ABAB info, editie oktober 2014

8
ABAB info Doe er uw voordeel mee ABAB info oktober 2014 » Nieuwe Europese richtlijn voor jaarverslaggeving door ondernemingen » Gemeentelijke bekendmakingen mogen voortaan ook enkel digitaal » Prinsjesdag 2014

description

ABAB info is een magazine met beknopte en overzichtelijke artikelen over actuele onderwerpen en ontwikkelingen in accountancy, belastingadvies, consultancy, op juridisch terrein en op het gebied van werkgeversdiensten.

Transcript of ABAB info, editie oktober 2014

Page 1: ABAB info, editie oktober 2014

ABAB infoDoe er uw voordeel mee

1070106_ABAB_Info_A4_kaal.indd 1 14-04-11 08:45

ABAB Accountants en Adviseurs - Postbus 10085, 5000 JB Tilburg - abab.nl

1070106_ABAB_Info_A4_kaal.indd 4 14-04-11 08:45

ABAB info oktober 2014» Nieuwe Europese richtlijn voor jaarverslaggeving door ondernemingen» Gemeentelijke bekendmakingen mogen voortaan ook enkel digitaal » Prinsjesdag 2014

Kijk voor het laatste nieuws op onze website!

Page 2: ABAB info, editie oktober 2014

abab.nl abab.nl 2 7

Hoewel bij de samenstelling van deze nieuwsbrief de uiterste zorg is nagestreefd, wordt geen aansprakelijkheid aanvaard voor onvolledigheden of onjuistheden.Vanwege het brede en algemene kader van deze nieuwsbrief, is deze niet bedoeld als enige vorm van professioneel advies en derhalve niet zonder meer geschikt voor het nemen van financiële beslissingen. Voor toepassing in individuele gevallen raden wij u aan contact met ons op te nemen.

Nieuwe Europese richtlijn voor jaarverslaggeving door ondernemingenDe Europese Unie heeft in juni 2013 de herziene Accounting Directive, een nieuwe Europese richtlijn voor de financiële verslaggeving door ondernemingen, gepubliceerd. De richtlijn heeft als doel om de administratieve lasten voor ondernemers te verlichten en is van toepassing op boekjaren die beginnen op of na 1 januari 2016. Nederland is nu aan zet om ook in ons land de regels te verminderen.

De belangrijkste wijzigingen zijn:1. De toelichtingsvereisten voor kleine

rechtspersonen zijn sterk gereduceerd. De lidstaten mogen, op enige uitzonderingen na, geen aanvullende toelichtingen meer vereisen. Eén van die uitzonderingen is de vermelding van niet in de balans opgenomen materiële regelingen en transacties met verbonden partijen.

2. Micro-ondernemingen (micro´s) mogen door de lidstaten worden vrijgesteld van de meeste verplichtingen, die gelden voor kleine rechtspersonen. Micro´s moeten balansinformatie publiceren, tenzij deze informatie reeds is opgenomen in de aangifte vennoot-schapsbelasting en door de Belasting-dienst aan het Handelsregister wordt doorgegeven.

3. Indien de levensduur van goodwill niet betrouwbaar kan worden bepaald, hebben de lidstaten de optie om een afschrijvingsperiode vast te stellen van minimaal vijf en maximaal tien jaar.

4. Ook kleine rechtspersonen dienen voor-schotten en kredieten aan bestuurders en commissarissen in de jaarrekening te vermelden. Tevens moeten aangegane garantieverplichtingen ten aanzien van deze personen worden vermeld.

5. De uiterste termijn van publicatie van de jaarrekening is twaalf maanden na afloop van het boekjaar. Nu bedraagt die termijn nog dertien maanden.

Deponeringstermijn jaarrekening bestuurders enig aandeelhouders bv ongewijzigdSinds de invoering van de flex-bv is er onduidelijkheid over de deponeringstermijn voor die gevallen, waarin de bestuurders

tevens de enig aandeelhouder van een besloten vennootschap (bv) zijn. Het ministerie van Justitie heeft eerder aangegeven dat de formulering aangepast zou worden in de veegwet. Omdat de voorgestelde tekst ook veel vragen opriep, is deze tekst uit de veegwet gehaald. Nu heeft het ministerie van Justitie aangegeven dat nog wordt gezocht naar een wetsvoorstel, waarin dit kan worden opgenomen.

Uit dit antwoord kan worden afgeleid dat er op korte termijn geen wijziging is te verwachten. Daarom geldt de huidige wettelijke regeling onverkort. Dit betekent dat in gevallen waarin de bestuurders tevens de enige aandeelhouders zijn, deponering uiterlijk op 8 december moet plaatsvinden.

Dit is alleen anders als de statuten uitdrukkelijk bepalen, dat een afzonderlijk besluit van de algemene vergadering nodig is voor de vaststelling van de jaarrekening.

Waardering van dga-pensioenen in de jaarrekening gewijzigdMet ingang van het boekjaar 2014 zal het pensioen van directeur-grootaandeelhouders (dga’s) anders worden gewaardeerd in de jaarrekening. De Raad voor de Jaarverslag- geving (RJ) heeft bepaald dat de waardering uitsluitend nog kan plaatsvinden volgens

De fiscale waarde van de pensioen-verplichting, die nu doorgaans is opgenomen in de jaarrekening, wijkt wezenlijk af van de commerciële waarde. De afwijking ontstaat onder andere doordat de fiscaal gehanteerde rekenrente veel hoger is dan de werkelijke rente. Commercieel wordt gewerkt met de werkelijke rente. De commerciële benadering geeft een veel beter beeld van de financiële situatie van een onderneming. De RJ vindt nu dat de bepaling van het dga-pensioen gebaseerd moet zijn op de beste schatting van deze verplichting en dat is het bedrag dat nodig is om de pensioen- verplichting af te storten bij een professionele verzekeraar. De commerciële waardering kan tot twee à drie keer hoger zijn dan de fiscale waardering.

Slechts ingeval uw vennootschap een kleine onderneming is en u uw jaarrekening opstelt op basis van fiscale grondslagen, dan kunt u de pensioenverplichting blijven waarderen op basis van de fiscale regels.

Let op!Vaak hebben bankiers financierings-afspraken gemaakt, die gebaseerd zijn op kengetallen. Door de hogere commerciële waardering kan het zijn dat een onderneming niet meer voldoet aan deze afspraken.

Let op!Ingeval de vennootschap haar pensioenverplichting niet kan nakomen, dan is het mogelijk dat er fiscale consequenties ontstaan. Deze situatie kan aanwezig zijn bij een negatief eigen vermogen van een onderneming of door dividend-uitkeringen in het verleden of door grote vorderingen op de dga.

Gemeentelijke bekendmakingen mogen voortaan ook enkel digitaalWanneer gemeenten vergunningen verlenen of (bestemmings)plannen ontwikkelen, moeten zij dit op enig moment officieel bekendmaken, zodat belanghebbenden

Verlaagd btw-tarief bij renovatie en herstel bestaande woningen verlengd tot 1 juli 2015Het verlaagde btw-tarief van 6% voor renovatie en herstel van woningen wordt met een halfjaar verlengd en geldt tot 1 juli 2015. De maatregel is ingegaan op 1 maart 2013 en liep aanvankelijk tot 1 maart 2014. De maatregel is in 2014 verlengd tot 1 januari 2015 en wordt nu verder verlengd tot 1 juli 2015. U betaalt dus vanaf 1 juli 2015 weer 21% btw op de arbeidskosten bij een verbouwing van uw bestaande woning.

Dubbele hypotheekrenteaftrek bij verhuizing gedurende 3 jaarDe termijn voor dubbele hypotheek-renteaftrek bij verhuizing wordt permanent verlengd tot 3 jaar. Staat uw voormalige, leegstaande woning nog te koop of bent u nog niet verhuisd en heeft u uw nieuwe woning al wel aangeschaft, dan heeft u gedurende 3 jaar renteaftrek voor beide woningen.

Herleving hypotheekrenteaftrek na tijdelijke verhuur binnen termijn verhuisregelingOok wordt de tijdelijke regeling ʹherleving van de hypotheekrenteaftrek na verhuur van een voormalige eigen woningʹ permanent gemaakt. Eindigt de verhuur binnen de driejaarstermijn van de verhuisregeling, dan heeft u nog recht op hypotheekrenteaftrek tot het einde van de driejaarstermijn van de verhuisregeling.

TipHet verlaagde btw-tarief geldt alleen als de renovatie of het herstel van uw woning is afgerond op of na 1 maart 2013 en vóór 1 juli 2015. Heeft u dus verbouwingsplannen en wilt u nog profiteren van het lage btw-tarief op arbeidskosten, zorg er dan voor dat de verbouwing vóór die datum is afgerond.

Let op!Eindigt de verhuurperiode van uw woning na de driejaarstermijn, dan gaat uw woning bij aanvang van de verhuurperiode al over naar box 3. Bij overwaarde in de woning op dat moment, heeft dat gevolgen voor de hypotheekrenteaftrek voor uw nieuwe woning op dat moment.

Aftrek van restschulden Er staan ongeveer 1,1 miljoen huizen ʹonder water′. Ter bevordering van de doorstroming op de huizenmarkt en de financierbaarheid van restschulden wordt de maximale periode voor de aftrek van rente op restschulden verlengd van 10 naar 15 jaar. Deze maatregel geldt voor rest-schulden die zijn ontstaan in de periode van 29 oktober 2012 tot en met 31 december 2017.

De particulierAlgemene heffingskorting: maximum omhoog, maar meer inkomens-afhankelijkHet maximum van de algemene heffings-korting gaat in 2015 met € 100 omhoog naar € 2.203 (tot AOW-leeftijd). Het minimum wordt € 1.342. In 2015 wordt de algemene heffingskorting ook meer inkomensafhankelijk. Het afbouw-percentage wordt verhoogd naar 2,32% (2014: 2%) en in 2016 naar 3,32%. Het minimum van de algemene heffingskorting zal dus dalen de komende jaren.

TipOverweegt u uw te koop staande woning tijdelijk te verhuren, zorg dan dat u toestemming heeft van uw geldverstrekker en vraag bij uw gemeente een vergunning tot tijdelijke verhuur aan. Met zo’n vergunning voorkomt u dat uw huurder na afloop van de huur-termijn aanspraak kan maken op huurbescherming.

Arbeidskorting: hogere arbeidskorting voor hogere inkomensHet maximum van de arbeidskorting in 2015 is € 2.220. Vanaf een bepaald arbeids- inkomen wordt hierop een inkomens-afhankelijke korting toegepast. Deze afbouwgrens wordt in 2015 verhoogd naar circa € 49.900. Het minimumbedrag in 2015 is € 184 bij een arbeidsinkomen van circa € 110.000.

Werkbonus De werkbonus vervalt vanaf 1 januari 2015 voor mensen die op dat moment nog 61 jaar moeten worden. Mensen die voor 1 januari 2015 al een werkbonus ontvangen, blijven recht houden op deze heffingskorting tot zij 65 jaar worden.

Ouderenkorting vrijwel ongewijzigdIn 2015 bedraagt de ouderenkorting € 1.042 voor inkomens tot € 35.770, daarboven € 152. Vanaf 2016 wordt de ouderenkorting per jaar € 83 lager.

Let op!De arbeidskorting voor hogere inkomens wordt in drie jaarlijkse stappen afgebouwd tot nihil. In 2017 heeft u zodoende geen recht op arbeidskorting meer bij een inkomen vanaf circa € 120.000.

de commerciële waarderingsmethodiek. Het is dan niet langer toegestaan om de pensioenverplichting te waarderen op de lagere fiscale grondslag.

Page 3: ABAB info, editie oktober 2014

abab.nl abab.nl 6 3

Let op!Wanneer u op de hoogte wilt blijven van ontwikkelingen in uw buurt, moet u zelf de gemeentelijke website en/of www.overheid.nl in de gaten houden. Via de website overuwbuurt.overheid.nl kunt u zich aanmelden voor de e-mailservice. Op deze manier krijgt u automatisch bericht wanneer er bekendmakingen in uw buurt zijn. Daarbij kunt u enige criteria aangeven. Bijvoorbeeld dat u bericht wilt ontvangen als een besluit is genomen binnen een straal van bijvoorbeeld 250 meter van uw bedrijf/woning, wat mogelijk relevant kan zijn.

individuele bedrijven en richt zich op het vakbekwaam, gezond en gemotiveerd houden van medewerkers (blijvende arbeidsparticipatie). Kosten voor het laten opstellen van een advies inclusief implementatieadvies dan wel kosten voor het begeleiden bij de implementatie komen in aanmerking voor subsidie. Projecten gericht op één van de volgende thema’s en activiteiten komen in aanmerking:

■ het maken van een bedrijfs- of organisatiescan;

■ het uitvoeren van een onderzoek naar duurzame inzetbaarheid van medewerkers;

■ het bevorderen van veilig en gezond werken;

■ het bevorderen van een leercultuur voor medewerkers;

■ het in dialoog met medewerkers aan-passen van de organisatie van het werk;

■ het stimuleren van interne en externe mobiliteit van medewerkers;

■ het bevorderen van een flexibele werk-cultuur om zo zorg en arbeid beter te combineren;

■ het invoeren van arbeidstijden- management.

AanvragenAlle bedrijven en instellingen die ten minste twee medewerkers in dienst hebben, komen in aanmerking voor de regeling. De subsidie voor een project bedraagt 50% van de subsidiabele kosten. Het subsidie-bedrag is minimaal € 6.000 en maximaal € 10.000. Aanvragen kunnen worden ingediend van 15 oktober tot en met 7 november 2014 (één aanvraag per onderneming).

Het is nu het juiste moment om te bepalen wat uw ambities op het gebied van duurzame inzetbaarheid van uw medewerkers zijn. Onze adviseurs personeelsmanagement kunnen samen met u uw plannen concretiseren. Onze subsidie-adviseurs kunnen vervolgens de complete subsidieaanvraag voor u verzorgen.

Nieuwe subsidie-mogelijkheden voor technische innovaties en programmatuur- ontwikkelingOntwikkelt uw onderneming programmatuur, maar heeft u geen programmeurs in dienst? Dan kunt u voortaan in aanmerking komen voor de WBSO (Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk). Tot voor kort

eventuele zienswijzen, bedenkingen en/of bezwaar en beroep kunnen instellen. De meeste gemeenten publiceren deze bekendmakingen in het plaatselijke huis-aan-huis-blad en/of in de Staatscourant. Er is nu een nieuwe wet, die regelt dat bekendmakingen voortaan ook enkel en alleen op digitale wijze bekend mogen worden gemaakt.

Digitale publicatie is (nog) niet verplicht, maar er zijn steeds meer gemeenten die enkel via de digitale weg gaan publiceren. Onlangs is namelijk de Wet Elektronische Bekendmaking (WEB) in werking getreden. Met deze nieuwe wet mogen gemeenten voortaan schriftelijke publicaties achterwege laten en kunnen zij deze allemaal via de digitale weg publiceren. In dat geval moeten deze publicaties op zowel de landelijke website www.overheid.nl als op de gemeentelijke website worden gepubliceerd.

Subsidie voor individuele bedrijven vanuit het Europees Sociaal Fonds (ESF) Heeft u een bedrijf en wilt u zich richten op duurzame inzetbaarheid van uw medewerkers? Wellicht komt u dan in aanmerking voor subsidie via de subsidie-regeling Europees Sociaal Fonds (ESF) 2014-2020. Doel van het ESF-programma is re-integratie van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt (actieve inclusie) en het bevorderen van duurzame arbeidsinzet van werkenden.

Prioriteit B met het thema duurzame inzetbaarheid is bedoeld voor

kwamen bedrijven die met externe programmeurs werkten niet in aanmerking voor de WBSO. Het College van Beroep van het Bedrijfsleven (CBb) geeft aan dat deze maatstaf te beperkt en achterhaald is. Dit biedt het Nederlandse bedrijfsleven weer nieuwe kansen.

De WBSO is een fiscale stimulerings-regeling, waarmee de Nederlandse overheid een deel van de loonkosten voor speur- en ontwikkelingswerk (S&O) compenseert. Dit kan een enorme kosten-besparing opleveren. Bovendien biedt het een extra stimulans voor het realiseren van technische innovaties. U komt in aanmerking voor de WBSO als u uw medewerkers S&O laat verrichten of als u als zelfstandig ondernemer zelf S&O verricht. De regeling staat open voor alle bedrijven die S&O verrichten, ongeacht hoe groot uw bedrijf is en in welke bedrijfstak u actief bent.

Wat is uw voordeel?De regeling betekent dat u minder loon-heffing afdraagt. Zelfstandigen krijgen een vaste aftrek voor S&O. Het voordeel voor loonbelastingplichtigen betreft een vermindering op de af te dragen loon-belasting van 35% (50% voor starters) over de eerste € 250.000 van het totale S&O-loon in 2014. Over het merendeel bedraagt de vermindering 14%. Als zelfstandig ondernemer moet u minstens 500 uur aan S&O besteden om gebruik te kunnen maken van de regeling.

Fiscale voordelen voor transportmiddelenDiverse duurzame transportmiddelen komen in aanmerking voor fiscaal voor-deel via de Energie-investeringsaftrek (EIA), Milieu-investeringsaftrek (MIA) en Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil). Dit zijn fiscale stimuleringsmaatregelen, waarmee u kunt profiteren van een extra aftrekmogelijkheid van de fiscale winst. Met de Vamil kan de investering willekeurig worden afgeschreven.

In aanmerking komen onder andere: ■ een bandenspanningregelsysteem voor

landbouwvoertuigen, waarbij vanuit de cabine afhankelijk van de ondergrond de meest ideale bandenspanning kan worden ingesteld;

■ een bestelauto, vrachtwagen of oplegger met een koelinstallatie die gekoeld wordt met behulp van zonnecellen;

■ een Segway (valt onder de categorie elektrisch aangedreven brom- of snorfiets).

De werkgeverWerkkostenregeling: verplicht vanaf 1 januari 2015Vanaf 1 januari 2011 heeft u kunnen kiezen om de werkkostenregeling toe te passen of nog het oude systeem van (vrije) vergoedingen en verstrekkingen voort te zetten. De meeste werkgevers, zeker in het mkb, hebben voor de oude regeling geopteerd. Nu moet iedere werkgever vanaf 1 januari 2015 verplicht de werk- kostenregeling toepassen. In de werk-kostenregeling worden enkele wijzigingen voorgesteld.

Vrije ruimte wordt 1,2%De vrije ruimte voor aangewezen vergoedingen en verstrekkingen wordt 1,2% van de loonsom. Deze verlaging hangt samen met vereenvoudigingen in de werkkostenregeling die ingaan vanaf 1 januari 2015.

Noodzakelijkheidscriterium: vrijstelling voor vergoeding en verstrekking van noodzakelijke gereedschappen, computers, tablets, mobiele telefoonsAls werkgever kunt u gereedschappen, computers (tablets), mobiele communicatiemiddelen en dergelijke apparatuur die u in redelijkheid nood-zakelijk acht voor uw bedrijfsvoering (noodzakelijkheidscriterium), vrijgesteld vergoeden of verstrekken. U hoeft dan fiscaal geen rekening te houden met het privévoordeel van de medewerker. Het verschil in fiscale behandeling tussen computers, smartphones en tablets vervalt hierdoor.

Vereenvoudiging afrekensystematiekWerkgevers hoeven maar één keer per jaar de overschrijding van de vrije ruimte vast te stellen en de eindheffing van 80% over die overschrijding af te dragen. Ze doen dat in de aangifte over het eerste tijdvak van het volgende jaar. Het blijft mogelijk om, indien u dat wenst, periodiek af te rekenen.

Let op!De medewerker moet verplicht zijn tot teruggaaf of vergoeding van de restwaarde als de voorziening naar het redelijke oordeel van de werk-gever niet langer noodzakelijk is. De vrijstelling geldt ook voor bestuurders en commissarissen, als aannemelijk is dat deze voorziening een voor de behoorlijke uitoefening van dienstbetrekking van deze medewerker gebruikelijke voorziening is.

Werkkostenregeling: vrije ruimte per concern beoordelenWerkgevers in een concern hoeven niet per werkgever de vrije ruimte te berekenen, maar kunnen dat voor het concern als geheel doen. Binnen een concern zijn de (klein)dochtermaatschappijen voor ten minste 95% direct of indirect verbonden met de moedermaatschappij. Bij overschrijding van de gezamenlijke vrije ruimte moet de eindheffing worden aangegeven en afgedragen door het concernonderdeel met de grootste loonsom waarover bij de medewerker loonbelasting is geheven.

Personeelskorting producten eigen bedrijf blijft bestaanDe personeelskorting voor producten uit eigen bedrijf blijft bestaan, maar dan in de vorm van een gerichte vrijstelling. De personeelskorting bedraagt per medewerker en per jaar maximaal 20% van de waarde van deze producten en niet meer dan € 500 per medewerker per jaar. Het is niet langer mogelijk om het niet-gebruikte deel van de personeelskorting door te schuiven naar volgende kalenderjaren.

Gerichte vrijstelling voor werkplek-gerelateerde voorzieningenHet onderscheid tussen het vergoeden van bepaalde werkplekgerelateerde voorzieningen (belast) en het verstrekken ervan (nihilwaardering) wordt opgeheven. Voor vergoedingen en verstrekkingen van bepaalde werkplekgerelateerde voorzieningen komt een gerichte vrij-stelling. Voor welke werkplekgerelateerde voorzieningen straks een nieuwe gerichte vrijstelling gaat gelden, is nog niet helemaal duidelijk. Naar alle waarschijnlijkheid zijn dit dezelfde zaken, waarvoor straks het noodzakelijkheids-criterium geldt.

Let op!Bij toepassing van de concern-regeling zijn alle betrokken werk-gevers hoofdelijk aansprakelijk voor de gehele door het concern verschuldigde belasting.

TipU moet vanaf 1 januari 2015 de werkkostenregeling toepassen. Bereid u zo snel mogelijk voor: het kan noodzakelijk zijn dat u uw arbeidsvoorwaarden aanpast. Onderzoek de noodzakelijke aanpassingen in uw arbeids-voorwaarden en de salaris- en financiële administratie.

Werkzoekenden sneller naar ander werkEr komt een Brug-ww die werkzoekenden makkelijker en sneller aan het werk moet helpen in een sector waar een tekort is, bijvoorbeeld in de techniek. Als een werk-zoekende aan de slag gaat in een sector waar een tekort is, krijgt diegene voor de uren dat hij of zij werkt salaris en voor de uren waarin wordt omgeschoold, een ww-uitkering. Dat drukt de overgangskosten voor de nieuwe werkgever. De maatregel geldt voor medewerkers die met ontslag worden bedreigd of mensen met een ww-uitkering.

De woningeigenaarVrijstelling schenkbelastingBelastingvrij schenken tot € 100.000 voor de eigen woning of de aflossing van een restschuld na verkoop van de eigen woning is vanaf 1 januari 2015 niet meer mogelijk. De tijdelijk verruiming van de vrijstelling voor de schenkbelasting die geldt in de periode 1 oktober 2013 tot 1 januari 2015, komt dan te vervallen. Vanaf 1 januari 2015 bedraagt de maximale vrijstelling van schenkbelasting in 2015 € 52.752 en wordt deze weer beperkt tot ouders en kinderen tussen de 18 en 40 jaar.

TipMaak nog dit jaar gebruik van de eenmalig verhoogde vrijstelling. Is er al eerder gebruikgemaakt van de eenmalig verhoogde vrijstelling voor een schenking aan een kind tussen de 18 en 40 jaar voor de eigen woning, dan mag deze nog eenmalig aangevuld worden totdat de grens van € 100.000 is bereikt.

Page 4: ABAB info, editie oktober 2014

abab.nl abab.nl 4 5

Dit zijn slechts voorbeelden van de mogelijkheden voor fiscale voordelen in 2014. Het voordeel verschilt per investering. Indien u gaat investeren in milieuvriendelijke producten en/of duurzame energie, dan raden wij u aan contact op te nemen met één van de adviseurs van Subsidiefocus.

AanvragenOm gebruik te kunnen maken van EIA, MIA en Vamil moet binnen drie maanden na het aangaan van de investerings-verplichting een aanvraag zijn ingediend.

Meer weten?Heeft u vragen over één van de subsidie-regelingen of over de mogelijkheden voor uw organisatie? Neem dan contact op met de adviseurs van Subsidiefocus via telefoonnummer 073-6465475 of stuur een e-mail naar [email protected].

Prinsjesdag 2014Geen nieuwe bezuinigingen en zelfs een beperkte ruimte voor lastenverlichting. De economie toont voorzichtige tekenen van herstel, maar dit is nog broos. Voorzichtigheid is geboden en dat vertaalt zich in het op Prinsjesdag door het kabinet aangeboden Belastingplan voor 2015.

Het kabinet zet in op herstel van de koop-kracht, het verder terugdringen van het begrotingstekort en maatregelen om de economie te laten groeien, werkeloosheid te bestrijden, werkgelegenheid te stimuleren en de innovatiekracht te versterken.

De belangrijkste fiscale maatregelen zijn de verplichte invoering van de werkkosten-regeling en de verzwaring van de gebruikelijkloonregeling voor directeuren-grootaandeelhouders (dga’s). Per 1 januari 2015 moet iedere werkgever de werkkostenregeling toepassen. Die wordt vereenvoudigd, met een verlaging van de vrije ruimte als prijs. Dga’s moeten in 2015 hun loon opnieuw toetsen aan de gewijzigde normen.

Moesten particulieren vorig jaar de broek-riem nog een fors gaatje krapper doen, dit jaar worden de lasten op arbeid verlaagd met € 1 miljard in de vorm van een hogere arbeidskorting en een minder dan voorziene stijging van het belastingtarief in de eerste schijf. Particulieren moeten wel rekening houden met een iets hogere zorgpremie en een stijging van het eigen risico. De consumptie wordt gestimuleerd door bij afkoop van levenslooptegoed belasting te heffen over 80% hiervan.

De doorstroming op de woningmarkt wordt bevorderd door de periode voor de aftrek van rente op restschulden te verlengen van 10 naar 15 jaar. De termijn voor dubbele hypotheekrenteaftrek in verhuissituaties blijft 3 jaar. Het blijft mogelijk om binnen de driejaarsperiode tijdelijk te verhuren, waarna de hypotheekrenteaftrek voor de nog niet verstreken periode herleeft. Tot slot wordt het lage btw-tarief van 6% op arbeidskosten bij renovatie en herstel van bestaande woningen (ouder dan 2 jaar) verlengd tot 1 juli 2015.

Op Prinsjesdag 2014 heeft het kabinet ook zijn visie gegeven op de herziening van het belastingstelsel. Het kabinet wil daarin geen overhaaste stappen maken om voldoende draagvlak te creëren in de politiek, de samenleving en de Belasting-dienst.

Verder beschrijven we de gevolgen van Prinsjesdag 2014. Let wel, deze aangekondigde maatregelen moeten nog door de Tweede en Eerste Kamer worden aangenomen. Dat betekent dat er nog wijzigingen kunnen worden aangebracht of dat bepaalde voorstellen toch geen doorgang vinden.

Ondernemers en rechts-personenBox 2-tariefHet tarief in box 2 over het inkomen uit een aanmerkelijk belang is in 2015 weer 25%. In 2014 is dat tarief tijdelijk verlaagd van 25% naar 22% over een belastbaar inkomen uit aanmerkelijk belang van maximaal € 250.000 (met fiscaal partner maximaal € 500.000).

Aanpassing gebruikelijkloonregelingWerkt u voor een bv, waarin u een

Let op!Voor een dividenduitkering of terug- betaling van kapitaal moet de besloten vennootschap (bv) voldoende ruimte hebben. Keer daarom niet zomaar dividend uit, voer een uitkeringstoets uit en bekijk of het tijdelijke tariefs-voordeel van 3% voor dit jaar opweegt tegen de heffing in box 3 over het uitgekeerde vermogen.

aanmerkelijk belang heeft (ten minste 5%)? Dan moet uw loon gebruikelijk zijn. Deze gebruikelijkloonregeling wordt flink aangepast, lees: verzwaard.

Doelmatigheidsmarge wordt 25%De speelruimte waarbinnen u uw loon mag vaststellen, wordt verkleind. Deze doelmatigheidsmarge wordt verlaagd van 30 naar 25%. De marge mag alleen worden toegepast boven een loon van € 44.000 (gebruikelijk loon 2014).

Meest vergelijkbare dienstbetrekkingenVanaf 2015 moet u uw loon vergelijken met het loon in de meest vergelijkbare dienstbetrekkingen. Het criterium ʹsoortgelijke dienstbetrekkingenʹ geeft de Belastingdienst niet de mogelijkheid om te corrigeren als er geen soortgelijke dienstbetrekkingen zijn. Sommige beroepen worden namelijk niet in loon-dienst uitgevoerd, zoals orthodontisten. Een meest vergelijkbare dienstbetrekking is er altijd.

Groep verbonden lichamen uitgebreidUw loon mag niet lager zijn dan het hoogste loon van medewerkers werkzaam bij uw bv of medewerkers werkzaam bij lichamen verbonden met uw bv. Verbonden lichamen zijn lichamen, waarin uw bv ten minste een derde belang heeft en (vanaf

2015) deelnemingen waaruit de bv direct of indirect met toepassing van de deelnemingsvrijstelling voordelen kan genieten.

Gebruikelijk loon 2015: 75/70e van het loon in 2013In verband met de aanpassing van de gebruikelijkloonregeling zijn bestaande afspraken die u met de Belastingdienst heeft gemaakt over de hoogte van uw loon, vanaf 2015 niet meer geldig. U krijgt de gelegenheid om nieuwe afspraken te maken. Als overgangsmaatregel moet u in 2015 uitgaan van een gebruikelijk loon van 75/70e van het loon in 2013 als dat loon hoger was dan € 43.000 (gebruikelijk loon 2013). U, maar ook de Belastingdienst, mag hiervan afwijken als aannemelijk is dat het loon in 2015 dan niet gebruikelijk is.

Zelfstandigenaftrek en ondernemersfaciliteiten (nog) overeindHet kabinet onderzoekt al langer mogelijkheden voor beperking van de ondernemersfaciliteiten in de inkomsten-belasting. Vanaf 2015 zou het kabinet de zelfstandigenaftrek willen beperken. Maar nu een grote belastingwijziging uitblijft, is dat voornemen op de lange baan geschoven.

Einde aan fiscaal gunstige regeling gouden handdrukVanaf 1 januari 2015 komt er een einde aan de mogelijkheid om een stamrecht in één keer af te kopen tegen een korting van 20% van de stamrechtaanspraak (waarde economisch verkeer). Afkoop van een stamrecht blijft ook vanaf 1 januari 2015 mogelijk, maar dan moet u belasting betalen over de volledige stamrecht-aanspraak in plaats van 80% ervan. Bij de afkoop bent u geen revisierente verschuldigd.

Let op!Vanaf 2015 moet de dga een loon ontvangen ter hoogte van het hoogste van de volgende bedragen:a. 75% van het loon uit de meest vergelijkbare dienstbetrekking. b. Het hoogste loon van de overige medewerkers van de vennootschap of verbonden lichamen. c. € 44.000. Tegenbewijs is uiteraard mogelijk.

TipVoorkom discussies over het gebruikelijk loon. Stel als dga een marktconform loon vast en laat de Belastingdienst zich daarmee akkoord verklaren.

U mag uw stamrecht ook vervroegd in delen laten uitkeren tegen de waarde in het economisch verkeer. Een gedeeltelijke uitkering is wel volledig belast. De 20%- korting van dit jaar is hierop niet van toepassing. U bent geen revisierente verschuldigd.

Buitenlandse geldboetes niet meer aftrekbaarHet onderscheid tussen de aftrekbaarheid van binnenlandse en buitenlandse geld-boetes vervalt. Vanaf 1 januari 2015 zijn ook geldboetes, opgelegd door een buitenlandse overheid, niet aftrekbaar. De aftrekbeperking geldt voor strafrechtelijke boetes, schikkingen, tuchtrechtelijke boetes, bestuursrechtelijke boetes en verkeersboetes. Vrije vergoeding van geld-boetes door de werkgever is niet mogelijk.

Btw-vrijstelling ook voor ziekenhuizen met winstoogmerkDe btw-vrijstelling voor intramurale (verpleging en verzorging van personen die zijn opgenomen in een ziekenhuis, verpleeg- of verzorgingsinstelling) wordt vanaf 1 januari 2015 ook van toepassing als de instelling winst beoogt. De instellingen die het aangaat, moeten voor die datum hun administratie en facturatie aanpassen en hun prijsstelling bekijken in verband met het vervallen van het recht op btw-vooraftrek.

Banken gaan BSN vastleggen en aan Belastingdienst verstrekkenVanaf 1 december 2013 is de eenbankrekeningmaatregel in werking getreden. De Belastingdienst betaalt terug-gaven inkomstenbelasting en toeslagen vanaf die datum uit op één bankrekening die op naam staat van de rechthebbende zelf. Deze maatregel is gericht op bestrijding van (identiteits)fraude. Om de controle voor de Belastingdienst efficiënter en effectiever te maken, moeten banken meer informatie over bankrekeningen aan de Belastingdienst gaan verstrekken. U moet daarbij denken aan uw NAW-gegevens en uw geboortedatum, eventueel onder vermelding van uw burgerservice-nummer (BSN). Banken krijgen de wettelijke bevoegdheid om burgerservice-nummers in hun interne administratie te gebruiken.

TipOf afkoop in 2014 voor u fiscaal het gunstigst is, hangt af van uw persoonlijke situatie. Laat u goed voorlichten over de belasting-gevolgen bij afkoop in 2014, na 2014 of bij ʹgewoonʹ gespreid uitkeren van het stamrecht.

Eenbankrekeningmaatregel niet meer voor teruggaven omzetbelastingVoor teruggaven omzetbelasting vervalt de eenbankrekeningmaatregel. Wilt u als ondernemer uw btw-teruggaaf door de Belastingdienst laten uitbetalen op een rekeningnummer dat niet op uw naam staat, dan is dat mogelijk. Denk bijvoorbeeld aan het rekeningnummer van een gelieerde vennootschap.

Belastingrente ook bij dividendbelastingVanaf 1 januari 2015 brengt de Belasting-dienst op naheffingen dividendbelasting belastingrente in rekening. Bij teruggaven vergoedt de Belastingdienst belastingrente. Als tarief geldt het tarief van de wettelijke rente voor niet-handelstransacties, met als minimum 4%. De belastingrente wordt ook berekend bij naheffingen en terug-betalingen over een periode vóór 1 januari 2015.

Rentevergoeding bij onterechte heffingIs er in strijd met het EU-recht belasting geheven en moet de Belastingdienst deze belasting teruggeven, dan heeft u vanaf 2015 recht op een ‘passende’ rente-vergoeding. U moet hier wel expliciet om verzoeken. U mag ook een verzoek om rentevergoeding indienen wanneer u een teruggaafbeschikking heeft ontvangen, omdat in strijd met het EU-recht belasting is geheven en deze beschikking dateert van vóór 1 januari 2015. Let er wel op dat u het verzoek om rentevergoeding in dat geval doet binnen zes weken na 1 januari aanstaande.

Afkoop lijfrente bij langdurige arbeidsongeschiktheidVanaf 1 januari 2015 is het mogelijk om een lijfrente geheel of gedeeltelijk af te kopen als u langdurig arbeidsongeschikt bent. De uitkerende instantie houdt loon-heffing in op de uitkering. Revisierente blijft achterwege. Er is wel een aantal voorwaarden. Zo moet sprake zijn van langdurige arbeidsongeschiktheid en u mag de AOW-gerechtigde leeftijd nog niet hebben bereikt. De afkoopuitkering mag niet meer bedragen dan € 40.000 of, als het hoger is, het gemiddelde inkomen in de voorafgaande twee jaren.

Page 5: ABAB info, editie oktober 2014

abab.nl abab.nl 4 5

Dit zijn slechts voorbeelden van de mogelijkheden voor fiscale voordelen in 2014. Het voordeel verschilt per investering. Indien u gaat investeren in milieuvriendelijke producten en/of duurzame energie, dan raden wij u aan contact op te nemen met één van de adviseurs van Subsidiefocus.

AanvragenOm gebruik te kunnen maken van EIA, MIA en Vamil moet binnen drie maanden na het aangaan van de investerings-verplichting een aanvraag zijn ingediend.

Meer weten?Heeft u vragen over één van de subsidie-regelingen of over de mogelijkheden voor uw organisatie? Neem dan contact op met de adviseurs van Subsidiefocus via telefoonnummer 073-6465475 of stuur een e-mail naar [email protected].

Prinsjesdag 2014Geen nieuwe bezuinigingen en zelfs een beperkte ruimte voor lastenverlichting. De economie toont voorzichtige tekenen van herstel, maar dit is nog broos. Voorzichtigheid is geboden en dat vertaalt zich in het op Prinsjesdag door het kabinet aangeboden Belastingplan voor 2015.

Het kabinet zet in op herstel van de koop-kracht, het verder terugdringen van het begrotingstekort en maatregelen om de economie te laten groeien, werkeloosheid te bestrijden, werkgelegenheid te stimuleren en de innovatiekracht te versterken.

De belangrijkste fiscale maatregelen zijn de verplichte invoering van de werkkosten-regeling en de verzwaring van de gebruikelijkloonregeling voor directeuren-grootaandeelhouders (dga’s). Per 1 januari 2015 moet iedere werkgever de werkkostenregeling toepassen. Die wordt vereenvoudigd, met een verlaging van de vrije ruimte als prijs. Dga’s moeten in 2015 hun loon opnieuw toetsen aan de gewijzigde normen.

Moesten particulieren vorig jaar de broek-riem nog een fors gaatje krapper doen, dit jaar worden de lasten op arbeid verlaagd met € 1 miljard in de vorm van een hogere arbeidskorting en een minder dan voorziene stijging van het belastingtarief in de eerste schijf. Particulieren moeten wel rekening houden met een iets hogere zorgpremie en een stijging van het eigen risico. De consumptie wordt gestimuleerd door bij afkoop van levenslooptegoed belasting te heffen over 80% hiervan.

De doorstroming op de woningmarkt wordt bevorderd door de periode voor de aftrek van rente op restschulden te verlengen van 10 naar 15 jaar. De termijn voor dubbele hypotheekrenteaftrek in verhuissituaties blijft 3 jaar. Het blijft mogelijk om binnen de driejaarsperiode tijdelijk te verhuren, waarna de hypotheekrenteaftrek voor de nog niet verstreken periode herleeft. Tot slot wordt het lage btw-tarief van 6% op arbeidskosten bij renovatie en herstel van bestaande woningen (ouder dan 2 jaar) verlengd tot 1 juli 2015.

Op Prinsjesdag 2014 heeft het kabinet ook zijn visie gegeven op de herziening van het belastingstelsel. Het kabinet wil daarin geen overhaaste stappen maken om voldoende draagvlak te creëren in de politiek, de samenleving en de Belasting-dienst.

Verder beschrijven we de gevolgen van Prinsjesdag 2014. Let wel, deze aangekondigde maatregelen moeten nog door de Tweede en Eerste Kamer worden aangenomen. Dat betekent dat er nog wijzigingen kunnen worden aangebracht of dat bepaalde voorstellen toch geen doorgang vinden.

Ondernemers en rechts-personenBox 2-tariefHet tarief in box 2 over het inkomen uit een aanmerkelijk belang is in 2015 weer 25%. In 2014 is dat tarief tijdelijk verlaagd van 25% naar 22% over een belastbaar inkomen uit aanmerkelijk belang van maximaal € 250.000 (met fiscaal partner maximaal € 500.000).

Aanpassing gebruikelijkloonregelingWerkt u voor een bv, waarin u een

Let op!Voor een dividenduitkering of terug- betaling van kapitaal moet de besloten vennootschap (bv) voldoende ruimte hebben. Keer daarom niet zomaar dividend uit, voer een uitkeringstoets uit en bekijk of het tijdelijke tariefs-voordeel van 3% voor dit jaar opweegt tegen de heffing in box 3 over het uitgekeerde vermogen.

aanmerkelijk belang heeft (ten minste 5%)? Dan moet uw loon gebruikelijk zijn. Deze gebruikelijkloonregeling wordt flink aangepast, lees: verzwaard.

Doelmatigheidsmarge wordt 25%De speelruimte waarbinnen u uw loon mag vaststellen, wordt verkleind. Deze doelmatigheidsmarge wordt verlaagd van 30 naar 25%. De marge mag alleen worden toegepast boven een loon van € 44.000 (gebruikelijk loon 2014).

Meest vergelijkbare dienstbetrekkingenVanaf 2015 moet u uw loon vergelijken met het loon in de meest vergelijkbare dienstbetrekkingen. Het criterium ʹsoortgelijke dienstbetrekkingenʹ geeft de Belastingdienst niet de mogelijkheid om te corrigeren als er geen soortgelijke dienstbetrekkingen zijn. Sommige beroepen worden namelijk niet in loon-dienst uitgevoerd, zoals orthodontisten. Een meest vergelijkbare dienstbetrekking is er altijd.

Groep verbonden lichamen uitgebreidUw loon mag niet lager zijn dan het hoogste loon van medewerkers werkzaam bij uw bv of medewerkers werkzaam bij lichamen verbonden met uw bv. Verbonden lichamen zijn lichamen, waarin uw bv ten minste een derde belang heeft en (vanaf

2015) deelnemingen waaruit de bv direct of indirect met toepassing van de deelnemingsvrijstelling voordelen kan genieten.

Gebruikelijk loon 2015: 75/70e van het loon in 2013In verband met de aanpassing van de gebruikelijkloonregeling zijn bestaande afspraken die u met de Belastingdienst heeft gemaakt over de hoogte van uw loon, vanaf 2015 niet meer geldig. U krijgt de gelegenheid om nieuwe afspraken te maken. Als overgangsmaatregel moet u in 2015 uitgaan van een gebruikelijk loon van 75/70e van het loon in 2013 als dat loon hoger was dan € 43.000 (gebruikelijk loon 2013). U, maar ook de Belastingdienst, mag hiervan afwijken als aannemelijk is dat het loon in 2015 dan niet gebruikelijk is.

Zelfstandigenaftrek en ondernemersfaciliteiten (nog) overeindHet kabinet onderzoekt al langer mogelijkheden voor beperking van de ondernemersfaciliteiten in de inkomsten-belasting. Vanaf 2015 zou het kabinet de zelfstandigenaftrek willen beperken. Maar nu een grote belastingwijziging uitblijft, is dat voornemen op de lange baan geschoven.

Einde aan fiscaal gunstige regeling gouden handdrukVanaf 1 januari 2015 komt er een einde aan de mogelijkheid om een stamrecht in één keer af te kopen tegen een korting van 20% van de stamrechtaanspraak (waarde economisch verkeer). Afkoop van een stamrecht blijft ook vanaf 1 januari 2015 mogelijk, maar dan moet u belasting betalen over de volledige stamrecht-aanspraak in plaats van 80% ervan. Bij de afkoop bent u geen revisierente verschuldigd.

Let op!Vanaf 2015 moet de dga een loon ontvangen ter hoogte van het hoogste van de volgende bedragen:a. 75% van het loon uit de meest vergelijkbare dienstbetrekking. b. Het hoogste loon van de overige medewerkers van de vennootschap of verbonden lichamen. c. € 44.000. Tegenbewijs is uiteraard mogelijk.

TipVoorkom discussies over het gebruikelijk loon. Stel als dga een marktconform loon vast en laat de Belastingdienst zich daarmee akkoord verklaren.

U mag uw stamrecht ook vervroegd in delen laten uitkeren tegen de waarde in het economisch verkeer. Een gedeeltelijke uitkering is wel volledig belast. De 20%- korting van dit jaar is hierop niet van toepassing. U bent geen revisierente verschuldigd.

Buitenlandse geldboetes niet meer aftrekbaarHet onderscheid tussen de aftrekbaarheid van binnenlandse en buitenlandse geld-boetes vervalt. Vanaf 1 januari 2015 zijn ook geldboetes, opgelegd door een buitenlandse overheid, niet aftrekbaar. De aftrekbeperking geldt voor strafrechtelijke boetes, schikkingen, tuchtrechtelijke boetes, bestuursrechtelijke boetes en verkeersboetes. Vrije vergoeding van geld-boetes door de werkgever is niet mogelijk.

Btw-vrijstelling ook voor ziekenhuizen met winstoogmerkDe btw-vrijstelling voor intramurale (verpleging en verzorging van personen die zijn opgenomen in een ziekenhuis, verpleeg- of verzorgingsinstelling) wordt vanaf 1 januari 2015 ook van toepassing als de instelling winst beoogt. De instellingen die het aangaat, moeten voor die datum hun administratie en facturatie aanpassen en hun prijsstelling bekijken in verband met het vervallen van het recht op btw-vooraftrek.

Banken gaan BSN vastleggen en aan Belastingdienst verstrekkenVanaf 1 december 2013 is de eenbankrekeningmaatregel in werking getreden. De Belastingdienst betaalt terug-gaven inkomstenbelasting en toeslagen vanaf die datum uit op één bankrekening die op naam staat van de rechthebbende zelf. Deze maatregel is gericht op bestrijding van (identiteits)fraude. Om de controle voor de Belastingdienst efficiënter en effectiever te maken, moeten banken meer informatie over bankrekeningen aan de Belastingdienst gaan verstrekken. U moet daarbij denken aan uw NAW-gegevens en uw geboortedatum, eventueel onder vermelding van uw burgerservice-nummer (BSN). Banken krijgen de wettelijke bevoegdheid om burgerservice-nummers in hun interne administratie te gebruiken.

TipOf afkoop in 2014 voor u fiscaal het gunstigst is, hangt af van uw persoonlijke situatie. Laat u goed voorlichten over de belasting-gevolgen bij afkoop in 2014, na 2014 of bij ʹgewoonʹ gespreid uitkeren van het stamrecht.

Eenbankrekeningmaatregel niet meer voor teruggaven omzetbelastingVoor teruggaven omzetbelasting vervalt de eenbankrekeningmaatregel. Wilt u als ondernemer uw btw-teruggaaf door de Belastingdienst laten uitbetalen op een rekeningnummer dat niet op uw naam staat, dan is dat mogelijk. Denk bijvoorbeeld aan het rekeningnummer van een gelieerde vennootschap.

Belastingrente ook bij dividendbelastingVanaf 1 januari 2015 brengt de Belasting-dienst op naheffingen dividendbelasting belastingrente in rekening. Bij teruggaven vergoedt de Belastingdienst belastingrente. Als tarief geldt het tarief van de wettelijke rente voor niet-handelstransacties, met als minimum 4%. De belastingrente wordt ook berekend bij naheffingen en terug-betalingen over een periode vóór 1 januari 2015.

Rentevergoeding bij onterechte heffingIs er in strijd met het EU-recht belasting geheven en moet de Belastingdienst deze belasting teruggeven, dan heeft u vanaf 2015 recht op een ‘passende’ rente-vergoeding. U moet hier wel expliciet om verzoeken. U mag ook een verzoek om rentevergoeding indienen wanneer u een teruggaafbeschikking heeft ontvangen, omdat in strijd met het EU-recht belasting is geheven en deze beschikking dateert van vóór 1 januari 2015. Let er wel op dat u het verzoek om rentevergoeding in dat geval doet binnen zes weken na 1 januari aanstaande.

Afkoop lijfrente bij langdurige arbeidsongeschiktheidVanaf 1 januari 2015 is het mogelijk om een lijfrente geheel of gedeeltelijk af te kopen als u langdurig arbeidsongeschikt bent. De uitkerende instantie houdt loon-heffing in op de uitkering. Revisierente blijft achterwege. Er is wel een aantal voorwaarden. Zo moet sprake zijn van langdurige arbeidsongeschiktheid en u mag de AOW-gerechtigde leeftijd nog niet hebben bereikt. De afkoopuitkering mag niet meer bedragen dan € 40.000 of, als het hoger is, het gemiddelde inkomen in de voorafgaande twee jaren.

Page 6: ABAB info, editie oktober 2014

abab.nl abab.nl 6 3

Let op!Wanneer u op de hoogte wilt blijven van ontwikkelingen in uw buurt, moet u zelf de gemeentelijke website en/of www.overheid.nl in de gaten houden. Via de website overuwbuurt.overheid.nl kunt u zich aanmelden voor de e-mailservice. Op deze manier krijgt u automatisch bericht wanneer er bekendmakingen in uw buurt zijn. Daarbij kunt u enige criteria aangeven. Bijvoorbeeld dat u bericht wilt ontvangen als een besluit is genomen binnen een straal van bijvoorbeeld 250 meter van uw bedrijf/woning, wat mogelijk relevant kan zijn.

individuele bedrijven en richt zich op het vakbekwaam, gezond en gemotiveerd houden van medewerkers (blijvende arbeidsparticipatie). Kosten voor het laten opstellen van een advies inclusief implementatieadvies dan wel kosten voor het begeleiden bij de implementatie komen in aanmerking voor subsidie. Projecten gericht op één van de volgende thema’s en activiteiten komen in aanmerking:

■ het maken van een bedrijfs- of organisatiescan;

■ het uitvoeren van een onderzoek naar duurzame inzetbaarheid van medewerkers;

■ het bevorderen van veilig en gezond werken;

■ het bevorderen van een leercultuur voor medewerkers;

■ het in dialoog met medewerkers aan-passen van de organisatie van het werk;

■ het stimuleren van interne en externe mobiliteit van medewerkers;

■ het bevorderen van een flexibele werk-cultuur om zo zorg en arbeid beter te combineren;

■ het invoeren van arbeidstijden- management.

AanvragenAlle bedrijven en instellingen die ten minste twee medewerkers in dienst hebben, komen in aanmerking voor de regeling. De subsidie voor een project bedraagt 50% van de subsidiabele kosten. Het subsidie-bedrag is minimaal € 6.000 en maximaal € 10.000. Aanvragen kunnen worden ingediend van 15 oktober tot en met 7 november 2014 (één aanvraag per onderneming).

Het is nu het juiste moment om te bepalen wat uw ambities op het gebied van duurzame inzetbaarheid van uw medewerkers zijn. Onze adviseurs personeelsmanagement kunnen samen met u uw plannen concretiseren. Onze subsidie-adviseurs kunnen vervolgens de complete subsidieaanvraag voor u verzorgen.

Nieuwe subsidie-mogelijkheden voor technische innovaties en programmatuur- ontwikkelingOntwikkelt uw onderneming programmatuur, maar heeft u geen programmeurs in dienst? Dan kunt u voortaan in aanmerking komen voor de WBSO (Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk). Tot voor kort

eventuele zienswijzen, bedenkingen en/of bezwaar en beroep kunnen instellen. De meeste gemeenten publiceren deze bekendmakingen in het plaatselijke huis-aan-huis-blad en/of in de Staatscourant. Er is nu een nieuwe wet, die regelt dat bekendmakingen voortaan ook enkel en alleen op digitale wijze bekend mogen worden gemaakt.

Digitale publicatie is (nog) niet verplicht, maar er zijn steeds meer gemeenten die enkel via de digitale weg gaan publiceren. Onlangs is namelijk de Wet Elektronische Bekendmaking (WEB) in werking getreden. Met deze nieuwe wet mogen gemeenten voortaan schriftelijke publicaties achterwege laten en kunnen zij deze allemaal via de digitale weg publiceren. In dat geval moeten deze publicaties op zowel de landelijke website www.overheid.nl als op de gemeentelijke website worden gepubliceerd.

Subsidie voor individuele bedrijven vanuit het Europees Sociaal Fonds (ESF) Heeft u een bedrijf en wilt u zich richten op duurzame inzetbaarheid van uw medewerkers? Wellicht komt u dan in aanmerking voor subsidie via de subsidie-regeling Europees Sociaal Fonds (ESF) 2014-2020. Doel van het ESF-programma is re-integratie van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt (actieve inclusie) en het bevorderen van duurzame arbeidsinzet van werkenden.

Prioriteit B met het thema duurzame inzetbaarheid is bedoeld voor

kwamen bedrijven die met externe programmeurs werkten niet in aanmerking voor de WBSO. Het College van Beroep van het Bedrijfsleven (CBb) geeft aan dat deze maatstaf te beperkt en achterhaald is. Dit biedt het Nederlandse bedrijfsleven weer nieuwe kansen.

De WBSO is een fiscale stimulerings-regeling, waarmee de Nederlandse overheid een deel van de loonkosten voor speur- en ontwikkelingswerk (S&O) compenseert. Dit kan een enorme kosten-besparing opleveren. Bovendien biedt het een extra stimulans voor het realiseren van technische innovaties. U komt in aanmerking voor de WBSO als u uw medewerkers S&O laat verrichten of als u als zelfstandig ondernemer zelf S&O verricht. De regeling staat open voor alle bedrijven die S&O verrichten, ongeacht hoe groot uw bedrijf is en in welke bedrijfstak u actief bent.

Wat is uw voordeel?De regeling betekent dat u minder loon-heffing afdraagt. Zelfstandigen krijgen een vaste aftrek voor S&O. Het voordeel voor loonbelastingplichtigen betreft een vermindering op de af te dragen loon-belasting van 35% (50% voor starters) over de eerste € 250.000 van het totale S&O-loon in 2014. Over het merendeel bedraagt de vermindering 14%. Als zelfstandig ondernemer moet u minstens 500 uur aan S&O besteden om gebruik te kunnen maken van de regeling.

Fiscale voordelen voor transportmiddelenDiverse duurzame transportmiddelen komen in aanmerking voor fiscaal voor-deel via de Energie-investeringsaftrek (EIA), Milieu-investeringsaftrek (MIA) en Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil). Dit zijn fiscale stimuleringsmaatregelen, waarmee u kunt profiteren van een extra aftrekmogelijkheid van de fiscale winst. Met de Vamil kan de investering willekeurig worden afgeschreven.

In aanmerking komen onder andere: ■ een bandenspanningregelsysteem voor

landbouwvoertuigen, waarbij vanuit de cabine afhankelijk van de ondergrond de meest ideale bandenspanning kan worden ingesteld;

■ een bestelauto, vrachtwagen of oplegger met een koelinstallatie die gekoeld wordt met behulp van zonnecellen;

■ een Segway (valt onder de categorie elektrisch aangedreven brom- of snorfiets).

De werkgeverWerkkostenregeling: verplicht vanaf 1 januari 2015Vanaf 1 januari 2011 heeft u kunnen kiezen om de werkkostenregeling toe te passen of nog het oude systeem van (vrije) vergoedingen en verstrekkingen voort te zetten. De meeste werkgevers, zeker in het mkb, hebben voor de oude regeling geopteerd. Nu moet iedere werkgever vanaf 1 januari 2015 verplicht de werk- kostenregeling toepassen. In de werk-kostenregeling worden enkele wijzigingen voorgesteld.

Vrije ruimte wordt 1,2%De vrije ruimte voor aangewezen vergoedingen en verstrekkingen wordt 1,2% van de loonsom. Deze verlaging hangt samen met vereenvoudigingen in de werkkostenregeling die ingaan vanaf 1 januari 2015.

Noodzakelijkheidscriterium: vrijstelling voor vergoeding en verstrekking van noodzakelijke gereedschappen, computers, tablets, mobiele telefoonsAls werkgever kunt u gereedschappen, computers (tablets), mobiele communicatiemiddelen en dergelijke apparatuur die u in redelijkheid nood-zakelijk acht voor uw bedrijfsvoering (noodzakelijkheidscriterium), vrijgesteld vergoeden of verstrekken. U hoeft dan fiscaal geen rekening te houden met het privévoordeel van de medewerker. Het verschil in fiscale behandeling tussen computers, smartphones en tablets vervalt hierdoor.

Vereenvoudiging afrekensystematiekWerkgevers hoeven maar één keer per jaar de overschrijding van de vrije ruimte vast te stellen en de eindheffing van 80% over die overschrijding af te dragen. Ze doen dat in de aangifte over het eerste tijdvak van het volgende jaar. Het blijft mogelijk om, indien u dat wenst, periodiek af te rekenen.

Let op!De medewerker moet verplicht zijn tot teruggaaf of vergoeding van de restwaarde als de voorziening naar het redelijke oordeel van de werk-gever niet langer noodzakelijk is. De vrijstelling geldt ook voor bestuurders en commissarissen, als aannemelijk is dat deze voorziening een voor de behoorlijke uitoefening van dienstbetrekking van deze medewerker gebruikelijke voorziening is.

Werkkostenregeling: vrije ruimte per concern beoordelenWerkgevers in een concern hoeven niet per werkgever de vrije ruimte te berekenen, maar kunnen dat voor het concern als geheel doen. Binnen een concern zijn de (klein)dochtermaatschappijen voor ten minste 95% direct of indirect verbonden met de moedermaatschappij. Bij overschrijding van de gezamenlijke vrije ruimte moet de eindheffing worden aangegeven en afgedragen door het concernonderdeel met de grootste loonsom waarover bij de medewerker loonbelasting is geheven.

Personeelskorting producten eigen bedrijf blijft bestaanDe personeelskorting voor producten uit eigen bedrijf blijft bestaan, maar dan in de vorm van een gerichte vrijstelling. De personeelskorting bedraagt per medewerker en per jaar maximaal 20% van de waarde van deze producten en niet meer dan € 500 per medewerker per jaar. Het is niet langer mogelijk om het niet-gebruikte deel van de personeelskorting door te schuiven naar volgende kalenderjaren.

Gerichte vrijstelling voor werkplek-gerelateerde voorzieningenHet onderscheid tussen het vergoeden van bepaalde werkplekgerelateerde voorzieningen (belast) en het verstrekken ervan (nihilwaardering) wordt opgeheven. Voor vergoedingen en verstrekkingen van bepaalde werkplekgerelateerde voorzieningen komt een gerichte vrij-stelling. Voor welke werkplekgerelateerde voorzieningen straks een nieuwe gerichte vrijstelling gaat gelden, is nog niet helemaal duidelijk. Naar alle waarschijnlijkheid zijn dit dezelfde zaken, waarvoor straks het noodzakelijkheids-criterium geldt.

Let op!Bij toepassing van de concern-regeling zijn alle betrokken werk-gevers hoofdelijk aansprakelijk voor de gehele door het concern verschuldigde belasting.

TipU moet vanaf 1 januari 2015 de werkkostenregeling toepassen. Bereid u zo snel mogelijk voor: het kan noodzakelijk zijn dat u uw arbeidsvoorwaarden aanpast. Onderzoek de noodzakelijke aanpassingen in uw arbeids-voorwaarden en de salaris- en financiële administratie.

Werkzoekenden sneller naar ander werkEr komt een Brug-ww die werkzoekenden makkelijker en sneller aan het werk moet helpen in een sector waar een tekort is, bijvoorbeeld in de techniek. Als een werk-zoekende aan de slag gaat in een sector waar een tekort is, krijgt diegene voor de uren dat hij of zij werkt salaris en voor de uren waarin wordt omgeschoold, een ww-uitkering. Dat drukt de overgangskosten voor de nieuwe werkgever. De maatregel geldt voor medewerkers die met ontslag worden bedreigd of mensen met een ww-uitkering.

De woningeigenaarVrijstelling schenkbelastingBelastingvrij schenken tot € 100.000 voor de eigen woning of de aflossing van een restschuld na verkoop van de eigen woning is vanaf 1 januari 2015 niet meer mogelijk. De tijdelijk verruiming van de vrijstelling voor de schenkbelasting die geldt in de periode 1 oktober 2013 tot 1 januari 2015, komt dan te vervallen. Vanaf 1 januari 2015 bedraagt de maximale vrijstelling van schenkbelasting in 2015 € 52.752 en wordt deze weer beperkt tot ouders en kinderen tussen de 18 en 40 jaar.

TipMaak nog dit jaar gebruik van de eenmalig verhoogde vrijstelling. Is er al eerder gebruikgemaakt van de eenmalig verhoogde vrijstelling voor een schenking aan een kind tussen de 18 en 40 jaar voor de eigen woning, dan mag deze nog eenmalig aangevuld worden totdat de grens van € 100.000 is bereikt.

Page 7: ABAB info, editie oktober 2014

abab.nl abab.nl 2 7

Hoewel bij de samenstelling van deze nieuwsbrief de uiterste zorg is nagestreefd, wordt geen aansprakelijkheid aanvaard voor onvolledigheden of onjuistheden.Vanwege het brede en algemene kader van deze nieuwsbrief, is deze niet bedoeld als enige vorm van professioneel advies en derhalve niet zonder meer geschikt voor het nemen van financiële beslissingen. Voor toepassing in individuele gevallen raden wij u aan contact met ons op te nemen.

Nieuwe Europese richtlijn voor jaarverslaggeving door ondernemingenDe Europese Unie heeft in juni 2013 de herziene Accounting Directive, een nieuwe Europese richtlijn voor de financiële verslaggeving door ondernemingen, gepubliceerd. De richtlijn heeft als doel om de administratieve lasten voor ondernemers te verlichten en is van toepassing op boekjaren die beginnen op of na 1 januari 2016. Nederland is nu aan zet om ook in ons land de regels te verminderen.

De belangrijkste wijzigingen zijn:1. De toelichtingsvereisten voor kleine

rechtspersonen zijn sterk gereduceerd. De lidstaten mogen, op enige uitzonderingen na, geen aanvullende toelichtingen meer vereisen. Eén van die uitzonderingen is de vermelding van niet in de balans opgenomen materiële regelingen en transacties met verbonden partijen.

2. Micro-ondernemingen (micro´s) mogen door de lidstaten worden vrijgesteld van de meeste verplichtingen, die gelden voor kleine rechtspersonen. Micro´s moeten balansinformatie publiceren, tenzij deze informatie reeds is opgenomen in de aangifte vennoot-schapsbelasting en door de Belasting-dienst aan het Handelsregister wordt doorgegeven.

3. Indien de levensduur van goodwill niet betrouwbaar kan worden bepaald, hebben de lidstaten de optie om een afschrijvingsperiode vast te stellen van minimaal vijf en maximaal tien jaar.

4. Ook kleine rechtspersonen dienen voor-schotten en kredieten aan bestuurders en commissarissen in de jaarrekening te vermelden. Tevens moeten aangegane garantieverplichtingen ten aanzien van deze personen worden vermeld.

5. De uiterste termijn van publicatie van de jaarrekening is twaalf maanden na afloop van het boekjaar. Nu bedraagt die termijn nog dertien maanden.

Deponeringstermijn jaarrekening bestuurders enig aandeelhouders bv ongewijzigdSinds de invoering van de flex-bv is er onduidelijkheid over de deponeringstermijn voor die gevallen, waarin de bestuurders

tevens de enig aandeelhouder van een besloten vennootschap (bv) zijn. Het ministerie van Justitie heeft eerder aangegeven dat de formulering aangepast zou worden in de veegwet. Omdat de voorgestelde tekst ook veel vragen opriep, is deze tekst uit de veegwet gehaald. Nu heeft het ministerie van Justitie aangegeven dat nog wordt gezocht naar een wetsvoorstel, waarin dit kan worden opgenomen.

Uit dit antwoord kan worden afgeleid dat er op korte termijn geen wijziging is te verwachten. Daarom geldt de huidige wettelijke regeling onverkort. Dit betekent dat in gevallen waarin de bestuurders tevens de enige aandeelhouders zijn, deponering uiterlijk op 8 december moet plaatsvinden.

Dit is alleen anders als de statuten uitdrukkelijk bepalen, dat een afzonderlijk besluit van de algemene vergadering nodig is voor de vaststelling van de jaarrekening.

Waardering van dga-pensioenen in de jaarrekening gewijzigdMet ingang van het boekjaar 2014 zal het pensioen van directeur-grootaandeelhouders (dga’s) anders worden gewaardeerd in de jaarrekening. De Raad voor de Jaarverslag- geving (RJ) heeft bepaald dat de waardering uitsluitend nog kan plaatsvinden volgens

De fiscale waarde van de pensioen-verplichting, die nu doorgaans is opgenomen in de jaarrekening, wijkt wezenlijk af van de commerciële waarde. De afwijking ontstaat onder andere doordat de fiscaal gehanteerde rekenrente veel hoger is dan de werkelijke rente. Commercieel wordt gewerkt met de werkelijke rente. De commerciële benadering geeft een veel beter beeld van de financiële situatie van een onderneming. De RJ vindt nu dat de bepaling van het dga-pensioen gebaseerd moet zijn op de beste schatting van deze verplichting en dat is het bedrag dat nodig is om de pensioen- verplichting af te storten bij een professionele verzekeraar. De commerciële waardering kan tot twee à drie keer hoger zijn dan de fiscale waardering.

Slechts ingeval uw vennootschap een kleine onderneming is en u uw jaarrekening opstelt op basis van fiscale grondslagen, dan kunt u de pensioenverplichting blijven waarderen op basis van de fiscale regels.

Let op!Vaak hebben bankiers financierings-afspraken gemaakt, die gebaseerd zijn op kengetallen. Door de hogere commerciële waardering kan het zijn dat een onderneming niet meer voldoet aan deze afspraken.

Let op!Ingeval de vennootschap haar pensioenverplichting niet kan nakomen, dan is het mogelijk dat er fiscale consequenties ontstaan. Deze situatie kan aanwezig zijn bij een negatief eigen vermogen van een onderneming of door dividend-uitkeringen in het verleden of door grote vorderingen op de dga.

Gemeentelijke bekendmakingen mogen voortaan ook enkel digitaalWanneer gemeenten vergunningen verlenen of (bestemmings)plannen ontwikkelen, moeten zij dit op enig moment officieel bekendmaken, zodat belanghebbenden

Verlaagd btw-tarief bij renovatie en herstel bestaande woningen verlengd tot 1 juli 2015Het verlaagde btw-tarief van 6% voor renovatie en herstel van woningen wordt met een halfjaar verlengd en geldt tot 1 juli 2015. De maatregel is ingegaan op 1 maart 2013 en liep aanvankelijk tot 1 maart 2014. De maatregel is in 2014 verlengd tot 1 januari 2015 en wordt nu verder verlengd tot 1 juli 2015. U betaalt dus vanaf 1 juli 2015 weer 21% btw op de arbeidskosten bij een verbouwing van uw bestaande woning.

Dubbele hypotheekrenteaftrek bij verhuizing gedurende 3 jaarDe termijn voor dubbele hypotheek-renteaftrek bij verhuizing wordt permanent verlengd tot 3 jaar. Staat uw voormalige, leegstaande woning nog te koop of bent u nog niet verhuisd en heeft u uw nieuwe woning al wel aangeschaft, dan heeft u gedurende 3 jaar renteaftrek voor beide woningen.

Herleving hypotheekrenteaftrek na tijdelijke verhuur binnen termijn verhuisregelingOok wordt de tijdelijke regeling ʹherleving van de hypotheekrenteaftrek na verhuur van een voormalige eigen woningʹ permanent gemaakt. Eindigt de verhuur binnen de driejaarstermijn van de verhuisregeling, dan heeft u nog recht op hypotheekrenteaftrek tot het einde van de driejaarstermijn van de verhuisregeling.

TipHet verlaagde btw-tarief geldt alleen als de renovatie of het herstel van uw woning is afgerond op of na 1 maart 2013 en vóór 1 juli 2015. Heeft u dus verbouwingsplannen en wilt u nog profiteren van het lage btw-tarief op arbeidskosten, zorg er dan voor dat de verbouwing vóór die datum is afgerond.

Let op!Eindigt de verhuurperiode van uw woning na de driejaarstermijn, dan gaat uw woning bij aanvang van de verhuurperiode al over naar box 3. Bij overwaarde in de woning op dat moment, heeft dat gevolgen voor de hypotheekrenteaftrek voor uw nieuwe woning op dat moment.

Aftrek van restschulden Er staan ongeveer 1,1 miljoen huizen ʹonder water′. Ter bevordering van de doorstroming op de huizenmarkt en de financierbaarheid van restschulden wordt de maximale periode voor de aftrek van rente op restschulden verlengd van 10 naar 15 jaar. Deze maatregel geldt voor rest-schulden die zijn ontstaan in de periode van 29 oktober 2012 tot en met 31 december 2017.

De particulierAlgemene heffingskorting: maximum omhoog, maar meer inkomens-afhankelijkHet maximum van de algemene heffings-korting gaat in 2015 met € 100 omhoog naar € 2.203 (tot AOW-leeftijd). Het minimum wordt € 1.342. In 2015 wordt de algemene heffingskorting ook meer inkomensafhankelijk. Het afbouw-percentage wordt verhoogd naar 2,32% (2014: 2%) en in 2016 naar 3,32%. Het minimum van de algemene heffingskorting zal dus dalen de komende jaren.

TipOverweegt u uw te koop staande woning tijdelijk te verhuren, zorg dan dat u toestemming heeft van uw geldverstrekker en vraag bij uw gemeente een vergunning tot tijdelijke verhuur aan. Met zo’n vergunning voorkomt u dat uw huurder na afloop van de huur-termijn aanspraak kan maken op huurbescherming.

Arbeidskorting: hogere arbeidskorting voor hogere inkomensHet maximum van de arbeidskorting in 2015 is € 2.220. Vanaf een bepaald arbeids- inkomen wordt hierop een inkomens-afhankelijke korting toegepast. Deze afbouwgrens wordt in 2015 verhoogd naar circa € 49.900. Het minimumbedrag in 2015 is € 184 bij een arbeidsinkomen van circa € 110.000.

Werkbonus De werkbonus vervalt vanaf 1 januari 2015 voor mensen die op dat moment nog 61 jaar moeten worden. Mensen die voor 1 januari 2015 al een werkbonus ontvangen, blijven recht houden op deze heffingskorting tot zij 65 jaar worden.

Ouderenkorting vrijwel ongewijzigdIn 2015 bedraagt de ouderenkorting € 1.042 voor inkomens tot € 35.770, daarboven € 152. Vanaf 2016 wordt de ouderenkorting per jaar € 83 lager.

Let op!De arbeidskorting voor hogere inkomens wordt in drie jaarlijkse stappen afgebouwd tot nihil. In 2017 heeft u zodoende geen recht op arbeidskorting meer bij een inkomen vanaf circa € 120.000.

de commerciële waarderingsmethodiek. Het is dan niet langer toegestaan om de pensioenverplichting te waarderen op de lagere fiscale grondslag.

Page 8: ABAB info, editie oktober 2014

ABAB infoDoe er uw voordeel mee

1070106_ABAB_Info_A4_kaal.indd 1 14-04-11 08:45

ABAB Accountants en Adviseurs - Postbus 10085, 5000 JB Tilburg - abab.nl

1070106_ABAB_Info_A4_kaal.indd 4 14-04-11 08:45

ABAB info oktober 2014» Nieuwe Europese richtlijn voor jaarverslaggeving door ondernemingen» Gemeentelijke bekendmakingen mogen voortaan ook enkel digitaal » Prinsjesdag 2014

Kijk voor het laatste nieuws op onze website!