20140929 social media beleid sjc woluwe

63
Sint-Jozefscollege Een social media beleid voor je school 29-09-2014

Transcript of 20140929 social media beleid sjc woluwe

PowerPoint-presentatie

Sint-JozefscollegeEen social media beleid voor je school29-09-2014

Om in de sfeer te komen

Gsms aan aub!

Tweet it, like it, share it#mediaraven

Zet je eigen nieuwe media aan, alsjeblieft. En gebruik twitter, instagram, facebook om je ideen, meningen en ervaringen tijdens deze vormingen te delen met je netwerkGebruik daarvoor bij voorkeur de hashtag #mediaraven

Zet je smartphone misschien wel op stil, zo stoor je geen andere mensen29.09.14

3

Zijn jongeren veranderd?

Links een selfie uit 1948, rechts eentje uit 2014.

Jongeren zijn op zich niet super veel veranderd: op zoek naar zichzelf, doen graag dingen in groep, houden van muziek, benieuwd naar wat het andere geslacht vindt van hen29.09.14

4

Of is onze wereld veranderd?

Onze wereld is wel veranderd. Er is veel meer technologie aanwezig in ons leven.Voor jongeren en volwassenen, overigens! 29.09.14

5

Apestaartjaren 5.2 Ma 09/02/2015 - Vooruit, GentApestaartjaren 5.3Mei 2015 - Antwerpen

Apestaartjarenwww.apestaartjaren.be

De resultaten zijn afkomstig van Apestaartjaren 5, op 20/5 2014 voorgesteld in Vooruit in Gent

In najaar nog een update in Leuven, met 5-6 sprekers. Inschrijven vanaf half juni

Onderzoeksresultaten in deze ppt komen uit ASJ5 (mei 2014), bevraagd bij 1500 leerlingen middelbaar (door weging opgetrokken tot 1731) via online enquteDaarnaast ook steekproef bij kinderen (250) in 4-6e leerjaar (9-12j) op papier afgenomen

Verwerkt door UGent29.09.14

6

De populairste websites bij kinderen en jongeren

Jongeren (12-18) Kinderen (9-12)

We beginnen met een quizje: wat zijn de meest bezochte websites bij jongeren?

(even laten gokken)

Facebook is meer dan ooit de meest bezochte website bij jongeren en verstevigt zelfs nog haar positie. Concurrent Netlog, die van 2008 tot 2012 hoge ogen gooide, is nu helemaal verdwenen uit de top van de meest bezochte sites bij jongeren. YouTube houdt stand op plaats 2. Op 3 vinden we de elektronische leeromgevingen. Aangezien die verschillen per school, hebben we alle verwijzingen naar online leerplatformen samengenomen.

Opvallend: Zowel Hotmail als Gmail staan in de top 10. Gebruiken jongeren toch meer e-mail dan wel eens wordt gedacht? We komen er later in deze voorstelling op terug. Twitter en Tumblr worden vaker bezocht dan twee jaar geleden, maar dat betekent niet dat jongeren ook massaal berichten posten op die 2 sites. Het sociale netwerk Instagram is nieuw op plaats 6. HLN blijft de populairste krantensite bij jongeren. En ook spelletjessite spele.nl of .be is nog steeds populair.

Belangrijkste conclusie? Dat er eigenlijk niet zo heel veel veranderd is in vergelijking met 2 jaar terug. 16 van de 20 websites stonden toen ook al in de top 20.

(klik)

Bij de kinderen uit de lagere school merken we meer verschuivingen. De sociale media YouTube, Ketnet en Facebook maken er de top 3 uit en voor de rest treffen we vooral spelletjessites aan in hun top 10.

We vragen ons trouwens af hoe we deze vraag in 2016 best aanpakken. Het onderscheid tussen een programma, een app en een website is voor de jongeren immers steeds minder duidelijk. In de antwoorden doken namelijk ook heel wat games op en apps als Snapchat en Whatsapp.

29.09.14

7

Nieuwe Media op school

Leerkrachten moeten meer media gebruiken in de les75% (helemaal) akkoordIk zou het gemakkelijker vinden mocht ik een tablet gebruiken in plaats van een handboek63% (helemaal) akkoordWe krijgen op school aangeleerd hoe we goed naar bronnen kunnen zoeken op internet65% (helemaal) akkoord

65%geeft wel aan dat ze op school aangeleerd krijgen hoe ze goed naar bronnen kunnen zoeken op internet. Dat is positief, maar dat betekent ook dat 1/3e van de leerlingen dat niet aangeleerd krijgt.

Er is dus nog een lange weg te gaan

Maar liefst driekwart van de jongeren vindt dat leerkrachten meer media zouden moeten gebruiken in de les. 63% zou liever een tablet dan een handboek gebruiken. (klik)

29.09.14

8

Nieuwe Media op school

Inhaalbeweging, maar onvoldoende6 scholen die voor media openstaan?

De leerkrachten zelf gebruiken die sociale media een pak minder. Al zien we wel dat de percentages in vergelijking met 2012 overal gestegen zijn, toch zijn ze nog altijd aan de lage kant.

Op zich zou het niet zo gek zijn om de leerlingen pakweg te laten opzoeken op twitter of facebook wat er allemaal te vinden is over pakweg Obama in de les geschiedenis. Of een youtubefilmpje te tonen in de les biologie die de werking van het menselijk lichaam verduidelijkt

We kunnen dus stellen dat het onderwijs een inhaalbeweging maakt, maar dat er ook nog wel een lange weg te gaan is.

29.09.14

9

Overleggen over huiswerk 78% 76% 46% 22%

Leerlingen van hun kant zetten wel volop digitale media in voor school. Bijvoorbeeld om te overleggen over huiswerk.

78% gebruikt Facebook om te overleggen, vaak via Facebookgroepen. 76% stuurt smsen en 46% belt. Slechts 22% gebruikt het elektronische leerplatform om hierover te overleggen. Ook hier zien we dus opnieuw dat Facebook ingezet wordt voor persoonlijke communicatie tussen een paar klasgenoten veeleer dan voor massacommunicatie naar alle vrienden.29.09.14

10

Mediabezit bij jongeren (12-18j)

Ook bij de jongeren in het middelbaar maakt de tablet thuis een serieuze opmars. In 2012 had 21% een tablet in huis, nu is dat al 69%. In bijna 27% van de gevallen hoeven de jongeren die tablet ook niet te delen met anderen. Wat bezit een doorsnee jongere nog allemaal? 86% bezit een gsm of smartphone, 64,5% heeft een eigen mp3 speler en bijna 54% een eigen laptop.

Dat zijn allemaal mobiele toestellen, die overal in huis - en ook daarbuiten - gebruikt kunnen worden. Jongeren kunnen ze dus gebruiken buiten het zicht van de ouders. Dat is een groot verschil met de gedeelde desktop die vroeger centraal in de woonkamer stond.

29.09.14

11

Hoeveel smsen per maand?

2010: 39 smsjes per dag

2012: 71 smsjes per dag

2014: 58 smsjes per dag

Een klassieker intussen: hoeveel smsjes sturen jongeren gemiddeld per dag?

In ons onderzoek uit 2010 lag het gemiddelde op 39 stuks. (klik) In 2012 steeg dat tot 71 smsjes. (klik)En in 2014? Iemand een gokje?

(klik)

58 stuks. Het gemiddeld aantal smsjes bij jongeren is dus gedaald. En dat ligt helemaal in de lijn van een wereldwijde trend die volop bezig is: de teloorgang van de sms. Met nieuwjaar hebben we met zijn allen bijvoorbeeld ook voor het eerst minder nieuwjaarssmsjes gestuurd dan het jaar ervoor. Onze jongeren volgen dus deze trend.

29.09.14

12

Is e-mail nog van deze tijd?

Gmail en hotmail in de top 10 van meest gebruikte sitesMaar jongeren sturen maar 0,58 mails per dag

Wat gebruiken jongeren dan wel? e-mail? Ja en nee.

Jongeren checken e-mail vaker dan we vroeger dachten: hotmail en gmail staan in de top 10 van meest bezochte sites, Maar dat betekent niet dat ze ze allemaal lezen.

Maar 2 vijftienjarigen gaan nooit van zijn leven een mailtje sturen naar elkaar.Gemiddeld sturen jongeren maar 0,58 mailtjes per dag

29.09.14

13

Mobiele berichtendiensten

29.09.14

14

Conversaties ipv berichten

Meer en meer evolueren we naar een wereld in conversaties ipv in berichten.

Denken we maar aan de facebookberichten die eigenlijk ook chatberichten zijn en via de messengerapp ook op je gsm komen (Met 86% de populairste mobiele berichtendienst)Of aan gmail die in conversaties denkt ipv in afzonderlijke berichtenOok sms werkt tegenwoordig in conversaties29.09.14

15

Whatsapp

Dat merk je ook in de opkomst van de populaire berichtendiensten als Facebook Messenger, Viber of hier Whatsapp

Wellicht smst er niemand nog over 5 jaar. Iedereen stuurt berichten en belt over het internet (zoals bij Skype, Triiing)29.09.14

16

Snapchat

Een specialleke in dit rijtje is snapchat: fotochatberichten tussen 2 mensen die maar 7 seconden zichtbaar zijn en dan zichzelf verwijderen. Ideaal om sexting tegen te gaan? Ja, want geen bezwarend materiaal meer, maar anderzijds wordt het ook al gebruikt om te cyberpesten.Een haatboodschap is immers ook meteen weg.

Verklaring? Fotos sturen die niet bewaard blijven: omdat anders te veel geheugen ingenomen wordt op toestel? Of omdat je de foto eigenlijk niet nodig hebt, maar iets met een beeld ipv woorden wil zeggen (lui?)Bvb: is dit een goed tshirt voor naar die fuif te gaan?

Screenshots maken was initieel niet mogelijk, maar ook daar bestaan intussen apps en truken voor die dat wel toelaten

Instagram heeft intussen al gereageerd en biedt nu ook privberichten aan voor hun fotos29.09.14

17

Hoe smart is een smartphone?

86% gsmbezitters kan op internet met toestel78% betaalt zelf niets van de kosten37% kocht het toestel helemaal zelf44% heeft gsm/smartphone gekregenBij meer dan 4 op 5 wordt keuze provider deels of volledig door ouders bepaald

Hoe zit het met de mobiele toestellen? We kunnen wel zeggen dat de smartphone regeert.

KlikVan de jongeren die hebben aangegeven dat ze beschikken over een gsm/smartphone die alleen door hen gebruikt wordt, geeft 86% aan dat hun toestel op internet kan. Dit is de definitie die we voor Apestaartjaren hanteren voor een smartphone. Een lichte stijging t.o.v. 2012 (81%).

Als de smartphone koning is, dan wordt de schatkist wel beheerd door de ouders.

KlikMeer dan driekwart van de gsm/smartphonebezitters geeft aan dat iemand anders alle kosten (abonnement/herlaadkaart) betaalt.

KlikDe ouders hebben dan ook veel controle over de provider- en tariefkeuze. In 40% van de gevallen hebben zij de keuze gemaakt, in 43% gebeurde de keuze in overleg met de ouders. Het verbaast dan ook niet dat driekwart van de jongeren dezelfde provider gebruikt als hun ouders.

KlikMaar ook als het op de aanschaf van het toestel zelf komt, blijkt dat 37,4% de gsm/smartphone helemaal zelf heeft gekocht, 18,5% heeft een deel betaald en 44,1% heeft het toestel gekregen.

29.09.14

18

Hoe smart is een smartphone?

Hoewel de smartphone blijkbaar goed is ingeburgerd, kunnen we dit toch nog niet automatisch zeggen over mobiel internet.

KLIK

De jongeren gebruiken Wifi op alle mobiele toestellen en dan voornamelijk thuis. Met de smartphone en MP3-speler doen ze dit ook wel via hotspots en homespots.Van de jongeren die de voorbije maand online gingen met een smartphone, deed 37% dat met een data-abonnement. Dat is 14% meer dan in 2012, maar nog steeds een goed derde van de jongeren.

Wifi op school? Kan interessante discussie worden29.09.14

19

Mobiele website

Er zijn 2 manieren om mobiel te surfen: via mobiele sites en via apps

Even laten zien hoe de website van Alles Over Jeugd responsive werkt Door aan het venster rechts te trekken totdat je browser nog maar een kolommetje is (zoals op een smartphone)

Nieuwsbrief!

29.09.14

20

Apps

54,3% heeft niet meer dan 20 apps op toestel65% heeft nog nooit voor een app betaald

De tweede manier om online te gaan is door middel van apps. En die worden maar matig gebruikt door jongeren.

Van wie apps kan installeren op zijn toestel, heeft een meerderheid er toch niet meer dan 20 apps op staan. Dit zou kunnen liggen aan beperkte ruimte op goedkopere smartphones, of misschien worden jongeren niet erg gestimuleerd om nieuwe apps te ontdekken.

KLIK

Nieuwe apps ontdekken ze vooral via vrienden of de play of app store. In elk geval geven ze de voorkeur aan gratis apps. Klik65,5% heeft bijvoorbeeld nog nooit betaald voor een app.

29.09.14

21

De populairste apps

Dit zijn de populairste apps bij jongeren (12-18j)

Facebook staat met stip op 1 op beide toestellen. De top 5 wordt voor beide toestellen aangevuld met dezelfde apps: Snapchat, YouTube, Instagram en Twitter, alleen in een andere volgorde.Op de tablet worden meer spelletjes gespeeld, waardoor er meer games die in de top 10 voorkomenMet de smartphone wordt meer genetwerkt.29.09.14

22

Apps

Apps zijn afhankelijk van het besturingssysteem.Een app voor iphone kun je niet installeren op je android telefoon

In belgie: 55% android, 25% iphone, 10% windows, 10% andereJongeren gebruiken vooral android

Links zien we de app van de middelbare school Rozenberg (MOL): veel meerwaarde met de website biedt die evenwel niet: je kunt er punten mee opvragen, het menu consulteren, activiteiten nalezenRechts zien we de app Op Bivak! Van Chirojeugd Vlaanderen. Een handige app om op kamp gemakkelijk contact op te nemen met het hoofdkantoor, de app bevat ook een faq en andere handige info voor op kamp

29.09.14

23

Facebook20041,25 miljard gebruikers wereldwijd5,6 miljoen gebruikers in Belgi 9 op 10 jongeren (12-18j)86% jongeren logt dagelijks in 3 manieren: Profielen, groepen, paginas

Facebook met voorsprong het meest gebruikte netwerk (meer dan 85% van 12-18 jarigen heeft actieve account)

In de media duiken geregeld berichten op dat het netwerk niet meer zou aanslaan bij jongeren. Het is waar dat het minder snel groeit dan 3-4 jaar geleden, maar dat is ook niet zo verwonderlijk (toen groeide het 300-400% per jaar)

29.09.14Blablabla24

Facebook bij jongeren

17% jongeren denkt dat hun naam enkel voor vrienden te zien is

40% jongeren weet niet dat je 13 jaar moet zijn om op FB te mogen

33% jongeren maakt een relatie binnen de week bekend op FB

55% weet niet dat FB je profiel kan verwijderen als je valse info verstrekt

29% heeft meer dan 500 vrienden op Facebook

Wat kunnen we nog meer vertellen over Facebook bij jongeren? (klik)

29% van de jongeren heeft meer dan 500 facebookvrienden (klik)

17% van de bevraagde jongeren denkt dat hun naam enkel voor hun vrienden te zien is. Terwijl voor alle duidelijkheid je naam een van de weinige dingen is op Facebook die je niet met een privacy setting kunt afschermen. (klik)

40% wist niet dat je 13 jaar moet zijn om op Facebook te mogen (klik)

55% wist niet dat Facebook je profiel kan verwijderen als je valse info verstrekt. (klik)

En nog een weetje: 33% van de jongeren maakt een nieuwe relatie binnen de week Facebook official

29.09.14

25

YouTube2005Elke minuut 100u beeldmateriaal62% jongeren heeft accountProduct van GooglePromofilmpjes: 1 2 minGemakkelijk te delen

YouTube wordt vaak vergeten als het over social media gaat.

Onterecht, want het is de populairste website bij jongeren tussen 12-18 jaar.

Elke minuut wordt er 100u beeldmateriaal opgeladen, maar dat betekent niet dat alle jongeren dat ook doen. Ook hier geldt de 20/80 regel: een minderheid van de gebruikers is verantwoordelijk voor een meerderheid van de filmpjes.

Als je een promofilmpje hebt, zet het dus zeker op YouTube. Daar is het immers gemakkelijk verder te delen via facebook, twitter, mail, Ideale lengte: 1 minuut. Is je filmpje langer dan 2 minuten? Dan is je boodschap wellicht te complex.

29.09.14Blablabla26

Een videosite om muziek te luisteren?

Instagram 2010200 miljoen gebruikers wereldwijdEnkel via app te gebruikenvierkante fotos n filmpjes20 filters en bewerkingstools30% jongeren (12-18)Belgi: veel studentenEigendom van Facebook!

Een van de populairste apps onder jongeren tegenwoordig: Instagram!29.09.14

28

Instagram

Voorbeeldje van een school die met intagram aan de slag gegaan is: college OLV Ten Doorn uit Eeklo29.09.14

29

Muziek streamen

Nog een laatste sociaal netwerk waar we het nog niet over gehad hebben: Spotify

Jongeren kopen niet zo heel veel muziek meer, maar downloaden en streamen wel. Heel vaak zelfs via youtube (zoek maar eens op full album)

Spotify is eigenlijk een gigantische online databank met muziek (30 miljoen liedjes)Er bestaan 2 types:Gratis (met reclame)10 euro per maand (zonder reclame en ook offline te beluisteren als je de playlist downloadt)

Is een sociaal medium: dus je vrienden zien naar wat je luistertKlinkt creepy, maar je leert er ook heel veel nieuwe muziek door kennen doordat je vrienden ernaar aan het luisteren zijn

29.09.14

30

Spotify

Je kunt het inzetten om bjivoorbeeld playlists te maken voor op kamp, voor in het jeugdhuis,

In dat laatste geval wel even checken ivm sabam uiteraard29.09.14

31

Twitter 2006250 miljoen gebruikers wereldwijd250.000 actieve gebruikers in Belgi25% jongeren (12-18j)Microblog (140 tekens)Maar grote impact op traditionele mediaVooral politici, bvs, journalisten, marketeers

- 140 karakters = ongeveer de lengte van een sms (in veel landen kun je je twitter updaten via sms, niet in Belgi) Slechts 200000 gebruikers (vergelijk met 5,6 miljoen gebruikers van facebook) geloof de media niet: half vlaanderen zit niet op twitter. Maar wel grote impact: op de redactie en sporza staan bvb twitterboxen waarmee je bekende twitteraars kunt volgen, zonder zelf op twitter te zitten. In Volt worden tweets voorgelezen, Teens dont tweet: onder de 25 jaar vind je nauwelijks mensen op twitter. Het zijn vooral politici, bvs, journalisten en marketeers. Jongeren onder de 25 die twitteren, volgen vaak een opleiding journalistiek of communicatie,

Terminologie even doornemen en illustreren met de volgende slide

29.09.14Blablabla32

Twitter bij jongeren

Met wie heb je contact?53,3% vrienden30,6% celebrities0,9% organisaties Meest gevolgde accounts

Volgers: gemiddeld 57Volgend: gemiddeld 90

Ook voor het gebruik van Twitter gingen we bij de jongeren uit het middelbaar wat dieper graven: Twitter staat op 5 bij de meest bezocht sites bij jongeren. Maar anderzijds stellen we vast dat slechts 25% een account heeft op Twitter. Het gaat hier dus vooral om tweets lezen, eerder dan zelf tweets de wereld in sturen.

(klik)

Twitterende jongeren hebben opvallend veel contact op Twitter met vriendjes uit hun naaste omgeving. 30% gaat in interactie met celebrities. En slechts 0,9% converseert met organisaties via Twitter. Al ligt dat misschien ook vaak aan die organisaties, die Twitter vaak beschouwen als een nieuwskanaal in plaats van een interactiekanaal.

(klik)

Gemiddeld hebben ze 57 volgers op Twitter en volgen ze zelf 90 accounts.

(klik)

De meest gevolgde accounts onder jongeren zijn die van Justin Bieber, One Direction en hun frontman Harry Styles.

29.09.14

33

Nog even alles op een rijtje

Voor de pauze willen we nog even de belangrijkste cijfertjes op een rijtje zetten29.09.14

34

Problemen? Vragen? Vorm groepjes en bedenk situaties ivm sociale media over:

Externe communicatie

Afspraken met leerlingen en leerkrachten

Gebruik in de klas

Een social media beleidIn 10 stappen

Voor we beginnen

Durf de digitale sprong te wagenHet internet bijt niet

1. Objectiveren Baas, bestuur, schepen, collegas overtuigen Cijfermateriaal kunnen voorleggen Aantonen dat sociale media een meerwaarde zijn

KERNVRAGEN: Welke kanalen gebruik je voor welke doelgroep? Welke rol spelen sociale media hierin?

1. Objectiveren

Doelgroep bevragen: via welke kanalen wensen zij info?

OFFLINEONLINE

2. InfrastructuurAfwegen van kosten/baten

Wie heeft welke toestellen nodig? Toegang/geblokkeerde sites Budget?

3. Kaderen in strategieAfstemmen op algemeen communicatiebeleid van de organisatie Opnemen in de mediamix Objectieven stellenCommunicatie BeleidSocial media beleidCommunicatie Beleid

Social media beleid

4. Draagvlak verhogen

4. Draagvlak verhogenEnkel de communicatieverantwoordelijke? Of gedeelde verantwoordelijkheid?

Rol van een social media manager?

4. Draagvlakte verhogen De rol van de social media manager: Early adopters zoeken in je organisatie/doelpubliek

Beginnen met kleine successen (van verschillende personen) => Daarvan de meerwaarde aantonen

Realistisch zijn

Enthousiasmeren

5. Vorming volgen

5. Vorming volgenKennis vergaren over gebruik, mogelijkheden, beperkingen

Kennis overdragen aan collegas, vrijwilligers,

Over het muurtje kijken: best practices uit de sector

Sociale media veranderen snel. Permanent aandachtspunt dus!

Apenstaartjaren

MediaHelpdesk.be

Jeugdwerknet

BoekTweePuntNul

BoekTweePuntNul kan je helpen als leerkracht om media als methodiek te gebruiken ipv als doel op zich200 mensen uit het onderwijs beschrijven elk 1 online tooltje en de mogelijkheden ervan in klasverband.

Een must-read voor elke leerkracht, eigenlijk. Bij het boek hoort ook een handboek sociale media in het onderwijs om leerkrachten nog extra op weg te zetten 29.09.14

50

6. Afspraken maken over =/= accounts

6. Afspraken maken over =/= accounts Wie beheert welke account?

Verschillende accounts voor verschillende deelwerkingen en projecten?

Wie communiceert waarover?

Tone of voice

Planning opmaken

6. Afspraken maken over =/= accounts Persoonlijke accounts vs. organisatieaccounts

Welke content verpreiden we via welk kanaal?

Wie neemt welke rol op?

7. Social media gebruik plannenJe hoeft niet 24/7 online te zijn Taken verdelen Meerdere beheerders aanstellen Geen accounts koppelen Programmas gebruiken om meerdere accounts te beheren

7. Social media gebruik plannen

8. Policy opstellen

Tijd voor het echte werk

8. Policy opstellen Zorg voor een draagvlak: Stel een policy nooit alleen op

Start met de krijtlijnen en spelregels van je huidige arbeidsreglement

Mik op geldigheid voor 1 jaar

Evalueer na drie maand

Zoek voorbeelden, maar kopieer niet zomaar

Maak de policy relevant voor je eigen werking/organisatie

Gebruik je gezond verstand

http://socialmedia.policytool.net

9. Je publiek engageren Sociale media is geen nieuwskanaal

Sociale media is tweerichtingsverkeer

Luister, evalueer, antwoord

Positief n negatief

Ga in dialoog met je publiek

Engageer hen als ambassadeurs

10. Jaarlijks updatenPolicy is nooit af

Er bestaat geen ideale policy

Is afhankelijk van personen, bedrijfscultuur

Technologische evolutie

Leer uit je fouten

Wat moet er in jouw beleid zeker staan?

http://bit.ly/smbeleid

Vragen: [email protected] - www.mediahelpdesk.be Powerpoint: www.slideshare.com/mediaraven

Vragen?

Vragen?29.09.14

63