2970 info sept-okt 2013

32
2970 info Informatieblad Schilde en ‘s-Gravenwezel 37 ste Jaargang - nr 5 september-oktober 2013 Verenigingendag zondag 1 september 2013 plein voor gemeentehuis Vrijwilligers gezocht! 6 Open monumentendag op 8 september 11 12 de editie behaagactie 17

description

Gemeentelijk informatieblad van het gemeentebestuur van Schilde.

Transcript of 2970 info sept-okt 2013

Page 1: 2970 info sept-okt 2013

2970infoInformatieblad Schilde en ‘s-Gravenwezel

37ste Jaargang - nr 5

september-oktober 2013

Verenigingendagzondag 1 september 2013

plein voor gemeentehuis

Vrijwilligers gezocht! 6

Open monumentendag op 8 september 11

12de editie behaagactie 17

Page 2: 2970 info sept-okt 2013

2

Gemeentenieuws

In d

it n

umm

erUit de gemeenteraad 2

Gemeenteberichten 3

Rechtenverkenner 4

De tijd van toen 5

Vrijwilliger in Schilde 6

Verkeer en mobiliteit 8

Wonen 10

Cultuur en bibliotheek 11

Milieu 15

Gezin en welzijn 18

Sport en gezondheid 19

Sociaal huis 27

Adviesraad 28

Openingsuren 30

Wachtdiensten 31

Fitte weken 32

Uit de gemeenteraad

Vraagmoment voor de gemeenteraad Iedereen kan tot maximaal twee keer per jaar het woord nemen tijdens het vraagmoment voor de gemeenteraad. Iedere spreker mag dan zijn uiteenzetting doen over een onderwerp van algemeen belang of over maximaal twee punten die op de agenda van de openbare zitting van de gemeenteraad staan. Bedoeling hierbij is om relevante vragen te stellen of relevante informatie over te brengen, die aansluit bij het agendapunt. Praktisch:Het vraagmoment voor de gemeenteraad vindt een halfuurtje voor de start van de gemeenteraadsvergadering plaats: 19.30 uur tot 20 uur.Elke spreker krijgt vijf minuten om zijn uiteenzetting te doen.U kan een afspraak maken door het formulier op de website in te vullen ten laatste vijf kalenderdagen voorafgaand aan de gemeenteraadsvergadering.

Nieuw reglement op de begraafplaatsen De gemeenteraad keurde het nieuwe begraafplaatsenreglement goed. De belangrijkste verandering is de verkorting van de concessietermijn. Die gaat van 50 jaar naar 30 jaar. De concessies kunnen nog steeds verlengd worden met termijnen van 30 jaar. Een ander belangrijk punt betreft de beplanting. Omdat het gebruik van pesticiden door de openbare besturen verboden is, worden de kale ruimten op de begraafplaatsen ingezaaid met gras, wat het onderhoud met de grasmaaier eenvoudiger en efficiënter maakt. Tevens is het toegewezen perceel zo groot is als de afmetingen van de zerk of omboording, ook op het urnenveld. Vóór, achter of naast de zerk of omboording mogen geen planten, voorwerpen of steenslag geplaatst worden. Die ruimten worden ingezaaid en daarna onderhouden door de gemeentediensten.

Deelname Klimaatneutrale Organisatie 2020 De gemeenteraad besliste om deel te nemen aan de campagne Klimaatneutrale Organisatie 2020 en het engagement aan te gaan om de uitstoot van broeikasgassen van de gemeentelijke organisatie met 20% te verminderen tegen 2020.

Uitbouw zone openbaar nut Rozenhoek De gemeenteraad keurde de plannen voor de uitbouw van de zone openbaar nut aan de Rozenhoek goed. Het containerpark wordt hierbij volledig heringericht en uitgebreid. Daarnaast worden de terreinen van de dienst der werken onder handen genomen. Er komt een nieuwe voertuigenloods voor diensvoertuigen bij en de opslagplaats voor materiaal wordt vernieuwd.

Page 3: 2970 info sept-okt 2013

3

Opvang voor kinderen tot

12 jaar is fiscaal aftrekbaar

Voor alle deelnames aan sport- en jeugdactiviteiten die de gemeente Schilde organiseert, is een fiscale aftrek voorzien. Deze attesten worden jaarlijks en automatisch verstuurd. Hiervoor hoeft u dus niets te doen. Als u verhuist, laat u dit best weten aan de betrokken dienst. Wij bezorgen u de fiscale attesten dan op uw nieuwe adres.

Wij zoeken een nieuwe collega!Themaconsulent Ruimte (B1-B3) bij de dienst Grondgebiedszaken vervangingscontract (contractueel)

Wij zoeken een gedreven en correcte medewerker voor de uitvoering van het vergunningen- en handhavingsbeleid volgens de Vlaamse Codex Ruimtelijke ordening. Onze ideale medewerker heeft een grote stedenbouwkundige bagage en wekt het respect op van klanten en collega’s door de kwaliteitsvolle manier van (samen)werken en de expertise.

De taken zijn onder meer: uOndersteuning stedenbouwkundig ambtenaar uBehandelen van stedenbouwkundige en socio-economische vergunningen uZelfstandig voorbereiden van afwijkende stedenbouwkundige aanvragenuBeheer van het vergunningen- en plannenregisteruHandhavingsbeleiduVerkavelingen uOpvolging GIS toepassingen

Wij bieden een verantwoordelijke job in een hecht en ervaren team, die perfect combineerbaar is met een gezinsleven.

uvoltijdse betrekkingugeïndexeerd bruto maandsalaris: min. 2.318 – max. 3.907 euro, alle overheidservaring en max. 10 jaar relevante privé-ervaring telt mee voor de berekening van uw loon;uglijdende uren;uminstens 33 verlofdagen en 14 feestdagen; usociale voordelen; umaaltijdcheques van 7 euro; ugratis hospitalisatieverzekering; uwoon-werkverkeer: fietsvergoeding en terugbetaling van openbaar vervoer.

Gevraagd diploma: Diploma bachelor of gelijkwaardig OF minimaal 3 jaar relevante ervaring, gestaafd door tewerkstellingsattest(en).

De schriftelijke kandidaturen moeten uiterlijk op vrijdag 6 september 2013 toekomen bij het college van burgemeester en schepenen van de gemeente Schilde en worden ingediend door de sollicitatiebrief, cv en een kopie van het gevraagde diploma OF gevraagde tewerkstellingsattest(en) op te sturen hetzij per post, per fax, overhandigd tegen ontvangstbewijs of via e-mail.

Er wordt een wervingsreserve van twee jaar aangelegd. Examen:  Schriftelijke proef: woensdag 11 september 2013 om 18 uur Mondelinge proef: maandag 23 september 2013 vanaf 9 uur Beide examens gaan door in het gemeentehuis, Brasschaatsebaan 30, Schilde.

iMeer informatie

dienst sport en gezondheidEugeen Dierckxlaan 24, Schilde03 380 07 [email protected]

dienst gezin en welzijnEugeen Dierckxlaan 24, Schilde03 380 07 [email protected]

Buurtterrein Kraanweide wordt heringericht

Het buurtterrein aan de Kraanweide/Liersebaan wordt heringericht tot een volwaardig kwaliteitsvol terrein. Daarbij krijgt het verhogen van de mogelijkheden van de ‘buurtfunctie’ extra aandacht. Zo wordt het aangenamer en makkelijker voor buurtbewoners om elkaar te ontmoeten. De suggesties van de werkgroep van de buurtbewoners werden mee in het bestek opgenomen.

iMeer informatiepersoneelsdienstVeerle Vekemans03 380 16 [email protected]/vacatures

Page 4: 2970 info sept-okt 2013

4

Financiële toelage voor grote gezinnen en gehandicapten

Elk jaar kunnen grote gezinnen en gehandicapten rekenen op een financiële toelage van de gemeente (zogenaamde “ristorno”) als tegemoetkoming in de algemene kosten.

Hoe aanvragen?Alle gezinnen met drie of meer kinderen ten laste en de inwoners die vorig jaar een ristorno als gehandicapte +66% aanvroegen, zullen rechtstreeks aangeschreven worden. Bij deze persoonlijke mailing wordt een aanvraagformulier gevoegd.

Indien u deze brief niet krijgt en toch voldoet aan de voorwaarden, kan u vanaf begin september 2013 een aanvraagformulier bekomen bij de dienst financiën op het gemeentehuis of kan u het formulier ook downloaden via www.schilde.be/subsidiewegwijzer.

Het ingevulde formulier dient u tegen ontvangstbewijs af te geven aan de dienst financiën tijdens de openingsuren. Dit kan tot uiterlijk 15 november 2013. Als u het formulier per post opstuurt, dan telt de datum van de poststempel (ook uiterlijk 15 november 2013). Na deze datum worden er geen aanvragen meer aanvaard.

Rechtenverkenner

Voor welke subsidies en/of premies komt u in aanmerking? Welke rechten heeft u?

In deze nieuwe rubriek belichten wij steeds enkele interessante federale, Vlaamse of lokale initiatieven waarop u, als inwoner van de gemeente Schilde, recht heeft .

Meer informatie vindt u ook op www.schilde.be/subsidiewegwijzer.

NIEUWE

RUBRIEK

Juiste omschrijving van “Kind ten laste”Met “kind ten laste” bedoelen we elk kind (tot 25 jaar) waarvoor u een gezinsvergoeding krijgt. Een gehandicapt kind waarvoor u al een ristorno kreeg omwille van de handicap, kan overigens ook als “ten laste” worden beschouwd, waardoor u eveneens aanspraak kan maken op de andere ristorno (indien u drie of meer kinderen heeft).

Veelgestelde vragenWat gebeurt er als ik in november of december nog een kindje krijg waardoor ik recht krijg op een ristorno (mijn derde kind) of recht krijg op een hoger bedrag (vanaf vier kinderen)?In dat geval wordt de aanvraagperiode tot uiterlijk 31 januari 2014 verlengd. Dezelfde verlenging wordt toegestaan als de officiële erkenning van een handicap +66% pas gebeurt in november of december. In beide gevallen moet u dit wel duidelijk kunnen aantonen.

Wordt er pro rata berekend wanneer ik in 2013 een kind kreeg/krijg?Nee, u ontvangt het volledige bedrag van de ristorno. De ristorno gaat met andere woorden in vanaf 1 januari 2013.

Wat als mijn kind in de loop van het jaar het ouderlijk huis verlaat of om een andere reden niet meer ten laste is? Dan behoudt u in elk geval dit jaar nog uw toelage en vervalt die pas vanaf volgend jaar.

3 kinderen ten laste: 80 euro per jaar4 kinderen ten laste: 130 euro per jaar5 of meer kinderen ten laste: 200 euro per jaar

Gehandicapten of gehandicapte kinderen ten laste (minimum 66% gehandicapt): 80 euro per jaar.(Via het OCMW kan u misschien bijkomend ook aanspraak maken op een sociaal-pedagogische toelage. Neem hiervoor contact op met het OCMW op het nummer 03 383 62 18).

iMeer informatieen aanvragen

dienst financiën03 380 16 51financië[email protected]

Page 5: 2970 info sept-okt 2013

5

Hof ter Putten Al 10 eeuwen een vaste waarde in onze gemeente

Wie van Oelegem naar Schilde rijdt, kan er niet naast kijken. De Oele-gemsteenweg lijkt wel één grote oprijlaan naar het Open Poortje, een centrum voor kinderzorg en gezinsondersteuning. Het domein heeft in de loop der jaren vele functies gehad en het hoofdgebouw is één van de oudste gebouwen van Schilde.

Een eerste vermelding in de 12de eeuw – Het Hof Ter PutteHet oudste bekende document van Schilde dateert van 1145 en is een akte waarin bepaald wordt dat Radbout van Craeynem heer van Scille is. Deze man zal het Hof Ter Putte bouwen. Het hof werd opge-richt op het vruchtbaarste stuk grond van de gemeente, vlakbij enkele beken en de weg van Mechelen naar ‘s Hertogenbosch. De naam “Ter Putte” verwijst naar de twee drinkputten voor het vee die aan het domein verbonden zijn en die tot op vandaag nog steeds bestaan.

Eigendom van de abdij van AffligemZeger van Craeynem, zoon van Radbout, zweert zijn ridderschap af en wordt pater in de abdij van Affligem. Hij wordt er abt, gebruikt het Hof Ter Putte als buitenverblijf, en schenkt het domein in 1185 aan de abdij. Het hoofdgebouw wordt “abtscamere” genoemd, het tweede verblijf van de abt. De abdij verwerft in de 13de eeuw nog heel wat eigendommen in Schilde.In de daarop volgende twee eeuwen blijft de abtscamere het be-stuurlijke hart van Schilde, hetzij door de residerende abt, door een rentmeester of door verhuring aan een ‘heer’ zoals Jan II van Diede-ghem.

Verhuurd als Hof van Plaisantie – Het PuttenhofIn 1648 wordt de abtscamere door huurder Michiel van Cauwenberg-he de Lattre (de Laeter) verbouwd tot een hof van Plaisantie met de huidige inrijpoort en brug, diepere wallen, stallen en schuren. Hij noemt het domein nu Puttenhof.

Een nieuwe functie – een tehuis voor priestersDoor financiële problemen ziet de abdij zich in 1677 verplicht het Puttenhof te verkopen. Het seminarie van Antwerpen koopt het domein namens de stichting Capello om er een tehuis voor oude en zieke priesters van te maken. Ook de kapelaans (onderpastoors) van Schilde wonen in de abtscamere die vanaf dan apostelkamer wordt genoemd.Dit tehuis is echter geen groot succes en ook het cijnsrecht brengt niet meer de verhoopte geldsommen binnen. Als de laatste kapellaan die er logeert in 1808 sterft, acht de stichting Capello te tijd rijp om het Puttenhof te verkopen.

Een korte tussenperiodeDe Franse bezetting en betwistingen over eigendomsrechten zorgen voor een rare 19de eeuw. Het hof wordt bewoond door privé-eige-naars die het om verschillende redenen nooit lang uithouden.

Het Puttenhof wordt een schoolDoor de schoolstrijd in 1879 wil de parochie zelf een meisjesschool opstarten, waarop baron van de Werve en van Schilde het domein koopt en de bijgebouwen verbouwt tot drie klassen. Oudere Schilde-naren spreken nog met veel vertedering over hun periode in “De To-rekensklas”, een kleuterklasje in het torengedeelte van het gebouw.Enkele zusters nemen hun intrek in de abtscamere. Tijdens WOI fun-geert het Puttenhof ook als parochiaal centrum aangezien de paro-chiekerk in puin ligt. Maar na de 1ste wereldoorlog wordt de school te klein voor de steeds aangroeiende bevolking en in 1933 verhuist de school naar de Kerkelei.

Puttenhof wordt Regina PacisIn 1933 wordt Puttenhof verkocht aan een diocesane priestervereni-ging om er een retraitehuis voor priesters en seminaristen te huisves-ten. Later wordt het opengesteld voor bezinningsdagen voor scho-len, volwassen leken en gehuwden. Al die jaren blijven er zusters van het Heilig Hart van ‘s-Gravenwezel wonen in het woonhuis. Door de dalende belangstelling voor retraites wordt het Puttenhof verkocht om er het Open poortje in onder te brengen.

De tijdvan toen

i Meer informatieScillaAlfons van den Sandelaan 4Schilde www.scilla.be [email protected]

Page 6: 2970 info sept-okt 2013

6

Vrijwilligersin Schilde

Schilde heeft u nodig!Bent u iemand met een hart voor mensen? Hebt u nog wat tijd over en engageert u zich graag voor uw dorpsgenoten? Dan bent u de perfecte vrijwilliger! Wij bieden u een heel gamma aan mogelijkheden:

Heeft u zin in nostalgie? Kom dan op 20 november naar het Dorpshuis te ’s-Gravenwezel en deel uw wijsheid en ervaringen met onze lagere schoolkinderen. Neem hen mee naar de tijd van toen met levendige verhalen, oude volksspelen, breien, bikkelen, kaartspelletjes, enz.Ook voor ons project samen aan tafel (zie pagina 18) zijn we nog op zoek naar vrijwilligers.

Lijkt u dit wel iets? Neem dan snel contact op met de dienst gezin en welzijn.

Schilde zoekt jongeren!

Word lid van onze jeugdraad. De jeugdraad van Schilde is een gemeentelijk adviesorgaan voor en door jongeren. Elke maand komt de raad samen om te bespreken wat er tegenwoordig leeft en beeft in de gemeente op het vlak van onze jeugd. Alle ideeën en bezorgdheden worden gecommuniceerd naar het gemeentebestuur. Op die manier proberen we jong geweld de kans te geven om hun zegje te doen over zaken die hen aan belangen, zoals fuiven, spelen, skaten,... Zit jij boordevol ideeën? Dan is dit het gepaste forum om deze kenbaar te maken!

De jeugdraad heeft ook twee werkgroepen waarvoor ze nog mensen zoeken: de werkgroep uitleendienst en de werkgroep Schil on Stage.

Meld je snel aan!

Schilde zoekt senioren!

iMeer informatie dienst gezin en welzijn 03 380 07 [email protected]

Schilde zoekt jongeren!

iMeer informatie dienst gezin en welzijn 03 380 07 [email protected]

Anne De Laet: Ik ben al 1,5 jaar vrijwilliger in de bib. Aan stoppen denk ik niet, het is voor mij een heerlijke hobby. Bezig zijn met boeken, mensen proberen helpen wanneer ze een boek zoeken, ... Ik kom elke woensdag met veel plezier!

Schilde zoekt enthousiaste vrijwilligers voor culturele activiteiten en bibliotheek!

iMeer informatie dienst cultuur en blibliotheek03 380 16 [email protected]@schilde.be

Heeft u zin om een handje te helpen bij de organisatie en uitvoering van culturele activiteiten, bij het opbouwen en afbreken van expo’s, enzovoort? Dan kan de dienst cultuur uw hulp goed gebruiken.

Of heeft u een passie voor literatuur en heeft u nog enkele uurtjes vrij per week? Ook in onze bibliotheek is een helpende hand van harte welkom. Niet enkel voor

het terugplaatsen van ingeleverde boeken, maar ook voor tal van andere projecten die momenteel in de steigers staan.

Page 7: 2970 info sept-okt 2013

7

De brandweer is op zoek naar gemotiveerde mensen om als vrijwillig brandweerman/-vrouw de voorpost Schilde van het gemeentelijk brandweerkorps te komen versterken. Wil u zich graag inzetten om mensen in nood te helpen? Dan bent u misschien wel de geknipte kandidaat!

TaakRegelmatig wordt u opgeroepen voor interventies. Vaak voor een karwei zoals het reinigen van de weg of het zagen van een omgevallen boom, soms dringend zoals het blussen van een brand, het evacueren van een zieke uit een appartement of het bevrijden van een gekneld verkeersslachtoffer. Nooit kunnen we voorspellen wat er zal gebeuren. Klaar zijn voor het onverwachte, altijd paraat, dat is ons motto.

Bent u geïnteresseerd? Wil u graag deel uitmaken van ons brandweerkorps voorpost Schilde? Dien uw kandidatuur dan ten laatste op 13 september schriftelijk in bij de burgemeester van Malle, Antwerpsesteenweg 246 te 2390 Malle.

Bart Segers: Het avontuur en de mensen keer op keer kunnen helpen, daar doe ik het voor!

Hebt u op geregelde tijdstippen enkele uren vrij waarin u zich wilt inzetten voor zieken of personen met een handicap? Dan verwelkomt CM u graag binnen de dienst voor Oppashulp.

Hun oppassers bieden toezicht, gezelschap en ondersteuning bij dagdagelijkse of nachtelijke activiteiten (eten, drinken, naar het toilet gaan, slapen gaan...) bij kinderen, volwassenen en ouderen. U bouwt daarnaast een warm contact op met uw oppasgezin.

Praktisch• U biedt oppas in uw eigen regio.• U kiest zelf wanneer, hoe vaak en voor welke situaties u zich

engageert.• U ontvangt per uur een onkostenvergoeding van 2,60 euro.• CM zorgt voor een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid,

lichamelijke ongevallen en een omnium verzekering bij gebruik van de wagen.

• Op regelmatige basis hebt u contact met uw collega-oppassers om samen ervaringen uit te wisselen, nieuwe kennis op te doen en gezellig samen te zijn.

• De dienst biedt ondersteuning bij het uitvoeren van uw oppasopdracht.

Op dit moment is er een nijpend tekort aan vrijwilligers die zich inzetten voor nachtoppas. Interesse? Dan is uw hulp meer dan welkom!

Awel, ik wil... vrijwilliger worden!

Als vrijwilliger bij Awel luistert u naar de vele vragen en verhalen van kinderen en jongeren via telefoon, e-mail, chat of forum. U denkt en voelt mee met uw oproepers en maakt zo het verschil voor die ene jongen of meisje.

Awel, ik wil nog meer en schrijf me in!

Wij zoeken vrijwillige brandweerlieden voor de voorpost Schilde

iMeer informatie Brandweer Malle03 312 05 08 [email protected]

Word oppasser bij CM!

CM-voordeelWilt u zelf een beroep doen op één van hun gemotiveerde oppassers, neem dan contact op met de dienst voor Oppashulp van CM op het nummer 03 221 94 20. U betaalt voor de hulp van een oppasser 2,60 euro per begonnen uur.

iMeer informatie Werner Berrens 03 221 94 20 [email protected]

iMeer informatie Awel02 534 37 [email protected]/word-vrijwilliger

Voor alle geïnteresseerden wordt een informatieavond georganiseerd op donderdag 5 september 2013 om 19.30 uur in het veiligheidscentrum, Turnhoutsebaan 8, Oostmalle.

Page 8: 2970 info sept-okt 2013

8

Mobiliteitsproject Antwerpse Ring Ontdek de plannen voor de A102 en de R11bis

In september stelt het Agentschap Wegen en Verkeer de plannen voor de A102 en de R11bis voor op een reizende infomarkt.

De A102 en de R11bis zijn nieuwe wegen die aangelegd worden in de Antwerpse regio. Ze zullen het knooppunt van de E19 en de A12 in Ekeren verbinden met de E313/E34 in Wommelgem en de E19 in Wilrijk. Volgens de huidige plannen worden ze ondergronds aangelegd. De nieuwe A102 en R11bis pakken het sluipverkeer in de Antwerpse zuidoostrand aan en lossen een aantal structurele files op. Ze ontlasten de E313/E34 tussen Wommelgem en Antwerpen, het knooppunt Antwerpen-Oost en de Antwerpse ring.

De infomarkt vindt plaats op drie locaties en staat open voor alle inwoners uit de hele Antwerpse regio. Kom langs en maak kennis met dit mobiliteitsproject.

Planning reizende infomarkt:

Verkeeren mobiliteit

In september staan er weer heel wat werken op de planning. (Opgelet: de start en het einde van de werken zijn sterk afhankelijk van de weersomstandigheden.)

• Er worden asfalteringswerken uitgevoerd in:

- Liersebaan- Alfons Van den Sandelaan- Kempischveldweg- Speelplein Lindenstraat 

• Er worden betongoten met dwarsgoten aangelegd in - Heidedreef (deel tussen de Vloeyenbergdreef en de Eugeen Van de Vellaan)-De Pont (deel tussen De Rentfort en Bellevuedreef)-Kampdreef -Prins Boudewijnlaan

 • Alle riolen in de wijk De Zevenster worden

gereinigd. Na de reiniging wordt er met een camera doorgereden om gebreken aan de riolering op te sporen.

 • Tijdens de zomerperiode kregen

alle onverharde fiets- en wandelpaden in onze gemeente een grondige onderhoudsbeurt, om het fietsen en wandelen voor iedereen nog aangenamer te maken.

vrijdag 20 september 2013van 14 tot 21 uur Zaal ’t Parkske, Edegemsestraat 26, 2640 Mortsel

zondag 22 september 2013 van 10 tot 17 uur Districtshuis Merksem, Burgemeester Jozef Nolfplein 1, 2170 Merksem

maandag 23 september 2013 van 14 tot 21 uur Gemeenschapscentrum ’t Gasthuis, Turnhoutsebaan 199, 2110 Wijnegem

iMeer informatieWegen en Verkeer Antwerpen 03 224 68 11 [email protected]

Er wordt gewerktin uw gemeente

Werken Waterstraat

De werken in de Waterstraat verlopen nog altijd volgens schema. In fase 1 en 2 zijn de riolerings- en wegenwerken intussen achter de rug. De aannemer is momenteel volop bezig met het voltooien van fase 3. Zodra de grote werken van fase 3 klaar zijn, start de aannemer met de afwerking van de fases 1, 2 en 3. De afwerking omvat o.a. het trekken van de grachten en het opnieuw aanleggen van de opritten. Tegelijkertijd wordt ook het nieuwe fietspad aangelegd.

Page 9: 2970 info sept-okt 2013

9

Uw omleidingsweg is ook een woonstraat De omleiding van de werken in de Waterstraat loopt via de Catharinadreef, Cirkellaan, Schildedreef, Noorderlaan en Klein Waterstraat. Dit betekent dat er meer verkeer door deze straten rijdt tijdens de werken. Helaas is dit niet te vermijden, maar we kunnen het wel veiliger houden door de maximumsnelheid te respecteren.Uw tijdswinst is minimaal en het gevaar voor de andere weggebruikers stijgt indien u harder rijdt.

Dus: relax, 50 is de max!

Sneller en veiliger via doorlopende straten

Wat is een doorlopende straat? Heel simpel. Het is een straat die doodloopt voor auto’s, maar die voor fietsers en voetgangers wel doorloopt.

Doodlopende straten worden meestal aangeduid met het traditionele F45-bord, maar vaak lopen deze straten niet dood voor de zwakke weggebruiker. Integendeel, ze vormen een verkeersluwe en veilige verbinding voor fietsers en voetgangers.

Daarom wordt het traditionele F45-bord aangepast zodat het duidelijk wordt wanneer een doodlopende straat een verkeersluwe en veilige verbinding is voor de zwakke weggebruiker. Op het bord zal u een extra teken zien dat aangeeft dat het om een doorlopende straat gaat.

Via deze doorsteekjes bent u misschien zelfs sneller met de fiets op uw bestemming dan met de auto. Alvast de moeite om eens rond te kijken in uw buurt.

Terug naar schoolAlweer een nieuw schooljaar! Jammer genoeg gaat deze blije start bijna onvermijdelijk gepaard met een chaos van auto’s aan de schoolpoort. Er zijn nochtans alternatieven, die bovendien beter zijn voor het milieu.

Als u dicht bij de school woont, kan u een fijne ochtendwandeling of leuke fietstocht maken. Misschien spreekt u graag met uw buren af om samen of om beurt de kinderen naar school te begeleiden? De schoolroutekaart die uw kind krijgt via de school helpt u om een veilige route te kiezen, want de kortste route is niet noodzakelijk de beste en de meest veilige.

Vergeet ook het openbaar vervoer niet. Via de belbus kan u uw kind laten opstappen aan een halte dicht bij huis en laten afstappen aan een halte dicht bij de school. De belbus rijdt uiteraard niet tot aan de schoolpoort. Dit alternatief is daarom beter geschikt voor de hogere leerjaren van de basisschool. De werking van de belbus kan u terugvinden in de ‘2970 wegwijs’, op de website of in de folder die te verkrijgen is in het gemeentehuis.

Als u toch de auto verkiest, spreek dan met uw buren of vrienden af om te carpoolen om zo het aantal auto’s aan de schoolpoort te verminderen. Daarnaast doen we ook een warme oproep om uw auto op een reglementaire manier te parkeren. Helaas zien we maar al te vaak auto’s op het voetpad of zebrapad geparkeerd staan, waar ze de veiligheid van de zwakke weggebruikers in gevaar brengen. Mogen we ook op u rekenen om het schooljaar veilig te laten starten?

Schoolomgeving Sint-Ludgardis in een nieuw jasjeNa de paasvakantie werd in de Heidedreef gestart met de herinrichting van de straat tussen de Seringenlaan en de Lijsterbeslaan. Eind augustus werd de laatste hand gelegd aan de nieuwe situatie en in september kunnen de leerlingen van Sint-Ludgardis veilig terug naar school. De belangrijkste vernieuwing is dat we een verkeersvrije voetgangerszone hebben voorzien, zodat iedereen op een verkeersluwe en rustige manier de schoolpoort kan bereiken.

Het Agentschap Wegen en Verkeer zal dit najaar 43 oude bomen vellen langs de ge-westwegen N12 (Turnhoutsebaan) en N121 (Brasschaatsebaan en Gillès de Pélichylei) in Schilde. Het gaat om zieke bomen of bomen die in zeer slechte staat zijn. Ze zijn niet meer stevig genoeg en kunnen bij felle wind een gevaar vormen voor de verkeersveilig-heid. Om te vermijden dat weggebruikers gekwetst raken of auto’s beschadigingen oplopen, worden ze preventief geveld.

Ter compensatie van die veiligheidsmaatre-gel zal het Agentschap Wegen en Verkeer dit najaar nog 43 nieuwe boompjes planten. Waar die komen wordt later nog beslist, maar wellicht niet op de plaats van de oude bomen.

Zieke bomen preventief geveld langs N12 en N121

9 Blijf op de hoogte van de voortgang van de werken en andere interessante nieuwtjes uit uw gemeente! Schrijf u in op onze nieuwsbrief via www.schilde.be/nieuwsbrief

Page 10: 2970 info sept-okt 2013

10

Is uw woning gezond? De gezondheid van u en uw gezinsleden is erg belangrijk. Zorg daarom ook voor de gezondheid van uw woning. Een gezond huis zorgt immers voor gezonde bewoners.

We geven u graag enkele tips om uw woonkwaliteit te verbeteren.

Zuivere lucht • Verlucht uw woning zoveel mogelijk. Zet de ramen ’s morgens

minstens een kwartier open. • Rook niet binnen, ook niet onder de dampkap. Roken is de

grootste luchtvervuiler in de woning en kan astma veroorzaken.• Laat uw verwarmingsketel en schoorsteen om de twee jaar

nakijken en reinigen. Zo voorkomt u giftige dampen in huis.• Zorg voor een optimale ventilatie van uw woning.

 Vocht en schimmel

• Kook met een deksel op de kookpot. Zo komt er minder vocht in de lucht.

• Zet de dampkap aan bij het koken en laat ze na het koken nog een kwartier opstaan.

• Droog uw was buiten of verlucht de kamer waar u een droogrek plaatst.

• Droog de tegels in de badkamer na de douche of een bad. • Toch last van schimmel? Was de muur af met water, daarna

met javel en nogmaals met water. • Ventileer uw huis extra wanneer u de was droogt, een douche

neemt of kookt. • Indien het koud of vochtig is, zet u best de verwarming aan,

zelfs terwijl u ventileert. Zet de verwarming ’s nachts nooit lager dan 16°.

Wonen

Stof• Vermijd tapijten in de woning. Ze zorgen voor meer stof en

valpartijen. • Hebt u toch tapijten? Koop dan een stofzuiger met HEPA-filter.

Een gewone stofzuiger blaast het stof vaak terug de lucht in. U kan uw tapijt ook reinigen door het even in het natte gras te leggen en daarna te laten drogen.

• Poets steeds met water. Zo neemt u ook de fijnste stofdeeltjes mee.

• Was beddengoed op 60°. Huisstofmijt overleeft de wasmachine wanneer u op lagere temperatuur wast. Steek ook de hoofdkussens af en toe eens in de wasmachine.

 Beestjes en geurtjes

• Laat de afwas niet te lang staan.• Bewaar afval in een gesloten vuilbak.• Wanneer u muggen wil weren uit uw kamer, zet u best twee

ramen tegenover elkaar open voor u gaat slapen. De muggen houden niet van tocht. Ook Citronella houdt de muggen op afstand.

 Poetsen • Gebruik liever een goede allesreiniger in plaats van

verschillende producten.• Soda kan u voor heel wat dingen gebruiken: als ontvetter,

wasverzachter, reinigen van leidingen …• Hebt u vocht in uw afvalbak? Strooi er wat kattengrind in, dit

slorpt het water helemaal op.• Uw toilet ontkalken kan ook met een afwasblokje.• Schoonmaakazijn bestaat nu ook met aangename geurtjes.

Ook hiermee kan u ontkalken.• Meng javel in geen geval met andere producten.

 

Page 11: 2970 info sept-okt 2013

11

Praktisch:Zondag 8 september13 tot 18 uur: doorlopend gidsbeurten in beide kerken15 tot 16 uur: Voordracht door Stefan Crick in de Sint-Catharinakerk

Voor deze feestelijke editie verschijnt een speciale OMD-brochure. Deze vindt u op beide locaties en op de dienst cultuur en bibliotheek.

Cultuuren bibliotheek

Meer informatiedienst cultuur en bibliotheek 03 380 16 37 [email protected]

i

Op zondag 8 september 2013 viert Vlaanderen de 25ste verjaardag van Open Monumentendag. Voor deze feestelijke editie plannen we ook in Schilde iets speciaals. Het belooft nu al een niet te missen editie te worden!

HET BESTE VAN… - programma

Sint-Guibertuskerk, Kerkplein te Schilde:Gidsen van de heemkundige kring Scilla en de parochie geven doorlopend kunsthistorische uitleg over het interieur van de kerk en over de glasramen, die uit drie verschillende stijlperioden dateren: • de glasramen uit het doksaal zijn in de jaren 1922-1923 vervaardigd door glasblazer

Augustin Stalens• de glasramen in het koor, de zijkapellen en de linker zijbeuk zijn in 1931 door het Brussels

atelier van Edward Steyaert vervaardigd• de glasramen in de rechterzijbeuk zijn in 1996 door Herman Wauters gemaakt. Sint-Catharinakerk, Kerkstraat 30 te ‘s-Gravenwezel: Stefan Crick geeft om 15 uur een voordracht over obiits (rouwborden) en rouwgebruiken bij de adel en de rouwborden in de Sint-Catharinakerk. Daarnaast geven gidsen doorlopend kunsthistorische uitleg over het interieur en de kerk.

In beide kerken zijn er panelen voorzien van teksten en foto’s. Deze bieden uitgebreide historische informatie over de geschiedenis en het interieur van de kerken.

25 jaar Open Monumentendag (OMD) op 8 september

Nooit meer bibliotheekboetes met nieuw mailsysteem

Vergeet u wel eens wanneer u uw boeken terug naar de bibliotheek moet brengen? Dat is vanaf nu verleden tijd. Sinds kort beschikt de bibliotheek van Schilde over een mailsysteem dat u verwittigt wanneer uw uitleentermijn bijna om is.

Hoe brengt u dit in orde? 1. Surf naar bib.schilde.be en klik op

“gebruikersactiviteiten” in de groene balk aan de linkerkant van uw scherm.

2. Indien u nog niet bent aangemeld, vult u hier de juiste gegevens in en klikt u op ‘aanmelden’. U komt in het scherm ‘gebruikersactiviteiten’ terecht.

3. Vervolgens klikt u in het bovenste deel ‘VUBIS op maat’ op ‘Mijn persoonlijke gegevens’.

4. Hier klikt u rechts op de knop ‘Wijzigen gegevens’.

5. Hier kan u uw e-mailadres invullen in de witte balk.

6. Klik onderaan op ‘Opslaan’.

Vanaf nu ontvangt u drie dagen voor het verstrijken van uw uitleentermijn een verwittigingsmail. U kan dan de materialen tijdig inleveren in de bibliotheek of de termijn verlengen indien dit mogelijk is.

Let op: U bent zelf verantwoordelijk voor het opgeven van een correct e-mailadres en voor het beheer van uw eigen mailbox voor het ontvangen van de mails.

iMeer informatie Bibliotheek Schilde 03 380 16 01 [email protected]

Page 12: 2970 info sept-okt 2013

12

Net zoals vroeger organiseert het Albert Van Dyckgenootschap kunstlezingen in het Museum Albert Van Dyck. Het genootschap nodigt enkele prominente kunstkenners uit die verschillende interessante onderwerpen aansnijden.

Voor 2013 staan de volgende lezingen op het programma:• maandag 23 september: “Het

kunstpatrimonium van de dierentuin Antwerpen” door dhr. Paul Verbraeken, waarover hij recent een boek publiceerde

• maandag 18 november: “Het ICC als experimenteel kunstcentrum (1970-1982)” door dhr. Johan Pas

PraktischDe lezingen worden steeds op een maandagavond gehouden en starten om 20 uur.

Ze duren ongeveer een uurtje en worden gevolgd door een korte drink en gelegenheid tot een babbel.

De lezingen zijn in de eerste plaats bedoeld voor de leden van het Albert Van

Dyckgenootschap. Daarnaast zijn andere geïnteresseerden ook van harte welkom en zij betalen 5 euro.

Tentoonstelling “Meester - leerling: Albert Van Dyck & Jan Vaerten”In deze tentoonstelling confronteren we het werk van de zachtmoedige animist Albert Van Dyck met dwarse nieuwlichter Jan Vaerten.

Hoewel er grote verschillen zijn tussen beide Kempense schilders, heeft een vergelijking wel degelijk zin. Jan Vaerten fietste namelijk van 1934 tot 1937 (de data verschillen wat naargelang de bron) elke zondag van Turnhout naar Schilde om er bij Albert Van Dyck les te volgen.

Was Albert Van Dyck een goede leraar? Was Jan Vaerten een goede leerling? In deze tentoonstelling onderzoeken we wat die leertijd voor Vaerten precies betekend heeft, en of de invloed van Van Dyck van enige duur en/of enig belang is geweest voor zijn ontwikkeling als schilder en tekenaar. Dit doen we aan de hand van schilderijen, tekeningen en etsen, bestaande kunsthistorische literatuur en andere bronnen.

Albert Van Dyck ‘Wieza’ (zwart en bruin krijt, 1946)

Kunstlezingen Albert Van Dyck

i Meer informatie en inschrijvingenInschrijven per e-mail met de vermelding van het aantal deelnemers bij de voorzitter van het genootschap Theo Van Hoye, [email protected].

Praktisch

Tentoonstelling Van 8 oktober tot 15 december 2013Museum Albert Van Dyck, Brasschaatsebaan 30, SchildeDe catalogus van de expositie is te verkrijgen in de museumwinkel.

OpeningsurenVan dinsdag t.e.m. vrijdag 10 - 17 uurZaterdag, zondag 13 - 17 uurBezoek na de openingsuren op afspraakGesloten op maandag en feestdagen

Toegang gratisrondleidingen met gids (maximum 20 personen): 65 euro

i Meer informatie dienst cultuur en bibliotheek03 380 16 [email protected]

Jan Vaerten ‘zittend meisje’ (houtskool, 1938)

Page 13: 2970 info sept-okt 2013

13

Vrije inloopTijdens de vrije inloop kan u bij Digidak gratis gebruik maken van een computer en staat er steeds een begeleider klaar om u verder te helpen met uw computervragen. Indien gewenst kan u zelfs uw eigen laptop meebrengen om uw computervragen voor te leggen. U hoeft hiervoor niet te reserveren en deze dienst is volledig gratis. Deze vrije inloop gaat door:• Sociaal Huis, Turnhoutsebaan 67, Schilde elke vrijdag van 9 tot 12 uur• Dorpshuis, Kerkstraat 24, ’s-Gravenwezel elke woensdag van 18 tot 20 uur

Initiaties Ook dit najaar organiseert Digidak een heleboel initiaties in het Sociaal Huis en in het Dorpshuis. Een initiatie bestaat meestal uit 3 lessen van ongeveer 3 uur. U neemt deel in een groep van maximaal 5 personen en er staan steeds een lesgever en een ondersteunend begeleider klaar om u te helpen. De lessen zijn gratis, maar u betaalt wel een waarborg van 5 euro die u tijdens de laatste les terugkrijgt. De initiaties die dit najaar zeker aan bod komen zijn:

Al de lessen zijn gratis, maar u dient wel vooraf in te schrijven.U kan inschrijven op vrijdag 30 augustus en vrijdag 6 september 2013 van 9 tot 12 uur in de conferentiezaal van het gemeentehuis, Brasschaatsebaan 30, Schilde.

Let op: Het aantal plaatsen is beperkt. Is er deze keer geen plek meer, dan wordt u op een wachtlijst gezet. Bij een volgende reeks inschrijvingen wordt u als eerste schriftelijk gecontacteerd.

Na deze data kan u zich nog inschrijven tijdens de vrije inloop in Schilde en ’s-Gravenwezel.

Nr. Cursus Dag Data Uur

1 Computer Wegwijs voor Beginners maandag 9-16-23-30 sept 9 tot 12 uur

2 Werken met bestanden en USB dinsdag 10 sept 9 tot 12 uur

3 Werken met Digitale Foto’s dinsdag 10-17-24 sept 13 tot 16 uur

4 Internet en e-mail woensdag 11-18-25 sept 9 tot 12 uur

5 Computer Wegwijs voor Beginners donderdag 12-19-26 sept, 3 okt 9 tot 12 uur

6 Veilig Computergebruik donderdag 12-19-26 sept 13 tot 16 uur

7 Word dinsdag 17-24 sept, 1 okt 9 tot 12 uur

8 Werken met Digitale Foto’s dinsdag 1-8-15 okt 13 tot 16 uur

9 Computer Wegwijs voor Beginners woensdag 2-9-16-23 okt 9 tot 12 uur

10 Internet en e-mail donderdag 3-10-17 okt 13 tot 16 uur

11 Excel maandag 7-14-21 okt 9 tot 12 uur

12 Internet en e-mail maandag 7-14-21 okt 13 tot 16 uur

13 Internet en e-mail dinsdag 8-15-22 okt 9 tot 12 uur

14 Word donderdag 10-17-24 okt 9 tot 12 uur

15 Computer Wegwijs voor Beginners maandag 4-18-25 nov, 2 dec 9 tot 12 uur

16 Werken met bestanden en USB maandag 4 nov 13 tot 16 uur

17 Word dinsdag 5-12-19 nov 9 tot 12 uur

18 PowerPoint woensdag 6-13-20 nov 9 tot 12 uur

19 Word donderdag 7-14-21 nov 9 tot 12 uur

20 Excel dinsdag 26 nov, 3-10 dec 9 tot 12 uur

21 Sociale Netwerken woensdag 27 nov, 4-11 dec 9 tot 12 uur

Digidak: maak gratis kennis met computer en internet

Sociaal huis

Digidak is een laagdrempelig initiatief waar u – mits lidmaatschap - op een eenvoudige manier kennis kunt maken met de computer en het internet. Dit alles volledig gratis.

i Meer informatie www.digidak.be [email protected] 03 380 16 01

Page 14: 2970 info sept-okt 2013

14

Nr Cursus Dag Data Uur

22 Werken met Digitale Foto’s donderdag 19-26 sept, 3 okt 9 tot 12 uur

23 Word maandag 23-30 sept, 7 okt 19.30 tot 22.30 uur

24 Veilig Computergebruik vrijdag 4-11-18 okt 9 tot 12 uur

25 Internet en e-mail maandag 7-14-21 okt 9 tot 12 uur

26 Excel maandag 14-21 okt, 4 nov 19.30 tot 22.30 uur

27 Computer Wegwijs voor Beginners maandag 4-18-25 nov, 2 dec 9 tot 12 uur

28 Computer Wegwijs voor Beginners donderdag 7-14-21-28 nov 9 tot 12 uur

29 PowerPoint maandag 18-25 nov, 2 dec 19.30 tot 22.30 uur

30 Internet en e-mail donderdag 5-12-19 dec 9 tot 12 uur

31 Werken met bestanden en USB vrijdag 6 dec 9 tot 12 uur

32 Werken met bestanden en USB vrijdag 13 dec 9 tot 12 uur

Dorpshuis

Nieuwe inwoner? Welkom!Op zondag 1 september 2013 vindt ook de onthaalmiddag voor nieuwe inwoners plaats. Woont u nog niet zo lang in Schilde – ’s-Gravenwezel? Kom dan zeker langs het gemeentehuis. Alle nieuwe inwoners zijn uitgenodigd. Bij een hapje en een drankje maakt u kennis met de burgemeester, de schepenen en met de verschillende gemeentelijke diensten. Zo krijgt uw nieuwe gemeente meteen een gezicht!

Wie wil, kan afsluiten met een busritje of een fietstocht langs de fraaiste plekjes in Schilde en ’s-Gravenwezel. Ervaren gidsen geven een animerend woordje uitleg.

Na uw ritje door de gemeente kan u ineens halt houden bij deVerenigingendag!

iMeer informatie

dienst communicatie en onthaal03 380 16 [email protected]

Op zondag 1 september 2013 organiseert de gemeente voor de tiende keer de Verenigingendag. De ideale gelegenheid om kennis te maken met ons rijke verenigingsleven. De sportstraat, cultuurstraat, milieustraat, seniorenstraat, jeugdstraat, … U hoort het: onze verenigingen stellen zich uitgebreid voor in gepersonaliseerde standjes.

Maar dat is natuurlijk niet alles! De Verenigingendag wordt opgefleurd met allerhande randanimatie. Zo kan u bij een hapje en een drankje genieten van een vleugje muziek (optreden van Piet Van den Heuvel), kunnen de kinderen zich uitleven tijdens de kinderactiviteiten, kan u uw fiets gratis laten labelen en brengen de lokale verenigingen diverse optredens en demonstraties. Er is ook een leeshoek, ingericht door onze bibliotheek waar kinderen gezellig een boek kunnen lezen. Tenslotte doet de bibliotheek een DVD-verkoop.

Kortom: de Verenigingendag is de ideale manier om uw zondagmiddag op een leuke en ontspannen manier door te brengen. En wie weet vindt u wel een nieuwe hobby vlakbij huis!

Praktischzondag 1 september 2013van 13 tot 18 uurplein voor gemeentehuisBrasschaatsebaan 30, Schilde

Verenigingendag 2013

iMeer informatie

dienst cultuur en bibliotheek 03 380 16 [email protected]

Doe mee aan onze fietstocht die u langs de mooiste plekjes van onze gemeente leidt.

Page 15: 2970 info sept-okt 2013

15

Milieu

i Meer informatieKevin Grieten Regionaal Landschap de Voorkempen 03 312 87 17 [email protected]

In april lanceerde Regionaal Landschap de Voorkempen in samenwerking met het gemeentebestuur een oproep voor buitengewone plekjes in onze gemeente. In Schilde werden er 8 plaatsen aangemeld als buitengewoon plekje.

De 8 aangemelde plekjes worden eerst beoordeeld door een jury. Deze bestaat uit een vertegenwoordiger van onze gemeente, een medewerker van de provincie Antwerpen en een medewerker van het regionaal landschap. Zij zullen de 8 plekjes aan de hand van vooropgestelde criteria nog herleiden tot een lijst van 3 tot 5 ‘Buiten-gewone plekjes’.

Vanaf september kan u stemmen op uw favoriete verrommelde plekje in Schilde. Indien het als winnaar uit de bus komt, krijgt het plekje begin 2014 een groene renovatie.

Stemmen kan u via de website www.buitengewoneplekjes.be.

In totaal namen dit jaar maar liefst 83 handelaars uit Schilde en ´s-Gravenwezel deel aan de actie. En u fietste weer massaal naar de winkel! Zo werden er in totaal 470 spaarkaarten opgehaald. En de winnaars zijn…

1ste prijs – Damesfiets merk Achiel (geschonken door gemeente Schilde): Henri Van Goethem 2de prijs – Damesfiets merk Achiel (geschonken door de milieuraad): José Heylen 3de prijs – Fietsroutekaart Provincie Antwerpen: Francine Verbist 4de prijs – Fair Trade wijn (geschonken door de wereldwinkel): Charlotte Druyts

De prijzen worden officieel aan onze winnaars overhandigd tijdens de Verenigingendag op zondag 1 september. Iedereen is van harte welkom om bij dit leuke moment aanwezig te zijn.

Winnaars actie met Belgerinkel naar de Winkel zijn bekend!

José Heylen: “Ik doe al jaren mee. En ook dit jaar heb ik meerdere spaarkaarten ingediend. Maar nog nooit heb ik zo’n leuke prijs als een fiets gewonnen!”

Verenigingendag 2013

Henri Van Goethem: “Voor mij was het de eerste keer dat ik meedeed. En wat een geluk! Mijn oude fiets was aan vervanging toe, dus deze komt precies op tijd!”

Europees landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling: Europa

investeert in zijn platteland

Stem op onze Buitengewone Plekjes!

Page 16: 2970 info sept-okt 2013

16

De term compost kent iedereen. Iedereen weet ook dat composteren goed is. Maar wat is nu precies compost? En wat zijn de voordelen voor uw grond?

Hieronder een overzicht met de belangrijkste weetjes over compost:

Wat is compost?Het donkere, kruimelachtig materiaal dat naar bosgrond ruikt is een humusproduct dat levende organismen en mineralen bevat die kunnen dienen als bodemverbeteraar.

Hoe maak ik compost?Om thuis compost te maken, gebruikt u GFT-afval, ander groenafval en snoeiafval uit uw tuin. De natuur doet de rest.

Waarom moet ik mijn bodem verbeteren?Tuinieren en landbouw beoefenen put de bodem uit. Borders maakt u schoon, grasmaaisel haalt u weg, fruit en groenten oogst u, … Telkens haalt u voedingsstoffen en organisch materiaal weg uit de bodem. Om uitputting en structuurverval te voorkomen moet u de bodem van nieuw organisch materiaal voorzien. En dat doet u met compost.

Meer structuur - minder erosieHet organisch materiaal brengt meer structuur in de bodem. Die structuur is nodig om zuurstof en water op te slaan. Plantenwortels vinden gemakkelijker zuurstof, water en voedsel (onder de vorm van mineralen) en kunnen beter in de bodem dringen. Een stabiele structuur verhindert dat de bodemdeeltjes gemakkelijk losraken en verplaatsen. Compost gebruikt u dus ook om bodemerosie te voorkomen.

Voedsel voor het bodemleven - bescherming tegen ziektesHet organisch materiaal en de humus leveren voedsel voor nuttige bodemorganismen. Het organisch materiaal in compost is van verschillende oorsprong (bladeren, grasmaaisel, takjes, fruit, …) waardoor ook verschillende bodemorganismen aangetrokken en gevoed worden.Een rijk en evenwichtig bodemleven zorgt er voor dat schadelijke organismen zoals aaltjes, of sommige ziekten niet de overhand krijgen. Compost beschermt de planten tegen ziektes.

Evenwicht in de bodemAls een echte bodemverbeteraar brengt compost terug evenwicht in de bodem, waardoor planten en teelt goed en in gezonde omstandigheden kunnen groeien. En wanneer de bodem gezond en evenwichtig is, kan u denken aan voedingsstoffen voor de planten. Dit is de functie van meststoffen. Meststoffen gebruiken heeft enkel zin als ook het evenwicht in de bodem hersteld wordt. Een evenwichtige bodem houdt voedingsstoffen beter vast. Start daarom met compost!

Energie besparen met openbare verlichting

De openbare verlichting is in heel wat gemeenten verantwoordelijk voor een groot deel van het elektriciteitsverbruik. Onze gemeente zette in op enkele duurzame en besparende maatregelen, naar aanleiding van een studie over de energie-efficiëntie van onze openbare verlichting.

Verlichtingspalen die nog werkten via de oude technologie werden vervangen en ook het totale opgestelde vermogen werd verminderd. De werken aan de openbare verlichting vonden voornamelijk plaats rond het centrum van Schilde en ’s-Gravenwezel.

Jaarlijks wordt er nu 88.314 kWh elektriciteit minder verbruikt. Dit betekent een jaarlijkse besparing van maar liefst 13.247 euro op onze energiefactuur!

Schilde gaat voorKlimaatneutraleOrganisatie 2020

Ons gemeentebestuur engageert zich, samen met de provincie en tal van andere gemeenten, om tegen 2020 klimaatneutraal te zijn. Zo helpen we mee de opwarming van de aarde tegen te gaan. Om een klimaatneutrale organisatie te worden, streven we ernaar om de uitstoot van broeikasgassen via onze gemeentelijke werking tot nul te herleiden.

Via een lokaal klimaatbeleid zal er een actieplan uitgewerkt worden waarbij we maximaal inzetten op een vermindering van de uitstoot van broeikasgassen en de aanwending van hernieuwbare energie. Verder engageren we ons om de resterende uitstoot tegen 2020 te compenseren.

Momenteel wordt er een inventaris opgemaakt om onze uitstoot in kaart te brengen. Later zullen er verschillende acties uitgewerkt worden om de doelstelling tegen 2020 te behalen. Zo dragen we zorg voor het klimaat en geven we onze toekomstige generatie een kans!

COMPOSTEREN kan u leren

Voordelen vancompost voor uw tuin:

1. Compost geeft voedingsstoffen aan de bodem

2. Compost verbetert de structuur van de bodem

3. Compost beschermt planten tegen ziektes

4. Compost brengt evenwicht in de bodem

lees verder op blz 17

Page 17: 2970 info sept-okt 2013

17

Voor de 12de keer slaan de milieuraad, het gemeentebestuur van Schilde en vzw Natuurpunt de handen in elkaar voor de Behaag… Natuurlijk-actie: een actie om het aanplanten van streekeigen hagen te bevorderen. U kan bij de milieudienst groenpakketten aankopen tegen voordelige prijzen.

Waarom streekeigen groen?Hagen, houtkanten en bomenrijen zijn in ons cultuurlandschap vaak de enige verbindingswegen tussen de overgebleven natuurgebieden. Gemengde hagen en houtkanten in landelijke gebieden en privé-tuinen kunnen samen groene linten vormen en zo de verdwenen struwelen, houtkanten en hakhoutbosjes gedeeltelijk vervangen en voor een waardevoller landschap zorgen.

De voordelen van streekeigen groen ten opzichte van uitheems (sier)groen zijn talrijk: streekeigen bomen en struiken groeien sneller, zijn beter bestand tegen de grillen van ons klimaat en allerlei ziekten... en zijn heel wat vriendelijker voor uw portemonnee.

Praktisch• Een overzicht van de verschillende pakketten is te vinden op www.natuurpunt.be/behaag. U kan het bestel- en overschrijvingsformulier ook afhalen op de milieudienst.• U kan uw bestelling bij de milieudienst plaatsen en per overschrijving betalen tot vrijdag

18 oktober 2013.• Op zaterdag 30 november 2013 tussen 13 en 15 uur kan u uw bestelling afhalen in het

gemeentemagazijn van de dienst der werken, Rozenhoek 2 te Schilde. • Bij het afhalen zijn er folders beschikbaar met plant- en snoeitips, afstandsregels en een

beschrijving van het plantgoed. Deze folders zijn ook te verkrijgen bij de milieudienst.

Containerpark wordt duurder

Vanaf 1 oktober zal u aan de bareel van het containerpark 4 euro in plaats van 3 euro betalen.

De Vlaamse regering wil dat grof huisvuil en steenpuin aan een tarief van 4 euro per kubieke meter worden verwerkt. De gemeente had uitstel gevraagd in afwachting van de vernieuwing en herinrichting van het containerpark maar dit werd helaas afgewezen. Omdat het containerpark van Schilde momenteel nog niet is uitgerust met verschillende betaalmethoden, ziet de gemeente zich genoodzaakt deze lijn door te trekken voor al het betalend vuil. Voor steenpuin, gyproc, ytong, grof vuil, houtafval, harde plastiek en groenafval betaalt u vanaf nu dus een euro extra. Het gratis gedeelte blijft ongewijzigd.

Bovendien wordt er momenteel gewerkt aan een ‘masterplan openbare verlichting’. Hierbij streven we naar een openbare verlichting met een hoge kwaliteit, veiligheid én energie-efficiëntie ten dienste van al onze inwoners.

Tijdens de maanden oktober, november en december mag bladval gratis naar het containerpark gebracht worden.

Behaag... Natuurlijk-actie 2013

Extra aanbod: Bijenhotels te koop!

Het gaat niet zo goed met de bijen. Honingbijen verdwijnen uit hun korven en de wilde bijen doen het zo mogelijk nog slechter. Hoog tijd om in actie te komen! Hang een bijenhotelletje op in uw tuin en van maart tot oktober gaan zich daar boeiende taferelen afspelen. Wist u trouwens

• dat wilde bijen niet steken? • dat ze solidair leven en elk een eigen nestje maken?• dat ze bessenstruiken, fruitbomen en andere gewassen bestuiven?

Voor de prijs hoeft u het in ieder geval niet te laten: voor 14 euro krijgt u een kant-en-klaar bijenhotel. Dit hotel wordt samen met de Behaag… Natuurlijk-actie bedeeld op 30 november. Bestellen kan u via hetzelfde bestelformulier.

i Meer informatieMilieudienst03 384 37 [email protected]

Page 18: 2970 info sept-okt 2013

18

Gezinen welzijn

Overwin uw alcoholverslaving met AAAA (Anonieme Alcoholisten) helpt iedereen die lichamelijk en mentaal afhankelijk is van alcohol. Alcoholisme is een verslaving, maar tegelijk ook een ziekte die genezen kan worden.

AA is een zelfhulpgroep. Mannen en vrouwen delen er hun ervaring, kracht en hoop met elkaar om zo hun gemeenschappelijk probleem op te lossen. Daarnaast helpen ze hun lotgenoten bij het herstel van hun verslaving.

Het AA-lidmaatschap is gratis. De enige voorwaarde om lid te worden, is het verlangen om uw alcoholverslaving te overwinnen. AA Vlaanderen telt maar liefst 9 000 leden.

AA is een neutrale organisatie die zich niet bindt aan een politieke partij, organisatie of instelling. De zelfhulpgroep mengt zich niet in geschillen en steunt of bestrijdt geen enkel doel. Hun hoofddoel is en blijft nuchter blijven en andere lotgenoten helpen om hun verslaving te overwinnen.

Steeds meer mensen worden geconfronteerd met dementie. Momenteel zijn er bijna 30.000 personen met dementie in de provincie Antwerpen.  De vraag naar goede en verstaanbare informatie over dementie is groot. Daarom brengt de provincie Antwerpen met de steun van lokale besturen en professionele zorgverleners de brochure ‘Dementie. Je staat er niet alleen voor’ uit. De brochure wil vooral de familieleden, vrienden en vrijwilligers die een groot deel van de zorg op zich nemen, bereiken.

De publicatie biedt op een toegankelijke manier informatie over de ziekte en geeft tips voor een aangename communicatie met personen met dementie. Ook de organisaties die u kunnen ondersteunen zijn opgenomen.

U kan de brochure vanaf 16 september gratis verkrijgen in het gemeentehuis, Brasschaatsebaan 30, Schilde of online via www.provant.be/dementie. 

U geniet graag van lekker eten in goed gezelschap. Maar de verplaatsingen verlopen tegenwoordig heel wat minder vlot. Herkenbaar? Schuif dan met ons mee aan tafel!

Eén keer per week haalt één van onze vrijwilligers u op voor een gezellige lunch. Voor slechts 6 euro kan u genieten van soep, hoofdgerecht, nagerecht en een drankje in het zelfbedieningsrestaurant van het Heilig Hart van Maria-instituut in ’s-Gravenwezel, Oudaen 72.

Indien u beschikt over een elektrische rolwagen kan de minibus van het Sociaal Huis u komen ophalen.

iMeer informatieen inschrijvingen dienst gezin en welzijn Eugeen Dierckxlaan 24, Schilde 03 380 07 [email protected]

Dementie, u staat er niet alleen voor

Samenaan tafel

iMeer informatie03 239 14 15 (hulpverlening 24 uur op 24 en 7 dagen op 7)[email protected] www.aavlaanderen.org

Page 19: 2970 info sept-okt 2013

19

Bent u klaar voor een frisse en fruitige nieuwe start?Na een welverdiende vakantie vliegt u er vol goede moed weer in. U neemt de draad weer op in uw vereniging, sportclub, job, … Uw kinderen gaan terug naar school. Hebt u tussen alle praktische bekommernissen ook aan uw gezondheid gedacht?

Wij nodigen u uit om dit jaar extra werk te maken van twee basisprincipes:

1. Drink water. De rest komt later!• Uw lichaam bestaat voor 60 % uit vocht.• Vochtverlies van 1 à 2 % van uw lichaamsgewicht werkt

vermoeidheid in de hand en doet de concentratie dalen.• Uw vochtbehoefte is logischerwijs afhankelijk van leeftijd,

omgevingstemperatuur en fysieke activiteit, maar hou best volgende richtlijn voor ogen: voor kinderen 5 glazen water per dag, voor volwassenen 8 glazen water per dag.

• Budgettip: kraantjeswater is prima.

2. Tussendoortjes: maak de juiste keuze!• Een tussendoortje houdt uw energie een hele dag op peil en

bevordert uw concentratie.• Met een tussendoortje vult u de voedingsstoffen aan die u

misschien miste bij het ontbijt, kies dus bewust.• Indien u kiest voor graan- of zuivelproducten let dan op

toegevoegde suikers. Hoe minder hoe beter. Rijstkoeken of soepstengels zijn bijvoorbeeld ook erg lekker om tussendoor te knabbelen.

• Kies zeker ook een keertje voor fruit. Twee stukken per dag is immers voor iedereen het minimum.

• Eet het fruitig tussendoortje voor de middag, dan is het meestal nog erg fris en lekker. Graanproducten en groenten gaan langer mee. Bewaar deze voor de namiddag. Leer deze gewoonte ook aan uw kinderen.

• Budgettip: ga voor seizoensfruit uit eigen streek.

Sporten gezondheid

De toplaag van de atletiekpiste van Sportpunt De Caters werd vervangen door een rubberen kunststoflaag. Hierdoor zullen al onze atleten op een betere en kwaliteitsvolle manier kunnen sporten. De vernieuwde atletiekpiste wordt officieel ingehuldigd op zaterdag 21 september 2013, juist voor de start van de scholenveldloop.

AtletiekpisteSportpunt De Caterswordt vernieuwd

Page 20: 2970 info sept-okt 2013

20

Circuslessenreeksen voor kinderen geboren tussen 2007 en 2001

Een ervaren circusartiest leert je verschillende circustrucjes zoals jongleren, acrobatie, ballopen, eenwieleren, enz. Wil je je graag verdiepen in de wondere wereld van het circus, dan moet je zeker deelnemen aan deze lessenreeks!

PraktischZaterdagvoormiddag. Data: 5/10, 12/10, 19/10, 26/10, 9/11, 16/11, 23/11, 30/11, 7/12, 14/12

Groep 1: kinderen geboren tussen 2007 en 2005: van 9 tot 10.15 uurGroep 2: kinderen geboren tussen 2004 en 2001: van 10.15 tot 11.30 uur

Voor één lessenreeks betaalt u 30 euro.

Locatie: turnzaal van basisschool De Wingerd, Wijnegemsteenweg (ingang naast nr. 18), ’s-Gravenwezel.

Inschrijven: zie kader pagina 21

i Meer informatiedienst sport en gezondheidEugeen Dierckxlaan 24, Schilde03 380 07 [email protected]

Wilt u samen met leeftijdsgenoten de conditie op peil brengen of houden? Dat kan!

De fit-o-meter voor 50+ is een 1100m lang parcours met 18 oefeningen.Iedere vrijdag wordt er verzameld om 15.30 uur aan de poort van Schildepark, ingang Bellevuedreef. U kan volledig gratis en onder deskundige begeleiding aan deze unieke fit-o-meter deelnemen.

Let op! In de herfstvakantie is er geen deskundige begeleiding voorzien.

PraktischData: 13/09, 20/09, 27/09, 4/10, 11/10, 18/10, 25/10, 8/11, 15/11, 22/11, 29/11, 6/12, 13/12, 20/12Deelname is gratis maar inschrijven is verplicht.Vrijdag om 15.30 uur aan sportpunt Schildehof – Bellevue (hoofdingang park), Schilde.

Inschrijven: zie kader pagina 21

Fit-o-meter50+

Badminton voor beginners en gevorderden

In opvolging van de voorbije successen en het enthousiasme van de huidige deelnemers worden deze lessenreeksen opnieuw ingepland. Wil u graag bewegen op een ontspannende, leuke manier? Dan zijn deze badminton lessenreeksen echt iets voor u! Schrijf u in en ontdek badminton als een actieve, sociale sport.

PraktischWoensdagmiddag. Data: 2/10, 9/10, 16/10, 23/10, 6/11, 13/11, 20/11, 27/11, 4/12, 11/12

Groep 1: beginners: van 14 tot 15.30 uurGroep 2: gevorderden: van 15.30 tot 17 uur

Voor een volledige lessenreeks betaalt u 30 euro. Locatie: sporthal van KA Vennebos, Hoevedreef, Schilde.

Inschrijven: zie kader pagina 21

i Meer informatiedienst sport en gezondheid

Eugeen Dierckxlaan 24, Schilde03 380 07 [email protected]

Page 21: 2970 info sept-okt 2013

21

Inschrijvensportactiviteiten najaar

Bewegingsopvoeding op zaterdag (kleuters)

Uw kleuter actief bezighouden op zaterdagochtend? Een uurtje per week bewegingsopvoeding is ideaal om kleuters voor te bereiden op een sportief, actief leven. Bewegingsopvoeding leert hen op een speelse manier bewegen met leeftijdsgenoten. Een aanrader!

PraktischZaterdagvoormiddag. Data: 5/10, 12/10, 19/10, 26/10, 9/11, 16/11, 23/11, 30/11, 7/12, 14/12

Groep 1: geboren in 2010: van 9 tot 10 uurGroep 2: geboren in 2009: van 10 tot 11 uurGroep 3: geboren in 2008: van 11 tot 12 uur

Voor een volledige lessenreeks betaalt u 30 euro.

De cursus gaat door in de turnzaal van basisschool Wonderwijzer, ingang Kleinveldweg 2A, Schilde.

Inschrijven: zie onderstaande kader

Hoe kan u deelnemen aan een activiteit?

• U maakt een account aan. De account is persoonlijk en moet per deelnemer worden aangemaakt. Schrijft u uw zoontje bijvoorbeeld in voor de circuslessenreeks en uzelf voor badminton, dan dient u twee accounts aan te maken.

• U schrijft zich in voor de sport-activiteiten van uw keuze en ontvangt een overschrijvingsformulier thuis.

• U kan altijd de gegevens van de account(s) die u beheert raadplegen en aanpassen. Ook uw inschrijvingen, de juiste data of uren kan u online nakijken.

Let op:

• Voor deelname aan de sportactiviteiten heeft u geen speelpas nodig.

• Heeft u al een account, blijf deze dan gebruiken.

• Bent u geen internetheld? Neem dan contact op met de dienst sport en gezondheid.

• U kan de kostprijs van al onze activiteiten voor een groot deel terugbetaald krijgen via het OCMW (laagste inkomens). Informeer u voor deze tegemoetkomingen bij het OCMW, Turnhoutsebaan 67, 03 383 62 18.

Een dagje sporten in de herfstvakantie?

Doe mee met de Regio Sportdag op dinsdag 29 oktober 2013

Wil je er graag een dagje uit in de herfstvakantie? Dan is deze sportdag de ideale optie. De hele sportdag staat in het teken van de sporttak in de kijker, GOLF. Vanuit Schilde vertrekken we met de bus richting Ranst, waar de sportdag doorgaat.

Wanneer?Dinsdag 29 oktober 2013Vertrek in Schilde omstreeks 9 uur, terug omstreeks 16.30 uur. De exacte uren worden nog meegedeeld.

Voor wie?8 tot 15 jarigen (°2005-°1998)

Prijs?15 euro (busvervoer vanuit Schilde, verzekering, drankje en materialen inbegrepen).

Inschrijven kan tot maandag 14 oktober 2013Inschrijven: zie kader

Online inschrijven via www.schilde.be/vrijetijdInschrijvingen starten op

dinsdag 3 september om 10 uur.

i Meer informatiedienst sport en gezondheid

Eugeen Dierckxlaan 24, Schilde03 380 07 [email protected]

Page 22: 2970 info sept-okt 2013

22

Op woensdag 11 september komt OZ Vitaliteit de trailer opstellen op het Lodewijk De Vochtplein in ’s-Gravenwezel. Kon u er helaas niet meer bij op de testdag in mei? Grijp dan nu zeker uw kans om gratis te laten testen hoe het met uw conditie gesteld is. U krijgt er nog voedingsadvies bovenop.

Tijdig inschrijven is de boodschap!

PraktischWoensdag 11 september 2013Lodewijk De Vochtplein in ’s-GravenwezelVan 15.30 tot 20.30 uurInschrijven bij OZ Vitaliteit via www.oz.be/vitaliteit/beweegadvies/inschrijven of op het nummer 03 201 85 00.

Tijdens de week van 21 tot 29 september wordt in heel Vlaanderen de 25ste ‘Vlaamse Veldloopweek voor scholen’ georganiseerd. Dit is een initiatief van de Stichting Vlaamse Schoolsport en het BLOSO. In Schilde ligt de organisatie opnieuw in handen van Schilde Atletiek Club en de dienst sport en gezondheid.

Is rennen door gras, zand, modder en plassen echt jouw ding? Schrijf snel in! Iedereen kan deelnemen.De school met het meeste aantal leerlingen en de school met het meeste aantal podiumplaatsen nemen een bijzondere trofee mee naar huis.

Praktischzaterdag 21 september 2013Sportpunt de Caters – looppiste, Moerstraat, ’s-Gravenwezel.We starten rond 14 uur met de meisjes van het eerste leerjaar en eindigen rond 16 uur met de jongens van het zesde leerjaar.Deelname is gratis. Inschrijven kan op voorhand via de school. Vraag informatie aan de turnleerkracht.

Loop mee met onzescholenveldloopAlle lagere schoolkinderen zijn welkom!

Doe de fit-test!

Page 23: 2970 info sept-okt 2013

23

Vuilnisman heeft samen met de kindjes het park weer proper gemaakt en alles goed gesorteerd!

Speelplein Wezel zorgt voor afkoeling met enkele waterspelen.

Bmxen op de avonturendag begin juli was super uitdagend.

Golfen op een echte golfcourt op het golfkamp.

Evenwicht zoeken, één van de vele kunstjes die de kinderen op het circuskamp hebben geleerd.

Op het sportkamp proberen de kinderen zich te orië nteren.

De zomer van 2013 was top!

Een balletje slaan met vrienden op het tenniskamp.

Page 24: 2970 info sept-okt 2013

24

Week van de sportclub

Van zaterdag 7 september tot zondag 15 september organiseert Bloso samen met de Vlaamse Sportfederatie de Week van de Sportclub. Tijdens deze week zetten sportclubs hun deuren open met als doel iedereen kennis te laten maken met hun sportclubaanbod.

Ook Schilde doet mee! Natuurlijk nemen ook de sportclubs uit onze gemeente deel aan deze sportieve week om u te laten kennismaken met hun sport. Zo zijn er verschillende proeflessen, open trainingen en demonstraties. Het volledige programma vindt u in 2970 actief – editie september die u vindt bij deze 2970 info.Blijf dus niet stilzitten en sport mee!

Kom op de dag van de sportclub, woensdag 11 september, in sportkledij naar school!

Bent u sportkampioen of kent u sportkampioenen?

Ook dit jaar huldigt de gemeente Schilde haar sportkampioenen. Dit gebeurt tijdens de Nacht van de Sport, die op vrijdag 18 oktober 2013 plaatsvindt in het Dienstencentrum (Schoolstraat 44 – Schilde). Kampioenen en hun genodigden zijn vanaf 19.30 uur welkom om mee te feesten!

Sportkampioenen die aan onderstaande voorwaarden voldoen, kunnen zich tot 29 september 2013 kandidaat stellen. Breng hiervoor volgende documenten binnen bij de dienst sport en gezondheid:

• inschrijvingsformulier (dit vindt u terug op de website www.schilde.be)• documenten die de behaalde titel staven • enkele foto’s (graag digitaal)

Voorwaarden1. Tijdens het seizoen 2012 - 2013 een kampioenstitel behaald hebben in één van de volgende categorieën:

• gouwkampioenschappen• regionale kampioenschappen• gewestelijke kampioenschappen• provinciale kampioenschappen• Vlaamse kampioenschappen

2. Tijdens het seizoen 2012 - 2013 een podiumplaats behaald hebben in één van de volgende categorieën:

• Belgische kampioenschappen• Benelux kampioenschappen

3. Tijdens het seizoen 2012 - 2013 een belangrijke plaats behaald hebben, ongeacht podium- of finaleplaats, in één van de volgende categorieën:wedstrijden met internationale uitstraling (wereldbekerwedstrijden,…)

• Europese kampioenschappen• wereldkampioenschappen

4. In de gemeente Schilde wonen en/of aangesloten zijn bij een plaatselijke sportvereniging.

Deze voorwaarden gelden zowel voor een individuele sport als voor een ploegsport.

Als de kampioenstitel door een ploeg werd behaald, gelieve dan de namen van alle spelers én hun adres door te geven. De juiste gegevens zijn belangrijk voor het versturen van de uitnodigingen.

i Meer informatiedienst sport en gezondheid

Eugeen Dierckxlaan 24, Schilde03 380 07 [email protected]

i Meer informatiedienst sport en gezondheid

Eugeen Dierckxlaan 24, Schilde03 380 07 [email protected]

Ontdek de sport van uw dromen

Page 25: 2970 info sept-okt 2013

25

Griep is een zeer besmettelijke ziekte die elke winter opnieuw opduikt. Gemiddeld krijgt ongeveer één op tien mensen griep. Meestal geneest u vanzelf na enkele dagen, maar bij sommige mensen kan griep ernstige gevolgen hebben. Vaccinatie is de enige manier om u tegen griep en vooral de gevolgen ervan te beschermen.

Griepvaccinatie: ook voor u belangrijk?Voor mensen met gezondheidsproblemen zoals diabetes  of een ziekte van longen, hart, lever of nieren is het belangrijk om extra waakzaam te zijn voor de griep. Ook voor 65-plussers en zwangere vrouwen wordt vaccinatie sterk aangeraden. De veiligheid van het griepvaccin in de zwangerschap is voldoende bewezen.

Ook iedereen die in nauw contact leeft met mensen uit deze risicogroepen (privé of beroepsmatig), doet er goed aan zich te laten vaccineren.

Griepvaccin wordt gedeeltelijk terugbetaald aan risicogroepenDe ideale vaccinatieperiode ligt tussen half oktober en half november. Met een voorschrift van de huisarts kan u bij de apotheker een vaccin kopen. Bewaar het vaccin in de koelkast,  anders wordt het waardeloos. Ga naar uw huisarts om u te laten vaccineren. Het griepvaccin kost ca. 11 euro, maar wordt voor de helft terugbetaald aan mensen uit de risicogroepen. Sommige mutualiteiten betalen het zelfs volledig terug.

Toch griep?Bij heel wat mensen leven misvattingen over griepvaccinatie. Het is een veel gehoorde uitspraak dat het vaccin griep veroorzaakt. Het griepvaccin bevat geen levende virusdeeltjes en kan dus geen griep veroorzaken. Door het spuitje maakt uw lichaam wel verdedigingsstoffen aan. Dit kan soms lichte ongemakken geven. Als u kort na de inenting toch ziek wordt, kan het zijn dat u kort voor of na de inspuiting besmet werd. Het griepvaccin werkt pas na twee weken en helpt alleen tegen de “echte” griep, veroorzaakt door het influenzavirus. Het heeft helemaal geen invloed op het al dan niet krijgen van een gewone verkoudheid of een bronchitis.

Een griepvaccinatie sluit niet volledig uit dat u griep kan krijgen, maar de kans op griep is aanzienlijk kleiner en ook de kans op complicaties neemt drastisch af.

Behoort u tot de doelgroep? Vraag dan zeker raad bij uw huisarts of apotheker.

‘Ruimte voor de toekomst’Week van de mobiliteit16 tot en met 22 september 2013

De week van de mobiliteit in september is uitgegroeid tot de belangrijkste campagne in het teken van duurzame mobiliteit en bewust autogebruik. Niet alleen bij ons, maar in heel Europa zetten lokale besturen, scholen, bedrijven en verenigingen hun schouders onder duizenden autoluwe initiatieven.

In Schilde zetten onze scholen mee hun beste beentje voor met de STRAPDAG op vrijdag 20 september. Op deze verkeersveilige dag gaan de kinderen al stappend of trappend naar school. De auto blijft aan de kant. Doet de school van uw kind ook mee? Waar wacht u dan nog op? Smeer uw benen alvast in en fiets of wandel mee naar school op 20 september!

Heeft u geen kinderen, maar bouwt u ook graag mee aan een gezonde en veilige toekomst? Laat uw auto deze week zo veel mogelijk op stal. Een vlotte, comfortabele, veilige en milieuvriendelijke mobiliteit is immers voor iedereen een belangrijke bekommernis!

Zo ziek als een hond? Liever niet! Laat u tijdig vaccineren tegen seizoensgriep.

iMeer informatieMeer informatie over griep en griepvaccinatie vindt u op www.griepvaccinatie.be en www.influenza.be.

Page 26: 2970 info sept-okt 2013

26

Een nieuwe gezondheidsdoelstelling 2014-2020.

Geef ook uw mening!

Op 14 december organiseert Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Jo Vandeurzen de Gezondheidsconferentie ‘Gezondheidswinst door bevolkingsonderzoek naar kanker’. Doel is het formuleren van een gezondheidsdoelstelling en het bepalen van een bijhorend actieplan voor de periode 2014-2020 over de Vlaamse bevolkingsonderzoeken naar baarmoederhals-, borst- en dikke darmkanker.

Op dinsdag 8 oktober (van 9.30 tot 12 uur) wordt in Antwerpen een toetsingsmoment georganiseerd als voorbereiding voor de gezondheids-conferentie. Iedereen is hier welkom!

Meer info op www.bevolkingsonderzoek.be.Indien u zich niet kan vrijmaken op dinsdag 8 oktober, kan u steeds uw mening kwijt op het forum. Zowel professionelen als andere geïnteresseerden kunnen er hun mening rond dit thema geven. U vindt het forum van de gezondheidsconferentie op de website www.bevolkingsonderzoek.be. Dit is de website waar ook alle informatie over de bevolkingsonderzoeken wordt aangeboden.

Onze gemeente brengt in 2013 kanker extra onder de aandacht. Het blijft een leed dat iedereen kan overkomen. Uw steun en inzet blijven van groot belang.

Korte terugblik: dank voor jullie staarten en inzet!Aan steun en inzet zeker geen gebrek in Schilde. Zo werden er op de slotdag van de campagne ‘Meisjeszaken en vrouwenkwesties’ maar liefst zestien staarten ingezameld door kapsalon Sanké (Schilde) voor ‘Think Pink’. Een hele prestatie op een voormiddag.

Zondag 15 september: interessante lezing over kanker in al zijn facettenProf. dr. Filip Lardon geeft op zondag 15 september de lezing ‘Een duidelijke kijk op kanker’. Hij is diensthoofd van de Kankeronderzoeksgroep aan de Faculteit Geneeskunde van de Universiteit Antwerpen. In deze geïllustreerde voordracht worden verschillende aspecten van kanker op een verstaanbare manier uitgelegd. Het ontstaan van de tumor, de groei, de behandeling, de vooruitzichten, … alles komt aan bod.

Praktisch:Wanneer: zondag 15 september om 14 uurPlaats: Conferentiezaal gemeentehuis, Brasschaatsebaan 30, SchildeInkom is gratis.

Kom op tegen kanker

i Meer informatie en inschrijvingendienst sport en [email protected] 380 07 40dienst gezin en [email protected] 380 07 47

i Meer informatie

Dr. Patrick Martens centrum voor kankeropsporing 0479 90 18 71 Ellen Coopman communicatiemedewerker van minister Jo Vandeurzen, Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin 0497 92 38 [email protected]

Page 27: 2970 info sept-okt 2013

27

Sociaalhuis

OPVOED

TIP

i Meer informatieOpvoedingspunt SchildeSociaal huisTurhoutsebaan 67, Schilde03 380 11 [email protected] maandag van 17 tot 20 uur

Ochtendspits: zorg voor een goede routineVoor veel gezinnen gaat het er in vakanties anders aan toe dan in het schooljaar. Tijdens het schooljaar is er meer structuur of routine nodig wil u op tijd op school/werk zijn. Het begint al bij het opstaan: rinkelende wekkers, lawaai van de borden op de tafel, het roepen aan de trap, stormloop voor de badkamer. Het kan er druk aan toegaan. Structuur en routines maken het ochtendmoment aangenamer en rustiger. Het is belangrijk voor kinderen. Het geeft immers duidelijkheid en veiligheid waardoor ze zich beter voelen.

Ontbijt: zorg voor tijd om te etenKinderen die regelmatig het ontbijt overslaan, riskeren minder goed te presteren op school en krijgen vaker last van prikkelbaarheid en een slecht humeur. Ontbijten heeft zo zijn voordelen. Geef het een plaatsje in uw ochtendroutine. Tips voor een gezond en lekker ontbijt en lunchbox vindt u o.a. in www.123aantafel.be.

Nieuwe spullen: aantrekkelijk maar niet altijd nodigSchoolspullen liggen verleidelijk in de winkels. Toegegeven, starten met een nieuwe schooltas of hippe mappen maakt 1 september een pak aantrekkelijker. Schoolspullen nemen echter een flinke hap uit uw budget. Misschien is één nieuw spulletje voor uw kind ook al leuk.

Een nieuw schooljaar, een nieuwe lei: gemakkelijker gezegd dan gedaan?Misschien is het voorbije schooljaar niet zo prettig verlopen. De juf begreep uw kind niet? Begreep ook u niet? Of Frans zal wel weer een struikelblok zijn? U hoeft het niet alleen te dragen, praat er eens met iemand over. Met uw partner, met de school, de leerkracht, het CLB. Zij kunnen uw medestanders zijn in de zorg om uw kind!

En wat als uw kind helemaal geen zin heeft?Als uw kind minder zin heeft in deze schoolstart, praat er dan eens over. Luister goed naar wat uw kind bezig houdt, probeer samen te zoeken naar dingen die wel leuk kunnen zijn. Neem zeker uw kind serieus. Probeer eventueel nog iets leuks te doen om de vakantie af te sluiten.

Hoe overleeft u de ‘terug-naar-school-stress’: 5 tips

Page 28: 2970 info sept-okt 2013

28

Adviesraad

Ontwerp nieuw logo voor cultuurraadNa jaren dienst is het logo van de gemeentelijke cultuurraad aan vernieuwing toe. Daarom roepen we alle kunstenaars en creatievelingen uit de gemeente op om een nieuw logo voor de cultuurraad te ontwerpen.

ProcedureHet voorstel van logo samen met een korte toelichting moeten de cultuurraad uiterlijk op 6 december 2013 bereiken. De cultuurraad zal voor eind 2013 een voorkeurslijst van de inzendingen opmaken en deze voorleggen op de eerste open cultuurraad van 2014. De leden van de open cultuurraad (vertegenwoordigers van alle erkende sociaal-culturele verenigingen en de bestuursleden van de cultuurraad) zullen er als jury fungeren.

Een prijs wint u niet, wel de eer en erkenning om gedurende vele jaren de trotse ontwerper te zijn van het logo van de plaatselijke cultuurraad!

Milieuraad strikt Joeri Cortens De milieuraad van onze gemeente organiseert regelmatig een open milieuraad. Tijdens deze vergadering wordt er telkens één agendapunt extra in de schijnwerpers gezet door middel van een lezing. Daarmee wil de raad de onderwerpen rond milieu toegankelijker maken. Voor de open milieuraad van 14 oktober strikte de raad niemand minder dan Joeri Cortens.

Joeri Cortens uit Herentals werkt al jaren bij Natuurpunt als educatie-expert en is een zeer gedreven en vlotte spreker. Zijn grootste troef is zijn inzicht in de noden van en de interactie tussen planten, insecten, vogels en zoogdieren. Die samenwerking bepaalt immers hoe de natuur er binnenkort zal uitzien en wat de gevolgen zullen zijn voor de gezondheid van het milieu en onze leefomgeving.

Joeri doopte zijn lezing “Mijn tuin, natuurtuin”. Daarin praat hij gepassioneerd over de mogelijkheden die onze inheemse fauna en flora bieden en hoe u van uw tuin een stukje paradijs kan maken. Met een beetje kennis van zaken creëert u een prachtige oase rondom uw huis, met tal van streekeigen bloemen, kruiden en struiken, met de bijhorende fauna, van kleurrijke vlinders tot stekelige egeltjes. Zo’n natuurtuin is bovendien erg onderhoudsvriendelijk en afvalarm.

Na de lezing krijgt u de mogelijkheid om enkele specifieke vragen te stellen over uw eigen tuin.

Praktisch “Mijn tuin, natuurtuin” door Joeri Cortensmaandag 14 oktober 2013 20 uur (einde voorzien rond 22 uur)Gemeentehuis, Brasschaatsebaan 30, Schilde

Creatief talent gezocht

De expertise van Joeri werd opgemerkt door de ploeg van Staf Coppens. Zij vroegen hem om deel uit te maken van het vtm-programma “Wild van dieren” (www.vtm.be/wild-van-dieren/experten). In het programma is Joeri de zoogdierenexpert. U kan ‘Wild van dieren’ elke zaterdag om 19.45 uur bekijken op vtm.

iMeer [email protected]

OPROEP!

WEETJE

Page 29: 2970 info sept-okt 2013

29

Onder de 50 kleine projecten die de Gemeentelijke Raad voor Ontwikkelingssamenwerking (GROS) van Schilde dit jaar steunt, zijn er verscheidene éénmans- of éénvrouwsprojecten. Zoals dat van Schildenaar, Daniëlle Pauwels, actief in Sri Lanka.

Het EDC (Education Development Center) is een vzw in Aluthgama, een stadje in het zuidwesten van Sri Lanka. Deze kleine organisatie wordt geleid door Chandralal Premakumara (“zeg maar Lal”), een Singalees, en zijn Duitse echtgenote Andrea Launhardt. Beiden zijn hardwerkende, gedreven mensen met een groot hart.

Gemotiveerde jongeren

Het EDC, opgericht in 2006, is voor haar werking grotendeels afhankelijk van giften. De vzw werd in het leven geroepen om kansarme kinderen en tieners uit de omgeving buiten de schooluren gratis Engels en computervaardigheden aan te leren. Deze jongeren zijn erg gemotiveerd. Op het einde van elke lessenreeks, die zes maanden duurt, leggen ze een examen af. De meesten behalen een officieel certificaat, waardoor ze veel meer kansen hebben op de arbeidsmarkt. Momenteel werken er vijf Singalese lesgevers voor het EDC.

Milieubewust

Daarnaast organiseren Lal en Andrea activiteiten rond diverse milieuaspecten, om zo het bijna onbestaande milieubewustzijn te bevorderen. Ze houden opruimacties op het strand, helpen bij het aanplanten van mangrovebossen en bij het in stand houden van de schildpaddenpopulaties.

Moeders leren naaien

Sinds eind 2012 kunnen ook alleenstaande moeders terecht in het EDC. Een Duitse organisatie schonk tweedehandse naaimachines, zodat de vrouwen kleding kunnen maken voor hun gezin of wat

GROS steunt EDC, een project in Sri Lanka

geld kunnen bijverdienen. Het EDC stelt een lesgeefster ter beschikking die deze vrouwen leert omgaan met naald en draad.

Vrijwilligers

Het EDC doet bijna permanent een beroep op vrijwilligers. De meesten van hen – dikwijls hogeschool- of universiteitsstudenten – komen uit Duitsland en Engeland, maar ook vrijwilligers uit Vlaanderen zijn meer dan welkom. Zij worden vooral ingeschakeld om extra ondersteuning te geven bij de opleidingen Engels en ICT. Sommigen maken zich nuttig tijdens de milieuactiviteiten of in de tuin van het centrum. Zo leren ze de Singalese kinderen omgaan met de natuur en zelf groenten kweken. De vrijwilligers kunnen logeren in de gastenkamers van het EDC. Hun ervaringen zijn te lezen op de EDC-website: www.naturevolunteers.com.

De toelage die GROS Schilde in 2012 gaf, werd gebruikt om gedurende vier maanden het loon van vijf lesgevers te betalen.

iMeer [email protected]

Page 30: 2970 info sept-okt 2013

30

Onthaal en dienst burgerzakenBrasschaatsebaan 30, 2970 Schilde03 380 16 00, fax 03 384 28 [email protected], www.schilde.be

ArchiefBrasschaatsebaan 30, 2970 Schilde03 380 16 00 [email protected]: elke werkdag van 8.30 tot 12.30 uur Raadplegingen (opzoekingswerk) enkel op afspraakStedenbouwkundig ambtenaar (enkel op afspraak)

HoofdbibliotheekHoofdbibliotheek (bovenverdieping)Brasschaatsebaan 30, 2970 Schilde

03 380 16 01, [email protected]

dienst cultuur en bibliotheekBrasschaatsebaan 30, 2970 Schilde(bovenverdieping)

03 380 16 28, [email protected]

Museum Albert Van DyckBrasschaatsebaan 30, 2970 Schilde(bovenverdieping)

03 380 16 28, [email protected]

*** enkel eerste volledig weekend van de maand

Gemeentelijke lagere school De WingerdFrans Pauwelslei 19, 2970 Schilde(’s-Gravenwezel)03 658 86 18, fax 03 685 45 [email protected], www.glsdewingerd.be

Sociaal HuisTurnhoutsebaan 67, 2970 SchildeOCMW: 03 383 62 18,[email protected] en Digidak: [email protected]: 03 385 06 35, [email protected]: 03 385 37 47Opvoedingspunt: 03 380 11 09,[email protected]

dienst gezin en welzijn (jeugd - senioren)Eugeen Dierckxlaan 24, 2970 SchildeJeugd 03 380 07 47, [email protected] 03 380 07 49, [email protected] 03 380 07 47, [email protected]

dienst sport en gezondheidEugeen Dierckxlaan 24, 2970 Schilde03 380 07 40, [email protected]

03 380 07 40, [email protected]

ContainerparkRozenhoek, 2970 Schilde 03 383 04 20

dienst der werkenRozenhoek 2, 2970 Schilde 03 380 14 80,[email protected]

Sluitingsdagen

Gemeentelijke diensten, containerpark, bibliotheek en sociaal huis: donderdag 11 juli 2013 (Feest van de Vlaamse Gemeenschap) donderdag 15 augustus 2013 (O.L.V-Hemelvaart) vrijdag 16 augustus 2013 (brugdag)

Openingsurengemeentelijke diensten

Voormiddag Namiddag Avond

maandag 8.30-12.30

dinsdag 8.30-12.30 18 - 20*

woensdag 8.30-12.30 14 - 16

donderdag 8.30-12.30

vrijdag 8.30-12.30

Administratieve diensten(Financiën, Financieel Beheer, Milieu, Ruimtelijke Ordening, Openbare Werken, Mobiliteit, Secretariaat, Archief, Communicatie)

Voormiddag Namiddag

maandag 8.30-12.30

dinsdag 8.30-12.30

woensdag 8.30-12.30

donderdag 8.30-12.30

vrijdag 8.30-12.30

Voormiddag Namiddag

dinsdag 8.30-12.30 14 - 16

donderdag 8.30-12.30 14 - 16

Filiaal ‘s-Gravenwezel en digidakKerkstraat 24, 2970 Schilde, 03 646 08 22

Voormiddag Namiddag Avond

maandag 16 - 20

dinsdag 9.30-11.30 16 - 20

woensdag 13 - 17

donderdag 9.30-11.30 16 - 20

vrijdag

zaterdag 14 - 17

Voormiddag Namiddag Avond

maandag 17 - 19*

dinsdag 13.30-15.30**

digidak 18 - 20

woensdag 18 - 20

donderdag

vrijdag

zaterdag 10-12

Voormiddag Namiddag

maandag 9.30 -12 13.30-16

dinsdag 9.30 -12 13.30-16

woensdag 9.30 -12 13.30-16

donderdag 9.30 -12 13.30-16

vrijdag 9.30 -12 13.30-16

Voormiddag Namiddag

maandag

dinsdag 10 - 12 14 - 16

woensdag 10 - 12 14 - 16

donderdag 10 - 12 14 - 16

vrijdag 10 - 12 14 - 16

zaterdag*** 13 - 17

zondag 13 - 17

Voormiddag Namiddag Avond

maandagocmw opvoedings-punt

8.30-12

17 - 20

dinsdagocmw PWA

8.30-129.15-12

woensdagocmw 8.30-12

donderdagocmw 8.30-12

vrijdagocmw

digidak(vrije inloop)

8.30-12

9.00-12

Voormiddag Namiddag

maandag 10-12 13.30-16

dinsdag 10-12 13.30-16

woensdag 10-12 13.30-16

donderdag 10-12 13.30-16

vrijdag 10-12

Voormiddag Namiddag

maandag 10-12 13.30-16

dinsdag 10-12 13.30-16

woensdag 10-12 13.30-16

donderdag 10-12 13.30-16

vrijdag 10-12

Voormiddag Namiddag

maandag

dinsdag 8.30-12 12.45-17.15

woensdag 8.30-12 12.45-15.45

donderdag 8.30-12 12.45-15.45

vrijdag 8.30-12 12.45-15.45

zaterdag 8.30-12 12.45-15.45

Voormiddag Namiddag

maandag 8.30-12

dinsdag 8.30-12

woensdag 8.30-12

donderdag 8.30-12

vrijdag 8.30-12

* UITGEZONDERD JULI EN AUGUSTUS** ENKEL VOOR KLASSEN EN GROEPEN NA AFSPRAAK, NIET TIJDENS DE SCHOOLVAKANTIES

digidakvrije inloopwoensdag

dienst personeelBrasschaatsebaan 30, 2970 Schilde03 380 16 61, [email protected]

Voormiddag Namiddag

maandag 8.30-12.30

dinsdag 8.30-12.30

woensdag 8.30-12.30

donderdag 8.30-12.30

vrijdag 8.30-12.30

Page 31: 2970 info sept-okt 2013

31

Weekenddienst dokters 0900 70 212Van vrijdagavond 19 uur tot maandagochtend 8 uur.

Wachtdienst apothekers 0900 10 500www.apotheek.be

Wachtdienst tandartsen 090 399 591Van vrijdagavond 21 uur tot maandagochtend 9 uur.

Wachtdienst dierenartsen Zone Antwerpen: 03 233 56 51Regionaal: 0474 69 22 88

Palliatieve zorgTelefonische permanentie palliatieve consulente: 03 633 20 11Palliatieve Hulpverlening Antwerpen: 03 820 25 31www.pha.be

Wit-Gele Kruis 03 383 23 85

2970infoGemeentelijk informatieblad van het gemeentebestuur van Schilde.

RedactieadresDienst CommunicatieBrasschaatsebaan 302970 Schilde03 380 16 90fax 03 384 28 [email protected]

Grafische vormgevingArtoos Communicatiegroep

DrukArtoos Communicatiegroep

Foto’s, illustratiesCommunicatiedienst, dienst gezin en welzijn, dienst sport en gezondheid,...Shutterstock, Photocase

Verantwoordelijke uitgeverBurgemeester Dirk Bauwens,Amazonenlaan 9, 2970 Schilde

Sluitingsdatum inzendingenGegevens voor het gemeentelijk informatieblad van november/december 2013 moeten, bij voorkeur digitaal, toekomen op de dienst communicatie, uiterlijk op donderdag 26 september 2013 om 11 uur.

Inzendingen die later binnenkomen, komen niet in aanmerking voor publicatie.

Het staat de redactiekern vrij ingezonden teksten die in aanmerking komen voor publicatie eventueel verkort weer te geven, met respect voor het meest essentiële van de inhoud.

Aan teksten in het informatieblad kan geen rechtskracht worden ontleend.

Wachtdiensten

www.schilde.beSchilde digitaal

Nog meer gemeentelijke informatie kunt u vinden op onzewebsite: www.schilde.be. Schrijf via de gemeentelijkewebsite ook in op onze e-nieuwsbrief en u blijft op de hoogte van al het nieuws uit Schilde - ’s-Gravenwezel.

U hebt thuis geen internetaansluiting, maar u wil degemeentelijke website toch graag raadplegen?In het gemeentehuis (in het halletje naar de bibliotheek) kan u, op wat vroeger de WIS-computer was, doorheen de gemeentelijke website surfen. In de bibliotheek van Schilde kunt u gratis internetten (max. één uur per dag). Uw plaats bij de computer moet u wel reserveren bij het bibliotheekpersoneel (03 380 16 01).

U kan op verschillende manieren contact opnemen: Schriftelijk mailen naar: [email protected] naar: College van burgemeester en schepenen, Brasschaatsebaan 30, 2970 Schilde Persoonlijk voor een afspraak met de burgemeester: 03 380 16 21 voor een afspraak met één van de leden van het college: www.schilde.be/schepencollege

Burgemeester: Dirk Bauwens

bevoegdheden: algemene coör-dinatie, burgerzaken, personeel, politie en brandweer [email protected]

Schepenen: Steven Dietvorst

bevoegdheden: ruimtelijke orden-ing, financiën, ICT en jeugd [email protected]

Peter Mendonckbevoegdheden: woonbeleid, open-bare werken, patrimonium, lokale economie en juridische [email protected]

Lieve Struyf bevoegdheden: senioren, gezin- nen, gezondheid, welzijn en ontwikkelingssamenwerking [email protected]

Kathleen Krekels bevoegdheden: cultuur en biblio- theek , onderwijs, toerisme, com- municatie en evenementen [email protected]

Anke Fierens bevoegdheden: milieu, mobiliteit en sport [email protected]

Leen Scholiersbevoegdheden: werk en OCMW-voorzitter [email protected]

Contact met burgemeester en schepenen

Page 32: 2970 info sept-okt 2013

32

Week van de mobiliteitActie: Deze week staat duurzame mobiliteit en bewust autogebruik extra in de kijker. Draag uw steentje bij en laat de auto deze week zo veel mogelijk op stal!

Wanneer: van 16 tot 22 september

Fitte weken in Schilde

Actie: OZ vitaliteit test uw conditie en geeft voedingsadvies.

Waar: Lodewijk De Vochtplein in ’s-Gravenwezel

Wanneer: woensdag 11 september van 15.30 tot 20.30 uur

Zie ook p. 22

Week van de SportclubActie: Bloso organiseert samen met de Vlaamse Sportfederatie de Week van de Sportclub. Tijdens deze week zetten sportclubs hun deuren open met als doel iedereen kennis te laten maken met hun sportclubaanbod. Natuurlijk nemen ook de sportclubs uit onze gemeente deel aan deze sportieve week om u te laten kennismaken met hun sport. Zo zijn er verschil-lende proeflessen, open trainingen en demonstraties.

Wanneer: van zaterdag 7 september tot zondag 15 september

Zie ook 2970 actief en p. 24 van deze 2970 info

2

Let op! Tijdig inschrijven is noodzakelijk

1

Ook de dag van de sportclub valt in deze week. Kom op woensdag 11 september in

sportkledij naar school!

3

Op 20 september is het STRAPDAG! Op deze verkeersveilige dag gaan duizenden kinderen

al stappend of trappend naar school!

ScholenveldloopActie: De scholenveldloop wordt georganiseerd door Schilde Atletiek Club en de gemeentelijke dienst sport en gezondheid.

Wanneer: zaterdag 21 september

Zie ook p. 22

4

Doe de fit-test!