92387 Merge 1-001 W… · bezuinigingen ingegeven politiek bij de VCB noopt de lokale Confederaties...

44
P13 Lokale prijsuitreiking Vlaamse Houtproef P17 35 ste jaarfeest Juniorskamer P40 8 ste editie Open wervendag 46 ste jaargang • Nr. 363 • Mei - Juni 2014 WA-363 24/06/14 09:27 Pagina 1

Transcript of 92387 Merge 1-001 W… · bezuinigingen ingegeven politiek bij de VCB noopt de lokale Confederaties...

Page 1: 92387 Merge 1-001 W… · bezuinigingen ingegeven politiek bij de VCB noopt de lokale Confederaties dan ook tot het zoeken van alternatieve oplossingen voor dit soort gespecialiseerde

P13Lokale prijsuitreiking Vlaamse Houtproef

P1735ste jaarfeest Juniorskamer

P408ste editie Open wervendag

46ste jaargang • Nr. 363 • Mei - Juni 2014

WA-363 24/06/14 09:27 Pagina 1

Page 2: 92387 Merge 1-001 W… · bezuinigingen ingegeven politiek bij de VCB noopt de lokale Confederaties dan ook tot het zoeken van alternatieve oplossingen voor dit soort gespecialiseerde

2 De Wase Aannemer De Wase Aannemer De Wase Aannemer De Wase AannemerDe Wase Aannemer De Wase Aannemer De Wase Aannemer De Wase Aannemer

WA-363 24/06/14 09:27 Pagina 2

Page 3: 92387 Merge 1-001 W… · bezuinigingen ingegeven politiek bij de VCB noopt de lokale Confederaties dan ook tot het zoeken van alternatieve oplossingen voor dit soort gespecialiseerde

3De Wase Aannemer De Wase Aannemer De Wase Aannemer De Wase Aannemer

I n h o u d

Tweemaandelijks tijdschriftvan de

Confederatie Bouw Waasland(verschijnt niet in juli en december)

––––––––––Kleine Laan 29

9100 Sint-NiklaasTel.: 03/760.15.80Fax: 03/760.15.85

E-post:[email protected]

Webstek:www.confederatiebouw.be/waasland

Bankrelatie: BE38 3930 0515 8772BTW BE 0407.560.247

Redactie:Johan Wauman · Marc De Wilde

Daniël Janssen · Kaat Van RemoortereJoeri Meul · Kathy De Wachter

Sevgi Yilmaz · Peggy WellemanGriet Nimmegeers

Redactiesecretariaat:Berlinda Schenck · Caroline Colon

Verantw. uitgever: Johan WaumanKleine Laan 29, 9100 Sint-Niklaas

Prettige vakantieVoor u ligt het laatste nummer van De Wase Aannemervoor de zomervakantie. Voor de meeste van onze leden ligtde afspraak met het jaarlijks verlof weldra in het verschiet.Wij houden er dan ook aan om elkeen een aangename endeugddoende vakantie toe te wensen.

Wellicht brengt de vakantie ook inspiratie bij politiekeverantwoordelijken in aanloop naar de vorming van eenFederale en een Vlaamse Regering. De Confederatie Bouwheeft alleszins aan de regeringsformateurs de nodige

aandacht gevraagd voor het opnemen van versterkingsmaatregelen voor debouwsector in het algemeen. We denken hierbij voornamelijk aan een verlagingvan de BTW en aan het opvoeren van de strijd tegen de deloyale concurrentie alsgevolg van ondermeer de lage loonkosten van buitenlandse arbeidskrachten die hierkomen werken.

Ondertussen staat onze dagdagelijkse dienstverlening ook niet stil. In dit nummerkunt u een uitgebreid activiteitenverslag over het jaar 2013 terugvinden. Ontdekhierbij nogmaals welke waaier aan diensten inbegrepen zit in uw jaarlijkseledenbijdrage. Wij vragen niet liever dan dat u beroep doet op onzedienstverlening. Uw werkgeversorganisatie is er om u bij te staan.

Verschillende recente activiteiten worden in dit magazine ook uitgebreid toegelicht:de BRICS-samenkomsten, de prijsuitreiking van de Vlaamse Houtproef en van dearchitectuurwedstrijd voor renovatie en duurzaam bouwen, het Bouwfinproject, deOpen Wervendag, … Bij al deze initiatieven zijn reeds heel wat lidbedrijven actiefbetrokken. Uw bedrijf nog niet? Informeer dan bij onze diensten om er meer overte weten te komen of er aan deel te nemen. Wij verwelkomen u graag!

Veel leesplezier.

Johan Wauman

De redactie streeft naar een zo juist en volledig mogelij-ke inhoud van dit tijdschrift, wat niet wegneemt dat ernog steeds een risico bestaat op onvolkomenheden.Elke aansprakelijkheid voor eventuele inhoudelijke ofdrukfouten wordt dan ook afgewezen.

Opleidingskalender najaar 2014 . . . . . . . . . .21

Veiligheid: De mythen rond bouwplaatsmachines . . . . . .25

Sint-Niklaas reikt prijzen uit voor renovatie en duurzaam bouwen . . . . . . . . . .27

Nieuws van en voor onze lidbedrijven . . . . . .29

Federale Verzekering wint opnieuw DECAVI-verzekeringstrofee . . . . . . . . . . . . . . .31

Welkom aan onze nieuwe leden . . . . . . . . . . .32

Tewerkstelling van studenten in de zomermaanden . . . . . . . . . . . . . . . . . . .33

50 jaar Confederatie Bouw Waasland . . . . . .35

Formalis Waasland informeert . . . . . . . . . . .36

Bouwfin positief onthaald . . . . . . . . . . . . . . .37

Lonen op 1 juli 2014 . . . . . . . . . . . . . . . . . . .38

Projecten in de kijker: ADW schrijnwerk bouwt mee . . . . . . . . . . . . .39

8ste editie Open Wervendag . . . . . . . . . . . . . .40

De Cijferaar . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .42

Cee…Bee…Weetjes . . . . . . . . . . . . . . . . . . .43

Voorwoord . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .3

Activiteitenverslag Confederatie Bouw Waasland en Sofibo 2013 . . . . . . . . . . . .4

Peterschapsproject BRICS . . . . . . . . . . . . . . .11

Lokale prijsuitreiking Vlaamse Houtproef . . .13

Materiële vergissingen in offertes . . . . . . . . . .15

35ste jaarfeest Juniorskamer . . . . . . . . . . . . . .17

Vanuit sociale hoek: versoepeling CO2 – bijdrage . . . . . . . . . . . . .19

Innovaties helpen huisvestingsmaatschappijen . . . . . . . . . . . . .20

WA-363 24/06/14 09:27 Pagina 3

Page 4: 92387 Merge 1-001 W… · bezuinigingen ingegeven politiek bij de VCB noopt de lokale Confederaties dan ook tot het zoeken van alternatieve oplossingen voor dit soort gespecialiseerde

4 De Wase Aannemer De Wase Aannemer De Wase Aannemer De Wase Aannemer

Confederatie Bouw Waasland vzw en Sofibo vzw

2013 was weerom een bijzonder actief jaar voor Confederatie BouwWaasland en Sofibo. Tal van activiteiten werden op het getouwgezet en de dienstverlening aan de leden werd verder geoptimali-seerd. Bij de organisatie van deze zaken werd rekening gehoudenmet de behoeften van de ondernemingen en werd zo veel als moge-lijk heel kort ingespeeld op actuele thema’s. Het werkingsjaar 2013verliep in grote lijnen als volgt:

CONFEDERATIE BOUW WAASLAND

1. ORGANISATIE VAN OPLEIDINGEN

1.1. Open aanbod

In 2013 werd de samenwer-king verder gezet met de col-lega’s van de ConfederatiesBouw in Gent en in Kortrijk.Er werd opnieuw een geza-menlijke opleidingsbrochureuitgegeven in het voorjaar. Inde brochure voor het najaarwerden ook reeds de winter-opleidingen tot en met maart2014 opgenomen. De oplei-dingsbrochures werden tel-kens aan alle leden in deprovincies Oost- en West-Vlaanderen op dezelfde

moment verspreid. Deze samenwerking beoogt een meer efficiënt,ruimer en doordacht aanbod aan de leden aan te bieden aan eenmeer concurrentiële ledenprijs.

De opleidingen strekken zich uit in verschillende domeinen: veilig-heid, bouwtechniek, management en informatica. Zij richten zichnaar arbeiders, bedienden en zelfstandigen.

In samenwerking met CEVORA (opleidingsfonds PC 218 voorbedienden) en FVB (Fonds voor Vakopleiding in deBouwnijverheid) konden meerdere opleidingen rekenen op eenterugbetaling van opleidingskosten en/of uurloonkosten. Sommigeopleidingen voor bedienden konden zelfs helemaal gratis aangebo-den worden.

Bijna 800 deelnemers volgden zo in 2013 de meest uiteenlopendevormingen. Daarvan waren er afgerond 150 zelfstandigen, 439arbeiders en 210 bedienden.

1.2. Maatopleidingen

Opleidingen op maat worden doorgaans aangeboden vanaf hetmoment dat er een groep van 8 medewerkers eenzelfde opleidings-nood heeft. Confederatie Bouw Waasland heeft in 2013 een ver-dere groei gekend met het actief inzetten op deze opleidingsvorm.Een 25-tal bedrijven en meer dan 400 werknemers hebben dezeopleidingsmogelijkheid benut.

1.3. Winteropleidingen

Van 1 december tot en met 31 maart kunnen bedrijven hun arbei-ders ook winteropleidingen laten volgen. Dit wil zeggen dat dearbeider op de dag van de opleiding op tijdelijke werkloosheidgeplaatst wordt wegens slecht weer ongeacht de weersomstandighe-den. In de harde winter van 2013 werd hier door heel wat bedrij-ven op ingespeeld. Zowel in het kader van open opleidingen alsvan maatopleidingen volgden heel veel werknemers een wintercur-sus.

1.4. Werkzoekendenopleidingen

Sinds ettelijke jaren worden er in samenwerking met VDABHamme en CEVORA 2 langlopende opleidingen voor werkzoe-kenden georganiseerd in onze Confederatie Bouw Waasland. Inoktober 2012 startte de opleiding tot assistent-calculator. In eentijdspanne van ongeveer 5 maanden werden ze eerst 4 maandenmet bouwtechnische materie klaargestoomd om vervolgens gedu-rende 5 weken praktijkervaring op te doen door kosteloos stage telopen in een bouwbedrijf. Begin maart 2013 startte een dozijnassistent-werfleiders, die na 6 maanden intensieve opleiding en 10weken kosteloze stage aan de slag konden gaan in de bouwsector.

1.4.1. Opleiding Assistent-calculator

Op 08/10/2012 startten 11 cursisten uit een selectie van 23 geïnte-resseerden de opleiding assistent-calculator/inkoper. Naast het cal-culatiegebeuren, krijgen de cursisten ook nog een aantal vakkenrond inkoopbeleid en communicatietechnieken. Na afloop van de5-wekendurende kosteloze stage, vernamen we midden maart 2013dat 8 van de 11 cursisten een job gevonden had in de bouwsector.3 mensen kregen onmiddellijk een contract van onbepaalde duur, 1begon met een contract van bepaalde duur, 3 startten met eenIBO-contract (Individuele BeroepsOpleiding) en 1 op basis vaninterim.

1.4.2. Opleiding Assistent-werfleider

In begin van de maand maart 2013, nadat de groep assistent-calcu-lators in stage vertrokken was, begonnen 14 assistent-werfleidersaan hun opleiding. In de loop van februari 2013 werd een 35-talkandidaten gescreend en getest, waarvan er 14 weerhouden werden.Alle cursisten behaalden na een 4-daagse module Veiligheid enkwaliteit, hun VCA-attest voor leidinggevenden. Op het einde vande opleiding vonden 9 mensen een geschikte job binnen de bouw-sector, waarvan 7 een contract van onbepaalde duur kregen en 2een IBO-contract. Met deze resultaten kijken de 3 partners met

Activiteitenverslag 2013

WA-363 24/06/14 09:27 Pagina 4

Page 5: 92387 Merge 1-001 W… · bezuinigingen ingegeven politiek bij de VCB noopt de lokale Confederaties dan ook tot het zoeken van alternatieve oplossingen voor dit soort gespecialiseerde

5De Wase Aannemer De Wase Aannemer De Wase Aannemer De Wase Aannemer

trots terug op de behaalde doelstellingen. Elk jaar opnieuw komteen aantal mensen via deze weg in de bouwsector terecht en komende betrokken organisaties op die manier tegemoet aan de noodvoor goed opgeleid personeel binnen de sector.

2. BRICS PETERSCHAPSPROJECTEN

Ingevolge een oproep van de Vlaamse regering om via peterschaps-projecten professionalisering en samenwerking tussen bedrijven testimuleren, werd in de schoot van de Vlaamse Confederatie Bouween project ingediend en verkregen voor alle lokale ConfederatiesBouw. Zo werd ook Confederatie Bouw Waasland erkend om tot2016 gedurende 4 opeenvolgende jaren telkens 2 groepen van een20-tal KMO-bedrijven te begeleiden.

In april 2013 zijn voor de tweede keer 2 groepen van start gegaan,waarvan 1 groep basis en 1 groep fundament met respectievelijk 21en 24 deelnemers. Gedurende 1 jaar zijn ze telkens 1 keer permaand (behalve juli) samengekomen. In de BRICS-basisgroep kwa-men thema’s zoals onder andere zelfkennis, structuur brengen inuw bedrijf, motiveren van medewerkers, verantwoordelijkheid vande bestuurder, interne communicatie, contracten tussen hoofd- enonderaannemer, bedrijfsopvolging,… aan bod. Bij BRICSFundament waarbij de deelnemers een tweede opeenvolgende jaar

hadden ingetekend, werder verdiept in een luik HR,marketing en lean- en risi-comanagement. Daarvoorwerden experten in hetgegeven vakgebied uitge-nodigd.

De groepen werden telkens begeleid door 5 peters, die hun kennisen ervaring willen delen met de deelnemers. Rudi Carmeliet, Luc

Neyrinck, Marc De Landtsheer en Willy De Backer en RudyBuysse hebben deze taak met veel inzet en enthousiasme op zichgenomen.

3. Vormingsinitiatieven door derden

Verschillende organisaties en bedrijven zoals Edutec, ConfederatieBouw Vlaamse Schrijnwerkers, Vlaamse Confederatie Bouw, deParketplaatsers, Fonds voor Vakopleiding in de Bouwnijverheid,BEVAD, leden Financieel Forum, Vlaamse Ingenieurskamer,Confederatie Bouw Afwerking, Adhesia organiseerden hun vor-mingsinitiatieven in de lokalen en ateliers van onze Confederatie.Meerdere firma’s hebben onze infrastructuur ontdekt om er hunklanten uit te nodigen voor hun vergadering of seminarie. De zaal-mogelijkheden worden ook gepromoot via onze website.

4. Dagdagelijkse dienstverlening

Het secretariaat van Confederatie Bouw Waasland staat dagelijkster beschikking van meer dan 800 leden om hen te adviseren bij alhun bouwgerelateerde vragen. Hierna geven wij een overzicht vande meest gevraagde diensten opgedeeld in verschillende domeinen.

4.1. Juridische dienstverlening

• Het voorbije jaar kwamen zowat 600 verzoeken binnen omjuridisch advies. Bijna een derde daarvan had betrekking op dereglementering overheidsopdrachten.

• Algemene bouwreglementering zoals vestigingswetgeving,reglementering 30bis en de tienjarige aansprakelijkheid.

• Milieudossiers: we kregen een tiental adviesvragen over dereglementering op het grondverzet (vervuilde bodem, TOP’s,bodemattest, documenten nodig bij transport, afvoeren vanasbesthoudend materiaal enz.). Hiervoor werd nauwsamengewerkt met Andy Heurckmans van de Grondbank. Eénlidbedrijf vroeg assistentie bij de aanvraag om verlenging vanhaar milieuvergunning. Helaas kon voor dit laatste niet langerbijstand worden gevraagd aan de milieudeskundige van deVlaamse Confederatie Bouw. Een gewijzigde en doorbezuinigingen ingegeven politiek bij de VCB noopt de lokaleConfederaties dan ook tot het zoeken van alternatieveoplossingen voor dit soort gespecialiseerde dienstverlening.

• Erkenningsreglementering.Bij de Erkenningscommissie werden 42 dossiers ingediend. Hetbetrof 27 gewone aanvragen (zowel nieuwe als omklasseverhoging) en 15 dossiers in het kader van de vijfjaarlijkseherziening. Net als het jaar voordien, waren er ook 2 bundelsmet bezwaarschrift, waarbij telkens het aanvankelijk negatiefadvies kon worden omgebogen in een positief.

• Invordering achterstallige facturen. Er werden 24 aangetekendeingebrekestellingen verstuurd naar particulieren en BTW-plichtigeopdrachtgevers om achterstallige facturen geïnd te krijgen. Inzowat 90 % procent van de gevallen werd met succes de totaleachterstallige som gerecupereerd.8 keer werd (na een eerste ingebrekestelling door ons) een beroepgedaan op de diensten van advocaat Johan Colpaert, die in de helftvan die gevallen tot gerechtelijke invordering diende over te gaan.

WA-363 24/06/14 09:27 Pagina 5

Page 6: 92387 Merge 1-001 W… · bezuinigingen ingegeven politiek bij de VCB noopt de lokale Confederaties dan ook tot het zoeken van alternatieve oplossingen voor dit soort gespecialiseerde

6 De Wase Aannemer De Wase Aannemer De Wase Aannemer De Wase Aannemer

• Heel wat lidbedrijven vroegen ook weer advies over het in zeegaan met buitenlandse, voornamelijk Oost-Europese,onderaannemers en sub-onderaannemers. Zij kregen de nodigeinfo over de te vervullen administratieve formaliteiten: vanLimosa-melding tot de controle van de noodzakelijke A1-detacheringsbewijzen.

• Ook kwamen heel wat vragen over het samenwerken met al danniet bonafide uitzendkantoren en wanneer nu precies moetgevreesd worden voor inbreuken op de wet inzakeschijnzelfstandigheid.

Om accuraat en vakkundig te kunnen antwoorden op meer gecom-pliceerde juridische vragen, werd opnieuw vlot samengewerkt metadvocate Ann Eeckhout, die gespecialiseerd is in de Wet op deOverheidsopdrachten. Zij leverde in totaal 65 adviezen af: 8 in het1ste kwartaal, 15 in het 2de, 26 in het 3de en 16 in het 4de trimes-ter.

4.2. Sociaal-juridische dienstverlening

De arbeidsreglementering in de bouwsector wordt via gedetail-leerde informatieverstrekking van de Nationale Confederatie Bouwop lokaal niveau zeer goed opgevolgd. De vertegenwoordiging vande Nationale Confederatie Bouw in het Paritair Comité van debouwsector zorgt ervoor dat de lokale Confederatie Bouw informa-tie uit eerste hand verkrijgt.

Op deze manier kan de Confederatie Bouw Waasland haar sociaalsecretariaat Sofibo eveneens met correcte informatie voeden waar-door de concurrentiepositie van Sofibo met betrekking tot de soci-aalrechtelijke dienstverlening in het domein van de bouwsector eenbelangrijke voorsprong kan nemen ten opzichte van andere sociaalsecretariaten.

De nabijheid van het sociaal secretariaat Sofibo zorgt er voor dat debedrijven kunnen rekenen op een uitstekende ondersteuning bijsociaalrechtelijke informatievragen. Het verbaast wellicht niet dathét onderwerp waarmee ons sociaal secretariaat in 2013 dagelijkswerd geconfronteerd het nieuwe eenheidsstatuut voor arbeiders enbedienden was. Daarnaast werden heel wat vragen gesteld overonder meer volgende items:

1) Gedrag en houding van werknemers op de werkvloer: zowel bijnieuwe werknemers als bij werknemers die al lang in dienst zijn(ingebrekestellingen opstellen)

2) Ziekte: verplichtingen van de werknemer, namelijk hetverwittigen van de werkgever en het tijdig bezorgen van attesten

3) KB 213: nog heel wat firma’s zijn deze regeling beginnen tegebruiken (ingegeven door crisis en controles)

4) Tijdelijke werkloosheid: elektronische mededelingen enexploitatiezetels

5) Mogelijkheden van alternatieve verloning

De Confederatie Bouw zette eveneens haar acties verder ter bestrij-ding van zwartwerk en probeert zo een antwoord te bieden op detussenkomsten van meerdere leden over dit onderwerp.

4.3. Diensten op economisch en fiscaal vlak

Ook in 2013 liet weer een aantal bedrijven zijn verwijlintresten envooral prijsherzieningen door onze diensten berekenen.

Op fiscaal vlak werd geregeld geïnformeerd naar het al dan nietmogen toepassen van het verlaagd BTW-tarief van 6%. Zowel inhet kader van renovatie (welke werken komen in aanmerking enwelke niet) als voor “afbraak en heropbouw”. Zo vragen heel watmensen de lijst op met 32 steden en gemeenten die voor deze for-mule in aanmerking komen.

4.4. Technische dienstverlening

Technische bouwgeschillen en technische vragen worden aangepaktmet de nodige technische ondersteuning van het WTCB(Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf)en de federaties actief in de schoot van de Confederatie Bouw.

5. Inrichting van informatieavonden

Confederatie Bouw Waasland informeert op regelmatige basis haarleden over actuele thema’s of nieuwe wetgevingen die een invloedhebben op de werkorganisatie in de bouwbedrijven en dit over alleberoepen heen. In 2013 werden daartoe verschillende informatie-avonden ingericht over volgende onderwerpen:

- Infoavond over nieuwe regels BTW en facturatie (4/2/2013)

- Multimediashow ‘Talent voor groei’ (18/4/2013)- Infosessie in verband met wijzigingen wetgeving

overheidsopdrachten (25/4/2013)

- Seminarie ‘Duurzaam en betaalbaar wonen in Vlaanderen(17/10/2013)

WA-363 24/06/14 09:27 Pagina 6

Page 7: 92387 Merge 1-001 W… · bezuinigingen ingegeven politiek bij de VCB noopt de lokale Confederaties dan ook tot het zoeken van alternatieve oplossingen voor dit soort gespecialiseerde

7De Wase Aannemer De Wase Aannemer De Wase Aannemer De Wase Aannemer

6. Promotie bouwsector Waasland

6.1. Nieuwjaarsreceptie

Op 18 januari mocht JKB-voorzitter Geert Herweyers weer meer dan300 gasten verwelkomen op onze traditionele nieuwjaarsreceptie.

6.2. Jaarfeest Juniorskamer

Op 15 juni had in het fraaiekader van het Kasteel vanSaffelaere het jaarfeest vanonze jongerenafdeling plaats.127 deelnemers kwamengenieten van gastronomie enmuzikale ontspanning.

6.3. 3de Herfstontmoeting september.

De derde herfstont-moeting vond plaatsop zaterdag 28 septem-ber in het Bau-huis inSint-Niklaas. Een mixvan netwerking, ani-maties en heerlijkebuffetten lokte bijna250 deelnemers. Allen

namen zij een lijvige feestbrochure mee naar huis. Paul De Roovermaakte een balans op van zijn eerste jaar voorzitterschap en 9 ledenkregen een eervolle onderscheiding.

6.4. Uitgave van De Wase Aannemer

In 2013 werd De Wase Aannemer 5maal uitgebracht. Het magazine brengtnieuws over de activiteiten van de ver-eniging en vult deze aan met econo-misch en sociaal nieuws uit de regio.Bovendien worden heel wat cijfergege-vens ter beschikking gesteld. De WaseAannemer wordt verspreid op 1000exemplaren.

6.5. Aandacht in de pers

Ter gelegenheid van informatieavonden gelinkt aan de bouwcon-junctuur nam de lokale geschreven pers meerdere persartikelen vanConfederatie Bouw Waasland op in verschillende dagbladen. Ookvia TV Oost werd aan onze Confederatie Bouw Waasland verschil-lende malen een standpunt gevraagd.

6.6. Open wervendag

De Confederatie Bouw orga-niseerde op zondag 28 aprilhaar zevende Open Werven-dag. In heel België bezoch-ten meer dan 70.000belangstellenden meer dan130 bouwplaatsen. Ook ver-schillende bouwplaatsen vanleden van ConfederatieBouw Waasland konden opheel wat bezoekers rekenen.

6.7. Nacht van de Bis

Het Bouw- en Immosalon beter gekend als de Bis-beurs vondplaats van 5 tot 13 oktober 2013 in de hallen van Flanders Expo teGent.Confederatie Bouw Waasland bemande mee de stand van deConfederatie Bouw. Op de nacht van de Bis op vrijdag 11 oktobersloot Confederatie Bouw Waasland zich aan bij de organisatie vande openingsavond en receptie. Alle leden van Confederatie BouwWaasland werden hiertoe uitgenodigd. Dertien leden vanConfederatie Bouw Waasland richtten op de beurs eveneens eenstand in.

6.8. Multimediashow “Talent voor groei”

Aansluitend op de Algemene Vergadering van 18 april 2013 orga-niseerde Confederatie Bouw Waasland samen met de VlaamseConfederatie Bouw een multimediashow over het belang van talentvoor de toekomst van de bouwbedrijven. Tevens werd de Stadsprijsvoor invulbouw en renovatie van de stad Sint-Niklaas uitgereikt.Wij mochten 161 deelnemers verwelkomen.

WA-363 24/06/14 09:27 Pagina 7

Page 8: 92387 Merge 1-001 W… · bezuinigingen ingegeven politiek bij de VCB noopt de lokale Confederaties dan ook tot het zoeken van alternatieve oplossingen voor dit soort gespecialiseerde

8 De Wase Aannemer De Wase Aannemer De Wase Aannemer De Wase Aannemer

6.9. Confederatie Bouw op studiereizen naar Tanzania en Lyon.

Een aantal leden nam deel aan de studiereizen naar Tanzania enLyon in samenwerking met de Confederatie Bouw Oost-Vlaanderen. Tanzania ging door van 29 maart tot en met 7 april2013. Van 1 tot 4 november 2013 werd Lyon bezocht.

6.10. Bouwbeurs duurzaam bouwen en renoveren.

Op zondag 17 november 2013 vond alweer de 3de editie plaats vande bouwbeurs Duurzaam bouwen en renoveren die samen met destad Sint-Niklaas werd opgezet. Met bijna 45 standhouders en 900bezoekers in het Bau-huis te Sint-Niklaas, weerom een voltreffer.

7. Werking van de afdelingen

De verschillende vzw’s lokale afdelingen van schrijnwerkers, alge-mene aannemers, schilders, stukadoors en wegenbouwers kwamenin de loop van het jaar verscheidene malen bij elkaar en ze legdenhun specifieke accenten in hun werking voor wat hun beroepbetreft. Tijdens de algemene vergaderingen van de afdelingen zalhier verder op worden ingegaan. Confederatie Bouw Waaslandondersteunde de afdelingen bij de organisatie van hun secretariaat.Met het doel te komen tot een administratieve vereenvoudigingvan het beheer van de beroepsafdelingswerking en een brederdraagvlak te creëren voor activiteiten werd besloten de verschillendevzw structuren van de afdelingen op te heffen. De voorbereidingenwerden daarvoor in gang gezet. De aannemers in de Juniorskamerorganiseerden met ondersteuning van Confederatie BouwWaasland eveneens een aantal activiteiten. We geven hierna eenbeknopt overzicht van hun werking in 2013.

De Juniorskamer

Zoals de traditie het wil, begon het JKB-werkingsjaar met de orga-nisatie van onze alweer zeer druk bijgewoonde nieuwjaarsreceptie.In zijn toespraak hekelde voorzitter Geert Herweyers opnieuw deoneerlijke concurrentie van buitenlandse bedrijven en vooralschijnzelfstandigen, maande hij de overheid aan om eindelijk werkte maken van een strenge aanpak ervan en vroeg hij om stimuliopdat de consumenten hun (onrendabele) spaarcenten zoudeninjecteren in de economie.

Net als de voorbije 15 jaar het geval was, werd ook 2013 ingezet meteen portie humor. Stand-upcomedian met dienst was de AntwerpseMarokkaan Youssef El Mousaoui, die helaas een kwart van zijn mop-pen gerecupereerd had van zijn eerste optreden in onze Parketzaal,een vijftal jaar eerder…Op zaterdag 15 juni vormde het Kasteel van Saffelaere het fraaiekader voor het jaarfeest van onze jongerenafdeling en “kasteelheer”Herman Windey en zijn team maakten er weer een culinair festijnvan. Nadien zorgde de coverband The Expendables (rond Joost VanDen Broeck van de Laatste Showband en met Isabelle A als leadzan-geres) voor een tjokvolle dansvloer. Het was al zowat halftwee toenze de muzikale fakkel doorgaven aan de ingehuurde deejay.

Op zaterdag 30 november waren de kids van onze aannemers danweer aan het feest want die dag kwam Sinterklaas langs. Niet infeestzaal De Rietgors aan het Waesmeer, zoals een decennium langhet geval was, maar in de prachtig vernieuwde Kroonzaal van HotelSerwir. De zowat 130 ingeschreven kinderen en de hen vergezel-

WA-363 24/06/14 09:28 Pagina 8

Page 9: 92387 Merge 1-001 W… · bezuinigingen ingegeven politiek bij de VCB noopt de lokale Confederaties dan ook tot het zoeken van alternatieve oplossingen voor dit soort gespecialiseerde

9De Wase Aannemer De Wase Aannemer De Wase Aannemer De Wase Aannemer

lende ouders of grootouders konden er genieten van een optredenvan het komische duo Dippy & Doppy, een clown-ballonnen-plooier en wie er graag “onherkenbaar” wou uitzien, kon even langsbij de mevrouw van de grime om zich te laten omtoveren in een tij-ger, spook of heuse prinses. Heel de namiddag mochten zowel kids als volwassenen zich te goeddoen aan een buffet met allerlei lekkers zoals ter plaatse gebakkenpannenkoekjes, wafels, een heel assortiment snoepjes uit grootmoe-ders tijd, huisgemaakt ijs, vers fruit en een enorm in de smaak val-lende chocoladefontein.

8. Het ondernemingsloket Formalis

In 2013 verleende het ondernemingsloket Formalis Waasland 176maal een dienst aan een bedrijf opgedeeld in wettelijke operaties inde Kruispuntbank van ondernemingen en overige verrichtingen.Daarbij werden starterverrichtingen alsmede wijzigingen, schrap-pingen en stopzettingen doorgevoerd.

56 lidbedrijven van Confederatie Bouw Waasland en 76 klan-ten van Sofibo deden een beroep op het ErkendOndernemingsloket Formalis Waasland.In totaal dienden zich 7 starters in de bouw aan waarvan 2 werdenaangesloten bij Confederatie Bouw Waasland en 4 bij Sofibo.We realiseerden 10 nieuwe inschrijvingen in de KBO voor bedrij-ven niet-actief in de bouwsector (waaronder ook de niet-handels-ondernemingen naar privaat recht). Daarvan sloten 3ondernemingen zich aan bij Sofibo. Voor bestaande ondernemin-gen actief buiten de bouwsector werd 71 maal tussengekomen.

Het marktaandeel van Formalis vzw op nationaal niveau bedroeg 5 %.

9. Vertegenwoordiging in externe organisaties

A) Algemene vertegenwoordiging

Teneinde de belangen van de leden beter te kunnen verdedigen ende samenwerking met aanverwante organisaties te versterken, zijnConfederatie Bouw Waasland en Sofibo vertegenwoordigd in deraden van bestuur van Adhesia vzw, Adhesia Services vzw, Formalisvzw, Patrokov vzw, Confederatie Bouw vzw, Federale Verzekering.De specifieke bouwbelangen worden door onze lokale mandataris-sen behartigd in commissies en werkgroepen in de schoot van deNationale Confederatie Bouw. Confederatie Bouw Waasland isook vertegenwoordigd in het Financieel Forum Waasland. Insamenwerking met deze organisatie werden in 2013 eveneens ver-schillende financieel-economische activiteiten georganiseerd:

- Voorstelling jaarverslag 2012 van de Nationale Bank van België(26/02/2013)

- Seminarie over complementaire geldsystemen (23/4/2013)- Seminarie duurzaam en betaalbaar wonen (17/10/2013)- Beleggingsavond (21/11/2013)

B) Specifieke vertegenwoordiging

i.Bekkenraden

Confederatie Bouw Waasland werkte mee aan het onderzoek vande waterbeheerplannen voor het Benedenscheldebekken. Heel watnuttige suggesties werden gedaan bij op stapel staande projectenvoor het aanleggen van bufferbekkens en het baggeren en ruimenvan waterlopen. Deze onderzoeken gebeurden in de schoot van dezogenaamde bekkenraden waar onze lokale Confederatie dus eenzitje in heeft.

ii.Stadsprijs Sint-Niklaas voor invulbouw en renovatie

Elk jaar reikt de stad Sint-Niklaas de stadsprijs voor invulbouw enrenovatie uit. Confederatie Bouw Waasland zetelt in de jury terbeoordeling van de ingediende projecten.

iii.Resonantieraad bouwkunde

Confederatie Bouw Waasland volgt binnen de resonantieraadbouwkunde in de schoot van de Universiteit Antwerpen de ontwik-keling op in het domein van de academisering van de opleidingindustrieel ingenieur. Tevens wordt met de UA samengewerkt ombedrijven toe te laten stagiair-ingenieurs op te nemen.

10. Nieuwe leden

In 2013 werden 89 nieuwe leden aangesloten. Op 31 december2013 bedroeg het ledenaantal van Confederatie Bouw Waasland791. Tevens verloren wij 92 leden in een moeilijk economisch jaarwaar we te maken kregen met heel wat stopzettingen, financiëleproblemen, WCO, …

Er werd heel sterk gewerkt op ledenbinding. Maandelijks wordende leden die hun bijdragen nog niet vereffenden, gecontacteerd.

Eveneens werden 22 sympathiserende leden aangetrokken, alsook 48sponsors voor de beide evenementen die doorgaan in juni en oktober.

WA-363 24/06/14 09:28 Pagina 9

Page 10: 92387 Merge 1-001 W… · bezuinigingen ingegeven politiek bij de VCB noopt de lokale Confederaties dan ook tot het zoeken van alternatieve oplossingen voor dit soort gespecialiseerde

10 De Wase Aannemer De Wase Aannemer De Wase Aannemer De Wase Aannemer

SOFIBO

1. Evolutie groei

In 2013 kende het aantal werkgevers en werknemers een daling.Sofibo bleef mee de gevolgen van een verslechterende economieondervinden. Meer bedrijven dan in andere jaren stopten methun activiteiten of gingen failliet. De eerste 4 strenge winter-maanden van 2013 zorgden bijkomend voor een pak minderberekeningen. De beheersinkomsten kenden een negatief verloop.En voor het eerst sinds vele jaren kende Sofibo een negatievegroei.

2. Informatieverstrekking aan de leden

In 2013 werd 7 maal een elektronische nieuwsbrief gestuurd aande klanten van Sofibo. De klanten werden er geïnformeerd overnieuwigheden in de sociale wetgeving en aandachtspunten bijtoepassing van de van kracht zijnde wetgeving.

3. Optimalisering dienstverlening

Optimalisering van de dienstverlening is een voortdurende zorg.Er werd verder werk gemaakt van het bezoeken van bestaandeklanten en het aanprijzen van de Prisma-Online toepassing bijgrotere bedrijven. Een aantal medewerkers specialiseerde zich ver-der in specifieke taken. Om de klanten toe te laten te sparen bijde papieren prestatiestaten, werd geïnvesteerd in een webapplica-tie voor het elektronisch doorgeven van de maandelijkse prestatiesvan de werknemers. Over de voordelen en het gebruik van dezeapplicatie werden tevens verschillende infosessies georganiseerd.

4. Investeringen in informatica

Om het sociaal secretariaat voortdurend beter aansluiting te gevenmet de nieuwste informatie- en communicatietechnologieën,werd verder geïnvesteerd in aangepaste hardware en software.Heel wat klanten maakten gebruik van de mogelijkheid om in teloggen op onze server en zo hun volledig personeelsbeheer encommunicatie met het sociaal secretariaat te automatiseren. Hetdoorsturen en verwerken van prestatiestaten wordt hierdoor ookeen stuk eenvoudiger, zowel voor de werkgever als voor het soci-aal secretariaat.Tevens werden investeringen gedaan in een nog grotere beveili-ging van heel de omgeving van het sociaal secretariaat. Om de groei aan documenten op het intranet gestructureerder opte vangen en te ordenen, werd aanvang gemaakt met het opzettenvan de implementatie van een documentenbeheersysteem.Hiermee wordt de interne werking verder elektronisch geoptima-liseerd. Dit project dat Docbyte heet, zal begeleid worden dooreen externe firma.

5. Uitbreiding dienstenaanbod

Door de evolutie en de complexiteit van sociale en aanverwantemateries en de daarmee gepaard gaande exponentieel groeiendeverplichtingen voor de werkgevers, is het noodzakelijk dat het

sociaal secretariaat complementaire diensten bovenop haar basis-taken ontwikkelt en kan aanbieden aan de klanten. Deze comple-mentaire diensten zullen ook helpen om de uitgebreideinformatieopdracht te ondersteunen die het sociaal secretariaatheeft ten aanzien van zijn klanten.

In 2013 werd verder gewerkt aan de uitbouw van volgende dien-sten:

- Aanbod van diensten in het ondernemingsloket Formalis.- Een online loonverwerking en elektronische raadpleging voor

de werkgevers mogelijk maken via een beveiligde toegang tot deservers van het sociaal secretariaat en dit 7 dagen op 7.

- De ondersteuning van bedrijven onder de vorm van hetaanbieden van opleidingen. Dit zorgt er voor dat het sociaalsecretariaat Sofibo extra waakzaam blijft op het vlak vanevolutie van wetgeving en de praktische omzetting ervan enbovendien houdt het sociaal secretariaat automatisch voelingmet de bedrijven, detecteert het hun noden sneller en kan hetzo ook vlugger inspelen op nieuwe tendensen die de kwaliteitvan de dienstverlening ten goede kunnen komen.

Meerdere opleidingen werden aan de klanten aangeboden. Zijkonden kiezen uit volgend aanbod:

- Excel basis- Excel gevorderden- Het verhaal achter de cijfers- Mentoropleiding- Klachten, de juiste aanpak juridisch en persoonlijk- Ipad- Timemanagement- Assertieve communicatie- Sociale media- Werken met pdf’s- Schorsing van de arbeidsovereenkomst- Powerpoint- Alternatieve verloning

6. Organisatie van infosessies

Om de HR-verantwoordelijken van bedrijven op een praktischedoch beknopte manier te laten kennismaken met evoluties in desociale wetgeving, werd samen met de VDAB deelgenomen aande Vlaamse Werkweek. Op donderdag 18 oktober werd in hetBau-huis een infosessie gegeven over de ontwikkelingen in hetnieuwe eenheidsstatuut. Bijna 100 deelnemers van heel watbedrijven uit verschillende sectoren namen deel. Ook naar onzeeigen klanten werd in december een infonamiddag georganiseerdover het nieuwe eenheidsstatuut.

WA-363 24/06/14 09:28 Pagina 10

Page 11: 92387 Merge 1-001 W… · bezuinigingen ingegeven politiek bij de VCB noopt de lokale Confederaties dan ook tot het zoeken van alternatieve oplossingen voor dit soort gespecialiseerde

11De Wase Aannemer De Wase Aannemer De Wase Aannemer De Wase Aannemer

BRICS is eind april 2014 bij Confederatie Bouw Waaslandvoor een 3de keer van start gegaan. Dit unieke peterschaps-project werd naar aanleiding van een oproep van de Vlaamseregering in het leven geroepen, met de bedoeling om deVlaamse bouw-KMO’s nog meer te laten professionaliserenen door hen de kans te bieden samen te (net)werken, concur-rentieel te blijven, zeker in deze moeilijke economische tij-den.

Onder begeleiding van telkens 3 of 4 peters en een meter, diehun expertise en kennis graag met de KMO-zaakvoerdersdelen, krijgen de deelnemers uit beide groepen de gelegen-heid om mekaar beter te leren kennen en van elkaar te leren.De uiteenlopende en boeiende thema’s die aan bod komen,worden door de groep zelf uitgezocht.

Van de deelnemers die de voorbije jaren in het project zijngestapt, zijn er maar liefst 23 die er nog een vervolg aanbreien. Een deel daarvan heeft aangepikt bij BRICSFundament en een ander deel bij BRICS Management.Omdat een aantal onder hen reeds ingetekend heeft op eenander project BOUWFIN (lees artikel pagina 33), hebben zijbesloten om het komende jaar een aantal thema’s hierronduit te diepen. Zo zijn ze bij BRICS Fundament al gestart meteen aantal financiële topics.

Daarenboven hebben er nog eens 12 nieuwe zaakvoerders,bestuurders en/of leidinggevenden ingetekend en hebben zijzich aangesloten bij een aantal deelnemers die vorig jaar ookal geproefd hebben van BRICS. Traditioneel werden zij tij-dens de openingsavond ondergedompeld in een sessie “zelf-kennis” via de Structogrammethode. Ze kregen heel watherkenbare dingen voorgeschoteld, wat tot enige hilariteitleidde. De sfeer en de animo zaten er dan ook onmiddellijkin. Tijdens de 2de avond kregen zij een sessie rond veiligheiden welzijn op het werk, wat voor de bouwsector uiteraardeen heel belangrijk gegevens is.

Verder mogen we, naast de anciëns Rudy Buysse, Marc DeLandtsheer, Rudi Carmeliet, Willy De Backer en LucNeyrinck, een nieuwe meter én peter, namelijk KristaHouttequiet en Ward De Craecker – beiden ex-BRICSers –verwelkomen. Zij zijn alvast met heel veel enthousiasme aanhun taak begonnen!

Wordt vervolgd!

Peterschapsproject BRICS (Bouw en Renovatie Innovatief en Constructief in Samenwerking)

Reeds aan 3de editie toe bij deConfederatie Bouw Waasland!

WA-363 24/06/14 09:28 Pagina 11

Page 12: 92387 Merge 1-001 W… · bezuinigingen ingegeven politiek bij de VCB noopt de lokale Confederaties dan ook tot het zoeken van alternatieve oplossingen voor dit soort gespecialiseerde

12 De Wase Aannemer De Wase Aannemer De Wase Aannemer De Wase Aannemer

AdhesiaTramstraat 599052 ZwijnaardeTel. : 09/244.45.90Fax : 09/244.45.80www.adhesia.be

Seghers Gustaaf & Zonen bvbaZillebeek 269120 BeverenTel. : 03/775.75.79Fax : 03/[email protected]

Van Der Spek nvIndustrielaan 10 - 1740 TernatTel. : 02/582.29.79Fax : 02/[email protected]

Chauffage Acar nvIndustriepark West 599100 Sint-NiklaasTel. : 03/760.03.90Fax : 03/[email protected]

MensuraTaxandria CenterGouverneur Roppesingel 253500 HasseltTel.:011/26.40.90www.mensura.be

De Stobbeleir Pascal bvbaHoogeindeken 8c9170 Sint-Gillis-WaasTel. : 03/766.27.17Fax : 03/[email protected]

Recticel InsulationTramstraat 68560 WevelgemTel. : 056/[email protected]

MVH Security nvOostjachtpark 179100 Sint-NiklaasTel. : 03/777.66.62Fax : 03/[email protected]

De Rycke bvbaPareinpark 169120 Beverentel : 03/755.34.30fax : 03/[email protected]

Aannemingen Hofman nvKokkelbeekstraat 529100 Sint-Niklaastel. : 03/776.88.23fax : 03/[email protected]

Drukkerij Van Lijsebetten nvEntrepotstraat 279100 Sint-NiklaasTel. : 03/760.18.00Fax : 03/[email protected]

Viaene & Zn Schilderwerken nvCallaertstraat 289100 Sint-NiklaasTel. : 03/777.30.04Fax : 03/[email protected]

De Waal Palen nvVoshol 6 a9160 LokerenTel. : 09/340.55.00Fax : 09/[email protected]

Van Der Gucht Bouw nvEurolaan 39140 TemseTel. : 03/710.61.61Fax : 03/[email protected]

Van Landeghem NatuursteenHoutbriel 129140 TemseTel. : 03/771.02.95Fax : 03/[email protected]

Advocatenkantoor Colpaert bvbaHulstbaan 233 a9112 SinaaiTel. : 03/777.87.77Fax : 03/[email protected]

Sponsors evenementen Confederatie Bouw Waasland

WA-363 24/06/14 09:28 Pagina 12

Page 13: 92387 Merge 1-001 W… · bezuinigingen ingegeven politiek bij de VCB noopt de lokale Confederaties dan ook tot het zoeken van alternatieve oplossingen voor dit soort gespecialiseerde

13De Wase Aannemer De Wase Aannemer De Wase Aannemer De Wase Aannemer

Lokale prijsuitreikingVlaamse Houtproef

Op donderdag 24 april 2014 namen 62 scholen, verspreidover heel Vlaanderen, met ca. 950 leerlingen deel aan deVlaamse Houtproef. Met 3 deelnemende scholen en 35 leer-lingen kunnen we voor deze 3e Wase editie weer van eensucces spreken.

Dankzij de medewerking van onze vrijwilligers uit hetbestuur van de lokale afdeling Schrijnwerkers, konden weop deze dag rekenen op 6 toezichthouders.

Na afloop van de proef werden alle stukken deskundig geju-reerd door de lokale afdeling Schrijnwerkers.

Op vrijdag 23 mei 2014 was het dan de regionale prijsuitrei-king. Alle deelnemende leerlingen en hun ouders werdenhiervoor uitgenodigd. We zijn verheugd te kunnen meedelendat alle deelnemers een prijs in ontvangst mochten nemen.Dankzij onze lokale sponsors, waaronder Siniscoop enSofibo, gingen de 11 laureaten naar huis met een mooieprijs.

Na de uitreiking werd aan alle aanwezigen een receptie aan-geboden. Er werd ook op Vlaams niveau gejureerd.

De deelnemers met de hoogste punten van alle deelnemendeVlaamse scholen werden uitgenodigd voor de prijsuitreikingvan 6 juni in de Casino te Sint-Niklaas.

Wij kijken nu reeds uit naar een volgende succesvolle editie.

Meer informatie over de Vlaamse Houtproef kan u terugvin-den op www.houtproef.be en www.facebook.com/houtproef

Nieuws van en voor onze lidbedrijven

WA-363 24/06/14 09:28 Pagina 13

Page 14: 92387 Merge 1-001 W… · bezuinigingen ingegeven politiek bij de VCB noopt de lokale Confederaties dan ook tot het zoeken van alternatieve oplossingen voor dit soort gespecialiseerde

14 De Wase Aannemer De Wase Aannemer De Wase Aannemer De Wase Aannemer

Sponsors evenementen Confederatie Bouw WaaslandDero Construct nvLokerenbaan 399240 ZeleTel. : 052/45.02.58Fax : 052/[email protected]

Herweyers nvZavelstraat 349190 StekeneTel. : 03/776.45.20Fax : 03/[email protected]

Elektro Kamiel Smet nvEekhoornstraat 39100 Sint-NiklaasTel. : 03/778.18.27Fax : 03/[email protected]

Federale VerzekeringStoofstraat 121000 BrusselTel. : 0800/14 200www.federale.be

Isla nvHoutemstraat 259860 OosterzeleTel.: 09/[email protected]

Ibeton bvbaIndustriezone TTS Zone DItaliëstraat 89140 TemseTel. : 03/711.25.44Fax : 03/711.25.45

Vermeulen nvHoogkamerstraat 3539140 TemseTel. : 03/771.49.37Fax : 03/[email protected]

FVB Oost-Vlaanderen Tramstraat 599052 Zwijnaardetel. : 09/338.55.10fax.: 09/[email protected]

MSB nv Gevel- en dakbekledingKarnemelkstraat 2-49060 ZelzateTel. : 09/345.66.55Fax : 09/[email protected]

Reyns AdvocatenGrote Baan 689120 BeverenTel. : 03/750.94.50Fax : 03/[email protected]

Isoall nvVijfstraten 919100 Sint-NiklaasTel. : 03/777.62.62Fax : 03/[email protected]

GuncoNoorderlaan 6082030 AntwerpenTel. : 03/544.14.00Fax : 03/[email protected]

Atab nvZwaluwbeek 79120 BeverenTel. : 03/250.14.70Fax : 03/[email protected]

Sodeco nvHof ter Weze 368800 RoeselareTel. : 051/26.40.90Fax : 051/[email protected]

Kwalibeton Den Hert 259250 WaasmunsterTel. : 052/46.02.61Fax : 052/46.16.15www.kwalibeton.be

François De Rycke betonBettestraat 59190 StekeneTel. : 03/790.16.30Fax : 03/790.16.39

D’Eer nvBaenslandstraat 169100 Sint-NiklaasTel. : 03/776.32.89Fax : 03/[email protected]

WA-363 24/06/14 09:28 Pagina 14

Page 15: 92387 Merge 1-001 W… · bezuinigingen ingegeven politiek bij de VCB noopt de lokale Confederaties dan ook tot het zoeken van alternatieve oplossingen voor dit soort gespecialiseerde

15De Wase Aannemer De Wase Aannemer De Wase Aannemer De Wase Aannemer

1. Regel en begrippen

De aanbestedende overheid verbetert de rekenfouten en de zuivermateriële fouten in de offertes. (art 96 § 1 KB 15-7-2011)

Art 96 § 1 KB Plaatsing stelt:

"De aanbestedende overheid verbetert de rekenfouten en de zuivermateriële fouten in de offertes, zonder dat zij voor niet-ontdekte foutenaansprakelijk is. Om deze fouten te verbeteren gaat de aanbestedendeoverheid de werkelijke bedoeling na van de inschrijver, door de offertete onderzoeken en te vergelijken met de andere offertes en met demarktprijzen en door desnoods § 4 toe te passen. Als er in dit laatstegeval geen toelichting gegeven is of de toelichting niet aanvaardbaar isvoor de aanbestedende overheid, verbetert ze de fouten naar eigenbevindingen. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kan de aanbestedendeoverheid hetzij beslissen dat de opgegeven eenheidsprijzen vantoepassing zijn, hetzij de offerte als onregelmatig weren."

Een rekenfout is een fout in de optelling of vermenigvuldiging,kortom een fout begaan in de wiskundige bewerking waardoor desom niet overeenstemt met de realiteit. De bewerkingen zijn cor-rect of fout en kunnen geen aanleiding geven tot interpretatie-moeilijkheden. Voorbeeld :

- Rekenfout : 1200 kg x 1,50 € = 18.000 € - Verbetering : 1200 kg x 1,50 € = 1.800 €.Een materiële fout daarentegen is een fout in de prijselementenzelf, met name de hoeveelheid of de eenheidsprijs, en kan bestaanuit verschrijvingen, onbestaande getallen, of onjuist neergeschre-ven prijselementen, kortom vergissingen waardoor het resultaatvan de bewerking niet klopt. Voorbeeld :

- Mat. fout : 1200 kg x 150 € = 1.800 €- Geen verbetering van een rekenfout (wordt niet 180.000 €). De

bedoeling is immers duidelijk. Uit vergelijking met de ramingen de prijzen van de andere inschrijvers blijkt dat 150 € fout isen moet zijn 1,5 €.

- Verbetering : 1200 kg x 1,50 € = 1.800 €. In een arrest van 16 februari 2006 wordt de notie “kennelijk”materiële fout gedefinieerd als “een fout waaromtrent nauwelijksdiscussie is”. Dit houdt in dat als een fout niet kennelijk is, hetbestuur niet mag overgaan tot de verbetering ervan en dus deofferte dient te verwerpen. (R v St 16 februari 2006, nr 155.097)

2. Geen aansprakelijkheid voor een 'niet-ontdekte' fout

De aanbestedende overheid verbetert enkel de rekenfouten en ken-nelijk materiële fouten die zij ontdekt, zonder dat zij voor de niet-ontdekte fouten aansprakelijk is. (art 96 § 1 KB 15-7-2011)

Dit is duidelijk. Al valt er te betreuren dat er andere regels geldenvoor de inschrijvers dan voor het bestuur. Zo geldt voor deinschrijver de regel dat hij de gevolgen draagt van de door hemniet ontdekte fouten en leemten in de opdrachtdocumenten, ter-wijl de gevolgen voor de door het bestuur niet ontdekte foutenniet door het bestuur gedragen worden. Dit komt mij oneven-wichtig voor.

3. Werkelijke bedoeling van de inschrijver

De vraag is of de verbetering moet geschieden in de hoeveelheid,de eenheidsprijs of de totaalsom. Dit moet worden onderzocht.

Om de fouten te verbeteren gaat de aanbestedende overheid dewerkelijke bedoeling na van de inschrijver. (art 96 § 1 KB 15-7-2011)

Deze verbeteringen laten toe om de gunning op een zo correctmogelijke basis te laten gebeuren, om de vergelijkbaarheid van deoffertes te bevorderen en zonder de gelijke behandeling van deinschrijvers in het gedrang te brengen.

Om de werkelijke bedoeling van de inschrijver te achterhalen,handelt het bestuur als volgt :

- stap 1 : door de offerte te onderzoeken en haar te vergelijkenmet de andere offertes en de marktprijzen (de notie dat dit "metalle middelen" moet gebeuren (zoals was bepaald in het KB van8-1-96), is daarbij verlaten).

- stap 2 : enkel als stap 1 niet tot een oplossing leidt, kan hetbestuur art 96 § 4 KB 15-7-2011 toepassen en de inschrijvervragen de draagwijdte van zijn offerte te verduidelijken of aan tevullen, of m.a.w. zijn werkelijke bedoeling te verduidelijken.

De verzoeken om verantwoording van abnormale prijzen bedoeldin art 99 KB 15-7-2011 kunnen hiervoor niet worden aangegre-pen, vermits in dat artikel staat vermeld dat art 96 KB 15-7-2011eerst moet worden toegepast.

Dit kan zowel bij aanbesteding als bij offerteaanvraag. Dit bestondal bij offerteaanvraag maar is nieuw bij aanbesteding.

De inschrijver mag zijn offerte enkel verduidelijken of aanvullen,maar niet wijzigen. Dit is letterlijk zo bepaald in art 96 § 1 KB 15-7-2011.

In het Verslag aan de Koning wordt gewaarschuwd voor misbrui-ken :

“Er dient in dat verband te worden herinnerd aan de regel dat dezemogelijkheid niet mag leiden tot misbruiken, noch tot gevolg maghebben dat de ingediende offertes worden gewijzigd. Bovendienmogen de contacten met de inschrijvers geen onderhandelingenmeebrengen, aangezien die in het kader van deze procedures ver-boden zijn.”

4. Initiatiefrecht van de inschrijver

In art 96 § 2 KB 15-7-2011 staat : "De aanbestedende overheidverbetert de offertes in functie van de door haar of een inschrijvervastgestelde rekenfouten en zuiver materiële fouten in deopdrachtdocumenten."

Uit dit art 96 § 2 KB 15-7-2011 vloeit dus voort dat de inschrijverook zelf het initiatief mag nemen om de aanbestedende overheid tewijzen op een rekenfout of kennelijk materiële fout in zijnofferte.

Dit was eerder reeds door het Hof van Cassatie bevestigd in hetarrest van 22 maart 2007. (Cass 22 maart 2007, nr 169.271,www.cass.be)

Materiële vergissingen in offertesVanuit juridische hoek

WA-363 24/06/14 09:28 Pagina 15

Page 16: 92387 Merge 1-001 W… · bezuinigingen ingegeven politiek bij de VCB noopt de lokale Confederaties dan ook tot het zoeken van alternatieve oplossingen voor dit soort gespecialiseerde

16 De Wase Aannemer De Wase Aannemer De Wase Aannemer De Wase Aannemer

5. Beslissingsrecht van de aanbestedende overheid

Als de werkelijke bedoeling van de inschrijver voor het bestuurduidelijk is, dan is het bestuur verplicht om de fout recht zetten.

Dit werd trouwens ook reeds bevestigd door het Hof van Cassatiein het arrest van 30 maart 2006 (Cass. 30 maart 2006, nr C05.0346.N, www.cass.be):

- Inschrijving : eenheidsprijs (EP) 119 - Bestuur vindt dat een abnormaal lage prijs en vraagt

prijsverantwoording- Aannemer antwoordt dat hij een materiële vergissing heeft

gemaakt en dat de EP 1.190 moest zijn- Bestuur weigerde rekening te houden met die rechtzetting en

heeft de aannemer geweerd- Uitspraak :

De aannemer werd op onregelmatige wijze geweerd. Hij krijgt schadevergoeding.Motivering : “Het is duidelijk dat de aannemer een verkeerdeeenheidsprijs heeft ingegeven en dat de architect, na rechtvaardigingvan deze eenheidsprijs te hebben gevraagd, aan de hand van devergelijking met de overige offertes en met zijn raming, dewerkelijke bedoeling van de inschrijver heeft kunnen nagaan.”

Als de inschrijver – spijts de vraag daartoe – geen toelichting vers-trekt of een toelichting geeft die voor het bestuur aanvaardbaar is,dan kan het bestuur :

- ofwel de fouten naar eigen bevindingen verbeteren- ofwel, indien dit niet mogelijk is :

- beslissen dat de opgegeven prijzen van toepassing zijn In het Verslag aan de Koning staat daarover :

“Zo zou de aanbestedende overheid een offerte kunnenaanvaarden niettegenstaande het feit dat de verbetering vanmateriële of rekenfouten daarin niet mogelijk is doordat detoelichting van de inschrijver niet aanvaardbaar is of er geentoelichting is gegeven, wanneer

- de fout de prijs van een te verwaarlozen post betreft,

- die hoe dan ook geen impact heeft op de rangschikking en/of devergelijkbaarheid van de offertes,

- en waarvan het ongemoeid laten de gelijkheid van deinschrijvers niet in het gedrang brengt.”

- of de offerte als onregelmatig afwijzen. In die zin werd geoordeeld door de Bouwkamer van deRechtbank van Eerste Aanleg te Gent bij vonnis van 16 januari2008 (Rb 1e Aanleg Gent, 15e kamer, 16 januari 2008,onuitgegeven : de inhoud van dit vonnis wordt in de tekstweergegeven met fictieve bedragen): - Inschrijving: - Hoeveelheid : 100 - Eenheidsprijs (EP) : 500- Totaalprijs (TP) : 50.000- Bestuur vindt dat een abnormaal hoge prijs en vraagt

prijsverantwoording- Aannemer antwoordt dat hij een materiële vergissing heeft

gemaakt: nl. TP ingevuld bij EP; EP moet 5 zijn.- Bestuur houdt rekening met die rechtzetting en brengt de

TP op 500. Die aannemer is de laagste. Hij krijgt het werktoegewezen.

- De aannemer die vóór deze verbetering de laagste was, endoor die bewerking niet meer de laagste is, eistschadevergoeding.

- Uitspraak : Schadevergoeding wordt toegekend. Motivering : “Rekenfouten of materiële fouten betreffen kopieerfouten,vermenigvuldigings-fouten, optelfouten in een opdracht tegeneenheidsprijzen. Aldus kan bij een deling van het eindproductde eenheidsprijs worden teruggebracht. In casu is er evenwel eencorrecte vermenigvuldiging gebeurd en was het de aanbestedendeoverheid niet toegelaten de eenheidsprijs in een volledig andergetal te wijzigen wegens een materiële fout.”

Het bestuur zal haar keuze geval per geval motiveren, infunctie van de eigenheden van elk dossier.

WA-363 24/06/14 09:28 Pagina 16

Page 17: 92387 Merge 1-001 W… · bezuinigingen ingegeven politiek bij de VCB noopt de lokale Confederaties dan ook tot het zoeken van alternatieve oplossingen voor dit soort gespecialiseerde

17De Wase Aannemer De Wase Aannemer De Wase Aannemer De Wase Aannemer

Op zaterdag 7 juni organiseerde onze Juniorskamer haar in eencompleet nieuw jasje gestoken jaarfeest. Voor het eerst onder detitel “Nacht van de Wase aannemer”, niet langer als eenuitgebreid banket maar onder de vorm van een informelewalking dinner én op een nieuwe locatie : in de historische Sint-Niklase cultuurtempel De Casino. In haar welkomstspeech hadvoorzitter Els Smet het onder meer over de hogejeugdwerkloosheid, de onderwaardering van het technischonderwijs, de veel te hoge loonlasten en de oneerlijkeconcurrentie vanuit Oost-Europa.

Na een uitgebreide receptie, bij een Braziliaans temperatuur-tje, in het prachtig groene Casinopark, trokken de 135 deel-nemers naar de eerste verdieping. Daar werden ze

verwelkomd door Els Smet,die als jongerenpreses vooralinzoomde op de belangrijkerol voor de jeugd binnen onzehuidige en toekomstige maat-schappij.

“Wie Juniorskamer zegt,denkt aan de jeugd”, opendede gastvrouw. “Aan degenendie dienen te zorgen voor detoekomstige pensioenen, de

toenemende gezondheidszorg, nog beter en gespecialiseerdonderwijs in up-to-date gebouwen, voor de toenemendeenergievraag en de nodige economische groei. En dit alles opeen zo ecologisch mogelijk verantwoorde manier, zonder denatuurlijke rijkdommen uit te putten. Tijdens de recenteverkiezingsstrijd misbruikten verschillende politieke partijendeze elementen zonder het totale plaatje in overweging tenemen : je kan pas uitgeven als je eerst de middelen hebt omdat te doen. De economie moet in evenwicht zijn en boven-dien moeten de schulden uit het verleden worden wegge-werkt!”

Hotel Mama

“Maar hoe ziet de jeugd van tegenwoordig de uitvoering vandeze mission impossible?”, vroeg de JKB-voorzitster zich af.“Hoe is het momenteel met onze jongeren gesteld? Zijn zijin staat om te zorgen voor die steeds hogere verwachtingspa-tronen? Wat tot nadenken stemt, zijn de hoge werkloos-heidscijfers. Zo hoorden we in de meimaand de ene politicusplechtig verklaren dat iedere werkloze wel degelijk intensiefwerk zoekt, terwijl de andere verkondigde dat alle werklozenprofiteurs zijn en dat hun uitkeringen dringend beperktmoeten worden in de tijd. De waarheid zal wel ergens in hetmidden liggen. Met 20 % jeugdwerkloosheid ligt Belgiëonder het Europees gemiddelde. Maar laten we eerlijk zijn :1/5 van onze jongeren aan den dop is veel te veel!”

Smet had het vervolgens over een merkwaardige trend.

“Nieuw is het fenomeen van de -25 jarigen die niet studerenen niet werken maar ook geen werk zoeken… Zij vertoevenveilig onder vaders vleugels in Hotel Mama. Zijn we daardan niet met z’n allen verantwoordelijk voor? Dienen weonze kleine kinderen, die graag mama helpen afdrogen enpapa helpen met het werken in de tuin al niet op erg jongeleeftijd te stimuleren tot handenarbeid? Opdat wanneer laterzou blijken dat het studeren niet van een leien dakje loopt, ze

Els Smet :”Nieuwe regering moet de kloof dichten tussen onderwijs en bedrijfsleven”

35ste jaarfeest Juniorskamer Bouw Waasland

WA-363 24/06/14 09:28 Pagina 17

Page 18: 92387 Merge 1-001 W… · bezuinigingen ingegeven politiek bij de VCB noopt de lokale Confederaties dan ook tot het zoeken van alternatieve oplossingen voor dit soort gespecialiseerde

18 De Wase Aannemer De Wase Aannemer De Wase Aannemer De Wase Aannemer

trots kunnen zijn op het resultaat van hun manueel werk, ophun “stielkennis”? Door de jarenlange onderwaardering vanhet technisch en beroepsonderwijs gaat een pak talent verlo-ren. Er is een algemene mentaliteitswijziging nodig, die vooronze vergrijzende maatschappij wel eens de redder in noodzou kunnen zijn. Als bedrijfsleiders kunnen en moeten wedaar dringend ons steentje toe bijdragen.”

Kloof dichten

De gedelegeerd bestuurder van de nv Elektro Kamiel Smethamerde erop dat ook onze zonet verkozen politici in ditdossier een belangrijke verantwoordelijkheid torsen.

“Er dient fors ingezet op een betere aansluiting tussen hetonderwijs en de arbeidsmarkt”, benadrukte Smet. “We moe-ten durven kiezen voor meer stages in de bedrijven. Op diemanier zullen schoolverlaters ook sneller productief worden.Denken we maar aan het werkplekleren zoals dat inDuitsland of Zwitserland al jaren een traditie is. Daar stro-men jongeren als het ware op een natuurlijke wijze door van-uit het technisch onderwijs naar de bedrijven. In België is erechter nog steeds een veel te grote “gap”.

“En daar zit uiteraard ook de hoge loonlast voor iets tussen.Aan de ene kant moet je een schoolverlater al meteen een fiksloon betalen, terwijl je nog maanden tijd en energie moetinvesteren in zijn opleiding en hij pas na pakweg een jaarrendement begint te halen. De Confederatie pleit er dan ookvoor dat de nieuwe regering dit probleem bovenaan op deagenda zou plaatsen. De jeugd vertegenwoordigt de toe-komst van onze bedrijven en onze economie. Maar ook opkorte termijn valt er een aantal katten te geselen. Denken wemaar aan de moordende en oneerlijke concurrentie vanvooral Oost-Europese bedrijven en aan de administratieverompslomp en praktische problemen die de op 1 april inge-voerde aanwezigheidsregistratie teweegbrengt.”

Bouwplannen

Els Smet had het tot slot nog even over de nieuwe locatie vanhet JKB-feest.

“Het was daarnet zalig genieten in dit fraaie Casinopark metovale waterpartij, fontein en historische kiosk, dat grenst aande parking van onze thuisbasis in de Kleine Laan. En in detoekomst worden we nog nauwere buren. Want zoals uongetwijfeld al in de kranten hebt gelezen, verwierven onzeConfederatie Bouw Waasland en haar sociaal secretariaatSofibo het oude café Terminus op de hoek van hetStationsplein en de eerste drie leegstaande winkelpanden inde Stationsstraat. Bedoeling is om er tegen eind 2016 eenfonkelnieuw en functioneel kantoorgebouw op te richten,

dat eveneens voor een groot stuk zal uitkijken op deze histo-rische tuin van De Casino”, besloot de voorzitter van onzeJuniorskamer.

Receptie en walking dinner werden opgeluisterd door de vro-lijke deuntjes van Dixieland Band Musicdream. Later op deavond zorgde de huisdeejay van De Casino ervoor dat dedanslustigen nog eens lekker uit de bol konden gaan.

WA-363 24/06/14 09:28 Pagina 18

Page 19: 92387 Merge 1-001 W… · bezuinigingen ingegeven politiek bij de VCB noopt de lokale Confederaties dan ook tot het zoeken van alternatieve oplossingen voor dit soort gespecialiseerde

19De Wase Aannemer De Wase Aannemer De Wase Aannemer De Wase Aannemer

Hierbij wensen wij u te informeren over de nieuwe richtlijnenvan de RSZ betreffende de CO2-bijdrage voor bedrijfsvoertui-gen.

De RSZ heeft zijn richtlijnen voor de CO2-bijdrage vanvoertuigen die ter beschikking staan van werknemers bijge-stuurd.

Tot op heden was de CO2-bijdrage aan de orde voor elkvoertuig dat door de werkgever aan de werknemer terbeschikking werd gesteld en dat niet louter voor beroeps-doeleinden werd gebruikt.

Ook als er enkel woon-werkverkeer met een door de werk-gever ter beschikking gesteld voertuig aan de orde was,diende de CO2-bijdrage betaald te worden door de werkge-ver.

De RSZ heeft nu een onderscheid ingevoerd tussen gewonevoertuigen en “utilitaire” voertuigen. Utilitaire voertuigenzijn voertuigen die door de fiscus als lichte vracht wordengekwalificeerd. Deze voertuigen worden fiscaal belast op dewerkelijke waarde van het voordeel en niet op basis van eenCO2-percentage toegepast op 6/7 van de cataloguswaarde.

Gewone voertuigen zijn al de andere voertuigen die behorentot de klasse M1 en N1 (personenauto, auto voor dubbelgebruik, minibus, monovolume/luxueus terreinvoertuig).

Een voertuig met een passagiersruimte die kan omge-vormd worden tot laadruimte is een gewoon voertuig(auto voor dubbel gebruik), een voertuig met een laad-ruimte zonder ruiten achterin waarin wettelijk geen pas-sagiers mogen vervoerd worden is een utilitair voertuig.

De versoepeling bestaat erin dat vanaf het tweede kwartaal2014 geen CO2-bijdrage meer dient betaald te worden doorde werkgever indien de verplaatsingen voor woon-werkver-keer en omgekeerd gebeuren met een utilitair voertuig.

Als er met dergelijke voertuigen pure privéverplaatsingengebeuren zoals in het weekend, tijdens de vakantie of ’s avonds, dan is er nog steeds een CO2-bijdrage aan deorde. Een zeer occasioneel gebruik, zoals een eventuelebruikleen door de werknemer voor verhuis tijdens eenweekend, geeft ook geen aanleiding tot de aanrekening vande bijdrage.

Vernieuwend is ook dat de bewijslast niet langer bij dewerkgever ligt. Inspectiediensten kunnen uiteraard welprivégebruik vaststellen.

Voor verplaatsingen met een gewoon voertuig is vanaf hettweede kwartaal slechts een solidariteitsbijdrage verschul-digd voor woon-werkverkeer als er verplaatsingen zijn naareen vaste plaats van tewerkstelling. Een vaste plaats vantewerkstelling is een plaats waar de werknemer effectiefprestaties van enige omvang levert (het eigen bedrijf, eenwerf, een klant, …) en waar de werknemer minstens 40dagen tijdens het jaar naartoe rijdt. Het maakt voor de ver-plaatsing gedurende 40 dagen niet uit of die dagen elkaaropvolgen of niet. Van zodra de 40 dagen bereikt zijn op éénplaats is de CO2-bijdrage verschuldigd voor het hele jaar(tenzij het voertuig ter beschikking werd gesteld in de loopvan het jaar, dan is het uiteraard beperkt tot die periode).

Wij willen nog eventjes benadrukken dat de bovenvermeldeversoepelde regels enkel van toepassing zijn voor de RSZ.Voor het belastbaar voordeel is er geen sprake van versoepe-ling en blijven de oude regels nog steeds aan de orde.

Voor verdere informatie omtrent dit onderwerp kan u uiter-aard steeds contact opnemen met het juridisch departementbinnen Sofibo of op ons algemeen nummer 03/760.15.80.

Versoepeling CO2-bijdrageVanuit sociale hoek

v.z.w.

Kleine Laan 29, 9100 Sint-Niklaastel: 03 760 15 80 • fax: 03 760 15 85

[email protected] • www.sofibo.be

Erkend sociaal secretariaat nr 870

WA-363 24/06/14 09:28 Pagina 19

Page 20: 92387 Merge 1-001 W… · bezuinigingen ingegeven politiek bij de VCB noopt de lokale Confederaties dan ook tot het zoeken van alternatieve oplossingen voor dit soort gespecialiseerde

20 De Wase Aannemer De Wase Aannemer De Wase Aannemer De Wase Aannemer

In primeur gebruik van nieuwe Eurowall®21spouwisolatie bij bouwwerken

Wevelgem, 3 juni 2014 – In aanwezigheid van prominentenzoals gouverneur van West-Vlaanderen Carl Decaluwé en bur-gemeester van Wevelgem Jan Seynhaeve presenteerden RecticelInsulation, bouwonderneming Damman, huisvestingsmaat-schappij De Vlashaard en andere betrokken partners een nieuw,groots woonproject in Wevelgem aan pers en publiek. Aan deEzelstraat in Wevelgem zullen tegen maart 2015 20 nieuw-bouwwoningen en 8 afzonderlijke autobergplaatsen opgetrokkenworden. Dankzij het inzetten van de nieuwe Eurowall® 21spouwisolatieplaten van Recticel Insulation bij het bouwen vandeze woningen, wordt dit in de eerste plaats een duurzaam pro-ject, dat het wooncomfort van de toekomstige bewoners aanzien-lijk verhoogt.

Met het oog op de toekomst is de keuze voor kwalitatieve enbestendige isolatie bij dergelijke nieuwe bouwprojecten essen-tieel. De strengere voorschriften en toenemende ener-gieprijzen maken van milieubewust en energiebesparend bou-wen meer dan ooit een prioriteit. De keuze voor het gebruikvan de Eurowall® 21 isolatieplaten, die recent gelanceerdwerden op Batibouw, bij het bouwen van deze 20 nieuwewoningen is dan ook een bewuste keuze voor duurzaamheid.Architect Mieke Cosaert: “Bij dit project is dankzij denieuwe Eurowall® 21 isolatie voldaan aan de ondertussen

strengere isolatie-eisen, zonder dat de initiële bouwplannenuit 2010 nog moesten aangepast worden. Zo kon deze inno-vatie hier meteen ingezet worden zonder veel extra inspan-ningen. Dankzij de keuze voor dit type isolatiemateriaal incombinatie met het luchtdicht bouwen van de woningen,werd aan de strenge eisen inzake netto-energiebehoefte voorruimteverwarming voldaan.”

De bijzonder hoge en verbeterde isolatiewaarde vanEurowall® 21 (λd = 0,021 W/mK), een unicum op de marktvoor harde PIR isolatieplaten, stelt namelijk in staat om dun-ner en beter te gaan isoleren. Voor een gelijkwaardig isolatie-peil is er 10 % minder isolatie nodig. Hiermee wordt nietalleen aan woonruimte gewonnen, maar bovendien levert ditook een significant voordeel op de energiefactuur op.Toekomstige bewoners zullen finaal een comfortabele, duur-zame en rendabele woning betrekken.

Innovaties helpen huisvestingsmaatschappijenom te voldoen aan nieuwe energie-eisen

WA-363 24/06/14 09:28 Pagina 20

Page 21: 92387 Merge 1-001 W… · bezuinigingen ingegeven politiek bij de VCB noopt de lokale Confederaties dan ook tot het zoeken van alternatieve oplossingen voor dit soort gespecialiseerde

21De Wase Aannemer De Wase Aannemer De Wase Aannemer De Wase Aannemer

WA-363 24/06/14 09:28 Pagina 21

Page 22: 92387 Merge 1-001 W… · bezuinigingen ingegeven politiek bij de VCB noopt de lokale Confederaties dan ook tot het zoeken van alternatieve oplossingen voor dit soort gespecialiseerde

22 De Wase Aannemer De Wase Aannemer De Wase Aannemer De Wase Aannemer

WA-363 24/06/14 09:28 Pagina 22

Page 23: 92387 Merge 1-001 W… · bezuinigingen ingegeven politiek bij de VCB noopt de lokale Confederaties dan ook tot het zoeken van alternatieve oplossingen voor dit soort gespecialiseerde

23De Wase Aannemer De Wase Aannemer De Wase Aannemer De Wase Aannemer

WA-363 24/06/14 09:28 Pagina 23

Page 24: 92387 Merge 1-001 W… · bezuinigingen ingegeven politiek bij de VCB noopt de lokale Confederaties dan ook tot het zoeken van alternatieve oplossingen voor dit soort gespecialiseerde

24 De Wase Aannemer De Wase Aannemer De Wase Aannemer De Wase Aannemer

WA-363 24/06/14 09:28 Pagina 24

Page 25: 92387 Merge 1-001 W… · bezuinigingen ingegeven politiek bij de VCB noopt de lokale Confederaties dan ook tot het zoeken van alternatieve oplossingen voor dit soort gespecialiseerde

25De Wase Aannemer De Wase Aannemer De Wase Aannemer De Wase Aannemer

Constructie-eisen

Bouwplaatsmachines die voor de eerste keer in Europa opde markt worden gebracht, dienen aan de toepasselijkeEuropese wetgeving en alle relevante veiligheids-enmilieueisen te voldoen. Voldoen de machines niet aandeze eisen, dan mogen ze niet binnen de EU op de marktworden gebracht. We stellen vast dat de import, de ver-koop en het gebruik van machines die niet aan de EU-voorschriften voldoen, nog altijd een groot probleemvormen voor de Europese fabrikanten van bouwplaatsma-chines en leiden tot oneerlijke concurrentie, ook voor aan-nemers die enkel en alleen bouwplaatsmachines gebruikendie voldoen aan de EU-voorschriften.

Bovendien gebeurt het vaak dat aannemers te goedertrouw een bouwplaatsmachine tweedehands kopen dieeigenlijk niet voor de Europese markt gebouwd werd. Hetis bijzonder pijnlijk om, na verloop van tijd, vast te stellendat men tienduizenden euro heeft uitgegeven voor eenmachine die men op onze bouwplaatsen niet mag gebrui-ken. In het circuit van tweedehandsmachines gebeurt hetnog vaak dat machines die door fabrikanten geproduceerdwerden voor andere markten dan de Europese, toch op deEuropese markt terechtkomen. Enkele controles kunnendit voorkomen. Vooreerst dient elke bouwplaatsmachinedie na 1 januari 1995 op de markt werd gebracht, voor-zien te zijn van een CE-etiket. Om de waarde van dit CE-merkteken te checken, kan u vragen naar het certificaatvan overeenstemming. Verder kunnen enkele eenvoudigevisuele controles ook helpen. Zo moet op de machine hetakoestisch vermogen (Law) worden aangeduid. Ook eenniet reglementair kenplaatje dat op de machine aanwezigis, kan een aanwijzing zijn dat het gaat om een machinedie niet bedoeld is voor de Europese markt.

Achteruitrijsignaal verplicht?

Een werknemer die zich te voet in de buurt van eenbouwplaatsmachine begeeft, is kwetsbaar, des te meerwanneer deze machine achteruit rijdt. Een gebrek aanzichtbaarheid, onverhoedse bewegingen of snelheid kun-nen zware gevolgen hebben voor werknemers, zoals ver-brijzeling, stoten en vallen. Eén van de mogelijkheden omdergelijke ongevallen te vermijden is het voorzien van eenachteruitrijsignaal op de machine. Het gebruik van eendergelijk signaal op bouwplaatsmachines is echter nietaltijd even populair, bijvoorbeeld bij omwonenden dieklagen over het hinderlijke geluid van een dergelijk signaalof bij het gebruik van meerdere bouwplaatsmachines opeen werf kan het waarschuwend effect van een dergelijksignaal worden teniet gedaan doordat men zich niet steedsrealiseert dat de machine dicht bij jou achteruit gaat rij-den.

Wat zegt de Belgische regelgeving nu over het gebruik van eenachteruitrijsignaal op bouwplaatsmachines?

Het koninklijk besluit (KB) van 4 mei 1999 betreffendehet gebruik van mobiele arbeidsmiddelen bepaalt in arti-kel 14, punt 3 dat “er organisatorische maatregelen

De mythen rond bouwplaatsmachinesVeiligheid

WA-363 24/06/14 09:28 Pagina 25

Page 26: 92387 Merge 1-001 W… · bezuinigingen ingegeven politiek bij de VCB noopt de lokale Confederaties dan ook tot het zoeken van alternatieve oplossingen voor dit soort gespecialiseerde

26 De Wase Aannemer De Wase Aannemer De Wase Aannemer De Wase Aannemer

moeten worden genomen om te vermijden dat zich werk-nemers te voet bevinden in de werkzone van arbeidsmid-delen met eigen aandrijving. Indien de aanwezigheid vanblootgestelde werknemers te voet voor de goede uitvoe-ring van de werkzaamheden vereist is, moeten passendemaatregelen worden genomen om te voorkomen dat dezedoor de arbeidsmiddelen worden verwond." Bijlage 1,3.1. van het KB van 12 augustus 1993 betreffende hetgebruik van arbeidsmiddelen bepaalt dat "de bedienaarvanaf de hoofdbedieningspost zo nodig moet kunnenvaststellen of zich personen in de gevaarlijke zones bevin-den. Indien dit onmogelijk is, moet elke inschakelingautomatisch worden voorafgegaan door een veilig systeemzoals een waarschuwend geluids- of lichtsignaal." Bijlage1, 3.15 van hetzelfde KB bepaalt dat "arbeidsmiddelenmoeten voorzien zijn van de waarschuwingen en signali-saties die noodzakelijk zijn voor de veiligheid van dewerknemers."

De 'machinerichtlijn' eist niet dat de toestellen uitgerustzijn met een achteruitrijsignaal. In dat geval moeten erwel organisatorische preventiemaatregelen genomen wor-den.

Deze preventiemaatregelen kunnen onder andere de vol-gende zijn :

- De werkzones afbakenen om te vermijden dat er werk-nemers aanwezig zijn in deze gevaarlijke zones waar debouwplaatsmachines circuleren; het toegangsverbod totdeze zones respecteren;

- Het zicht van de bestuurder van de machine verbete-ren door middel van spiegels, camera's en zonnescher-men. Als er 's nachts gewerkt wordt, moet een verlich-tingssysteem voor de werk- en verkeerszones voorzienworden en moet het toestel uitgerust zijn met koplam-

pen. Te veel stof vermijden, zodat de bestuurder en dewerknemers die te voet zijn, niet gehinderd worden inhun zicht;

- Onverhoedse bewegingen vermijden;

- De snelheid van de toestellen beperken;

- Geluidssignalen of knipperlichten gebruiken bij hetachteruitrijden; opgelet wanneer er veel geluidshinderis door de verschillende activiteiten op de werf, waar-door het risico bestaat dat de geluidssignalen niet opge-merkt worden;

- Een contactgevoelig personendetectiesysteem plaatsenen gebruiken: contactgevoelige schokdempers, bescher-mende korf;

- Systeem voor de automatische stopzetting van het toe-stel bij contact;

- Controleren of de detectie- en signaalsystemen in goedestaat zijn;

- Dragen van signalisatiekledij;

- Geschikt systeem voor de communicatie tussen debestuurder en de werknemer die te voet is;

- Opleiding en informatie van de werknemers: gebarenvoor de geleiding van de toestellen;

Zowel voor de bestuurders van de toestellen als voor dewerknemers die zich te voet in de buurt van een bouw-plaatsmachine begeven, zijn organisatie en waakzaam-heid dus de sleutelwoorden om de veiligheid van allewerknemers optimaal te waarborgen.

Voor verdere inlichtingen kan u steeds contact opnemenmet het NAVB te Brussel: 02/55.20.500 (telefoon),02/55.20.505 (fax) of navb@[email protected].

Ook kunt u steeds contact opnemen met de adviseur vanuw sector, die u graag alle nodige informatie of adviezenzal verschaffen: Danny Van Overmeire (0479/98.52.62).

WA-363 24/06/14 09:28 Pagina 26

Page 27: 92387 Merge 1-001 W… · bezuinigingen ingegeven politiek bij de VCB noopt de lokale Confederaties dan ook tot het zoeken van alternatieve oplossingen voor dit soort gespecialiseerde

27De Wase Aannemer De Wase Aannemer De Wase Aannemer De Wase Aannemer

De jaarvergadering van onze Confederatie Bouw Waasland,gekoppeld aan de voorstelling van het VCB-jaarrapport en metOpen VLD-voorzitter Gwendoline Rutten als centrale gast, wasvoor het Sint-Niklase stadsbestuur ook dit jaar het ideale forumom zijn prijzen voor renovatie en duurzaam bouwen uit tereiken.

Tijdens 2013 stuurden 14 bouwheren hun project in, waar-van er de helft de preselectie overleefden. Aan deze 7 wonin-gen bracht de jury een plaatsbezoek en kwam tot deunanieme conclusie dat 2 projecten er toch wel bovenuit sta-ken.

In de categorie renovatie ging de prijs naar het gerenoveerdeburgershuis van Alexander Vermeersch en Sara D’Hondt,gelegen aan de Walburgstraat 8. De jury vindt het een kwali-teitsvolle renovatie met een hoogstaande integratie van ouden nieuw.

“Het project onderscheidt zich door zijn sterke detaillering,ruimtelijkheid en inbreng van daglicht”, stak Schepen vanRuimtelijke Ordening Christel Geerts de loftrompet. “Doorde specifieke inplanting van de achterbouw wordt de knik inhet perceel goed opgevangen en wordt een patio gecreëerddie zorgt voor licht, lucht en buitenruimte. De inbreng vaneen binnenkoer in een stedelijke context betekent onmisken-baar een meerwaarde voor een stadswoning. De integratievan binnen en buiten is hierbij zeer geslaagd.

Door de pivoterende ramen en de doorlopende vloer alsovergang, vergroot in de zomer de leefruimte aanzienlijk.Waarbij binnen buiten wordt en omgekeerd. De doorgedre-ven vormgeving en doordachte keuze van de materialen,getuigen van architecturale finesse.”

Daarmee werden meteen ook de architecten Koen Pauwelsen Wim Van der Vurst in de hulde betrokken.

Vervangingsnieuwbouw

In de categorie “duurzaam bouwen” werd het project vanEveline Bontemps bekroond, gelegen in de Kazernestraat 44.Het gaat om een houtskeletbouw ontworpen door het archi-tectenduo Robbe Van Caimere en Nikolaas Martens, ter ver-vanging van een oude smalle rijwoning.

Schepen Geerts citeerde uit het juryrapport :“Het geheleproject is opgevat vanuit integrale duurzaamheid: van dekeuze van de ligging, over het ontwerp, de oriëntatie en decompactheid van de constructie, het materiaalgebruik (o.m.houtwolisolatie, FSC-gelabeld hout, bamboeparket, gipspla-ten, natuurverven), tot de aangewende duurzame technologie(met onder meer driedubbele beglazing, warmtepomp, PV-panelen en balansventilatie D). De inspanning van de meer-investering laat zich intussen voelen in een lageenergiefactuur van slechts 20 euro na bijna een jaar wonen!”

Sint-Niklaas reikt prijzen uit voorrenovatie en duurzaam bouwen

WA-363 24/06/14 09:28 Pagina 27

Page 28: 92387 Merge 1-001 W… · bezuinigingen ingegeven politiek bij de VCB noopt de lokale Confederaties dan ook tot het zoeken van alternatieve oplossingen voor dit soort gespecialiseerde

28 De Wase Aannemer De Wase Aannemer De Wase Aannemer De Wase Aannemer

“De jury vindt het getuigen van durf om een duurzamewoning op te richten op een perceel van slechts 3,80 mbreed. De nul-energiewoning staat los van de oude schei-dingsmuren en niettegenstaande de beperkte oppervlakte

omvat ze twee volwaardigebouwlagen en een dakverdie-ping waarbij de compositievan ruimtebeleving, zicht enlichtinval goed doordacht is.De opeenvolging van ruimteszit hierbij praktisch in elkaar:de inkom met fietsenbergingvooraan, centrale trap en leef-vertrekken achteraan, deslaapkamer en badkamer opverdieping met zolderverdie-ping als doorgroeiruimte. Hetgroendak op de eerste verdie-ping, in combinatie met deaanpalende tuin en het stads-

zicht zorgen voor een groene kwaliteitsvolle leefomgeving.Het project is dan ook een voorbeeld voor toekomstige reali-saties”, besloot Geerts.

Beide winnaars kregen een cheque overhandigd van 2.000euro. Tijdens het weekend van 24 en 25 mei stelden ze hunbekroonde woning open voor het publiek.

Verlegt u graag uw grenzen?Elke onderneming wordt geconfronteerd met dezelfde realiteit: groeien en beter presteren als ze haar potentieel optimaal wil waarmaken. EY kan u helpen dit doel te bereiken

accountancy, transacties en adviesverlening. Samen met u slagen we er zeker in uw grenzen te verleggen.

ey.com/be

EY - Bellestraat 30 - 9100 Sint-NiklaasTel: 03 780 48 00

WA-363 24/06/14 09:28 Pagina 28

Page 29: 92387 Merge 1-001 W… · bezuinigingen ingegeven politiek bij de VCB noopt de lokale Confederaties dan ook tot het zoeken van alternatieve oplossingen voor dit soort gespecialiseerde

29De Wase Aannemer De Wase Aannemer De Wase Aannemer De Wase Aannemer

Nieuwe voorzitter Confederatie Bouw

De Confederatie Bouw heeft sinds 26 maart 2014 een nieuwe voorzitter. Het is mevrouw Colette Golinvaux, gedelegeerdbestuurder van de firma Golinvaux Robert bvba uit Bertrix. Mevrouw Golinvaux volgt Dhr. Johan Willemen op die deConfederatie Bouw de voorbije 3 jaar heeft geleid.

Nieuws van en voor onze lidbedrijven

Waasland goed vertegen-woordigd in bestuurscomitéConfederatie Bouw

Sinds maart 2014 maakt RudyBuysse deel uit van hetbestuurscomité van de nationaleConfederatie Bouw. Hetbestuurscomité is het hoogsteorgaan binnen de nationaleConfederatie Bouw. RudyBuysse is gewezen voorzitter vanSofibo en van ConfederatieBouw Waasland. Wij wensen

Rudy veel succes toe in de uitoefening van dit belangrijkmandaat. Als patronaal onderhandelaar in het paritair comitévoor de bouwsector is Dirk Cordeel ook reeds jaren lid vandit bestuurscomité. Met 2 op 20 leden is onze WaseConfederatie hier dan ook goed vertegenwoordigd.

In memoriam

- Op 3 juni is te Melsele, in huiselijke kring en op 78-jarigeleeftijd, de heer Marcel Relaes overleden, echtgenoot vanmevrouw Simone Heyndrickx. Hij was de oprichter engewezen zaakvoerder van de bvba Structa-Plan uitKruibeke, bedrijf dat momenteel geleid wordt door zijnzoon Hendrik. Vader Relaes was ook jarenlang bestuurslidvan voetbalclub KSK Beveren en een gewaardeerdreisleider.

- Op 11 juni is te Lokeren, op 82-jarige leeftijd, de heerAugust Smekens overleden. Hij was de weduwnaar vanmevrouw Hilda Maes, levensgezel van mevrouw GeorgetteDe Keirsmaeker en vader van de heer Robby Smekens,zaakvoerder van de gelijknamige schrijnwerkerij uit Sint-Niklaas en al jarenlang bestuurslid van onze AfdelingSchrijnwerkers.

We bieden de twee getroffen families onze oprechte eninnige deelneming aan.

WA-363 24/06/14 09:29 Pagina 29

Page 30: 92387 Merge 1-001 W… · bezuinigingen ingegeven politiek bij de VCB noopt de lokale Confederaties dan ook tot het zoeken van alternatieve oplossingen voor dit soort gespecialiseerde

30 De Wase Aannemer De Wase Aannemer De Wase Aannemer De Wase Aannemer

Uw arbeidsongevallenverzekering bij Federale Verzekering, gemakkelijker gedaan dan gelegdOnze arbeidsongevallenverzekering maakt het u gemakkelijk. Wij verzekeren u:

preventieadvies;

ISO 9001 - certificaat;

Mijn FEDERALE Verzekering online

uw ongevalaangiftes te doen en uw dossier verder op te volgen;

gespecialiseerde begeleiding van zwaargewonden.

Bovendien deelt Federale Verzekering al meer dan 100 jaar haar winst met haar klanten.Laureaat

Verzekeringstrofee

De verzekeraar die zijn winst met u deeltwww.federale.be

Overstappen naar Federale Verzekering?

de adviseur uit uw streek via:

9100 SINT-NIKLAAS

Van 9 tot 13u & van 14 tot 17u30 ook open op zaterdagvoormiddag

(maandagvoormiddag gesloten)

WA-363 24/06/14 09:29 Pagina 30

Page 31: 92387 Merge 1-001 W… · bezuinigingen ingegeven politiek bij de VCB noopt de lokale Confederaties dan ook tot het zoeken van alternatieve oplossingen voor dit soort gespecialiseerde

31De Wase Aannemer De Wase Aannemer De Wase Aannemer De Wase Aannemer

Brussel, mei 2014 - Het aantal ongevallen op weg van ennaar het werk is in het eerste kwartaal van 2014 met 27,5%gedaald ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Datblijkt uit cijfers van Federale Verzekering, die voor de eerste3 maanden van dit jaar 132 van dergelijke ongevallen regis-treerde. Volgens de maatschappij zit het aantal ongevallen opweg van en naar het werk daarmee op het laagste peil in 4jaar. De oorzaak van deze daling kan gezocht worden in dezachte winter. Federale Verzekering, als arbeidsongevallen-verzekeraar vooral actief in de bouwsector, werd tijdens de10de editie van de DECAVI-trofee bekroond met deVerzekeringstrofee voor haar verzekering Arbeidsongevallen.De maatschappij ziet daarin vooral een beloning voor dekwaliteitsvolle dienstverlening en het waardevolle aanbodvoor ondernemingen en hun personeel, vooral op het vlakvan arbeidsongevallenpreventie en de begeleiding van slacht-offers met ernstige verwondingen.

“Een erkenning van de kwaliteit van de aangeboden diensten”

Federale Verzekering mocht, voor de tweede maal op rij, eenDECAVI-award in ontvangst nemen in de categorie “Mijnonderneming – Arbeidsongevallenverzekering wet 71”. Detroeven van de verzekering Arbeidsongevallen van FederaleVerzekering zijn onder meer de enorme expertise – als éénvan de eerste en reeds 60 jaar voor het een wettelijke verplich-ting werd, verzekert de maatschappij arbeidsongevallen –, het feit dat de verzekeraar zich engageert om geen contractenop te zeggen omwille van schadeclaims, de gehanteerde tarie-ven voor de verzekering Arbeidsongevallen die de voorbijetien jaar niet meer werden verhoogd en de uitstekendedienstverlening. In het kader van de hernieuwing van de ISO9001-certificering werden deze troeven ook formeel beves-tigd door de resultaten van de tevredenheidsenquête dieFederale Verzekering bij haar klanten heeft gehouden.

“Een voorbeeld hiervan is onze dienstverlening bij zwarearbeidsongevallen”, zegt Tom Meeus, CEO bij FederaleVerzekering. “Voor de dossiers van ongevallen die leiden tot eenblijvende arbeidsongeschiktheid van 20% of meer nemen wecontact op met de slachtoffers en brengen wij hen, als ze akkoordgaan, een persoonlijk bezoek. Slachtoffers zitten namelijk vaakmet heel wat vragen. Het laat ons toe om de betrokkenen tebegeleiden, haarfijn uit te leggen wat er gaat gebeuren, waar zerecht op hebben, enzovoort. We constateren dat die menselijkeaanpak in moeilijke situaties erg wordt geapprecieerd. In iedergeval beschouwen wij deze trofee, die we voor het tweede jaar op

rij winnen, als een erkenning voor ons werk. Het motiveert onsom onze kwaliteitsservice dag na dag te optimaliseren.”

Arbeidsongevallen op weg van en naar het werk op laagste peil in 4 jaar

“De cijfers van het Fonds voor Arbeidsongevallen voor deperiode 2005–2012 tonen dat de weersomstandigheden tijdensde wintermaanden een rechtstreekse impact hebben op het aan-tal ongevallen op weg van en naar het werk”, verduidelijkt TomMeeus. “Die correlatie wordt ook bevestigd door onze cijfers voorhet eerste kwartaal van 2014. Dit jaar was er nauwelijks sprakevan een echte winter, zeker niet in vergelijking met die van devoorbije twee jaar, toen viel er extreem veel sneeuw. En diezachte winter vertaalt zich in een daling in het aantal ongeval-len op weg van en naar het werk van 27,5% ten opzichte vandezelfde periode in 2013. We constateren dat dit het laagste peilis in 4 jaar.”Anderzijds tonen de cijfers van Federale Verzekering dat inde loop van het eerste kwartaal van 2014 het totaal aantalarbeidsongevallen – zowel die op het werk als die op weg vanen naar het werk – met 5,4% gestegen is ten opzichte vandiezelfde periode in 2013. Die stijging is vooral te verklarendoor de verhoogde economische activiteit die begin dit jaar,in vergelijking met de twee voorgaande jaren, minder hinderondervond van de weersomstandigheden. In diezelfdeperiode werden er 1.649 arbeidsongevallen op de werkplekgeregistreerd, 9,4% meer dan tijdens de drie eerste maandenvan vorig jaar.

Over Federale Verzekering

Federale Verzekering biedt een volledige waaier aan verzeke-ringen en financiële producten voor ondernemingen, zelf-standigen en particulieren. Dankzij haar bijzondere structuurals ‘onderlinge’ en ‘coöperatieve’ onderneming, zonderexterne aandeelhouders, biedt de Groep zeer gunstige voor-waarden aan haar klanten en deelt ze haar winst met hen.Federale Verzekering werd in 1911 opgericht door een groepaannemers en is nog altijd de referentieverzekeraar van debouwsector in België. Haar commerciële netwerk van 60adviseurs, 5 gewestelijke zetels en 30 kantoren bestrijkt hethele land.

Meer info op www.federale.be

Federale Verzekering wint opnieuw DECAVI-verzekeringstrofeevoor haar verzekering Arbeidsongevallen / Minder ongevallen van

en naar het werk: daling van 25% in eerste kwartaal 2014

Vanuit fiscale hoek

WA-363 24/06/14 09:29 Pagina 31

Page 32: 92387 Merge 1-001 W… · bezuinigingen ingegeven politiek bij de VCB noopt de lokale Confederaties dan ook tot het zoeken van alternatieve oplossingen voor dit soort gespecialiseerde

32 De Wase Aannemer De Wase Aannemer De Wase Aannemer De Wase Aannemer

De voorbije periode dienden 5 aannemers hun lidmaatschapsaanvraagin bij Confederatie Bouw Waasland. U vindt hierna hun coördinaten,opgelijst in functie van de beroepsgroepering waarvan de aannemerdeel uitmaakt in de schoot van de Confederatie Bouw. Vandaag teltonze vereniging 768 leden.

NIEUW: Kent u ook nog een collega die graag wil genieten van de velevoordelen die een lidmaatschap biedt? Geef ons zijn naam en adresdoor en wij doen het nodige om hem te contacteren. Win hierdoorbovendien EEN ETENTJE VOOR 2 ter waarde van € 100.

COMPLEMENTAIRE ONDERNEMINGEN

DE RIJCKE BORINGEN B.V.B.A.Dam 3 - 9170 Sint-Gillis-WaasContactpersoon: Caroline De RijckeTel: 03/789.99.29 - Fax: 03/789.99.29Gsm: 0477/430.412E-mail: [email protected]: www.droogzuiging.comBoringen, grondwaterverlaging.

CEYLAN-TECHNICS B.V.B.A.Huis Ten Halve 21 - 9240 ZeleContactpersoon: Erdal AlhanFax: 09/360.84.64Gsm: 0475/36.72.57Leggen van nutsvoorzieningen, kabelleggers.

ALGEMENE BOUWWERKEN

SAGAERT INVEST B.V.B.A.Hendrik Consiencestraat 24 - 9160 LokerenContactpersoon: Sagaert ChristopheGsm: 0495/717.243E-mail: [email protected] bouwonderneming.

VERGAUWEN SAMVinkenlaan 7 - 9100 Sint-NiklaasContactpersoon: Vergauwen SamGsm: 0499/620.834E-mail: [email protected] bouwwerken, slopen van gebouwen, leggen van opritten.

SCHILDERS

GUMINA MASSIMOMargriet Utenhovestraat 2 - 9160 LokerenContactpersoon: Gumina MassimoTel: 09/328.71.22Gsm: 0496/167.645Schilder- en behangwerken.

Welkom aan onze nieuwe leden 2014

Sinds ettelijke jaren organiseert Confederatie Bouw Waasland,samen met hun partners CEVORA en VDAB, jaarlijks eenlanglopende opleiding tot assistent-werfleider. Op 10 maart zijn12 kandidaten gestart met hun theoretische opleiding, die een5-tal maanden omvat. Vanaf 18 augustus 2014 koppelen ze hunopgedane kennis aan de praktijk door 10 weken kosteloos stagete lopen in een onderneming. Aangezien het beroep van assis-tent-werfleider al jaren op de lijst van de knelpuntberoepen vande VDAB prijkt en een goede assistent-werfleider – ondankszware economische tijden – onmisbaar is in de sector, komt deConfederatie Waasland op deze manier tegemoet aan de nodenvan de bouwbedrijven. Door beroep te doen op deze dienstenvan de Confederatie, kunnen bedrijven in feite op een hele inte-ressante manier personeel rekruteren. Het is de ideale manierom gedurende 5 weken zonder kosten te kunnen kennismakenen te weten te komen wat de potentiële werknemer in zijn/haarmars heeft en of hij/zij binnen het bedrijf past.

Vandaag zijn nog enkele van onze cursisten op zoek naar eenstageplaats. Bent u op zoek naar een goed technisch opgeleidemedewerker en wil u zich engageren om een stageplaats aan tebieden? Aarzel dan niet om contact op te nemen met Marc DeWilde, telefoon 03/760 15 86 of fax 03/760 15 85 of stuur eenmail naar [email protected].

Enkele assistent-werfleiders nog op zoek naar een kosteloze stageplaats!

Op zoek naarTECHNISCH GESCHOOLD

MEDEWERKER?

Naam onderneming:

Adres:

Ondernemingsnummer:

Activiteit:

Verantwoordelijke:

Telefoon:

E-mail:

Wenst 10 weken kosteloos beroep te doen op eenafgestudeerde Assistent-Werfleider .

WA-363 24/06/14 09:29 Pagina 32

Page 33: 92387 Merge 1-001 W… · bezuinigingen ingegeven politiek bij de VCB noopt de lokale Confederaties dan ook tot het zoeken van alternatieve oplossingen voor dit soort gespecialiseerde

33De Wase Aannemer De Wase Aannemer De Wase Aannemer De Wase Aannemer

De zomer komt er weer aan. Misschien bent u wel van plan om in dezomer een beroep te doen op studenten. Hieronder zetten wij de spelregelsnog eens op een rijtje. Ook besteden wij aandacht aan de tewerkstellingmet een studentenovereenkomst van pas afgestudeerden.

Wie mag als student tewerkgesteld worden?

De jongere moet 16 jaar oud zijn of minstens 15 jaar oud én de eerstetwee studiejaren van het middelbaar onderwijs hebben gevolgd.

Als de jongere deeltijds naar school gaat, kan hij slechts als studenttewerkgesteld worden in volgende gevallen :- hij mag niet verbonden zijn met een leercontract;- hij mag niet werken met een deeltijdse arbeids- of

stageovereenkomst;- hij mag geen overbruggingsuitkeringen ontvangen;- alleen tijdens de schoolvakanties.

Er kan tevens geen studentenovereenkomst worden afgesloten indiende jongere enkel avondschool volgt of een andere vorm van onderwijsmet een beperkt leerplan.

Tewerkstelling met een studentenovereenkomst

De student kan maximaal 50 arbeidsdagen per kalenderjaar tewerkge-steld worden met een arbeidsovereenkomst voor studenten.

Voor de tewerkstelling als student niet onderworpen aan de RSZmoeten de volgende voorwaarden cumulatief vervuld zijn :- opmaak van een schriftelijke overeenkomst voor studenten,

voorafgaandelijk aan de effectieve tewerkstelling;- een aangifte in het dimona-systeem van de tewerkstelling van de

student, voorafgaandelijk aan de effectieve tewerkstelling;- een tewerkstelling van maximaal 50 kalenderdagen (het

zogenaamde contingent) per jaar, vrij te kiezen over het volledigekalenderjaar;

- werken buiten de momenten waarop er cursus gevolgd wordt.

Voor een student die onder deze voorwaarden is tewerkgesteld, betaaltu niet de volledige RSZ-bijdragen, maar enkel een solidariteitsbij-drage. De solidariteitsbijdrage voor deze tewerkstelling bedraagt 8,13%, waarvan 2,71 % ten laste is van de student en 5,42 % ten laste vande werkgever. Deze RSZ – bijdragen zijn over het volledige kalender-jaar gelijk en worden steeds berekend op het gewone brutoloon aan100%.

De dimona-aangifte dient te gebeuren op basis van een getekende stu-dentenovereenkomst en bevat begin- en einddatum van de tewerkstel-ling.Per kwartaal dient het aantal dagen aangegeven te worden waarop destudent zal werken. Bij een contract dat over meerdere kwartalen isgespreid, dienen evenveel dimona-aangiften te gebeuren als er kwarta-len zijn gedekt door deze overeenkomst.De student kan op de webapplicatie student@werk50days nagaan hoever het staat met zijn contingent. Een werkgever heeft er alle belangbij om een afdruk van dit attest op te vragen om niet voor onaange-name verrassingen te komen. Eens de 50 dagen zijn verstreken is erimmers geen solidariteitsbijdrage verschuldigd, maar de gewone bij-drage.

Als er slechts tewerkstelling is bij één werkgever en de werkgever geeftmeer dan 50 dagen tewerkstelling aan via DMFA, zal er een gewonebijdrage verschuldigd zijn vanaf dag één.

Een student die minstens 12 maanden onafgebroken bij dezelfdewerkgever werkt, kan bij die werkgever niet meer met een studenten-overeenkomst werken. Bijgevolg zijn de gewone sociale zekerheidsbij-dragen van toepassing.

Fiscaal statuut van de student

In principe moet er bedrijfsvoorheffing ingehouden worden op hetloon van een student. Als uitzondering moet er géén bedrijfsvoor-heffing ingehouden worden indien voldaan is aan dezelfde voorwaar-den als die gelden opdat slechts de solidariteitsbijdragen verschuldigdzijn.

Om fiscaal ten laste van zijn ouders te kunnen blijven, mag de studentin 2014 niet meer verdienen dan:- Student ten laste van een gezin:- € 6.657,93 bruto bezoldigingen (inclusief 2.71% RSZ voor

studenten)- Student ten laste van een alleenstaande belastingplichtige:- € 8.430,98 bruto bezoldigingen (inclusief 2.71% RSZ voor

studenten)- Mindervalide student en ten laste van een alleenstaande

belastingplichtige:- € 9.985,61 bruto bezoldigingen (inclusief 2.71% RSZ voor

studenten)

Om zijn hoedanigheid als persoon ten laste te behouden, mag de stu-dent niet door zijn ouders tewerkgesteld zijn en mag hij geen inkom-sten hebben verworven die voor zijn ouders als aftrekbareberoepskosten kunnen worden beschouwd. Als de student daarente-gen in de vennootschap werkt waarvan de persoon die hem ten lasteheeft zaakvoerder of bestuurder is, kan hij toch ten laste blijven.

Recht op kinderbijslag

Tot 31 augustus van het jaar waarin de student 18 jaar wordt, heeftde student onvoorwaardelijk recht op kinderbijslag.

Na deze periode behoudt de student die een winstgevende activiteituitoefent, maximaal tot de leeftijd van 25 jaar, het recht op kinderbij-slag in de volgende situaties:- het 1ste, 2de en 4de kwartaal: wanneer er maximaal 240 uren per

kwartaal worden gepresteerd;- het 3de kwartaal (juli-augustus-september): geen uurgrens. Indien

de student geen nieuwe vorming start na 31/08 of na 30/09 danheeft men enkel recht op kinderbijslag wanneer er maximaal 240uren per kwartaal worden gepresteerd.

Wanneer de student ingeschreven is als werkzoekende dan heeft destudent recht op kinderbijslag op voorwaarde dat het inkomen permaand maximaal € 520,08 bruto is.

Studentenwerk na het einde van de studies

Studenten die dit jaar afstuderen kunt u, ondanks het feit dat zij geenstudenten meer zijn, tijdens de maanden juli, augustus en september

Tewerkstelling van studenten in de zomermaandenVanuit sociale hoek

WA-363 24/06/14 09:29 Pagina 33

Page 34: 92387 Merge 1-001 W… · bezuinigingen ingegeven politiek bij de VCB noopt de lokale Confederaties dan ook tot het zoeken van alternatieve oplossingen voor dit soort gespecialiseerde

34 De Wase Aannemer De Wase Aannemer De Wase Aannemer De Wase Aannemer

Geef uw verbeelding alle vrijheid met de decoratieve gevelplaten van SVK

Ontdek ons volledig assortiment op www.svk.be

Er bestaat een betere manier om uw creativiteit op een gevel te uiten

nog tewerkstellen met een studentenovereenkomst, op voorwaarde datu de regels betreffende de tewerkstelling van studenten naleeft. Udient op deze tewerkstelling enkel de solidariteitsbijdrage te betalen enniet de volledige patronale lasten.

Indien u beslist om deze werknemer nadien aan te werven met eengewoon contract, dan moet u niet noodzakelijk voor de periode alsstudent de volle RSZ-bijdragen betalen.

De volle RSZ-bijdragen zijn verschuldigd indien de studentenover-eenkomst eigenlijk al een voorloper is van de latere arbeidsovereen-komst. Bijvoorbeeld: een studentenovereenkomst als administratiefmedewerker aan de receptie en nadien een contract onbepaalde duurals receptioniste of administratief medewerker op een andere dienst.

De solidariteitsbijdragen blijven behouden voor de periode als stu-dent, indien de werknemer nadien in een totaal andere functie wordtaangenomen. Bijvoorbeeld: een studentenovereenkomst als schoon-maakster en nadien een arbeidscontract als administratief bediende.

Het is dus zeer belangrijk dat het gaat om twee totaal verschillendefuncties. U doet er dan ook goed aan om de functie als student in hetcontract te specifiëren als de kans bestaat dat u deze werknemernadien een vast contract geeft. Enkel de vermelding arbeider ofbediende in een studentencontract, maakt het bijna onmogelijk omaan te tonen dat het om twee verschillende functies gaat.

Voor verdere informatie omtrent dit onderwerp kan u uiteraard steedscontact opnemen met het juridisch departement binnen Sofibo of opons algemeen nummer 03/760.15.80.

WA-363 24/06/14 09:29 Pagina 34

Page 35: 92387 Merge 1-001 W… · bezuinigingen ingegeven politiek bij de VCB noopt de lokale Confederaties dan ook tot het zoeken van alternatieve oplossingen voor dit soort gespecialiseerde

35De Wase Aannemer De Wase Aannemer De Wase Aannemer De Wase Aannemer

KALENDER VAN VERGADERINGEN EN ACTIVITEITEN

Wanneer? Uur ? Wat ? Waar? Voor wie ?

Zaterdag 23 augustus 2014 10u00 Directiecomité Confederatie Bouw Waasland R Directiecomitéleden

Maandag 15 september 2014 20u00 Raad van Bestuur Confederatie Bouw Waasland R Bestuurders

Donderdag 18 september 2014 20u00 Bestuursvergadering Juniorskamer R Bestuursleden

Zaterdag 20 september 2014 20u00 Directiecomité Confederatie Bouw Waasland R Directiecomitéleden

Zaterdag 11 oktober 2014 18u30 50 jaar Confederatie Bouw Waasland S Leden en sympathisanten

Legende: R: Raadzaal Confederatie Bouw Waasland - S: Hotel Serwir, Koningin Astridlaan 57, 9100 Sint-NiklaasWij willen u vragen de data voor de vergaderingen en activiteiten die u aanbelangen of interesseren reeds in uw agenda te willen noteren. Voor elkevenement wordt naar de respectieve doelgroep ook nog een aparte uitnodiging gestuurd. Voor meer informatie over alle aangekondigdeactiviteiten kunt u steeds contact opnemen met het secretariaat van Confederatie Bouw Waasland op tel nr. 03/760.15.80.

Op 3 maart 1964 werd de Confederatie Bouw Waasland offi-cieel gesticht in café-restaurant ‘De Hoop’ in Sint-Niklaas.

50 jaar dienstverlening aan de Wase aannemers, 50 jaar orga-nisatie van heel wat evenementen en infomomenten, 50 jaarsamenwerken aan de groei van onze Wase bouwsector, …dat is wat wij extra in de verf willen zetten in 2014.

Daarom wordt er op zaterdag 11 oktober 2014 een jubi-leumviering georganiseerd in Hotel Serwir in Sint-Niklaas.

Nu reeds vragen wij deze datum in uw agenda te willen blok-keren. Een aparte uitnodiging voor dit evenement zal uuiteraard tijdig worden opg estuurd.

Nieuws van en voor onze lidbedrijven

Bouwondernemingen (RSZ-kengetallen 024-026-044-054) met minder dan 20 personeelsleden, hebben recht op terugbetaling van het gewaarborgd loon van hun zieke arbeider.

Om van deze terugbetaling te kunnen genieten moet u eerst en vooral aansluiten bij een vereveningsdienst. In Oost-Vlaanderen verzorgt Patrokov, de verevenings-dienst van de Confederatie Bouw, deze terugbetaling. Bovendien kunt u als lid van Patrokov gratis een controle-arts sturen naar uw zieke arbeiders. Patrokov is hier-voor erkend door het Fonds voor Bestaanszekerheid in de bouw.

Aansluiting is gratis.

Om toe te treden hoeft u ons enkel te contacteren

en wij bezorgen u het aansluitingsformulier:

Patrokov vzw, Tramstraat 59, 9052 Zwijnaarde

Tel. 09 244 45 05, fax 09 244 45 10

[email protected]

www.patrokov.be

Na toetreding ontvangt u alle informatie met betrekking

tot de procedure die u moet volgen voor de terug-

betaling van het gewaarborgd loon en om

een controlearts te sturen.

Gratis terugbetaling van het gewaarborgd loon van uw zieke arbeiders

Doe zoals honderden andere bouw- ondernemingen en geniet van de terugbetaling van het gewaarborgd loon.

RSBouwondernemingen (

Gratis van h

Z kengetallen 024 026 044 05

terugbeewaarborghet g

54) Om toe te treden hoef

ling etaon van uw zd lo

ft u ons enkel te contacteren

rbeiderszieke a

RSBouwondernemingen (met minder dan 20 pe

ghet van terugbetaling .arbeider

terugbetadezevan Om u eerst en vooral aanslu

rzIn Oost-Vlaanderen vede van dienst Confeder

vlid als u kunt ndien Bovearts sturen naar uw zie

Z-kengetallen 024-026-044-05den, hebben recht rsoneelsle

hun zievan ewaarborgd loon

mogenieten kunnen te aling ningsdienreveiten bij een veu

zorgt Patrokov ningreve, de veBouwratie terugbetalindeze,

controleen Patrokov gratis van eke arbeiders. Patrokov is hie

54)op

eke

oet st.

gs-ng.

-leer-

Om toe te treden hoef

en wij bezorgen u het

ramPatrokov vzw, T

el. 09 244 45 05, faT

patrokov@confede

www.patrokov.be

Na toetreding ontvang

tot de procedure die u

betaling van het gewa

ft u ons enkel te contacteren

itingsformulier:aanslu

mstraat 59, 9052 Zwijnaard

ax 09 244 45 10

ratiebouw.be

gt u alle informatie met betrekk

u moet volgen voor de terug-

aarborgd loon en om

de

king

Doe zoals honderden a

voor erkend door het Fode bouw.

iting is Aanslu gratis.

genondernemingen enterugbetaling van het g

ouw-

kerheid onds voor Bestaansze

niet van dgewaarborgd loo

in arts te steen controle

uren.

50 jaar Confederatie Bouw Waasland

WA-363 24/06/14 09:29 Pagina 35

Page 36: 92387 Merge 1-001 W… · bezuinigingen ingegeven politiek bij de VCB noopt de lokale Confederaties dan ook tot het zoeken van alternatieve oplossingen voor dit soort gespecialiseerde

36 De Wase Aannemer De Wase Aannemer De Wase Aannemer De Wase Aannemer

Contacteer Formalis Waasland, hét ondernemingsloket voor uw ondernemingFormalis Waasland staat dagelijks tot uw dienst. Bij voorkeur na afspraak van 9.00 - 12.00 uur

en van 13.00 -17.00 uur (Vrijdag tot 16.00 uur) Voor meer informatie vraag naar Griet Nimmegeers - Tel: 03 760 18 83

Kleine Laan 29, 9100 Sint-Niklaas. Tel. : 03/760 15 80. Fax : 03/760 15 85.

Formalis Waasland informeertVolledigheid van ondernemingsgegevens in KBOMet dit bericht informeren wij u over het belang voor de onderneming om over de correcte bedrijfsgegevens in de Kruispuntbank van Ondernemingen(KBO) te beschikken.Naast de economische activiteiten en de bijhorende ondernemersvaardigheden, is het adres van de vestigingseenheid, of de verschillende adressen zo ermeerdere zijn, een van de essentiële elementen die uw ondernemingsloket Formalis kan aanpassen.Wat houdt de vestigingseenheid in?

Dit is de plaats die men geografisch kan identificeren door een postadres waar minstens één activiteit van de onderneming wordt uitgeoefend.Voorbeelden zijn: werkplaatsen, fabrieken, winkels, verkooppunten, kantoren, administratieve zetels, opslagplaatsen, agentschappen, filialen,..De Kruispuntbank kent een afzonderlijk nummer toe aan elke vestigingseenheid. Meer en meer zal de juistheid van deze gegevens een rol gaan spelen. In de uitvoering van de laatste staatshervorming krijgen de regio’s er heel watbevoegdheden bij. Zo zullen inzake het werkgelegenheidsbeleid, vanaf 1 juli 2014, bepaalde sociale bijdrageverminderingen via deze weg toegekend wor-den. De plaats van de vestigingseenheid, waaraan het personeel van de onderneming-werkgever is verbonden, zal bepalend zijn om te weten welke regiobevoegd is. Aldus kan de RSZ de correcte bijdragevermindering berekenen. De werkgever zal dus voor iedere werknemer de vestigingseenheid moetenaanduiden waarvan hij afhangt. Ook voor de elektronische aangiften van sociale risico’s met betrekking tot uw werknemers is de juiste vestigingseenheideen vereiste.De inschrijving van alle vestigingseenheden is voor de ondernemingen dus een belangrijke voorwaarde om onder meer te blijven genieten vantewerkstellingsmaatregelen of om er andere te bekomen.

Ondernemingen kunnen zelf hun gegevens controleren via de internettoepassing Public Search op de website van de FOD Economie.http://economie.fgov.be/nl/ondernemingen/bce/entreprisesVoor het aanbrengen van eventuele correcties kunt u terecht bij Formalis Waasland, het gekende ondernemingsloket van uw lokale Confederatie Bouw.

WA-363 24/06/14 09:29 Pagina 36

Page 37: 92387 Merge 1-001 W… · bezuinigingen ingegeven politiek bij de VCB noopt de lokale Confederaties dan ook tot het zoeken van alternatieve oplossingen voor dit soort gespecialiseerde

37De Wase Aannemer De Wase Aannemer De Wase Aannemer De Wase Aannemer

Interview met Tinne Baeyens, Herweyers NV

- Wat waren jullie ervaringen met Bouwfin?Dankzij het BRICS-gebeuren, waar ik nu voor het derde jaaraan deelneem, werd ik op de hoogte gebracht over het pro-ject BouwFin. Gezien mijn financiële achtergrond als audi-tor bij Deloitte Bedrijfsrevisoren was ik meteengeïnteresseerd in dit project. Sinds 5 jaar werk ik mee in hetbedrijf van mijn echtgenoot Geert Herweyers en heb ik kun-nen ondervinden waar de sterktes en de zwaktes liggen in eenKMO. Wij hebben ons dan ook meteen ingeschreven voorBouwfin en de ervaring was zeer positief. Wij hebben nogmaar ons 1ste gesprek achter de rug, maar wij kijken al uitnaar het vervolg.

- Wat hebben jullie over jullie bedrijf geleerd?De sterkte aan Bouwfin is dat er met een andere bril naar jebedrijf gekeken wordt en dat er vragen worden gesteld, dieop het eerste zicht misschien gemakkelijk te beantwoordenzijn, maar die je uiteindelijk toch ook verder doen nadenken.Ook was het verhelderend te horen hoe er bepaalde dingengeanalyseerd werden, die dan in dezelfde lijn bleken te liggenmet onze doelstellingen.

- Heeft de deelname veel voorbereiding gevraagd?Veel voorbereiding was er niet nodig, wat voor een drukbezette KMO-er altijd welkom is. Ondertussen zijn we welal goed gevorderd in het boekjaar en dus was het, achterafbekeken, wel zeer nuttig gebleken dat we ook de meestrecente cijfers van het bedrijf mee hadden genomen alsookonze gebudgetteerde cijfers. Het verleden analyseren is 1ding, maar nog belangrijker is te bekijken hoe de cijfers er nuvoorliggen en vooral wat het budget is op korte en op langetermijn.

- Welke tips zou je geven aan andere bedrijven overBouwfin?Voor bedrijven die nog niet overtuigd zijn om in te stappenin het Bouwfin project, zou ik zeker aanraden om toch maareen eerste gesprek te houden. Er zijn steeds zaken waar jevan kunt bijleren en dan kan je nadien nog steeds bepalen ofhet voor jouw bedrijf echt nuttig kan zijn of niet. Doordathet een minimum aan voorbereiding inhoudt (in eersteinstantie enkel de tijd om een ja/neen-vragenlijst in te vullenen een eerste gesprek te houden), loont het meer dan dat je eriets aan verliest, tenminste dat is toch mijn persoonlijkemening.

- Spraken de mensen van Bouwfin de taal van de ondernemer?Ja, zeker en vast! Eerlijk gezegd was ik daar wel een beetjebang voor aangezien we al vaker met consultants gesproken

hebben en we toch vaak voelden dat zij niet in de praktijkstonden. Maar dat was hier dus zeker niet het geval. Ze den-ken echt mee met jou als ondernemer en wisten toch onmid-dellijk al enkele heikele punten aan te halen waar eenondernemer dagdagelijks mee geconfronteerd wordt.Tegelijkertijd deelden zij ook hun ervaringen met ons…erva-ringen die ze door de jaren heen reeds hebben opgedaan methet analyseren van cijfers en jaarrekeningen en met het spre-ken met ondernemers in de verschillende sectoren.

- Vertel eens iets over uw bedrijf? Waar zijn jullie in actiefen met hoeveel mensen werken jullie?Wij zijn een algemene bouwonderneming in het Waaslanden wij tellen ongeveer 30 medewerkers. Iedereen die behoefteheeft om te bouwen, kan bij ons terecht. Wij bieden onze

klanten graag zekerheid inhun bouwproject, of het nugaat om nieuwbouw of reno-vatie. Wij bouwen gezinswo-ningen, villa's, appartements-gebouwen, lofts en bijgebou-wen.

HERWEYERS NV verhuist deze nazomer!

Herweyers verhuist binnenkort naar een nieuwe locatie. Zijgaan hun bedrijf namelijk huisvesten in het industriepark“Kleine Akker”, in de Zavelstraat 34 te 9190 Stekene. Op diemanier kunnen zij nog efficiënter werken en duurzaam aanhun toekomst verder bouwen. Om het plaatje compleet temaken, hebben ze afgelopen jaar tevens werk gemaakt vaneen volledig vernieuwde huisstijl en bedrijfslogo.

Wij, van onze kant, wensen de firma Herweyers NV heelveel succes!

BouwFin, het nieuwe project bij Confederatie Bouw, positief onthaald bij de bouwbedrijven in het Waasland

Nieuws van en voor onze lidbedrijven

Bent u geïnteresseerd in een GRATIS ondernemingsscanof wil u geheel vrijblijvend informatie over dit initiatief?Neem dan contact op met uw lokale Confederatie Bouw,Laura Bernaers, telefoon 03/760 11 09 of via [email protected]. Uw dossier wordtmet de nodige zorg en discretie behandeld.

WA-363 24/06/14 09:29 Pagina 37

Page 38: 92387 Merge 1-001 W… · bezuinigingen ingegeven politiek bij de VCB noopt de lokale Confederaties dan ook tot het zoeken van alternatieve oplossingen voor dit soort gespecialiseerde

38 De Wase Aannemer De Wase Aannemer De Wase Aannemer De Wase Aannemer

Lonen op 1 juli 2014

A) Basisbarema

Wijzigingen ten opzichte van de vorige lonen :

Loonbijslagen :Meestergast : 16,099 + 3,220 = 19,319Ploegbaas A : 15,168 + 1,517 = 16,685Ploegbaas B : 16,099 + 1,610 = 17,709

B) Vergoeding industriële leerlingen

Er worden 2 specifieke regelingen voor industrieel leerlingwezen georganiseerd in de bouwsector : - Het jongerenleerlingwezen (JLW) is voorbehouden aan de jongeren die bij het sluiten van de overeenkomst jonger dan

18 jaar zijn en aan de deeltijdse leerplicht zijn onderworpen.- De alternerende bouwopleiding (ABO) richt zich in de eerste plaats tot jonge ongeschoolde werkzoekenden tussen 18

en 25 jaar die houder zijn van een kwalificatiegetuigschrift van een kwalificatietechniek van het BuitengewoonOnderwijs, erkend door het FVB.

Categorie I Categorie 1A Categorie II Categorie IIA Categorie III Categorie IV

€ € € € € €

13,379 14,045 14,261 14,973 15,168 16,099

Categorie I Categorie 1A Categorie II Categorie IIA Categorie III Categorie IV

Index + 0,023 + 0,024 + 0,024 + 0,025 + 0,026 + 0,027

Leeftijd Vergoeding voor de 1ste maand Vergoeding voor volgende maanden

€ €

15 jaar 320,40 480,60

16 jaar 350,50 525,70

17 jaar 380,50 570,70

18 jaar 410,50 615,80

19 jaar 440,60 660,90

20 jaar 470,60 705,90

21 jaar en + 500,70 751,00

WA-363 24/06/14 09:29 Pagina 38

Page 39: 92387 Merge 1-001 W… · bezuinigingen ingegeven politiek bij de VCB noopt de lokale Confederaties dan ook tot het zoeken van alternatieve oplossingen voor dit soort gespecialiseerde

39De Wase Aannemer De Wase Aannemer De Wase Aannemer De Wase Aannemer

Ons project in de kijker is ditmaal de uitbreiding van de ACV-kantoorgebouwen aan het Hendrik Heymanplein te Sint-Niklaas. Het werd ons onder de aandacht gebracht door KristofDe Witte van ADW Schrijnwerk bvba uit Lokeren. Maar ooknog enkele andere lidbedrijven werkten mee aan dit toch wel inhet oog springende en bijzondere ontwerp van architectenbureauDaens-Demuynck.

De bouwheer ACV Waas en Dender had diverse wensen :bijkomende kantoren + het koppelen van 2 bestaande gebou-wen voor- en achteraan het terrein + behoud van debestaande parking. Bovendien moest het een duurzaam enlicht gebouw worden. En het dient gezegd datArchitectenbureau Daens-Demuynck uit Lokeren al dezewensen van de bouwheer perfect wist te combineren in zijnontwerp.

Het bouwwerk is opgetrokken uit een primaire staalstructuuren een volledige houtskeletbouw. Het heeft een totale lengtevan 50 m in een dubbele knikvorm en een breedte van 13 m.Er wordt 1300 m² kantoorruimte gehuisvest op 2 verdiepin-gen. Het geheel steunt op 6 betonnen kolommen. Dit con-cept, dat als het ware een brugvorm heeft, zorgde ervoor dathet volledige terrein als parking kon behouden blijven. Decentrale gangen zorgen ook voor een perfecte koppeling tus-sen de 2 bestaande gebouwen en dit op beide verdiepingen.

Het ontwerp met zeer veel glas, zowel in de buitengevels alsde binnenwanden, zorgt voor een zeer lichte en aangenamesfeer binnen in de kantoren.

Ons lidbedrijf ADW Schrijnwerk bvba stond in voor de vol-ledige houtskeletbouw (draagvloeren & buitenwanden), deRF-compartimentering, de binnenwanden, verlaagde pla-fonds, beglaasde blokkaderwanden en binneninrichting.

Andere CBW-leden

Maar ook nog heel wat andere leden van onze ConfederatieBouw Waasland droegen hun steentje bij in dit “nevenaan-nemingsproject” : Van Kerchove en zoon bvba uit Elversele(ruwbouw), Baert GE nv uit Sint-Gillis-Waas (dak- en zink-

werken, sanitair), Acar nv uit Sint-Niklaas (HVAC), LeonSmet bvba (elektriciteit) en Segers-Setisol nv (chape), beidenuit Beveren (chape). De primaire staalstructuur werd uitge-voerd door Dugardein–De Sutter uit Melle.

Dit project werd gerealiseerd in 10 maanden tijd, van opstartstaalstructuur tot ingebruikname van de kantoren. Wat enkelmogelijk was door een doorgedreven timing te handhaven ende diverse nevenaannemers perfect op elkaar af te stemmen.Bovendien zorgde het concept van houtskeletbouw & drogeafbouw niet voor langere droogtijden.

Op de vernieuwde website www.adwschrijnwerk.be kan uterecht voor nog meer afbeeldingen van dit project en vanandere realisaties in houtskeletbouw.

We wensen alle lidbedrijven die meegewerkt hebben vanharte proficiat met deze fraaie realisatie!

ADW Schrijnwerk bouwt mee aan nieuwkantoorgebouw ACV Waas & Dender

Projecten in de kijker

WA-363 24/06/14 09:29 Pagina 39

Page 40: 92387 Merge 1-001 W… · bezuinigingen ingegeven politiek bij de VCB noopt de lokale Confederaties dan ook tot het zoeken van alternatieve oplossingen voor dit soort gespecialiseerde

40 De Wase Aannemer De Wase Aannemer De Wase Aannemer De Wase Aannemer

Ruim 72000 bezoekers trekken naar8ste editie OPEN WERVENDAG

Op zondag 11 mei 2014 opende Open Wervendag voor de8ste keer zijn deuren, of liever gezegd zijn werven. Elk jaaropnieuw kent dit evenement een groot succes en blijkt het eengevestigde waarde in Vlaanderen te zijn. Ruim 72000 geïnte-resseerden konden hun hartje ophalen op 140 interessante eninnovatieve werven.

Heel wat prestigieuze wervenwerden die dag opengesteld-voor het ruime publiek. zokrijgt de Waaslandhaven degrootste sluis ter wereld:Deurganckdoksluis. De bouwvan deze tweede sluis in deWaaslandhaven is een gigan-

tisch project. Er is maar liefst 5 miljoen m³ grond uitgegravenen er wordt 77.000 ton staal gebruikt (elf keer zoveel als voor deEiffeltoren). De sluis, een project van het Havenbedrijf, hetVlaams Gewest en THV Waaslandsluis, zou tegen de lente van2016 gebruiksklaar zijn.

Het was dus een buitenkansje om de grootste sluis ter wereld tegaan bezoeken vooraleer ze vol loopt met water: de enormeafmetingen, het precisiewerk van de sluisdeuren en bruggen ende gebruikte werktuigen…

Open Wervendag biedt eveneens de gelegenheid om scholierenen studenten te laten ondervinden dat er wel degelijk toffe jobszoals architect, ingenieur, landmeter en zo veel meer… in debouwsector bestaan. Want ondanks de moeilijk economischetijden kan de bouwsector nog steeds duizenden vacatures nietinvullen!

Interessante werven van onze lidbedrijven onder deloep genomen!

Nv Dero Construct

Net als vorig jaar, nodigden de directie en het personeel van nvDero Construct, Confederatie Bouw en het Gemeentebestuurvan Zele iedereen uit om kennis te maken met het gloednieuwegemeenschapscentrum 'De Wiek' in Zele. Terwijl vorig jaar de

ruwbouw van het project kon bezocht worden, konden debezoekers deze keer de afwerkingsfase bezichtigen. Tussen 10uen 17u loodsten medewerkers van Dero Construct een 1000-tal geïnteresseerden doorheen de bouw van dit unieke project.De bezoekers werden in de foyer van het Gemeenschapscen-trum tussen 15u en 16u op een heus concert van de Koninklijkeharmonie Sinte-Cecilia Zele getrakteerd.

Onze voorzitter Paul De Roover en zijn medewerkers kunnenterugblikken op een succesvolle tweede deelname aan OpenWervendag en kijken er naar uit om dit volgend jaar nog eens tekunnen herhalen!

Nieuws van en voor onze lidbedrijven

WA-363 24/06/14 09:29 Pagina 40

Page 41: 92387 Merge 1-001 W… · bezuinigingen ingegeven politiek bij de VCB noopt de lokale Confederaties dan ook tot het zoeken van alternatieve oplossingen voor dit soort gespecialiseerde

41De Wase Aannemer De Wase Aannemer De Wase Aannemer De Wase Aannemer

Colpin- De Meester nv

Voor de tweede maal nam Colpin-De Meester met haar asfalt-centrale deel aan Open Wervendag. Ook deze maal eengeslaagde dag. Zij ontvingen meer dan 300 geïnteresseerden.

De bezoekers werden ontvangen in een tent waar het productie-proces van asfalt werd voorgesteld van grondstof tot eindpro-duct. Voor de kinderen werd een zoektocht voorzien om zospelenderwijs de wereld van asfalt te ontdekken. Voornamelijkgezinnen en buurtbewoners maakten deel uit van de geïnteres-seerden.

Naast een rondleiding op en door de asfaltcentrale die af en toein werking gesteld werd, konden de jongsten onder ons zich uit-leven op de talrijke wegenbouwmachines die opgesteld stonden.Voor de kinderen de attractie van de dag!

Na de rondgang kon men terug terecht in de tent om bij eendrankje nog wat na te praten.

Als afsluiter van de dag werd voor de werknemers van Colpin-De Meester en hun gezin een barbecue gehouden. Ook voorhen was deze dag een opsteker!

Cordeel nv

Aannemer Cordeel uit Temse nam voor de achtste keer deel aanOpen Wervendag, dit keer met het residentiële complex Minervaop de Zaat in Temse en het renovatieproject Livingstone inBrussel. Het weer wilde niet mee, maar desondanks konden ze bijCordeel - met zo’n 600 bezoekers in totaal - spreken van eengeslaagde dag.

Ook bij Cordeel zien ze dus vol enthousiasme uit naar OpenWervendag 2015!

Van Laere nv

Ons sympathiserend lid Van Laere nv pakte dan weer uit metde werven Hemixveer te Hemiksem en Wivina te Groot-Bijgaarden.

Ondanks de wind en de koude die dag hebben ze op Hemixveer450 mensen mogen verwelkomen en op Wivina 220, wat ertoch nog een goede opkomst vonden.

Kort samengevat kunnen we besluiten dat deze 7de editie OpenWervendag alweer een schot in de roos was met ruim 72.000bezoekers!

WA-363 24/06/14 09:29 Pagina 41

Page 42: 92387 Merge 1-001 W… · bezuinigingen ingegeven politiek bij de VCB noopt de lokale Confederaties dan ook tot het zoeken van alternatieve oplossingen voor dit soort gespecialiseerde

42 De Wase Aannemer De Wase Aannemer De Wase Aannemer De Wase Aannemer

Waarden van S (lonen en sociale lasten)

A B C D 01-01-11 a) 29,069 29,039 28,459 27,97301-01-11 b) 28,149 28,119 27,539 27,05301-01-11 c) 29,071 29,041 28,461 27,97501-02-11 a) 29,073 29,043 28,463 27,97701-02-11 b) 28,154 28,124 27,545 27,05801-02-11 c) 29,075 29,045 28,465 27,97901-04-11 a) 29,268 29,238 28,654 28,16401-04-11 b) 28,344 28,314 27,730 27,24001-04-11 c) 29,269 29,239 28,655 28,16601-07-11 a) 29,548 29,554 28,963 28,46801-07-11 b) 28,657 28,626 28,035 27,54001-07-11 c) 29,585 29,555 28,964 28,46901-10-11 a) 29,834 29,802 29,207 28,71201-10-11 b) 28,903 28,871 28,276 27,78101-10-11 c) 29,836 29,804 29,208 28,71301-01-12 a) 30,104 30,073 29,473 28,977 01-01-12 b) 29,146 29,115 28,515 28,019 01-01-12 c) 30,107 30,076 29,476 28,98001-02-12 a) 30,112 30,081 29,481 28,98501-02-12 b) 29,153 29,122 28,522 28,02601-02-12 c) 30,115 30,084 29,484 28,98801-04-12 a) 30,356 30,325 29,720 29,22001-04-12 b) 29,393 29,362 28,757 28,257 01-04-12 c) 30,359 30,328 29,723 29,22301-07-12 a) 30,635 30,603 29,992 29,48701-07-12 b) 29,668 29,636 29,025 28,52101-07-12 c) 30,637 30,606 29,995 29,49001-10-12 a) 30,648 30,617 30,005 29,51001-10-12 b) 29,679 29,649 29,037 28,54101-10-12 c) 30,651 30,620 30,008 29,512 01-01-13 a) 30,789 30,759 30,144 29,647 01-01-13 b) 29,818 29,788 29,173 28,676 01-01-13 c) 30,791 30,760 30,146 29,64801-02-13 a) 30,793 30,763 30,149 29,65101-02-13 b) 29,823 29,792 29,178 28,68001-02-13 c) 30,795 30,765 30,150 29,65201-04-13 a) 30,776 30,745 30,129 29,62901-04-13 b) 29,872 29,842 29,225 28,72601-04-13 c) 30,777 30,747 30,130 29,63101-07-13 a) 30,874 30,843 30,225 29,72401-07-13 b) 29,969 29,938 29,320 28,81901-07-13 c) 30,875 30,845 30,226 29,72501-10-13 a) 30,988 30,958 30,337 29,83401-10-13 b) 30,080 30,049 29,428 28,92501-10-13 c) 30,990 30,959 30,338 29,83501-01-14 a) 30,989 30,958 30,337 29,84301-01-14 b) 30,080 30,050 29,428 28,93401-01-14 c) 30,991 30,960 30,339 29,84401-02-14 a) 30,992 30,961 30,340 29,84601-02-14 b) 30,083 30,053 29,431 28,93701-02-14 c) 30,993 30,963 30,341 29,84701-04-14 a) 31,080 31,049 30,426 29,93001-04-14 b) 30,170 30,139 29,516 29,02001-04-14 c) 31,081 31,051 30,428 29,932

* in euro. Voor de omzetting van de historische (in BEF uitgedrukte) waarden, verwijzen we naarde bouwdatabank van de Confederatie waartoe alle leden gratis toegang hebben. In de rubriek"prijsberekening" vindt U alle gegevens. Uiteraard kan U ook steeds terecht op ons secretariaat.

a) bedrijven met 10 tot 19 arbeiders op 30 juni van het vorig jaar.b) bedrijven met minder dan 10 arbeiders op 30 juni van het vorig jaar.c) bedrijven met 20 of meer arbeiders op 30 juni van het vorig jaar

Kat. A: maritieme en rivierw., grond-, baggerwerken, wegen, metsel- enbeton-, asfalterings- en bitumenwerken (kencijfer R.S.Z. 24).

Kat. B: dakbedekkingswerken, gevelvoegwerken en marmerbewerking(kencijfer R.S.Z. 54).

Kat. C: bevloerings-, plafonnerings- en bepleisteringswerken (R.S.Z. 44).

Kat. D: andere werken (kencijfer R.S.Z. 26).

DE CIJFERAARWaarden van I (bouwmaterialen)

2009 2010 2011 2012 2013 2014januari 6457 6526 7259 7398 7376 7249februari 6461 6585 7454 7466 7380 7260maart 6330 6601 7457 7487 7362 7245april 6223 6927 7460 7502 7314 7181mei 6282 7235 7437 7483 7238 7199juni 6373 7216 7431 7461 7198 7191juli 6396 7015 7460 7386 7161augustus 6385 6882 7481 7381 7184september 6505 7037 7395 7411 7286oktober 6554 7151 7371 7450 7296november 6462 7075 7333 7417 7269december 6483 7127 7361 7381 7235

OPGELET! Een cijfer tegenover een bepaalde maand geldt voor vorde-ringsstaten waarvan de begindatum in die maand valt. Zo is het cijfer4821 van januari gebaseerd op prijsopnamen in december en is het toe-passelijk op werken uitgevoerd in januari.

Index kleinhandelsprijzen + gezondheidsindex2012 2013 2014

januari 137,78 134,53 139,79 136,52 141,37 138,22februari 138,59 135,35 140,24 136,83 141,60 138,43maart 138,89 135,40 140,43 137,09 141,68 138,49april 138,98 135,37 140,38 137,08 141,25 138,00mei 138,94 135,56 140,58 137,45 141,09 137,80juni 138,62 135,39 140,82 137,67juli 138,87 135,63 140,97 137,73augustus 139,48 135,92 140,88 137,54september 139,72 135,98 140,96 137,45oktober 139,97 136,38 140,86 137,65november 139,81 136,47 140,95 137,80december 139,82 136,59 141,18 137,97

Rentevoet verwijlintresten (%)2011 2011 2012 2012 2013 2013

a b a b a b a bjanuari 3,25 8,00 3,25 8,00 3,00 8,00 2,25 7,50februari 3,25 8,00 3,25 8,00 3,00 8,00 2,25 7,50maart 3,25 8,00 3,25 8,00 3,00 8,00 2,25 7,50april 3,25 8,00 3,25 8,00 3,00 8,00 2,25 7,50mei 3,50 8,00 3,25 8,00 3,00 8,00 2,25 7,50juni 3,50 8,00 3,25 8,00 2,50 8,00 2,25 7,50juli 3,50 8,50 3,25 8,00 2,50 7,50augustus 3,75 8,50 3,00 8,00 2,50 7,50september 3,75 8,50 3,00 8,00 2,50 7,50oktober 3,75 8,50 3,00 8,00 2,50 7,50november 3,75 8,50 3,00 8,00 2,50 7,50december 3,50 8,50 3,00 8,00 2,25 7,50a) Voor opdrachten waar de Algemene Aannemingsvoorwaarden van toepassing zijn, die na

1/1/81 zijn aangekondigd en vòòr 8/8/2002 werden gegund.

b) Voor opdrachten waar de Algemene Aannemingsvoorwaarden van toepassing zijn en die vanaf

8/8/2002 werden gegund.

WA-363 24/06/14 09:29 Pagina 42

Page 43: 92387 Merge 1-001 W… · bezuinigingen ingegeven politiek bij de VCB noopt de lokale Confederaties dan ook tot het zoeken van alternatieve oplossingen voor dit soort gespecialiseerde

De Wase Aannemer De Wase Aannemer De Wase Aannemer De Wase Aannemer

WIST U dat de federale politie in 2013 een recordaantal nieuwedossiers geopend heeft over terroristische groeperingen? De politietelde 59 nieuwe zaken, tegenover 41 het jaar voordien en slechts23 in 2006. Dat resulteerde niet meteen in een pak meer arresta-ties. Europol maakt in zijn nieuwe antiterreurrapport wel meldingvan 20 aanhoudingen in België. De meeste aanhoudingen in onsland gebeurden bij Syriëstrijders en netwerken die jongeren naarSyrië loodsen.

WIST U dat in het eerste kwartaal van dit jaar het belegd vermo-gen in Europese beleggingsfondsen voor het eerst boven de10.000 miljard is gegaan? Ongeveer 70 % van de 10.156 miljardeuro zit in fondsen met een Europees paspoort. Dat zijn fondsendie in verschillende Europese landen verkocht mogen worden.Die fondsen kenden in het eerste kwartaal een netto-instroom van148 miljard euro, de grootste instroom sinds 2006.

WIST U dat er in ons land nooit eerder zoveel sociale fraude werdblootgelegd? Het voorbije jaar ontdekten de SocialeInspectiediensten voor 148 miljoen euro sociale fraude. Van de100.000 onderzoeken die de Sociale Inspectiediensten elk jaar uit-voeren, zijn er 30.000 gericht op echte sociale fraude. Ruim 97 %van de ontdoken sociale bijdragen die de Sociale Inspectie ont-dekt, wordt effectief gerecupereerd. De diensten van de SocialeInspectie hebben het voorbije jaar ‘nog maar’ voor 1,56 miljoeneuro fraude met valse C4’s ontdekt. In 2010 was dat 4,4 miljoeneuro. Acht jaar geleden ontmaskerden de inspectiediensten voorhet eerst grote fraudenetwerken die via nepbedrijven valse ontslag-documenten verkochten aan Belgen. Die konden zo illegaal genie-ten van een werkloosheidsuitkering terwijl ze in werkelijkheidnooit gewerkt hadden voor het bedrijf. Eind vorig jaar werdsamen met Justitie een nieuw fraudecircuit met valse C4’s ontdektin de schoonmaaksector. Het gaat niet over Belgen, maar om bui-tenlanders die zogezegd in de EU wonen en maar even – voldoen-de lang – in ons land verblijven. Ze doen alsof ze hier werken enkrijgen dankzij valse C4’s een uitkering. Dan vertrekken ze naareen ander EU-land waar ze hetzelfde doen. Dat gebeurt op groteschaal in ons land.

WIST U dat dit jaar reeds 600.997 Belgen op een gokwebsitegespeeld hebben? Dat is bijna 3 keer meer dan de 211.166 gok-lustigen die de Belgische casino’s en speelautomatenhallen dit jaaral over de vloer hebben gekregen. De sites die sportweddenschap-pen aanbieden zijn het populairst. De gokwebsites die een vergun-ning hebben van de Kansspelcommissie draaien al ruim 150 mil-joen euro omzet per jaar. De statistieken tonen ook dat de bezoe-kers van gokwebsites niet alleen gokken rond het weekeinde, maarde hele week door aan het spelen zijn. Intussen blijven ook degoktenten in de reële wereld ook nog goklustige Belgen aanzui-gen. Zo verdienden de wedkantoren in 2012 ruim 344 miljoeneuro aan hun spelen.

WIST U dat het niet goed gaat met de Belgische horeca?Honderden caféuitbaters stoppen er vervroegd mee uit vrees voorde vanaf 2016 geplande invoering van de elektronische kassa. Diemoet een einde maken aan de zwarte inkomsten. Vorig jaar daal-de de bierverkoop in de Belgische horeca opnieuw met 4,4 %.Een op de 24 actieve zaken ging failliet. In tien jaar tijd is de

horeca bijna 10 procentpunten marktaandeel kwijtgeraakt tenvoordele van de warenhuizen.

WIST U dat er naast de 9 casino’s in ons land ook nog 9 websiteseen vergunning voor ‘zware’ casinospelen hebben? Boven op de180 speelhallen die over heel België verspreid zijn, mogen nogeens 34 websites een ‘online speelhal’ uitbaten. Liefst 547 wed-kantoren kleuren het straatbeeld in onze steden. Maar er zijn ookal 16 websites waar gewed kan worden. De Kansspelcommissiezette al 99 gokwebsites die geen vergunning hebben op een zwartelijst.

WIST U dat de inflatie in mei naar het laagste peil sinds decem-ber 2009 gedaald is? De prijzen lagen gemiddeld 0,36 % hogerdan in dezelfde maand van 2013. In april bedroeg de inflatie nog0,62%. Door het goede weer zijn de asperges en de aardbeiengoedkoop. Dat alleen al heeft de inflatie met 0,3 procentpuntdoen dalen.

WIST U dat er op de verkiezingsdag van 25 mei 553 interventieszijn gebeurd om problemen met één van de 27.000 stemcompu-ters op te lossen? Ook kwamen enkele voorzitters te laat omdat zezich overslapen hadden en waren er klachten over te doorzichtigegordijntjes van de hokjes. Het aantal stemmen opNederlandstalige lijsten in Brussel is gestegen naar 53.482. Datzijn er ruim 1.600 meer dan bij de vorige gewestverkiezingen. Bijde stembusslag heeft 5,1 % van de kiezers blanco of ongeldiggestemd.

WIST U dat de 152 inwoners van het piepkleine Griekse eilandjeGavdos, ten zuiden van Kreta, op 25 mei de Europese verkiezin-gen hebben geboycot? Ze deden dat niet uit onvrede over hetbesparings- en hervormingsbeleid van de afgelopen jaren. Debewoners van Gavdos stuurden hun kat naar de stemlokalen omhun ongenoegen te uiten over de Europese beslissing om de ver-nietiging van de Syrische chemische wapens in de MiddellandseZee toe te laten. In Griekenland geldt net als in België,Luxemburg en Cyprus een stemplicht.

WIST U dat wetenschappers een nieuw type planeet ontdekt heb-ben? Het gaat om ‘Godzilla onder de Aardes’. Het is een mega-Aarde die uit gesteente bestaat en een tot voorheen onbekend typeplaneet. Wetenschappers stootten in het sterrenbeeld Draak opeen object dat de naam Kepler10c kreeg. Het bleek een planeetbuiten ons zonnestelsel te zijn die 17 keer de massa van de Aardeheeft. Tot nu toe ging men ervan uit dat enkel gasreuzen diemassa halen.

De Wase Aannemer De Wase Aannemer De Wase Aannemer De Wase Aannemer

Xxx

43De Wase Aannemer De Wase Aannemer De Wase Aannemer De Wase Aannemer

Cee…Bee…Weetjes

D e C i t a t e r a a r

Mijn moslimburen zijn boos omdat ik tijdenshet offerfeest het feestvarken heb uitgehangen.

De cameraman moet naar het ziekenhuis vooreen opname.

De Wase Aannemer De Wase Aannemer De Wase Aannemer De Wase Aannemer

WA-363 24/06/14 09:29 Pagina 43

Page 44: 92387 Merge 1-001 W… · bezuinigingen ingegeven politiek bij de VCB noopt de lokale Confederaties dan ook tot het zoeken van alternatieve oplossingen voor dit soort gespecialiseerde

WA-363 24/06/14 09:29 Pagina 44