2970 info juli - augustus 2014

Click here to load reader

download 2970 info juli - augustus 2014

of 20

 • date post

  31-Mar-2016
 • Category

  Documents

 • view

  224
 • download

  6

Embed Size (px)

description

Informatieblad van de gemeente Schilde

Transcript of 2970 info juli - augustus 2014

 • Informatieblad Schilde en s-Gravenwezel

  38e Jaargang - nr 4juli-augustus 2014

  Zet uw tanden in de zomer

  Samen gaan we groener 11

  Nieuwe wijkagenten 7

  Carrousel zomeravonden 8

  Schilde.grabbis.be heeft nog plaatsen

 • Gemeentenieuws

  In d

  it nu

  mm

  erGemeentenieuws 2

  Wonen 5

  Rechtenverkenner 6

  Politie en veiligheid 7

  Cultuur en bibliotheek 8

  Milieu 11

  Verkeer en mobiliteit 12

  Sport 14

  Adviesraden GROS 16

  Onderwijs 17

  Openingsuren 18

  Wachtdiensten 19

  Je bent jong en je wilt een leuk gevulde zomer Is je vakantie nog niet volledig volgepland? Wil jij je graag op een leuke, speelse en sportieve manier amuseren met je vrienden? Kijk op onze website en schrijf je online in op schilde.grabbis.be.

  Bespaar op zomeractiviteitenZiekenfondsen geven diverse voordelen voor kinderen (ook +12 jaar). Ze hebben hiervoor speciale formulieren. Geef het formulier van uw ziekenfonds (met kleefbriefje) af op de dienst sport en gezondheid of de dienst gezin en welzijn n geef aan voor welke activiteit u graag tegemoetkoming wilt krijgen. Het ingevulde formulier bezorgt u aan uw ziekenfonds.

  Fiscaal attest 2013 (jeugd-, beweeg- en sportactiviteiten)U hebt recht op een fiscaal attest voor belastingvermindering voor uw kinderen tot en met 12 jaar. Dit kreeg u per post toegestuurd. Vanaf 2014 kunt u dit zelf downloaden op schilde.grabbis.be.

  VT of verhoogde tegemoetkoming (vroegere Omnio-statuut - enkel beweeg- en sportactiviteiten)Neem contact op met de dienst sport en gezondheid.

  Meer informatiedienst sport en gezondheid, dienst gezin en welzijnEugeen Dierckxlaan 24, Schilde03 380 07 40 en 03 380 07 47erbeweegtwat@schilde.be en jeugddienst@schilde.be

  iOpeningsuren burgerzaken zomerKies voor een rustige periode en vermijd lange wachttijden.

  8.30 uur

  12.30uur

  14 uur

  16 uur

  18 uur

  20 uur

  ma gemiddeld gesloten gesloten

  di rustig gesloten gesloten

  woe rustig druk gesloten

  do rustig gesloten gesloten

  vrij gem. druk gesloten gesloten

  za gesloten gesloten gesloten

  zon gesloten gesloten gesloten

  De eerste werkdag na een feestdag of na een verlengd weekend is het ook drukker.

  2

  Wist u datde dienst burgerzaken s avonds niet open is tijdens de zomermaanden juli en augustus? In s-Gravenwezel blijft de bibliotheek dicht op maandagavond.

  Vrijetijdsaanbod Schilde en s-Gravenwezel

  Zomervakantiejeugdactiviteiten

  ZomervakantieSportkampenInschrijven via schilde.grabbis.be

  ActiefVakantie

  ZOMER

  Zijn jouw tussendoortjes gezond

 • 3Mierenbos De Wip wordt buitengewoon plekjeVia 2970 info vroeg de gemeente Schilde aan haar inwoners om een plek aan te duiden dat opwaardering verdient. Het buurtterrein aan De Wip kwam als winnaar uit de bus. In samenwerking met Regionaal Landschap der Voorkempen, de eerste graad klassen van Vennebos en de gemeentelijke diensten, werd deze plaats omgetoverd tot een buitengewoon plekje.

  De volledige inrichting werd in het thema Mieren gegoten. Een eerbetoon aan de met uitsterven bedreigde rode bosmier, die zich al een hele tijd aan de zijkant van het terrein heeft gevestigd. Het buurtterrein kreeg een uitdagend speeltoestel, een handgevlochten wilgenhut en een avontuurlijk bewegingsparcours. Ook het groen werd aangepakt. U vindt dit buitengewone plekje op de hoek van de Kasteeldreef en de Speelhofdreef.

  Ook het mierenbos aan De Wip is speelklaar:

  kom dat zien, kom dat testen

  Opfrissing buurtterreinenDe gemeente geeft alle buurtterreinen een grondige makeover. Na de Molenstraat, waren de Kraanweide en De Wip aan de beurt. Een basketbalinitiatie, een drie tegen drie wedstrijdje en een meet and greet met de rode bosmier waren de ingredinten van de officile openingsrecepties.

  Geslaagde combinatie van sport en spel aan de Kraanweide

  Het buurtterrein aan de Kraanweide in Schilde werd onlangs prachtig opgewaardeerd. De oude basketbalpaal werd ingeruild voor een schitterend stukje sport- en spelplezier middenin de dorpskern. De diensten sport & gezondheid en gezin & welzijn kregen van het gemeentebestuur de opdracht een aangenaam, kwaliteitsvol buurtterrein te ontwikkelen waar jong en oud naar hartenlust kunnen spelen en bewegen.

  Stem nu voor het Mierenbos

  Misschien wint uw gemeente wel een barbecuefeest.

  Surf naar www.buitengewoneplekjes.be en geef vijf sterren aan Schilde.

 • 4Gemeentenieuws

  Wijnegem Steenweg, Wijnegemsesteenweg of is het Wijnegemsteenweg?

  Straatnamen worden op verschillende manieren geschreven. Toch is er maar n juiste schrijfwijze. Benieuwd hoe uw straat officieel heet? Ontdek het volledige overzicht op www.schilde.be/straatnamen

  Wijziging OCMW-raadDe heer Henri Dreesen diende zijn ontslag in als OCMW-raadslid. Mevrouw Marcelle Vanhoutte vervangt hem. Ze legde de eed af bij de voorzitter van de gemeenteraad.

  Houd de begraaf plaatsen properDe gemeente wil dat de begraafplaatsen er goed uit zien. Een nette omgeving en zoveel mogelijk uniformiteit tussen de verschillende percelen bewaren het rustige karakter. Hierover werden een aantal bepalingen opgenomen in het begraafplaatsreglement. Dit reglement bevat onder andere volgende richtlijnen: Het is niet toegelaten om beplanting, verharding of

  voorwerpen te plaatsen buiten het grafmonument, de perceelgrens of het urnenveld.

  De beplanting op de grafzerken moet regelmatig worden gesnoeid, zodat die niet buiten de zerk kan groeien. Beplanting mag ook niet hoger zijn dan een halve meter.

  Als u hiermee rekening houdt, kunnen de medewerkers van de gemeente efficinter te werk gaan bij het onderhouden van de begraafplaatsen.

  Voor een nette begraafplaats:breng dit voor 1 september in orde!

 • 5Wonen

  Isoleren is het beste wat u kunt doen om energie en geld te besparen. Zon 26% van alle warmte gaat verloren via het dak. Goede dakisolatie maakt uw huis dus een stuk energiezuiniger.

  U verbruikt minder energie om de woning aangenaam warm te maken wanneer het koud is. Door een niet-gesoleerd dak van 100 m goed te isoleren, kunt u maandelijks gemiddeld 50 euro besparen.

  Premies om te isolerenDe Vlaamse overheid wil dat elke woning tegen 2020 een gesoleerd dak heeft. Daarom voert ze vanaf 2015 de Vlaamse dakisolatienorm in. Hierdoor kunnen slecht gesoleerde woningen ongeschikt verklaard worden, waardoor ze niet meer mogen verhuurd worden.

  Is uw dak nog niet goed gesoleerd? Dan kunt u er beter zo snel mogelijk werk van maken. Nu kan u nog maximaal beroep doen op premies, fiscale voordelen en de voordelige IGEAN energielening. Meer weten? Neem contact op met het wooninfopunt. Dankzij de steun van Wonen Vlaanderen en de gemeente Schilde is de dienstverlening gratis.

  Goed isoleren, daar begint het mee

  Meer informatieWooninfopunt Brasschaatsebaan 30, Schilde 03 350 08 08 wooninfopunt@igean.be elke dinsdag van 8.30 tot 12.30 uurAvondpermanentie: bel tijdens de kantooruren met IGEAN op het nummer 03 350 08 08

  i

  Gaat u uw woning renoveren of aanpassen? Zoekt u een sociale lening of een sociale huurwoning? Wilt u informatie over huren of verhuren? Twijfelt u of uw woning voldoet aan de kwaliteitsnormen?

  Het maakt niet uit of u huurder of eigenaar bent of gewoon op zoek bent naar informatie over wonen. Het wooninfopunt in uw gemeente helpt u bij het zoeken naar woonpremies, geeft informatie, uitleg en advies op uw maat.

  U kunt er terecht met al uw vragen over: sociale woningen: huren, kopen, lenen, informatie, formulieren... energie besparen, bouwen en verbouwen... woningaanpassingen voor ouderen en personen met een

  handicap... woonkwaliteit, leegstand, inbraakbeveiliging de woninghuurwet: contract, brieven, opzeg

  Vaak zijn er een aantal documenten nodig om uw vragen correct te kunnen beantwoorden, zoals bijvoorbeeld een aanslagbiljet van de personenbelastingen, een huurcontract, een uittreksel van het kadastraal inkomen van uw woning.

  Het wooninfopunt is een initiatief van IVLW Midden, een samenwerkings-verband van de OCMWs en gemeentebesturen van Malle, Schilde, Wommelgem, Zandhoven en Zoersel. Met de oprichting van het woon-infopunt willen de vijf gemeenten het recht op wonen onderstrepen, en dit voor iedereen.

  Wooninfopunt Voor al uw vragen over wonen

  Als het buiten warm is, blijft uw huis lekker fris.

 • 6Rechtenverkenner

  Hoe gaat dat in zijn werk ? Opmaak onteigeningsplan en samenstellen dossier Inventariseren van betrokken percelen en opmaak

  schattingsverslag (oppervlakte en opstallen). Opstallen zijn onder andere:- Verharding inritten, parkeerplaatsen, enz.- Afsluitingen: muren, hagen of draadafsluitingen - Poorten en kolommen - Bomen, struiken en grondbedekkers - Brievenbussen, verlichting en reclamepanelen

  Ondertekenen onteigeningsbesluit en goedkeuren onteigeningsplannen door de betrokken Vlaams Minister. Publicatie in het Belgisch Staatsblad.

  Eigenaars krijgen een aangetekende brief, waarin ze formeel worden genformeerd over de onteigening.

  Bezwaar is mogelijk tegen het principe van de onteigening of de hoogdringendheid ervan en dit binnen de 60 dagen vanaf de datum vermeld op de aangetekende brief (Raad van State).

  Een verwerver maakt een afspraak met u om uw persoonlijk dossier toe te lichten en tot een overeenkomst te komen.

  De vergoeding wordt berekend op basis van verschillende criteria. Die zijn onder andere:

  - Eenheidsprijs per m, met recente verkopen ter vergelijking

  - Waarde van de opstallen, rekening houdend met de staat en de gebruikte materialen

  - Bestemming gewestplan - Voorschriften