70 iedereenieper auris

of 24 /24
WWW.IEPER.BE tel. 0800 9 8900 [email protected] STADSMAGAZINE IEDEREEN WWW.IEPER.BE JAARGANG 19 #70 maart 2016 EXTRA EDITIE IEPER & DEELGEMEENTEN VERHUIS NAAR AURIS BEWAAR NUMMER NIEUWE WEBSITE

Embed Size (px)

description

Extra magazine 'Iedereen Ieper' naar aanleiding van de verhuis van de administratieven diensten stad en OCMW Ieper.

Transcript of 70 iedereenieper auris

 • WWW.IEPER.BEtel. 0800 9 8900

  [email protected]

  STADSMAGAZINE

  IEDEREEN WWW.IEPER.BE

  JAARGANG 19

  #70maart 2016

  EXTRA EDITIE

  IEPER & DEELGEMEENTEN

  VERHUISNAAR AURIS

  BEWAARNUMMER

  NIEUWEWEBSITE

 • V.U.: Stadsbestuur Ieper

  Eindredactie & cordinatie: Cathrine Lamaire,

  Communicatiedienst Ieper,

  tel. 057 451 600, [email protected]

  Fotografie: eigen archief, Margaux Capoen,

  Vormgeving: Frederik Pattyn

  Druk: Drukkerij Lowyck Oostende

  Oplage: 17.800 ex.

  COLOFON

  Voor & na...

 • IEDEREEN IEPER | 3

  Beste inwoners van Ieper

  Verandering en vernieuwing hangen al een tijdje in de lucht in onze stad. Het werd reeds aangekondigd en nu is het zover. De administratieve diensten van zowel stad als OCMW verhuisden naar het nieuw administratief centrum Auris op ter Waarde.Sinds dinsdag 29 maart word je niet enkel in een gloednieuw kader onthaald, maar is ook de dienstverlening een beetje anders en beter georganiseerd.

  Tegelijk met de verbouwingswerken werd ook de interne werking van de stadsdiensten aangepakt om de Ieperling nog beter van dienst te zijn. Via de onthaal- en snelbalie krijg je een antwoord op al je vragen. Een klantbegeleidingssysteem stuurt je onmiddellijk naar het juiste loket en de nieuwe signalisatie brengt je makkelijk tot waar je moet zijn. Bij de verscheidene loketten zijn aangename wachtruimtes voorzien.

  Er zijn nieuwe openingstijden en de publiekswerking wordt opgesplitst in enerzijds onthaal- en snelbalie en

  anderzijds burgergerichte dienstverlening aan specifieke loketten. Daarmee willen we zorgen voor een betere bereikbaarheid van de dienstverlening. Daarbij zetten wij ook verdere stappen op het vlak van de uitbouw van het e-loket, waardoor de gepersonaliseerde dienstverlening digitaal nog dichter bij de burger komt.

  We hopen jullie binnenkort te mogen ontmoeten in het administratief centrum Auris op Ter Waarde of in het stadsloket dat zich situeert in de Lakenhalle (zelfde ingang dienst toerisme) op de Grote Markt.

  Jan DurnezBurgemeester

 • 4 | IEDEREEN IEPER

  Tot voor kort zaten de diensten van stad en OCMW verspreid over verschillende gebouwen in Ieper. Niet altijd even makkelijk om de dienst te vinden die je zocht. Hierdoor werd er vaak veel tijd en energie verloren. Door alle diensten te centraliseren, is de dienstverlening duidelijker en eenvoudiger geworden. Nu kan je op n plaats terecht voor een antwoord op al jouw vragen.

  Vanaf heden zitten alle administratieve diensten van stad en OCMW dus in n gebouw, het administratief centrum Auris. Er is een echt onthaal, een maximale waarborg van privacy, een systeem voor minimale wachttijden Kortom, het is alleen maar beter geworden voor de inwoners, maar ook voor het personeel. Kort samengevat betekent dit nieuw administratief centrum:- je hoeft nog maar naar n plaats te gaan (diensten worden gecentraliseerd);- je geniet van maximale privacy door het klantbegeleidingssysteem;- je hoeft nooit lang te wachten;- je wordt ontvangen in een modern gebouw waar iedereen zijn weg zal vinden;- je wordt onmiddellijk verder geholpen aan een snelbalie, waardoor je voor een groot

  deel van de dienstverlening niet meer hoeft te wachten.

  Nieuwe vorm van dienstverlening

  Vanaf heden zitten alle administratieve

  diensten van stad en OCMW in n gebouw,

  het administratief centrum Auris.

 • IEDEREEN IEPER | 5

  Een nieuw dienstverleningsconcept: de inwoner staat centraalEr werd meteen ook een nieuw concept ontwikkeld dat de organisatiefilosofie van stad en OCMW ondersteunt en stimuleert. De administratieve diensten trekken niet enkel naar een nieuwe locatie, er werd tevens een nieuwe manier van werken gecreerd. Stad en OCMW hebben zich omgevormd tot een moderne, hedendaagse, efficinte en klantvriendelijke organisatie. In deze organisatie staat een snelle en correcte dienstverlening centraal.

  Uiteraard kan je ook in het nieuwe stadsloket op de Grote Markt terecht voor een aantal zaken.

  Klantbegeleidingssysteem voor bezoekers De stad probeert om de dienstverlening voor burgers zo optimaal mogelijk te maken. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van een klantbegeleidingssysteem, om burgers die naar Auris komen snel naar het juiste loket te kunnen doorverwijzen. Een klantbegeleidingssysteem zorgt ervoor dat iedereen geholpen wordt op volgorde van binnenkomen.

  Stel: je komt naar het Auris voor een reispas, bouwvergunning, een uittreksel

  uit het strafregister, een afspraak met een medewerker

  Hoe weet je nu bij welk loket je moet aankloppen? Een klantbegeleidingssysteem (of ticketsysteem) helpt je op de goede weg. Als bezoeker van het Auris kan je je op twee manieren aanmelden. Ofwel kan je zelf een ticket nemen aan de ticketzuil, ofwel stap je naar de onthaalbalie. Op basis van je vraag krijg je een ticket.

  Hoe ga je te werk?1. Je begeeft je naar de ticketzuil in de

  inkomhal (naast de inkomdeur van het onthaal). Op het scherm kies je het gewenste product en je ontvangt een ticket. Vind je in de keuzelijst niet wat je zoekt, begeef je dan naar de onthaalbalie op het gelijkvloers. Een medewerker helpt je verder.

  2. Heb je een afspraak met een beleidsverantwoordelijke of een medewerker, wend je dan rechtstreeks tot de onthaalbalie. Zodra je een ticket hebt, neem je plaats in de wachtruimte. Hier hangen digitale schermen. Je wacht tot jouw ticketnummer met het loketnummer verschijnt. Dan meld je je aan bij het juiste loket. Eenvoudig dus!

  Voor de wachtenden wordt op de schermen eveneens het laatste nieuws uit Ieper getoond.

  3. Kom je voor meerdere producten? Neem dan n ticketje, de loketmedewerkers sturen je verder door.

  4. Zorg in ieder geval dat je zo aangemeld bent. De loketmedewerkers waar je bij terecht komt, weten daardoor al

  op voorhand voor welk product of dienst je langskomt en kunnen zich daar op voorbereiden. Bovendien hebben ze een beter overzicht over de wachtruimte.

  Door de analyse van de statistieken uit het systeem kunnen we in de toekomst nog beter anticiperen op alle wensen en vragen en zo de dienstverlening waar nodig bijsturen .

  Telefonische afspraakHeb je een telefonische afspraak gemaakt met een medewerker? Bied je dan aan bij de onthaalbalie. De medewerker wordt opgeroepen en hij of zij zal je ontvangen in een spreekkamer.

  ZelfbedieningszoneIn de toekomst kan een bezoeker via de zelfbedieningsapparaten bepaalde acties ondernemen zonder tussenkomst van een medewerker.

  Zo zullen onder andere de volgende zaken mogelijk zijn:- internettoegang naar het digitale loket

  Ieper (alle producten en diensten die elektronisch te verkrijgen zullen zijn in de toekomst);

  - afdrukken van formulieren.

  Een klantbegeleidingssysteem zorgt ervoor

  dat iedereen geholpen wordt op volgorde van

  binnenkomen.

 • 6 | IEDEREEN IEPER

 • IEDEREEN IEPER | 7

  Vanaf 29 maart 2016 voert het stadsbestuur nieuwe openingstijden in. Een overzicht van alle openingstijden vind je in het overzicht hiernaast.

  Afspraak Lukt het je niet om tijdens de openingstijden langs te komen? Geen probleem: je kan langskomen op afspraak. Neem hiervoor contact op met de betrokken dienst, de contactgegevens vind je wat verder in deze brochure.

  Nieuwe openingstijden

  De nieuwe onthaalbalie van AC Auris.

  8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18

  MA

  DI

  WO

  DO

  VR

  ZA

  Administratief centrum Auris (Ter Waarde 1 )

  maandag van 9 tot 12.30 uur dinsdag van 14 tot 18 uur woensdag van 9 tot 12.30 uur donderdag van 9 tot 12.30 uur vrijdag van 9 tot 12.30 uur zaterdag van 9 tot 12 uur (enkel onthaal- en snelbalie, leven, ruimtelijke ordening, wonen)

  Belangrijk: steeds aanmelden tot 30 minuten voor sluitingstijd.

  Bijkomend enkel op afspraakDe diensten zijn telefonisch bereikbaar op maandag, woensdag, donderdag en vrijdag van 8.30 tot 12.30 uur en van 13.30 tot 17 uur, op dinsdag van 8.30 tot 12.30 uur en van 13.30 tot 18 uur, op zaterdag van 9 tot 12 uur.

  Stadsloket (Grote Markt 34)

  maandag van 9 tot 13 uur dinsdag van 9 tot 13 uur woensdag van 9 tot 13 uur donderdag van 9 tot 13 uur vrijdag van 9 tot 13 uur zaterdag van 10 tot 13 uur

  8 9 10 11 12 12 13 14 15 16 17 18

  MA

  DI

  WO

  DO

  VR

  ZA

 • 8 | IEDEREEN IEPER

 • IEDEREEN IEPER | 9

  Met de verhuis van het OCMW naar het administratief centrum Auris krijgen alle diensten en medewerkers een aangepast e-mailadres. De extensie @ocmwieper.be wijzigt vanaf 29 maart 2016 in @ieper.be. Het algemene mailadres wordt [email protected] Het volledige overzicht kan je hiernaast terugvinden.

  Administratief centrum AurisTer Waarde 1, 8900 Iepertel. 057 451 [email protected]

  Stedelijke infolijn: 0800 9 8900

  Rekeningnummer: BE 10 0910 0022 0604

  Nieuwe contactgegevens

  Je kan nog steeds terecht bij de stedelijke

  infolijn via 0800 9 8900

  dienst telefoon e-mail

  Onthaal AC Auris 057 451 600 [email protected]

  College van burgemeester & schepenen

  057 451 800 [email protected]

  Centrale administratie secretariaat, patrimonium, verzekeringen, GAS-boetes

  057 451 810 [email protected]

  Communicatie communicatie, creatie, onthaal- en snelbalie, protocol, evenementen, feestelijkheden

  057 451 610 [email protected]

  Leven bevolking, burgerlijke stand, begraafplaatsen

  057 451 720 [email protected]

  Cultuurbeleid 057 451 881 [email protected]

  Duurzaam 057 451 672 [email protected]

  Financin 057 451 830 [email protected]

  Milieu & landbouw 057 451 667 [email protected]@ieper.be

  Ondernemen lokale economie, markten en foren

  057 451 680 [email protected]

  Milieueducatie 057 451 668 [email protected]

  Noord-Zuid 057 451 882 [email protected]

  Welzijn (OCMW) 057 451 710 [email protected]

  Personeel 057 451 850 [email protected]

  Ruimtelijke ordening 057 451 661 [email protected]

  Wonen 057 451 773 [email protected]

  Sociaal wonen 057 451 771 [email protected]

  Zorgnetwerk OCMW 057 451 781 [email protected]

 • 10 | IEDEREEN IEPER

  Welke dienst vind je waar?

  32

  6

  4

  5

  Gelijkvloers1. Onthaal- en snelbalie2. Preventie2. Communicatie4. (Sociaal) Wonen5. Welzijn6. Leven

  INGANG

  1

 • IEDEREEN IEPER | 11

  10

  611

  14

  12

  9

  87

  13

  Eerste verdieping7. Cultuurbeleid8. Noord-Zuid9. Personeel10. Financin11. ICT12. Ondernemen13. Milieu en Landbouw14. Ruimtelijke ordening

 • 12 | IEDEREEN IEPER

  6

  Tweede verdieping15. Burgemeester en schepenen16. Schepenzaal17. Secretariaat, patrimonium,

  verzekeringen, gasboetes.

  17

  15

  Derde verdieping18. Raadzaal

  18

  16

 • IEDEREEN IEPER | 13

  Balies in het AurisGelijkvloers

  Onthaal en snelbalieDe onthaalbalie is het algemeen infopunt van het administratief centrum. De onthaalmedewerksters antwoorden op al je vragen of verwijzen je onmiddellijk door naar het juiste loket of de juiste medewerker en kunnen een afspraak inplannen bij de dienst welzijn van het OCMW. Aan de balie kan je terecht voor algemene informatie, afhalen van adreslijsten, perslijst en persmap, afvalkalender, aanvraag ophalen groot huisvuil, geen reclamedrukwerk sticker, afgeven affiches, meldingen en de verkoop van huisvuilzakken (restafval, PMD), Ieperse kadobons, de gemeentekaart van De Lijn, de inning van parkeerboetes, het aanvragen van digitale bewonerskaarten. In de inkomhal kan je ook in alle discretie je budgetmeter Eandis opladen.

  Aan de snelbalie kan je terecht voor diverse uittreksels uit het bevolkingsregister zoals bewijs van leven, bewijs van samenstelling van het gezin, bewijs van woonst, bewijs van nationaliteit, het wettigen van een handtekening op een document, voor het afstempelen van je formulier voor stempelcontrole (deeltijdse arbeid), je levensbewijs voor het Frans pensioen, voor een kopie eensluidend verklaren met het origineel, het afgeven van het formulier inenting tegen poliomyelitis, een oproepingsbrief verkiezingen, een formulier stemmen bij volmacht verkiezingen, een afschrift van je geboorteakte, huwelijksakte, overlijdensakte, het afhalen van je e-ID, Kids-ID, rijbewijs, reispas. [email protected], tel. 057 451 600

  LevenDe dienst leven op de benedenverdieping kreeg centraal een wachtruimte die zorgt voor meer privacy aan het loket zelf. Aan de balies kan je terecht voor dienstverlening over de themas burgerlijke stand, bevolking, begraafplaatsen, vreemdelingen, reispassen en rijbewijzen. Wanneer je bij het binnenkomen in het administratief centrum Auris een ticketje neemt voor een bepaald product of dienst, word je automatisch naar de juiste balie doorverwezen. Nooit meer wachten aan de verkeerde balie dus. [email protected], tel. 057 451 720

  Welzijn (sociale dienst OCMW)De dienst welzijn biedt maatschappelijke hulpverlening waar nodig. Je kan er terecht bij een maatschappelijkwerk(st)er met de meest uiteenlopende vragen en problemen. De dienst biedt dan ook persoonlijke en praktisch gerichte hulp, ondersteuning en begeleiding aan. Samen worden alle vragen, problemen, moeilijkheden en noodsituaties van klein tot groot aangepakt en worden de positieve mogelijkheden bekeken. Je kan een beroep doen op de dienst Welzijn voor financile steun (leefloon, voorschotten sociale uitkeringen, tussenkomsten in energiekosten of van het verwarmingsfonds, medische kosten, woonkosten na sociaal onderzoek), schuldbemiddeling en budgetbeheer, psychosociale hulp, juridische bijstand, sociale tewerkstelling, hulp aan asielzoekers, vragen rond je energiefactuur, je budgetmeter.

 • 14 | IEDEREEN IEPER

  Je kan bij de dienst welzijn terecht tijdens de zitmomenten. Het aantal zitmomenten werd uitgebreid zodat elke burger met een hulpvraag geholpen kan worden. Indien er geen zitdag is, is er permanentie door een maatschappelijk werker of je maakt een telefonische afspraak.

  Vanaf 29 maart houdt de dienst welzijn wekelijks zitdag op dinsdagnamiddag van 14 tot 18 uur. In de voormiddag is het administratief centrum Auris gesloten. De andere zitdagen zijn zoals voorheen, elke voormiddag. Aanvragen voor verwarmingstoelagen, sociale premies (incontinentie, verzorging, stoma ) kunnen enkel op donderdagnamiddag van 13.30 tot 16.30 uur. Zitmomenten binnen het project OSIO (Ouders Steunen In Opvoeding) kunnen dagelijks, maar enkel na afspraak.Vanaf april kan je ook je verwarmingstoelage aanvragen op maandagnamiddag van 14 tot 16 uur in dienstencentrum t Hofland, Dikkebusseweg 15A, 8900 Ieper waar de zorgconsulenten zitdag zullen houden. [email protected], tel. 057 451 710

  Zitdagen dienst Welzijn voormiddag

  maandag 9 - 12.30 uur algemene dienst 9 - 12.30 uur algemene dienst 9 - 12.30 uur budgetbeheer 9 - 12.30 uur budgetbeheer 9 - 12.30 uur tewerkstelling (op afspraak) 9 - 12.30 uur pensioendienst > elke 2de maandag dinsdag enkel op afspraak

  woensdag 9 - 12.30 uur algemene dienst 9 - 12.30 uur algemene dienst 9 - 12.30 uur algemene dienst 9 - 12.30 uur algemene dienst 9 - 12.30 uur vreemdelingen 9 - 12.30 uur tewerkstelling (op afspraak) 9 - 12.30 uur Lokale Advies Commissie (op afspraak)

  donderdag 9 - 12.30 uur algemene dienst 9 - 12.30 uur algemene dienst 9 - 12.30 uur budgetbeheer 9 - 12.30 uur budgetbeheer 9 - 12.30 uur vreemdelingen 9 - 12.30 uur vreemdelingen 9 - 12.30 uur sociaal wonen vrijdag 9 - 12.30 uur algemene dienst 9 - 12.30 uur algemene dienst 9 - 12.30 uur budgetbeheer 9 - 12.30 uur budgetbeheer 9 - 12.30 uur tewerkstelling (op afspraak) Belangrijk: steeds aanmelden tot 30 minuten voor sluitingstijd.

  namiddag

  maandag 13.30 - 16.30 uur pensioendienst > elke 2de maandag

  dinsdag 14 - 18 uur algemene dienst 14 - 18 uur algemene dienst 14 - 18 uur vreemdelingen 14 - 18 uur materiele opvang LOI 14 - 18 uur budgetbeheer 14 - 18 uur tewerkstelling (op afspraak)

  woensdag 13.30 - 16.30 uur DYZO (zelfstandigen in moeilijkheden) > elke 2de woensdag, enkel op afspraak

  donderdag 13.30 - 16.30 uur sociale premies 13.30 - 16.30 uur verwarmingstoelage

  vrijdag 13.30 - 16.30 uur tewerkstelling (op afspraak)

 • IEDEREEN IEPER | 15

  (Sociaal) Wonen De balie sociaal wonen geeft info en advies bij problemen rond huisvesting, behandelt aanvragen voor OCMW woningen, kan je doorverwijzen naar andere sociale huisvestingsdiensten (de Woonsleutel, Ons Onderdak, De Mandel ). [email protected], tel. 057 451 771

  Bij de balie wonen kan je terecht voor informatie en advies rond wonen, huisvestingspremies en tegemoetkomingen, woningkwaliteit (klachten, onbewoonbaar- en ongeschiktheid ), leegstand en verwaarlozing van woningen, gebouwen en bedrijfsruimten, grond- en bouwbeleid (stadsverkavelingen), allerhande brochures en aanvraagformulieren [email protected], tel. 057 451 773

  Eerste verdieping

  Ruimtelijke ordeningBij de balie ruimtelijke ordening kan je terecht voor alles wat met plannen en bouwen te maken heeft. Wie wil bouwen of verbouwen moet in de meeste gevallen over een stedenbouwkundige vergunning beschikken. Dat geldt ook voor het wijzigen of het plaatsen van publiciteit, het slopen van een gebouw of constructie, het wijzigen van de bestemming van een gebouw of het wijzigen van het aantal woongelegenheden. De dienst geeft informatie over de ruimtelijke structuurplannen, het gewestplan, de bijzondere plannen van aanleg, verkavelingsvergunningen, ruimtelijke uitvoeringsplannen, reglementen en verordeningen. Zij verleent ook advies over het verkrijgen van een stedenbouwkundige vergunning (voorheen bouwvergunning), een verkavelingsvergunning, stedenbouwkundige attesten en stedenbouwkundige inrichtingen. Ook voor de bespreking van voorontwerpen van een stedenbouwkundige vergunning, een verkavelingsvergunning en een stedenbouwkundig attest kan je bij hen terecht. De aanvragen waarvoor een openbaar onderzoek wordt georganiseerd, liggen ter inzage. Tot slot kan je bij de dienst terecht met klachten over (mogelijke) bouwmisdrijven. [email protected], tel. 057 451 661

  Milieu en landbouwJe kan bij de balie milieu en landbouw terecht voor de inzage van milieuvergunningen en -aanvragen (klasse 1, klasse 2 en klasse 3), het indienen van milieuvergunningsaanvragen en informatie over de voorwaarden en melding van 3de klasse inrichtingen, voor toelatingen in het kader van het politiereglement (muziekactiviteiten, vuurwerk, vreugdeschoten ), voor putwateronderzoek voor wie niet op het openbaar net is aangesloten, milieuklachten, informatie over afval (inzameling, informatie over kleinschalige waterzuivering (iba), subsidies en premies, energieadvies, informatie over duurzaam bouwen, voor eerstelijnsinformatie aan de Ieperse land- en tuinbouwers. [email protected], [email protected], tel. 057 451 667

  OndernemenDe balie ondernemen is het eerste aanspreekpunt voor de lokale ondernemer en handelaar met een eventuele doorverwijsfunctie naar andere (stedelijke) diensten en organisaties. Verder kan je hier terecht voor taxi- en tapvergunningen en word je als beginnende zelfstandige verder geholpen met het opstarten van je zaak. De dienst organiseert en cordineert de aanvragen van standplaatsen voor kermissen en de wekelijkse zaterdagmarkt. [email protected], tel. 057 451 680

 • 16 | IEDEREEN IEPER

  Stadsloket in de LakenhalleIn het stadsloket in de Lakenhalle op de Grote Markt (zelfde ingang dienst toerisme), kan je terecht voor:

  - diverse uittreksels uit het bevolkingsregister zoals bewijs van leven;

  - bewijs van samenstelling van het gezin;- bewijs van woonst;- bewijs van nationaliteit;- het wettigen van een handtekening op

  een document; - het afstempelen van je formulier voor

  stempelcontrole (deeltijdse arbeid);- je levensbewijs voor het Frans pensioen;- een kopie eensluidend verklaren met

  het origineel;- het afgeven van het formulier inenting

  tegen poliomyelitis;- een oproepingsbrief verkiezingen;- een formulier stemmen bij volmacht

  verkiezingen;- een afschrift van je geboorteakte;- huwelijksakte;- overlijdensakte;- de aankoop en het herladen van een

  parkeertoestel;- de aankoop van huisvuilzakken (restafval

  en pmd); - de gemeentekaart van De Lijn- Ieperse kadobons;- stickers geen reclamedrukwerk;- afvalkalender;- aanvragen ophaling groot huisvuil - de inning van parkeerboetes; - het opladen van je budgetmeter Eandis

  in alle discretie.

 • IEDEREEN IEPER | 17

  BereikbaarheidFiets Het administratief centrum Auris is op fietsafstand van het centrum gelegen, op ongeveer 8 minuten fietsen. Langsheen de Pilkemseweg worden fietssuggestiestroken aangebracht, die een veilige verbinding vormen tussen het centrum en het stadhuis. Aan de voorzijde van het administratief centrum zijn fietsenstallingen voorzien.

  Openbare busverbinding Ter hoogte van de inrit Ter Waarde, in de Pilkemseweg, bevinden zich twee bushaltes. Beiden zijn voorzien van een schuilhuisje. Tussen de bushalte en de ingang van het administratief centrum is een voetpad voorzien. De naamgeving van de dichtste halte wordt gewijzigd naar Ter Waarde.

  Maandag tot en met vrijdag Van en naar het centrum vormt tijdens de week de buslijn 95 (Ieper - Langemark - Roeselare) een belangrijke busverbinding. Deze bus heeft als belangrijkste haltes Ieper station, Ieper Markt, Ieper Westlandia A, Ieper Westhoek Expo en Ieper Ter Waarde. De bus rijdt ook langs het Jan Ypermanziekenhuis en Sint-Jan Dorp. Een busrit tussen het station en het administratief centrum duurt 11 minuten, tussen de Grote Markt en het administratief centrum 4 minuten. Vanaf 7.23 uur start de bus telkens 23 minuten en 53 minuten na het uur aan het station. Er zijn dus twee bussen per uur bruikbaar.

  Ook voor de openingsuren op dinsdagnamiddag is de buslijn 95 bruikbaar, conform bovenstaande dienstregeling. De laatste bus hiervoor start om 17.25 uur aan het station. Voor de rit terug naar het centrum of het station zijn bussen voorzien telkens ongeveer 37 en 55 minuten na het uur vanaf de halte Ter Waarde. Voor de busverbindingen vanuit de meeste deelgemeenten dienst men eerste een bus te nemen naar het station, en dan over te stappen naar de buslijn 95.

  ZaterdagvoormiddagOp zaterdagvoormiddag is de verbinding met buslijn 95 beperkt. Gedurende een proefperiode zal elke zaterdag tussen 9 en 12 uur het traject van de huidige centrumbus worden uitgebreid met een tweede bus. De frequentie van n bus per kwartier blijft behouden en aan het huidige traject van de centrumbus (station, Rijselsepoort, Sint-Pieterskerk, Markt en gevangenis) wordt een extra halte Ter

 • 18 | IEDEREEN IEPER

 • IEDEREEN IEPER | 19

  Waarde toegevoegd, dit tussen de haltes Markt en gevangenis. Het tarief voor de centrumbus, ook richting Ter Waarde, bedraagt slechts 0,50 euro, voor wie niet over een abonnement of andere rittenkaart beschikt. Een ticket wordt rechtstreeks gekocht aan de chauffeur.

  TarievenVoor wie reeds beschikt over een abonnement (BuzzyPass, Omnipass 65+... ), kan hiervan gebruik maken om bovenstaande ritten uit te voeren. Ook kan men gebruik maken van de reguliere ritkaarten (biljet enkele rit, sms-ticket... ). Specifiek voor de Ieperse bevolking is de 6 euro kaart bruikbaar. Met deze tienrittenkaart kan men binnen de stadsgrenzen van Ieper de bus nemen voor slechts 0,60 euro per rit. De kaart is verkrijgbaar in het administratief centrum of in het stadsloket.

  TreinHet station van Ieper is op 3,6 kilometer van het administratief centrum Auris, een klein kwartier fietsen. Er staan (vermoedelijke startdatum: mei 2016) een tiental Blue-Bike deelfietsen aan het station ter beschikking om jouw verplaatsing tussen het station en het administratief centrum te maken. Gebruikers van het systeem (10 euro lidgeld per jaar) betalen 1 euro per 24 uur uitleentijd.

  Tevens kan gebruik worden gemaakt van een openbare busverbinding tussen het station en het administratief centrum (zie onderdeel bus).

  AutoHet stadhuis ligt vlakbij de Noorderring (N38) en is vlot bereikbaar vanuit Ieper en de deelgemeenten. Er is een ruime parking voorzien. De eerste vier rijen dichtst bij het administratief centrum, zijn voorbehouden voor bezoekers. Er zijn meerdere parkeerplaatsen voor personen met een handicap aanwezig in de nabijheid van de ingang.

  Het administratief centrum Auris is op fietsafstand van het centrum gelegen.

 • 20 | IEDEREEN IEPER

  Een schermafdruk van de vernieuwde

  homepagina van www.ieper.be.

 • IEDEREEN IEPER | 21

  Nieuwe website www.ieper.beOp 29 maart ging onze nieuwe website online. Daarmee ondergaat niet enkel de fysieke dienstverlening van stad en OCMW een verandering maar ook de digitale dienstverlening ziet er vanaf nu volledig anders uit.

  Met de vernieuwing van de stedelijke website kan de burger gemakkelijker, sneller en gerichter informatie over de stad terugvinden. www.ieper.be biedt de surfer up-to-date informatie aan op een gestructureerde en doordachte manier. Met een eigen digitaal loket treedt de site ook op ter ondersteuning van het gewone loket. Schuif dus niet langer aan op het stadhuis. Via de website kan je voortaan eenvoudig bepaalde attesten en afschriften aanvragen of online formulieren invullen.

  Op basis van gebruikersonderzoek werd bepaald hoe de website eruit zou zien. Zo kregen de belangrijkste onderwerpen een prominente plaats op de startpagina en werd er gekozen voor een duidelijke zoekbalk die de burger snel tot de informatie moet brengen die hij/zij zoekt.

  De website werd opgebouwd rond twee centrale themas: Vrije Tijd en Dienstverlening en Bestuur. Via Vrije Tijd krijg je alle informatie over het gevarieerde vrijetijdsaanbod in onze stad waaronder ook activiteiten die rechtstreeks uit de UiTdatabank worden gehaald. Onder Dienstverlening en bestuur vind je de online dienstverlening van de stad waar alle burger gerelateerde zaken onder te vinden zijn. Alle producten en diensten onder deze rubriek worden overzichtelijk weergegeven met vermelding van verantwoordelijke dienst, procedure, kostprijs en mee te brengen documenten. Even surfen naar de website voor je langskomt, is zeker aan te raden. Onder de noemer Mijn Ieper tenslotte, werd een volledig nieuw e-loket uitgebouwd. Alle producten die digitaal kunnen aangevraagd of afgehandeld worden, kunnen makkelijk en snel via de website verlopen. Online aan te vragen documenten zijn attesten of uittreksels. Maar ook subsidieaanvragen, meldingen of premies kunnen voortaan digitaal verwerkt worden. Als burger

  kan je je registreren met of zonder je eID, je via een eigen platform inschrijven voor nieuwsbrieven of je online aanvragen opvolgen. Je vindt er ook alle contactgegevens van de diensten en de nodige formulieren die je eventueel al op voorhand kan invullen.

  De vernieuwingen nog even op een rijtje- De nieuwe website bevat duidelijke en

  korte teksten, een eenvoudige lay-out, met frisse kleuraccenten helemaal in de huisstijl;

  - Een uitgebreide en krachtige zoekfunctie die op alle paginas aanwezig is;

  - Op de startpagina kan je meteen doorklikken naar veel gezochte items zoals openingsuren, het meldingsformulier, premies en subsidies

  - Nog meer dienstverlening kan je ook digitaal aanvragen. Je hoeft niet voor alles ter plekke te gaan. Dit aanbod zal in de toekomst nog uitbreiden.

  - Er is een volledig nieuwe structuur, vertrekkend vanuit het standpunt van de bezoeker. Op de startpagina kies je tussen twee themas. Zo vind je snel de gewenste dienstverlening en waar je terecht kunt voor meer informatie. Ook de dienstverlening van het OCMW werd gentegreerd.

  - Ook UiTinVlaanderen is volledig gentegreerd in de website. Organiseer je zelf een activiteit? Voer deze dan zeker in via www.uitdatabank.be, dan staat jouw activiteit ook op de stedelijke website.

  - Binnenkort wordt gestart met een stedelijke digitale nieuwsbrief. Zo blijf je ook via mail op de hoogte van alle nieuws in onze stad! Inschrijven kan via Mijn Ieper op de website.

  - De nieuwe website past zich automatisch aan op mobiele toestellen en is dus ook vlot raadpleegbaar op tablets, smartphones, laptops.

 • 22 | IEDEREEN IEPER

  dienst adres telefoon e-mail

  Archief Weverijstraat 7, 8900 Ieper 057 239 440 [email protected]

  Argos Het Perron, Fochlaan 1/2a, 8900 Ieper 057 239 340 [email protected]

  Bibliotheek Weverijstraat 9, 8900 Ieper 057 239 420 [email protected]

  Brandweer HulpverleningszoneWesthoek - arsenaal

  Minneplein 1a, 8900 Ieper 057 239 550 [email protected]

  Camping Bolwerkstraat 1, 8900 Ieper 057 217 282 [email protected]

  Containerpark Pilkemseweg 107, 8900 Ieper 057 200 194 [email protected]

  CultuurCentrum Het Perron, Fochlaan 1, 8900 Ieper 057 239 480 [email protected]

  d Academie Weverijstraat 33-35, 8900 Ieper 057 239 460 [email protected]

  Federale politie De Montstraat 2, 8900 Ieper 057 228 228

  Groendienst Oudstrijderslaan 1, 8900 Ieper 057 239 530 [email protected]

  Groenpark Bargiestraat 8, 8900 Ieper 057 214 166 [email protected]

  IVVO Bargiestraat 6, 8900 Ieper 057 214 166 [email protected]

  Jeugd Het Perron, Fochlaan 3, 8900 Ieper 057 239 560 [email protected]

  Kenniscentrum IFFM Sint-Maartensplein 3, 8900 Ieper 057 239 450 [email protected]

  LDC De Kersecorf Rijkeklarenstraat 83, 8900 Ieper 057 203 778 [email protected]

  LDC t Hofland Dikkebusseweg 15A, 8900 Ieper 057 239 490 [email protected]

  Mobiliteit Rijselsepoort 6, 8900 Ieper 057 239 272 [email protected]

  Musea Sint-Maartensplein 3, 8900 Ieper 057 239 450 [email protected]

  Noodplanning Rijselsepoort 4, 8900 Ieper 057 239 520 [email protected]

  Politiezone Arro Ieper Ter Waarde 54, 8900 Ieper 057 230 500 [email protected]

  Speelpleinwerking Sporrewoan Fochlaan 3, 8900 Ieper 057 239 560 [email protected]

  Sport Leopold III-laan 18, 8900 Ieper 057 239 400 [email protected]

  Technische dienst administratie Rijselsepoort 6, 8900 Ieper 057 239 515 [email protected]

  Technische dienst magazijnen Rijselsepoort 4, 8900 Ieper 057 239 520 [email protected]

  Toerisme Grote Markt 34, 8900 Ieper 057 239 220 [email protected]

  Contactgegevens stedelijke & aanverwante diensten

 • IEDEREEN IEPER | 23

  Voor & na...

 • 24 | IEDEREEN IEPER