De 3 Pleintjes en ’t Werkhuys.

- ’t Werkhuys biedt tijdens BorgerHart expositieruimte aan kunstenaars aan die niet over een eigen atelierruimte beschikken.

• Deurne

- De samenwerking met het district wordt verder gezet en waar mogelijk nog ver-diept. Deurne wintert, de vrijdagconcerten in het Openluchttheater, een aangepast seniorenprogramma en verschillende vormingsmomenten zijn in het oog springen-de resultaten.

- In 2010 zetten we extra in op samenwerking met de Lokale Bibliotheken. De leesta-fel in onze foyer is een mooi voorbeeld, maar er staan ook gezamenlijke projecten op het programma tijdens de jeugdboekenweek, de voorleesweek, enz. De verschil-lende activiteiten kunnen zowel in de bib als elders in het district plaatsvinden.

- Na evaluatie van de editie 2010 zal beken worden of / en in welke vorm het cultuur-centrum terug de schouders zet onder het project Vila Vabral. Tijdens Vila Cabral worden verenigingen en organisaties uit Deurne opgeroepen activiteiten te organi-seren met als thema de Noord/Zuid-problematiek.

- Met Samenlevingsopbouw Deurne Noord starten we met maandelijkse buurtfi lms in de Rix. Met een laagdrempelig en populair aanbod mikken we op de buurtbewoners.

- De samenwerking tussen het cultuurcentrum en vzw Jean et Mar wordt ook in 2010 verdergezet onder de noemer ‘Pluymvee’. We engageren ons om verder te werken op de reeds ingeslagen piste en een mix van kleinere concerten en grote namen te programmeren.

- Het cultuurcentrum geeft zijn steun aan ‘Deurnroosje’ een grootschalig opgevat cultuurfestival dat vzw Jean et Mar eind augustus plant in de buurt rond de Turn-houtsebaan ter hoogte van de oude Deurnse dorpskern.

• Ekeren

- Het cultuurcentrum Ekeren werkt voor elk van haar projecten samen met lokale verenigingen.

- De duurzame samenwerkingsverbanden met de Ekerse theaterzaal vzw, haar doch-ter Plan B en kunstenstation Tracé worden verder scherp gesteld en uitgediept.

- Het cc zet zijn schouders onder lokale, culturele tradities zoals het zomerfestival Cirq@ttaque, Muziek in de Wijk, de middenstandsbraderij, …

- Voor haar twee groots opgezette jaarlijkse ankerpunten (Ekerse Parkfeesten eind april en Kerstmarkt eind december) wordt intensief samengewerkt met even zo vele als diverse Ekerse partners, zowel op programmatorisch als organisatorisch vlak.

- Het cultuurcentrum neemt een actieve, ondersteunende rol op in het project ‘Move it ! In beweging door sport, cultuur en wetenschap’, waarin alle graden van de drie middelbare scholen in Ekeren betrokken en bereikt worden.

- Het cultuurcentrum organiseert samen met de bibliotheek en de cultuurantenne de 11 juli viering, week van de amateurkunsten, liefhebber cultuurmaand, de jeugd-boekenweek en gedichtendag.

Geï

nte

gree

rd A

ctie

plan

Lok

aal C

ult

uu

rbel

eid

Antw

erpe

n 2

010

51

• Hoboken

- Het cultuurcentrum organiseert tijdens de cultuurmaand in september minstens 2 activiteiten in samenwerking met lokale partners zoals cultuurantenne, biblio-theek, cultuurraad of verenigingen.

- Het cultuurcentrum onderzoekt of het opnieuw kan samenwerken met de winke-liersvereniging, de jeugddienst en buurtsport in functie van respectievelijk Camping Louisa en de Kinderfeesten.

- In 2010 wil het cultuurcentrum Hoboken in samenwerking met de bibliotheek tij-dens de bibliotheekweken 1 culturele activiteit organiseren.

- In 2010 wil het cultuurcentrum verschillende activiteiten organiseren in samenwer-king met plaatselijke partners in functie van 875 jaar Hoboken.

- Het cultuurcentrum organiseert samen met plaatselijke partners (Novonov, jeugd-huis Joh, …) pop&rock concerten en onderzoekt de mogelijkheid om samen met diezelfde partners Sjwillierock nieuw leven in te blazen.

- Het cultuurcentrum zal in samenspraak met het district meewerken aan de realisa-tie van de Erfgoeddag, Liefhebber, de nieuwjaarsreceptie en Hoboken Feest.

• Merksem

- Cultuurcentrum Merksem werkt in nauwe samenwerking met jongerencentrum Bouckenborgh aan een vernieuwde opvolger van de Zesdaagse van Merksem. Waar mogelijk bouwen we ook de samenwerking met Bredabaan Promotions, de winke-liersvereniging uit.

- Richting Erfgoeddag werken we met de lokale partners samen aan een project bin-nen het thema ‘Fake’.

- We ontwikkelen samen met het district en MerksemDok een nieuwe versie van de 11-juliviering binnen het Duveltjesstrand van MerksemDok.

- We ontwikkelen in samenwerking met het centrum voor beeldexpressie een ver-nieuwend vormingsaanbod en een tentoonstelling in 2010.

- We werken samen met Liefhebber! en HETPALEIS in het kader van de Week Van De Amateurkunsten en het openluchtfestival Buitenspelen dat daarbij hoort.

- We bouwen de bestaande samenwerking met Open Doek verder uit.- We organiseren samen met het Firmament (huis voor fi gurentheater) de interac-

tieve expo PLAY.

• Wilrijk

- Het jeugdige (concert-)aanbod van De Kern wordt samengesteld in samenspraak met jeugdcentrum Vizit en vzw Willrock: Unleashed is de noemer van dit aanbod.

- In samenwerking met de lokale districtsbibliotheek stellen we verschillende lite-

Geï

nte

gree

rd A

ctie

plan

Lok

aal C

ult

uu

rbel

eid

Antw

erpe

n 2

010

52

raire projecten in het verschiet: van een leesclub over de Jeugdboekenweek tot non-fi ctie lezingen.

- Nationale Gedichtendag! Naar aanleiding van dit jaarlijkse hoogfeest wordt de poë-ziecollectie van bib Bist en bib Kaeck extra in de kijker gezet met een thematentoon-stelling. Dit project is eveneens de start van de gedichtenwedstijd “Liefdeslyriek” in een samenwerking met het cultuurcentrum en de cultuurantenne.

- In het voorjaar van 2010 initiëert De Kern, samen met de volwassenbib, een leesclub opgehangen aan het fi lmaanbod van Cinema De Kern.

- Digitale week in samenwerking met cc De Kern: Een cluster aan digitale workshops (van photoshop over digitale fotografi e tot lay-out en vormgeving) zal plaatsvinden achter de bestaande computerinfrastructuur van de bibliotheek Bist, in samenwer-king met verschillende doelgroepenpartners zoals Jeugdcentrum Vizit, de Wilrijkse dienstencentra en Vormingplus.

- Voorleesmaand : jaarlijks terugkerende activiteiten rond voorlezen in samenwer-king met de cultuurantenne.

- De samenwerking met verschillende Wilrijkse dienstencentra wordt verdergezet. - De Kern blijft aan de actief-receptieve weg timmeren, en ook steeds meer op het

vlak van haar reguliere podiumaanbod. - En, misschien wel het allerbelangrijkste: tot en met de zomer van 2010 loopt de

geldinzamelings- en sensibiliseringsactie voor Plan B. De Kern en het district Wilrijk plannen véél geld in te zamelen, gedurende 10 maanden aansluitend, voor de aan-leg van waterpompen in Burkina Faso.

Project: Jaarlijks per centrum drie gemeenschapsvormende projecten

en tweejaarlijks in samenspraak met andere lokale actoren per district

1 samenwerking rond cultureel (materieel of immaterieel) erfgoed

Om de realisatie van gemeenschapsvorming, als facilitaire doelstelling, de komende 3 jaar als aandachtspunt binnen de werking te behouden, zullen de centra al dan niet gezamenlijk projecten organiseren die tot gemeenschapsvorming leiden. Deze projec-ten kunnen ook al onder een ander project beschreven zijn, maar vereisen vaak een aparte methodiek waardoor ze als cases kunnen bijdragen tot een beter begrip van wat gemeenschapsvorming effectief is. Daarnaast legt het bestuursakkoord een belangrijke taak weg voor de erfgoedcel om hun werking meer op de districten te richten. Door per district tweejaarlijks een project rond materieel of immaterieel erfgoed uit te werken, willen de centra mee instaan voor de realisatie hiervan. IN 2010 is het thema “FAKE”. Deze erfgoedprojecten zijn meestal ook samenwerkingsprojecten en ze kunnen ook gemeenschapsvormend zijn. Deze projecten kunnen dus onder meerdere operationele doelstellingen ter sprake komen.

• CCA-algemeen

- Naast de cultuurstraten en de organisatie van Erfgoeddag, zal in 2010 op drie plek-ken voor de eerste keer het WK Voetbal worden georganiseerd. Het WK Voetbal vindt zijn inspiratie in Nederland en vooral ook in de talrijke pleintjes in de stad waar jongeren van allerhande origine hun voetbalkunsten bewijzen.

Geï

nte

gree

rd A

ctie

plan

Lok

aal C

ult

uu

rbel

eid

Antw

erpe

n 2

010

53

• Antwerpen

cc Luchtbal- cc Luchtbal en cc Ekeren slaan in februari 2010 de handen in elkaar en werken samen

rond Baobab, het project van de Ekerse C-koren rond Afrika. Dit project resulteert niet alleen in een korenvoorstelling, ook de voltallige Afrikaanse gemeenschap van Antwerpen en verder wordt uitgenodigd om hier de randanimatie mee op te ne-men.

- Het feestweekend Luchtbal is traditioneel het meest gedragen project door de wijk en zal ook dit jaar weerom door ccLuchtbal getrokken worden.

- ‘Komen Eten’ is een maandelijkse volkskeuken die steeds meer mensen op de been brengt in cc Luchtbal.

coStA- Samen met enkele lokale verenigingen werken we aan een project rond Wannes Van

de Velde. - Met de buurtverenigingen Harmonie Arbeid en Kunst organiseren we evaluatiecon-

certen en Samenspel in harmonie. cc Link(eroever)- In maart 2010 organiseert cc Link in samenwerking met Theaterwerkgroep Kopspel

vzw de productie Dara@Home in leegstaande appartementen in de sociale huisves-tingstorens van het Europark.

- In mei 2010 organiseert cc Link in samenwerking met het huis van de amateurkun-sten en Liefhebber (en onder voorbehoud Trix) een project rond amateurkunsten en urban art (grafi tti, hip-hop, breakdance, r&b, …) in het kader van de Week van de Amateurkunsten.

- In het najaar van 2010 organiseert cc Link in samenwerking met kunstenaar Koen Van Mechelen, Peter Adriaensen en Lerende Stad het Golem-project, een gemeen-schapsvormend jeugdproject.

co Nova- Nova en het overlegplatform organiseren voor het derde jaar op rij een Nestfeest.

• Berchem

- 2600 Gedachten: naar aanleiding van het project 2600 Kleuren zet 2600 Gedachten in op het verzamelen, vormgeven en stroomlijnen van alle gedachten die rond het al dan niet cultureel samenleven in het district ontstaan. Een van de eerste acties in dit verband is het opnemen van buurtcolumn in onze tweemaandelijkse publicaties.

• Berendrecht-Zandvliet-Lillo

cc De Schelde- cc De Schelde gaat proberen om samen met de jeugdraad een partycon-

cept uit te werken zodat jongeren terug binnen het district kunnen feesten.- Jongeren krijgen ook een zegje in de programmatie van het cc voor 2 voorstellingen.- cc De Schelde gaat een samenwerking aan met Natuurpunt Noord. - De shelter, technische bijstand en organisatorische hulp zijn zaken en diensten die

steeds ter beschikking staan van plaatselijke, culturele initiatieven.- De scholen uit het district nemen deel aan een tekenwedstrijd. De winnende klas zal

Geï

nte

gree

rd A

ctie

plan

Lok

aal C

ult

uu

rbel

eid

Antw

erpe

n 2

010

54

hun tekening op de muur rond het binnenplein mogen verven.- De erfgoedwandelingen in het district zullen mee gepromoot worden door het cc via

een project rond smokkelroutes. - cc De Schelde organiseert in samenwerking met de speelpleinwerking (en andere

kinderopvang) in het district een cultureel project waarbij de kinderen en de moni-toren van de speelpleinen nauw betrokken zullen worden.

• Borgerhout

De Roma- Voor BorgerRio, zal De Roma instaan voor een deelprogramma in samenwerking

met het district en het brede platform van andere partners.- Voor BorgerHart, de presentatie van beeldende kunstenaars uit Borgerhout, zal De

Roma meewerken met het district als presentatieruimte voor de werken en als ont-moetingsplek.

- Het district start met de voorbereidingen voor de viering van 300 jaar Borgerhoutse Reuskens en 175 jaar Borgerhout in de periode sept. 2011 – sept. 2012. De Roma zal deelnemen aan het uitwerken van het concept van dat vieringjaar.

- De Roma zal ter gelegenheid van de Open Monumentendag 2010 het gebouw open-stellen voor het publiek en zorgen voor begeleiding.

- Het gebouw van De Roma, dat als monument offi cieel beschermd is sinds 2002, zal vanaf 2010 onderwerp zijn van een studie- en restauratiefase binnen het kader van het decreet inzake onroerend erfgoed - monumentenzorg in Vlaanderen. De werken zelf zijn voorzien in de periode 2011- 2015.

- In datzelfde kader werkt De Roma een langdurig beleidsplan uit voor publiekswer-king van het monument. Samenhangend daarmee wordt De Roma omgevormd en uitgebreid tot ‘open monumentenvereniging’.

- De universiteit Antwerpen – afdeling stadsgeschiedenis en afdeling visuele com-municatie - zal vanaf najaar 2009 meewerken aan het opstarten van historisch on-derzoek over de artistieke en fi lmgeschiedenis van De Roma. In de mate van het mogelijke en van bijkomende fi nanciering, tracht De Roma om in 2010 te starten met een project over de mondelinge geschiedenis van De Roma.

’t Werkhuys- Werkhuys stelt elke woensdag het Literair Salon ter beschikking van de Borgerhout-

se Murga ‘Kinebaba’ voor hun repetitiemoment. - Elke vrijdag vindt de Volxkeuken plaats in ’t Werkhuys. Buurtbewoners en/of vrij-

willigers koken een lekkere en gezonde maaltijd voor elkaar tegen democratische prijzen.

- Hart Labeur is het handwerkclubje van ‘t Werkhuys dat elke dinsdagavond plaats-vindt.

• Deurne

- ‘Deurne Draait Door’ is de werktitel van een sociaal artistiek project rond energie. Cultuurcentrum Deurne en Samenlevingsopbouw slaan de handen in elkaar om sa-men met kunstenaars en buurtbewoners een windmolen te maken die echt energie kan opwekken en die het resultaat is van verschillende artistieke workshops.

Geï

nte

gree

rd A

ctie

plan

Lok

aal C

ult

uu

rbel

eid

Antw

erpe

n 2

010

55

- ‘Deurnroosje’, een festivalproject in samenwerking met vzw Jean et Mar wil een verbindende rol spelen in de buurt rond de oude dorpskern van Deurne.

• Ekeren

- Ook in 2010 coördineert en faciliteert het cultuurcentrum de Ekerse Parkfeesten, een gratis festival waarbij het District, de cultuurantenne en tal van lokale partners en acts de handen in mekaar slagen.

- Het cultuurcentrum initieert een project rond Ekers Erfgoed dat over meerdere jaren loopt.

• Hoboken

- De afgelopen jaren lag onze focus op de wijken Polderstad, Moretusburg en de Zwaantjes. Ook in 2010 willen we de banden met deze wijken behouden en samen activiteiten ontwikkelen die de sociale cohesie versterken.

- In 2010 leggen we onze focus op de wijk Meerlenhof. Samen met bewoners van deze wijk willen we gemeenschapsvormende activiteiten opzetten.

- In het najaar van 2010 willen we ook twee gemeenschapsvormende activiteiten organiseren in het kader van 875 jaar Hoboken.

• Merksem

- Met ‘Kraak het kasteel’ organiseert cultuurcentrum Merksem in samenwerking met de jeugddienst en het jongerencentrum Bouckenborgh een cultuurfeest voor en door jongeren.

• Wilrijk

- De fundamenten voor het erfgoedproject werden reeds in 2009 gelegd. De opzet is duidelijk: we willen in 2010 vele antwoorden te krijgen op de vraag: ‘stel dat ik over 100 jaar terug in Wilrijk kom wat moet er dan nog aanwezig zijn?’

- Koekeloeren, onze nu reeds driejarige cultuurzomer, zal in 2010 grondig tegen het licht gehouden en geherdefi nieerd. In 2010 moet Koekeloeren véél hoger inzetten op gemeenschapsvorming.

- Ook De Kern zelf wenst in 2010 erfgoed centraal te plaatsen, maar dan eerder mon-deling erfgoed, minder tastbaar erfgoed. 2010 wordt ons jaar van de fotoboeken. Het jaar waarin we op zoek gaan naar ‘die talloze, eigen privé-musempjes waar je als individu de hoogstpersoonlijk curator van bent’. De Kern als meta-museum van tientallen Wilrijkse musea.

- Op het Kiel, middels Nova, participeren we in twee gemeenschapsvormende projec-ten: het voetbalproject en de jaarlijkse Nest-update.

Geï

nte

gree

rd A

ctie

plan

Lok

aal C

ult

uu

rbel

eid

Antw

erpe

n 2

010

56

Project: Verbeteren en versterken scholenaanbod en scholenwerking

Naast HETPALEIS zijn de centra de belangrijkste verstrekkers van een scholenaanbod binnen de stad Antwerpen. Het scholenaanbod was het eerste onderdeel van de wer-king waarover de centra geïntegreerd samen communiceerden. Door de clusterwerking wordt het aanbod al beter gediversifi eerd. Dat dit nog beter kan, blijkt uit de talloze projecten die de centra samen met de lokale scholen willen realiseren. Ook wat educatie betreft is er nog werk aan de winkel. Tal van instellingen hebben in tegenstelling tot de cultuurcentra sterk uitgebouwde educatieve diensten. In hoeverre hiervan gebruik kan worden gemaakt of hoe er kan worden samengewerkt, moet beke-ken worden.

• CCA-algemeen

CCA maakt deel uit van AKO-educatief, een initiatief van het Antwerpse Kunstenoverleg. Een analyse van de participatie van scholen in deze stad maakt duidelijk welke scholen niet participeren. Met deze scholen wordt per district een intensievere samenwerking opgezet.

• Antwerpen

cc Luchtbal- Heeft een groeiend aanbod schoolvoorstellingen op de agenda van 2010 staan. Een

betere toeleiding van scholen in heel district Antwerpen naar Luchtbal is daarom ook aan de orde.

coStA- CoStA heeft voor het schooljaar 2009-2010 schoolvoorstellingen gepland in samen-

werking met Sint-Lutgardis, Sint-Lievens college de Musicaschool, de wereldschool en Regenboogschool.

- Er is nauw overleg met de verschillende scholen over de inhoud en de frequentie van de voorstellingen die het centrum organiseert.

cc Link(eroever)- Cultuurcentrum Link biedt de voorstellingen Dara@Home (Kopspel) en Takkenkind

(Laika), aan de scholen van Linkeroever aan en spreekt deze scholen (directies en leerkrachten) actief aan om deel te nemen.

co Nova- Nova zet de samenwerking met de Blokkendoos verder onder de vorm van onder-

steuning van de schoolprojecten.- Nova is lid van de schoolraad van school de Domino.- Nova zet samenwerking op met de basisschool expo 34 in het kader van hun project-

week.- Nova start overleg op om lokale scholen toe te leiden naar de schoolvoorstellingen

van cc Luchtbal. - Nova werkt een beperkt schoolaanbod uit.

Geï

nte

gree

rd A

ctie

plan

Lok

aal C

ult

uu

rbel

eid

Antw

erpe

n 2

010

57

• Berchem

- Tijdens seizoen 2009-2010 blijft cultuurcentrum Berchem inzetten op familiedagen voor kleuters en 6+ en daaraan gekoppelde schoolvoorstellingen. Vanaf seizoen 2009-2010 organiseren we op structurele basis ook jeugdvoorstellingen op vrijdag-avond voor de leeftijdscategorie 9+ en annex ook telkens een schoolvoorstelling. Door deze uitbreiding kunnen alle klassen van het kleuter- en basisonderwijs uit Berchem in cultuurcentrum Berchem terecht voor schoolvoorstellingen.

- Cultuurcentrum Berchem haalt de banden met de buurtscholen actief aan. We gaan het gesprek aan met de basisscholen uit alle netten om enerzijds ons aanbod en werking duidelijker in de kijker te zetten en anderzijds voeling te krijgen met de muzische vorming en/of projecten die scholen binnen hun muren realiseren. Wij voeren dit gesprek als een partner en intermediair bij het realiseren van de muzi-sche eindtermen.

- Cultuurcentrum Berchem tracht de communicatie over educatieve omkadering bij schoolvoorstellingen rechtstreeks te voeren met de scholen en bij voorkeur met de betrokken leerkrachten. Binnen het scholenaanbod zijn er een groeiend aantal workshops die aangeboden worden op klasniveau al dan niet aansluitend op een schoolvoorstelling. Het workshopaanbod richt zich soms in de eerste plaats exclu-sief op de Berchemse scholen. Deze workshopwerking bevordert de wederzijdse samen- en netwerking tussen cultuurcentrum Berchem en deze scholen.

- Cultuurcentrum Berchem organiseert een ontmoetingsmoment voor leerkrachten uit het kleuter- en lager onderwijs van Berchem, met een inhoudelijke invulling rond kunsteducatie en met voldoende ruime voor aangename ontmoeting.

- Cultuurcentrum Berchem zet samen met een Berchemse school een samenwer-kingsproject op waarbij samen een intensief muzisch traject wordt afgelegd, uit-mondend in een feestelijk toonmoment.

- Cultuurcentrum Berchem heeft heel wat schoolgroepen op bezoek buiten de schooluren. Geïnteresseerde leerlingen komen vaak apart, soms in groep naar onze avondvoorstellingen kijken. In 2010 ontwikkelen we acties om dit deel van ons publiek beter te verwennen en zo meer mogelijkheden geven om blijvend aan het culturele leven te participeren.

• Berendrecht-Zandvliet-Lillo

cc De Schelde- Cultuurcentrum De Schelde overlegt minimum 2 keer per jaar met de 4 basisscholen

van het district. Het is de bedoeling dat alle kinderen vanaf de 3e kleuterklas 1 tot 2 keer per jaar kunnen participeren aan een activiteit in het cultuurcentrum of een activiteit in samenwerking met het cultuurcentrum.

• Borgerhout

De Roma- Zoals de complementaire werkverdeling van de vorige jaren, zal in 2010 ook vooral

Rataplan instaan voor het uitgewerkte scholenaanbod in verband met theater in het district Borgerhout.

Geï

nte

gree

rd A

ctie

plan

Lok

aal C

ult

uu

rbel

eid

Antw

erpe

n 2

010

58

- De Roma is sinds september 2009 gestart met een uitgebreid fi lmaanbod voor la-gere en secundaire scholen. Dit omvat naast aparte schoolvoorstellingen in de voor-middag, ook een inschuifsysteem voor scholen in het gewone fi lmprogramma.

- Voor het circusfestival in april 2010 en voor de theatervoorstellingen die in De Roma doorgaan, zal een aparte scholenwerking worden opgezet.

’t Werkhuys- Jaarlijks stelt ’t Werkhuys enkele lokalen ter beschikking van verschillende scholen

als atelier-/tentoonstellingsruimte voor (eind)projecten.- ’t Werkhuys zal in 2010 de mogelijkheid om overdag verschillende ruimtes te huren

voor onder andere workshops, projecten ,… promoten bij de scholen van de stad Antwerpen door middel van een folder specifi ek naar de scholen gericht en onze aanwezigheid op de Cultuurbeurs voor het Onderwijs.

- Gedurende de eerste week van mei ontvangen wij de richting Woordkunst en Drama van het Pius X voor een projectweek.

• Deurne

- Scholen kunnen bij cultuurcentrum Deurne ook terecht voor audiovisuele vorming. In het kader van Lessen In Het Donker worden fi lms vertoond die voorzien zijn van een lesmap.

- Onbekende buren: Tijdens het schooljaar 2009-2010 werken we intensief samen met basisschool Heilig Hart. Deze school participeerde tot voor kort niet aan de activitei-ten van het cultuurcentrum.

• Ekeren

- De schoolvoorstellingen blijven een inhoudelijk speerpunt van het cultuurcentrum Ekeren. Niet alleen programmeren we een breed aanbod scholenvoorstellingen, we blijven ook de scholen zelf intrekken met boeiende producties om jongeren en de jongsten reeds vroeg van cultuur te laten proeven.

- Met het project ‘Move it! In beweging door sport, cultuur en wetenschap’ brengen we de drie middelbare scholen van Ekeren dichter bij mekaar en werken we een to-taalprogramma (fi lmfora, workshops smeden, dans en fi lm, literatuursalons, etc.) uit voor alle graden.

• Hoboken

- Gezien de beperkte interesse voor schoolvoorstellingen tot nog toe, gooit Cultuur-centrum Hoboken het deels over een andere boeg en gaat het op zoek naar een school om intensief mee samen te werken onder de vorm van een kunstenaar in residentie, workshops, muzische vorming.

- Het cultuurcentrum blijft in gesprek met de scholen om vraag en aanbod beter op elkaar af te stemmen.

- Het cultuurcentrum onderzoekt de mogelijkheid om een kinderfeest voor scholen te organiseren naar analogie met de kinderfeesten in mei en juni.

Geï

nte

gree

rd A

ctie

plan

Lok

aal C

ult

uu

rbel

eid

Antw

erpe

n 2

010

59

• Merksem

- Voor het project ‘Kraak het kasteel’ leggen we contacten en gaan we samenwer-kingsverbanden aan met diverse scholen.

- We organiseren een reeks fotoworkshops met een lagere school in het kader van de expo ‘Verborgen schatten’ van de academie voor mineralogie.

- In de themaweek rond Merksems jeugdschrijver Mark Tijsmans organiseren we een scholenaanbod op vlak van lezingen, theater en muziek.

• Wilrijk

- Het district organiseert tweemaal per jaar een scholenoverleg met Wilrijkse scho-len. Een structureel overleg tussen lokale scholen en het cc dringt zich op.

- De Kern zelf vertegenwoordigt CCA in het structureel overleg tussen Lerende stad en de bedrijfseenheid Cultuur, Sport en Jeugd. We formuleren hier uitdrukkelijk de hoop in 2010 van start te kunnen gaan met het reeds lang aangekondigde project inzake samenwerking CCA en onderwijs in negen Antwerpse districten.

Project: Lokale netwerkmakelaar voor festivals en grote stedelijke

cultuurspelers

Een belangrijke doelstelling binnen het stedelijke cultuurbeleid is een betere spreiding van activiteiten, dus niet enkel in het centrum maar ook in de districten. Binnen de districten zijn de centra de uitgelezen partner voor de grote cultuurinstellingen en fes-tivals. Sommige centra huisvesten ook stedelijke festivals en dragen hiertoe bij aan een stedelijk kunstenbeleid. In 2010 willen de centra zich verder profi leren als de ideale net-werkmakelaar voor de stedelijke partners die binnen een district/wijk een evenement/festival willen opzetten.

• Antwerpen

cc Luchtbal- Plant een vierdaags elektronicafestival dat een ode moet brengen aan de pioniers

van dit genre. - Zal in mei en juni 2010 een eigen festival op poten zetten in de leegstaande woon-

blokken van de Manchesterlaan, met als titel ‘Habitat’. Doel is om via theater, mu-ziek en hedendaagse kunst een mooi programma uit te bouwen rond het thema wonen. In samenwerking met Openluchtmuseum Middelheim.

cc Link(eroever)- In januari 2010 rondt cc Link de feestelijkheden rond Wintervuur samen met Ant-

werpen Open af en verzorgen ze meteen een einde aan het project Plankses met het Marthatentatief.

- Cultuurcentrum Link betrekt muziekcentrum Trix bij de totstandkoming van het ur-ban art project in de Week van de Amateurkunsten.

co Nova- vzw TeKiel-A organiseert jaarlijks het TeKiel-A festival met ondersteuning van dis-

Geï

nte

gree

rd A

ctie

plan

Lok

aal C

ult

uu

rbel

eid

Antw

erpe

n 2

010

60

trict Antwerpen. Nova zet samenwerking op en neemt een deel van de program-matie op zich.

• Berchem

- Het cultuurcentrum Berchem is rechtstreeks betrokken bij volgende stedelijk opge-zette initiatieven:

- Amperdans: jaarlijks internationaal dansfestival, afwisselend ondersteunend en als mede initiatiefnemer.

- Moussemfestival: sinds jaar en dag is het cultuurcentrum uitvalsbasis van dit festival.

- Durga-fi lmfestival: een initiatief rond de Indische fi lmindustrie.

- Daarnaast biedt het cultuurcentrum structureel ondersteuning aan volgende orga-nisaties; hetzij logistiek, hetzij fi nancieel: SKaGeN, Compagnie Barbarie, Thomas Hauert, Ann Van Den Broek (Ward/Ward), Theater onderhet vel, Moussem, Com-pagnie Lodewijk/Louis, Laika, Kapitein Winokio, Compagnie Heist,…

• Berendrecht-Zandvliet-Lillo

cc De Schelde- Er zal een wedstrijd jong talent georganiseerd worden voor jonge muziekgroepen.

De winnaar krijgt een plekje op het podium van Muziek in de Wijk. Het cc zal ook meewerken aan Muziek in de Wijk om het evenement meer luister te geven.

• Borgerhout

De Roma- Het circusfestival Circo Roma voorziet in 2010 opnieuw twee voorstellingenreeksen:

een tiental dagen in april 2010 en één week wintercircus rond Kerstmis 2010. Het festival is gericht op kinderen vanaf 6 jaar en volwassenen.

- Wat betreft netwerkvorming voor jazz, werkt De Roma voort aan de samenwerking met ‘Jazzlab-series’, via de programmering. En dat geldt ook voor de voortzetting van de samenwerking met Skoda Jazz festival en het VW Spring Sessions festival.

- ‘Jazz in Antwerpen’, het in 2008 gelanceerde Antwerpse jazzplatform betekent voor De Roma een gedetailleerde programmatische en vooral communicatieve samen-werking met de festivals Jazz Middelheim & Follow the sound, en met deSingel en Arenberg.

• Deurne

- De samenwerking met onze partners van De Arenbergschouwburg en district Deur-ne voor de organisatie van de gratis vrijdagconcerten in het Rivierenhof blijft ons nauw aan het hart liggen. Het grote succes zowel in termen van publieksopkomst als tevredenheid op organisatorisch gebied vragen om een vervolg.

Geï

nte

gree

rd A

ctie

plan

Lok

aal C

ult

uu

rbel

eid

Antw

erpe

n 2

010

61

• Ekeren

- Het cultuurcentrum neemt een actieve, ondersteunende rol op bij de organisatie van het randprogramma van het zomerfestival Cirq@attaque.

- Het cultuurcentrum organiseert de Ekerse Parkfeesten en Kerstmarkt.

• Merksem

- We zetten onze samenwerking met deFilharmonie verder rond de toeleiding van ons aperitiefconcertenpubliek naar voorstellingen van deFilharmonie via een aantrek-kelijk aanbod van concerten en open repetities.

- Cultuurcentrum Merksem werkt voor Liefhebber het parkevenement Buitenspelen uit binnen de Week van de Amateurkunsten.

- We zetten een samenwerking op met HETPALEIS rond hun en ons aanbod voor jon-geren en kinderen.

- We werken verder aan onze samenwerking met Tango aan de Stroom rond een ste-vig literatuur-, muziek- en dansaanbod.

• Wilrijk

- In 2010 realiseren we mee de 12de editie van Willrock. - De 4de editie van TeKiela, samen ook met Nova. - Als personeelsmatig enigszins mogelijk, een nieuwe editie van onze succesvolle

Pool Party.- CCA is als koepelorganisatie jaarlijks aanwezig op enkele belangrijke publiekswer-

vende evenementen. De Kern participeert inhoudelijk zowel als wat betreft per-soneelsinzet in bijna al deze momenten, met name de Cultuurmarkt, Studay, de provinciale Cultuurnacht, de stedelijke Cultuurbeurs voor Onderwijs, …

- De 4de editie van het Zomerfestival Koekeloeren; Wilrijk blijft vragende partij dat de Zomer Van Antwerpen voor tenminste één van zijn producties zijn tenten opslaat in Wilrijk.

- Er liggen zeker nieuwe uitdagingen in het verschiet m.b.t. de verschillende initiatie-ven die zich ontwikkelen in de wijk Valaar zoals het cultureel jongerenproject Valaar à la Playa.

- De 11de editie van Jazz Wilrijk.- Op 19 september 2010 gaat de vijfjaarlijkse Geitenstoet weer de straat op. - Zaterdag 10 juli viert Wilrijk naar jaarlijkse gewoonte feest op het St Bavoplein. En

dit in het kader van Vlaanderen Feest.

Geï

nte

gree

rd A

ctie

plan

Lok

aal C

ult

uu

rbel

eid

Antw

erpe

n 2

010

62

Project: Cultuurcentra en culturele ontmoetingscentra realiseren vanaf

1 januari 2008 een jaarwerking

Cultuurhuizen hebben een traditie om de schooljaren te volgen in hun werking. Voor de cultuurcentra lijkt dit (met uitzondering van het scholenprogramma) achterhaald. Niet alleen kent Antwerpen ook tijdens de zomermaanden een uitgebreid cultuuraanbod, veel organisaties/verenigingen zijn actiever in vakantieperiodes maar vinden bv. zelden de geschikte infrastructuren.

Het netwerk van de Antwerpse cultuurcentra zal een heel jaar open zijn.

Dit wil zeggen:

1. vakantieperiodes voor het personeel worden gespreid2. de dienstverlening wordt geoptimaliseerd3. geen algemene sluitingsperiodes maar alternerende rustperiodes4. maximaal openstellen van de infrastructuren voor derden5. een aangepast vakantieaanbod, al dan niet in eigen programmering

• Antwerpen

cc Luchtbal- Heeft als seizoensafsluiter het WK toernooi in de wijk (fi nale rond 11 juli). - Half augustus komt mogelijks een vervolg op de succesvolle Luchtbar van 2009. coStA- Tijdens onze sluitingsperiode maken we zelf werk van het verbeteren van onze infra-

structuur, door onze zalen en de foyer verder op te waarderen. De sluitingsperiode wordt zo toch zinvol gebruikt in functie van ons centrum.

cc Link(eroever)- cc Link werkt een samenwerking uit met Linkerwoofer.co Nova- In Juni/juli organiseert Nova een WK voetbal in de wijk.- Nova werkt met o.a. de cultuurantenne een zomeraanbod uit.

• Berchem

- Het cultuurcentrum Berchem maakt van de luwe vakantiemaanden gebruik om te klussen in het gebouw. Zo staat het schilderen van alle plafonds in het gebouw tijdens de vakantiemaanden 2010 op het programma. Daarnaast worden alle zalen in het gebouw ingenomen door gezelschappen die in het najaar – al dan niet in coproductie met het centrum – in première gaan en worden onze vergaderlokalen door verenigingen gebruikt. In de maand juli ondersteunt het centrum tot slot de wekelijkse Muziek in de Wijk optredens. Hier dient evenwel opgemerkt dat het slin-ken van personeel enerzijds, de zwaarte van het aanbod in het lopende jaar ander-zijds, een zware druk leggen op het maximaal garanderen van een jaarwerking. In 2010 zal bekeken worden welke volumeaanpassingen wij in de loop van het seizoen moeten doen om enerzijds deze jaarwerking, anderzijds gewoonweg de realisatie van onze seizoen te kunnen garanderen.

Geï

nte

gree

rd A

ctie

plan

Lok

aal C

ult

uu

rbel

eid

Antw

erpe

n 2

010

63

• Berendrecht-Zandvliet-Lillo

cc De Schelde- Het cc zal meewerken aan Muziek in de Wijk om het evenement meer luister te

geven.- Cultuurcentrum De Schelde organiseert in samenwerking met de speelpleinwerking

(en andere kinderopvang) in het district een cultureel project waarbij de kinderen en de monitoren van de speelpleinen nauw betrokken worden.

- De lokalen van cultuurcentrum De Schelde worden tijdens de schoolvakanties ter beschikking gesteld van de jeugddienst en de verenigingen van het district. Er worden ook projecten of activiteiten uitgewerkt worden zoals een workshop of een voorstelling die past in het programma van de Grabbelpas.

• Borgerhout

De Roma- Kantoren en ticketbalie blijven heel het jaar doorlopend open.- De ingekorte zomersluiting blijft gehandhaafd, zodat in augustus volop terug activi-

teiten plaatsvinden.’t Werkhuys- De ruimtes van ’t Werkhuys kunnen het ganse jaar door gebruikt en gehuurd wor-

den, al dan niet met een sleutelcontract. Zowel tijdens de week als in het weekend. - ’t Kaffee is de ontmoetingsplek van ’t Werkhuys en is elke werkdag open.

• Deurne

- De vrijdagavondconcerten in het openluchttheater blijven dankzij een volgehouden keuze voor feestelijke genres tijdens de zomermaanden een instrument waarmee we een publiekssegment aansnijden dat sterk verschilt van de reguliere bezoeker van het cultuurcentrum.

- Na de meer dan geslaagde namiddagconcerten van 2009 – bij één concert hebben we meer dan 800 mensen moeten teleurstellen wegens volzet – is het duidelijk dat ook deze formule werkt.

- De activiteiten van Pluymvee lopen door tijdens de zomermaanden en ook het pro-ject Deurneroosje wordt in de maand augustus georganiseerd.

• Ekeren

- In samenwerking met de Jeugddienst stelt het cultuurcentrum een gevarieerd aanbod van workshops samen voor kinderen en jongeren uit het district tijdens de schoolvakanties.

Geï

nte

gree

rd A

ctie

plan

Lok

aal C

ult

uu

rbel

eid

Antw

erpe

n 2

010

64

• Hoboken

- Het cultuurcentrum plant net als in 2009 een stevig zomeraanbod waardoor de wer-king de facto niet stilvalt. De kinderfeesten en Camping Louisa zijn daarvan de vlag-genschepen.

- Doordat het cultuurcentrum slechts over een kleine ploeg medewerkers beschikt, waarvan 1 technicus, betekent dit wel dat het cultuurcentrum moeilijker activitei-ten kan ontplooien op momenten dat deze technicus met vakantie is. Er wordt wel net als in 2009 gepoogd om de kantoren tijdens de zomerperiode open te houden.

• Merksem

- Cultuurcentrum Merksem ontvouwt ook in 2010 een rijk gevuld zomeraanbod, waarbij we op zoek gaan naar complementariteit met bestaande zomeractiviteiten zoals Duveltjesstrand, Muziek in de wijk en de braderij.

- De zomer van 2010 is voor cultuurcentrum Merksem een belangrijk moment. Niet alleen verhuizen dan onze kantoren en ticketbalie naar de site aan de Nieuwdreef, het is ook het begin van een unieke vernieuwde samenwerking met de muziekaca-demie en de bibliotheek die met ons een gebouw en een hoop inhoud delen. Door de verhuis verwachten we een kleine vermindering qua zomeractiviteiten. We ne-men ons voor om dat later in het jaar ruimschoots te compenseren wanneer het cc met een vernieuwde werking uit de startblokken schiet in september.

- In augustus 2010 voorzien we grote verbouwingswerken aan onze concertzaal. De podiumvloer is tot op de draad versleten en wordt dan helemaal vervangen.

- Op het einde van seizoen 2009-2010 haalt cultuurcentrum Merksem haar Kleine Zaal-werking weg uit het Poppentheater en het Runcvoorthof. Tijdens de zomer van 2010 zal er dan ook geen ruimte meer zijn voor zomerrepetities en opnameprojecten.

• Wilrijk

- 2009 was het eerste jaar waarin De Kern er daadwerkelijk in slaagde om een jaar-werking te realiseren: ons onthaal was elke week van het jaar bereikbaar, op de week tussen Kerst en Nieuw na. Daarnaast waren we een ganse zomer zelf aanwe-zig met een eigen aanbod, en maakten verschillende gezelschappen tevens gebruik van onze infrastructuur, in de vorm van langlopende repetitieperiodes. Afhankelijk van de personeelsbezetting anno zomer 2010 zal het cultuurcentrum een poging wagen eenzelfde jaarwerking te realiseren. Sowieso is het Koekeloeren-programma tijdens de zomermaanden, samen met de hulp van het district, een mooi vehikel om deze doelstelling in te lossen.

4.1.2. Operationele doelstelling: Een uitgebalanceerd aanbod cultuur-

spreidende activiteiten binnen district en stad en met aandacht voor

een evenwicht in dag- en avondaanbod

Cultuurspreiding is één van de decretale opdrachten van de centra. Waar in het verle-den deze cultuurspreiding vooral zichtbaar was binnen het aanbod in eigen huis van elk

Geï

nte

gree

rd A

ctie

plan

Lok

aal C

ult

uu

rbel

eid

Antw

erpe

n 2

010

65

centrum, zijn er fundamentele wijzigingen op komst. De centra verruimen niet allen hun werkingsterrein, ze veranderen ook hun manier van werken. Cultuurspreiding wordt een geïntegreerde manier van werken. Het bestuursakkoord for-muleerde ook uitdrukkelijk het wegwerken van de blinde vlekken in de stad als opdracht voor de centra. De centra hebben deze boodschap goed begrepen.

Project: Cultuurcentra bedienen blinde vlekken

De centra kiezen ervoor om in 2010 de werking op de drie opgestarte plekken te consoli-deren. Dit is gezien de fi nanciële optimalisatie-oefeningen in de stad Antwerpen al een uitdaging op zich.

Project: Cultuurcentra realiseren een boeiend en relevant aanbod voor

district en stad

In 2007 werd de aftrap gegeven van wat in Antwerpen ‘de clusterwerking’ wordt ge-noemd. Dit wil concreet zeggen dat alles wat disciplinegebonden maar niet projectge-bonden is, met programmatoren over de centra heen wordt besproken en vastgelegd. De directeurs van de cultuurcentra vervullen hierbij de rol van de trekker van een cluster. Zij sturen – operationeel over de centra heen – stafmedewerkers aan die in de cluster zit-ten én rapporteren de beslissingen van de cluster op het directieteam CCA. Oorsprong van de clustergedachte is dat de cultuurcentra zich niet concurrentieel moeten opstel-len ten opzichte van elkaar of gelijkaardige partners maar aanvullend moeten kunnen werken op het al zeer uitgebreide cultuuraanbod in de centrumstad.

In de operationele plannen zal steeds binnen het gegevensregistratiemodel van de Vlaamse Gemeenschap de volumebepaling worden aangegeven. Binnen dit model wordt dan ook duidelijk welke acties binnen of buiten het centrum worden georgani-seerd. Ter verduidelijking zullen de centra steeds hun te verwachten hoogtepunten ver-melden, zodat het zichtbaar wordt hoe ook deze opdracht jaarlijks verschillend wordt ingevuld.

Volumebepaling Antwerpse cultuurcentra - gegevensregistratietabel

zie tabellen op volgende pagina’s

Geï

nte

gree

rd A

ctie

plan

Lok

aal C

ult

uu

rbel

eid

Antw

erpe

n 2

010

66

Geï

nte

gree

rd A

ctie

plan

Lok

aal C

ult

uu

rbel

eid

Antw

erpe

n 2

010

67

Geï

nte

gree

rd A

ctie

plan

Lok

aal C

ult

uu

rbel

eid

Antw

erpe

n 2

010

68

Geï

nte

gree

rd A

ctie

plan

Lok

aal C

ult

uu

rbel

eid

Antw

erpe

n 2

010

69

Hoogtepunten 2009

• Antwerpen

cc Luchtbal- Habitatfestival- WK Luchtbal- Electronicafestival- Mars theaterproductie’ Speech’coStA- Het project ‘El nino de San Andreas’ zal een rode draad vormen doorheen het jaar.

Via verscheidene invalshoeken wordt de mens en kunstenaar Wannes Van de Velde benaderd.

- Jonge kunstenaars krijgen de kans te exposeren in publieke ruimtes tijdens ‘Expo ex-travert’. De voorbereidingen kunnen logistiek of inhoudelijk ondersteund worden.

- Er wordt een culturenmarkt georganiseerd in samenwerking met enkele verenigde nationaliteiten.

cc Link(eroever)- Het urban art project met Liefhebber en Trix- Takkenkind van Laika- De Golemco Nova- Het WK voetbal zal ongetwijfeld een hoogtepunt zijn in 2010.- De programmatie zal nog diverser zijn dan in 2009. Een goed voorbeeld was het

optreden van Rachid Kasmi waarbij het publiek zeer divers was.

• Berchem

- Het cultuurcentrum zet in 2010 zwaar in op een twee gemeenschapsvormende pro-jecten: 2600 Gedachten, noem het een essay in samenleven aan het begin van de 21ste eeuw en op het WK Berchem, noem het een modelletje waarmee het cul-tuurcentrum en zijn partners dit samenleven willen vormgeven. Beide projecten beloven niet alleen arbeidsintensief te zullen verlopen, ze bieden ons inziens ook voldoende voedingsbodem om de reguliere werking, het presenteren van voorstel-lingen, aan belang en interesse te doen winnen. In dit verband kijken wij alweer uit naar een nieuw seizoen van Nuff Said, die crossover van muziek, literatuur en comedy die in samenwerking met Moussem tot stand komt, kijken we reikhalzend uit naar een paar wondermooie voorstellingen in het aanbod; ondermeer van Peter Verhelst en NTGent en dromen we nu alweer van een heruitgave van Zomerdromen, ons slotfestival dat we in samenwerking met het district willen laten uitgroeien tot een zinvol en breed geformuleerd feest rond 11 juli.

• Berendrecht-Zandvliet-Lillo

cc De Schelde- De kindervoorstellingen gekoppeld aan een verjaardagsfeestje in het cc is een suc-

cesvolle formule die we zeker gaan verderzetten.

Geï

nte

gree

rd A

ctie

plan

Lok

aal C

ult

uu

rbel

eid

Antw

erpe

n 2

010

70

- De shelter wordt een handelsmerk en herkenningspunt van het cc en we zullen hem zo veel mogelijk proberen in te zetten.

- Het samenwerken aan bestaande evenementen om deze meer luister te geven met de knowhow en technische capaciteiten van het cc is de ultieme methode om ver-ankerd te geraken met het rijke verenigingsleven in het district.

- In het voormalig gemeentehuis in Zandvliet zullen we trachten een reeks “saloncon-certjes” te brengen met kamermuziek. Ook de kerken van het district zijn mogelijk nieuwe plekken voor concerten.

- Het jaarlijkse SCHELDeVENT wordt steeds het openingsfeest van het nieuwe seizoen na de zomervakantie.

• Borgerhout

’t Werkhuys- De Volxkeuken Deluxe staat volledig in het teken van Valentijn. - Tijdens het Feest van den Boom wordt het zomerterras offi cieel geopend, wordt er

een ode aan de boom gebracht en staan de deuren van ’t Werkhuys voor alle kijklus-tige open.

- Tijdens BorgerRio, het diversiteitfestival op en rond de Turnhoutsebaan, fungeert ’t Werkhuys als backstage voor de groepen van de parade.

- In december 2010 bestaat ’t Werkhuys 10 jaar! Het 10-jarig bestaan wordt op feestelijke en uitbundige wijze gevierd. In december zullen allerhande activiteiten plaatsvinden in het kader van het 10-jarig bestaan om dan te eindigen met een heus winterfeest. Voor onze 10e verjaardag geven we een kookboek uit met recepten van de Volxkeuken. Er wordt een tentoonstelling uitgewerkt rond de Volxkeuken en het 10-jarige bestaan van ’t Werkhuys. Het district Borgerhout is een partner van dit feestproject.

• Deurne

- We hebben in het cultuurcentrum maar al te goed begrepen dat een aanbod op maat van het district en de stad méér betekent dan enkel het pad te ontsluiten naar ons podiumaanbod. We vernieuwen de intentie om actief nieuwe culturele continenten te ontdekken of ze mee te creëren. We vinden het daarbij belangrijk om samen te werken met de in het district aanwezige partners.

- De samenwerking met vzw Jean et Mar onder de klinkende naam Pluymvee leverde voor Deurne al ongeziene topevenementen op. Ook in 2010 gaan we er mee verder en hopen opnieuw topartiesten als Zita Swoon, Roland, Raymond van het Groene-woud op de affi che te krijgen.

- Ook in het Openluchtheater mikken we hoog. Met maar liefst 21.000 bezoekers in de afgelopen editie en een vier jaar ongeslagen veldslag tegen regenweer willen we het uiterste van onszelf vragen en kijken of we met een nóg sterkere affi che tot aan de rand van de publiekscapaciteit kunnen klimmen.

- De doelstellingen om te evolueren naar een duurzamer energiebeleid voor de stad zijn ook in Deurne niet in dovemansoren gevallen. Naast energiebesparende maat-regelen in eigen huis dragen we de boodschap ook uit naar de rest van het district en starten we samen met onze partners van Samenlevingsopbouw een traject rond

Geï

nte

gree

rd A

ctie

plan

Lok

aal C

ult

uu

rbel

eid

Antw

erpe

n 2

010

71

duurzame energie. Ultieme doelstelling is om zelf een functionele windmolen te creëren die de fontein in het rivierenhof zal aandrijven.

- De ontsluiting van onze fi lmzaal Rix naar de buurt is al jaren een moeizame oefening met vallen en opstaan. We geven de moed niet op en geven het heft in handen van de buurtbewoners zelf. We gaan hen actief bevragen en hen uitdagen om maan-delijks zelf hun eigen fi lmkeuze te programmeren. We transformeren een soms steriele cinemazaal tot een open ontmoetingsplek en (t)huis voor de wijk en blazen zo het concept ‘buurtcinema’ nieuw leven in.

- Onze goede relatie met de verschillende diensten van het district levert al enkele jaren mooie resultaten op. De gratis zomerconcerten, de seniorenwerking, Deurne Wintert, … deze succesformules staan ook in 2010 op het programma. Maar we gaan nog een stapje verder met de integratie van het Lokale Cultuurbeleid. Het cultuurcentrum, de bibliotheek en de cultuurdienst van het district kiezen resoluut voor één gezamenlijk communicatiemiddel. In 2010 zal dan ook de eerste gezamen-lijke brochure van het lokale cultuurbeleid verschijnen.

• Ekeren

- Expeditie Ekeren heeft zich na slechts één seizoen in de geesten en harten van de Ekerenaars gevestigd, met een heuse fanbase van trouwe, steeds weerkerende be-zoekers als gevolg en mag ondertussen gerust een sterk merk genoemd worden.

- Ondanks een wat tegenvallende opkomst, beschouwen we de Ekerse Parkfeesten toch als een heus hoogtepunt gezien de intense samenwerking met het District, de Ekerse Theaterzaal (dat haar 20- jarige jubileum vierde) en de Muziekacademie, het rijke en gevarieerde programma van grote namen en lokaal talent en de talrijke opkomst tijdens de voorjaarsreceptie van het District.

• Hoboken

- De zomerprogrammering vormt het hoogtepunt van de het jaar voor het cultuur-centrum. De kinderfeesten en de Camping Louisa zijn daarbij de sterkhouders.

- Daarnaast wordt het project 875 jaar Hoboken ongetwijfeld het absolute hoogte-punt

• Merksem

- In 2010 is er maar één hoogtepunt voor cultuurcentrum Merksem en dat is de her-schikking van onze gebouwen die moet leiden tot een verregaande vorm van geïnte-greerd lokaal cultuurbeleid door een nauwere samenwerking met muziekacademie en bibliotheek met de site aan de Nieuwdreef 135 als centrale uitvalsbasis.

• Wilrijk

- Gedichtendag: start van een poëziewedstrijd rond liefdeslyriek. Bedoeling is om middels een schrijfwedstrijd nieuwe, Wilrijkse liefdesgedichten te bekomen. De 10 mooiste gedichten, geselecteerd door een jury, worden gebundeld in een boekje dat aan Wilrijkse pasgehuwden kan cadeau gedaan.

Geï

nte

gree

rd A

ctie

plan

Lok

aal C

ult

uu

rbel

eid

Antw

erpe

n 2

010

72

- Jeugdboekenweek, ook in Wilrijk! - In Wilrijk wordt elke tweede en vierde woensdag van de maand, evenals elke derde

zaterdag, voorgelezen in de jeugdbib. - Erfgoed: van het Wilrijkse erfgoedproject werden de fundamenten reeds in 2009 ge-

legd. Onder de titel ‘Ik bewaar Wilrijk’ werd er hard aan de communicatie gewerkt welke nu op punt staat zodat het verzamelen van Wilrijks erfgoed kan beginnen. Daarnaast is er vanuit het cultuurcentrum het gemeenschapsvormende project rond de magie van oude, analoge fotoboeken.

- 2010 wordt een geslaagd jaar voor De Kern als we voldoende geld hebben bij elkaar gebracht voor de aanleg van meerdere waterpomp-installaties in Burkina Faso.

- Meerdere producties van De Kern, en voorstellingen ondersteund door De Kern, zullen in 2010 op tournee te zien zijn. (Drie lezingen door Geert De Weyer en de literaire voorstelling Zestig: vier producties tezamen die worden overgenomen door XL-producties, maar bvb ook de kleutervoorstelling Nasreddin, aangeboden door Kras Artists).

- Voor het derde jaar op rij gaat De Kern in zee met de jongeren theatergroep Elektra. In het voorjaar van 2010 staat het triumviraat Elektra/’t Arsenaal en De Kern in voor een dubbelvoorstelling rond Thuis, van Claus.

Project: Cultuurcentra stimuleren en ondersteunen de cultuurcreatie

In Antwerpen dragen de centra actief bij in het realiseren van de opdracht creatie zoals die in het Cultuurbeleidsplan onder het hoofdstuk Kunsten wordt beschreven. Vaak linkt de creatie ook aan de andere opdrachten van de centra of ontstaan er artistieke producten vanuit een sociaal traject. Centra zijn zelden producent, maar wel belang-rijke co-producenten (o.a. door het ter beschikking stellen van infrastructuren) voor tal van Antwerpse gezelschappen en makers.

• Antwerpen

cc Luchtbal- Coproduceert de nieuwe cd van Kaat Hellings, jong Antwerps jazztalent. Na de pre-

mière in cc Luchtbal zal Kaat Hellings verschillende podia in Vlaanderen aandoen. - Coproduceert samen met Oorsmeer - het muziekfestival voor jong talent - nieuw

muziektheater voor kinderen van accordeonist Anne Niepold. - Jongerenproductie MARS. cc Luchtbal is samen met de Arenberg coproducent.- Met haar locatieproject ‘Habitat’ in de leegstaande blokken van de Manchesterlaan

nodigt cc Luchtbal tal van beeldende kunstenaars en gezelschappen uit om te wer-ken rond het thema ‘wonen’.

- Tenslotte zal eind april in cc Luchtbal een vierdaags electronicafestival plaatsvin-den, gecureerd door Dago Sondervan.

coStA- We ondersteunen het project Samenspel tussen de plaatselijke harmonie en de lo-

kale Turkse vereniging.- CoStA is de trekker van het project dat expositieruimte biedt aan jonge artiesten,

en dit buiten de gangbare locaties. We werken samen met kunstenaars en brengen hen in contact met elkaar en diverse diensten waar zij terecht kunnen.

Geï

nte

gree

rd A

ctie

plan

Lok

aal C

ult

uu

rbel

eid

Antw

erpe

n 2

010

73

cc Link(eroever)- cc Link produceert met het urban art project een amateurkunstenfestival rond hip-

hop, breakdance, graffi ti, R&B, etc. … op maat van de jongeren van het Europark en daarbuiten.

- cc Link coproduceert het gemeenschapsvormende project van de Golem.- cc Link coproduceert het gemeenschapsvormende project rond WK Antwerpen.

• Berchem

- Het cultuurcentrum stapt ook in 2010 mee in gemeenschappelijke projecten zoals “Get up stand up” van de Antwerpse cultuurcentra. Daarnaast is het duidelijk dat het cultuurcentrum, doormiddel van het beschikbaar stellen van zijn infrastructuur en beperkte middelen een rol speelt in de cultuurcreatie van diverse Vlaamse ge-zelschappen zoals: SKaGeN, Moussem, Barbaries, Compagnie Heist, Compagnie Lo-dewijk/Louis, diverse dansgezelschappen, jonge makers bijvoorbeeld in het traject rond cultuurstraten. Niet in het minst belangrijk in deze context te vermelden is de artistieke samenwerking met Moussem dat ook in 2010 zal resulteren in nieuwe instroom rond muziek en stand-up en de ondersteuning van beginnende theater-makers (cfr. 2009 Tg Eendhoorn dat tijdens het Moussemfestival in première ging). Ondanks de verbreding van het programma en ondanks de sterke focus op gemeen-schapsvormende projecten zal het cultuurcentrum ook in 2010 dit spoor blijven uitzetten en – meer nog dan voordien – proberen juist deze artistieke innovatie te verbinden met de speerpunten van de werking.

• Berendrecht-Zandvliet-Lillo

cc De Schelde- cc de Schelde wil in 2010 haar zaal en lokalen meer ter beschikking stellen van “ma-

kers van cultuur”. Dit aspect van de werking is onvoldoende gepromoot en gekend.- Cursussen die een creatief product voortbrengen moeten de kans krijgen dit dan ook

te tonen in het cc via een tentoonstelling.

• Borgerhout

De Roma- In 2010 gaat De Roma opnieuw twee theatercoproducties aan met Tutti Fratelli, die

hun creaties in première in De Roma zullen brengen.- Mogelijk wordt ook een première gebracht van een gecoproduceerde circusvoorstel-

ling, waarvoor De Roma als coproducent optreedt.’t Werkhuys- ’t Werkhuys biedt infrastructuur aan (lokale) verenigingen en organisaties, die

zowel op amateur- als professioneel vlak bezig zijn, aan democratische prijzen.- Verscheidene gebruikers van de ruimtes worden aangesproken op de mogelijkheid

om een try-out of toonmoment in ’t Werkhuys te organiseren.

Geï

nte

gree

rd A

ctie

plan

Lok

aal C

ult

uu

rbel

eid

Antw

erpe

n 2

010

74

• Deurne

- Onze samenwerking met vzw Jean et Mar onder de noemer ‘Pluymvee’ wordt ook in 2010 verdergezet en verder uitgebouwd.

• Ekeren

- Het cultuurcentrum wil een aantal artiesten en gezelschappen de opdracht geven om een project uit te werken rond het Ekerse (materiële en immateriële) erfgoed.

- Van de opgestarte werkgroepen Klassiek en Beeldende Kunst verwacht het cultuur-centrum uitgewerkte programma’s.

• Hoboken

- Cultuurcentrum Hoboken plant – net als in 2009 bij Tarzan is van Hoboken – één of meerdere creatieopdrachten. Nu in het kader van 875 jaar Hoboken.

• Merksem

- Cultuurcentrum Merksem zal tot mei 2010 de repetitieruimte in het Poppentheater nog uitlenen aan een artist in residence. Zoals het er nu naar uitziet zullen Bart Voet en Sam Vloemans in deze periode hier verder sleutelen aan hun producties.

- Cultuurcentrum Merksem ondersteunt kinderdansgezelschap Nat Gras bij try-outs in 2010 en doet hetzelfde voor Pietje Puk van Lanter Fanter.

- Cultuurcentrum Merksem werkt samen met het Simoens trio, cc Deurne en cc De Kern aan een vierdaags kamermuziekfestival in Antwerpen waarbij de locaties recht-streeks verband houden met het thema ‘reizen’, namelijk de Salons Schoeters, het Ramada Plaza, de luchthaven van Deurne en De Ark.

• Wilrijk

- Gedichtendag: start van een poëziewedstrijd rond liefdeslyriek. - In 2010 willen we een aanzet geven tot het realiseren van de eerste Wilrijkse strip-

muur. Een werkgroep zoekt uit wat de meest geschikte locatie is, hoe het een ont-werp tot stand kan komen en wanneer we de realisatie kunnen concretiseren.

- Tg Elektra/’t Arsenaal en De Kern: drie partners produceren een dubbelluik rond de voorstelling Thuis, van Claus.

- Mundial Bookings Night, Drink Rode Wijn, Oot kwizien literair, Fiësta (van solidari-teitskoor Frappant): het voorjaar van 2010 , telt meerdere voorbeelden van eerder kleinschalige creaties waarin wij lokale verenigingen of bezoekende gezelschappen ondersteunen.

- De eigen literaire voorstelling Zestig en de twee striplezingen van Geert De Weyer zijn twee voorbeelden van 100% eigen projecten (waarvan de productie totaal door De Kern wordt opgevolgd), en die ook in de eerste maanden van 2010 nog in een eigen spreiding te zien zullen zijn in gans Vlaanderen.

Geï

nte

gree

rd A

ctie

plan

Lok

aal C

ult

uu

rbel

eid

Antw

erpe

n 2

010

75

4.1.3. Operationele doelstelling: De centra consolideren en optimalise-

ren hun receptieve en actief receptieve werking

Naast de eigen werking is er natuurlijk ook een belangrijke opdracht weggelegd voor de centra in het ondersteunen van verenigingen en het ter beschikking stellen van loka-len. Ook hier worden een aantal nieuwe initiatieven opgestart. Een professionalisering van het zalenbeheersysteem en het versterken van de actief-receptieve werking zal de komende jaren belangrijk zijn. Daarnaast willen de centra, o.a. door het invoeren van de jaarwerking, ook vaste gebruikers door middel van sleutelcontracten op een eenvou-digere manier gebruik laten maken van de infrastructuren.

Project: Integratie in SRO van verhuursysteem

De geplande koppeling tussen het ticketingsysteem en het zaalverhuursysteem werd in 2009 niet gerealiseerd. Omwille van problemen met de leveranciers zal er een nieuwe marktverkenning moeten gebeuren om een systeem voor de centra te vinden dat aan alle verwachtingen voldoet. We mikken op 2011.

Project: Een helder verhuurbeleid

Wie in de stad, het district of de wijk op zoek is naar een zaal om zelf een activiteit te or-ganiseren, moet vaak veel moeite doen om ook een geschikte ruimte te vinden. Vanuit het standpunt van de huurder maakt het niet altijd uit bij wie hij huurt, maar wel dat hij snel en effi ciënt wordt geholpen. En hier is nog wat werk aan de winkel. Niet alleen de do’s en dont’s van het verhuurbeleid zijn niet altijd even duidelijk, waar welke zaal kan worden gehuurd aan welke prijs is nog onduidelijker.

De centra formuleerden 10 gezamenlijke actiepunten om dit te realiseren waaronder o.a. zalenbrochures per district (in nauw overleg en realisatie met cultuurantenne), her-bekijken retributiereglement, duidelijk overleg tussen de centra, … . Deze actiepunten zullen in de operationele plannen per jaar worden verfi jnd. Het zalenbeheer van de bibliotheken zal ook binnen dit verhuurbeleid een plek krijgen.

Project: Versterken actief-receptieve werking

De centra engageren zich in 2010 verder om actiever in te spelen op wat zich receptief aandient binnen het centrum. Het is onmogelijk om dit naar alle gebruikers te doen, maar jaarlijks een aantal verenigingen/organisaties op een zeer actieve manier onder-steunen, betekent niet alleen een meerwaarde voor die vereniging maar ook voor het centrum. We willen een tweerichtingsrelatie creëren die kan zorgen voor een groter en diverser beeld van het rijke culturele leven binnen district en/of wijk.

De cultuurcentra defi nieerden een actief-receptieve werking minimaal als: “Er kan pas van een actief-receptieve verhuring worden gesproken als er een samenwerking is tus-sen huurder en cc, die het loutere gebruik van de infrastructuur overstijgt en een inhou-delijk verhaal vertelt”.

Geï

nte

gree

rd A

ctie

plan

Lok

aal C

ult

uu

rbel

eid

Antw

erpe

n 2

010

76

• Antwerpen

cc Luchtbal- Samenwerking met pleinontwikkeling en jeugddienst mondt uit in actief-receptief

aanbod voor kinderen uit de wijk, sterk gepromoot vanuit het cc.- Samenwerking met JES vzw. JES werkt vanaf oktober 2009 toe naar een dansshow

voor kinderen in de krokusvakantie 2010. - Nederlandse taalles aan allochtone vrouwen vanuit de parochie wordt opgenomen

in eigen aanbod.- Elke wijkaanbod of –project dat strookt met de doelstellingen van het cc zal door cc

Luchtbal actief gepromoot worden. - Voorts zal cc Luchtbal als vanouds een aantal samenwerkingen actief-receptief ver-

derzetten. We denken aan Body Beats concerten, etc.coStA- In nauw overleg met de gebruikers van onze zalen wordt een nieuw verhuurbeleid

uitgewerkt. Concreet gaat het over het evenwicht en de consequentie tussen het eigen aanbod en zaalverhuur.

- De actief receptieve samenwerking met de huidige verenigingen wordt behouden en geoptimaliseerd.

- In en rond de St-Andrieswijk zijn tal van verenigingen die in kaart worden gebracht, teneinde hun werking naast de ons reeds gekende te leggen. Op die manier kunnen wij ons bereik vergroten en nieuwe samenwerkingsverbanden stimuleren.

co Nova- De Concertband maakt wekelijks gebruik van de repetitiekelder en er is samenwer-

king rond de praktische organisatie van het cultuurcafé. De harmonie neemt na de repetitie de toog over. In 2010 geeft de concertband een optreden in Nova.

- In overleg met huurders wordt er per aanvraag bekeken of de activiteit opengetrok-ken kan worden naar de buurt en wordt er samen werking opgezet op vlak van organisatie of technische ondersteuning.

- Nova werkt uitsluitend met sleutelcontracten voor avond – en weekendverhuur.

• Berchem

- Het cultuurcentrum Berchem zal in 2010 verder werk maken van de integratie van lokale verenigingen in de werking van het centrum. Zoals elk jaar wordt intensief samengewerkt met de lokale Murga-afdeling Fata Murgana en met de lokale thea-teropleiding Asjemenu. Ook wordt – in het kader van 2600 Gedachten – samenge-werkt met de lokale afdeling van de Scouts die een eigen show in elkaar zal draaien in 2010. Aangezien echter dergelijke plannen vaak berusten op ontmoeting (al dan niet toevallig) en zich nauwelijks laten vangen in schema’s, is het – los van deze duidelijke plannen – onmogelijk verdere toelichting te geven met betrekking tot dit project. Dat betekent hoegenaamd niet dat het cultuurcentrum hieraan niet alle kansen wil geven, wel integendeel, als een cultuurcentrum wezenlijk zijn rol als draaischijf wil vervullen in het lokale verenigingsleven, dan is het juist cruciaal dit soort projecten bottom-up te laten ontstaan.

Geï

nte

gree

rd A

ctie

plan

Lok

aal C

ult

uu

rbel

eid

Antw

erpe

n 2

010

77

• Berendrecht-Zandvliet-Lillo

cc De Schelde- In 2010 gaat cultuurcentrum De Schelde terug actief op zoek naar organisaties uit

het district die, aanvullend aan de eigen programmatie, activiteiten willen organi-seren in het cultuurcentrum.

- Cultuurcentrum De Schelde staat verenigingen die iets organiseren in het cultuur-centrum met raad en daad bij.

• Borgerhout

De Roma- Het blijft zo dat in district Borgerhout ’t Werkhuys de partner is die de actief-re-

ceptieve werking echt kan vormgeven. Binnen de beperkte lokaleninfrastructuur van De Roma blijft de nadruk liggen op éénmalige verhuring aan grote partners en huurders. Die verhuringen hebben dikwijls ook een belangrijk actief-receptief ac-cent, meestal buurtgericht en/of ondersteunend voor non-profi t organisaties.

- In die reeks zijn er jaarlijks enkele benefi etavonden, een regelmatige samenwerking met Zuidcafé – NCOS (fi lm en debat), met Recht-Op voor de cultuurcafés (gratis muziekvoorstellingen), zaalverhuur voor ’t Keerpunt, de Sint Egidius gemeenschap, Hei Pasoep etc.

’t Werkhuys- In 2010 zullen we de verhuur van ruimtes overdag promoten.- Naar jaarlijkse gewoonte organiseren we in september een gebruikersreceptie. - De infrastructuur van ’t Werkhuys wordt verbouwd en uitgebreid. De verschillende

ruimtes op gelijkvloers in achterbouw zullen verbouwd worden tot één multifuncti-onele ruimte. De ruimte op de eerste verdieping in de achterbouw zal omgevormd worden tot tentoonstelling-/vergaderruimte.

- Verschillende ruimtes krijgen in de zomer een opknapbeurt.

• Deurne

- Actief receptief werken is in cultuurcentrum Deurne een begrip dat in twee richtin-gen zal werken: niet alleen zijn er initiatieven die in samenwerking met ons groeien, omgekeerd laten we initiatieven die in ons huis tot wasdom zijn gekomen verder verzelfstandigen. De Boombals (die al enige tijd onder ons dak plaatsvinden) blijven we actief mee ondersteunen terwijl we organisatorisch het touw laten vieren naar een meer actief receptieve werking. Daarnaast gaan we actief op zoek naar nieuwe opportuniteiten om in de loop van het jaar uit te werken.

- Voor de programmering van de fi lm in CDRix heeft het cultuurcentrum een goede partner gevonden in de Filmmagie. Na een periode van afstemmen op elkaars no-den willen we in 2010 verder samenwerken aan een kwalitatief en gevarieerd fi lm-aanbod.

Geï

nte

gree

rd A

ctie

plan

Lok

aal C

ult

uu

rbel

eid

Antw

erpe

n 2

010

78

• Merksem

- Cultuurcentrum Merksem werkt samen met de vaste huurders van de Koninklijke Fotoclub Merksem een reeks activiteiten uit in het kader van ’85 jaar Merksemse fotoclub’.

- Ook bij de viering van ’40 jaar Academie voor Mineralogie’ ondersteunt cc Merksem inhoudelijk en productioneel.

• Wilrijk

- Wilrijk heeft een erg actief en aanwezig socio-cultureel verenigingsleven. De drie partners in dit geïntegreerde actieplan doen dan ook graag en vaak een beroep op de aanwezige verenigingen. Daarnaast lezen individuele vrijwilligers voor in de bib, begeleiden ze kinderen bij activiteiten van de jeugddienst en worden ze inge-schakeld in de werking van De Kern. Het cultuurcentrum wil daarenboven in 2010 haar actief-receptieve werking inhoudelijk verder uitbouwen naar de eerder gefor-muleerde doelstelling:

- Het vormingsaanbod bestaat voor 75% uit samenwerkingen met lokale socio-culturele verenigingen.

- Ook de rest van ons aanbod (fi lm/podium/tento, …) moet daarnaast nog meer lokaal ingebed worden, afgestemd op samenwerkingverbanden met bestaande verenigingen.

4.1.4. Operationele doelstelling Vrijwilligerswerking

Het uitbouwen van een structurele vrijwilligerswerking staat hoog op de prioriteiten-lijst van alle centra. Voor het project in Hoboken dat de centra najaar 2007 realiseer-den, bleek dit goed te werken. Ook in Ekeren is er actief met bewoners gewerkt van bij de start van het project. Opvallend is dat de nieuwe partners in het netwerk (De Roma en ’t Werkhuys) hierin nu al hoog scoren maar dat die bij de stedelijke centra in eigen district/wijk nog verder ontwikkeld kan worden.

• Antwerpen

cc Luchtbal- Bereikt dankzij haar locatieprojecten in de wijk een toenemend aantal vrijwilligers,

hoewel we nog steeds bescheiden aantallen tellen. Een deel van het werkingsbud-get zal gereserveerd worden voor vrijwilligersvergoedingen, zodat vrijwilligers ook kunnen ingezet worden voor een aantal doorlopende taken, vb. open houden van toog in de foyer.

coStA- Er wordt een ploeg vrijwilligers samengesteld die, afhankelijk van de noden en de

mogelijkheden, zal worden ingezet in de werking van de foyer, verdeling van promo-tiemateriaal en ondersteuning van activiteiten.

- Voor de coproductie met de Roma en Bad van Marie wordt in overleg met de Roma actief naar een projectgebonden groep vrijwilligers gezocht. Deze worden van dicht-

Geï

nte

gree

rd A

ctie

plan

Lok

aal C

ult

uu

rbel

eid

Antw

erpe

n 2

010

79

bij gecoacht en opgevolgd. Het is de bedoeling een deel van deze vrijwilligersgroep te kunnen laten doorstromen naar onze vaste vrijwilligersploeg.

cc Link(eroever)- cc Link bouwt in haar tweede werkingsjaar een beperkt ploegje vrijwilligers uit.co Nova- Nova heeft een zeer uitgebreide vrijwilligersploeg die vooral ingezet en ondersteund

wordt door Samenlevingsopbouw. Naast de cultuurvrijwilligers met vaste taken (fl yers/affi ches/brochures verspreiden, klusjes in huis, catering, toogwerk) zal de vrijwilligersploeg in 2010 nog uitbreiden en zal het gemeenschappelijk vrijwilligers-beleid nog meer vorm moeten krijgen.

• Berchem

- Uitdiepen vrijwilligerswerking : in 2009 is de eerste aanzet gegeven om de vrijwil-ligers van cultuurcentrum Berchem (een veertigtal in totaal) verder in te schakelen in de hele werking. Voordien werden enkel de tapkunsten van deze fi jne mensen be-nut, en was er geen doorstroming naar andere domeinen van de werking. De kleine, stapsgewijze veranderingen (meedraaien met technici, meeschrijven aan het ccBe-zine, koken voor de artiesten,...) moeten sterker verankerd en uitgebreid worden in 2010, en de inhoudelijke inbreng moet versterkt worden.

- Verbreden vrijwilligerswerking : de eerste stappen worden gezet naar een geïnte-greerde vrijwilligerswerking naar analogie met het geïntegreerd lokaal cultuurbe-leid. Vrijwilligers van cultuurcentrum Berchem draaien mee op activiteiten van de bibliotheek en cultuurantenne, en vice versa. Begin 2010 komt hier rond een eerste onderlinge kennismaking op het groot vrijwilligersfeest. Eind 2010 worden de resul-taten hiervan geëvalueerd.

- Het ontwikkelen van een interne nieuwsbrief voor vrijwilligers : niet alleen willen we de informatiestroom duidelijker afbakenen en stroomlijnen, met deze nieuws-brief willen we ook de betrokkenheid op het centrum en op elkaar verhogen.

• Berendrecht-Zandvliet-Lillo

cc De Schelde- Cultuurcentrum De Schelde gaat defi nitief aan de slag met de uitbouw van een

vrijwilligerswerking. Tijdens SCHELDeVENT zijn reeds enkele vrijwilligers ons komen helpen. Doel is om eind 2010 een ploeg van minstens 15 vaste vrijwilligers bij elkaar te hebben. Daarbij willen we voor tal van andere activiteiten regelmatig beroep doen op zogenaamde “losse” vrijwilligers.

• Borgerhout

De Roma- De intensieve vrijwilligerswerking van De Roma, waarbij een 300-tal medewerkers

dag in dag uit mee instaan voor de allerlei taken bij de voorstellingen (onthaal, foyer, zaal, vestiaire), bij de voorbereiding (koken, klussen, poetsen) en bij de pro-motionele distributie, wordt onverminderd voortgezet. Er zullen ook systematisch vrijwilligers ingezet worden voor kantoor, administratie en onthaal/tickets.

Geï

nte

gree

rd A

ctie

plan

Lok

aal C

ult

uu

rbel

eid

Antw

erpe

n 2

010

80

- Op beheersvlak werken we in 2010 aan integratie van de nodige administratieve software in SRO.

’t Werkhuys- ’t Werkhuys organiseert in augustus 2010 een feest ter ere van alle vrijwilligers om

hen te bedanken voor hun inzet.- In 2010 bouwen we structureel verder aan de vrijwilligerswerking op basis van het

nieuwe vrijwilligersbeleid dat vanaf najaar 2009 wordt vormgegeven.- ’t Werkhuys kan rekenen op een permanente vrijwilligerswerking van 10 vaste vrij-

willigers.- In 2010 zetten we in op het rekruteren en aanleggen van een pool vrijwilligers die

meewerken aan allerlei activiteiten.

• Deurne

- Cultuurcentrum Deurne bouwt structureel aan een nieuwe vrijwilligerswerking op basis van een nieuw vrijwilligersbeleid dat we gaan vormgeven. Het team van vrij-willigers wordt nog verder uitgebreid tot een vast team waarop we steeds kunnen rekenen.

- Jaarlijks organiseren we een personeels- en vrijwilligersactiviteit ter ondersteuning van het vrijwilligersbeleid.

- Cultuurcentrum Deurne doet minstens tien maal per jaar beroep op losse vrijwil-ligers. Deze worden vooral ingezet voor de catering bij voorstellingen, de Kunst-route, Deurne Wintert! en bij onze Sinterklaasactiviteiten.

• Ekeren

- In 2009 werd de wervingsactie ‘Wordt vriend van cc Ekeren’ een groot succes. Op Muziek in de Wijk, Cirq@ttaque en de Mariaburgse Feesten werden bezoekers per-soonlijk aangesproken om mee de schouders te zetten onder de voorbereiding en uitvoering van het programma van het cultuurcentrum, wat een vaste kern van geëngageerde vrienden en vriendinnen opleverde.

- In 2010 wordt deze actie verder gezet en de huidige kern actief betrokken bij alle aspecten van het cultuurcentrum.

- Daarnaast blijven we beroep doen op losse vrijwilligers bij de meeste van onze acti-viteiten.

• Hoboken

- Door het kleine personeelsbestand is het voor het cultuurcentrum noodzakelijk om voor grotere activiteiten beroep te doen op vrijwilligers. Daarnaast is het ook een bewuste keuze om het draagvlak voor het cultuurcentrum te vergroten. Ook in 2010 wil het cultuurcentrum werk maken van een stevige vrijwilligersploeg. Ener-zijds willen we de huidige barploeg behouden en versterken, anderzijds wil het cultuurcentrum ook op zoek gaan naar vrijwilligers die kunnen bijdragen aan de inhoudelijke werking. Zo willen we zeker werk maken van een ploegje vrijwilligers die het klassieke luik van de programmering mee uitbouwen en ondersteunen om-dat hiertoe de expertise binnen de kleine ploeg van het cultuurcentrum ontbreekt.

Geï

nte

gree

rd A

ctie

plan

Lok

aal C

ult

uu

rbel

eid

Antw

erpe

n 2

010

81

- Om de vrijwilligers te bedanken wil het cultuurcentrum jaarlijks een vrijwilligers-feest voor hen organiseren.

• Merksem

- De verhuis van het cultuurcentrum naar de Nieuwdreef als hoofdgebouw biedt mo-gelijkheden naar vrijwilligerswerking. Nieuwe vrijwilligers die voor dit project wor-den ingezet hebben meteen een sterke band met het huis en kunnen ook daarna op regelmatige basis worden ingezet.

- Ook binnen de administratie, dagelijkse en inhoudelijke werking van het cc zal er gezocht worden naar taken die op vrijwillige basis ingevuld kunnen worden naast de reeds bestaande werking voor en na voorstellingen.

• Wilrijk

- We wensen een pool van 40 vrijwilligers te bereiken, en minimaal 300 ambassa-deurs.

4.1.5. Operationele doelstelling: verbeteren en diversifi ëren publieks-

werking, communicatie (intern en extern) en dienstverlening

Een hernieuwde werking voor de centra moet zich ook vertalen in het herdenken en optimaliseren van de dienstverlening van de centra. Een aantal aandachtspunten kwa-men reeds hoger ter sprake zoals o.a. de sleutelcontracten voor vaste gebruikers en een helder verhuurbeleid. Onder deze operationele doelstelling worden alle andere aspecten van de publiekswerking in kaart gebracht en wordt er ook aandacht gegeven aan personeelscompetenties en interne communicatie. Deze twee laatste aspecten zijn immers cruciaal, niet alleen in de hernieuwde werking maar ook in het uitdragen van de nieuwe beleidskeuzes door al het personeel.

Project: Verbeteren dienstverlening

Alle centra zullen o.a. samen een charter voor klantvriendelijkheid ontwikkelen en wer-ken aan de competenties van het personeel van de centra. Daarnaast wordt bekeken hoe de centra ook dienstverlening van andere organisaties kunnen invullen, zoals het bibpunt of indien relevant bv. een postpunt. Kortom: maximaal inzetten van de belang-rijke loketfunctie die de centra ook vervullen, vaak buiten de reguliere daguren.

• Antwerpen

cc Luchtbal- Een vernieuwde binnen- en buitensignalisatie in de huisstijl van de stad moet de

klant beter wegwijs maken in onze gebouwen. coStA- Het bibpunt dat zich in onze foyer bevindt wordt op regelmatige basis, in samenwer-

king met de bibliotheek, geüpdate.

Geï

nte

gree

rd A

ctie

plan

Lok

aal C

ult

uu

rbel

eid

Antw

erpe

n 2

010

82

- We organiseren een digipunt waar buurtbewoners gratis gebruik kunnen maken van het internet, en er ook bijscholing in kunnen krijgen.

- De in 2009 aangeworven publiekwerker gaat actief op zoek naar doelgroepen die we nu te weinig bereiken, en tracht een realistisch beeld te krijgen van de mate waarin het centrum aan de verwachtingen van zijn gebruikers voldoet.

- De ontmoetingsfunctie van coStA zorgt voor een lage drempel bij vaste en sporadi-sche bezoekers.

cc Link(eroever)- cc Link is bereikbaar in bibliotheek Elsschot, die als uitvalsbasis dienst doet in hartje

Europark. - cc Link werkt een samenwerking rond ticketing uit met cultuurcentrum Merksem

(voor de telefonische ticketlijn) en de Elsschotbibliotheek (voor de live-ticketbalie).co Nova- Het onthaal van Nova verleent een aantal publieksvriendelijke diensten. Dat wil

zeggen dat bezoekers gebruik kunnen maken van telefoon en kopieerapparaat te-gen betaling en vuilzakken per stuk kunnen kopen.

- Nova is een bibpunt. - Nova is een digipunt. - Er is 5-wekelijks overleg met de partners rond praktische zaken (gebouw/personeel/

verhuur/programmering/..). Tweewekelijks is er inhoudelijk overleg met de part-ners en lokale actoren waardoor we sneller kunnen inspelen op lokale vragen en inhoudelijk de samenwerking kunnen uitdiepen.

• Berchem

- Het cultuurcentrum Berchem heeft in 2009 een belangrijke stap gezet in het ver-beteren van de dienstverlening en wel door het verplaatsen van de balie naar de ingang van het centrum. Op deze manier hoopt het centrum de drempel te verla-gen. Tegelijkertijd zal ook bekeken worden voor welke andere activiteiten dan de reguliere werking er tickets kunnen verkocht worden en zal bekeken worden – dit in de geest van de geïntegreerde samenwerking – op welke manier het cultuurcen-trum bijvoorbeeld ook voor de seniorenraadsactiviteiten tickets kan verkopen voor die activiteiten die niet in het centrum plaatsvinden.

• Berendrecht-Zandvliet-Lillo

cc De Schelde- De administratieve medewerkers kunnen tickets verkopen.- Er kunnen relevante data uit SRO gefi lterd worden die ons in staat stellen een beeld

te vormen van de samenstelling van het huidige publiek.- Informatie over het publiek wordt actief verzameld en ingevoerd in SRO.

• Borgerhout

De Roma- Na de opstart in 2008 met een eerste publieksenquête, werkt De Roma verder aan

een vervolgonderzoek. Deze studie moet o.a. mee zorgen voor onderbouwing van

Geï

nte

gree

rd A

ctie

plan

Lok

aal C

ult

uu

rbel

eid

Antw

erpe

n 2

010

83

verbeteracties in de dienstverlening.- Naar lokale bedrijven en naar het brede veld van sociaal-culturele organisaties, wor-

den gerichte mailingacties voorzien om de mogelijkheden in De Roma beter bekend te maken.

’t Werkhuys- Wanneer het verhuursysteem (Artefax) volledig operationeel is, engageert ’t Werk-

huys zich om dit te implementeren in de werking.- We gaan door met de gebruikers van ’t Werkhuys te ondersteunen door informatie-

verstrekking over allerlei diensten en instanties.- Vanaf 2010 wordt de mogelijkheid aangeboden om via de site online te reserveren

voor de Volxkeuken en andere activiteiten.

• Deurne

- Een permanent aanbod van opleidingen voor het personeel moet ervoor zorgen dat de voortdurend klantvriendelijke omgang met (potentiële) klanten en bezoekers als een evidentie wordt beschouwd.

- Op onze tweewekelijkse algemene personeelsvergadering bespreken we onze dienstverlening en wordt waar nodig bijgestuurd.

- In 2010 wordt cultuurcentrum Deurne Rix één van onze prioriteiten. Een opknap-beurt staat op de planning: de muren krijgen een fris kleurtje en we nemen ook het onthaal en de cafetaria onder handen.

- De externe bewegwijzering naar de verschillende gebouwen van cultuurcentrum Deurne wordt herbekeken. Verder krijgen wij aan de straatkant van het cultuurcen-trum ook schuifdeuren, wat de drempel om binnen te komen voor klant en bezoeker zal verlagen.

• Ekeren

- Ondanks het vinden van een goed bereikbare, vaste kantoorruimte in het centrum van het district, bleek de continuïteit van de dienstverlening geen sinecure voor het personeel van het cultuurcentrum. Het wordt een uitdaging om in 2010 de bereik-baarheid en beschikbaarheid te vergroten en te consolideren.

• Hoboken

- Het feit dat de bureaus van het cultuurcentrum wellicht in 2010 alweer zullen moe-ten verhuizen, draagt niet echt bij tot een goede dienstverlening. Daarom gaat het cultuurcentrum op zoek naar een nieuwe, zeer zichtbare plek om haar bureaus onder te brengen.

- Ondanks de kleine ploeg zal ook in 2010 een permanentie op het kantoor voorzien worden.

Geï

nte

gree

rd A

ctie

plan

Lok

aal C

ult

uu

rbel

eid

Antw

erpe

n 2

010

84

• Merksem

- Onze verhuis naar de geïntegreerde site aan de Nieuwdreef 135 moet ervoor zorgen dat het klantenonthaal en de ticketbalie veel centraler en meer bereikbaar wordt.

- Cultuurcentrum Merksem bouwt in het late najaar van 2010 ook een meer geïnte-greerd onthaal met de academie en de bib uit zodat mensen effi ciënter, aangena-mer én klantvriendelijker geholpen worden.

- We plannen een publieksbevraging door een stagiaire van de KdG-hogeschool.

• Wilrijk

- We wensen hier de doelstellingen uit het actieplan 2009 woordelijk te herhalen, omdat deze nog niets hebben ingeboet aan relevantie, en omdat we er nog niet in geslaagd zijn (één van) hen 100% te realiseren, mocht dat laatste al mogelijk zijn:

- Dienstverlening heeft ons inziens vandoen met enerzijds het bereiken van een zo groot mogelijk publiek bij alles wat je aanbiedt, en anderzijds aan het zo op-timaal mogelijk ontvangen/bedienen/omkaderen… van dat publiek. Deelname aan activiteiten van De Kern moeten zo niet onvergetelijk, dan toch op z’n minst verrijkend en aangenaam zijn.

- Uiteraard vereist een dergelijk vertrekpunt een hele reeks aan ingrepen en aan-dachtspunten. Een niet-limitatieve opsomming:- openingsuren onthaal en bemanning van cafetaria : uitbreiden en optimali-

seren waar mogelijk. - ecologische duurzaamheid : wij zijn van mening dat ecologische duurzaam-

heid en het zo klein mogelijk houden van onze ecologische voetafdruk een al dan niet onrechtstreekse bijdrage vormt tot deze dienstverlening.

- aanwezigheid op het net : de manieren om aan informatie te komen én om tickets aan te schaffen, moeten eenduidiger gemaakt. Momenteel bvb. be-schikt De Kern over twee websites. Integratie van beide sites, of tenminste afstemming van beide sites op elkaar, is broodnodig.

Project: publiekswerking

Momenteel werken er vier publiekswerkers in de centra die alle vier een deelverant-woordelijkheid hebben voor het geheel. Deze matrixwerking blijkt zeer goed te werken. Onder aansturing van één directeur worden hier gezamenlijke acties besproken, maar ook de inspanningen om een breder en meer divers publiek te bereiken.

• Antwerpen

cc Luchtbal- In 2010 zal een publiekswerker worden aangesteld die zowel cc Luchtbal als cc

Ekeren zal bedienen. Tot dan zullen er gemeenschappelijke acties worden opgezet vanuit het Noordelijk hoekpunt, met als doel de hele waaier aan publieken van Merksem, Ekeren en Luchtbal aan te spreken.

coStA- CoStA bekijkt welk publiek het bereikt en hoe het deze resultaten kan beïnvloeden.

Geï

nte

gree

rd A

ctie

plan

Lok

aal C

ult

uu

rbel

eid

Antw

erpe

n 2

010

85

In overleg met de collega’s van de verschillende centra kunnen er concrete acties ondernomen worden.

- In overleg kunnen er samenwerkingen zijn waardoor het publiek kennis maakt met andere centra.

cc Link(eroever)- cc Link betrekt de expertise van de publiekswerkers door haar aanwezigheid op het

overleg van de communicatiemedewerkers en via het maandelijkse overleg van de Linkdrink.

co Nova- In 2009 werden stappen gezet rond een gezamenlijke communicatie (door alle part-

ners gedragen en uitgewerkt) die vanaf 2010 zal uitgevoerd worden.

• Berchem

- De publiekswerker van cultuurcentrum Berchem neemt binnen deze matrix de structurele opvolging van het volledige websiteverhaal en alle 2.0 toepassingen die daarmee gelinkt kunnen worden, voor zijn rekening.

• Berendrecht-Zandvliet-Lillo

cc De Schelde- Er wordt extra aandacht besteed aan het werven van een jonger publiek.- Er wordt nauwer samengewerkt met verenigingen en de geplande activiteiten wor-

den beter op elkaar afgestemd en er wordt rekening gehouden met elkaars plan-ning.

- cc De Schelde zal meer inspanningen leveren om senioren cultuur aan te bieden.- Via een meer diverse programmatie wil cc De Schelde een breder publiek aanspre-

ken. Via workshops en lezingen (inleidingen en nabesprekingen) willen we het pu-bliek in contact brengen met nieuwe genres.

• Borgerhout

De Roma- De publiekswerker binnen het team van De Roma blijft de nadruk leggen op vol-

gende actiepunten: • specifi eke acties naar etnische – allochtone doelgroepen of doelgroepenbenade-

ring in het kader van diversiteit;• verzorgen van voorstellingsinformatie via een specifi eke voorstellingsfolder voor

de effectieve bezoekers;• specifi eke toeleidingsacties in verband met € 2 - pas en heel de systematische

werking met de bevoorrechte partners. ’t Werkhuys- ‘t Werkhuys betrekt de expertise van de publiekswerkers door haar aanwezigheid op

het overleg van de communicatiemedewerkers.

Geï

nte

gree

rd A

ctie

plan

Lok

aal C

ult

uu

rbel

eid

Antw

erpe

n 2

010

86

• Deurne

- De publiekswerker van cultuurcentrum Deurne is overkoepelend verantwoordelijk voor de evenementen. Jaarlijks wordt deelgenomen aan Staat van de Stad, Cul-tuurnacht, Cultuurbeurs voor Onderwijs, Cultuurmarkt en Studay. Hiernaast wordt ook de mogelijkheid gegrepen mee te werken aan nieuwe evenementen: in 2010 verzorgen wij in samenwerking met alle Antwerpse cultuurcentra het programma van één avond binnen het studentenfestival Calamartes, dit in samenwerking met Unifac, overkoepelende studentenvereniging binnen Antwerpen.

- De Antwerpse cultuurcentra blijven het grote stadsplan op elk evenement in de kij-ker zetten, om zo de veelheid en spreiding van de Antwerpse cultuurcentra extra te belichten. Dit plan blijft ook een rode draad in de communicatie rond de Antwerpse cultuurcentra.

- Prioriteit in 2010 is een nieuwe evenementenstand voor de Antwerpse cultuurcen-tra. Het gaat om een stand die binnen èn buiten snel en effi ciënt opgesteld kan worden door 1 of 2 personen. Verandering in het decor moet mogelijk zijn, maar het kader blijft hetzelfde.

- De nieuwe tickets en tickethouders zijn in 2010 al in gebruik en dienen te zorgen voor een grotere herkenbaarheid en samenhang van de Antwerpse cultuurcentra.

• Hoboken

- Het cultuurcentrum heeft momenteel nog geen publiekswerker in dienst. Ook naar communicatie is het nog steeds behelpen. De komst van een nieuwe administra-tieve medewerker (najaar 2009) zou het cultuurcentrum in 2010 ruimte moeten geven om op deze domeinen beter en minder ad hoc te werken.

• Merksem

- Cultuurcentrum Merksem volgt vastberaden de weg die we vorig jaar insloegen qua publiekswerking: we streven ernaar ons aanbod en onze werking zo goed en wervend mogelijk aan de man/vrouw te brengen en hem/haar te overtuigen om deel te nemen aan ons project. Een uitstekende publiekswerking is dan ook de rode draad door ons doelgroepenbeleid, ons programma, ons (actief-) receptief aanbod en onze dienstverlening.

• Wilrijk

- De publiekswerker van De Kern en Nova is er op korte termijn in geslaagd om nieuwe methodieken te ontwikkelen die tegelijk op een prikkelende manier ons bestaande publiek aanspreken, én ook nieuwe mensen over de vloeren van beide cultuurhui-zen te laten komen. ‘Zet uw favoriete artiest in de bloemetjes’, de drankbonnen die regelmatig terugkomen in de maandbrochures, het ‘bier van de maand’, het grote project met Plan B, de serieuze stijging van ambassadeurs en vrijwilligers, de maandelijkse activiteiten rond ‘Cultuur op de Campus’ (in samenwerking met UA), regelmatige direct-marketing (via mail of via post), ad hoc communicatie op maat van projecten en voorstellingen die extra aandacht verdienen: nooit tevoren com-

Geï

nte

gree

rd A

ctie

plan

Lok

aal C

ult

uu

rbel

eid

Antw

erpe

n 2

010

87

municeerden beide huizen zo stelselmatig én op maat van verschillende doelgroe-pen. In 2010 willen we de takenlijst van deze publiekswerker meer dan nu vrijwaren van allerlei andere taken.

Project: Lokale cultuurcommunicatie: de cultuurcentra nemen lokaal

hun rol om de cultuurcommunicatie te verstevigen/effi ciënter beheer

van de lokale cultuurmiddelen

De centra zijn vaak de grootste cultuurcommunicator binnen het district/de wijk. Het inzetten van hun kanalen en expertise voor alle cultuurpartners van het district, in sa-menspraak met de cultuurantenne en de communicatiedeskundige van het district, kan leiden tot een effi ciëntere en betere communicatie naar bewoners en bezoekers. Bij het receptieve beleid werd reeds aangehaald dat zij ook mee zullen werken aan een meer coherent verhuurbeleid binnen de districten. CCA zal dit samen met de cultuurbeleids-cel realiseren voor het stedelijke niveau. De communicatie-acties zullen samengebracht worden in een jaarlijks communicatieplan per centrum en een jaarlijks overkoepelend communicatieplan lokaal cultuurbeleid.

• Antwerpen

cc Luchtbal- De Luchtpost, het driemaandelijks krantje van cc Luchtbal, blijkt een succes, zowel

qua vormgeving als inhoud. In 2010 zal dit alleen maar verbeterd worden en dro-men wij van een echt artistiek hebbeding: kunstenaars moeten hier alsmaar meer hun artistieke stempel op kunnen drukken.

- Dankzij de aanwezigheid van medewerker communicatie drijft cc Luchtbal haar vi-suele aanwezigheid in de wijk, de noordelijke driehoek en de stad op via allerlei vormen van drukwerk.

- cc Luchtbal heeft een afspraak gemaakt met de districtsredactie van de Antwerpe-naar om de wijk Luchtbal vaker aan bod te laten komen in de districtspagina’s.

coStA- In samenwerking met enkele lokale verenigingen worden activiteiten georganiseerd

en gepromoot bij specifi eke doelgroepen.- In het kader van de Après-midi voorstellingen wordt de doelgroep van deze activi-

teit, senioren, aangesproken via dienstencentra en rusthuizen uit de omgeving.- De partners die in huis activiteiten en cursussen aanbieden worden actief betrokken

in de denkoefening naar een breder publiek.cc Link(eroever)- cc Link publiceert in de Oeverkrant, een viermaandelijkse cultuurkrant voor Linker-

oever, die wordt uitgegeven door het district en de dienst Marketing en Communi-catie van de stad Antwerpen. Deze publicatie wordt in alle Linkeroeverse bussen gebust.

- cc Link ontwikkelt in nauw overleg met de andere Antwerpse cultuurcentra een website met veel aandacht voor lokale culturele activiteiten/kalenderfunctie.

Geï

nte

gree

rd A

ctie

plan

Lok

aal C

ult

uu

rbel

eid

Antw

erpe

n 2

010

88

co Nova- De tweemaandelijkse Nova-brochure spitst zich toe op het Kiel en biedt naast infor-

matie over de werking van Nova een forum aan lokale sociaal culturele verenigin-gen.

- Nova zal meer aanwezig zijn in het straatbeeld door affi ches/brochures en breugel-bakken op strategische plaatsen.

• Berchem

- In het eerste trimester van 2010 maken cultuurcentrum Berchem, de Berchemse bibliotheken en de Berchemse cultuurantenne een communicatiecharter op, waarin de verschillende communicatiekanalen op elkaar worden afgestemd, en waar mo-gelijk verknoopt worden. Er wordt gestreefd om dit charter ook operationeel in voegen te laten treden bij aanvang van het nieuwe seizoen 2010-2011.

• Berendrecht-Zandvliet-Lillo

cc De Schelde- Een personeelslid van het cultuurcentrum woont het communicatieoverleg van het

district bij waardoor de communicatie zo goed als mogelijk op elkaar wordt afge-stemd.

- Er worden twee extra infoborden geplaatst in Berendrecht en Lillo met de program-matie van het huidige seizoen.

- Posters en fl yers worden doelgericht verspreid.- De voorgevel van het gebouw wordt een duidelijk herkenningspunt.- Het cc tracht meer zichtbaar aanwezig te zijn op evenementen die het mee organi-

seert.- Er wordt gewerkt aan een duurzame relatie met de pers.- Affi ches worden opgestuurd naar publiek dat zich vrijwillig opgeeft om deze aan

hun raam te hangen.- Voor nieuwe inwoners wordt er een welkomstpakket samengesteld met Bib, cc en

district. Dit bevat 1 jaar gratis lidmaatschap bij de bib, een gratis voorstelling bij het cc en info over het district.

• Borgerhout

De Roma- De nieuwsbrief en de website van De Roma zullen meer uitgebouwd worden als

platform voor andere relevante partners uit de buurt.- In de inkomhal van De Roma zal een beter systeem worden voorzien voor fl yers en

affi ches van de directe partnerorganisaties.’t Werkhuys- ’t Werkhuys engageert zich voor een verdere implementatie van het communicatie-

plan dat in het najaar van 2009 werd vormgegeven.- In 2010 zal het project ‘Fans van ’t Werkhuys’ verder uitgebreid worden. Fans van

‘t Werkhuys zijn sympathisanten die een affi che voor hun raam hangen om ons activiteiten aanbod nog beter bekend te maken in de buurt.

Geï

nte

gree

rd A

ctie

plan

Lok

aal C

ult

uu

rbel

eid

Antw

erpe

n 2

010

89

• Deurne

- De communicatiestrategie van cultuurcentrum Deurne wordt herbekeken. Vanaf 2010 gaan we aan de slag met een nieuw en up to date communicatieplan. Hier-naast wordt éénmaal in de maand een actie gekoppeld aan een voorstelling, voor een meer specifi eke doelgroep, bijvoorbeeld voor onze buren.

- In 2010 is ook onze aparte verzendingsruimte in de kelder een feit. Hier bestaat vanaf dan de mogelijkheid om al het communicatiemateriaal te stockeren om er daarna effi ciënt mee aan de slag te gaan.

- We gaan voor meer ambassadeurs, zodat cultuurcentrum Deurne meer zichtbaar wordt in het straatbeeld.

- Naast de verschillende producties en projecten willen we het verhaal van cultuur-centrum Deurne meer in de kijker brengen. Niet alleen ons verhaal, maar het ver-haal van alle Deurnese, culturele partners wordt verteld in de eerste brochure van het lokale cultuurbeleid van district Deurne. Samen met district Deurne, ontmoe-tingscentrum den Tip en de bib van Deurne werken wij aan onze eerste gemeen-schappelijke brochure van voorjaar 2010.

• Ekeren

- Het cultuurcentrum geeft mee vorm aan een overkoepelende cultuuragenda die alle lokale culturele initiatieven oplijst, op initiatief van het district.

- Wij streven er naar om op een gediversifi eerde en fi jnmazige manier onze activi-teiten en het verhaal van het cultuurcentrum over te brengen naar een zo breed mogelijke doelgroep

• Hoboken

- In de loop van 2010 ontwikkelt het cultuurcentrum een globaal communicatieplan waarin rekening gehouden worden met de communicatieacties van de partners en het district. Het verhogen van de zichtbaarheid in het straatbeeld is hierin een be-langrijk aspect.

- In 2010 verdubbelt het cultuurcentrum het aantal over Hoboken verspreide ambas-sadeurs die de werking van het cultuurcentrum kunnen promoten.

• Merksem

- Cultuurcentrum Merksem plant een aantal gerichte (promo-)acties in delen van Merksem waar we relatief weinig klanten bereiken.

- We streven continu naar een verbetering van onze distributie (via al onze commu-nicatiekanalen) om zo de juiste boodschap bij de juiste persoon te krijgen. Ecologie (en dus doordacht drukwerk) is hierbij belangrijk.

- Cultuurcentrum Merksem streeft naar een gezamenlijke zomercommunicatie met alle culturele partners van Merksem (‘de Zomer van Merksem’).

Geï

nte

gree

rd A

ctie

plan

Lok

aal C

ult

uu

rbel

eid

Antw

erpe

n 2

010

90

• Wilrijk

- Dit is een Grote Uitdaging voor zowel De Kern als voor Wilrijk. Samen met de cul-tuurantenne en de communicatieverantwoordelijke van het district moeten we het aandurven om een inhoudelijke screening naar relevantie te maken voor àl het cul-turele drukwerk dat stedelijke instanties in Wilrijk.

Project: Verbeteren digitale communicatie

Alle aspecten van digitale communicatie - zoals de nieuwe websites voor de centra, de koppeling van SRO (ticketingsysteem) aan de cultuurdatabank en het inzetten op meer mensen die digitaal de nieuwsbrief bestellen en digitaal tickets bestellen - zullen door de centra verder worden uitgewerkt.

• Antwerpen

cc Luchtbal- Eindelijk heeft cc Luchtbal een website die overeenstemt met de huisstijl van haar

krant in 2009 opgestarte ‘Luchtpost’. coStA- CoStA gebruikt onder andere de digitale snelweg om zijn werking en aanbod ken-

baar te maken bij het grote publiek. Naast de nieuwsbrief van CCA verzenden we zelf mailings met weetjes en info voor inschrijvingen.

- Er wordt gewerkt naar een grotere aanwezigheid op websites van andere cultuur-huizen of verenigingen. Maar ook op seniorennet.be zijn we te vinden.

cc Link(eroever)- www.cclink.be wordt dé culturele onlinekalender van Linkeroever.co Nova- De website zal zoals de brochure activiteiten/projecten van verenigingen opnemen.- Er zal meer digitaal gecommuniceerd worden.

• Berchem

- De Antwerpse cultuurcentra ontwikkelen nieuwe websites tegen midden 2010 waarin ook rekening wordt gehouden met een geïntegreerd lokaal cultuurbeleid en -communicatie. Berchem zal in dit traject voortrekker zijn.

• Berendrecht-Zandvliet-Lillo

cc De Schelde- Bestaande sites over de drie polderdorpen worden gecontacteerd met de vraag naar

elkaar te kunnen verwijzen via linken.- cc De Schelde is actief aanwezig op Facebook en de site wordt ook vaker en sneller

geüpdate.- Er wordt actiever e-mailadressen verzameld om meer mensen te abonneren op de

nieuwsbrief.

Geï

nte

gree

rd A

ctie

plan

Lok

aal C

ult

uu

rbel

eid

Antw

erpe

n 2

010

91

• Borgerhout

De Roma- De Roma gaat actief op zoek naar nieuwe digitale klanten/bezoekers.- Onderzoek wordt gestart naar mogelijkheden voor effi ciënt gebruik van community-

websites voor informatie over concerten en voorstellingen.- De SRO mogelijkheid voor het beheer van e-mailnieuwsfl ashes zal operationeel zijn

en actief gebruikt worden.’t Werkhuys- In de eerste maanden van 2010 engageren we ons om een ontwerp voor een nieuws-

brief te maken die dan, wanneer operationeel, maandelijks zal verstuurd worden.- In 2009 werd een Facebookpagina ontwikkeld voor ’t Werkhuys deze wordt in 2010

verder uitgebreid.

• Deurne

- Direct marketing is meer dan ooit een prioriteit in het communicatiebeleid van cul-tuurcentrum Deurne. Het ticketingsysteem reikt ons verschillende tools aan waar-door we verschillende manieren kunnen uitdokteren om (potentiële) toeschouwers en buurtbewoners op de meest effi ciënte manier te bereiken en informeren.

• Ekeren

- In 2009 gebeurde het up-to-date houden van de website niet consequent, wat het meteen tot een hoofdprioriteit maakt voor 2010.

- Met een maandelijkse nieuwsbrief en aankondigingen via Facebook worden poten-tiële bezoekers kort op de bal op de hoogte gehouden.

• Hoboken

- Het cultuurcentrum wil dankzij vernieuwde websites nog meer en beter langs deze weg communiceren.

- Het cultuurcentrum zal ook andere digitale kanalen meer intensief gebruiken zoals facebook, e-fl yers, …

• Merksem

- cc Merksem zet verder in op direct mailing en verschuift doordacht maar doelge-richt de aandacht verder van communicatie in print naar digitale communicatie.

• Wilrijk

- Momenteel krijgen 8000 geïnteresseerden tweewekelijks de CCA-nieuwsbrief in hun mailbox. In 2010 ondergaat deze nieuwsbrief een vormelijke én inhoudelijke facelift (minder kalender, meer inhoud, meer verhaal). We wensen het ronde getal van 10.000 abonnees te bereiken.

Geï

nte

gree

rd A

ctie

plan

Lok

aal C

ult

uu

rbel

eid

Antw

erpe

n 2

010

92

Project: Op stedelijk niveau organiseren de cultuurcentra gezamenlijke

communicatie-acties, al dan niet in samenspraak met andere actoren

Het netwerk van de centra, al dan niet samen met andere partners van het lokale cul-tuurbeleid, zullen meer en meer gezamenlijk naar buiten treden op een aantal groot-stedelijke evenementen zoals Staat van de Stad, Studay, de Cultuurmarkt,…. Hiervoor zal geïnvesteerd worden in een mobiele infostand die ook door alle partners afzonderlijk kan worden ingezet voor lokale communicatie-acties.

Naast deze evenementiële acties, zullen de centra ook een aantal gezamenlijke gedrukte brochures uitbrengen. Naast de reeds bestaande scholenbrochure, wordt er onderzocht of dit ook voor o.a. jeugd (in samenspraak dan met HETPALEIS en Prospekta) zinvol is.

De cultuurcentra zullen ook bekijken wat de mogelijkheden zijn om binnen de huisstijl van de stad de vormgeving van de centra te stroomlijnen. Weliswaar met een behoud van eigenheid per centrum.

Gezamenlijke publicaties en aanwezigheid op evenementen met infostand:

- De scholenbrochure, gegevenskaartjes en tickethouders worden opnieuw uitgege-ven in 2009.

- De scholenwebsite wordt fors uitgebreid met scènefoto’s, logs, lesmappen, … .- Onthaalmedewerkers aanzetten om systematisch adresgegevens van (nieuwe) klan-

ten te vragen en in te voeren.- Bij projecten is de trekker van het project eindverantwoordelijke voor de communi-

catie-strategie.- Opstart van een gezamenlijke communicatie-actie voor kinderaanbod. In dit kader:

opstart overleg, enerzijds met HETPALEIS en Prospekta, anderzijds met LS en jeugd-verenigingen.

- De Antwerpse cultuurcentra nemen gezamenlijk deel aan Staat van de Stad, 50plus-beurs, Cultuurnacht, Cultuurmarkt en Studay.

4.1.6. Operationele doelstelling: Representatieve diversiteit in aanbod,

raden van bestuur, personeel en publiek

Project: Structureel overleg met doelgroepenpartners

Zoals hoger reeds aangehaald wordt de structurele samenwerking met Atlas en OCMW verdergezet. Naast deze twee koepelorganisaties zal dit ook moeten gebeuren met een aantal andere doelgroepenpartners binnen de stad zoals APGA, ….

Zeker in het kader van het participatiedecreet en de €2-pas wordt dit overleg belang-rijker.

Geï

nte

gree

rd A

ctie

plan

Lok

aal C

ult

uu

rbel

eid

Antw

erpe

n 2

010

93

• Antwerpen

cc Luchtbal- Door de sociaalgevoeligheid van de wijk Luchtbal is elk overleg met partners in de

wijk ook meteen een doelgroepenoverleg: steuntrekkers, kansarme kinderen en jongeren, allochtonen die taallessen volgen, senioren uit de dienstencentra… Deze groepen bepalen steeds rechtstreeks of onrechtstreeks de agenda van alle wijkacto-ren.

coStA- Een groot deel van het vormingsaanbod is gratis en dus laagdrempelig. - We werken voor tal van projecten samen met allochtone verenigingen en bereiken

zo verschillende nationaliteiten.- We treden in overleg met organisaties uit de buurt die werken met minderheids-

groepen, sociaal achtergestelden en kansarmen. Samen werken we een beleid en aanbod uit.

cc Link(eroever)- cc Link overlegt met doelgroepenpartners als Kids, de jeugddienst, het Afghaans

Cultureel Centrum, de buurtwerking uit de Rode School, het Link-overleg, bewo-nersgroepen (ALO, Linkeroever Leeft, ’t Linkeroevertje, HELO,…), het opvangcen-trum Rode Kruis, jeugdhuis den Tits, …

co Nova- Er is structurele samenwerking met Samenlevingsopbouw Antwerpen Stad team

Kiel, buurtsport Antwerpen, vzw Recht-Op en het Novaplatform. Deze partners bou-wen een werking uit vanuit Nova. Er is 5 wekelijks overleg met deze partners en er worden minstens 5 gezamenlijke activiteiten opgezet en 1 gemeenschapsvormend project

- Nova en vzw Recht-Op organiseren maandelijks gezamenlijk 3 cultuurcafés.- Er is 5 wekelijks overleg tussen de partners vzw Recht-Op, samenlevingsopbouw en

Buurtsport.- Nova organiseert in samenwerking met Dotkom computercursussen voor begin-

ners. Er wordt actief toegeleid vanuit verschillende organisaties zodat een mix van publiek gegarandeerd wordt (samenlevingsopbouw, Recht-Op, dienstencentra, open school,..)

- Nova en Recht-Op zetten gezamenlijk acties op naar potentiële gebruikers van €2-pas.

• Berchem

- In 2010 wordt bekeken op welke manier het cultuurcentrum inhoudelijke lijnen verder kan uittekenen met buurtcentrum Posthof en met Vormingplus. Dit in het kader van de sociaal-artistieke werking van Posthof en de inhoudelijke synergie die zich rond bv. Punt Studio (het multimediale project van Vormingplus) zou kunnen ontwikkelen.

• Berendrecht-Zandvliet-Lillo

cc De Schelde- Overleg met het dienstencentrum en het RVT blijft een agendapunt. - Met de jeugddienst wordt intensief samengewerkt.

Geï

nte

gree

rd A

ctie

plan

Lok

aal C

ult

uu

rbel

eid

Antw

erpe

n 2

010

94

• Borgerhout

De Roma- Zoals al blijkt uit de reeds genoemde actiepunten: De Roma heeft een uitgebreid

netwerk van (bevoorrechte) partners waarmee op geregelde tijdstippen persoonlijk contact wordt onderhouden. Deze overlegmomenten situeren zich enerzijds rond de programmering, en anderzijds rond speciale afspraken met doelpublieken (toe-gankelijkheid, toeleiding, doelgroepcommunicatie, speciale actieprijzen etc…) en/of rond concrete vragen of activiteiten.

’t Werkhuys- Er is een structurele samenwerking tussen vzw Recht-op, Bibliotheek Vredegerecht,

De Roma en ’t Werkhuys voor de organisatie van het maandelijkse literair café. Om de 3 maanden komen alle partners bijeen om de volgende edities voor te bereiden.

- ’t Werkhuys werkt met vzw Recht-op verschillende projecten uit onder andere de klantenkaart van de Volxkeuken en het leesbevorderingsproject ‘Uit liefde voor de letter’.

- Op geregelde tijdstippen wordt er persoonlijk contact opgenomen met doelgroe-penpartners o.a. Recht-Op vzw, Ontwikkelingssamenwerking Stad Antwerpen, Wijk-gezondheidscentrum ’t Spoor, De 3 Pleintjes, Samenlevings Opbouw,…dit steeds in functie van samenwerkingsprojecten.

• Deurne

- Vertegenwoordiging van Samenlevingsopbouw als deskundige in de RVB van het cultuurcentrum.

- Vertegenwoordiging van een medewerker van het cultuurcentrum in het dagelijks bestuur van de jeugdraad.

- Op regelmatige basis volgt een medewerker van het cultuurcentrum de vergaderin-gen van de seniorenraad en de commissie activiteiten van de seniorenraad.

• Ekeren

- In 2009 werden de lokale doelgroepenpartners in kaart gebracht. De intensiteit in overleg wordt in 2010 opgevoerd.

• Hoboken

- Het cultuurcentrum bouwt aan een overleg met diverse doelgroepenpartners in het district. Met sommige van die doelgroepen moeten nog de nodige verkennende gesprekken worden opgestart.

• Merksem

- Cultuurcentrum Merksem neemt deel aan het maandelijks overleg met de diensten-centra en het RVT van Merksem en Luchtbal.

- Cultuurcentrum Merksem organiseert regelmatig overleg met het jongerencen-trum, de jeugddienst en Merksemse scholen.

Geï

nte

gree

rd A

ctie

plan

Lok

aal C

ult

uu

rbel

eid

Antw

erpe

n 2

010

95

- Cultuurcentrum Merksem organiseert een regelmatig overleg met seniorenraad (o.a. rond gezamenlijk georganiseerde voorstellingen en de 55+ event cheque van het district Merksem).

- Cultuurcentrum Merksem werkt verder aan het bevorderen van de toegankelijkheid van producties voor doven en slechthorenden, o.a. door de ringleiding en de com-municatie die daarbij hoort.

• Wilrijk

- De Kern wenst het aandeel van 2 €-pas gebruikers naar algemeen publieksbereik in z’n totale ticket-omzet te verdriedubbelen in 2010. Een door onszelf gecoördineerd overleg met de sociale centra van Kiel, Hoboken en Wilrijk moet daartoe leiden. Daarnaast maken we geld vrij voor extra toeleidingsmomenten, en blijven we inzet-ten op onze samenwerking met Recht-Op en Samenlevingsopbouw.

Project: Diversiteit in aanbod/werking

Diversiteit in de werking wordt in de komende periode een belangrijk werkpunt voor alle centra. Het feit dat de centra zich minder gaan focussen op de loutere programmering van activiteiten, maar meer door samenwerkingen hun werking richting gaan geven, kan een belangrijke bijdrage zijn tot het diverser maken van het aanbod. Daarnaast blijft een meer gediversifi eerd aanbod ook een middel om tot een andere participatie te komen.

• Antwerpen

cc Luchtbal- Nederlandse taalles aan allochtone vrouwen vanuit de parochie wordt opgenomen

in eigen aanbod.- Elke donderdagochtend komen vrouwen van verschillende etnische origines bijeen

in de foyer om vrijuit te praten over al hetgeen hen bezig houdt.coStA- Het globale aanbod van coStA is bewust laagdrempelig en toegankelijk voor ieder-

een. Onze wijk huisvest een waaier aan nationaliteiten en verschillende sociale klassen.

- Op de culturenmarkt komen zoveel mogelijk verschillende culturen aan bod. - Het centrum betrekt allochtonen in het opmaken van de reguliere programmatie.cc Link(eroever)- Het project rond Urban art dat cc Link samen met Liefhebber en Trix organiseert,

richt zich op de jongeren uit het Europark en ambieert hierbij een aanzienlijk bereik van allochtone jongeren.

- cc link organiseert in overleg met dienstencentra Ter Welen en Top Hat een activi-teit voor de Linkeroeverse senior.

- cc Link werkt met het WK Antwerpen-project rond identiteit en etnisch/nationale diversiteit.

Geï

nte

gree

rd A

ctie

plan

Lok

aal C

ult

uu

rbel

eid

Antw

erpe

n 2

010

96

- Dara@home is een voorstelling over de problematiek van asielzoekers en vluchte-lingen en richt zich op jongeren en de vaak allochtone, (kans)arme bewoners van de sociale huisvestingstorens.

co Nova- Open school is vaste huurder in Nova. Voor minstens 1 activiteit (sinterklaasfeest)

is er samenwerking. - Nova organiseert in samenwerking met vzw Recht-Op maandelijks 3 cultuurcafés. Er

is overleg rond programmering; promotie en techniek wordt gedragen door het OC, toeleiding van mensen in armoede door Recht-Op. Het Cultuurcafé op donderdag-avond is de ontmoetingsplek voor de deelnemers van ‘Een paar apart’. Een metho-diek waarbij het netwerk van mensen in armoede uitgebreid wordt met mensen die niet in armoede leven. Deelnemers gaan in duo (arm en niet-arm) op culturele uitstap. Het cultuurcafé is naast de ontmoetingsplek voor ‘Een paar apart’ ook een gratis aanbod voor de buurt.

- Voor de betalende culturele programmering wordt er voor toeleiding gezorgd door vzw Recht-Op. Er is doorstroming van publiek van de verschillende partners in huis.

- Er wordt een in samenwerking met recht-Op een ‘cursus’ uitgewerkt rond literatuur. - Er is samenwerking/regelmatig overleg met Samenlevingsopbouw en vzw Recht-Op

om de programmering van Nova uit te werken en waar mogelijk wordt er samenge-werkt om de programmering meer divers te maken.

- Er wordt overleg opgestart met Kids rond een gezamenlijke programmatie en orga-nisatie.

• Berchem

- WK Berchem wordt voor de publiekswerking een tool om de verschillende gemeen-schappen in Berchem beter te leren kennen. In de tweede helft van 2010 worden er culturele activiteiten opgestart voor en door minstens 2 aan het aanbod niet of weinig participerende doelgroepen.

• Berendrecht-Zandvliet-Lillo

cc De Schelde- Cultuurcentrum De Schelde gaat samenwerkingen aan met lokale diensten (o.a.

jeugddienst), raden (o.a. seniorenraad) en verenigingen om samen activiteiten te organiseren.

- De problematiek rond asielzoekers wordt aangekaart tijdens een fototentoonstel-ling met een positieve invalshoek.

- De 2 euro pas moet beter gepromoot worden in het district.

• Borgerhout

De Roma- De Roma heeft al een zeer brede spreiding, zowel tussen dag- en avondvoorstellin-

gen, en een zeer gevarieerd aanbod naar uiteenlopende doelgroepen.- Voortzetting sinds 2009 van de vergroting van het aanbod aan theater, dans en circus.- Voortzetting van een hele reeks speciale evenementen die ook buurtgericht en ge-

meenschapsvormend zijn zoals kinderrommelmarkt, weggeefbeurs etc.

Geï

nte

gree

rd A

ctie

plan

Lok

aal C

ult

uu

rbel

eid

Antw

erpe

n 2

010

97

’t Werkhuys- Door de uitgebreide receptieve werking ontvangen wij mensen verschillende ori-

gine in ’t Werkhuys enkele voorbeelden hiervan zijn; Russische, Armeense, Turkse, Marokkaanse, verscheidene mensen van Afrikaanse origine,… Ook ‘t Kaffee zorgt er mee voor dat bezoekers van verschillende sociale klassen en leeftijden hun weg vinden naar ’t Werkhuys.

- Mensen in armoede kunnen via vzw Recht-op een klantenkaart bekomen waardoor ze aan € 3 kunnen deelnemen aan de Volxkeuken. Deze kaart geeft de houder ook het recht een aantal courante dranken aan €1 aan te kopen.

• Deurne

- Wereldmuziek en humorvoorstellingen uit verschillende culturen dragen bij tot een divers profi el voor het cultuurcentrum aan de kant van de aanbodzijde.

- Met het project Vila Cabral roepen 11.11.11. en cultuurcentrum Deurne verenigin-gen en organisatoren op hun activiteiten een ‘zuiders’ tintje te geven.

- De senior in Deurne kan bij ons de vruchten plukken van een volgehouden en wel-doordacht doelgroepenbeleid. Activiteiten zoals de matineeconcerten, vormings-momenten en de namiddagconcerten in het Rivierenhof kennen een groeiend suc-ces dat we ook in 2010 verder tot ontwikkeling willen laten komen.

• Ekeren

- Zoals eerder aangegeven, werkt het cultuurcentrum bij elk project samen met lo-kale partners waardoor de diversiteit verzekerd is.

• Hoboken

- Het cultuurcentrum blijft op zoek naar samenwerking met allochtone sleutelfi guren in het district.

- Het cultuurcentrum wil minstens één activiteit laten doorgaan die door een alloch-tone programmator inhoudelijk wordt ingevuld.

- In 2010 blijft het cultuurcentrum samenwerken en projecten ontwikkelen met dien-stencentra (senioren), Novonov, KIDS en jeugdhuis Joh (jongeren), jeugddienst, jeugdverenigingen, pleinontwikkeling (kinderen) en sportverenigingen

• Merksem

- Wat het cultuurcentrum neerpoot moet ook deze keer een afspiegeling zijn van het echte Merksem. Van mannen en vrouwen, van jong en oud, van Antwerpenaar, Merksemnaar of van ergens anders, van kunstenaar of cultuurliefhebber. Een aan-bod dat zo divers is als Merksem zelf dus. Met die attitude slaan we aan het pro-grammeren, gaan we overleg aan, verhuren we onze zalen en praten we met ons publiek.

Geï

nte

gree

rd A

ctie

plan

Lok

aal C

ult

uu

rbel

eid

Antw

erpe

n 2

010

98

• Wilrijk

- We zijn er niet in geslaagd om het project ‘Peterschap van een cultureel diverse or-ganisatie’ in 2009 te realiseren. In 2010 wil De Kern, samen met andere Antwerpse cultuurcentra, alsnog dit project van de grond krijgen.

- Net als in 2009 maken we, op een ogenschijnlijk onopvallende manier, in onze regu-liere programmatie plaats voor culturele diversiteit. De raï-pop van Rachid Kasmi, de klezmer van Le Trio Peru en Myriam Fuchs, de afrobeats van Brazzaville,: op dat ingeslagen pad gaan we verder.

- Het project Kruispunt van Culturen wordt voor het eerst opgenomen in de program-matie van De Kern, terwijl ook het district Wilrijk deze cultuurstraten-avant la lettre blijft ondersteunen.

Project: Diversiteit in publiek

Parallel aan deze aanbodzijde zetten de cultuurcentra ook in op het verlagen van de drempels. Ondermeer door prijsverlagingen en inhoudelijke samenwerking met doel-groeppartners. Het invoeren van de € 2-passen is hiervan alvast een goed voorbeeld. Alle centra zetten hun integrale aanbod open voor OCMW-klanten. Zij kunnen aan alle voorstellingen participeren voor de symbolische prijs van € 2. In 2010 wordt deze pas vervangen door een A-kaart.

Publieksdiversiteit bekomen doe je echter niet alleen doormiddel van een ander aanbod. Zo zijn de centra ook overtuigd dat op het vlak van creatie meer en meer verschillende mensen deel kunnen uitmaken van het cultuuraanbod in deze stad.

Om de toegankelijkheid voor slechthorenden te verbeteren, werden in 2009 over het hele netwerk ringleidingen geplaatst. In 2010 zal ccA dit creatief promoten om zo deze nieuwe doelgroep aan te spreken.

• Antwerpen

cc Luchtbal- cc Luchtbal mikt in haar programmatie steeds op een mix van lokaal publiek (Lucht-

bal, Merksem, Ekeren) en bovenlokaal publiek (stedelijk). - Allochtonen worden steeds beter bediend via eigen programmatie, actief-receptieve

samenwerking, vrijwilligerswerking en verhuringen. coStA- Wij bereiken een divers publiek met de buurtgebonden activiteiten. In de toekomst

zullen deze meer vorm gegeven worden door bewoners zelf.- De actief receptieve werking van het centrum leidt tot een grote participatie en

diversiteit van organisatoren en publiek.cc Link(eroever)- Seniorenvoorstelling in de dienstencentra.- cc Link speelt bewust met de dualiteit van Linkeroever. Aan de ene kant werken

met en voor een gegoed middenklassenpubliek van vaak oudere autochtonen (die vaak het meest voor de hand liggende cc-publiek zijn) en een georganiseerd vereni-gingsleven/middenveld en aan de andere kant richten we ons met (socio-)artistieke

Geï

nte

gree

rd A

ctie

plan

Lok

aal C

ult

uu

rbel

eid

Antw

erpe

n 2

010

99

intensieve projecten op het Europark met een voornamelijk (kans)arme allochtone bevolking van sociale huurders. Waar mogelijk vermengen we deze twee publieken zodat de werking van cc Link even divers is als Linkeroever zelf.

co Nova- Door het zeer verscheiden aanbod van Nova en zijn partners bereikt Nova een zeer

divers publiek. De lees- en pc hoek zijn zeer laagdrempelig en een geschikte ingang om het bredere aanbod van Nova te leren kennen.

- Nova en Recht-Op zetten acties op naar gebruikers van de 2 € pas

• Berchem

- Het cultuurcentrum Berchem weet zich – zij het nog niet maximaal – verzekerd van een diversiteit in publiek doormiddel van de structurele samenwerking die het aan-ging met partners als Moussem en het Durga-fi lmfestival. In 2010 zal in samenwer-king met beide partners een actieplan opgesteld worden over hoe we de momenta-ne opstoot van publieksmix structureel verder kunnen uitbouwen in onze werking.

• Berendrecht-Zandvliet-Lillo

cc De Schelde- cc De Schelde gaat in 2010 trachten om publiek van over de landsgrens aan te trek-

ken.- Ook naar jongeren zullen we meer wervende acties ondernemen.

• Borgerhout

De Roma- Niettegenstaande er al een breed en divers publiek deelneemt (wat één van de

sterke punten van De Roma is), blijft de deelname van allochtone inwoners een heikel punt. Op dit vlak zal getracht worden, o.a. door een expliciete oproep tot (vernieuwde) samenwerking met de lokale allochtonenverenigingen, om een be-tere publieksopkomst te genereren.

- Daarnaast is er de voorzetting van enkele recentere vernieuwingen (ringleiding voor gehoorgestoorden) en publiekssystemen zoals de 2 € - pas, waarop De Roma volop blijft inzetten.

’t Werkhuys- ’t Werkhuys hanteert een democratische prijzen politiek. - Bezoekers van ’t Werkhuys krijgen inspraak en participatie in de werking van het

huis dankzij de voortdurende actieve aanwezigheid van de stafmedewerkers.- Open school blijft een vaste huurder in ’t Werkhuys. Dagelijks ontvangen wij een

groep van een veertigtal allochtone vrouwen.- De receptieve werking van ’t Werkhuys geeft een grote verscheidenheid aan natio-

naliteiten. Ongeveer de helft van alle verhuringen is aan een groepering, vereni-ging of persoon van allochtone afkomst.

Geï

nte

gree

rd A

ctie

plan

Lok

aal C

ult

uu

rbel

eid

Antw

erpe

n 2

010

100

• Deurne

- In samenwerking met Samenlevingsopbouw gaan we actief op zoek naar mensen uit de laagste inkomensgroepen om hen deel te laten nemen aan activiteiten van het cultuurcentrum.

- In samenwerking met Samenlevingsopbouw Deurne noord hebben we de afgelopen twee jaar een goede band opgebouwd met allochtone vrouwen uit de buurt van zaal Rix door activiteiten zoals fi lmnamiddagen en ‘De Fietsvriendinnen’. Deze band zal in 2010 verder verstevigd worden door middel van soortgelijke activiteiten die al dan niet in een nieuw kleedje de drempel naar deze voor de doelgroep geografi sch interessante locatie.

- Eénmaal in de maand lichten we een voorstelling op uit ons programma en koppe-len daar een speciale actie aan gericht op verschillende specifi eke doelgroepen.

• Ekeren

- In de samenstelling van het aanbod wordt er opnieuw naar gestreefd om een staal-kaart aan te bieden aan alle bewoners van het district.

• Hoboken

- Het cultuurcentrum werkt aan publieksverbreding door straat- en circustheater een belangrijke plaats te laten innemen doorheen het programma. Deze laagdrempe-lige kunstvorm die taal noch cultuurgebonden is, spreekt een zeer divers publiek aan.

- Daarnaast zoekt het cultuurcentrum aansluiting bij een divers publiek door het aan-spreken van sleutelfi guren allochtone gemeenschap, een allochtone programmator, samenwerking met de dienstencentra en met jeugd, kinder- en sportverenigingen.

• Merksem

- Wat het cultuurcentrum in 2010 neerpoot, moet ook deze keer een afspiegeling zijn van het echte Merksem. Van mannen en vrouwen, van jong en oud, van Antwerpe-naar, Merksemnaar of van ergens anders, van kunstenaar of cultuurliefhebber.

• Wilrijk

- Het aanbod en de werking van cc De Kern is de laatste jaren meer en meer afgestemd op een doorsnee Wilrijks publiek. Daar waar we vroeger te vaak met verschillende onderdelen van onze programmatie op eenzelfde segment mikten, is de variatie in ons publieksbereik momenteel onwaarschijnlijk. Op dezelfde dagen krijgen we seni-oren over de vloer die naar een middagfi lm komen kijken, als 15-jarige postrockers en emo-punks die een Unleashed-concert meepikken.

Geï

nte

gree

rd A

ctie

plan

Lok

aal C

ult

uu

rbel

eid

Antw

erpe

n 2

010

101

Project: Diversiteit in personeel

Dat dit voor heel de stad Antwerpen een aandachtspunt is, blijkt uit de vele doelstel-lingen die door alle bedrijfseenheden werden geformuleerd. De centra willen hier ac-tief een rol spelen om het personeelsbestand te diversifi ëren. Het continueren van het Cordoba-project is daarvan het beste voorbeeld. In 2006 werd de eerste werving gedaan voor cordobamedewerkers, wat concreet betekent dat er toen drie allochtone stafme-dewerkers binnen de centra werken. De stad biedt hen de mogelijkheid om deeltijds te werken en deeltijds te leren, om zo hun masterdiploma te halen. Een waardevol project! Naast cordoba kan het ijveren bij PM voor het criterium van aanwerving ‘gelijkgesteld door ervaring’ ook een ruimte voor meer diversiteit creëren. In 2009 studeren de eerste cordoba’s af en was er een mogelijkheid om nieuwe instroom te realiseren. Gezien de besparingen in de stad wordt dit project tijdelijk stilgezet. In 2010 wordt onderzocht hoe we de draad weer kunnen opnemen.

• Borgerhout

De Roma- Mindervaliden en mensen met een verstandelijke beperking worden mee ingescha-

keld in de vrijwilligerswerking, meestal in samenwerkingsverbanden met hun scho-len of dagcentra.

- De stages via Syntra – middenstandsopleiding en Sabatini opleiding (deSingel) – zorgen voor een instroom van een meer divers samengestelde groep technische en productionele medewerkers.

- Stagiairs uit het secundair beroepsonderwijs zorgen sinds 2008 voor ticketbalieme-dewerkers van allochtone afkomst.

- Via het PWA systeem worden ook kleinere professionele opdrachten toevertrouwd aan langdurig werklozen.

- Bij heel wat andere opdrachten in De Roma worden projectmedewerkers van al-lochtone afkomst ingeschakeld: via Levanto – Vitamine W voor onderhoudswerk, via Kopspel voor technische realisaties in de zaal etc.

’t Werkhuys- Voor de uitbating van ’t kaffee en het onderhoud van ’t kaffee werken we samen

met de organisatie Groep Intro. Wekelijks komt er een onderhoudsploeg die de schoonmaak van ’t kaffee op zich neemt en dagelijks hebben we een medewerker die instaat voor de werking van de keuken.

- Doordat de keuken goed draait beroepen we ons op studenten vanuit de organisatie Brugprojecten. Twee deeltijdse studenten zullen de keuken doorheen het jaar mee ondersteunen.

Project: Diversiteit in raden van bestuur

Ook de beheersorganen dienen een weerspiegeling te zijn van de diversiteit die binnen wijk/district/stad aanwezig is. Enerzijds willen de centra daarom bekijken wie er van-uit het Antena-project of het Antwerpse Rhizomenproject kan participeren. Daarnaast werd de diversiteitverplichting mee opgenomen in de nieuwe samenwerkingsovereen-komsten tussen vzw’s lokaal cultuurbeleid en de stad.

Geï

nte

gree

rd A

ctie

plan

Lok

aal C

ult

uu

rbel

eid

Antw

erpe

n 2

010

102

4.1.7. Operationele doelstelling: Hervormen raden van bestuur cultuur-

centra naar vzw’s lokaal cultuurbeleid

In 2010 zullen, na de oprichting van de vzw lokaal cultuurbeleid in Borgerhout, de vzw’s lokaal cultuurbeleid in alle districten een feit zijn. Daarnaast worden er voor de ont-moetingscentra stuurgroepen opgericht.

4.1.8. Operationele doelstelling: Organiseren van een effi ciënte en ef-

fectieve ondersteuning voor de ontwikkeling van het eigen programma

en de werking van de centra

De cultuurcentra zijn samen één netwerk. Het veranderingstraject dat de centra de voorbije jaren doorliepen, resulteerde in het effectief detecteren van de noden van de centra. Duidelijk was dat enerzijds de centra behoefte hadden aan meer overleg, an-derzijds was er in tegenstelling tot musea en bibliotheken slechts een zeer beperkte koepelondersteuning. Het overlegteam van de cultuurcentra zorgt niet alleen voor een concrete begeleiding en ondersteuning van de centra, maar zorgt ook voor de concrete realisatie van een aantal van de hoger opgesomde operationele doelstellingen zoals o.a. een goede interne communicatie, een transparanter fi nancieel beleid, een optima-lisatie van het verhuurbeleid,…. Vanaf 2010 wordt de uitdaging om de integratie verder te zetten naar de andere actoren van het lokaal cultuurbeleid.

Geï

nte

gree

rd A

ctie

plan

Lok

aal C

ult

uu

rbel

eid

Antw

erpe

n 2

010

103

Geï

nte

gree

rd A

ctie

plan

Lok

aal C

ult

uu

rbel

eid

Antw

erpe

n 2

010

104

Geï

nte

gree

rd A

ctie

plan

Lok

aal C

ult

uu

rbel

eid

Antw

erpe

n 2

010

105

Hoofdstuk 4Actieplan cultuur District

1. Het districtsplanIn 2007 werd er in elk district een geïntegreerd cultuurbeleidsplan opgesteld.Op initiatief van het district, engageerden de verschillende partners zich om over the-ma’s als participatie, spreiding, creatie, gemeenschapsvorming, diversiteit en zorg voor erfgoed samen na te denken in termen van te realiseren doelstellingen.

Het was een eerste belangrijke stap in de richting van een effectieve geïntegreerde werking die er vooral op gericht was om de doelstellingen van elk van de partners op mekaar af te stemmen. De opmaak van het beleidsplan voor het district was in 2007 voor de deelnemers van de bibliotheken en cultuurcentra nog een parallel proces aan het opstellen van het eigen beleidsplan.

Het resultaat, de 9 districtsplannen, werd opgenomen in het stedelijke cultuurbeleids-plan. Elk districtsplan geeft aan op welke manier het stedelijke cultuurbeleid zal veran-kerd worden, hoe het stedelijk beleid zal vorm krijgen in het eigen district.Net als de bibliotheken en de cultuurcentra werken ook de districten aan de realisatie van een centrale stedelijke doelstelling rond toegankelijkheid van het cultuurgebeuren voor iedere Antwerpenaar.

“Cultuur in Antwerpen is – een recht – van iedereen”, zo luidt de aanhef van de stra-tegische doelstelling van het lokaal cultuurbeleid. Daar waar de bibliotheken en cul-tuurcentra verantwoordelijk zijn voor het maximaal toegankelijk maken van de hun toe-vertrouwde voorzieningen zullen de districten er zich vooral op toeleggen om op hun grondgebied te zorgen voor een betere toegankelijkheid, communicatie en spreiding van culturele activiteiten.

Anders dan de stedelijke partners werken de districten (nog) niet vanuit één gemeen-schappelijk operationeel kader, maar formuleert elk district zijn eigen doelstellingen en acties rond de gemeenschappelijke thema’s: participatie en competentie, creatie en spreiding, gemeenschapsvorming en diversiteit.

Om die reden heeft elk district nu ook zijn eigen actieplan, gebaseerd op de doelstel-lingen van het districtsbeleidsplan. We geven in dit hoofdstuk een korte samenvatting van het actieplan per district. Zo wordt duidelijk welke accenten er, naast de gemeen-schappelijke acties die in hoofdstuk 1 van dit actieplan uitgebreid aan bod komen, nog door elk district gelegd worden.

Geï

nte

gree

rd A

ctie

plan

Lok

aal C

ult

uu

rbel

eid

Antw

erpe

n 2

010

106

2. Samenvatting van de actieplannen per district

2.1. Nagestreefde doelstelling : In Antwerpen is het lokaal cultuurbe-

leid verankerd in de districten

In Antwerpen is het lokaal cultuurbeleid verankerd in de districten. Dit veronderstelt een grotere wederzijdse betrokkenheid tussen stad en districten. Bovendien zorgt een sterke verankering voor een breder draagvlak, door een beleid te voeren dat dichter bij de bewoners staat. Een samenhangend participatiebeleid zorgt ervoor dat iedereen - jong of oud, arm of rijk, nieuwkomer of sinjoor - dat iedereen de kans krijgt om deel te hebben aan het cultuurgebeuren in Antwerpen.

• Antwerpen

1) De uitbouw van een ruim en divers aanbod van kwalitatieve lokale culturele acti-viteiten in het hele district.

- Districtstoelage voor gemeenschapsvormende culturele projecten en buurtfeesten - Scholenproject Antwerpen Noord - Project MartHa!tentatief op het De Coninckplein- Balanceren in de lucht: Vliegerhappening- Bad van Marie: theatervoorstelling op Sint-Andries- Straatlaweit- Liefhebber Kunstenfestival!- Cultuurmaand Liefhebber- Theater in uw Buurt- Open Ateliers- Variabele projecten- Kunst & Vliegwerk- District Antwerpen Feest!: Feest van de Vlaamse Gemeenschap- Bevrijdingsfeesten- Cultuurantenne als aanspreekpunt- KunstenNoord.net- Studay

2) De ontmoeting en creatie bevorderen door een beter gespreide infrastructuur.Samenwerking met cc Link op Linkeroever.Een culturele ontmoetingsruimte voor de wijk – buurtfoyer Stadspark. Een culturele ontmoetingsruimte voor de buurt – Provinciestraat.

3) Het valoriseren en stimuleren van het werk van verenigingen en vrijwilligers.Convenant met Rataplan/Roma. Logistieke ondersteuning.Cultuurpromotie: cultuurkalender Antwerpenaar en UiTdatabank.Cultuurpromotie: Oeverkrant.

Geï

nte

gree

rd A

ctie

plan

Lok

aal C

ult

uu

rbel

eid

Antw

erpe

n 2

010

107

4) Het stimuleren van diversiteit in de lokale culturele werking.Hiwaar - een artistiek diversiteitsproject voor het Noord.Ondersteuning interculturele evenementen: Boulevard Amandla.Ondersteuning interculturele evenementen: Bazaar, Sultan der Maanden en Maan-feest.

5) Het stimuleren van een dynamische werking van de adviesraad.Werking Cultuurraad.

6) Publieke ruimte maximaal inzetten als platform voor cultuurcreatie en gemeen-schapsvormende activiteiten.

Cultuur in het districtshuis.Overzichtsfunctie evenementen lokale pleintjes.Lambermontmartre.Markt van Morgen.

• Berchem

1) Initiatieven rond kunst en cultuur worden met, voor en door de Berchemnaars genomen en weerspiegelen de diversiteit van de bewoners.

Passieklap, Belgische fi lmdagen, Mensenmozaïek, Berchemse kunstenaars.Ondersteuningsbeleid via subsidies versterken.Infomoment voor scholen over aanbod van het lokale cultuurbeleid.Cultuurstraten.Vrijwilligersfeest op 6 maart 2010.

2) Tegen 2013 zijn er acties ondernomen om de culturele competentie te verhogen zodat zoveel mogelijk inwoners van Berchem van kunst en cultuur kunnen genie-ten.

Netwerk Ontmoetingsruimte.Het project Warmte, in samenwerking met cultuurcentrum en Posthof.

3) Tegen 2013 biedt het lokale cultuurbeleid aan meer kunstenbeoefenaars de mo-gelijkheid om in een toegankelijke infrastructuur werk te maken en te presente-ren.

Opening repetitieruimtes op het Frans Van Hombeeckplein. De jeugddienst neemt het beheer op zich.Berchem On Tour.Netwerk Ontmoetingsruimte zorgt voor een aanbod van infrastructuur in de verschil-lende wijken in het district. Er wordt gewerkt met sleuteldragers.In samenwerking met Theatercentrum De Vrede, Koer en Jardin, een project tijdens het Liefhebber Kunstenfestival.

4) Er worden bruggen gebouwd tussen gevestigde kunstenaars, professionele kun-stenaars en liefhebbers, zodat Berchem een plek wordt waar kunst in haar meest uiteenlopende verschijningsvormen thuis is.

Tentoonstelling Berchemse kunstenaars in kunst- en veilinghuis Campo & Campo.Koer en Jardin, tijdens het Liefhebber Kunstenfestival.

Geï

nte

gree

rd A

ctie

plan

Lok

aal C

ult

uu

rbel

eid

Antw

erpe

n 2

010

108

5) Tegen 2013 is er een betere samenwerking tussen professionele en niet-professio-nele erfgoedactoren, zodat het draagvlak voor en de betrokkenheid op het lokale erfgoed versterkt en de expertise verhoogd is.

Waar naartoe met het BEST?Het beheer van DICE (Digitale Inventarisatie Cultureel Erfgoed) wordt overgedragen aan het district in 2010.

6) Het roerend en onroerend erfgoed wordt op een levendige en laagdrempelige manier ontsloten zodat zoveel mogelijk Berchemnaars kunnen genieten van het erfgoed en via erfgoed de kans krijgen om na te denken over zichzelf en hun om-geving in het verleden, heden en toekomst.

Geïntegreerde communicatie rond Erfgoeddag en Open Monumentendag.De Merodefeesten.

7) Tegen 2013 weerspiegelen de beheerraden van de Berchemse instellingen en de adviesraden van het district, het programma van de verschillende culturele spe-lers en het publieksbereik van de lokale activiteiten de diversiteit van de Ber-chemse bevolking.

Mensenmozaiek, een fi lmproject van Mohamed Ihkan.Een geïntegreerd communicatieplan lokaal cultuurbeleid voor het district, in samen-werking met vzw lokaal cultuurbeleid. Berchem Bruist.

8) Via kort- of langlopende culturele initiatieven worden ervaringen rond gemeen-schappelijke plekken en gebeurtenissen door meer mensen gedeeld zodat Ber-chem een district wordt waar inwoners en bezoekers zich verbonden voelen met elkaar.

In 2010 wordt Berchem Kerst gevierd in het Nieuw Kwartier.Medewerking aan Muziek in de Wijk, samen met ccBe en jeugdcentrum.WK Berchem.Nieuwjaarsconcert en 11 juliviering krijgen een eigentijdse invulling geven.

9) Voor culturele activiteiten wordt extra aandacht besteed aan toetsing en overleg met buurdistricten, stedelijke instellingen en partners, zodat deze activiteiten in-gebed zijn in een grootstedelijke culturele praktijk.

Het cultuuroverleg en het Vrijwilligersfeest, de Jeugdboekenweek en de Cultuurmaand.

• Berendrecht-Zandvliet-Lillo

1) Participatie en spreidingSamenwerking met OCMW rond kansengroepen.Uitwerken en updaten van de districtswebsite en de cultuurdatabank.Voortzetting van de elektronische nieuwsbrief Kiosk.Uitbouwen van een elektronisch adressenbestand van aan cultuur geïnteresseerde be-woners.Communicatie in aanliggende Belgische en Nederlandse gemeenten.

Geï

nte

gree

rd A

ctie

plan

Lok

aal C

ult

uu

rbel

eid

Antw

erpe

n 2

010

109

2) Competentie en creatie.Het districtshuis als platform voor verenigingen en kunstenaars.Herbestemming oud gemeentehuis als erfgoedhub.

3) Zorg voor erfgoed.Uitwerking deelname watererfgoedmanifest.Het aanwezige erfgoed wordt ingezet als cultuurtoeristische troef.- Een toeristische route in Berendrecht.- Erfgoedproject rond bloembolkwekers.

4) Diversiteit.Diversiteit wordt een constant aandachtspunt.- In het najaar van 2010 wordt een culturele activiteit georganiseerd met aandacht

voor een specifi eke functiebeperking.

5) Gemeenschapsvorming.- Subsidies, uitlenen van materialen, inhoudelijke ondersteuning.- Organiseren van een culturele activiteit samen met de cultuurraad.- De Uitdatabank kan gebruikt worden door de verenigingen.

6) Cultuur binnen een grootstedelijke context.De samenwerkingsverbanden met bovenlokale partners worden verduidelijkt, versterkt en uitgebouwd tot gelijkwaardige partnerschappen:- februari cultuurmaand,- cultuurstraten,- kunstenfestival Liefhebber,- Muziek in de Wijk (met talentenjacht),- medewerking aan Kunst in de haven (Middelheim).

• Borgerhout

1) Cultuurcommunicatie.Vrijetijdsgids. Website borgerhout.be. Activiteitenkalender in de Nieuwe Antwerpenaar.

2) Cultuuroverleg.Samenwerking met de cultuurraad. Onderzoek naar diversiteit in functie van een meer doelgerichte communicatie.

3) Cultuurinfrastructuur.Infrastructuurfonds, district ondersteunt bibliotheekwerking. Actief op zoek gaan naar invulling Reuzenhuis, dat te koop staat.

4) Cultuursubsidies.Werkingstoelagen voor verenigingen en projectsubsidies.Projectsubsidies (gemeenschapsvorming, interculturaliteit, blinde vlekken, diversiteit).Extra ondersteuning straat-, plein-, buurt en wijkfeesten.

Geï

nte

gree

rd A

ctie

plan

Lok

aal C

ult

uu

rbel

eid

Antw

erpe

n 2

010

110

5) Cultuurprojecten.Organiseren van infomomenten rond ondersteuning door district.Septemberfeesten; buurtfeest in het districtshuis.Borgerhart 2010; Sprookjeskasteel; De Salons; Cultuurmaand Borgerhout (december); Bekoorlijk@Borgerhout; Liefhebber Kunstenfestival; Reuzenjaar Borgerhout; Erfgoeddag,Vlaanderen Feest; Borgerrio; cultuurstraten.

• Deurne

1) Participatie verbreden.De cultuurdienst zorgt voor begeleiding van bewoners (aanvragen subsidies, organise-ren van projecten en promotie).Laureaten van de kunst.Villa Cabral, cultuurmaand – de Salons; cultuurmaand – kunstrouteCultuurmaand – De Quaye Werelt; Vrijdagconcerten in Openluchttheater Rivierenhof; Wereldrecord picknick; Deurne Wintert.

2) Competentie verhogen.Cultuurmaand - Salons voor Kids.Socio-cultureel project rond energie met de Deurnse buurthuizen en samenlevingsop-bouw als partners. 3) Spreiding van culturele initiatieven bestendigen en verhogen.Geïntegreerde communicatie – brochure Deurne Leeft!

4) Creatie stimuleren.Ondersteuning amateurkunsten – kunSTof.Buurttentoonstellingen in den Tip.Kunst in de openbare ruimte – Landmarks.Cultuurstraten.

5) Erfgoed bewaren en gebruiken.Netwerk competente gidsen, onderzoek naar de kastelen van Deurne, communicatieacties Deurns Erfgoed, aankoop stripverhaal Deurne, promotie toerisme te Deurne, Open monumentendag en Erfgoeddag.Postkaarten Groeten uit Deurne; Hoven van Plaisantiën ; Bomengids.

Degelijk erfgoedbeleid lokale architectuur:- Er zijn reële problemen tussen privé erfgoedpartners (Turninum, de Reuzen van

Deurne, Natuurhistorisch Museum Boekenberg…) en Vespa. Deurne zet zich in om de belangrijke partners ten volle te ondersteunen en dringt er bij Vespa en de stad op aan niet alleen te kijken naar de marktwaarde van het patrimonium, maar ook naar de gemeenschapsvormende en culturele waarde van de verschillenden werkingen.

Geï

nte

gree

rd A

ctie

plan

Lok

aal C

ult

uu

rbel

eid

Antw

erpe

n 2

010

111

• Ekeren

1) De inwoners van Ekeren kunnen deelnemen aan een divers vormings- en cultuur-aanbod in hun wijk.

Tweewekelijkse cultuurkalender in de Nieuwe Antwerpenaar.Maandelijks een districtsbladzijde in Het Aankondigingsblad.De Uitdatabank.Liefhebber Kunstenfestival. Cultuurmaand in april. 11 juli in samenwerking met de cultuurraad.Vier muziekavonden in Hof de Bist in samenwerking met “Muziek in de wijk”.De kerstmarkt in samenwerking met de cultuurraad en het feestcomité.

2) De socio-culturele verenigingen en kunstenaars kunnen beroep doen op aange-paste infrastructuur om hun reguliere werking op een creatieve manier uit te bou-wen.

Verder uitbouwen van het kunstencentrum Hof de Bist.Verder uitbouwen van het beeldenpark Hof de Bist. Gemeenschapsvormende projecten.Openstellen van schoolinfrastructuur voor culturele activiteiten.

3) Het documentatiecentrum Antwerpse Noorderpolders speelt een voortrekkersrol in het bewaren/beheren/ontsluiten van het erfgoed van de Antwerpse Noorder-polders en de voormalige heerlijkheid Ekeren.

Betere huisvesting documentatiecentrum.Deelname Erfgoeddag.

4) Diversiteit, in de ruimste zin van het woord, steeds inhoudelijk meenemen in de samenwerking tussen de verschillende culturele actoren.

Opzetten van een samenwerkingsverband met het OCMW.Via de seniorenraad en de jeugdraad en de scholen de senioren en de jeugd bereiken.

5) De sociale cohesie versterken door de culturele ontmoetingen in al haar vormen te ondersteunen en het culturele middenveld ten volle zijn rol te laten spelen.

De cultuurraad is de motor van het Ekerse cultuurbeleid.Uitwerken ondersteuning werking socio-culturele verenigingen.

• Hoboken

1) Zorgen voor een passende infrastructuur die leidt tot een maximale cultuur beleving.

Het Gravenhof. Het openbare domein/ publieke ruimte benutten als culturele ruimte. Het district zal meer culturele activiteiten brengen op openbare pleinen en parken.

2) Het district zorgt voor een gespreide, kwalitatieve cultuurbeleving. Meer cultuur brengen voor ouderen, jongeren en minder mobiele mensen i.s.m.

jeugddienst, cultuur-, senioren- en jeugdraad.

Geï

nte

gree

rd A

ctie

plan

Lok

aal C

ult

uu

rbel

eid

Antw

erpe

n 2

010

112

Inventaris opmaken van alle initiatieven zodat betere afstemming mogelijk wordt.Er is een structureel overleg tussen de culturele actoren : bibliotheek, academies, cul-tuurcentra, cultuurraad.Het district zorgt voor een eenduidige en kwalitatieve communicatie naar cultuurge-bruikers.De activiteiten van lokale verenigingen en individuen in de Uitkalender van de(n) Ant-werpenaar.

3) Het roerend en onroerend erfgoed wordt op laagdrempelige manier ontsloten voor Hobokenaren en bezoekers.

Met ondersteuning van de erfgoedcel is het roerend en onroerend erfgoed in kaart ge-bracht.Het district neemt initiatief om het erfgoed te ontsluiten voor inwoners én bezoekers door communicatie van de inventaris en deelname aan erfgoedprojecten.

4) Culturele projecten in 2010.875 jaar Hoboken.Cultuur in de wijk (cultuurstraten, verenigingenmarkt, animaties).Vlaanderen feest! Kunstenfestival Liefhebber; cultuurmaand september.Erfgoeddag, open monumentendag.Week van de smaak.Gedichtendag; Hoboken literair.Tentoonstellingen districtshuis (waaronder historische expo 875 jaar Hoboken).Hoboken feest! Nieuwjaarsdrink district.

• Merksem

1) Participatie en competentie.Verborgen schatten van het museum voor Mineralogie (40 jaar).Lichtkranten, Uitdatabank.Infosessies rond vrijwilligerswerking.Subsidies.

2) Spreiding en creatie.Een uitwisselingsdag rond lokaal cultuurbeleid, met alle partners.De foyer in de Nieuwdreef wordt een cultureel trefpunt.Samenwerken met academies, stimuleren van aanwezige talent.De week van de poëzie in januari.

3) Zorg voor erfgoed.Erfgoeddag.Merksem Bevrijd (66 jaar).Infotraject MAS.

Geï

nte

gree

rd A

ctie

plan

Lok

aal C

ult

uu

rbel

eid

Antw

erpe

n 2

010

113

4) Stimuleren van diversiteit.De Merksemse cultuurraad wordt meer divers door gericht en actief organisaties aan te spreken die de raad kunnen verbreden ( allochtone organisaties, jongerenverenigingen, senioren,…). Samenwerking met buurtsecretariaat Merksem Dok, ondersteuning socio-culturele werking dienstencentra.Samenwerking sportantenne, jeugddienst, seniorenwerker.Deelname aan Villa Cabral.

5) Gemeenschapsvorming.Verenigingengids en verenigingenmarkt in 2010.Volksfeest 11 juli.Fietseling.Kerstmarkt op het Franciscusplein.Dag van de vrijwilliger.

6) Grootstedelijke context.De cultuurmaand in oktober; Kunstenfestival Liefhebber (Buitenspelen – parkfestival).Muziek in de Wijk; Week van de smaak.Het stadsgedicht 2010 in Merksem.ATV-vertelling.Cultuurstraten.

• Wilrijk

1 ) Het district wil drempels verlagen voor mensen die de weg naar cultuur moeilijk vinden, zodat iedereen de kans krijgt om met cultuur in aanraking te komen tegen 2013.

Communicatie:- Wilrijk.be geeft toegang tot het ganse culturele leven van Wilrijk.- Wilrijkse activiteitenkalender in de Nieuwe Antwerpenaar.- Podiumkunstenbrochure.Projecten:- Senioren en cultuur.- Jong & Klassiek (kinderen lagere school naar deFilharmonie).- Liefhebber Kunstenfestival.- Cultuurmaand november.- Convenant Stripbibliotheek.- Cultuurstraten.- Stripmuur.- Sinterklaasfeest.- Kunstintegratie (in het nieuwe gemeenschapscentrum).

2) Het creëren van inspraak van de bevolking in het lokaal cultuurbeleid.De cultuurraad wordt maximaal betrokken bij de ontwikkeling van het cultuurbeleid.

3 ) Het district streeft naar een ruim en divers cultuuraanbod in alle wijken.De werkgroep cultuur komt minstens één maal samen in de periode van dit cultuurbe-

Geï

nte

gree

rd A

ctie

plan

Lok

aal C

ult

uu

rbel

eid

Antw

erpe

n 2

010

114

leidsplan om het cultuurbeleid met een open geest te evalueren.Samenwerkingsprojecten in samenwerking met vzw lokaal cultuurbeleid, zie Hfst. 1 (Jazz Wilrijk, Geitenstoet, …).Jaarmarkt.Kerstmarkt.

4 ) Het district wil creatie bevorderen.Het district ondersteunt de lokale professionele en niet-professionele culturele actoren.Samenwerken met de academies, stimuleren van het aanwezige talent.

5 ) Het district Wilrijk wil de lokale erfgoedactoren ondersteunen zodat er verder ge-werkt kan worden aan de bewaring en ontsluiting van het lokale erfgoed.Erfgoeddag.Restauratie muurschildering Tietz Sint-Bavostraat.

6 ) Het district Wilrijk wil het rijke, culturele verenigingsleven ondersteunen zodat hun aanwezigheid in Wilrijk zich niet alleen beperkt tot eigen activiteiten maar de hele Wilrijkse bevolking ten goede komt.Toelagen voor kleinschalige projecten.Subsidies voor gemeenschapsvormende projecten.

Geï

nte

gree

rd A

ctie

plan

Lok

aal C

ult

uu

rbel

eid

Antw

erpe

n 2

010

115

Geï

nte

gree

rd A

ctie

plan

Lok

aal C

ult

uu

rbel

eid

Antw

erpe

n 2

010

116

foto © Tine Michiels

Geï

nte

gree

rd A

ctie

plan

Lok

aal C

ult

uu

rbel

eid

Antw

erpe

n 2

010

117

Bijlage

Locatieoverzicht Bibliotheken en Cultuurcentra

Bibliotheken

• Antwerpen

Permeke – De Coninckplein – 2060 Antwerpen (hoofdbibliotheek)Brederode – Brederodestraat 119A – 2018 Antwerpen-Zuid (wijkbibliotheek)Elsschot – Willem Elsschotstraat 5 – 2050 Antwerpen (wijkbibliotheek)Kielpark – Wittestraat 10 – 2020 Antwerpen (wijkbibliotheek)Luchtbal – Columbiastraat 110 – 2030 Antwerpen (wijkbibliotheek)Andries – Sint-Andriesplaats 22 – 2000 Antwerpen (buurtbibliotheek)Felix – Oudeleeuwenrui 29 – 2000 Antwerpen (buurtbibliotheek)Isabella – Isabellalei 69 – 2018 Antwerpen (buurtbibliotheek)Zurenborg – Wolfstraat 1 – 2018 Antwerpen (buurtbibliotheek)Seefhoek – Lange Beeldekensstraat 260 – 2060 Antwerpen (vertelhuis)De Oever – Korte Ridderstraat 18 – 2000 Antwerpen (bibpunt – senioren en bewoners van het dienstencentrum)Cultureel Ontmoetingscentrum St Andries : Costa – Sint- Andriesplaats 24 – 2000 Ant-werpen (bibpunt – Wijkbewoners en bezoekers)De Schroef – Elzasweg 14 – 2030 Antwerpen (bibpunt – binnenscheepvaart, jeugdwer-king en kinderopvang voor de schippersbevolking – in voorbereiding)Stella Maris – Italielei – 2000 Antwerpen (bibpunt – varenden, bemanningen koopvaar-dijschepen wereldwijd)Nova – Schijfstraat 105 – 2020 Antwerpen (bibpunt – wijkbewoners)Consultatiebureau Kind&Gezin – Wittestraat – 2020 Antwerpen (bibpunt – leeshoek voor ouders en kinderen)Consultatiebureau Kind&Gezin – St. Bernardsesteenweg – 2020 Antwerpen (bibpunt)Consultatiebureau Kind&Gezin – Pothoekstraat - 2060 Antwerpen (bibpunt)Consultatiebureau Kind&Gezin – Columbiastraat 231 – 2030 Antwerpen(bibpunt)Consultatiebureau Kind&Gezin – Hanegraefstraat 5 – 2050 Antwerpen(bibpunt)Consultatiebureau Kind & Gezin en Inloopteam SAMIK – Willy van der Steenplein – 2060 Antwerpen (bibpunt)

• Berchem

De Poort – Willem Van Laarstraat – 2600 Berchem (districtsbibliotheek)Groenenhoek – Turkooisstraat 18 – 2600 Berchem (wijkbibliotheek)Hedera – Lodewijk De Koninckstraat 10 – 2600 Berchem (buurtbibliotheek)

Geï

nte

gree

rd A

ctie

plan

Lok

aal C

ult

uu

rbel

eid

Antw

erpe

n 2

010

118

• Berendrecht-Zandvliet-Lillo

Bibliotheek Viswater – Tongerlostraat 2 – 2040 Berendrecht (districtsbibliotheek)

• Borgerhout

Vredegerecht – Turnhoutsebaan 92 – 2140 Borgerhout (districtsbibliotheek)’t Werkhuys – Zegelstraat 13 – 2140 Borgerhout (bibpunt - wijkbewoners)

• Deurne

Couwelaar – Te Couwelaarlei 120 – 2100 Deurne (Districtsbibliotheek)Arena – Arenaplein 62 A – 2100 Deurne (Wijkbiliotheek)Morckhoven – Joseph Deckerslaan 2A – 2100 Deurne (buurtbibliotheek)Zwarte Arend – Schotensesteenweg 138 – 2100 Deurne (buurtbibliotheek-Ter Rivieren – De Waillystraat – 2100 Deurne (vertelhuis)Cultuurcentrum Deurne – Frans Messingstraat – 2100 Deurne (bibpunt – wijkbewoners en bezoekers)Den Tip Arenawijk – 2100 Deurne (bibpunt – Wijkbewoners en bezoekers)Leesplek van vzw Kids Arenawijk – 2100 Deurne (bibpunt – Kinderen uit de wijk)

• Ekeren

Driehoek – Driehoekstraat 43 – 2180 Ekeren (districtsbibliotheek)Mariaburg – Van de Weyngaertplein 38 – 2180 Ekeren (buurtbibliotheek)

• Hoboken

Hoboken – Kapelstraat 64 – 2660 Hoboken (districtsbibliotheek)

• Merksem

Park – Van Heybeeckstraat 28A – 2170 Merksem (districtsbibliotheek)Maantje – Maantjessteenweg 23 – 2170 Merksem (wijkbibliotheek)Nieuwdreef – Nieuwdreef 135 – 2170 Merksem (bibpunt en ontmoetingscentrum)Merksem Dok – (bibpunt – ontmoetingscentrum Bezoekers, wijkbewoners)Dienstencentrum ’t Dokske – Min.Schollaertstraat 24 – 2170 Merksem (bibpunt senioren)Dienstencentrum De Brem – Zwaantjeslei 87 – 2170 Merksem (bibpunt senioren)Dienstencentrum De Zeelbaan – Elfnovemberstraat 33 – 2170 Merksem (bibpunt senioren)Jeugdcentrum Bouckenborgh – (bibpunt jongeren)

• Wilrijk

Bist en Kaeck – Bist 34 – 2610 Wilrijk (districtsbibliotheek deel 1)Kaeck – Koningin Elisabethstraat 3 – 2610 Wilrijk (districtsbibliotheek deel 2)Leerlingenbegeleiding Antwerpen – LBA Valaar – Letterkundestraat – 2610 (bibpunt – leeshoek)

Geï

nte

gree

rd A

ctie

plan

Lok

aal C

ult

uu

rbel

eid

Antw

erpe

n 2

010

119

C

M

Y

CM

MY

CY

CMY

K

antwerpen-culturelecentra_zonderhaven.ai 30/04/2009 11:51:49

cc De Schelde

cc Ekeren

co St Andries

cc Link

cc Berchem

Nova

Casa Louisacc De Kern

cc Luchtbalcc Merksem

cc Deurne

‘t WerkhuysDe Roma

Berendrecht - Zandvliet - Lilo

Merksem

Borgerhout

Antwerpen

Wilrijk

Hoboken

Ekeren

Cultuurcentra

Geï

nte

gree

rd A

ctie

plan

Lok

aal C

ult

uu

rbel

eid

Antw

erpe

n 2

010

120

Antwerpen

Cultuurcentrum Luchtbal – Columbiastraat 110 – 2030 Antwerpen 03 543 90 30 – [email protected] – www.ccluchtbal.be Cultureel ontmoetingscentrum Sint-Andries (coSta) – Sint-Andriesplaats 24 – 2000 Antwerpen 03 260 80 50 – [email protected] – www.cosintandries.be

• Berchem

Cultuurcentrum Berchem – Driekoningenstraat 126 – 2600 Berchem 03 286 88 20 – [email protected] – www.ccberchem.be

• Berendrecht-Zandvliet-Lillo

Cultuurcentrum De Schelde – De Keyserhoeve 66, 2040 Zandvliet 03 569 93 54 – [email protected] – www.ccdeschelde.be

• Borgerhout

De Roma – Turnhoutsebaan 286, 2140 Borgerhout 03 292 97 40 – [email protected] – www.deroma.be ‘t Werkhuys – Zegelstraat 13 – 2140 Borgerhout [email protected] – www.werkhuys.be

• Deurne

Cultuurcentrum Deurne – Frans Messingstraat 36 – 2100 Deurne 03 360 85 50 – [email protected] – www.ccdeurne.be

• Ekeren

Cultuurcentrum Ekeren – Kloosterstraat 4 – 2180 Ekeren03 543 29 18 – [email protected] – www.ccekeren.be

• Hoboken

Casa Louisa – Kapelstraat 3 – 2660 Hoboken 03 292 65 30 – [email protected] – www.casalouisa.be

• Linkeroever

Cultuurcentrum LinkDe Plint, Ernest Claesstraat 16,2050 Antwerpen-LinkeroeverSecretariaat: 0491 08 49 61/tickets: 03 641 62 10 [email protected] – www.cclink.be

Geï

nte

gree

rd A

ctie

plan

Lok

aal C

ult

uu

rbel

eid

Antw

erpe

n 2

010

121

• Merksem

Cultuurcentrum Merksem – Bredabaan 561 – 2170 Merksem03 641 62 10 – [email protected] – www.ccmerksem.be

• Wilrijk

Cultuurcentrum De Kern – Kern 18, 2610 Wilrijk 03 821 01 20 – [email protected] – www.ccdekern.be Cultureel ontmoetingscentrum Nova – Schijfstraat 105 – 2020 Antwerpen (Kiel)03 259 04 20 – [email protected] – www.nova-kiel.be

Geï

nte

gree

rd A

ctie

plan

Lok

aal C

ult

uu

rbel

eid

Antw

erpe

n 2

010

122

Nota’s

Opmerkingen en bedenkingen...............................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................

03 260 39 62www.antwerpen.be/cultuurcentra