Aanbiedingsfolder Milinda Najaar 2016

20
Asoka Synthese De Driehoek Waerbeke Bodhi Najaar 2016

description

Asoka, Synthese, De Driehoek, Waerbeke, Bodhi

Transcript of Aanbiedingsfolder Milinda Najaar 2016

Page 1: Aanbiedingsfolder Milinda Najaar 2016

Asoka

Synthese

De Driehoek

Waerbeke

Bodhi

Najaar 2016

Page 2: Aanbiedingsfolder Milinda Najaar 2016

ONTMOET JEZELF IN WOORD EN BEELDCREATIEF SCHRIJVEN MET SARAH TIMMERMANS

DE GROTE OMMEKEERJOANNA MACY’S HOOPVOLLE TOEKOMST

ZITTEN IN STILTEBEGELEIDENDE TEKSTEN VAN SILVIA OSTERTAG

UITNODIGING TOT VERSTILLINGDE ZENWEG VAN BROEDER WITKAM

ONTDEK HET GELUK DAT ER ALTIJD ISHET ONDERRICHT VAN CUONG LU

5

17

6

14

16

Page 3: Aanbiedingsfolder Milinda Najaar 2016

Aandacht, aandacht,

aandacht…

We leven in een tijd van verandering, grote maatschappelijke en persoonlijke druk, onzekerheid en het ontbreken van richting én diepgang. De behoefte aan vertraging, verstilling en verdieping nemen dan ook zienderogen toe. Milinda Uitgevers biedt met haar imprints Asoka, Synthese en De Driehoek opnieuw handreikingen, vingerwijzingen die mensen kunnen bijstaan en verderhelpen in de Grote Ommekeer (Macy).

Dit najaar starten we met een nieuwe imprint: Waerbeke, genoemd naar en in nauwe samenwerking met de Vlaamse sociaal-culturele beweging die stilte, rust en ruimte behartigt als voorwaarde tot leefkwaliteit. Waerbeke-titels willen voeding geven aan tal van initiatieven die de kracht van stilte willen inzetten bij de vele transitieprocessen die om aandacht en inzet vragen. Zo biedt Ostertag’s Levende stilte inspirerende teksten die kunnen helpen om – alleen of in groep – persoonlijke stiltebeleving concreet gestalte te geven. Actieve hoop van Joanna Macy en Chris Johnstone laat zien hoe we temidden van de huidige chaos kunnen bouwen aan een fundamenteel nieuwe toekomst.

Niet alleen maatschappelijk, maar ook in het persoonlijke leven stuiten we op grenzen. Velen vinden rust, overzicht en nieuwe dynamiek in het bijhouden van een dagboek. Sarah Timmermans toont in Het creatieve dagboek hoe je met woord en beeld je leven een nieuwe wending kunt geven.

Het Milinda-team wenst u een inspirerend najaar!

— Gerolf T’Hooft

ASOKA

Margrit IrgangHet kostbare ogenblik 4

Paula van LiereJezelf, een weg naar vrijheid 5

Jeroen WitkamGa de stilte in en word vrij 6

Douglas PenickDe krijgsliederen van koning Gesar 7

Rob JanssenHet Diamant-Sutra 8

Hans WanningenVaardig in geluk 9

SYNTHESE

KrishnamurtiAls een wit zeil op de blauwe zee 10Klaar voor het leven 11

Titus BurckhardtSacrale kunst wereldwijd 12

Erik Van RuysbeekVan fysica tot metafysica 13

DE DRIEHOEK

Sarah TimmermansHet creatieve dagboek 14-15

WAERBEKE

Silvia OstertagLevende stilte 16

Joanna Macy & Chris JohnstoneActieve hoop 17

BODHI

Jan de Breet & Rob JanssenDe verzameling van numeriek geordende leerredes van de Boeddha – deel 2 18

RECENT HERDRUKT 19

Page 4: Aanbiedingsfolder Milinda Najaar 2016

4

asok

a

Margrit Irgang

Het kostbare ogenblikWat de dood voor het leven kan betekenen

Waarom hebben we zoveel angst voor de dood? Waarschijnlijk omdat we de waarheid van de vergankelijkheid halstarrig blijven negeren. Maar als je er niet voor wegloopt, krijgt het hier en nu een heel nieuwe glans. Alles wordt dan kostbaar, niets verdient het om achteloos behandeld te worden, alles is belangrijk: het begin van een nieuwe dag, de roep van een vogel, het tikken van de regen tegen het raam, de stralen van de zon. Het leven is waardevol, uur na uur. Dat is wat de dood ons leert.

Aan de hand van inspirerende verhalen uit de verschillende religieuze tradities, persoonlijke observaties en ervaringen ontvouwt Margrit Irgang in haar nieuwste boek een troostrijk perspectief op de vaak rauwe werkelijkheid en weet zij haar lezers telkens weer te overtuigen van de wonderbare schoonheid en kracht van het hier en nu!

Margrit Irgang beoefent sinds 1984 zen, o.a. bij Thich Nhat Hanh. Ze geeft cursussen over aandacht en spiritualiteit en maakt veelbeluisterde radio-uit-zendingen. Ze is auteur van tal-rijke boeken en kreeg meerdere onderscheidingen, onder ande-re de Rome-prijs Villa Massimo. van margrit irgang is tevens verschenen:

Stralende stilteISBN 978 90 5670 331 8

isbn 978 90 5670 356 1nur 739formaat 13 x 21 cmomvang 128 pagina’suitvoering paperbackprijs € 14,95oorspronkelijke titel Die Kostbarkeit des Augenblicksvertaling Piet Hermansverschijnt oktober 2016

9 7 8 9 0 5 6 7 0 3 5 6 1

Page 5: Aanbiedingsfolder Milinda Najaar 2016

Paula van Liere

Jezelf, een weg naar vrijheidBoeddhisme ontdekken met zenleraar Cuong Lu

We denken in tegenstellingen. Bewust en onbewust zijn we steeds bezig om geluk te bereiken en lijden te voorkomen. En als we het geluk gevonden hebben, willen we het vasthouden. Het kan anders. Het kan zonder strijd.Cuong Lu biedt een nieuwe kijk op de vier edele waarheden. Hij laat zien dat het niet nodig is om bang te zijn voor lijden en dat we ieder moment geluk kunnen ontdekken. Het is eenvoudig en moeilijk tegelijk. In Jezelf, een weg naar vrijheid leiden Cuong Lu en Paula van Liere je naar een plek in jezelf waar je lijden direct kunt ervaren en erachter zal komen dat lijden heel anders en veel rijker is dan je dacht. Bevrijd uit de greep van angst ontdek je het geluk dat er altijd is.

Paula van Liere (1947) is werk-zaam als coach bij persoonlijke veranderingsprocessen en wordt daarbij geïnspireerd door het on-derricht van Cuong Lu.

Cuong Lu werd in 1968 geboren in Vietnam en kwam in 1980 als bootvluchteling naar Nederland. Hij was zestien jaar monnik in de traditie van Thich Nhat Hanh. Cuong Lu is nu zenleraar, werkt als boeddhistisch geestelijk ver-zorger bij de Dienst Justitiële In-richtingen, geeft lezingen en leidt retraites.

isbn 978 90 5670 357 8nur 739formaat 13 x 21 cmomvang 256 pagina’suitvoering paperbackprijs € 19,95verschijnt november 2016

9 7 8 9 0 5 6 7 0 3 5 7 8

asok

a

5

Page 6: Aanbiedingsfolder Milinda Najaar 2016

asok

a

6

Wie de zenweg gaat bevindt zich op een heel persoonlijke tocht. Jeroen Witkam is een ervaren gids die wegwijzers aanreikt door het struikgewas en poorten toont op plaatsen waar ogenschijnlijk het pad ophoudt. Hij gebruikt daarbij oude zenmethoden zoals koans en de ‘tien plaatjes van de os’, maar ook de wijsheid van het enneagram, de christelijke woestijnvaders en de Bijbel.

Dit boek is ontstaan uit teisho’s, korte toespraken die inleiden op de meditatie en die het proces van verstilling bevorderen. Ze roepen op, nodigen uit en moedigen aan om vol te houden. Het boek wil de lezer laten kennismaken met deze bevrijdende dynamiek en uitnodigen ook zelf het proces van verstilling binnen te gaan. Het richt zich tot iedereen die geïnteresseerd is in meditatie. Voor wie de zenweg reeds gaat, biedt het kostbare aanwijzingen om de bekende methoden verder te verdiepen.

Jeroen Witkam (1931) was tot 2001 abt van de Trappistenabdij in Zundert. Hij voltooide zijn Bijbelstudies te Rome. In 1971 in-troduceerde hij zenmeditatie in de abdij. Het is zijn levenswerk geworden de joods-christelijke traditie en de zen traditie te ver-binden. Hij publiceerde eerder o.a.: Het geopende oog (1992), De stilte van het woord (1998) en Zit-ten in Stilte (2009).

Jeroen Witkam

Ga de stilte in en word vrij

isbn 978 90 5670 358 5nur 739formaat 13 x 21 cmomvang 208 pagina’suitvoering paperbackprijs € 19,95verschijnt oktober 2016

9 7 8 9 0 5 6 7 0 3 5 8 5

Page 7: Aanbiedingsfolder Milinda Najaar 2016

Het bijna duizend jaar oude epos over het leven van de verlichte krijger-wijsgeer Gesar, koning van Ling, is een van de laatste ‘levende’ heldendichten en geniet alom bekendheid in de boeddhistische culturen van Centraal-Azië.

In deze moderne vertolking van Douglas Penick lezen we hoe koning Gesar ten strijde trekt tegen ‘de vijanden van de vier windrichtingen’ – heersers die alleen hun eigen belang najagen. Zijn strijd is erop gericht het ontheiligen van de aarde tegen te gaan en het evenwicht tussen hemel, aarde en mens te herstellen. Dit doet hij op basis van onvoorwaardelijk vertrouwen, de fundamentele goedheid in het hart van ieder mens. De krijgs-liederen van koning Gesar verhalen over zijn grootse visie, de vastberadenheid en moed waarmee hij de demonische krachten overwint en een koninkrijk vestigt waarin alleen de macht van goedheid heerst.

Douglas J. Penick (1944) stu-deerde aan de universiteit van Princeton in New York en was vanaf 1971 student van Chögyam Trungpa Rinpoche. Hij is auteur van romans, toneelstukken, kor-te verhalen en gedichten. In sa-menwerking met componist Pe-ter Lieberson schreef hij de libretto’s voor King Gesar en Asho ka’s Dream.

Douglas J. Penick

De krijgsliederen van koning Gesar

asok

a

7isbn 978 90 5670 359 2nur 739formaat 13 x 21 cmomvang 160 pagina’suitvoering paperbackprijs € 19,95oorspronkelijke titel The Warrior Song of King Gesarvertaling Alexander ’t Hartverschijnt november 2016

9 7 8 9 0 5 6 7 0 3 5 9 2

Page 8: Aanbiedingsfolder Milinda Najaar 2016

asok

a

8

Het sutra van de ‘Diamantsnijder’ (Vajracchedika Prajñaparamita), beter bekend als het ‘Diamant-sutra’, behoort tot de zgn. Prajñaparamita-literatuur, teksten die de ‘perfectie van inzicht’ tot onderwerp hebben. Het mahayana kent zes perfecties (paramita) of deugden, die door de Bodhisattva beoefend moeten worden om tot Verlichting te komen. De ‘perfectie van inzicht’ is de laatste en de meest belangrijke. Het sutra behoort tot de oudste mahayana-teksten en is geschreven in het Sanskriet in de eerste eeuwen van onze jaartelling. De tekst was en is zeer populair onder mahayana-boeddhisten in Oost en West en heeft vooral een grote invloed uitgeoefend op zen en het Tibetaans boeddhisme.Het sutra bevat voor die tijd twee belangrijke nieuwe inzichten. Het eerste inzicht is dat er geen zelf is. Een tweede nieuwe inzicht is dat er twee te onderscheiden waarnemingsniveaus zijn: het relatieve dagelijkse en het absolute niveau. Het sutra schudt ons wakker uit de relatieve logica van ons dagelijks leven en opent onze ogen voor een andere blik op de werkelijkheid, waardoor niets meer is wat het lijkt… Beide inzichten worden door de bekende zenleraar Rients Ritskes in een verhelderende inleiding uiteengezet.

Prof. dr. Rob Janssen is emeri-tus hoogleraar aan de Vrije Uni-versiteit te Amsterdam. Hij stu-deerde Pali en Sanskriet aan de Rijksuniversiteit te Leiden.

Rob Janssen

Het Diamant-Sutra

isbn 978 90 5670 360 8nur 739formaat 11 x 18 cmomvang 96 pagina’suitvoering gebondenprijs € 14,95verschijnt september 2016

9 7 8 9 0 5 6 7 0 3 6 0 8

Page 9: Aanbiedingsfolder Milinda Najaar 2016

9

asok

a

Vaardig in geluk is een praktische handleiding voor meditatiebeoefening én voor meer geluk, geschreven voor mensen die nuchter in het leven staan en niet zitten te wachten op vage spiritualiteit of religieus gedweep. Ook voor mensen die begrijpen dat geluk niet zomaar komt aanwaaien. Geluk is bovenal een zaak van het trainen van de geest. Het goede nieuws is: dat kun je leren; en de beste plek daarvoor is het meditatiekussen. Hans Wanningen laat overtuigend zien hoe en waarom zenmeditatie merkbaar en meetbaar gelukkiger maakt.Maar met mediteren alleen ben je er niet. Duurzaam geluk komt pas echt binnen handbereik als we de beoefening van meditatie verrijken met een stel excellente geluksbrengers: wakkere zintuigen, doelen die ons inspireren, een ontspannen en positieve instelling, een actieve levensstijl en een hechte vriendenkring.

Hans Wanningen (1965) is schrij-ver, filosoof, coach en communi-catieadviseur. Aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen ver-zorgt hij trainingen zenmeditatie voor studenten en medewerkers. Eerder schreef hij mee aan Leer denken wat je wilt denken en Leer voelen wat je wilt voelen van zen-meester Rients Ritskes. Tevens publiceerde hij diverse artikelen in boeddhistische bladen.

Hans Wanningen

Vaardig in gelukHandboek zenmeditatie

isbn 978 90 5670 361 5nur 739formaat 13 x 21 cmomvang 256 pagina’suitvoering paperbackprijs € 19,95verschijnt december 2016

9 7 8 9 0 5 6 7 0 3 6 1 5

Page 10: Aanbiedingsfolder Milinda Najaar 2016

10

SYN

THES

E

Jiddu Krishnamurti geldt als een van de meest oorspronkelijke denkers van onze tijd. Miljoenen mensen over de hele wereld die met zijn opgetekende toespraken vertrouwd zijn, beschouwen hem als een van de grote hedendaagse filosofen. Zelf wilde hij geen goeroe zijn en maakte hij geen enkele aanspraak op gezag.Als een wit zeil op de blauwe zee – het mooiste van Krishnamurti is een ideale introductie voor iedereen die nog niet eerder met zijn werk in aanraking is gekomen. Deze unieke bloemlezing uit de grote hoeveelheid beschikbare teksten is samengesteld door Hans van der Kroft, oud bestuurslid van de Stichting Krishnamurti Nederland en van de Krishnamurti Foundation Trust in Engeland. Hij is tevens een van de belangrijkste Nederlandse vertalers van het werk van Krishnamurti.

Krishnamurti werd in 1895 in Zuid-India geboren en groeide op in Enge-land. Gedurende meer dan zestig jaar reisde hij de hele wereld af om toe-spraken te houden met geen andere bedoeling dan mensen geheel en on-voorwaardelijk vrij te maken van elke theorie of geloof, van iedere leer, dog-ma of autoriteit, inclusief die van hemzelf. Krishnamurti bracht de mensheid originele, vernieuwende en vooral inspirerende gedachten.

Jiddu Krishnamurti

Als een wit zeil op de blauwe zeeHet mooiste van krishnamurti

isbn 978 90 6271 028 7nur 730formaat 13,5 x 21 cmomvang 232 pagina’suitvoering paperbackprijs € 19,95verschijnt november 2016

9 7 8 9 0 6 2 7 1 0 2 8 7

hans van der kroft stelde eerder samen:Waarheid is het leven zelf, kennismaken met KrishnamurtiISBN 978 90 6271 101 7

derdedruk !

Page 11: Aanbiedingsfolder Milinda Najaar 2016

Jiddu Krishnamurti

Klaar voor het leven

isbn 978 90 6271 122 2nur 730formaat 13,5 x 21 cmomvang 192 pagina’suitvoering paperbackprijs € 19,95oorspronkelijke titel Life Aheadvertaling Hans van der Kroftverschijnt november 2016

11

syn

thes

e

9 7 8 9 0 6 2 7 1 1 2 2 2

Opvoeding staat centraal in Krishnamurti’s levensvisie en komt als thema voortdurend terug in zijn werk. In Klaar voor het leven zijn een reeks toespraken gebundeld die speciaal gericht zijn tot leerlingen, ouders en leraren. Krishnamurti bespreekt er een groot aantal onderwerpen die vooral van betekenis zijn voor wie aan het begin van zijn of haar leven staat, of die op enig moment het leven een nieuwe wending wil geven. Zo waarschuwt hij voor de gevaren van de veelal door angst gedreven competitie die ons hindert om echt open te staan voor nieuwe ervaringen, of wijst hij op de noodzaak van lichamelijke gezondheid als voorwaarde voor een heilzaam evenwicht tussen lichaam, geest en gevoel. Maar ook de waarde van het alleen zijn, het leren begrijpen van zowel de bewuste als de onbewuste geest opdat ze elkaar niet voortdurend in de weg zitten en het belangrijke onderscheid tussen concentratie en aandacht, en tussen kennis en ervaring komen in deze teksten uitgebreid aan bod.

Zoals meestal worden Krishnamurti’s toespraken gevolgd door een spontane reeks vragen en antwoorden, die de vele facetten van het onderwerp op een vaak verrassende manier verder uitdiepen en toelichten.

Klaar voor het leven bevat uitsluitend niet eerder in het Nederlands verschenen toespraken! van krishnamurti verschenen dit voorjaar:

Leven zonder gisteren of morgen [iSBN 978 90 6271 118 5]De wereld dat ben jij [iSBN 978 90 6271 510 7]

Page 12: Aanbiedingsfolder Milinda Najaar 2016

syn

thes

e

12

Elke kunst die een religieus onderwerp heeft, kan religieus genoemd worden. Sacraal of heilig kan echter alleen die kunst genoemd worden, die niet alleen haar thema, maar ook haar vormen aan de spirituele dimensie ontleent.In dit inmiddels klassieke boek – vertaald in meer dan tien talen – belicht Titus Burckhardt de uitgangspunten en werkwijzen van de sacrale kunst van hindoeïsme, christendom, islam, boeddhisme en taoïsme. De beginselen van sacrale kunst worden niet alleen afgeleid uit bestaande kunstwerken, maar ook bevestigd door canonieke geschriften en het voorbeeld van levende meesters. Sacrale kunst toont de diepere dimensie van religie en verwijst steeds naar de weg van heiliging, verlossing, bevrijding of eenwording die de mens kan gaan.

In Sacrale kunst wereldwijd maakt de lezer kennis met de symbolische taal van de religie. Het boek verliest zich niet in details, maar biedt een rijkdom aan goed gedocumenteerde achtergrondinformatie. Na het lezen gaat er bij het bezoek aan een kerk of museum een nieuwe wereld open.

Titus Burckhardt (1908-1984) was een vooraanstaand auteur van de Sophia Perennis, een stro-ming die de eenheid van de reli-gies metafysisch fundeert. Hij schreef gezaghebbende boeken over soefisme, sacrale kunst en alchemie.

Titus Burckhardt

Sacrale kunst wereldwijd

isbn 978 90 6271 123 9nur 728 / 640formaat 13,5 x 21 cmomvang 256 pagina’suitvoering paperback, geïllustreerdprijs € 24,95oorspronkelijke titel Principes et méthodes de l’art sacrévertaling Paul Boersmaverschijnt november 2016

9 7 8 9 0 6 2 7 1 1 2 3 9

Page 13: Aanbiedingsfolder Milinda Najaar 2016

13

syn

thes

e

‘Alle mystieke ervaringen zijn stralen naar dezelfde transzintuiglijke zon, waarin de eenheid en het onuit-sprekelijke, die er slechts een uitdrukking van zijn, wordt bereikt…’ — Onder dit leidmotief verscheen eind 1981 een tweede bundel essays van Erik Van Ruys beek. In zijn eerder verschenen De omtrek en het centrum (1978) lag het accent op de persoonlijke zoektocht van de mysticus; in Van fysica tot metafy-sica richt de blik zich naar buiten, naar de wereld van het allergrootste en het allerkleinste. In de grens-gebieden van fysica en kosmologie manifesteert zich immers een beeld van de werkelijkheid dat grote overeenkomsten vertoont met de mystieke intuïties en ervaringen zoals die verwoord worden in alle gro-te religieuze tradities. Van Ruysbeek duikt in de won-dere wereld van de kwantumfysica aan de hand van het destijds baanbrekende boek De tao van fysica van Fritjof Capra. De wijze waarop hij zijn lezers op het spoor zet van de diepere werkelijkheid heeft niets aan kracht verloren.

Erik Van Ruysbeek (1915-2004) – nom de plume van Raymond Van Eyck – leefde en werkte in Brussel. In 1947 debuteerde hij als essayist, een jaar later volgde zijn eerste dichtbundel. In totaal schreef hij vier romans, een

twintigtal poëziebundels en talloze essays. Voor zijn volledige oeuvre ontving hij in 1991 de Prijs voor Let-terkunde van de Vlaamse Provincies. Centraal in het werk van Van Ruysbeek staat de mystieke belevenis en de ervaring van universele eenheid.

Erik Van Ruysbeek

Van fysica tot metafysicamet een nabeschouwing van prof. dr. Thomas Hertog

isbn 978 90 6271 124 6nur 730formaat 13,5 x 21 cmomvang 160 pagina’suitvoering paperbackprijs € 19,95verschijnt december 2016

9 7 8 9 0 6 2 7 1 1 2 4 6

in de ‘collectie van ruysbeek’ verscheen eerder:De omtrek en het centrum – metafysisch dagboekiSBN 978 90 6271 118 5

Page 14: Aanbiedingsfolder Milinda Najaar 2016

Iedereen heeft wel eens het gevoel zichzelf voorbij te lopen en geen richting meer te kunnen geven aan het leven. Een dagboek bijhouden is dan voor velen een ideale manier om een pauze in te lassen in de dagelijkse hectiek en opnieuw contact te maken met zichzelf.Het creatieve dagboek heeft echter meer te bieden dan hulp en begeleiding bij het schrijven alleen. Tekeningen, collage en mixed-media verlenen op een unieke manier toegang tot de wereld van beelden en symbolen en verrijken daardoor het werken met woorden. Het boek geeft ook concrete tips om blokkades aan te pakken en laat zien hoe je opnieuw verbinding maakt met je creatieve bron. Schuif je innerlijke criticus opzij en leer vertrouwen op dat wat spontaan in je opwelt.De techniek van Het creatieve dagboek is gericht op zelfexpressie en persoonlijke groei. Het stimuleert introspectie, exploratie en ontspanning, met volop aandacht voor speelsheid, dynamiek en plezier. Het werken in woord en beeld vraagt geen specifiek ‘artistieke’ vaardigheden, enkel het verlangen innerlijk tot bloei te komen en de bereidheid om jezelf beter te leren kennen.

Sarah Timmermans is werk-zaam in het basisonderwijs, be-geleidt volwassenen als creatief coach, adviseert over gezond-heid en beoefent voet reflex-therapie. Met workshops brengt zij het creatieve dagboek naar een breed publiek.

Sarah Timmermans

Het creatieve dagboekOntmoet jezelf in woord en beeld

9 7 8 9 0 6 0 3 0 7 5 0 2

14

de

dri

ehoe

k

isbn 978 90 6030 750 2nur 770 / 765formaat 17 x 23 cmomvang 256 pagina’suitvoering paperback, geïllustreerdprijs € 29,95verschijnt november 2016

Page 15: Aanbiedingsfolder Milinda Najaar 2016

15

de

dri

ehoe

k

Page 16: Aanbiedingsfolder Milinda Najaar 2016

Aan rust hebben we allemaal behoefte, maar we komen het tekort. Silvia Ostertag nodigt ons uit om eenvoudig een begin te maken met het zitten in stilte. Ze biedt ter ondersteuning eenvoudige, kristalheldere overwegingen, die tegelijk afstemming en leidraad zijn. De korte teksten lenen zich bij uitstek voor gebruik bij individuele en groepsmeditaties; voor de beginner, maar ook voor hen die het zitten in stilte al langer beoefenen. Ostertag’s krachtige impulsen komen voort uit haar eigen jarenlange beoefening en begeleidings-praktijk.Op nuchtere, maar inspirerende wijze moedigt zij de lezer aan om te luisteren naar datgene wat niet te bevatten is. We leren vanuit de ervaring van de stilte het leven van alledag tegemoet te treden.Levende stilte kreeg een prachtig voorwoord van de bekende benedictijner monnik en zenmeester Willigis Jäger.

Silvia Ostertag (1942-2011) stu-deerde muziek en gaf onderricht als ademtherapeut. Ze werd op-geleid in initiatietherapie door Karl fried Graf Dürckheim en stu-deerde zen bij Willigis Jäger. Van-af 1994 had ze een leer opdracht

voor zen in de Sanbo-Kyodan-school. Samen met haar man leidde ze meer dan 25 jaar het vormings-instituut Seeg, een centrum voor zen meditatie en kunstzinnige vormgeving in de Allgaü.

isbn 978 94 92494 01 6nur 723 / 728formaat 13 x 21 cmomvang 160 pagina’suitvoering paperbackprijs € 19,95oorspronkelijke titel Lebendige Stillevertaling Lambert van der Aalsvoortverschijnt oktober 2016

Silvia Ostertag

Levende stilteAfstemming en oefening

9 7 8 9 4 9 2 4 9 4 0 1 6w

aerb

eke

16

Page 17: Aanbiedingsfolder Milinda Najaar 2016

isbn 978 94 92494 02 3nur 728 / 740formaat 13 x 21 cmomvang 256 pagina’suitvoering paperbackprijs € 24,95oorspronkelijke titel Active Hopevertaling Jeanneke van de Venverschijnt oktober 2016

De omvang van de uitdagingen waar we als mensheid mee geconfronteerd worden is voor velen moeilijk te bevatten. Actieve hoop laat zien hoe we temidden van een planetaire noodsituatie de moed en de kracht kunnen verzamelen om met deze crisis om te gaan.De auteurs presenteren in dit boek een praktische methode waarmee we ons kunnen bevrijden van de machteloosheid en moedeloosheid tegenover de omvang van de problemen die op ons afkomen. Hun werkwijze bevat elementen uit de mythologie, moderne psychologie, spiritualiteit en holistische wetenschap en geeft je hanteerbare instrumenten om de chaos waarin we zitten onder ogen te zien en een actieve rol te spelen in de ‘Grote Ommekeer’: de transitie van een industriële groeimaatschappij naar een levensondersteunende samenleving.

Ecofilosofe Joanna Macy is expert in de algemene systeemtheorie en ‘deep ecology’. Zij verbindt haar theoretische kennis met vijf decennia activisme en is een zeer gerespecteerde stem in

vredes-, rechtvaardigheids- en milieubewegingen. Zij ontwikkelde het ‘Werk dat Weer Verbindt’: een baanbrekend theoretisch kader voor persoonlijke en sociale verandering. Arts en coach dr. Chris Johnstone is specialist in de psychologie van veerkracht, geluk en positieve verandering.

Joanna Macy & Chris Johnstone

Actieve hoopHoe de chaos in onze wereld onder ogen zien zonder gek te worden

9 7 8 9 4 9 2 4 9 4 0 2 3

17

wae

rbek

e

Page 18: Aanbiedingsfolder Milinda Najaar 2016

bod

hi

Dit boek bevat een integrale vertaling van het tweede deel van de Anguttara-Nikaya (AN), De verzameling van numeriek geordende leerredes van de Boeddha. De Anguttara-Nikaya is in de traditionele telling, na de Digha-, de Majjhima- en de Samyutta-Nikaya, de vierde verzameling (nikaya) van de Sutta-Pitaka – de ‘mand’ (pitaka) van leerredes (sutta’s) die aan de historische Boeddha en zijn belangrijkste leerlingen worden toegeschreven. Deze verzameling maakt deel uit van de Pali-Canon, het corpus van gewijde geschriften van de Theravada. De Pali-Canon bevat de oudste bewaard gebleven geschriften van de boeddhistische traditie. De hele Anguttara-Nikaya bestaat uit 11 boeken (nipata’s) waarin 8122 sutta’s worden gerangschikt op grond van hun numerieke inhoud. Deze elf boeken bevatten leerredes die een oplopend aantal onderwerpen behandelen.

De integrale Nederlandse vertaling van De verzameling van numeriek geordende leerredes verschijnt in vijf delen:Deel 1: Het boek van de enen, de twee- en

drietallen [reeds verschenen]Deel 2: Het boek van de viertallen [najaar 2016]Deel 3: Het boek van de vijf- en zestallen [2017]Deel 4: Het boek van de zeven-, acht- en

negentallen [2017]Deel 5: Het boek van de tien- en elftallen [2018]

Rechtstreeks vertaald uit het Pali, ingeleid en van aantekeningen voorzien door Jan de Breet en Rob Janssen.

Jan de Breet & Rob Janssen

De verzameling van numeriek geordende leerredes

van de Boeddha – deel 2Het boek van de viertallen

isbn 978 94 92166 02 9nur 739formaat 13 x 21 cmomvang 352 pagina’suitvoering gebonden met stofomslagprijs € 39,95verschijnt september 2016

18

9 7 8 9 4 9 2 1 6 6 0 2 9

het eerste deel van deze vijfdelige uitgave:De verzameling van numeriek geordende leerredesvan de Boeddha – deel 1 [iSBN 978 94 92166 01 2]

Page 19: Aanbiedingsfolder Milinda Najaar 2016

Recent herdrukt

her

dru

kken

19

Joseph GoldsteinVipassanaInzichtmeditaie als pad tot bevrijding

978 90 5670 047 8€ 18,95

Peter Kampschuur &Ad van BeckhovenSpiritualiteit en energieDe kundalini-kwestie

978 90 6271 049 2€ 22,95

Silvana SchwitzerVuurman & watervrouwLeven in harmonie met de vijf elementen

978 90 6030 599 7€ 19,95

Rients RitskesLeer voelen wat je wilt voelenZenvol omgaan met emotie

978 90 5670 272 4€ 19,95

Ton LathouwersMeer dan een menskan doenZentoespraken

978 90 5670 023 2€ 17,95

Sharon SalzbergLiefdevolle vriendelijkheidEen ander perspectiefop geluk

978 90 5670 009 6€ 19,95

Harald HoschGezond door ontzuringHet zuur-base-evenwicht herstellen en in stand houden

978 90 6030 564 5€ 16,95

Alice Burmeister &Tom MonteHandboek Jin Shin JyutsuEen aloude Japanse geneeskunst als sleutel tot een gezondere energiebalans

978 90 6229 058 1€ 16,95

6e druk

3e druk5e druk

4e druk 7e druk 6e druk

5e druk 7e druk

Page 20: Aanbiedingsfolder Milinda Najaar 2016

Om op te hoogte te blijven van nieuwe uitgaven en activiteiten, kunt u zich opgeven voor de nieuwsbrieven van Asoka, Synthese en De Driehoek op:

www.milinda.nl

Digitale najaarsaanbieding:ISSUU.com/MilindaUitgevers

septemberDe Breet/Janssen, De verzameling van numeriek

geordende leerredes – 2Janssen, Het Diamant-Sutra

oktoberIrgang, De kostbaarheid van het ogenblikWitkam, Ga de stilte in en word vrijMacy & Johnstone, Actieve hoopOstertag, Levende stilte

novemberKrishnamurti, Als een wit zeil op de blauwe zeeKrishnamurti, klaar voor het levenVan Liere, Jezelf, een weg naar vrijheidBurckhardt, Sacrale kunst wereldwijdPenick, De krijgsliederen van koning GesarTimmermans, Het creatieve dagboek

decemberVan Ruysbeek, Van fysica tot metafysicaWanningen, Vaardig in geluk

Programma najaar 2016 Milinda online

milinda uitgevers bv

asoka • synthese • de driehoek

Kerklaan 482912 CK Nieuwerkerk a/d Y.

www.milinda-uitgevers.nlE [email protected] 0180-313377

besteladres nederland

& belgië

Centraal Boekhuis Postbus 125 4100 AC CulemborgT 0345-475888E [email protected]

vertegenwoordiging

nederland

Ef & Ef Media www.efenefmedia.nl

Paul ImpensT 06-29108294E [email protected]

Ronald RhebergenT 06-22424790E [email protected]