20160302 - Definities - RIDE

11
DEFINITIES Afstudeerperiode februari - juni 2016 AFSTUDEERDERS Rianne Schaekens Deloryan Hommers

Transcript of 20160302 - Definities - RIDE

DEFINITIESAfstudeerperiode februari - juni 2016

AFSTUDEERDERSRianne Schaekens

Deloryan Hommers

Zodanig omgaan met chronische pijn (lichamelijke, psychische en sociale consequenties en bijbehorende aanpassingen in leefstijl) dat de chronische pijn optimaal wordt ingepast in het leven. Chronische pijnpatiënten kiezen zelf in hoeverre ze de regie over het leven in eigen hand willen houden (of hulp vragen), om een optimale kwaliteit van leven te behouden of te verbeteren.

ZELFMANAGEMENT

De werking van zelfmanagement voor een gebruiker is afhankelijk van hun motivatie, opvattingen en de intenties die zij bij de revalidatie hadden.

Ook de manier waarop zij naar hun pijn kijken en de mate van de gezondheidsvaardigheden zijn van invloed op de gedragsverandering en toepassing van zelfmanagement.

STEUN

Zowel emotionele steun (empathie, vertrouwen, acceptatie), praktische steun (in de vorm van diensten of geld) of informationele steun (bijvoorbeeld in de vorm van advies) kunnen ons helpen een gedragsverandering vol te houden.

Doelgroepen kunnen uiteenlopende behoefte hebben aan vormen van steun. Zo bleek uit een onderzoek naar de effectiviteit van StopAdvisor, een Engelse campagne die deelnemers hielp te stoppen met roken, dat mensen op een lage sociaal-economische klasse veel meer behoefte hadden aan emotionele en praktische steun. Deelnemers uit hogere sociaal-economische klassen hadden veel meer behoefte aan informationele steun in de vorm van feedback.

WEERSTAND

Scepsis

Wantrouwen t.o.v. intenties van de zender of de feitelijke juistheid van de inhoud v/d boodschap

Oplossing: GEEN informatiebom

Reactance

Weerstand tegen beïnvloedings- poging.

Oplossing: inzetten van sociale beïnvloeding of het zelfbeeld v/d doelgroep

Inertia (onbeweeglijkheid)

Het doelgedrag is problematisch en gedragsverandering is wenselijk, maar ja... Oplossing: voortdurend aanbieden van handelingsperspectief of het aanvullen van informatieve interventies met landscapingtactiek.

KG

OMGEVING

Familie

Openbaar vervoer

WerkCollega’s

Supermarkt

Vrienden en uitjes

Revalidatie

Sporten

Betrekking van de sociale omgeving reduceert weer-stand, vergroot motivatie en kennis van het eigen gedrag door het spiegelen aan het gedrag van anderen; het kan zorgen voor directe steun in het uitvoeren van het gedrag.

ZELFMONITORING

(Negative) thought

Stop Time-out Reflect Choose

Je bewust zijn van je eigen handelingen, denken, emoties en ze bijsturen op basis van dit bewustzijn.

TEGENGESTELDE CONDITIONERING

Het toepassen van gewenst gedrag dat het ongewenste gedrag kan verwijderen.

STIMULUS CONTROLE

Verwijderen van uitlokkende prikkels van het ongewenste gedrag.

GEDRAG BEKRACHTIGEN

Bekrachtiging moet snel volgen op het gedrag, wil het effectief zijn. Als er teveel tijd tussen zit kan die persoon van een compliment bijvoorbeeld wel blij worden,

maar dan hoeft dit niet perse een bekrachtiging van het gewenst gedrag te zijn.

Sociale bekrachtiging Materiele bekrachtiging

ALLEEN VS. SAMEN

eigen kracht

negatief

grotere last

teveeldepressie

eigen energie

energie verdelen

lasten delenpositieve opkikker

grijpen in

ondersteunen

SOCIALE BEKRACHTIGING

Sociale bekrachtiging is meer effectief en kan in sommige situaties meer benut worden. Gemiddeld zijn er 5 goede acties tegenover 1 negatieve actie nodig. Je hebt bijvoorbeeld 5 complimenten nodig tegenover 1 belediging om je weer prettig te voelen.