2019 - 2021 - Vrijwilligerswerk in Utrecht en omgeving · toekomst met ervaring in de informele...

12
STAGEBELEIDSPLAN 2019 - 2021

Transcript of 2019 - 2021 - Vrijwilligerswerk in Utrecht en omgeving · toekomst met ervaring in de informele...

Page 1: 2019 - 2021 - Vrijwilligerswerk in Utrecht en omgeving · toekomst met ervaring in de informele zorg. Het (door) ontwikkelen en duurzaam houden is hierbij van groot belang. We werken

STAGEBELEIDSPLAN2019 - 2021

Page 2: 2019 - 2021 - Vrijwilligerswerk in Utrecht en omgeving · toekomst met ervaring in de informele zorg. Het (door) ontwikkelen en duurzaam houden is hierbij van groot belang. We werken

INHOUDSOPGAVE

1. INLEIDING 3

2. ONTWIKKELINGENINHETVELDENBIJHANDJEHELPEN 3

3. DEMISSIEENVISIEVANHANDJEHELPEN 3

4. KERNWAARDEN 4

5. HETSTAGEBUREAU 5

5.1BEGELEIDING 5

5.1.1 Basis van werken 7

5.1.2 Begeleidingsstructuur 7

5.1.3 Individuele gesprekken en intervisie 7

5.1.4 Scholing en trainingsaanbod 7

5.2WERVINGENSELECTIE 8

5.3DUURZAAMSTAGEBUREAU 8

6 AFSTUDERENBIJHANDJEHELPEN 8

7 MATERIËLEVOORZIENINGEN 8

8. SOCIALEVEILIGHEID 9

9. KWALITEIT 9

10.COMMUNICATIE 10

11. GRENZENVANSTAGELOPEN 11

12.KLACHTENENGESCHILLEN 12

BIJLAGE1-FUNCTIEOMSCHRIJVINGEN 13

Page 3: 2019 - 2021 - Vrijwilligerswerk in Utrecht en omgeving · toekomst met ervaring in de informele zorg. Het (door) ontwikkelen en duurzaam houden is hierbij van groot belang. We werken

3

1. INLEIDING

Metditstagebeleidbeogenweopdrieniveausduidelijkheidtegeven.Tevensdienthetalsvertrekpuntomonzedoelentegaanstellen.Opmicroniveau(hetniveauvandestagiair)geeftditbeleidduidelijkheidoverhetgeheelaanvoorwaardendatnodigisomstagiairsbinnenHandjehelpentothunrechttelatenkomen.DestagiairsoverwiewehiersprekenzijnafkomstigvandiverseHBO’s,MBO’sinverschillendesocialeopleidingsrichtingen.Vanstudiejaaréént/mvier.

Opmesoniveau(organisatieniveau)willenweditopeenzodanigemanierdoen,datmetdeinzetvanstagiairsdedoelstellingenvanHandjehelpenwordengediend.OpmacroniveauspelenerbelangrijkeontwikkelingenindesamenlevingeniserpolitiekebesluitvormingdiebepalendisvoordetoekomstvanHandjehelpenendaarmeeookvoorhetStagebureau.

Handjehelpenzetookvrijwilligersinomhulpvragentekunneninvullen.Deinzetvanvrijwilligersisvastgelegdineenapartvrijwilligersbeleidsplan.Daaromblijvendevrijwilligersinditbeleidsplanbuitenbeschouwingenrichthetplanzichopdeinzetenbegeleidingvanstagiairs.

Elketweejaarwordthetstagebeleidherzienengeactualiseerd.

2. ONTWIKKELINGEN IN HET VELD EN BIJ HANDJEHELPEN

Handjehelpenzietdoordiverseontwikkelingenindemaatschappijeenstijgingindevraagnaarinformeleondersteuning.Weziendaarnaastdathetaantalcomplexehulpvragentoeneemtenwevakerdoorverwijzingenkrijgenvanensamenwerkenmetformelehulpalssocialewijkteams,jeugdzorg,ambulantebegeleidingetc.DaaromheeftHandjehelpenvoordekomendevierjaarprioriteitengesteldzodatwemetelkaardezelfdekantopgaan.

DefocuszalgelegdwordenopJeugd,Complexehulpvragen,OuderenenAfschalingFormelezorg.Desamenwerkingindewijkzalgeïntensiveerdworden,zodatwemetzorgenkelvoudigevragenindewijkkunnenuitzetten.HetStagebureauzalinspelenopdezeprioritering.

GegevensvanHandjehelpenlatenziendatdehulpvraagaanhetveranderenis.Erzijnin2018meerhulpvragengekomenvanmensenmeteenpsychischebeperking(14%in2014,24%in2018).WeziensteedsmeercomplexehulpvragenbijHandjehelpen,eenvoorbeeldhiervanzijnmulti-problemgezinnendieaangemeldwordenviadesocialewijkteams.

Degroeivanhetaantal(complexe)hulpvragenvertaaltzichtevensindegroeivanhetStagebureau.Terillustratie:In2015werdener43.338hulpureningevulddoorstagiairs.In2018warendat52.000uren.Mededoordezegroeiwordtdebegeleidingvandestagiairs,naastviercoördinatorenvanhetStagebureauInformeleZorg(stagecoördinatoren),ookdoorinmiddels(2018)bijnaalleregiocoördinatorenopgepakt.DeeindverantwoordelijkheidvoordekwaliteitendeontwikkelingvanhetStagebureauligtbijdestagecoördinatoren.

3. DE MISSIE EN VISIE VAN HANDJEHELPEN

‘Handjehelpen gelooft in een samenleving waar iedereen kan meedoen en waar mensen zich voor elkaar inzetten. Daarom ondersteunen wij mensen die dat niet vanzelfsprekend kunnen, want iedereen heeft af en toe een steuntje in de rug nodig. Dat doen wij door een passende koppeling te maken tussen mensen die hulp kunnen gebruiken en mensen die hun maatschappelijke betrokkenheid willen omzetten in daden. Wij zijn ervan overtuigd dat hulpvrager en vrijwilliger/stagiairs zo elkaar kunnen versterken en elkaar extra kansen kunnen bieden om zinvol te participeren in de samenleving’.

HetmakenvandepassendekoppelingdoetHandjehelpenmetvrijwilligersenstagiairs.Eenpassendekoppelingbetekentdatwekijkennaardehulpvragerenzijnofhaarhulpvraaginsamenhangmethetprofielvandestagiair,hetontwikkelingsniveau,deopleiding(seisen)enaffiniteit.HetStagebureauisuitgegroeidtoteenessentieelonderdeelvanHandjehelpen.

Page 4: 2019 - 2021 - Vrijwilligerswerk in Utrecht en omgeving · toekomst met ervaring in de informele zorg. Het (door) ontwikkelen en duurzaam houden is hierbij van groot belang. We werken

4

4. KERNWAARDEN

Vanuitdemissieenvisiezijnkernwaardenvoordeorganisatiegeformuleerd.HetStagebureaugeefthieropdevolgendewijzeinvullingaan:

GEWOONDOEN:Handjehelpen werkt met daadkracht!Handjehelpenneemtverantwoordelijkheidvoordetoekomstvanzowelstagiairsalshetmaatschappelijkwerkvelddoorhetaanbiedenvaneengrootaantalpraktijkplekken.Weverwachtenvanonzestagiairseenhoudingdiepastbijdezekernwaarde.‘Gewoondoen’begintalbijdeeerstekennismakingwaarbijdestagiairzelfstandigoppadgaaten‘gewoon’contactgaatleggenvanuitdePresentiebenadering.

WIJLEVERENMAATWERK:Wij stellen de hulpvraag centraal.Middelshetgroteendiverseaanbodvanstagiairsbiedenwijmaatwerkenkunnenweookdemeercomplexehulpvrageninvullen.Wezettendehulpvraagcentraaldooreenstagiairtekoppelenmethetbestpassendeprofiel,dejuisteopleidingsrichtingenervaring.Eenstagiairbiedtcontinuïteit:eenkoppelingduurtvoorhetovergrotedeeltussendeachtentienmaanden.Dezegroepenstagiairsstartenrespectievelijkinseptembereninnovember.Daarnaastisereenkleinegroepdieinfebruaristartmeteenhalfjaarstage.

Deinzetvanstagiairszorgdeerin2018voordatwecirca60%vandenieuwekoppelingenmethuninzetkondenrealiseren.Daarnaastisdebegeleidingvandestagiairaltijdmaatwerk,passendbijdeopleiding,niveauendetebehalencompetenties.

WIJZIJNTOEGANKELIJK:Handjehelpen heeft een open houding.Westreventeallentijdenaareenopenhoudinginrelatietothulpvragers,stagiairsenopleidingen.Allesisbespreekbaarenwezijntransparantinonzemogelijkhedenenbeperkingen.Wezijnmakkelijktoegankelijkenlaagdrempeligtebereikenviatelefoon,Whatsappenmail.

WEDERKERIGHEID:Samenwerken staat voorop.Eenstagiairbiedtondersteuningbijdehulpvraag,tegelijkertijdsteltdehulpvragerzijnofhaarhuisopenvoordestagiairenbiedtdaarmeeeenomgevingaan

waargeleerdmagworden.VoorhetStagebureaueenwaardevollevormvanwederkerigheid.Samenwerkenstaatookopandereniveausvoorop.Hetiseenbelangrijkonderdeelvaneenprofessioneleberoepshouding.Eenstagiairleertsamenwerkenmetanderestagiairsencollega’sbinnendeorganisatie.Daarnaastwerkenwesamenmetformelehulpenbundelenwezoonzekrachteninhetbelangvandehulpvragerenleertdestagiairsamentewerkenenaftestemmenmetformelezorg-enhulpverlening.Totslothechtenwewaardeaansamenwerkingmetdeverschillendeopleidingen..

PROFESSIONEEL:Doelgericht werken, vanuit visie en kennis.StagiairswordendoorHandjehelpenopeenprofessionelemanierbegeleid.TijdensdestagestaathetaansluitenbijdehulpvragervanuitdePresentiebenaderingvoorop.Indebegeleidingstaathetcompetentiegerichtlerendoorstagiairscentraalenzorgenwevooreenefficiëntesamenwerkingmetdediverseopleidingen.

Handjehelpengelooftdathetopdoenvanervaringinenmetinformelezorgessentieelisvoordeontwikkelingvandeaankomendprofessional.Professionalsmetdezeervaringhebbengeleerdtekijkenenactieftezoekennaardeeigenkrachtvanhulpvragers.Zijhebbenoogvoor(uitbreidingvan)participatieindesamenlevingenhebbendoorhuneigeninzetindeinformelezorgdaadwerkelijkondervondenwatdemeerwaardedaarvanis.Ditisvanonschatbarewaardevoordemaatschappij,detoekomstenontwikkelingvanzowelformelealsinformelezorg.

Formele zorg

INFORMELEZORG

Enkelvoudige vragenInformele hulp in de wijk,

burgerinitiatieven, buurthuizen

Net

wer

k in

form

ele

zorg

SPEERPUNTENHANDJEHELPEN:

Complexe hulpvragen

Afschaling door samen-werking met formele zorg

Jeugd

Ouderen

Page 5: 2019 - 2021 - Vrijwilligerswerk in Utrecht en omgeving · toekomst met ervaring in de informele zorg. Het (door) ontwikkelen en duurzaam houden is hierbij van groot belang. We werken

5

5. HET STAGEBUREAU

WewerkenaaneenkwalitatiefgoedStagebureaumetalsdoelstagiairsopteleidenalsprofessionalsvandetoekomstmetervaringindeinformelezorg.Het(door)ontwikkelenenduurzaamhoudenishierbijvangrootbelang.Wewerkenaandekwaliteitdoor:eenkritischewervingenselectievanstagiairs;hetonderhoudenenaanjagenvan(nieuwe)samenwerkingenmetHBO-enMBOopleidingen;enintensieveindividueleengroepsbegeleidingvandestagiairs.HetStagebureauvanHandjehelpenmaaktgebruikvandehieronderbeschrevenwerkzaamhedenomdemissievanHandjehelpeninhoudelijkenpraktischvormtegeven..5.1BEGELEIDINGKenmerkendvoordestagebegeleidingisdatdezeopmaatgegevenwordt.Netalshetbelangvaneenpassendekoppelingtussenhulpvragerenstagiair,hechtenweveelwaardeaaneenpassendebegeleidingvoordestagiair.Passendbijdeopleiding,hetleerjaar,depersoonlijkeleerstijlengerichtopdeprofessioneleontwikkeling.OnzeprofessionelebegeleidingvindthaarbasisindePresentiebenadering(www.presentie.nl).Debegeleiderfungeertalsrolmodel:presentmeteenopenhouding,betrokken,betrouwbaar,gemakkelijkbereikbaarendichtbij.Presentieiséénvandetweepijlersdieisopgenomenindebegeleidingsstructuur(5.1.2).DaarnaastwerkenwevanuitZelfregie(5.1.1methodischebasisvanwerken),waarbijwegebruikmakenvantechniekentijdensdebegeleiding(zoalsoplossingsgerichtevragenstellen)diedestagiairstimulerenzoveelmogelijktoteigeninzichtentekomeninzijnleerprocestotprofessional.

Verderkenmerktonzeaanpakzichdoorcompetentiegerichtwerken,vanuitvisieopenbredekennisvanhetwerkveld,dedoelgroependediverseopleidingen.Webegeleidenstagiairsopheteigenmakenvanvaardigheden,erisaandachtvoorkennisvergrotingenerwordtgewerktaanbewustwordingvaneenprofessionelehouding.

DerdejaarsHBOstagiairswordenbijonsdeBegeleidersinOpleiding(BIO)vaneenaantaleerstejaarsHBOstagiairs.DezebegeleidingdoordeBIOvindtaltijdplaatsondersupervisievaneenprofessionalbijHandjehelpen.

Allestagiairswordenbegeleiddoorprofessionalsdiebevoegdenbekwaamzijnomdebetreffende

stagiairgroeptebegeleiden.ZijzijnminimaalHBO-geschooldinéénvandesociaalagogischeopleidingenenbeschikkenoverrelevantewerkervaringomstagiairstebegeleidenindepraktijk.DaarnaastheeftHandjehelpeneenveelheidaandeskundigheidinhuismet31professionalsdieiederhuneigenexpertisehebben.Denkhierbijaankennisoverautisme,psychiatrie,mantelzorgbelasting,chronischeziektenetc.Eendeelvandemedewerkersheeftervaringskennis.

IederjaarhebbenweaandachtvoordekwaliteitvandestagebegeleidingbinnenHandjehelpen.ZoonderzoekenwetweekeerperjaarhoedebegeleidingervarenwordtonderdestagiairsvanHandjehelpen(middelseenenquête),evaluerenwedit,ennemenweaandachtspuntenhieruitmee.Ookbrengenweinkaartwaarmogelijklacunesliggeninonzebegeleidingenorganiserenwezonodigintervisie,enplannenweoverleggenspecifiekgerichtopopleidingstype,niveauofopleidingsjaar,scholing(in-ofextern)tenbehoevevanhetversterkenvankennis,vaardighedenenhoudingrondomstagebegeleiding.

Allecoördinatorendiestagiairsbegeleidenvolgendezelfdebegeleidingsstructuur(zieparagraaf5.1.2)voorhetbetreffendeleerjaar/niveauvandestagiairs.Daarnaastzijnerdoorhetjaarheenmeerderemomentenwaaropdebegeleidingmetelkaarwordtafgestemdpertypeopleidingofniveauen/ofleerjaar.ZoiserbijvoorbeeldeengroepbegeleidersspecifiekvoorMBOstagiairs,voorVerpleegkundestagiairsenvoordebegeleidingvandeBIO’sdiemetregelmaatbijelkaarkomen.

5.1.1 BASIS VAN WERKENDePresentiebenadering(grondleggerAndriesBaart)isdebasis(houding)vanwaaruitdestagiairs,vrijwilligersénmedewerkersvanHandjehelpenwerken.Vanhieruitbegeleidenwestagiairsinhunprofessioneleontwikkeling.Zijlerenhulpvragersteondersteunenopbasisvangelijkwaardigheid.Doornauwaantesluitenbijwaterspeeltstimulerenzijde zelfregie vandehulpvragers.

PresentieenZelfregievormensamendebasisvanwerkenbijHandjehelpen.Stagiairsdoendoorhetjaarheenkennisenvaardighedenopenwerkenaanhunprofessionelehouding.Ditinrelatietotdezetweepijlerspassendbijhunleerjaar.Hierondereenkorteuitwerking.

Page 6: 2019 - 2021 - Vrijwilligerswerk in Utrecht en omgeving · toekomst met ervaring in de informele zorg. Het (door) ontwikkelen en duurzaam houden is hierbij van groot belang. We werken

6

Presentiebenadering als basishoudingKarakteristiekvoordePresentiebenaderingis:erzijnvoordeander.Allesdraaitomdegoedeennabijerelatie,waarbijhetaansluitenbijdehulpvragerenzijnofhaarwensencentraalstaat.DePresentiebenaderinggaatovererkenning,waardering,gezienengehoordworden.

Hetopbouwenvaneenlangdurigeenonvoorwaardelijkevertrouwensbandstaathierbijcentraalenhetbereikenhiervan,kanalgezienwordenalseendoelopzich.HetoplossenvaneenprobleemisdusnietdeeersteintentievandePresentie-beoefenaar.Doorderelatieaantegaan,hierbinnenvoortdurendincontactaftestemmenenaantesluitenbijwatopdatmomentvanbelangisvoordehulpvrager,ontstaatervanzelfruimtevoorveranderingofontwikkeling.Vanuitdezebasishoudinglerenstagiairsmethodischhandelen.Ditbetekentdatzijdemethodenentechnieken(ofonderdelenhiervan)passendebijhunopleidingindepraktijklerentoepassen,maardaarbijdezebasishouding(pijlerPresentie)nietuithetoogverliezen.

ZelfregieDedefinitievanZelfregiewordtmooiinbeeldgebrachtdoorMovisie(https://www.movisie.nl/artikel/start-zelfregie).Hetbetekentdatmensenzeggenschaphebbenoverhunlevenenhunondersteuning.Hetgaatomrichtinggevenaanheteigenleven,ookalsdaarvooranderennodigzijn.ZelfregieiscomplementairaandePresentiebenadering.

AlsstagiairbijHandjehelpenleerjezoveelmogelijkaantesluitenbijwatopdatmomentbelangrijkisvoordehulpvrager.AlleenwanneererdaadwerkelijkvanuitPresentiegewerktwordt,deanderzichgehoordengezienvoelt,wordtdehulpvragerinstaatgesteldomZelfregieaanteboren.

StagiairsdiehulpvragersvanuitZelfregieondersteunen,werkenaan:1.hetstimulerenvandehulpvrageromzelfrichting

tegevenaanhunlevenbinnendegrenzenvanwatmogelijkis,ookweleigenaarschapgenoemd,

2.hetaanborenvanhuneigen kracht,3.hetverkennenvanhundrijfveren,waardeninhet

levenofonderliggendemotivatie4.endebetekenisvandemensenomhenheen,het

sociale netwerk.Waarnodigdezesamenversterken.

Afbeelding van Movisie.nl, Zelfregie in beeld gebracht.

DebovenstaandevierelementenwaarZelfregiemeewordtuitgelegdvormendemethodischebasisbinnendezepijler.WemakenhierbinnengebruikvanbekendemethodenzoalsOplossingsgericht werken(grondleggers:StevedeShazer,InsooKimBerg)endekennisentechniekenuit‘Natuurlijk, een netwerkcoach!’,(https://www.movisie.nl/interventie/natuurlijk-netwerkcoach).BeidezijnmethodendiebijdragenaanbijvoorbeeldEigenkrachtenhetversterkenvancontacten.

MetOplossingsgericht werkenwordtgetrachtomdeautonomievandehulpvragerteversterkendoordehulpvragerzelfmetoplossingentelatenkomen.Hetisnietzozeervanbelangwathetprobleemis,maarerwordtgekekennaarmogelijkealternatievenomhetindetoekomstandersaantepakken.Elkekleineveranderinghierinisaleenstapnaardeoplossing.Degesprekstechniekengevenhandvattenvoorhet‘gewoondoen’.HetgaatbijHandjehelpennietomhetoplossenvanhetprobleem,maaromhetwerkenvanuitdewensenvandehulpvrager.

Webiedendestagiairseentrainingaanoveroplossingsgerichtwerkenenzorgendattijdensintervisieenindividuelecoachgesprekkendemethodeaanbodkomt.Ookals(stage)coördinatorzettenweOplossingsgerichtevragenintijdensdebegeleidingvandestagiairs(‘practicewhatyoupreach’).

MetHandjehelpenondersteunenweeenkwetsbaredoelgroep.Wiekwetsbaarisofineenkwetsbaresituatieverkeertkomtsomsineensociaalisolementterecht,enkangezelschapssteun,praktischesteunofemotionelesteunjuistgoedgebruiken.Meteengoedsociaalnetwerklevenwegezonder,bereikenwemeer,enoordelenwepositieveroverons

Page 7: 2019 - 2021 - Vrijwilligerswerk in Utrecht en omgeving · toekomst met ervaring in de informele zorg. Het (door) ontwikkelen en duurzaam houden is hierbij van groot belang. We werken

7

leven.StagiairsvanHandjehelpenvervullenzelfeentijdelijkerolinhetnetwerkvandehulvrager.Tijdensintervisieenindividuelecoachgesprekkenlerenwestagiairswathetbelangisvaneengoedsociaalnetwerk,teonderzoekenhoehetnetwerkvaneenhulpvragereruitziet,ensamentezoekennaaraangrijpingspuntenomheteigennetwerkvandehulpvrageropeenlangertermijntekunnenversterken.Demethodiek,‘Natuurlijk, een netwerkcoach!’,biedtaangrijpingspuntenvoordestagiairomdehulpvragertebegeleideninhetversterkenenvergrotenvanhetsocialenetwerk.VanuitPresentiebezienzalnietelkestagiairindezelfdematemetdezetechniekenaandeslaggaan.Zijzullenvraaggerichttewerkgaanenhierbijaltijdooghebbendvoorwatopdatmomentvanbelangisvoordehulpvrager(s).

5.1.2 BEGELEIDINGSSTRUCTUURVooriederleerjaarisereenbegeleidingsstructuuropgesteldvoorallestagiairsbijHandjehelpen.Destructuurisdivers,methodisch(gebaseerdopdetweepijlersPresentieenZelfregiezoalshierboventoegelicht),competentiegerichtenbevatzoweleenindividueel-alsgroepsaanbod.Vasteonderdelenindebegeleidingvoorzoweleerste-,tweede-alsderdejaarsstagiairszijnindividuelecoachgesprekken,feedbackopwerk-enreflectieverslagenenintervisies.De(stage)coördinatorbrengteenhuisbezoekaandehulpvragersopeenmomentdatdestagiairsaanhetwerkzijn;ditgeldtookvooreerstejaarsstagiairsbijwiedeBIOlangskomtophetstageadres.Daarnaastvormenscholingentrainingonderdeelvandebegeleidingsstructuur.Omdatweonzebegeleidingdoorlopendwillenontwikkelen,blijftookdebegeleidingsstructuurinontwikkeling.HetactueledocumentisoptevragenbijHandjehelpen.

Debegeleidingsstructuurisuitgewerktinstagehandleidingenvoorallestagiairsperleerjaarenopleidingsniveau.De(stage)coördinatorenbijHandjehelpengebruikendestagehandleidingenalsleidraadvoorhunbegeleidingvanstagiairs.Ditbevorderteenduidigheidindebegeleidingbinnenonze(groeiende)organisatie.

5.1.3 INDIVIDUELE GESPREKKEN EN INTERVISIEBijHandjehelpenlopendestagiairshunstagebijmensenthuis.Ditbetekentdatwehenbegeleidenopafstand.Hetbelangvanlaagdrempeligcontactmetdestagiairsishierdoorgroot.NietvoornietsiséénvandekernwaardenbijHandjehelpen:toegankelijkheid. Ook

indestagebegeleidingstrevenwenaartoegankelijkzijn.Ditdoenwedoorbereikbaartezijnopdemomentenwaarditnodigis(‘presentzijn’).Maarookbiedtonzebegeleidingsstructuurhierineenhouvast.Gemiddeldeenspermaandhebbendestagiairseenindividueelcoachgesprek.ZoalseerderbeschrevenzullendepijlersPresentieenZelfregieopdiemomententerugkomen.Naastdeindividuelegesprekkenisintervisieeenvastonderdeel(6tot9keerperjaar)vandestagebegeleiding.Wewerkenvolgens(diverse)intervisiemethodenomtotuitwisselingenreflectietekomenalshetgaatomcasuïstiekuitdepraktijkvandestagiairs.Doorhetjaarheenisertijdensdezebijeenkomstenruimtevoorverschillendethema’sdiewederomsamenhangenmetonzetweepijlers.

5.1.4 SCHOLING EN TRAININGSAANBODWemakeninonsaanbodvanscholings-en/oftrainingsbijeenkomstenonderscheidtussenverschillendevormen:• Bijeenkomstenvooreenhelegroepstagiairs

(verplicht):ditzijndeinwerkbijeenkomstenaanhetbeginvandestageenbijeenkomstenrondomeenspecifiekonderwerp,bijvoorbeeldoplossingsgerichtwerken.

• Themabijeenkomstendietoegankelijkzijnopinschrijvingvoorzowelstagiairs(allestudiejarenenniveaus)envrijwilligers,bijvoorbeeldrondomhetthemaautismeofgrenzenstellen.

• TweekeerperjaareenlezingvangrotesprekerszoalsHoogleraarindePedagogiekMichadeWinter,HoogleraarNeuropsychologieErikScherder,ProfessorindeWijsbegeerteAndriesBaartenGeneeskundigDoctorenspecialistRouwverwerkingManuKeirse.Dezeisooktoegankelijkopinschrijvingvoorzowelstagiairs(allestudiejarenenniveaus)envrijwilligers.

• Trainingenvooreenspecifiekegroepgelinktaandehulpvraag,beperkingofproject.ZokunnenstagiairsbijvoorbeeldopgeleidwordentotnetwerkmaatjeofeentrainingvolgeninhetbegeleidenvaneenhulpvragermetNietAangeborenHersenletselofDementie.

5.2WERVINGENSELECTIEHetzorgvuldigwervenenselecterenvanstagiairsisdeeerstestapnaareenpassendekoppelingtussenstagiairenhulpvrager.Hetwervenvanstagiairsisgeborgdonderhethoofdstukcommunicatie(hoofdstuk6.5)enomvatingrotelijndevolgendeacties:vacaturesuitzetten,contactenonderhouden

Page 8: 2019 - 2021 - Vrijwilligerswerk in Utrecht en omgeving · toekomst met ervaring in de informele zorg. Het (door) ontwikkelen en duurzaam houden is hierbij van groot belang. We werken

8

metdebetrokkenopleidingen,actiefzijnopstagemarkten,enthousiasmerenviasocialmediaenhetinzettenvanmondtotmondreclame.Eriseeninternwerkdocumentwaarindeactuelewerkwijzewordtbeschreven.

5.3DUURZAAMSTAGEBUREAUHandjehelpen,endaarmeeookhetStagebureau,iseenorganisatiedieinontwikkelingblijft.Westrevennaargoedekwaliteitenhopendaarmeezoveelmogelijkmensentekunnenondersteunen.Enmetsucces!Zoalsgezegdbegeleidenweiederjaarweereengroeiendaantalstagiairs.Omditmetelkaargoedtekunnenblijvendoen,werkenwesteedsweeraanonzeeigenprofessionaliseringdooro.a.tewerkenmeteeneenduidigebegeleidingsstructuurenjaarlijksteonderzoekenhoewedebegeleidingbeterkunnenorganisereneninhoudelijkvormkunnengeven.EenStagebureaudatookindetoekomstkwaliteitblijftleveren,richtzichnietalleenopdeinterneinrichtingenkwaliteit,maarookopgoedeexternerelaties.

MetzowelHBOalsMBOopleidingenonderhoudenwenauwesamenwerkingsverbandenenborenwesteedsweernieuwecontactenaan.DesamenwerkingmetdeopleidingHBOVerpleegkundevandehogeschoolUtrechtiseenmooivoorbeeldhoewijmetelkaaropmeerdereniveausaandetoekomstwerken.Tegelijkertijdzijnwemomenteeldemogelijkhedenaanhetonderzoekenomsamenmetformelezorggezamenlijkestagesaantebieden.Webewegenmeemetdeveranderingenindemaatschappij,doorplannenteblijvenmakenvoorhetStagebureauvandetoekomst.

6. AFSTUDEREN BIJ HANDJEHELPEN

JaarlijkswordenerbijHandjehelpenmeerdereonderzoekenuitgevoerd.Dezeonderzoekendragenbijaandekwaliteitvanonsproduct:‘informelezorgvoormensenmeteenbeperking’.Deafstudeeronderzoekenkunnenzichopdiverseaspectenvanonzeorganisatierichten:hulpvragers,(in)formelewelzijnsorganisatiesen/ofhogescholenmetwiewesamenwerken,stagiairsen/ofdecommunicatiemeteenvandezegroepen.

Deonderwerpenwordenbreedvanuitdeorganisatieaangedragen.Eencommissiebestaandeuiteenstagecoördinator,projectleiderendedirecteurzal

bepalenwelkeonderwerpenuiteindelijkonderzochtzullen.DeafstudeerderzaloverhetalgemeeniemandzijndieeerderbijHandjehelpenheeftstagegelopenofiseenvierdejaarsdienaaststagelopenookeenafstudeeropdrachtheeft.Dederdejaarsstagiairskrijgeninaprildemogelijkheideenonderzoeksvoorstelintedienen,opbasiswaarvanzijaldannietgekozenwordendoordehierbovengenoemdecommissie.Eenstagecoördinator,projectleiderofregiocoördinatorzalhetonderzoekbegeleidenafhankelijkvankennisenaffiniteit.Daarnaastzoekenwedesamenwerkingopalshetgaatominnovatievandeberoepspraktijkenhetonderwijs.Zowerkenwemeeaan(afstudeer)onderzoek(en)vanuithetkenniscentrumSocialeInnovatievandeHogeschoolUtrecht.SpecifiekvoorhetafstuderenvanMBOstagiairswordenconformdeeisenvandeopleidingenexaminatorenbenoemdbinnenHandjehelpen.Dezeprofessionalsbegeleidendestagiairzelfniet,zodatwetoteenzoobjectiefmogelijkoordeelkomentijdensdepraktijkexamens.

7. MATERIËLE VOORZIENINGEN

Handjehelpenbiedtaanderdejaarsstagiairseenstagevergoedingvan€200,-permaandopbasisvan32uurperweek,mitsdestagiairisingezetalsBIOvaneerstejaarsstagiairs.Handjehelpenisafhankelijkvansubsidiesvangemeentenengiftenvanfondsen.Ditfinancieringsmodelisgerichtopfinancieringvandekoppelingofdeuitvoeringvanprojecten.ElkjaarzaleropnieuwoverwogenwordenofstagevergoedingfinancieelmogelijkblijftvoorderdejaarsenvierdejaarsstagiairsbijHandjehelpen.Erzijnopeenaantalpuntenafsprakenoverdevolgendemateriëlevoorzieningengemaakt:

ReiskostenOnderdeelvaneenstagebijHandjehelpenisreizen.Dehulpvragerswonenimmersverspreid.Ditbetekentookdater(soms)reiskostenwordengemaakt.WevragenstagiairshunOV-kaarttegebruiken.AlsdestagiairnietovereenOV-kaartbeschikt,kunnennahetindienenvaneenbegrotingennaakkoordvandedirecteur,dereiskostenvergoedwordená€0,19perkilometeropvoorwaardedatdezemaandelijksingediendwordenenmeteenmaximumvan€1.000,-vooreenheelschooljaar.Metdezeregelingwillenwedeaannamevanouderestagiairs(>30)stimuleren.Ookhiergeldtdaterjaarlijkswordtbekekenofhetbeleidrondomreiskostengewijzigddientteworden.

Page 9: 2019 - 2021 - Vrijwilligerswerk in Utrecht en omgeving · toekomst met ervaring in de informele zorg. Het (door) ontwikkelen en duurzaam houden is hierbij van groot belang. We werken

9

Overige kostenKostenvooreenuitjeofeendrankjezijnvoorrekeningvandehulpvrager.TenzijandersisafgesprokenzoalsbinnenhetProjectErvaringsmaatje.

Verzekeringen Alsersprakeisvandiefstal,schadeofeenongevalzalonderzochtwordenofdeschadeopdeverzekeringvandestagiairofhulpvragerverhaaldkanworden.Alsditnietmogelijkis,heeftHandjehelpeneenaanvullendeaansprakelijkheidsverzekeringeneencollectieveongevallenverzekeringafgeslotendieuitkeertinsituatieswaardeeigenverzekeringvandestagiairnietinvoorziet.

8. SOCIALE VEILIGHEID

Terbeschermingvandestagiair,dehulpvragerendeorganisatiegeldenvoorelkestagiairdevolgendeafspraken:• Erwordtaltijdeencontractgetekenddatopgesteld

isdoordeopleiding.Hierinstaanafsprakenoverstagelopen,wederzijdseverwachtingen,verzekeringen,stageduur,hoeomtegaanmetconflicten.DitcontractwordtondertekenddoorhetStagebureauvandebetreffendeopleiding,Handjehelpenendestagiair.

• InaanvullingdaaroptekentdestagiairookeencontractbijHandjehelpen(dezeisoptevragen).

• VoorelkestagiairwordteenVerklaringOmtrentGedrag(VOG)aangevraagd.BinnenvierwekennaaanvangvandestagemoetdeorigineleVOGingeleverdzijn.Hetnietinleverenkanredenzijnvoorontbindingvanhetstagecontract.

• Handjehelpenheeftspelregelsvoorvrijwilligersenstagiairs.Eenvandespelregelsis:bijsignalenvankindermishandeling,huiselijkgeweld,ouderen-mishandelingofbij(belevingvan)(seksueel)grensoverschrijdendgedragneemjedirectcontactopmetjecoördinator

• Stagiairslereninhetinwerkprogrammadat,wanneerzezelf(seksueel)ongewenstgedragervaren,zedirectcontactopmoetennemenmethunbegeleiderdiehenondersteuntinvervolgstappenomhiermeeomtegaan.Uiteraardstaatdaarbijdeveiligheidvandestagiairvoorop.

• Handjehelpenheeftinterneenprotocoldatgehanteerdwordtbij“ernstig(seksueel)grensoverschrijdendgedrag”.

• Bovenstaandeonderwerpenwordenuitgebreider

beschrevenindestagehandleidingdieelkestagiairaanhetbeginvanzijnstageuitgereiktkrijgt.Indehandleidingstaanookdeomgangsregelsbeschrevenendespelregelswaarstagiairszichaanmoetenhouden.

9. KWALITEIT

Omdekwaliteitvandestagesdiewijbiedenenbegeleidenopeengoedniveautehoudenishetbelangrijkdatweonsblijvenontwikkelen.Hiervoorzijneenaantalpuntenvanbelang:• Wemetendetevredenheidenbelevingvandestage

onderonzestagiairs.Indezeevaluatiesstaatcentraalhoestagiairshunstageervaren.Uitdezeevaluatieshalendestagecoördinatorenveranderpuntenenimplementerendezeindebegeleidingsstructuur.

• Wemetenhoedehulpvragersdeinzetvandestagiairervaren.Dezeevaluatieshelpenonsindebegeleidingvanonzestagiairs,maarleverentevensindirectinputvoordebegeleidingsstructuur(denkbijvoorbeeldaanfrequentievancontacttussencoördinatorenhulpvrager,stagebezoekenetc.).

• Handjehelpenhechtwaardeaandeprofessionaliteitvanhaarmedewerkers,waarhetgaatomstagiairbegeleiding.Zijzijnimmershetbelangrijksteinstrumentindebegeleiding.Vanuitdatpuntbezienishetbelangrijkvakkennisoppeiltehouden,trainingentevolgen,intervisieensupervisietevolgen.EenonderdeelhiervanishetvolgenvanpraktijkbegeleiderstrainingendieaangebodenwordendoorverschillendeHBO-enMBOopleidingen.

• DebegeleidersstrevenernaareenrolmodeltezijnvoordestagiairsenhanterendePresentiebenaderinginhuneigenwerkeninhunhoudingnaarstagiairs,collega’senprofessionals.

• DaarnaasthoudenwenauwcontactmetstudieloopbaanbegeleidersenStagebureausvandediverseopleidingenomelkaarteversterkeninkwalitatiefgoedebegeleiding.

Page 10: 2019 - 2021 - Vrijwilligerswerk in Utrecht en omgeving · toekomst met ervaring in de informele zorg. Het (door) ontwikkelen en duurzaam houden is hierbij van groot belang. We werken

10

10. COMMUNICATIE

HetStagebureauvanHandjehelpenlaatzichzienaandebuitenwereld,deeltsuccessenomzodoendepotentieleHBO-enMBOopleidingenenstagiairsenthousiasttemakenvooreenstagebijHandjehelpen.Belangrijkepijlersindecommunicatiezijn:• hetprofilerenvanHandjehelpenopsocialmedia

(waarbijfrequentgebruikwordtgemaaktvanbeelden);

• intensieve(individuele)contactenmetHBO-enMBOopleidingenopdiverseniveaus,waarbijwestrevennaarmeerconvenantentussenHandjehelpenendiverseopleidingenenvanuitonzekennisvandepraktijkmeedenkenmetvernieuwingvanhetonderwijs;

• actiefaanwezigzijnopstagemarkten;• mond-tot-mondreclame:eentevredenstagiairisde

besteambassadeuromnieuwestagiairstewerven;• specifiekestageflyersdiewordenverspreidop

daarvoorrelevanteplekken.

11. GRENZEN VAN STAGELOPEN

Mageenstagiairzijnhulpvragerophettoilethelpen?Ofmaghijtijdenseenuitstapjezijnhulpvragerdemedicijnengevendiehijnodigheeft?Maghijmeteenrolstoelrijden?Ofmaghijsamenmetzijnhulpvragerdieblindiseenflinkstukgaanfietsenopdetandem?Enwieisdanaansprakelijkalshetfoutgaat?

Hierbijgaathetomtweesoortenhandelingenwaaroveraansprakelijkheidsuitsprakenzijngedaan:

Voorbehouden handelingen:Voorbehoudenhandelingenzijnrisicovolle,medischehandelingendiealleendoorbevoegdezorgverlenersmogenwordenuitgevoerd.DevoorbehoudenhandelingenstaanindeWetopdeberoepenindeIndividueleGezondheidszorg(WetBIG).Daarinisookopgenomenwiedezehandelingenzelfstandigofinopdrachtmaguitvoeren.Omonverantwoorderisico’svoordegezondheidvandepatiëntvoorkomenzijneisengesteldaandeuitvoerder:• Deskundigheid• Zorgvuldigheid• Bekwaamdoorkennisenvaardigheid

DewetBIGverbiedtonbevoegdenom“beroepsmatig”voorbehoudenhandelingen(bvinjectiesgeven)uittevoeren.

UitgangspuntvanHandjehelpenisdatonzestagiairsgeenvoorbehouden(medische)handelingenverrichten.

Voorwatbetrefteenhulpvragermetepilepsievragenweaandehulpvragereenprotocolhoetehandelenbijeenepilepsieaanval.Ditprotocolwordtdoorgesprokenmetdehulpvrager,deeventueelaanwezigemantelzorger,destagiairenHandjehelpen.Hiernaondertekenen(nainstemming)allepartijeneenspeciaalhiervooropgesteldformulier(zieserver)..Risicovolle handelingenDitzijnhandelingendienietzijnvoorbehoudenaaneenbepaaldeberoepsgroep,maarwelrisicovolkunnenzijn,zoalsiemandopdewchelpen,meteenrolstoellopenoffietsenmeteentandem.Alseenstagiairdezeofsoortgelijkehandelingenuitvoertenergaatietsfout,danisdeorganisatieaansprakelijk.

Omdatdezehandelingendekwaliteitvanlevenvandehulpvragerkunnenbevorderen,wilHandjehelpenhiermaatwerkinbieden.Alsweineensituatiebesluitendatwedeverantwoordelijkheidwillennemendankijkenweofallepartijen(stagiair,hulpvrager,mantelzorger)hiermeeinstemmen.Daarnazoekenweuitofdestagiairinstaatisomderisicovollehandelingenuittevoerenofdaterwellichtnogspecifiekeinstructiesnodigzijn.

Stagiairskomeninsituatieswaarinrisicovollehandelingennietvoorbereidkondenwordenenzijterplekkebesluitenomofwelofniettehandelen.Bijvoorbeeldwanneerdehulpvragervaltenovereindgeholpenmoetworden.Hetspreektvoorzichdatwijhiervantevorengeeninvloedophebben,maardeorganisatieisookdanverantwoordelijkenaansprakelijk.

Dezeafsprakenzijninlijnmethetvrijwilligersbeleid.Weverwijzennaarhetvrijwilligersbeleidvooreengedetailleerdeuitwerking.

Page 11: 2019 - 2021 - Vrijwilligerswerk in Utrecht en omgeving · toekomst met ervaring in de informele zorg. Het (door) ontwikkelen en duurzaam houden is hierbij van groot belang. We werken

11

12. KLACHTEN EN GESCHILLEN

Klachtenofgeschillenwillenwegraagvoorkomendooreentransparanteenbetrokkenhouding.Echterwaarmensensamenenvoorelkaarwerken,zijnklachtenofgeschillennooithelemaaltevoorkomen.Voordiesituatiesishetgoedommetelkaarafgesprokentehebbenhoewewillenhandelen.

Tussen hulpvrager en stagiairBijspanningenen/ofconflictentussenstagiairenhulpvrager,zalineersteinstantiede(stage)coördinatorbemiddelenenkijkenofhetgeschilingoedoverlegopgelostkanworden,danweldaterafsprakengemaaktkunnenwordenzodatdestagebijdezehulpvragervoortgangkanvinden.Ingoedoverlegkaneenkoppelingdooreenklachtofgeschilbeëindigdworden.

Alsnabemiddelingofbeëindigingvandekoppelingdeklachtofhetgeschilnietisopgelost,kunnenallepartijenhiervanmeldingmakenbijdeorganisatie(secretariaatofdirecteur).Dedirecteurdraagtindezesituatieseindverantwoordelijkheidvoorhetoplossenvandeklachtofhetgeschil.

Tussen stagiair en coördinatorHandjehelpenvolgthierindeafsprakenzoalsdeopleidingendezeindestagecontractenopnemen:bijproblementijdensdestagerichtendestagiairen(stage)coördinatorzichallereersttotelkaar.Alsditniettoteenoplossingleidt,kunnengeschillentussendestagiairen(stage)coördinatorwordenvoorgelegdaandebegeleidenddocent.

Alsdoorinterventievandebegeleidenddocentnogsteedsgeenoplossinggevondenkanworden,wordthetgeschilvoorgelegdaandecoördinatorvanhetpraktijkbureauvandebetreffendeopleiding.De(stage)coördinatorkanhierinondersteuningvragenvaneencollegaofdedirecteur.(zieookProtocolVeiligheidHandjehelpen)

Page 12: 2019 - 2021 - Vrijwilligerswerk in Utrecht en omgeving · toekomst met ervaring in de informele zorg. Het (door) ontwikkelen en duurzaam houden is hierbij van groot belang. We werken

12

BIJLAGE 1 - FUNCTIEOMSCHRIJVINGENBeschrijvingvandefunctiesdiegenoemdwordeninditstagebeleid

• Directeur:Dedirecteuriseindverantwoordelijkvoordeontwikkelingenuitvoeringvanhetgeheleorganisatiebeleid.Debeleidsterreinenzijn:personeel,financieelenstrategisch.

• DeRegiocoördinator(RECO):DeRECOzorgtervoordatdevraagvaneenhulpvragerhelderwordt.Hiervoorgaathijopintake.Daarnazoekthijeenvrijwilligerofstagiairdiedehulpvraagwilinvullen.Hijisverantwoordelijkvoordekoppelingvanvrijwilligersendebegeleidingdaarna.Daarnaastbegeleideninelkteameenaantalregiocoördinatorenookstagiairsenzijnzijmedeverantwoordelijkvoordeinzetenkoppelinghiervan.

• DeCoördinatorStagebureauInformeleZorg(stagecoördinator):DestagecoördinatoriseindverantwoordelijkvoorhetgoedfunctionerenvanhetStagebureauvanHandjehelpen.Ditbetekentdatzijnaasthetbegeleidenvanstagiairsvanverschillendeopleidingenenniveaus,verantwoordelijkisvoordekwaliteitenontwikkelingvanbegeleidingsstructuren,hetonderhoudenenaanjagenvan(nieuwe)samenwerkingenmetHBO-enMBOscholenenhetinhoudelijk(door)ontwikkelenvaneenduurzaamStagebureau.

• Begeleiderinopleiding(BIO):DeBIOiseenderdejaars(ofvierdejaars)HBOstagiairenheeftalstaakom(eengedeelte)vandeeerstejaarsstagiairsvoorHandjehelpentebegeleiden.Zezijnverantwoordelijkvoordefeedbackopwerkverslagen,gaanopstagebezoekenorganiserendeintervisiebijeenkomsten.Ditdoenzijinsamenwerkingmetenondersupervisievaneenregio-ofstagecoördinator.