ABN AMRO Kunstprijswinnaar 2015: Melvin Moti ... ABN AMRO Kunstprijswinnaar 2015: Melvin Moti 1...

download ABN AMRO Kunstprijswinnaar 2015: Melvin Moti ... ABN AMRO Kunstprijswinnaar 2015: Melvin Moti 1 Tentoonstelling

If you can't read please download the document

 • date post

  14-Aug-2020
 • Category

  Documents

 • view

  0
 • download

  0

Embed Size (px)

Transcript of ABN AMRO Kunstprijswinnaar 2015: Melvin Moti ... ABN AMRO Kunstprijswinnaar 2015: Melvin Moti 1...

 • ABN AMRO Kunstprijswinnaar 2015: Melvin Moti

  1

  Tentoonstelling Spectral Spectrum, Hermitage 2015. Foto: Gert Jan van Rooij

  In de Hermitage Amsterdam was van 26 november 2015 tot en met 6 maart 2016 Spectral Spectrum te zien, een presentatie van beeldend kunstenaar Melvin Moti (Rotterdam, 1977). Hij was de winnaar van de vijfde editie van de ABN AMRO Kunstprijs, een stimuleringsprijs voor talent in Nederland. Moti kreeg als onderdeel van de prijs de gelegenheid een jaar te werken aan een presentatie in de Hermitage Amsterdam.

  Met Melvin Moti (Rotterdam, 1977) had de jury gekozen voor een bijzondere kunstenaar die uiterst geconcentreerd en onverstoorbaar zijn weg gaat en thema’s aansnijdt die de kern van ons bestaan raken. De jury zag Moti als een van de meest eigenzinnige en talentvolle Nederlandse kunstenaars van zijn generatie.

  In Moti’s films, objecten, en installaties spelen documentatie en onderzoek een centrale rol. Moti onderzoekt noties van tijd, geschiedenis en herinnering en stelt vragen over bijvoorbeeld het vermogen van de menselijke verbeelding en de werking van perceptie.

  Zo hadden eerdere werken een uit de herinnering opgebouwde rondleiding door de leeggeruimde zalen van de Hermitage tot onderwerp (No Show, 2004), de menselijke capaciteit om vanuit totale duisternis beelden op het netvlies te laten verschijnen (The Prisoner’s Cinema, 2008) en het zichtbaar maken van het onzichtbare - in dit geval de vierde dimensie (The Eightfold Dot, 2013).

  Melvin Moti Melvin Moti (Rotterdam 1977) studeerde aan de Academie voor Beeldende Vorming in Tilburg en vervolgde zijn opleiding aan De Ateliers in Amsterdam (1999-2001). In het werk van Moti spelen thema’s als geschiedenis, herinnering, mentale experimenten en verschijnselen die buiten de kaders van de menselijke waarneming vallen een belangrijke rol. De kunstenaar onderzoekt veelal wetenschappelijke, neurologische en historische processen op basis van film, tekeningen en objecten.

 • 2

  In de tentoonstelling Spectral Spectrum in de Hermitage Amsterdam onderzocht Moti ideeën over waarneming, tijd, ruimte en bewustzijn. Aan de hand van werk van Jan Schoonhoven, Steven Aalders, Lidwien van de Ven, Sir Joshua Reynolds, Julius Henricus Quinkhardt, Philipp Franz Balthasar von Siebold uit de ABN AMRO-collectie en zijn eigen werken Miamalism (2008), A Century of Light (2010) en de serie Secret Seals (2015), legde hij onconventionele verbanden. Moti wilde de verbeeldingskracht van de kijker activeren, hem of haar attent maken op het ‘bewuste zijn’ en het vermogen tot waarnemen. Hij liet zien dat kijken niet alleen een vorm van afwachten is, maar een bewuste, actieve vorm van denken. De tentoonstelling kon beschouwd worden als één autonoom gebaar, als één installatie.

  Uitgangspunt was het vroege werk van de in 2012 overleden kunstenaar JCJ Vanderheyden. Rondom Vanderheyden is mythevorming ontstaan.

  De kunstenaar, die onder andere bekend stond om zijn schilderijen van vliegtuigramen, stopte in 1964 naar verluidt vrijwel helemaal met schilderen. Hij begon te experimenteren met film, computergraphics, elektroakoestiek, maar ook met bewustzijnsexperimenten. De raadselachtigheid van deze experimenten heeft Moti altijd gefascineerd. Het sluit aan bij het huidige tijdsbeeld waarin het bewustzijn een populair onderzoeksgebied is in kunst en wetenschap. Wat voorheen exotische oosterse praktijken waren (yoga, meditatie), is in onze tijd mainstream geworden en zelfs gebruikelijk in het bedrijfsleven.

  Voor deze tentoonstelling baseerde Moti zich op twee documenten uit het gesloten archief van JCJ Vanderheyden. Op een unieke manier verweefde hij denkbeelden van JCJ Vanderheyden met zowel zijn eigen werk als werk uit de ABN AMRO-collectie. Moti liet zien dat het enigmatische vroege werk van JCJ Vanderheyden onderwerpen aansnijdt die universeel, hedendaags en relevant zijn.

  Tentoonstelling Spectral Spectrum, Hermitage 2015. Foto: Gert Jan van Rooij

 • 3

  Presentatie Kunstprijs Hoofdkantoor ABN AMRO

  Melvin Moti, Cluster Illusion, 2014

  Tegelijkertijd met de presentatie in de Hermitage Amsterdam maakte Moti in de hal van het hoofdkantoor van ABN AMRO een tweede presentatie. Hij exposeerde hier werk uit de nooit eerder in Nederland vertoonde serie Cluster Illusion (2014), waar werk van is aangekocht als onderdeel van de ABN AMRO Kunstprijs.

  Volledig juryrapport ABN AMRO 5e Kunstprijs Januari 2015

  De jury van de ABN AMRO Kunstprijs kiest met Melvin Moti (Rotterdam, 1977) voor een bijzondere kunstenaar die uiterst geconcentreerd en onverstoord zijn eigen weg gaat en thema’s aansnijdt die de kern van ons bestaan raken. In Moti’s films, objecten, installaties en publicaties besteedt de kunstenaar veel aandacht aan de documentatie en onderzoek van zijn onderwerpen. Deze diepgravende activiteit levert opvallend uitgekristalliseerde kunstwerken op.

  Belangrijke thema’s in Moti’s werk zijn tijd, geschiedenis, herinnering, mentale experimenten en verschijnselen die buiten de kaders van de menselijke waarneming vallen.

  Zo hadden eerdere werken een uit de herinnering opgebouwde rondleiding door de leeggeruimde zalen van de Hermitage tot onderwerp (No Show, 2004), de menselijke capaciteit om vanuit totale duisternis beelden op het netvlies te laten verschijnen (The Prisoner’s Cinema, 2008) en het zichtbaar maken van het onzichtbare - in dit geval de vierde dimensie (The Eightfold Dot, 2013). Doordat de vragen die Moti in zijn werk stelt universeel zijn - Hoe werken licht en perceptie? Hoe werkt de menselijke verbeeldingskracht? - hebben zijn onderwerpen een eeuwigheidswaarde en zingt het werk zich los van de tijd.

  Werkend met een intensiteit en een traagheid die zeldzaam is, geeft Moti vorm aan historische gebeurtenissen en momenten die soms ‘vergeten’ of verdwenen zijn in obscuriteit. Bijzonder aan Moti’s werk is dat de toeschouwer zijn eigen tempo moet aanpassen om zich er volledig aan over te kunnen geven.

  De kijker wordt als het ware gevraagd om te ‘onthaasten’, hetgeen de jury in deze tijd van snelle beeldconsumptie zeer waardeert. Het werk van Moti stelt bovendien zijn eigen voorwaarden. Wie daar in meegaat, belandt in een visueel en inhoudelijk overrompelend rijke wereld, waarin schoonheid en reflectie hand in hand gaan.

  De ABN AMRO Kunstprijs richt zich op het stimuleren van talent in Nederland. De kwaliteit en eigenheid van het werk zijn leidende criteria. Met Melvin Moti als winnaar van de prijs is gekozen voor een kunstenaar die internationaal furore maakt en wiens werk eigen en verrassend is. Moti is echter nog relatief onbekend bij een breed Nederlands publiek. Er is bijvoorbeeld nog geen overzichtstentoonstelling aan zijn rijk geschakeerde oeuvre gewijd. De jury ziet Moti als een van de meest eigenzinnige en talentvolle Nederlandse kunstenaars van zijn generatie en is verheugd om hem de ABN AMRO Kunstprijs 2015 toe te kennen.

  De jury van de 5e ABN AMRO Kunstprijs bestond uit Maria Barnas (schrijver, dichter en beeldend kunstenaar), Lorenzo Benedetti (curator en directeur de Appel arts center, Amsterdam), Lex ter Braak (directeur Jan van Eyck Academie, Maastricht), Danila Cahen (curator ABN AMRO-kunstcollectie) en Bart Rutten (Hoofd Collecties Stedelijk Museum Amsterdam).