20150309 onthaalbrochure pz

44
Onthaalbrochure Psychiatrisch ziekenhuis

description

 

Transcript of 20150309 onthaalbrochure pz

Page 1: 20150309 onthaalbrochure pz

OnthaalbrochurePsychiatrisch ziekenhuis

Page 2: 20150309 onthaalbrochure pz

2

Beste,

Een opname in een psychiatrisch ziekenhuis is een ingrijpende gebeurtenis. Dit roept waarschijnlijk vele vragen op.

Deze onthaalbrochure stelden we samen opdat je zo snel mogelijk je weg vindt in deze nieuwe omgeving. Ze omvat veel praktische info en brengt je op de hoogte van nuttige afspraken.

Tijdens je opname in Sint-Amedeus kan je beroep doen op de verschillende teamleden van de zorgeenheid. Ze schenken niet alleen aandacht aan je medisch-psychiatrische behandeling, maar hebben ook oog voor de overige aspecten van je leven zoals de relatie tot je gezin, je vrienden, je werk, ...

Voorwoord

Page 3: 20150309 onthaalbrochure pz

3

Om het verblijf voor alle patiënten aangenaam te maken, verwijzen we ook naar het huishoudelijk reglement van het psychiatrisch ziekenhuis en van de zorgeenheid.

We hopen dat je opname in ons psychiatrisch ziekenhuis zal leiden tot een spoedig herstel.

Namens alle medewerkers,De directie.

Page 4: 20150309 onthaalbrochure pz

4

Inhoud

1. Info bij opname p. 6 1.1. Opnamedesk (inschrijvingen) 1.2. Wat mee te brengen voor je verblijf 1.3. Waardevolle voorwerpen en geld 1.4. Bezoekuren 1.5. Briefwisseling 1.6. Parking en fietsenstalling

2. Info tijdens je verblijf p. 11 2.1. Zorgverlening 2.2. Maaltijden 2.3. Veiligheid en milieu 2.4. Andere voorzieningen

3. Info bij ontslag p. 224. Patiëntenrechten p. 235. Vragen, suggesties en klachten p. 246. Privacy p. 25

Page 5: 20150309 onthaalbrochure pz

5

7. Financiële aspecten p. 25 7.1. Opnameverklaring 7.2. Factuur 7.3. Patiëntengelden 7.4. Hospitalisatieverzekering 7.5. Aanvullende verzekering ziekenfonds

8. Algemene informatie over het PC Sint-Amedeus p. 32 8.1. Ziekenhuis en psychiatrisch verzorgingstehuis 8.2. Ambulante zorg 8.3. Onze identiteit 8.4. Ethische keuzes 8.5. Directie

9. Plattegrond p. 4010. Bereikbaarheid p. 42

10.1. Openbaar vervoer 10.2. Met de auto

Page 6: 20150309 onthaalbrochure pz

6

1. Info bij opname

1.1. Opnamedesk (inschrijvingen)

Voor aanmelding volg je bij het onthaal de pijlen ‘Inschrijvingen opname’.

Wat breng je mee ?

• elektronische identiteitskaart• gegevens van je hospitalisatieverzekering - indien je die hebt

(meer info op p. 25 ‘Financiële aspecten’)• gegevens van je verzekering burgerlijke aansprakelijkheid

(familiale polis) - indien je die hebt

Kamerkeuze:

Aan de ‘Inschrijvingen opname’ geef je je kamerkeuze door. Je hebt de keuze tussen een éénpersoonskamer of een gemeenschappelijke kamer. We trachten zoveel mogelijk aan je voorkeur te voldoen. Dit is afhankelijk van de beschikbaarheid. Indien je een éénpersoonskamer kiest, wordt een kamersupplement aangerekend. Er worden geen ereloonsupplementen aangerekend.

Page 7: 20150309 onthaalbrochure pz

7

Hoeveel bedraagt het voorschot?

• gemeenschappelijke kamer: € 125,00• éénpersoonskamer: € 375,00• dagopname: € 30,00

Het voorschot betaal je met bankkaart, cash of met een overschrijvingsformulier.

Wat krijg je mee van de ‘Inschrijvingen opname’?

• ontvangstbewijs van het betaalde voorschot• opnameverklaring met voorlopige prijsberekening eerste maand

opname• kopie van het ondertekende document ‘uitwisseling van gegevens’• op aanvraag een formulier morele, filosofische of godsdienstige

bijstand

Page 8: 20150309 onthaalbrochure pz

8

1.2. Wat mee te brengen voor je verblijf

Voor het verblijf:

• kledij• handdoeken, washandjes en toiletbenodigdheden• sportkledij• zakgeld• contactadressen: familie, huisarts, apotheker, vrienden, beheerder

(indien van toepassing), ...

Medisch:

• je huidige medicatie• bij voorkeur een verwijsbrief van je huisarts of andere verwijzende

arts• attesten in verband met attestplichtige medicatie

Zonder attest kan de ziekenhuisapotheker niet tijdig de noodzakelijke medicatie afleveren.

Page 9: 20150309 onthaalbrochure pz

9

1.3. Waardevolle voorwerpen en geld

Het ziekenhuis is niet aansprakelijk voor verlies of diefstal van je persoonlijke bezittingen. Waardevolle voorwerpen of grote geldsommen kan je in bewaring geven op de zorgeenheid.

1.4. Bezoekuren

Bezoekers zijn welkom. Gelieve rekening te houden met de afspraken die hierover bestaan op elke zorgeenheid. Deze afspraken kan je terugvinden in de onthaalbrochure van de zorgeenheid.

Page 10: 20150309 onthaalbrochure pz

10

1.5. Briefwisseling

De post wordt dagelijks op de zorgeenheid bezorgd. Personen die je willen schrijven, adresseren hun brief best als volgt:

PC Sint-Amedeust.a.v. ‘NAAM PATIËNT’‘NAAM ZORGEENHEID’Deurnestraat 2522640 Mortsel

1.6. Parking en fietsenstalling

Op het domein zijn verschillende parkings waar je gratis gebruik van kan maken. Er zijn ook verschillende fietsenrekken in de nabijheid van de zorgeenheden.

Page 11: 20150309 onthaalbrochure pz

11

2. Info tijdens je verblijf

2.1. Zorgverlening

Vanuit de zorgeenheid:

Op de zorgeenheid is er een team aanwezig van medewerkers van verschillende disciplines die samen met jou je behandeling/begeleiding uitstippelen. Dit in nauwe samenwerking met je behandelend arts.Bij opname wordt een van de teamleden jouw individuele begeleider/mentor. Dit teamlid volgt jouw traject van nabij en biedt jou de nodige ondersteuning. Voor meer info over de werking en de samenstelling van het team kan je terecht bij je individuele begeleider/mentor, de coördinator van je zorgeenheid of een ander teamlid.

Page 12: 20150309 onthaalbrochure pz

12

Vanuit het ziekenhuis:

PastoraalHet psychiatrisch centrum is een christelijke zorgvoorziening en beschikt over een eigen pastorale dienst. Onze pastorale medewerkers willen jou helpen om de draad van je leven terug op te nemen en jou ondersteunen in jouw zoektocht naar zin. Je kan bij de medewerker pastorale dienst in vertrouwen je verhaal kwijt. In een gesprek met de pastor kan alles aan bod komen, maar je persoonlijke levensovertuiging en groei staan steeds centraal.

De pastor komt regelmatig langs op elke zorgeenheid; vaak zijn dit momenten van spontane informele gesprekken. Daarnaast organiseren ze gespreksgroepen waarin de thema’s in overleg met de deelnemers bepaald worden. Op enkele zorgeenheden verzorgen ze ook liturgische momenten.Op zondag is er een woord- en communiedienst op campus Amedeus te Mortsel.

Page 13: 20150309 onthaalbrochure pz

13

De liturgische feestdagen krijgen bijzondere aandacht en worden op gepaste wijze gevierd.

Voor wie even tot rust wil komen, bidden of mediteren staat op weekdagen de deur van de stille ruimte open. Je vindt de stille ruimte naast de grote kapel.

Je kan, via een medewerker van de pastorale dienst, een beroep doen op een bedienaar van een andere erkende religie of op een moreel consulent.

Interculturele bemiddeling en tolkenEr is een samenwerkingsovereenkomst met de dienst interculturele bemiddeling van Ziekenhuis Netwerk Antwerpen (ZNA). Via de maatschappelijk werker van de zorgeenheid kan een interculturele bemiddeling of een tolkgesprek aangevraagd worden voor de talen: Turks, Berbers, Arabisch, Servo-Kroatisch, Russisch en Pools. De interculturele bemiddelaar / tolk komt ter plaatse. Voor de talen die ZNA niet aanbiedt, kan via de maatschappelijk werker van de zorgeenheid een

Page 14: 20150309 onthaalbrochure pz

14

tolkgesprek (geen interculturele bemiddeling) aangevraagd worden bij de Provinciale tolkendienst Antwerpen. (Bulgaars, Chinees, Dari, Duits, Engels, Frans, Italiaans, Spaans, Farsi, Hebreeuws, Hindi, Hongaars, ...). De tolk komt ter plaatse.

Vrije tijdTijdens je verblijf heb je naast je therapieprogramma ook momenten van vrije tijd. De subDienst Vrije Tijd (DVT) biedt hierbij verschillende mogelijkheden:

• bibliotheek, videotheek en spelotheek in het vrijetijdshuis• verschillende clubwerkingen zoals een visclub, classico,

natuurexplo• sportwerking op sommige avonden • films op vrijdagnamiddag• podia• internetlokaal

Meer informatie kan je vinden in de vrijetijdsbrochure op elke zorgeenheid.

Page 15: 20150309 onthaalbrochure pz

15

2.2. Maaltijden

De maaltijden worden verzorgd vanuit de centrale keuken en aangeboden op de zorgeenheid.

• voltijdse hospitalisatie: ontbijt, warm middagmaal en avondmaal• daghospitalisatie: warm middagmaal• nachthospitalisatie: ontbijt en avondmaal (een lunchpakket en/of

een warme maaltijd is mogelijk mits supplement)• nazorg: maaltijd tegen vergoeding

Op voorschrift van je behandelend arts kan een dieet opgesteld worden en is er de mogelijkheid tot consultatie van een diëtist.Er is ook mogelijkheid tot een vegetarisch middagmaal (aan te vragen op de zorgeenheid).Voor patiënten die wegens hun geloofsovertuiging specifieke voedingsvoorschriften volgen, kan een aangepaste maaltijd voorzien worden.Regelmatig is er een overleg van de voedingscommissie. Hierin zetelt een vertegenwoordiging van de centrale keuken, patiënten, bewoners en

Page 16: 20150309 onthaalbrochure pz

16

personeelsleden. Opmerkingen op het maaltijdgebeuren en voorstellen kunnen hier besproken worden. Vraag op je zorgeenheid naar de contactpersoon van de voedingscommissie.

2.3. Veiligheid en milieu

Het ziekenhuis besteedt veel aandacht aan veiligheid en milieu. Richtlijnen daarover kan je terugvinden in het huishoudelijk reglement.

Page 17: 20150309 onthaalbrochure pz

17

2.4. Andere voorzieningen

Onthaal

Aan het onthaal kan je terecht voor:

• postzegels en brievenbus• het bestellen van een maaltijd• fotokopies• geldwisselautomaat

Page 18: 20150309 onthaalbrochure pz

18

Cafetaria & winkel

In onze cafetaria kunnen jij en bezoekers terecht voor een drankje en een versnapering. In de cafetaria is een winkel waar je terecht kan voor kleine aankopen (o.a. rookwaren, snoepgoed, dranken, toiletartikelen).De openingsuren zijn:

• weekdagen: 08.00 u tot 09.00 u 10.00 u tot 11.30 u 13.00 u tot 16.15 u

• di- & donderdagavond: 18.00 u tot 19.30 u• weekend en feestdagen: 10.00 u tot 11.30 u

13.00 u tot 16.15 u

Page 19: 20150309 onthaalbrochure pz

19

Telefoon

Je kan vanuit de publieke telefooncel aan het onthaal telefoneren.Voor andere mogelijkheden zie de onthaalbrochure van de zorgeenheid.

Was & droogkuis

We verwachten dat jij zelf voor je was en droogkuis instaat. In het ziekenhuis is er een wasserette beschikbaar. De openingsuren zijn:

• ma, di, do, vr, za, zo: 08.00 u tot 20.00 u• woensdag: 09.00 u tot 20.00 u

Je kan je was en droogkuis ook door een externe firma laten verzorgen.Betaling gebeurt via de maandelijkse factuur.Verdere informatie hierover kan je bekomen op je zorgeenheid.

Page 20: 20150309 onthaalbrochure pz

20

Pedicure

Er komt een pedicure op de campus van het ziekenhuis. Je kan bij haar een afspraak maken via een teamlid van je zorgeenheid. Betaling gebeurt via de maandelijkse factuur.

Tandarts

Er is een consultatie mogelijk bij een tandarts op de campus. Enkel op voorschrift van je behandelend arts kan je bij hem terecht. Betaling gebeurt via de maandelijkse factuur.

Kinesitherapie

Op voorschrift van je behandelend arts kan je kinesitherapie volgen niet-kaderend in de psychiatrische behandeling. De betaling gebeurt via de maandelijkse factuur.

Page 21: 20150309 onthaalbrochure pz

21

Kapsalon

Op regelmatige basis komt een kapster op de campus. Meer informatie kan je bekomen op je zorgeenheid. Betaling gebeurt via de maandelijkse factuur.

Internet

Via je eigen computer of laptop kan je toegang krijgen tot draadloos internet. Meer informatie kan je bekomen op je zorgeenheid.

Gebruik van TV

De meeste kamers beschikken over een kabelaansluiting. Omwille van veiligheidsredenen mogen geen beeldbuis TV’s gebruikt worden. Meer informatie over het gebruik en de kostprijs kan je bekomen op je zorgeenheid.

Koelkast op je kamer

Je hebt de mogelijkheid om een koelkast te huren op je kamer. Meer informatie kan je bekomen op je zorgeenheid.

Page 22: 20150309 onthaalbrochure pz

22

3. Info bij ontslag

Je verblijf in het ziekenhuis is tijdelijk. Vanaf het begin van de opname is de begeleiding door het behandelend team dan ook gericht op ontslag.

In samenspraak met jou, je familie, het behandelend team en de verwijzer wordt dit zo goed mogelijk voorbereid.

Ook na verblijf in het ziekenhuis is verdere ondersteuning en begeleiding vaak een noodzaak. Zo kan je huisarts, behandelend of andere psychiater instaan voor de medische nazorg. Hulpverleners, familieleden en personen die je situatie kennen, kunnen ook een belangrijke bijdrage leveren in de nazorg.

Page 23: 20150309 onthaalbrochure pz

23

4. Patiëntenrechten

Sinds 22 augustus 2002 bestaat de wet op de patiëntenrechten. Voor een volledig overzicht verwijzen we naar de brochure ‘Uw rechten als patiënt’ van de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid. Op elke zorgeenheid is deze brochure ter beschikking.

Je kan een vertrouwenspersoon aanduiden. Daarvoor gebruik je het formulier ‘Aanduiding vertrouwenspersoon’, dat verkrijgbaar is op de zorgeenheid.De vertrouwenspersoon is de persoon die de patiënt bijstaat m.b.t. het recht op informatie, het recht op inzage in het patiëntendossier en het klachtrecht. Een vertrouwenspersoon kan niet in jouw plaats optreden.

Wanneer je een vraag tot inzage of afschrift van (een deel van) je patiëntendossier hebt, stel je deze vraag aan je behandelend psychiater of zijn plaatsvervanger. De psychiater geeft binnen de 15 dagen een antwoord op je vraag. Voor het maken van een afschrift rekenen we de toegestane wettelijke tarieven.

Page 24: 20150309 onthaalbrochure pz

24

5. Vragen, suggesties en klachten

Wanneer je vragen, bemerkingen of problemen hebt bij bepaalde aspecten van je begeleiding, behandeling en je verblijf kan een goed gesprek meestal veel oplossen. Daarvoor kan je terecht bij een teamlid, coördinator, een directielid of de externe ombudspersoon.

De externe ombudspersoon, verbonden aan het Overlegplatform Geestelijke Gezondheidszorg van de Provincie Antwerpen (OGGPA), is elke werkdag tijdens de kantooruren bereikbaar op het nummer 0485 54 81 43 en telkens op maandagnamiddag aanwezig.Je kan je ook aanmelden per brief of met een aanvraag- of klachtenformulier dat je kan bekomen op je zorgeenheid. Deponeer je brief of formulier voor directie in de postbus op de zorgeenheid en voor de externe ombudsdienst in de gele brievenbus aan het onthaal.

Page 25: 20150309 onthaalbrochure pz

25

6. Privacy

In het kader van je behandeling is het noodzakelijk dat er een aantal persoonlijke gegevens geregistreerd worden.

Deze gegevens worden uitsluitend gebruikt om enerzijds een optimale informatie-uitwisseling tussen alle betrokken hulpverleners mogelijk te maken en anderzijds om aan alle noodzakelijke administratieve en/of wettelijke verplichtingen te kunnen voldoen.

Alle medewerkers van het ziekenhuis zijn gebonden aan het beroepsgeheim.

7. Financiële aspecten

7.1. Opnameverklaring

Bij je inschrijving wordt je een ‘opnameverklaring’ overhandigd.Dit is een wettelijk verplicht document waarmee je geïnformeerd wordt over enkele financiële aspecten van je verblijf.

Page 26: 20150309 onthaalbrochure pz

26

Zo kan je er ondermeer de op dat moment geldende bedragen in terugvinden van de verblijfskosten, de kosten voor medicatie en de erelonen.Ook de geldende supplementen voor éénpersoonskamers staan er afzonderlijk in vermeld.

Dit document wordt bij overhandiging overlopen en toegelicht. Dan wordt je gevraagd om enkele keuzes te maken en die ter bevestiging te ondertekenen. Je krijgt zelf een ondertekend exemplaar.

7.2. Factuur

Elke maand ontvang je één factuur (een verpleegnota) voor alle kosten van je verblijf. Het grootste gedeelte van deze kosten wordt betaald door je ziekenfonds. Daarnaast blijven er enkele onderdelen over die je zelf dient te betalen:

Page 27: 20150309 onthaalbrochure pz

27

Persoonlijk aandeel in de verpleegdagprijs

Dit is het wettelijk vastgelegde gedeelte van de verblijfskosten dat niet door je ziekenfonds betaald wordt (het remgeld). Dit bedrag is afhankelijk van je sociale situatie én het aantal dagen dat je opgenomen bent.

Persoonlijk aandeel in de medische honoraria

Dit is het wettelijk vastgelegde gedeelte van het medisch honorarium van je behandelend arts dat niet door je ziekenfonds betaald wordt.Dit bedrag is afhankelijk van je sociale situatie én het aantal dagen dat je opgenomen bent.

Page 28: 20150309 onthaalbrochure pz

28

Wettelijke forfaits voor medisch-technische prestaties en medicatie

De kosten van de medisch-technische prestaties en van de medicatie worden door de overheid in een vast bedrag per verblijfsdag vastgelegd. Deze kost is dus niet afhankelijk van de effectief voorgeschreven medicatie of de medisch-technische prestaties die al dan niet uitgevoerd worden tijdens je verblijf.

Diverse kosten

Mogelijke diverse kosten zijn o.a. telefoonkosten, de huur van een koelkast, de kostprijs van een uitstap, de vergoeding voor kabeldistributie, het supplement voor een éénpersoonskamer, … die je worden aangerekend voor zover je er gebruik van maakt.Er zijn echter 2 diverse kosten die je voor elke dag in ons ziekenhuis standaard aangerekend worden. Dat is een minimale bijdrage voor een uitgebreide ongevallenverzekering en een drankenforfait wanneer je in het daghospitaal wordt opgenomen. De geldende tarieven worden je steeds overhandigd bij je inschrijving aan de opnamedesk.

Page 29: 20150309 onthaalbrochure pz

29

Aan elke factuur is een overschrijvingsformulier bevestigd en we verwachten dat je je factuur betaalt binnen de 30 dagen. Indien dit een probleem vormt, neem je best zo snel mogelijk contact op met de maatschappelijk werker van je zorgeenheid of met de dienst facturatie. Indien je meer uitleg wenst over je factuur kan je steeds bij hen terecht.

Dienst Facturatie (Gebouw a, ‘administratie’) :Openingsuren • elke weekdag: van 09.00 u tot 11.00 u van 13.00 u tot 15.00 u Telefonisch bereikbaar op het nummer 03 443 79 21 of 22• elke weekdag: van 08.30 u tot 12.00 u

van 13.00 utot 15.00 u

Page 30: 20150309 onthaalbrochure pz

30

7.3. Patiëntengelden

Je kan je geldzaken op een betrouwbare en efficiënte manier laten beheren door de dienst patiëntengelden.Indien je hierover meer informatie wenst, kan je contact opnemen met de maatschappelijk werker van je zorgeenheid.

Dienst Patiëntengelden (Gebouw a, “administratie”) :Openingsuren • elke weekdag: van 09.00 u tot 11.00 u van 13.00 u tot 15.00 u Telefonisch bereikbaar op het nummer 03 443 79 24• elke weekdag: van 08.30 u tot 12.00 u van 13.00 u tot 15.00 u

Page 31: 20150309 onthaalbrochure pz

31

7.4. Hospitalisatieverzekering

Een hospitalisatieverzekering kan mogelijk een financiële tussenkomst verlenen bij je opname in het ziekenhuis. Het is belangrijk de voorwaarden tot terugbetaling goed na te lezen in je polis. Bekijk dit samen met de maatschappelijk werker van je zorgeenheid.

7.5. Aanvullende verzekering ziekenfonds

Sommige ziekenfondsen betalen een tussenkomst bij voltijdse of deeltijdse hospitalisatie op voorwaarde dat je de aanvullende vrije verzekering betaalt. Bekijk dit samen met de maatschappelijk werker van je zorgeenheid.

Page 32: 20150309 onthaalbrochure pz

32

8. Algemene informatie over het PC Sint-Amedeus

8.1. Ziekenhuis en psychiatrisch verzorgingstehuis

Het psychiatrisch centrum Sint-Amedeus is een dynamische organisatie binnen de geestelijke gezondheidszorg van de provincie Antwerpen. We bieden gespecialiseerde hulp aan personen met een psychiatrische problematiek met nood aan korte of langdurige zorg. We werken hiervoor actief samen met andere organisaties en spelen in op maatschappelijke opvattingen en tendensen. Het psychiatrisch ziekenhuis op campus Amedeus te Mortsel beschikt over 332 bedden en plaatsen waar patiënten voltijds, in dag- of in nachthospitaal kunnen opgenomen worden. Ons behandel- en begeleidingsaanbod is georganiseerd in 4 zorgclusters, telkens bestaande uit meerdere zorgeenheden

• personen met een kortdurende psychiatrische problematiek• personen op oudere leeftijd met een kortdurende psychiatrische

problematiek• personen met een verstandelijke beperking en een psychatrische

problematiek• personen met een langdurende psychiatrische problematiek

Page 33: 20150309 onthaalbrochure pz

33

Het psychiatrisch verzorgingstehuis beschikt over 210 bedden verspreid over 4 campussen waar bewoners voltijds kunnen verblijven:

• Campus Waesdonck te Mortsel • Campus De Liereman te Oud-Turnhout • Campus Den Heuvel te Boechout • Campus De Wijngaard te Malle

Page 34: 20150309 onthaalbrochure pz

34

8.2. Ambulante zorg

Polikliniek De Barke:

Polikliniek de Barke biedt de mogelijkheid om ambulant op consultatie te komen bij een psychiater. De nadruk in het aanbod ligt op diagnostiek, advies en kortdurende behandeling. Er is tevens de mogelijkheid (om na opname) poliklinische nabehandeling te krijgen.

Een aanvraag voor de polikliniek kan na verwijzing via een (huis)arts, een (zelfstandig gevestigde) psychotherapeut of een andere dienstverlenende instantie (OCMW, CAW, ...).

Dit kan telefonisch van maandag tot vrijdag tussen 09.00 u en 15.30 u via het nummer: 03 443 79 23.Je kan ook contact leggen via het mailadres: [email protected]

De polikliniek bevindt zich op de campus Amedeus te Mortsel vlakbij de hoofdingang van het ziekenhuis.

Page 35: 20150309 onthaalbrochure pz

35

Mobiele Teams Antwerpen:

De Mobiele Teams Antwerpen, De Link en De Vliering, richten zich tot personen tussen 16 en 65 jaar die door een ernstige en langdurige psychische kwetsbaarheid ondersteuning nodig hebben op verschillende levensdomeinen en woonachtig zijn in de zorgregio’s Antwerpen of Mortsel. De Mobiele Teams zijn interdisciplinair samengesteld en werken in de leefomgeving van de cliënt.

Professionelen (hulp- en zorgverleners, trajectbegeleiders, ...) kunnen cliënten aanmelden voor het opstarten van een begeleiding door één van de Mobiele Teams Antwerpen op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag tussen 09.00 u en 12.30 u via het gemeenschappelijk aanmeldingsnummer 0477 202 000.

Page 36: 20150309 onthaalbrochure pz

36

8.3. Onze identiteit

Als psychiatrisch centrum staan we in voor gespecialiseerde behandeling en begeleiding van (jong) volwassenen en ouderen met psychiatrische problemen. We bieden dit aan vanuit diverse zorgvormen: intramuraal, semiresidentieel, poliklinisch en outreachend. En dit voor

• volwassenen en ouderen binnen de algemene psychiatrie (regio Antwerpen Mortsel)

• èn voor personen met een verstandelijke beperking en bijkomende gedrags-en psychiatrische problemen (provincie Antwerpen)

Daarnaast zijn we werkzaam in de begeleiding en woonondersteuning van volwassenen met een langdurende psychische kwetsbaarheid binnen de provincie Antwerpen.

Onze identiteit met onderliggende kernbegrippen weerspiegelt zich in onze slogan “Voorop in Zorg”.

DIALOGEREN:

Gelijkwaardigheid, openheid en verbondenheid staan voor

ons centraal in het omgaan met elkaar. We vertrekken vanuit een ontvangende basishouding om

mensen uit te nodigen, aan te moedigen en te begeleiden

in hun herstelproces.

Page 37: 20150309 onthaalbrochure pz

37

DIALOGEREN:

Gelijkwaardigheid, openheid en verbondenheid staan voor

ons centraal in het omgaan met elkaar. We vertrekken vanuit een ontvangende basishouding om

mensen uit te nodigen, aan te moedigen en te begeleiden

in hun herstelproces.

INSPIREREN:

De noden van patiënten en bewoners dagen ons uit

om het beste van onszelf te geven. Vanuit een liefdevol

engagement gaan we samen op zoek om een zinvol antwoord

te bieden op de verschillende levensgebieden die voor

de patiënt/bewoner belangrijk zijn.

NETWERKEN:

Als psychiatrisch centrum bouwen we actief samenwerkingsverbanden uit met andere (zorg)voorzieningen en organisa-

ties. We werken samen met de per-soon, zijn relationeel netwerk en zijn

netwerk van hulp- en dienstver-leners.

LEREN:

Door te leren uit feedback en zelfevaluatie doen we ons werk

steeds beter. We toetsen ditpermanent aan de best

beschikbare informatie en aan wetenschappelijke inzichten.

Page 38: 20150309 onthaalbrochure pz

38

8.4. Ethische keuzes

In de zorgverlening worden hulpverleners, patiënten en familieleden regelmatig met ethische vragen geconfronteerd. In het psychiatrisch centrum worden ethische vragen benaderd vanuit een christelijk geïnspireerd referentiekader. Hierbij worden verschillende waarden zoals vertrouwen, autonomie, goede zorg, privacy, enz. tegenover elkaar afgewogen om een optimale keuze te maken.Meer informatie kan je bekomen op je zorgeenheid.

Page 39: 20150309 onthaalbrochure pz

39

8.5. Directie

De directie van het psychiatrisch centrum is bereikbaar op campus Amedeus te Mortsel tel. 03 440 68 50.

Algemeen directeur Jan Bogaerts Hoofdarts Dr. Marc Leysen Directeur patiëntenzorg Antoon Vandekerckhove Adjunct-directeur patiëntenzorg Joris Housen Administratief directeur Joris Heirbaut Facilitair directeur Gerard Coonen

Page 40: 20150309 onthaalbrochure pz

40

9. Plattegrond

Page 41: 20150309 onthaalbrochure pz

41

Page 42: 20150309 onthaalbrochure pz

42

10.1. Openbaar vervoer

TreinStation Mortsel Deurnesteenweg: wandelafstand ≤ 5 min.

Station Mortsel: wandelafstand ≤ 5 min.

Bus - De Lijnlijn 33 - 51 - 52 - 53: halte voor de ingang van het ziekenhuis

[email protected]. 03 440 68 50Fax 03 440 73 42

10. Bereikbaarheid

Page 43: 20150309 onthaalbrochure pz

43

10.2. Met de auto

Brussel - Mortsel (via ring rond Antwerpen)

• komende van Brussel - E19 - Craeybeckxtunnel door• rechts voorsorteren richting Ring• op de ring afrit 3 Borgerhout• volg wegwijzers Antwerpen Luchthaven• aan luchthaven: oriënteer volgens plannetjeGent - Mortsel (via ring rond Antwerpen)

• Gent - Antwerpen - E17• door Kennedytunnel - ring rond Antwerpen• op de ring afrit 3 Borgerhout• volg wegwijzers Antwerpen Luchthaven• aan luchthaven: oriënteer volgens plannetjeTurnhout(via E34)/Hasselt(via E313) - Mortsel• afrit 18 Mortsel, Wijnegem, Antwerpen, Deurne• volg wegwijzers Antwerpen Luchthaven• aan luchthaven: oriënteer volgens plannetjeNederland(E19)- Mortsel (via ring rond Antwerpen)

• afrit 17 Borgerhout• volg de wegwijzers Luchthaven Antwerpen• aan luchthaven: oriënteer volgens plannetje

Page 44: 20150309 onthaalbrochure pz

Onze organisatie behoort tot de v.z.w. Provinciaat der Broeders van Liefde, Stropstraat 119 - 9000 Gent RPR BTW BE 0406.633.304 2015