40 - Iedereen Ieper - oktober 2011

32

Click here to load reader

description

Stadsmagazine Ieper oktober 2011

Transcript of 40 - Iedereen Ieper - oktober 2011

Page 1: 40 - Iedereen Ieper - oktober 2011

Iedereen Ieper | 1

IedereenIeper

Bijkomende ruimte voor regionale bedrijvigheid

11 november: herdenking Wapenstilstand

Volg een opleiding bij Argos vzw

De Vloei gaat digitaal

Stadsmagazine voor Ieper en deelgemeenten

40 Jaargang 14 - oktober/november 2011

Uitneembare katern met overzicht van de activiteiten in Ieper.

Page 2: 40 - Iedereen Ieper - oktober 2011

2 | Iedereen Ieper

Colofon

Eindredactie & coördinatie Cathérine Lamaire Communicatiedienst Ieper tel. 057 239 200 - fax 057 239 [email protected]

Verantwoordelijke uitgever Stadsbestuur IeperFotografie Eigen archief, Tijl Capoen, CCI e.a.VormgevingGrafische dienst - Frederik PattynDrukDrukkerij Cuvelier Graphics Oostkaai 29 - 8900 IeperOplage17.000 exemplaren Deze brochure werd gedrukt op gecertifieerd PEFC en chloorvrij papier.

6 Stadsbestuur en OCMW Ieper

plannen nieuw administratief centrum

11 Ieper in stukken: op ‘t Perron

12 Bijkomende ruimte voor regionale bedrijvigheid in Ieper

14 Bouwgrond te koop

17 Noknok, het klopt in je hoofd

19 Optimalisatie parkeren in de binnenstad en stationsomgeving

En nog veel meer...

Inhoud

↗ Officiële inhuldiging kerkomgeving Dikkebus | 09.09.2011 Kinderen fietsen de heraangelegde omgeving van het kerkplein

van Dikkebus in.

Page 3: 40 - Iedereen Ieper - oktober 2011

Iedereen Ieper | 3

De vakantieperiode is alweer voorbij en het nieuwe schooljaar is gestart. Kinderen en jongeren begeven zich weer dagelijks in het verkeer, te voet, met de fiets, met het openbaar vervoer of gebracht met de wagen. Dit is niet zonder risico. Volgens de statistieken is september een van de meest verkeersonveilige maanden voor kinderen. Wees dus voorzichtig in het verkeer.

Verder was het weer een drukke maar zeer geslaagde muzikale zomer in onze stad. Wil je nog verder genieten? Dat kan want de seizoensbrochure 2011-2012 van het cultuurcentrum met tal van culturele activiteiten ligt voor je klaar bij het Cultuurcentrum of aan de onthaalbalie van het stadhuis. In UitinIeper, de uitneembare katern in het midden van dit stadsmagazine, vind je bovendien een cultuur- en vrijetijdsagenda die je gratis door de stad wordt aangeboden.

Daarnaast staat dit magazine nog boordevol informatie over o.a. parkeren in de Ieperse binnenstad en in de stationsomgeving; premies, uitkeringen of voordeeltarieven waar men eventueel recht op

heeft; een stand van zaken van de verbouwingswerken in het In Flanders Fields Museum en over de plannen van het stadsbestuur en het OCMW om een nieuw administratief centrum onder te brengen in het Auriscentrum op Ter Waarde.

Voor meer nieuws over je stad kan je zoals steeds terecht op de wekelijkse pagina’s Informatief Ieper in De Streekkrant en op woensdagavond verneem je meer over het reilen en zeilen in Ieper in het televisieprogramma Trefpunt op WTV.

Veel leesgenot.Het stadsbestuur

Woord vooraf

Iedereen Ieper biedt je hierbij een selectie aan van enkele gemeenteraadsbeslissingen van de voorbije periode zonder echter volledig te willen zijn. Meer uitgebreide informatie over de gemeenteraadszittingen of volledige verslagen kan je ook vinden op onze website www.ieper.be of op de communicatiedienst in het stadhuis.

5 september 2011- Katrien Descamps wordt

nieuw gemeenteraadslid Katrien Descamps legde op 5

september de eed af als nieuw gemeenteraadslid voor CD&V. Zij volgt Christine Verbeke

op die eerder haar ontslag indiende.

- Nieuwe straatnaam De nieuwe zijstraat van

de Meenseweg, tussen de Meenseweg, de rotonde Kruiskalsijde, de Zuiderring en de Steenovenstraat, krijgt de naam Tramstraat. Op de geciteerde percelen reed tussen 1905 en 1951 de tram nummer 121 Ieper-Geluwe, die er de spoorlijn Ieper-Roeselare dwarste. De tramlijn werd in 1952 opgebroken.

- Subsidiereglement zonnepanelen vervalt op 4 december 2011

In de gemeenteraad van 5 september werd beslist om de subsidiëring van zonnepanelen stop te zetten. De prijs van panelen en de groene stroomcertificaten zijn enorm gedaald waardoor

de ondersteuning niet meer relevant is. Na meer dan 900 aanvragen vond de stad het tijd om de premie af te bouwen. Indien je nog zonnepanelen plaatst, heb je nog tijd tot en met 4 december om het dossier op de milieudienst binnen te brengen. De panelen moeten dus geplaatst zijn en je moet beschikken over een factuur. Het dossier wordt gecontroleerd en nagezien door de dienst en voor goedkeuring voorgelegd aan het college voor uitbetaling. Een dossier dat na 4 december wordt binnengebracht komt niet meer in aanmerking voor de premie. De poststempel geldt als bewijs of de afgifte van het aanvraagformulier op de milieudienst zelf.

Uit de Gemeenteraad

Page 4: 40 - Iedereen Ieper - oktober 2011

4 | Iedereen IeperActueel

In Flanders Fields Museum gaat laatste rechte lijn in voor nieuwe startOp iets meer dan twee maanden voor de tijdelijke sluiting van het museum, wordt de nieuwe invulling van het IFFM steeds concreter. Terwijl het museum de voorbije maanden ook tijdens de verbouwingswerken (gedeeltelijk) open kon blijven, sluit het IFFM na 13 november zijn deuren om vanaf juni 2012 opnieuw het verhaal van de Eerste Wereldoorlog in Vlaanderen te vertellen. 50% groter, met een volledig vernieuwde scenografi e en met tal van nieuwe invalshoeken.

Bijna 3 miljoen bezoekersSinds de opening in april 1998, ontving het In Flanders Fields Museum ruim 2.850.000 bezoekers, zo’n 210.000 gemiddeld per jaar. Met ± 40% van het totaal vormen de Britten de belangrijkste groep. Op de tweede plaats gevolgd door de Belgen met ruim 30% en op de derde plaats de Nederlanders met 10%. De resterende 20% wordt gevormd door tal van nationaliteiten, waarvan de belangrijkste - in afnemende volgorde - Amerikanen, Canadezen, Fransen, Australiërs, Duitsers en Nieuw-Zeelanders zijn. Verder werden nog bezoekers geregistreerd uit meer dan 50 landen zoals o.m. Ierland, Zweden, Italië, Spanje, Denemarken, maar ook China, Japan, India, enz. Ook de samenstelling van het bezoekersaantal onderstreept dus nog maar eens het internationale karakter van de wereldbrand die de Westhoek nu bijna 100 jaar geleden teisterde.

De laatste getuigeNu ook de laatste overlevenden gestorven zijn, is het IFFM meer dan ooit de poort naar WOI in Vlaanderen. In de nieuwe opstelling zal nog meer ingegaan worden op de persoonlijke verhalen van gewone mensen en zal nog meer de link gelegd worden met het landschap van de Eerste Wereldoorlog in (West-)Vlaanderen. Bovendien zullen de bezoekers voortaan ook de toren van het Belfort kunnen beklimmen en genieten van een uniek zicht op de eens zo geteisterde streek.

Groter, intenser, rijkerDe vernieuwing van het museum gaat veel verder dan enkel een nieuwe opstelling en verfraaiingswerken.

Het museum zal niet alleen groter zijn, het zal de bezoeker ook een intensere beleving bezorgen en een rijkere ervaring bieden.

Groter- het nieuwe museum is 50% groter- nieuwe educatieve ruimte waar scholen

workshops kunnen volgen- nieuw en groter kenniscentrum, eveneens in de

Lakenhalle- nieuw museumcafé met meer dan 100 zit-

plaatsen- nieuwe en grotere museumshop- meer bezoekerscomfort (nieuwe inkomfoyer

met lockers en sanitair, nieuwe trappen en liften)

Een intensere beleving- gebruik van de nieuwste museale technieken- met een persoonlijke ‘poppy’-armband ontdekt

Page 5: 40 - Iedereen Ieper - oktober 2011

Iedereen Ieper | 5

Aankondiging overheidsopdracht: ‘Concessie exploitatie museum-café In Flanders Fields Museum’Het In Flanders Fields Museum ondergaat een grondige renovatie en uitbreiding. Er wordt een volledig nieuwe permanente tentoonstelling gerealiseerd, gekoppeld aan een nieuw toeristisch bezoekerscentrum en een gloednieuw kenniscentrum over de Eerste Wereldoorlog. Dit alles binnen de historische Lakenhalle op de Grote Markt in Ieper. Een belangrijk onderdeel in dit geheel wordt een nieuw museumcafé. Voor de exploitatie van dit museumcafé wordt een concessiehouder gezocht.

Het museumcafé wordt ondergebracht op het gelijkvloers van de Lakenhalle, met name in de Coomansvleugel. Het parcours van de museumbezoekers loopt langs het museumcafé. Het museumcafé is eveneens rechtstreeks bereikbaar vanaf de (Neer)markt doorheen het bezoekerscentrum en daardoor vrij toegankelijk zonder verplicht museumbezoek. Door zijn ligging - midden in het bezoekersparcours - maakt het museumcafé inzake sfeer en beleving onlosmakelijk deel uit van de totaliteit van het cultuur/toeristisch complex. Vermoedelijke openingsdatum is juni 2012.

De integrale aankondiging van deze opdracht werd gepubliceerd in het Bulletin der Aanbestedingen, maar kan ook

opgevraagd worden via mail naar [email protected].

Het bestek en bijhorende documenten voor deze opdracht zijn verkrijgbaar tegen de prijs van 25 euro. De geïnteresseerden dienen 25 euro te storten op rek. nr. IBAN: BE79 0682 1701 8733 BIC: GKCCBEBB van de vzw In Flanders Fields Museum met vermelding ‘bestek concessie museumcafé IFFM + e-mailadres aanvrager’. Uiterste datum voor aanvraag documenten is 14 november 2011. Uiterste datum voor ontvangst aanvragen tot deelneming is 23 november 2011 om 10 uur.

Het bestek en bijhorende documenten zijn eveneens verkrijgbaar bij de dienst toerisme in de Lakenhalle, Grote Markt 34, 8900 Ieper, mits kontante betaling van 25 euro. —▪

▸ Meer info: Peter Slosse, diensthoofd toerisme & zakelijke leiding van het IFFM, [email protected], tel. 057 239 221

de bezoeker 4 persoonlijke verhalen: automatische taalkeuze + een uniek souvenir[1]

- een algemene introductie op WOI in Vlaanderen met doorverwijzing naar andere sites en musea

Een rijker bezoek- bezoek aan de toren van het

Belfort voor 2 euro extra- vernieuwd en aangepast

educatief aanbod voor scholen

- nieuw toeristisch bezoekerscentrum met streektentoonstelling over Ieper en de Westhoek

- nieuw kenniscentrum over WOI

- behoud van combitickets met andere musea

Sluiting13 november 2011 is de laatste dag dat het huidige In Flanders Fields Museum open is. Deze tijdelijke sluiting zal gepaard gaan met een feestelijke afsluiter. —▪

▸ Meer info: In Flanders Fields Museum, Grote Markt 34, 8900 Ieper, tel. 057 239 220, [email protected]

[1] De bezoeker betaalt 1 euro bovenop de toegangsprijs voor de armband met chip. Na het bezoek mag hij of zij de armband houden of terug inwisselen voor 1 euro aan de receptie.

Page 6: 40 - Iedereen Ieper - oktober 2011

6 | Iedereen IeperActueel

Nieuwe directeur voor afdeling muziek woordPeter Verhoyen is de nieuwe artistiek pedagogisch directeur Muziek en Woord bij dé Academie Ieper.

Na een examenprocedure met bij de start 11 kandidaten die zich hadden aangemeld, namen er acht deel aan het schriftelijk gedeelte en werden, op basis van het resultaat van dat schriftelijk gedeelte, vijf kandidaten uitgenodigd tot het mondeling gedeelte. Op basis van de examenresultaten, het verslag van de examenjury,

opgemaakt na het mondeling gedeelte, en de psychotechnische proef, waaraan twee kandidaten hebben deelgenomen, besliste het College op 5 juli om Peter Verhoyen aan te stellen als nieuw artistiek pedagogisch directeur Muziek en Woord met ingang van 1 september 2011. Peter Verhoyen is momenteel zakelijk leider van het Arco Baleno Ensemble, heeft twintig jaar ervaring in het deeltijds kunstonderwijs, vijftien jaar in het Hoger Kunstonderwijs en tien jaar ervaring als professioneel orkestmusicus

(Piccolo deFilharmonie) en beschikt over het attest van nascholing ‘kandidaat Directies’ van het AVSF. —▪

Nieuwe ophaler PMDVanaf 1 oktober 2011 start de fi rma Eco Lys als nieuwe PMD-ophaler in Ieper. De ophaling van PMD maakt deel uit van het zogenaamde FostPlus-project dat het ophalen van glas, papier en karton en dus ook PMD omvat. Hiervoor organiseerde de IVVO een nieuwe off ertevraag.

De drie PMD-rondes in Ieper (zones A, B en C op de afvalkalender) blijven ongewijzigd. Wel kan het zijn dat er wijzigingen zijn in de uren van ophaling; je PMD-zak kan

dus ofwel vroeger of later dan dat dit nu het geval is worden opgehaald. Zoals ook reeds op de afvalkalender aangegeven, is het daarom best de PMD-zak reeds de avond voor de dag van ophaling buiten de plaatsen, maar ten vroegste vanaf 20 uur.

Ook nieuw is dat in het buitengebied de ophaling zal gebeuren door een kleine bestelwagen die de PMD-zakken nadien overbrengt in de grote ophaalwagen.

Niettegenstaande de ophaler alles in het werk stelt om de ophaalronde zo vlekkeloos mogelijk te laten verlopen, is het niet uitgesloten dat er in het begin toch enkele startersfoutjes worden gemaakt.

Mocht je problemen ondervinden, dan kan je terecht bij de klantendienst van IVVO op het nummer 057 214 160. Voor de indeling in de zones en de exacte sorteerregels verwijzen we je graag naar de Afvalkalender. —▪

Het aantal inwoners is voor het eerst sinds geruime tijd weer gestegen tot boven de 35.000. Op 1 januari 2011 telde Groot-Ieper precies 35.093 inwoners. Ondertussen (situatie op 12 juli) is dit aantal reeds gestegen tot 35.126.

De cijfers per deelgemeente op 1 januari 2011:

Brielen 879 inwonersBoezinge 2.130 inwonersDikkebus 1.518 inwonersElverdinge 1.763 inwonersHollebeke 716 inwoners

Ieper 20.121 inwonersSint-Jan 975 inwonersVlamertinge 3.606 inwonersVoormezele 879 inwonersZillebeke 2.118 inwonersZuidschote 388 inwoners

Totaal 35.093 inwoners

Aantal inwoners gestegen

Page 7: 40 - Iedereen Ieper - oktober 2011

Iedereen Ieper | 7

Stadsbestuur en OCMW Ieper plannen nieuw administratief centrumHet stadsbestuur en het OCMW Ieper kopen het Auriscentrum op Ter Waarde aan. Hierin wil men een nieuw administratief centrum onderbrengen. De aankoopprijs van het Aurisgebouw bedraagt 4.300.000 euro.

Het Aurisgebouw is bijna 10.000 vierkante meter groot en dus meer dan ruim genoeg om zowel de stadsdiensten, die nu verspreid zitten in de Lakenhalle en in de Yperley, als de OCMW-diensten in samen te brengen. Omdat stad en OCMW in de toekomst nauwer zullen samenwerken, is dit een unieke kans.

Het Aurisgebouw is een duurzaam en modern uitgerust kantoorgebouw. Het is makkelijk bereikbaar en beschikt over ruime parkeergelegenheid in de onmiddellijke omgeving. Door de ligging naast de Noorderring is het Auriscentrum voor

autoverkeer zeer goed te bereiken, niet alleen voor bewoners van de binnenstad van Ieper, maar ook voor de talrijke bewoners van de deelgemeenten. Ook voor gebruikers van het openbaar vervoer is er een comfortabele verbinding. Om het half uur is een busverbinding van het station of de Grote Markt (lijn 95) naar de nieuwe locatie van het administratief centrum en evenzo voor de terugrit (van Ter

waarde naar de Grote Markt of het station). Bovendien zullen Ieperlingen slechts een halve euro per traject betalen zolang ze binnen het grondgebied van Groot- Ieper blijven.

Om de bereikbaarheid voor fi etsers te verbeteren zullen inspanningen worden geleverd om de fi etsinfrastructuur in de omgeving en naar het centrum te optimaliseren en/of te voorzien. Deze maatregelen werden reeds ingepland in het ‘Fietsbeleidsplan’ van de stad Ieper en zullen niet alleen ten goede komen aan de administratieve functies op Ter Waarde, maar ook de bereikbaarheid van het Jan Yperman Ziekenhuis verbeteren.

In vergelijking met de huidige locaties in de binnenstad zal er ook een besparing van 25 tot 30 procent op de energiekosten kunnen worden gerealiseerd.

Het huidige stadhuis in de Lakenhalle wordt deels behouden: het stadhuis blijft het kader voor

Actueel

Page 8: 40 - Iedereen Ieper - oktober 2011

8 | Iedereen Ieper CultuurActueel

ontvangsten en plechtigheden (jubilea, huwelijken, vieringen van verenigingen, ...). Ook wordt in het stadscentrum een contactpunt voor de stad en het OCMW behouden, zodat de inwoners daar nog steeds voor vragen en dienstverlening terecht kunnen.

Het dossier wordt in de komende maanden voorgelegd aan de gemeenteraad en de OCMW-raad. In de loop van volgend jaar zullen dan enkele aanpassingen en de inrichting plaatsvinden. Het is de bedoeling dat de stads- en OCMW-diensten in de loop van 2013 verhuizen naar het nieuwe centrum.

De vzw Last Post Association en de Stad Ieper hebben bij de Vlaamse overheid op 1 september een aanvraag ingediend voor de opname van de Last Post Plechtigheid in het register van voorbeeldpraktijken van de UNESCO-conventie van 2003 betreff ende de bescherming van het immaterieel cultureel erfgoed.

Dit internationale instrument is een mijlpaal voor de toekomstige omgang met en het behoud en beheer van het immaterieel cultureel erfgoed in de wereld. Het belangrijkste doel ervan is respect voor het immaterieel cultureel erfgoed verzekeren. Sinds 1972 bestaat er al een UNESCO-conventie Werelderfgoed die monumenten en landschappen beschermt. België heeft de Conventie Immaterieel Cultureel Erfgoed in 2006 aangenomen.

De Last Post Plechtigheid startte kort na de offi ciële inhuldiging van de Menenpoort in Ieper. De Last Post is een muziekstuk voor bugels dat in het Britse leger werd geblazen om de dag af te sluiten en dat vooral ook symbolisch de groet aan de gesneuvelden is. Op 1 juli 1928 startte de dagelijkse ceremonie in Ieper ter herinnering aan alle in de Eerste Wereldoorlog gesneuvelde soldaten van de Commonwealth en geallieerden, gevallen bij de verdediging van de stad voor de onafhankelijkheid van ons land.

In juni 2011 werd de Last Post Plechtigheid op de Inventaris Vlaanderen voor Immaterieel Cultureel Erfgoed geplaatst, een voorwaarde om een aanvraag in te dienen bij UNESCO. Deze aanvraag omvat de uitwerking van een ‘safeguardingprogramma’, dat de continuïteit verzekert en de rol van de Last Post Plechtigheid als herdenkingsritueel in Ieper als Vredesstad onderzoekt. We willen deze ervaring wereldwijd delen. Er wordt een overlegplatform opgericht dat initiatieven in het kader van het safeguardingprogramma bespreekt, begeleidt en evalueert.

In oktober 2011 komt de Vlaamse adviescommissie Immaterieel Cultureel Erfgoed samen om het dossier te bespreken. Uiterlijk 1 december beslist Vlaams minister van Cultuur, Joke Schauvliege, of ze het dossier wenst voor te dragen voor opname in het register. 31 maart 2012 is de indiendatum bij UNESCO voor een mogelijke opname in 2013. —▪

Last Post Plechtigheid op Inventaris Vlaanderen voor Immaterieel Cultureel Erfgoed

Page 9: 40 - Iedereen Ieper - oktober 2011

Iedereen Ieper | 9Cultuur

De machines van Picanol draaien al lang niet meer langs de voormalige Polenlaan. De fabriek heeft intussen plaats gemaakt voor het cultuurcomplex De Neerstad, met daarin ondermeer het stadsarchief. Toch blijft de geest van de weefgetouwenproducent goed en wel boven de site hangen. Meer zelfs, binnen de muren van het archief liggen de historische bronnen van de Picanol Group opgeslagen. Hoog tijd om dit omvangrijk bedrijfsarchief in de kijker te zetten. Dit jaar bestaat het internationaal gerenommeerd bedrijf immers 75 jaar.

Jérémie Deroo, student communicatiemanagement aan de Hogeschool West-Vlaanderen, liep stage bij Picanol. Hij kreeg opdracht om in het archief de meest spraakmakende foto’s te zoeken voor een fotoboek over de rijke geschiedenis van deze fi rma.

Jérémie: “Onze familie heeft een speciale band met Picanol. Ik vond het dan ook fantastisch toen mijn kandidatuur positief werd geëvalueerd, zodat ik dit voorjaar op hun communicatiedienst praktijkervaring mocht opdoen. Naast de lancering van een blog, vroegen ze mij om te speuren naar fotomateriaal binnen het stadsarchief. De bedoeling was om een fotoboek op te stellen naar aanleiding van het Picanoljubileum. Picanol heeft een aantal jaren geleden het archief aan het stadsarchief geschonken. De verzameling omvatte veel los fotomateriaal, maar ook

ingebonden personeelsmagazines en fotoboeken van grote evenementen. De medewerkers van het archief bogen zich vroeger al over dit omvangrijke archief. Alles zit nu chronologisch geordend en er bestaat een overzichtslijst, wat mijn werk uiteraard een stuk gemakkelijker heeft gemaakt.Toch heb ik er vele uren gesleten. Via allerlei archiefmateriaal leerde ik de geschiedenis van Picanol beter kennen. Om een correcte en volledige historische tijdslijn te krijgen, maakten we met de redactie een selectie uit duizenden foto’s. Het moeilijkste was keuzes maken, want er zijn foto’s voor minstens drie boeken!Eerlijk, zonder mijn stage bij de Picanol Group had ik waarschijnlijk niet snel de stap naar het stadsarchief gezet. Maar nu ik er ben geweest en gezien heb wat er allemaal wordt bewaard, is mijn perceptie over het archief toch wel veranderd. Slechts één ding is zoals ik het mij had voorgesteld: talloze rekken met boeken en documenten. Al de rest is anders. Ik was bijvoorbeeld stomverbaasd dat een jong team het archief leidt! Inderdaad, dat strookt helemaal niet met het beeld dat je krijgt van de stoffi ge archivarissen in de (Amerikaanse) fi lms.”

Bedrijven en verenigingen hebben er alle baat bij om hun archieven over te

dragen aan het stadsarchief. Verhuizingen, verbouwingen, personeelswissels,… Maar al te vlug vliegen interessante documenten in de vuilnisbak. Een spijtige zaak, zeker voor wie later een sluitende reconstructie van een bedrijf of vereniging wil weergeven. Het stadsarchief staat steeds paraat om archieven in ontvangst te nemen. Geen betere plek om het verleden van verlies te vrijwaren.

Mooiste archiefstukMijn favoriet uit het Picanolarchief: deze foto van 1956. —▪

▸ Meer info: Stadsarchief Ieper, Weverijstraat 7, 8900 Ieper, tel. 057 239 440, [email protected]

Volg het stadsarchief ook op

www.facebook.com/stadsarchief.ieper

via twitter @archiefi eper

Archief! Wablief? Picanol

waarschijnlijk niet

Page 10: 40 - Iedereen Ieper - oktober 2011

10 | Iedereen IeperCultuur

De Stedelijke Cultuurraad van Ieper organiseert een kunstketting waarmee creatievelingen uitgenodigd worden een nieuw werk te creëren. Eerder ging de cultuurraad op zoek naar een gedicht voor Ieper en een toneelwerk. Dit jaar was de opdracht van de kunstketting: maak een lied voor Ieper!

De cultuurraad ontving acht inzendingen, en is hiermee alvast behoorlijk tevreden. Een deskundige jury boog zich over de inzendingen, en vond het algemeen niveau goed tot zeer goed. Dit resulteerde in vijf genomineerden, waarvan

de liederen zullen uitgevoerd worden in een liedfestival begin 2012, in samenwerking met dé Academie. Op dit liedfestival zal de jury de uiteindelijke laureaat kiezen, en wordt een publieksprijs uitgereikt. Hieraan zijn geen geldprijzen verbonden, maar naast dit liedfestival zorgt de cultuurraad ook voor publicatie van de genomineerde werken én zullen de liederen bij diverse gelegenheden in Ieper ten gehore gebracht worden.

De vijf genomineerde liederen zijn (in alfabetische volgorde volgens auteur):

- Het ritme van de stad (Archie Mattie, Coomans Vincent)

- Ieper m’n stad (Devoghel Tineke)

- Ieperlied (Geloen Ludo)- Ieper mijn stad (Leroy Peter)- Ieper, mijn leven lang (Rosseel

Rik, Desimpelaere Bart, Roussel Danny)

De cultuurraad feliciteert alvast deze songschrijvers, en kijkt uit naar de eerste uitvoering van deze bijzondere nieuwe werken voor en over Ieper. —▪

▸ Meer info: Alexander Declercq, Cultuurbeleidscoördinator, tel. 057 239 311

Een lied voor Ieper

Elk jaar verwelkomt Ieper in de dagen voor en op 11 november duizenden toeristen uit alle werelddelen om het einde van de Eerste Wereldoorlog te gedenken. Ook voor Ieperlingen blijft deze datum elk jaar een ankerpunt. Verschillende evenementen - met de speciale Last Post plechtigheid op 11 november om 11 uur als hoogtepunt - herinneren aan de Wapenstilstand die 93 jaar geleden ondertekend werd. De aanwezigheid van een delegatie Belgische, Britse, Franse en Duitse Olympische medaillewinnaars maakt de herdenking dit jaar extra speciaal.

Een overzicht van de geplande activiteiten:

10 novemberElfnovemberlezing | 20.30 uurCC Het Perron Sinds drie jaar nodigen het Vlaams Vredesinstituut, het Vredesfonds van de stad Ieper en het In Flanders Fields Museum een spraakmakende persoonlijkheid uit die de boodschap van de Eerste Wereldoorlog actualiseert vanuit zijn eigen betrokkenheid en

kennis. Na dr. Tadatoshi Akiba, burgemeester van Hiroshima en voorzitter van Mayors for Peace in 2008, de Britse journalist Robert Fisk in 2009, de Belgische auteur Erwin Mortier in 2010 is het dit jaar de beurt aan de Algerijn Lakhdar Brahimi, een van de meest gerenommeerde VN-diplomaten.

11 november9.30 uur Eucharistieviering in de Sint-Maartens- kathedraal10.10 uur Vertrek Poppy Parade aan het Vandenpeereboomplein naar de Menenpoort11 uur Speciale Last Post aan de Menenpoort in aanwezigheid van een delegatie Belgische, Britse, Franse en Duitse Olympische medaillewinaars → videoprojectie op de Grote Markt16.30 uur Herdenkingsconcert ‘The Great War Remembered’ in de Sint-Maartens- kathedraal (organisatie Last Post Association)20 uur Last Post aan de Menenpoort

11 november: herdenking Wapenstilstand

Page 11: 40 - Iedereen Ieper - oktober 2011

Iedereen Ieper | 11Cultuur

Het Stadsarchief en het Cultuurcentrum Ieper organiseren een tentoonstelling over anderhalve eeuw sporen in Ieper. Nostalgische foto’s en curieuze archivalia bieden een pittoresk beeld van trein en tram in het Ieperse. De expositie loopt tot en met 10 oktober 2011 in Het Perron.

Sedert 18 maart 1854 is Ieper op het spoorwegnet aangesloten. Jarenlang reden er vanuit Ieper treinen naar Torhout, Roeselare, Hazebroek en Kortrijk. In de late 19de eeuw raakte ook het omliggende platteland door trams met Ieper verbonden. Van een ooit intens stoomverkeer is heden alleen de elektrische

stroom tussen Kortrijk en Ieper overgebleven. Toch zijn van dit openbaar vervoer vele archivalia, foto’s, gebouwen enz. bewaard gebleven. De ‘Perronbezoeker’ of de ‘verdwaalde reiziger’ laten genieten van een mobiliteitsatmosfeer is de bedoeling van deze tentoonstelling.Onder de noemer ‘Ieper in stukken’ legt het stadsarchief samen met het Cultuurcentrum de verborgen schatten uit de archiefmagazijnen bloot. De tentoonstelling wordt aangevuld met particulier beeldmateriaal opgespoord door de vrijwilligers van IEPER Verbeeldt, stukken uit de collecties van het TTO Noordzee,

de ModelSpoorKlub van de kust, het Stedelijk Museum, het Provinciaal Archief van West-Vlaanderen en de NMBS.

Praktisch: tot 10 oktober 2011 in CC Het Perron, Fochlaan 1, 8900 Ieper. —▪

▸ Meer info: Stadsarchief Ieper, Weverijstraat 7, 8900 Ieper, tel. 057 239 444, [email protected]

Ieper in stukken: op ‘t Perron

de ModelSpoorKlub van de

11 november Uitreiking Vredesprijs Ieper 2011 | 20.30 uurCC Het PerronOp de gemeenteraad van mei werd de vierde laureaat van de vredesprijs van de stad Ieper offi cieel bekendgemaakt. De Vredesprijs 2011 komt op naam van Dr. Denis Mukwege. Met de vredesprijs wil Ieper immers personen valoriseren die zich waar ook ter wereld inzetten voor de vrede.Dr. Mukwege ontfermt zich in het Oosten van Congo al meer dan 15 jaar over vrouwen die het slachtoff er worden van (massa)-verkrachting in deze door oorlog geteisterde streek. De offi ciële uitreiking vindt plaats op 11 november om 20.30 uur in het cultuurcentrum Het Perron met muzikale omlijsting door Princess Mansia M’bila.

12 novemberStripfestival | 10 tot 18.30 uur | De NeerstadEerste editie van het stripfestival met o.a. tentoonstelling van de bekende strips van Tardi en Dagboek van Odon. Daarnaast ook randanimatie met muziek van Kotjesvolk en sketches van de Nocturnes, signeersessies van bekende striptekenaars, workshops en een kleurwedstrijd.

13 novemberEinde van het huidige In Flanders Fields MuseumOm in juni 2012 uit te pakken met een volledig nieuw In Flanders Fields Museum gaat het huidige museum voor zes tot zeven maanden dicht. De laatste dag, zondag 13 november 2011, is het huidige museum voor iedereen gratis toegankelijk. Van 13 tot 17 uur is er bij de ingang een boekenverkoop met publicaties uit de museumshop. Als exclusief voorsmaakje wordt bij de ingang ook een videoprojectie getoond van het ontwerp van het nieuwe museum. —▪

▸ Meer info: www.ieper.be, www.toerisme-ieper.be, www.infl andersfi elds.be, www.vredesprijs-ieper.be

Page 12: 40 - Iedereen Ieper - oktober 2011

12 | Iedereen IeperEconomie

Bijkomende ruimte voor regionale bedrijvigheidDe Provincie West-Vlaanderen schuift een gebied naar voren, ten zuiden van de Noorderring, als meest geschikte locatie voor een bijkomend regionaal bedrijventerrein in Ieper. Het provinciebestuur nam, in nauw overleg met de stad Ieper, voor de zoektocht een studiebureau onder de arm dat verschillende locaties ten opzichte van elkaar afwoog.

Na de goedkeuring van de afbakening van het kleinstedelijk gebied Ieper door de Vlaamse Regering op 6 juli 2009 ging de Provincie West-Vlaanderen op zoek naar een nieuwe locatie voor een regionaal bedrijventerrein van minimum 20 ha in Ieper. Dit omdat er bij de afbakening slechts 10 ha bijkomend regionaal bedrijventerrein kon voorzien worden (ten zuiden van de Kleine Poezelstraat). 20 ha van de oorspronkelijk voorziene 30 ha werden niet als regionaal bedrijventerrein bestemd omwille van het oorlogsverleden van de site Pilkem Ridge. De site ten zuiden van de Noorderring is gelegen binnen de afbakening van het

kleinstedelijk gebied Ieper tussen de N38 (ring), de Diksmuidseweg, de Augustinusbeek en de Veurnseweg.

De Provincie heeft voor de locatie al een voorstel voor ontwikkeling klaar. De opmaak van het voorstel voor de inrichting van het bedrijventerrein gebeurde in nauw overleg met de stad Ieper. Het gebied zou gefaseerd ontwikkeld worden. De eerste fase omvat 25 ha bedrijventerrein, wordt begrensd door de oude spoorwegbedding en zou ontsloten worden langsheen de Diksmuidseweg.

Pas op middellange tot lange termijn wordt een tweede fase ontwikkeld die ontsloten kan worden vanaf de N8. Met de tweede fase kan pas gestart worden als de eerste fase zo goed als volledig gerealiseerd is en de nieuwe

ontsluiting richting Veurne werkelijkheid is. In dit voorstel wordt geprobeerd om het terrein zo goed mogelijk in te passen in de omgeving. Hiervoor worden groenbuff ers voorzien van minimum 30 meter. Naar de Kunstenaarswijk toe wordt een grote afstand gehouden tussen de wijk en de bedrijfsgebouwen door op die locatie ook de waterbuff er te voorzien. Deze bedraagt daardoor minimaal 110 meter.Dit voorstel wordt in het najaar van 2011 in een voorontwerp van provinciaal ruimtelijk uitvoeringsplan gegoten. Na de eventuele goedkeuring door de provincieraad wordt dan het defi nitieve provinciaal ruimtelijk uitvoeringsplan opgemaakt. —▪

Ontdek de meest volledige UiTagendavoor Ieper. Met tientallen tips voor cultuur en vrije tijd.

inIeper.be

WIN!2x 5 duotickets

voor

Värttinä

Page 13: 40 - Iedereen Ieper - oktober 2011

Ontdek de meest volledige UiTagendavoor Ieper. Met tientallen tips voor cultuur en vrije tijd.

inIeper.be

# 5 | 2011

OKTOBERNOVEMBERDe activiteitenkalender van Ieper en deelgemeenten

Verschijnt tweemaandelijks

WIN!2x 5 duotickets

voor

Värttinä

Page 14: 40 - Iedereen Ieper - oktober 2011

222

MUZIEK

BUURMAN Mount Everestzaterdag 1 oktober 2011 | CC Het Perron | 20.15 uur

Met hun debuutalbum ‘ROCKY komt altijd terug’ gooide BUURMAN, de groep uit het Zuid-Limburgse Heers, al hoge ogen. De CD werd met open armen ontvangen en BUURMAN kreeg er in het voorjaar 2011 een gouden plaat voor. Opvolger MOUNT EVEREST versterkt hun positie in het Nederlandstalige muzieklandschap. En ook live bewijst de groep dat ze een straff e formatie vormt! Zowel in theaterzalen als op festivals weten ze het publiek te begeesteren. Met bejubelde optredens in o.a. de Ancienne Belgique en de Roma, op Nekka, Dranouter en Marktrock, ... beleven ze het ene hoogtepunt na het andere. Kortom, dit moet je meegemaakt hebben!

de groep uit het Zuid-Limburgse Heers, al hoge ogen. De CD werd met

CHI COLTRANEThe queen of rockvrijdag 7 oktober 2011 | CC Het Perron | 20.15 uur

Na een te lange afwezigheid op de wereldpodia deed Chi Coltrane vorig jaar in Nederland een achttal concerten. Haar optredens blijken niets aan kracht en overtuiging te hebben ingeboet. Ze trakteert haar publiek op memorabele uitvoeringen van de oude hits en verrast eenieder aangenaam met de kwaliteit van het nieuwe werk van haar recent verschenen album ‘Yesterday, Today & Forever’. The Queen of Rock zoals ze met recht genoemd wordt, wordt bovendien door de media omarmd (televisie, radio en schrijvende pers). Kortom, Chi Coltrane is terug!

vorig jaar in Nederland een achttal concerten. Haar optredens blijken niets aan kracht en overtuiging te hebben ingeboet. Ze trakteert haar

eenieder aangenaam met de kwaliteit van het nieuwe werk van haar recent verschenen album ‘Yesterday, Today & Forever’. The Queen of Rock zoals ze met recht genoemd wordt, wordt bovendien door de media omarmd (televisie, radio en schrijvende pers). Kortom, Chi Coltrane is terug!

JAN DECLEIR EN KOEN DE SUTTEROnder het Melkwoudzaterdag 8 oktober 2011 | CC Stadsschouwburg | 20.15 uur

‘Onder het melkwoud’ is een spel voor stemmen van de Welshe schrijver Dylan Thomas die kort na de première op 39-jarige leeftijd overleed. Amper 5 jaar later (1958) vertaalde de jonge Hugo Claus op onnavolgbare wijze deze brok wereldliteratuur. Twee stemmen nemen de toehoorders bij de hand en laten hen kennismaken met de bizarre inwoners van een vervallen vissersdorp, hun verwachtingen, hun dromen en… hun doden. Het dorp heet Llareggub. Jan Decleir en Koen De Sutter zijn deze twee stemmen.

THEATER

& Forever’. The Queen of Rock zoals ze met recht genoemd wordt, wordt bovendien door de media omarmd (televisie, radio en schrijvende pers). Kortom, Chi Coltrane is terug!

JAN DECLEIR EN KOEN DE SUTTEROnder het Melkwoudzaterdag 8 oktober 2011 | CC Stadsschouwburg | 20.15 uur

‘Onder het melkwoud’ is een spel voor stemmen van de Welshe schrijver Dylan Thomas die kort na de première op 39-jarige leeftijd overleed. Amper 5 jaar later (1958) vertaalde de jonge Hugo Claus op onnavolgbare wijze deze brok wereldliteratuur. Twee stemmen nemen de toehoorders bij de hand en laten hen kennismaken met de bizarre inwoners van een vervallen vissersdorp, hun verwachtingen, hun dromen en… hun doden. Het dorp heet Llareggub. Jan Decleir en Koen De Sutter zijn deze twee stemmen.

THEATER

Page 15: 40 - Iedereen Ieper - oktober 2011

MUZIEK

BUREN BIJ KUNSTENAARS 2011

3

KUNST

BUREN BIJ KUNSTENAARS 2011

KUNST

Dit jaar vindt reeds de achtste editie van het project Buren bij kunstenaars – Open-atelierdagen plaats, georganiseerd door de Provincie West-Vlaanderen. Op vrijdag 14, zaterdag 15 en zondag 16 oktober 2011 kan je gratis kennis maken met de artistieke creaties van diverse kunstenaars, zowel amateurs als professionals. Voor deze editie hebben zich maar liefst 1.275 kunstenaars ingeschreven. Zij zetten hun atelier open voor alle geïnteresseerden.

Het gaat om diverse kunsten zoals beeldhouwkunst, design, fotografi e, glasbewerking, grafi ek, grafi sche vormgeving, juwelencreaties, keramiekbewerking, kalligrafi e, multimedia, schilderkunst, tekenkunst, textiel, en noem maar op. Ook in klasverband kan een bezoekje gebracht worden.In een overzichtelijke wegwijsbrochure staan alle adressen en openingsuren per atelier, gerangschikt per arrondissement en per gemeente. Een handige index op naam en

op gemeente vereenvoudigt het uitstippelen van een bezoek of atelierwandeling.Deze brochure is gratis te verkrijgen in het stadhuis, de toeristische dienst, de openbare bibliotheek, dé Academie, het cultureel centrum en bij de kunstenaars zelf.

▸ Meer info: tel. 0800 200 21, provincie@west- vlaanderen.be, www.west- vlaanderen.be/burenbijkunstenaars

RAGÚS Showdonderdag 13 oktober 2011 | CC Het Perron | 20.15 uur

In 2011 komt de Ierse muziek- en dansshow Ragús voor de zesde keer op rij naar Nederland en België, met een wervelende nieuwe show. Choreografi e, kostuums en lichtshow zijn uitgebreid tot een visueel spektakel van de eerste orde. Het repertoire is en blijft Iers, maar wordt dit keer aangevuld met muziek uit andere windstreken. Wat blijft is de energieke, veertienkoppige dansgroep, die afwisselend de planken uit de vloer danst en dan weer lijkt te zweven. Al even onvervangbaar zijn de opzwepende jigs en reels, de sfeervolle ballades, het onnavolgbare spel op viool en accordeon.

UITVERKOCHT

50 JAAR KUNSTONDERWIJS TE IEPERDe afdeling beeldende kunst van dé Academie (voorheen SABK) is 50 jaar en dat wil men vieren.

Niet met grootse, wilde feesten, nee, eerder stil en poëtisch, op het ritme van de natuur, meer bepaald de vliegende natuur want vogels

worden het centrale thema van dit feestjaar. Men plant in 2011-2012 drie evenementen, waarop iedereen van harte welkom is. Omwille van het mysterie wordt momenteel enkel datum, uur en titel van het gebeuren meegegeven. Meer info volgt later.

- oktober 2011, 10-12 uur: vogelmars

- 20 januari 2012, 19.30 uur: opening tentoonstelling 50x50(x50)

- 5 mei 2012, 11.30 uur: opening academiebos

Page 16: 40 - Iedereen Ieper - oktober 2011

OKTOBERTot 10.10.2011 | EXPO Op ‘t

Perron: trein en tram in Ieper | CC Het Perron | Fochlaan 1, Ieper | tel. 057 239 480 | www.acci.be

Tot 14.10.2011 | CURSUS Eerste Hulp - gratis basiscursus |

Rode Kruislokaal Ieper | Poperingseweg 30a, Ieper | tel. 057 205 447 | [email protected] | www.rodekruis.be

Tot 18.102011 | CURSUS Tao Yoga lessenreeks | de Fenix | Leopold III-laan 16, Ieper | tel. 0498 540 234, tel. 056 503 868 | [email protected] | www.one-ness.be

Tot 19.10.2011 | CURSUS Leven met mijn verlies | Rozenhuis, zaal Piramide | D’Hondtstraat 37,

Ieper | tel. 056 266 402 | [email protected]

Tot 22.10.2011 | CURSUS Computer workshop | Fenix | Leopold III-laan 16, Ieper | tel. 057 204 569 | home.euphonynet.be

Tot 01.11.2011 | EVENT Ambrozijn-jeugdwedstrijden voor Kortverhaal en Poëzie 2011 | Kulturele Kring Ambrozijn, v.z.w. | Sint-Jacobsstraat 75,

Ieper | tel. 057 209 771 | [email protected] | www.ambrozijn-vzw.be

Tot 06.11.2011 | EVENT Bos vol geheimen | Bezoekerscentrum De Palingbeek | Vaartstraat 7, Zillebeke, | tel. 057 230 840 | www.west-vlaanderen.be

Tot 22.11.2011 | CURSUS Yoga en bewustzijnsvorming | Rozenhuis | D’Hondtstraat 37, Ieper | tel. 058 311 494 |[email protected] | www.vormingplus-oostendewesthoek.be

Tot 15.12.2011 | EXPO Basketbal: 40 jaar BBC VK Iebac | VK Iebac Sporthal | Crescendostraat 11, Ieper | tel. 0476 301 529

Tot 27.04.2012 | EXPO Kunst-project De Passanten | Sint-Janshof | Sint-Janshospitaal-straat 1, Ieper | tel. 057 239 311, [email protected]

Tot 14.06.2012 | CURSUS Sacrale Dansreeks | Souriya | Popering-seweg 226, Vlamertinge, |tel. 051 316 391 | [email protected]

Tot 23.08.2012 | CURSUS Naaiclub Stik Stof / Naailes Start to Stik | CC Het Perron | Fochlaan 1, Ieper | [email protected] | www.stik-stof.be

01.10.2011 | LEZING Toelichting rond de zorg voor psychisch zieken in het kader van artikel 107 | PZ Heilig Hart | Poperingsesteenweg 16, Ieper | tel. 057 239 199, 09 216 88 04 | [email protected] | [email protected]

01.10.2011 | MUZIEK Buurman - Mount Everest | CC Het Perron | Fochlaan 1, Ieper | tel. 057 239 480 | www.acci.be

01.10.2011 | THEATER theater-monoloog - Gestolen Vrouw | CC Ieper - Stads-schouwburg | Alphonse Vandenpeereboomplein zn, Ieper | tel. 057 208

391, 0496 237 017 | [email protected] | www.vlaamsevrouwen.org | www.farcecancan.be

01.10.2011 | ETEN Kip aan het spit | OC In ‘t Riet | Seelbachdreef, Zillebeke | tel. 057 209 988 | www.koorenstem.be

03.10.2011 | EVENT Bloed-inzameling | Rodekruislokaal | Poperingseweg 30a, Ieper | tel. 057 207 214 | [email protected] | www.bloedgeven-doetleven.be

03.10.2011 | LEZI NG De Pijnkliniek | LDC De Kersecorf | Rijkeklaren-straat 83, Ieper | tel. 057 203 778

04.10.2011 tot 08.11.2011 | CURSUS

Tussen hemel en aarde. De kathedraal: een artistiek hoogtepunt | Jan Ypermanziekenhuis | Briekestraat 12, Ieper | tel. 016 310 670, 016 310 608 | [email protected] | www.davidsfonds.be

04.10.2011 tot 29.11.2011 | CURSUS

Mentaal fi t voor 60+ | LDC De Kersecorf | Rijkeklarenstraat 83, Ieper | tel. 057 239 111 | www.davidsfonds.be

4

IN ‘T KORT... Tot 24.06.2012 | EXPO Het

Grote Geheim Onderwijs-museum | G. de Stuersstraat 6, Ieper | tel. 057 239 450

Omgaan met lichamelijk-heid en seksualiteit in opvoeding en onderwijs 1850-2000. Dat kinderen en jongeren in het onderwijs een seksuele opvoeding krijgen met het oog op een volwaardige persoonlijke ontplooiing, lijkt op vandaag een vanzelfsprekendheid. Toch is deze expliciete en dwingende opdracht van vrij recente datum.

Tot 11.11.2011 | GIDSBEURT Odon | In

Flanders Fields Museum | Lakenhalle, Grote Markt 34, 8900 Ieper | fl andersfi [email protected] | www.infl andersfi elds.be

Tot 18.10.2011 | CURSUS Tao Yoga

lessenreeks | De Fenix | Leopold III-laan 16, 8900 Ieper | tel. 056 503 868 of 0498 540 [email protected]| www.oneness.be

Page 17: 40 - Iedereen Ieper - oktober 2011

MUZIEK

UZUME TAÏKODrums on airvrijdag 21 oktober 2011 | CC Het Perron | 20.15 uur

UZUME TAIKO is nog steeds het buitenbeentje binnen de taiko groepen. Samengesteld uit Canadezen met Aziatische roots, is dit zeker één van de redenen waarom de groep altijd ver over de grenzen heen is blijven kijken. Canada is immers één van de weinige geslaagde multiculturele smeltkroezen ter wereld, een land waar fusion geen trendwoord is maar een manier van leven.Muzikaal zet UZUME TAIKO de deur wijd open voor andere invloeden en instrumenten. Zelf meesters op de traditionele TAIKO DRUMS laten ze de diepe sonore klanken van de drums graag in dialoog gaan met andere geluiden. Zo zijn er al succesvolle combinaties geweest met doedelzak, afrikaanse percussie, didgeridoo, gitaar, bas, ...

KARL VANNIEUWKERKE & LES SUPAPPESHelden in de sportzondag 30 oktober 2011 | CC Het Perron | 20.15 uur

‘HELDEN IN DE SPORT’ is een humoristische, historische en muzikale trip door de geschiedenis van de sport. Van Muhammad Ali over John Mc Enroe tot Eddy Merckx. Van Tiger Woods over Pélé tot Michael Phelps. Maar ook van Greg Louganis over Eddy ‘The Eagle’ Edwards tot Joe DiMaggio. En veel meer. Rijke archief-beelden in een verrassend scenario. Actie en reactie op de bühne. Beeld, muziek en Karl Vannieuwkerke in perfecte harmonie op de planken. ‘HELDEN IN DE SPORT’ schiet vurig uit de startblokken en vloeit als een brok hete lava naar de aankomst.

K’S CHOICELittle Echoes Tour 2011vrijdag 4 november 2011 | CC Het Perron | 20.15 uur

Het trio duikt met 2 gitaren, een piano en drie stemmen in een toch wel indrukwekkend repertoire dat ondertussen bijna twee decennia omvat. De theaterformule is niet geheel onbekend: uitgeklede en alternatieve versies van de meest beklijvende nummers uit die inmiddels buitengewone k’s Choice-catalogus. Het zal anders klinken dan pakweg hun concert in de Lotto Arena, maar daarom bij momenten niet minder energiek! In elk geval af en toe veel intiemer!

K’S CHOICELittle Echoes Tour 2011vrijdag 4 november 2011 | CC Het Perron | 20.15 uur

Het trio duikt met 2 gitaren, een piano en drie stemmen in een toch wel indrukwekkend repertoire dat ondertussen bijna twee decennia omvat. De theaterformule is niet geheel onbekend: uitgeklede en alternatieve versies van de meest beklijvende nummers uit die inmiddels buitengewone k’s Choice-catalogus. Het zal anders klinken dan pakweg hun concert in de Lotto Arena, maar daarom bij momenten niet minder energiek! In elk geval af en toe veel intiemer!

5

geluiden. Zo zijn er al succesvolle combinaties geweest met doedelzak, afrikaanse percussie, didgeridoo, gitaar,

muzikale trip door de geschiedenis van de sport. Van Muhammad Ali over John Mc Enroe tot Eddy Merckx. Van Tiger Woods over Pélé tot Michael Phelps. Maar ook van Greg Louganis over Eddy ‘The Eagle’ Edwards tot Joe DiMaggio. En veel meer. Rijke archief-beelden in een verrassend scenario. Actie en reactie op de bühne. Beeld, muziek en Karl Vannieuwkerke in perfecte harmonie op de planken. ‘HELDEN IN DE SPORT’ schiet vurig uit de startblokken en vloeit als een

Page 18: 40 - Iedereen Ieper - oktober 2011

6

07.10.2011 | MUZIEK Chi Coltrane - The Queen of Rock | CC Het Perron | Fochlaan 1, Ieper | tel. 057 239 480 | www.acci.be

09.10.2011 | SPORT ‘t Vallend bladtocht | OC Ten Vrielande |Brugstraat, Boezinge |

tel. 057 489 506 | [email protected]

13.10.2011 | CURSUS Goed begonnen: beetje bij beetje gewonnen | CC Het Perron | Fochlaan 1, Ieper | tel. 03 830 30 25, [email protected] | www.zitstil.be

13.10.2011 | EVENT Bloed-inzameling | Familiekring | Crescendostraat 19, Ieper | tel. 057 207 214 | [email protected] | www.bloedgeven-doetleven.be

13.10.2011 | CURSUS Meditatief ligconcert met klankschalen | LDC ‘t Hofl and | Dikke-busseweg 15a, Ieper | tel. 058 311 494 | [email protected] | www.vorming-plusoostendewesthoek.be

13.10 tot 27.10.2011 | CURSUS Je gevoel de baas!! | Bibliotheek Ieper | Weverijstraat 9, Ieper | tel. 058 311 494 | [email protected] | www.vorming-plusoostendewesthoek.be

14.10.2011 | THEATER David Galle support act Jezus | OC Vlamertinge | Poperingseweg 222, Vlamertinge | tel. 057 200 837

15.10.2011 | FESTIVAL Ben ik in deze wereld die malle harlekijn? | CC Het Perron | Fochlaan 1, Ieper | tel. 057 203 057

15.10.2011 | MUZIEK Herdenkings-concert | CC Het Perron | Fochlaan 1, Ieper | tel. 057 206 700 | www.koninklijksint-maartensjeugdkoorieper.be

15.10.2011 | EVENT Wereldwinkeldag | Oxfam Wereldwinkel | G. de Stuersstraat 14, Ieper | tel. 0475 361 744 | www.oxfamwereldwinkels.be

15.10.2011 | EVENT Verwendag in de bib | Weverijstraat 9, Ieper | tel. 057 239 420 | [email protected]

19.10.2011 | LEZING Jongeren en criminaliteit | huisvandeMens |Korte Torhoutstraat 4, Ieper | tel. 02 629 27 50, 02 629 28 74 | [email protected] | www.vub.ac.be/UPV

20.10.2011 | THEATER Artemis: het portret van Dorian Gray | CC Stadsschouwburg | Vanden-

peereboomplein, Ieper | www.toneelrichten.be

20.10.2011 | CURSUS De orde van de tempeliers | LDC ‘t Hofl and |Dikkebusseweg 15a, Ieper | tel. 058 311 494 | [email protected] | www.vorming-plusoostendewesthoek.be

21.10 tot 25.11.2011 | CURSUS Eerste Hulp Helper - gratis vervolgcursus | Rode Kruis-lokaal | Poperingseweg 30A,Ieper | tel. 057 205 447, [email protected] | www.rodekruis.be

23.10.2011 | EVENT Overheerlijke ontbijttafel | CC Den Briel | Vlamertingseweg 3, Brielen | [email protected] | www.brielen.be

25.10.2011 | CURSUS Interactieve infosessie ‘Gebruik en toepassingen van de elektronische identiteitskaart’ | Koninklijk Atheneum (inrit parking KTA) | Minneplein, Ieper | tel. 057 203 760, 057 215 643, 057 207 097 | [email protected]

28.10.2011 | FILM Elle s’appelait Sarah (GP Brenner) |

CC Stadsschouwburg | Vandenpeereboomplein zn, Ieper | www.fi lmuniversiteit.be

28.10.2011 | CURSUS Dans voluit | CC Het Perron | Fochlaan 1,

Ieper | tel. 058 311 494 | [email protected] |www.vormingplusoostende-westhoek.be

29.10.2011 | MUZIEK Het Kamerorkest & Ning Kam (viool) | CC Het Perron | Fochlaan 1, Ieper | tel. 050 816 618, 050 840 687 | [email protected] | www.hetkamerorkest.be/ning-kam-i-viool/

31.10.2011 | MUZIEK Schlager- concert | Feestzaal De Lissewal |

Bolle Meersstraat 28, Elverdinge | [email protected] |

www.majestik.be

NOVEMBER05.11 tot 06.11.2011 | EVENT Ecobeurs 2011 | De Fenix |

Leopold III-laan 17, Ieper | tel. 057 239 273 | [email protected]

07.11.2011 | EVENT Bloed-inzameling | Rodekruislokaal | Poperingseweg 30a, Ieper | tel. 057 207 214 | [email protected] | www.bloedgeven-doetleven.be

06.11.2011 tot 30.05.2012 | EXPO Niki de Saint Phalle | Egliseum | Paterstraat 5, Ieper | tel. 02 658 02 92 | sofi [email protected] | www.nikiinbelgium.be

Tot 13.11.2011 | EXPO

Hommage aan onze schenkers | In Flanders Fields Museum | Grote Markt 34, Ieper | tel. 057 239 220 | infl andersfi [email protected]

Op zondag 13 november 2011 sluit het ‘oude’ In Flanders Fields Museum defi nitief zijn deuren. Als eerbetoon aan de gulle schenkers van de afgelopen 12 jaar zal een ruime selectie ‘kunstwerken’ de ruimte onder de belfort-toren in 2011 voor de laatste keer vullen.

Page 19: 40 - Iedereen Ieper - oktober 2011

08.11 tot 20.12.2011 | CURSUS Mindfulness | CC Het Perron |Fochlaan 1, Ieper | tel. 058 311 494 | [email protected] | www.vorming-plusoostendewesthoek.be

09.11 tot 30.11.2011 | CURSUS Leren luisteren naar klassieke

muziek | CC Het Perron |Fochlaan 1, Ieper | tel. 058 311 494 | [email protected] | www.vorming-plusoostendewesthoek.be

13.11.2011 | EVENT (H)eerlijk ontbijt 11.11.11 | Lange Meers | tel. 057 239 214 | [email protected] | www.ieper.be

13.11.2011 | CURSUS De taal van een kunstwerk | CC Het Perron | Fochlaan 1, Ieper | tel. 058 311 494 | [email protected] | www.vorming-plusoostendewesthoek.be

14.11.2011 | MUZIEK Opening Seniorenweek 2011: Raymond van het Groenewoud | CC Het Perron | Fochlaan 1, Ieper | tel. 057 239 480 057 239 490 | www.ieper.be

15.11.2011 | THEATER Tailleur pour dames | CC Stadsschouwburg |Vandenpeereboomplein, Ieper | www.toneelrichten.be

15.11 tot 20.12.2011 | CURSUS Van Ambiorix tot het (con)federalisme. 2000 jaar geschiedenis van de Lage Landen | Jan

Ypermanziekenhuis | Briekestraat 12, Ieper | tel. 016 310 670, 016 310 608 | [email protected] | www.davidsfonds.be

15.11 tot 22/11/2011 | CURSUS

S.O.S. Brein | Bibliotheek Ieper | Weverijstraat 9, Ieper | tel. 058 311 494 | [email protected] | www.vorming-plusoostendewesthoek.be

16.11.2011 | LEZING Plastische chirurgie | huisvandeMens | Korte Torhoutstraat 4, Ieper | tel. 02 629 27 50, 02 629 28 74 | [email protected] | www.vub.ac.be/UPV

17.11.2011 | CURSUS Voedings-patronen bij ouderen | LDC ‘t Hofl and | Dikkebusseweg 15a, Ieper | tel. 058 311 494 |[email protected] | www.vorming-plusoostendewesthoek.be

18.11.2011 | THEATER Tailleur pour dames | CC Stadsschouwburg |Vandenpeereboomplein, Ieper | www.toneelrichten.be

18.11.2011 | MUZIEK Concert - Requiem | Sint-Jacobskerk | Guido Gezelleplein 1, Ieper | [email protected]

18.11.2011 | CURSUS Dans voluit | CC Het Perron | Fochlaan 1,

Ieper | tel. 058 311 494 | [email protected] |www.vormingplusoostende-

westhoek.be

19.11.2011 | FUIF Holebifuif | De Fenix | Leopold III-laan 16, Ieper | www.onderanderen.be

21.11.2011 | SPORT Splashfeest |Zwembad Ieper | Leopold III-laan 18, Ieper | [email protected] | www.rysc.be

25.11 tot 27.11.2011 | CURSUS

Uniek Senegalees djembéweekend | ‘t Wikhof | Poperingseweg 32, Ieper | tel. 0473 892 746 | [email protected] | www.sorasenegal.be

26.11 tot 04.12.2011 | THEATER

Mamma Medea | OC Den Briel |Brielensestraat 3, Brielen |tel. 0473 132 847 | www.corneelkring-brielen.be

26.11.2011 tot 02.01.2012 | EVENT

Kerstmarkt, IJspiste en Eindejaarsactie Ieper | Grote Markt, Ieper | tel. 057 239 368, 057 239 377 | www.kerstmarktieper.be

29.11.2011 | CURSUS Het wereldbeeld van de wetenschap | Bibliotheek Ieper | Weverijstraat 9, Ieper | tel. 058 311 494 | [email protected] | www.vorming-plusoostendewesthoek.be

vóór 2 november! (editie # 6 - dec-jan)

Ieper bruist van de activiteiten. Om het gebruis nog wat aan te moedigen, schenken wij ook deze keer 5 x 2 tickets voor Värttinä op 16 december 2011

in het CC Het Perron aan de personen die ons het juiste antwoord weet te vertellen op volgende vraag.

Welke gebouw wordt binnenkort het nieuw administratief centrum voor stadsbestuur en OCMW Ieper?

Waag jij je kans? Bezorg ons je antwoord vÓÓr 14.10.2011 via [email protected] (vergeet niet je naam en adres te vermelden). Veel

succes!

7

schenken wij ook deze keer

[email protected] (vergeet niet je naam en adres te vermelden). Veel

WIN!5x 2 duotickets

voor

Värttinä

Page 20: 40 - Iedereen Ieper - oktober 2011

888

THEATER

RADIO MODERNNe Vuilen Avondzaterdag 19 november 2011 | CC Het Perron | 20.15 uur

Wie Oud België gezien heeft, weet hoe een revue eraan toe ging: slangenmensen, nachtegalen van de opera, comedians en dames met veel pluimen geven een show waar ze op tv nog een puntje aan kunnen zuigen. En dat is exact wat de heren en dames van Radio Modern nu gaan doen: zij serveren met veel zwier ‘une revue jamais vue!’. Deze mix van stand-up comedy, ouderwetse strip tease, cabaret en acrobatie is een voltreff er! Strijk alvast uw pak en kam uw haren voor een volksfeest met een opzwepende scheut glamour!

veel pluimen geven een show waar ze op tv nog een puntje aan kunnen

Deze mix van stand-up comedy, ouderwetse strip tease, cabaret en acrobatie is een voltreff er! Strijk alvast uw pak en kam uw haren voor een volksfeest met een opzwepende scheut glamour!en kam uw haren voor een volksfeest met een opzwepende scheut glamour!

MUZIEK

KAPITEIN WINOKIOKapitein Winokio’s wereld toerneezondag 20 november 2011 | CC Het Perron | 15 uur

In deze familievoorstelling hijst Kapitein Winokio de zeilen, licht het anker en… vertrekt op WERELDREIS! Laat je meevoeren door de golven, over woeste zeeën, de muziek achterna! Ontdek waar Kapitein Winokio, mevrouw de Poes en de matrozen aanmeren. Het ritme en de klankkleur van de muziek, volkse dansjes en anekdotes verklappen steeds de volgende bestemming. Zing mee met de kinderliedjes en -muziekjes uit alle windstreken. klankkleur van de muziek, volkse dansjes en anekdotes verklappen steeds de volgende bestemming. Zing mee met de kinderliedjes en -muziekjes uit alle windstreken. Zing mee met de kinderliedjes en -muziekjes uit alle windstreken.

THEATER THEATER

TONEELGROEP NUNCIJzergordijn

vrijdag 25 november 2011 CC Stadsschouwburg | 20.15 uur

WWW.ACCI.BE

GILIIedereen Paranormaal

zaterdag 26 november 2011 CC Het Perron | 20.15 uur

WWW.ACCI.BE

Page 21: 40 - Iedereen Ieper - oktober 2011

Iedereen Ieper | 13Economie

Op donderdag 16 juni werd onder grote belangstelling het Iepers ondernemerscentrum plechtig geopend. Het ondernemerscentrum is ondergebracht in de commerciële vleugel van Het Perron (Grachtstraat 13), en biedt plaats aan 6 kantoren en een horecazaak voor starters. Ook 2 vergaderzalen maken deel uit van het complex en kunnen door externen worden gehuurd.

De startende ondernemingen vinden er een modern uitgerust kantoor (ca 20 m²) of horecazaak (ca 100 m² zaal) tegen een betaalbare prijs. Zij kunnen er rekenen op ondersteuning en begeleiding bij de vele vragen die bij de opstart en uitbouw van een onderneming komen kijken, zodat ze zich ten volle op hun zaak kunnen focussen. Uiteraard zijn starters uit alle branches welkom die zich binnen een stedelijk weefsel willen ontplooien.

Het Iepers ondernemerscentrum kadert binnen de uitbreiding van de starters- en

ondernemersfaciliteiten van de Provincie West-Vlaanderen. Toen werd vastgesteld dat onze provincie op het vlak van ondernemerschap achterop hinkt, werd zwaar ingezet op de ondersteuning van nieuwe en jonge bedrijven via het project ‘Actie voor starters’.

Op materieel vlak wordt geïnvesteerd in de verdere uitbouw van een fi jnmazig netwerk van starters- en ondernemerscentra, verspreid over de provincie, met de bedoeling de starter in de beste omstandigheden te huisvesten zonder zelf meteen zware investeringen te moeten doen. Daarnaast wil de Provincie de starter ook inhoudelijk ondersteunen bij het nemen van een aantal cruciale beslissingen rond thema’s zoals productkeuze, profi lering, fi scaliteit, personeel, … In samenwerking met partners zoals Voka, Unizo, Syntra West, het Ondernemerscentrum Kortrijk, de POM, de West-Vlaamse hogescholen en de lokale besturen biedt de Provincie

daarom de nodige knowhow aan via allerlei vormen van coaching, begeleiding, vorming, …

Terwijl het nieuwe ondernemerscentrum duidelijk mikt op starters die zich willen vestigen binnen de stadsomgeving, beschikt Ieper nog over andere faciliteiten voor beginnende ondernemers op de industrieterreinen. Het Ieperse Bedrijvencentrum (A. Dehemlaan 31) biedt zowel kantoorruimtes als atelierinfrastructuur aan voor startende en groeiende bedrijven. In de Doorgangsgebouwen (Rozendaalstraat 14) worden een aantal atelierruimtes beschikbaar gesteld. —▪

▸ Wens je meer informatie of heb je startersplannen, dan kan je terecht bij de Provincie West-Vlaanderen (tom.van_welden@west- vlaanderen.be tel. 050 403 417) of de dienst lokale economie van de Stad Ieper ([email protected], tel. 057 239 377).

Ieper ondernemerscentrum verwelkomt dynamische starters

Op zoek naar vervoerDe Welzijnsraad Arrondissement Ieper vzw stelde de nieuwe folder ‘Op zoek naar vervoer’ voor.

De folder bevat alle contact-gegevens van de Diensten Aanvullend en Aangepast Vervoer uit het bestuurlijk arrondissement Ieper, alsook

de contactgegevens van het Openbaar Vervoer uit de streek. De partners van de Welzijnsraad Arrondissement Ieper hopen op deze manier personen die kampen met vervoersarmoede nog beter te kunnen helpen. De folder kan aangevraagd worden bij je ziekenfonds, je huisarts, het OCMW, je

lokaal dienstencentrum, in het ziekenhuis, je thuishulp, of bij de bib of het stadhuis… —▪

▸ Meer info: Welzijnsraad Arrondissement Ieper vzw, [email protected] of tel. 057 229 091

Page 22: 40 - Iedereen Ieper - oktober 2011

14 | Iedereen IeperBouwen en wonen

Goed nieuws voor de paardensector. Tot voor kort was er voor de houten afsluitingen voor paardenweien nog een stedenbouwkundige vergunning noodzakelijk. Enkel de open weideafsluitingen van maximum twee meter hoog waren hiervan vrijgesteld. Nu vereisen dus ook de houten afsluitingen geen vergunning meer.

Op voorstel van Vlaams minister van Ruimtelijke Ordening en Sport Philippe Muyters besliste de Vlaamse Regering op 22 juli 2011 om de bouw van een veilige weideafsluiting voor paarden vrij te stellen van

een bouwvergunning. Vanuit de paardensector worden afsluitingen met dwarsbalken in plaats van prikkeldraad of schrikdraad gepromoot als de meest veilige, ongeacht

of het over een professionele paardenhouderij gaat.Uit adviezen van het Vlaams Paardenloket blijkt dat deze afsluitingen voor paarden de meest veilige afsluitingen zijn. Tot voor kort was voor dergelijke afsluitingen een bouwvergunning nodig. Dat zorgde ervoor dat de afsluitingen op sommige plaatsen wel en op andere plaatsen niet toegestaan werden. Hoewel het duidelijk is dat zij voor de veiligheid van de paarden de beste oplossing zijn. Deze wijziging vergemakkelijkt en stimuleert de plaatsing van de veilige afsluitingen. —▪

Houten paardenafsluitingen vrijgesteld van stedenbouwkundige vergunning

In de stadsverkaveling aan de Breydelhofstraat te Ieper-Brielen zijn er nog 3 loten bouwgrond te koop. De prijs werd vastgesteld op 115 euro/m².

Wie geïnteresseerd is, kan zijn/haar gegevens (naam, adres, telefoonnummer, e-mailadres) doorgeven via [email protected] of per post richten aan Stedelijke Regie voor Grond- en Bouwbeleid, Grote Markt 34, 8900 Ieper. Alle informatie is terug te vinden op www.ieper.be onder de rubriek huisvesting/stadsverkavelingen. —▪

▸ Meer info: Stedelijke Grondregie, dienst huisvesting, Isabel Devos, tel. 057 239 271

Bouwgrond te koop

Page 23: 40 - Iedereen Ieper - oktober 2011

Iedereen Ieper | 15Bouwen en wonen

Sedert 17 augustus 2009 mogen vastgoedkantoren geen bemiddelingskosten, commissieloon, dossierkost, … meer aanrekenen aan de huurder. De Huurdersbond West-Vlaanderen stelt echter vast dat dit in de praktijk nog veelvuldig gebeurt.

Volgens rechtsleerspecialisten ligt de zaak nochtans niet zo moeilijk: onder welke benaming (zij het nu dossierkosten, kantoorkosten, commissielonen,…) men de bemiddelingskost aanrekent doet er eigenlijk niet toe. Onder het begrip “kosten voor bemiddeling” moet worden begrepen elke rechtstreekse of onrechtstreekse kost die voortvloeit uit de opdracht van een bemiddelende derde (de vastgoedmakelaar), met het oog op de totstandkoming van een huurovereenkomst of het zoeken van een nieuwe huurder. In de overgrote meerderheid is het uiteraard de eigenaar die aanvankelijk de opdracht hiertoe geeft aangezien hij er ook belang bij heeft dat hij huurinkomsten haalt uit het gehuurde goed. Bij de parlementaire voorbereiding van het wetsvoorstel werd specifiek toegelicht dat de

zogenaamde ‘onrechtstreekse kosten’ (opmaak huurcontract, overdracht nutsvoorzieningen,…) die vastgoedkantoren aanrekenen eveneens als wetsomzeiling dienen te worden beschouwd.

Op dit verbod zijn slechts twee uitzonderingen mogelijk: in sommige gevallen wil de huurder het gehuurde goed vroegtijdig verlaten, doch voorziet de wet niet in opzegmogelijkheden. In geval van ‘verbreking’ van het contract door de huurder kan de verhuurder de vertrekkende huurder verzoeken het ‘ereloon’ van het vastgoedkantoor te betalen. Daarnaast wenst de verhuurder voor de opmaak van de intredende plaatsbeschrijving soms beroep te doen op de diensten van een onafhankelijke derde, bijvoorbeeld een vastgoedmakelaar. Het bijhorende kostenplaatje dient te worden gedeeld tussen huurder en verhuurder.

En wat dan in het geval dat je toch een dergelijk commissieloon moet betalen? De Huurdersbond benadrukt dat huurders zich daar uiteraard niet zomaar moeten bij neerleggen. Het is echter

essentieel de discussie over de aangerekende gelden op het juiste moment te voeren. Zoniet loopt men immers het risico dat het pand uiteindelijk aan een andere kandidaat-huurder (die wel de aangerekende gelden betaalt) wordt toegekend.

De Huurdersbond wil huurders dan ook uitnodigen om tijdig langs te komen op één van de vrije spreekuren. Zodoende kan worden nagegaan of de betaalde immokosten al dan niet correct werden aangerekend. Bij wetsomzeilingen ondersteunt de Huurdersbond de huurder bij de opmaak van een dossier en de terugvordering van de verkeerdelijk aangerekende gelden.

De Huurdersbond West-Vlaanderen - Adviespunt regio Ieper heeft een wekelijkse zitdag in Dienstencentrum ’t Hofland, Dikkebusseweg 15A, 8900 Ieper, op donderdag van 14.30 tot 17.30 uur. —▪

▸ Meer info: immokosten.wordpress.com of www.huurdersbond.be

Huurdersbond West-Vlaanderen - regio Ieper

Seniorenweek 2011Elk jaar organiseert de Seniorenraad de seniorenweek. Deze week loopt van 21 tot 27 november.

De opening van deze week zal dit jaar plaatsvinden op 14 november 2011 in CC Het Perron. Om 14.30 uur is er de officiële opening met aansluitend een

optreden van Raymond van het Groenewoud. Om 17 uur wordt koffie en taart aangeboden.

Elke Ieperse senior is welkom. Reserveren is verplicht (genummerde plaatsen) en kan enkel in CC Het Perron zelf (CC Het Perron, tel. 057 239 480, [email protected],

ma-vrij: 9.30 - 12.30 uur en 14.30 - 18 uur). De kostprijs bedraagt 5 euro. Hierin is het optreden, de koffie en taart inbegrepen. —▪

▸ Meer info: Seniorenraad Ieper, tel. 057 203 980 (voorzitter) of tel. 057 239 493 (seniorenconsulent)

Sociaal

Page 24: 40 - Iedereen Ieper - oktober 2011

16 | Iedereen Ieper

Volg een opleiding bij Argos vzw

Sociaal

De vzw Argos is sinds maart 2011 gehuisvest in het gloednieuwe complex Het Perron. De ligging, dicht bij het station, is ideaal voor zowel de cursisten als voor de samenwerkende diensten, VDAB, RVA en werkwinkel. Alles ligt in de onmiddellijke omgeving.

Met een team van tien omkaderende medewerkers is Argos, naast de VDAB, een belangrijke speler in het opleidingslandschap met opleidingen voor werkzoekenden en ook met vormingen o.a. Nederlands en basis computer voor de Ieperlingen. Argos staat voor opleidingen, vorming, begeleiding en werkervaring. Cursussen in het kader van competentieversterking zoals poetshulp en callcenter-medewerker leiden werk-zoekenden op met het oog op een tewerkstelling in het normaal economisch circuit. Deze opleidingen worden gegeven in opdracht van de VDAB. Heel wat werkzoekenden vinden dankzij de opleiding ofwel dankzij de begeleiding van Argos, werk.

PoetsprojectArgos heeft een poetsproject in kerken en beschermde monumenten. Sinds 13 jaar onderhoudt de vzw met een groep werknemers kerken en monumenten. Ze hebben 68 opdrachtgevers en het orderboek is goed gevuld. Argos beschikt over 2 camionnetten om zowel de werknemers als de poetsmachines en het materiaal te vervoeren. Werkzoekenden die 2 jaar werkloos zijn, komen in aanmerking voor Wep+ en kunnen dus bij Argos aan de slag voor 12 maanden. Zij werken in groep en onder begeleiding van een instructeur, krijgen technische en praktische vorming, worden geëvalueerd en ontvangen een basisloon. Op het einde krijgen ze een sollicitatietraining en na afloop van hun contract worden ze begeleid naar een job in het normaal economisch circuit.

Sollicitatietrainingen en cursussenArgos is partner in het Leerwerkbedrijf van de Westhoek en verzorgt ook sollicitatie-

trainingen en begeleidingen naar werk voor wepplussers in de regio. In samenwerking met de Stad Ieper staat Argos in voor cursussen Nederlands voor gevorderden en voor opleidingen basis computer voor de Ieperlingen. De vzw neemt, in opdracht van de VDAB Oostende Westhoek, tevens verschillende werkzoekenden in begeleiding en dit zowel in de Lokale Werkwinkel van Ieper als Diksmuide en Veurne. In het kader van het Leerwerkbedrijf

begeleidt Argos vzw verder verschillende werkzoekenden naar een job in het Normaal Economisch Circuit en dit op het einde van hun wep+-contract. Deze begeleidingen omvatten een 80-tal werkzoekenden van de regio Oostende tot Ieper. Argos werkt ook voor andere opdrachtgevers zoals het OCMW Ieper, de stad Wervik, de Groene Kans enz. en werkt opleidingen op maat uit.

Opleidingen waarvoor je nog kan inschrijven:

Opleiding poetshulpOp 7 november 2011 start een opleiding tot poetshulp voor 8 weken in samenwerking met de VDAB. Er is 4 weken theorie voorzien en 4 weken stage met het oog op een tewerkstelling in de sector van de dienstencheques.

Opleiding NederlandsGestart op 19 september 2011 maar er kan tijdens de eerste maand altijd worden ingestapt mits het afleggen van een test. —▪

▸ Meer info: Argos vzw, Het Perron, Fochlaan 1/2A, 8900 Ieper, tel. 057 239 340, [email protected], www.argosvzw.be www.argosvzw.be

Page 25: 40 - Iedereen Ieper - oktober 2011

Iedereen Ieper | 17

Noknok, het klopt in je hoofdGeestelijke gezondheid is voor iedereen belangrijk! Op www.fi tinjehoofd.be kunnen volwassenen heel wat tips en informatie vinden om zichzelf te versterken. Om jongeren van 12 tot 16 jaar beter te kunnen bereiken ontwikkelde het Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie en Ziektepreventie (VIGeZ) met steun van de Vlaamse overheid, een nieuwe website op maat van deze leeftijdsgroep.

Op www.noknok.be vinden jongeren heel wat leuke opdrachten en informatie om komaf te maken met een dip. Door zelf aan de slag te gaan met de tips versterken jongeren hun veerkracht en welbevinden. Ze vinden er ook antwoorden op hun meest prangende vragen.

4 knaltipsOnline krijgen jongeren aan de hand van vier knaltips een leidraad aangeboden om zelf aan de slag te gaan met hun veerkracht. Met de knaltip ‘Ik (k) en mezelf’ leren jongeren dat uniek zijn oké is en krijgen ze tools aangereikt om hun zelfvertrouwen op te krikken. De knaltip ‘Mijn grenzen’ helpt

om op zoek te gaan naar nieuwe uitdagingen, maar ook leren neen zeggen komt uitgebreid aan bod. De derde knaltip ‘Reken op anderen’ geeft jongeren de moed om hulp te durven vragen, beroep te doen op vrienden en maakt ze ook wegwijs in alle mogelijke hulpbronnen. Ten slotte is er de knaltip ‘Tijd voor mezelf’ waarin jongeren diverse leuke ideeën meekrijgen om hun hoofd leeg te maken en te ontspannen.

Marcel, de doe-het-zelverNaast deze knaltips is er op www.noknok.be ook een boeiende woordwolk terug te vinden. Hierin staan allerhande thema’s die jongeren van 12 - 16 jaar bezig houden. Zo vinden ze rond vrienden maken, een fi t hoofd hebben, pesten, bewegen, knopen doorhakken, omgaan met ouders

en nog vele andere topics leuke opdrachten en informatie om zelf hun welbevinden te versterken. Om het geheel wat speelser te maken, worden de tips steeds verteld door grappige personages. Zo geeft Marcel, de doe-het-zelver, bijvoorbeeld volgende tip over je eigen stijl creëren: “Maak het zelf. Het hoeft niet moeilijk te zijn om zelf iets te maken. Je kan een sjaal breien, een haarlint uit een oud stofje knippen, een schoudertasje haken, je sneakers kleuren met textielverf of je kan je eigen T-shirt laten drukken. Niet iedereen is handig, maar het is de moeite waard om het uit te proberen!”.

Ben je tussen 12 en 16 jaar? Dan is www.noknok.be dus de place to be! Je bent jong en je kan heel wat aan. Maar een dipje of een tegenslag komt iedereen wel eens tegen. Of misschien zit je met allerlei vragen waar je geen antwoord op vindt? Op deze site vind je informatie en opdrachten om je goed in je vel te voelen. Ga zelf aan de slag en zoek de tips die je het meest aanspreken. Maak jezelf sterk. Surfen maar! —▪

Sociaal

om op zoek te gaan naar nieuwe

Infopunt energieHeb je vragen en/of problemen omtrent energie zoals bv. het niet begrijpen van je energiefacturen, hoe je meterstanden correct doorgeven, op welke premies heb ik recht, wat zijn mijn rechten als klant, hoe moet ik een andere energieleverancier kiezen en welke is de

voordeligste voor mij, aanvragen van een energiescan, ...?

Energiedeskundige Pedro Hoornaert houdt op 14 oktober, 18 november en 9 december 2011 van 13.30 tot 16 uur zitdag in het Dienstencentrum De Kersecorf, Rijkeklarenstraat 83, 8900 Ieper.

Toegang is gratis en vragen worden individueel behandeld. Breng alvast je afrekening van gas en elektriciteit mee. —▪

▸ Meer info: OCMW Ieper, Laurie Mulot, tel. 057 204 831

Page 26: 40 - Iedereen Ieper - oktober 2011

18 | Iedereen IeperSociaal

Samenwerking OCMW - vzw Efrem inzake hulpverlening aan zelfstandigen in moeilijkhedenZelfstandige ondernemers, die vastlopen in hun situatie, omwille van problemen in hun privé en/of zakelijk leven, vinden zelden of slechts in uiterste nood de weg naar hulpverlening. Daarom wil het OCMW de hand reiken naar deze doelgroep en wordt er een samenwerkingsverband aangegaan met de vzw Efrem.

Efrem vzw is al 14 jaar werkzaam in het begeleiden en adviseren van actieve ondernemers die met vragen of situaties geconfronteerd worden waarop ze zelf geen

antwoord of uitweg meer vinden. Ook gefailleerden en personen die nog problemen ondervinden door een vroegere uitbating van een zelfstandige activiteit kunnen bij Efrem vzw terecht. Begeleiding kan zich o.a richten op het vlak van rendabiliteit van de onderneming, BTW problemen, achterstallige bijdragen en belastingen, handelshuur, enz. Indien aangewezen kunnen bepaalde problemen samen met de maatschappelijk werker van de sociale dienst van het OCMW zelf verder worden opgevolgd.

Heb je vragen, of wens je vrijblijvend advies, dan kan je langskomen bij de medewerker van Efrem vzw, die elke eerste dinsdag van de maand van 9.30 tot 11.30 uur aanwezig zal zijn in het OCMW, Rijselsestraat 38 te Ieper. Indien mogelijk vragen wij om vooraf een afspraak te maken. De dienstverlening is gratis. —▪

▸ Voor verdere inlichtingen kan je contact opnemen met een maatschappelijk werker van het OCMW, tel. 057 204 831 of met de dienst Efrem vzw, tel. 057 446 478.

School- of studietoelageVaak zijn mensen niet op de hoogte van premies, uitkeringen of voordeeltarieven waar men eventueel recht op heeft. Daarom wordt in elk nummer van Iedereen Ieper wat meer informatie gegeven over enkele sociale maatregelen. In dit nummer staat de school- of studietoelage in de kijker.

Wist je dat je fi nanciële steun van de Vlaamse overheid kan bekomen om de kosten voor de school of studie te helpen dragen? Een schooltoelage is bestemd voor kleuters of leerlingen in het lager of secundair onderwijs. Een studietoelage is bestemd voor studenten aan een hogeschool of universiteit. Of je in aanmerking komt voor een toelage, hangt in grote mate af van de samenstelling én het inkomen van jouw gezin. Hoe

meer kinderen jouw gezin telt, hoe hoger de inkomensgrens voor een school- of studietoelage. Tal van regels bepalen de grenzen waarbinnen je in aanmerking komt. Het loont dus zeker de moeite om na te gaan of je hier recht op hebt. Voor meer informatie kan je elke voormiddag tussen 9 en 11.30 uur en elke namiddag tussen 13.45 en 16.30 uur terecht in het OCMW Ieper, behalve op dinsdagvoormiddag en vrijdagnamiddag. Indien je in één van de deelgemeenten woont en je je moeilijk tot in het OCMW kan begeven, kan je contact opnemen met Netwerk Dorpen. Meer informatie kan je ook bekomen op www.studietoelagen.be, waar je trouwens online een aanvraag kunt indienen.Let wel, de aanvragen voor het schooljaar 2011-2012 kunnen

uiterlijk tot en met 1 juni 2012 worden ingediend. —▪

▸ Meer info: OCMW Ieper, Rijselsestraat 38, 8900 Ieper, tel. 057 204 831 en Netwerk Dorpen, Dikkebusseweg 15a, 8900 Ieper, tel. 057 239 494 of 0496 534 080, netwerkdorpen@hofl and.be

Page 27: 40 - Iedereen Ieper - oktober 2011

Iedereen Ieper | 19Verkeer & veiligheid

Optimalisatie parkeren in de binnenstad en stationsomgevingOp middellange termijn wordt het parkeren in het centrum herzien. Op korte termijn werden echter al enkele maatregelen genomen om parkeerproblemen op te lossen. Zo is er sinds 1 juli 2011 een tijdelijke parking op de goederenkoer van de NMBS. Ook werd sinds 1 september 2011 parkeren ter hoogte van de Sint-Pieterskerk gratis. Tegelijkertijd werd op de parking Esplanade betaald parkeren ingevoerd voor de eerste rij.

Tijdelijke parking goederenkoer NMBS Op de goederenkoer van de NMBS is tijdelijk parking voorzien voor 150 wagens. De touristenbussen die er eerder parkeerden, kunnen nu terecht op een nieuwe parking op de Oudstrijderslaan. Met de nieuwe parking voor touristencars wordt

de parkeerdruk in de omgeving van het station en CC Het Perron verlaagd. Dit in afwachting tot de komst van een defi nitieve pendelparking achter het station.

Vrij parkeren zone Sint-Pieters-kerkTer hoogte van de Sint-Pieterskerk is momenteel een zone betaald parkeren. Betaald parkeren was destijds nodig door de aanwezigheid van het ziekenhuis, maar ondertussen is door het verdwijnen van deze functie betaald parkeren in deze omgeving niet noodzakelijk. De parkeerdruk in de omliggende woonstraten is heel hoog, wat vooral het parkeercomfort voor de bewoners vermindert.

Daarom werd vanaf 1 september 2011 in de zone Sint-Pieterskerkhof en Bukkersstraat

tussen de Patteelstraat, de Oude Molenweg en de Wenninckstraat/Paddepoelstraat (achter de kerk) terug vrij parkeren ingevoerd. Hierdoor kunnen in totaal 81 parkeerplaatsen extra in deze buurt gratis benut worden.

Betaalde parkeerstrook op EsplanadeDe parking Esplanade werd tot voor kort bijna volledig bezet door langparkeerders. Daardoor was de parkeercapaciteit niet voldoende om een goede bereikbaarheid van de omliggende handelszaken te verzekeren. Daarom werd besloten om vanaf 1 september 2011 voor de eerste rij van de parking betaald parkeren in te voeren. Het gaat om 30 parkeerplaatsen. De bestaande parkeerplaatsen voor mindervaliden werden behouden.

Werken FrenchlaanDe Maarschalk Frenchlaan wordt heringericht tussen de Menenpoort en het kruispunt Bascule. Ook dit kruispunt waar onder andere de Zonnebeekseweg en de Meenseweg samenkomen, wordt aangepakt.

De wegenwerken worden gecombineerd met riolerings-werken. Dit najaar wordt het project aanbesteed.

Er wordt verwacht dat de werken in het voorjaar van 2012 zullen starten. De Vlaamse overheid

heeft 500.000 euro voorzien voor deze herinrichting.

Page 28: 40 - Iedereen Ieper - oktober 2011

20 | Iedereen IeperMilieu

KringloopwinkelIn 2010 boden alle Ieperlingen samen meer dan 200 ton goederen aan de Kringloopwinkel, met het oog op hergebruik. Dit is 5,75 kg per inwoner. Toch kunnen we met zijn allen nog meer brengen naar de kringloopwinkel. 7,5 à 8 kg per inwoner moet zeker mogelijk zijn.

Breng herbruikbare spullen naar de KringloopwinkelHeel wat herbruikbare spullen komen jammergenoeg nog steeds op de afvalberg terecht. Het gaat dan vooral om boeken, cd’s en platen, dvd’s en video’s, fietsen, kleding en ander textiel, keukengerief, opzet, meubelen, elektrische toestellen, reis- en kampeergerief, speelgoed voor thuis of op reis, baby-artikelen en dergelijke meer.

Dit kan vermeden worden. Ga daarom met oude, herbruik-bare spullen eerst langs bij Kringloopwinkel West. Je vindt het in de K. Steverlyncklaan 8, recht tegenover de Aldi. De poortwachter kijkt er alles na en geeft aan welke goederen aanvaard worden en welke het best naar het containerpark gaan. Je kan ook bellen naar de ophaaldienst. Er worden wel enkel herbruikbare goederen opgehaald.

Goederen zijn niet herbruikbaar wanneer ze beschadigd zijn, als er stukken of onderdelen ontbreken en als ze onhygiënisch zijn. De gedetailleerde aanvaardigscriteria vind je terug op www.kringloopwinkelwest.be. Elektrische toestellen worden gecontroleerd op veiligheid en op werking. Daarna krijgen de producten een poetsbeurt en zijn

ze klaar voor verkoop. Zo krijgen je overbodige spullen een tweede leven.

Praktische informatieDe spullen kunnen gebracht worden op de volgende tijdstippen:

Maandag tot vrijdag: 8.30 tot 12 uur en 13 tot 17 uurWoensdag: 8.30 tot 12 uur en 13 tot 17.30 uurZaterdag: 8.30 - 12 uur en 13 - 15.30 uur —▪

▸ Meer info: Kringloopwinkel West, K. Steverlyncklaan 8, tel. 078 155 005, [email protected], www.kringloopwinkelwest.be

Opendeurdag De KringloopwinkelDe Kringloopwinkel, daar zit muziek in! Naar jaarlijkse gewoonte is het op zaterdag 22 oktober weer feest in Kringloopwinkel West! Die dag staat de deur van de Kringloopwinkel tussen 9 en 17 uur wagenwijd open.

Dit jaar weerklinkt er zelfs ‘live’-muziek uit de boxen van de winkel. De ganse dag staat immers in het teken van ‘De Kringloopwinkel, daar zit muziek in’. Je vindt in de winkel immers een groeiend en zeer gevarieerd aanbod aan CD’s, platen. Af ten toe komen er zelfs

muziekinstrumenten binnen (piano’s, orgels, gitaren, …).

De medewerkers stelden de voorbije maanden een gevarieerd muzikaal programma samen voor de winkel. Ook willen ze - zoals vorige jaren - weer aan alle winkelbezoekers tonen hoe je op een creatieve manier van je afgedankte CD-schijven of vinyl-platen leuke en nuttige

huishoudelijke hebbedingetjes kan maken.

En voor wie die dag langs komt in onze Kringloopwinkel, is er nog een leuke verrassing. —▪

▸ Meer info: www.kringloopwinkelwest.be

Page 29: 40 - Iedereen Ieper - oktober 2011

Iedereen Ieper | 21Milieu

De Vloei gaat digitaal

Voor de vierde maal organiseert de Ieperse milieudienst, in samenwerking met de Milieuraad, de Bron en VELT, de ecobeurs ‘Binnen Goed en Buiten Goed’. Wees welkom en ontdek de meest gezonde investeringen voor je huis of tuin.

Met de komst van de duurzame wijk De Vloei vind je op de beurs standhouders over duurzaam bouwen. Duurzame isolatiematerialen gemaakt van oude jeans, houtskeletbouw, nieuwe verwarmings-technieken, … de standhouders informeren je graag voor jouw nieuwbouw of voor jouw renovatiewerken. Dit jaar is er extra aandacht voor duurzame voeding en gezond wonen. Het fair trade team en het voedselteam informeren je graag over gezonde en eerlijke voeding. Andere standhouders geven informatie over gezonde bouwmaterialen voor de binnenafwerking van een gezonde woning. Breng alvast je energieafrekening mee of je bouwplannen, men helpt je graag op weg. Dit jaar zijn er diverse workshop o.a. biobierproeven, comfort en energie in passiefhuizen, duurzame bouw-materialen, duurzame wijk De Vloei, een wandeling in het vestigingslandschap.De ecobeurs gaat door op 5 en 6 november 2011 in de Fenix, Leopold III-laan, 8900 Ieper. Inkom is gratis. —▪

▸ Meer info: Hein Lapauw, tel. 057 239 273,

[email protected]

Ecobeurs op 5 en 6 novemberIn 2008 besliste de stad Ieper

om samen met de sociale huisvestingsmaatschappij Ons Onderdak, de wvi, de provincie West-Vlaanderen en een private promotor een duurzaam woonproject te realiseren. Dit woonproject, dat de naam De Vloei meekreeg, bestrijkt ongeveer een oppervlakte van 10 hectaren en situeert zich tussen de Zonnebeekseweg en de Meenseweg, aanpalend aan de wijk Hovelandpark en aan de Ligywijk.

De duurzame wijk, met ongeveer 250 woongelegenheden, wordt ontwikkeld en uitgevoerd volgens de principes van duurzaamheid. Concreet betekent dit dat er van in de voorbereidingsfase tot en met de uitvoering vooral aandacht is voor water, energie, grondstoff en en materialen, natuur en landschap, ruimte en mensen. Het wordt een wijk waarvan de impact op het milieu zo laag mogelijk gehouden wordt waar het aangenaam wonen is en waar mensen zich thuis voelen.

De Vloei: interactieve websiteIn 2010 besliste de stad Ieper dat zo’n innovatief project als De Vloei een eigen website moest krijgen. De vraag naar informatie van de toekomstige bewoners en andere geïnteresseerden was immers enorm groot. De website www.devloei.be, maakt De Vloei bekend, geeft informatie over duurzaamheid en hoe dit meer specifi ek binnen dit woonproject gerealiseerd wordt. Maar het is tevens een forum waar iedereen die duurzaam wil bouwen, wonen

en leven terecht kan met zijn vragen of relevante informatie kwijt kan. Het voordeel van de website en het forum is dat het zich niet hoeft te beperken tot enkel de inwoners van de duurzame wijk en Ieper. Via de site kan ook de evolutie van het project gevolgd worden. Bovendien is het mogelijk, eens de eff ectieve verkoop van de bouwkavels start, via een interactieve kaart van het gebied en de kavels, de verkoper van de gekozen kavel te contacteren. De website wordt uitgebreid gestoff eerd met beeldmateriaal, zowel fi lm, foto als schetsen van hoe de wijk er zal uitzien in de nabije toekomst. De Vloei kan ook via twitter gevolgd worden. —▪

▸ Meer info: Hein Lapauw, tel. 057 239 273,

[email protected]

DE VLOEI

Page 30: 40 - Iedereen Ieper - oktober 2011

22 | Iedereen Ieper

Sinds 1 juli 2011 is het Algemeen Waterverkoopreglement (AWR) van kracht. Hierin staan afspraken over het aansluiten, het afsluiten en het heraansluiten op het openbaar leidingnetwerk en over het aansluiten op het afvalwater- en hemelwaternetwerk.

Daarnaast bevat het ook richtlijnen voor de opbouw van de factuur, de betalingstermijnen en de te volgen procedure bij wanbetaling. De belangrijkste bepalingen van het AWR zijn in een notendop de volgende: er wordt niet langer over een huisaansluiting gesproken, maar over een aftakking. De term huisaansluiting wordt voortaan gebruikt voor de afvoerleiding voor het afvalwater of voor het

niet-verontreinigde hemelwater vanaf de hoofdriool tot de rooilijn. Verder zal je op de factuur beter de evolutie van je waterverbruik kunnen opvolgen en word je op de hoogte gebracht wanneer je verbruik sterk is gestegen. Op verzoek kan de Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening (VMW) kosteloos een controleonderzoek uitvoeren om het hoge verbruik te verklaren. Ook is men nu bij elke nieuwbouw verplicht om een watermeter per wooneenheid te voorzien. Bij bestaande gebouwen is een gemeenschappelijke meter nog toegestaan, maar bij renovatie moeten afzonderlijke leidingen voorzien worden. In het AWR zijn ook de situaties vastgelegd waarin de keuring van een binneninstallatie of een

privé-waterafvoer verplicht is. De keuringstarieven zijn terug te vinden op de website van de VMW. Tot slot bepaalt het AWR nog op welke manier de klant zijn verhuizing dient te melden, hoe een einde aan de waterlevering kan gesteld worden en bepaalt het de voorwaarden waaronder de VMW een minnelijke schikking kan verlenen aan klanten met een abnormaal hoog verbruik. —▪

▸ Meer info: Vlaamse Maatschappij voor

Watervoorziening, Provinciale directie West-Vlaanderen, RoggeIaan 2, 8500 Kortrijk, tel. 056 231 711, www.vmw.be/waterverkoopreglement,

[email protected], www.vmw.be

Waterverkoopreglement

Milieu

Wist je dat er duurzame tv’s, verven, hotels en detergenten bestaan? Het Europese Ecolabel wordt toegekend aan deze - en nog veel andere - producten, indien zij milieuvriendelijk zijn gedurende hun ganse levenscyclus.

Win één van de 10.000 prijzen en neem in september deel aan de wedstrijd via www.ecolabel.be, een initiatief van de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu.

Er bloeit iets moois bij Ecolabel10.000 plantjes. 10.000 prijzen.

Doe mee met de wedstrijd op www.ecolabel.be en volg je plantje op de voet. De kleur van de bloem bepaalt je prijs. Maar wat je ook wint, de natuur wint altijd mee!WIN! Kijk op www.ecolabel.be en pluk één van de 10.000 prijzen.

Elke prijs draagt het Europees Ecolabel. En dat is dé garantie om in één oogopslag te zien of een product of dienst milieuvriendelijk is.2 x LED-TV’s2 x Home Make-Overs15 x Hotelovernachtingen1000en Ecolabel producten

Koop gerust bewust. —▪

Vernieuwd EU-Ecolabel 10.000 Ecolabel prijzen te winnen!

Page 31: 40 - Iedereen Ieper - oktober 2011

Iedereen Ieper | 23

De dienst vrede en ontwikkeling van de stad Ieper organiseert in het najaar (september – oktober) een cartoonwedstrijd rond het thema ‘Zinloos geweld’.

Deze wedstrijd wordt gekoppeld aan een cartoontentoonstelling van de vzw Zinloos geweld die van 19 november tot 4 december in een samenwerking zal worden opgezet in het Vleeshuis van Ieper (het vroegere JOC) op de Neermarkt 9 te Ieper. Geselecteerde werken uit de wedstrijd zullen tevens tentoongesteld worden tijdens deze periode.

Inwoners van Ieper en jongeren die schoollopen aan de Ieperse secundaire scholen en/of academies kunnen

deelnemen vanaf de leeftijd van 15 jaar. De wedstrijd voorziet 2 leeftijdscategorieën: 15-18 jaar en 18+. Het thema van de wedstrijd behandelt (zinloos) geweld, agressie, onverschilligheid, in de breedst mogelijke zin van het woord, al dan niet geïnspireerd door actuele gebeurtenissen. Uiterste deelnamedatum is 28 oktober 2011. —▪

▸ Wie wenst deel te nemen aan deze cartoonwedstrijd, kan het volledige wedstrijdreglement opvragen op de dienst vrede en ontwikkeling van de stad Ieper, [email protected] of tel. 057 239 214.

Cartoonwedstrijd ‘Zinloos Geweld’

Actueel

Binnen de negentien politiezones en de vier parketten van West-Vlaanderen werd er een uniforme aanpak opgesteld inzake parkeren voor mensen met een handicap. Bij bepaalde overtredingen zal de politie (in overleg met de bestuurlijke overheid) beslissen om in te grijpen met een administratieve takeling wanneer de bestuurder afwezig is.

Deze takeling zal automatisch worden toegepast wanneer een voertuig zonder (geldige) kaart op een gehandicaptenplaats geparkeerd staat. Bij het gebruik van een vervallen of nagemaakte/gekopieerde kaart kan er dus ook worden overgegaan tot een

takeling. Het draaiboek voor de regelgeving werd opgesteld onder coördinatie van de Federale dienst Politionele Veiligheid van de gouverneur in samenwerking met de politiezones VLAS, Westkust en Middelkerke. Het politiecollege van arrondissement Ieper heeft beslist om deze regeling in heel het arrondissement toe te passen. Vanaf oktober gaat deze nieuwe aanpak van kracht.

Concreet zal er overgegaan worden tot een administratieve takeling bij volgende feiten:- zonder kaart op

gehandicaptenplaats- kaarthouder vergeet

kaart te plaatsen op

gehandicaptenplaats- met vervallen kaart op

gehandicaptenplaats - met nagemaakte of

gekopieerde kaart op gehandicaptenplaats

Let wel dat de takeling enkel kan gebeuren bij afwezigheid van de bestuurder. —▪

Provinciaal akkoord over parkeren op gehandicaptenplaats

Noord-Zuid

Page 32: 40 - Iedereen Ieper - oktober 2011

32 | Iedereen Ieper

Een uitgave van het Stadsbestuur IeperDienst communicatie, Grote Markt 34, BE-8900 Iepertel. 057 239 200, [email protected]