2015 05-14 hemelvaart

50
Hemelvaart

Transcript of 2015 05-14 hemelvaart

Hemelvaart

Confitemini Domino, quoniam bonus.

Confitemini Domino, alleluia.

Vertrouw op God, Hij is goed…

Geef ons nieuwe gedachten, Heer,en laat ons het ondenkbare denken:een nieuwe aarde.Geef ons nieuwe dadenen laat ons het onmogelijke doen:vrede en gerechtigheid.Geef ons een nieuw hart en laat ons ruimte geven aan elke mens.Maak ons nieuwin de kracht van uw Geest.

lofzangDe Heer heeft mij gezien en onverwachtben ik opnieuw geboren en getogen.Hij heeft mijn licht ontstoken in de nacht,gaf mij een levend hart en nieuwe ogen.Zo komt Hij steeds met stille overmachten zo neemt Hij voor lief mijn onvermogen.

Hij doet met ons, Hij gaat ons in en uit,heeft in zijn handen onze naam geschreven.De Heer wil ons bewonen als zijn huis,plant als een boom in ons zijn eigen leven,wil met ons spelen, neemt ons tot zijn bruiden wat wij zijn, Hij heeft het ons gegeven.

Gij geeft het uw beminden in de slaap,Gij zaait uw naam in onze diepste dromen.Gij hebt ons zelf ontvankelijk gemaaktzoals de regen neerdaalt in de bomen,zoals de wind, wie weet waarheen hij gaat,zo zult Gij uw beminden overkomen.

Handelingen 1,

1-11

Al heeft Hij ons verlaten,Hij laat ons nooit alleen.Wat wij van Hem bezaten,is altijd om ons heen.Als zonlicht om de bloemen,een moeder om haar kind:teveel om op te noemen,zijn wij door Hem bemind.

Al is Hij opgenomen,houd in herinnering,dat Hij terug zal komenzoals Hij van ons ging.Wij leven van vertrouwen,dat wij zijn majesteitvan oog tot oog aanschouwenin alle eeuwigheid.

Mc. 16, 15-20

Magnificat, magnificat, magnificat anima mea Dominum.Magnificat, magnificat, magnificat anima mea!

Mijn hart prijst hoog de Heer.

Ik geloof in God, de almachtige Vader, Schepper van hemel en aarde.En in Jezus Christus, zijn enige Zoon, onze Heer,die ontvangen is van de heilige Geest,en geboren uit de Maagd Maria;die geleden heeft onder Pontius Pilatus, gekruisigd is, gestorven en begraven;

die neergedaald is ter helle, de derde dag verrezen uit de doden;die opgevaren is ten hemel, en zit aan de rechterhand van God, zijn almachtige Vader.Vandaar zal Hij komen oordelen de levenden en de doden.

Ik geloof in de heilige Geest,de heilige katholieke kerk, de gemeenschap van de heiligen,de vergiffenis van de zonden,de verrijzenis van het lichaam,het eeuwig leven. Amen.

Schaal met brood, beker wijn,breek en deel je leven,vertrouw Hem.Honger stil, dorst gelest,zijn woord is belofte voor jou.

Laten we opstaanvoor het grote dankgebed…

De Heer zal bij u zijn.De Heer zal u bewaren.

Verheft uw hart.We zijn met ons hart bij de Heer.

Brengen wij dank aan de Heer, onze GodHij is onze dankbaarheid waardig.

Om recht te doen aan uw heerlijkheid,Heer onze God,om heil en genezing te vinden,willen wij u danken, altijd en overal,door Jezus, de Christus.Hij roept ons om uw volk te zijn,teken van uw goedheid en trouw,getuigen in deze wereld van uw kracht.

Hij roept ons uit de schaduw naar uw licht. Daarom, met alle engelen, machten en krachten, met allen die staan voor uw troon,loven en aanbidden wij U met deze woorden:

Heilig, heilig, heilig de Heer,de God der hemelse machten.Vol zijn hemel en aarde van uw heerlijkheid.Hosanna in den hoge !Gezegend Hij die komt in de naam des Heren.Hosanna in den hoge !

Ja, Heer, Gij zijt heilig.Heel de schepping komt van U. Naar U gaat alle dankbaarheid.Want door uw zoon Jezus, de Gezalfde, onze Heeren met de kracht van de heilige Geest verwekt Gij levenen heiligt Gij de wereld.Telkens weer en overal op aarde verzamelt Gij mensenom uw volk te zijn.

Daarom zijn wij hier samen bij U en vieren wij in gemeenschap met heel de kerk,dat Jezus uit de doden is opgestaan.

Door Hem, die leeft bij U, bidden wij: heilig onze gaven.Maak ze door uw heilige Geest tot lichaam en bloed van Jezus, uw Zoon en onze Heer,die de viering van dit heilig gebeuren aan ons heeft toevertrouwd.

Want in de nacht dat Hij werd overgeleverd…

Verkondigen wij het mysterie van het geloof:

Heer Jezus,wij verkondigen uw dooden wij belijden tot Gij wederkeertdat Gij verrezen zijt.

We gaan zitten…

Zo gedenken wij, Heer God,het reddende leven, lijden en sterven van Jezus, het wonder van zijn verrijzenis,zijn opgang naar U die in de hemel zijt.In dankbaarheid bieden wij U deze gaven aan totdat Hij komt.

Wij bidden: zie naar de gaven van uw kerken herken erin het Lam Gods,Jezus die zichzelf heeft gegeven om verzoening te brengen. Beziel ons met zijn heilige Geest,maak ons nieuwe mensen in het delen van zijn lichaam en bloed, breng ons tot eenheid in zijn Naam.

Moge Hij onze gids ten leven zijn.Dan zullen wij deelgenoot worden van uw vrede en vreugde samen met Maria, moeder van de Heer, met de heilige Jozef, haar bruidegom,met de apostelen, de martelaren en de heiligen van vroeger en van nu. Zij wekken ons vertrouwen, zij zijn onze voorsprekers bij U.

Mogen deze gaven,waarin wij de zelfgave van Jezus vieren,meer vrede en geluk brengen onder de mensen. Begeleid uw kerk op weg naar U.

Bevestig ons en alle christenen in geloof en liefde samen met uw dienaar Franciscus, onze paus,met Jozef, onze bisschop, met alle bisschoppen en met allen die werken in uw naam,samen met heel het volk dat Gij het uwe noemt.

Hoor vol genade naar het gebed van deze gemeenschap van wie Gij zo veel dienstbaarheid verwacht. Breng uw kinderen weer bijeen die nu verdeeld zijn. Schenk aan allen, Vader, uw barmhartigheid.

Ook bidden wij voor onze zusters en broeders die gestorven zijn...Wij bidden voor allen die ons hebben verlaten en die geleefd hebben naar U toe. Laat hen komen in uw rijk.Vervul de hoop die in ons hart is opgewekt door Jezus, uw Gezalfde, onze Heer. Want door hem deelt Gij in overvloed aan iedereen uw goede gaven uit.

Door Hem, en met Hem, en in Hem,zal uw naam geprezen zijn, Heer onze God, almachtige Vader,in de eenheid van de heilige Geest, hier en nu en tot in eeuwigheid.Amen.

We staan op

om het

Onze Vader

te bidden…

Dona la pace signore, a chi confida in te.

Dona, dona la pace Signore. Dona la pace.

Geef ons uw vrede Heer,

nu en alle dagen.

‘t Klinkt zo zacht mij in d’oren,het blijde weesgegroet,simpel, zuiver en zoet als ‘t lied der eng'lenkoren.

Ave Maria. Ave Maria.Kon, o moeder, mijn zingen diep in uw harte dringen.Ave Maria, Maria!

Komt mijn stervensuur nader,Blijf, moeder, dan bij mij,maak het sterven mij blij en voer mij tot de Vader.

Ave Maria. Ave Maria.Kon, o moeder, mijn zingen diep in uw harte dringen.Ave Maria, Maria!

In de hemelse vrede,laat mij dan ‘t weesgegroet moeder, zingen voor goed door alle eeuwigheden.

Ave Maria. Ave Maria.Kon, o moeder, mijn zingen diep in uw harte dringen.Ave Maria, Maria!

Wees gegroet, Maria, vol van genade, de Heer is met U. Gezegend zijt Gij boven alle vrouwen en gezegend is de vrucht van uw lichaam Jezus. Heilige Maria, moeder Gods,bid voor ons arme zondaars nu en in het uur van onze dood. Amen!

Liefde gaf U duizend namen groot en edel, schoon en zoet maar geen een ‘t hert der Vlamen even hoog verblijden doet als de naam, o Moedermaagd,dien Gij in ons landje draagt schoner klinkt hij dan al de and’ren:Onze Lieve Vrouw van Vland’ren Onze Lieve vrouw van Vland’ren!

Waar men ga langs vlaamse wegen,oude hoeve, huis of tronk,komt men U, Maria, tegen, staat Uw beeltenis te pronk,lacht ons toe uit lindegroen,bloemenkrans of blij festoen…moge ’t nimmer hier verand’ren O gij Lieve Vrouw van Vland’renO gij Lieve Vrouw van Vland’ren!

Blijf in ’t vlaamse herte tronen als de hoogste koningin,als de beste moeder wonen in elk vlaamse huisgezin.Sta ons bij in alle nood ,nu en in het uur der dood,ons, uw kindren en ook de and’ren Liefste Lieve Vrouw van Vland’renLiefste Lieve Vrouw van Vland’ren!