Aanbiedingsbrochure Houtekiet 2011

28
houtekiet zomer 2011

description

Hierin vindt u het aanbod van Houtekiet voor de zomer van 2011

Transcript of Aanbiedingsbrochure Houtekiet 2011

Page 1: Aanbiedingsbrochure Houtekiet 2011

houtekietzomer 2011

Page 2: Aanbiedingsbrochure Houtekiet 2011

Verschijningsprogramma

Mei 2011Aster Berkhof, De wet van BasBogaerts, Dodelijke begeerte

Paul Jacobs, Het droomdagboek van LavoisierLudo Schildermans, Getekend

Geert van Istendael, Manneke Pis. Une petite biographiePeter Vercauteren, Ik kan zijn wie ik wil

Max Moragie, Witse – Dubbelspel

Juni 2011Het gelijk van de schrijver

Jooris Van Hulle, Iedereen is van ergensWill Jensen, God of noppesLieven De Letter, Nostalgie

Augustus 2011Bob Van Laerhoven, Zwart water

September 2011Bavo Dhooge, Witse – Stille nacht

Pia Leurs, Als je me helpt kan ik het alleenRaf Sauviller, Misdaad en straffeloosheid

Férmin J. Urbiola, Fabiola. Een geboren koninginBart Vercauteren, Een ziel van glasRaf Willaert, De plantenfluisteraar

Oktober 2011Johan Braeckman en Maarten Boudry, De ongelovige Thomas heeft een punt

Johan Vanhecke, Een literaire wandeling door Antwerpen Noord

Page 3: Aanbiedingsbrochure Houtekiet 2011

Inhoud

LiteratuurBob Van Laerhoven, Zwart water 2Bart Vercauteren, Een ziel van glas 3

Johan Vanhecke, Een literaire wandeling door Antwerpen Noord 4Jooris Van Hulle, Iedereen is van ergens 5

MisdaadPaul Jacobs, Het droomdagboek van Lavoisier 6

Bogaerts, Dodelijke begeerte 7Ludo Schildermans, Getekend 8

Lieven De Letter, Nostalgie 9Bavo Dhooge, Witse – Stille nacht 10

Aster Berkhof, De wet van Bas 11

RoyaltyFérmin J. Urbiola, Fabiola. Een geboren koningin 13

FilosofieWill Jensen, God of noppes 14

Johan Braeckman en Maarten Boudry, De ongelovige Thomas heeft een punt 15

GezondheidRaf Willaert, De plantenfluisteraar 16

OpvoedingPia Leurs, Als je me helpt kan ik het alleen 17

ActualiteitRaf Sauviller, Misdaad en straffeloosheid 18

Page 4: Aanbiedingsbrochure Houtekiet 2011

2

literatuur

Bob Van LaerhovenZwart water

Nadat de succesrijke thrillerauteur Carl Visser een ophefmakende roman publiceerde die hem doodsbedreigingen opleverde van moslimfundamentalisten, raakt hij na een auto-ongeval in een coma. Een aanslag, een ongeluk of een zelfmoordpoging? De bonte kennissenkring van Visser besluit om aan zijn ziekbed verhalen te vertellen om hem zo uit zijn coma te lokken.

Moran, zijn 15-jarige dochter, verstopt zich in het toilet van de ziekenkamer en luistert met rode oortjes en een angstig hart toe. Gaandeweg begrijpt ze waarom haar vader obsessioneel probleemlanden bezocht. Zijn hele leven heeft Visser een jeugdtrauma verborgen onder halve waarheden en herinneringen waarvan hij niet langer weet of ze werkelijk zijn of niet.

Moran ontrafelt deze puzzel niet zonder kleerscheuren. Ze wordt geconfronteerd met de gevolgen van haar vaders tomeloze ambitie. Net zoals hij probeert ze haar pijn te sublimeren. De loutering komt uit onverwachte hoek.

Zwart water is een meeslepende thriller, liefdesverhaal, vader-dochterroman en document over onze gewelddadige tijd.

Bob Van Laerhoven (1953) publiceerde een groot aantal romans, reisboeken, thrillers, korte verhalen, jeugdboeken en toneelstukken. In 2007 won hij met De wraak van Baudelaire de Hercule Poirot Prijs.

paperback 280 blz14 x 22 cm

€ 19,95omslag Isabelle Van Laerhoven

isbn 978 90 8924 182 5rubriek literatuur

nur 301augustus 2011

Een meeslepende vader-dochterroman met thrillerallures

‘Op Terug naar Hiroshima van Van Laerhoven staat “literaire misdaadroman”. Terecht deze keer en het accent ligt daarbij meer op het eerste woord dan op het tweede. Prachtboek.’ Thriller.nl

Page 5: Aanbiedingsbrochure Houtekiet 2011

3

literatuur

Bart VercauterenEen ziel van glas

Over de grens tussen waanzin en rede

Liesbeth Schreurs is draaideurpatiënte in Sint-André, een psychiatrisch ziekenhuis. Op een onbewaakt moment gaat ze ervandoor. Ze neemt gewoon de trein, helemaal tot in Italië. Daar is Liesbeth een vrije vrouw. Ze maakt brokken en belandt in een politiecel. Sint-André zit met meer dan één probleem. Het kost veel meer om voor de onbetaalde rekeningen en de stommiteiten op te draaien, dan om Liesbeth terug te halen.

Martin De Bruyne aarzelt niet. Hij gaat haar in de auto achterna. De eerste keer dat hij Liesbeth zag, was ze jaren jonger, ze slofte nog niet door de gangen, keek nog helder uit haar ogen, was nog verontwaardigd over alles wat ze zag. ‘Ik ben toch niet gek.’ Hij hield haar voor een bezoekster. Dat blijft elke patiënt voor hem. In de auto en op de terugweg wordt duidelijk waarom. Doorheen herinneringen, wachten, verwachten, herkennen en verlangen.

Bart Vercauteren (1962) is gezinstherapeut. In 2010 kwam hij met zijn debuut Het graf van de voddenraper op de shortlist van de Academica Literatuurprijs en op de longlists van de ako Literatuurprijs en de Libris Literatuurprijs.

‘Een knap geconstrueerde symbolisch geladen en beeldende roman in prachtige taal, groots verwoord.’ ako Literatuurprijs

‘Wie met een eersteling dergelijk gaaf proza uit de mouw schudt, heeft iets in zijn mars. Vercauteren schreef allicht het meest markante Vlaamse debuut van het jaar.’ Knack

van de auteur vanHet graf van de voddenraper

paperback 144 blz14 x 22 cm

€ 16,50omslag Marij Hereijgersisbn 978 90 8924 186 3

met de steun van het Vlaams Fonds voor de Letteren

rubriek literatuurnur 301

september 2011

Page 6: Aanbiedingsbrochure Houtekiet 2011

44

literatuur

Johan VanheckeEen literaire wandeling door Antwerpen Noord

In Antwerpen Noord werden de romanciers Marnix Gijsen, Fernand Auwera en Rose Gronon, de dichters Jan van Nijlen en Victor Brunclair, en de striptekenaars Willy Vandersteen en Ikke geboren, net als Jan Fabre die er zijn vaste uitvalsbasis heeft voor zijn theater. Hendrik Conscience schreef er De Leeuw van Vlaanderen, en Paul van Ostaijen publiceerde er zijn debuut Music-Hall. Van Nu en Straks en Het Overzicht hadden er hun redactieadres. Pol de Mont en Hugues C. Pernath, Lode Zielens en Aster Berkhof, Vincent van Gogh en Patrick Conrad woonden er korte of lange tijd. Roger van de Velde, Alice Nahon en Eugeen Zetternam bliezen er hun laatste adem uit.

Ook nu nog zijn schrijvers als Joseph Pearce, Stijn Vranken en Anne Provoost actief in Antwerpen Noord, een wijk waar het verder wemelt van de acteurs en de kunstenaars.

Deze wandeling leidt de lezer langs alle belangrijke literaire adressen, en de auteur gaat dieper in op enkele markante persoonlijkheden of bewegingen. Het geheel is doorspekt met teksten van schrijvers uit deze zo speciale Antwerpse buurt.

Johan Vanhecke (Wilrijk, 1957) is hoofd archiefverwerking van het Letterenhuis, en redacteur van het literair-historische tijdschrift Zacht Lawijd. Hij schreef o.m. Het Antwerpen van Hubert lampo (1993), De Flandriens van Hugo Verriest (1997) en In de ban van de hobbit (2005). Zijn studie over de Halewijnballade, Het hoofd werd op de tafel gezet, (2000) werd bekroond met de Provinciale Prijs voor Geschiedenis en Volkskunde. Momenteel werkt hij aan een biografie over Johan Daisne.

paperback 176 blzgeïllustreerd14 x 22 cm

€ 18,50omslag Jan Hendrickx

isbn 978 90 8924 190 0rubriek literatuur

nur 300oktober 2011

Van Hendrik Conscience tot Jan Fabre,van Paul van Ostaijen tot Anne Provoost

Page 7: Aanbiedingsbrochure Houtekiet 2011

5

literatuur

Jooris Van HulleIedereen is van ergensVijfentwintig auteurs uit West-Vlaanderen

Van Hugo Claus tot David Van Reybrouck, van Pieter Aspe tot Bart Moeyaert

Marguerite Yourcenar zei het al: de plaats waar je voor het eerst met de grote elementen – aarde, lucht, water, vuur – in contact bent gekomen, tekent je hele leven. En in zijn gedicht West-Vlaanderen schrijft Hugo Claus: ‘Ik leen uw lucht in mijn woorden.’

In Iedereen is van ergens bundelt Jooris van Hulle portretten van vijfentwintig auteurs die geboren werden in West-Vlaanderen of er woonden en belangrijk grensoverschrijdend werk publiceerden in de voorbije vijfentwintig jaar. Van Paul de Wispelaere tot Anne Provoost, van Gwy Mandelinck tot David Van Reybrouck, van Pieter Aspe tot Peter Verhelst, van Bart Moeyaert tot Luuk Gruwez: auteurs uit diverse literaire genres – proza, poëzie, jeugdliteratuur, toneel en essay – passeren de revue. Hun werk wordt kritisch geanalyseerd, een fragment nodigt uit tot verdere kennismaking.

Nele Van Canneyt maakte speciaal voor Iedereen is van ergens sprekende foto’s van de auteurs.

Jooris Van Hulle (1948) publiceerde eerder De praalstoet van de taal, een overzicht met bloemlezing van achttien West-Vlaamse dichters die bekroond werden met de provinciale of interprovinciale prijs voor poëzie. Verder publiceerde hij Ik schrijf zoals ik schrijf. Vlaams proza 1980-1989 en Wilde inkt en ambrozijn. Vlaams proza in de jaren negentig. Hij vertaalde proza en poëzie uit het Afrikaans, onder meer werk van Riana Scheepers en Christine Barkhuizen le Roux.

paperback 160 blzgeïllustreerd14,5 x 21,5 cm

€ 17,50omslag Jan Hendrickx

isbn 978 90 8924 180 1ism Dienst Cultuur

van de Provincie West-Vlaanderenrubriek filosofie

nur 300juni 2011

Page 8: Aanbiedingsbrochure Houtekiet 2011

6

misdaad

Paul JacobsHet droomdagboek van Lavoisier

Mysterieuze speurtocht door de tijd,vanaf de Franse Revolutie tot vandaag

Ellen Rademakers herinnerde zich haar nachtmerrie nog levendig: haar vriend had gezworen dat hij haar zou vermoorden. Maar wanneer ze diezelfde dag op een veiling een notitieboekje uit de achttiende eeuw ontdekt, is ze de droom alweer vergeten. Vanuit haar chambres d’hôtes in Normandië gaat ze samen met Thomas op zoek naar de betekenis van de geheimzinnige aantekeningen.

Vele vragen worden opgelost, maar andere blijven voorlopig onbeantwoord. Wie is de arrogante Xander Govaart, die zich ongevraagd in hun leven nestelt? Is Thomas echt voor de beeldschone Rika gevallen? Wat hoopt het stel te vinden op het kerkhof van Montmartre? En de belangrijkste vraag van allemaal: waarom vertelt Thomas zijn bloedstollende verhaal vanuit een cel in de gevangenis?

Paul Jacobs (1949) maakte naam als radioproducer bij de vrt met programma’s als Het Vermoeden, De Taalstrijd, De Tekstbaronnen en De Rechtvaardige Rechters. Dit is zijn vierde misdaadroman.

Over De rode badkuip‘Authentiek en sympathiek.’ (*** Detective & Thrillergids)‘Spannende pageturner.’ Crimezone

Over Een ijskoud gerecht‘Een goed gecomponeerde, amusante, speelse sleutelroman.’ De Morgen

paperback 256 blz14 x 22 cm

€ 17,95omslag Wil Immink

isbn 978 90 8924 176 4rubriek spannende boeken

nur 330mei 2011

Page 9: Aanbiedingsbrochure Houtekiet 2011

7

misdaad

BogaertsDodelijke begeerte

Commissaris Bottu is de Vlaamse Wallander

Als de politie na een moord in het Leuvens pension De Witte Lelie arriveert, is het lijk verdwenen. Het raadsel wordt nog groter wanneer die misdaad de aanzet blijkt tot een reeks vreselijke gebeurtenissen die op het eerste gezicht niets met elkaar gemeen hebben.

De bewoners van het pension, onder wie een animeermeisje en een internationaal geseinde moordenaar, werken niet of nauwelijks aan het onderzoek mee omdat ieder wel wat te verbergen heeft. Langzaam verplaatst de actie zich naar het idyllische Kanne in Zuid-Limburg en wordt duidelijk dat alle gepleegde misdaden draaien om macht, geld en seks.

Net wanneer commissaris Bottu meent een doorbraak in het onderzoek te kunnen forceren, wordt hij van zijn taak ontheven. Zijn ambitieuze assistente Vicky Coetsier neemt het onderzoek van hem over. Bottu is helemaal van slag. Tot er een mysterieuze jonge vrouw in zijn leven opduikt.

Bogaerts is een schrijversduo, bestaande uit vader Willy en zoon Steven. Leuven vormt steeds het fascinerende decor voor hun misdaadromans. Zij schreven o.a. de opgemerkte thrillers Amnesia, Het escortmeisje en Pervers.

Over Pervers‘Sterke plot en lekker herkenbaar.’ Het Nieuwsblad‘Schrijversduo brengt Leuven en omstreken tot leven.’ Het Laatste Nieuws

paperback 352 blz14 x 22 cm

€ 19,95omslag Toni Mulder

isbn 978 90 8924 178 8rubriek spannende boeken

nur 330mei 2011

Page 10: Aanbiedingsbrochure Houtekiet 2011

8

misdaad

Ludo SchildermansGetekend

Pakkende getuigenissen van slachtoffers van oorlogsmisdaden in een levensechte roman

Lucas Grimmer, gerechtstekenaar voor De Nieuwskrant, ontdekt aan de Zeeuwse kust het verminkte lijk van een jonge vrouw. Terwijl hij wacht op de hulpdiensten, neemt hij foto’s met zijn gsm. Wanneer hij die later op zijn laptop bekijkt, verbaast hij zich over een litteken op de rug van de vrouw. Het lijkt het resultaat van een slecht gehechte wond.

Tijdens een persconferentie in Middelburg komt het litteken tot zijn grote verbazing niet ter sprake in het sectieverslag. Even later wordt in de Antwerpse haven opnieuw een lijk gevonden. Als bij het politieonderzoek ter plekke ook de Nederlandse rechercheurs arriveren die de moord onderzoeken van de aangespoelde vrouw, lijken beide moorden verwant.

Het onderzoek leidt Lucas en zijn collega Lina naar het Joegoslavië-tribunaal in Den Haag. Daar begint het proces tegen de Servische politicus Pavcović, die beschuldigd wordt van misdaden tijdens de oorlog om Kosovo. Het wordt duidelijk dat de oorlog meer dan tien jaar later nog steeds slachtoffers maakt. Als Lina op een dag verdwijnt, beseft Lucas Grimmer dat ook zijn eigen leven in gevaar is.

Ludo Schildermans (1961) woont en werkt in Antwerpen. Zijn vorige boek, Het Pigment, werd in 2009 genomineerd voor de Hercule Poirotprijs en door Knack uitgeroepen tot een van de beste thrillers van het jaar.

Over Het pigment‘Enthousiasme én minutieuze organisatie, dat zijn de grootste kwaliteiten in Het pigment.’ Juryverslag Hercule Poirotprijs 2009

‘Drie sterren.’ vn’s Detective & Thrillergids

‘Een boeiend verhaal, rustig verteld en knap verwoord. Een atypische, Vlaamse misdaadroman.’ Fred Braeckman in Knack

paperback 256 blz14 x 22 cm

€ 18,95omslag Wil Immink

isbn 978 90 8924 179 5rubriek spannende boeken

nur 330mei 2011

Page 11: Aanbiedingsbrochure Houtekiet 2011

9

psychologische misdaad

Lieven De LetterNostalgie

Twee ex-minnaars delen een gruwelijk geheim

Wanneer Frank Schaeffer na jaren celstraf op zoek gaat naar zijn verdwenen broer Robin, heeft hij slechts één concreet aanknopingspunt: het adres van de rijke Brusselse fotograaf en ex-zakenman Paul Malfliet waar Robin tien jaar geleden wilde inbreken. Frank weet zich aan de vereenzaamde Malfliet op te dringen en gaat bij hem logeren.

Elizabeth Verstraeten, een gedesillusioneerde huisvrouw, bezoekt een expositie van Malfliets foto’s. Ze krijgt een paniekaanval als ze zichzelf, tien jaar jonger, op een van de tentoongestelde prints ziet staan. Ook zij probeert zich in Malfliets leven te manoeuvreren onder het voorwendsel dat ze nog steeds iets voor hem voelt. In werkelijkheid probeert ze erachter te komen of die foto een bedekte toespeling is op een verleden dat ze liever niet ter sprake brengt of een indirecte manier om haar te intimideren.

Als Frank aan de boom blijft schudden op zoek naar aanwijzingen en verklaringen voor het verdwijnen van zijn broer, veinzen de ex-minnaars opnieuw verliefd te worden. Dat kluwen van achterdocht, haat, intriges, geweld en nostalgie moet vroeg of laat slachtoffers maken.

Lieven De Letter (1968) studeerde audiovisuele communicatie en filmregie aan het h.r.i.t.c.s. in Brussel en is manager marketingcommunicatie bij Belgacom. Nostalgie is zijn eerste roman.

Eens een moordenaar, altijd op de vlucht

paperback 256 blz14 x 22 cm

€ 18,95omslag Wil Immink

isbn 978 90 8924 181 8rubriek spannende boeken

nur 330juni 2011

Page 12: Aanbiedingsbrochure Houtekiet 2011

10

misdaad

Bavo DhoogeWitse – Stille nacht

Een nieuw raadsel voor Witse

Wanneer babysitter Sandra De Waele op Driekoningen voor de zoveelste keer de deur opent, willen de drie gesluierde jongemannen van haar meer dan zomaar wat snoepgoed of een halve euro. Ze dringen binnen en laten Sandra krijsen in plaats van dat zelf zingen. Naast wierook, mirre en goud, laten ze even later ook een lijk achter.

Witse in kerststemming? Niet echt. De autopsie leert dat het slachtoffer werd verkracht. Is de moord een afrekening?

Er komen strubbelingen tussen de ‘drie koningen’. Witse opent het onderzoek. Al snel raakt de vredige sfeer verpest en is heel Halle in de ban van de gruwelijke gebeurtenissen.

Bavo Dhooge (1973) studeerde Film & Televisie, schreef meer dan zestig ‘S’-boeken en meer dan vijftig verhalen, voor volwassenen en jeugd en kreeg daardoor de bijnaam: ’S-Express’. Voor zijn werk kreeg hij de Schaduwprijs, de Diamanten Kogel, een nominatie voor de Hercule Poirotprijs en een nominatie voor de Gouden Strop. Hij is de auteur van diverse boeken, gebaseerd op bekende televisieseries zoals Zone Stad en Sedes & Belli.

paperback 220 blz14 x 22 cm

€ 16,50omslag Isabelle Van Laerhoven

isbn 978 90 8924 189 4in samenwerking met éénrubriek spannende boeken

nur 330september 2011

TV-spots en billboards

Een babysitter verkracht,een moord en drie koningendie het spel hard spelen

Page 13: Aanbiedingsbrochure Houtekiet 2011

11

misdaad

Aster BerkhofDe wet van Bas

Mag je mensen dwingen om te leven?

Wat moet een arts doen als zieke of heel oude mensen willen sterven? Ronald Luyten, een jonge arts van het Stedelijk Ziekenhuis, vindt dat men deze mensen moet helpen. Hij voegt de daad bij het woord. De oude, door iedereen geachte dokter Melchior van der Aa wil dit onder geen beding: volgens hem moet je oude mensen troosten, je moet goed voor hen zorgen, maar je mag geen einde maken aan menselijk leven.

Op een avond wordt Ronald Luyten overvallen en zwaar mishandeld. Even later vindt men ook dokter Van der Aa dood: een schotwonde in volle borst met een jachtgeweer. Een procureur dient na te gaan hoe men misdadigers moet straffen. Maar procureur Bas Verbruggen, zo fluistert men, helpt mensen hun straf te ontlopen. Verbruggen was bevriend met dokter Van der Aa én de minnaar van de echtgenote van dokter Luyten.

Hoe bestendig zijn dingen nog in deze eeuw? Zijn er nog ‘heilige’ zaken? Iedereen zegt dat je mensen niet mag dwingen om te sterven. Maar mag je hen dwingen om te leven?

Aster Berkhof (1920) publiceerde meer dan honderd boeken, waaronder de bestsellers Veel geluk, professor, Het huis van Mama Pondo en Octopus Dei.

Over zijn vorige misdaadroman Dodelijk papier‘Een verhaal vol romantiek, spanning en een dicht-bij-huis gevoel, om ‘op locatie’ te gaan lezen.’ Onderox

gebonden 232 blz14 x 22 cm

€ 19,95omslag Jan Hendrickx

isbn 978 90 8924 175 7rubriek spannende boeken

nur 330mei 2011

Page 14: Aanbiedingsbrochure Houtekiet 2011
Page 15: Aanbiedingsbrochure Houtekiet 2011

13

royalty

Fermín J. UrbiolaFabiola. Een geboren koningin

Nu alweer meer dan vijftig jaar geleden kwam een jonge vrouw uit Spaanse adellijke kringen naar Brussel als echtgenote van koning Boudewijn. Aan de hand van getuigenissen van vrienden, familieleden, huisbedienden en anderen schetst de auteur in deze biografie niet alleen een portret van koningin Fabiola, maar ook een beklijvend tijdsbeeld. Het is de eerste biografie van Fabiola van een Spaanse auteur. Hij beschrijft met kennis van zaken haar Spaanse roots, jeugd en jaren als jong meisje. Fabiola werd al vroeg ‘het koninginnetje’ genoemd.

Het is vooral een trefzeker en intiem portret van de koningin der Belgen geworden. De auteur leidt de lezer rond in de geschiedenis en het leven van deze Spaanse die een Europese troon besteeg, hoewel ze niet van koninklijken bloede was.

De auteur laat ons tevens kennismaken met de buitengewone persoonlijkheid van een vrouw met diepe religieuze overtuigingen, maar die tezelfdertijd modern en onafhankelijk was en artistieke aspiraties had. Een vrouw kortom, die uitsteeg boven de conventies van de aristocratie waartoe ze behoorde.

Fermín J. Urbiola (1971) is journalist. Hij werkt mee aan diverse tijdschriften en radioprogramma’s in Spanje. In 2008 publiceerde hij zijn eerste boek, een biografie van koningin Sofía.

paperback 192 blzgeïllustreerd

15,50 x 23,50 cm€ 18,50

omslag Jan Hendrickxisbn 978 90 8924 185 6

oorspronkelijke titel Nacida para reinavertaling Rik Janssens

rubriek biografie/royaltynur 321/698

september 2011

Portret van een buitengewone persoonlijkheid

De eerste Spaanse biografie

Page 16: Aanbiedingsbrochure Houtekiet 2011

14

Waar moet een mens nog in geloven?

religie

Will JensenGod of noppes

De biecht van Siegfried Bracke, Dirk Brossé, Paul Cliteur, Godfried Danneels, Els de Schepper, Jeanne Devos, Dirk Draulans, Will Ferdy, Bas Haring, Karin Heremans, Geerdt Magiels, Aharon Malinsky, Scott Martin, Rik Pinxten, Anne Provoost, Nahed Selim, Rik Torfs, Christine Van Broeckhoven, Jef Vermassen en Etienne Vermeersch.

Waar moet een mens nog in geloven? In de Bijbel, juicht de ene. In de Koran, roept een andere. In de Thora, argumenteert een derde. Allemaal onzin, poneert een vierde. Raak er als zinzoeker maar wijs uit.

Wat betekent geloven? Klampen we ons vast aan wat ons werd ingelepeld in onze kindertijd of hebben we als volwassene een eigen mening gevormd? Is ons leven afgelopen als we verdwijnen in het graf of komt er daarna nog iets? Heeft God de aarde in zes dagen geschapen of is Darwin de nieuwe profeet? Waarom hossen we met miljarden op deze planeet rond? En verdient Hitler een standbeeld voor zijn medewerking aan het goddelijk plan?

Allemaal ernstige vragen – behalve misschien die laatste – waarop Will Jensen een antwoord ging zoeken bij grote kleppers, maar ook bij mindere goden.

Will Jensen (1944) studeerde talen in Antwerpen, Londen, Freiburg en Göttingen. Zijn interviews met bekende namen uit de showbusiness, de academische, kunst- en zakenwereld werden zowel in Belgische als buitenlandse bladen gepubliceerd. In 2005 bracht hij Puur en ongezouten uit, een selectie van zijn beste artikelen. In 2009 publiceerde hij Seks: 24 bv’s over erotiek, porno, sm en meer.

‘Aan het slot kreeg ik de neiging om te applaudisseren. Wordt vast een bestseller!’ Marianne Miltenburg, auteur

paperback 248 blz14 x 22 cm

€ 17,50omslag Toni Mulder

isbn 978 90 8924 177 1rubriek theologie

nur 700juni 2011

Page 17: Aanbiedingsbrochure Houtekiet 2011

15

filosofie

Johan Braeckman & Maarten BoudryDe ongelovige Thomas heeft een puntEen handleiding voor kritisch denken

Waarom zijn complottheorieën zo aantrekkelijk?

Thomas geloofde niet dat Jezus verrezen was. Hij eiste bewijzen. Het werd hem kwalijk genomen: ‘Zalig zijn zij die niet zien en toch geloven.’ Toch had Thomas gelijk. Buitengewone beweringen vragen om buitengewone bewijzen.

Veel mensen zijn gevoelig voor onwaarschijnlijke opvattingen. We leggen makkelijk foute verbanden, maken verkeerde statistische inschattingen en komen snel tot conclusies en veralgemeningen. Wetenschappelijk geschoolde mensen zijn beter gewapend tegen irrationele en pseudowetenschappelijke denkbeelden. Maar tegelijk zijn ze beter in staat tot het rationaliseren van aantoonbaar foute overtuigingen.

Niemand is dus immuun voor pseudowetenschap, bijgeloof en irrationeel denken. In dit boek bespreken de auteurs complottheorieën, verkeerde vooronderstellingen, valse intuïties, en vele andere valkuilen. Iedereen die de kwaliteit van zijn denken wil bevorderen, moet dit boek lezen.

Johan Braeckman (1965) studeerde aan de UGent, de vub en de University of California. Hij publiceerde boeken over bio-ethiek, Darwin en de geschiedenis van de wijsbegeerte en doceert filosofie aan de UGent.

Maarten Boudry (1984) studeerde wijsbegeerte en wetenschapsfilosofie aan de UGent, schreef een doctoraat over pseudowetenschappen en publiceerde over wetenschap en religie, evolutietheorie, irrationaliteit en wetenschappelijk naturalisme. Hij is ook redactielid bij Skepp.

paperback 288 blz14 x 22 cm

€ 19,95omslag Jan Hendrickx

naar De ongelovige Thomas, Caravaggio

isbn 978 90 8924 188 7rubriek filosofie

nur 730oktober 2011

Page 18: Aanbiedingsbrochure Houtekiet 2011

16

gezondheid

Raf WillaertDe plantenfluisteraar

Gids voor een langer en fitter leven

Raf Willaert heeft de sleutel gevonden tot een langer en fitter leven. Geen wonderdrankje of therapie, geen pil of kuur, maar de natuurlijke kracht van planten en kruiden. Dat is het fundament van een constant proces van zuivering en herstel dat ons lichaam gezond houdt. Een evenwichtige voeding is en blijft de beste garantie voor een lang en fit leven, op voorwaarde dat je die aanvult met de stoffen die door maatschappelijke omstandigheden uit ons voedingspatroon verdwenen zijn. Die essentiële voedingsstoffen zijn afkomstig van planten die op de juiste manier geteeld, gevoed en bereid moeten worden.

Raf Willaert is geen doordeweekse kruidengenezer. Hij is apotheker van opleiding en kan putten uit vele jaren kennis en ervaring in zijn eigen officina-apotheek. Als antropoloog reisde hij de halve wereld rond om planten te bestuderen, in verbondenheid met de natuur die hij als boerenzoon heeft meegekregen.

Op meeslepende, verhelderende wijze gunt Raf Willaert ons een kijkje in de boeiende wereld van planten en kruiden. Hij demonstreert met verve zijn wetenschappelijk onderbouwde stelling: de mens is perfect in staat om zichzelf een leven lang gezond te houden met uiterste zorg voor de natuurlijke harmonie tussen alle levende wezens, die we de laatste decennia al te vaak uit het oog zijn verloren.

Raf Willaert (1940) is apotheker en medeoprichter van Bioradix.

paperback 200 blz14 x 22 cm

€ 18,50omslag Astrid Mattheeuws

isbn 978 90 8924 187 0rubriek geneeskunde/planten

nur 860september 2011

Page 19: Aanbiedingsbrochure Houtekiet 2011

17

opvoeding

Pia LeursAls je me helpt kan ik het alleenGids voor de eerste zeven levensjaren

Goede zorgen in de vroege kindertijd zijn van levensbelang. Dan wordt de basis gelegd voor de latere gezondheid, het emotionele evenwicht en de verstandelijke mogelijkheden. Een kind dat zich geborgen voelt en de kans krijgt met plezier de wereld te ontdekken, ontwikkelt vertrouwen, creativiteit en moed.

Eten, spelen, slapen, genezen, samen uit en weer thuis: in elke situatie heb je als opvoeder een belangrijke taak.

Dit veelzijdige boek geeft duidelijke en degelijke informatie over al deze onderwerpen. Het beschrijft wat je van bij de geboorte kan doen om je baby, peuter en kleuter te geven wat ze nodig hebben voor hun ontwikkeling. Het helpt ouders keuzes te maken en geeft antwoorden op kleine en grotere vragen. Ook wat er verandert als je moeder en vader wordt, komt aan bod. Een vooruitblik naar de tienertijd toont aan hoe de eerste levensjaren de latere levensloop beïnvloeden.

Jonge kinderen vragen van hun opvoeders dat ze leren kiezen voor een evenwicht waarin gevoeligheid en kracht samengaan. Dit boek bespreekt wat dat betekent in de dagelijkse praktijk.

De vrolijkheid waarmee kleine kinderen ieder fijn moment beleven en de moed waarmee ze nieuwe ervaringen tegemoettreden en tegenslagen verdragen, inspireren de auteur van dit boek telkens opnieuw. Zij helpt ouders die sterke levenszin in zichzelf en bij hun kind te herkennen, te behoeden en kansen te geven.

Pia Leurs (1961) studeerde taalkunde, verdiepte zich in de algemene en antroposofische pedagogie en in de tantrische zijnsgeoriënteerde therapie. Zij geeft les en heeft een praktijk voor opvoedingsondersteuning en persoonlijke ontwikkeling.

paperback 304 blz14 x 22 cm19,95 euro

omslag Geert De Kockereisbn 978 90 8924 183 2

rubriek opvoedingnur 854

september 2011

Een bron van inspiratie voor (groot)ouders en voor ieder die werkt met kleine kinderen

Page 20: Aanbiedingsbrochure Houtekiet 2011

18

justitie

Raf SauvillerMisdaad en straffeloosheid

Na de Bende van Nijvel, Marc Dutroux en de Witte Mars was de conclusie unaniem: de Belgische justitie is ziek, incompetent, corrupt, arrogant en laks. De Belgische magistratuur heeft zich ook niet aangepast aan de 21ste eeuw en blijft een onaanraakbaar en hautain relict uit de negentiende eeuw gevuld met lieden in rood fluweel en wit hermelijn.

Hervormingen dringen zich op. Voor de politie zijn die er gekomen. Voor de magistratuur niet. De magistraten blijven stug hun eigen gang gaan, blind voor wat er in de wereld gebeurt, blind voor hun impact op de maatschappij.

De gevolgen zijn zichtbaar. De Belgische rechtspraak is een puinhoop: onderzoeksrechters die de steeds ingewikkeldere dossiers van moderne georganiseerde criminaliteit niet beheersen, zittende rechters die niet meegaan met de criminele evolutie in de maatschappij, een falend strafbeleid, gerechtelijke blunders, griffiers die volledige dossiers in het bosschage laten verdwijnen, rechters die de fouten blijven opstapelen, maffia-advocaten die procedureslagen leveren waardoor zware misdadigers fluitend naar buiten kunnen lopen… Die straffeloosheid is op termijn dodelijk voor de democratie.

Raf Sauviller (1955) is freelance journalist. Hij publiceerde onder meer Bloedsporen, een reis naar de maffia (met Danny Ilegems) en Berlusconi is een varken.

paperback 280 blz14 x 22 cm

€ 19,95omslag Jan Hendrickx

isbn 978 90 8924 184 9rubriek justitie

nur 740september 2011

Over de puinhoop van het Belgisch gerecht

Page 21: Aanbiedingsbrochure Houtekiet 2011

© G

azet

van

Ant

wer

pen

Page 22: Aanbiedingsbrochure Houtekiet 2011

20

fondslijstUitgeverij Houtekiet

isbn 978 90 …

houtekiet fictie8924 073 6 Apers, Ludwig, Melk en honing 19,958924 023 1 Berkhof, Aster, De naam van de vader 19,958924 039 2 Berkhof, Aster, Alle verhalen 29,958924 098 9 Berkhof, Aster, Dodelijk papier 19,958924 175 7 Berkhof, Aster, De wet van Bas 19,95 *8924 109 2 Bogaerts, Pervers 17,908924 178 8 Bogaerts, Dodelijke begeerte 19,95 *8918 005 6 Buysse, Cyriel, ’t Bolleken 16,508924 038 5 Claes, Jo, De blinde vlek 19,958924 076 7 Claes, Jo, Dood in december 22,508924 155 9 Claes, Jo, Het oog van de naald 19,955240 929 0 Coninck, Christian De, De Praagse connectie 17,958924 009 5 Coninck, Christian De, Het octopuscomplex 17,958924 048 4 Coninck, Christian De, Het boemerangprincipe 18,508924 090 3 Coninck, Christian De, Het Münchensyndroom 18,508924 156 6 Coninck, Christian De, Het Duivelsdozijn 18,508924 189 4 Dhooge, Bavo, Witse- Stille nacht 16,50 *8924 099 6 Dievel, Louis Van, Het leven van Albert 16,508924 110 8 Duthoit, Piet, Wie vermoordde Darwin? 19,908924 170 2 Gaarder, Jostein, De wereld van Sofie 15,005240 774 6 Gaarder, Jostein, Het geheim van de kaarten 12,505240 759 3 Hemmerechts, Kristien, Een zuil van zout 15,008924 028 6 Hofmann, Barbara, Witse - Duivels Genot 16,508924 180 1 Hulle, Jooris van, Iedereen is van ergens 17,50 *5240 998 6 Jacobs, Paul, De rode badkuip 18,958924 064 4 Jacobs, Paul, Een ijskoud gerecht 18,958924 100 9 Jacobs, Paul, De laatste grap 19,958924 176 4 Jacobs, Paul, Het droomdagboek van Lavoisier 17,95 *8924 097 2 Jonghe, Herman De, Hongaarse dans 17,958924 154 2 Jonghe, Herman De, Blindeman 19,958924 149 8 Kockere, Geert De, Helena 18,508924 115 3 Laerhoven, Bob Van, Witse – Eeuwige liefde 15,008924 080 4 Laerhoven, Bob Van, Terug naar Hiroshima 22,508924 182 5 Laerhoven, Bob Van, Zwart water 19,95 *8924 181 8 Letter, Lieven De, Nostalgie 18,95 *8924 146 7 Lierde, Bart Van, Witse – Operatie Solar 16,508924 142 9 Lierde, Bart Van, Zot van A 18,508924 135 1 Loo, Bart Van en Giebens, Alain, Elsschot, Antwerpen en Coraline 19,958924 164 1 Magiels, Geerdt e.a., Alles of niets 12,50

Page 23: Aanbiedingsbrochure Houtekiet 2011

21

8924 1740 Meir, Guido van, Terug naar Oosterdonk, 17,508918 009 4 Moers, Walter, Rumo & De wonderen in het donker 19,958924 055 2 Moers, Walter, De 13 1/2 levens van kap’tein Blauwbeer 29,958924 168 9 Moers, Walter, De stad van de dromende boeken 19,958924 158 0 Moragie, Max, Witse – Dubbelspel 16,50 *8924 137 5 Paepe, Herbert De en Depuydt, Els, Mensenvlees 22,508924 166 5 Parys, Joris Van, Het leven, niets dan het leven. Cyriel Buysse en zijn tijd 34,508918 022 3 Pearce, Joseph, Land van belofte 19,955240 875 0 Pierreux, Jos, Het trio dat iets te vieren had 19,505240 923 8 Pierreux, Jos, Het viervijfdeprincipe 19,508924 001 9 Pierreux, Jos, La Réserve en de vloek van het zesde gebod 19,508924 036 1 Pierreux, Jos, Ondertussen in Lippensville 22,508924 078 1 Pierreux, Jos, Crisis in Lippensville 19,958924 153 5 Pierreux, Jos, Een paar gevallen van moord 19,958924 162 7 Pierreux, Jos, Le maccabée qui en cache un autre 22,505240 328 1 Provoost, Anne, Mijn tante is een grindewal 12,308924 165 8 Provoost, Anne, Vallen 15,008924 179 5 Schildermans, Ludo, Getekend 18,95 *8924 003 3 Shakespear, Jah, De rasta revelatie 22,508924 190 0 Vanhecke, Johan, Een literaire wandeling door Antwerpen Noord 18,50 *8924 094 1 Vercauteren, Bart, Het graf van de voddenraper 14,958924 186 3 Vercauteren, Bart, Een ziel van glas 16,50 *8924 092 7 Verstraeten, Koen, Het Ibrahim-comité 19,95

houtekiet non-fictie8924 151 1 (diverse), Het gelijk van de schrijver 9,95 *8924 114 0 Ameeuw, Lies, Ayurveda begrijpen vanuit het hart 24,508918 024 7 Berg, Floris van den, Hoe komen we van religie af? 16,508924 053 8 Berg, Floris van den, Filosofie voor een betere wereld 19,958924 079 8 Blanckaert, Sandy, Will Tura midprice 19,958924 188 7 Braeckman, Johan & Boudry Maarten, De ongelovige Thomas heeft een punt 19,95 *5240 511 7 Clercq, Hilde De, Mama, is dit een mens of een beest? 13,605240 843 9 Clercq, Hilde De, Autisme van binnenuit 19,958924 101 6 Coninx, Tom en Michiels, Karel, De iconen van het Belgisch voetbal 24,908924 046 0 Coninx, Tom, Stoppen met roken in 100 bladzijden 14,508924 084 2 Crauwels, Pascale, Stap voor stap bewuster met sofrologie 22,508924 136 8 Debels, Thierry, Koning Boudewijn 29,958924 096 5 Debels, Thierry, Het verloren geld van de Coburgs 17,958924 171 9 Debels, Thierry, De rinkelende kassa van de Vlaamse popmuziek 18,508924 056 9 Deckmyn, Rogier, De evolutie van het darwinisme 22,508924 160 3 Deckmyn, Rogier, De race naar de atoombom 19,95 *8924 072 9 Denys, Jan, Free to work. Voor een open en moderne arbeidsmarkt 24,958918 002 5 Detrez, Raymond, Rusland, een geschiedenis 24,958924 026 2 Distelmans, Wim, Een waardig levenseinde – geactualiseerde versie 19,955240 659 6 Dumortier, Dominique, Van een andere planeet 14,508918 006 3 Dungen, Mabel van den, Remy Bonjasky. God in Japan 16,508924 111 5 Fever, Frank De, Waarom ik bij de loge ben 19,958924 106 1 Flamend, Jan & Tans, Peter, Het grote verkoophandboek 19,958924 083 5 Gompel, Fons Van en Geerts, Paul, Gezond op reis 19,958924 044 6 Goyvaerts, Agnes, Walter Van Beirendonck 39,958924 133 7 Goovaerts, Michael, De waarheid over liegen 17,508924 107 8 Goovaerts, Michael, Financiële intelligentie 16,508924 134 4 Grootaers, Alain, Creatief denken en brainstormen 18,50 *8924 169 6 Haring, Bas, Kaas en de evolutietheorie 10,00*

Page 24: Aanbiedingsbrochure Houtekiet 2011

22

8924 138 2 Heirman, Mark, De franciscaanse belofte 16,508924 057 6 Heirman, Mark, Maria Magdalena 16,505240 872 9 Heirman, Mark, Beschavingen botsen niet 19,958924 139 9 Heremans, Karin, Een tip van de sluier 16,508924 113 2 Istendael, Geert van, Manneke Pis (NL) 14,508924 161 0 Istendael, Geert van, Manneke Pis (FR) 14,50 *8924 177 1 Jensen, Will, God of noppes 17,95 *8924 140 5 Lamon, Luc en Hamme, Mark Van, Van Thys tot Nys 24,958924 157 3 Liagre, Guy, Protestantisme in België en Nederland 22,508924 102 3 Lierde, Bart Van, Jurgen Haeck, Zoon van een bokser 17,508924 183 2 Leurs, Pia, Als je me helpt, kan ik het alleen 19,95 *8924 070 5 Marynissen, Hugo e.a., Geen Commentaar! Communicatie in turbulente tijden 19,955240 818 7 Massop, Margaret, Misselijk van angst 12,508924 050 7 Mingelinckx, Martine, Blijvend geluk vind je in jezelf 17,508924 088 0 Mingelinckx, Martine, Over lakens en geluk 17,508924 108 5 Noels, Geert, Econoshock – geactualiseerde versie 17,508918 020 9 Parys, Joris van, De wereld van Cyriel Buysse 29,958924 043 9 Peeters, Theo, Autisme – Van begrijpen tot begeleiden 19,955240 713 5 Peeters, Theo & Gillberg, Christopher, Autisme. Medisch en educatief 14,958924 163 4 Pinxten, Rik, Het plezier van het zoeken 19,955240 988 7 Reybrouck, Tomas Van & Hende, Filip Van, Mijn kind en drugs 19,958924 030 9 Rosseels, Carla, Dement en toch dichtbij 16,508924 101 6 Rozendaal, Edith, Sportgek 17,958924 184 9 Sauviller, Raf, Misdaad en straffeloosheid 19,95 *8924 103 0 Schueren, Mia Van der, Muiterij in mijn lijf 22,958924 141 2 Siegerink, Agnes, Uniting Talent 19,908924 143 6 Luckas, Vander Taelen, Berichten uit Brussel 14,508924 081 1 Tahir, Naema, Een moslima ontsluiert 16,508924 159 7 Timmerman, Georges, Het geheim van Belliraj 18,508924 025 5 Trachet, Tim, Het drama van Abbeville 18,508924 025 5 Trachet, Tim, Alles over de monarchie 29,958924 185 6 Urbiola, Fermin, Fabiola. Een geboren koningin 18,50 *8924 144 3 Velde, Carl van de, Yes I can. Spreken als Obama 19,95 *8924 131 3 Velde, Carl van de, 10 stappen naar succes en geluk 19,955240 984 9 Verburgh, Kris, Fantastisch! 24,908924 152 8 Vercauteren, Peter, Ik kan zijn wie ik wil 16,50 *8924 145 0 Verhofstadt, Dirk, In gesprek met Etienne Vermeersch 24,508918 016 2 Verhofstadt, Dirk, Pius XII en de vernietiging van de Joden 19,958918 023 0 Verhofstadt, Dirk, John Stuart Mill – 150 jaar Over vrijheid 19,958924 089 7 Verhofstadt, Dirk (red.), Het liberale denken van Thomas Paine 19,958924 066 8 Verleyen, M., Van den Wijngaert, M. en Beullens, L., Vrouwen naast de troon 19,958924 035 4 Vermeersch, Etienne en Braeckman, Johan, De rivier van Herakleitos 24,958924 112 4 Vermeersch, Etienne, De ogen van de panda. Een kwarteeuw later 16,508924 058 3 Vervoort, Marieke, Wielemie. Sporten voor het leven 16,508924 045 3 Vlietstra, David, De brandweerman en de parkeermeter. Over sociale psychologie 13,958924 041 5 Vriese, Geert De, 1970 – 1979. De Gouden Jaren van het Belgisch voetbal 19,958924 082 8 Vriese, Geert De, Hoe Lucien Van Impe de Ronde won 19,958924 187 0 Willaert, Raf, De plantenfluisteraar 18,50 *8924 040 8 Wils, Lode, Frans van Cauwelaert. Triomf, val en wederopstanding 1932-1961 29,958924 093 4 Wuyts, Michel, Wuyts on the road 18,508924 104 7 Wuyts, Michel, Eddy! 15,00

Page 25: Aanbiedingsbrochure Houtekiet 2011

23

houtekiet e-book8924 123 8 Dievel, Louis Van, De Pruimelaarstraat 10,008924 120 7 Claes, Jo, De blinde vlek 15,958924 124 5 Coninck, Christian De, Het boemerangprincipe 14,808924 116 0 Gaarder, Jostein, De wereld van Sofie 12,008924 118 4 Haring, Bas, Kaas en de evolutietheorie 7,508924 125 2 Hofmann, Barbara, Witse – Duivels genot 13,208924 121 4 Jacobs, Paul, Een ijskoud gerecht 15,208924 122 1 Laerhoven, Bob Van, De wraak van Baudelaire 10,008924 126 9 Parys, Joris Van, Het leven, niets dan het leven 23,90 8924 129 0 Pauw, Josse De, Werk 16,508924 119 1 Pierreux, Jos, De dode die met z’n tweeën was 15,958924 117 7 Provoost, Anne, Vallen 12,00

Page 26: Aanbiedingsbrochure Houtekiet 2011
Page 27: Aanbiedingsbrochure Houtekiet 2011

Verschijningsprogramma

Mei 2011Aster Berkhof, De wet van BasBogaerts, Dodelijke begeerte

Paul Jacobs, Het droomdagboek van LavoisierLudo Schildermans, Getekend

Geert van Istendael, Manneke Pis. Une petite biographiePeter Vercauteren, Ik kan zijn wie ik wil

Max Moragie, Witse – Dubbelspel

Juni 2011Het gelijk van de schrijver

Jooris Van Hulle, Iedereen is van ergensWill Jensen, God of noppesLieven De Letter, Nostalgie

Augustus 2011Bob Van Laerhoven, Zwart water

September 2011Bavo Dhooge, Witse – Stille nacht

Pia Leurs, Als je me helpt kan ik het alleenRaf Sauviller, Misdaad en straffeloosheid

Férmin J. Urbiola, Fabiola. Een geboren koninginBart Vercauteren, Een ziel van glasRaf Willaert, De plantenfluisteraar

Oktober 2011Johan Braeckman en Maarten Boudry, De ongelovige Thomas heeft een punt

Johan Vanhecke, Een literaire wandeling door Antwerpen Noord

Page 28: Aanbiedingsbrochure Houtekiet 2011

houtekietzomer 2011