20190219 Verslag Conferentie In Gesprek - Rijksoverheid.nl · En ook dit sturingsmodel moet naar de...

8
Verslag bijeenkomst 15/02/2019 commissie Werken in de Zorg 1 Verslag In gesprek over de arbeidsmarkt | 15 februari | Fort Voordorp De commissie Werken in de Zorg bracht eind vorig jaar haar rapportage uit over de gesprekken die zij voerde met de regionale samenwerkingsverbanden over het oplossen van de personeelstekorten in Zorg & Welzijn. Tijdens deze bijeenkomst gaat de commissie met de bestuurders uit de regio’s in gesprek over haar observaties, inzichten en aanbevelingen. Het Actie Leer Netwerk organiseerde deze ontmoeting tussen regio’s en commissie. Aftrap Gespreksleider Marijke Roskam start het gesprek met de vraag aan Doekle Terpstra wat de commissie geleerd heeft van haar ronde langs de regio’s. Dit is precies de goede vraag, immers de commissie wil niet belerend het land doortrekken, maar vanuit een lerende insteek met de regio’s uitvinden wat werkt en wat de commissie kan doen om te versnellen en te katalyseren. Belangrijkste conclusies zijn o.a. dat er een andere balans in de regionale inspanning nodig is: niet alleen focussen op instroom van personeel maar vooral op behoud. En: niet alleen een individuele maar juist een collectieve inspanning in de regio plegen om instroom te verhogen en uitstroom te verminderen. In regio’s waar samengewerkt wordt vanuit een instellingsoverstijgende, maatschappelijke opdracht komt deze collectieve inspanning beter tot stand dan in regio’s waar alleen wordt samengewerkt op basis van welbegrepen eigen belang. De commissie kreeg veel energie van de gesprekken met de regio’s. Maar nu is het tijd voor de volgende uitdaging namelijk zorgen voor ‘wederkerige opvolging’ van het advies van de commissie. Hoe gaan de regio’s en het ministerie van VWS in de komende maanden met de adviezen aan de slag? De aanwezige bestuurders vanuit de zorg, het onderwijs en lokale overheid zijn de verschilmakers voor de ambitie van de minister om het arbeidsmarkttekort naar nul te brengen! Met het gesprek van vandaag wil de commissie de bestuurders inspiratie hiervoor bieden. Eerst reflecteren een aantal collega’s uit de regio’s op het advies van de commissie: is het herkenbaar, is het voldoende ambitieus, kan het inderdaad opgevolgd worden? Vervolgens presenteren de commissieleden de vijf vliegwielen die in haar advies voor het oplossen van het arbeidsmarkttekorten zijn geïdentificeerd en staat telkens een goed praktijkvoorbeeld in de spotlights. Kees van der Burg, DG Langdurige Zorg VWS, licht tot slot toe hoe VWS invulling geeft aan de opvolging van het advies van de commissie. Marijke Roskam checkt na deze inleiding van Doekle alvast of de deelnemers in de zaal het beeld van de commissie herkennen. En ja, er is inmiddels al meer aandacht voor behoud. Dat is nodig ook gegeven het voorbeeld uit een regio waar van de 90 nieuw aangenomen

Transcript of 20190219 Verslag Conferentie In Gesprek - Rijksoverheid.nl · En ook dit sturingsmodel moet naar de...

Page 1: 20190219 Verslag Conferentie In Gesprek - Rijksoverheid.nl · En ook dit sturingsmodel moet naar de toekomst toe nog veranderen naar: als bestuurder stel je de open vraag aan de medewerkers

Verslag bijeenkomst 15/02/2019 commissie Werken in de Zorg

1

Verslag In gesprek over de arbeidsmarkt | 15 februari | Fort Voordorp De commissie Werken in de Zorg bracht eind vorig jaar haar rapportage uit over de gesprekken die zij voerde met de regionale samenwerkingsverbanden over het oplossen van de personeelstekorten in Zorg & Welzijn. Tijdens deze bijeenkomst gaat de commissie met de bestuurders uit de regio’s in gesprek over haar observaties, inzichten en aanbevelingen.

Het Actie Leer Netwerk organiseerde deze ontmoeting tussen regio’s en commissie.

Aftrap Gespreksleider Marijke Roskam start het gesprek met de vraag aan Doekle Terpstra wat de commissie geleerd heeft van haar ronde langs de regio’s. Dit is precies de goede vraag, immers de commissie wil niet belerend het land doortrekken, maar vanuit een lerende insteek met de regio’s uitvinden wat werkt en wat de commissie kan doen om te versnellen en te katalyseren.

Belangrijkste conclusies zijn o.a. dat er een andere balans in de regionale inspanning nodig is: niet alleen

focussen op instroom van personeel maar vooral op behoud. En: niet alleen een individuele maar juist een collectieve inspanning in de regio plegen om instroom te verhogen en uitstroom te verminderen. In regio’s waar samengewerkt wordt vanuit een instellingsoverstijgende, maatschappelijke opdracht komt deze collectieve inspanning beter tot stand dan in regio’s waar alleen wordt samengewerkt op basis van welbegrepen eigen belang.

De commissie kreeg veel energie van de gesprekken met de regio’s. Maar nu is het tijd voor de volgende uitdaging namelijk zorgen voor ‘wederkerige opvolging’ van het advies van de commissie. Hoe gaan de regio’s en het ministerie van VWS in de komende maanden met de adviezen aan de slag?

De aanwezige bestuurders vanuit de zorg, het onderwijs en lokale overheid zijn de verschilmakers voor de ambitie van de minister om het arbeidsmarkttekort naar nul te brengen! Met het gesprek van vandaag wil de commissie de bestuurders inspiratie hiervoor bieden.

Eerst reflecteren een aantal collega’s uit de regio’s op het advies van de commissie: is het herkenbaar, is het voldoende ambitieus, kan het inderdaad opgevolgd worden? Vervolgens presenteren de commissieleden de vijf vliegwielen die in haar advies voor het oplossen van het arbeidsmarkttekorten zijn geïdentificeerd en staat telkens een goed praktijkvoorbeeld in de spotlights.

Kees van der Burg, DG Langdurige Zorg VWS, licht tot slot toe hoe VWS invulling geeft aan de opvolging van het advies van de commissie.

Marijke Roskam checkt na deze inleiding van Doekle alvast of de deelnemers in de zaal het beeld van de commissie herkennen. En ja, er is inmiddels al meer aandacht voor behoud. Dat is nodig ook gegeven het voorbeeld uit een regio waar van de 90 nieuw aangenomen

Page 2: 20190219 Verslag Conferentie In Gesprek - Rijksoverheid.nl · En ook dit sturingsmodel moet naar de toekomst toe nog veranderen naar: als bestuurder stel je de open vraag aan de medewerkers

Verslag bijeenkomst 15/02/2019 commissie Werken in de Zorg

2

mensen na een jaar alweer 67 zijn uitgestroomd. Gelukkig worden ook initiatieven genoemd als een gezamenlijke actie om werkgeluk te vergroten en om medewerkers te binden & boeien.

Reflectie Rene Gelens, directeur Gezondheidszorg ROC Midden Nederland Rene Gelens werpt in zijn reflectie een aantal cruciale, soms retorische vragen op over regionale samenwerking.

- Is het advies van de commissie sturend genoeg? Hoe kan het dat ondanks dat de urgentie overal wordt gevoeld doelstellingen toch nog te weinig smart worden geformuleerd, er meer kan worden samengewerkt etc. Wat is de analyse van de commissie op dit punt en durft de commissie aan te spreken? Durven we ook samen meer te “prutsen en te pionieren?”

- Op welke wijze betrekken wij zorgprofessionals bij de totstandkoming van onze plannen? Willen we echt luisteren naar de mensen die de pijn voelen, laten wij ze toe aan onze bestuurlijke tafels?

- Waar start het anders werken? Altijd in de praktijk? Of kan het onderwijs hierin ook inspireren? Kiezen wij ondanks de urgentie voor kwaliteit van opleiden of willen we zo snel mogelijk mensen aan het bed/wijk en kunnen snelheid en kwaliteit samengaan?

- Welk perspectief kiezen wij als oplossing voor de urgentie en ons probleem? Is dat het enge, reguliere perspectief van contractering binnen de zorg of kiezen wij voor een breder perspectief, bijvoorbeeld dat van positieve gezondheid, van blue zone denken?

In het nagesprek met Marijke Roskam reflecteert Rene ook kritisch op de eigen instelling: waarom zijn er nog twee aparte mbo’s in Utrecht en is het niet veel beter vanuit de maatschappelijke opdracht een gezamenlijk Future Care Lab in te richten voor zorg & welzijn? Er is ook goed nieuws te melden vanuit het mbo: het onderwijs is inmiddels modulair gemaakt om certificering mogelijk te maken. Ook de Hogeschool Utrecht speelt in op wat het werkveld vraagt. Door flexibilisering van het onderwijsprogramma kunnen zij-instromers sneller en in eigen tempo de opleiding doorlopen.

Page 3: 20190219 Verslag Conferentie In Gesprek - Rijksoverheid.nl · En ook dit sturingsmodel moet naar de toekomst toe nog veranderen naar: als bestuurder stel je de open vraag aan de medewerkers

Verslag bijeenkomst 15/02/2019 commissie Werken in de Zorg

3

Reflectie Jolanda Buwalda, bestuurder Omring en voorzitter arbeidsmarktplatform ZWplus Noord Holland Noord en bestuurder De Omring Jolanda Buwalda bespreekt met Marijke Roskam het belang van een gezamenlijke maatschappelijke opdracht. De vragen die de commissie hierover tijdens het gesprek in het najaar stelde, inspireerden de regionale vertegenwoordigers van de RAAT’s van SIGRA. Het werken vanuit die

gezamenlijke maatschappelijke opdracht is een sterke veranderstrategie die energie geeft.

De vijf vliegwielen van de commissie helpen om thema’s en activiteiten te ordenen. Een voorbeeld uit de regio dat past bij het vliegwiel onderwijsvernieuwing en leven lang leren zijn de wijkleerbedrijven. Daar is werken leren en vice versa. Studenten en afnemers van zorg zijn meteen aan elkaar gekoppeld. Wat niet helpt bij het opzetten van onderwijsvernieuwing in de regio is de hoeveelheid verschillende subsidies met onduidelijkheid over wat, waarvoor en hoe te verantwoorden. Kan dit niet gerichter en integraler?

Binnen het eigen arbeidsmarktplatform werkt men in ieder geval al volgens het adagium: samenwerken is het nieuwe concurreren. Alle zorgsoorten in de regio zijn aangesloten bij dit platform. Gezamenlijk worden bijvoorbeeld onderwijscurricula en onboardingsprogramma’s ontwikkeld.

Reflectie Jan Duenk, voorzitter Raad van bestuur Abrona, Jan Duenk bepleit in een uitgesproken column het opnieuw uitvinden van duurzame inzetbaarheid. Hij werpt de vraag op of de commissie daarover wel voldoende voorstellen doet. Stel dat we veel mensen vinden die in de zorg willen werken, wat gaan we hen dan bieden zodat ze blijven? Voor de bestuurder betekent dat in elk geval ook een transformatie. Was het vroeger zo dat je als bestuurder de innovatie bepaalde, geef je heden ten dage als bestuurder aan wat de

mogelijkheden zijn. En ook dit sturingsmodel moet naar de toekomst toe nog veranderen naar: als bestuurder stel je de open vraag aan de medewerkers hoe het zou kunnen. Dit is helemaal in lijn met het advies van de commissie: maak verbinding met de zorgprofessional. Van belang is ook dat technologie wordt ingezet om de zorg voor de cliënt en het werk van de zorgprofessional aangenamer te maken. Met 41 jaar ervaring in de zorg waagt Jan Duenk zich overigens wel aan de uitspraak: Technologie is niet meer weg te denken, maar jij als zorgprofessional maakt het verschil!

Ook de door Marijke Roskam aangesproken jongere deelnemers aan het gesprek vinden het belang van de zorgprofessional een relevant spoor. De commissie zou in een volgende

Page 4: 20190219 Verslag Conferentie In Gesprek - Rijksoverheid.nl · En ook dit sturingsmodel moet naar de toekomst toe nog veranderen naar: als bestuurder stel je de open vraag aan de medewerkers

Verslag bijeenkomst 15/02/2019 commissie Werken in de Zorg

4

ronde aan “practice what you preach” moeten doen en ook zelf meer met werknemers in gesprek gaan.

Vanuit de regio Limburg wordt het belang van technologische innovatie onderstreept. Daar bevat de RAAT een specifieke zesde actielijn voor innovatie. Innovatie kan op elke niveau van de zorgorganisatie bijdragen aan het oplossen van tekorten en werkdruk, bijvoorbeeld door het inzetten van een spraak gestuurd elektronisch patiëntendossier.

Na deze reflecties worden de vliegwielen in beweging gezet.

Vliegwiel Vernieuwing onderwijs en ‘leven lang ontwikkelen’ Commissielid Paul Rullmann stelt dat niet alleen verhoging van de instroom maar ook behoud een gezamenlijke inspanning van zorg en onderwijs moet zijn. Een grote groep medewerkers, net van de opleiding, valt in het eerste jaar uit. Deels door verkeerde verwachtingen maar ook door werkdruk, het te snel zware verantwoordelijkheden krijgen etc. De commissie heeft diverse veelbelovende samenwerkingsinitiatieven gezien, maar het schort er nog aan om al die veel belovende kasplantjes tot een Amazonewoud te laten doorgroeien! De verantwoordelijkheid voor een geslaagde aansluiting tussen opleiding en loopbaan blijft in het midden tussen beide werkvelden liggen. De commissie neemt zich voor in de volgende ronde meer in te zoomen op de belemmeringen om op dit raakvlak van onderwijs en werkveld succesvol te zijn.

Karen Cox, directeur Zorg en Welzijn van Fontys, kweekt in ieder geval met een aantal zorginstellingen in Midden- en Zuidoost Brabant al geruime tijd de nodige kasplantjes op. In deze regio zijn inmiddels 25 zorginnovatiecentra of zorginnovatienetwerken ingericht. Dit zijn leernetwerken waarin studenten, medewerkers en docenten zich gezamenlijk over innovatietrajecten buigen. De opdrachten hiervoor komen vanuit de verpleegkundigen zelf.

De impact van deze leernetwerken is op verschillende gebieden waarneembaar. Studenten ervaren dat het werken in de ouderenzorg complex en uitdagend is en daarmee ook een aantrekkelijke optie is en bij zorgmedewerkers ontstaat een leercultuur.

Paul Rullmann daagt de aanwezigen uit meer uit te proberen op het gebied van onderwijsvernieuwing, de ministeries geven aan dat er meer ruimte is dan vaak gedacht wordt. “De deur naar de vrijheid zit vaak van binnen op slot”. Belangrijkste echte

Page 5: 20190219 Verslag Conferentie In Gesprek - Rijksoverheid.nl · En ook dit sturingsmodel moet naar de toekomst toe nog veranderen naar: als bestuurder stel je de open vraag aan de medewerkers

Verslag bijeenkomst 15/02/2019 commissie Werken in de Zorg

5

belemmering lijkt het gebrek aan tijd; de commissie heeft ontzag voor de zorgmedewerkers die met een hoge werkdruk te maken hebben.

Een aantal deelnemers bepleit om meer rekening te houden met jonge BOL-studenten die je ook zou willen inzetten voor de zorg. Als je 16 bent vind je ’s avonds werken doorgaans niet leuk en zoek je liever een ander bijbaantje.

Vliegwiel Behoud van zorgprofessionals Commissielid Marjolein ten Hoonte breekt bij dit vliegwiel een lans voor het rekening houden met persoonlijke drijfveren en het zich gezien voelen van medewerkers. Naast beloning en competenties zijn dit doorslaggevende factoren voor werktevredenheid en dus behoud.

Realiseer je als bestuurder dat er een hele cascade zit tussen de bestuurstafel en de kleinste cel in de organisatie, te weten de medewerker die het werk uitvoert. Wat kan je doen om voeling te houden met waarom mensen bij je komen werken en om een context te creëren waarbinnen mensen hun passie kunnen inzetten?

Pascalle Neijenhuis, van de werkgeversvereniging in Zuidwest Gelderland (WZW), heeft drie voorbeelden. Allereerst vertelt zij over De Praktijkbuddy die door 20 ouderenzorgorganisaties is geïmplementeerd. Deze buddy is twee jaar lang een aanspreekpunt voor nieuwe medewerkers. Met het onderwijs is een opleiding en een lerend netwerk voor deze buddy’s opgezet. Een ander voorbeeld is de duurzame infrastructuur voor het gesprek over goed werkgeverschap dat door WZV is opgezet. En tot slot meldt Pascalle dat WZW samen met CNV een interactieve dialoog met een grote groep werknemers heeft gevoerd. Opvallend inzicht hieruit is dat werkzekerheid voor medewerkers nog belangrijker is dan we dachten.

Marjolein ten Hoonte raadt de sector dan ook van harte aan om oplossingen te bedenken voor meer werkzekerheid (maak een regionaal contract bijvoorbeeld) en dit duidelijk te communiceren.

Vliegwiel sociale en technologische innovatie Marjolein ten Hoonte leidt ook dit vliegwiel in. (Zij vervangt hierbij Peter van Driel, lid van de commissie, die door ziekte verhinderd is).

Innovatie is uiteraard een breed onderwerp dat je telkens vanuit zowel het perspectief van de client als van de zorgprofessional moet bezien. En dat perspectief kan behoorlijk verschillen!

Page 6: 20190219 Verslag Conferentie In Gesprek - Rijksoverheid.nl · En ook dit sturingsmodel moet naar de toekomst toe nog veranderen naar: als bestuurder stel je de open vraag aan de medewerkers

Verslag bijeenkomst 15/02/2019 commissie Werken in de Zorg

6

Het is de uitdaging om de passie van de medewerker te blijven aanspreken, ook als het werk verandert.

Anne de Boer, adviseur bij SIGRA, presenteert als voorbeeld van regionale samenwerking op dit vliegwiel het Innovatielab Zorg dat in 2018 is gestart. Dit is ‘de buitenboordmotor’ van SIGRA waarbij zorg en onderwijs met partijen en innovators uit andere sectoren aan de slag gaan met innovaties in zorg en welzijn. Er zijn criteria geformuleerd welke projecten passen binnen dit lab. Het moeten in ieder geval ketenoverstijgende projecten zijn. Een voorbeeld is het simulatiemodel voor het plannen van zorg voor kwetsbare ouderen. Inmiddels zijn tien projecten gestart. De werkvloer wordt actief betrokken, bijvoorbeeld via een Hackathon Amsterdam Health om ideeën op te halen over hoe het werk in Zorg & Welzijn leuker te maken.

Vliegwiel Invloed en betrokkenheid zorgprofessional vergroten Commissielid Anja Schouten gaat bij dit vliegwiel verder door op het actief betrekken van de werkvloer. Waarom wordt niet vaker en diepgaander het authentieke gesprek gevoerd, nog los van het geïnstitutionaliseerde overleg met de beroepsvertegenwoordigers? Voor bestuurders is het zaak de eigen beleving van “zij snappen het niet” om te draaien en het gesprek aan te gaan vanuit de insteek “ik snap het niet”.

Blijf experimenteren met leuke manieren zoals het project “Word RAATgeverT”

Jacqueline Stuurstraat (directeur) en Erwin Korevaar (projectleider) van deRotterdamse Zorg geven eerst Rotterdamse Toos alle ruimte om deze challenge te introduceren (https://wordraatgevert.nl/nieuws/). Door medewerkers zijn tal van ideeën via het uploaden

van filmpjes ingediend. Eerst was er een openbare stemming waarna een deskundige jury acht voorstellen heeft geselecteerd. Ieder initiatief krijgt €10.000 om het ingediende idee uit te voeren. De komende maanden wordt uiteraard gemonitord wat deze ideeën opleveren voor de arbeidsmarkt en dit alles wordt in juli dit jaar gepresenteerd.

Belangrijke bijvangst van dit project is dat je als vanzelf meer ambassadeurs voor het werken in de zorg erbij krijgt en dat de RAAT meer bekendheid krijgt op de werkvloer.

Andere tips van de deelnemers: loop als bestuurder een dag in de week mee met een medewerker of zorg dat je op andere momenten en andere plekken in de organisatie koffie drinkt.

Vliegwiel Besturen vanuit een gedeelde maatschappelijke opgaven Doekle Terpstra neemt het laatste vliegwiel voor zijn rekening.

Zijn oproep, die hij al vaak deed tijdens het Zorgpactprogramma, blijft actueel: werk logoloos samen als onderwijs en zorg, maak het eigen belang kleiner! Tijdens haar gesprekken heeft de commissie goed gekeken in welke regio’s dit al opgang doet. Bij deze regio’s zag de commissie ook collectief eigenaarschap en een aanspreekcultuur.

Page 7: 20190219 Verslag Conferentie In Gesprek - Rijksoverheid.nl · En ook dit sturingsmodel moet naar de toekomst toe nog veranderen naar: als bestuurder stel je de open vraag aan de medewerkers

Verslag bijeenkomst 15/02/2019 commissie Werken in de Zorg

7

Bijvoorbeeld in Limburg is het lokaal bestuur goed betrokken. Martin de Beer, wethouder in Heerlen en Voorzitter Bestuurlijk Overleg Regionale Arbeidsmarkt Zuid-Limburg, legt uit dat de eigen context wel noopt tot nauwe betrokkenheid van de lokale overheid. Parkstad kenmerkt zich door een smalle basis voor de arbeidsmarkt, sterke vergrijzing en een slechte gezondheid van haar

inwoners. De regio stelt de arbeidsmarktopgave centraal en zoekt gezamenlijk naar lange termijn oplossingen voor de spiraal naar beneden. Groot succes tot nu toe is dat er worden geleerd tussen de verschillende arbeidsmarktsectoren over bijvoorbeeld het versterken van de zijinstroom en behoud.

Doekle Terpstra deelt de observatie van de commissie met de deelnemers dat daar waar de gemeente ook financieel aan boord is, de samenwerking vleugels krijgt. Waarschijnlijk is het geld niet eens de doorslaggevende factor, maar is vooral het signaal dat de gemeente echt betrokken is van belang.

Reactie Ministerie van VWS Kees van der Burg, DG Langdurige Zorg, dankt de regio’s en de commissie voor hun inzet om de ambities – tekorten naar nul - van Hugo de Jonge en de andere twee bewindslieden van VWS waar te maken.

Het rapport van de commissie is best vilein: de toon is vriendelijk en invoelend naar zowel veld als ministerie, maar tegelijkertijd is de boodschap dat er héél véél gas bij moet.

Ook VWS krijgt dus van de commissie huiswerk. Er worden uitspraken gevraagd van het ministerie over de 15 % - 85% verdeling van de kwaliteitsgelden voor verpleeghuiszorg, nut en noodzaak van het toe leiden van geld naar de regio’s via verschillende stromen, de enge benutting van de Sectorplanplusgelden en de administratieve lastendruk.

Kees van der Burg herkent en begrijpt de signalen uit het veld en legt er zijn dilemma’s naast. Bijvoorbeeld de 15 % - 85 % verdeling is politiek behoorlijk vastgezet. De Tweede Kamer heeft immers met een motie bepaald dat het geld voor het Kwaliteitskader Verpleeghuiszorg in die verhouding aan extra personeel besteed moet worden. Als je – hoe rationeel ook ingestoken – aan deze afspraken gaat tornen loop je het risico dat het geld naar de vele andere politieke prioriteiten gaat.

Ook andere regelingen die ons nu inefficiënt voorkomen hebben een politieke historie en kunnen niet morgen meteen geoptimaliseerd worden.

Wat VWS op de korte termijn zal doen is in het zorginkoopbeleid voor 2020 waar mogelijk opvolging geven aan de aanbevelingen en signalen van de commissie. Zorgkantoren hebben een grote rol bij de toekenning van de extra middelen en er is ook ruimte voor enig maatwerk. In mei wordt dit nieuwe inkoopbeleid bekend gemaakt.

Page 8: 20190219 Verslag Conferentie In Gesprek - Rijksoverheid.nl · En ook dit sturingsmodel moet naar de toekomst toe nog veranderen naar: als bestuurder stel je de open vraag aan de medewerkers

Verslag bijeenkomst 15/02/2019 commissie Werken in de Zorg

8

Afsluiting en vervolg Als afsluiting schetst Doekle Terpstra het vervolg van de werkzaamheden van de commissie. De komende weken wordt de voorbereiding op de ronde van gesprekken in het najaar van 2019 gestart. Dat betekent planning van locaties en tijden van de gesprekken, aanscherping van het referentiekader en van de gevraagde voorbereiding door de regio’s. In de update van de commissie, waar dit verslag onderdeel van uitmaakt, is al de nodige nadere informatie opgenomen.

De volgende “In Gesprek” bijeenkomst – deze keer met minister De Jonge – vindt plaats op 26 juni.

Met veel dank aan de regionale vertegenwoordigers, het team van het Actie Leer Netwerk en VWS sluiten Marijke Roskam en Doekle Terpstra de bijeenkomst.