A Dogs life Magazine 2011

20
A d o gs lif e Dog psychology Problemen met je hond? Agressief, angstig, dominant of te territoriaal ?? Hier ben ik.... Maakt je hond je helemaal gek? Blijf kalm en zelfverzekerd... Honden gedrags deskundige Vince Brothwell

description

Dog Psychology

Transcript of A Dogs life Magazine 2011

A dogs lifeDog psychology

Problemen met je hond?

Agressief, angstig, dominant of te

territoriaal ??

Hier ben ik....

Maakt je hond je helemaal gek?Blijf kalm en zelfverzekerd...

Honden gedrags deskundigeVince Brothwell

A d

og’s

life

Dog

psy

chol

ogy

Blz 8............ Beweging Blz 9............ Disipline en Genegenheid Blz 10.......... Intro: Voedingsritueel Blz 11.......... Intro: Voedingsritueel Blz 12.......... Roedelmanier Blz 13.......... Respect & vertrouwen

Blz 14.......... Intro: Agressie Blz 15.......... Intro: Agressie Blz 16.......... Soorten agressie Blz 17.......... Agressie vanuit angst, Assertiviteit Blz 18.......... Cases Blz 19.......... Dankwoord

Blz 2............ Inhoudsopgave Blz 3............ Inhoudsopgave Blz 4............ Voorstellen Blz 5............ Voorstellen Blz 6............ Intro: Beweging, Discipline, Genegenheid Blz 7............ Intro: Beweging, Discipline, Genegenheid

A d

og’s

life

Dog

psy

chol

ogy

Ik ben Vince Brothwell en ik ben 24 jaar. En al vanaf dat ik geboren ben hebben wij honden thuis, ik weet niks anders.Nog nooit problemen gehad met de honden, ik vond het ook heel raar als ik ergens kwam en de hond niet onder controle was. Sinds ik hoorde van Cesar Millan the dogwhisperer, ben ik dat gaan kijken via internet. Even later kwam het hier op TV. Door zijn theorie werd het me bewust ge-maakt hoe het kwam dat onze honden thuis altijd onder controle waren. Maar door het lezen van zijn boeken en volgen van zijn series heb ik heel veel bij geleerd, ik sta volkomen achter zijn theorie en wil dit graag overbrengen in Nederland. Ik herken slechte gewoontes van honden en weet ze ook op te lossen. Of het nu agressieve honden zijn, angstige honden of hyper-actieve honden. Ik krijg ze weer normaal, maar daar moeten de baasjes voor open staan. Want ik train de mens, en herop-voed de hond. En dat is het lastigste van alles, de mens ervan bewust maken dat het in de meeste gevallen aan hun ligt!

Wanneer je hond kalm en onderdanig is, zal er een wereld voor jou en je hond open gaan. De mensen onderschatten vaak wel hoe het is om met een hond te leven. Ze nemen heel vaak niet de verant-woordelijkheid die er bij komt kijken als je hond in huis haalt. De hond heeft 3 din-gen nodig in het leven. En dat zijn bewe-ging, disipline en genegenheid. Heel vaak is het zo dat er maar 1 ding gegeven wordt en dat is genegenheid. Dan loopt de hond over je heen , want alles wat hij doet wordt aangemoedigd door dat geknuffel met hem. Op het moment dat een hond gromt, en jij wil hem rustig heb-ben en zegt dan: “het is al goed maatje” en ondertussen aai je hem. Dan denkt hij dat hij het goed doet. Honden begrijpen geen taal, ze begrijpen wel de energie die je uitstraalt. In een hondenroedel is er 1 de leider en die heeft een kalm en zelfverzekerde energie, Zo moet jij je ook gedragen als jij wil dat jij de roedelleider bent! Gedraag jij je als een leider, dan zal de hond gehoorzaam zijn en je volgen.

Mensen vergeten vaak dat het een hond is, want het is hun alles, hun kleine baby. Maar als jij zo tegen een hond doet ziet hij dat als een zwakte, en dan vind hij het de taak om het leiderschap over te nemen. Hij zal jou en jullie terrein goed beschermen, en dat zien veel mensen als leuk. Dat hij zo jaloers is, of dat hij met wandelen constant voor je loopt en aan de riem trekt. Ik hoor mensen dan zeg-gen, ja hij vind het zo leuk om te wan-delen en is zo lekker enthiousast. Maar dat is gewoon dat hij de leiding heeft en dat hij ook bepaald waar we heen gaan met het roedel. Het wordt nog moeilijker als je 2 of meer honden hebt waar je de leiding over moeten nemen en er voor zorgen dat je roedel je blijft volgen en zich aan de regels en grenzen zal houden die jij stelt. Jij bent de roedelleider 24/7.

A dogs lifeDog psychology

Vinc Br thw ll

Wat de mensen schattig vinden, is niet schattig!

Vinc Br thw llBij het aanschaffen van een hond den-ken mensen niet verder dan hun neus lang is. Ze kijken wat ze een mooie en een leuke hond vinden, maar kijken dus niet naar de behoeften van het ras. Je hebt rassen die meer energie hebben dan andere, en dan binnen de rassen heb je ook weer verschillende energie-levels van de hond. Mensen geven de hond een naam, en laten het daarbij. Ze denken niet aan een hond, dan het ras en dan pas de naam van de hond. Als je niet veel tijd hebt, en veel weg bent moet je niet een ras pakken die gemaakt zijn om te rennen en te jagen. Want als de beestjes niet de beweging krijgen die ze nodig hebben, zullen ze het gaan uiten in vernieling en ongehoordzaam-heid in en rond om het huis. En op het moment dat dat gebeurd met de hon-den van mensen geven ze de hond de schuld, maar ze moeten naar zich zelf kijken. En dat is voor mij ook de taak, om de mensen er van bewust te maken dat het bij hun ligt, en niet bij de hond.

Wat alle honden nodig hebben zijn bewe-ging, disipline en dan pas genegenheid. En ook echt in deze volgorde, zoals het vroeger ging toen de honden nog wild waren en in een roedel leefde. Beweging is voor veel mensen best lastig, mensen werken en zijn niet hele dagen thuis om de hond 2 à 3 keer uit te laten. En een hond achter in de tuin te laten plassen of poepen is niet de hond uitlaten. Een hond heeft behoefte aan beweging, het zijn van oorsprong trek roedel dieren, die willen met hun roedelleider op pad en op avontuur uit. Tijdens de wandeling zal de hond je meer gaan vertrouwen en respecteren, en tijdens de wandeling is het heel belangrijk dat de hond naast je loopt, en niet voor je uit. Jij bent de lei-der, dus jij loopt voorop. Maar de manier waarom je het doet is heel belangrijk, het heeft alles te maken met de juiste ener-gie die je uitstraalt. Je moet zelf kalm en zelfverzekerd over komen. Een roedellei-der geeft een correctie kalm en zelfver-zekerd, en niet met angst of agressie.

De manier van correctie geven is heel erg belangrijk maar ook heel erg moei-lijk. Als je het met de riem doet, zorg dat je de correctie kort maar krachtig geeft, en altijd naar de zijkant. Als je de hond, wat heel veel mensen doen, een cor-rectie met de riem geven en dat ze de hond naar achter trekken. Dat is dus helemaal verkeerd, de hond naar ach-ter trekken waardoor het brein van de hond naar voren gaat. Ze krijgen meer zelf vertrouwen als ze naar achter ge-trokken worden, want hun borst gaat naar voren staan. Probeer de correctie op het juiste moment te geven, voor dat de reactie van de hond escaleert. Ik heb een uitlaatschema gemaakt op basis van 1 uur wandelen met de hond. Veel mensen hebben natuurlijk niet de tijd om een een uur te wandelen met hond, maar je kan het aan passen op de tijd die jij hebt voor je hond. Maar wat erg belangrijk is dat je niet vergeet dat een hond veel beweging nodig heeft. En tij-dens de wandeling de juiste disciipline.

Bij het aanschaffen van een hond komt een grote verantwoordelijkheid.

uitlaat schema 60 minuten

10 minuten aan de lijn wandelen

20 minuten vrij wandelen, belonen voor zijn goede gedrag aan de lijn

10 minuten aan de lijn wandelen

10 minuten vrij wandelen, belonen voor zijn goede gedrag aan de lijn

10 minuten aan de lijn wandelen

A d

og’s

life

Dog

psy

chol

ogy

Beweging, discipline & genegenheid

Beweging, discipline & genegenheid

A d

og’s

life

Dog

psy

chol

ogy

Bij veel honden kan het probleem op-gelost worden door beweging. Dat is het belangrijkste wat een hond echt nodig heeft. Het is van nature een dier wat met zijn roedel door het land heen trekt. Daar uiten zij hun energie bij, veel honden die bijvoorbeeld heel het huis terroriseren is gewoon een manier van hun opgekropte energie te uiten. En op het moment dat zij die energie niet kunnen uiten door middel van beweging zullen zij alles doen wat niet mag. En wat gebeurd er dan? De hond krijgt goed op zijn kop, want de baasjes hebben niks fout gedaan na-tuurlijk. Maar dat is dus totaal niet waar, het ligt aan de baasjes. Voor dat je naar de de hond kijkt, kijk eerst naar jezelf!

De baasjes nemen niet de verantwoor-delijkheid en de tijd om met hun hond goede roedelwandelingen te maken, zodat de hond alle opgekropte energie kan uiten en een hele goede band met zijn baasje kan creëren, en alle vertrou-wen en respect krijgen wat het baasje en de hond verdienen. Wat wel belang-rijk is met het uitlaten dat je wel duidelijke regels eist en ook nastreeft. Er is niks zo verwarrend voor een hond als hij de ene keer wel voor je uit mag lopen en de andere keer niet. Zo wordt de hond onzeker, en als een hond onzeker wordt kan dat uitlopen op agressiviteit. En een onzekere/angstige agressieve hond zijn meestal de gevaarijkstee. Schakel desnoods een deskundige in.

Uitlaten wordt door de meeste mensen niet vaak genoeg gedaan. Alleen in de zomer vinden ze het lekker om te doen, zodra het slecht weer wordt laten ze hun hond maar snel even in de tuin hun behoeften doen. Ik probeer het al-tijd om te draaien, als jij al de hele dag je behoefte aan het ophouden bent en wordt aan het einde van de dag heel even naar buiten gelaten om je energie en behoefte eruit te gooien. Daar zou je zelf ook niet vrolijk van worden, dus je hond ook niet. Het kan ook lekker voor jezelf zijn, uitlaten. Even je gedach-te op nul en lekker nergens aan den-ken. Alleen aan de band tussen jou en je hond, het wordt een vertrouwings-dier. Vertrouwen, dat wil een hond.

Je vertrouwdt elkaar volkomen, en je weet dat jullie alles aan kunnen met z’n 2en. Als jij de hond vertrouwd, en de hond krijgt genoeg beweging. Ver-trouwd de hond jou ook, en zal hij ook respect voor je krijgen. Zo krijg je een hond, die het leuk vind om samen met zijn roedelleider op pad te gaan om de wereld te verkennen. Hij zal niet gefrus-teerd zijn, of angstig. Hij vertrouwdt jou, en weet dat jer altijd voor zal zorgen dat alles goed komt, en goed blijft. Hij ver-trouwdt erop dat hij niet aan gevallen zal worden, omdat jij er bent. En zal dat zelf dan ook niet bij andere honden of mensen doen. Want jij bent de leider, dus zorgt ervoor dat alles vlekkeloos gebeurd, en dat hij een supertijd heeft.

Het ligt natuurlijk nooit aan de baasjes!

Vertrouwen en respect!

Het is de taak van een roedelleider om er voor te zorgen dat zijn volgers de regels en grenzen nastreven. Zo-niet, dan krijg je een correctie, en de correctie doet de roedelleider met een hap. Maar die hap gebeurd kalm en zelfverzekerd. Niet agressief, want anders werkt het niet. Dus doen wij dat ook niet, iedere handeling die ik doe bij een hond is kalm en zelfverze-kerd. Ik beeld me in wat ik ga doen, zodat ik zelfverzekerd over kom. En de honddenkt:”hij weet wat hij doet dus laat ik hem zijn gang maar gaan.” Zo niet, ja dan pakt hij die rol maar over. En bepaald hij wat er gebeurd, en dan zeggen de mensen vaak. Hij is zo eigenwijs, we doen wel wat hij wilt!

Disipline is een heel lastig onderwerp voor veel mensen en hun honden.Het gebeurd zo vaak dat mensen zeg-gen, het is mijn kleine kindje, het is mijn princesje, het is mijn alles. Maar dat wil niet zeggen dat die geen regels en grenzen moeten kennen. Het is een hond, en geen mens. Een hond wil zich als een hond gedragen, en niet als een princesje. Maar zodra ze al-les voor elkaar krijgen bij één keer hun kop schuin te houden, onthouden ze dat en zullen ze dat iedere keer doen. Dus het is zo belangrijk dat je duide-lijk en consequent bent tegenover je hond. Een roedelleider ben je 24 uur per dag en 7 dagen in de week. De taak van de hond om jou te volgen.

Genegenheid gebeurd heel veel, maar meestal te veel en op de verkeerde mo-menten. Het is belangrijk dat de 3 din-gen die net genoemd zijn, beweging, disipline en genegenheid ook echt in deze volgorde gebeuren. Genegen-heid kan in allerlei vormen gedaan worden. Honden worden helemaal wild van een koekje of een stukje kip. Op het moment dat je het geeft, laat ze naar jou kijken en niet focussen op het voer. Maar een aai over hun bol vinden ze ook geweldig. Het kan ook alleen maar met je energie uitstraling. Zodra jij je trots voelt, omdat jou hond een ech-te goede volger is zal de hond dat ook voelen en zich zelf ook heel erg trots voelen. En zo blijven doen wat jij wilt.

Wat er gebeurd als jij alles in de goede volgorde doet. Dan weet de hond na 1 of 2 keer dat als ze bewogen heb-ben en volgens de regels en grenzen hebben gewerkt zijn genegenheid zul-lenl krijgen. Het kan ook na dat je hond de eerste twee jaar het niet in de goe-de volgorde heeft gekregen. Een hond leeft in het nu, en niet in het verleden. Een hond zal even moeten wennen aan de methode, maar begrijpt het maar al te goed en snel. Je bent nooit te oud om te leren. Een hond zal niet boos of verdrietig zijn, hij zal de regels en gren-zen opvolgen van zijn roedelleider.En zal alleen maar opgelucht zijn, zodra er iemand de leiding heeft genomen en er duidelijkheid voor iedereen is.

Dus in huis komen er regels, maar bui-ten huis ook. En hou je altijd aan de regels, en zorg ook dat je die gren-zen en regels ook eist van je hond. Zoniet, dan zal hij over je heen lopen en tot het uiterste gaan om zijn zin te krijgen. Kom je er niet uit, schakel altijd een deskundige in, die meer weet van deze theorie. Want als je dit niet op de goede manier doet kan het ook anders aflopen. Wat het belangrijkste is : blijf kalm en zelfverzekerd. Geef de hond nooit uit woede of irritatie een correc-tie, daarmee onstaat er alleen maar meer angst of agressie bij de hond. En zorg ervoor dat iedereen in de fami-lie het zelfde handeldt, en niet de ene houdt zich er wel aan en de ander niet.

Discipline, wordt bij veel mensen vergeten!

Wat is het toch lekker om te knuffelen!

A d

og’s

life

Dog

psy

chol

ogy

Regels bij het voeden!

Onthoud dat dit ook genegenheid is!

Onthoud dat dit ook genegenheid is!

A d

og’s

life

Dog

psy

chol

ogy

Wat de meeste mensen denken, is dat de hond zomaar mag eten en zodra hij honger heeft. En dat helemaal niet erg is als de hond geobse-deerd is door eten en juist alleen maar grappig.FOUT, het is helemaal verkeerd dat de hond altijd eten mag krijgen, en helemaal geobsedeerd is door eten.Waarom? Nou dat zal ik eens even stap voor stap uit legen, zoals jullie al eerder in het magazine hebben ge-lezen is het heel erg belangrijk dat de hond beweging disipline en dan pas genegenheid moet krijgen. En ook echt in die volgorde, dus beweging om al hun ener-gie er uit te lopen. Disipline door middel van regels en grenzen, zodat ze weten wie er de roedelleider is. En daarna pas genegenheid, dus beloning voor het goede werk wat ze geleverd hebben. Zo gaat het in een echte roedel dus ook, ze lopen met zijn alle naar de plek waar ze heen willen en door middel van de regels en grenzen krijgen ze disipline bijgebracht door hun roedelleider. En aan het einde van de rit, zorgt de roedelleider voor eten. En bij een echte roedelleider zijn de andere hon-den niet geobsedeerd door het eten, maar ze wachten netjes één voor één op het eten wat de roedelleider voor hun gevangen heeft. Ze kunnen dus niet zelf kie-zen wanneer ze wat doen, en je ziet bij heel veel ge-zinnen dat de hond bepaald wat er gebeurd. Want het is hun kleine kind, en ze houden ervan om hem of haar lekker te verwennen. Mensen denken van uit naam, en niet vanuit de volgorde hond, ras en dan pas naam. Hier bedoel ik mee te zeggen dat ze de hond vermenselijken en alles maar toe laten wat hij doet. Maar eigenlijk is het gek, als je een kindje krijgt dan zorg je er ook voor dat zij de juiste beweging krijgt. Daarbij moeten ze zich ook aan regels en grenzen houden (disipline), en krijgen ze ook op ongeveer dezelfde tijden hun eten. En moeten dat ook netjes met bestek eten.

Roedelmanieren!

Wat ik altijd doe na dat ik de honden heb uitgelaten is een standaard ritueel. Na een goede stevige wandeling krijgt de hond dorst en hoger. En als hij na de wande-ling eten en drinken krijgt vind hij of zij lekkerder dan een knuffel van de baas. Dus na de wandeling geef ik de honden meteen vers water, zodat ze even kunnen drinken en afkoelen. Op dat moment ga ik eten voor ze klaar maken, ik geef altijd droge brokken maar dat is niet belangrijk. Als jij vers voer wil geven, dan geef je dat. Dat is totaal niet erg, zolang de hond goede beweging heeft gehad, zal hij of zij alles willen eten. Ik pak het voer met mijn blote handen uit de zak zodat ze het ruiken van wie ze het eten hebben gehad. De roedelleider dus. Zodra ik bij de hond sta laat ik de hond zitten, en mij aan kijken. Zodat ze respect tonen voor dat ze eten krijgen, en dat ze niet eens geobsedeerd kunnen worden op eten. Ze krijgen even om het eten op te eten, hebben ze niet alles op haal ik het toch nog weg. De volgende keer zullen ze alles op eten, tot dat ze vol zitten. Zodat ze weten dat ze de wandeling ergens voor doen. Hon-den zijn werkdieren, dus ze willen ergens voor werken. Door dit ritueel krijgen ze respect voor de roedelleider en het voer. Want als er iets gevaarlijk is, is het als een hond bezitterig gaat worden over zijn voer. Dat is ge-vaarlijke agressie, en wat niet zomaar op te lossen is. Dus zorg er voor dat het dus niet escaleert. Zorg dat je allles wat je doet met en bij de honden altijd kalm en zelfverzekerd is. Zodat je je als een echte roedelleider gedraagt, en dat de hond je ook zo respecteert. Geen één roedelleider in het honden leven geeft een correctie met angstige, woede, onzekere of geïrriteerde gevoe-lens. Als je het op een kalm en zelfverzekerde manier doet, zal de hond ook begrijpen en snappen dat je het ook echt meent. En niet een grapje met ze uit haalt. Wat je wilt bereiken met een hond, moet je je ook inbeelden.

Ritueel Voeding

Respect & Vertrouwen

A d

og’s

life

Dog

psy

chol

ogy

Agressie, hoe ga je daar mee om?

A d

og’s

life

Dog

psy

chol

ogy

Agressie ontstaat uit verschillende emoties van een hond. De meeste agressie die je tegen komt is dominante agressie, waarbij de hond te weinig re-gels en grenzen thuis krijgt en bezitterig wordt over bijna alles wat in huis is. Tot dat je het claimt, en alles weer terug opeist. Dat is het fijne aan hon-den, honden leven in het nu. En op het moment dat jij het dominanste figuur in het huishouden bent zal de hond dat na 2 of 3 keer meteen accep-teren. Zorg bij enige verschijnselen van agressie bij je hond dat je altijd een deskundige inscha-kelt. Wat je ook vaak ziet is territoriale agressie, maar dat ontstaat toch wel vaak uit dominantie, je zal als het te erg wordt om territoriaal gedrag tegen te gaan weer de dominanste moeten zijn.

Bij territoriaal gedrag is het ook heel erg belangrijk dat je een deskundige inschakelt. Alles wat er ge-beurd moet met een kalme zelfverzekerde ener-gie, zodat je het vertrouwen wint van de hond. Als je dat gedaan hebt zal de hond je vertrouwen en je niet meer als een bedreiging zien voor zijn roe-del. En een hond zal er alles aan doen om zijn vij-and te doden, als de hond de roedelleider is van zijn roedel. Op het moment dat de hond niet een roedelleider is, maar een volger zal hij het roedel wel waarschuwen. En waarschuwen is ook totaal niet erg, sommige mensen willen de hond ook aanschaffen om te waken. Alleen je ziet vaak dat de honden geen grenzen en regels er in krijgen, waardoor ze door slaan en overgaan in agressie.

Welke soorten agressie heb je nu eigenlijk?

Assertiviteit is een begrip uit de psychologie. Het is eigenlijk een verzamelbegrip over het omgaan met andere mensen in relatie, werk, scholing en andere sociale situaties. Als je assertief goed rea-geert dan kom je op voor je eigen mening, rech-ten en standpunten zonder je gesprekspartner agressief te benaderen zodat hij in zijn waarde blijft.Bij assertiviteit speelt lichaamstaal een belang-rijke rol en daarom wordt tijdens een goede as-sertiviteitstraining ook veel aandacht besteed aan non-verbale aspecten. Het is niet genoeg om al-leen te leren welke woorden je moet gebruiken om iemand de waarheid te zeggen. Hoe zou je jouw mening overtuigend kunnen overbren-gen als je spreekt met zachte stem terwijl je je ogen neerslaat en je mond achter je hand ver-bergt? Niemand zal jouw mening serieus nemen.

Voordat je met overtuiging kunt spreken dien je er allereerst voor te zorgen dat je jezelf ook assertief toont. Deze uitleg geeft heel duidelijk aan hoe je, je als roedelleider tegenover je hond moet gedra-gen! Je komt op voor je eigen mening, rechten en standpunten (je laat dus niet je hond alles bepa-len!) maar zonder een agressieve benadering! Dit is enorm belangrijk. Je mag een hond terechtwij-zen voor hetgeen hij fout heeft gedaan of als hij een verzoek negeert maar geef die terechtwijzing nooit als je van binnen boos bent of gefrustreerd! Daarnaast is je lichaamshouding van groot belang. Laat zien dat jij de roedelleider bent, praat niet met een lief zacht stemmetje en maak geen drukke en/of onzekere bewegingen. Straal rust uit, maak je lichaam lang en groot, schouders naar achte-ren, hoofd omhoog en kijk zelfverzekerd rond!

Wat toch één van de gevaarlijkste vorm van agres-sie is, is toch wel angstige agressie. Een hond kan vanuit angst 3 dingen doen, dat is vechten , vluchten of zich overgeven. Op het moment dat een hond gaat vechten vanuit angst is het puur zelf verdediging, en waarbij de hond heel veel scha-de kan aanrichten aan zichzelf of aan anderen. Bij agressie vanuit angst is het heel erg verstan-dig om een deskundige in te schakelen. Wat je moet weten op het moment dat een hond enige agressie toont, dat je het nooit kan afleren met zelf ook boos of gefrusteerd te reageren. Het gedrag van een hond is een reflectie van jezelf. Een echte roedelleider reageert altijd kalm en zelfverzekerd, en een echte roedelvolger is altijd kalm en onderdanig.

Een hond heeft al vanaf het moment dat mensen honden in huis namen een baan gekregen van hun baasjes. Een hond haalt er voldoening uit als hij een baan krijgt van zijn baasje. Heel veel mensen vinden het zielig als de hond ergens voor moet werken, al is het alleen voor eten. Mensen ver-menselijken de hond veel te erg, op het moment dat een kleine chihuahua zijn tanden laten zien als jij je hand naar zijn speeltje rijkt. Is niet schat-tig, het is dominante agressie. Mensen worden vaak bang van pitbulls, bulldogs, duitsedoggen etc. Terwijl de meeste agressie in de kleine hond-jes zit omdat die hondjes altijd beschermd en lief gevonden worden met alles wat ze doen. Zorg voor regels en grenzen binnen en buiten het huis.

Toch één van de gevaarlijkste agressie: Angstige agressie!

Assertiviteit, oftewel zelfverzekerd!

A d

og’s

life

Dog

psy

chol

ogy

Dex is een Duitse Dog, die op lange termijn steeds dominanter en agressiever werd naar honden toe. In huis was het de perfecte hond, hij luisterde goed en deed alles wat zijn baasje Kim van hem vroeg. Maar zodra ze naar buiten gingen was Dex zich er van be-wust dat hij een heel sterk ras was en liep Kim zo omver zodra hij een andere hond zag. Dus het werd lastiger voor Kim om hem uit te laten zodra hij steeds agressiever werd, dus deed ze de hond snel en vlug een klein rondje of even in de tuin snel zijn behoefte moeten doen. Typisch geval van te weinig beweging. Want discipline en genegenheid kreeg hij genoeg. Dus op het moment dat ik binnenkwam was mijn vraag aan haar, wat is je doel? Het antwoord wat zij gaf, hem weer normaal de beweging kunnen geven die hij ook wil en verdiend. Ik heb de riem gepakt, en hoog in zijn nek gezet. Zodat als ik zijn aandacht wil, hem een kort maar krachtige correctie kan ge-ven zodat ik meteen zijn kop naar mij toe trek. Zo-als je hiernaast ziet heb ik de fiets gepakt, en er voor gezorgd dat al zijn opgekropte energie eruit kwam. In het begin stribbelde hij tegen zodra er een hond in de buurt kwam, heb hem goed uitgeput en ben toen honden op gaan zoeken. We kwamen op een gegeven moment een hond tegen die ook agressief was, de ultieme uitdaging voor Dex. Zodra hij agres-sief begon te worden gaf ik hem een correctie, heb Dex na een goed “gevecht” tussen mij en Dex op zijn zij moeten leggen, en gewacht tot hij zich overgaf. Maar elke correctie die ik hem gaf, gaf ik hem op een kalm en assertieve manier. Op dat moment had Dex in de gaten dat ik de dominanste was, en de roedel-leider ben en niet hij. Vanaf dat moment wist hij dat als er andere honden langs kwamen dat hij moest gehoorzamen bij mij. Hij had zijn oren in zijn nek, staart in ontspannen toestand. Hij vertrouwd me en respec-teerd me, nu ik de hond onder controlle heb moet ik met het baasje aan de slag. Maar dat duurt wel even, hij heeft de afgelopen jaren haar op straat moeten beschermen. Dus is het niet met 1 wandeling ver-anderd zoals bij mij, ik kom nieuw bij hem binnenen, dus kan hem meteen laten merken wie de baas is.

Het baasje wist mijn theoriën allemaal, maar kon ze niet toepassen omdat de hond sterk was. Dus na veel pro-beren merk je dat Kim geïrriteerd raakte, op dat moment moest ik in grijpen. En haar laten zien zodra je kalm en zelfverzekerd bent en de hond een correctie geeft dat hij weet dat je het meent. Dus Kim wat huiswerk mee ge-geven, het gaat bij Dex het meeste om beweging en tij-dens de beweging de discipline dat de gene die de riem vast heeft de roedelleider is. En niet niet de hond. Ik heb bij Kim neergelegd dat ze de honden niet meer hoeft te ontwijken, maar juist het conflict aan gaan. Want als de hond niet de fout in gaat, heb je nooit de kans om de hond een correctie te geven. En zal de hond ook nooit weten wat de hond zelf fout doet. Maar onthoud goed, als je een correctie geeft doe het kalm en assertief. Maar bij agressieve honden, schakel een deskundige in.

Dex, de Duitse Dog die buiten ruzie had met iedere hond!

Editor in chief

Creative Director

Art Director

Editor

Writer

Graphic Designer

Vince Brothwell

Vince Brothwell

Vince Brothwell

Vince Brothwell

Vince Brothwell

Vince Brothwell

A dogs lifeDog psychology

A dogs lifeDog psychology

Laat de hond weer hond zijn, maar zorg ervoor dat jij de roedelleider bent. Met alles wat je doet, blijf kalm en zelfverzekerd!

En onthoud goed, het gedrag van je hond is een weerspiegeling van jezelf.

Vince Brothwell