Aaltje 168 (jun-jul 2012)

16
KLEIN BIER Voorbij de humeurige aprilse grillen en grollen. Ze komen er aan, de mooie lange mei- en junidagen. “Oh, mooie dagen, ik hou zo van die mooie dagen…”, zingt Verminnen. Wij hoeven verder Johans sluikreclame niet voor de hoofdstedelijke rue des Bouchers. Aalbeke heeft zijn eigen Saint’Boucher’, carnivorenparadijs. Het imposante hoekpand is de bakermat van de lokale horeca. Ene Robertus Cottignies trok 250 jaar geleden een afspanning, annex brouwerij op: de Swaene. Lafenis voor man en paard, moe gedjokkerd op het ‘kalseitje van Rijsel’. Zoon Jacob-Jozef nam de roerstok over. Hij moutte en hopte, tapte bier en moppen voor dorstige voermannen, verwekte een dozijn nakome- lingen en was in zijn vrije tijd ook nog burgemeester. Bier en politiek: altijd al een onafscheide-lijk paar. De brouwerij kwam via een schoonzoon in handen van de familie Christiaens, alias ‘Frik’. Zij brouwden het plaatselijk gerstenat tot in 1954. De Zwaan zong haar zwanenzang. Scholieren en studenten moeten deze maanden uit een ander vaatje tappen. Duimen voor een ijverige blok en succesvolle examens. Om de twee maand een Aaltje brouwen is ook geen klein bier. We doen het nog steeds met plezier. NIET VERLOREN In de vorige twee nummers van onze dorpskrant werd aandacht besteed aan het betreurenswaardige einde van de brandweerpost Aalbeke. Bij sommige lezers rees de vraag: ‘Wat met de fameuze stoompomp Merryweather die de Aalbeekse vrijwillige brandweer al sinds mensenheugnis in bruikleen had van de familie Allart? Is dit uniek erfgoed definitief verloren?’ De redactie kreeg een tip dat dit gelukkig niet het geval is. Wel integendeel! Waar is ze nu? De Aalbeekse stoompomp Merryweather was sinds de opendeurdag van de brandweer in 2010 bij de Kortrijkse beroepsbrandweer blijven staan en na de herschikking van de brandweerposten in 2011 in de kazerne van Kortrijk-Noord (Waterven) terechtgekomen. De pomp was nog altijd eigendom van de erfgenamen Allart. Ze werd bij het beëindigen van de brandweerpost Aalbeke door de eigenaars te koop aangeboden. Johnny Nuttin, fervent liefhebber en verzamelaar van o.a. stoommachines, en zelf jarenlang beroepsbrandweerman, zou het doodjammer gevonden hebben als dit prachtstuk voor onze stad verloren zou gaan. Hij nam contact op met notaris Guillemyn en kocht dit bijzonder zeldzame exemplaar van de Merryweather stoommachines. In de koopvoorwaarden werd bepaald dat de stoompomp in de streek moest blijven en dat de verkopende familie een voorkooprecht behield. De Aalbeekse stoompomp Merryweather 1 ‘ T AALTJE mei - juni 2012 29 ste jaargang nr. 168

description

Dorpskrant Aalbeke

Transcript of Aaltje 168 (jun-jul 2012)

Page 1: Aaltje 168 (jun-jul 2012)

KLEIN BIERVoorbij de humeurige aprilsegrillen en grollen. Ze komen eraan, de mooie lange mei- enjunidagen. “Oh, mooie dagen,ik hou zo van die mooiedagen…”, zingt Verminnen.Wij hoeven verder Johanssluikreclame niet voor dehoofdstedelijke rue desBouchers. Aalbeke heeft zijneigen Saint’Boucher’,carnivorenparadijs. Hetimposante hoekpand is debakermat van de lokale horeca.Ene Robertus Cottignies trok250 jaar geleden eenafspanning, annex brouwerijop: de Swaene. Lafenis voorman en paard, moe gedjokkerdop het ‘kalseitje van Rijsel’.Zoon Jacob-Jozef nam deroerstok over. Hij moutte enhopte, tapte bier en moppenvoor dorstige voermannen,verwekte een dozijn nakome-lingen en was in zijn vrije tijdook nog burgemeester. Bier enpolitiek: altijd al eenonafscheide-lijk paar. Debrouwerij kwam via eenschoonzoon in handen van defamilie Christiaens, alias‘Frik’. Zij brouwden hetplaatselijk gerstenat tot in1954. De Zwaan zong haarzwanenzang. Scholieren enstudenten moeten dezemaanden uit een ander vaatjetappen. Duimen voor eenijverige blok en succesvolleexamens. Om de twee maandeen Aaltje brouwen is ook geenklein bier. We doen het nogsteeds met plezier.

NIET VERLORENIn de vorige twee nummers van onze dorpskrant werd aandacht besteed aan hetbetreurenswaardige einde van de brandweerpost Aalbeke. Bij sommige lezersrees de vraag: ‘Wat met de fameuze stoompomp Merryweather die de Aalbeeksevrijwillige brandweer al sinds mensenheugnis in bruikleen had van de familieAllart? Is dit uniek erfgoed definitief verloren?’ De redactie kreeg een tip dat ditgelukkig niet het geval is. Wel integendeel!

Waar is ze nu?De Aalbeekse stoompomp Merryweather was sinds de opendeurdag van de brandweerin 2010 bij de Kortrijkse beroepsbrandweer blijven staan en na de herschikking vande brandweerposten in 2011 in de kazerne van Kortrijk-Noord (Waterven)terechtgekomen. De pomp was nog altijd eigendom van de erfgenamen Allart. Zewerd bij het beëindigen van de brandweerpost Aalbeke door de eigenaars te koopaangeboden. Johnny Nuttin, fervent liefhebber en verzamelaar van o.a.stoommachines, en zelf jarenlang beroepsbrandweerman, zou het doodjammergevonden hebben als dit prachtstuk voor onze stad verloren zou gaan. Hij namcontact op met notaris Guillemyn en kocht dit bijzonder zeldzame exemplaar van deMerryweather stoommachines. In de koopvoorwaarden werd bepaald dat destoompomp in de streek moest blijven en dat de verkopende familie eenvoorkooprecht behield.

De Aalbeekse stoompomp Merryweather

1 ‘ T AALTJE mei - juni 2012 29ste jaargang nr. 168

Page 2: Aaltje 168 (jun-jul 2012)

Een zeldzaam exemplaarDe redactie van ’t Aaltje ging opbezoek bij de nieuwe eigenaar inMarke. Met veel enthousiasmevertelde Johnny Nuttin ons wat vooreen buitengewoon staaltje vanEngelse machinenbouw dezestoompomp is. Ze is gebouwd door deLondense firma Merryweather &Sons, vrijwel zeker tussen 1896 en1905, dus nu meer dan 107 jaargeleden.Over de hele wereld zijnmaar een tiental gelijkaardigestoompompen bewaard gebleven.Onze Aalbeekse pomp heeft zelfs noggeen serienummer, waardoor hetzeker is dat dit een van de eersteexemplaren van dit type is die in deLondense ateliers werd vervaardigd.Ze is van het type Greenwich Gem.Het carterhuis, dat is de behuizingwaarin de krukas beweegt, heeft eenheel aparte vorm en is van massiefbrons, wat later niet meer voor kwam.Alleen in Duitsland en aan de anderekant van de wereld, in het museumvan Southwarth in Nieuw-Zeeland, isnog een zelfde nummerloze pompbewaard gebleven. De firmaMerryweather & Sons heeft in dewereld van de stoommachinen-bouwers een geweldige reputatie. Hetfamiliebedrijf is gesticht in 1692 enheeft zich gedurende meer dandriehonderd jaar gespecialiseerd inmachines en toestellen die vuurkonden blussen. Hoe de Aalbeeksestoompomp hier terechtgekomen isweten we niet precies. Johnny Nuttinvraagt daarom dat al wie over degeschiedenis van dit uniekeexemplaar iets te vertellen weet, methem contact zou opnemen([email protected]). Courtrai State RailwayMaar wat weten we wel? In eenfabriekscatalogus van 1906 staatvermeld dat Merryweather & Sons alacht stoompompen naar ‘Belgium’uitgevoerd had, waarvan één van hettype Greenwich Gem, waarschijnlijkonze pomp dus. Als bestemmingwordt Courtrai State Railwaygenoemd, het station van Kortrijk.Wie de pomp bestelde of kocht isonbekend. Tot nu toe weten we nietwaar ze tussen 1900 en 1938 allemaal

verbleven heeft. Is ze in een fabriekterechtgekomen? Is ze bij een anderbrandweerkorps gebruikt? We wetenhet niet. Volgens een krantenartikelnaar aanleiding van het vijftigjarigbestaan van het vrijwillige brand-weerkorps (gesticht in 1940) zou deMerryweather stoompomp in 1938aangekocht zijn van het Kortrijksekorps. Zoekwerk voor heemkundigenen industriële archeologen…In AalbekeIn elk geval weten we dat onderimpuls van industrieel en kasteelheerGeorges Allart in Aalbeke al in 1933een private brandweer in het levengeroepen werd. Hij vond dat het veelte lang duurde vooraleer het korpsvan Moeskroen met paard en wagenter plaatse was als het in Aalbekebrandde. Het 11-ledig privékorpsbestond uit eigen personeel en enkelemensen die vaak op het kasteelwerkzaamheden kwamen verrichten.In het begin moesten branden nogmet een handpomp geblust worden.Allart liet uit zijn fabriek in Noord-Frankrijk een motor overkomen omhet werk van de brandweermannen teverlichten en het hele dorp te kunnenbedienen. En, zoals al gezegd, in1938 werd de Merryweatherstoompomp aangekocht. In 1940besloot de gemeente Aalbeke onderburgemeester René Bonte om van datprivékorps over te gaan naar eenechte gemeentelijke vrijwilligebrandweer. En blijkbaar verhuisde destoompomp mee tot aan destopzetting van de Aalbeeksebrandweer in 2011.

In goede handenHet pronkstuk staat nu bij JohnnyNuttin, maar het staat er niet teverkommeren, wel integendeel. Hij isvolop bezig met de stoompomp weerbedrijfsklaar te maken. Op Youtubestaat al een kort filmpje waarop tezien is hoe er al beweging in dekrukas zit en hoe de stoomfluit vandeze prachtige machine klinkt. Wieop Google de woorden‘Merryweather stoompomp’ intiktvindt bij de geselecteerde items‘Merryweather steam pump +/-1895’. Klik dat aan en je vindt hetfilmpje.Om de brandweerpomp echt helemaalbedrijfsklaar te maken moesten allevastgelopen kranen, zuigers,overdrukventielen,… losgezet wordenen geregeld worden. Om stoom temaken moet er natuurlijk vuur zijn endruk gemaakt worden: een werkdrukvan maximum acht bar. Het duurdeminstens zeven minuten vooraleer depomp volledig onder stoom stond.Het is grappig dat de nieuwe eigenaarbij de aankoop vaststelde dat er nog400 kilo cokes in de reserve van debrandweerpomp staken. En cokesbederven niet…De nieuwe eigenaar hoopt deAalbeekse Merryweather stoompompover een paar maanden helemaalbedrijfsklaar te krijgen. “De pompblijft in ieder geval in de streek en terbeschikking van de Aalbekenaren alshet eens nodig is”, zegt Johnny.Misschien voor een stoet bij deopening van de vernieuwdedorpskern?

Johnny Nuttin bezig met het bedrijfsklaar maken van de stoompomp.

2 ‘ T AALTJE mei - juni 2012

Page 3: Aaltje 168 (jun-jul 2012)

3 ‘ T AALTJE mei - juni 2012

Page 4: Aaltje 168 (jun-jul 2012)

Niet zo moeilijk te vinden

Kom je als wandelaar voorbij dekantoren van HoutimportVandecasteele, dan kunnen drie zakenje aandacht op de woning van Sylvèreen André trekken.Vooreerst valt je de verzorgde enkeurig aangelegde tuin op metvooraan kleurrijke bloemen, eenkleine molen en naar achteren toe eensierlijke apenboom, ondertussen al 23jaar oud. Met deze tuin hebben ze aleen aantal eerste prijzen weggekaaptin bloemenwedstrijden.Misschien word je opgeschrikt doorhet nogal hese geblaf van twee‘langwerpige’ honden: het zijn hungeliefde Caramel en Hippie-girl, tweeBassethonden, een minder gezienesoort honden met korte poten,afhangende onderste oogleden enlange oren. De oudste van de twee isal 14 jaar. Ze willen blijkbaar met hungeblaf elke voorbijganger eraanherinneren dat die hun domein bestniet zou betreden.Aan de voordeur prijkt een glasraammet een papegaai erin verwerkt. Enalsof je aandacht nog niet genoeggetrokken is, zou je wel eens vanuitde verte het scherpe gekrijs van hunpapegaaien kunnen horen want het isover die vogels dat we aan Sylvèrewat meer uitleg vroegen.

Eerst de zee, dan de dieren

Ik ben altijd een dierenliefhebbergeweest. Niet dat ik in mijn jonge tijdvogels hield, maar het is pas nadat ikmet prepensioen gegaan was, dat ikvolop vogels ben beginnen kweken.Eerst was er de passie voor de zee.Varen was mijn jeugddroom.Op 17-jarige leeftijd heb inAntwerpen gedurende twee jaar de

opleiding gevolgd voor matroos terlange omvaart. Financieel was datvoor mij moeilijk te verwezenlijkenwant ik was er niet alleen intern maarook andere kosten voor de studies enuniformen moesten betaald worden.Met wat hulp lukte dat wel. Eenmaalafgestudeerd kwam ik na mijn eerstereis - ik was elf maanden van huisweg - platzak terug. Ik bleef echterdoorbijten. Aanvankelijk was ik op de langeomvaart kok maar door promotiebracht ik het tot hofmeester, betergekend onder de naam maître d’hôtel.Dat was zowel op vrachtschepen alspassagiersschepen. Veel keer naar hettoenmalige Belgisch-Congo op deLeopoldville en de Elizabethville.Zelfs de oproer na deonafhankelijkheid heb ikmeegemaakt.Ik reisde zowat heel de wereld rondo.a. Zuid-Amerika,Vietnam (tijdensde oorlog!) en driemaal Australië. Het

was tijdens die reizen dat ik Andréleerde kennen. Hij had er de functievoor officier-mecanicien.

De overgang

Tweeëntwintig jaar lang heb ikgevaren tot ik ziek geworden ben.Een zware zenuwinzinking belette menog verder te werken. Ook André isdan gestopt. Eenmaal terug thuis hebik dan nog een tijdje in het Broelhotelgewerkt, verder bij de firma Holvoeten later bij Dewitte-Lietaer tot ik daardoor herstructurering op prepensioenwerd gezet.Meteen had ik voldoende tijd om memet mijn hobby bezig te houden. InMidden- en Zuid-Amerika had ikprachtige en kleurrijke ara’s gezien:Panama, Venezuela, Bolivië, Brazilië,noem maar op. Daar kun je ara’s enook gewone parkieten in de vrijenatuur bewonderen. En in Australiëvliegen de kaketoes, voor mij ‘hetneusje van de zalm’ onder de vogels.

MERKWAARDIGE HOBBY’SDE ARA’S EN KAKETOES VAN SYLVÈRE BOUCKAERT EN ANDRÉSANTAGUEDAGing het vorige artikel in verband met merkwaardige hobby’s over vogels, de vinkachtigen, dan zijn we dit keerte gast in de Bergstraat bij twee Aalbekenaren die voor hun liefhebberij grotere vogels kweken: drie soortenpapegaaien: ara’s, kaketoes en parkieten. De eerste twee, exotische vogels, worden in onze streken maarzeldzaam gekweekt. De redactie vroeg zich af hoe ze eraan begonnen zijn en wat daar allemaal bij komt kijken.Omdat André Franstalig is, was het enkel Sylvère die ons te woord stond.

4 ‘ T AALTJE mei - juni 2012

Sylvère en André, twee liefhebbers van exotische vogels.

Page 5: Aaltje 168 (jun-jul 2012)

5 ‘ T AALTJE mei - juni 2012

Als je die exotische vogels kuntkweken, dan heb je uiteraard minderinteresse voor de meer gewonevogels. Let wel: die vogelsoortenmogen niet geïmporteerd worden, zezijn ook beschermd, en dus heb ik zehier, behalve de kaketoes, moetenkopen.

Niet gemakkelijk te kweken

Ik was nog een groentje in het vakmaar de passie voor mijn hobby deedme volhouden. Vooreerst moet voor volières gezorgdworden. Al die verschillende kooienzijn het werk geweest van André enze mogen gezien worden! Die moetenniet alleen uit stevig metaal zijn maarook voldoende groot, zeker voor deara’s want dit zijn grote vogels. Omzulke vogels te kweken is de nodigekennis vereist en die had ik niet. Jedoet al eens dingen waarvan je pasachteraf beseft dat je verkeerd bezigwas. Als je niet de nodige raad gaatvragen bij ervaren kenners zal het jeniet lukken, dat had ik ondertussengeleerd. Zelfs dan nog kan hetgebeuren dat een koppel ara’s ofkaketoes niet wil broeden.

Voeding en verzorging

Dat moet nauwkeurig gebeuren. Voorde kaketoes bv. geeft André - want hijis het die nu nog de vogels verzorgt -naast water een zaadmengeling,krachtvoer. Rozenbottels en radijzenlusten ze maar al te graag. De ara’s houden ook nog van diversesoorten fruit en amandelnoten. Zehouden de noten vast met één poot engebruiken hun krachtige snavel om denoten te kraken. Het voer voor al die vogels kostbehoorlijk veel geld. Om die redenproberen wij, eenmaal een koppelgebroed heeft, het jong te verkopenen met die opbrengst weer de nodigevoeding aan te schaffen. Vandaar datwij tegen iedereen zeggen datwanneer ze een jong van een ara, eenkaketoe of een parkiet - want diesoort hebben we ook – willen kopen,men altijd bij ons welkom is. Voor hetogenblik hebben we 3 koppels ara’s, 1koppel kaketoes en 8 koppelsparkieten.

Zulke vogels kweken vraagtelke dag de nodige tijd enarbeid. Naast het voederenmoet je zeker de volièresschoonmaken om ziektes tevoorkomen want wil je laterjongen hebben, dan moeten dievogels in optimale conditiegehouden worden.

Lawaaimakers

Ara’s en kaketoes tjilpen nietzoals de mussen hier maarkrijsen, zeg maar schreeuwenen het kan er heel luid aan toegaan.Vroeger had ik twee koppelskaketoes en als die naar elkaar‘telefoneren’ dan moet je heelluid spreken om mekaar nog teverstaan. Vandaar dat ik eenkoppel verkocht heb. Ik moettenslotte ook nog denken aande buren.Normaal gezien kun je ze enkel’s avonds rond halfzeven horenen dan duurt dit maar eenvijftal minuten. Maar als eenvreemde rond de volièresopdaagt, dan is het een kabaalvan jewelste. Ik kan er zelf nietzo goed meer tegen.

De eigenschap van de ara’s

De ara is dus een soort papegaai. Denaam is zeker goed gekend bijkruiswoordraadselliefhebbers.Die hebben prachtige kleuren. Wijhebben een koppel rode en ook eenkoppel blauwgele. Met de staartmeegerekend kunnen die tot 1 metergroot worden en het zijn krachtigedieren. Ze nemen in een volière heelwat plaats in. Typisch is hun langestaart. Weet je dat, wanneer zo’n araom een of andere reden een staartpenverliest, die elke dag 1 centimeterterug groeit. Na veertien dag heeft dieweer zijn volle lengte.Door het feit dat onze ara’s hiergekocht zijn, zijn ze redelijk tam.Daarvoor heeft André gezorgd. Zekomen zelfs op zijn arm zitten en hijdurft het soms aan zijn tong in hunbek te steken. Hopelijk loopt dat nooitverkeerd af. Ikzelf zou het nietaandurven. Maar eigenlijk zijn de

ara’s, als je er vertrouwelijk mee kuntomgaan, liefhebbers van knuffelen.André heeft eens het jong van eenkoppel ara’s uit het nest genomen engeprobeerd het zelf te kweken. Maardat vraagt veel meer werk. Hij moestdan bv. ’s nachts opstaan om het jongeten te geven en te kijken of alles inorde is. Gevolg is dat die vogel zotam is dat hij dwaas naar jou zit tekijken en bij manier van spreken nietmeer beseft dat hij een vogel is. Endat is niet de bedoeling. Verder zal hijniet meer zo fors zijn als de normaleara’s en wordt hij ook niet zo groot.André is er dan maar mee gestopt.In een aantal andere kooien zitten dekoppels parkieten. Dat zijn evenwelniet de gewone kleine parkieten zoalsje die veelal ziet. Neen ze zijn eengoeie slag groter en ook veelkleurrijker. Iedere parkiet heeft zo eenpaar felle rode, groene, blauwe of nogandere kleuren.

Een eigen gekweekte ara

Page 6: Aaltje 168 (jun-jul 2012)

Kaketoes, een ander ras!

Ook een kaketoe vind ik een mooievogelsoort. Die van ons komen uitAustralië waar ze veel voorkomen. Zehebben een beweegbare kuif op hunkop en een grote,gekromdescherpgepunte snavel. Dat dievogelsoort veel kleiner is dan depapegaaien, wil nog niet zeggen datze gemakkelijker te benaderen zijn.Ikzelf riskeer me niet meer in hun

kooi. Alleen André vertrouwen ze nogmaar tijdens de broedperiode is hethem geraden voor de nodigeveiligheidsmaatregelen te zorgenwant anders kan hij wel eens bebloeduit de volière komen. Bij agressiezetten ze dan hun kuif op, slaan wildheen en weer met de vleugels enstaartveren. Hun snavel is als eennijptang! Daarom gaat hij er maarbinnen met een helm op enveiligheidsschoenen aan. Ze zoudenbijten waar ze maar kunnen.Verder zijn ze vernielzuchtig, heelluidruchtig dat horen en zien vergaaten maken veel rommel met stof, hunveertjes en hun voer.We hebben er voor gezorgd dat dedrie soorten papegaaien elk in hunvolière zitten want anders is er ‘geenkot mee te houden’.

Kweken om te verkopen

Het is niet de bedoeling dat we dievogels kweken en verkopen om geldop te brengen. We doen het zoalsgezegd alleen maar om daardoor eenbeetje uit de kosten te komen.Gewoonlijk slagen we er elk jaar inom van elke soort jongen te bekomen.

Soms heb je maar een jong, somstwee, een andere keer kunnen er datvier zijn. En dan moet je nog hetgeluk hebben dat ze in leven blijven.Wanneer het koud weer is, moeten wede volières verwarmen tot 15 graden.Het koppel kaketoes hebben wij al 25jaar. Die vogels en ook de ara’skunnen ons overleven en zelfs 100jaar worden.

Niet naar tentoonstellingen

We zijn lid van de West-VlaamseParkieten Club maar aantentoonstellingen hebben we nooitdeelgenomen en dat zijn we ook nietvan plan. Wel helpen we soms bij deopbouw van een tentoonstelling, bv.in Roeselare. De vogels hebben volgens ons te veellast van stress: uit de kooien halen,naar de tentoonstelling voeren, daareen tijdje onderhevig zijn aan al datgewemel en dan terug naar huis, needat brengt te veel zorgen mee en hetduurt dan een hele tijd eer ze zichweer helemaal thuis voelen.Nee, laten we het maar houden bijonze liefhebberijen: de tuin, de hon-den en de papegaaien. Die volstaan!

6 ‘ T AALTJE mei - juni 2012

De oproep in het vorige Aaltje omfietsvrienden te vinden is blijkbaarniet in dovemansoren gevallen.Marnix Ketels vond al 14fietsgezellen (op de foto een selectievan hen) die al 300 km in de benen

hebben. Als het weerbericht gunstig isstuurt hij de avond tevoren tussen 20en 20.30 uur een bevestigend berichtper mail. Wie de info wil krijgen laatdit weten [email protected]

EEN GESLAAGDE OPROEP

Kaketoes kunnen agressief zijn.

ZWERFVUILIs het bij u ook al gebeurd dat utijdens het wandelen, het fietsentelkens geconfronteerd wordt metzwerfvuil? Dat is voor niemand leuk.Zwerfvuil heeft een negatieve impactop de leefomgeving van mens en dier.Het zorgt voor een vuil en onveiliggevoel. Kunnen wij er samen voorzorgen dat dit niet meer aanwezig isin onze gemeente? Zeker nu tal vanwandelaars en fietsers onze mooiegemeente doorkruisen. Als iedereenzijn steentje bijdraagt zal het zekerlukken. De gemeenschapswachterszullen er oog voor hebben.

Page 7: Aaltje 168 (jun-jul 2012)

Vijf fasenDe hoofdweg van een dorp eenvolledig nieuw profiel geven, derioleringen vervangen, allenutsleidingen aanpakken, nieuwetrottoirs en fietspaden aanleggen, deinrichting van de dorpspleinengrondig wijzigen en het parkerenanders organiseren, hetoorlogsmonument verplaatsen… hetis niet niks voor Aalbeke!

Voorafgaand aan de eigenlijkewegenwerken hebben denutsmaatschappijen (Eandis, VlaamseMaatschappij voor Watervoorziening,Belgacom, Telenet,…) vanaf 21februari 2011 gedurende bijna zesmaanden hun werk gedaan.

Zulke ingrijpende werken moetennatuurlijk in fasen uitgevoerd worden.Die fasen worden uitgedrukt in aantalwerkdagen. Niet te verwarren metkalenderdagen! In idealeomstandigheden mag men rekenen opeen twintig werkdagen perkalendermaand. Daarbij moet ookrekening gehouden worden met het‘bouwverlof’ en anderevakantiedagen. Extremeweersomstandigheden kunnen voorextra vertraging zorgen. In het totaalzijn voor de eigenlijke wegenwerken300 werkdagen voorzien. Daarvanzijn er nu bijna 120 voorbij. Volgensprojectleider Bart Baeten van destedelijke dienst Mobiliteit enInfrastructuur verlopen de werken vrijvlot en is er een beperkte vertragingvan een paar weken. Er is watwateroverlast geweest en eenonverwachte vriesperiode.

De eerste fase, tussen Lauwsestraat enBergstraat (het grote kruispunt dus)startte op 8 augustus 2011. De tweedefase, vanaf de Lauwsestraat richtingMoeskroen tot huisnummer 152begon op 21 november 2011. Alsalles goed gaat wordt die tweede fasebeëindigd op 22 mei. De asfaltering

(niet de toplaag) zal dan uitgevoerdzijn en plaatselijk verkeer richtingMoeskroen zal dan weer mogelijkzijn. In die beëindiging van de tweedefase zit ook de afwerking van fiets-en voetpaden, borduren enplantvakken voor bomen.

ZevekotestraatOp het ogenblik dat dit Aaltjeverschijnt zal het echter gedurendeenkele weken niet mogelijk zijnvanuit de Zevekotestraat deMoeskroensesteenweg te bereikenomwille van enkele huisaansluitingenen nog wat rioleringswerk.Dan begint de derde fase, deMoeskroensesteenweg vanaf deBergstraat tot de Knokstraat.Geplande einddatum van dat deel: 31augustus 2012. De vierde fase, hetknooppunt Lijsterstraat – Moeskroen-sesteenweg - Knokstraat, zou innovember 2012 klaar moeten zijn. Devijfde fase tenslotte, de dorpspleinen,heeft als einddatum mei 2013.

OmleidingenHet grote doorgaande auto- envrachtverkeer moet ook na deafwerking van de tweede fase deomleidingen via E17 en R8 blijvenvolgen. Voor de bussen van De Lijnverandert er na die tweede fase weleen en ander. De omleiding via deLampestraat en de Luingnestraat

vervalt. De bussen zullen tijdens dederde fase, vermoedelijk vanaf eindmei dus, vanuit de Knokstraat via deBergstraat naar deMoeskroensesteenweg kunnen en zoverder naar Moeskroen. Dat zou eenhele ontlasting moeten betekenenvoor Lampestraat, Luingnestraat enDoomanstraat en al de daartussenliggende landelijke wegen.

Het oorlogsmonumentDe redactie vroeg Bart Baeten ooknaar de stand van zaken in verbandmet het oorlogsmonument. Zoalsiedereen kan zien is de sokkel voor denieuwe locatie al gegoten. Maarvanuit ARKO was sterkaangedrongen op een renovatie ofrestauratie van het monument en eenopfrissing van de namen die er opvermeld staan. Tot op heden had deErfgoedcel van de stad Kortrijk nogniet gereageerd. Maar waarnemendstadssecretaris Yves Vanneste liet deredactie nu weten dat er recent eenvergadering is geweest tussen debetrokken stadsdirecties en deaannemer en dat nu op een offerte vande aannemer voor de restauratie vanhet monument wordt gewacht. Deprecieze datum van de verplaatsingvan het monument is nog niet bekend.’t Aaltje zal dit natuurlijk met veelinteresse opvolgen.

7 ‘ T AALTJE mei - juni 2012

BIJNA HALFWEGNog volle twaalf maanden te gaan… Dat zou ook de titel van dit artikel geweest kunnen zijn. Maar ‘Bijna Halfweg’klinkt wat optimistischer en optimisme hebben we wel nodig. De Aalbekenaren (en die van de Markesteert) moetenhet nog een tijdje volhouden. In elk geval nadert de tweede fase van de wegenwerken nu snel haar voltooiing. Deredactie van ’t Aaltje ging praten met projectleider Bart Baeten om de precieze stand van zaken te vernemen.

Page 8: Aaltje 168 (jun-jul 2012)

8 ‘ T AALTJE mei - juni 2012

Vijfentwintig jaar geleden was er inAalbeke en de hele streek beroeringover de mogelijke vestiging op hettransportcentrum LAR van hetmilieubedrijf Destructo. Er zougevaarlijk industrieel afvalopgeslagen en verwerkt worden. Decommotie was groot, zeker toen ergeruchten gingen dat het misschienwel om het verbranden vanradioactief afval zou gaan. Eenwerkgroep Non-Destructoorganiseerde acties en betogingen. In’t Aaltje van mei-juni verscheen eenartikel met als titel ‘Afval voorAalbeke’. Over twee pagina’s poogdede redactie onvooringenomen deinhoud van het dossier en de standvan zaken uit de doeken te doen. Deaanvraag tot vestiging van Destructoop de LAR, weliswaar op een anderstuk grond, liep al van in 1985, wistde redactie. Het hele verloop van de

aanvraagprocedure bij de provincie ende gemeentebesturen Menen (Lauwe)en Kortrijk (Aalbeke) werd op eenrijtje gezet, alsook de standpunten vande verschillende betrokken partijen(bedrijf Destructo, grondeigenaarLeiedal en actiegroepen Non-Destructo. Ook wat er inverschillende media was verschenenwerd overlopen. Het artikel eindigdemet een algemene beschouwing overde milieuwetgeving en deafvalproblematiek en over het belangvan tijdige en duidelijke informatieaan de bevolking met betrekking totvergunningsdossiers. Al bij al eengoed voorbeeld van duidelijkeinformatie door een dorpskrant overeen indertijd delicaat onderwerp. Enhoe eindigde het verhaal, vraagt uzich vandaag misschien af? Er kwamnooit een Destructovestiging op deLAR.

KRONIEKIn dit nummer ontbreekt de kroniekomwille van nieuwe regelgeving inverband met de privacy. ’t Aaltjemoet nu in elk nummer meldingmaken van de volgende formulering:“Eenieder kan de publicatie vangegevens van de burgerlijke standover zichzelf verhinderen door eenseintje te geven aan het stadsbestuur”.Dat wil onder meer zeggen dat wieniet wil dat een geboorte, huwelijk,jubileum, … in de dorpskrantvermeld wordt, dit aan hetstadsbestuur kan laten weten. Danwordt dat nieuws niet opgenomen inonze kroniek.

‘K WEET ’S WONDER☺ ‘k Weet ’s wonder of de stadKortrijk iets wil of kan doen aan hetwilde crossen in de Brumierstraat. Dequads beschadigen de straat en deaanpalende landerijen en weiden totgroot ongenoegen van de bewoners.

KWARTEEUWGrasduinend in de dikke stapel dorpskranten gaan we een kwarteeuw terug in de tijd, naar 1987.

Page 9: Aaltje 168 (jun-jul 2012)

14. PaniekHet hele café rende zo snel hunvoeten hen dragen konden naar deplaats van het onheil. Dikke zwarterookwolken kringelde boven het dakvan meester-schoenmakerTweevoudts. De brandweer vanMoeskroen, die het eerst bij de brandhad moeten zijn, had zich blijkbaarvast gereden in de wegenwerken. Eentweede wagen was in een diepegracht langs de Doomanstraatterechtgekomen. Gelukkig was ookhet Kortrijkse beroepskorpsonmiddellijk gealarmeerd. Vlakbij debrand lag immers de lagere school ‘tBiekorfje.

De geoefende spuitgasten slotenbliksemsnel hun slangen aan op debrandkranen van de Lauwsestraat.Brandweercommandant Donkelscoördineerde rustig en vakkundig dehele actie. “Zijn er nog mensenbinnen in het huis?” vroeg hijwijkinspecteur Anke Smets. Net op

dat ogenblik kwamen JohannesTweevoudts en zijn dochter Jocelynezwaar hoestend en met een natte vodvoor de mond langs de voordeur naarbuiten. Een zucht van opluchting gingdoor de toeschouwers. Vierspuitmonden spoten al bredewatersluiers over hetschoenenmagazijn en twee anderestroelden hun water op de gevels ende daken van de aanpalendewoningen. Geleidelijk begon devreselijke stank van het verbrandeleder zich in de straat te verspreiden.De politie hield de toegestroomdeomstanders op een veilige afstand.Aan café De Labberleute stondentwee ambulances met flikkerendelichten klaar. Maar debrandweercommandant deed tekendat alles onder controle was en datzijn manschappen de brand al zo goedals bedwongen hadden.Commissaris Vriendelyckx enrechercheur Verpale waren netaangekomen en hadden hun wagen

vlak bij de school geparkeerd. Zehaastten zich met grote passen naarcommandant Donkels en Anke Smets.“Alles afzetten en wachten op detechnische recherche,” bevalVriendelyckx .”Dit zaakje stinkt!”

15. Vermoedens “Dus, als ik het goed begrijp, is debrand met vertraging aangestoken,”zei Victor Sansen ‘s anderendaags,terwijl hij naar Prunella gebaarde datze zijn glas nog eens vol moestschenken. “Ja,” antwoordde FelixAkers, “de onderzoekers hebben deresten van een soort klokje gevondendat een kleine ontploffing heeftgeactiveerd. Het moet in eenschoenendoos verborgen hebbengezeten. Al die kartonnen dozen en aldat kurkdroge leder… Ideaal voor eenbrandstichting.” “Maar wie kan dat ingodsnaam gedaan hebben? Enwaarom?” vroeg Victor Sansen,terwijl hij niet-begrijpend zijn hoofdschudde. “Misschien weet Freddymeer,” zei Azère Sandra nadenkend.“Door zijn werk bij die rijke kerel,die Charlie De Winner, is hij van veelzaken op de hoogte. Maar we zienFreddy niet zo vaak meer in DeSmisse.” “Dat komt omdat hij vanzijn baas nu al de cafés van Aalbekemoet doen en overal in naam van zijnbaas moet trakteren. Allemaal voordie gemeenteraadsverkiezingen,”antwoordde Felix Akers.

Prunella keek naar de opengaandedeur. Wijkinspecteur Anke Smetskwam binnen, knikte naar destamgasten en haalde eennotitieboekje tevoorschijn. “Hebt ueen momentje tijd voor mij,Prunella?” vroeg ze met eeninnemende glimlach en ze legde haartas op de toog. “Hebt u ook bezoek

9 ‘ T AALTJE mei - juni 2012

DE KANDIDAAT-BURGEMEESTER (3)Er gebeuren verontrustende dingen in het kleine Aalbeke. ’s Nachts lopen donkere schimmen door het dorp. Op eenonverklaarbare wijze is bij de houthandel Vanderburgt ‘s morgens een groot zaagblad van de machine losgeraakt endoorheen de openstaande poort op straat tegen een bus van De Lijn terechtgekomen. Gelukkig was er alleenmateriële schade. Maar een uur later is brand uitgebroken in de schoenmakerij van Johannes Tweevoudts.

Voor de oriëntatie van de trouwe lezers van onze dorpskrant zijn ook in de derde aflevering van dit zesde Aalbeeksemisdaadverhaal de bestaande straatnamen en de namen van de gebouwen behouden. De gebeurtenissen en depersonages daarentegen zijn totaal verzonnen. Echt bestaande personages zijn door de verteller fictief gebruikt.

Vier spuitmonden spoten al brede watersluiers over het schoenenmagazijn ...

Page 10: Aaltje 168 (jun-jul 2012)

gekregen van twee mannen die u eeninteressant voorstel kwamen doen inruil voor een zekere financiëleondersteuning voor een bepaaldepersoon hier in Aalbeke?” Prunellaschudde ontkennend het hoofd. “Mijheeft niemand aangesproken. Ik hebdaar wel door enkele middenstandersheel bedekt over horen spreken,mevrouw de wijkagent,” zei decafébazin. “Sommigen waren precieserg bang.” “Kunnen we misschieneven in de keuken gaan, Prunella, omte horen wie die sommigen waren enwaarom ze bang waren en wat dietwee mannen heel exact te vertellenhadden?” glimlachte Anke Smets enze keek verontschuldigend naar VictorSansen, Azère Sandra en Felix Akersdie geboeid stonden te luisteren. “Hetzal maar even duren, heren. Ik magop uw begrip rekenen?” De drieknikten met overtuiging ja, alsof zedeel uit maakten van een grootgeheim. Maar zodra Prunella en dewijkinspecteur achter de keukendeurverdwenen waren begonnen zeopgewonden tegen elkaar tefluisteren. Niet-begrijpend keek hethondje Wiske naar zijn baas.

16. Charmes Freddy Devoogdt nipte zuinig aanzijn derde Omer. Hij voelde zich geenmoment betrokken bij de rumoerigedrukte in café ’t Beenhouwerijtje. Aande toog werden met enthousiaste stemsterke verhalen verteld en geregeldschaterde het gezelschap het uit vanhet lachen. Maar Freddy zat eenzaamin het half duister aan zijn tafeltje,helemaal tegen de verste muur. Altwee keer had hij het hele cafégetrakteerd, ‘met de groeten vanCharlie De Winner’, maar tot eengezellige babbel was het nietgekomen. En straks moest hij nognaar De Labberleute en naar deMelkerij.

Plots viel een vreemde stilte in hetcafé. Freddy zag hoe de gezichten aande toog allemaal in de richting van dedeur draaiden. Een mooie, nog jonge,vrouw kwam binnen. Ze keek eenbeetje aarzelend rond en glimlachteschijnbaar verlegen naar de velemannen aan de toog. Freddy ging

rechtop zitten en in een impuls weeshij met zijn rechterhand naar de vrijestoel aan zijn tafel. De vrouw knikteen stapte op hem toe. “Is dit plaatsjenog vrij?” vroeg ze met fluwelenstem en ging met een vloeiendebeweging tegenover Freddy zitten.“Marie-Hélène is mijn naam,” zei ze,terwijl ze hem vriendelijk in de ogenkeek. Freddy Devoogdt wist niet waarhij het had. Hij slikte even. Het leekalsof zijn keel dichtgeknepen was.“Freddy,” antwoordde hij moeizaam,“Freddy Devoogdt. Aangenaam.Drinkt u iets van mij, mevrouw?”“Graag, een glas rode wijn,” zei ze ende blik die ze op Freddy wierp deedhem blozen. Terwijl hij de cafébazinom twee glazen rode wijn vroeg gleedde hand van de vrouw onopvallendover het tafeltje en haar vingertoppenraakten voorzichtig zijn arm aan. “Ikben hier in Aalbeke op zoek naariemand,” zei ze. “Bent jij inwonervan dit dorp, Freddy? Dan kan je mijmisschien helpen.” Met een lichtehoofdbeweging keek de vrouw evennaar de luisterende mannen aan detoog, alsof ze duidelijk wilde makendat dit een persoonlijk gesprek was,en de zwijgende cafébezoekersdraaiden zich haastig naar decafébazin .Het geroezemoes vuldegeleidelijk weer de ruimte. Freddyknikte bevestigend: “Geboren engetogen, mevrouw.” “Zeg toch Marie-Hélène, in plaats van mevrouw,”glimlachte ze. “Ken je een zekereCharlie? Hij woont nog niet erg langin Aalbeke.” “Maar dat is mijn baas,”zei Freddy verbaasd. “Ik werk alshuisknecht voor hem in het groteherenhuis in de Kapelhoekstraat.”Gravin Marie-Hélène de Hemptinnede Borchgrave d' Erquelinnes boogzich voorover. “Ik zou je graag beterleren kennen, Freddy. Ik denk dat wijeen en ander te bepraten hebben…Mag ik je uitnodigen op mijn kasteel?Nu zaterdagavond. Dat past je tochnog?”

Verbouwereerd keek FreddyDevoogdt in haar diepblauwe ogen.“Natuurlijk mevrouw, eh, Marie-Hélène.” En voor Freddy nog ietsmeer kon zeggen stopte ze hem eenadreskaartje toe, nipte nog even aan

het glas wijn, stond op en met eenkleine knipoog naar Freddy verliet zesnel ’t Beenhouwerijtje.

17. Een aangename avond ennacht De grote smeedijzeren poort stondwagenwijd open toen FreddyDevoogdt de volgende zaterdagaankwam bij het kasteel van degravin. De voorbije dagen had hij alsin een roes geleefd. Hij had begrependat hij over dit bezoek best metniemand zou spreken en het wasmoeilijk geweest om zich op zijngewone taken te concentreren.Voortdurend had hij zich het hoofdgebroken over de vraag waaraan hijde uitnodiging van de charmantedame te danken had. Vruchteloos.“Geniet van het leven. Carpe diem,pluk de dag,” fluisterde eenstemmetje diep in hem.

Langzaam reed hij het voorplein optot vlak bij de hoge trappen en hijparkeerde zijn zwarte Kia Venga zodicht mogelijk bij de ingang. Hijvoelde nog eens of zijn haar goed zat.Hij keek in het dasbordspiegeltje omte zien of zijn nieuwe das perfectgeknoopt was. Snel spoot hij nog eenminiem vleugje toiletwater over delinker- en rechterschouder van zijnbeste pak.

10 ‘ T AALTJE mei - juni 2012

De grote voordeur van het kasteelzwaaide open en Freddy zag de

gravin uitnodigend staan wachten.

Page 11: Aaltje 168 (jun-jul 2012)

De grote voordeur van het kasteelzwaaide open en Freddy zag degravin uitnodigend staan wachten. Hijrilde toen hij haar zag. Ze droegonder een wat openhangende veloerenkamerjas een nauwsluitende flonke-rende azuurblauwe jurk met een ergdiepe uitsnijding. Hij haastte zichnaar haar toe. Zij nam z’n hand inhaar beide handen, zoende hem op delinkerwang en leidde hem naar binnen.

Voor het open haardvuur stond eenlage donkergebeitste sofa met tweekastanjekleurige bijzettafeltjes. In eenchampagnekoeler lag een magnumflesschuin neergevleid onder eengoudkleurig doekje en twee coupes inmooi reliëfglas nodigden tot drinkenuit. “Laten we hier gaan zitten,Freddy,” zei de gravin, terwijl ze dekamerjas achteloos van zich af lietglijden op de rand van de sofa. “Ikmoet je eerst iets vertellen.”Gespannen nam hij voorzichtig plaatsop de sofa. Met een zachte plopopende ze de champagnefles en reikteFreddy de half gevulde coupe aan. Zeboog traag en diep voorover. Freddydurfde haast niet te kijken. Zeglimlachte. “Op onze gezondheid!”zei ze en ze ging zo dicht bij Freddyzitten dat hij de warmte van haarlichaam voelde. “Je moet weten,Freddy, dat jouw baas Charlie enikzelf ooit goede vrienden waren. Wezijn in vrede uit elkaar gegaan maarik ben mij altijd zorgen blijven makenover zijn zwakke gezondheid. Ik weetdat hij niet goed voor zichzelf zorgten dat hij weigert een belangrijkmedicament voor zijn hart te nemen.Zolang we samen waren liet ik elkeavond het pilletje ongezien in zijnwijn glijden.” Ze toonde een kleinglazen flesje met lichtgroene pilletjes.“Nu ik weet dat jij zijn huisknechtbent zou je mij een grote dienstbewijzen als jij van nu af aanhetzelfde zou doen.” Ze legde haarhand in Freddy’s hals en haar vingersspeelden door zijn haren. “Wil je datvoor mij doen?” “Ja,” fluisterde hij,“ik zal dat doen.”

Marie-Hélène de Hemptinne deBorchgrave d' Erquelinnes ademdediep en kuste Freddy vol en vochtig

op de mond. Ze leidde zijn handzachtjes naar haar schouder en schoofhem voorzichtig onder haar jurk.Langzaam gleed de azuurblauwe zijdenaar beneden.

18. Niet tevreden

Charlie De Winner ijsbeerde met eenontevreden trek om de mond door degrote woonkamer van het statigeherenhuis in de Kapelhoekstraat. “Zokomen we er niet,” bromde hij. “Nogmaar een halve lijst; nauwelijks enigesteunende handelaars; weinigenthousiasme in de cafés. Als ik deverkiezingen wil winnen enburgemeester wil worden zullen jullietoch wat harder moeten werken.” Hijkeek boos naar Spic en Span die in dekeukendeur stonden en naar Sanchoen Panza die op een bankstel zatennaast de staande klok. “Ik hoop datjullie geen sporen hebbenachtergelaten,” snauwde hij naar dielaatste twee. “Niemand heeft onsgezien en vingerafdrukken zullen zeniet vinden, baas” antwoorddenSancho en Panza. “En waar isFreddy? Ik heb hem de hele morgennog niet gezien.” Spic en Span kekenelkaar even aan. “De huisknecht heeftlaten weten dat hij met zwarehoofdpijn in bed ligt, baas. Hij moetgisterenavond nogal enthousiast debloemetjes buiten gezet hebben. Maar

na de middag zou hij weer presentzijn.” Charlie De Winner snoofminachtend. De protserige tonen van devoordeurgong galmden door de langegang. Met een ruk keek Charlie in derichting van het geluid. “Verwachtenwij iemand?” vroeg hij. De vierschudden ontkennend het hoofd. “Ikga zelf opendoen,” zei Charlie en hijbeende met driftige passen naar devoordeur. Op de stoep stond schepenPhilippe Sandra. “Goede morgen,meneer De Winner. Hebt u eenogenblikje tijd voor mij?” Op hetgezicht van Charlie De Winnerstraalde plots een vleierige glimlachen met een breed gebaar nodigde hijde schepen uit binnen te komen. “Hetis me een eer u te mogen ontvangen,meneer de schepen. Laten we in hetsalon plaats nemen,” zei . Hij kniptekort met de vingers van zijnrechterhand. Spic en Span en Sanchoen Panza verdwenen bliksemsnel. “Ikmoest u de groeten overbrengen vande burgemeester, meneer De Winner,”zei schepen Philippe. “Hij heeft in destad over u horen spreken.” “Ik hoopdat het geen kwaad was dat hij overmij gehoord heeft,” antwoorddeCharlie met een brede smile. “Mag iku een whisky uitschenken? Ik geloofdat ik ergens nog een bijzonder goedefles staan heb. Ga intussen gerust

11 ‘ T AALTJE mei - juni 2012

Hij zag een zwaar bebloed hoofd dat in een wel heel gekke hoek op de rompvan een man stond. Uit het linkerbeen stak een grote witte botsplinter..

Page 12: Aaltje 168 (jun-jul 2012)

zitten.” Hij verdween in de richtingvan de bibliotheek.

19. Wiske blaftFelix Akers liep welgezind in devroege meimorgen met zijn hondjeWiske langs de Hoogmolen door deZevekotestraat. Hij was op weg naarhet kruispunt met deMoeskroensesteenweg om derioleringswerken te inspecteren.

“Vooruit Wiske,” porde hij de hond aan die overal bleef snuffelen en metenthousiasme tegen elke paal enboom zijn reukspoor uit zette. Opeensbleef de hond stokstijf staan en begonhij gejaagd te blaffen. Felix ruktevruchteloos aan de lijn toen zijn ogenplots op een vreemd gevormde lapstof vielen die in een diepe put lag.Hij kwam voorzichtig naderbij. Wiskebleef hardnekkig keffen. Felix Akers

slikte. Hij zag een zwaar bebloed hoofd dat in een wel heel gekke hoekop de romp van een man stond. Uithet linkerbeen stak een grote wittebotsplinter. Een van de ogen van deman was half geopend. Felix gruwde.Hij staarde naar het lichaam en zag deborstkas traag op en neer gaan.Sidderend nam hij zijn gsm en drukte112.

(wordt vervolgd)

12 ‘ T AALTJE mei - juni 2012

35 VORMELINGEN

In alfabetische volgorde:Aline Baekelandt, Gaëlle Brutsaert, Jente Carlier, Sofie Carrein, Maxime Claerbout, Augustine Deghilage, JesseDeruyck, Jeanne Deryckere, Robert Deschamps, Ruben Driessens, Eline Dumortier, Périnne Garsbeke, Anne-Laure Gigi,Sanne Heyse, Justin Houtekier, Joyce Lefever, Niels Mouton, Raphaël Noyelle, Maria Perez-Ortega, Emilie Platteau,Loes Samyn, Stef Tijtgat, Zeno Van Asten, Coralie Van Den Bogaerde, Zoë Vanbiervliet, Emile Vandenborre, BrittVandoorne, Michiel Vanhuysse, Matthieu Vanneste, Arthur Vauterin, Marthe Velghe, Nyah Verbeke, Quinten Verheecke,Britt Verheye en Vicky Viaene.Achteraan zien we ook diaken Curd Fieux en vormheer E.H. Verbeke. Vooraan staat misdienaar Lien Claerhout.

Dit is de tweede lijst van particulierenen verenigingen die ’t Aaltjefinancieel ondersteunden in 2012.

ParticulierenHervais Hanssens , Lieve Devolder,Annicq Depraeter, Joël Delputte,André Vercleyen, Donald Ovaere,Joseph Messiaen, Hervé Naessens,E.H. Jozef Lagast, Arsène Santy.

Verenigingen

K.A.V., Duivenmaatschappij IedersBelangen, Oudercomité, Boerengilde.

Abonnementen

Sander Cornelus, Maarten Vanraes,Raf Van Poucke, Daniel Devriesere,Martine Millecamps, Griet VanNieuwenhove, Hubert Huys, Patrick

Vanooteghem, Stefaan Cornelus, DirkDeschamps, E.H. Hubert Sergeant,Berthilde Pouleyn, Nottebaere-Santy,Koen Willems, Pierre Monserez.

Hartelijke dank aan iedereen.Rekeningnummer ’t Aaltje:BE57 4616-5227-8135.

LIJST STEUNERS

Page 13: Aaltje 168 (jun-jul 2012)

13 ‘ T AALTJE mei - juni 2012

Page 14: Aaltje 168 (jun-jul 2012)

HARMONIEHarmonie te gast in RijselZaterdag 12 mei is de Europese dagvan de opera. Daarom organiseert deOpera van Rijsel een opendeurdag,rond het thema van Assepoester.Tussen 12 en 18 uur zijn er gratisconcerten en rondleidingen in hetoperagebouw. Maar, dat is niet alles.Tegelijk is er ’l’Opéra en fanfare’ inhet cultuurcentrum Gare Saint-Sauveur, ook gratis. Vijfharmonieorkesten zullen er om 17 uureen uitvoering brengen van ‘Fresco’van de Italiaanse componist LucaFrancesconi (1956). Hoofddirigent isFrançois Deppe. Eén van de vijforkesten is de harmonie Eendrachtvan Aalbeke. De andere komen uitMarquion, Quesnoy sur Deûle, Marleles Mines en Lille-Fives. Nadien kuntu nog een feestelijke avondmeemaken met het Belgischehedendaagse muziekensemble Ictus.‘Fresco’ is een bijzonder werk dat hetheeft van klankkleuren en effecten.Het werd geschreven voor vijfbewegende harmonieorkesten, samenzo’n 150 muzikanten. ‘Fresco’ is eenorigineel werk, gebaseerd opEuropese nationale hymnes die vanuitde vier hoeken van de stad zullenworden aangebracht en samenkomenop de Gare Saint-Sauveur. Een gelegenheid om eens Rijsel aante doen?Meer info: http://www.opera-lille.fr/fr/saison-11-12/bdd/cat/happy/sid/99302_happy-day-hors-les-murs-

KONINKLIJKESPORTCLUB AALBEKEWielerwedstrijd Elite z/c &BeloftenDinsdag 15 mei, 5de Grote PrijsAndré Losfeld en Ereprijs café DeLampe

Start in de Bergstraat om 15 uur voor104,5 km, 11 ronden van 9,5 km opeen open omloop. Aankomst in de

Bergstraat om 17.35 uurParcours: start Bergstraat -Lampestraat - Kleine Lampestraat -Luingnestraat - Schorbeekstraat -Doomanstraat - Burg. Margostraat -Lauwsestraat - Preisbergstraat -Kapelhoekstraat -Moeskroensesteenweg - Knokstraaten terug naar de Bergstraat.De bewoners van die straten houdenbest rekening met de rijrichting vande renners en met het parkeerverboddie namiddag.Wielerwedstrijd voor nieuwelingenZaterdag 12 mei, 9de Grote Prijs DeSjouwer Café De MelkerijStart om 15 uur aan café De Melkerijin de Burg. Margostraat voor 65 km,16 ronden van 4,1 km op een openomloop. Aankomst in de Lauwsestraataan café De Melkerij omstreeks 16.45uur.Parcours: Burg. Margostraat -Doomanstraat - Blauwkasteelstraat -Brumierstraat - Kobbestraat -Lauwsestraat - Burg. Margostraat.De bewoners van die straten houdenbest rekening met de rijrichting vande renners en met het parkeerverboddie namiddag.

Wielerproef voor miniemenDoor een reglementswijziging van deWBV kan de wedstrijd niet meer het3de weekend van septembergeorganiseerd worden en moest naareen andere datum uitgezien worden.Zondag 6 mei: 5e Grote Prijs café DeLabberleute. Vanaf 14 uur op eengesloten omloop in deOmmegangstraat - Lijsterstraat -Vinkenstraat, -Nachtegaalstraat -Ledeganckstraat enAalbekekerkstraat. Er zal geendoorgaand verkeer enparkeermogelijkheid zijn in dezestraten van 12 tot omstreeks 17.30 u.Deze proef is voor jongens en meisjesvan 8, 9, 10 en 11 jaar die zo deknepen van het wielrennen aanleren.Het gaat om behendigheid, tijdrit,spurt en een wedstrijd van enkeleronden volgens leeftijdscategorie.

KAVZwemmenDe waterratjes spreken af opdonderdag 3 mei en 7 juni om 19.45u. aan de bibliotheek. Lekkerontspannen in het water. Enkelelengtes zwemmen en genieten vaneen tof samenzijn onder vrouwen. Datis de formule voor een leukezwemavond.

Info bij Jeanine Carrein 0473 37 1625, 056 40 31 71

Hobby avondWoensdag 2 mei en 6 juni om 19.30u. in het OC.

Breien, haken, allerhandeborduurtechnieken,… Onderbegeleiding kunt u er verder aanwerken. Info bij Jeanine Carrein0473 37 16 25, 056 40 31 71

Hobby namiddagMaandag 14 mei en 25 juni om 13.30u. in het OC.

Een namiddagje samenkomen omverder te werken aan de handwerkjes.Zonder begeleiding wordt gretigverder gewerkt aan het brei-, haak-of borduurwerkje

Info bij Jeanine Carrein 0473 37 1625, 056 40 31 71

Crea : kaarsenhouderDinsdag 29 mei om 19.30 u. in hetOC. Een leuke en vernieuwde creatieom uw tafel of kast in het ‘licht’ tezetten.

Info en inschrijving voor 21 mei bijBetty Dejaeghere 0497/53 33 13,056/32 09 72

VERENIGINGSNIEUWS

14 ‘ T AALTJE mei - juni 2012

Page 15: Aaltje 168 (jun-jul 2012)

Avonduitstap : bezoekcrematoriumOp donderdag 31 mei bezoeken KAVen KWB het nieuwe crematorium vanKortrijk. Een rondleiding vananderhalf uur met daarna een drankjestaat op het programma. Het beloofteen heel interessante avond teworden. Afspraak aan de kerk om19.15 u. voor het carpoolen.

Inschrijven en info voor 28 mei bijMarleen Verplaetse 056/42 05 67

VriendinnenwandelingDinsdag 5 juni om 19 u. in het OC.Een avond ontspannen, wandelen,genieten van de Aalbeekse natuur eneven stilstaan bij een bezinnendmoment. Er is ook een natje en eendroogje voorzien.

Info en inschrijving bij ReginaBethune 056/41 02 64

Ledenreis : AntwerpenNoteer alvast dinsdag 12 juni in uwagenda. Bezoekje aan het MAS, eenrondrit in de haven, eenstadswandeling of shopmoment. Voorelk wat wils.

Info en inschrijven bij Bea Loncke,0485/98 75 52, 056/40 33 37,[email protected]

TuinkaderOp donderdag 14 juni om 19.30 in hetOC. Een prachtige creatie maken omin uw tuin te plaatsen.

Info en inschrijving voor 4 juni bijPatsy Nolf 056/32 49 66

Fietstocht met tuinbezoekenDonderdag 21 juni om 19 u. aan hetgemeentehuis.

Samen met de mannen van KWB is

er een prachtige fietstocht voorziendoor onze leuke omgeving.

Info en inschrijving bij LieveDevolder 0472/28 56 57,

056/41 09 89

KWBDropping11-05 verzamelen aan OC, 20 u.

Ons ‘jongerencentrum’ bekokstoofteen dropping. We verklappen niets,anders is de lol er af.

Info: [email protected]

Geocaching01-06 verzamelen aan OC.

Hetzelfde ‘jongerencentrum’ plantook een geocashing-route. Aan dehand van een wandel-gps enmeegekregen coördinaten moet u uwweg vinden naar de ‘cache’ (schat).

Info: [email protected]

OKRAWandelenVrijdag 4 mei en 8 juni

Een gezellige fietstocht in deopenbloeiende natuur. Afstand 20 à25 km. Vertrek aan het OC om 14 u.Niet-leden zijn niet verzekerd.Niemand wordt aan zijn lotovergelaten. Er wordt altijd gewachtindien nodig.

Okra meifeest 2012Maandag 14 mei, 14.30 u., OC

Jaarlijkse Okra meifeest.

Toegang leden € 5, niet- leden € 8.Dit jaar opnieuw Guy Vranken metzanger Benny. Afsluiten zoalsgebruikelijk met een koffietafel enlekkere sandwiches.

Inschrijven kan bij een bestuurslidtegen ten laatste 8 mei aanstaande.

PetanqueOp vrijdag 25 mei en 29 juni is erpetanque bij André Tomme,Bergstraat 136. Iedereen is welkom.Petanqueballen zijn ter plaatse teverkrijgen. Deelname is 2 euro,sportleden zijn verzekerd. We startentelkens om 14.30 u.

GRABBELPAS / OCWoensdag 20 juni - 14u tot 16 u.

Workshop een dansvloer van donsvoor kleuters van 4 tot 6 jaar.

Bewegen en dansen met kussens; naveel kunstig en onstuimig plezier kanmen wegdromen in een zachtkussenveld… door Artforum vzw

Locatie: OC Aalbeke, Aalbekeplaatsz/n, Aalbeke inkom: €4 (drankjeinbegrepen) – grabbelpas (€ 3)verplicht – Inschrijven bij dejeugddienst 056 27 73 44 of in OCAalbeke.

OLDTIMERRIT ST-CORNILOp zondag 13 mei aanstaande, wordtvoor de dertiende maal in Aalbekeeen Oldtimerrit georganiseerd.

Vanaf 8 uur worden een 60- tal auto’sop Aalbeke Plaats verwacht. Na hetontbijt vertrekken al deze wagens om9 uur voor een speurtocht over deVlaamse en Waalse wegen.Verschillende stops zijn ingelast metludieke volksspelen en de magenworden ruim voorzien van spijs endrank. Al deze mooie wagens wordenterug verwacht rond 18 uur aan café‘De Melkerij’ in de Lauwsestraat. Deprijsuitdeling gaat door rond 18.30uur. Alle deelnemers krijgen eenaandenken en een foto als afsluitervan deze dag. Komt u ook naar dezeprachtige wagens kijken? Maak ereen leuke uitstap van met de gansefamilie. Voor meer inlichtingen eninschrijvingen : 0475 70 72 58.

DOVEN DEHAERNECLUBKaartingDit zijn de winnende loten van detombola van de Doven DeHaerneclub: 10, 12, 15, 33, 47, 61,105, 156, 210, 217, 228, 237, 333,463, 499, 581, 598, 705, 725, 791,800, 817, 857, 1090, 1100, 1199,1328, 1409, 1470 en 1488

De prijzen zijn af te halen bij WernerDeschamps, Oudstrijderslaan 16,tel. 056/41 41 59

15 ‘ T AALTJE mei - juni 2012

Page 16: Aaltje 168 (jun-jul 2012)

16 ‘ T AALTJE mei - juni 2012

Tuinaanleg BoudryOpritten - Terrassen

GrondwerkenLauwsestraat 51 – 8511 Aalbeke

℡ 056 42 83 63www.tuinaanlegboudry.be

Vandecasteele Houtimport

Bergstraat 258511 Aalbeke

www.vandecasteele.be

Provinciaal Technisch Instituut Kortrijk ℡ 056 22 13 41 - www.pti.be

Campus Provinciale TuinbouwschoolCondédreef 10

opendeurdag: 6 mei (10 – 18 u.)Campus Karel de Goedelaan

Karel De Goedelaan 7infomoment: 30 juni (10 – 13 u.)

REDACTIEFrank Claerhout, Firmin CornelusBoudewijn Deschamps, Frans DestoopPieter Hanssens, Etienne LachatFilip Santy, Alain VandeputteGinette Vermeeren

REDACTIEADRESOntmoetingscentrum, Aalbekeplaats,8511 Aalbeke, tel. 056 40 18 [email protected]. nr. BE57 4616 5227 8135

'T AALTJE is een uitgave van deAalbeekse verenigingsraad ARKO

GRATIS VERSPREIDING

Jaarabonnement buiten Aalbeke enMarkesteert: € 9.

AFHUREN: 1 pag.: € 44 - 1/2 pag.: € 25

SPONSORING: € 30 per nummer

VERANTWOORDELIJKE UITGEVERFrans Destoop,Steertstraat 93, 8510 Marke

Artikels en aankondigingen vanactiviteiten voor het volgend nummerworden op het redactieadres verwachtvóór 19 juni 2012.

Dit Aaltje kwam tot stand met definanciële steun van:

ACTIVITEITENKALENDERMEI

di 1 Bedevaart Dadizele, KWB, 7 u.(voetgangers) of 8.30 u.(fietsers), winterkapel1-meifeest, Splus, 15 u., OC

wo 2 Kaarting, Okra, 14 u., OCHobby, KAV, 19.30 u., OC.Start volleybaltornooi i.k.v. Iedereen Olympiër (1), Gezinsbond, 20.30 u., OC

vr 4 Fietsen, Okra, 14 u., vertrek aan OCza 5 De ronde van de Weister, WZC De Weister, 14 u., zo 6 Wielerproef voor Miniemen, Kon. Sportclub Aalbeke, 14 u., start

en aankomst in de Lijsterstraat-Ommegangstraatdi 8 Kantklossen, KAV, 13.30 u., OC

Volleybaltornooi i.k.v. Iedereen Olympiër (2), Gezinsbond, 20.30 u., OC

wo 9 Audititie, Conservatorium Aalbeke-Marke-Bellegem, 18.30 u., OCdo 10 Hobby, Ziekenzorg, 14 u., OCvr 11 Dropping, KWB, 20 u., start aan OCza 12 Wielerwedstrijd voor nieuwelingen, Kon. Sportclub Aalbeke, 15 u.,

start en aankomst aan café de Melkerijma 14 Meifeest, Okra, 14 u., OC

Hobby, KAV, 13.30 udi 15 Wielerwedstrijd voor elite z/c en beloften, Kon. Sportclub Aalbeke,

15 u., start en aankomst in de Bergstraatwo 16 Volleybaltornooi i.k.v. Iedereen Olympiër (3), Gezinsbond,

20.30 u., OCdo 17 Rerum Novarum, ACW, 11 u, OCdi 22 Kantklossen beginners, KAV, 19.30 u., OCwo 23 Volleybaltornooi i.k.v. Iedereen Olympiër (4), Gezinsbond,

20.30 u., OCdo 24 Onder ons, Ziekenzorg, 14 u., OC

Kantklossen, KAV, 19.30 u., OCvr 25 Petanque, Okra, 14.30 u., André Tomme di 29 Crea: kaarsenhouder, KAV, 19.30 u., OC

Kookles, KVLV, 20 u., OCwo 30 Finales volleybaltornooi i.k.v. Iedereen Olympiër (5), Gezinsbond,

20.30 u., OC

JUNIvr 1 GPS-wandeling, KWB, vertrek aan OC (uur nog te bepalen)di 5 Uitwaaitocht, KAV, 19.30 u., vertrek aan OCwo 6 Kaarting, Okra, 14 u., OC

Hobby, KAV, 19.30 u., OCdi 12 Kantklossen, KAV, 13.30 u., OCdo 14 Hobby, Ziekenzorg, 14 u., OC

Tuinkader met zonnebloemen, KAV, 19.30 u., OCvr 8 Fietsen, Okra, 14 u., start aan OCdi 19 Kookles, KVLV, 20 u., OCwo 20 ‘Een dansvloer van dans’, Grabbelpas/OC, 14 u., OCdo 21 Onder ons, Ziekenzorg, 14 u., OCza 23 Afrikaans feest, SAC, 19 u., OCma 25 Hobby, KAV, 13.30 u., OCdi 26 Kantklossen voor beginners, KAV, 19.30 u., OC

Vergadering, Arko, 20 u., OCdo 28 Kantklossen, KAV, 19.30 u., OCvr 29 Petanque, Okra, 14.30 u., André Tomme za 30 Dessertbuffet, JEA, 14 u., OC