20160154 LIMBLAND 2 2016 - uwcmaastricht.nl libellen, sprinkhanen en amfi bieën als geelbuikvuurpad...

2
‘Alle Limburgers maken Limburg mee’, dat is de ambitie van het IKL Limburg. Het IKL vormt de spil tussen vrijwilligers en landschapsbeheer voor overheid, be- drijven en terreineigenaren, zo ook bij Het Limburgs Landschap. Het IKL heeft ook zo’n sleutelrol bij het beheer van groeven en groeveningangen. Een mooi voorbeeld van die samenwerking waarbij de maat- schappelijke betrokkenheid uitgangspunt is, is de Meertensgroeve. De Meertensgroeve in het Beneden- Geuldal ligt min of meer onopvallend aan de rand van het dorpje Vilt in het natuur- gebied Bergse Heide. In deze oude dag- bouwgroeve werd zand en grind gewon- nen. Door de warme en beschutte ligging komen hier bijzondere planten en dieren voor zoals borstelkrans en grote kever- orchis, libellen, sprinkhanen en amfibieën als geelbuikvuurpad en vroedmeesterpad. Zonder beheer zal de Meertensgroeve echter in korte tijd overwoekerd worden met bomen en struiken en verdwijnen de zeldzame soorten als sneeuw voor de zon. In het verleden vond begrazing plaats met Konikpaarden, maar deze konden er niet voor zorgen dat de bomen afdoende werden aangevreten. Sinds 2015 worden Nederlandse landgeiten ingezet. Vooral in het winterhalfjaar schillen zij de bomen zodat deze daarna afsterven en zo de openheid van de groeve in stand blijft. Een groot aantal bomen is echter te dik voor de geiten en om die reden kunnen zij een helpende hand prima gebruiken. ALLES VOOR DE GEZONDHEID Afgelopen winter gingen elf studenten van een jaar of 16 van het United Word College [UWC] uit Maastricht aan de slag in de Meertensgroeve. Deze leerlingen komen uit alle uithoeken van de wereld om op deze internationale school onderwijs te volgen. Hierin staat de verbinding tussen mensen, naties en culturen voorop. In het kader van hun Civil Service zetten deze studenten zich in voor hun omgeving. Betrokkenheid met en inzet voor de lokale gemeenschap, creativiteit en fysieke inzet om een gezonde levensstijl te bevorderen zijn daarbij de kernwoorden. Op tien zaterdagen werd daarbij beheerwerk uitgevoerd. Dit alles onder de bezielende leiding van Robert Gilissen, instructeur landschapsactiviteiten bij IKL. Op de afsluitingsdag zijn de elf studenten uitgedaagd om zelf het geleerde in de praktijk te brengen door als instructeur op te treden en op hun beurt 40 school- genoten aan het werk te zetten. Zo stond de Meertensgroeve even internationaal in de kijker, werd veel werk verzet maar vooral ook een beeld geschetst wat DE MEERTENSGROEVE ONS LANDSCHAP 24 Limburgs Landschap · zomer 2016

Transcript of 20160154 LIMBLAND 2 2016 - uwcmaastricht.nl libellen, sprinkhanen en amfi bieën als geelbuikvuurpad...

‘Alle Limburgers maken Limburg mee’, dat is de ambitie van het IKL Limburg. Het IKL vormt de spil tussen vrijwilligers en landschapsbeheer voor overheid, be­drijven en terreineigenaren, zo ook bij Het Limburgs Landschap. Het IKL heeft ook zo’n sleutelrol bij het beheer van groeven en groeveningangen. Een mooi voorbeeld van die samenwerking waarbij de maat­schappelijke betrokkenheid uitgangspunt is, is de Meertensgroeve.

De Meertensgroeve in het Beneden­Geuldal ligt min of meer onopvallend aan de rand van het dorpje Vilt in het natuur­gebied Bergse Heide. In deze oude dag­bouwgroeve werd zand en grind gewon­nen. Door de warme en beschutte ligging komen hier bijzondere planten en dieren voor zoals borstelkrans en grote kever­orchis, libellen, sprinkhanen en amfi bieën als geelbuikvuurpad en vroedmeesterpad.

Zonder beheer zal de Meertensgroeve echter in korte tijd overwoekerd worden met bomen en struiken en verdwijnen de zeldzame soorten als sneeuw voor de zon. In het verleden vond begrazing plaats met Konikpaarden, maar deze konden er niet voor zorgen dat de bomen afdoende werden aangevreten. Sinds 2015 worden Nederlandse landgeiten ingezet. Vooral in het winterhalfjaar schillen zij de bomen zodat deze daarna afsterven en zo de openheid van de groeve in stand blijft. Een groot aantal bomen is echter te dik voor de geiten en om die reden kunnen zij een helpende hand prima gebruiken.

ALLES VOOR DE GEZONDHEIDAfgelopen winter gingen elf studenten van een jaar of 16 van het United Word College [UWC] uit Maastricht aan de slag in de Meertensgroeve. Deze leerlingen komen

uit alle uithoeken van de wereld om op deze internationale school onderwijs te volgen. Hierin staat de verbinding tussen mensen, naties en culturen voorop. In het kader van hun Civil Service zetten deze studenten zich in voor hun om geving. Betrokkenheid met en inzet voor de lokale gemeenschap, creativiteit en fysieke inzet om een gezonde levensstijl te bevorderen zijn daarbij de kernwoorden. Op tien zater dagen werd daarbij beheerwerk uitgevoerd. Dit alles onder de bezielende leiding van Robert Gilissen, instructeur landschapsactiviteiten bij IKL. Op de afsluitingsdag zijn de elf studenten uit gedaagd om zelf het geleerde in de praktijk te brengen door als instructeur op te treden en op hun beurt 40 school­genoten aan het werk te zetten. Zo stond de Meertensgroeve even internationaal in de kijker, werd veel werk verzet maar vooral ook een beeld geschetst wat

DE MEERTENSGROEVEONS LANDSCHAP

24

Lim

burg

s La

nd

sch

ap ·

zom

er 2

016

Voor meerinformatie overde projectenvan het IKL:www.ikl-limburg.nl

werken in de natuur inhoudt. Als toetje werd en passant van de gezaagde berkenstammen een ‘Da Vinci’ brug gebouwd. Natuurlijk met een educatieve gedachte als uit­gangspunt; uitdaging, samenwerking en welke rol speel jezelf in de groep.Leden van het Kernoverleg Vilt hebben die laatste dag feestelijk op­geluisterd met Limburgse vlaaien. De elf internationale studenten werden natuurlijk in het zonnetje ge­zet en ontvingen onder luid applaus een helm met daarop hun naam en de vlag van hun geboorteland als aandenken.

MEER VRIJWILLIGERSWERKDe samenwerking met het UWC be staat al jarenlang. Andere projecten van Het Limburgs Landschap waar zij een steentje aan bijdroegen zijn onder ander te vinden in de Curfs­groeve en bij de aanplant van het Hoogcannerbos, als compensatie voor de aanleg van de A2 bij Maastricht.Kernoverleg Vilt is een groep be­woners die de leefbaarheid van dorp en omgeving hoog in het vaandel heeft staan. Tijdens NL­doet hebben zij de holle wegen rondom de Meer­tensgroeve aangepakt. Daarnaast zijn zij momenteel samen met IKL en Het Limburgs Landschap bezig met de aanleg van onder andere een belevingsboomgaard tussen de Meertensgroeve en het dorp Vilt. Daarnaast hebben de Lionsclub Valkenburg en Groep 7/8 van de basis school VILT afgelopen jaar berken gezaagd in de Meertensgroeve. Alle Lim burgers maken Limburg mee.

tekst: henk heijligers en robert gilissen

De warme en beschutte ligging van de Meertensgroeve zorgen voor bijzondere omstandigheden voor zowel fl ora als fauna. Foto Henk Heijligers.

Poelen werden vrijgemaakt van wilgenopslag. De bosrand werd teruggezet door het kappen van vooral berken om zonnige en open plekken te creëren voor bloem- en kruidenrijke graslanden. Van de berkentakken werden rillen gemaakt die als schuil- en nestplaats kunnen dienen voor dieren. Foto’s Robert Gilissen.

Elf internationale studenten van het United Word College uit Maastricht, afkomstig uit Denemarken, Ierland, Polen, Italië, Nigeria, VS, El Salvador, India en Swazi-land voltooiden hun Civil Service door 10 zaterdagen de handen uit de mouwen te steken. Foto UWC.

25

Lim

burg

s La

nd

sch

ap ·

zom

er 2

016