2016 - BiblioPlus · 4 DE 12 VAN 2016 Januari Start van ‘Het jaar van het Boek 2016’ met...

28
jaar verslag 2016

Transcript of 2016 - BiblioPlus · 4 DE 12 VAN 2016 Januari Start van ‘Het jaar van het Boek 2016’ met...

Page 1: 2016 - BiblioPlus · 4 DE 12 VAN 2016 Januari Start van ‘Het jaar van het Boek 2016’ met regioschrijvers. Februari Aftrap ‘KennisMakers’ met een lezing van Truce Soeter. Maart

jaarverslag2016

Page 2: 2016 - BiblioPlus · 4 DE 12 VAN 2016 Januari Start van ‘Het jaar van het Boek 2016’ met regioschrijvers. Februari Aftrap ‘KennisMakers’ met een lezing van Truce Soeter. Maart

2

INHOUDSOPGAVE

03 VOORWOORD

05 DRIE HERKENBARE PROGRAMMALIJNEN

12 BIBLIOPLUS IN BEELD

14 GEMEENTE BERGEN

16 GEMEENTE BOXMEER

18 GEMEENTE CUIJK

20 GEMEENTE GENNEP

22 GEMEENTE GRAVE

24 GEMEENTE MILL & SINT HUBERT

26 GEMEENTE SINT ANTHONIS

Page 3: 2016 - BiblioPlus · 4 DE 12 VAN 2016 Januari Start van ‘Het jaar van het Boek 2016’ met regioschrijvers. Februari Aftrap ‘KennisMakers’ met een lezing van Truce Soeter. Maart

Jaarverslag 2016 | BiblioPlus 3

Dé kenniskeuken van het Land van Cuijk en Maasduinen

2016, HET JAAR VAN DE OMSLAG

In dit jaarverslag kijken we terug op het jaar 2016. Een bewogen jaar waarin we een belangrijke basis hebben gelegd voor de nieuwe koers van BiblioPlus. De organisatie heeft na een periode van heroriëntatie en een interne bestuurswisseling, samen met de zeven gemeenten in het Land van Cuijk en Maasduinen gekozen voor een stevige koerswijziging.

De Bibliotheek ontwikkelt zich tot het informatieknooppunt van de gemeente. Een laagdrempelige, lokale kenniskeuken waar mensen kennis, informatie en inspiratie komen halen, maar ook komen brengen. Zo bereiden we samen informatieve gerechten waar mensen wijzer van worden. Want de ingrediënten leveren we niet alleen. Als openbare voorziening kan de Bibliotheek mensen en organisaties vanuit haarneutrale, maatschappelijke rol met elkaar verbinden en een podium bieden.

Deze nieuwe rol van de Bibliotheek is nodig, want onze samenleving verandert in een hoog tempo. Zij wordt informatierijker, multicultureler en technologierijker dan we gewend zijn. Eigen initiatief is de norm en dienstverlening van veel instanties verschuift steeds meer naar het online loket. Niet iedereen kan even makkelijk mee in deze beweging. De vaardigheden hiervoor worden ook wel 21e eeuwse vaardigheden genoemd. Denk aan digitale vaardigheden, oplossingsgericht denken, creativiteit en samenwerken.

Daarom verandert de Bibliotheek met als leidmotief: Kennis is kracht! BiblioPlus heeft in 2016 hiervoor een reorganisatie ingezet. Natuurlijk blijven we ook boeken uitlenen, afgelopen jaar ruim 850.000 keer. Want een informatieve, prikkelende collectie vormt de basis voor onze menukaart. Nieuw is dat we uw kennis en passie ook graag als collectie beschouwen. Zo maken we met elkaar een menukaart om goed geïnformeerd te blijven en elkaar te inspireren. Afgelopen jaar organiseerden we 501 activiteiten gericht op kennisoverdracht en inspiratie. Met onder andere spreekuren, themacafés en gerichte ondersteuning op informatievaardigheden bouwen we hier in 2017 op door. Zodat de Bibliotheek voor nog meer mensen een interessante plek wordt.

U bent in 2017 weer van harte welkom in onze Bibliotheken in Bergen, Boxmeer, Cuijk, Gennep, Grave, Mill & Sint Hubert en Sint Anthonis. Of ontdek de digitale mogelijkheden van de Bibliotheek via onze website www.biblioplus.nl. In 2016 groeide het aantal online bezoeken tot boven de 400.000 en het aantal e-booklezers met 37%.

Veel leesplezier!

Cyril CrutzDirecteur- Bestuurder

VOORWOORD

Page 4: 2016 - BiblioPlus · 4 DE 12 VAN 2016 Januari Start van ‘Het jaar van het Boek 2016’ met regioschrijvers. Februari Aftrap ‘KennisMakers’ met een lezing van Truce Soeter. Maart

4

DE 12 VAN 2016

Januari Start van ‘Het jaar van het Boek 2016’ met regioschrijvers.Februari Aftrap ‘KennisMakers’ met een lezing van Truce Soeter.Maart Cuijks Jeugddictee live uitgezonden via internet met 336 kijkers.April Feestelijke Open Dag Speelotheek Boxmeer.Mei Start Cyril Crutz als nieuwe directeur van BiblioPlus.Juni Opening Toeristisch Informatie Punt (TOP) in de Bibliotheek Boxmeer.Juli 7000 kinderen nemen deel aan het leesproject ‘Duik met een boek de zomer in’.Augustus Presentatie beleidsplan ‘De Bibliotheek van nu 2017 - 2020’ met de nieuwe koers.September Week van de Alfabetisering met Taallunches voor taalcoaches. Oktober Kinderboekenweek met de feestelijke kindervoorstelling ‘Opa is de baas!’. November Start ‘Walk&Talk-bijeenkomsten’ voor werkzoekenden in Boxmeer en Cuijk.December Veertig nieuwe bibliotheekvrijwilligers geworven.

HIGHLIGHTS

Page 5: 2016 - BiblioPlus · 4 DE 12 VAN 2016 Januari Start van ‘Het jaar van het Boek 2016’ met regioschrijvers. Februari Aftrap ‘KennisMakers’ met een lezing van Truce Soeter. Maart

DRIE HERKENBARE PROGRAMMALIJNEN

DRIE HERKENBARE PROGRAMMALIJNEN

In 2016 heeft BiblioPlus de keuze gemaakt om haar activiteiten en diensten in te delen in drie programma’s:

We beschrijven kort per programma de meest in het oog springende resultaten in 2016.

KENNIS & VAARDIGHEDENBinnen dit cluster valt een van de meest omvangrijke en succesvolle producten van BiblioPlus, namelijk de Bibliotheek op School (BoS). Alle 67 scholen in het werkgebied maken gebruik van de BoS. De 11.552 BoS-gebruikers zorgden in 2016 voor bijna 267.000 uitleningen. Daarnaast zijn via leesbevorderings- en mediawijsheidsprojecten in de klas nog eens 20.452 materialen naar de leerlingen gegaan. Naast groepsbezoeken, de Nationale Voorleeswedstrijd en diverse andere landelijke leescampagnes biedt BiblioPlus specifieke educatieve ondersteuning. Bij de keuze voor deze educatie-projecten adviseren de lees- & mediaconsulenten van BiblioPlus.

MEDIAQUESTDat media invloed hebben op het leven van kinderen en jongeren weten we allemaal. BiblioPlus laat kinderen en jongeren op een speelse manier kennis maken met media-wijsheid. De brugklasleerlingen van Metameer en Merlet hebben deelgenomen aan een interactieve tablettour waarin ze gestimuleerd en uitgedaagd worden zelf te onderzoeken hoe media werken.

KENNIS & VAARDIGHEDEN

ONTSPANNING & INSPIRATIE

KENNISDELING & ONTMOETING

5Jaarverslag 2016 | BiblioPlus

Page 6: 2016 - BiblioPlus · 4 DE 12 VAN 2016 Januari Start van ‘Het jaar van het Boek 2016’ met regioschrijvers. Februari Aftrap ‘KennisMakers’ met een lezing van Truce Soeter. Maart

6

DRIE HERKENBARE PROGRAMMALIJNEN

Nieuw binnen dit cluster is dat we in 2016 zijn gestart met de opbouw van Taalhuizen, de netwerkaanpak tegen laaggeletterdheid. In Bergen hebben we hiervoor de eerste basis gelegd en begin 2017 volgen Gennep en Boxmeer en mogelijk nog een gemeente. Een ander product dat vanuit de nieuwe koers in 2016 is gestart betreft Walk&Talk (in Boxmeer en Cuijk). Dit product is een goed voorbeeld van community-vorming rondom een specifiek informatiethema, in dit geval werkzoekenden.

TAALCAFÉDinsdag 13 december 2016 was het zover: de start van het eerste Taalcafé in de Bibliotheek Grave. Bedoeld voor anderstalige inwoners van Grave en asielzoekers van het AZC om de Nederlandse taal te oefenen. Maar ook voor Nederlands sprekende inwoners die het leuk vinden om anderen de Nederlandse taal te leren. Dit alles in een ontspannen, gezellige sfeer.

Ook in Bergen is een Taalcafé gestart. In 2017 volgen Taalcafés in onder andere Cuijk, Gennep en Sint Anthonis.

Taalcafé Bibliotheek Grave

Page 7: 2016 - BiblioPlus · 4 DE 12 VAN 2016 Januari Start van ‘Het jaar van het Boek 2016’ met regioschrijvers. Februari Aftrap ‘KennisMakers’ met een lezing van Truce Soeter. Maart

Jaarverslag 2016 | BiblioPlus

TIP!Wist je dat je van ons eenmailtje kunt ontvangen

als er nieuwe aanwinsten zijn binnen jouw interessegebied?

7

ONTSPANNING & INSPIRATIEIn 2016 zijn er vanuit onze bibliotheken en servicepunten bijna 600.000 uitleningen gerealiseerd. Voor de duidelijkheid, deze aantallen staan los van de BoS-uitleningen. Om de collectie actueel te houden zijn er 32.256 nieuwe materialen aangeschaft. Het budget voor collectieaanschaf loopt iets terug in 2017. Met gerichte acties gaan we het actief gebruik van onze collectie verder vergroten. Hiervoor wordt in 2017 nieuw collectiebeleid ontwikkeld.

LEESBEVORDERINGSCAMPAGNESJanuari Nationale voorleesdagen Februari Poëzieweek / Lokale VoorleeswedstrijdenMaart Boekenweek / KinderjuryMei Week van het LuisterboekJuni Spannende BoekenwekenSeptember LiteratourOktober KinderboekenweekNovember Nederland Leest

Page 8: 2016 - BiblioPlus · 4 DE 12 VAN 2016 Januari Start van ‘Het jaar van het Boek 2016’ met regioschrijvers. Februari Aftrap ‘KennisMakers’ met een lezing van Truce Soeter. Maart

8

De programmerende Bibliotheek krijgt de komende jaren een impuls. In 2016 heeft BiblioPlus 136 lezingen en bijeenkomsten georganiseerd binnen het cluster ‘Ontspanning & inspiratie’. Denk hierbij bijvoorbeeld aan lezingen van een auteur, bijeenkomsten van leesclubs en pop up-exposities. Deze bijeenkomsten trokken in totaal bijna 5.000 bezoekers. In 2017 voegen we hier enkele nieuwe thematische concepten aan toe (bijvoorbeeld VPRO Tegenlicht-Meet ups en een filosofisch café).

LEESCLUBSIn 2016 heeft BiblioPlus 21 leesclubs ondersteund met boeken en het vinden van informatie over het betreffende boek. Via een online platform hebben de leesclubs de keuze uit ruim 250 titels. In totaal leenden de leesclubs het afgelopen jaar 1041 boeken.

FILM & LUNCHHet is na vijf jaar een mooie traditie geworden, de Film & Lunch activiteiten in Boxmeer.Mensen ontmoeten elkaar in de bibliotheek, praten bij en drinken met elkaar koffie of thee en bekijken daarna in de filmzaal van De Weijer een inspirerende film. Na afloop wordt onder het genot van een broodje over de thema’s in de film nagepraat. Deze activiteit organiseert BiblioPlus in samenwerking met Ouderen en Levensvragen Land van Cuijk, Stichting Welzijn Ouderen Gemeente Boxmeer, Sociom en De Weijer.

Film & Lunch Bibliotheek Boxmeer

DRIE HERKENBARE PROGRAMMALIJNEN

Page 9: 2016 - BiblioPlus · 4 DE 12 VAN 2016 Januari Start van ‘Het jaar van het Boek 2016’ met regioschrijvers. Februari Aftrap ‘KennisMakers’ met een lezing van Truce Soeter. Maart

Jaarverslag 2016 | BiblioPlus 9

KENNISDELING & ONTMOETINGBinnen dit cluster vindt een belangrijk deel van de vernieuwing van de Bibliotheek plaats. Een belangrijk product vormen de KennisMakers-bijeenkomsten, waar lokale initiatiefnemers hun kennis en passie delen met anderen. In 2016 heeft BiblioPlus 46 KennisMakers of aanverwante kennisdelingsactiviteiten georganiseerd met bijna 1.200 bezoekers. In 2017 krijgt dit aantal een flinke impuls.

KENNISMAKERSDe Bibliotheek als podium voor Kennisdeling. Dat is de essentie van de activiteitenreeks KennisMakers. De Bibliotheek heeft met haar grote collectie en medewerkers veel kennis in huis, maar niet álle kennis. Kennis bij mensen rond de bibliotheek kan deze aanvullen en daarmee aan de collectie een extra dimensie toevoegen.

Mensen komen zo niet langer alleen naar de bibliotheek om kennis te halen, maar ook om kennis te brengen. Wie door passie, hobby of ervaring veel weet over een onderwerp, deelt als KennisMaker die kennis met nieuwsgierige bezoekers van de Bibliotheek. Onderwerpen die aan bod kwamen waren o.a. Hoogbegaafde kinderen, Hoe schrijf je een boek, Ervaringen van een wereldreiziger en Gezonde voeding.

Het succes van de Bibliotheek wordt mede bepaald door de kracht van onze samen-werking met regionale kennispartners. Enkele nieuwe partners in 2016 waren het AZC Grave, het Brabants Historisch Informatie Centrum, De Weijer in Boxmeer en het Regionaal Bureau voor Toerisme. Met diverse andere partners, zoals Sociom, Pantein en de lokale KBO’s wordt momenteel de samenwerking versterkt. Met als doel om in 2017 de maatschappelijke programmering van - onder andere - informatiespreekuren in de Bibliotheek te gaan vormgeven.

OPENING TOERISTISCH ONTMOETINGSPUNT Op 14 juni 2016 vond de officiële opening plaats van het Toeristisch Ontmoetingspunt (TOP) in de Bibliotheek Boxmeer. In het ontmoetingspunt kunnen toeristen, recreanten en belangstellenden terecht voor informatie. Het punt bevat een rijk aanbod folders, kaarten en wandel- en fietsroutes. De Bibliotheek is tevens de startplaats voor de wekelijkse Groeterwandeling door Boxmeer. De opening werd verricht door Cyril Crutz, directeur/bestuurder van BiblioPlus en Suzanne van Alem, coördinator van het Regionaal Bureau voor Toerisme Land van Cuijk.

DRIE HERKENBARE PROGRAMMALIJNEN

Page 10: 2016 - BiblioPlus · 4 DE 12 VAN 2016 Januari Start van ‘Het jaar van het Boek 2016’ met regioschrijvers. Februari Aftrap ‘KennisMakers’ met een lezing van Truce Soeter. Maart

10

ORGANISATORISCHE VERANDERINGENOm de verandering van de Bibliotheek in goede banen te leiden heeft BiblioPlus in 2016 een reorganisatie ingezet. Met deze reorganisatie richten we de organisatie en functies opnieuw in vanuit de kaders van onze nieuwe koers. Bovendien anticiperen we op een nieuwe financiële realiteit. In de periode 2015-2017 zijn de gemeentelijke subsidies met ruim 6 ton afgenomen. Er is binnen de gemeenten echter steun en draagvlak om te komende jaren te gaan bouwen aan de nieuwe koers.

Na het creëren van een compacte, platte laag voor management en ondersteuning in 2016 (Fase 1), worden in de eerste maanden van 2017 de teams opnieuw ingericht. Deze transitie verloopt in nauwe afstemming met de OR en in een constructieve sfeer. De reorganisatie leidt uiteindelijk tot een reductie van 27,7 naar 22,3 fte.

BiblioPlus zal meer en meer het karakter krijgen van een vrijwilligersorganisatie, ondersteund door betaalde krachten. In het laatste kwartaal van 2016 heeft een wervingsactie ruim 40 nieuwe vrijwilligers opgeleverd. De verwachting is dat het aantal bibliotheekvrijwilligers gedurende 2017 groeit tot boven de 200 vrijwilligers. Daarnaast zetten circa 240 betrokken vrijwilligers zich wekelijks in voor de meer dan 60 bibliotheken op scholen.

“ Als vrijwilliger jouw plezier in lezen overdragen op het

publiek van de bibliotheek, is het mooiste wat er is. ” Ingrid Jansen, vrijwilliger Bibliotheek Grave

Page 11: 2016 - BiblioPlus · 4 DE 12 VAN 2016 Januari Start van ‘Het jaar van het Boek 2016’ met regioschrijvers. Februari Aftrap ‘KennisMakers’ met een lezing van Truce Soeter. Maart
Page 12: 2016 - BiblioPlus · 4 DE 12 VAN 2016 Januari Start van ‘Het jaar van het Boek 2016’ met regioschrijvers. Februari Aftrap ‘KennisMakers’ met een lezing van Truce Soeter. Maart

12

BIBLIOPLUS IN BEELD

2.334 E-bookaccounts

LEDEN totaal 32.573

UITLENINGEN COMMUNICATIE

266.284 0 - 12 BoS

242.444 0 - 17 Bibliotheek

17.908 e-bookuitleningen

13.345 Speelleermaterialen

0 - 17 BIBLIOTHEEK

827 leesbevorderings-projecten scholen en kinderopvang

18+

417.540 websitebezoekers

694 Facebook-gebruikers

17.743nieuwsbrief-ontvangers

RESULTATEN

11.552 BoS-gebruikers27%

INWONERS LID

14.500 0 - 12 jaar

7.303 13 - 17 jaar

9.054 18+

1.716 overige abonnementen

GEMIDDELD UITLENINGEN PER LID

355.96018+

23 11 39

0 - 12 BoS

SCHOOL

*

*Incl

usie

f 22.

260

uitle

ning

en v

an d

e Bi

blio

thee

k op

Sch

ool i

n M

ook,

Mol

enho

ek e

n M

idde

laar

.

Page 13: 2016 - BiblioPlus · 4 DE 12 VAN 2016 Januari Start van ‘Het jaar van het Boek 2016’ met regioschrijvers. Februari Aftrap ‘KennisMakers’ met een lezing van Truce Soeter. Maart

Jaarverslag 2016 | BiblioPlus 13

COLLECTIE (BEZIT)

NETWERK & PARTICIPATIE

261.184 BoS

71.719 0 - 17 Bibliotheek

11.000 e-books

3.730 Speelleermaterialen

32.256 Aangeschafte

materialen109.696

18+

PROGRAMMERING INGEDEELD IN DE DRIE CLUSTERS

38medewerkers

108 partnerorganisaties

319 ACTIVITEITEN13.192 DEELNEMERSkennis & vaardigheden

136 ACTIVITEITEN4.819 DEELNEMERSontspanning & inspiratie

46 ACTIVITEITEN1.161 DEELNEMERSkennisdeling & ontmoeting

SCHOOL

379vrijwilligers

240BoS-vrijwilligers

11 activiteitenvrijwilligers

128bibliotheekvrijwilligers

Sint Hubert

Mook

SintAnthonis

OplooStevensbeek

Maashees

Cuijk

Boxmeer

Gennep

Siebengewald

Bergen

Westerbeek

Overloon

MillLangenboom

Grave

Well

Maas

VelpGassel

Beers

Vianen

Molenhoek

MiddelaarMilsbeek

Heijen

Ven-Zelderheide

Haps

Beugen

RijkevoortWanroijWilbertoord

Landhorst

Ledeacker

Vierlingsbeek

Sambeek

Vortum-Mullem

Holthees

Wellerlooi

Escharen

Sint Agatha

Oeffelt

Ottersum

Afferden

A73

A77

Page 14: 2016 - BiblioPlus · 4 DE 12 VAN 2016 Januari Start van ‘Het jaar van het Boek 2016’ met regioschrijvers. Februari Aftrap ‘KennisMakers’ met een lezing van Truce Soeter. Maart

14

BERGENBergen - AfferdenSiebengewald - WellWellerlooi

Knutselen bibliotheek Bergen

Vrouwenochtend bibliotheek Bergen

Zomerlezen ‘t Dietske Afferden

GEMEENTE BERGEN

Sint Hubert

Mook

SintAnthonis

OplooStevensbeek

Maashees

Cuijk

Boxmeer

Gennep

Siebengewald

Bergen

Westerbeek

Overloon

MillLangenboom

Grave

Well

Maas

VelpGassel

Beers

Vianen

Molenhoek

MiddelaarMilsbeek

Heijen

Ven-Zelderheide

Haps

Beugen

RijkevoortWanroijWilbertoord

Landhorst

Ledeacker

Vierlingsbeek

Sambeek

Vortum-Mullem

Holthees

Wellerlooi

Escharen

Sint Agatha

Oeffelt

Ottersum

Afferden

A73

A77

De gemeente Bergen heeft in 2016 als eerste gekozen voor het opbouwen van een Taalhuis in de strijd tegen laaggeletterdheid. In het kader van het opzetten van het Taalhuis zijn diverse activiteiten georganiseerd in de Bibliotheek. Om vrouwen die net in Nederland zijn kennis te laten maken met de Nederlandse taal en cultuur wordt in samenwerking met Gilde Bergen elke week een vrouwenochtend georganiseerd in de Bibliotheek Bergen. Ook is er elke dinsdagavond een Taalcafé. In het najaar heeft Humanitas een cursus budgetteren verzorgd in de bibliotheek. Na vier bijeenkomsten van Stichting WelkomOpWeg in de Bibliotheek Bergen ontvingen nieuwkomers een participatieverklaring in het bijzijn van familieleden en wethouder Lia Roefs.

De Bibliotheek is in mei verhuisd naar een tijdelijke locatie aan het Rembrandtplein. We zijn samen met de gemeente vanaf de zomer de voorbereidingen gestart om een moderne, nieuwe bibliotheekvoorziening te gaan creëren in Den Asseldonk. Vanuit de nieuwe koers moet deze Bibliotheek een trekpleister gaan worden van dit Multifunctioneel Centrum, met spreekuren en veel maatschappelijke programmering samen met lokale partners. We zoeken naar synergie met de horecafunctie die wordt verzorgd door uitbater Optisport, zodat er een aantrekkelijk informatieknooppunt ontstaat. Het doel is om medio oktober 2017 de nieuwe Bibliotheek te openen.

Page 15: 2016 - BiblioPlus · 4 DE 12 VAN 2016 Januari Start van ‘Het jaar van het Boek 2016’ met regioschrijvers. Februari Aftrap ‘KennisMakers’ met een lezing van Truce Soeter. Maart

Jaarverslag 2016 | BiblioPlus 15

GEMEENTE BERGEN

LEDEN 2016 2.927 | 2015 2.949

2016 1.096

2016 135

20151.020

2015149

21% INWONERS LID

1.394

23.3

69

700

7.87

2

698

26.1

64

1.404

25.1

71

666

6.47

9

730

28.5

522016

2016 2016 2016

2016

2016

0 - 12 jaar

0 - 12 BoS 0 - 17 Bibliotheek 18+

13 - 17 jaar

18+

2015

2015 2015 2015

2015

2015

UITLENINGEN

2016 224

2015 181

overige abonnementenBoS-gebruikers

0 - 17 BIBLIOTHEEK

18+

GEMIDDELD UITLENINGEN PER LID

0 - 12 BoS

SPEELLEERMATERIALEN

2016 2015

2016 2015

2016 2015

21

4

37

25

3

38

Page 16: 2016 - BiblioPlus · 4 DE 12 VAN 2016 Januari Start van ‘Het jaar van het Boek 2016’ met regioschrijvers. Februari Aftrap ‘KennisMakers’ met een lezing van Truce Soeter. Maart

16

Wapperkidz Bibliotheek Boxmeer

Dionne Stax leest voor tijdens de Nationale Voorleesdagen

BOXMEERBoxmeer - BeugenSambeek - Vortum-MullemGroeningen - VierlingsbeekMaashees - OverloonHolthees

Groepsbezoek Bouwsteen BeugenBibliotheek Boxmeer

Mamacafe Bibliotheek Boxmeer,

GEMEENTE BOXMEER

Sint Hubert

Mook

SintAnthonis

OplooStevensbeek

Maashees

Cuijk

Boxmeer

Gennep

Siebengewald

Bergen

Westerbeek

Overloon

MillLangenboom

Grave

Well

Maas

VelpGassel

Beers

Vianen

Molenhoek

MiddelaarMilsbeek

Heijen

Ven-Zelderheide

Haps

Beugen

RijkevoortWanroijWilbertoord

Landhorst

Ledeacker

Vierlingsbeek

Sambeek

Vortum-Mullem

Holthees

Wellerlooi

Escharen

Sint Agatha

Oeffelt

Ottersum

Afferden

A73

A77

In de gemeente Boxmeer heeft BiblioPlus de samenwerking versterkt met De Weijer. Dit heeft onder andere geleid tot de boekentalkshow ‘Wim Daniels boekt’. Er is tevens een start gemaakt met het beter integreren van de Bibliotheek in de prachtige, historische setting van De Weijer. Samen met het Regionaal Bureau voor Toerisme is in de Bibliotheek een toeristisch ontmoetingspunt gerealiseerd. Hier vinden bezoekers van Boxmeer veel toeristische informatie over de gemeente en starten in de zomerperiode historische wandelingen door de oude delen van Boxmeer. Samen met de succesvolle cyclus ‘Film & Lunch’ en de start van maandelijkse Walk&Talk-bijeenkomsten voor werkzoekenden, kan de Bibliotheek terugkijken op een jaar vol nieuwe initiatieven. Voor 2017 staan onder andere op het programma: de opbouw van het Taalhuis, het openen van een FabLab gericht op innovatie, nieuwe media en maaktechnieken en het organiseren van Meet Ups vanuit VPRO Tegenlicht.

In 2017 wordt daarnaast de samenwerking met de partnerstichtingen in Overloon en Vierlingsbeek aangehaald en ontwikkelen we het Leespunt Oeffelt door naar een volwaardig servicepunt met een kleine wissellende collectie.

Page 17: 2016 - BiblioPlus · 4 DE 12 VAN 2016 Januari Start van ‘Het jaar van het Boek 2016’ met regioschrijvers. Februari Aftrap ‘KennisMakers’ met een lezing van Truce Soeter. Maart

Jaarverslag 2016 | BiblioPlus 17

GEMEENTE BOXMEER

LEDEN 2016 8.165 | 2015 8.080

2016 2.478

2016 516

20152.591

2015559

3.582

45.8

86

1.849

88.3

68

2.218

89.4

55

3.472

38.0

64

1.736

99.8

76

2.313

94.7

412016

2016 2016 2016

2016

2016

0 - 12 jaar

13 - 17 jaar

18+

2015

2015 2015 2015

2015

2015

UITLENINGEN

overige abonnementen

27% INWONERS LID

2016 5.512

2015 5.645

SPEELLEERMATERIALEN

BoS-gebruikers

0 - 12 BoS 0 - 17 Bibliotheek 18+

0 - 17 BIBLIOTHEEK

18+

GEMIDDELD UITLENINGEN PER LID

0 - 12 BoS

2016 2015

2016 2015

2016 2015

19

16

40

15

19

41

*

* De daling van het aantal 18+ leden in 2015 ten opzichte van het aantal dat vermeld stond in het jaarverslag 2015 (2.701 leden) komt door de herverdeling van passen van centrumfunctie (Boxmeer) naar betreffende gemeenten.

Page 18: 2016 - BiblioPlus · 4 DE 12 VAN 2016 Januari Start van ‘Het jaar van het Boek 2016’ met regioschrijvers. Februari Aftrap ‘KennisMakers’ met een lezing van Truce Soeter. Maart

18

Walk &¶ Talk Cuijk

CUIJKCuijk - Sint AgathaKatwijk - Beers - HapsLinden - Vianen

Inloopochtend DOCS Cuijk

Bibliotheekdag Haps

GEMEENTE CUIJK

Sint Hubert

Mook

SintAnthonis

OplooStevensbeek

Maashees

Cuijk

Boxmeer

Gennep

Siebengewald

Bergen

Westerbeek

Overloon

MillLangenboom

Grave

Well

Maas

VelpGassel

Beers

Vianen

Molenhoek

MiddelaarMilsbeek

Heijen

Ven-Zelderheide

Haps

Beugen

RijkevoortWanroijWilbertoord

Landhorst

Ledeacker

Vierlingsbeek

Sambeek

Vortum-Mullem

Holthees

Wellerlooi

Escharen

Sint Agatha

Oeffelt

Ottersum

Afferden

A73

A77

In de gemeente Cuijk waren ook in 2016 verhoudingsgewijs de meeste inwoners lid van de Bibliotheek (29%). Ook zijn de leden uit Cuijk de meest intensieve gebruikers van hun bibliotheekcollectie. Gemiddeld lazen ze afgelopen jaar 44 titels per lid, dus bijna een boek per week. In 2016 zijn de inloopmomenten over hulp bij computer, tablet en mobiele telefoon van partner DOSC in de Bibliotheek goed bezocht (145 bezoekers). In de zomer was BiblioPlus prominent in beeld tijdens Cuijk Keigoed en de Gezondheidsbeurs. Vanaf november zijn de maandelijkse Walk&Talk-bijeenkomsten gestart voor werkzoekenden.

In 2017 verwachten we samen met Vluchtelingenwerk in mei te kunnen starten met het Taalcafé. Later dit jaar staat onder andere ook de start van het filosofisch café gepland. In de tweede helft van 2017 zal het mobiele FabLab Bibliotheek Cuijk enkele keren bezoeken.

Taal lunch Bibliotheek Cuijk

Page 19: 2016 - BiblioPlus · 4 DE 12 VAN 2016 Januari Start van ‘Het jaar van het Boek 2016’ met regioschrijvers. Februari Aftrap ‘KennisMakers’ met een lezing van Truce Soeter. Maart

Jaarverslag 2016 | BiblioPlus 19

GEMEENTE CUIJK

LEDEN 2016 7.559 | 2015 7.484

2016 2.256

2016 317

20152.290

2015314

3.365

51.2

34

1.551

88.2

82

2.326

102.

999

3.307

45.7

39

1.511

100.

273

2.352

111.

545

2016

2016 2016 2016

2016

2016

0 - 12 jaar

13 - 17 jaar

18+

2015

2015 2015 2015

2015

2015

UITLENINGEN

overige abonnementen

29% INWONERS LID

2016 4.935

2015 5.314

SPEELLEERMATERIALEN

BoS-gebruikers

0 - 12 BoS 0 - 17 Bibliotheek 18+

0 - 17 BIBLIOTHEEK

18+

GEMIDDELD UITLENINGEN PER LID

0 - 12 BoS

2016 2015

2016 2015

2016 2015

23

18

44

20

21

47

Page 20: 2016 - BiblioPlus · 4 DE 12 VAN 2016 Januari Start van ‘Het jaar van het Boek 2016’ met regioschrijvers. Februari Aftrap ‘KennisMakers’ met een lezing van Truce Soeter. Maart

20

Opening expositie 65 jaar Mol lukkers

in Gennep

GENNEPGennep - HeijenMilsbeek - OttersumVen-Zelderheide

GEMEENTE GENNEP

Sint Hubert

Mook

SintAnthonis

OplooStevensbeek

Maashees

Cuijk

Boxmeer

Gennep

Siebengewald

Bergen

Westerbeek

Overloon

MillLangenboom

Grave

Well

Maas

VelpGassel

Beers

Vianen

Molenhoek

MiddelaarMilsbeek

Heijen

Ven-Zelderheide

Haps

Beugen

RijkevoortWanroijWilbertoord

Landhorst

Ledeacker

Vierlingsbeek

Sambeek

Vortum-Mullem

Holthees

Wellerlooi

Escharen

Sint Agatha

Oeffelt

Ottersum

Afferden

A73

A77

De gemeente Gennep heeft zich in 2016 uitgesproken voor het behouden van een sterke bibliotheekfunctie voor de gemeenschap. Samen met maatschappelijke partners is de gemeente daarnaast een traject gestart om tot een gedragen herontwerp te komen voor het bibliotheekgebouw. Deze plek moet een trekpleister worden van het centrum en een huis-kamer voor actief burgerschap.

In 2016 zijn diverse activiteiten en exposities in de Bibliotheek georganiseerd, waaronder het interactieve Boek doe-lab voor de kleintjes (421 bezoekers!). De expositie ‘65 jaar Molukkers in Gennep’ van partner Woonoord Genapium trok 150 belangstellenden. De voorleesactiviteit met partner Dichterbij, het Gouden Uurtje, is erg populair bij de deel-nemers. In de afgelopen jaren heeft het Gouden Uurtje al ruim 750 deelnemers gehad. De basisscholen in Gennep zijn koploper binnen de Bibliotheek op School (BoS). De kinderen lazen ook in 2016 met gemiddeld 34 uitleningen per kind de meeste boeken uit de BoS. Tot slot is de Speelotheek-stichting in 2016 opgegaan in BiblioPlus en gaan we met veel energie speelleermaterialen voor peuters en kleuters extra onder de aandacht brengen.

In 2017 staat daarnaast de opbouw van het Taalhuis op de planning en gaan we samen met partners de spreekuren en maatschappelijke programmering in de Bibliotheek vorm geven.

Bibliotheekdag Gennep

Page 21: 2016 - BiblioPlus · 4 DE 12 VAN 2016 Januari Start van ‘Het jaar van het Boek 2016’ met regioschrijvers. Februari Aftrap ‘KennisMakers’ met een lezing van Truce Soeter. Maart

Jaarverslag 2016 | BiblioPlus 21

GEMEENTE GENNEP

2016 1.874

2016 242

20151.892

2015252

2.152

63.0

81

1.047

16.8

49

1.161

43.5

10

2.117

63.6

90

1.003

16.6

16

1.206

47.5

152016

2016 2016 2016

2016

2016

0 - 12 jaar

13 - 17 jaar

18+

2015

2015 2015 2015

2015

2015

UITLENINGEN

overige abonnementen

25% INWONERS LID

2016 1.222

2015 1.389

SPEELLEERMATERIALEN

BoS-gebruikers

0 - 12 BoS 0 - 17 Bibliotheek 18+

LEDEN 2016 4.602 | 2015 4.578

0 - 17 BIBLIOTHEEK

18+

GEMIDDELD UITLENINGEN PER LID

0 - 12 BoS

2016 2015

2016 2015

2016 2015

34

5

37

34

5

39

Page 22: 2016 - BiblioPlus · 4 DE 12 VAN 2016 Januari Start van ‘Het jaar van het Boek 2016’ met regioschrijvers. Februari Aftrap ‘KennisMakers’ met een lezing van Truce Soeter. Maart

22

Bibliotheekdag Grave

Voorleesontbijt Nationale Voorleesdagen

GRAVEGrave - Escharen Gassel - Velp

GEMEENTE GRAVE

Sint Hubert

Mook

SintAnthonis

OplooStevensbeek

Maashees

Cuijk

Boxmeer

Gennep

Siebengewald

Bergen

Westerbeek

Overloon

MillLangenboom

Grave

Well

Maas

VelpGassel

Beers

Vianen

Molenhoek

MiddelaarMilsbeek

Heijen

Ven-Zelderheide

Haps

Beugen

RijkevoortWanroijWilbertoord

Landhorst

Ledeacker

Vierlingsbeek

Sambeek

Vortum-Mullem

Holthees

Wellerlooi

Escharen

Sint Agatha

Oeffelt

Ottersum

Afferden

A73

A77

2016 was een zeer spannend jaar voor de Bibliotheek in Grave. Lang zag het ernaar uit dat BiblioPlus haar dienstverlening zou moeten beëindigen, maar in september kwam alles toch nog goed. De voltallige gemeenteraad steunde de nieuwe koers van de Bibliotheek en BiblioPlus krijgt tot 2019 om de vernieuwingen overtuigend neer te zetten. De eerste stappen zijn in 2016 al gezet. Samen met het AZC is in november, als eerste in onze regio, het Taalcafé gestart waarin nieuwkomers en inwoners van Grave elkaar in taal ontmoeten en beter leren kennen. Verder was - onder andere - de kick off van Jongeren op Gezond Gewicht (JOGG) in de Bibliotheek, kwam de Makerbuzz voor jongeren langs en werd de literaire lezing van Thomas Verbogt met 152 bezoekers een opvallend succes. Deze lezing werd georganiseerd samen met de Sociëteit Tot Nut ende Vermaeck Grave. Niet onvermeld mag blijven is het bezoek van Koning Willem-Alexander aan het multifunctionele dorpscentrumin Gassel waarin ook het servicepunt van de Bibliotheek is gevestigd. De koning was onder de indruk van de wijze waarop in Gassel vrijwilligers de voorzieningen voor hun gemeenschap overeind houden.

Anticiperend op de sluiting van de leeszaal van het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC) krijgen de BHIC-vrijwilligers in 2017 hun werkplek in de Bibliotheek aan de Trompetterstraat. Daarnaast krijgt de Graafse Raad van Inspiratie een vaste stek in de Bibliotheek en gaat Graeft Voort het Graafs Historisch Informatie Centrum vorm en inhoud geven. 2017 wordt weer een interessant jaar in Grave!

Raadsvergadering Gemeente Grave

Page 23: 2016 - BiblioPlus · 4 DE 12 VAN 2016 Januari Start van ‘Het jaar van het Boek 2016’ met regioschrijvers. Februari Aftrap ‘KennisMakers’ met een lezing van Truce Soeter. Maart

Jaarverslag 2016 | BiblioPlus 23

GEMEENTE GRAVE

2016 1.174

2016 155

20151.188

2015124

1.534

12.6

56

688

12.0

29

984

33.4

01

1.522

11.1

85

666

12.5

16

1.037

36.8

492016

2016 2016 2016

2016

2016

0 - 12 jaar

13 - 17 jaar

18+

2015

2015 2015 2015

2015

2015

UITLENINGEN

overige abonnementen

26% INWONERS LID

2016 536

2015 696

SPEELLEERMATERIALEN

BoS-gebruikers

0 - 12 BoS 0 - 17 Bibliotheek 18+

LEDEN 2016 3.361 | 2015 3.349

0 - 17 BIBLIOTHEEK

18+

GEMIDDELD UITLENINGEN PER LID

0 - 12 BoS

2016 2015

2016 2015

2016 2015

11

5

34

9

6

36

Page 24: 2016 - BiblioPlus · 4 DE 12 VAN 2016 Januari Start van ‘Het jaar van het Boek 2016’ met regioschrijvers. Februari Aftrap ‘KennisMakers’ met een lezing van Truce Soeter. Maart

24

Mill - Sint Hubert Langenboom - Wilbertoord

GEMEENTE MILL & SINT HUBERT

Sint Hubert

Mook

SintAnthonis

OplooStevensbeek

Maashees

Cuijk

Boxmeer

Gennep

Siebengewald

Bergen

Westerbeek

Overloon

MillLangenboom

Grave

Well

Maas

VelpGassel

Beers

Vianen

Molenhoek

MiddelaarMilsbeek

Heijen

Ven-Zelderheide

Haps

Beugen

RijkevoortWanroijWilbertoord

Landhorst

Ledeacker

Vierlingsbeek

Sambeek

Vortum-Mullem

Holthees

Wellerlooi

Escharen

Sint Agatha

Oeffelt

Ottersum

Afferden

A73

A77

De Bibliotheek Mill in MFC Myllesweerd is een plek met veel mogelijk-heden voor samenwerking. Samen met Myllesweerd heeft BiblioPlus in 2016 de basis gelegd voor een gezamenlijke programmering, met een accent op jonge senioren. Mill had in 2016 daarnaast het eerste Mamacafé van de regio in de Bibliotheek, waarna Boxmeer dit goede voorbeeld volgde. Tijdens de Wegwijsmarkt toonden diverse partners (waaronder SWOM) hun aanbod aan trainingen voor digitale vaardig-heden voor PC, iPhone en tablet aan met name senioren. Voor de kleintjes was de poppenkast voorstelling ‘Opa is de baas’ tijdens de Kinderboekenweek een zaal vol dolenthousiaste kinderen.

Voor 2017 staan een aantal interessante nieuwe samenwerkingen op stapel. Meest in het oog springt het initiatief van de Jeugdgemeenteraad. Samen met ‘Bij Bep en Sas’, een onderneming in kleinschalige dagbeste-ding voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt, gaan we de collectie van de Speelotheek verrijken met gebruikt speelgoed uit de gemeen-schap. Dit is een interessante pilot in de Bibliotheek anticiperend op de maatschappelijke trend richting deeleconomie en naar meer hergebruik van materialen. Daarnaast gaan we de maatschappelijke programmering verder vormgeven en onderzoeken we of ook in Mill de Walk&Talk-cyclus voor werkzoekenden kan gaan starten.

MILL &SINT HUBERT

Voorlezen Bep de Man

Voorlezen Woezel en P ip

Bibliotheekdag Mil l

Page 25: 2016 - BiblioPlus · 4 DE 12 VAN 2016 Januari Start van ‘Het jaar van het Boek 2016’ met regioschrijvers. Februari Aftrap ‘KennisMakers’ met een lezing van Truce Soeter. Maart

Jaarverslag 2016 | BiblioPlus 25

GEMEENTE MILL & SINT HUBERT

2016 1.014

2016 151

20151.051

2015144

1.151

24.8

98

669

8.26

6

692

27.4

90

1.179

23.7

44

670

8.90

4

727

29.8

282016

2016 2016 2016

2016

2016

0 - 12 jaar

13 - 17 jaar

18+

2015

2015 2015 2015

2015

2015

UITLENINGEN

overige abonnementen

23% INWONERS LID

2016 339

2015 369

SPEELLEERMATERIALEN

BoS-gebruikers

0 - 12 BoS 0 - 17 Bibliotheek 18+

LEDEN 2016 2.663 | 2015 2.720

0 - 17 BIBLIOTHEEK

18+

GEMIDDELD UITLENINGEN PER LID

0 - 12 BoS

2016 2015

2016 2015

2016 2015

25

5

40

23

5

41

Page 26: 2016 - BiblioPlus · 4 DE 12 VAN 2016 Januari Start van ‘Het jaar van het Boek 2016’ met regioschrijvers. Februari Aftrap ‘KennisMakers’ met een lezing van Truce Soeter. Maart

26

Boekenboom Wanroy

Groot dictee Sint Anthonis

GEMEENTE SINT ANTHONIS

Sint Hubert

Mook

SintAnthonis

OplooStevensbeek

Maashees

Cuijk

Boxmeer

Gennep

Siebengewald

Bergen

Westerbeek

Overloon

MillLangenboom

Grave

Well

Maas

VelpGassel

Beers

Vianen

Molenhoek

MiddelaarMilsbeek

Heijen

Ven-Zelderheide

Haps

Beugen

RijkevoortWanroijWilbertoord

Landhorst

Ledeacker

Vierlingsbeek

Sambeek

Vortum-Mullem

Holthees

Wellerlooi

Escharen

Sint Agatha

Oeffelt

Ottersum

Afferden

A73

A77

Evenals in Grave is het in Sint Anthonis in 2016 lang spannend geweest hoe de toekomst van de Bibliotheek er uit zou komen te zien. Tijdens de bespreking van de begroting van de gemeente in november was er echter meer dan genoeg draagvlak voor de nieuwe koers van BiblioPlus. De raad zette het licht op groen om de komende vier jaar te gaan bouwen. Met een flinke achterban (27% van de inwoners is lid) had de Bibliotheek volop steun vanuit de gemeenschap.

De vrijwilligersgroep van de Bibliotheek Sint Anthonis is zeer bedreven in het organiseren van informatieve activiteiten. In 2016 organiseerden zij maar liefs 31 activiteiten, waaronder de expositie Hollandse groenten in samenwerking met ZLTO en basisschool De Leander. Ook de KennisMaker ‘Natuurlijk tuinieren’ en de jubileumeditie van het Groot Dictee trokken veel publiek naar de Bibliotheek. Samen met het bestuur van MFC Oelbroek heeft BiblioPlus meegedacht over de doorontwikkeling van de accommodatie en de samenwerking tussen de partijen binnen het MFC. Dit krijgt in 2017 een vervolg. De dorpsbibliotheek in Wanroij tenslotte ontving een prachtige boekenboom, geschonken door een leerkracht van de naastgelegen basisschool.

In samenwerking met het Metameer Stevensbeek organiseerde BiblioPlus voor de achtste keer het Klein dictee en Rekendictee voor de gemeente Sint Anthonis. Niet alleen basisschoolleerlingen van groep 7 en 8 gingen de strijd aan voor de titel ‘Beste speller en rekenaar van de Gemeente Sint Anthonis’, maar ook de eerstejaars leerlingen van het Metameer. In 2017 start in de Bibliotheek van Sint Anthonis een Taalcafé en organiseren we samen met Sociom, net als in de andere vestigingen, een belastingspreekuur. Met de gemeente gaan we de maatschappelijke programmering verder concretiseren.Expositie ZLT O

Landhorst - Ledeacker - Oploo Sint Anthonis - Stevensbeek Wanroij - Westerbeek

SINT ANTHONIS

Page 27: 2016 - BiblioPlus · 4 DE 12 VAN 2016 Januari Start van ‘Het jaar van het Boek 2016’ met regioschrijvers. Februari Aftrap ‘KennisMakers’ met een lezing van Truce Soeter. Maart

Jaarverslag 2016 | BiblioPlus 27

GEMEENTE SINT ANTHONIS

2016 1.065

2016 146

2015937

2015135

1.326

22.9

00

797

20.5

04

958

32.7

23

1.307

17.3

58

825

22.9

32

985

35.6

242016

2016 2016 2016

2016

2016

0 - 12 jaar

0 - 12 BoS 0 - 17 Bibliotheek 18+

13 - 17 jaar

18+

2015

2015 2015 2015

2015

2015

UITLENINGEN

overige abonnementen

27% INWONERS LID

2016 577

2015 540

SPEELLEERMATERIALEN

BoS-gebruikers

LEDEN 2016 3.227 | 2015 3.252

0 - 17 BIBLIOTHEEK

18+

GEMIDDELD UITLENINGEN PER LID

0 - 12 BoS

2016 2015

2016 2015

2016 2015

22

10

34

19

11

36

Page 28: 2016 - BiblioPlus · 4 DE 12 VAN 2016 Januari Start van ‘Het jaar van het Boek 2016’ met regioschrijvers. Februari Aftrap ‘KennisMakers’ met een lezing van Truce Soeter. Maart

BiblioPlusPostbus 3195830 AH Boxmeer

0485 - 583 - 500

[email protected]