3xM Verkort Jaarverslag 2012

12
zien opent ogen 2012 VERKORT

description

Lees deze samenvatting om gemakkelijk en overzichtelijk de resultaten van Stichting 3xM over 2012 te bekijken

Transcript of 3xM Verkort Jaarverslag 2012

Page 1: 3xM Verkort Jaarverslag 2012

1

zien opent ogen

2012ve

rkor

t

Page 2: 3xM Verkort Jaarverslag 2012

God is altijd groter dan onze gedachten en verwachtingen. Als iemand mij twintig jaar geleden had verteld dat de uitzendingen van 3xM bijna 450.000 reacties op jaarbasis zouden geven, zou ik dat niet voor mogelijk hebben gehouden. Toch is dat in 2012 realiteit geworden. Wat mooi om Gods werk te zien!

3xM brengt het evangelie via televisieprogramma’s in landen die min of meer gesloten zijn voor die boodschap. Dat is niet altijd makkelijk, maar wel prachtig werk. Als we kijken naar het aantal reacties is er behoefte aan.

In de komende jaren willen we het aantal landen waar we werken in Azië uitbreiden. In Afrika willen we in meer landen komen tot vaste uitzendovereenkomsten.

Lees mee waar we werken, wat we doen en wat het resultaat is.

Martien TimmerDirecteur

wat mooi om

werk tegod’szien

2 23 3

Page 3: 3xM Verkort Jaarverslag 2012

Hoe we werken - 3xM werkt altijd met lokale partners omdat zij goed weten wat er speelt in de maatschappij en hoe zij daarover het best kunnen communiceren met de kijker. Onze partners zijn buitenlandse organisaties van vertegenwoordigers uit verschil-lende kerken waaraan we ons committeren voor meerdere jaren. De samenwerking tussen kerken vergroot de mogelijkheden voor uitzending op nationale kanalen. Waar dat niet mogelijk is, wordt uitgezonden op regionale-, lokale- of commerciele kanalen. Online media winnen meer en meer terrein.

Hoge kijkcijfers!Uit impactonderzoeken blijkt dat programma’s die de noden in de samenleving in Bijbels perspectief plaatsen hoge kijkcijfers hebben en grote invloed op mensenlevens. Het Woord van God wordt heel prak-tisch verkondigd, op een manier die sociaal en cultureel relevant is. De programma’s krijgen daardoor vaak ook een educatieve waarde, bijvoorbeeld voorlichting over hiv/aids, zelfstandig worden door een bedrijfje op te zetten, etc. Door de verkondiging te plaatsen in het kader van actuele en educatieve on-derwerpen bereiken we een breed publiek, ook van niet-christenen. En juist die laatste willen we graag bereiken.

Hoe 3XM Helpt 3xM steunt met apparatuur, capaciteitsopbouw, financiën en begeleiding, bij voorkeur op alle

deel terreinen en over een aantal aaneengesloten jaren. 3xM financiert maximaal 30 minuten productie per week. 3xM steunt partners extra wanneer het programma in meer dan één land uitgezonden wordt. 3xM zoekt de samenwerking met zoveel mogelijk lokale christenen.

GABrIEL vErTELT: “Ik HEB EEn prOGrAMMA GEzIEn vAn DODELIjkE HOn-

InG, OvEr HIv/AIDs. Ik WErD vOOrAL GErAAkT DOOr HET fEIT DAT jE nIETs

AAn DE pErsOOn kOn zIEn. Ik BEn zELf BEsMET MAAr BIj MIj zIE jE HET

OOk nIET. MAAr Ik vErTEL nIEMAnD DAT Ik BEsMET BEn, Ik HEB DAT WEL

GEDAAn MAAr TOEn BEn Ik AfGEWEzEn. vEEL vrIEnDEn kWAMEn nOOIT MEEr

sInDs zE HET WETEn. DE BOODscHAp vAn HET EvAnGELIE In HET prOGrAMMA

rAAkTE ME En sLOEG prEcIEs Op MIj: ALs jE BEsMET BEnT, LOpEn MEnsEn

vAn jE WEG, jE vrIEnDEn kErEn jE DE rUG TOE. GOD DOET DAT nOOIT! Ik BEn

BLIj DAT HET OnDErWErp BEsprEEkBAAr WOrDT GEMAAkT. HET prOGrAMMA

MOEDIGT MIj AAn OpEn MET vrIEnDEn ErOvEr TE prATEn MAAr OOk OM TE

prATEn OvEr DE HOOp In OnzE HEEr jEzUs cHrIsTUs.”

strategie

west afrika

van Het

raakte Meevangelie

‘de boodscHap

2 23 3

Page 4: 3xM Verkort Jaarverslag 2012

Missie: ons doel3xM bereikt mensen met het evangelie in landen waar het niet of nauwelijks doordringt, door middel van televisieprogramma’s die aansluiten bij de lokale taal en cultuur.

visie: Hoe we ons doel bereikenTv doet wat met je. van senegal tot Indonesië stemmen duizenden mensen hun televisie af op de programma’s van 3xM. In hun eigen omgeving zien ze aansprekende programma’s die hen in contact met God brengen, zodat hun ogen opengaan voor zijn liefde.3xM is in 1980 opgericht om het evangelie buiten nederland te verkondigen. In 1991 is vastgesteld dat de aanvullende waarde van 3xM op christelijk mediagebied zit in televisiewerk, daar is het gebruik van de nieuwe media bijgekomen. 3xM is uniek in haar inspanning om christenen uit verschillende kerken samen te brengen in één lokale productieorganisatie, dat geeft kracht aan het getuigenis en sluit aan bij jezus’ gebed om eenheid (joh.17).

“sHUkIA Is ArM, MAAr HAAr

GELOOf GEEfT GELUk. sHUkIA

BEkEEk HET cHrIsTELIjkE prO-

GrAMMA Op DvD. EvEn LATEr

WErD zE DOOr DE BUUrvrOUW

MEEGEvrAAGD nAAr DE kErk. zE

HAD WEInIG zIn, MAAr BEsLOOT

MEE TE GAAn. zE MErkTE DAT zE

LAnGzAAM vErAnDErDE DOOr DE

prOGrAMMA’s. “ DOOr DEzE prO-

GrAMMA’s HEB Ik cHrIsTUs LErEn

kEnnEn. InMIDDELs LEEfT MIjn

HELE fAMILIE MET jEzUs! DE DvD’s

HEBBEn MIj HOOp GEGEvEn DUs

GEEf Ik DIE DOOr AAn AnDErEn.

Ik BID DAT MEnsEn zIcH zULLEn

vULLEn MET GODs LIEfDE!”

Door Deze programma’s

heb ik cHristus leren kennen

missie & visie

centraal azië

454

Page 5: 3xM Verkort Jaarverslag 2012

4,4 mensen

meer dan meer dan

MiljarD

550onbereikteMiljoen

Hindoes

275onbereikteMiljoen

boeddHisten

865onbereikteMiljoen

islamVolgers Van de

cHristen

90% is geen

87% van Dealler-arMsten(< $250/y)gebied

<1% in Dit

van allezenDings-BesteDingen

We Werken in Het 10/40 WinDoW oMDat: - daar 2/3 van de

wereldbevolking woont;- mensen in dat gebied het

minst in aanraking komen met het christelijk geloof;

- daar de meeste niet- christelijke godsdiensten zijn;

- televisie in die regio een goed middel is om het evangelie te brengen.

landenmeeste

90% van De

met decHristen-vervolging

werkgebied

454

Page 6: 3xM Verkort Jaarverslag 2012

jongeren Motiveren AcT (Africa christian Television) is onze partner en brengt het evangelie via twee series voor jongeren: ‘Miel Mortel’ (Dodelijke Honing) en ‘nouvelle Génération’ (nieuwe Generatie).

‘Miel Mortel’ is een jaarlijkse serie van 12 afleveringen over hiv/aids. Dat het programma na negen jaar nog steeds in een behoefte voorziet, blijkt uit de grote hoeveelheid reacties en de belangstelling van tv-stations. ‘nouvelle Génération’ is ook een serie en motiveert jongeren zelf initiatieven te nemen om hun situatie te veranderen. Er staat steeds een jongere centraal die er met Gods hulp in is geslaagd het leven inhoud te geven door een vak te leren of een bedrijfje te beginnen.

west afrika

planning 2012

Werkelijk 2012

Werkelijk 2011

aantal programma’suitzendingenaantal landenaantal trainingen

nazorg

Bereik:

ReACtieSpotentieel

Miljoen

in 2012Bereik:1235

439.000frans-talige lanDen

ruim

12X8X

‘Miel Mortel’‘nouvelle génération’DraMaprograMMa1X

plannen: productie en uitzending Van nieuWe programma’s

0

120

6 67 7

Page 7: 3xM Verkort Jaarverslag 2012

Zuidoost-aZië

indonesië

aantal programma’suitzendingen

enorM BereikElke uitzending duurt 30 minuten en er zijn twee vormen: een discussieprogramma in de studio en een op lokatie opgenomen programma over kerken en het christelijke geloof uit verschillende delen van Indonesië.

TvrI, de nationale publieke omroep, heeft het grootste bereik: in totaal 170 miljoen mensen waarvan er 60 miljoen op het platteland wonen. Het is vaak de enige zender die men zonder scho-tel kan ontvangen. naar aanleiding van de uitzen-dingen op TvrI zijn bij onze partner 259 reacties ontvangen.

corruptie versus eerlijk HanDelen Dit land, waarvan we de naam (op dit moment) om veiligheidsredenen niet kunnen noemen, is één van de meest corrupte ter wereld. Als corruptie zo verweven zit in de gehele samenleving is het bijna ondoenlijk om daar als individu niet in mee te gaan. Men verwacht dat alles te koop is en iedereen is om te kopen! Daardoor is er in de samenleving veel achterdocht en je vertrouwt iemand niet zonder meer.

De verspreiding van het evangelie zal dan ook niet gemakkelijk zijn. Hoe kun je het principe van genade begrijpen als je gewend bent dat alles te koop is en overal voor betaald moet worden? Hoe kun je iets gewoon aanvaarden dat puur uit liefde wordt aangeboden? Ook is het voor hen die christus willen volgen moeilijk om eerlijk te handelen en onder die druk staande te blijven.

planning 2012

Werkelijk 2012

Werkelijk 2011

aantal programma’saantal tv stationsorganisatie ontwikkelingaantal trainingen

nazorg

0

120evaluatie Van het projectontWikkeling vAn een nieuW jongeren-programmain 2013

3 13proef-programma’s maken

programma’s per jaarna goedkeuring

registratie Van een organisatie door de gezamen-lijke kerken

uitzending realiseren op één Van de nationale teleVisiezenders

afleveringen Van bestaande programma’s26afleVeringen

Van het jongeren-programma

12

doel

en 20

13

6 67 7

Page 8: 3xM Verkort Jaarverslag 2012

Zuid-aZië

CentraaL aZië

aantal programma’saantal tv stationsorganisatie ontwikkeling

planning 2012

Werkelijk 2012

0

120

getuigenisprograMMa’sMen maakt programma’s van een half uur in de lokale taal. Er komen actuele, sociaal maatschappelijke onderwerpen als tradities aan de orde in de vorm van getuigenisprogramma’s. Ook worden er clips en historisch programma’s gepro-duceerd.

De programma’s van 30 minuten kunnen niet overal en niet consequent wor-den uitgezonden. ze worden indien mogelijk elke twee weken uitgezonden via regionale Tv stations, soms stagneert dat ergens even om later weer te worden voortgezet. voor het opvolgen van reacties van kijkers zijn twee nazorgers beschikbaar die dit heel persoonlijk invullen door mensen op te zoeken of door te verwijzen naar pastors in hun omgeving.

De kracHt van gelijkenissenIn Azië ligt het op veel plaatsen heel gevoelig om te gedetailleerde informatie te geven van christe-lijke activiteiten, zo ook voor dit land. vorig jaar hebben we een werkbezoek gebracht waarvan een belangrijke uitkomst is dat we een groep christenen hebben ontmoet met dezelfde visie om mensen in deze regio via de media te bereiken met het evangelie.

We willen programma’s over gelijkenissen maken en om de bevolking kennis te laten maken met christelijke normen en waarden. Daarnaast willen we vertoningen in dorpen realiseren om over het christelijk geloof te vertellen. We verwachten in 2013 te starten met dit project.

dvd’Sin 2012

20.000

verspreiD

potentieelBereik:ruimMiljoenkijkers

één

planning 2012

Werkelijk 2012

Werkelijk 2011

0

120 aantal programma’saantal tv stationsaantal websitesaantal verspreide dvd’saantal trainingen

nazorg

pRogRAmmA’Sen uitzenDingenproduceren in 2013

2 nieuwe

versterken capaciteit organisatie door 1 training

kopen van

prograMMa’s Voor Vertoning in 25 dorpen10

8 89 9

Page 9: 3xM Verkort Jaarverslag 2012

afgeronde projecten

nieuwe kansen

aantal tv stations

ontwikkeLing

Bulgarijena 14 jaar hebben we de samen-werking met onze partner in Bulgarije beëindigd. studio 865 heeft veel voor de evangelie- verkondiging gedaan in Bul-garije en blijft dat ook doen. Wij hebben de samenwerking stopgezet, omdat na onder-zoek bleek dat ook een andere organisatie soortgelijke pro-gramma’s uitzendt. studio 865 hoopt zonder de ondersteuning van 3xM door te gaan met de productie en uitzending van christelijke programma’s voor televisie en websites.

turkijeIn 2002 startten we samen met Türk7 om christelijke pro-gramma’s te maken. In 2010 is sat7Türk officieel onderdeel geworden van sat7. Wij heb-ben nu de financiële steun beëindigd en onder de koepel van sat7 blijven de uitzendin-gen doorgaan. Uitzendingen via een nationale zender ble-ken niet mogelijk en de pro-gramma’s komen nu via satel-liet de huiskamer binnen.

MaliHet lukte niet om het pro-grammaconcept van “La Bon-ne nouvelle” aan te passen voor een breder publiek en sinds twee jaar worden hier ook de programma’s ‘Miel Mor-tel’ en ‘Et votre famille’ van AcT uitgezonden. Dat was voor ons reden om een einde te ma-ken aan sponsoring van AccM. Wij zijn blij dat door de pro-gramma’s van AcT christelijke televisie blijft voortbestaan in Mali tegen minder kosten en voor een breed publiek.

japanWij onderzoeken de mogelijkheid om japan te bereiken met het evangelie. Een bijzonder land met een grote bevolking. Het christendom is er niet erg bekend, slechts 1% van de bevolking noemt zich zo.

De grootste religies zijn het shintoïsme en boeddhisme, soms een mengvorm van deze twee. Door de tsunami, instortende automarkt en slechte economische situatie is bij de mensen de indruk ontstaan dat ‘de goden’ japan hebben verlaten. japanners maken graag kennis met beroemde zaken, de Bijbel is beroemd en daarom zijn veel japanners begonnen die te lezen. Er is een website die een programma biedt van gemiddeld vier hoofdstukken per dag! Heel wat, toch doen er velen aan mee. Dat geeft aan dat er belangstelling is en christelijke televisieprogramma’s zouden daar heel goed bij kunnen aansluiten.

BAHAr’s InTErEssE WOrDT GEWEkT ALs HIj EEn cHrIsTELIjk Tv-prOGrAMMA

zIET OvEr LEvEn MET DE HEILIGE GEEsT. HIj vOELT vrEDE ALs HIj zIET HOE

GOED jEzUs Is vOOr MEnsEn. DAT Is vOOr HEM HET kEErpUnT. HIj BEkIjkT

HET prOGrAMMA nOG EEns Op YOUTUBE En BELT nAAr DE sTUDIO. “Ik WIL-

DE Er MEEr vAn WETEn”, zEGT HIj. “OvEr jEzUs WILDE Ik HOrEn, HOE jE

kUnT LEvEn MET DE HEILIGE GEEsT. Ik BELDE vAAk En LEErDE sTEEDs MEEr”,

vErTELT HIj GLUnDErEnD. zIjn LEvEn Is cOMpLEET vErAnDErD, sInDs HIj

jEzUs kEnT vOELT HIj zIcH vrEDIG.

ik ziehoe goedjezus is

indonesië

8 89 9

Page 10: 3xM Verkort Jaarverslag 2012

doelstelling 88% fondsenWerVing 6% kosten/beheer 6%

finanCieeL

Donaties en giften

vASte donAteuRS: steunpilaren

oRgAni-SAtieS en keRken

nalaten-SChAppen

ReChtStReekS

uit uSA BAten uit ACtieS vAn deRden(uSA)

rentebaten en BAten uit Beleggingen

448.865 430.208

108.236

27.877 74.864

293.161

9.512

progressie in tijD van recessieIn 2012 hebben we 1% meer inkomsten ontvangen dan in 2011. In nederland is een dalende tendens te zien onder particuliere donateurs. Dit wordt gecom-penseerd door meer inkomsten uit de UsA. De bestedingen aan de doelstel-ling om het evangelie te verkondigen zijn bijna gelijk aan 2011. We hoefden onze reserves niet aan te spreken omdat we minder kosten hebben besteed aan werving en beheer. Er was een negatief resultaat van € 2.000. Wat een bemoedigende uitkomst: nauwelijks meer inkomsten maar wel meer vrucht in de vorm van 439.000 reacties! God doet wonderen en laat ons in een tijd van recessie progressie zien. Met dankbaarheid en in vertrouwen kunnen we de toekomst ingaan: Gods werk gaat onverminderd door!

498.253

74.937

419.863

232.665

71.651

9.265

1.98286.267

projecten West-Afrika

projecten Oost-Europa

projecten Azië

voorlichting

wat u Heeft gegevenin 2012:

€ 1.392.723totaal

wat wij Hebben uitgegevenin 2012:

€ 1.394.883totaal

kosten eigen

fondsenwerving

kosten acties

van derden

kosten van

beleggingen

Beheer en

administratie

6%

88%

6%

Lees het volledige

jaarverslag op

jaarverslag3xm.nl!

10 1011 11

Page 11: 3xM Verkort Jaarverslag 2012

west-afrika

ivoorkust 30 29 30 870

mali - regulier 30 35 20 700

mali - specifiek 12 12 20 240

Arabischtalig project 5 5 40 200

aZië

turkije 0 0 0 0

Centraal-Azië-normaal 52 24 30 720

CA-clips 12 12 3 36

CA historische programma’s 0 32 15 480

CA social chr. programma’s 12 12 15 180

indonesië 52 42 30 1.260

Zuid-Azië 0 0 30 0

Japan 0 0 0 0

oost-europa

Bulgarije 26 26 30 780

totaal 231 229 5.466

€ 993.053totale bestedingen aan programma’s

€ 4.336 € 182kosten per minuut productie

kosten per programma

‘‚

goD stelt

nietteleur

faCts & figures

zuid azië

10 1011 11

lanD/geBieD

geplanD aantal

prograMMa's

gerealiseerD aantal

prograMMa’s

aantal Minuten per prograMMa

totaalgeproDuceerDe

Minuten

facts & figuresover de

programma’s

Page 12: 3xM Verkort Jaarverslag 2012

c o l o f o n adresgegevens Stichting 3xm, postbus 643, 3800 Ap, Amersfoort, t (033) 286 41 03, f (033) 286 17 57, e [email protected], i www.3xm.nl volg ons @stichting3xm facebook.com/stichting3xm youtube.com/stichting3xm

bankgegevens iBAn: nl13 ingB 0000 0011 44, kvk Amersfoort 4119 2798

zien opent ogen

Met tv komt het evangelie écht binnen)

)

gadarine uit azië:

“God stelt niet teleur!”

sinta uit indonesië: “God is er altijd en staat naast je als je ziek bent. Ondanks ziekte mag je je verheugen in God!”

abayomi uit Mali’s: “Dan kijk ik naar het christelijke programma. Ik mis er nooit één! Ik ben niet naar school geweest en heb geen frans geleerd, daarom kijk ik het liefst naar uitzendingen in het Bambara.”

christiana uit afrika:

“Door het kijken naar Miel Mortel vermijd ik nu mensen die het slechte met me voorhebben. De enige die ik wil volgen, is onze Heer jezus christus!”

abbas uit zuid-azië:

Aan de telefoon vraagt een mannenstem: ”Over welk heilig boek ging dit programma eigenlijk? Over de Bi-jbel ? Ik heb altijd gehoord dat er alleen maar slechte dingen in de Bijbel staan, maar nu heb ik heel mooie dingen gehoord over de zin van het leven. zelf ken ik de inhoud van de Bijbel niet . Ik ken maar één heilig boek, de koran.” Hij gaat zich er verder in verdiepen.

Hamit uit centraal-azië:

Een jonge man belde en vroeg: “Is het werkelijk waar dat jezus kan helpen bij alle dingen van het leven? Ik dacht dat jezus een mythisch figuur was. Ik heb nooit eerder gehoord dat jezus vandaag nog steeds leeft.”

khalfani uit West-afrika:

“Mijn naam is khalfani en ik ben 19 jaar oud. Ik ben bemoedigd door het christelijke programma: “van kind tot ondernemer”. Deze jongen had een doel voor ogen en heeft deze uiteindelijk bereikt! Dit geeft mij hoop en moedigt me aan hard te studeren en mijn droom waar te maken: politieagent worden.” Tijdens het gesprek met een nazorger werd hem meer verteld over God en heeft hij de Heer jezus als zijn redder aangenomen! 12