603.46.304 Fiat Stilo Radio - Fiat-Service.nl - Informatie ... STILO 603.46.304 NL AUTORADIO...

90
FIAT STILO 603.46.304 NL AUTORADIO

Transcript of 603.46.304 Fiat Stilo Radio - Fiat-Service.nl - Informatie ... STILO 603.46.304 NL AUTORADIO...

FIATSTILO603.46.304 NLAUTORADIO

F0C0288m

F0C0289m

AUTORADIO METCASSETTESPELER

AUTORADIO MET CD-SPELER

F0C0190m

AUTORADIO METCD/MP3-SPELER

AUTO

RADIO

MET

CASSET

TESPEL

ER

3

IIIINNNNHHHHOOOOUUUUDDDD

INLEIDING ...................................................... 4

TIPS EN AANWIJZINGEN .............. 4

– Verkeersveiligheid ....................................... 4– Ontvangstomstandigheden ....................... 4– Voorzorgsmaatregelen en onderhoud .. 4– Cassette ......................................................... 4– Compact Disc .............................................. 5– Opmerkingen over CD’s .......................... 6

AUTORADIO MET CASSET-TESPELERBESCHRIJVING VAN HET BEDIENINGSPANEEL ....................... 7ALGEMENE INFORMATIE .................................. 12Radio............................................................................ 12Cassettespeler ........................................................... 12Compact Disc............................................................ 12Audiosysteem ............................................................ 13Diefstalbeveiliging...................................................... 13VERKLARING .......................................................... 14WERKINGBedieningsknoppen op het stuurwiel ................. 16Functies en instellingen .......................................... 17Inbouwvoorbereiding telefoon ............................ 19Radio (Tuner) ........................................................... 20Menu ........................................................................... 25Mogelijke instellingen ............................................. 26Cassettespeler (Tape) ............................................ 29Werking van de CD-wisselaar ............................. 31Code ........................................................................... 34Technische gegevens .............................................. 36

AUTORADIO MET CD-SPE-LERBESCHRIJVING VAN HET BEDIENINGSPANEEL ....................... 39ALGEMENE INFORMATIE .................................. 44Radio............................................................................ 44Compact Disc............................................................ 44Audiosysteem ............................................................ 45Diefstalbeveiliging...................................................... 45VOORZORGSMAATREGELEN ......................... 45VERKLARING .......................................................... 46WERKINGBedieningsknoppen op het stuurwiel ................. 48Functies en instellingen .......................................... 49Inbouwvoorbereiding telefoon ............................ 51Radio (Tuner) ........................................................... 52Menu ........................................................................... 57Mogelijke instellingen ............................................. 58CD-speler .................................................................. 62Werking van de CD-wisselaar ............................................................ 64Code ........................................................................... 68Technische gegevens .............................................. 69

AUTORADIO MET CD/MP3-SPELERBESCHRIJVING VAN HET BEDIENINGSPANEEL ....................... 73INLEIDING ............................................................... 78MP3-speler ................................................................ 78

4

INLEIDING TIPS EN AANWIJZINGEN

De vast ingebouwde autoradio isuitgerust met een audiocasset-tespeler (autoradio met cassette),een CD-speler (autoradio met CD-speler) of een CD/MP3-speler (auto-radio met CD/MP3-speler) en heefteen grafische equalizer. De autoradiois ontworpen volgens de specifiekekenmerken van het interieur en heefteen geheel eigen ontwerp dat volle-dig is afgestemd op de vormgevingvan het dashboard.

De autoradio is op een ergonomi-sche positie gemonteerd voor zowelde bestuurder als de passagier enmet de symbolen op het front kun-nen snel de eenvoudig te gebruikenbedieningsorganen worden herkend.

De CD-wisselaar voor 5 CD’s,indien aanwezig, is in het bovenstedashboardkastje aan passagierszijdegeplaatst.

Hieronder zijn tips en aanwijzingenopgenomen. Het verdient aanbeve-ling deze aandachtig te lezen. In dezeaanwijzingen is ook de bediening vande CD-wisselaar via de autoradioopgenomen. Zie voor het gebruikvan de CD-wisselaar het betreffendeinstructieboekje.

Verkeersveiligheid

Voordat u gaat rijden, raden wij uaan om vertrouwd te raken met deverschillende functies van de autora-dio (bijv. het opslaan van stations).

Ontvangstomstandigheden

Tijdens het rijden wisselen de ont-vangstomstandigheden voortdurend.De ontvangst kan gestoord wordendoor de aanwezigheid van bergen,gebouwen of bruggen, vooral als uver verwijderd bent van het stationwaarnaar u luistert.

BELANGRIJK Bij verkeersinfor-matie kan het volume aanzienlijk toe-nemen in vergelijking tot de normaleweergave.

Voorzorgsmaatregelen en onder-houd

Zonder dat er speciale voorzorgs-maatregelen nodig zijn, is een langelevensduur van de speciaal ontworpenautoradio gegarandeerd. Wendt u bijstoringen tot de Fiat-dealer.

Stel de cassettebandjes nooit blootaan hitte en direct zonlicht en berg zena gebruik altijd op in de cassette-doosjes. Wij raden het gebruik aan vancassettes van een goede kwaliteit enmet een speelduur van maximaal 90minuten. Hierdoor is altijd een perfecteweergave gegarandeerd.

Maak het bedieningspaneel alleen meteen zachte en antistatische doekschoon. Schoonmaak- en glansmid-delen kunnen het front beschadigen.

Cassette

Voor een perfecte weergave gevenwij u de volgende tips:

– Gebruik geen cassettes van eenslechte kwaliteit of cassettes met ver-vormingen of loszittende etiketten.

Een te hoog volume kanzowel gevaar opleveren

voor uzelf als voor andere wegge-bruikers. Wij raden u dan ook aanom het volume altijd zo te regelendat geluiden van buiten (bijv.claxons, sirenes van ambulance,brandweer, politie e.d.) hoorbaarblijven.

ATTENTIE

5

Compact Disc

Als u de CD-speler gebruikt, houd erdan rekening mee dat door de aanwe-zigheid van vuil of vingerafdrukken opde CD er een onderbreking in deweergave en een slechte geluidskwali-teit kan ontstaan. Voor een perfecteweergave geven wij u de volgende tips:

– Gebruik alleen CD’s met het merk-teken:

– Laat de cassette niet in de cassette-speler zitten als deze niet wordtgebruikt.

– Steek geen andere voorwerpen inde cassette-opening.

– Stel de cassette niet bloot aan zon-nestraling of zeer hoge temperaturen.

– Berg de cassettes na gebruik altijdop in de cassettedoosjes.

– Vuil op de koppen van de cassette-speler kan na verloop van tijd een ver-mindering van de hoge-tonenweergaveveroorzaken. Wij raden u daarom aanom de koppen regelmatig met een rei-nigingscassette schoon te maken.

– Gebruik voor een perfecte weerga-ve bij voorkeur cassettes van het C-60type en in ieder geval geen cassettes dielanger dan 90 minuten duren.

– Gebruik geen cassettes waarvan hetbandje is beschadigd; dit geldt vooralvoor cassettes van het C-90 type. Alsde cassette in de speler wordt gesto-ken, kan het bandje in het mechanismelopen waardoor de cassettespelerblokkeert.

– Smeer het mechanisme van de cas-settespeler niet.

– Raak de koppen van de cassette-speler niet aan met magnetische ofharde voorwerpen.

– Berg na het beluisteren de CDweer op in het doosje om te voor-komen dat vlekken of krassen ont-staan die de weergave kunnen ver-storen.

– Stel de CD’s niet bloot aan warm-tebronnen, zonnestraling of vochtom te voorkomen dat de CD’s ver-vormen.

– Plak geen stickers op het CD-oppervlak en schrijf nooit met eenpen of potlood op het CD-opper-vlak.

Neem de CD uit het doosje door inhet midden van het doosje te drukkenen de CD aan de rand omhoog tetrekken.

– Verwijder eventuele vingeraf-drukken en stof van het CD-opper-vlak m.b.v. een zachte doek. Houd deCD bij de randen vast en reinig deCD vanuit het midden naar de ran-den.

– Gebruik voor het schoonmakennooit chemische producten (bijv.antistatische sprays of thinner)omdat hierdoor het oppervlak vande CD kan worden beschadigd.

CD vastpakkenCD verwijderen

Pak de CD altijd bij de rand vast.Raak nooit het oppervlak aan.

6

Verwijder vuil en stof door met eenzachte doek vanaf het midden van deCD naar de rand te vegen.

Gebruik geen CD’s met krassen,barsten of vervormingen, enz. Hetgebruik van dergelijke CD’s kan sto-ringen of schade veroorzaken.

BELANGRIJK Als u CD’s gebruiktdie beschermd zijn tegen kopiëren, kanhet enkele seconden duren voordat deCD wordt weergegeven.

BELANGRIJK Gebruik geen in dehandel verkrijgbare beschermfoliesvoor CD’s of CD’s met stabilisatorenenz. omdat deze kunnen vastlopen inhet inwendige mechanisme en de CDkunnen beschadigen.

Opmerkingen over CD’s

Plak geen stickers op het CD-opper-vlak en schrijf nooit met een pen ofpotlood op het CD-oppervlak.

Fout

Nieuwe CD’s kunnen oneffenhedenhebben rondom de randen. Als dezeCD’s worden gebruikt, kunnen ze nietof vervormd worden weergegeven.Verwijder deze oneffenheden aan deranden met bijv. een ballpoint.

Pen

Oneffenheden

Fout

Gebruik geen oplosmiddelen, antista-tische sprays of ontvetters voor hetreinigen van een CD.

Fout

Fout

Stel de CD’s niet bloot aan warm-tebronnen of direct zonlicht.

Fout

Voor een optimale weergave radenwij aan originele CD’s te gebruiken. Dejuiste werking is niet gegarandeerd als uCD R/RW’s gebruikt die tijdens hetopnemen niet op de juiste wijze zijnbeschreven en/of met een maximalecapaciteit boven 650 MB.

AUTO

RADIO

MET

CASSET

TESPEL

ER

7

AAAAUUUUTTTTOOOORRRRAAAADDDDIIIIOOOO MMMMEEEETTTT CCCCAAAASSSSSSSSEEEETTTTTTTTEEEESSSSPPPPEEEELLLLEEEERRRR

BESCHRIJVING VAN HETBEDIENINGSPANEEL

fig. 1

F0C0026m

AUTO

RADIO

MET

CASSET

TESPEL

ER

8

Toets RADIO

Kort indrukken Langer dan 2 sec. indrukken

Toetsen en frontpaneel

Letters of symbool Functie

Ä

II MUTE

4

5 RPT

6 RND

>>

SCAN

AF PTY

TA

VOL PUSH ON/OFF

AUDIO DSP

MENU RDS

Eject/Reverse

Mute

Voorkeuzestation 4

Voorkeuzestation 5/muziekstuk herhalen

Voorkeuzestation 6 muziekstukken op CDwillekeurig weergeven (Random-functie)

Vooruit/Volgend

Korte weergave (Scan-functie)

Alternatieve frequentie/Programmatype

Verkeersinformatie

Autoradio in-/uitschakelenVolumeregeling

Audio-instellingen

Menu-functie

Eject Tape (cassette)

Audio Mute

FM/AM: oproepenvoorkeuzestation 4

FM/AM: oproepen voorkeuzestation 5

FM/AM: oproepen voorkeuzestation 6

FM: Zoeken + / MAN +AM: Zoeken + / MAN +PTY: Programmatype selecteren

Korte weergave van alle stations op gese-lecteerde golfband

AF ON/OFF

TA ON/OFF

In-/uitschakelen: indrukkenVolumeregeling:linksom draaien: verlagenrechtsom draaien: verhogen

Bass (B)Treble (T)Fader (F)Balance (B)

Handmatig zoeken naar stations in-/uit-schakelen NEWS in-/uitschakelenFunctiebevestiging met geluidssignaal(BEEP) in-/uitschakelenSENS DX/LOSVC (SPEED VOLUME)LOUDNESS in-/uitschakelenEON TA inschakelen

FM/AM: opslaan voorkeuzestation 4

FM/AM: opslaan voorkeuzestation 5

FM/AM: opslaan voorkeuzestation 6

Korte weergave van alle stations op degeselecteerde golfband

Programmatype selecteren PTY: weergave geselecteerd programma-type

TA-volume instellen

Toegang tot equalizer

Weergave RDS ClockAudio Clip Detect in-/uitschakelenInschakelwijze radio instellenVolumeregeling telefoonin-/uitschakelenVolumebeperking bij inschakelingvan het apparaat

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

AUTO

RADIO

MET

CASSET

TESPEL

ER

9

CASSETTESPELER

Kort indrukken Langer dan 2 sec. indrukken

CD-WISSELAAR

Kort indrukken Langer dan 2 sec. indrukken

Versneld vooruit zoeken (continu)

TA-volume instellen

Toegang tot equalizer

Weergave RDS ClockAudio Clip Detect in-/uitschakelenInschakelwijze radio instellenVolumeregeling telefoonin-/uitschakelenVolumebeperking bij inschakeling van hetapparaat

Eject Tape (cassette)/ Reverse/normal

Pauze weergave/Audio Mute

Snel vooruitspoelen (tot aan einde band)

Korte weergave van alle muziekstukken opcassette

TA ON/OFF

In-/uitschakelen: indrukkenVolumeregeling:linksom draaien: verlagenrechtsom draaien: verhogen

Bass (B)Treble (T)Fader (F)Balance (B)

Dolby BNEWS in-/uitschakelenFunctiebevestiging met geluidssignaal (BEEP)in-/uitschakelenSVC (SPEED VOLUME)LOUDNESS in-/uitschakelenEON TA inschakelen

AMS-functie inschakelen, naar volgend muziekstuk

TA-volume instellen

Toegang tot equalizer

Weergave RDS ClockAudio Clip Detect in-/uitschakelenInschakelwijze radio instellenVolumeregeling telefoonin-/uitschakelenVolumebeperking bij inschakeling van hetapparaat

Eject Tape (cassette)

Pauze weergave/Audio Mute

Herhaling muziekstuk op CDin-/uitschakelen

Willekeurige weergave muziekstukken in-/uitschakelen

Volgend muziekstuk selecteren

Korte weergave van alle muziekstukken opCD

TA ON/OFF In-/uitschakelen: indrukkenVolumeregeling:linksom draaien: verlagenrechtsom draaien: verhogen

Bass (B)Treble (T)Fader (F)Balance (B)

NEWS in-/uitschakelenFunctiebevestiging met geluidssignaal (BEEP)in-/uitschakelenSVC (SPEED VOLUME)LOUDNESS in-/uitschakelenEON TA inschakelenCD compression

AUTO

RADIO

MET

CASSET

TESPEL

ER

10

Toets RADIO

Kort indrukken Langer dan 2 sec. indrukken

Toetsen en frontpaneel

Letters of symbool Functie

Golfband selecteren

Audiobron selecteren

Achteruit/Vorig

Voorkeuzestation 1

Voorkeuzestation 2

Voorkeuzestation 3

BAND AS

SRC

<<

1 CD+

2 CD–

3

Automatische opslag in de voorkeuzesta-tions.Afstemming op FMAST.P1 of AMAST.P1

FM/AM: oproepenvoorkeuzestation 1

FM/AM: opslaan voorkeuzestation 2

FM/AM: opslaan voorkeuzestation 3

FM1,FM2,FM3,FMAST LW,MW,AMAST

TAPE (Cassettespeler), RADIO, CD-wis-selaar (indien aangesloten)

FM: Zoeken – / MAN – AM: Zoeken – / MAN –PTY: Programmatype selecteren

FM/AM: oproepen voorkeuzestation 1

FM/AM: oproepen voorkeuzestation 2

FM/AM: oproepen voorkeuzestation 3

13

14

15

16

17

18

AUTO

RADIO

MET

CASSET

TESPEL

ER

11

CASSETTESPELER

Kort indrukken Langer dan 2 sec. indrukken

CD-WISSELAAR

Kort indrukken Langer dan 2 sec. indrukken

AMS-functie inschakelen, naar vorig muziek-stuk

Versneld achteruit zoeken (continu)

Cassettespeler uitschakelenAfstemmen op laatst geselecteerde golfband

TAPE (Cassettespeler), RADIO, CD-wisselaar (indien aangesloten)

Versneld achteruit zoeken (continu)

CD-speler uitschakelenAfstemmen op laatst geselecteerde golfband

TAPE (Cassettespeler), RADIO, CD-wisselaar (indien aangesloten)

Vorig muziekstuk selecteren

CD +

CD –

AUTO

RADIO

MET

CASSET

TESPEL

ER

12

– Servo-bekrachtigd laden en uit-werpen van cassettes.

(*) De DOLBY-ruisonderdrukking wordtgefabriceerd onder licentie van de DolbyLaboratories Licensing Corporation.DOLBY en het dubbele “D”-symbool(M) zijn door de Dolby LaboratoriesLicensing Corporation gedeponeerdehandelsmerken.

COMPACT DISC (als de CD-wisselaar is geïnstalleerd)

– CD selecteren (Nr. CD)

– Muziekstuk selecteren (vooruit/achteruit)

– Snel muziekstuk zoeken (voor-uit/achteruit)

– Track Repeat-functie (laatstemuziekstuk herhalen)

– Track Scan-functie (korte weer-gave van de muziekstukken op deCD). Ieder muziekstuk wordt onge-veer 10 seconden weergegeven.

– Random-functie (willekeurigeweergave van de muziekstukken).

– Servo-bekrachtigd laden en uit-werpen van CD’s.

ALGEMENE INFORMATIE

– Automatische stationopslag(functie AutoSTore) van 6 stationsop de FM-golfband en 6 op de AM-golfband

– SENS DX/LO (instellen van degevoeligheid voor het zoeken naarstations)

– Scan-functie (korte weergave vande opgeslagen stations of van de sta-tions op de geselecteerde golfband).Ieder station wordt ongeveer 10seconden weergegeven.

– Automatische stereo/mono-weergave.

CASSETTESPELER

– Autoreverse

– Snel vooruit-/terugspoelen

– Aanpassing op CrO2 cassettes

– AMS-functie (Automatic MusicSearch)

– Scan-functie (korte weergave vande muziekstukken op de cassette).Ieder muziekstuk wordt ongeveer 10seconden weergegeven.

– DOLBY B (systeem voor ruison-derdrukking) (*)

Het apparaat heeft de volgendefuncties:

RADIO

– PLL-tuner voor de golfbandenFM/FMAST/AM/AMAST/MW/LW

– RDS (Radio Data System) met TA(verkeersinformatie) - PTY (ProgramType) - EON (Enhanced OtherNetwork) - REG (regionale pro-gramma’s)

– Zoeken naar alternatieve fre-quenties in RDS (AF-functie)

– Automatisch/handmatig afstem-men

– Handmatig opslaan van 42 sta-tions: 24 op de FM-golfband (6 opFM1, 6 op FM2, 6 op FMT en 6 opFMAST), 6 op de MW-golfband, 6 opde LW-golfband en 6 op de AM-golf-band (MW+LW) die met AutoSToreop de AMAST-golfband kunnen wor-den opgeslagen

AUTO

RADIO

MET

CASSET

TESPEL

ER

13

DIEFSTALBEVEILIGING

De autoradio is uitgerust met eendiefstalbeveiliging die bestaat uit eengeheime 4-cijferige code. De diefstal-beveiliging maakt de autoradioonbruikbaar.

CODE-card

Op het registratiebewijs van deautoradio zijn het model, het serie-nummer en de bijbehorende gehei-me code opgenomen.

Bewaar de documenten altijd opeen veilige plaats.

Code

Als de code is geactiveerd en deautoradio wordt losgekoppeld vande accu (of van de permanente voe-ding +30) van de auto, wordt deautoradio elektronisch beveiligd.

De autoradio kan alleen weer inwerking worden gesteld als degebruiker de betreffende codeinvoert.

Wendt u voor de instal-latie en aansluiting vande CD-wisselaar uitslui-

tend tot de Fiat-dealer.

AUDIOSYSTEEM

– Mute/Pauze-functie

– Loudness-functie

– 5-bands grafische equalizer

– Gescheiden regeling bassen/-– hoge tonen

– Balansregeling kanalen rechts/-– links en voor/achter

– Audio Clip Detect-functie

– Soft Mute-functieOp een multimedia-CD staannaast audiotracks ook gege-

vens geregistreerd. Als dit type CD wordtafgespeeld kunnen er harde piepgelui-den ontstaan, waardoor niet alleen deverkeersveiligheid in gevaar komt, maarwaardoor ook de eindversterker en deluidsprekers beschadigd kunnen worden.

ATTENTIE

AUTO

RADIO

MET

CASSET

TESPEL

ER

14

“Dolby Laboratories LicensingCorporation”.

EON (Enhanced OtherNetwork)

Functie waarbij automatisch wordtafgestemd op een ander station, ophet moment dat door het anderestation verkeersinformatie wordtuitgezonden.

Fader

Deze functie regelt de volumever-houding tussen de luidsprekers vooren achter.

Loudness

Deze functie versterkt automatischde lage en hoge tonen bij het luiste-ren op een laag geluidsvolume. Dezefunctie werkt niet als het volume ophet maximale niveau is ingesteld(niveau 34).

Mute

Met deze functie kan het volumevan de ingeschakelde bron op nulworden gezet. Als er een mobieletelefoon op de autoradio is aangeslo-ten, wordt deze functie bij een inko-

Balance (balans kanalen)

Deze functie regelt de volumever-houding tussen de linker en rechterluidsprekers.

Bass (lage tonen)

Functie voor het regelen van delage tonen.

CD-wisselaar

Speler voor meerdere CD’s.

Distant/Local (Sens Dx/Loc)

Hiermee kan de ontvangstgevoelig-heid op twee niveaus worden aange-past.

1) Distant (maximum gevoelig-heid) voor het afstemmen op allestations waarvan een signaal kanworden ontvangen.

2) Local (minimum gevoeligheid)voor het afstemmen op stationswaarvan het signaal sterk is, zoalslokale stations.

Dolby B

Systeem voor ruisonderdrukkingvoor cassettebandjes dat wordt gefa-briceerd onder licentie van de

VERKLARING

AF (alternatieve frequentie)

Met deze functie blijft de radio afge-stemd op het gekozen FM-station,ook als u in een gebied komt metandere zenderfrequenties.

Het RDS-systeem controleert desterkte en de kwaliteit van het ont-vangen signaal en zoekt automatischnaar het station met het sterkste sig-naal.

AMS (Automatic Music Search)

Met deze functie kan automatischnaar het vorige/volgende muziekstukworden gezocht, mits er tussen detwee muziekstukken een pauze/stiltevan ongeveer 4 seconden zit.

Autoreverse

Met deze functie kunnen beide zij-den van een cassette worden beluis-terd zonder de cassette in het appa-raat om te draaien.

Autostore

Met behulp van deze functies kun-nen automatisch stations wordenopgeslagen.

AUTO

RADIO

MET

CASSET

TESPEL

ER

15

mend gesprek automatisch geacti-veerd.

Voorkeuzestations

Aantal radiostations dat met dehand of automatisch kan wordenopgeslagen.

PTY (Program Type)

Met deze functie kan een bepaaldprogrammatype worden geselec-teerd, zoals nieuws, muziek, sport,enz.

RDS (Radio Data System)

Dit is een informatiesysteem datgebruik maakt van de 57 kHz draag-golf bij normale FM-uitzendingen.

Met deze functie kan verschillendeinformatie worden ontvangen, zoalsde naam van het station waarop isafgestemd, de alternatieve ontvangst-frequenties, de automatische afstem-ming op verkeersinformatie of opbepaalde programma’s die met dePTY-functie geselecteerd zijn.

past aan het achtergrondgeluid in hetinterieur.

TA (verkeersinformatie)

Functie voor het weergeven vanverkeersinformatie via de aangeslo-ten stations, ook als op een anderstation is afgestemd of naar een cas-sette of CD wordt geluisterd.

Treble (hoge tonen)

Functie voor het regelen van dehoge tonen.

REG (ontvangst van regionaleuitzendingen)

Functie voor het afstemmen oplokale (regionale) stations.

Repeat (muziekstuk herhalen)

Met deze functie wordt het weer-gegeven muziekstuk van een CDcontinu herhaald.

Scan

Met deze functie worden alle opge-slagen radiostations ongeveer 10seconden weergegeven of het beginvan alle muziekstukken op een cas-sette of CD.

Soft Mute

Functie voor het geleidelijk verla-gen en vervolgens verhogen van hetgeluidsniveau bij het in-/uitschakelenvan de Mute-functie.

SVC

Met deze functie wordt automa-tisch het volume verhoogd/verlaagdals de snelheid toe-/afneemt, waar-door het volumeniveau wordt aange-

AUTO

RADIO

MET

CASSET

TESPEL

ER

16

BEDIENINGSKNOPPEN OPHET STUURWIEL (indien aanwezig) fig. 2

Ook op het stuurwiel zijn de bedie-ningsknoppen van de belangrijkstefuncties van de autoradio geplaatst,zodat u de autoradio nog eenvoudigerkunt bedienen:

Volumeregeling (“+” en “–”)Mute-functie (“Mute”) selecteren

Druk op toets B (“+”) voor meervolume en (“–”) voor minder volume(zie de aanwijzingen in de paragraafVOLUMEREGELING. De functie is gelijk aandie van toets/draaiknop 10 (VOLPUSH ON/OFF) op de autoradio.

Druk op toets C (MUTE) om defunctie voor het op nul zetten van hetvolume in of uit te schakelen. Als de

functie is ingeschakeld, verschijnt ophet display het opschrift “MUTE”voorafgegaan door de audiobron waar-naar geluisterd wordt (bijv. “TUNERMUTE” wanneer de radio is ingescha-keld). Als de CD-wisselaar (CDC) isingeschakeld, verschijnt op het displayhet opschrift: “CD PAUSE”.

Functies Radio, Cassettespeler,CD-wisselaar (“SRC”) (SRC=Source = bron) selecteren

Druk herhaaldelijk op toets A (SRC)om achtereenvolgens de functiesRadio, Cassettespeler, CD-wisselaar(indien de CD-speler is aangesloten) teselecteren. De functie van de toets isgelijk aan die van toets 14 (SRC) op deautoradio.

Instellingen Radio,Cassettespeler, CD-wisselaar (“+” en “–”)Toets D (<</>>) heeft drie ver-

schillende functies afhankelijk van degeselecteerde audiobron (Radio,Cassettespeler of CD-wisselaar).De functies van de toetsen zijn

gelijk aan die van de toetsen 6 (>>)en 15 (<<) op de autoradio, diehierna worden aangegeven.

1) Functie Radio: afstemmingDruk op toets D (<</>>) om de

stations op de geselecteerde golf-band te zoeken.

2) Functie CassettespelerDruk op toets D (<</>>) om voor-

uit/terug te spoelen.

3) Functie CD-wisselaarvolgend/vorig muziekstukselecterenDruk op toets D (<</>>) voor

weergave van respectievelijk het vol-gende of vorige muziekstuk op debeluisterde CD (zie de aanwijzingenin de paragraaf muziekstuk selecte-ren of muziekstuk herhalen.

fig. 2

F0C0149m

AUTO

RADIO

MET

CASSET

TESPEL

ER

17

FUNCTIES EN INSTELLINGEN

Apparaat inschakelen

Het apparaat schakelt in als u optoets/draaiknop 10 (VOL PUSHON/OFF) drukt. De inschakelingvan de autoradio kan gekoppeld zijnaan het starten van de motor: als ude contactsleutel in stand MARdraait, schakelt de radio in; als u decontactsleutel in stand STOP draait,schakelt de radio uit. Als de radioingeschakeld was bij het uitzettenvan de motor, dan schakelt de radiona het starten automatisch weer in.

Als de radio is ingeschakeld terwijlde contactsleutel in stand STOPstaat, dan schakelt de radio automa-tisch na circa 20 minuten uit.

Apparaat uitschakelen

Het apparaat schakelt uit als u optoets/draaiknop 10 (VOL PUSHON/OFF) drukt.

FunctiesRadio/Cassettespeler/CD-wisse-laar selecteren

Druk een aantal malen kort optoets 14 (SRC) om achtereenvol-gens de volgende functies te selecte-ren:

– TUNER (Radio)

– TAPE (Cassettespeler) (alleen alseen cassette is geladen)

– CDC (CD-wisselaar) (alleen alsde CD-wisselaar is aangesloten).

Telkens als van audiobron is gewis-seld, wordt de geselecteerde functie ophet display weergegeven: TUNER(Radio), TAPE (Cassettespeler),CDC (CD-wisselaar).

De niet te selecteren functies (bijv.“TAPE” als geen cassette is gela-den) worden automatisch overgesla-gen.

Pauze-functie

Als u naar een cassette of CD luis-tert en een andere functie selecteert(bijv. de radio), dan wordt de weer-gave onderbroken. Als de cassette ofCD weer wordt gekozen, dan wordtde weergave hervat op het puntwaarop de weergave was onderbro-ken.

Als u naar de radio luistert en uselecteert een andere audiobron endaarna weer de radio, dan wordtafgestemd op het laatst gekozen sta-tion.

Volumeregeling

Stel het gewenste volume in mettoets/draaiknop 10 (VOL PUSHON/OFF).

Als u de knop rechtsom/linksomdraait, wordt het volume respectie-velijk verhoogd/verlaagd.

Op het display verschijnt hetopschrift “VOLUME 00” …“VOLUME 12”

AUTO

RADIO

MET

CASSET

TESPEL

ER

18

ven, waarbij de MUTE-functiewordt uitgeschakeld.

Soft Mute-functie

Als de MUTE-functie wordt in/uitgeschakeld, neemt het volumegeleidelijk af of toe (SOFT MUTE-functie).

Toonregeling

Ga als volgt te werk:

– druk kort (minder dan 1 seconde)een aantal malen op toets 11(AUDIO DSP) totdat op het displayhet opschrift “BASS” , “TREBLE”(functie Bassen, Hoge tonen) ver-schijnt

– draai toets/draaiknop 10 (VOLPUSH ON/OFF) respectievelijkrechtsom/linksom om de bassen/hogetonen te versterken/verminderen.

Op het display verschijnt enigeseconden de instelling voor de lageof hoge tonen (van –10 tot +10).

Enkele seconden na de instellingverschijnt het hoofdscherm weer ophet radiodisplay.

Balansregeling

Ga als volgt te werk:

– druk kort (minder dan 1 seconde)een aantal malen op toets 11(AUDIO DSP) totdat op het displayhet opschrift “BALANCE” (functieBalans) verschijnt

– draai toets/draaiknop 10 (VOLPUSH ON/OFF) rechtsom om hetgeluid uit de rechter luidsprekers teversterken of linksom om het geluiduit de linker luidsprekers te verster-ken.

Op het display verschijnt enigeseconden de instelling voor de balansvan ˙ +10 tot ¯ +10 (˙ = rechts,¯ = links). Enkele seconden na deinstelling verschijnt het hoofdschermweer op het radiodisplay.

Mute-functie (volume op nul zetten)

Druk voor het inschakelen van deMUTE-functie kort (minder dan 1seconde) op toets 2 (II MUTE).Het volume wordt geleidelijk ver-laagd (SOFT MUTE-functie) en ophet display verschijnt het opschriftvan de geselecteerde functie gevolgddoor de indicatie MUTE (bijv.“TUNER MUTE” als de functieRadio is gekozen).

Druk voor het uitschakelen van deMUTE-functie opnieuw kort optoets 2 (II MUTE). Het volumewordt geleidelijk verhoogd (SOFTMUTE-functie) tot op het niveaudat oorspronkelijk voor het inscha-kelen van de MUTE-functie was inge-steld.

Als u toets/draaiknop 10 (VOLPUSH ON/OFF) draait, veranderthet geluidsniveau maar blijft deMUTE-functie ingeschakeld. Drukvoor uitschakeling opnieuw op toets2 (II MUTE).

Bij ingeschakelde MUTE-functie zijnalle overige functies bruikbaar enwordt de verkeersinformatie bijingeschakelde TA-functie weergege-

AUTO

RADIO

MET

CASSET

TESPEL

ER

19

Instellingen van de equalizer(alleen als de equalizer is inge-schakeld)

Houd voor het inschakelen van deequalizer toets 11 (AUDIO DSP)even ingedrukt en draai toets/draai-knop (VOL PUSH ON/OFF) voorde keuze van de instellingen:

– “PRESET” (vooraf vastgesteldeinstelling van de equalizer)

– “CLASSIC” (vooraf vastgestel-de instelling van de equalizer)

– “JAZZ”(vooraf vastgesteldeinstelling van de equalizer)

– “ROCK”(vooraf vastgesteldeinstelling van de equalizer)

– “CUSTOMER” (instelling vande 5 banden van de equalizer doorde gebruiker)

Druk een aantal malen op toets 15(<<) of 6 (>>) om het gewenste fre-quentiebereik te selecteren en draaitoets/draaiknop 10 (VOL PUSHON/OFF) om de instelling van hetgeselecteerde frequentiebereik teverhogen/verlagen.

Faderregeling

Ga als volgt te werk:

– druk kort (minder dan 1 seconde)een aantal malen op toets 11(AUDIO) totdat op het display hetopschrift “FADE” (functie Fader)verschijnt

– draai toets/draaiknop 10 (VOLPUSH ON/OFF) rechtsom om hetgeluid uit de luidsprekers voor teverhogen en linksom om het geluiduit de luidsprekers achter te verho-gen.

Enkele seconden na de instellingverschijnt het hoofdscherm weer ophet radiodisplay.

Loudness-functie

Met de Loudness-functie verbetertde geluidsweergave bij het luisterenop een laag geluidsvolume, omdat debassen en hoge tonen versterkt wor-den. De functie schakelt uit bij eenmaximaal geluidsvolume.

De functie kan worden in-/uitge-schakeld in het MENU. Druk hier-voor kort (minder dan 1 seconde)op toets 12 (MENU RDS) en door-loop het menu door telkens kort detoets in te drukken.

De status van de functie (in- of uit-geschakeld) wordt op het displayweergegeven door het opschrift“LOUDNESS: ON” (loudnessingeschakeld) of “LOUDNESS:OFF” (loudness uitgeschakeld), enkan geselecteerd worden met toets15 (<<) of 6 (>>).

INBOUWVOORBEREIDINGMOBIELE TELEFOON

Als in de auto een handsfree-kitaanwezig is, wordt bij een inkomendtelefoongesprek het volume inge-steld op het geluidsniveau van dePHONE-functie in het menu: degeluidsweergave kan eventueel wor-den uitgeschakeld (OFF).

AUTO

RADIO

MET

CASSET

TESPEL

ER

20

De “FMAST”-golfband is gereser-veerd voor de stations die met deAutoSTore-functie automatischworden opgeslagen.

De AM-voorkeuzestations zijnonderverdeeld in de geheugensMW, LW en AMAST. DeAMAST-golfband is gereserveerdvoor de stations die met deAutoSTore-functie automatischworden opgeslagen.

De radio is altijd standaard inge-steld op de ontvangst van RDS-sta-tions (Radio Data System).

Voorkeuzetoetsen

De toetsen met de symbolen van 1tot 6 ( “3”, “4”, “5”, “16”, “17,“18”) maken de volgende voorkeu-ze-instellingen mogelijk:

– 24 stations op de FM-golfband (6op FM 1, 6 op FM 2, 6 op FM 3, 6 opFMAST)

- 6 stations op de LW-golfband

- 6 stations op de MW-golfband

– 6 stations op de AMAST-golfband

Kies voor het oproepen van eenvoorkeuzestation de gewenste golf-band en druk vervolgens kort (min-der dan 1 seconde) op de betreffen-de voorkeuzetoets (1-6). De naamen de frequentie van het RDS-stationen het nummer van de voorkeuze-toets verschijnen enkele secondenop het display.

Laatst beluisterde stationopslaan

De radio onthoudt automatischnaar welk station op de diverse golf-banden is geluisterd. Op dit stationwordt afgestemd als de radio wordtingeschakeld of wanneer van golf-band wordt gewisseld.

RADIO (Tuner) fig. 1

Als u het apparaat inschakelt, danwordt de audiobron ingeschakeld dievoor het uitschakelen beluisterdwerd (Radio, Cassettespeler of CD-wisselaar).

Druk om de bron Radio te selecte-ren tijdens het luisteren naar een cas-sette of een CD, kort (minder dan 1seconde) een aantal malen op toets14 (SRC) totdat de radio wordtweergegeven.

Druk als de radio is ingeschakeld,kort (minder dan 1 seconde) eenaantal malen op toets 13 (BANDAS) om de gewenste golfband teselecteren.

Telkens als u op toets 13 (BANDAS) drukt, wordt steeds de volgendegolfband gekozen in de volgorde“FM1”, FM2”, “FM3”, “FM4AST”,“LW”, “MW” en “AMAST”.

De FM-voorkeuzestations zijnonderverdeeld in de geheugensFM1, FM2, FM3 en FMAST. HetFMAST-deel is gereserveerd voorde stations die met de AutoSTore-functie automatisch worden opgesla-gen.

AUTO

RADIO

MET

CASSET

TESPEL

ER

21

Automatische afstemming

Druk kort (minder dan 1 seconde)op toets 15 (<<) of 6 (>>) om auto-matisch in de gekozen richting tezoeken naar het eerstvolgende sta-tion.

Als de frequentie van het stationwaarop is afgestemd, overeenkomtmet een station dat al is opgeslagenonder een voorkeuzetoets (1-6),verschijnt het nummer van de voor-keuzetoets op het display.

Handmatige afstemming

De stations kunnen handmatig opde geselecteerde golfband wordengezocht. Deze functie moet wordeningeschakeld in het MENU.

Ga voor het handmatig afstemmenals volgt te werk:

1. Selecteer de golfband (of hetgeheugen) met toets 13 (BANDAS): FM1, FM2, FM3, MW of LW.

2. Druk kort (minder dan 1 secon-de) een aantal malen op toets 15(<<) of 6 (>>).

Als u toets 15 (<<) of 6 (>>) inge-drukt houdt, is er continu een snellefrequentiewisseling totdat u de knopweer loslaat.

Als de frequentie van het stationwaarop is afgestemd, overeenkomtmet een station dat al is opgeslagenonder een voorkeuzetoets (1-6),verschijnt het nummer van de voor-keuzetoets op de onderste regel vanhet display.

Stations kort beluisteren (Scan-functie)

Druk op toets 7 (SCAN): de sta-tions op de gekozen golfband (FM,AM, MW, LW) worden kort weer-gegeven. Op het display wordt defrequentie van ieder station weerge-geven.

Tijdens het zoeken verschijnt ophet display het opschrift “TUNERSCAN” of “CDC SCAN” (indiende CD-wisselaar is aangesloten) enknippert het opschrift “SCAN”.

Als de SCAN-functie wordt inge-schakeld, worden alle andere func-ties uitgeschakeld.

De SCAN-functie wordt in de vol-gende gevallen onderbroken:

– als opnieuw op toets 7 (SCAN)wordt gedrukt

– als het apparaat wordt uitgescha-keld

– als van audiobron wordt gewis-seld (cassettespeler, CD-wisselaar)

– als de geselecteerde golfband (ofhet geheugen) wordt gewijzigd

– als op één van de voorkeuzetoet-sen wordt gedrukt

– als de functie AutoSTore (auto-matisch opslaan) wordt ingeschakeld

– als een cassette wordt geladen.

AUTO

RADIO

MET

CASSET

TESPEL

ER

22

– als de FM-frequentie of de gese-lecteerde golfband wordt gewijzigd

– als een cassette wordt geladen.

Handmatig opslaan van eenstation

Het station waarnaar u luistert kanworden opgeslagen op de geselec-teerde golfband met de van 1 tot 6genummerde toetsen.

Druk enige tijd op één van dezetoetsen (1-6). Als het station is opge-slagen, verschijnt op het display hetnummer waaronder het station isopgeslagen en klinkt er een akoes-tisch bevestigingssignaal (beep).

Functie AutoSTore (automatische stationopslag)

Houd voor het inschakelen van deAutoSTore-functie (automatischestationopslag) toets 13 (BAND AS)ingedrukt. Met deze functie wordenautomatisch de stations met hetsterkste signaal op de FMAST-golf-band opgeslagen (in volgorde vanafnemende sterkte).

BELANGRIJK Als de AutoSTore-functie wordt ingeschakeld, wordende eerder opgeslagen stations op deFMAST-golfband gewist.

Tijdens de automatische stationop-slag verschijnt op het display hetopschrift “TUNER FMAST” of“TUNER AMAST” als is afge-stemd op de FM- of AM-golfband.Om de automatische stationopslagte onderbreken, moet opnieuw optoets 13 (BAND AS) wordengedrukt: er wordt afgestemd op hetstation dat beluisterd werd voor hetinschakelen van de functieAutoSTore.

Opgeslagen stations beluiste-ren

Ga als volgt te werk:

– selecteer de gewenste golfbanden het geheugen (FM1, FM2,FM3,FMAST, MW, LW, AMAST);

– druk kort (minder dan 1 seconde)op één van de zes voorkeuzetoetsen.

Op het display verschijnt de naamvan het station (indien beschikbaar)en de frequentie, terwijl op deonderste regel van het display hetopschrift “Pn” verschijnt, waarvan n

Voorkeuzestations kort beluis-teren

Druk minstens 2 seconden op toets7 (SCAN) om de voorkeuzestationsop de geselecteerde golfband kort tebeluisteren;

– FM: FM 1, FM 2, …., FM II 1, FMII 2,… FM III 1, FM III 2,… FMAST 1,FMAST 2, ….

– AM: MW 1, MW 2, …. MW 6,LW 1, LW 2, …. LW 6, AMAST 1,AMAST 2, …

Elk voorkeuzestation wordt enkeleseconden weergegeven en de fre-quentie verschijnt op het display.

De SCAN-functie van de voorkeu-zestations wordt in de volgendegevallen onderbroken:

– als opnieuw op toets 7 (SCAN)wordt gedrukt

– als het apparaat wordt uitgescha-keld

– als op één van de voorkeuze-toetsen wordt gedrukt

– als de functie AutoSTore (auto-matisch opslaan) wordt ingeschakeld

– als van audiobron wordt gewis-seld (cassettespeler, CD-wisselaar)

AUTO

RADIO

MET

CASSET

TESPEL

ER

23

het nummer van het voorkeuzesta-tion aangeeft.

Op de FM1-, FM2- , FM3- enFMAST-golfband wordt bij een slech-te ontvangst en bij ingeschakelde AF-functie (zoeken naar alternatieve fre-quentie), automatisch gezocht naareen station met het sterkste signaaldat hetzelfde programma uitzendt.

AF-functie (zoeken naar alternatieve fre-quentie)

Voor het in-/uitschakelen van deAF-functie (zoeken naar alternatievefrequentie) moet kort (minder dan 1seconde) op toets 8 (AF PTY) wor-den gedrukt. De RDS-naam (indienbeschikbaar) blijft op het displayweergegeven en, als de functie isingeschakeld, verschijnt het opschriftAF SWITCHING: ON.

– “AF SWITCHING: ON” =zoeken naar alternatieve frequentieingeschakeld– “AF SWIT-CHING: OFF” = zoeken naaralternatieve frequentie uitgescha-keld.

Als het signaal van het RDS-stationzwakker wordt, zijn er twee moge-lijkheden:

– Bij “AF SWITCHING: ON” eningeschakeld RDS-systeem wordt, bijstations die deze functie ondersteu-nen, automatisch afgestemd op deoptimale frequentie van het geselec-teerde station; er wordt dus auto-matisch afgestemd op het stationmet het sterkste signaal, dat hetzelf-de programma uitzendt. Tijdens hetrijden kunt u zo blijven luisteren naarhet geselecteerde station, zonderdat u op een andere frequentie hoeftaf te stemmen als u in een andergebied komt. Uiteraard moet hetstation ontvangen kunnen worden inhet betreffende gebied.

– Bij “AF SWITCHING: OFF”wordt niet automatisch op het sta-tion afgestemd met het sterkste sig-naal en moet handmatig gezochtworden naar het sterkste stationmet behulp van de afstemtoetsen.

TA-functie (verkeersinformatie)

Enkele stations op de FM-golfband(in de geheugens FM1, FM2, FM3 enFMAST) zenden ook verkeersinfor-matie uit. Als er verkeersinformatiewordt uitgezonden, verschijnenafwisselend het opschrift “TRAF-FIC INFO” en de huidige weergave(bijv. naam van het station) op hetdisplay.

Druk voor het in-/uitschakelen vande TA-functie (verkeersinformatie)kort (minder dan 1 seconde) optoets 9 (TA). Als de functie is inge-schakeld, verschijnt op het displayhet opschrift “TA-ON”.

Als er bij ingeschakelde TA-functieverkeersinformatie wordt uitgezon-den, wordt afgestemd op de ver-keersinformatie en wordt de huidigeuitzending of de weergave van eencassette/CD tijdelijk onderbroken.Er wordt alleen afgestemd op eenander station dat verkeersinformatieuitzendt, als dit station tot hetzelfdenetwerk behoort (EON-functie).

AUTO

RADIO

MET

CASSET

TESPEL

ER

24

EDUCATE Cursussen enopleiding

DRAMA Hoorspelen enlezingen

CULTURE Cultuur, kerken religie

SCIENCE Wetenschap

VARIED Diversen

POP M Popmuziek

ROCK M Rockmuziek

EASY M Easy listening

LIGHT M Licht-klassiek

CLASSICS Klassieke muziek

OTHER M Muziekprogramma’sdie niet onder deandere categorieënvallen (bijv. dansmuziek)

WEATHER Weerberichten

FINANCE Economisch nieuws

CHILDREN Kinderprogramma’s

SOCIAL Sociale informatie

RELIGION Religieuze/fi loso-fische programma’s

PHONE IN Inbel-programma’s(anders dan defunctie “PHONE IN”die alleen kan wor-den ingeschakeld alser een handsfreemobiele telefoon isaangesloten)

TRAVEL Toeristische infor-matie

LEISURE Vrije tijd en hobby’s

JAZZ Jazzmuziek

COUNTRY Countrymuziek

NATION M Nationaleprogramma’s

OLDIES Golden Oldies

FOLK M Folkmuziek

DOCUMENT Radiodocumen-taires

Automatisch zoeken PTY

Kies voor het automatisch zoekenvan een programmatype, een pro-grammatype uit de lijst en start ver-volgens het automatische zoeken.De werkwijze wordt in de volgendeparagrafen beschreven.

PTY-functie (Program Type) (programmatype selecteren)

Veel stations die in stereo uitzen-den, bieden op de FM-golf (FM1,FM2, FM3) de functie “Programma-type” (PTY). Bijvoorbeeld de sta-tions die informatie/nieuwsberichtenuitzenden, geven als PTY-code hetopschrift “NEWS” weer.

Met de PTY-functie wordt alleenafgestemd op stations die program-ma’s met voorgeselecteerde PTY-code uitzenden (bijv. “POP”).

Druk voor het inschakelen van dePTY-functie enige tijd op toets 8(AF PTY).

Het programmatype van eenbepaald station kan worden aange-past aan het uitgezonden program-ma.

NEWS Nieuws en actuali-teiten

AFFAIRS Politiek en achter-gronden

INFO Speciale informatie-programma’s

SPORT Sportuitzendingen

AUTO

RADIO

MET

CASSET

TESPEL

ER

25

PTY-functie opnieuw inschake-len

Druk langer dan 2 seconden optoets 8 (AF PTY). Het laatst geselec-teerde programmatype wordt weer-gegeven (bijv. “POP”).

Programmatype instellen

Druk langer dan 2 seconden optoets 8 (AF PTY); op het displaywordt de PTY-code van het huidigestation weergegeven. Selecteer degewenste code door toets/draaiknop10 (VOL PUSH ON/ OFF) tedraaien. Druk vervolgens op toets15 (<<) of 6 (>>) om het automa-tisch zoeken naar stations met degeselecteerde PTY-code te starten.De automatische zoekfunctie PTYstemt automatisch af op het volgen-de station dat het voorgeselecteerdeprogrammatype uitzendt en toonthet programmatype (bijv. “POP”)en het opschrift “PTY” knippert.

BELANGRIJK Als geen enkel sta-tion het geselecteerde programma-type uitzendt, wordt afgestemd ophet laatst geselecteerde station enwordt de PTY-functie uitgeschakeld.

PTY-functie uitschakelen

Als 10 seconden na inschakeling vande PTY-functie geen enkele hande-ling is uitgevoerd, wordt afgestemdop het laatst geselecteerde stationvoor het indrukken van toets 8 (AFPTY) en wordt de laatst geselecteer-de PTY-code opgeslagen.

MENU

Functies van toets 12 (MENU RDS)

Druk voor het inschakelen van deMenu-functie kort (minder dan 1seconde) op toets 12 (MENU RDS).U krijgt nu toegang tot het hoofd-menu. Om toegang te krijgen tot hetsubmenu moet toets 12 (MENURDS) langer dan 2 seconden inge-drukt worden gehouden.

Om de functies van het Menu tedoorlopen, moet een aantal malenop toets 12 (MENU RDS) wordengedrukt.

De functies van het hoofdmenuzijn:

1 Handmatig (MANUAL) zoeken(TUNING SEEK) in-/uitschakelen

2 Functiebevestiging met geluids-signaal (BEEP)

3 Regeling van de ontvangstge-voeligheid (SENS DX/LO)

4 Informatieprogramma’s (NEWS)in-/uitschakelen

5 Snelheidsafhankelijke volume-regeling (SVC)

6 Afstemming op verkeersinfor-matie instellen (EON TA)

7 Loudness (LOUDNESS) in-/uit-schakelen

8 Ruisonderdrukking “Dolby B”

9 CD Compression (alleen metCD-wisselaar)

De geselecteerde functie kan wor-den in-/uitgeschakeld met toets 15(<<) of 6 (>>)

De functies van het submenu zijn:

1 Tijdsaanduiding van het RDS-sta-tion (indien beschikbaar)

2 “Dynamische vervormingsbe-grenzer” (AUDIO CLIP DETECT)in-/uitschakelen

AUTO

RADIO

MET

CASSET

TESPEL

ER

26

Op het display verschijnt de huidigestatus van de functie:

– “TUNING SEEK: AUTO” =automatisch zoeken ingeschakeld

– “TUNING SEEK: MANUAL” =handmatig zoeken ingeschakeld.

2 - functiebevestiging metgeluidssignaal (BEEP)

Het systeem beschikt over een actie-ve BEEP-functie (opschrift “ROGERBEEP-ON”) op het display.

Deze functie geeft een geluidssignaal(BEEP) ter bevestiging dat de toets isingedrukt.

De functie kan worden in-/uitgescha-keld met toets 15 (<<) of 6 (>>).

Op het display verschijnt de huidigestatus van de functie:

– “ROGER BEEP: ON” = functieingeschakeld

– “ROGER BEEP: OFF” = functieuitgeschakeld.

3 - regeling van de ontvangst-gevoeligheid (SENS DX/LO)

Met deze functie kunt u de ont-vangstgevoeligheid voor het automa-tisch zoeken naar stations aanpassen.Als de lage ontvangstgevoeligheid“SENSITIVITY: LOCAL” is inge-steld, dan wordt uitsluitend gezochtnaar stations met een optimale ont-vangst; als de hoge ontvangstgevoe-ligheid “SENSITIVITY: DIS-TANT” is ingesteld, dan wordtgezocht naar alle stations. Als u ineen gebied rijdt waar veel stationszijn en u wilt uitsluitend afstemmenop de stations met het sterkste sig-naal, kies dan voor de lage ont-vangstgevoeligheid “SENSITIVI-TY: LOCAL”.

De functie kan worden in-/uitge-schakeld met toets 15 (<<) of 6(>>).

Op het display verschijnt de huidigestatus van de functie:

– “SENSITIVITY: LOCAL” =lage ontvangstgevoeligheid

– “SENSITIVITY: DISTANT” =hoge ontvangstgevoeligheid.

3 Volumebeperking bij inschakelinginstellen (MAX VOLUME)

4 Volumeregeling van de telefoon(PHONE)

5 Instelling AUTO selecteren waar-door het in-/uitschakelen van de radioafhankelijk is van het starten/uitzettenvan de motor.

De geselecteerde functie kan wordenin-/uitgeschakeld met toets/draaiknop10 (VOL PUSH ON/OFF).

OPMERKING Iedere keer als unaar een volgende instelmogelijkheidgaat, wordt een bij de vorige instelmo-gelijkheid gekozen instelling opgeslagen.

MOGELIJKE INSTELLINGEN

Functies van het hoofdmenu

1 - handmatig zoeken (TUNINGSEEK) in-/uitschakelen

Met deze functie kan handmatig(MANUAL) of automatisch (AUTO)naar opgeslagen stations wordengezocht.

Gebruik voor overschakeling vanhandmatig naar automatisch zoeken enomgekeerd, toets 15 (<<) of 6 (>>).

AUTO

RADIO

MET

CASSET

TESPEL

ER

27

4 - informatieprogramma’s(NEWS) in-/uitschakelen

Deze functie is gelijk aan de TA-func-tie: als afgestemd is op een FM-stationen NEWS is ingeschakeld, gedraagt deautoradio zich als volgt als er eenbericht wordt uitgezonden:

– hetzelfde geluidsniveau van de TA-functie wordt ingesteld als op deTUNER is afgestemd;

– er wordt overgeschakeld van deingeschakelde audiobron (cassette-speler of CD-wisselaar) naar de audio-bron TUNER, als er een andere bronwas ingeschakeld, en hetzelfde geluids-niveau van de TA-functie wordt inge-steld.

Bij ingeschakelde TUNER moet opeen FM-station zijn afgestemd dat metNEWS-code uitzendt.

De functie kan worden in-/uitge-schakeld met toets 15 (<<) of 6 (>>).

Op het display verschijnt de huidigestatus van de functie:

– “NEWS: ON” = functie ingescha-keld

– “NEWS: OFF” = functie uitge-schakeld.

5 - snelheidsafhankelijke volu-meregeling (SCV)

Met de SVC-functie wordt automa-tisch het volume verhoogd als desnelheid toeneemt, waardoor hetvolumeniveau wordt aangepast aanhet achtergrondgeluid in het interi-eur.

Als op toets 15 (<<) of 6 (>>)wordt gedrukt, wijzigt de instellingvan de SVC, van OFF naar het gese-lecteerde niveau (tussen 1 en 7). Bijde hoge waarden is volumetoenamein relatie tot de snelheidsverhoginggroter.

Op het display verschijnt de huidigestatus van de functie:

“SPEED VOLUME OFF” =functie uitgeschakeld

“SPEED VOLUME: +3” = func-tie ingeschakeld en aanduiding vanhet niveau.

6 - afstemming op verkeersin-formatie instellen(EON TA DX/LO)

Met deze functie kan de ontvangst-gevoeligheid voor radiostations dieverkeersinformatie uitzenden, wor-den gewijzigd.

De functie kan worden in-/uitge-schakeld met toets 15 (<<) of 6(>>).

Op het display verschijnt de huidigestatus van de functie:

– “TRAFFIC: LOCAL” = lageontvangstgevoeligheid

– “TRAFFIC: DISTANT” =hoge ontvangstgevoeligheid.

7 - loudness (LOUDNESS) in-/uitschakelen

Met de LOUDNESS-functie verbe-tert de geluidsweergave bij het luis-teren op een laag geluidsvolume,omdat de bassen en hoge tonen ver-sterkt worden.

De functie kan worden in-/uitge-schakeld met toets 15 (<<) of 6(>>)

AUTO

RADIO

MET

CASSET

TESPEL

ER

28

Functies van het submenu

1 - tijdsaanduiding van het RDS-station

Met deze functie wordt de tijddoor het RDS-station weergegeven(als de informatie aanwezig is).

2 - “Dynamische vervormings-begrenzer” (AUDIO CLIPDETECT) in-/uitschakelen

Deze functie vermindert automa-tisch het uitgangssignaal van de radiobij te veel vervorming, zodat de juis-te werking van de luidsprekers nietin gevaar wordt gebracht.

De functie kan worden in-/uitge-schakeld met toets 15 (<<) of 6(>>).

Op het display verschijnt de huidigestatus van de functie:

“CLIP DETECT: ON” = functieingeschakeld

“CLIP DETECT: OFF” = functieuitgeschakeld.

3 - volumebeperking bij inscha-keling instellen (MAX VOLUME)

Met deze functie kan het volume(instelling tussen 10 en 33) van deautoradio worden ingesteld bijinschakeling van het apparaat.

Stel het volume in met toets/draai-knop 10 (VOL PUSH ON/OFF).

Op het display verschijnt het inge-stelde volume (bijv. “MAX VOLU-ME: 25”)

4 - volumeregeling van de tele-foon (PHONE)

Met deze functie kan het volumevan de telefoon worden geregeld(instellingen van 1 tot 3) of uitge-schakeld (instelling OFF).

Op het display verschijnt de huidigestatus van de functie:

– “PHONE LEVEL 1” = functieingeschakeld op niveau 1

– “PHONE LEVEL: OFF” =functie uitgeschakeld.

Op het display verschijnt de huidigestatus van de functie:

“LOUDNESS: ON” = loudnessingeschakeld

“LOUDNESS: OFF” = loudnessuitgeschakeld.

8 - DOLBY

Toets/draaiknop 10 (VOL PUSHON/OFF) volume rechtsom draaien= “DOLBY NR ON”

Toets/draaiknop 10 (VOL PUSHON/OFF) volume linksom draaien =“DOLBY NR OFF”

9 - CD Compression

Functie die tijdens de weergave vande CD het geluidsniveau optimaliseertop basis van de muzieksoort.

De functie kan worden in-/uitgescha-keld met toets 15 (<<) of 6 (>>).

Op het display verschijnt de huidigestatus van de functie:

– “COMPRESSION: ON” = func-tie ingeschakeld

– “COMPRESSION: OFF” = func-tie uitgeschakeld.

AUTO

RADIO

MET

CASSET

TESPEL

ER

29

5 - functie AUTO instellen

Met deze functie kan gekozen wor-den of de radio automatisch in-/uit-schakelt bij het starten/afzetten vande motor of onafhankelijk functio-neert.

Als de functie is ingeschakeld, scha-kelt de radio uit bij het uitzetten vande motor. De radio kan echter altijdweer worden ingeschakeld.

Als de functie is uitgeschakeld, blijftde radio, indien ingeschakeld, bij hetuitzetten van de motor ingeschakeld.

De functie kan worden in-/uitge-schakeld met toets 15 (<<) of 6(>>).

Op het display verschijnt de huidigestatus van de functie:

– “AUTO: ON” = functie inge-schakeld

– “AUTO: OFF” = functie uitge-schakeld.

CASSETTESPELER (TAPE) fig. 1

Uw geluidsinstallatie is voorzien vaneen cassettespeler voor het beluisterenvan audiocassettes.

De cassettespeler heeft eenAUTOREVERSE-functie. Hiermeekunnen beide zijden van de cassetteworden afgespeeld, zonder de cassetteom te draaien.

Het plaatsen en verwijderen van decassette wordt vergemakkelijkt dooreen servo-bekrachtigd mechanisme.

Cassettespeler selecteren

Voor het inschakelen van de cassette-speler moet, ook als het apparaat is uit-geschakeld, een cassette in de openingworden gestoken met het bandje naarrechts gekeerd.

Op het display verschijnt het opschrift“TAPE PLAY A” of “TAPE PLAYB” om aan te geven welke zijde wordtafgespeeld.

Als er al een cassette in de openingzit, druk dan kort (minder dan 1 secon-de) een aantal malen op toets 14(SRC) totdat op het display hetopschrift “TAPE” verschijnt.

Draairichting omkeren

Als het einde van de cassette isbereikt, wordt automatisch de anderezijde van de cassette weergegeven(functie AUTOREVERSE). Als u dedraairichting van de cassette voor heteinde wilt omkeren, moet u langer dan2 seconden op toets 1 (Ä) drukken.

Snel vooruit-/terugspoelen

Druk voor het snel vooruitspoelenop toets 6 (>>) of 15 (<<) afhankelijkvan de draairichting van de cassette.

Om het snel vooruit-/terugspoelente onderbreken, moet nogmaals optoets 6 (>>) of 15 (<<) wordengedrukt.

Het snel vooruit-/terugspoelenwordt in de volgende gevallen onder-broken:

– Als van audiobron wordt gewisseld

- Als de cassette wordt uitgeworpen

- Als de draairichting van de cassettewordt omgekeerd

- Als het apparaat wordt uitgescha-keld.

AUTO

RADIO

MET

CASSET

TESPEL

ER

30

- Als het apparaat wordt uitgescha-keld.

Muziekstukken kort beluisteren(Scan-functie)

Met deze functie kunnen allemuziekstukken op de cassette onge-veer 10 seconden beluisterd wor-den, mits er tussen de muziekstuk-ken een pauze/stilte van ongeveer 4seconden zit.

Houd toets 7 (SCAN) ingedrukt;tijdens de weergave van een muziek-stuk en het zoeken naar het beginvan het volgende muziekstuk, ver-schijnt op het display het opschrift“TAPE SCAN”.

Druk opnieuw op toets 7 (SCAN)om tijdens het beluisteren van eenmuziekstuk de functie te onderbre-ken: de cassette wordt vanaf datmuziekstuk weergegeven.

Weergavevolgorde van de muziek-stukken:

– vanaf het volgende muziekstuktot aan het einde van de muziekstuk-ken op dezelfde zijde van de cassette

– als de draairichting wordt omge-keerd, worden alle muziekstukken vandie zijde kort weergegeven

– als de draairichting opnieuw wordtomgekeerd, worden alle muziekstuk-ken van die zijde kort weergegeven.Als alle muziekstukken aan die zijdevan de cassette kort zijn weergege-ven, wordt de functie uitgeschakeld.

De SCAN-functie wordt in de vol-gende gevallen onderbroken:

– als het apparaat wordt uitgescha-keld

– als opnieuw op toets 7 (SCAN)wordt gedrukt om de weergave vanhet huidige muziekstuk te hervatten

- als de pauze-functie wordt inge-schakeld

Cassette uitwerpen

Druk bij ingeschakelde autoradioop toets 1 (Ä) voor het uitwerpenvan de cassette. Op het display ver-schijnt het opschrift “TAPEEJECT”.

Na het uitwerpen van de cassette,wordt de audiobron ingeschakeld diebeluisterd werd voordat de cassettewerd weergegeven.

De cassette kan niet worden uitge-worpen bij uitgeschakelde autoradio.

Pauze-functie

Om de weergave van een cassettete onderbreken moet kort (minderdan 1 seconde) op toets 2 (IIMUTE) worden gedrukt. Op hetdisplay verschijnt het opschrift“TAPE PAUSED”.

Druk om de weergave te hervattenopnieuw op toets 2 (II MUTE).

AMS-functie

AMS = Automatic Music Search

Met deze functie kan automatischnaar het vorige/volgende muziekstukworden gezocht, mits er tussen detwee muziekstukken een pauze/stiltevan ongeveer 4 seconden zit.

Tijdens het spoelen verschijnt ophet display het opschrift “TAPE<<AMS>>”.

De AMS-functie wordt in de vol-gende gevallen onderbroken:

– Als van audiobron wordt gewis-seld

- Als de cassette wordt uitgewor-pen

- Als de draairichting van de casset-te wordt omgekeerd

AUTO

RADIO

MET

CASSET

TESPEL

ER

31

WERKING VAN DE CD-WIS-SELAAR (indien aangesloten)

De autoradio is voorbereid op deaansluiting van een CD-speler fig. 3(opgenomen in het Fiat Lineaccessori-programma).

De CD-speler die is opgenomen inhet Fiat Lineaccessori-programmawordt geleverd met een wisselaardie maximaal 5 CD’s kan bevatten.

Wendt u voor hetinbouwen en aansluitenuitsluitend tot de Fiat-

dealer.

fig. 3

F0C0261m

Op een multimedia-CDstaan naast audiotracks ook

gegevens geregistreerd. Als dit typeCD wordt afgespeeld kunnen er har-de piepgeluiden ontstaan, waardoorniet alleen de verkeersveiligheid in ge-vaar komt, maar waardoor ook deeindversterker en de luidsprekers be-schadigd kunnen worden.

ATTENTIE

AUTO

RADIO

MET

CASSET

TESPEL

ER

32

Werking

Voor weergave van de CD’s in dewisselaar, moet de functie “CDC”worden geselecteerd door kort her-haaldelijk toets 14 (SRC) in te druk-ken.

Als voor de eerste maal een CDwordt weergegeven, nadat de hou-der in de CD-wisselaar is geplaatst,dan begint de weergave met het eer-ste muziekstuk van de eerste CD inde houder.

Tijdens de weergave verschijnt ophet display het nummer van hetmuziekstuk waarnaar wordt geluis-terd (bijv. “TRACK 12” = twaalfdemuziekstuk), de tijdsduur vanaf hetbegin van het muziekstuk (bijv.“11:10” = 11 minuten en 10 secon-den) en het nummer van de gekozenCD (bijv. “CDC3” = derde CD) opbasis van de in het Menu geselec-teerde functie.

CD selecteren

Druk op toets 16 (1 CD+) om devolgende CD te selecteren of optoets 17 (2 CD–) om de vorige CDte selecteren.

Als in de houder op de gekozenplek geen CD aanwezig is, verschijntop het display het opschrift “NOCD”. Vervolgens wordt automatischde volgende CD weergegeven.

Muziekstuk selecteren (vooruit/achteruit)

Druk kort op toets 6 (>>) om hetvolgende muziekstuk op de beluis-terde CD weer te geven.

Druk kort (minder dan 1 seconde)op toets 15 (<<) binnen 3 secondenna het begin van het muziekstuk omhet vorige muziekstuk op de beluis-terde CD weer te geven. Als detoets na 3 seconden na het begin vanhet muziekstuk wordt ingedrukt,keert u terug naar het begin van hethuidige muziekstuk.

CD-wisselaar als geluidsbronkiezen

Om de CD-wisselaar in te schake-len, moet u het apparaat inschakelenen vervolgens kort (minder dan 1seconde) een aantal malen op toets14 (SRC) drukken om de audiobron“CDC” (CD-wisselaar) te selecte-ren.

Eventuele foutmeldingen

Als de houder geen enkele CDbevat, verschijnt op het display hetopschrift “NO CD”. Als ten minsteéén CD aanwezig is, dan wordt dezeweergegeven.

Als de CD niet gelezen kan wor-den, wordt de volgende CD geko-zen; als geen van de andere CD’sgelezen kan worden, dan verschijntop het display het opschrift “NOCD” totdat een andere audiobronwordt gekozen.

AUTO

RADIO

MET

CASSET

TESPEL

ER

33

Versnelde weergave muziekstuk(vooruit/achteruit)

Houd toets 6 (>>) ingedrukt omhet geselecteerde muziekstuk ver-sneld te beluisteren en houd toets 15(<<) ingedrukt om het muziekstukversneld achteruit te laten gaan. Als ude toets loslaat, stopt de versneldeweergave (vooruit/achteruit).

Muziekstukken op CD kortbeluisteren (Scan-functie)

Met deze functie kunnen allemuziekstukken op de CD kort beluis-terd worden.

Houd toets 7 (SCAN) ingedruktom de eerste 10 seconden van iedermuziekstuk op de CD weer te geven.Tijdens de weergave verschijnen ophet display de indicatie van de geko-zen audiobron CDC (naam van deCD, speelduur en nummer van hetweergegeven muziekstuk) en hetopschrift “SCAN” (bijv “CDC3SCAN TK12 0.04”)

Als de SCAN-functie is ingescha-keld, dan worden de functies REPE-AT en MIX uitgeschakeld.

Weergavevolgorde van de muziek-stukken:

– van het weergegeven muziekstuktot het laatste muziekstuk op de CD

– van het eerste muziekstuk op deCD tot het muziekstuk dat werdweergegeven toen de scan-functiewerd ingeschakeld.

De SCAN-functie wordt in de vol-gende gevallen onderbroken:

– als het apparaat wordt uitgescha-keld

– als opnieuw op toets 7 (SCAN)wordt gedrukt om de weergave vanhet huidige muziekstuk te hervatten

– als toets 6 (>>) of 15 (<<)wordt ingedrukt en daarmee het vol-gende of vorige muziekstuk wordtgeselecteerd

– als op één van de voorkeuzetoet-sen wordt gedrukt

– als van audiobron wordt gewis-seld

– als op toets 12 (MENU RDS)wordt gedrukt.

Als de SCAN-functie niet wordtonderbroken, dan wordt na beëindi-

ging van de Scan-functie het muziek-stuk weergegeven dat werd beluis-terd voordat de Scan-functie werdgestart.

Pauze-functie

Om de weergave van een CD teonderbreken moet kort (minder dan1 seconde) op toets 2 (II MUTE)worden gedrukt. Op het display ver-schijnt het opschrift “CDCPAUSE”.

Druk om de weergave te hervattenopnieuw op toets 2 (II MUTE).

De pauze-functie wordt automa-tisch uitgeschakeld als van audiobronwordt gewisseld.

AUTO

RADIO

MET

CASSET

TESPEL

ER

34

Laatste muziekstuk herhalen(Track Repeat-functie)

Druk kort (minder dan 1 seconde) opvoorkeuzetoets 4 (5 RPT) voor herha-ling van het laatst weergegeven muziek-stuk: op het display verschijnt hetopschrift “CDC REPEAT TRACK”.

Druk nogmaals op voorkeuzetoets 4(5 RPT) voor herhaling van de weer-gegeven CD: op het display verschijnthet opschrift “CDC REPEATDISK”.

Druk voor een derde keer op voor-keuzetoets 4 (5 RPT) voor herhalingvan alle CD’s in de wisselaar: op hetdisplay verschijnt het opschrift “CDCREPEAT PACK”.

Druk voor een vierde keer op voor-keuzetoets 4 (5 RPT) om de herhaal-functie uit te schakelen: op het displayverschijnt het opschrift “CDC REPE-AT OFF”.

Als een andere audiobron wordtgekozen, dan wordt de functie uitge-schakeld.

BELANGRIJK Als de herhaalfunctievan het muziekstuk wordt ingescha-keld, dan worden de functies SCANen MIX uitgeschakeld.

Willekeurige weergave van demuziekstukken (Random-functie)

U kunt de willekeurige weergavevan de muziekstukken op de geselec-teerde CD starten door op voor-keuzetoets 5 (6 RND) te drukken. Erwordt een nieuw muziekstuk weer-gegeven en op het display verschijnthet opschrift “CDC RANDOMDISK”. Voor een willekeurige weer-gave van de muziekstukken op alleCD’s in de wisselaar, moet u nog-maals op voorkeuzetoets 5 (6 RND)drukken; op het display verschijnthet opschrift “CDC RANDOMPACK”. Druk een derde keer opvoorkeuzetoets 5 (6 RND) om defunctie uit te schakelen: op het dis-play verschijnt het opschrift “CDCRANDOM OFF”.

Als een andere audiobron wordtgekozen, dan wordt de functie uitge-schakeld.

CD-speler uitschakelen

Druk op toets 1 (Ä) of op toets 14(SRC) om weer naar de radio tekunnen luisteren.

CODE

Geheime code van de radioinvoeren

Het invoeren van de geheime codeis noodzakelijk voor de werking vande autoradio als deze voor het eerstop de elektrische installatie van deauto wordt aangesloten die anders isdan de oorspronkelijke.

Als de radio op de voeding van deauto wordt aangesloten, verschijntop het display het opschrift“RADIO M - CODE ----”.

De geheime code bestaat uit viercijfers. Elk streepje staat voor eencijfer.

Druk voor het invoeren van heteerste cijfer op de betreffende voor-keuzetoets (tussen 1 en 4). Drukeen aantal malen op de voorkeuze-toetsen 1-4 (16, 17, 18 en 3) om decijfers (tussen 0 en 9) van de gehei-me code in te voeren.

Druk voor bevestiging van hetbetreffende cijfer op toets 4 (5 RPT).

AUTO

RADIO

MET

CASSET

TESPEL

ER

35

Geheime code van de CD-wis-selaar invoeren

Als de controlecode tussen autora-dio en CD-wisselaar niet herkendwordt, moeten de 4 cijfers van degeheime code handmatig wordeningevoerd om de correcte werkingvan de CD-wisselaar te herstellen.

Tijdens het invoeren van de gehei-me code verschijnt op het displayhet opschrift: “CDC M —CODE ----”.

Iedere CD-wisselaar heeft eeneigen geheime code die bestaat uitvier cijfers. Elk streepje staat vooreen cijfer.

Druk voor het invoeren van heteerste cijfer op de betreffende voor-keuzetoets (tussen 1 en 4). Drukeen aantal malen op de voorkeuze-toetsen 1-4 (16, 17, 18 en 3) om decijfers (tussen 0 en 9) van de gehei-me code in te voeren.

Wachttijden

Als de code niet correct is inge-voerd, worden de volgende wachttij-den tussen twee pogingen ingesteld.

Tijdens de wachttijd kan de autora-dio niet worden ingeschakeld.

De autoradio moet echter wel opde permanente voedingsspanning van+12V aangesloten blijven. De wacht-tijd is verstreken als op het displayhet cijfer van het aantal pogingenstaat (bijv 2 - - - ).

De volgende tabel geeft de wacht-tijd aan tussen de verschillendepogingen.

Poging Wachttijd(op display) (circa)

1 1 minuut

2 2 minuten

3 4 minuten

4 8 minuten

5 16 minuten

6 30 minuten

7 1 uur

8 2 uur

9 4 uur

10 8 uur

11 16 uur

12 24 uur

De wachttijd loopt door als deradio ingeschakeld blijft. Als de radiowordt uitgeschakeld en vervolgensweer wordt ingeschakeld, gaat dewachttijd in vanaf het begin van dehuidige poging.

De wachttijd is verstreken als ophet display het cijfer van het aantalpogingen staat (bijv. 2 - - - )

AUTO

RADIO

MET

CASSET

TESPEL

ER

36

Luidsprekers standaard audio-systeem fig. 5

Het standaard audiosysteembestaat uit:

– 2 tweeters voor A-fig. 5 metimpedantie van 4 Ohm en vermogenvan 40W.

TECHNISCHE GEGEVENS

Antenne fig. 4

De auto is voorzien van een anten-ne op het dak. Het is raadzaam deantenne los te draaien en van het dakte verwijderen als de auto in eenwastunnel wordt gereinigd, om tevoorkomen dat de antenne wordtbeschadigd.

– 4 x 35W (met standaard akoes-tisch systeem bestaande uit 2 twee-ters + 2 woofers voor en 2 full-rangeluidsprekers achter)

fig. 4

F0C0298mfig. 5

F0C0077m

fig. 6

F0C0078m

Druk voor bevestiging van het be-treffende cijfer op toets 4 (5 RPT).

Als de code correct is ingevoerd,werken de radio en de CD-wisselaarop de juiste wijze.

Als de code niet correct is ingevoerd,moet de code opnieuw worden inge-voerd en, indien nodig, nog een der-de poging worden ondernomen. Nade derde poging blijft de autoradio on-geveer 1 uur in “stand-by”. Hierna ishet mogelijk om opnieuw drie keer decode in te voeren.

AUTO

RADIO

MET

CASSET

TESPEL

ER

37

– 2 midwoofers voor B-fig. 6 metdiameter van 165 mm, impedantievan 4 Ohm en vermogen van 40W.

– 2 full-range luidsprekers achterA-fig. 7 met diameter van 165 mm,impedantie van 4 Ohm en vermogenvan 40W.

De autoradio met cassettespelerondersteunt niet het HIFI-audiosys-teem.

Zekering

De autoradio wordt beschermddoor een zekering D-fig. 8 van 10A.

Voeding

STEKKERPENNEN A-fig. 8A1 Netwerksignaal CAN BA2 Niet aangeslotenA3 Netwerksignaal CAN AA4 Verbinding voor spanning

+12V (bij het starten van deauto)

A5 Verbinding voor voedingantenne

A6 Niet aangeslotenA7 Verbinding voor permanente

spanning +12VA8 Massa-aansluiting.

Luidsprekers

STEKKERPENNEN B-fig. 8

B1 Luidspreker achter(rechts +)

B2 Luidspreker achter(rechts –)

B3 Luidspreker voor(rechts +)

B4 Luidspreker voor(rechts –)

B5 Luidspreker voor(links +)

B6 Luidspreker voor(links –)

B7 Luidspreker achter(links +)

B8 Luidspreker achter(links –)

fig. 7

F0C0143m

AUTO

RADIO

MET

CASSET

TESPEL

ER

38

INGANG TELEFOON

Mogelijkheid tot aansluiting hands-free-systeem van mobiele telefoon(beluisteren via autoradio).

C7 Audio-ingang (+) voor inbouwvoorbereiding externetelefoon

C8 Audio-ingang (-) voor inbouw-voorbereiding externe tele-foon

C9 MUTE-signaal van inbouw-voorbereiding externe tele-foon

C10 Niet aangesloten

C11 Niet aangesloten

C12 Massa telefoon

AANSLUITING CD-WISSELAAR

C13 Bedieningslijn bus CD-wis-selaar

C14 Gegevensbus CD-wisselaar

C15 Voedingsspanning +12Vvoor CD-wisselaar

C16 Schakelspanning voor CD-wisselaar

C17 Massa bus CD-wisselaar

C18 Massa voor audiosignalenvan CD-wisselaar

C19 Linker audiokanaal CD-wis-selaar

C20 Rechter audiokanaal CD-wisselaar

fig. 8

F0C0028m

Extra aansluitingen

STEKKERPENNEN C-fig. 8

Lijnuitgang aansluitmogelijkheidvoor een externe versterker(Booster) of een dynamische luid-spreker.

C1 Audio-ingang (+) voor exter-ne TMC-module

C2 Audio-ingang (-) voor externeTMC-module

C3 Ingang MUTE-signaal vanexterne TMC-module

C4 Niet aangesloten

C5 Niet aangesloten

C6 Niet aangesloten

AUTO

RADIO

MET

CD-S

PEL

ER

39

AAAAUUUUTTTTOOOORRRRAAAADDDDIIIIOOOO MMMMEEEETTTT CCCCDDDD----SSSSPPPPEEEELLLLEEEERRRR

BESCHRIJVING VAN HETBEDIENINGSPANEEL

fig. 9

F0C0027m

AUTO

RADIO

MET

CD-S

PEL

ER

40

Toets RADIO

Kort indrukken Langer dan 2 sec. indrukken

Toetsen en frontpaneel

Letters of symbool Functie

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

˚

11 MUTE

4

5 RPT

6 RND

>>

SCAN

AF PTY

TA

VOL PUSH ON/OFF

AUDIO DSP

Eject

Mute

Voorkeuzestation 4

Voorkeuzestation 5/muziekstuk herhalen

Voorkeuzestation 6

Volgend rechts

Korte weergave (Scan-functie)

Alternatieve frequentie/Programmatype

Verkeersinformatie

Autoradio in-/uitschakelenVolumeregeling

Audio-instellingen

Eject (CD)

Audio Mute

FM/AM/PTY: oproepenvoorkeuzestation 4

FM/AM/PTY: oproepenvoorkeuzestation 5

FM/AM/PTY: oproepenvoorkeuzestation 6

FM: Zoeken + / MAN +AM: Zoeken + / MAN +PTY: Volgend programma selecteren/automatische afstemming (binnen hetprogramma)

Korte weergave van alle stations op gese-lecteerde golfband

AF ON/OFF

TA ON/OFF

In-/uitschakelen: indrukkenVolumeregeling:linksom draaien: verlagenrechtsom draaien: verhogen

Bass (B)Treble (T)Fader (F)Balance (B)

FM/AM: opslaan oorkeuzestation 4PTY: programma opslaan

FM/AM: opslaan voorkeuzestation 5PTY: programma opslaan

FM/AM: opslaan voorkeuzestation 6PTY: programma opslaan

Korte weergave van alle stations op degeselecteerde golfband

Programmatype selecteren PTY: weergave geselecteerd programma-type

TA-volume instellen

Toegang tot equalizer

AUTO

RADIO

MET

CD-S

PEL

ER

41

CD-speler

Kort indrukken Langer dan 2 sec. indrukken

CD-WISSELAAR

Kort indrukken Langer dan 2 sec. indrukken

Eject (CD)

Pauze weergave/Audio Mute

Herhaling muziekstuk op CDin-/uitschakelen

Willekeurige weergave muziekstukkenop CD in-/uitschakelen

Volgend muziekstuk selecteren

Korte weergave van alle muziekstukken op CD

TA ON/OFF

In-/uitschakelen: indrukkenVolumeregeling:linksom draaien: verlagenrechtsom draaien: verhogen

Bass (B)Treble (T)Fader (F)Balance (B)

Versneld vooruit zoeken (continu)

TA-volume instellen

Toegang tot equalizer

Eject (CD)

Pauze weergave/Audio Mute

Herhaling muziekstuk op CDin-/uitschakelen

Willekeurige weergave muziekstukkenop CD in-/uitschakelen

Volgend muziekstuk selecteren

Korte weergave van alle muziekstukken opCD

TA ON/OFF

In-/uitschakelen: indrukkenVolumeregeling:linksom draaien: verlagenrechtsom draaien: verhogen

Bass (B)Treble (T)Fader (F)Balance (B)

Versneld vooruit zoeken (continu)

TA-volume instellen

Toegang tot equalizer

Handmatig zoeken naar stations in-/uitschakelenNEWS in-/uitschakelenFunctiebevestiging met geluidssignaal (BEEP)in-/uitschakelenSENS DX/LOSVC (Speed Volume)LOUDNESS in-/uitschakelenEON TA inschakelenCD CompressionTPM (Track Program Memory)CD Naming

FM1,FM2,FM3,FMAST, LW,MW,AMAST

TAPE (Cassette), RADIO, CD-wisselaar(indien aangesloten)

FM: Zoeken – / MAN – AM: Zoeken – / MAN –PTY: Volgend programma selecteren/ auto-matische afstemming (binnen het programma)

FM/AM/PTY: oproepen voorkeuzestation 1

FM/AM/PTY: oproepen voorkeuzestation 2

FM/AM/PTY: oproepen voorkeuzestation 3

AUTO

RADIO

MET

CD-S

PEL

ER

42

Toets RADIO

Kort indrukken Langer dan 2 sec. indrukken

Toetsen en frontpaneel

Letters of symbool Functie

Menu-functie

Golfband selecteren

Audiobron selecteren

Vorig links

Voorkeuzestation 1

Voorkeuzestation 2

Voorkeuzestation 3

MENU RDS

BAND AS

SRC

<<

1 CD+

2 CD–

3 F-TRK

Weergave RDS ClockAudio Clip Detect in-/uitschakelenAutomatische afstemming in-/uitschakelenVolumeregeling telefoonin-/uitschakelenVolumebeperking bij inschakeling van hetapparaat

Automatische opslag in de voorkeuzesta-tions.Afstemming op FMAST.P1 of AMAST.P1

FM/AM: opslaan voorkeuzestation 1PTY: programma opslaan

FM/AM: opslaan voorkeuzestation 2PTY: programma opslaan

FM/AM: opslaan voorkeuzestation 3 PTY: programma opslaan

12

13

14

15

16

17

18

AUTO

RADIO

MET

CD-S

PEL

ER

43

CD-speler

Kort indrukken Langer dan 2 sec. indrukken

CD-WISSELAAR

Kort indrukken Langer dan 2 sec. indrukken

NEWS in-/uitschakelenFunctiebevestiging met geluidssignaal (BEEP)in-/uitschakelenSVC (SPEED VOLUME)LOUDNESS uit-/inschakelenEON TA inschakelenCD CompressionCD NamingTPM (Track Program Memory)

CD-speler uitschakelenAfstemmen op laatst geselecteerde golfband

CD, RADIO, CD-wisselaar (indien aangesloten)

Vorig muziekstuk selecteren

Muziekstukken selecteren op de CD (mettoets/draaiknop 10 VOL PUSH ON/OFF)

Weergave RDS ClockAudio Clip Detect in-/uitschakelenInschakelwijze radio instellenVolumeregeling telefoonin-/uitschakelenVolumebeperking bij inschakeling van hetapparaat

Versneld achteruit zoeken (continu)

NEWS in-/uitschakelenFunctiebevestiging met geluidssignaal (BEEP)in-/uitschakelenSVC (SPEED VOLUME)LOUDNESS in-/uitschakelenEON TA DX/LO inschakelenCD CompressionTPM (Track Program Memory)

CD-speler uitschakelenAfstemmen op laatst geselecteerde golfband

CD, RADIO, CD-wisselaar (indien aangesloten)

Vorig muziekstuk selecteren

CD +

CD –

Weergave RDS ClockAudio Clip Detect in-/uitschakelenInschakelwijze radio instellenVolumeregeling telefoonin-/uitschakelenVolumebeperking bij inschakeling van hetapparaat

Versneld achteruit zoeken (continu)

AUTO

RADIO

MET

CD-S

PEL

ER

44

ALGEMENE INFORMATIEHet apparaat heeft de volgende func-

ties:

RADIO

– PLL-tuner voor de golfbandenFM/AM/MW/LW

– RDS (Radio Data System) met TA(verkeersinformatie) - PTY (ProgramType) - EON (Enhanced OtherNetwork) - REG (regionale program-ma’s)

– Zoeken naar alternatieve frequen-ties in RDS (AF-functie)

– Automatisch/handmatig afstemmen

– Handmatig opslaan van 42 stations:24 op de FM-golfband (6 op FM1, 6 opFM2, 6 op FMT en 6 op FMAST), 6 opde MW-golfband, 6 op de LW-golf-band en 6 op de AM-golfband(MW+LW) die met AutoSTore op deAMAST-golfband kunnen wordenopgeslagen

– Automatische stationopslag (func-tie AutoSTore) van 6 stations op deFM-golfband en 6 op de AM-golfband

– SENS DX/LO (instellen van degevoeligheid voor het zoeken naarstations)

– Scan-functie (korte weergave vande opgeslagen stations). Ieder stationwordt ongeveer 10 seconden weer-gegeven.

– Automatische stereo/mono-weergave.

COMPACT DISC

– CD selecteren (Nr. CD)

– Muziekstuk selecteren (vooruit/-achteruit)

– Snel muziekstuk zoeken (voor-uit/achteruit)

– Track Repeat-functie (laatstemuziekstuk herhalen)

– Track Scan-functie (korte weerga-ve van de muziekstukken op de CD).Ieder muziekstuk wordt ongeveer 10seconden weergegeven.

– Random-functie (willekeurigeweergave van de muziekstukken).

– TPM-functie (opslaan van weerga-vevolgorde muziekstukken)

– CD Naming (naam aan CD toe-kennen)

Wendt u voor de instal-latie en aansluiting vande CD-wisselaar tot de

Fiat-dealer.

– CD Compression (volumebeper-king op basis van het ingangsniveauvan het signaal van de CD)

– Servo-bekrachtigd laden en uit-werpen van CD’s.

Op een multimedia-CD staannaast audiotracks ook gege-

vens geregistreerd. Als dit type CDwordt afgespeeld kunnen er hardepiepgeluiden ontstaan, waardoor nietalleen de verkeersveiligheid in gevaarkomt, maar waardoor ook de eindver-sterker en de luidsprekers beschadigdkunnen worden.

ATTENTIE

AUTO

RADIO

MET

CD-S

PEL

ER

45

DIEFSTALBEVEILIGING

De autoradio is uitgerust met eendiefstalbeveiliging die bestaat uit eengeheime 4-cijferige code. De diefstal-beveiliging maakt de autoradioonbruikbaar.

CODE-card

Op het registratiebewijs van deautoradio zijn het model, het serie-nummer en de bijbehorende gehei-me code opgenomen.

Bewaar de documenten altijd opeen veilige plaats.

Code

Als de code is geactiveerd en deautoradio wordt losgekoppeld vande accu (of van de permanente voe-ding +30) van de auto, wordt deautoradio elektronisch beveiligd.

U kunt de radio weer in bedrijf stel-len door de betreffende code in tevoeren.

AUDIOSYSTEEM

– Mute/Pauze-functie

– Loudness-functie

– 5-bands grafische equalizer

– Gescheiden regeling bassen/-hoge tonen

– Balansregeling kanalen rechts/-links en voor/achter

– Audio Clip Detect-functie

– Soft Mute-functie

VOORZORGS-MAATREGELEN

Als het in de auto zeer koud is ende CD-speler kort na het inschake-len van de verwarming wordtgebruikt, kan zich op de CD of op deoptische componenten condens vor-men, waardoor de weergave nietoptimaal kan zijn. Gebruik in ditgeval de CD-speler minstens een uurniet, zodat de condens op natuurlijkewijze verdwijnt en de normale wer-king hervat kan worden.

Als u op een slecht wegdek rijdtwaarbij sterke trillingen optreden,kan tijdens de werking van de CD-speler het geluid overspringen.

BELANGRIJK De CD-speler kanhet grootste gedeelte van de in dehandel verkrijgbare compressiesyste-men (bijv. LAME, BLADE, XING,FRAUNHOFER) lezen, maar kandoor de ontwikkeling van die syste-men niet garanderen dat alle forma-ten gelezen kunnen worden.

AUTO

RADIO

MET

CD-S

PEL

ER

46

VERKLARING

AF (alternatieve frequentie)

Met deze functie blijft de radio afge-stemd op het gekozen FM-station,ook als u in een gebied komt metandere zenderfrequenties.

Het RDS-systeem controleert desterkte en de kwaliteit van het ont-vangen signaal en zoekt automatischnaar het station met het sterkste sig-naal.

Autostore

Met deze functies kunnen automa-tisch stations worden opgeslagen.

Balance (balans kanalen)

Deze functie regelt de volumever-houding tussen de linker en rechterluidsprekers.

Bass (lage tonen)

Functie voor het regelen van delage tonen.

CD-wisselaar

Speler voor meerdere CD’s.

Distant/Local (Sens Dx/Loc)

Hiermee kan de ontvangstgevoelig-heid op twee niveaus worden aange-past.

1) Distant (maximum gevoelig-heid) voor het afstemmen op allestations waarvan een signaal kanworden ontvangen.

2) Local (minimum gevoeligheid)voor het afstemmen op stationswaarvan het signaal sterk is, zoalslokale stations.

EON (Enhanced Other Network)

Functie waarbij automatisch wordtafgestemd op een ander station, ophet moment dat door het anderestation verkeersinformatie wordtuitgezonden.

Fader

Deze functie regelt de volumever-houding tussen de luidsprekers vooren achter.

F-TRK

Met deze functie kan een specifiekmuziekstuk op de CD worden gese-lecteerd. Druk op toets 18 (3 F-TRK) om de functie in te schakelenen selecteer vervolgens mettoets/draaiknop 10 (VOL PUSHON/OFF) het muziekstuk.

Loudness

Deze functie versterkt automatischde lage en hoge tonen bij het luiste-ren op een laag geluidsvolume. Dezefunctie werkt niet als het volume ophet maximale niveau is ingesteld(niveau 34).

Mute

Met deze functie kan het volumevan de ingeschakelde bron op nulworden gezet. Als er een mobieletelefoon op de autoradio is aangeslo-ten, wordt deze functie bij een inko-mend gesprek automatisch geacti-veerd.

AUTO

RADIO

MET

CD-S

PEL

ER

47

Voorkeuzestations

Aantal radiostations dat met dehand of automatisch kan wordenopgeslagen.

PTY (Program Type)

Met deze functie kan een bepaaldprogrammatype worden geselec-teerd, zoals nieuws, muziek, sport,enz. Het apparaat stemt automatischaf op programma’s van het gekozentype.

Random

Met deze functie wordt willekeurigeen CD gekozen uit de CD’s in dewisselaar en worden alle muziek-stukken op deze CD in willekeurigevolgorde weergegeven.

RDS (Radio Data System)

Dit is een informatiesysteem datgebruik maakt van de 57 kHz draag-golf bij normale FM-uitzendingen.

Met deze functie kan verschillendeinformatie worden ontvangen, zoalsde naam van het station waarop isafgestemd, de alternatieve ontvangst-frequenties, de automatische afstem-ming op verkeersinformatie of opbepaalde programma’s die met dePTY-functie geselecteerd zijn.

REG (ontvangst van regionaleuitzendingen)

Functie voor het afstemmen oplokale (regionale) stations.

Soft Mute

Functie voor het geleidelijk verla-gen en vervolgens verhogen van hetgeluidsniveau bij het in-/uitschakelenvan de Mute-functie.

SVC

Met deze functie wordt automa-tisch het volume verhoogd/verlaagdals de snelheid toe-/afneemt, waar-door het volumeniveau wordt aange-past aan het achtergrondgeluid in hetinterieur.

Track Repeat (laatste muziekstuk herhalen)

Met deze functie wordt het weer-gegeven muziekstuk van een CDcontinu herhaald.

Track Scan

Met deze functie worden alle opge-slagen radiostations of het begin vanalle muziekstukken op een CD enigeseconden weergegeven.

TA (verkeersinformatie)

Functie voor het weergeven vanverkeersinformatie via de aangeslo-ten stations, ook als op een anderstation is afgestemd of naar een CDwordt geluisterd.

TPM (Track Program Memory)

Functie voor het opslaan van deweergavevolgorde van de muziek-stukken op een CD; de CD wordtdan in de opgeslagen volgorde afge-speeld.

Treble (hoge tonen)

Functie voor het regelen van dehoge tonen.

AUTO

RADIO

MET

CD-S

PEL

ER

48

BEDIENINGSKNOPPEN OPHET STUURWIEL (indien aanwezig) fig. 10

Ook op het stuurwiel zijn de bedie-ningsknoppen van de belangrijkstefuncties van de autoradio geplaatst,zodat u de autoradio nog eenvoudigerkunt bedienen:

Volumeregeling (“+” en “–”)Mute-functie (“Mute”) selecteren

Druk op toets B (“+”) voor meervolume en (“–”) voor minder volume(zie de aanwijzingen in de paragraafVOLUMEREGELING). De functie is gelijkaan die van toets/draaiknop 10 (VOLPUSH ON/OFF) op de autoradio.

Druk op toets C (MUTE) om defunctie voor het op nul zetten van hetvolume in of uit te schakelen. Als de

fig. 10

F0C0149m

functie is ingeschakeld, verschijnt ophet display het opschrift “MUTE”voorafgegaan door de audiobron waar-naar geluisterd wordt (bijv. “TUNERMUTE” wanneer de radio is ingescha-keld). Als de CD-wisselaar (CDC) isingeschakeld, verschijnt op het displayhet opschrift “CDC PAUSE”.

Functies Radio, Compact Disc,CD-wisselaar (“SRC”) (SRC =Source = Bron) selecterenDruk herhaaldelijk op toets A (SRC)

om achtereenvolgens de functiesRadio, Compact Disc, CD-wisselaar(indien de CD-speler is aangesloten) teselecteren. De functie van de toets isgelijk aan die van toets 14 (SRC) op deautoradio.

Instellingen Radio,Compact Disc, CD-wisselaar(“+” en “–”)Toets D (<</>>) heeft drie verschil-

lende functies afhankelijk van de gese-lecteerde audiobron (Radio, CompactDisc of CD-wisselaar).De functies van de toetsen zijn gelijk

aan die van de toetsen 6 (>>) en 15(<<) op de autoradio, die hierna wor-den aangegeven.

1) Functie Radio: afstemming

Druk op toets D (<</>>) om de sta-tions op de geselecteerde golfband tezoeken.

2) Functie Compact Disc

Druk op toets D (<</>>) om hetvolgende/vorige muziekstuk te zoeken.

3) Functie Compact Disc:volgend/vorig muziekstuk op CD selecteren

Druk op toets D (<</>>) voorweergave van respectievelijk het vol-gende of vorige muziekstuk op debeluisterde CD (zie de aanwijzingen inde paragraaf muziekstuk selecteren ofmuziekstuk herhalen).

AUTO

RADIO

MET

CD-S

PEL

ER

49

FUNCTIES EN INSTELLINGEN

Apparaat inschakelen

Het apparaat schakelt in als u optoets/draaiknop 10 (VOL PUSHON/OFF) drukt. De inschakelingvan de autoradio kan gekoppeld zijnaan het starten van de motor: als ude contactsleutel in stand MARdraait, schakelt de radio in; als u decontactsleutel in stand STOP draait,schakelt de radio uit. Als de radioingeschakeld was bij het uitzettenvan de motor, dan schakelt de radiona het starten weer automatisch in.

Als de radio is ingeschakeld terwijlde contactsleutel in stand STOPstaat, dan schakelt de radio automa-tisch na circa 20 minuten uit.

Apparaat uitschakelen

Het apparaat schakelt uit als utoets/draaiknop 10 (VOL PUSHON/OFF) ingedrukt houdt.

Pauze-functie

Als u naar een CD luistert en deradio wordt geselecteerd, dan wordtde weergave onderbroken. Als deCompact Disc weer wordt gekozen,dan wordt de weergave hervat ophet punt waarop de weergave eerderwas onderbroken.

Als u naar de radio luistert en uselecteert een andere audiobron endaarna weer de radio, dan wordtafgestemd op het laatst gekozen sta-tion.

Volumeregeling

Stel het gewenste volume in mettoets/draaiknop 10 (VOL PUSHON/OFF).

Als u de knop rechtsom/linksomdraait, wordt het volume respectie-velijk verhoogd/verlaagd.

Op het display verschijnt hetopschrift: “VOLUME 00” …“VOLUME 12”

Functies Radio/CompactDisc/CD-wisselaar kiezen

Druk een aantal malen kort optoets 14 (SRC) om achtereenvol-gens de volgende functies te selecte-ren:

– TUNER (Radio)

– CD (Compact Disc)

– CDC (CD-wisselaar) (alleen alsde CD-wisselaar is aangesloten).

Telkens als van audiobron is gewis-seld, wordt de gekozen functie ophet display weergegeven: TUNER(Radio), CD (Compact Disc), CDC(CD-wisselaar).

De niet te selecteren functies (bijv.“CD” als geen CD is geladen) wor-den automatisch overgeslagen.

AUTO

RADIO

MET

CD-S

PEL

ER

50

Mute-functie (volume op nul zetten)

Druk voor het inschakelen van deMUTE-functie kort (minder dan 1seconde) op toets 2 (II MUTE).Het volume wordt geleidelijk ver-laagd (SOFT MUTE-functie) en ophet display verschijnt het opschriftvan de geselecteerde functie gevolgddoor de indicatie MUTE (bijv.“TUNER MUTE” als de functieRadio is gekozen).

Druk voor het uitschakelen van deMUTE functie opnieuw kort optoets 2 (II MUTE). Het volumewordt geleidelijk verhoogd (SOFTMUTE-functie) tot op het niveaudat voor het inschakelen van deMute-functie was ingesteld.

Als u toets/draaiknop 10 (VOLPUSH ON/OFF) draait, veranderthet geluidsniveau maar blijft deMUTE-functie ingeschakeld. Drukvoor uitschakeling opnieuw op toets2 (II MUTE).

Bij ingeschakelde MUTE-functiezijn alle overige functies bruikbaar enwordt de verkeersinformatie bijingeschakelde TA-functie weergege-ven, waarbij de MUTE-functiewordt uitgeschakeld.

Soft Mute-functie

Als de MUTE-functie wordt in-/uitgeschakeld, neemt het volumegeleidelijk af of toe (SOFT MUTE-functie).

Toonregeling

Ga als volgt te werk:

– druk kort (minder dan 1 seconde)een aantal malen op toets 11(AUDIO DSP) totdat op het displayhet opschrift “BASS” , “TREBLE”(functie Bassen, Hoge tonen) ver-schijnt.

– draai toets/draaiknop 10 (VOLPUSH ON/OFF) respectievelijkrechtsom/linksom om de bassen/-hoge tonen te versterken/verminde-ren.

Op het display verschijnt enigeseconden de instelling voor de lageof hoge tonen (van –10 tot +10).

Enkele seconden na de instellingverschijnt het hoofdscherm weer ophet radiodisplay.

Balansregeling

Ga als volgt te werk:

– druk kort (minder dan 1 seconde)een aantal malen op toets 11(AUDIO DSP) totdat op het displayhet opschrift “BALANCE” (functieBalans) verschijnt

– draai toets/draaiknop 10 (VOLPUSH ON/OFF) rechtsom om hetgeluid uit de rechter luidsprekers teversterken of linksom om het geluiduit de linker luidsprekers te verster-ken.

Op het display verschijnen enigeseconden de balansniveaus van ˙+10 tot ¯ +10 (˙ = rechts, ¯ =links). Enkele seconden na de instel-ling verschijnt het hoofdschermweer op het radiodisplay.

AUTO

RADIO

MET

CD-S

PEL

ER

51

Instellingen van de equalizer(alleen als de equalizer is inge-schakeld)

Houd voor het inschakelen van deequalizer toets 11 (AUDIO DSP)even ingedrukt en draai toets/draai-knop 10 (VOL PUSH ON/OFF)om één van de instellingen te selecte-ren:

– “PRESET” (vooraf vastgesteldeinstelling van de equalizer)

– “CLASSIC” (vooraf vastgesteldeinstelling van de equalizer)

– “JAZZ” (vooraf vastgesteldeinstelling van de equalizer)

– “ROCK” (vooraf vastgesteldeinstelling van de equalizer)

– “CUSTOMER” (afstellen van de5 banden van de equalizer door degebruiker)

Druk een aantal malen op toets 15(<<) of 6 (>>) om het gewenste fre-quentiebereik te selecteren en draaitoets/draaiknop 10 (VOL PUSHON/OFF) om de instelling van hetgeselecteerde frequentiebereik teverhogen/verlagen.

Faderregeling

Ga als volgt te werk:

– druk kort (minder dan 1 seconde)een aantal malen op toets 11(AUDIO DSP) totdat op het displayhet opschrift “FADE” (functieFader) verschijnt

– draai toets/draaiknop 10 (VOLPUSH ON/OFF) rechtsom om hetgeluid uit de luidsprekers voor teversterken of linksom om het geluiduit de luidsprekers achter te verster-ken.

Enkele seconden na de instellingverschijnt het hoofdscherm weer ophet radiodisplay.

Loudness-functie

Met de Loudness-functie verbetertde geluidsweergave bij het luisterenop een laag geluidsvolume, omdat debassen en hoge tonen versterkt wor-den. De functie schakelt uit bij eenmaximaal geluidsvolume.

De functie kan worden in-/uitgescha-keld in het MENU. Druk hiervoorkort (minder dan 1 seconde) op toets12 (MENU RDS) en doorloop hetmenu door telkens kort de toets in tedrukken. De status van de functie (in-of uitgeschakeld) wordt op het displayweergegeven door het opschrift“LOUDNESS: ON” (loudness inge-schakeld) of “LOUDNESS: OFF”(loudness uitgeschakeld), en kan gese-lecteerd worden met toets 15 (<<)of 6 (>>).

INBOUWVOORBEREIDINGMOBIELE TELEFOON

Als in de auto een handsfree-kit aan-wezig is, wordt bij een inkomend tele-foongesprek het volume ingesteld ophet geluidsniveau van de PHONE-functie in het menu: de geluidsweerga-ve kan eventueel worden uitgescha-keld (OFF).

AUTO

RADIO

MET

CD-S

PEL

ER

52

RADIO (Tuner) fig. 9

Als u het apparaat inschakelt, danwordt de audiobron ingeschakeld dievoor het uitschakelen beluisterd werd(Radio, Compact Disc of CD-wisse-laar).

Druk om de bron Radio te selecte-ren tijdens het luisteren naar een CD,kort (minder dan 1 seconde) een aan-tal malen op toets 14 (SRC) totdatde radio wordt weergegeven.

Druk als de radio is ingeschakeld,kort (minder dan 1 seconde) een aan-tal malen op toets 13 (BAND AS)om de gewenste golfband te selecte-ren.

Telkens als u op toets 13 (BANDAS) drukt, wordt steeds de volgendegolfband gekozen in de volgorde“FM1”, FM2”, “FM3”, “FM4AST”,“LW”, “MW” en “AMAST”.

De FM-voorkeuzestations zijn onder-verdeeld in de geheugens FM1, FM2,FM3 en FMAST. Het FMAST-deel isgereserveerd voor de stations die metde AutoSTore-functie automatischworden opgeslagen.

De “FMAST”-golfband is gereser-veerd voor de stations die met deAutoSTore-functie automatischworden opgeslagen.

De AM-voorkeuzestations zijnonderverdeeld in de geheugensMW, LW en AMAST. DeAMAST-golfband is gereserveerdvoor de stations die met deAutoSTore-functie automatischworden opgeslagen.

De radio is altijd standaard inge-steld op de ontvangst van RDS-sta-tions (Radio Data System).

Voorkeuzetoetsen

De toetsen met de symbolen van 1tot 6 ( “3”, “4”, “5”, “16”, “17,“18”) maken de volgende voorkeu-ze-instellingen mogelijk:

– 24 stations op de FM-golfband (6op FM 1, 6 op FM 2, 6 op FM 3, 6 opFMAST)

- 6 stations op de LW-golfband

- 6 stations op de MW-golfband

- 6 stations op de AMAST-golfband

Kies voor het oproepen van eenvoorkeuzestation de gewenste golf-band en druk vervolgens kort (min-der dan 1 seconde) op de betreffen-de voorkeuzetoets (1-6). De naamen de frequentie van het RDS-stationen het nummer van de voorkeuze-toets verschijnen enkele secondenop het display.

Laatst beluisterde stationopslaan

De radio onthoudt automatischnaar welk station op de diverse golf-banden is geluisterd. Op dit stationwordt afgestemd als de radio wordtingeschakeld of wanneer van golf-band wordt gewisseld.

AUTO

RADIO

MET

CD-S

PEL

ER

53

Automatische afstemming

Druk kort (minder dan 1 seconde)op toets 15 (<<) of 6 (>>) om auto-matisch in de gekozen richting tezoeken naar het eerstvolgende sta-tion.

Als de frequentie van het stationwaarop is afgestemd, overeenkomtmet een station dat al is opgeslagenonder een voorkeuzetoets (1-6),verschijnt het nummer van de voor-keuzetoets op het display.

Handmatige afstemming

De stations kunnen handmatig opde geselecteerde golfband wordengezocht. Deze functie moet wordeningeschakeld in het MENU.

Ga voor het handmatig afstemmenals volgt te werk:

1. Selecteer de golfband met toets13 (BAND AS): FM1, FM2, FM3,MW of LW.

2. Druk kort (minder dan 1 secon-de) een aantal malen op toets 15(<<) of 6 (>>).

Als u toets 15 (<<) of 6 (>>) inge-drukt houdt, is er continu een snellefrequentiewisseling totdat u de knopweer loslaat.

Als de frequentie van het stationwaarop is afgestemd, overeenkomtmet een station dat al is opgeslagenonder een voorkeuzetoets (tussen 1en 6), verschijnt het nummer van devoorkeuzetoets op de ondersteregel van het display.

Stations kort beluisteren (Scan-functie)

Druk op toets 7 (SCAN): de sta-tions op de gekozen golfband (FM,AM, MW, LW) worden kort weer-gegeven. Elk gevonden station wordtenkele seconden weergegeven en defrequentie verschijnt op het display.

Tijdens het zoeken verschijnt ophet display het opschrift “TUNERSCAN” of “CDC SCAN” (indiende CD-wisselaar is aangesloten) enknippert het opschrift “SCAN”.

Als de SCAN-functie wordt inge-schakeld, worden alle andere func-ties uitgeschakeld.

De SCAN-functie wordt in de vol-gende gevallen onderbroken:

– als opnieuw op toets 7 (SCAN)wordt gedrukt

– als het apparaat wordt uitgescha-keld

– als van audiobron wordt gewis-seld (Radio, CD-wisselaar)

– als de geselecteerde golfband (ofhet geheugen) wordt gewijzigd

– als op één van de voorkeuzetoet-sen wordt gedrukt

– als de functie AutoSTore (auto-matisch opslaan) wordt ingeschakeld

AUTO

RADIO

MET

CD-S

PEL

ER

54

Voorkeuzestations kort beluiste-ren

Druk minstens 2 seconden op toets7 (SCAN) om de voorkeuzestationsop de geselecteerde golfband kort tebeluisteren;

– FM: FM 1, FM 2, …., FM II 1, FM II2,… FM III 1, FM III 2,… FMAST 1,FMAST 2,….

– AM: MW 1, MW 2, …. MW 6, LW1, LW 2, …. LW 6, AMAST 1, AMAST2,…

Elk voorkeuzestation wordt enkeleseconden weergegeven en de frequen-tie verschijnt op het display.

De SCAN-functie van de voorkeu-zestations wordt in de volgende geval-len onderbroken:

– als opnieuw op toets 7 (SCAN)wordt gedrukt

– als het apparaat wordt uitgescha-keld

– als op één van de voorkeuze-toetsen wordt gedrukt

– als de functie AutoSTore (auto-matisch opslaan) wordt ingeschakeld

– als van audiobron wordt gewisseld(Radio, CD-wisselaar)

– als de FM-band of de geselec-teerde golfband wordt gewijzigd.

Handmatig opslaan van eenstation

Het station waarnaar u luistert kanworden opgeslagen op de geselec-teerde golfband met de van 1 tot 6genummerde toetsen.

Druk enige tijd op één van dezetoetsen (1-6). Als het station is opge-slagen, verschijnt op het display hetnummer waaronder het station isopgeslagen en klinkt er een akoes-tisch bevestigingssignaal (beep).

Functie AutoSTore (automati-sche stationopslag)

Houd voor het inschakelen van deAutoSTore-functie (automatischestationopslag) toets 13 (BAND AS)ingedrukt. Met deze functie wordenautomatisch de stations met hetsterkste signaal op de FMAST-golf-band opgeslagen (in volgorde vanafnemende sterkte).

BELANGRIJK Als de AutoSTore-functie wordt ingeschakeld, wordende eerder opgeslagen stations op deFMAST-golfband gewist.

Tijdens de automatische stationop-slag verschijnt op het display hetopschrift “TUNER FMAST” of“TUNER AMAST” als is afgestemdop de FM- of AM-golfband. Om deautomatische stationopslag te onder-breken, moet opnieuw op toets 13(BAND AS) worden gedrukt: erwordt afgestemd op het station datbeluisterd werd voor het inschakelenvan de functie AutoSTore.

Opgeslagen stations beluisteren

Ga als volgt te werk:

– selecteer de gewenste golfband enhet geheugen (FM1, FM2, FM3,FMAST, MW, LW, AMAST);

– druk kort (minder dan 1 seconde)op één van de zes voorkeuzetoetsen.

AUTO

RADIO

MET

CD-S

PEL

ER

55

Op het display verschijnt de naam vanhet station (indien beschikbaar) en defrequentie, terwijl op de onderste regelvan het display het opschrift “Pn” ver-schijnt, waarvan n het nummer van hetvoorkeuzestation aangeeft.

Op de FM1-, FM2- en FM3-golfbandwordt, als de ontvangst niet goed is ende AF-functie (zoeken naar alternatievefrequentie) is ingeschakeld, automa-tisch gezocht naar een station met hetsterkste signaal dat hetzelfde program-ma uitzendt.

AF-functie (zoeken naar alterna-tieve frequentie)

Voor het in-/uitschakelen van de AF-functie (zoeken naar alternatieve fre-quentie) moet kort (minder dan 1seconde) op toets 8 (AF PTY) wor-den gedrukt. De RDS-naam (indienbeschikbaar) blijft op het display weer-gegeven en, als de functie is ingescha-keld, verschijnt het opschrift AFSWITCHING: ON.

– “AF SWITCHING: ON” = zoe-ken naar alternatieve frequentie inge-schakeld

– “AF SWITCHING: OFF” =zoeken naar alternatieve frequentie uit-geschakeld.

Als het signaal van het RDS-stationzwakker wordt, zijn er twee moge-lijkheden:

– Bij “AF SWITCHING: ON” eningeschakeld RDS-systeem wordt, bijstations die deze functie ondersteu-nen, automatisch afgestemd op deoptimale frequentie van het geselec-teerde station; er wordt dus automa-tisch afgestemd op het station methet sterkste signaal, dat hetzelfdeprogramma uitzendt. Tijdens het rij-den kunt u zo blijven luisteren naarhet geselecteerde station, zonder datu op een andere frequentie hoeft afte stemmen als u in een ander gebiedkomt. Uiteraard moet het stationontvangen kunnen worden in hetbetreffende gebied.

– Bij “AF SWITCHING: OFF”wordt niet automatisch op het sta-tion afgestemd met het sterkste sig-naal en moet handmatig gezochtworden naar het sterkste station metbehulp van de afstemtoetsen.

TA-functie (verkeersinformatie)

Enkele stations op de FM-golfband(in de geheugens FM1, FM2, FM3 enFMAST) zenden ook verkeersinfor-matie uit. Als er verkeersinformatiewordt uitgezonden, verschijnenafwisselend het opschrift “TRAF-FIC INFO” en de huidige weergave(bijv. naam van het station) op hetdisplay.

Druk voor het in-/uitschakelen vande TA-functie (verkeersinformatie)kort (minder dan 1 seconde) optoets 9 (TA). Als de functie is inge-schakeld, verschijnt op het displayhet opschrift “TA-ON”.

Als er bij ingeschakelde TA-functieverkeersinformatie wordt uitgezon-den, wordt afgestemd op de ver-keersinformatie en wordt de huidigeuitzending of de weergave van eenCD tijdelijk onderbroken. Er wordtalleen afgestemd op een ander sta-tion dat verkeersinformatie uitzendt,als dit station tot hetzelfde netwerkbehoort (EON-functie).

AUTO

RADIO

MET

CD-S

PEL

ER

56

PTY-functie (Program Type) (programmatype selecteren)

Veel stations die in stereo uitzen-den, bieden op de FM-golf (FM1, FM2,FM3) de functie “Programmatype”(PTY). Bijvoorbeeld de stations dieinformatie/nieuwsberichten uitzen-den, geven als PTY-code het opschrift“NEWS” weer.

Met de PTY-functie wordt alleenafgestemd op stations die program-ma’s met voorgeselecteerde PTY-code uitzenden (bijv. “POP”).

Druk voor het inschakelen van dePTY-functie enige tijd op toets 8(AF PTY).

Het programmatype van eenbepaald station kan worden aange-past aan het uitgezonden program-ma.

NEWS Nieuws en actualitei-ten

AFFAIRS Politiek en achter-gronden

INFO Speciale informatie-programma’s

SPORT Sportuitzendingen

EDUCATE Cursussen enopleiding

DRAMA Hoorspelen enlezingen

CULTURE Cultuur, kerken religie

SCIENCE Wetenschap

VARIED Diversen

POP M Popmuziek

ROCK M Rockmuziek

EASY M Easy listening

LIGHT M Licht-klassiek

CLASSICS Klassieke muziek

OTHER M Muziekprogramma’sdie niet onder deandere categorieënvallen (bijv. dans-muziek)

WEATHER Weerberichten

FINANCE Economisch nieuws

CHILDREN Kinderprogramma’s

SOCIAL Sociale informatie

RELIGION Religieuze/fi loso-fische programma’s

PHONE IN Inbel-programma’s(anders dan defunctie “PHONE IN ”die alleen kan wor-den ingeschakeldals er een hands-free mobiele tele-foon is aangesloten)

TRAVEL Toeristische infor-matie

LEISURE Vrije tijd en hobby’s

JAZZ Jazzmuziek

COUNTRY Countrymuziek

NATION M Nationaleprogramma’s

OLDIES Golden Oldies

FOLK M Folkmuziek

DOCUMENT Radio-documentaires

Automatisch zoeken PTY

Kies voor het automatisch zoekenvan een programmatype, een pro-grammatype uit de lijst en start ver-volgens het automatische zoeken.De werkwijze wordt in de volgendeparagrafen beschreven.

AUTO

RADIO

MET

CD-S

PEL

ER

57

PTY-functie opnieuw inschake-len

Druk langer dan 2 seconden optoets 8 (AF PTY). Het laatst geselec-teerde programmatype wordt weer-gegeven (bijv. “POP”).

Programmatype instellen

Druk langer dan 2 seconden optoets 8 (AF PTY); op het displaywordt de PTY-code van het huidigestation weergegeven. Selecteer degewenste code door toets/draaiknop10 (VOL PUSH ON/OFF) tedraaien. Druk vervolgens op toets15 (<<) of 6 (>>) om het automa-tisch zoeken naar stations met degeselecteerde PTY-code te starten.De automatische zoekfunctie PTYstemt automatisch af op het volgen-de station dat het voorgeselecteerdeprogrammatype uitzendt en toonthet programmatype (bijv. POP”) enhet opschrift “PTY” knippert.

BELANGRIJK Als geen enkel sta-tion het geselecteerde programma-type uitzendt, wordt afgestemd ophet laatst geselecteerde station enwordt de PTY-functie uitgeschakeld.

PTY-functie uitschakelen

Als 10 seconden na inschakeling vande PTY-functie geen enkele hande-ling is uitgevoerd, wordt afgestemdop het laatst geselecteerde stationvoor het indrukken van toets 8 (AFPTY) en wordt de laatst geselecteer-de PTY-code opgeslagen.

MENU

Functies van toets 12 (MENU RDS)

Druk voor het inschakelen van deMenu-functie kort (minder dan 1seconde) op toets 12 (MENURDS).

U krijgt nu toegang tot het hoofd-menu. Om toegang te krijgen tot hetsubmenu moet toets 12 (MENURDS) langer dan 2 seconden inge-drukt worden gehouden.

Om de functies van het Menu tedoorlopen, moet een aantal malenop toets 12 (MENU RDS) wordengedrukt.

De functies van het hoofdmenuzijn:

1 Handmatig (MANUAL) zoeken(TUNING SEEK) in-/uitschakelen

2 Functiebevestiging met geluidssig-naal (BEEP)

3 Regeling van de ontvangstge-voeligheid (SENS DX/LO)

4 Informatieprogramma’s (NEWS)in-/uitschakelen

5 Snelheidsafhankelijke volumere-geling (SVC)

6 Afstemming op verkeersinfor-matie instellen (EON TA)

7 Loudness (LOUDNESS) in-/uit-schakelen

8 CD Compression

De geselecteerde functie kan wor-den in-/uitgeschakeld met toets 15(<<) of 6 (>>)

9 Naam toekennen/muziekstukkenop CD selecteren (TPM = TrackProgram Memory)

AUTO

RADIO

MET

CD-S

PEL

ER

58

De functies van het submenu zijn:

1 Tijdsaanduiding van het RDS-sta-tion (indien beschikbaar)

2 “Dynamische vervormingsbe-grenzer” (AUDIO CLIP DETECT)in-/uitschakelen

3 Volumebeperking bij inschakelinginstellen (MAX VOLUME)

4 Volumeregeling van de telefoon(PHONE)

5 Instelling AUTO selecteren waar-door het in-/uitschakelen van deradio afhankelijk is van het starten/uitzetten van de motor. De geselec-teerde functie kan worden in-/uitge-schakeld met toets/draaiknop 10(VOL PUSH ON/OFF).

OPMERKING Iedere keer als unaar een volgende instelmogelijkheidgaat, wordt een bij de vorige instel-mogelijkheid gekozen instelling opge-slagen.

MOGELIJKE INSTELLINGEN

Functies van het hoofdmenu

1 - handmatig zoeken (TUNINGSEEK) in-/uitschakelen

Met deze functie kan handmatig(MANUAL) of automatisch (AUTO)naar opgeslagen stations wordengezocht.

Gebruik voor overschakeling vanhandmatig naar automatisch zoeken enomgekeerd, toets 15 (<<) of 6 (>>).

Op het display verschijnt de huidigestatus van de functie:

– “TUNING SEEK: AUTO” =automatisch zoeken ingeschakeld

– “TUNING SEEK: MANUAL” =handmatig zoeken ingeschakeld.

2 - functiebevestiging metgeluidssignaal (BEEP)

Het systeem beschikt over een actie-ve BEEP-functie (opschrift “ROGERBEEP-ON” op het display).

Deze functie geeft een geluidssignaal(BEEP) ter bevestiging dat de toets isingedrukt.

De functie kan worden in-/uitgescha-keld met toets 15 (<<) of 6 (>>).

Op het display verschijnt de huidigestatus van de functie:

– “ROGER BEEP: ON” = functieingeschakeld

– “ROGER BEEP: OFF” = functieuitgeschakeld.

3 - regeling van de ontvangst-gevoeligheid (SENS DX/LO)

Met deze functie kunt u de ontvangst-gevoeligheid voor het automatischzoeken naar stations aanpassen. Als delage ontvangstgevoeligheid “SENSI-TIVITY: LOCAL” is ingesteld, danwordt uitsluitend gezocht naar stationsmet een optimale ontvangst; als de ho-ge ontvangstgevoeligheid “SENSITI-VITY: DISTANT” is ingesteld, danwordt gezocht naar alle stations. Alsu in een gebied rijdt waar veel stationszijn en u wilt uitsluitend afstemmen opde stations met het sterkste signaal,kies dan voor de lage ontvangstgevoe-ligheid “SENSITIVITY: LOCAL”.

De functie kan worden in-/uitgescha-keld met toets 15 (<<) of 6 (>>).

AUTO

RADIO

MET

CD-S

PEL

ER

59

Op het display verschijnt de huidigestatus van de functie:

– “SENSITIVITY: LOCAL” = lageontvangstgevoeligheid

– “SENSITIVITY: DISTANT” =hoge ontvangstgevoeligheid.

4 - informatieprogramma’s(NEWS) in-/uitschakelen

Deze functie is gelijk aan de TA-func-tie: als afgestemd is op een FM-stationen NEWS is ingeschakeld, gedraagt deautoradio zich als volgt als er eenbericht wordt uitgezonden:

– hetzelfde geluidsniveau van de TA-functie wordt ingesteld als op deTUNER is afgestemd;

– er wordt overgeschakeld van deingeschakelde audiobron (CD of CDC)naar de audiobron TUNER, als er eenandere bron was ingeschakeld, en het-zelfde geluidsniveau van de TA-functiewordt ingesteld.

Bij ingeschakelde TUNER moet opeen FM-station zijn afgestemd dat metNEWS-code uitzendt.

De functie kan worden in-/uitgescha-keld met toets 15 (<<) of 6 (>>).

Op het display verschijnt de huidigestatus van de functie:

– “NEWS: ON” = functie ingescha-keld

– “NEWS: OFF” = functie uitge-schakeld.

5 - snelheidsafhankelijke volume-regeling (SCV)

Met de SVC-functie wordt automa-tisch het volume verhoogd als de snel-heid toeneemt, waardoor het volu-meniveau wordt aangepast aan het ach-tergrondgeluid in het interieur.

Als op toets 15 (<<) of 6 (>>) wordtgedrukt, wijzigt de instelling van deSVC, van OFF naar het geselecteerdeniveau (tussen 1 en 7). Bij de hogewaarden is de volumetoename in rela-tie tot de snelheidsverhoging groter.

Op het display verschijnt de huidigestatus van de functie:

“SPEED VOLUME OFF” =functie uitgeschakeld

“SPEED VOLUME: +3” = func-tie ingeschakeld en aanduiding vanhet niveau.

6 - afstemming op verkeersin-formatie instellen (EON TA DX/LO)

Met deze functie kan de ontvangst-gevoeligheid voor radiostations dieverkeersinformatie uitzenden, wor-den gewijzigd.

De functie kan worden in-/uitge-schakeld met toets 15 (<<) of 6(>>).

Op het display verschijnt de huidigestatus van de functie:

– “TRAFFIC: LOCAL” = lageontvangstgevoeligheid

– “TRAFFIC: DISTANT” =hoge ontvangstgevoeligheid.

AUTO

RADIO

MET

CD-S

PEL

ER

60

7 - loudness (LOUDNESS)in-/uitschakelen

Met de LOUDNESS-functie verbetertde geluidsweergave, omdat de bassenen hoge tonen versterkt worden.

De functie kan worden in-/uitgescha-keld met toets 15 (<<) of 6 (>>).

Op het display verschijnt de huidigestatus van de functie:

“LOUDNESS: ON” = loudnessingeschakeld

“LOUDNESS: OFF” = loudnessuitgeschakeld.

8 - CD Compression

Functie die tijdens de weergave vande CD het geluidsniveau optimaliseertop basis van de muzieksoort.

De functie kan worden in-/uitgescha-keld met toets 15 (<<) of 6 (>>).

Op het display verschijnt de huidigestatus van de functie:– “COMPRESSION: ON” = func-

tie ingeschakeld– “COMPRESSION: OFF” = func-

tie uitgeschakeld.

9 - naam toekennen/muziek-stukken op CD selecteren(TPM)

Deze functie kan alleen worden inge-schakeld als er een CD is geladen.

Als de CD al van een naam voorzienis, verschijnt die naam op het display.

Met de TPM-functie is het mogelijk:

– max.10 CD’s van een naam tevoorzien van maximaal 12 tekens

– de weergegeven muziekstukken teselecteren (in de oorspronkelijkevolgorde en tot aan een maximum van99)

Iedere CD wordt aangeduid met detotale speelduur en het totaal aantalmuziekstukken.

Ga voor het toekennen van eennaam (CD Naming) als volgt te werk:

– op het display verschijnt hetopschrift “Name 1: “

– selecteer met toets/draaiknop 10(VOL PUSH ON/OFF) de CD (tus-sen 1 en 10) waaraan u een naam wilttoekennen (alleen als de 10 geheugensvoor de CD-namen allemaal gebruiktzijn)

– bevestig met toets 6 (>>) de CDwaaraan u een nieuwe naam wilt toe-kennen

– het eerste teken van de CD-naamknippert om de positie van de cursoraan te geven

– kies met toets/draaiknop 10 (VOLPUSH ON/OFF) de letters (van“A” tot “Z”) om een naam aan de CDtoe te kennen

– verplaats met toets 6 (>>) of 15(<<) de cursor over de letters

– druk op toets 12 (MENU RDS)om de aan de CD toegekende naamte bevestigen en plaats de cursor opde functie TPM (Track ProgramMemory)

– op het display verschijnt standaardhet opschrift “PLAY TRACK:ALL”; als de optie ALL van TPMwordt geselecteerd, verschijnt op hetdisplay het opschrift “PLAYTRACK: ALL”; in het andere gevalverschijnt het opschrift “PLAYTRACK: 10 – Y or N” (JA of NEE)

– maak met toets/draaiknop 10(VOL PUSH ON/OFF) een keuzetussen ALL, 1, 2, 3 … max. aan-tal muziekstukken

AUTO

RADIO

MET

CD-S

PEL

ER

61

– met toets 6 (>>) of 15 (<<)voert u het nummer in of wist u hetnummer van het huidige muziekstukuit de TPM-lijst

– druk op toets 12 (MENU RDS)om de weergavenlijst van de CD’s tebevestigen. Hierna komt u bij defunctie van het volgende menu

BELANGRIJK Als tijdens hetinvoeren van de naam of van deTPM, gedurende ten minste 20seconden geen enkele toets wordtingedrukt, wordt afgestemd op dehuidige audiobron en wordt geenenkele wijziging opgeslagen.

Functies van het submenu

1 - tijdsaanduiding van hetRDS-station

Met deze functie wordt de tijddoor het RDS-station weergegeven(als de informatie aanwezig is).

2 - “dynamische vervormings-begrenzer ” (AUDIO CLIPDETECT) in-/uitschakelen

Deze functie vermindert automa-tisch het uitgangssignaal van de radiobij te veel vervorming, zodat de juis-te werking van de luidsprekers nietin gevaar wordt gebracht.

De functie kan worden in-/uitge-schakeld met toets 15 (<<) of 6(>>).

Op het display verschijnt de huidigestatus van de functie:

“CLIP DETECT: ON” = functieingeschakeld

“CLIP DETECT: OFF” = functieuitgeschakeld.

3 - volumebeperking bij inscha-keling instellen (MAX VOLUME)

Met deze functie kan het volume(instelling tussen 10 en 33) van deautoradio worden ingesteld bijinschakeling van het apparaat.

Stel het volume in met toets/draai-knop 10 (VOL PUSH ON/OFF).

Op het display verschijnt het inge-stelde volume (bijv. “MAX VOLU-ME: 25”)

4 - volumeregeling van de tele-foon (PHONE)

Met deze functie kan het volumevan de telefoon worden geregeld(instellingen van 1 tot 3) of uitge-schakeld (instelling OFF).

Op het display verschijnt de huidigestatus van de functie:

– “PHONE LEVEL 1” = functieingeschakeld op niveau 1

– “PHONE LEVEL: OFF” =functie uitgeschakeld.

AUTO

RADIO

MET

CD-S

PEL

ER

62

5 - functie AUTO instellen

Met deze functie kan gekozen wor-den of de radio automatisch in-/uit-schakelt bij het starten/afzetten vande motor of onafhankelijk functio-neert.

Als de functie is ingeschakeld, scha-kelt de radio uit bij het uitzetten vande motor. De radio kan echter altijdweer worden ingeschakeld.

Als de functie is uitgeschakeld, blijftde radio, indien ingeschakeld, bij hetuitzetten van de motor ingeschakeld.

De functie kan worden in-/uitge-schakeld met toets 15 (<<) of 6(>>).

Op het display verschijnt de huidigestatus van de functie:

– “AUTO: ON” = functie inge-schakeld

– “AUTO: OFF” = functie uitge-schakeld.

CD-SPELER fig. 9

De radio is uitgerust met een CD-speler voor het afspelen van eenaudio-CD.

Het plaatsen en verwijderen van deCD wordt vergemakkelijkt door eenservo-bekrachtigd mechanisme.

CD-speler selecteren

Om de geïntegreerde CD-speler inte schakelen, als er reeds een CD inde speler zit, moet het apparaatworden ingeschakeld door optoets/draaiknop 10 (VOL PUSHON/OFF) te drukken. Druk vervol-gens kort (minder dan 1 seconde)een aantal malen op toets 14 (SRC)om de “CD-speler” te selecteren.

Als er een CD in de speler wordtgeplaatst, wordt, ook als het appa-raat is uitgeschakeld, de CD-spelerautomatisch ingeschakeld.

Laden/uitwerpen van de CD

Steek de CD voorzichtig in de ope-ning, zodat de CD automatisch en opde juiste wijze in de speler wordtgeladen.

Druk bij ingeschakeld apparaat optoets 1 (˚) voor het automatisch uit-werpen van de CD.

Meldingen op het display

Als de CD-speler is ingeschakeld,verschijnen op het display de volgen-de meldingen:

“CD”: de CD-speler is ingescha-keld

“TRACK 12”: het nummer vanhet muziekstuk op de CD

“11.04”: verstreken speelduurvanaf het begin van het muziekstuk

AUTO

RADIO

MET

CD-S

PEL

ER

63

Muziekstuk selecteren (voor-uit/achteruit)

Druk kort (minder dan 1 seconde)op toets 6 (>>) >) voor weergavevan het volgende muziekstuk op deCD en op toets 15 (<<) voor weer-gave van het vorige muziekstuk.

Houd de toets ingedrukt om demuziekstukken te doorlopen.

Als het muziekstuk al meer dan 3seconden wordt weergegeven en optoets 15 (<<) wordt gedrukt, wordthet muziekstuk vanaf het begin her-haald. Als u in dat geval het vorigemuziekstuk wilt beluisteren, moettoets 15 (<<) twee maal na elkaarworden ingedrukt.

Versnelde weergave muziek-stuk (vooruit/achteruit)

Houd toets 6 (>>) ingedrukt omhet geselecteerde muziekstuk ver-sneld te beluisteren en houd toets15 (<<) ingedrukt om het muziek-stuk versneld achteruit te laten gaan.Als u de toets loslaat, stopt de ver-snelde weergave (vooruit/achteruit).

F-TRK

Met deze functie kan een specifiekmuziekstuk op de CD worden gese-lecteerd. Druk op toets 18 (3 F-TRK) om de functie in te schakelenen selecteer vervolgens mettoets/draaiknop 10 (VOL PUSHON/OFF) het muziekstuk.

Pauze-functie

Om de weergave van een CD teonderbreken moet kort op toets 2(II MUTE) worden gedrukt. Op hetdisplay verschijnt het opschrift “CDPAUSE”.

Druk om de weergave te hervattenopnieuw op toets 2 (II MUTE).

Muziekstukken op CD kortbeluisteren (Track Scan-functie)

Met deze functie kan het begin vanalle muziekstukken op de CD kortbeluisterd worden.

Houd toets 7 (SCAN) ingedruktom de eerste 10 seconden van iedermuziekstuk op de CD weer te geven.

Weergavevolgorde van de muziek-stukken:

– van het volgende muziekstuk tothet laatste muziekstuk op de CD

– van het eerste muziekstuk op deCD tot het muziekstuk dat werdweergegeven toen de scan-functiewerd ingeschakeld.

De SCAN-functie wordt in de vol-gende gevallen onderbroken:

– als het apparaat wordt uitgescha-keld

– als opnieuw op toets 7 (SCAN)wordt gedrukt

– als van audiobron wordt gewis-seld

AUTO

RADIO

MET

CD-S

PEL

ER

64

WERKING VAN DE CD-WIS-SELAAR (indien aangesloten)

De autoradio is voorbereid op deaansluiting van een CD-speler fig. 11(die is opgenomen in het FiatLineaccessori-programma).

Wendt u voor hetinbouwen en aansluitenuitsluitend tot de Fiat-

dealer.

Laatste muziekstuk herhalen(Track Repeat-functie)Druk kort (minder dan 1 seconde)op toets 4 (5 RPT): op het displayverschijnt het opschrift “CD REPE-AT TRACK”.

Druk nogmaals op toets 4 (5 RPT)om de herhaalfunctie uit te schakelen:op het display verschijnt het opschrift“CD REPEAT OFF”.

Als een andere audiobron wordtgekozen, dan wordt de functie uitge-schakeld.

Voor een optimale weergave radenwij aan originele CD’s te gebruiken.Als een CD R/RW wordt gebruikt,dan moeten ze van goede kwaliteitzijn en tijdens het opnemen op delaagst mogelijke snelheid zijn beschre-ven.

Willekeurige weergave van demuziekstukken (Random-functie)

U kunt de willekeurige weergavevan de muziekstukken op de geselec-teerde CD starten door kort (minderdan 1 seconde) op toets 5 (6 RND) tedrukken. Er wordt een nieuw muziek-stuk weergegeven en op het displayverschijnt het opschrift “CD RAN-DOM TRACK”.

Druk nogmaals op toets 5 (6 RND)om de functie uit te schakelen: ophet display verschijnt het opschrift“CD RANDOM OFF”.

Als de Random-functie is ingescha-keld, worden alle muziekstukken opde CD in willekeurige volgordeweergegeven.

Als een andere audiobron wordtgekozen, dan wordt de functie uitge-schakeld.

TPM-functie (weergavevolgor-de muziekstukken opslaan)

Met de TPM-functie (TrackProgram Memory) kan de weergave-volgorde van de muziekstukken opeen CD worden opgeslagen; demuziekstukken op de CD wordendan in de opgeslagen volgorde afge-speeld.

Zie voor het opslaan van de weer-gavevolgorde van de muziekstukkende paragraaf NAAM TOEKENNEN/-MUZIEKSTUKKEN OP CD SELECTEREN(TPM) op de vorige pagina’s.

fig. 11

F0C0261m

AUTO

RADIO

MET

CD-S

PEL

ER

65

CD-wisselaar als geluidsbronkiezen

Om de CD-wisselaar in te schake-len moet u het apparaat inschakelenen vervolgens kort (minder dan 1seconde) een aantal malen op toets14 (SRC) drukken om de audiobron“CDC” (CD-wisselaar) te selecte-ren.

Eventuele foutmeldingen

Als de houder geen enkele CDbevat, verschijnt op het display hetopschrift “NO CD”. Als ten minsteéén CD aanwezig is, dan wordt dezeweergegeven.

Als de CD niet gelezen kan wor-den, wordt de volgende CD geko-zen; als geen van de andere CD’sgelezen kan worden, dan verschijntop het display het opschrift “NOCD” totdat een andere audiobronwordt gekozen.

Werking

Voor weergave van de CD’s in dewisselaar, moet de functie “CDC”worden geselecteerd door kort eenaantal malen toets 14 (SRC) in tedrukken.

Als voor de eerste maal een CDwordt weergegeven, nadat de hou-der in de CD-wisselaar is geplaatst,dan begint de weergave met het eer-ste muziekstuk van de eerste CD inde houder.

Tijdens de weergave verschijnt ophet display het nummer van hetmuziekstuk waarnaar wordt geluis-terd (bijv. “TRACK 12” = twaalfdemuziekstuk), de tijdsduur vanaf hetbegin van het muziekstuk (bijv.“11:10” = 11 minuten en 10 secon-den) en het nummer van de gekozenCD (bijv. “CDC3” = derde CD) opbasis van de in het Menu geselec-teerde functie.

De CD-speler die is opgenomen inhet Fiat Lineaccessori-programmawordt geleverd met een wisselaardie maximaal 5 CD’s kan bevatten.

Op een multimedia-CD staannaast audiotracks ook gege-

vens geregistreerd. Als dit type CDwordt afgespeeld kunnen er harde piep-geluiden ontstaan, waardoor niet alleende verkeersveiligheid in gevaar komt,maar waardoor ook de eindversterkeren de luidsprekers beschadigd kunnenworden.

ATTENTIE

AUTO

RADIO

MET

CD-S

PEL

ER

66

CD selecteren

Druk op toets 16 (1 CD+) om devolgende CD te selecteren of optoets 17 (2 CD–) om de vorige CD teselecteren.

Als in de houder op de gekozenplek geen CD aanwezig is, verschijntop het display het opschrift “NOCD”. Vervolgens wordt automatischde volgende CD weergegeven.

Muziekstuk selecteren (voor-uit/achteruit)

Druk kort op toets 6 (>>) om hetvolgende muziekstuk op de beluis-terde CD weer te geven.

Druk kort (minder dan 1 seconde)op toets 15 (<<) om het vorigemuziekstuk op de beluisterde CDweer te geven.

Versnelde weergave muziek-stuk (vooruit/achteruit)

Houd toets 6 (>>) ingedrukt omhet geselecteerde muziekstuk ver-sneld te beluisteren en houd toets15 (<<) ingedrukt om het muziek-stuk versneld achteruit te laten gaan.Als u de toets loslaat, stopt de ver-snelde weergave (vooruit/achteruit).

Muziekstukken op CD kortbeluisteren (Scan-functie)

Met deze functie kunnen allemuziekstukken op de CD kortbeluisterd worden.

Houd toets 7 (SCAN) ingedruktom de eerste 10 seconden van iedermuziekstuk op de CD weer te geven.Tijdens de weergave verschijnen ophet display de indicatie van de geko-zen audiobron CDC (naam van deCD, speelduur en nummer van hetweergegeven muziekstuk) en hetopschrift “SCAN” (bijv “CDC3SCAN TK12 0.04”)

Als de SCAN-functie is ingescha-keld, dan worden de functiesREPEAT en MIX uitgeschakeld.

Weergavevolgorde van de muziek-stukken:

– van het weergegeven muziekstuktot het laatste muziekstuk op de CD

– van het eerste muziekstuk op deCD tot het muziekstuk dat werdweergegeven toen de scan-functiewerd ingeschakeld.

AUTO

RADIO

MET

CD-S

PEL

ER

67

De SCAN-functie wordt in de vol-gende gevallen onderbroken:

– als het apparaat wordt uitgescha-keld

– als opnieuw op toets 7 (SCAN)wordt gedrukt om de weergave vanhet huidige muziekstuk te hervatten

– als toets 6 (>>) of 15 (<<)wordt ingedrukt en daarmee het vol-gende of vorige muziekstuk wordtgeselecteerd

– als op één van de voorkeuzetoet-sen wordt gedrukt

– als van audiobron wordt gewis-seld

– als op toets 12 (MENU RDS)wordt gedrukt.

Als de SCAN-functie niet wordtonderbroken, dan wordt na beëindi-ging van de Scan-functie het muziek-stuk weergegeven dat werd beluis-terd voordat de Scan-functie werdgestart.

Pauze-functie

Om de weergave van een CD teonderbreken moet kort (minder dan1 seconde) op toets 2 (II MUTE)

worden gedrukt. Op het display ver-schijnt het opschrift “CDC MUTE”.

Druk om de weergave te hervattenopnieuw op toets 2 (II MUTE).

De pauze-functie wordt automa-tisch uitgeschakeld als van audiobronwordt gewisseld.

Laatste muziekstuk herhalen(Track Repeat-functie)

Druk kort (minder dan 1 seconde)op voorkeuzetoets 4 (5 RPT) voorherhaling van het laatst weergegevenmuziekstuk: op het display verschijnthet opschrift “CDC REPEATTRACK”.

Druk nogmaals op toets 4 (5 RPT)om de herhaalfunctie uit te schake-len: op het display verschijnt hetopschrift “CD REPEAT OFF”.

Als een andere audiobron wordtgekozen, dan wordt de functie uitge-schakeld.

BELANGRIJK Als de herhaalfunc-tie van het muziekstuk wordt inge-schakeld, dan worden de functiesSCAN en MIX uitgeschakeld.

Willekeurige weergave van demuziekstukken (Random-functie)

U kunt de willekeurige weergavevan de muziekstukken op de geselec-teerde CD starten door op voor-keuzetoets 5 (6 RND) te drukken. Erwordt een nieuw muziekstuk weer-gegeven en op het display verschijnthet opschrift “CDC RANDOMDISK”. Voor een willekeurige weer-gave van de muziekstukken op alleCD’s in de wisselaar, moet u nog-maals op voorkeuzetoets 5 (6 RND)drukken; op het display verschijnthet opschrift “CDC RANDOMPACK”. Druk een derde keer opvoorkeuzetoets 5 (6 RND) om defunctie uit te schakelen: op het dis-play verschijnt het opschrift “CDCRANDOM OFF”.

CD-speler uitschakelen

Druk op toets 1 (˚) of op toets 14(SRC) om weer naar de radio tekunnen luisteren.

AUTO

RADIO

MET

CD-S

PEL

ER

68

CODE

Geheime code van de radioinvoeren

Het invoeren van de geheime codeis noodzakelijk voor de werking vande autoradio als deze voor het eerstop de elektrische installatie van deauto wordt aangesloten die anders isdan de oorspronkelijke.

Als de radio op de voeding van deauto wordt aangesloten, verschijntop het display het opschrift “RADIOM - CODE ----”.

De geheime code bestaat uit viercijfers. Elk streepje staat voor eencijfer.

Druk voor het invoeren van heteerste cijfer op de betreffende voor-keuzetoets (tussen 1 en 4). Drukeen aantal malen op de voorkeuze-toetsen 1-4 (16, 17, 18 en 3) om decijfers (tussen 0 en 9) van de gehei-me code in te voeren.

Druk voor bevestiging van hetbetreffende cijfer op toets 4 (5 RPT).

De wachttijd loopt door als deradio ingeschakeld blijft. Als de radiowordt uitgeschakeld en vervolgensweer wordt ingeschakeld, gaat dewachttijd in vanaf het begin van dehuidige poging.

De wachttijd is verstreken als ophet display het cijfer van het aantalpogingen staat (bijv. 2 - - - )

Poging Wachttijd(op display) (circa)

1 1 minuut

2 2 minuten

3 4 minuten

4 8 minuten

5 16 minuten

6 30 minuten

7 1 uur

8 2 uur

9 4 uur

10 8 uur

11 16 uur

12 24 uur

Wachttijden

Om de mogelijkheid uit te sluitendat de code door proberen wordtgekraakt, wordt de wachttijd tussentwee pogingen steeds verlengd.Gedurende deze wachttijden kan deautoradio wel worden in-/uitgescha-keld, maar niet in werking wordengesteld.

Tijdens de wachttijd kan de autora-dio niet in werking worden gesteld.

De autoradio moet echter wel opde permanente voedingsspanning van+12V aangesloten blijven. De wacht-tijd is verstreken als op het displayhet cijfer van het aantal pogingenstaat (bijv. 2 - - -).

De volgende tabel geeft de wacht-tijd aan tussen de verschillendepogingen.

AUTO

RADIO

MET

CD-S

PEL

ER

69

Geheime code van de CD-wis-selaar invoeren

Als de controlecode tussen autora-dio en CD-wisselaar niet herkendwordt, moeten de 4 cijfers van degeheime code handmatig wordeningevoerd om de correcte werkingvan de CD-wisselaar te herstellen.

Tijdens het invoeren van de gehei-me code verschijnt op het displayhet opschrift: “CDC M —CODE ----”.

Iedere CD-wisselaar heeft eeneigen geheime code die bestaat uitvier cijfers. Elk streepje staat vooreen cijfer.

Druk voor het invoeren van heteerste cijfer op de betreffende voor-keuzetoets (tussen 1 en 4). Drukeen aantal malen op de voorkeuze-toetsen 1-4 (16, 17, 18 en 3) om decijfers (tussen 0 en 9) van de gehei-me code in te voeren.

fig. 12

F0C0298m

Druk voor bevestiging van het be-treffende cijfer op toets 4 (5 RPT).

Als de code correct is ingevoerd,werken de radio en de CD-wisselaarop de juiste wijze.

Als de code niet correct is ingevoerd,moet de code opnieuw worden inge-voerd en, indien nodig, nog een der-de poging worden ondernomen. Nade derde poging blijft de autoradio on-geveer 1 uur in “stand-by”. Hierna ishet mogelijk om opnieuw de code inte voeren.

TECHNISCHE GEGEVENS

Antenne fig. 12

De auto is voorzien van een anten-ne op het dak. Het is raadzaam deantenne los te draaien en van het dakte verwijderen als de auto in eenwastunnel wordt gereinigd, om tevoorkomen dat de antenne wordtbeschadigd.

Vermogen autoradio

– 4 x 35W (met standaard akoes-tisch systeem bestaande uit 2 twee-ters + 2 woofers voor en 2 full-rangeluidsprekers achter)

AUTO

RADIO

MET

CD-S

PEL

ER

70

– 2 midwoofers voor B-fig. 14 metdiameter van 165 mm, impedantievan 4 Ohm en vermogen van 40W.

– 2 full-range luidsprekers achterA-fig. 15 met diameter van 165 mm,impedantie van 4 Ohm en vermogenvan 40W.

Luidsprekers HIFI-systeem(indien aanwezig)

Het HIFI-audiosysteem bestaat uit:

– 2 tweeters voor A-fig. 13 metimpedantie van 4 Ohm en vermogenvan 50W.

– 2 midwoofers voor B-fig. 13 metdiameter van 165 mm, impedantievan 4 Ohm en vermogen van 50W.

– 2 midwoofers achter B-fig. 16met diameter van 165 mm, impedan-tie van 4 Ohm en vermogen van50W (5-deurs uitvoeringen)

fig. 16

F0C0299m

Luidsprekers standaard audio-systeem

Het standaard audiosysteembestaat uit:

– 2 tweeters voor A-fig. 13 metimpedantie van 4 Ohm en vermogenvan 40W.

fig. 14

F0C0078m

fig. 15

F0C0143m

fig. 13

F0C0077m

AUTO

RADIO

MET

CD-S

PEL

ER

71

– 2 tweeters achter A-fig. 16 metdiameter van 165 mm, impedantievan 4 Ohm en vermogen van 50W(5-deurs uitvoeringen)

– 2 full-range luidsprekers achterA-fig. 15 met diameter van 165 mm,impedantie van 4 Ohm en vermogenvan 50W (3-deurs uitvoeringen)

– 1 box subwoofer C-fig. 17 in debagageruimte, met ingebouwde ver-sterker van 100W

Zekering

De autoradio wordt beschermddoor een zekering D-fig. 18 van10A.

fig. 17

F0C0135m

Voeding

STEKKERPENNEN A-fig. 18

A1 Netwerksignaal CAN B

A2 Signaal versterkte subwoofer

A3 Netwerksignaal CAN A

A4 Verbinding voor spanning+12V (bij het starten van deauto)

A5 Verbinding voor voedingantenne

A6 Niet aangesloten

A7 Verbinding voor permanentespanning +12V

A8 Massa-aansluiting.

fig. 18

F0C0028m

Luidsprekers

STEKKERPENNEN B-fig. 18

B1 Luidspreker achter (rechts +)

B2 Luidspreker achter (rechts –)

B3 Luidspreker voor (rechts +)

B4 Luidspreker voor (rechts –)

B5 Luidspreker voor (links +)

B6 Luidspreker voor (links –)

B7 Luidspreker achter (links +)

B8 Luidspreker achter (links –)

AUTO

RADIO

MET

CD-S

PEL

ER

72

INGANG TELEFOON

Mogelijkheid tot aansluiting hands-free-systeem van mobiele telefoon(beluisteren via autoradio).

C7 Audio-ingang (+) voorinbouwvoorbereiding exter-ne telefoon

C8 Audio-ingang (-) voorinbouwvoorbereiding exter-ne telefoon

C9 MUTE-signaal van inbouw-voorbereiding externe tele-foon

C10 Niet aangesloten

C11 Niet aangesloten

C12 Massa telefoon

Extra aansluitingen

STEKKERPENNEN C-fig. 18

Lijnuitgang aansluitmogelijkheidvoor een externe versterker(Booster) of een dynamische luid-spreker.

C1 Audio-ingang (+) voor exter-ne TMC-module

C2 Audio-ingang (-) voor externeTMC-module

C3 Ingang MUTE-signaal vanexterne TMC-module

C4 Niet aangesloten

C5 Niet aangesloten

C6 Schakelspanning voor verster-ker: in-/uitschakelen (max.0,3A).

AANSLUITING CD-WISSELAAR

C13 Bedieningslijn bus CD-wisselaar

C14 Gegevensbus CD-wisselaar

C15 Voedingsspanning +12V voorCD-wisselaar

C16 Schakelspanning voor CD-wisselaar

C17 Massa bus CD-wisselaar

C18 Massa voor audiosignalen vanCD-wisselaar

C19 Linker audiokanaal CD-wisselaar

C20 Rechter audiokanaal CD-wisselaar

AUTO

RADIO

MET

CD/M

P3-S

PEL

ER

73

AAAAUUUUTTTTOOOORRRRAAAADDDDIIIIOOOO MMMMEEEETTTT CCCCDDDD////MMMMPPPP3333----SSSSPPPPEEEELLLLEEEERRRR

BESCHRIJVING VAN HETBEDIENINGSPANEEL

fig. 19

F0C0237m

AUTO

RADIO

MET

CD/M

P3-S

PEL

ER

74

Toets RADIO

Kort indrukken Langer dan 2 sec. indrukken

Toetsen en frontpaneel

Letters of symbool Functie

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

FM/AM: opslaan voorkeuzestation 4PTY: programma opslaan

FM/AM: opslaanvoorkeuzestation 5PTY: programma opslaan

FM/AM: opslaanvoorkeuzestation 6PTY: programma opslaan

Korte weergave van alle stations op degeselecteerde golfband

Programmatype selecteren PTY: weergave geselecteerd programma-type

TA-volume instellen

Toegang tot equalizer

˚

11 MUTE

4 DISP

5 RPT

6 RND

>>

SCAN

AF PTY

TA

VOL PUSH ON/OFF

AUDIO DSP

Eject

Mute

Voorkeuzestation 4

Voorkeuzestation 5/muziekstuk herhalen

Voorkeuzestation 6

Volgend rechts

Korte weergave (Scan-functie)

Alternatieve frequentie/Programmatype

Verkeersinformatie

Autoradio in-/uitschakelenVolumeregeling

Audio-instellingen

Eject (CD)

Audio Mute

FM/AM/PTY: oproepenvoorkeuzestation 4

FM/AM/PTY: oproepenvoorkeuzestation 5

FM/AM/PTY: oproepenvoorkeuzestation 6

FM: Zoeken + / MAN +AM: Zoeken + / MAN +PTY: Volgend programma selecteren/automatische afstemming (binnen hetprogramma)

Korte weergave van alle stations op gese-lecteerde golfband

AF ON/OFF

TA ON/OFF

In-/uitschakelen: indrukkenVolumeregeling:linksom draaien: verlagenrechtsom draaien: verhogen

Bass (B)Treble (T)Fader (F)Balance (B)

AUTO

RADIO

MET

CD/M

P3-S

PEL

ER

75

CD/MP3

Kort indrukken Langer dan 2 sec. indrukken

CD-WISSELAAR

Kort indrukken Langer dan 2 sec. indrukken

Eject (CD)

Pauze weergave/Audio Mute

Weergave naam file, nummer en naam map,artiest, album, muziekstuk

In-/uitschakelen herhalingMP3-muziekstuk op CD, herhaling

MP3-muziekstukken in map of herhaling gehele CD/MP3

In-/uitschakelen willekeurige weergave MP3-muziekstukken op CD of willekeurige weerga-ve MP3-muziekstukken aanwezig in map

Volgend muziekstuk selecteren

Korte weergave van alle muziekstukken opCD

TA ON/OFF

In-/uitschakelen: indrukkenVolumeregeling:linksom draaien: verlagenrechtsom draaien: verhogen

Bass (B)Treble (T)Fader (F)Balance (B)

Weergave op display instellen

Versneld vooruit zoeken (continu)weergave mapnummer en nummeren naam muziekstuk

TA-volume instellen

Toegang tot equalizer

Eject (CD)

Pauze weergave/Audio Mute

Herhaling muziekstuk op CDin-/uitschakelen

Willekeurige weergave muziekstukkenin-/uitschakelen

Volgend muziekstuk selecteren

Korte weergave van alle muziekstukken opCD

TA ON/OFF

In-/uitschakelen: indrukkenVolumeregeling:linksom draaien: verlagenrechtsom draaien: verhogen

Bass (B)Treble (T)Fader (F)Balance (B)

Versneld vooruit zoeken (continu)

TA-volume instellen

Toegang tot equalizer

RADIO

Kort indrukken Langer dan 2 sec. indrukken

AUTO

RADIO

MET

CD/M

P3-S

PEL

ER

76

Toets Toetsen en frontpaneel

Letters of symbool Functie

12

13

14

15

16

17

18

Weergave RDS ClockAudio Clip Detect in-/uitschakelenAutomatische afstemming in-/uitschakelenVolumeregeling telefoonin-/uitschakelenVolumebeperking bij inschakeling van hetapparaat

Automatische opslag in de voorkeuzesta-tions.Afstemming op FMAST.P1 of AMAST.P1

FM/AM: opslaan voorkeuzestation 1PTY: programma opslaan

FM/AM: opslaan voorkeuzestation 2PTY: programma opslaan

FM/AM: opslaan voorkeuzestation 3PTY: programma opslaan

MENU RDS

BAND AS

SRC

<<

1 CD / *+

2 CD / * –

3 F-TRK

Menu-functie

Golfband selecteren

Audiobron selecteren

Vorig links

Voorkeuzestation 1

Voorkeuzestation 2

Voorkeuzestation 3

Handmatig zoeken naar stations in-/uit-schakelenNEWS in-/uitschakelenFunctiebevestiging met geluidssignaal(BEEP) in-/uitschakelenSENS DX/LOSVC (Speed Volume)LOUDNESS in-/uitschakelenEON TA inschakelenCD CompressionTPM (Track Program Memory) CD Naming

FM1, FM2, FM3, FMAST, LW, MW,AMAST

TAPE (Cassettespeler), RADIO, CD-wis-selaar (indien aangesloten)

FM: Zoeken – / MAN – AM: Zoeken – / MAN –PTY: Volgend programmaselecteren/automatische afstemming (bin-nen het programma)

FM/AM/PTY: oproepen voorkeuzestation1

FM/AM/PTY: oproepen voorkeuzestation2

FM/AM/PTY: oproepen voorkeuzestation3

AUTO

RADIO

MET

CD/M

P3-S

PEL

ER

77

CD/MP3

Kort indrukken Langer dan 2 sec. indrukken

CD-WISSELAAR

Kort indrukken Langer dan 2 sec. indrukken

NEWS in-/uitschakelenFunctiebevestiging met geluidssignaal (BEEP)in-/uitschakelenSVC (SPEED VOLUME)LOUDNESS in-/uitschakelenEON TA inschakelenCD CompressionNamen muziekstukken/mappen (NAME SCROLL) weergeven of alleen naamvan map(ONCE) weergeven in-/uitschakelen(ON/OFF)

CD-speler uitschakelenAfstemmen op laatst geselecteerde golfband

CD-speler, RADIO, CD-wisselaar (indien aan-gesloten)

Vorig muziekstuk selecteren

Volgende map selecteren

Vorige map selecteren

Muziekstukken of mappen van CD selecteren (met behulp van toets/draaiknop 10 (VOL PUSH ON/OFF)

Weergave RDS ClockAudio Clip Detect in-/uitschakelen Inschakelwijze radio instellenVolumeregeling telefoon in-/uitschakelenVolumebeperking bij inschakeling van hetapparaat

Versneld achteruit zoeken (continu)

NEWS in-/uitschakelenFunctiebevestiging met geluidssignaal (BEEP)in-/uitschakelenSVC (SPEED VOLUME)LOUDNESS in-/uitschakelenEON TA DX/LO inschakelenCD CompressionTPM (Track Program Memory)

CD-speler uitschakelenAfstemmen op laatst geselecteerde golfband

CD-speler, RADIO, CD-wisselaar (indien aan-gesloten)

Vorig muziekstuk selecteren

CD +

CD –

Weergave RDS ClockAudio Clip Detect in-/uitschakelenInschakelwijze radio instellenVolumeregeling telefoonin-/uitschakelenVolumebeperking bij inschakeling van hetapparaat

Versneld achteruit zoeken (continu)

AUTO

RADIO

MET

CD/M

P3-S

PEL

ER

78

INLEIDING

Zie voor de werking van de Radio,Compact Disc en CD-wisselaar hethoofdstuk AUTORADIO MET CD-SPELER.

Zie voor de werking van de MP3-speler de aanwijzingen die hiernavermeld staan.

MPEG Layer-3 audio decodingtechnology licensed fromFraunhofer IIS and Thomson mul-timedia.

MP3-SPELER

Naast het weergeven van normaleaudio-CD’s kan de radio ook CD-ROM’s weergeven waarop MP3-bestanden zijn geregistreerd. Deautoradio werkt als een autoradiomet CD-speler wanneer een audio-CD wordt geladen met uitzonderingvan de functies NAAM TOEKEN-NEN/CD-MUZIEKSTUKKEN SELECTEREN(TPM) EN CD NAMING (zie het vorigehoofdstuk AUTORADIO MET CD-SPELER) die uitgeschakeld blijven.

Lezen van een MP3-CD

Als een CD-ROM in de daarvoorbestemde ruimte wordt geplaatst,gebeurt het volgende:

1) Korte scan van alle tracks op deCD om audiobestanden te vinden. Deaudiotracks hebben voorrang boven deandere. Tijdens de identificatie wordenalleen deze audiotracks weergegeven.Op het display verschijnt de naam vanhet muziekstuk gevolgd door de knip-perende indicatie “SCAN” (bijv.“MIDNIGHT MOTION SCAN”).

2) Lezen van alle MP3-tracks om destructuur van de mappen en muziek-stukken te bepalen. Tijdens deze faseverschijnt op het display het opschrift“READING DISC” (disc lezen). Hetlezen van de structuur van de MP3-muziekstukken op de CD-ROM(bestaande uit verschillende sectorenmet vele mappen en muziekstukken)kan ongeveer 2 minuten duren.

Voor een optimale weergave moetende CD-ROM’s van goede kwaliteit zijnen tijdens het opnemen op de laagstmogelijke snelheid zijn beschreven.

Het lezen van de CD-ROM wordtin de volgende gevallen beëindigd:

– als de CD-ROM op de juistewijze is gelezen en de MP3-trackszijn geïdentificeerd. In dit geval ver-schijnt op het display de icoon“MP3” en start de weergave van demuziekstukken vanaf het eerstemuziekstuk in de eerste map (zie devolgende paragraaf WEERGAVE MUZIEK-STUKKEN);

– als na het verstrijken van 2 minu-ten het lezen van de CD-ROM nietbeëindigd is. Op het display ver-schijnt ongeveer 5 seconden hetopschrift “CHECK DISC” (disccontroleren). In dit geval wordtovergeschakeld naar de audiobronTUNER (Radio).

– als geen enkele MP3-track wordtgevonden. Op het display verschijntongeveer 5 seconden het opschrift“NO MP3 FILES”. In dit gevalwordt overgeschakeld naar deTUNER (Radio).

AUTO

RADIO

MET

CD/M

P3-S

PEL

ER

79

Weergave muziekstukken

Tijdens de weergave van een CD-ROM met MP3-tracks, verschijnt ophet display de naam van het muziek-stuk en de speelduur (bijv. “MID-NIGHT MOTION 4:37”).

Tijdens de weergave kunnen devolgende handelingen worden uitge-voerd:

– continu of eenmalige weergavevan de naam van het muziekstuk

– weergave (continu, eenmalig ofmeerdere keren) van de muziek-stukken omhoog/omlaag

– weergave van de mappenomhoog/omlaag (zie de volgendeparagraaf STRUCTUUR VAN DE MAPPEN)

F-TRK

Met deze functie kunnen specifiekemuziekstukken en/of mappen op deMP3-CD worden geselecteerd. Drukop toets 18 (3 F-TRK) om de func-tie in te schakelen en selecteer ver-volgens met toets/draaiknop 10(VOL PUSH ON/OFF) hetmuziekstuk of de map.

DISP

Met deze functie kunnen de instel-lingen worden gewijzigd voor deweergave op het display van de ver-schillende informatie op de CD (bijv.muziekstuk, map, naam artiest, naamalbum, enz.). Deze functie wordtingeschakeld als u langer dan 3seconden op toets 3 (4 DISP)drukt. Als u vervolgens optoets/draaiknop 10 (VOL PUSHON/OFF) drukt, kunt u de gewens-te weergave selecteren.

In de MP3-functie zal de autoradio:

– alleen MP3-tracks weergeven

– de tracks per map in alfanumerie-ke volgorde weergeven (ook demappen worden volgens hetzelfdeprincipe geordend) (het is raadzaameen nummer, bijv. “01”, “02” of“001”, “002” voor iedere bestands-naam te plaatsen)

– de laatst beluisterde track vanafhet begin weergeven iedere keer alsde autoradio weer wordt ingescha-keld

Tijdens het selecteren van hetmuziekstuk (zie de paragraaf MUZIEK-STUK SELECTEREN VOORUIT/ACHTERUIT),toont het display het nummer van demap en het nummer en de naam van

het muziekstuk (bijv. “3/13 MID-NIGHT MOTION”).

Om het selecteren van het gewens-te muziekstuk te vergemakkelijken,telt de autoradio het aantal kerendat een voorkeuzetoets (tussen 1 en6) is ingedrukt en ziet dit als éénenkel verzoek.

BELANGRIJK MP3-tracks diemet een variabele bit-rate zijn opge-nomen, kunnen discrepanties ver-oorzaken tijdens de weergave van despeelduur van het muziekstuk op hetdisplay.

BELANGRIJK De CD-speler kanhet grootste gedeelte van de in dehandel verkrijgbare compressiesyste-men (bijv. LAME, BLADE, XING,FRAUNHOFER) lezen, maar kandoor de ontwikkeling van die syste-men niet garanderen dat alle forma-ten gelezen kunnen worden.

AUTO

RADIO

MET

CD/M

P3-S

PEL

ER

80

Structuur van de mappen

Bij een autoradio met MP3-speler:

– worden alleen de mappen metMP3-bestanden herkend

– als de MP3-bestanden van eenCD-ROM zijn onderverdeeld inmeerdere “submappen”, wordt dezestructuur omgezet in een structuurmet een enkel niveau, ofwel wordende “submappen” teruggebracht tothet niveau van hoofdmappen (zie hetvoorbeeld hierna).

Voorbeeld: Bij een CD met devolgende structuur:

+ - MP3 collection - Volume 1

* - Celine Dion

* - Falling into you

| - It’s all coming back tome now.mp3

| - Because you lovedme.mp3

* - Incognito

| - Incognito.mp3

| - Lolita.mp3

| - Delivre-Moi.mp3

* - Prodigy

* - Experience

| - Jericho.mp3

| - Wind it up.mp3

| - Out of space.mp3

* - The fat of the land

* - Favourite songs

| - Breathe.mp3

| - Firestarter.mp3

De autoradio herkent een map engaat naar de volgende map:

* - Falling into you

* - Incognito

* - Experience

* - Favourite songs

De icoon * geeft aan dat de auto-radio de naam van de map weer-geeft. Iedere keer als verzocht wordtde mappen omhoog/omlaag te door-lopen, toont het display de naam enhet nummer van de map (met eenlengte van maximaal 15-18 tekens,afhankelijk van het nummer van demap).

Als met toets 12 (MENU RDS) deoptie “ON” of “ONCE” van defunctie naamweergave wordt gese-lecteerd (zie de paragraaf weergavenamen muziekstukken/mappen),wordt de volledige naam van de mapgetoond, voordat wordt terugge-keerd naar de afgebroken weergave.

Volgende/vorige map selecte-ren

Druk kort (minder dan 1 seconde)op toets 16 (1 CD / * +) voorweergave van de muziekstukken vande volgende map.

Druk kort (minder dan 1 seconde)op toets 17 (2 CD / * –) voorweergave van de muziekstukken vande vorige map.

Op het display verschijnen hetnummer en de naam van de volgen-de/vorige map (bijv. “9 MISC COL-LECTION”).

AUTO

RADIO

MET

CD/M

P3-S

PEL

ER

81

Herhaling van de muziekstukken (Folder Repeat-functie)

Als u steeds kort (minder dan 1seconde) op toets 4 (5 RPT) drukt,verandert de wijze van herhaling vande muziekstukken: op het displayverschijnen achtereenvolgens de vol-gende opschriften: “CD REPEATTRACK” -> “CD REPEAT FOL-DER” -> “CD REPEAT DISC” ->“CD REPEAT OFF”.

Bij deze opschriften horen de vol-gende functies:

“CD REPEAT TRACK”: herha-ling van het weergegeven muziek-stuk.

“CD REPEAT FOLDER”: her-haling van de muziekstukken van degeselecteerde map.

“CD REPEAT DISC”: herhalingvan de gehele MP3-CD.

“CD REPEAT OFF”: herhaal-functie uitschakelen.

Als een andere audiobron wordtgekozen, dan wordt de functie uitge-schakeld.

Willekeurige weergave van de muziekstukken van eenmap (RaNDom-functie)

Druk voor een willekeurige weer-gave van de muziekstukken op deCD steeds kort (minder dan 1seconde) op toets 5 (6 RND): op hetdisplay verschijnen achtereenvolgensde volgende opschriften: “CDRANDOM FOLDER”-> “CDRANDOM DISC”-> “CD RAN-DOM OFF”.

Bij deze opschriften horen de vol-gende functies:

“CD RANDOM FOLDER”: wil-lekeurige weergave van de muziek-stukken van de geselecteerde map.

“CD RANDOM DISC”: willekeu-rige weergave van de muziekstukkenvan de MP3-CD.

“CD RANDOM OFF”: willekeu-rige weergave uitschakelen.

Als een andere audiobron wordtgekozen, dan wordt de functie uitge-schakeld.

Weergave nummer en naammap op het display

Druk voor weergave van het num-mer en de naam van de map kort(minder dan 1 seconde) op toets 3(4 DISP).

Als u nogmaals op toets 3 (4 disp)drukt, wordt teruggekeerd naar devorige weergave. Dit gebeurt auto-matisch na ongeveer 5 seconden.

AUTO

RADIO

MET

CD/M

P3-S

PEL

ER

82

Muziekstuk selecteren (vooruit/achteruit)

Druk kort (korter dan 1 seconde)op toets 6 (>>) voor weergave vanhet volgende muziekstuk op de CD-ROM en op toets 15 (<<) voorweergave van het vorige muziekstuk.

Als u opnieuw op toets 6 (>>)drukt, kan handmatig het volgendegewenste muziekstuk gezocht wor-den. Het display toont het nummervan de map en het nummer en denaam van het muziekstuk gevolgddoor het opschrift “TK SEEK”(muziekstuk zoeken) (bijv. “3/13 TKSEEK +6”).

Als u opnieuw op toets 15 (<<)drukt, kan handmatig naar het vorigegewenste muziekstuk wordengezocht. Ook in dit geval toont hetdisplay het nummer van de map enhet nummer en de naam van hetmuziekstuk gevolgd door hetopschrift “TK SEEK” (muziekstukzoeken) (bijv. “3/13 TK SEEK –4”).

Om de muziekstukken achterelkaar te selecteren, moet de toetsingedrukt worden gehouden. Hetdisplay toont het nummer van demap, en het nummer en de naam vanhet muziekstuk (bijv. “3/13 MID-NIGHT MOTION”).

Als het muziekstuk al meer dan 3seconden wordt weergegeven en optoets 15 (<<) wordt gedrukt, wordthet muziekstuk vanaf het begin her-haald. Als u in dat geval het vorigemuziekstuk wilt beluisteren, moettoets 15 (<<) twee maal na elkaarworden ingedrukt.

Weergave namen muziekstuk-ken/mappen (NAME SCROLL-functie)

Als u kort (korter dan 1 seconde)op toets 12 (MENU RDS) drukt,kunt u het menu doorlopen en deweergave van de namen van de mapinschakelen/één keer inschakelen/-uitschakelen.

Het display toont het volgende:

“NAME SCROLL: ON” = conti-nue weergave van de volledigenamen van de muziekstukken/map-pen

“NAME SCROLL: ONCE” =eerst weergave van de volledigenaam van de map en daarna weerga-ve van 15/16 tekens

“NAME SCROLL: OFF” = con-tinue weergave van de eerste 15/16tekens van de naam van het muziek-stuk/de map

NNNNOOOOTTTTIIIITTTTIIIIEEEESSSS

NNNNOOOOTTTTIIIITTTTIIIIEEEESSSS

NNNNOOOOTTTTIIIITTTTIIIIEEEESSSS

NNNNOOOOTTTTIIIITTTTIIIIEEEESSSS

NNNNOOOOTTTTIIIITTTTIIIIEEEESSSS

Fiat Auto Nederland b.v.Importeur voor België: Fiat Auto Belgio

Importeur voor Nederland: Fiat Auto Nederland b.v.Druknummer 603.46.304NL - X/2003 - 1e editie - Vervaardigd door Hoogcarspel Grafische Communicatie Middenbeemster

Eindredactie Satiz - Turijn

NEDERLANDS

De gegevens in deze publicatie zijn uitsluitend indicatief bedoeld. Fiat behoudt zich het recht voor op elk moment de in ditboekje beschreven modellen om technische of commerciële redenen te wijzigen. Voor de laatste informatie hieromtrent kuntu zich tot de Fiat-dealer wenden. Gedrukt op houtvrij milieuvriendelijk papier.