2015-03-03 Infoboekje boekvorm - Achterste Hoef

of 36/36
1 1 Welkom!
 • date post

  24-Apr-2022
 • Category

  Documents

 • view

  3
 • download

  0

Embed Size (px)

Transcript of 2015-03-03 Infoboekje boekvorm - Achterste Hoef

2015-03-03 Infoboekje boekvorm.indbBeste gast,
Wij heten u van harte welkom op Recreatiepark De Achterste Hoef. Wij hopen dat u zult genieten van een aangenaam verblijf. Wellicht dat onze uitgebreide faciliteiten daaraan een bijdrage kunnen leveren.
Op ons park kunt u o.a. gebruik maken van de volgende faciliteiten: Vernieuwde en verwarmde toiletgebouwen, verwarmd binnen- en buitenzwembad, recreatieplas met strand en waterglijbaan, speeltuin met airtrampoline, binnenspeeltuin, jeu de boulesbanen, speelbos met fi etscrossbaan en kabelbaan, Adventure Minigolfbaan, eetcafé met zonnig terras, winkeltje, wasserette, snackbar, sportveld met pannaveld en multicourt, kidsclub knutselruimte, 9 holes golfbaan (PAR 3/4) met driving range, jeugd- café Chillerzz en ons vernieuwde Theater Den Deel.
Vanaf 3 juli beschikken we ook over 4 Luxe Chalets die van alle gemakken zijn voorzien en geschikt zijn voor maximaal 5 personen. De chalets zijn in het hoogseizoen per week te boeken en in het laagseizoen ook per weekend of midweek.
Wanneer u een uitstapje wilt maken is er in de omgeving genoeg te beleven. Te voet of met de fi ets van de natuur genieten, lekker winkelen of een pretpark bezoeken? Op de receptie vindt u veel informatiefolders over de mogelijkheden.
In dit welkomstboekje geven we u de nodige informatie over ons park en de omgeving. We geven u de informatie door middel van een ABC zodat u snel en gemakkelijk informatie kunt opzoeken. Dit welkomstboekje is met de nodige zorgvuldigheid samengesteld. Indien er wijzigingen noodzakelijk zijn, behouden wij het recht deze wijzigingen uit te voeren. Indien u na het lezen van dit boekje nog vragen of opmerkingen heeft, kunt u uiteraard altijd bij de receptie binnenlopen.
Wij wensen u een fi jn verblijf!
Familie Garvelink & medewerkers
Inhoud
Informatie ABC over het recreatiepark Pagina 3 Plattegrond Pagina 18 Omgevingstips Pagina 22 Attracties Pagina 27 Evenementen in de regio Pagina 28 Streekverhalen Pagina 30 Voor de kids Pagina 34
2
Adresgegevens Adres: Troprijt 10 Postcode: 5531 NA Bladel Telefoon receptie: 0497-381579 Telefoon eetcafé: 0497-381390 Telefoon ’t Winkeltje: 0497-383604 E-mail: [email protected] Website recreatiepark: www.achterstehoef.nl Website golfbaan: www.golfbaan-achterstehoef.nl Twitter: @deachterstehoef Instagram: @deachterstehoef Facebook: http://www.facebook.com/deachterstehoef YouTube: http://www.youtube.com/deachterstehoef
AED Met een Automatische Externe Defi brillator is het mogelijk om bij een persoon met een circulatiestilstand het hart weer in een normaal ritme te brengen. Snelle reanimatie samen met het gebruik van de AED vergroot de overlevingskans aanzienlijk. De AED bevindt zich in de receptie.
Afval Lege batterijen kunt u inleveren bij ’t Winkeltje. Uw huishoudelijk- en groen afval kunt u in gesloten plastic zakken in de afvalmuur tegenover het zwembad deponeren. Voor het weggooien van een zak huisvuil heeft u een muntje van € 0,50 of een knipkaart nodig. Knipkaarten voor het weggooien van 10 zakken zijn voor € 4,00 verkrijgbaar bij de receptie. Tevens vindt u in de muur een opening voor papier en glas. Dit kunt u gratis weg- gooien. We verzoeken u geen glas na 22.00 uur weg te gooien i.v.m. de rust op de cam- ping. De afvalmuur is uitgerust met videobewaking. Onrechtmatig storten van afval wordt geregistreerd en beboet. Chemisch afval en grof vuil zoals oud ijzer, vlonders, koelkasten, banken, tuinsets, etc., dient u zelf af te voeren naar de gemeentelijke milieuplaats van de fi rma Van Gansewinkel op industrieterrein “De Sleutel” in Bladel (Nijverheidsstraat 7d). Deze is geopend op dins- dag, woensdag en vrijdag van 13.00 - 17.00 uur en op zaterdag van 9.00 - 16.00 uur. Om toegang tot de gemeentelijke milieustraat te krijgen heeft u een pasje nodig dat u bij de receptie kunt lenen. Bij de gemeentelijke milieustraat kunt u alleen met pin betalen.
Alcohol en drugs Het nuttigen van alcoholhoudende dranken is slechts toegestaan in de horecagelegen- heden, op het terras en in de zeer directe omgeving van uw plaats. Bezit en gebruik van drugs, ook van onder uw verantwoording verblijvende gasten, is op ons terrein niet toegestaan en kan verwijdering van het terrein tot gevolg hebben.
3
Apotheek Adres: Victor de Bucklaan 15 (aan de parkeerplaats van de Jumbo Supermarkt) Postcode: 5531 CV Bladel Telefoon: 0497-386885 Faxnummer: 0497-360087 E-mail: [email protected] Website: www.apotheekbladel.nl Openingstijden: maandag t/m vrijdag 8.00 - 18.00 uur zaterdag 10.00 - 13.00 uur Buiten openingstijden van de apotheek kunt u voor spoedgevallen uitsluitend geholpen worden via de Centrale Dienstapotheek Eindhoven op het terrein van het Catharina Zieken- huis, Michelangelolaan 2, 5623 EJ Eindhoven, telefoon 040-2436666.
Auto’s Gebruik de auto op de camping alleen voor noodzakelijke ritjes en rijd stapvoets (niet harder dan 5 km per uur) in de aangegeven rijrichting zodat kinderen overal veilig kun- nen spelen. Bij overtreding kan de toegang met de auto voor een bepaalde tijd worden ontzegd. Op de camping dient al het verkeer (ook fi etsers en voetgangers) zich te houden aan de bepalingen van het Wegenverkeersreglement. Uitzondering hierop is dat voet- gangers te allen tijde voorrang hebben. Er is slechts 1 auto per plaats toegestaan. Parkeren van de auto kan uitsluitend op uw eigen plaats of op de parkeerplaats vooraan op de camping (niet op lege kampeerplaatsen!). U kunt uw auto wassen op de autowasplaats naast toiletgebouw 2. Indien u een universele autogarage zoekt kunt u onder andere terecht bij AD Autobedrijf Scheepers aan de Raambrug 46 op “Industrieterrein De Sleutel” in Bladel (tel. 0497-383157).
Barbecue Barbecueën is toegestaan tot 22.00 uur, mits uw buren er geen last van hebben. Barbe- cueën rechtstreeks op de grond is niet toegestaan, evenals het hebben van open vuur (ook geen vuurkorf!). Zorg dat er altijd een emmer water of zand naast de barbecue staat.
Bezoekers en logees Uiteraard zijn uw gasten als bezoekers of logees van harte welkom op ons park. Deze dienen wel te allen tijde worden aangemeld bij de receptie waar ze na het betalen van entreegeld (bezoekers: € 2,00 voor kinderen t/m 11 jaar en 65-plussers, € 2,50 voor vol- wassenen / logees vanaf 3 jaar: € 4,00 + € 1,25 toeristenbelasting p.p.p.n.) een bewijs krijgen. Bezoekers dienen de auto op het parkeerterrein te parkeren. Huurders zijn verant- woordelijk voor het gedrag van hun bezoekers en/of logees. Bezoekers hebben GEEN toe- gang tot de zwemfaciliteiten, logees wel.
Bingo Gedurende het seizoen (vanaf Pasen tot ongeveer eind september) zal er elke zaterdag-
4
avond een bingo voor volwassenen worden georganiseerd. Tenzij anders vermeld zal deze vanaf 20.30 uur in Den Deel plaatsvinden. Prijs v.a. € 5,00 per kaart.
Binnenspeeltuin Ook bij minder mooi weer hoeven de kinderen zich niet te vervelen en kunnen ze zich
lekker uitleven in onze binnenspeeltuin. De binnenspeeltuin bevindt zich naast het zwembad en is elke dag vrij toegankelijk van 8.00 tot 20.00 uur voor kinderen tot 1.40 meter. Omdat er geen permanent toezicht is dient u zelf uw kinderen in de gaten te houden. De binnenspeeltuin is geen hangplek voor grotere kinderen/jeugd! Brommers en scooters Het gebruik van brommers, scooters, elektrische steps en snorfi etsen met draaiende motor is op ons park niet toegestaan. De directie kan in
voorkomende situaties ontheffi ng verlenen aan ouderen en mindervaliden.
Cameraregistratie Op diverse plaatsen op het terrein worden video-opnames gemaakt. Deze worden alleen als bewijsmateriaal gebruikt bij calamiteiten en ongeoorloofd gedrag. Daarnaast kan het voorkomen dat er foto’s en fi lmpjes op de camping worden gemaakt die gebruikt worden ter promotie van het park.
Campers De camping beschikt niet over speciale camperplaatsen, maar onze comfortplaatsen zijn hiervoor ook geschikt. Naast toiletgebouw 2 is een camperservice station.
Campingwinkels In de omgeving vindt u meerdere campingwinkels: Van Eijk Caravans & Kampeershop, Hoogakker 6, Hapert, tel. 0497-383236. Bax Totaalrecreatie, Loo 22, Bergeijk, tel. 0497-572085. Kampeermarkt, Lodewijkstraat 4, Eindhoven, tel. 040-2513392. Kampeertopper, IBC weg 1, Best, tel. 0499-365000. Camping-Sport De Wit, Rooiseweg 22, Schijndel, tel. 073-5492356.
Dierenartsen Dierenkliniek Bladel, Sniederslaan 76, Bladel, tel. 0497-361818. Dierenkliniek Dennenoord, Hapertseweg 9 in Duizel, tel. 0497-382534.
Dierenwei Tegenover het zwembad is een dierenwei. Als vanzelfspre- kend is het de bedoeling dat de dieren met respect worden behandeld en niet worden opgejaagd. De dieren worden door ons voldoende gevoerd. Mocht men toch graag wat voer willen geven, dan mogen alleen de alpaca’s met grasbrokjes
l z u d g
BB H m
5
bijgevoerd worden. Bij de dierenwei staat een automaat waaruit je na inworp van 20 cent een handje grasbrokjes krijgt.
Duiken Het is mogelijk om een PADI cursus te volgen op de camping waarbij u in 3 dagen een duik- brevet kunt halen. Het PADI Open Water Diver duikbrevet is wereldwijd erkend en u mag met een buddy tot een diepte van maximaal 18 meter duiken. De volledige duik-cursus vindt plaats op de camping en bestaat uit een theoriegedeelte, zwembadlessen en een viertal buitenwaterduiken. U moet in een goede gezondheid verkeren, over een goede zwemvaar- digheid beschikken en een minimale leeftijd hebben van 10 jaar om deel te mogen nemen aan een PADI duikcursus. Bent u nog niet 100% zeker of duiken wel leuk is of wilt u het gewoon een keer zelf proberen? Kies dan voor de PADI Discover Scuba Diving introductie- duik en stroom eventueel direct door. Bij de receptie vindt u een folder van Duikcursus.nl met meer informatie en de diverse vervolgmogelijkheden. De duikshop bevindt zich tegenover de snackbar.
Eetcafé Het is zeker de moeite waard om een bezoekje te brengen aan ons eetcafé waar u voor een betaalbare prijs lekker kunt eten. Het eetcafé is aangepast voor kinderen met diverse speelattributen, waaronder een ballenbak en er is een speciale kinderkaart. Kom gezellig langs voor een lekkere maaltijd of een heerlijke kop koffi e met apfelstrudel! Ook kunt u het eetcafé en de aangrenzende zaal huren voor feesten en partijen. We bieden u diverse arrangementen aan waaronder koffi etafels, barbecues en dinerbuff etten. Meer informatie hierover is verkrijgbaar bij het eetcafé.
EHBO Voor EHBO kunt u terecht bij de receptie. EHBO is hulp die wordt verleend aan personen die lichamelijk letsel hebben opgelopen in afwachting van deskundige hulp. Wij zijn echter geen doktoren en verwijzen u voor deskundige hulp door naar de huisarts.
Elektriciteit De elektra-aansluiting is geschikt voor 6 Ampère (1380 Watt). Bij privé sanitair plaatsen is dit 10 Ampère (2300 Watt). Om gebruik te kunnen maken van de elektriciteit heeft u een eurostekker nodig. Deze zijn te koop in ’t Winkeltje. Het is niet toegestaan uw kampeer- middel elektrisch te verwarmen. Bij afwezigheid dient u de stekker en tv-kabel uit te trek- ken i.v.m. onweer. Stroomstoringen kunt u veelal zelf verhelpen door de schakelaar in het kastje bij de elektrapaal om te zetten (m.u.v. de plaatsen 387 t/m 443: hier bevindt de schakelaar zich in de centrale kast langs het veld). Mocht het dan niet verholpen zijn kunt u dit melden bij de receptie.
EE H o e w g m h a i
6
Fietsen De omgeving van de camping is uitermate geschikt om mooie fi etsroutes te maken. Mocht u zelf geen fi ets bij u hebben dan kunt u deze bij de receptie huren tegen € 6,50 per fi ets per dag (of € 32,50 per week). Dit betreff en standaard fi etsen met terugtraprem. Indien u op zoek bent naar kinderfi etsen of een ander soort fi ets kunt u terecht bij Fiets- en Tandemverhuur Van der Mierden aan de Akkerweg 2 in Bladel (tel. 0497-369344). Bij de receptie kunt u ook kinderzitjes huren voor € 1,00 per dag. Indien u op zoek bent naar een leuk dagje uit is een deelname aan de culinaire “Con- tent in de kempen”-route zeker een aanrader. Het arrangement bevat een fantastisch mid- dagvullend fi ets- en eetprogramma (44 km) dat start bij Fiets- en Tandemverhuur Van der Mierden. Onderweg legt u aan bij een vijftal horecagelegenheden, waaronder ook de camping en krijgt u diverse origineel ge- presenteerde Kempische gerechten voorge- schoteld krijgt. Bij ieder gerecht krijgt u een placemat met een verhaal dat iets zegt over het gerecht of de streek. Het arrangement kost € 38,50 per persoon. Dit is inclusief een viergangen diner en koffi e met iets lekkers vooraf, maar exclusief drankjes. Reserveren kunt u bij Fiets- en Tandemverhuur Van der Mierden en is alleen nodig indien de groep groter is dan 10 personen. Wilt u liever zelf een route maken? Op de receptie zijn fi etsknooppunten- kaarten te koop. Met een knooppuntenkaart kunt u talloze schitterende fi etsroutes in de omgeving zelf uitstippelen. Hierbij geven we u alvast 3 knooppuntenroutes: Fietsknooppuntenroute Rondje door het bos (± 13 km): Bij het verlaten van de camping linksaf. Volg vervolgens de volgende knooppunten: 15 – 14 – 13. Hierna gaat u bij de 1e straat rechts waarbij u weer bij de camping uitkomt. Fietsknooppuntenroute Eersel (± 19 km): Bij het verlaten van de camping rechtsaf. Volg vervolgens de volgende knooppunten: 13 – 10 – richting 9. De moeite waard om even in het centrum van Eersel rond te kijken (= 1e rotonde in Eersel linksaf ). Na het rondkijken weer terug naar rotonde fi etsen en links- af slaan om route verder te vervolgen. U volgt dan 9 – 11 – 12 – 16 – na ongeveer 1 km slaat u rechtsaf richting de camping. Fietsknooppuntenroute Postel ( ± 27 km): Bij het verlaten van de camping linksaf. Volg vervolgens de volgende knooppunten: 16 – 18 – 22 – 23 – 76 – 77 – richting 22. De moeite waard om even in Postel rond te kijken. Na de abdij gaat u linksaf de Reuselseweg op. Vervolgens volgt u 17 – 92 – 15 – richting 16. Voor knooppunt 16 slaat u weer linksaf richting de camping (= zelfde pad als waar u gestart bent). Voor meer routes kunt u ook op de website www.routesinbrabant.nl terecht.
Gas Bij de receptie zijn diverse gasfl essen verkrijgbaar: onder andere de groene 5 kg fl es, de grijze 10,5 kg fl es en diverse maten Campingaz. Gasfl essen worden niet gevuld, maar
7
omgeruild. Het kan zijn dat u bij het omruilen van een groene gasfl es moet bijbetalen voor de keurjaren indien uw fl es ouder is dan de onze. Plaats uw
gasfl es nooit binnen en gebruik geen slangen die langer zijn dan 1 meter. Gebruik alleen een goedgekeurde (hoge druk) propaan- gasslang en vernieuw de slang minstens om de 2 jaar. Gasfl essen
vullen met LPG is niet toegestaan.
Gevonden voorwerpen Gevonden voorwerpen kunt u afgeven bij de receptie. Bent u iets verloren? Kijk dan even voor het raam in de receptie of het daar ligt.
Golfbaan Tegenover het park ligt een 9 holes golfbaan. Hier kunt u, mits u in het bezit bent van een Clubhandicap 54 of golfbaanpermissie, naar hartenlust golfen. Een greenfee voor 9 holes is € 17,50 en voor 18 holes is het € 28,50. Een golftas met clubs kunt u voor € 7,50 bij de receptie huren. Naast de golfbaan ligt een driving range. Voor de driving range is geen Clubhandicap 54 of baanpermissie vereist. Ballenkaarten zijn voor € 5,00 (75 ballen) of € 10,00 (150 ballen) bij de receptie te koop. Heeft u nog nooit gegolfd, wilt u uw baanpermissie halen of wilt u misschien uw spel verbeteren? Onze golfprofessional Antoine de Blok staat voor u klaar als u lessen wilt volgen: 06-55896454 / [email protected] Speciale golfaanbiedingen voor onze campinggasten:
• 10 x 9 holes greenfee voor de prijs van 9 + gratis ballenkaart voor 75 ballen: € 157,50. • Haal in 3 lesuren uw golfbaanpermissie: € 135,00 bij 1 persoon, € 70,00 bij 2 personen,
€ 50,00 bij 3 personen, € 40,00 bij 4 personen, € 35,00 bij 5 personen of € 30,00 bij 6 personen.
Voor meer informatie kunt u ook kijken op www.golfbaan-achterstehoef.nl. Huisartsen Bladel Huisartsenpraktijk ‘Willem van Oranje’, Willem van Oranjelaan 3, tel. 0497-384805. Dr. Van Hoof, Europalaan 40, tel. 0497-383000. Dr. Verstijnen, Sniederslaan 105a, tel. 0497-386282. Bovenstaande huisartsen staan ook aangeduid op de achterkant van de grote plattegrond die u bij de receptie heeft gekregen. Dienstdoende huisartsen zijn voor spoedeisende gevallen buiten kantooruren door de week, in het weekend en op feestdagen bereikbaar via het telefoonnummer 0900-1232022. In de weekenden wordt er gewerkt vanuit de Dokterspost te Bladel. Deze is alleen te bezoeken na telefonische afspraak via voorgaand telefoonnummer. Adres: RSZK de Floriaan, Wielewaal 10, Bladel. Route: bij het verlaten van de camping gaat u rechtsaf. Aan het einde van de weg (Troprijt) gaat u linksaf de Bredasebaan op richting Bladel. Bij de stoplichten gaat u rechtdoor op de Europa- laan. Na 350 m slaat u linksaf de Wielewaal in. Let op: bij het niet kunnen tonen van een verzekeringspasje dient u contant af te rekenen voor het consult (€ 124,37). Telefonisch consult is dan € 25,00. Wanneer een huisarts van de Dokterspost op de camping dient te
omgeruild. Het kan bijbetalen voor de
gasfl es no 1 meter. G gasslang
v
8
komen is het consult € 186,57. De bedragen worden door uw zorgverzekeraar vergoed.
Huisdieren Per plaats zijn maximaal 2 huisdieren welkom mits ze altijd zijn aangelijnd (ook katten). Aan de recreatieplas zijn geen huisdieren toegestaan. Gasten mogen geen hinder ondervinden van andermans huisdier(en). U kunt uw dier(en) uitlaten in het hondentoilet of buiten de camping. In ‘t bos op de camping is ook een hondenlosloopplaats. De hond mag hier enkel onder uw begeleiding loslopen. U dient te allen tijden de uitwerpselen op te ruimen (ook buiten de camping). Aan de buitenkant van toiletgebouw 3 is een hondendouche.
Internet De camping ligt in een prachtig bosrijk gebied waar helaas 3G en 4G verbindingen niet altijd optimaal werken en breedband internet zoals kabel of glasvezel nog niet beschikbaar is. Dit jaar wordt er begonnen met de aanleg van glasvezel in de buitengebieden rondom Bladel. De Achterste Hoef is daarin 1 van de initiatiefnemers. Naar verwachting mogen we dan in het kampeerseizoen van 2016 genieten van snel glasvezel internet. In de tussentijd proberen we u van een zo goed mogelijke internetverbinding te voorzien. Door het plaatsen van een hoge ontvangstmast hebben we vanuit Eindhoven een straal- verbinding waardoor wij u beter en stabieler internet kunnen bieden. De camping is voor- zien van 12 masten die zorgen voor een volledige internetdekking op het park. De eerste 15 minuten kunt u gratis gebruik maken van ons WiFi-netwerk. Dit geldt per dag en per apparaat. Het kan voorkomen dat het gratis internet tijdelijk wordt uitgezet als er teveel internetaanvragen zijn, zodat we de betaalde aanvragen in ieder geval van internet kunnen voorzien. Helaas is het niet mogelijk om alle gasten te allen tijde van gratis WiFi te voorzien, omdat er dan teveel gebruikers op ons WiFi-netwerk zitten waardoor er niet of nauwelijks meer een verbinding te maken is. U kunt bij de receptie terecht voor inlogcodes die langer geldig zijn. De inlogcode kunt u op meerdere apparaten gebruiken, maar niet gelijktijdig. Wij verzoeken u zo min mogelijk te downloaden en zware online spelletjes te spelen (dit is soms zelfs helemaal niet mogelijk). Hierdoor wordt het internet voor iedereen minder snel. Ticketprijzen: Dag € 5,00 Voorseizoen € 90,00 Week € 17,50 Jaar € 135,00 Maand € 40,00
Jeu de Boules Tegenover het zwembad liggen de Jeu de Boulesbanen. Op de receptie kunt u tegen een waarborg Jeu de Boulesballen lenen mocht u deze zelf niet bij hebben. Ook zijn er voor € 7,50 magneten te koop. Hierdoor hoeft u niet te bukken om de ballen op te rapen.
Kabelkrant Via ons centraal antenne systeem wordt u op de hoogte gehouden van belangrijke zaken over het park, de actuele openingstijden, belangrijke evenementen en de omgeving.
HH P a t h d D a A
9
Kampeerplaats Op uw plaats heeft u 6 Ampère stroom (bij privé sanitair plaatsen 10 Ampère), CAI (tv- aansluiting), water en riool. Per plaats is slechts 1 kampeermiddel toegestaan met max. 2 bijzettentjes. U dient uw kampeermiddel zo neer te zetten dat anderen niet in hun door- gang of uitzicht gehinderd worden. Plaats uw kampeermiddel maximaal 1 meter van de heg en met de rug van het kampeermiddel naar de heg toe. Met het gezicht dient u dus naar het veld of het pad te staan. De luifel dient aan de voorzijde altijd open te zijn. Om iedereen gedurende het gehele seizoen gras op de plek te kunnen aanbieden is het leggen van plastic, zeil of worteldoek onder uw luifel niet toegestaan. In de voortent mag het wel liggen, maar onder de luifel mag u alleen een grasdoorlatende mat leggen. Verder mogen windschermen niet langer zijn dan 6 meter, is het niet toegestaan om plasticfolie of andere materialen over uw caravan of tent te leggen, dienen waslijnen na gebruik opgeruimd te worden en is het niet toegestaan om geulen te graven of vernielingen aan te brengen aan onze voorzieningen. Zelfstandig snoeien is verboden, evenals het plaatsen van bouwsels, afrasteringen en hekjes (tenzij anders overeengekomen met de directie) en het aankleden van de plaats met vlaggen, spandoeken, posters, e.d. Om ons park een ordelijk aanzicht te geven hoort u uw plaats netjes te houden. Zwembadjes met een doorsnede van meer dan 1 meter, trampolines en het gebruik van een vuurkorf of watersproeier is niet toegestaan.
Kerkdiensten In Bladel worden er door de Rooms-katholieke Kerk Sint Petrus Banden aan de Snieders- laan 48 en de Protestantse Kerk aan de Van Dissellaan 1 diensten gehouden. Voor de Rooms-katholieke Kerk worden de diensten doorgaans gehouden op zaterdag om 17.30 uur en op zondag om 11.00 uur. Voor de Protestantse Kerk wordt de dienst doorgaans op zondag om 10.00 uur gehouden.
Kidsclub Naast ’t Winkeltje vindt u de Kidsclub waar elke ochtend tijdens het recreatieprogramma knutselactiviteiten plaatsvinden voor kin- deren vanaf 4 jaar. Heeft u bruikbare materialen zoals toiletrolletjes, luciferdoosjes, kroonkurken, melkpakken, jampotjes of andere dingen? Gooi deze dan niet weg, maar geef ze in de Kidsclub af zodat de kinderen hiermee kunnen knutselen. De Kids- club wordt ook vaak gebruikt als startplaats voor recreatieactiviteiten.
Koelelementen In ’t Winkeltje kunt u terecht voor het invriezen van koelelementen.
Koopavond In Bladel, Eersel en Reusel is het elke vrijdagavond koopavond tot 20.00 uur. In Valkenswaard en Eindhoven is het vrijdagavond koopavond tot 21.00 uur. Op donderdag is er koopavond in Tilburg tot 21.00 uur.
Markt In de omgeving zijn diverse weekmarkten:
KK In
Dinsdagmiddag Bergeijk Dinsdag hele dag Eindhoven centrum Woensdagmiddag Bladel Donderdag hele dag Valkenswaard Vrijdagmorgen Tilburg centrum Vrijdagmiddag Reusel Zaterdag hele dag Eindhoven centrum Zaterdag hele dag Tilburg centrum
Milieu De camping ligt in een natuurlijke omgeving en daarom vinden wij de zorg voor een goed milieu erg belangrijk. Als camping besteden we onder andere aandacht aan het milieu door groene stroom, water- en energiebesparing in de toiletgebouwen en het gescheiden inzamelen van afval. Als gast kunt u ook uw steentje bijdragen: lever het afval gescheiden in, neem een tasje mee naar de snackbar en ’t Winkeltje, lever ongebruikte brochures en folders weer terug in bij de receptie en wees zuinig met water. Laat kinderen niet met
leidingwater spelen en sproei uw gazon niet.
Minigolf Bij de ingang ligt een Adventure Minigolfbaan. Sticks zijn te huur bij de receptie en het eetcafé. De prijs is € 3,50 voor volwassenen en € 2,50 voor kin- deren t/m 11 jaar. De prijs wordt berekend per persoon en dus niet per stick.
Openbaar vervoer De camping is per openbaar vervoer moeilijk (buurtbus lijn 491) te bereiken. De dichtst- bijzijnde bushalte voor de buurtbus ligt aan de Bredasebaan (net voor de Troprijt). Een reguliere bushalte met vervoer van en naar Eindhoven en Tilburg is op 2,5 km afstand aan de Rondweg in Bladel. Voor informatie over de dienstregeling kunt u terecht bij de recep- tie, kijkt u op www.9292ov.nl of belt u met het telefoonnummer 0900-9292. De dichtst- bijzijnde treinstations zijn in Eindhoven en Tilburg.
Openingstijden De actuele openingstijden van de faciliteiten hangen op een zichtbare plaats van de des- betreff ende gebouwen. Bij de receptie hangen alle openingstijden voor het raam. Ook kunt u de actuele openingstijden via onze kabelkrant raadplegen. Van onderstaande faci- liteiten zijn de openingstijden altijd hetzelfde: Adventure Minigolf Dagelijks van 9.00 – zonsondergang Binnenspeeltuin Dagelijks van 8.00 – 20.00 uur Slagboom Dagelijks van 8.00 – 22.00 uur Wasserette Dagelijks van 9.00 – 21.00 uur
Pinnen Op de camping kunt u geen contant geld opnemen. Hiervoor kunt u naar de pinauto- maten aan de Markt in Bladel. Wel kunt u in de receptie, het eetcafé, ‘t Winkeltje en de
le
snackbar betalen met PIN.
Post Tegenover de receptie staat een brievenbus. De postbode komt van dinsdag t/m zater- dag ‘s middags (vaak tussen 12 en 17 uur) de bus lichten en de post brengen. Binnen- gekomen post en dagbladen worden op naam in het postvak buiten bij de receptie gelegd. Postzegels en ansichtkaarten zijn te koop in ’t Winkeltje. Een Post NL kantoor bevindt zich in de Sniederspassage (in de Bruna), aan de Sniederslaan 51 in Bladel.
Openingstijden: maandag t/m donderdag 9.00 - 18.00 uur vrijdag 9.00 - 20.00 uur zaterdag 9.00 - 18.00 uur
Receptie Bij de receptie kunt u terecht indien u vragen heeft over uw verblijf of de omgeving. U vindt hier allerlei folders van o.a. attractieparken, musea en speelgelegenheden. Ook kunt u er terecht voor WiFi-codes, wasmuntjes, afvalkaarten, gasfl essen, fi etsknooppunten- kaarten en omgevingsinformatie. Fiets-, minigolf-, en golfbaanverhuur vindt ook bij de receptie plaats. Wanneer u tijdens uw verblijf een onvolkomenheid opmerkt kunt u dit bij de receptie aangeven. Wij willen u met nadruk verzoeken hetgeen meteen te melden en niet bij vertrek, zodat we dit dan zo snel mogelijk kunnen oplossen. De actuele openingsti- jden van de receptie hangen bij de deur.
Recreatieteam Gedurende de schoolvakanties en in de weekenden vanaf de meivakantie tot septem- ber bieden wij een afwisselend recreatieprogramma dat garant staat voor een geslaagde invulling van uw dag. Dit programma is iedere week verkrijgbaar bij de receptie en even- tuele wijzigingen hangen bij de receptie voor het raam. De meeste activiteiten starten vanuit de Kidsclub. Heeft u opmerkingen of ideeën voor het recreatie-team? Spreek dan één van de medewerkers aan of doe een briefj e in de ideeën- bus in de Kidsclub.
Recreatieplas Zwemmen in de recreatieplas is geheel op eigen risico, er is geen toezicht aanwezig. Kleine kinderen mogen niet zonder toezicht van een volwas- sene bij of in de recreatieplas komen. Voor de drijfl ijnen is het water ongeveer 1 meter diep. Het is verboden voor huisdieren in en rond de recreatieplas. Toegang is gratis voor ingeschreven gasten van de camping, maar niet toegankelijk voor uw bezoekers en mensen van buitenaf. Kinderen t/m 17 jaar hebben alleen toegang met een zwemarm- bandje die men bij aankomst omgekregen heeft.
RECRON voorwaarden Behalve dit ABC, zijn de gedragsregels en de RECRON voorwaarden zoals bijgevoegd bij de reservering van toepassing. Voor de seizoen-, jaar- en
O
stacaravanplaats-en is daarnaast het Achterste Hoef reglementboekje ook van toepassing. In gevallen waarin dit ABC, de gedragsregels, het Achterste Hoef reglementboekje en de RECRON voorwaarden niet voorzien beslist de directie.
Reserveren verblijf volgend jaar Alweer zin in een volgende vakantie? U kunt tijdens uw verblijf (vanaf 1 mei) al voor- boeken voor uw volgende vakantie. De defi nitieve bevestiging ontvangt u in oktober. Alle voorseizoen-, September Compleet-, naseizoen-, seizoen- en jaarplaatsen worden automa- tisch doorgeboekt naar het volgende jaar zodat u weer de eerste keus heeft voor de plaats waar u dit jaar heeft gestaan. Mocht u al weten dat u volgend jaar niet terug komt dan kunt u dat aangeven bij de receptie. Op onze website kunt u ook de actuele bezetting bekijken en online een reservering plaatsen (mits de tarieven voor het betreff ende jaar al bekend zijn).
Roken Conform de wet is roken niet toegestaan in alle openbare gebouwen.
Rust Tussen 23.00 uur en 8.00 uur dient de grootst mogelijke stilte in acht genomen te wor- den. Vanaf 22.00 uur is autoverkeer verboden en zijn in- en uitgang gesloten. U kunt de auto op het parkeerterrein parkeren en naar de plaats lopen indien u buiten de openings- tijden van de slagboom terugkomt. Heeft u last van geluidshinder meldt dit dan zo spoedig mogelijk bij de receptie. Houd overdag ook rekening met de medekampeerders, laat anderen niet meegenieten van uw radio, TV of andere geluidsmakers. Tevens dient voor en door iedereen de zondagrust (incl. feestdagen) te worden gerespecteerd en mag er tijdens deze dagen niet worden geklust. Het spreekt voor zich dat de normale maatschappelijke fatsoensnormen in acht worden genomen. Bij wangedrag of overschrij- ding van de fatsoensnormen op ons park zal de toegang dan wel het langer verblijf op ons park worden ontzegd.
Slagboom De toegang tot het terrein wordt afgesloten door een slagboominstallatie. U wordt ver- zocht te allen tijde de in- en uitrit vrij te houden voor het doorgaand verkeer. Het passeren van de openstaande slagboom met fi etsen, kinderwagens, etc. is ten strengste verboden. Na aanmelding wordt het kenteken van de auto geregistreerd om de slagboom te kunnen passeren. Er kunnen maximaal 5 kentekens per plaats worden opgegeven. Toegang is ech- ter maar met 1 auto per plaats mogelijk. Als bij toeval de slagboom openstaat wanneer u aankomt of vertrekt, wilt u dan alsnog even stilstaan voor de stopstreep zodat de camera uw kenteken kan registreren? Dit voorkomt problemen met opnieuw in- of uitrijden. De slagboom werkt 1 x per 30 minuten en is geopend tussen 8.00 en 22.00 uur.
Snackbar De snackbar bevindt zich op het Deelplein, aan de achterkant van het eetcafé. Hier kunt u frites en snacks afhalen of nuttigen.
13
Speeltuin De grote speeltuin ligt tegenover het zwembad en deze is vrij toe- gankelijk. Omdat er geen toezicht is verzoeken wij u zelf te letten op uw spelende kinderen. De speeltuin is geen hangplek voor jeugd.
Spoedgevallen Voor spoedgevallen kunt u altijd bij de receptie terecht. Buiten de openingsuren van de receptie kunt u hiervoor de intercom bij de deur gebruiken. In ernstige gevallen waarbij u brandweer, politie of ambulance nodig heeft belt u allereerst 1-1-2. Zorg er daarna voor dat er zo snel mogelijk iemand naar de receptie gaat en bij de intercom aanbelt zodat we de slagboom kunnen openen, de hulpdiensten kunnen begeleiden en eventuele andere maatregelen kunnen treff en. Voor minder spoedeisende zaken is de politie bereikbaar onder 0900-8844.
Supermarkten Mocht u in ’t Winkeltje niet kunnen vinden wat u zoekt dan kunt u in de buurt bij diverse supermarkten terecht: Bladel Albert Heijn en Jumbo Hapert Jumbo en Lidl
Tandarts Tandheelkundig Centrum Bladel, Sportparkstraat 2d, Bladel, tel. 0497-381513. Tandarts Brands, Sniederslaan 58, Bladel, tel. 0497-384160. Tandarts Duyvelaar, J. van Lenneplaan 5, Bladel, tel. 0497-385858.
Tandtechnicus Tandprothetische Praktijk B. Geboers, De Weijer 10c, Hapert, tel. 0497-387575.
Taxi Taxi Van der Wijst uit Bladel, tel. 0497-381596. Taxi Coppens uit Reusel, tel. 0497-383838.
Televisie-aansluiting Via het centrale antennesysteem zijn de volgende zenders beschik- baar: NPO 1, 2 en 3, RTL 4, 5, 7 en 8, SBS 6, Net 5, Veronica, Omroep Brabant, België 1 en 2, Eurosport, Discovery Channel en Achterste Hoef Kabelkrant. Tip: laat uw televisie automatisch zoeken voor de juiste zenderinstelling! Mocht u zelf geen CAI-kabel bij u hebben dan kunt u deze kopen in ’t Winkeltje.
Toiletgebouwen Warm water en warme douches zijn gratis. Water, en vooral warm water, is een schaars product en wij verzoeken u hiermee zuinig om te gaan. Laat kinderen de toiletgebouwen
SS M k B H
14
niet gebruiken als speelplaats. Uit respect voor de medekampeerders verzoeken we ieder- een de toiletgebouwen na gebruik schoon achter te laten. Kinderen onder de 6 jaar mogen alleen onder begeleiding van een volwassene gebruik maken van de toiletgebouwen. In de toiletgebouwen 1B en 4 is een mindervalidenruimte aanwezig. In de toiletgebouwen 1 en 3 is speciaal kindersanitair aanwezig, babyruimtes zijn in elk toiletgebouw. Badstop- pen voor het babybadje zijn voor € 1,50 bij de receptie te koop. Aan de buitenzijde van alle toiletgebouwen bevindt zich een chemisch toilet. Wij doen er alles aan om de toilet- gebouwen goed schoon te houden. Indien u vindt dat tussen de schoonmaakbeurten een gedeelte van de toiletgebouwen niet goed schoon is, meldt u dit dan zo snel mogelijk bij de receptie zodat we het ook zo spoedig mogelijk kunnen oplossen. Treintje Op momenten waarop er een recreatieprogramma is zal er op aangegeven tijden een treintje over de camping rijden die met de kinderen een rondje maakt. In- en uitstappen kan bij de milieustraat.
Trekkershutten Op de camping heeft u ook de mogelijkheid om in een trekkershut te verblijven. De trekkershutten zijn geschikt voor 4 personen en beschikken over basisvoorzieningen. Verwarming of inven-
taris is voor € 3,50 per nacht te huur. Voor een indelings- plattegrond verwijzen wij u naar onze brochure en de website. De trekkershutten liggen naast de dierenwei.
Verblijf Om een prettig verblijf op ons park te hebben zijn er regels nodig. Deze staan in dit ABC en in de gedragsregels, die bij de reservering zijn bijgevoegd, uitgelegd. Tijdens het ver- blijf dienen alle mutaties zoals plaatsing van extra tenten, overnachtingen van bezoekers en/of honden, plaats- veranderingen e.d. direct bij de receptie gemeld te wor- den. Iedere recreant is verplicht mee te werken aan een zo
hygiënisch mogelijk gebruik van het recreatiepark, de toiletgebouwen e.d. en wordt geacht mee te werken aan de brandveiligheid op het recreatiepark. Open vuren, vuur- korven en tuinhaarden zijn absoluut verboden. Houd zelf zoveel mogelijk toezicht op kleine kinderen in speeltuinen, toiletgebouwen en zwembaden. Er is géén toezicht van de camping aanwezig. Het te koop aanbieden van handelswaar in algemene zin en het ver- spreiden of ophangen van pamfl etten, folders of ander reclamemateriaal op het terrein is verboden. Zowel voor diefstal, beschadiging als ongevallen achten wij ons niet aansprake- lijk, anders dan waartoe wij wettelijk zijn gehouden. U verblijft op eigen risico. Het spreekt voor zich dat wanneer u schade veroorzaakt u deze ook dient te vergoeden. De directie of de door haar aangewezen persoon houdt zich het recht voor personen van het park te verwijderen indien daar naar zijn/haar opvatting aanleiding toe bestaat. De recreant is ver-
t p D
15
plicht de aanwijzingen van politie, arts, brandweer en de aanwijzingen van of namens de directie van De Achterste Hoef op te volgen. Alle op ons park aanwezige personen worden geacht van de inhoud van dit ABC alsmede de gedragsregels en RECRON voorwaarden zoals bij de reservering bijgevoegd op de hoogte te zijn.
Verhuuraccommodaties Naast kampeerplaatsen hebben we ook bungalows waarin u kunt verblijven. We hebben 2 bungalows op het terrein: één 4-persoons bungalow en één 8-persoons bungalow. Per 3 juli hebben we er ook 4 nieuwe 5-persoons luxe chalets bij. De bungalows en luxe chalets liggen bij veld A. Een uitgebreide beschrijving van de bungalows en luxe chalets vindt u op onze website.
Vertrekdag Op uw vertrekdag dient u uw kampeerplaats om uiterlijk 12.00 uur te hebben verlaten. Trekkershutten, luxe cha- lets en bungalows dient u voor 11.00 uur te hebben ver- laten. Indien u niet voor de uitchecktijd bent vertrokken kunnen er extra kosten in rekening worden gebracht. Mocht u toch langer willen blijven dan kunt u dit altijd even navragen bij de receptie.
Vissen In de recreatievijver kan niet worden gevist. Op 4 km afstand in het bos ligt visvijver het Neerven van visvereniging “Haal Op”. Hiervoor heeft u een dagvergunning nodig die tegen betaling van € 3,00 verkrijgbaar is bij de receptie.
Wandelen Wandelknooppunten, hoe werkt dit? U volgt onderweg paaltjes met geelgroene knooppunten. Door van het ene knooppunt naar het andere te lopen creëert u een eigen wandelroute. Hieronder vindt u alvast 3 routes: Wandelknooppuntenroute Ten Vorsel (± 6,5 km): Bij het verlaten van de camping gaat u linksaf richting knooppunt 51. Volg vervolgens de volgende knooppunten: 16 – 79 – 25 – 21 – richt- ing knooppunt 51 komt u weer bij de camping uit. Wandelknooppuntenroute Kroonven (± 10 km): Bij het verlaten van de camping gaat u linksaf richting knooppunt 51. Volg ver- volgens de volgende knooppunten: 50 – 47 – 14 – 15 – 16 – 51 – bij knooppunt 51 gaat u weer linksaf naar de camping. Wandelknooppuntenroute Rondje Bladel (± 10 km): Bij het verlaten van de camping gaat u rechtsaf richting knooppunt 21. Volg vervolgens de volgende knooppunten: 25 – 18 – 5 – 91– 92 – 97 – 25 – 21 – richting knooppunt 51 komt u weer bij de camping uit.
VV O 1 le la k M e
Volg ver-
16
Voor meer routes kunt u terecht op de website www.routesinbrabant.nl waabij u zelf routes en knooppunten kunt uitzoeken. Naast bovenstaande routes kunt u ook deelnemen aan de culinaire wandeltocht van Wandelanders: “Goan méé eten rond de cirkels”. Lekker onbezorgd wandelen door de mooie Kempische bossen. Met behulp van een GPS-toestel volgt u een mooie vooraf uitgestippelde route naar diverse horecazaken waar het eten voor u klaar staat. U start en eindigt in Reusel bij Taverne D’n Ouwe Brandtoren en u stopt onderweg bij Hotel De Tipmast en Recreatiepark De Achterste Hoef. De prijs is € 34,00 per persoon. Dit is inclusief een driegangen diner en koffi e met gebak vooraf, maar exclusief drankjes. U kunt het arrangement boeken via telefoonnummer 0497-620311 of via www.wandelanders.nl.
Wasserette De wasserette bevindt zich naast ‘t Winkeltje en is dagelijks open tussen 9.00 en 21.00 uur. Voor het wassen heeft u muntjes nodig die voor € 5,00 incl. wasmiddel voor witte- of bonte was verkrijgbaar zijn bij de receptie en ’t Winkeltje. Een was draaien duurt ongeveer 45 minuten. Voor de droger en de centrifuge gebruikt u muntjes van € 0,50. Voor € 0,50 draait de machine ongeveer 15 minuten. Voor het gebruik van het strijkijzer heeft u € 0,20 nodig (voor 7 minuten).
‘t Winkeltje Kom eens vrijblijvend een kijkje nemen in ons winkeltje. ’t Winkeltje heeft iedere dag (ook zondag) vers gebakken broodjes uit eigen oven. Van maandag t/m zaterdag zijn er diverse soorten verse broden. Stokbroden kunt u op bestelling tussen 9.00 uur en sluitingstijd vers bij ons verkrijgen. Ook voor wasmuntjes, uw dagelijkse ochtendkrant, kampeerspulletjes en andere boodschappen kunt u in ’t Winkeltje terecht.
Ziekenhuis Het dichtstbijzijnde ziekenhuis is: Máxima Medisch Centrum, De Run 4600, 5504 BD Veldhoven, tel. 040-8888000. Daarnaast zijn er nog 2 ziekenhuizen in de omgeving: St. Elisabeth Ziekenhuis, Hilvarenbeekseweg 60, 5022 CG Tilburg, tel. 013-5391313. Catharina-ziekenhuis, Michelangelolaan 2, 5623 EJ Eindhoven, tel. 040-2399111.
Zwembad Zowel het binnen- als buitenbad zijn lekker verwarmd en er zijn kluisjes voor kleding en persoonlijke spullen. De kluisjes werken met een zelf in te stellen code en er dient € 1,00 borg betaald te worden. De toegang tot het zwembad is gratis voor ingeschreven gasten van de camping, maar niet toegankelijk voor uw bezoekers en mensen van buitenaf. Kin- deren t/m 17 jaar hebben alleen toegang met een zwemarmbandje die men bij aankomst omgekregen heeft. Het gebruik van het zwembad is op eigen risico, er is geen toezicht aanwezig. Het is niet toegestaan om het zwembad met schoeisel te betreden. Ook het spelen met ballen (m.u.v. strandballen) en boten is niet toegestaan. De waterdiepte is maximaal 1.40 meter.
‘‘t K ie m k O a
17
aansluiting en riool
Driving
Golfbaan
21
Troprijt 10 5531 NA Bladel T 0497 381579 F 0497 387776 [email protected] www.achterstehoef.nl
Troprijt
g Range
Prijslijst snackbar Frites Klein Groot Frites zonder € 1,70 € 2,20 Frites met mayonaise € 2,00 € 2,50 Frites speciaal € 2,70 € 3,20 Frites satésaus € 2,80 € 3,40 Frites oorlog € 3,00 € 3,50 (satésaus/mayo/uitjes) Gezinsbak frites Diversen Klein 3 - 4 pers. € 5,00 Bakje mayonaise € 1,50 Middel 5 - 6 pers. € 7,50 Bakje curry € 1,50 Groot 7 - 8 pers. €10,00 Bakje ketchup € 1,50 Bakje satésaus € 2,00 Bakje uitjes € 2,00 Snacks Frikandel € 1,40 Knakworst € 1,60 Kaassouffl é € 1,40 Broodjes Kroket € 1,40 Kroket € 2,00 Bamihap € 1,60 Frikandel € 2,00 Viandel € 1,60 Hamburger speciaal € 3,00 Kipcorn € 1,60 Frikandel speciaal € 2,00 Mexicano € 2,00 Gehaktbal € 2,00 Kipnuggets 6 stuks € 2,00 Bitterballen 6 stuks € 2,00 Berenklauw € 3,00 Portie saté € 3,80
20
Geen zin om te koken? Lekker gaan uiteten...of heerlijk
op het grote terras genieten van een wijntje, iets fris of
andere versnaperingen? Kom eens heerlijk eten in ons
eigen Eetcafé De Achterste Hoef met een heerlijk ruim
en zonnig terras. Vanuit het terras heeft u prima zicht
op de Adventure Minigolf en op de buitenspeeltuin met
airtrampoline. Zo kunt u de kleintjes makkelijk in het
oog houden.
Het eetcafé heeft een vaste menukaart en ook speciale weekmenu’s en een toeristen
menu. Bekijk hier alvast een greep uit onze dinerkaart van Eetcafe De Achterste Hoef.
4 x 5 FILM
H B
L A
Mandje stokbrood (2 pers) € 4,50met truffelmayonaise, kruidenboter en tapenade Salade Kip € 8,50stukjes pikante kip, bacon en honing-mosterddressing Scampi’s (6 stuks) € 8,90gemarineerd in knoflookolie
Salade Gerookte Zalm € 8,90gerookte zalm, ui en honing-mosterddressing Carpaccio € 9,50flinterdun gesneden ossenhaas, salade, pijnboompitten, parmezaanse kaas en truffelmayonaise
21
H B
L A
verse frites en mayonaise
Achterste Hoef Schotel € 15,40
geserveerd met frisse salade
groenten en een heerlijke salade
Spare Ribs € 17,20
cocktailsaus en een frisse salade
Kogelbiefstuk € 17,90
en een lekkere salade
met een heerlijke vissaus, verse warme groenten en een frisse
salade
spekjes
22
www.eetcafedeachterstehoef.nl
H B
L A
Kindermenu Bij elk kindermenu mag je een ijsje kiezen uit de onderste bak van de vriezer en 1 x grabbelen
Kipnuggets € 7,50 Kipnuggets, frites, appelmoes en mayonaise Vissticks € 7,50 Vissticks, frites, appelmoes en mayonaise
Frikandel € 7,50Frikandel, frites, appelmoes en mayonaise Kroket € 7,50 Kroket, frites, appelmoes en mayonaise Spare Ribs € 7,50 Spare Ribs, frites, appelmoes en mayonaise
Pannenkoek Naturel € 6,00Pannenkoek Appel € 6,50Pannenkoek Spek € 6,50
f d ht t h f l
€ 6,50
spiegel voor het menu
23
Omgevingstips
Recreatiepark De Achterste Hoef heeft zelf veel te bieden, maar het is natuurlijk ook leuk om een keer een dag op pad te gaan om eens de mooie omgeving van de Kempen te verkennen. De mooie omgeving kunt u onder andere ontdekken door middel van mooie fi etsroutes. Bij de receptie fi etsknooppunten kaart hiervoor verkrijgbaar. In de buurt van Bladel liggen veel leuke dorpjes en steden die een bezoek meer dan waard zijn. In de omgeving liggen veel attractieparken, musea, sportmogelijkheden en nog veel meer bezienswaardigheden. Wij hopen dat u na het lezen van deze tips genoeg ideeën heeft om van uw vakantie een onvergetelijke tijd te maken. Wij wensen u alvast veel plezier!
Bladel Een modern dorp in De Kempen met een geschiedenis die terug voert naar het jaar 922. In de hofstede Pladella Villa ondertekende Karel de Een- voudige, de koning van Frankrijk, een akte waarin hij graaf Dirk I ‘Hollant ende die kerck ’t Egmonde met haren toebehoren’ schonk. Deze overdracht zou het ontstaan van het graafschap Holland betekenen. Naast het gemeen- tehuis op de Markt in Bladel herinnert een standbeeld aan deze belangrijke gebeurtenis. Aan het einde van de 19e eeuw werd Bladel veel beter bereik-
baar door de aanleg van de tramlijn tussen Eindhoven en Reusel (1897). Dit bevorderde de opkomst van industrie in het gebied: zo ontstonden er veel kleine sigarenfabriekjes. Tegen- woordig hebben zeer uiteenlopende bedrijven zich in de gemeente gevestigd. Tegelijker- tijd is de toeristisch-recreatieve sector fl ink gegroeid zodat het voor iedereen goed toeven is. De dorpskernen Bladel, Hapert, Hoogeloon, Casteren en Netersel vormen samen een gemeente met 19.000 inwoners. Bladel is een veelzijdige gemeente die bekend staat om zijn vele legendes en streekverhalen, prachtige kunstwerken, archeologische vondsten uit de steentijd en bijzondere natuurgebieden. Bekend zijn onder andere de Cartierheide en de Hapertse Heide. Tussen Hapert en Bladel ligt het Natuurpark De Groote Beerze met daar- in onder andere een bos speciaal ingericht voor educatieve doeleinden. Ook kunt u in het centrum van Bladel lekker uit eten, een terrasje pikken of uitgebreid winkelen. Bezienswaardigheden Bladel: Het Gindrahuis aan de Sniederslaan Dit huis werd gebouwd in 1895 in opdracht van kunstschilder Hubert Joseph Gindra. Aan de achterkant bevindt zich een groot atelier. Ook de kunstschilder Victor de Buck heeft in dit huis gewerkt en gewoond. R.K. Kerk St. Petrus Banden aan de Sniederslaan Deze kerk stamt uit 1926 en werd ontworpen door architect J. Groenendaal uit Maastricht.
B E e h V v a e t z H t e g e
Gindrahuis
24
De kerk bevat veel siermetselwerk en is stilistisch gezien een overgang tus- sen neogotiek en de Amsterdamse School. Oude Klooster aan de Torenbogt Het klooster werd gebouwd in 1898 in neogotische stijl voor de Zusters van
Veghel. In 1993 werd het gebouw gerestaureerd en nu is hier de muziekschool gevestigd. Protestantse Kerk aan de Van Dissellaan Een Waterstaat kerkje uit 1821. Deze werd zo genoemd omdat Rijkswater- staat vroeger op veel plaatsen optrad als bouwmeester van kerken die geken- merkt werden door een zekere zakelijkheid zonder veel opsmuk.
Hapert Ook Hapert heeft een gezellige dorpskern met win- kels en horeca. Dit dorp staat in de verre omtrek bekend om de grote Kempenoptocht op carnavalsmaandag, de Koninginne- markt en de Boerenmèrt. De Hapertse graanmolen uit 1896 is nog steeds in gebruik en is iedere eerste en derde zaterdag van
de maand van 10.00 tot 16.00 uur te bezichtigen.
Eersel Eersel is één van de Acht Zaligheden. “De parel van De Kem- pen” is gelegen in een bosrijke omgeving met vele toeristische mogelijkheden. De Brabantse sfeer is erg goed merkbaar en is vaak de aanleiding om een bezoek te brengen aan de zes kernen: Eersel, Duizel, Steensel, Knegsel, Vessem en Wintelre. Karakteristiek is de historische markt in hartje Eersel, waar “de contente mens” uitkijkt over het plein. Men vindt er een aan- tal beschermde monumentale panden en gebouwen. In1994 is het marktplein van Eersel door de provincie uitgeroepen tot mooist bewaard gebleven plein van Brabant. Ook zijn er nog mooie “Teutenhuizen” bewaard gebleven. Maar net zo mooi zijn de vele landeli- jke gebieden waar fi etsers en wandelaars hun hart kunnen ophalen en de toeris-tische trekpleisters, waaronder het E3 strand en de vele terrasjes, waar het goed toeven is.
Reusel Reusel behoort sinds 1997 tot de gemeente Reusel-De Mierden die ook nog bestaat uit de dorpen Hulsel, Hooge Mierde en Lage Mierde. Langs de Wilhelminalaan is aan het einde
van de 20e eeuw een nieuw gemeentehuis, winkelcentrum en busstation gebouwd die bij elkaar een stedelijk aandoend geheel vormen. Reusel staat bekend om zijn dorpsdialect, dat nog steeds gesproken wordt, en om het natuurgebied Het Goor dat ook wel de Reuselse Moeren genoemd wordt. Iedere vrijdagmiddag is er een weekmarkt. Dit is de meest uitgebreide markt van de omgeving.
D i s S O H n
Burg. van Houdtplein met oude klooster en R.K. St. Petrus Banden kerk
Waterstaat kerkjeH O k g m n
Graanmolen Hapert
25
Bergeijk In Bergeijk is veel te doen en te beleven. Zo kunt u er Bourgon- disch eten, gezellig winkelen of een terras bezoeken. De gemeente Bergeijk bestaat uit de kernen Bergeijk, Luyksgestel, Riethoven, Walik, Weebosch en Westerhoven. U kunt er veel rust en groen vinden: meer dan 85% bestaat uit bos, natuur en landbouw- grond. Natuurlijk is Bergeijk bij veel mensen ook bekend als “Riet- veld-dorp”. Gerrit Rietveld ontwierp onder meer de in Bergeijk staande Ploegfabriek, een klok, een abri en een aantal woningen.
Tilburg Tilburg is centraal gelegen in het hart van Brabant. Ooit bestond de stad uit kleine dorpjes verbonden door historische linten, de zogenaamde “herdgangen” die nu nog steeds duidelijk in het stadsbeeld aanwezig zijn. Op culinair gebied heeft Tilburg veel te bieden. Onder het genot van een drankje kunt u lekker proeven van de verfi jnde kookkunsten die de lokale restaurants presenteren in een gezellige ambiance op het Willemsplein. De Heuvel- straat is de belangrijkste winkelstraat van Tilburg. Nabij de Heuvelstraat liggen de win- kelgebieden Heuvelpoort en Emmapassage. In de buurt van Tilburg liggen verschillende toeristische attracties zoals De Efteling, Safaripark en Speelland De Beekse Bergen.
Eindhoven Eindhoven is een jonge dynamische stad met een moderne uitstra-ling maar met een warm Brabants hart. Het jeugdige uiterlijk van Eindhoven verraadt niet dat de stad behoort tot de oudste steden van Nederland. De stad trekt tot ver over de grenzen de aan-
dacht met onder andere het Evoluon, het Van Abbemuseum, Muziek- centrum Frits Philips, het Parktheater, PSV, DAF en Philips. Mensen die van winkelen houden zijn in Eindhoven op het juiste adres. De bin- nenstad is bekroond als beste binnenstad 2011-2013 van alle grote steden in Nederland. Eindhoven is ook opvallend groen. Nabij het centrum liggen bijvoorbeeld het mooie Stadswandelpark en natuur- gebied Genneper Parken met volop recreatiemogelijkheden.
Postel (België) Net over de grens ligt Postel dat bekend is om de Norbertijnenabdij die vooral op zon- en feestdagen door dagjesmensen wordt bezocht. De abdij staat sinds 1994 bekend vanwege de nieuwe kruidentuin waar onder meer ginseng wordt gekweekt. Aan de Abdijlaan worden abdijproducten verkocht, waaronder het Postel abdijbier. Ook kunt u zondags bij één van de vele kramen échte Vlaamse friet eten.
Lommel (België) Lommel is een natuurlijk ondernemende stad waar je een uitgebreid recreatief en toeris- tisch aanbod vindt. Elke zondag is er een rommelmarkt in het centrum. Lommel heeft bin-
B I d B W v g v s
Rietveld klok Bergeijk
P Evoluon Eindhoven
nen haar grenzen een schitterende natuurpracht: naald- en loofbossen, heidelandschappen, duinen en waterplassen. Het meest gekend natuur- en wandelgebied is de Sahara, een woestijnachtig landschap, met middenin een helderblauw meer en rondom geurende naaldbossen.
Turnhout (België) Denkt u nog niet zoveel van Turnhout af te weten? Ongetwijfeld heeft u Turnhout al vaak in uw handen gehad zonder het te beseff en. Bijvoorbeeld als u kaartspellen speelt. De speelkaarten zijn in Turnhout gemaakt, want Turnhout is dé speelkaartenstad! Turn- hout heeft een druk bezocht winkelcentrum. Mensen uit de regio, als ook een groot aan- tal winkelaars van over de grens, houden van de gezellige Turnhoutse drukte. Ook voor mensen die van wandelen houden heeft Turnhout veel te bieden. Zowel in als rond de stad zijn er vele mogelijkheden. Vanuit het stadscen- trum ben je binnen vijf minuten in de prachtige groene rand rond de stad. Qua evenementen zijn er in Turnhout de Augustusfoor en het Terrastheater op zondagen. Tijdens de zomermaanden zijn er ook de zeer drukb- ezochte Turnhoutse Vrijdagen. Bijna elke vrijdag is er een gratis optreden op de Grote Markt.
Antwerpen (België) Antwerpen, een stad van modemakers, een wereldhaven, een bruisende Bourgondische stad, een gevarieerd winkelparadijs, een fi lm-, concert- en thea-terstad, een stad van familie- en kindvriendelijke attracties, een gastvrije en multicul- turele metropool. Antwerpen is goed bereikbaar en zal in de komende jaren alleen maar beter bereikbaar worden. Als u met de auto in Antwerpen wilt parkeren kan dit het beste rondom de winkelstraten en in de buurt van het station. De parkeertarieven zijn vergelijk- baar met Nederlandse tarieven. De Grote Markt is voor velen het centrum van de stad. Hier worden regelmatig evenementen georganiseerd. Er zijn vele dagmarkten in Antwerpen. De grootste is op het Sint-Jansplein, op woensdag en vrijdag van 8.00 – 13.00 uur. Andere belangrijke markten zijn: de vogelmarkt, op zondag van 8.00 – 13.00 uur en de exotische markt, op zaterdag van 8.00 – 16.00 uur op het Theaterplein bij de Stadsschouwburg.
n l m w m
TT
27
Attracties
Ambachten De Graanmolen Molenstraat 34, 5527 GB Hapert, tel. 06-22999451 Kaasboerderij De Ruurhoeve Dominépad 7, 5528 NC Hoogeloon, tel. 0497-684041 Kaasboerderij De Hooiberg Bredasebaan 18, 5531 NB Bladel, tel. 0497-386558 IJsboederij Fabor Hamelendijk 5, 5541 RA Reusel, tel. 06 55785073 Kaarsenmakerij Keerf Dalweg 1, 5527 JP Hapert, tel. 0497-384862
Attractieparken en spelen Bobbejaanland Olensteenweg 45, 2460 Lichtaart (B), tel. 003214-557811 De Efteling Europalaan 1, 5171 KW Kaatsheuvel, tel. 0416-288111 Familiepark DippieDoe Ekkersweijer 1, 5681 RZ Best, tel. 0499-330204 Kijk- & Speelboerderij ’t Rundal Schadewijk 23, 5521 NN Eersel, tel. 0497-516391 Speelboerderij De Hooiberg Bredasebaan 23, 5531 NB Bladel, tel. 0497-380592 Speelbos ‘t Slingerpedje Egyptischedijk 15, 5531 NE Bladel Speelland De Beekse Bergen Beekse Bergen 1, 5081 NJ Hilvarenbeek, tel. 0900-2335732 Toverland Toverlaan 2, 5975 MR Sevenum, tel. 077-4677050
Bioscopen Euroscoop Olympiaplein 2, 5022 DW Tilburg, tel. 013-5812820 Pathé Bioscoop Dommelstraat 27, 5611 CJ Eindhoven, tel. 040-2978787 Service Bioscoop Zien Keizersgracht 19, 5611 GC Eindhoven, tel. 040-2974747 JT Bioscoop Nwe Emmasingel 20, 5611 AM Eindhoven, tel. 040-2490255
Dierenparken BestZOO Broekdijk 15, 5681 PG Best, tel. 0499-371706 Dierenpark de Oliemeulen R. Hoevenstraat 30, 5042 EH Tilburg, tel. 013-4630026 Dierenrijk Europa Heiderschoor 24, 5731 RG Mierlo, tel. 0492-668240 Safaripark De Beekse Bergen Beekse Bergen 1, 5081 NJ Hilvarenbeek, tel. 0900-2335732
Musea DAF Museum Tongelresestr. 27, 5613 DA Eindhoven, tel. 040-2444364 Eindhoven Museum (openlucht) Boutenslaan 161B, 5644 TV Eindhoven, tel. 040-2522281 Gemeentemuseum Kasteel Kasteelplein 1, 5701 PP Helmond, tel. 0492-587716 Heemkamer Pladella Villa Bleijenhoek 57, 5531 BI Bladel, tel. 0497-388616 Kempisch Bakkerijmuseum Kapellerweg 15, 5575 BG Luyksgestel, tel. 0497-541314 Museum De Acht Zaligheden Kapelweg 2, 5521 JJ Eersel, tel. 0497-515649 Museumbrouwerij De Roos St. Sebastiaanstr. 4, 5081 ZG Hilvarenbeek, tel. 013-5055045 Ontdekfabriek Torenallee 22, 5617 BD Eindhoven, tel. 040-7873506 Oorlogsmuseum De Bewogen Jaren Floreff estr. 1, 5095 AV Hooge-Mierde, tel. 013-5093133 Philips Museum Emmasingel 31, 5611 AZ Eindhoven, tel. 040-2359030 Van Abbemuseum Bilderdijklaan 10, 5611 NH Eindhoven, tel. 040-2381000 Van Gogh Village - Vincentre Berg 29, 5671 CA Nuenen, tel. 040-7878431
28
Sportief E3 strand Buivensedreef 10, 5521 RN Eersel, tel. 0497-531000 Fiets- & Tandemverhuur vd Mierden Akkerweg 2, 5531 NT Bladel, tel. 0497-369344 Genneper Parken A. Coolenlaan 1, 5644 RX Eindhoven, tel. 040-2381111 Vennenbos bowling en zwemparadijs Schouwberg 7, 5527 JH Hapert, tel. 0497-389393 Hezemans Indoor Karting Vijfkamplaan 18, 5624 EB Eindhoven, tel. 040-2480445 Outdoorpark Reusel Burgemeester Willekenslaan, Reusel, tel. 06-57268206 Rofra Sportieve Arrangementen Luikerweg 74, 5554 ND Valkenswaard, tel. 040-2042593 SBP Outdoor Witrijtseweg 15, 5571 XJ Bergeijk, tel. 0497-514698
Evenementen in de regio
6-apr-2015 Paasmarkt, centrum Hulsel, 9.00 – 17.00 uur 26 en 27-apr-2015 Koningsnacht & -dag, centrum Eindhoven, www.eindhovenisking.nl 27-apr-2015 Koningsmarkt, centrum Hapert, 10.00 – 17.00 uur 3-mei-2015 Wenterselse Mert, centrum Wintelre, 11.00 – 19.00 uur 14-mei-2015 Braderie Hemelse Sferen, centrum Valkenswaard, 11.00 - 17.00 uur 9-mei-2015 Nationale Molendag, De Graanmolen, Molenstraat 34, Hapert, Tel. 06-22999451, 10.00 – 16.00 uur, www.nationalemolendag.nl 17-mei-2015 Jaarmarkt, centrum Eersel, 11.00 – 17.00 uur 24-mei-2015 Live muziek & Rad van Fortuin, terras eetcafé De Achterste Hoef, 13.00 – 17.00 uur 24-mei-2015 Pinksterbraderie, centrum Reusel, 11.00 – 18.00 uur 20 t/m 23-jun-2015 Kermis, centrum Hapert 3 t/m 7-jul-2015 Kermis, centrum Eersel 12-jul-2015 St. Stephanus Jaarmarkt, centrum Lage Mierde, 10.00 – 17.00 uur 21 t/m 26-jul-2015 Totaalfestival, centrum Bladel, www.totaalfestival.nl 26-jul-2015 Zomermarkt en boekenmarkt, centrum Bladel, 12.00 – 18.00 uur 27-jul-2015 Achterste Hoef Markt, bij ingang camping, 11.00 – 17.00 uur 30-jul-2015 Toeristische Marktdag, centrum Eersel, 11.00 – 17.00 uur 31-jul t/m 9-aug-2015 Kermis Park Hilaria, J.F. Kennedylaan, Eindhoven, www.parkhilaria.nl 6-aug-2015 Toeristische Marktdag, centrum Eersel, 11.00 – 17.00 uur 13-aug-2015 Toeristische Marktdag, centrum Eersel, 11.00 – 17.00 uur 16-aug-2015 Jaarmarkt, centrum Vessem, 10.00 – 17.00 uur 22 t/m 25-aug-2015 Kermis, centrum Bladel
De Efteling Eindhoven Museum
Streekverhalen
De Acht Zaligheden Acht Zaligheden is de benaming voor een achttal dorpen in de Nederlandse Kempen. De benaming “zaligheden” is ontleend aan het ‘sel’ waarop de naam van zeven van deze acht dorpen eindigt. De acht zaligheden zijn: Duizel, Eersel, Hulsel, Knegsel, Netersel, Reusel, Steensel en Wintelre (uitgesproken in het Brabants: Wènter- sel). De oudste vermelding van de benaming Acht Zaligheden dateert uit de 19e eeuw. De Acht Zaligheden zouden hun bijnaam te danken hebben aan de Hollandse militairen die hier tijdens de Belgische Revolutie rond 1830 ingekwartierd waren en de streek als armzaligheid bespotten. De ‘sel’-ligheden, ook wel armzaligheden genoemd, werden toen smalend omgezet in Zaligheden. Volgens deze oudste bronnen omvat het gebied van de Acht Zaligheden ook de tussenliggende dorpen als Casteren en Hapert. Vandaag de dag
wordt echter Bladel als achtste zaligheid genoemd in plaats van Wintelre. Dit misverstand lijkt vooral te zijn gestoeld op een te grote fi xatie op de plaatsnaam en ligging en heeft weinig te maken met historische feiten. Ook het nabijgelegen Postel behoort niet tot de Acht Zaligheden. In Eersel staat het streek- museum van De Acht Zaligheden. In de Reuselse bossen is een monument aangelegd bestaande uit 8 grote stenen die elk
Bloemencorso
Boerenmèrt
w v t t b m mMuseum De Acht Zaligheden
30
staan voor een zaligheid.
De legende van Zwarte Kaat en de Hellenendse Bende Omstreeks de 16e eeuw leefde er in de Kempen, in het dorp Hellenende, een roversbende die onder leiding stond van een heks genaamd Zwarte Kaat. Men dacht dat het een heks was omdat ze pikzwart haar had, een smal ingevallen gezicht, een haviksneus en een bleke huidskleur. Deze bende zorgde voor veel onrust in de Kempen. Hoeves werden beroofd, kooplie- den vermoord en kerken geplunderd. Wat ze ook deden, ze kregen haar niet te pakken. Totdat de bende de fout maakte om een pasgeboren baby, een jongentje, te ontvoeren uit Hoeve Ten Vorsel. Ze noemden de jongen Thomas en ver- trokken uit de Kempen richting Duitsland om daar hun rov- erspraktijken uit te oefenen. De eerste 18 jaar ging alles goed totdat de bende heimwee kreeg en terugkeerde naar de Kempen. Ze kwamen er tot hun schrik erachter dat de vader van Thomas nog leefde en smeedde een plan om hem te vermoorden. Jammer genoeg lukte dit hen. Thomas die dit had gezien wist niet dat dat zijn vader was maar voelde dat er iets niet klopte. Hij besloot om niet meer bij de bende te blijven. Zwarte Kaat merkte dat ze Thomas kwijt was en schoot hem dood, tenminste dat dacht ze. Thomas overleefde de aanslag en werd door een pater gevonden en verzorgd totdat hij genezen was. Thomas wilde niet dat de bende wist dat hij nog leefde en vertelde dit aan de pater. Hij was bang dat anders Zwarte Kaat hem alsnog zou vermoorden. De pater, die hiervoor begrip had, verstopte hem in de abdij van Postel. Er verstreek meer dan een jaar voordat de bende van Zwarte Kaat besloot om de abdij te beroven. Ze hadden gehoord dat er een kist met zil- veren daalders in de toren van de abdij stond. Na deze roof zouden ze voorgoed verdwi- jnen. Ze smeedden een plan en gingen aan de slag. Wat ze niet wisten was dat ze werden bespied door een jonge man. De oudste zoon van de vader van Thomas genaamd Floris. Floris had namelijk wraak gezworen toen zijn jongere broer werd ontvoerd en zeker nu ook zijn vader was vermoord. Toen hij hoorde wat Zwarte Kaat van plan was ging hij naar het plaatselijke gerechtshof om 10 soldaten mee te krijgen om de roof te verijdelen. De bende liep in de val, maar bij het gevecht wat er ontstond, werd Floris neergestoken. Thomas, die het gevecht gade sloeg, sprong tussen beiden en droeg Floris weg naar Hoeve Ten Vorsel waar Floris woonde. Zwarte Kaat schrok dat Thomas nog leefde. Het gerechtshof hoorde van het gevecht en stuurde een heel leger naar de abdij. De bende, die er nog was, werd overmeesterd, behalve Zwarte Kaat. Ze had zich verstopt en zinde wraak op Thomas. Floris herstelde snel en Thomas mocht op de hoeve blijven. Zo verstreek er een jaar en Thomas voelde zich zeer gelukkig op de hoeve. Tijdens een picknick, toen men vertelde hoe blij men was sinds Thomas op de hoeve verbleef, barstte Thomas in tranen uit en vertelde zijn verhaal. Iedereen schrok, want dit hadden ze niet verwacht. Voordat iemand iets kon zeg- gen hoorden ze iemand lachen en zagen Zwarte Kaat uit het bos tevoorschijn komen. Ze vervloekte Thomas dat hij haar ongeluk had gebracht en vertelde dat hij het kind was dat was geroofd. Ze rende toen op Thomas af met een mes in haar hand om hem te doden. Floris sprong tussen beiden en ze liet het mes vallen. Gillend rende ze weg maar werd later
Zwarte Kaat
31
door twee gerechtsdienaars gearresteerd en op het schavot onthoofd. Ze werd op de hei begraven. In plaats van een kruis werd een heester op haar graf geplant. Deze groeide uit tot “De Heksenboom” en is tot op de dag van vandaag te zien in de bossen achter de Tipmast.
Mie Moors Maria (Mie) Moors (geboren te Eersel op 8 juni 1872, overleden te Eind- hoven op 9 mei 1965) was een van de meest karakteristieke personen uit Bladel. Zij trouwde vijf keer; de eerste keer in 1897, de laatste keer in 1939. Met haar vijfde echtgenoot bleef zij ruim 25 jaar getrouwd. Mie Moors was koopvrouw en handelde in eieren, kippen, konijnen en jonge bokken. Daarmee trok zij te voet door de Kempen. Er staat een standbeeld van haar op de Markt naast het Gemeentehuis.
Koning Kyrie In het Koebos net buiten Hoogeloon lag de Kabouterberg. Dit zou de laatste rustplaats moeten zijn van Koning Kyrie, koning der kabou-ters. Verhalen over het kaboutervolkje komen al eeuwen- lang in De Kempen voor. Kabouters hielpen de mensen in de barre Kempen met klusjes in huis, de stal en op het land in ruil voor wat lekkers. Ze hielden er echter niet van om bekeken te worden: als ze iemand betrapten kon hij rekenen op een fl inke straf! Koning Kyrie kwam tijdens een jachtpartij om het leven. Alle kabouters uit de Kempen hielpen hem te begraven in de grafheuvel bij Hoogeloon en verdwenen daarna spoorloos. Op het Valensplein in Hoogeloon vindt u een standbeeld van deze kabouterkoning. In Hoogeloon zijn ook resten gevonden van een Romeinse villa. Boze tongen beweren dat de eigenaar van deze villa in de grafheuvel werd begraven en dat Koning Kyrie slechts een legende is... Hoogeloon is een pittoresk Brabants dorp waar veel archeologische vondsten zijn gedaan. Hierdoor kon men achterhalen dat in de IJzertijd het gebied al werd bewoond.
De Neterselse Buntstèker De Neterselse Buntstèker is te vinden op het Carolus Simplexplein, genoemd naar Karel de Eenvoudige, in Netersel. De man is bunt aan het steken waar manden en bijenkorven van gevlochten werden, een bezigheid die in Netersel vaak werd uitgeoefend. Buntsteken is het maken van bezems en borstels en dat werd gedaan tot en met de Tweede Wereldoorlog op de heidevelden. Het steken was een belan- grijke bezigheid dat gedaan werd met ijzeren staven, een hakblok en een bijltje of hakmes, om alles op maat te hakken.
De Haopertse Gaoper Op de markt in Hapert treft u de Haopertse Gaoper aan die staat na te denken over de dingen die hij ziet. Maar de gaper is ook het uithangbord van apotheken in vroegere tijden, en Hapert was in de 18e eeuw een begrip op dat gebied. Vandaar dat het beeld een
Koning Kyrie
D D g h b m T g eNeterselse Buntstèker
De Heksenboom
K Mie Moors
32
speciaal plekje in het dorp heeft gekregen. De reden dat de gaper ook op het uithangbord van apotheken in vroegere tijden stond was omdat er in de 18e eeuw een man in De Kuil in Ha-pert woonde die handelde in bloedzuigers, en bewaarde deze in een kuil achter zijn huis. Daarna verkocht hij ze aan doktoren, die gebruikten deze bloedzuigers weer om koorts te genezen.
Casteren Kermis Op het plein bij de kerk in Casteren vindt u het beeld Casteren Kermis. De kermis en de bijbehorende jaarmarkt was een belangrijk uitje voor het hele boerengezin. Eerst ging men
naar de mis om de wijding van de parochiekerk te herdenken en daarna bezocht men de kerk en dronk men een borrel. Vandaar dat het beeld een boerenkar laat zien met een boerengezin bestaande uit vader, moeder en kind die op weg zijn naar de kermis in Casteren.
De Contente Mens Op het marktplein in Eersel, voor het Mariakapel onder een boter-
linde, staat een beeld van De Contente Mens. De beeltenis van een rond boertje met een pet op, de handen op de rug, de blik niet fi er voorwaarts gericht, maar eerder kalmpjes ondergedompeld in een soort oneindig niets. Het menneke staat namelijk symbool voor de beroemde gemoedelijkheid van de Brabander: een tevreden mens, die blij is met wat hij heeft, en dat hoeft in materieel opzicht niet veel te zijn. Want de Brabander, en zeker de Kempenaar, was van oudsher gewend aan armoede. Niet zomaar armoede, maar bit- tere armoede: handelsbelemmering-en, kleine boerenbedrijfj es, uiterst schrale zandgrond, gebrek aan mest door gebrek aan vee. Die onverstoorbaarheid van dat mannetje, dat zich zomaar lijkt te schikken in zijn schamele lot, heeft tegelijkertijd ook iets stuitends. Was die mens, braaf gehouden door meneer pastoor, zoals dat vroeger in de overwegend rooms-katholieke Kempen zeer gebruikelijk was, wel zo content? Hier in de Kempen was iedereen arm, daarom verdroeg men de armoede hier beter dan bijvoorbeeld in de Meierij van ‘s-Hertogenbosch. Teuten De geschiedenis van de Teuten start in het grensgebied zoals wij
dat heden ten dage kennen. Een gebied dat doorkliefd wordt met een landsgrens die ‘pas’ stamt uit de periode na de afscheiding in 1830 van België met Neder- land. Teuten waren reizende handelaren, die in het voorjaar er te voet op uittrokken om elders handel te gaan drijven. De Teuten uit Eersel en Luyksgestel waren kooplui die voornamelijk handelden in koper en vrouwenhaar. Omdat in die tijd meer pruiken werden gedragen zagen deze Teuten wel brood in het verkopen van haar. Een overblijfsel uit deze tijd zijn de “Teutenhuizen” aan de Markt in Eersel. Aan de Kerk- straat in Luyksgestel vindt u een beeld van een koperteut.
Haopertse Gaoper
DD O
Casteren Kermis
Contente Mensd d s l o e v d d sKoperteut
33
Voor de kids
Spelletjes met campingvriend(innet)jes Weet je even niet wat je kunt gaan doen? Met deze spelletjes kun je een hoop lol beleven! Uit de knoop Een hilarisch spelletje voor als je met een paar vriendjes bent. Ga in een cirkel staan met het gezicht naar elkaar toe. Iedereen pakt met zijn rechterhand de rechterhand van een vriendje. Vervolgens pakt iedereen met de linkerhand de linkerhand van een ander vriendje. Nu zit je in de knoop! Probeer uit de knoop te raken door over elkaar heen en onder elkaar door te klimmen. Maar je mag natuurlijk niet de handen los laten! Lachen zeg Bij dit grappige spelletje ga je elkaar aan het lachen brengen. Ga met je vriendjes is een kring zitten. Eentje begint met ‘ha’ zeggen. De volgende zegt ‘ha ha’ en zo zegt de volgende steeds weer één ‘ha’ meer. De eerste die moet lachen is af, maar mag nog wel proberen de andere spelers aan het lachen te maken. Wie het langst niet lacht heeft gewonnen. Boodschap doorgeven Een leuk spelletje voor meerdere kinderen. Ga in een kring staan of zitten. Laat iemand een boodschap verzinnen en in het oor van zijn of haar buurman fl uisteren. Deze fl uistert de boodschap weer in bij de volgende buurman, enzovoort. De laatste moet de boodschap hardop zeggen. Nu moet de eerste de originele boodschap ook hard-op zeggen. En nu kijken of de boodschap nog hetzelfde is! Freeze! Dit is tikkertje waarbij je bevriest en stil moet staan als je bent getikt. Een vrije speler die nog niet getikt is kan de bevroren speler ontdooien door deze aan te tikken. Ben je drie keer bevroren dan wordt jij de nieuwe tikker.
Zoek de ver- schillen Ben jij hier goed in? Laat dat maar eens zien!
g e
Tel. 0497-381579 [email protected]