2014 N2 DANS.MAGAZINE

36
Dans. 36 UUR DANS IN LONDEN DANSERS EN HUN PASSIE FEET ON FIRE MET LUT VERMEULEN MENTORSCHAP IN DE OPLEIDING DANSDOCENT INTERVIEW MET CYNTHIA LOEMIJ (ROSAS) DANSWERKPLEK PLATFORM K MAGAZINE VOOR DANS IN VLAANDEREN JUNI 2014 - JRG 13 / N 2 - DRIEMAANDELIJKSE UITGAVE VAN DANSPUNT - AFGIFTEKANTOOR GENT X - P209281 DANSAGENDA JUL/AUG/SEP 2014

description

MAGAZINE VOOR DANS IN VLAANDEREN Dans.Magazine is het driemaandelijks tijdschrift van Danspunt vzw.

Transcript of 2014 N2 DANS.MAGAZINE

Page 1: 2014 N2 DANS.MAGAZINE

Dans.

36 UUR DANS IN LONDEN

DANSERS EN HUN PASSIE

FEET ON FIRE MET LUT VERMEULEN

MENTORSCHAP IN DE OPLEIDING DANSDOCENT

INTERVIEW MET CYNTHIA LOEMIJ (ROSAS)

DANSWERKPLEK PLATFORM K

MAGAZINE VOOR DANS IN VLAANDEREN

JUNI 2014 - JRG 13 / N 2 - DRIEMAANDELIJKSE UITGAVE VAN DANSPUNT - AFGIFTEKANTOOR GENT X - P209281

DANSAGENDA JUL/AUG/SEP 2014

Page 2: 2014 N2 DANS.MAGAZINE

Foto cover: Cie-it – Dancelot uit Brugge (Dance.Impact 2014) Joke Van den Heuvel

Dans.Magazine is het driemaandelijks tijdschrift van Danspunt vzw. Danspunt vzw is een door de Vlaamse Gemeenschap erkende disciplinaire organisatie voor amateurdans.

Eindredactie: Katrien Joris Directie: Ton SchipperRedactiemedewerkers: Eveline Janssens, Joke Verlinden, Claudia Verplanke, Filip Tielens, Frauke Seynnaeve, Christel Vande Velde, Lut Firlefyn, Ton Schipper en Maarten Van Winckel.

Lay-out: www.heartwork.beDruk: Geers Offset – OostakkerOplage: 12.000 ex.VU: Piet Walravens – p.a. Danspunt vzw, Abrahamstraat 13, 9000 Gent

Abonnementen: 12 euro voor 4 nummers/jaar Dans.Magazine wordt gratis verspreid onder alle leden van Danspunt vzw. Wil jij ook dit tijdschrift gratis thuis ontvangen, aarzel dan niet en word lid van Danspunt! Of doe iemand een lidmaatschap cadeau.Lidgeld individuele leden: 10 euro per jaar.Lidgeld groepen: 50 euro per jaar. Over te maken op rekeningnummer 001-3517404-66 van Danspunt.

Adverteren: alle info op www.danspunt.be/adverteren

Meer info: Danspunt, Abrahamstraat 13, 9000 Gent, [email protected],

www.danspunt.be

Blijf op de hoogte van het reilen en zeilen in de danswereld:

www.danspunt.be

www.facebook.com/danspunt

www.twitter.com/danspunt

36 UUR DANS IN LONDENP. 4-5

VERSLAG DANCE.IMPACTP. 8

DOE MEE AAN

DANCE.UNLIMITED,

DANCE.KICKS & DANCE.CLASSIX

P. 9

DANSERS EN HUN PASSIEP. 10-11

DANS MAKEN!

P. 13

FEET ON FIRE

P. 14-15

MENTORSCHAP IN DE

OPLEIDING DANSDOCENT

P. 16-17

DANSGROEPEN SCOREN IN HET

BUITENLAND

P. 18

INTERVIEW MET CYNTHIA

LOEMIJ (ROSAS)

P. 20-21

DANSWERKPLEK PLATFORM K P. 22-23

VOORWOORD

P. 3

DANSPUNT IS NIEUWSGIERIG P. 7

COACH IN DE KIJKER

P. 12

DANSWEETJES

P. 6-7

SECTORWEETJES

P. 19

DANS.KORTINGEN

P. 24-25

AGENDA DANS.EVENEMENTEN P. 26-27

AGENDA DANS.VORMINGP. 28-30

AGENDA DANS.LEDENP. 31-34

DANSEN IN DE PERS

P. 35

Dans.

2

Je kan vanaf nu Dans.Magazine ook lezen op je tablet,

computer,…! Je vindt zowel het huidige tijdschrift als al de

voorgaande edities op www.danspunt.be/magazine

Page 3: 2014 N2 DANS.MAGAZINE

3

Dansen maakt het leven de moeite waard Dat dansen gezond is, daarmee vertellen we natuurlijk niks nieuws. Dat weten we al langer dan vandaag. Maar het was tot nu toe hard zoeken om daar enige wetenschappelijke onderbouw voor te vinden.

We keken dus toch wel even op toen een paar kranten enkele weken geleden uitpakten met het bericht dat “zelf regelmatig dansen overeen komt met het geluksgevoel bij een loonsverho-ging van 2.049 euro per jaar”. Dat is de conclusie van een onder-zoek in opdracht van het Britse ministerie van Cultuur, Media en Sport. En zelfs al zouden we het bedrag in twijfel trekken, dan kunnen we nog niet om de constatering heen, dat dansen toch wel iets doet met een mens, niet alleen op fysisch vlak, maar ook mentaal.

De voorbije maanden kreeg de amateurkunstensector via meer-dere studies de bevestiging van het belang van een actieve en creatieve vrijetijdsbesteding voor het geluk en het welzijnsgevoel in een maatschappij.Zo bracht een multidisciplinair onderzoeksteam van sociologen, economen en psychologen de waarden van kunst en cultuur in beeld. Het resulteerde o.m. in een vlot leesbaar boekje: ‘De waar-de van Cultuur, een onderzoek naar het meetbare en onmeet-bare’*. Die studie leert ons dat cultuur vorm geeft aan het samen leven, leidt tot een grotere emotionele betrokkenheid en meer zelfreflectie, het de sociale banden tussen mensen versterkt (in de eigen groepen en daarbuiten) en dat cultuur bijdraagt aan de economie. Het gaat zelfs zo ver dat er een verband wordt gelegd tussen politieke en economische crisissen, en te weinig aandacht voor cultuur.

Begin mei vond in Stockholm de jaarlijkse conferentie plaats van Amateo, de Europese amateurkunstenorganisatie. Het gerenom-meerde onderzoeksbureau Gallup kwam er haar ‘Wellbeing Index’ presenteren. Dankzij deze wereldwijde welzijnsindex kunnen landen met elkaar vergeleken worden op een andere basis, dan enkel en alleen maar met koele economisch-financiële gegevens, opgelijst in hun Bruto Nationaal Product. Welzijn wordt door Gallup gedefinieerd als “alles wat belangrijk is voor hoe we over het leven denken en hoe we ons leven ervaren”. Als steunpunt voor amateurdans in Vlaanderen interesseert ons uiteraard vooral het aandeel van de Amateurkunsten in heel dat welzijnsplaatje. En jawel, in het onderzoek komt duidelijk naar voor dat cultureel engagement wordt ervaren als een belangrijk kenmerk van een geslaagd leven.Het zijn vooral de Scandinavische landen en Zwitserland die het hoogst scoren in de index, maar ook Vlaanderen zit bij de top.

We herinneren er graag aan dat ons land een uniek en bloeiend verenigingsleven heeft. Dat zorgt niet alleen voor een gestructu-reerd kader dat interessante en zinvolle activiteiten genereert, maar het creëert ook een netwerk van vrienden, schept maat-schappelijke betrokkenheid, is een mentor voor de ontwikkeling van persoonlijke talenten, helpt bij het bereiken van doelen en heeft over het algemeen een positief effect op motivatie, zelf-beeld en zelfvertrouwen. Dit zijn stuk voor stuk elementen die bijdragen tot een groter gevoel van geluk en welzijn.

door Ton Schipper

Wanneer met andere woorden je job niet de verhoopte voldoe-ning geeft, dan kan je gelukkig nog wel de nodige kracht putten uit je actieve en creatieve vrijetijdsbesteding, om daar een nood-zakelijke evenwicht te vinden dat leidt tot een gelukkig leven. Meer nog, wanneer een mens zich wel in zijn vel voelt en gewaar-deerd wordt in zijn vrijetijdsbesteding, dan heeft dat zelfs een onmiskenbaar positief effect op zijn bijdrage in de economische bedrijvigheid van een land.

Amateurkunsten in het algemeen, amateurdans in het bijzonder, kan je dus beschouwen als de smeerolie die een hogere producti-viteit stimuleert en de economische motor op goed tempo mee draaiende houdt. Deze return valt helaas niet makkelijk exact te becijferen, maar voor wetenschappers aan vele universiteiten en onderzoeksbu-reaus wereldwijd staat ze steeds meer ontegensprekelijk vast. Het is dan ook van enorm belang, indien een overheid positief wil ingrijpen om de economie zuurstof te geven, dat ze daarbij zeker rekening houdt met de echte waarde van cultuur en amateurkun-sten als een maatschappelijke en economische realiteit.

* ‘De waarde van Cultuur, een onderzoek naar het meetbare en onmeetbare’ kan je downloaden via www.cjsm.be/cultuur/onderzoek-en-publicaties/de-waarde-van-cultuur

©Ja

n L

ieta

ert

…, het bruto nationaal product gaat niet op voor de gezond-heid van onze kinderen, voor de kwaliteit van hun onder-wijs of de vreugde van hun spel. Het omvat niet de schoon-heid van onze poëzie of de kracht van onze huwelijken, de intelligentie van ons publieke debat of de integriteit van onze ambtenaren. Het meet noch ons vernuft noch onze moed, noch onze wijsheid noch ons leren, noch ons mede-leven noch onze toewijding aan ons land, het meet alles in het kort, behalve dat wat het leven de moeite waard maakt. (Robert F. Kennedy - 18 maart 1968)

Page 4: 2014 N2 DANS.MAGAZINE

4

36 uur dans in Londendoor Eveline Janssens

De grote klok in St-Pancras International Train Station geeft 9.10 uur aan. De volgende 36 uur staat onze citytrip in Londen volledig in het teken van dans: musea, lessen, voorstellingen... en shoppen.

Na een tussenstop in het hotel om onze bagage te droppen en een vlotte metrorit staan we in Covent Garden. We spurten meteen naar de ingang van het prachtige en imposante Royal Opera House want we hebben tickets geboekt voor de immens populaire Backstage Tour.“Het gebouw dateert uit 1858”, vertelt onze gids, terwijl we ons in de rode fluwelen zetels van de in 1999 gerenoveerde operazaal nestelen. De repetitie van de

nieuwste productie staat op het punt te beginnen en je voelt de opwinding van wat komen gaat: instrumenten worden gestemd, lichtkegels flitsen heen en weer en enkele dansers lopen het podium over met flarden kostuums aan. Het Royal Opera House heeft 80 balletten in zijn repertoire, zet er elk jaar 30 op het pro-gramma en produceert jaarlijks 5 nieuwe stukken. Een balletproductie gaat gemid-deld 30 jaar mee, maar ‘Romeo & Juliet’

doet het nog beter; de decors en kos-tuums zijn 50 jaar oud en nog steeds in onberispelijke staat. Dat kunnen we aan den lijve ondervinden als backstage, in de wirwar van smalle gangen, een rek met fris gestoomde, sneeuwwitte Montague kostuums wordt langsgereden. We bezoe-ken er ook de ‘model room’, waar miniatu-ren van de decors worden gebouwd en waar we proberen om de productieverga-dering niet te veel af te luisteren. Daarna is

©E

llio

tt B

row

n v

ia W

ikim

edia

Co

mm

on

s

©th

isst

age

(ww

w.fl

ickr

.co

m)

© D

avid

Wo

o (w

ww

.flic

kr.c

om

)

Page 5: 2014 N2 DANS.MAGAZINE

5

MEER WETEN OF OOK EEN CITYTRIP PLANNEN?

Royal Opera House (tickets en rondleidingen, vooraf te reserveren): www.roh.org.uk/visit Royal Ballet School en bezoek aan het White Lodge Museum (meld je vooraf aan via mail): www.royalballetschool.org.uk Pineapple Studios: www.pineapple.uk.com

Voorstelling: Wil je tickets voor een voorstelling, ga dan zeker langs bij één van de vele box offices in de toeristische gebieden, je vindt er afgeprijsde tickets voor dansvoorstellingen en musicals. Ook online kan je terecht, kijk even op www.officiallondontheatre.co.uk. Een tip van de insiders: The Royal Opera House legt elke ochtend 67 tickets opzij voor de avondvoorstelling (zelfs voor de shows die online uitverkocht zijn). Vanaf 10u kan je er kopen, maar voor sommige moet je wel op tijd in de rij gaan staan.

Shop till’ you drop: www.blochshop.co.uk / www.capeziodanceeu.com / www.dancia.co.uk / www.sanshalondon.com

De complete website voor dans in Londen (studio’s, voorstellingen, vacatures,…): www.londondance.comJaarlijkse dansbeurs in Londen met lessen, demo’s en standhouders, gaande van danshogescholen in Londen tot leveranciers van danskledij: www.moveitdance.co.uk

het de beurt aan de ‘rear stage’ die even groot is als het podium en een ‘side stage’ waar het podium nog 2 maal in past. Het theater brengt verschillende voorstellin-gen door elkaar en al de decors staan op verrijdbare constructies opgesteld naast en achter het podium. Dit maakt het mogelijk voor de techniekers om de decors van twee voorstellingen op een uur tijd te wisselen.

Sinds de renovatie huizen in het theater ook de oefenlokalen van het Royal Ballet, het meest gerenommeerde balletgezel-schap van Groot-Brittannië, dat 95 dansers van verschillende nationaliteiten telt. We drukken onze neuzen tegen het glas van de balletzaal en zien Christopher Saunders in grijze jogging en op comfortabele sportschoenen dwars door de zaal hup-pelen met een tiental ballerina’s in zijn kielzog. De sfeer is gemoedelijk, ontspan-nen. “Hoe zit het met de rivaliteit tussen dansers?” vraagt een dame uit onze groep. “Dit is een gewone les, geen repeti-tie”, antwoordt de gids zeer gevat, voor hij uitweidt over het dagprogramma van het gezelschap. “Elke ochtend is er les van 9.30 tot 11.45 uur, dan een kwartiertje lunchpauze, daarna wisselen verschillende repetities elkaar tot 17.30 uur af en ‘s avonds sluiten de dansers de werkdag af met de show. O ja, en dat zes dagen per week, uiteraard.”. Het gezelschap maakt lange dagen, maar als je weet dat dansers gemiddeld op 39 jaar met pensioen gaan, moet het tempo wel hoog liggen. De voorbereiding voor een leven als danser begint dan ook al vanaf 12 jaar en vroeger.

Na een snelle lunch in Covent Garden nemen we de trein richting zuidwest Londen, naar Richmond Park, het vroe-gere jachtgebied van de koning. In dit park ligt de White Lodge, waar de Royal Ballet School sinds 1955 gehuisvest is. De school, die een volwaardig academisch curricu-lum combineert met een loodzware dansopleiding, werd opgericht in 1926 door Dame Ninette De Valois. Anne Meadmore, de curator van het White Lodge Museum, trekt parallellen tussen de gebouwen in renaissancestijl en de stijl-kenmerken van het Engelse ballet: propor-tie, evenwicht en een vaste set regels die gevolgd dient te worden. Naast een sterke klassieke scholing waarin de karakteristie-ken van het Engels ballet bewaard wor-den, is er ook ruimte voor vernieuwing. De school organiseert choreografiewedstrij-den over de verschillende jaren heen. “Because”, zegt Meadmore, “you can break the rules if you know what they are”. De traditie blijft bewaard, niet om te verande-ren, maar om verder te bouwen. Dat is ook de taak van het museum: het verza-melen van documenten die niet verloren mogen gaan, conferenties organiseren en de traditie bewaren. Je kan er filmpjes van

vroeger en nu bekijken over het dagelijkse leven in het internaat, de geschiedenis van de school terugvinden en kostuums van o.a. Margot Fonteyn en Rudolf Nureyev van dichtbij bewonderen. Het museum is niet heel groot, maar de bezoeker beseft al snel wat voor grootse dansers deze school heeft voortgebracht. Vrijwillige oud-studenten geven er rondleidingen; zo ontmoetten we een dame op leeftijd die net niet met Nureyev op het podium heeft gestaan.

Nog nazinderend van de magie van het White Lodge Museum begeven we ons richting het Lyceum Theatre. Die avond staat er opera op het programma van het Royal Opera House, dus wij kiezen dan maar voor de musical ‘The Lion King’, die uitstekende recensies ontvangen heeft en al veertien jaar een vaste waarde is in Londen. Julie Taymor, de producer, ont-ving enkele jaren geleden als eerste vrouw de Tony Award voor ‘beste musical produ-cer’. De voorstelling is inderdaad spectacu-lair en net wat we nodig hebben na zoveel indrukken. De openingsscène is adembe-nemend, met levensgrote dierenconstruc-ties die door de gangen van het theater wandelen. Ook later tijdens de voorstelling zijn we onder de indruk van de vindingrijk-heid op het gebied van scenografie, het gebruik van maskers en visueel zichtbaar gehanteerde poppen. We verliezen ons-zelf in de schitterende en originele kos-tuums, ijzersterke dansers en meeslepen-de choreografieën.

Dag twee, aan de slag. Wie in Londen dansles wil volgen, kan bij wijze van spreken op elke straathoek terecht. We staan vol ontzag voor het fabrieksgebouw waarin de Pineapple Studios gevestigd zijn. Vier verdiepingen vol dansstudio’s in alle mogelijke formaten. Op elk moment van de dag kan je hier terecht voor één van de 270 wekelijkse lessen in verschil-lende dansstijlen en met gerenommeerde docenten. Geen voorinschrijving nodig, je wandelt er gewoon binnen, betaalt het daglidmaatschap en je bent vertrokken. De lessen kosten tussen de 6 en de 15 pond. Mogelijke opties voor vandaag: Diva, Tumbling for Dancers, Cheerleading, Pure Technique en Pole Dancing. Wij laten dat laatste wijselijk links liggen en opteren voor de les Jazz van Fleur. Hard labeur, maar ook puur genieten.

Na cultuur, podium, heel wat gezweet en een cupcake om te bekomen van de les, is het tijd voor Londens geliefde activiteit: shoppen. Drury Lane in Covent Garden is voor dansers wat Oxford Street is voor fashionista’s; de Pineapple studios hebben er een winkeltje, Capezio biedt alles van losse hiphopbroeken tot tutu’s, Bloch heeft er één van z’n concept stores, Sancha geeft regelmatig mooie kortingen

en Dancia beschikt over de grootste keuze in Papillonkledij en -schoenen.

Met volle shoppingtassen, lege benen en een hoofd dat overloopt van de indrukken sleuren we onszelf weer de Eurostar op. Terwijl de meeste toeristen eindeloze reeksen foto’s van de Big Ben en de Tower Bridge sorteren, bekijken wij giechelend nog eens de beelden van de jazzles, bladeren door het boek over de Royal Ballet School en komen tot de conclusie dat het volgende keer dubbel zo lang mag duren.

Page 6: 2014 N2 DANS.MAGAZINE

Dansweetjes

NEW YORK PUBLIC LIBRARY ZETARCHIEF DANSFILMS ONLINEDe New York Public Library digitaliseerde onlangs duizenden uren video’s uit het Jerome Robbins Dance Division Moving Image Archive. Van korrelig historische beelden tot hedendaagse producties. Zo ook een dansfilm ‘Annabella’ van Thomas Edison uit 1897.Dit is de eerste keer dat het dansarchief van 24.000 films en tapes online te bekijken is. Voorheen moest je nog individueel om kopieën vragen in de bibliotheek. Voor sommige films uit het archief moet je wel nog steeds naar de bibliotheek, maar de digitalisering is alvast een grote stap voorwaarts.

Grasduin in het archief via http://digitalcollections.nypl.org/dancevideo

MET Z’N TWEEËN DANSEN OP ÉÉNSMARTPHONEHet spel Bounden vraagt bezitters van een iPhone ten dans. In opdracht van de Nederlandse ontwikkelaar Game Oven, bedacht Het Nationale Ballet verschillende dansen die alle sensoren van de telefoon benutten. Twee spelers leggen hun duim op het scherm van de iPhone en zien hoe ze de telefoon op klassieke muziek moeten bewegen. Een highscore halen hoeft niet: het plezier zit hem in het bewegen op de muziek.

Benieuwd hoe het werkt? 3,59 euro in de App Store. Voorlopig enkel beschikbaar voor iPhone (iOS 6.1+)

DANSEN MAAKT EVEN GELUKKIG ALSEEN LOONSVERHOGINGHet Britse ministerie voor Cultuur, Media en Sport wou onlangs een bedrag kunnen plakken op vrijetijdsactiviteiten. De London School of Economics voerde dit onderzoek uit en drukte de bijdrage van elke activiteit aan het welzijn uit in loonsverhoging op jaarbasis. Daaruit kwamen enkele opmerkelijke resultaten.Zo zou regelmatig dansen gelijkstaan aan een loonsverhoging van 2.049 euro!Het ministerie voor Cultuur, Media en Sport liet deze studie uitvoeren zodat ze weten waarop ze moeten inzetten om het volk gelukkiger te maken.

Lees het volledige onderzoek op http://is.gd/zPbgMV

MINUTEOFMOVEMENTDe winnaars van onze MINUTEOFMOVEMENT-wedstrijd i.s.m. On The Roof vzw zijn bekend! Enkele filmpjes werden ondertussen al opgenomen en uitgezonden en nog een aantal staan in de planning. Een overzicht: MOM #10: Urban Dance Floor / MOM #11: Ballerino / MOM #12: Het DansAteljee / MOM #13: SAMWD Sint-Niklaas / MOM #14 (juli): Tomas Ntamashimikiro / MOM #15 (aug): Giants Dansschool / MOM #16 (sept): Anaïs Van Eyken / MOM #17 (okt): Bollylicious

Bekijk alle filmpjes op www.ontheroof.be/minuteofmovement.html

6

©C

har

lott

e-L

ara

De

Co

rt©

Maa

rten

Mar

chau

Page 7: 2014 N2 DANS.MAGAZINE

7

NIEUW BOEK: ‘KLASSIEK BALLET’Onlangs verscheen het werkboek ‘Klassiek Ballet - Elementaire ballettechniek’ van de Nederlandse Marja Ronda. Dit boek is tot stand gekomen vanuit de meer dan veertig jaar ervaring die Ronda heeft in het lesgeven aan jonge mensen, zowel in het amateurveld als aan de professionele vakopleiding. Het werkboek gaat over de basis van de ballettechniek: Wat doe je? Hoe doe je dat? En waar gaat het om?

De balletoefeningen en bijbehorende afbeeldingen zijn stapsge-wijs beschreven met muzieksoort en aantal maten, oefenme-thode en aandachtspunten. Dit alles overzichtelijk en kort samen-gevat en met ruimte voor eigen notities.

Het werkboek is opgedeeld in de volgende hoofdstukken: Elementen (vorm, tijd, dynamiek, ruimte en zwaartekracht), Houding en placement (basisoefeningen voor bewustwording en training van houding en placement), Voorbereiding (voorberei-dende lesstof van de ballettechniek), Ballettechniek (lesindeling en elementaire lesstof), À la barre (balletoefeningen aan de barre), Au milieu (balletoefeningen in het midden), Allegro (sprongen en danspassen) en Sur les pointes (spitzentechniek).

Het boek is iets kleiner dan A4-formaat, gebonden in ring-band en kost 25 euro (incl. verzendkosten). Bestellen kan door een mail te sturen naar [email protected] boek is ook raadpleegbaar in de bibliotheek van Danspunt.

JARIGENGoe Folk (Gent) organiseert op 4 oktober een verjaardagsinstuif naar aanleiding van haar 10-jarig bestaan.S-pression (Meetjesland) mag dit jaar 10 kaarsjes uitblazen. Ze vierden dit eind mei met een spetterende galavoorstelling en een heuse verjaardagsfuif.

Nog een verjaardag te vieren? Laat het ons weten via [email protected]

Danspunt is nieuwsgierig…Nieuwsgierig als we zijn vragen we een figuur uit de danswereld naar zijn/haar danservaringen en deze keer geven we het woord aan Morwenna Buysse.

Morwenna startte in september 2009 als medewerker vorming bij Danspunt. Ze ontwikkelde mee het vormingsaanbod en stond aan de wieg van verschillende nieuwe initiatieven (trajec-ten, docentendagen, zomerstage, …). Deze zomer zal Morwenna Danspunt verlaten voor een nieuwe uitdaging bij Oranje vzw in Brugge. Als afscheid legden we haar onze standaardvraagjes voor.

Wat is je favoriete dansgenre? Ik heb niet één favoriet dansgenre. Voor mij gaat het om hoe dansers dans brengen. Dansers moeten erin slagen om me met hun lichaam als instrument te ontroeren, te laten nadenken en mee te nemen in hun verhaal. Dan kan ik van een dans genie-ten, los van het genre. Wat ik ook super vind zijn voorstellingen waarbij er interactie is tussen verschillende genres die volgens velen tegenover elkaar staan (vb. traditionele flamenco tegen-over hedendaagse dans).

Wat was de laatste professionele dansvoorstelling/optre-den die je hebt gezien? Een professionele dansvoorstelling is al even geleden. Ik denk dat de laatste ‘Ne me quitte pas’ van Isabelle Beernaert was.Door de Nederlandse televisieserie ‘Bloed, zweet en blaren’ zag ik wel fragmenten van enkele professionele stukken. En zo ontdekte ik dat ‘Dutch Doubles’ van het Nationaal Ballet (Nederland) een voorstelling is die ik absoluut nog wel eens wil zien!

Wat was de laatste amateurdansvoorstelling die je hebt gezien? In februari ben ik gaan kijken naar ‘The Sound of the City’, een dansvoorstelling van Dansstudio Kadanz uit Deinze. En de laatste voorstelling waarin ik zelf danste was ‘Funny Dunny’, een danscreatie van dansschool Danswijzer uit Gent.

Wie is je favoriete choreograaf/danser aller tijden?Mijn favoriete choreograaf is Maurice Béjart. Ik vind zijn dans-stukken ontzettend puur en krachtig overkomen, zonder bom-bastische kostuums, decor, …. Het gaat om de puurheid van dans als middel om tot kunst, emoties, vervoering en beleving te komen. Zijn Bolero heb ik nu al een paar keer gezien en vind ik nog steeds zijn krachtigste stuk. De manier waarop dat wordt opgebouwd, waarop de hoofddanser/-es gestalte geeft aan de melodielijn en de andere dansers aan het ritme van de muziek vind ik gewoon geniaal.

Wat is je favoriete dansnummer of -muziek? Ik heb niet echt één favoriet nummer. Ik hou heel erg van musical- en (teken)filmmuziek, maar kan evengoed luisteren naar StuBru bijvoorbeeld. Als ik dan toch één nummer zou moeten kiezen dan zou dat ‘El Tango de Roxanne’, uit de film Moulin Rouge zijn.

We willen Morwenna langs deze weg bedanken voor haar enthousiasme en inzet en wensen haar alle succes toe in haar nieuwe job!

Page 8: 2014 N2 DANS.MAGAZINE

8

Retina Jongeren is onze 21ste ambassadeur hedendaagse dansVerslag Dance.Impact 2014 (10de editie) door Katrien Joris

10 jaar Dance.Impact = 21 ambassadeurs hedendaagse dans in Vlaanderen. En het is Retina Jongeren uit Berchem die het rijtje van ambassadeurs dit jaar mag vervolledigen. Zij nam het op zondag 30 maart in CC Ter Dilft in Bornem op tegen zes andere gezelschappen uit Vlaanderen en Brussel.

Junior Company (Terpsichore) uit Bornem mocht voor eigen publiek de spits afbijten met ‘De maalstroom’, in een choreogra-fie van Kathy Van den Bergh. Het publiek zag goede dansers op het podium die een zuivere en technisch mooi uitgevoerde voorstelling opvoerden. Compagnie D van het Dansatelier Marleen Sempels (Leuven) bracht met ‘Red Swamp’ van choreograaf Christophe Carpentier een eigentijdse, maar zware versie van het Zwanenmeer vol virussen, ziektes, … met doordachte kostuums en kapsels volledig in het thema. Met ‘Underneath the skin’ (choreografie van Ellen Braet) voch-ten de dansers van Cie-it (Dancelot) uit Brugge om liefde en vertrouwen. De dansers waren van een technisch hoog niveau en konden charmeren met leuke duetten. Retina Jongeren en choreograaf Filip Van Huffel uit Berchem waagden zich met hun bewegingsexperiment ‘Zero 09’ voor het eerst aan een wedstrijd, maar moesten zeker niet onderdoen voor de rest met een bewegingskwaliteit om u tegen te zeggen!Choreografe Merel Vercoutere nam de dansers van Oiterpe uit Drongen dan weer mee op verkenning naar nieuwe horizonten met ‘Foamclouds in my head’. Een eigenzinnige en gedurfde choreografie, met veel expressie en humor.De dansers van Compagnie Aira (Danscentrum Aike Raes uit Heverlee) brachten met ‘Stil-staan’ van choreografen Zoë Demoustier & Anna Karenina Lambrechts een afgewerkt en geloofwaardig verhaal over stilstaan bij het leven. Junior Compagnie Arlekino uit Antwerpen mocht uiteinde-lijk de wedstrijd afsluiten met ‘C/Kampo z’ (choreografe Sabine Ceulemans). Ze verbluften het publiek en jury met hun ‘Kill Bill’ gevechtsduetten.

Nadien werd het publiek getrakteerd op twee gastvoorstellin-gen. Uittredende ambassadeur hedendaagse dans 2013

SAMWD Sint-Niklaas bracht nogmaals haar winnende cho-reografie ‘Douchecrìme’ van Iraïs Ooms. Als kers op de taart van deze tiende editie volgde het internationale optreden van NoTa (Tsjechië) met ‘Inspiration in Haiku’ (Lenka Jisova). Deze groep werd uitgeroepen tot Ambassadeur van de stad Pilsen in het kader van Pilsen als Europese Culturele Hoofdstad 2015.

Pol Coussement (juryvoorzitter), Dafne Maes, Iraïs Ooms, Truus Cavens en Joke Quaghebeur hadden ondertussen voldoende tijd om te beslissen wie met de ambassadeurstitel naar huis mocht. Ze gaven Oiterpe uit Drongen een eervolle vermelding voor hun prikkelende, inspirerende out-of-the-box voorstelling, maar de ambassadeurstitel ging naar Retina Jongeren en Filip Van Huffel. Een sterk en mooi stuk met pure beweging en een mooie, vloeiende flow, die maar bleef doorgaan.

De nieuwe ambassadeur wint 750 euro, te besteden aan dans-gerelateerde uitgaven en zal bovendien door Danspunt uitgeno-digd worden om deel te nemen aan binnen- en buitenlandse optredens en festivals, waar hij Vlaanderen op een kwalitatieve wijze mag vertegenwoordigen.

Danspunt is bijzonder trots en wenst langs deze weg dan ook alle dansers, choreografen en sympathisanten te feliciteren voor alweer een geslaagd evenement en een mooie promotie-campagne voor de amateurdans in Vlaanderen!

Dance.Impact is een initiatief van Danspunt in samenwerking met Terpsichore.

De volgende editie vindt plaats op 22 maart 2015 in CC De Grote Post in Oostende.

©M

aart

en M

arch

au

Page 9: 2014 N2 DANS.MAGAZINE

Ons podium staat voor jullie klaar!

DANCE.UNLIMITED

Zo 19 oktober 2014 om 17 uur in Schoten

Dance.Unlimited biedt groepen heden-daagse dans, urban dance en moderne dans een podium. Ideaal als je met je groep podiumervaring wil opdoen. Of als je een wedstrijd in het vooruitzicht hebt en de voorstelling eerst wil testen voor een publiek. Of als je gewoon eens wilt tonen wat jullie kunnen.

Iedere groep brengt een kort dansstuk, zodat er een gevarieerd en spetterend dansevenement ontstaat. Daarna volgen dansoptredens van een aantal ambassa-deurs van de amateurdans.

Inschrijven vóór 12 september 2014

Dit najaar kan je met je groep het podium van Danspunt inpalmen! Doe mee aan Dance.Unlimited, Dance.Kicks of Dance.Classix!

DANCE.KICKS

Zo 9 november 2014 om 19 uur in Tielt

Wie worden de nieuwe ambassadeurs urban dance 2014? Ben jij actief in een urban dancegroep uit Vlaanderen of Brussel? Hebben jullie een voorstelling of willen jullie er graag één in elkaar steken? Grijp dan nu jullie kans om jullie beste moves voor jury en publiek te tonen! Doe mee aan de 10de editie van Dance.Kicks op zondag 9 november 2014.

De jury selecteert maximum 1 winnaar. Deze krijgt gedurende 1 jaar de titel van ‘ambassadeur urban dance in Vlaanderen’ en volgende prijzen:- een danscheque t.w.v. 750 euro.- optredens in binnen- en/of buitenland, georganiseerd of ondersteund door Danspunt.Daarnaast let de jury ook op originaliteit, vernieuwing en danstechnische aspecten en koppelt daar eventueel ook bijkomen-de prijzen aan.

Inschrijven vóór 1 oktober 2014

DANCE. CLASSIX

Zo 30 november 2014 om 19 uur in Leuven

Dance.Classix is een festival klassieke dans. Ben jij actief in een amateurdanscompag-nie uit Vlaanderen en Brussel die klassieke dans brengt? Hebben jullie een publieks-voorstelling of willen jullie er graag een in elkaar steken? Grijp dan nu jullie kans om op groot podium te staan! Doe mee aan Dance.Classix op zondag 30 november 2014 in Leuven.

Misschien ga je naar huis met de titel ‘ambassadeur klassieke dans in Vlaanderen’. De jury selecteert tijdens dit festival immers één danscompagnie die gedurende een jaar de titel krijgt. Dan wordt je dansgroep in 2015 regelmatig aangesproken om deel te nemen aan festivals en dansoptredens en krijgt ze een cheque van Danspunt ter waarde van 750 euro. Daarnaast let de jury ook op originaliteit, vernieuwing en danstechnische aspecten en koppelt daar eventueel ook bijkomen-de prijzen aan.

Inschrijven vóór 15 oktober 2014

9

©M

aart

en M

arch

au

©M

aart

en M

arch

au

©V

era

Cam

mae

r

Meer informatie over het reglement, voorwaarden,... vind je op: www.danspunt.be/activiteiten/danceunlimitedwww.danspunt.be/activiteiten/dancekickswww.danspunt.be/activiteiten/danceclassix

Page 10: 2014 N2 DANS.MAGAZINE

10

KATRIEN (24 JAAR) GEEFT HIPHOPLES AAN ANOUK (11 JAAR)

Katrien en Anouk, jullie dansen heel veel. Welke dansstijlen beoefenen jullie en hoe vaak?A: Ik volg ballet, modern, choreografie, jazz en hiphop in Dansstudio Arlekino. In totaal is dat 6 of 7 uur per week.K: Elke week volg ik 2 uur modern en hedendaagse les. Daarnaast train en repeteer ik ook regelmatig met Compagnie Arlekino, waarmee we diverse optredens hebben. Ik geef zelf ook 3 uur per week hiphoples en volg geregeld workshops om me bij te scholen en inspiratie op te doen.

Heb je ooit gedacht om professioneel te gaan dansen?A: Ik zou dat heel graag willen, maar weet niet of dat gaat lukken. Als er iets met mij zou gebeuren, dan stopt het dansen. Maar misschien ooit (lacht). Ik ga het toch proberen. Als ik het kan, ga ik ervoor. Volgend jaar ga ik blijven dansen bij Arlekino en als ik in het 2de middelbaar zit, ga ik misschien auditie doen voor de Kunsthumaniora.K: Toen ik in het 6de middelbaar zat heb ik een aantal audities meegedaan om een professionele dansopleiding te volgen. Ik wilde graag de feedback van een jury horen over mijn sterke en minder sterke punten. Door de audities ben ik uiteindelijk niet geraakt, maar dat was ok. Bij P.A.R.T.S. werd ik goed beoordeeld op modern/hedendaags, maar was mijn ballet niet sterk genoeg. Ze raadden me toen aan om harder aan ballet te gaan werken en een jaar later terug te komen, omdat het dan waarschijnlijk wel zou lukken. Ik twijfelde al tussen dans en verder stude-ren en had dit er uiteindelijk niet voor over. Na het middelbaar ben ik daarom gestart met communicatiestudies. In dat eerste jaar hogeschool danste ik wel nog 14 uur per week, omdat ik het graag wilde blijven doen. Nu ik dans bij de Compagnie, heb ik de kans om met professionele dansers op het podium te staan en dat geeft een heel fijn gevoel!

Dansers over hun grote passieWe hadden nog een vervolg op onze reeks ‘Dansers met passie’ beloofd. In deze reeks laten we jou graag kennismaken met enkele dansers die elk op hun manier een grote voorliefde hebben voor dans. We vroegen ons af waar die passie vandaan komt en wat het zoal met hen doet. Wat drijft hen en ... wat maakt dansen voor hen zo bijzonder?

door Joke Verlinden Met dank aan de dansers: Ann, Jeroen, Eva, Katrien, Anouk. Dankuwel ook aan: An Thees (Edegems Volksdansfestival), Dansstudio Arlekino en Volkskunstgroep Pallieterke.

Wat maakt dat jullie dansen? Wat trekt jullie er zo in aan?A: Ik hoor heel graag muziek en ben heel beweeglijk. Ik kan niet zo goed stilzitten en dan moet ik eigenlijk wel dansen om mij uit te leven. Bijleren en zelf dansjes maken vind ik ook leuk. Als ik moe ben en begin te dansen, dan word ik automatisch vrolijk. Ik krijg ook graag correcties van de juffen.K: Ja, ik herken mij wel in wat Anouk zegt. Het is inderdaad een soort van uitlaatklep; niet alleen qua energie, maar je kan er ook emoties inleggen. Toen ik als 16-jarige boos was, droevig of gelukkig, kon ik dat in mijn dansen leggen en dat vond ik heel leuk. Ik kan ook alles vergeten tijdens het dansen. Dan ben ik volledig gefocust en zit ik helemaal ‘in’ de dans.Als je merkt dat het goed lukt, zet het je bovendien ook aan om nog meer te dansen en andere stijlen aan te leren.

Dansen veel mensen in jullie omgeving?A: Mijn vriendin danst jazz, maar zij gaat binnenkort ook met hiphop beginnen. Al mijn vriendinnen dansen graag, maar niet zoveel als ik. Ik deed eerst samen met een vriendin ballet, maar zij is spijtig genoeg moeten stoppen. Toch heb ik volgehou-den, omdat ik het zo graag doe.K: Dans zit wel wat in onze genen. Mijn mama heeft heel haar leven gedanst en

volgt nu ook les bij mij. Mijn grootouders -allebei boven de 80- dansen ook nog elke week lijndans. Ik heb het wel wat meege-kregen van thuis. Ook sommige neven en nichten hebben gedanst of dansen nu nog, zoals stijldansen en rock ‘n roll. Met een aantal heb ik jarenlang samen dansles gevolgd. Op familiefeestjes maakten we dan zelf dansjes. Mijn papa heeft het ook wel in zich, maar volgde nooit echt les.A: Mijn mama heeft vroeger wel ballroom gedanst, mijn neef heeft rock ‘n roll ge-daan en mijn nicht heeft ook nog gedanst.

Hebben jullie nog andere passies?A: Ik ben blij dat ik kan dansen, want ik kan niet veel anders (lacht).K: Het is zeker mijn meest ontwikkelde en beoefende passie. Ik heb nooit echt sporten gedaan en had ook niet veel tijd om iets anders te doen.A: Ik sport wel graag en heb een tijdje geturnd, maar dans is mijn enige passie.

Wat is voor jullie hét dansevenement van het jaar?A: De eerste dagen van het dansjaar vond ik wel leuk, om zo terug te starten. En de auditie voor de selectiegroep hiphop. Ook de Danspromenade in de stad en het optreden met de dansschool zijn super-leuk. En ook het oefenen en afmaken van de dansen dat daarbij komt kijken.

©Jo

ke V

erlin

den

Page 11: 2014 N2 DANS.MAGAZINE

11

Dansers over hun grote passieK: Voor mij was dat de première van het stuk met de Compagnie: de eerste keer op het podium staan en de spanning die ermee gepaard gaat.. En dan nadien de ontlading dat het goed gegaan is. Da’s echt super.

MAMA ANN (42 JAAR), DOCHTER EVA (9 JAAR) EN ZOON JEROEN (12 JAAR) DANSEN BIJ VOLKSKUNSTGROEP PALLIETERKE

Hoe zijn jullie beginnen dansen?A: Vroeger op school deed ik al heel graag volksdans, maar pas toen ik aan de univer-siteit studeerde ben ik met lessen gestart. Via een krantenartikel over een festival waar volksdansgroep Pallieterke aan had deelgenomen leerde ik hen kennen. Ik nam dan contact op en ben enkele keren gaan kijken. De groep was toen net aan het oefenen voor een volgend festival, dus onmiddellijk inspringen kon niet.J: Bij mij had mijn mama voorgesteld om het te proberen en het lukte wel. Ik vond het ook leuk om te doen, omdat ik graag dans en liedjes zing.E: Bij mij denk ik ook dat mijn mama dat idee had. A: Ze heeft lang moeten wachten, want ze wou eigenlijk al samen met haar broer starten. Toen was ze echter nog te jong. Uiteindelijk is Eva gestart toen ze 4 jaar was. Het is hen beide eigenlijk met de paplepel ingegeven. Mijn man en ik hebben elkaar ook leren kennen door het dansen.E: Toen ik het mocht proberen vond ik het heel leuk en dan ben ik natuurlijk blijven dansen.

Welke dansen doen jullie zoal?A: Bij de jongere kinderen zijn het vooral speeldansjes om links en rechts te oefe-nen en de basispassen aan te leren.E: Meestal zijn dat blije liedjes. We dansen soms op ‘Schipper mag ik overvaren’ of we oefenen galop en draf op paardjesmuziek.A: Ze leren ook polka- en huppelpassen uitvoeren, een ketting of cirkel maken, .... De demonstratiegroep danst vooral Vlaamse dansen en de optredens zijn uitsluitend Vlaamse dansen volgens de officiële dansbeschrijvingen en in traditio-nele klederdracht. Zo dragen de vrouwen een Liers kanten kapje. De dansen worden wel uitgewisseld met andere Vlaamse

groepen. De Paljaskes (de tienergroep) wordt in feite voorbereid op de demon-stratiegroep. Daar dansen ze ook internati-onale dansen, bijvoorbeeld Israëlische dansen.

Hoe voel je je als je danst? E: Blij. Je danst op vrolijke liedjes en je beweegt veel.J: Ik voel me dan ook wel blij. Het is leuk om de liedjes mee te zingen en samen met vriendjes te dan-sen.E: Jeroen kan goed de ritmes nadoen. Dat vind ik zelf ook leuk.A: Voor mij is het ontspannend. Je draait je om en denkt enkel nog aan dans.

Wat maakt dat je danst? Wat trekt jou er zo in aan?A: Op zich dans ik heel graag, maar niet alleen. Volksdansen zijn vaste patronen en passen. Je weet wat je moet doen en welke plaats je moet innemen. Dat wordt vooraf afgesproken. Het optreden is ook wel belangrijk. Je werkt er een hele tijd naartoe en het brengt altijd wel wat stress met zich mee, maar dan heb je een doel en weet je waarom je een heel jaar hebt

©Jo

ke V

erlin

den

geoefend. Met de kledij erbij past het plaatje helemaal.E: Zoals mama vind ik optreden ook heel leuk, omdat je er een heel jaar voor oefent.

Heb je nog andere hobby’s?J: Ja. Atletiek, dat is ook leuk.E: Ja. Atletiek, maar ik ga altijd blijven dansen.A: Nee, eigenlijk niet.

Wat is voor jullie hét dansevenement van het jaar?J: ‘Appelstukken’ dansen, in de zaal en op het podium.E: Het jaarlijkse optreden in Mariekerke.A: Vroeger waren dat de optredens in het buitenland, maar sinds de geboorte van onze kinderen kiezen we ervoor om voorrang te geven aan onze gezinsvakan-tie. Ik ben wel nog vervanger tijdens repetities voor de festivals. Elk jaar treden we ook op tijdens een festival in Mariekerke, waar zowel de volwassengroe-pen als de kindergroepen dansen. Dat is een heel fijn evenement om aan deel te nemen - een echte aanrader!

Page 12: 2014 N2 DANS.MAGAZINE

12

Coach in de kijkerRafael Correa PrietoWarm aanbevolen voor folkdans

KORTE BIOGRAFIERafael werd vrij laat door de dansmicrobe gebeten. Een vriend nam hem mee naar een folkbal, waar hij kennis maakte met dans als sociaal gegeven: mensen die, op live muziek, met elkaar dansen voor de lol. “Wat mij direct fascineerde was de ontdek-king dat ik door zelf te bewegen, in staat was om beweging te veroorzaken in het lichaam van een ander.” Deze fascinatie voerde hem langs onder-zoek en exploratie in tal van vormen van partnerdans, gaande van de organische vrijheid van contactdans tot de estheti-sche strakheid van de Argentijnse tango. Zijn autodidactische aanpak is eclectisch en voedt zich met uiteenlopende bewe-gingsdisciplines, ook dingen die niet meteen met dans worden geassocieerd, zoals de bliksemsnelle choreografische aanpassingen van Oosterse vechtsport, de woordeloze communicatie tussen elkaar door de lucht dragende circusacro-baten, de improvisatorische evenwichtsdy-namiek van het surfen op de golven. Rafael wordt regelmatig gevraagd om in het buitenland workshops te geven. Dit bracht hem al op dansevenementen in Nederland, Duitsland, Frankrijk, Italië en Portugal. In zijn workshops en wekelijkse

DANSPUNT EN COACHINGDanspunt wil de artistieke kwaliteit van de amateurdans in Vlaanderen en Brussel bevorderen, en komt daarom financieel tussen in de artistieke coaching. Alle aangesloten groepen kunnen genieten van maximum 200 euro tussenkomst per jaar voor minimum 4 uur en maximum 10 uur artistieke begeleiding (met een maximum van 50 euro per uur). Rafael vraagt 50 euro per uur (65 euro met partner Nele de Beck). Je betaalt zelf de vervoerskosten vanuit Lokeren.

INTERESSE?Meer informatie via [email protected], T. 09 269 45 34.

lessen blijft steeds hetzelfde primeren: het plezier dat ontstaat wanneer twee men-sen met elkaar dansen. Hierbij verschui-ven technische vaardigheid en virtuositeit tijdelijk naar de tweede plaats. Wat voor- gaat, is het aanvoelen van jezelf en de ander, en de manier waarop jullie samen bewegend door de ruimte jullie dans ontwikkelen.Rafael volgde de opleiding tot dansdocent van Danspunt (2008-2010).

COACHING MET RAFAELSpecialiteit: danstechniek, genre folkdans

Inhoud coaching:• koppeldansen• volgen en leiden• muzikaliteit• improvisatie met twee• lichaams- en ruimtebewustzijn

Doelgroep: volwassenen en jong-senioren, zowel beginnende, ervaren en onervaren dansers, als dansdocenten

©R

on

ald

Rie

tman

Page 13: 2014 N2 DANS.MAGAZINE

DANS MAKEN!Basiscursus choreografie met Filip Van HuffelWISPER en Danspunt stellen een intensieve basiscursus choreograferen voor.Je leert in deze opleiding dans te maken vanuit de basisprincipes van choreografie.

Volgende doelstellingen staan voorop:1. Je verwerft inzicht in het maakproces van een dansvoorstelling. Je krijgt zicht op waar je zelf het meeste affiniteit mee hebt. Je werkt vanuit je eigen stijl.2. Vanuit praktische werkmethoden worden choreografische tools aangereikt. Er worden verschillende werkmogelijkhe-den voorgesteld om te choreograferen. Hoe geef je een idee vorm? Hoe maak je een toonmoment pittig voor het publiek? Waar kan je je inhoudelijk aan verwachten:- Hoe kom je praktisch tot bewegingsma-teriaal en hoe kan je een boeiend geheel maken met dat verkregen bewegingsmateriaal?- Hoe ga je te werk vanuit verschillende startpunten, vanuit een concept, beeldma-teriaal, muziek of improvisatie?- Hoe bouw je een choreografie op, hoe zet je een idee om in een interessante vorm? Hoe vertaal je jouw artistieke noodzaak naar de buitenwereld?

Naast het zelf creëren, werpen we een blik op het maakproces van verschillende bekende choreografen. Via onderzoek, uitproberen, uitwisseling, oefeningen en opdrachten doe je kennis en inzicht op over verschillende invalshoeken en moge-lijkheden bij het werken aan een dans-

voorstelling. Hoe komt deze specifieke choreograaf tot bewegingsmateriaal? Van waaruit maken zij hun compositorische keuzes? Hoe ga je zelf met deze informatie aan de slag?

Doorheen de cursusdagen geven we telkens opnieuw aandacht aan de commu-nicatieve vaardigheden die belangrijk zijn als choreograaf. Hoe communiceer je wat je wil aan jouw dansers? Hoe krijg je duidelijkheid in wat je wil, voor jezelf en voor anderen? Hoe bouw je een repetitie op? Doorheen oefeningen en opdrachten worden je handvaten aangereikt om jouw idee met je dansers te delen.

Tijdens de eerste 5 werkdagen wordt er gecreëerd, geëxperimenteerd en ge-speeld met beweging en choreografie. Je verkent verschillende mogelijkheden en leert veel tools te hanteren.

Tijdens de zesde en zevende cursusdag ga je als maker met een uitgebreidere opdracht aan de slag. Je krijgt zo de kans om een eigen idee of concept vorm te geven. Alle input en materiaal uit de vorige workshopdagen wordt verder uitgediept in deze eindoefening. Je onder-zocht verschillende stijlen en werkwijzen. Je probeerde te formuleren wat jou het

meeste ligt. Nu krijg je de tijd om ideeën uit te proberen en te onderzoeken met je eigen dansers (mensen uit jouw omge-ving). Hierbij word je ondersteund en gecoacht door Filip Van Huffel.

De cursus eindigt met een interne uitwis-seling, een toonmoment van het resultaat van dit proces, geen afgewerkte voorstel-ling, wel de eerste aanzet daar naartoe.

PRAKTISCHVoorkennis: Je hebt (enige) ervaring in hedendaagse dans, jazz, klassieke of moderne dans.

Data: zo 30 november, zo 14 december 2014, zo 25 januari, zo 15 februari, zo 8, za 21, zo 22 en zo 29 maart 2015, telkens van 10 tot 17 uur (op 21/03 tot 19 uur) Plaats: ccBerchem, Driekoningenstraat 126, 2600 BerchemBijdrage: Danspuntleden 300 euro; niet-leden 350 euroInschrijven en betalen voor 17 november 2014. Code: V14/18 – via [email protected] of 09 269 45 36 (Let op, de plaatsen zijn beperkt!)

Organisatie: Danspunt i.s.m. WISPER

Filip Van Huffel volgde een intensieve klassieke dansopleiding bij Pjotr Nardelli en verschillende hedendaagse dansworkshops in Europa. Hij danste o.a. bij Claudio Bernardo, Air de C, Company Thor, ... In 1996 richtte hij Retina Dance Company op.

13

©E

ls V

an d

er S

ypt

Page 14: 2014 N2 DANS.MAGAZINE

14

Feet on Fire30 jaar tapdans in GentOp 17 en 18 mei tapten tientallen snelle voeten in het Scala theater in Gent. Dit ter ere van het dertig jaar bestaan van de organisatie Tapdance Promotion geleid door de gepassioneerde tapdanslesgeefster, Lut Vermeulen. Is tapdans een oude dansstijl uit het verre verleden of heeft het juist een toekomst? De ervaren Vermeulen aan het woord over deze tijdloze dansstijl.

In ‘Feet on Fire’ zagen we niet alleen de leerlingen van Tapdance Promotion aan het werk, maar ook internationale gasten lieten hun excentrieke moves, knetterend voetenwerk en duizelingwekkende kun-sten aan het publiek zien.

Al 30 jaar geeft u tapdansles. Hoe bent u daartoe gekomen?Ik ben toevallig met tapdans in aanraking gekomen. Als kind deed ik aan volksdan-sen en tijdens mijn opleiding Lichamelijke Opvoeding volgde ik met plezier de jazzdanslessen. Na mijn studie heb ik

andere dansvormen uitgeprobeerd zoals Afrikaanse dans en tangolessen. De tapdans leerde ik via mijn man kennen. Tijdens een musicalopleiding maakte hij kennis met deze dans. Hij vond tapdans echt iets voor mij en hij had gelijk! Ik ben les gaan volgen bij Paul Codde. Hij was destijds presentator op de Vlaamse TV. Hij wilde zijn tapdans onderhouden en gaf daarom oefensessies. Ik kreeg onmiddel-lijk de smaak te pakken, ging naar een tapdansweekend en werd steeds enthou-siaster en fanatieker. Ik ging op zoek naar wekelijkse lessen, maar door een gebrek

aan Vlaamse leraren belandde ik bij Willie De Vries, een veel bevraagde Nederlandse leraar, die wekelijks naar Gent kwam. Na een aantal jaar vroeg hij mij de cursussen in Gent over te nemen. Ik nam deze enorme uitdaging aan en ben in 1983 als lesgeefster begonnen. Ik vertrok ook naar New York voor een intensieve opleiding en volgde talrijke internationale work-shops om mijn eigen niveau op te tillen en zo ook de kwaliteit van de lessen te garanderen. Nog steeds volg ik work-shops. Ik vind dit heel belangrijk. Ze laden mij op en geven mij nieuwe ideeën.

door Claudia Verplanke

Page 15: 2014 N2 DANS.MAGAZINE

15

Lesgeven is mijn grootste passie: ik sta wel graag op het podium, maar lesgeven staat toch bovenaan.

Is tapdans een verouderde dansstijl?Tapdans is in Amerika groot geworden. Het ontstaan van tapdans startte in Ierland. Wat we nu kennen als Riverdance is de basis van de oorspronkelijke tapdans. Vervolgens brachten de Ieren de dans naar Amerika. Zij werkten er samen met de slaven op plantages en de slaven werden nieuwsgie-rig naar hun dans. De slaven gaven op hun beurt aan de strakke houdingen hun eigen ‘schwung’. Eind 19e eeuw werd er in de grote steden op straat getapdanst maar met de opkomst van de Jazzmuziek verplaatste de tapdans zich naar de jazz-clubs waar ook de blanke mensen met het snelle voetenwerk in aanraking kwamen.

De film- en musicalwereld pikte deze dansstijl op en de bekende films van o.a. Fred Astaire, Ginger Rogers en Gene Kelly zorgden voor een hoogtepunt. De tijd van de musicals is ondertussen een beetje passé, maar tapdans blijft nog steeds een belangrijke rol spelen in de theater- en muziekwereld. De stijl is moderner gewor-

den en met zijn tijd mee geëvolueerd. Tapdans is momenteel ook aan een echte revival toe! Overal ter wereld duiken er goede tapdansers op. Spanje is momenteel één van de bakermatten van tapdans. In Barcelona wordt zelfs een professionele jaaropleiding gegeven. Tapdans is bijgevolg een discipline die nooit is weggeweest. Volgens mij blijft tapdans dan ook altijd bestaan omdat deze dansstijl niet aan een bepaalde muziekstijl gelinkt is.

Welk publiek trekt Tapdance Promotion? In het begin bestond ons publiek uit volwassenen. Mensen die de muziek van Glen Miller, the Andrew Sisters, … wisten te waarderen. Maar aangezien tapdans voor iedere muziekstijl geschikt is, merk ik dat het publiek verjongt. Ook kinderen en jongeren raken in de dans geïnteresseerd. Kinderen vanaf zeven jaar zijn dan ook van harte welkom om te leren tappen. We hebben zelfs veel mensen die nog nooit een dansles gevolgd hebben. De beginne-lingen mogen voor één jaar de tapschoe-nen van de vereniging lenen. Zo hoeven zij geen investeringen te doen en wordt de drempel om aan de cursus te beginnen verlaagd. We zijn een amateurvereniging maar ik zie wel dat er tussen de jongere leden de ambitie aanwezig is om het niveau te verhogen. Eén van onze lesge-vers gaat de professionele opleiding in Barcelona volgen zodat hij het niveau binnen de vereniging omhoog kan bren-gen. Momenteel kan ik rekenen op een veelbelovende en gemotiveerde groep die dit hoger niveau wil bereiken. Ik hoop dat de lesgever dit voor die groep kan realiseren.

“Je maakt ritme met je voeten. Je voeten worden percussie-instrumenten en maken muziek, je lichaam danst, je geest wordt licht.”

Wat is ‘Feet on Fire’? ‘Feet on Fire’ waren de jubileumvoorstellin-gen van 30 jaar Tapdance Promotion. Vanwege het dertig jaar lesgeven wilde ik een groot evenement organiseren. Naast de optredens van de eigen leerlingen kwamen er bekende artiesten uit Amerika zoals Jason Janas, Rod Ferrone en Josh Hilberman. Maar ook de professionele, Nederlandse tapdansers Peter Cuyt en Marieke van der Ven toonden hun tapkun-sten. Ikzelf stond met mijn danspartner, Patrick Inguenault ook een paar keer op het podium en verder waren er twee danscompagnies te gast. De bijna twee uur durende voorstelling was bijgevolg een zeer gevarieerde voorstelling.

Wat zal de toekomst brengen?Ik ben dagelijks met tapdans bezig. Nu ik gepensioneerd ben, steek ik er steeds meer tijd in. Niet alleen de voorbereidingen van de lessen, voorstellingen, choreogra-fieën vragen meer tijd, ook de administratie en de promotie slokt een aardig gedeelte van mijn dag op. Maar ik doe het met alle plezier. Na de ‘Feet on Fire’- voorstellingen wordt het tijd om aan het voortbestaan van Tapdance Promotion te denken. 30 jaar lesgeven is een mijlpaal en ik zou graag zien dat er nog vele mijlpalen volgen. Ik zou het fijn vinden wanneer de volgende generatie het voortbestaan van Tapdance Promotion waarborgt en er kans toe ziet om er een professionele danscompagnie van te maken. Het is logisch dat er een tijd aanbreekt waarbij de jongere lesgevers mijn lessen zullen overtreffen. Wellicht zal ik in de toekomst meer aan beginnende groepen lesgeven zodat de volgende generatie voor verdere uitbouw van de vereniging kan zorgen. Ik stop beslist niet want het dansen geeft mij energie en is het liefste wat ik doe!

Page 16: 2014 N2 DANS.MAGAZINE

16

DANSDOCENT20132015

Mentorschap

OPLEIDING DANSDOCENT EEN BLIK ACHTER DE SCHERMEN

Om de 2 jaar start een opleiding voor lesgevers of lesgevers ‘in wording’ die aan de slag (willen) gaan in de amateurdans. De opleiding biedt hen de mogelijkheid om hun ervaring en danstechnische kennis pedagogisch-didactisch te onder-bouwen vanuit een artistieke invalshoek. In een reeks van opeenvolgende artikelen belichten we de inhoud, visie en concept van de opleiding tot dansdo-cent georganiseerd door Danspunt. In elk artikel komt een vak en/of lesgever aan bod.

In de opleiding voorziet Danspunt een individuele opvolging via het ‘mentorschap’: Danspunt sprak een aantal deskundigen uit het dansveld aan met de vraag zich te engageren als mentor. Deze mentoren, zelf actief in de danswereld binnen één of meerdere dansgenres, zorgen voor een individuele opvolging van de deelnemers en begeleiden de microteaching, intervisie en evaluatiegesprekken. Zij brengen waar nodig een stuk verdieping van de leerstof en maken de koppeling tussen theorie en praktijk.Marc Willems (links op de foto) kreeg de dansmicrobe in 1970 te pakken toen hij aansloot bij de jeugdgroep van Dansgroep Zonne in Turnhout. Enkele jaren later zette

hij zijn eerste stappen in het lesgeven aan de kindergroep. Hij volgde de Normaalcursus bij VDCV (Volksdanscentrale voor Vlaanderen, voorloper van Danskant) en behaalde in 1974 zijn lesgeversdiploma. Sinds 1975 is hij lesgever Vlaamse dansen en later ook internationale dansen bij Dansgroep Zonne. Hij danste ook enkele jaren bij volksdansgroep Pallieter uit Lier.

Harry Reyntjens (rechts op de foto) heeft een jarenlange bezieling en ervaring als danser en later als dansleider bij Gelmel achter de rug waar hij samen met Pit Ballin en Paul Van duren instond voor de artistieke leiding. (meer info zie kadertekst)

We treffen Harry en Marc na een mentorenoverleg in de kantoren van Danspunt en leggen hen enkele vragen voor:

Hoe zijn jullie in de opleiding van Danspunt terechtgekomen?In koor: We werden gevraagd door Danspunt.H: Waarschijnlijk sproot het voort uit mijn medewerking aan het voortraject Vlaamse folkloredans. Ik was op die manier dus al zijdelings betrokken bij de opleiding. Daarnaast ben ik zelf ook opgeleid als lesgever en heb ik de voordanserscursus nog gevolgd van VVKB (Vlaamse Volkskunstbeweging). M: Danspunt kent mij door contact via

Deze keer laten we Marc Willems en Harry Reyntjens aan het woord. Marc en Harry zijn twee van de 5 mentoren binnen de opleiding.

Page 17: 2014 N2 DANS.MAGAZINE

17

bijscholingen, cursusdagen, … van interna-tionale folkloredans door Danspunt georganiseerd. Met onze dansgroep Zonne hebben we ook al enkele succes-volle samenwerkingen met Danspunt georganiseerd. Ook ik ben opgeleid als lesgever (VDCV)

Christel (verantwoordelijke van de oplei-ding) vult aan: “Ik heb Marc en Harry aangesproken als mentor omwille van hun jarenlange ervaring in het werkveld als lesgever/dansmaker. Via samenwerkingen en contacten in het verleden weten we dat ze allebei met een open visie en met grote gedrevenheid in het werkveld staan en vooral veel kennis hebben van hun dansgenre. Gezien de groep folkloredan-sers (Vlaams en internationaal) in deze editie van de opleiding zo groot is, zocht ik mentoren uit beide genres. Ik zag boven-dien een meerwaarde in de samenwer-king tussen beide heren.”

M & H: We zijn in ieder geval geflatteerd. We zien dit toch als een vorm van erken-ning en bevestiging voor ons kunnen en kennis. We hadden wel wat twijfels, zeker ten opzichte van de andere mentoren die professioneel geschoold zijn, maar Christel en de andere mentoren hebben ons weten te overtuigen.

Jullie hebben allebei min of meer dezelfde achtergrond. Werken jullie dan ook samen als mentoren of hou-den jullie de groepjes apart? Zijn er grote verschillen op het vlak van dansles geven binnen jullie genres?M & H: Toch eerder apart, gezien de genres een andere benadering vragen.H: Ik benader de dans in de Vlaamse folklore als een groepsgebeuren waar elke danser belangrijk is. M: Ik benader het dansen op zich. Dansen is het doel en internationale dans het middel om dat te doen. H: We hebben wel nog één microteaching samen gedaan, maar de groep is te groot om binnen een bepaalde tijdspanne voldoende feedback te geven. Daarom besloten we om toch beter de kleinere groepjes te behouden.

Wat vinden jullie zo boeiend aan deze taak en hoe belangrijk is deze manier van begeleiding voor de deelnemers? M & H: Het is boeiend om de komende generatie lesgevers te begeleiden en te ondersteunen. Niet onbelangrijk gezien opvolging in het volksdansgenre vaak een probleem is.Het is daarenboven een meerwaarde binnen de opleiding dat de deelnemers kunnen terugvallen op iemand uit hun ‘leefwereld’, hun ‘veld’. Dit werkt volgens ons drempelverlagend. Op die manier zijn we ook een link tussen de opleiding en Danspunt.

Wat maakt volgens jullie de opleiding in zijn huidige vorm zo kenmerkend? Zijn er gelijkenissen/verschillen met vroegere opleidingen?M & H: Kenmerkend is natuurlijk de mix van dansgenres en opvallend hierbij het respect voor elkaar. Hierdoor maar ook door de inhoud biedt de opleiding een brede basis aan.Vroeger lag er meer nadruk op repertoire-kennis, het aanleren van de dansen. H: Nu is het belangrijk dat ze een theoreti-sche achtergrond en kaders meekrijgen in combinatie met meer ‘dansleiding geven”, onder leiding van de mentoren.M: Dat klopt, maar de deelnemers ervaren het wel niet altijd zo, zij willen vooral doen. Ze begrijpen op het moment zelf soms niet de zin van iets, dat komt later pas.

Het eerste jaar van de opleiding is nu bijna achter de rug. Hoe kijken jullie terug op jullie eerste jaar mentorschap? M & H: We hebben een positief gevoel en dito ervaring. Het is natuurlijk minder leuk als er mensen afhaken. Dan krijg je toch een onzeker gevoel: “Heb ik genoeg gedaan?”. Soms hebben we ook twijfels rond de verwachtingen die deelnemers van hun mentor hebben.M: Het mentorschap vergt natuurlijk wat inspanning in combinatie met onze andere bezigheden, maar als ‘geënga-geerde gepensioneerde’ heb ik niet te klagen. H: Ik ben ondertussen als dansleider bij Gelmel gestopt en heb nu in principe dus wat meer tijd om alles op te volgen.

Hoe ervaren jullie de samenwerking tussen jullie groep mentoren (jullie kwamen als ‘nieuwkomers’ erbij)? En de wisselwerking die er bestaat tussen de professioneel geschoolde docenten (bv Truus en Karlien) en de amateur-dansdocenten (jullie zelf)? M&H: Heel ok en leerrijk!M: Net zoals de deelnemers onderling respect en interesse hebben voor de verschillende dansvormen, ondervind ik dit ook vanwege de professionelen ten opzichte van de amateurs.

HARRY BERGT ZIJN ‘KLOMPEN’ OP

Harry Reyntjens (66 jaar) nam dit voorjaar na een lesgeverscarrière van 33 jaar, afscheid als dansleider/cho-reograaf bij Gelmel. Harry heeft een jarenlange bezieling en ervaring als danser en later als dansleider bij De Uiltjes uit Ekeren en van 1981 bij het folklore ensemble Gelmel uit Schoten achter de rug. Naar aanleiding van het vijftien jarig bestaan van De Uiltjes creëerde hij op muziek van Armand Preud’homme zijn ‘Klompenmazurka’ (1974), zijn eerste creatie, gevolgd door ‘Zotte Kermis’. Nadien ging het creëren gewoon verder. Zijn creaties werden verwerkt in suites rond de gekende thema’s oogst, arbeid, bruiloft, kermis, …. Meerdere dansen werden door het Dansarchief (IVV) gebundeld en gepubliceerd en heel wat Vlaamse volkskunstgroepen hebben deze creaties ondertussen in hun reperto-rium opgenomen. Verschillende dansen zijn niet uitge-geven maar worden nog steeds gedanst bij Gelmel. Een voorbeeld hiervan is ‘Boerenerf’, Harry’s eerste creatie bij Gelmel.We kennen Harry vooral als een gedreven dansleider met eerbied voor het verleden, maar met nieuwe accen-ten en een nieuwe aanpak. Harry had maar één doel: streven naar afwisse-ling en afwerking in beeld en bewe-ging, op die manier trachtte hij het imago van de Vlaamse folklore hoog te houden.Hij verlangde van de dansers een ernstige inzet, een regelmaat in oefeningen, om zo de voorstellingen tot een hoger niveau te kunnen brengen. Als je op een podium staat zorg er dan voor dat je trots kan zijn dat je een kwaliteitsvolle voorstelling hebt gegeven. Dat heeft Harry steeds bezield en draagt hij ook vandaag nog hoog in het vaandel, zij het dan in zijn rol als danser, mentor in de opleiding, …. Dat daarbij het koesteren van de eigen volksaard voor hem een levensop-dracht blijft, moet daarbij zeker niet meer worden benadrukt.

We wensen Harry een welverdiend ‘dansleiders’pensioen toe, maar hopen dat we in de toekomst toch nog veel beroep op hem mogen doen voor zijn kennis en expertise!

Page 18: 2014 N2 DANS.MAGAZINE

Onze groepen zwermden uit dit voorjaar Onderstaande groepen verdedigden met verve onze Belgische eer in het buitenland afgelopen maanden. Proficiat allemaal met jullie resultaten en hopelijk kunnen jullie nog lang nagenieten van deze buitenlandse ervaring!

DANSSTUDIO ARLEKINO@MAGO(Antwerpen/Hove)Concours International de Danse Contemporaine – Biarritz (Frankrijk) 2 gouden en 1 zilveren medaille

BALLERINO (Lembeek)Youth America Grand Prix (finale) – New York (USA)Sebia Plantefève behaalde individueel 91,88%Jolien Van Opstal behaalde indivudueel 90%De groepsdans 'The Aboriginals' behaalde 91,5%.

PUUR VZW (Aarschot)Contemporary Dance Festival “AVAYAVA” – Pune (India)

RU FAMOUS (Mechelen)Barcelona Dance Awards – Barcelona (Spanje)3 eerste prijzen: Beste choreo Fusion – Beste hiphoptalent (Sandrine Wouters) - Best World Dance School

Als u zorgt voor het verbeteren van uw persoonlijk record...

...dan zorgt arena voor de rest. Sinds jaar en dag is arena vooraanstaand verzekeringspartner van talloze sportfederaties. Zo kan u gerust zijn dat u zelfs bij het beoefenen van uw favoriete sport kan rekenen op de steun van een deskundig team op die momenten dat het minder goed gaat.

Voor meer inlichtingen en advies surf naar www.arena-nv.be.

18

©A

rlek

ino

/Vee

rle

Plo

egae

rts

©Ir

is J

anss

ens

©E

rwin

Als

teen

Fred

dy

Wo

ute

rs

Page 19: 2014 N2 DANS.MAGAZINE

19

Sectornieuws

Als u zorgt voor het verbeteren van uw persoonlijk record...

...dan zorgt arena voor de rest. Sinds jaar en dag is arena vooraanstaand verzekeringspartner van talloze sportfederaties. Zo kan u gerust zijn dat u zelfs bij het beoefenen van uw favoriete sport kan rekenen op de steun van een deskundig team op die momenten dat het minder goed gaat.

Voor meer inlichtingen en advies surf naar www.arena-nv.be.

TRACKSTOOLBOX EN RICHTLIJNEN VOOR ARCHIEF- EN COLLECTIEZORG IN DE KUNSTENSECTOR Zorg dragen voor je eigen archief en collectie is een uitdaging voor velen in de kunstensector, niet in het minst omdat het als verplichting is ingeschreven in het Kunstendecreet. Maar ook wie niet gesubsidieerd wordt - professionelen of amateurs - stelt zich vragen als: hoe bewaar je alles en wat moet je bewaren? Waar begin je eerst? En vooral: waarom zou ik zorg dragen voor mijn archief en collectie(s)?Ter ondersteuning stelt PACKED vzw, in samenwerking met Het Firmament, de Toolbox en Richtlijnen voor Archief- en Collectiezorg in de Kunstensector (TRACKS) voor. Deze online toolbox biedt kunstenaars en kunstenorganisaties praktische hulpmiddelen om de zorg voor het eigen archief en collectie(s) op een eenvoudige en efficiënte manier aan te pakken. Naast concrete richtlijnen en praktische tools zijn er ook praktijkvoor-beelden te vinden die verslag uitbrengen van een project dat een kunstenaar of kunstenorganisatie uitvoerde.

Heb je zelf een vraag over de zorg van je archief of collectie(s)? Wil je zelf aan de slag gaan, maar weet je niet waar te beginnen? Neem een kijkje op www.projecttracks.be.

GEBOEID DOOR SPOREN VAN THEATER EN DANS? ONTDEK MEER OP WWW.HETFIRMAMENT.BEHet Firmament stelt met trots voor: een nieuwe website, in een felblauw jasje! Surf erheen en duik in de wereld van het podiumkunstenerfgoed.• Wat is ‘podiumkunstenerfgoed’ en waarom is het belangrijk

er duurzaam mee om te gaan? Reflecteer mee over trends en uitdagingen

• Benieuwd wat je allemaal met het erfgoed van theater en dans kan doen? Laat je inspireren door onze lees- en kijktips en door tal van praktijkvoorbeelden uit binnen- en buitenland

• Hulp nodig bij de zorg voor je archief en collectie(s)? Vragen over publieksgerichte erfgoedwerking? Het Firmament staat voor je klaar met nuttige tips en advies op maat

• Op zoek naar podiumkunstenerfgoed... Het Firmament spoort archieven en collecties op in Vlaanderen en Brussel, maar ook minder tastbare kennis en kunde, vervat in de hoofden en lijven van mensen

Kortom, iedereen die geboeid is door sporen van theater en dans, kan hier zijn gading vinden.

Surf naar: www.hetfirmament.be

Page 20: 2014 N2 DANS.MAGAZINE

Dag Cynthia. Laten we even teruggaan in de tijd. Herinner je nog je eerste repetitiedag bij Rosas?Cynthia Loemij: “Ik herinner me vooral de auditie (lacht). Ik was net afgestudeerd in Rotterdam en kwam in Brussel terecht samen met tientallen anderen die ook graag bij Rosas wilden dansen. De auditie was zo druk dat ik er het liefst meteen weer weg wilde. Maar ik werd gevraagd om nog een weekend en vervolgens een week terug te komen, alvorens gekozen te worden. Tijdens de auditieperiode deelde ik een appartementje in Brussel met Samantha van Wissen (een andere Rosas-danseres, FT). We leefden toen bijna in een sprookje: de hele dag dansen en dan om tien uur stikkapot naar bed. Doorgaan zonder pauze. Bovendien mochten we werken met dansers waar ik al een tijdje naar opkeek. De eerste repetities maakten ook deel uit van die langgerekte roes. Ik herinner me dat ik meteen mee op tour-nee mocht naar Amsterdam en Amerika.

Daar kreeg ik onder andere in de hotels en in de foyer van het theater allerlei dansmateriaal uit Achterland en Rosas danst Rosas aangeleerd van Anne Teresa De Keersmaeker. Er waren zoveel indruk-ken die toen op me afkwamen. Ik had ook nog zoveel te leren.”

Je maakt al meer dan twintig jaar deel uit van Rosas. Zijn er bepaalde voor-stellingen die je het liefst danst?“Dat is een moeilijke vraag. Iedere voorstel-ling is erg verschillend. Mijn hart gaat wel uit naar de early works van Rosas, de producties die in de jaren tachtig gemaakt werden. Rosas danst Rosas bijvoorbeeld is een enorm gevecht om te dansen, maar die voorstelling speel ik heel erg graag omdat ze erg krachtig is. Het heeft iets feministisch en anarchistisch. Ook Bartok en Elena’s Aria dans ik erg graag. Rosas danst Rosas heb ik bijvoorbeeld al meer dan honderd keer gedanst. Daar leer je heel wat uit omdat iedere opvoering

anders is, net zoals de reactie van het publiek.”

Wat is voor jou de essentie van de voorstellingen van Rosas?“Beweging wordt heel erg serieus geno-men. Het is zeker geen opvulmateriaal, maar net de essentie. Eerst is er een structuur en pas daarna komen de emo-ties. Het is dus niet zo dat we meteen zoeken hoe we een bepaalde emotie kunnen uitdrukken op scène, maar door het abstracte vormenspel sijpelen er vanzelf wel emoties door. De voorstellin-gen van Rosas zijn ook altijd erg gelaagd, daar hou ik wel van. Het is niet zomaar entertainment. Het is namelijk van levens-belang (lacht).”

Onlangs heb je met Ovaal een eigen dansstructuur opgericht om voorstel-lingen te maken. Was het een bewuste keuze om hier zo lang mee te wachten?“Ik denk dat de tijd er rijp voor was. Het

Van 27 tot 29 augustus geeft danseres Cynthia Loemij een masterclass in Destelheide over het repertoire van Rosas. Cynthia danst al sinds 1991 bij het gezelschap van Anne Teresa De Keersmaeker en reisde met voorstellingen als Rosas danst Rosas en Drumming de hele wereld rond. In dit interview vertelt ze over haar leven on the road en wat we allemaal mogen verwachten van de masterclass.

door Filip Tielens (Destelheide)

20

En Atendant ©Anne Van Aerschot

Cynth ia Loem ij over Rosas, dan sfantasieën en zoveel meer

Page 21: 2014 N2 DANS.MAGAZINE

verlangen was er al wel eventjes, maar door de tournees van voorstellingen, nieuwe creaties bij Rosas en een gezinsle-ven kwam het er nooit eerder van. Ik heb één creatieperiode overgeslagen en heb dan met Mark Lorimer (ook een Rosas-danser, FT) Ovaal opgericht. Ik verlangde er naar om terug op kleine schaal te werken en onze eigen dansfantasieën te kunnen uitwerken.”

Heb je nooit het verlangen gevoeld om te kijken of het gras aan de andere kant groener is door je bij een ander dans-gezelschap aan te sluiten?“Goh, niet echt. Er viel nog zoveel te leren voor mij binnen Rosas. Er kwamen ook steeds nieuwe dansers bij, wat het boei-end hield. Bovendien ligt de stijl van Rosas me goed, al ben ik ook heel nieuwsgierig naar de werkwijze van andere gezelschap-pen. Maar ik ben al zo lang een gezicht van Rosas dat het niet evident zal zijn om plots bij andere choreografen te dansen.”

Heb je veel ervaring als docent?“Ik ben afgestudeerd als leraar in klassiek ballet en moderne dans. Toen ik bij Rosas begon, heb ik lange tijd niet meer lesgege-ven. Daarna gaf ik soms warming-ups bij Rosas en repertoirelessen bij P.A.R.T.S, de dansschool die Anne Teresa oprichtte en

vlak naast de ruimtes van Rosas ligt.”Je hebt onlangs meegewerkt aan het Move It-project van Airan Berg en Lasso. Hiervoor begeleidde je leerlin-gen van een technische school uit Evere. Hoe was dat?“Erg leerzaam, maar niet gemakkelijk. Het verbaasde me hoe ongeïnteresseerd de jongeren bij aanvang waren. Velen van hen hingen in de raamopeningen of vroegen toen ze binnenkwamen al tot hoe laat de les zou duren. Die leerlingen komen vaak uit lastige thuissituaties en werden op school ook niet echt geprikkeld om creatief bezig te zijn. Ik probeerde hen in de workshops een leuke tijd te bezor-gen, maar zelfs dan moesten we veel grenzen overwinnen. Zo bleek het hele-maal niet evident dat de meisjes de jongens zouden aanraken voor bepaalde oefeningen. Zo’n situaties dwingen je om je voorbereiding om te gooien en na te denken wat er wel aanslaat bij de jongeren.”

Hoe ga je de masterclass in Destelheide aanpakken?“De eerste dag wil ik vooral werken rond de early works en Rosas danst Rosas, voorstellingen die een belangrijke plaats zullen innemen in de expo over Rosas die tegelijkertijd in Destelheide loopt. Ik ga de

deelnemers een dansfrase aanleren en hen daarna zelf aan de slag laten gaan met dit materiaal. De tweede dag focus-sen we op de recentere creaties En Atendant en Cesena. Het vertrekpunt is het feit dat veel dansbewegingen variaties zijn op lopen. ‘My walking is my dancing’ is een onderzoek naar de vele manieren om van lopen dansen te maken. De derde dag ten slotte zullen we focussen op Drumming en Rain. Hierbij vertrekken we vanuit een krachtige basisfrase en onder-zoeken we hoe we die maximaal kunnen variëren om uiteindelijk in een interessante tijd-ruimte-structuur te gieten.”

Wat zijn jouw toekomstplannen?“Met Ovaal gaan we een nieuwe voorstel-ling maken en met Rosas ga ik zeker nog een tijdje touren met Vortex Temporum, de meest recente creatie. Ik wil mijn agenda ook niet te vol zetten zodat ik kan inpikken op interessante vragen of moge-lijkheden. Misschien wil ik wel meer gaan samenwerken met theatermakers. Sowieso is dit een beetje een overgangs-periode: ik kan immers niet tot mijn 65ste blijven dansen aan het tempo waarin ik het nu doe.”

Meer info over de masterclass Rosas in Destelheide (Dworp): zie pagina 28.

21

En Atendant ©Anne Van Aerschot Vortex Temporum ©Anne Van Aerschot

Cynth ia Loem ij over Rosas, dan sfantasieën en zoveel meer

Page 22: 2014 N2 DANS.MAGAZINE

22

We are dancers, we create dreams!

Fieke is een danseres bij Platform-K, Gentse dans-werkplek voor personen met een beperking. Twee dagen in de week spendeert ze in de dans-studio samen met dansdocenten, choreografen en een groep zielsverwanten. Bij Platform-K vond ze mensen die net als haar gepassioneerd zijn door dans en hier een stap verder willen in zetten.

Waar is je passie voor dans ontstaan? Dansen zit bij mij in het bloed. Als kind was ik al zeer lichaamsbe-wust en bewegelijk. Ik turnde en deed op mijn achtste klassiek ballet. Het is altijd mijn droom geweest om danseres te worden. De mooie vormen, lijnen en houdingen van een lichaam fascine-ren me. Ballet was echter lichamelijk zwaar voor mij. Ik kon me niet vrij bewegen, mijn lichaam sputterde tegen. Ik ging dus op zoek naar een voor mij ‘gezondere’ manier van bewegen. Zo kwam ik in 2009 terecht bij Platform-K, waar ik meedanste in ‘Frontiel’, een inclusieve dansvoorstelling o.l.v. Margriet De Haene.

Wat betekent dans voor jou?Als ik dans voel ik me vrij. Een begeleidster zei me ooit “als jij danst, leeft er iets in je lichaam, iets dat komt uit je ziel, uit je hart”. Dans helpt mij om emoties te ventileren, daar waar woorden soms tekort schieten. Via dans ontdek je stukjes van jezelf, ook minder leuke soms. In het dagelijkse leven kan ik me bijvoorbeeld moeilijk ontspannen. In de individuele danssessies bij Platform-K leer ik technieken om mijn lichaam te ontspannen en die kan ik nu ook toepassen in het dagelijkse leven.

Ik kan mezelf heel goed vinden in dans, maar evengoed verliezen in dans. De totale overgave in beweging en alles om me heen vergeten, dat vind ik heerlijk!

Wanneer maakte je de beslissing om 100% voor dans te gaan? Ik nam in het verleden deel aan verschillende dansprojecten, maar die eindigden steeds. Toen ik Platform-K ontmoette besefte ik dat het mogelijk is om een danstraject af te leggen en te groeien als danser. Ik verdiepte me in de hedendaagse lessen-reeks ‘Dans dans dans’ van Platform-K i.s.m. Wisper en nam deel aan de workshop met Lisi Estaras van les ballets C de la B. Een wereld ging voor mij open en vorig jaar wist ik: twee dagen dans in de week, dat is iets voor mij! Sindsdien ben ik enorm gegroeid als danser. Binnen de danswerk-plek kunnen we experimenteren, tegen muren lopen en opnieuw proberen, zonder dat iemand vooroordelen heeft over wat je al dan niet kan. Er wordt niet afgebroken, enkel opgebouwd. Daarom voel ik me er op mijn plek.

Hoe kijk je terug op het eerste seizoen van de danswerkplek? Het was een intensief parcours: 9 maanden, 2 dagen in de week, met enkele toonmomenten. Een leerproces met ook af en toe moeilijke momenten. Ik leerde waar ik goed in ben en waar ik nog moet aan werken. We bewegen allemaal op onze eigen manier, maar we kopiëren elkaar niet. We vullen elkaar aan en leren van elkaar. Dit is de kracht van mensen met een beperking, welke ook. De workshops met choreografen die we kregen, trokken mijn bewegingsregisters open en verbreedden het beeld dat ik voor-dien van dans had. Dans is zoveel meer dan gewoon pasjes vanbuiten leren. We leren er op zoek te gaan naar onze eigen

Page 23: 2014 N2 DANS.MAGAZINE

Meer info?In de danswerkplek van Platform-K kunnen mensen met een beperking twee dagen in de week hun danstalent ontwikkelen onder professionele begeleiding. In oktober 2013 gingen we van start met een eerste editie. Een 15-tal dansers namen deel en genoten een gevuld programma met dansworkshops, yoga, improvisaties, individuele sessies danstechniek, toonmomenten, …. In oktober 2014 starten we met een tweede editie, ditmaal in een andere jasje. Op woensdag en donderdag bieden we een pro-gramma aan van vier dagdelen. Eén dag, een halve dag, of twee volledige dagen? De keuze is aan jou!De danswerkplek van Platform-K gaat door in de LOvd, Aaigemstraat 10, 9000 Gent, vlakbij Platform-K en het station Gent Sint-Pieters. Wens je meer informatie? Neem dan contact op met [email protected]

Is dit traject iets te intensief voor jou of dans je liever in de vrijetijdssfeer? I.s.m. Wisper organiseert Platform-K twee dansreeksen: één inclusieve reeks van 10 avondsessies rond contactimpro en één reeks van 10 avondsessies voor personen met een lichte tot matige verstandelijke beperking. In de schoolvakanties organiseert Platform-K dansateliers voor kinderen en jongeren met een beperking. En één keer per maand kruist Platform-K de degens met een muzikant voor een live dansjam en veel positieve dansvibes! Hou de website in de gaten… www.platform-K.be

23

ZOMERWEKEN

GENT 30/06-04/07

LEUVEN 28/07-01/08

WWW.WISPER.

BE

FLAMEN

CO

CREAT

IELAB

PARTNERDANS

HEDEN

DAAGSE

DANS

COMTAC

TIMPR

OVISATI

E

FYSIEK

E TRAIN

ING

SWINGROCK

TANGO

YOGA

ARTIST

IEKE C

URSUSSEN V

OOR 18+

manier van bewegen en schaven die artistiek bij. Maar we leren even goed nieuwe technieken uit de hedendaagse dans, yoga, ….

Wat is je ultieme droom als danser? Mijn wens is dat het een evidentie wordt dat mensen met een beperking de kans krijgen om met hun talent naar buiten te komen en daar een klankbord en podium voor krijgen. Maar vooral dat mensen versteld staan van wat we in ons mars heb-ben, i.p.v. afgeschrikt te worden door het etiket ‘dans van gehandicapten’.

Het is ook mijn wens om via dans het leven te tonen zoals het in werkelijkheid is, onverbloemd. Dat vond ik zo mooi aan het laatste dansstuk dat ik zag: ‘Tauberbach’ van les ballets C de la B. Alain Platel durft mensen te tonen die ‘anders’ zijn, mensen die hun kwetsbaarheid tonen, iets waar er in de maatschappij vaak geen plaats voor is. De mensen die bij Platform-K komen, zoals ik, mogen dan wel een zekere kwetsbaarheid hebben, fysiek of mentaal, maar dat is ook onze kracht. Hou ons maar in de gaten!

Page 24: 2014 N2 DANS.MAGAZINE

Op vertoon van je Dans.pas krijg je korting op de dansvoorstellingen en performances in sommige huizen, waaronder de Beursschouwburg, Buda, CAMPO, cultuurcentrum Beringen, cultuurcentrum De Adelberg, cultuurcentrum De Grote Post, cultuurcentrum De Velinx, cultuurcentrum De Warande, cultuurcentrum Hasselt, De Roma, Handelsbeurs, Kaaitheater, Kopergietery, Monty, Music Hall, Muziekcentrum Dranouter, Schouwburg Kortrijk en Vooruit.

Sommige cultuurhuizen plannen enkele zomeractiviteiten, anderen stomen zich alvast klaar voor een gloednieuw seizoen. Check hier alvast wat ze de volgende maanden in petto hebben!

JE DANS.PAS IS VEEL GELD WAARD!

MEER INFO, EXTRA KORTINGEN EN VOORDELEN:

WWW.DANSPUNT.BE/DANSPAS-VOORDELEN

24

’15 seconds of fame’ van Koen De Preter (CC De Grote Post Oostende, 01/10/2014) ©Ditte Valente

26/08/2014 - De Roma (Borgerhout)Jungle By Night: The Hunt

03/09/2014 - De Roma (Borgerhout)T-Dansant met Piet Keizer

Vanaf 19/09/2014 - Muziekcentrum DranouterCursus Volksdans met Jacques Meysman

19/09/2014 - De Roma (Borgerhout)We Are Not Lou Reed

25 & 26/09/2014 - Vooruit (Gent)‘Souls’ van Olivier Dubois

27/09/2014 - CC Beringen‘Si-Lin, de legende van de zijdeprinses’ (+6) van Het Internationaal Danstheater

27/09/2014 - Muziekcentrum DranouterBal Experience: Bruno Letron & Wim Claeys inviteren …

27/09/2014 - De Roma (Borgerhout)Radio Modern met Hot Sugar Band

27 & 28/09/2014 - De Warande (Turnhout)‘Primitive’ van Claire Croizé Action Scénique

05, 06, 07, 09, 10 & 11/09/2014 - Kaaitheater op locatie bij Rosas (Brussel)‘Verklärte Nacht’ van Rosas

01/10/2014 - CC De Grote Post (Oostende)’15 seconds of fame’ van Koen De Preter (+ workshop)

Page 25: 2014 N2 DANS.MAGAZINE

2525

Vergeet ook niet te gaan snuisteren op onderstaande websites voor een sneak preview van het nieuwe cultuurjaar!

• De Beursschouwburg Brussel: www.beursschouwburg.be

• Kunstencentrum Buda Kortrijk: www.budakortrijk.be

• Campo Gent: www.campo.nu

• Cultuurcentrum Beringen: www.ccberingen.be (met o.a. Het Internationaal Danstheater, Danstheater Aya, …)

• Cultuurcentrum De Adelberg Lommel: www.ccdeadelberg.be (met o.a. Ish, Introdans, Conny Janssen Danst, …)

• Cultuurcentrum De Grote Post Oostende: www.degrote-post.be (met o.a. Koen De Preter, Voetvolk/Lisbeth Gruwez, Koen Augustijnen, …)

• Cultuurcentrum De Velinx Tongeren: www.develinx.be (met o.a. Compagnie Thor, Jan Decorte, Jan Fabre/Troubleyn, …)

• Cultuurcentrum De Warande Turnhout: www.dewarande.be (met o.a. les ballets C de la B, P.A.R.T.S., Rosas, Maas Theater en Dans, …)

• Cultuurcentrum Hasselt: www.ccha.be (met o.a. Wim Vandekeybus/Ultima Vez, Ballet Sint-Petersburg, Sidi Larbi Cherkaoui/Eastman, Nederlands Danstheater, …)

• De Roma Borgerhout: www.deroma.be (met o.a. Tangonacht, Nieuwjaarsbal, Burlesque Follies, …)

• De Handelsbeurs Gent: www.handelsbeurs.be (met een flamenco/fado abonnement)

• Kaaitheater Brussel: www.kaaitheater.be (met o.a. Benjamin Vandewalle, Meg Stuart, Kris Verdonck, Eleanor Bauer, …)

• Kopergietery Gent: www.kopergietery.be

• Monty Antwerpen: www.monty.be (met o.a. Liz Kinoshita)

• Muziekcentrum Dranouter: www.muziekcentrumdranouter.be (met o.a. initiaties, bals, concerten en danscursussen)

• Schouwburg Kortrijk: www.schouwburgkortrijk.be

• De Vooruit Gent: www.vooruit.be (met o.a. Rosas, Koen Augustijnen, Ultima Vez, Olivier Dubois, …)

EEN EXTRAATJE DAT WE MOGEN AANBIEDEN AAN ONZE LEDEN:

‘Kiss & Cry’ - Magische dans en live cinema

Ook dit jaar plaatst Gent Festival van Vlaanderen een uitzon-derlijke dansvoorstelling op het programma: Kiss & Cry, een meesterwerk van de hand van Jaco Van Dormael en Michèle-Anne De Mey. Deze voorstelling is een samensmel-ting van cinema, dans, tekst en theater vol melancholie, humor en poëzie. Een magisch verhaal over herinneringen en verloren liefdes waarin vier handen de hoofdrol spelen. Deze handen zie je live op de scène en tegelijkertijd op het grote scherm. Ze dansen in een miniatuurdecor van poppen-huizen, speelgoedtreintjes en broccoliboompjes.

Vrijdag 19 september en zaterdag 20 september20.30 uur Capitole Gent

Ticketprijzen bedragen 34 euro – 28 euro – 18 euro – 12 euro.Leden van Danspunt krijgen op vertoon van hun lid-kaart een exclusieve korting van 15%* op beide voorstellingen.

Tickets kan je bestellen aan de balie van Uitbureau (Veldstraat 82 te Gent) of ook telefonisch (09 233 77 88 - na het verzenden van een bewijsje van je lidkaart aan [email protected]). Openingsuren van maandag tot zaterdag doorlopend van 10.30 tot 17.30 uur.

*Deze korting is persoonsgebonden en niet cumulatief.

©M

aart

en V

and

en A

bee

le

Page 26: 2014 N2 DANS.MAGAZINE

26

Agenda

Dans.evenementen

EXPEDITIE DANSAND!Het tweejaarlijkse creatiefestival Dansand! breidt uit onder de noemer Expeditie Dansand! Kunstencentrum Vrijstaat O. presen-teert dit keer niet alleen voorstellingen op het strand, maar trekt ook op verkenning langs het Groen Lint, het hinterland van Oostende. Expeditie Dansand! is een buiten- en belevingsfestival voor dans en beweging met creaties, performances, live muziek en zoveel meer. Interdisciplinair, in situ en participatief. Een greep uit de deelnemende artiesten: Marc Vanrunxt, Claire Croizé, P.A.R.T.S., Sabine Molenaar, Pieter Ampe, Jens Bouttery, Elise Caluwaerts, Albert Quesada, Benjamin Vandewalle, …. Volledige programma: www.vrijstaat-o.beData: 4 t/m 6 juli 2014 Plaats: strand en Groen Lint OostendeOrganisatie: Kunstencentrum Vrijstaat O i.s.m. Danspunt

BRUSSEL DANSTHet parcours door het centrum van Brussel sleept je mee en laat je dansen! Van het Europaplein voor het Centraal Station, over de Grasmarkt, langs de Grote Markt, de Beurs, de Spiegelzaal van het Brussels Parlement en zo naar het Muntplein.Laat je verrassen door de vele dansers, muzikanten en artiesten in de straten en blijf hangen bij de optredens en initiaties op de pleinen.Datum: vr 11 juli 2014, van 14 tot 1 uurPlaats: Centrum BrusselGratis evenementCoördinatie: Muntpunt i.s.m. Danspunt vzwMeer info: www.brusseldanst.be

GRATIS DANSINITIATIES GENTSE FEESTEN - BAUDELOHOFTijdens de Gentse Feesten kan elke dansliefhebber in het Baudelopark weer proeven van talrijke initiaties in verschillende dansgenres. Van salsa tot Bollywood, van Flamenco tot tapdans, van folkdans tot hiphop, … voor elk wat wils! Data: vr 18 tot zo 27 juli 2014, vanaf 15 uurPlaats: Baudelohof, 9000 GentGratis evenementCoördinatie: Danspunt i.s.m. Trefpunt vzwVolledig programma: www.danspunt.be

SWING CITÉ Gentse Feesten De Swing Cité zwiert opnieuw de deuren open. Tijdens de Gentse Feesten kan je in het Baudelopark (Rembert Dodoensdreef) tien dagen lang genieten van een swingprogramma om U tegen te zeggen. Live muziek, specials acts, dansoptredens, dansinitiaties en all star DJ’s zorgen voor een rijk gevuld (dans)programma. Dit jaar mag je hier nog wat stomme films en dancegames aan toevoegen! Kom, dans en beleef het zelf op de Swing Cité in Gent.Een avond op de Swing Cité ziet er als volgt uit:19.00 uur: Start 2 Swing19.30 uur: Dansinitiatie20.15 uur: Kijk en dans mee met een dansscene of dansgezelschap21.30 uur: ‘SoundShag’22.00 uur: Live band23.30 uur: Swing Cité dj All-stars (tot 2u30!)+ 2 specials voor tijdens de late/vroege uurtjes:00.30 uur: Smallest authentic jazz & blues, dance & music festival of the world with the longest name ever: special act01.30 uur: stomme film en toffe clipsData: vr 18 tot zo 27 juli 2014, vanaf 19 uurPlaats: Baudelohof - Baudelopark/Rembert Dodoensdreef, 9000 GentGratis evenement Swing Cité is een initiatief van LouisLou in samenwerking met Trefpunt en Danspunt.Meer info: www.facebook.com/swingcite, www.trefpunt.be/gentsefeesten en www.louislou.be

Deelnemen aan één of meerdere van deze activiteiten kan via [email protected] of bel naar 09 269 45 36. Meer info over publieksgerichte activiteiten: [email protected], T. 09 269 45 33.

26

DE UITDAGINGWe roepen al onze Dans.Ambassadeurs van de voorbije jaren op voor een voorstelling rond ‘De Groote Oorlog’! (De ambassadeurs worden hierover persoonlijk verwittigd.)Za 25 april 2015 in Aalst

Page 27: 2014 N2 DANS.MAGAZINE

2727

VOORUITBLIK Hou deze data alvast vrij in je agenda en/of maak je op om deel te nemen!

DANCE.UNLIMITED (Doe mee! Alle info op pagina 9)Zo 19 oktober 2014 in Schoten

DANCE.KICKS (Doe mee! Alle info op pagina 9) Zo 9 november 2014 in Tielt

DANCE. CLASSIX (Doe mee! Alle info op pagina 9)Zo 30 november 2014 in Leuven

ZIN IN EEN ZOMER(DANS)FESTIVAL?CHECK ONS FESTIVALOVERZICHT OP

WWW.DANSPUNT.BE

GENT BOUGEMENTShowcase voor Gentse Danscreatiesvzw Oiterpe en Talk vzw slaan de handen in elkaar voor Gent Bougement, een gloednieuw hedendaags dansfestival in Gent! De eerste editie vindt plaats op zaterdag 18 oktober en wordt een belevingsdag waarop dansers kunnen binnen kijken in het werk van enkele professionele makers. Na een dag workshops voor kinderen en volwassenen presenteren we een gevarieerd avond-programma met een staalkaart van dans die ontstaan is op Gentse bodem. Je ziet er creaties van niet-professionele groepen die werden gecoacht door dansers uit les ballets C de la B, en eigen werk van jonge professionele dansers als Bara Sigfusdottir (CAMPO resi-dente) en Vania D’Angelo. De muzikale ondersteuning van de creaties komt dan weer van Mici Royal aka Michael Bennetsen en drummers Jens Bouttery en Lander Gyselinck. Datum: za 18 oktober 2014Plaats: Minardschouwburg, Korianderstraat 13, 9000 GentMeer info en reservaties: www.danspunt.be en www.oiterpe.beOrganisatie vzw Oiterpe en Talk vzw i.s.m. Danspunt

Page 28: 2014 N2 DANS.MAGAZINE

Agenda

Dans.vorming

CURSUSSEN

ZOMERACADEMIE 2014Performance-atelier met choreograaf Paulo GuerreiroDe Zomeracademie is een niet te missen afspraak voor wie zelf actief en artistiek wil bijtanken of educatieve inspiratie wil opdoen. Tijdens de zomeracademie kan je je als deelnemer een week lang onderdompelen in één van de volgende kunstdisciplines: performance, geluid, kostuum, beeld en beeldtaal, muzikale improvisatie, figurentheater, poëzie, songwriting, zang- en muziek-theater, fotografie en redesign. Je krijgt de kans om je artistieke zoektocht verder te zetten en naar hartenlust te experimenteren. Omdat er meerdere ateliers tegelijk plaatsvinden, ontstaat er een spontane uitwisseling tussen de verschillende disciplines. Bovendien zorgt de diversiteit aan deelnemers (jeugd- of kunst-educatieve werkers, docenten, amateurkunstenaars,…) voor een grote verscheidenheid aan artistieke meningen en stijlen. Dit jaar vindt er een performance-atelier plaats. Onder leiding van choreograaf Paulo Guerreiro, die momenteel aan een dansvoorstelling met jongeren werkt rond de muziek van Satie, onderzoeken de deelnemers hoe je een straffe performance kan maken op het scherp van de snee. Er wordt vertrokken vanuit dans of beweging, maar dit zoekproces kan eveneens uitmonden in een multidisciplinair project dat zowel binnen als buiten opge-voerd kan worden. Data: ma 21 tot en met zo 27 juli 2014Plaats: Vormingscentrum Destelheide, Destelheidestraat 66, 1653 DworpBijdrage: Danspuntleden 430 euro; niet-leden 475 euro (prijs incl. verblijf, maaltijden, workshops) – andere prijscategorieën vind je op de websiteMeer info en inschrijven: www.zomeracademie.be, [email protected], T. 02 380 39 15Organisatie: De Zomeracademie is een initiatief van Destelheide en De Veerman, in een co-productie met o.a. Danspunt

ZOMERSTAGE DANSPUNTvoor docenten jazz, hedendaags, klassiek en/of modernIn augustus vindt voor het derde jaar op rij onze docentenstage plaats. Deze keer in een vernieuwd concept!Ben je dansdocent binnen jazz, hedendaags, klassiek en/of modern? Heb je zin in een bijscholing of opfrissing van een aantal zaken? Wil je collega’s ontmoeten en leren kennen? Wil je zelf nog eens les krijgen? ... Dan is deze zomerstage zeker iets voor jou!De stage, bestaande uit vier verschillende dagen, wordt gespreid over twee locaties met telkens twee zalen. Het eerste weekend vindt plaats in Sint-Niklaas, het tweede weekend op de vertrouw-de locatie in Wilrijk. In de ene zaal voorzien we telkens trainings-lessen voor docenten die hun danstechniek willen opfrissen, of voor docenten die wel lesgeven, maar niet in het specifieke thema van de didactische les op dat moment. In de andere zaal worden didactische lessen gegeven voor docenten die in het

specifieke onderwerp dat behandeld wordt lesgeven en die zich er verder in willen verdiepen.Voor het volledige programma surf je naar www.danspunt.be/activiteiten/zomerstageNet zoals vorig jaar kan je inschrijven voor de volledige stage of per dag. Per dag kan je bovendien kiezen uit de trainings- en/of didactische lessen. Gelieve bij inschrijving dus zeker je gekozen lessen door te geven!Data: za 16 en zo 17 augustus in Sint-Niklaas en za 23 en zo 24 augustus 2014 in Wilrijk, telkens van 10 tot 17 uur (niet residentieel)Plaats: Stichting Klassieke Dans, Wegvoeringsstraat 111, 9100 Sint-Niklaas / de ! Kunsthumaniora DANS, Kerkelei 43, 2610 WilrijkBijdrage: Danspuntleden 120 euro; niet-leden 130 euro voor de volledige stage of Danspuntleden 40 euro; niet-leden 50 euro per dag Inschrijven en betalen voor 2 augustus 2014. Codes: V14/11 (volledige stage) - V14/11a (za 16 aug) - V14/11b (zo 17 aug) - V14/11c (za 23 aug) - V14/11d (zo 24 aug) Met de steun van de ! Kunsthumaniora DANS – Wilrijk

MASTERCLASS ROSASHet dansgezelschap van Anne Teresa De Keersmaeker heeft in de afgelopen dertig jaar meerdere legendarische choreografieën gemaakt: Fase, Rosas danst Rosas, Drumming, …. Naar aanleiding van de zomertentoonstelling over Rosas in Destelheide organise-ren ze ook een masterclass met dansers van het gezelschap. Ze ontleden de manier waarop beroemde Rosasvoorstellingen gemaakt worden en de deelnemers gaan zelf met de bewegin-gen en principes aan de slag. Docent: Cynthia LoemijVoor iedereen die al wat danservaring heeft en zich graag wil onderdompelen in de danstaal van Rosas. We richten ons niet op de professionele danser, maar ook niet op de beginner.Data: wo 27 tot vr 29 augustus 2014Plaats: Vormingscentrum Destelheide, Destelheidestraat 66, 1653 DworpBijdrage: 200 euro voor +36 jaar of 150 euro voor -35 jaar. Workshop, maaltijden en overnachtingen inbegrepenMeer info en inschrijven: www.destelheide.be/masterclass-rosas, [email protected], T. 02 380 39 15Organisatie: Destelheide i.s.m. DanspuntLees op pagina’s 20-21 een interview met Rosas-danseres Cynthia Loemij die deze masterclass geeft!

Inschrijven voor één of meerdere van deze activiteiten kan via [email protected] of bel naar 09 269 45 36. Meer info over vormingsactiviteiten: [email protected], T. 09 269 45 34 en [email protected], T. 09 269 45 38

28

Page 29: 2014 N2 DANS.MAGAZINE

STREETDANCE LESGEVERS OPLEIDINGmet Steeve AustinDanspunt slaat de handen in elkaar met Steeve Austin voor een interactieve 7-daagse opleiding waarin de didactiek van het lesgeven binnen streetdance centraal staat (dus geen dansopleiding).Hij focust zich op volgende pijlers:• Structuur van een les: Welke onderdelen vind je terug in een

les? Wat is het doel van elk onderdeel? Hoe bereik je resultaat?

• Uitleggen van beweging: Hoe leer je choreografieën aan? Welke opties heb je om beweging uit te leggen? Hoe hou je de aandacht en motivatie van je leerlingen hoog?

• Evaluatie: Hoe evalueer je leerlingen? Wat zijn de verschil-lende begeleidingsfasen in een dansles?

• Structuur van de muziek: Hoe tel je op muziek? Hoe is hiphopmuziek opgebouwd? Hoe vind je onbeperkte inspira-tie in de muziek?

• Lichaamshouding? Wat is een goede lichaamshouding? Hoe gebruik je je lichaam als communicatiemiddel? Hoe verbeter je de lichaamshouding van je leerlingen?

• Lesvoorbereiding: Hoe plan je effectief een les? Wat als je planning niet werkt? Hoe schat je leerlingen beter in?

Steeve Austin heeft al bijna 20 jaar ervaring als professioneel danser en lesgever. Hij reist de wereld rond en leeft van en voor zijn passie. Hij won al tientallen titels in grote competities als danser, maar vooral als coach. Hij is bovendien choreograaf voor het televisieprogramma So You Think You Can Dance in België en Nederland. Daarnaast leidt hij meerdere projecten, geeft hij nog steeds les en organiseert hij evenementen. Voor deze opleiding combineert Steeve wat hij heeft geleerd uit opleidingen met zijn jarenlange ervaring als lesgever.Data: 7 zondagen, 7, 14 en 28 sept, 5 en 19 oktober, 9 en 16 november 2014, telkens van 10 tot 17 uurPlaats: Zinnema, Veeweidestraat 24-26, 1070 AnderlechtBijdrage: Danspuntleden 315 euro; niet-leden 365 euroInschrijven en betalen voor 22 september 2014. Code: V14/23Meer info: www.danspunt.be

‘ONMOGELIJKE MUZIEK MET MOGELIJKE PASSEN’Onregelmatige maatsoorten in dans en muziekmet Paul MuldersRaak op een speelse manier vertrouwd met de complexiteit van onregelmatige maatsoorten. Met een praktische aanpak train en oefen je jouw luistervaardigheden. Door het luisteren naar instru-mentale muziek en authentieke maatsoorten, door het aanleren van eenvoudige dansen ter illustratie, door gebruik te maken van visuele voorstellingen, door het samen analyseren van muziekjes, ….Landen en regio’s kenmerken zich door hun muzikale verschei-denheid en bijgevolg besteden we daar ook aandacht aan. De focus ligt op het Macedonische hart van de Balkan, maar we kijken ook naar de omringende landen en zelfs naar de Perzisch/Turkse en Arabische muziekcultuur, die immers aan de grondslag ligt van de moderne Roma-cultuur.De Macedonische muziek en dansen lenen zich uitstekend voor het leren van onregelmatige maatsoorten omdat 7/8 in ruim de helft van alle dansen en liederen voorkomt. Naast de gewonere tweedelige maatsoort, komen 5/4, 9/8, 11/16 ook vaak voor. Voor lesgevers internationale folklore en andere dansgenres die hun muzikale vaardigheden willen bijscholen. Danservaring is een surplus en weet dat de insteek van benadering ‘ folklore’ is.

Paul Mulders begon in 1970 met dansen, eerst internationaal en later – door contact met Pece Atanasovski uit Skopje – meer en meer Macedonische dansen. In 1975 volgde hij de Kaderopleiding in Nederland en specialiseerde zich daarna verder in Macedonische dans door vele bezoeken aan de Balkan. Vanaf 1987 geeft Paul zijn eerste workshops in het buitenland (vooral Duitsland) en in diverse Europese landen. In zijn workshops brengt Paul graag zijn liefde over voor de mooie melodieën die Macedonië te bieden heeft. Hij besteedt ook graag aandacht aan de muziek en de dansen van de grote Roma-minderheid. Datum: za 4 oktober 2014, van 10 tot 16 uurPlaats: ccBerchem, Driekoningenstraat 126, 2600 BerchemBijdrage: Danspuntleden 25 euro; niet-leden 35 euroInschrijven en betalen voor 22 september 2014. Code: V14/20

TRAJECT VLAAMSE FOLKLOREDANSNa een jaartje pauze start dit najaar de derde editie van het traject Vlaamse folkloredans. Naast een danstechnische verdie-ping en uitbreiding van je dansrepertoire staan er in deze editie een aantal bijkomende aspecten centraal: de juiste passen, houdingen en terminologie, het lezen en interpreteren van dansbeschrijvingen en didactiek/methodiek.Dit traject is bedoeld voor mensen die in 2015 willen starten met de Opleiding Dansdocent, maar ook wie reeds de opleiding volgde of gewoon interesse heeft om zich bij te scholen is van harte welkom.Deze keer staan er maar liefst acht cursusdagen op het program-ma! Je kan deze als geheel of op aparte dagen volgen.Op het programma: (onder voorbehoud, voor een update www.danspunt.be):• Zondag 5 oktober: passen, houdingen en terminologie (op

een interactieve en dansante manier) met Geert Pauwels in Leuven. (OC Celestijntje, Celestijnenlaan 19)

• Zondag 9 november: Klapschottisch/Turnhoutse kermis/Dans voor Lieve met Nicole De Moor, Marc Willems en Katrien Van Craenenbroeck in Sint-Katelijne-Waver.

• Zondag 30 november: Figuurkes/Kadril van Westerlo/Weefkam met Wim Dewitte & Geraldine Nolf, Irene Stynen en Ilse Schoonjans in Gent.

• Zondag 25 januari: Carrousel van ’t Zimmerplein/Suskewiet/Wals van Hever/Bierflesjeswals met Nicole De Moor, Marc Willems en Nico Roose in Sint-Niklaas.

• Zondag 15 februari: didactiek en methodiek Vlaamse folklore (op een praktische en interactieve manier) met Geert Pauwels in Leuven.

• Zondag 15 maart: lezen en interpreteren van dansbeschrijvin-gen (op een praktische en interactieve manier) met Geert Pauwels in Leuven.

• Zondag 26 april: Bruiloftsdans van Achtel/Horlepiep/Bruiloftsdans van Harry/Kermisdans van Rupelmonde met Harry Reyntjens en Pit Ballin in Ekeren.

• Zondag 31 mei: Polkasaluwee /Zotte Kermis/Kegelaar van Diest/Molenaarsdans met Harry Reyntjens en Gert Laekeman in Sint-Niklaas.

Data: zondagen 5 oktober, 9 november, 30 november 2014, 25 januari, 15 februari, 15 maart, 26 april en 31 mei 2015, telkens van 10 tot 17 uurPlaats: Verschillende locaties in Vlaanderen Bijdrage: Danspuntleden 20 euro/dag of 120 euro/traject; niet-leden 30 euro/dag of 150 euro/traject Inschrijven en betalen voor 20 september 2014. Codes: V14/22 (volledige traject) - V14/22a (5 okt) - V14/22b (9 nov) - V14/22c (30 nov) - V14/22d (25 jan) - V14/22e (15 febr) - V14/22f (15 mrt) - V14/22g (26 apr) - V14/22h (31 mei)

29

Page 30: 2014 N2 DANS.MAGAZINE

3030

BASISCURSUS CHOREOGRAFIE: DANS MAKENMet Filip Van HuffelDanspunt en WISPER stellen een intensieve basiscursus choreo-graferen voor.Je leert in deze opleiding dans te maken vanuit de basisprincipes van choreografie.Je hebt (enige) ervaring in hedendaagse dans, jazz, klassieke of moderne dans.Data: zo 30 november, zo 14 december 2014, zo 25 januari, zo 15 februari, zo 8, za 21, zo 22 en zo 29 maart 2015 Plaats: o.a. ccBerchem, Driekoningenstraat 126, 2600 BerchemBijdrage: Danspuntleden 300 euro; niet-leden 350 euroInschrijven en betalen voor 17 november 2014. Code: V14/18Let op, de plaatsen zijn beperkt!Organisatie: Danspunt i.s.m. WISPERMeer info: zie pagina 13

NIEUW NEDERLANDSmet Bert van der Meer, i.s.m. Dansgroep ZonneBert van der Meer biedt een selectie dansen aan uit het ‘nieuwe Nederlandse’ dansprogramma uit de jaren ’70, ’80, ’90. Dansen o.a. uit het repertoire van Elsche Korf en Cees Tempel. We spre-ken van ‘nieuw Nederlands’ omdat het niet het ‘traditionele’ dansmateriaal bevat dat sinds 1900 steeds meer is gedanst en vastgelegd. Tijdens de revival van de volksdans in de jaren 70, 80 en later zijn er in Nederland nieuwe dansen gemaakt op basis van traditioneel dans- of muziekmateriaal en/of historische gegevens. Daarnaast zijn er in die jaren ook dansen gemaakt op soms populaire muziek en niet altijd op basis van traditioneel dans- of muziekmateriaal of historisch onderzoek. Dat gebeurde omdat er een leuke samenwerking ontstond tussen dansdocent en muzi-kanten of jongerengroepen, of gewoon omdat het leuk was om te dansen. En deze dansen worden nog in verschillende volks-dansgroepen actief gedanst. Ook nu wordt er nog nieuw materi-aal ontwikkeld met heel diverse achtergronden. Dit heeft met het ‘traditionele’ dansmateriaal allemaal bijgedragen aan een rijke verzameling van Nederlandse volksdansen.Het programma bevat een mix van makkelijke en moeilijkere dansen. Een ideale bijscholingsdag voor lesgevers internationale folklore en Vlaamse folklore die hun repertoire met dit specifiek programma willen uitbreiden.Bert van der Meer volksdanst sinds eind jaren ‘70 in verschil-lende dansgroepen en optreedgroepen. Sinds begin jaren ‘80 geeft hij les aan volksdansgroepen en seniorengroepen. Hij volgde de kaderopleiding Volksdans bij Bianca de Jong en de MBvO (Meer Bewegen voor Ouderen) Volksdansopleiding bij Elsche Korf. Hij gaf internationale volksdansles bij groepen op verschillende niveaus en op verschillende plaatsen in Nederland, alsook danscursussen tijdens folkcamps, dansdagen Nederlands nationaal en internationaal. Hij is vaste lesgever bij volksdans-groep Pajdusko in Dokkum (Friesland).Datum: za 6 december 2014, van 10 tot 17 uurPlaats: Cultuurcentrum De Warande, Warandestraat 42, 2300 TurnhoutBijdrage: Danspuntleden 20 euro; niet-leden 23 euroInschrijven en betalen voor 24 november 2014. Code: V14/21Organisatie: Danspunt i.s.m. Dansgroep Zonne

INFOSESSIES

INFOSESSIE ‘GEBRUIK VAN FACEBOOKVOOR EEN DANSSCHOOL/-GROEP’met Rudy PietersHoe maak ik dat meer mensen de berichten op onze Facebookpagina leuk vinden en erop reageren? Is het belangrijk dat veel mensen onze pagina leuk vinden?Hoe vaak moeten we iets op onze pagina zetten? En wanneer precies? En wat precies? Hoeveel mensen zien onze berichten echt? Hoe krijgt onze organisatie meer publiek via onze Facebookpagina? Kan ik ook een persoonlijk profiel of een groep gebruiken voor mijn dansvereniging? En hoe zit dat met foto’s die we op Facebook zetten? Moeten we de mensen die erop te zien zijn om toestemming vragen?Op deze en andere vragen krijg je antwoord in deze infosessie. De theorie blijft tot een minimum beperkt. Je krijgt vooral voor-beelden te zien van gelijkaardige organisaties, ook dansverenigingen.Rudy Pieters is communicatiecoach met een zwak voor digitale media. Hij geeft workshops en begeleidt cultuur-, sport-, jeugd-, overheids- en sociale organisaties. Meer info over de docent op ww.danspunt.be.Datum: ma 27 oktober 2014, van 19 tot 22 uurPlaats: Konekt vzw, zaal Kamperfoelie, Lijnmolenstraat 153, 9040 Sint-AmandsbergBijdrage: Danspuntleden gratis; niet-leden 10 euro Inschrijven en betalen voor 13 oktober 2014. Code: V14/19

GOEDE PUBLICITEIT: DE BASISPRINCIPES VAN DE VERENIGINGSCOMMUNICATIE(wegens succes herhaald) met Ilja De CosterJe organiseert met jouw dansschool, groep, organisatie leuke en zinvolle activiteiten. Uiteraard wil je zoveel mogelijk mensen bereiken en warm maken om hieraan deel te nemen. Dus voer je promotie. En toch loopt het niet altijd zoals je wenst. Waar zit de missing link? Hoe pak je jouw promotie best aan? Hoe ga je aan de slag? In deze interactieve infosessie maak je kennis met een aantal basisprincipes van communicatie en word je tevens gesti-muleerd om kritisch naar je eigen aanpak te kijken. Ilja De Coster, MInstF(Cert), is Senior Consultant Fondsenwerving. Reeds 15 jaar ondersteunt hij diverse grote en kleine organisaties en is hij een veelgevraagde spreker in binnen- en buitenland. Meer info over de docent op ww.danspunt.be Datum: di 25 november 2014, van 19.30 tot 22.30 uurPlaats: Huis van de Sport, Boomgaardstraat 22, 2600 BerchemBijdrage: Danspuntleden gratis; niet-leden 10 euroInschrijven en betalen voor 11 november 2014. Code: V14/25

VOORUITBLIK Hou deze data alvast vrij in je agenda en/of maak je op om deel te nemen!

CURSUSDAG PLUSDANSZa 8 november 2014 in Schilde-Bergen

PLUSDANSWEEKENDVr 21 t/m zo 23 november 2014 in Oostende

DOCENTENDAG MODERN‘Limon ontrafeld’ met Michou Swennen, Zo 16 november 2014 in Deurne

Page 31: 2014 N2 DANS.MAGAZINE

31

Agenda

Dans.ledenDans- en bewegingsexpressieZA 28 & ZO 29/06/2014Workshop PilatesPilates is een spiertraining die als doel heeft je hele lichaam van het centrum uit te mobiliseren en te versterken. Telkens van 10 tot 12 uur bij Danshuis De Ingang, Wiedauwkaai 52 J, 9000 GentInfo en inschrijvingen: www.de-ingang.be, [email protected], 09 220 82 96

Wereld- en folkloredansZA 28/06/2014Zomerfeest Peña Al AndalusPeña Al Andalus sluit het seizoen af met een wervelende Flamenco voorstelling onder leiding van Ana Ramón in samen-werking met de Flamenco school Peña Al Andalus.Om 21.30 uur bij Peña Al Andalus vzw, Vorstermanstraat 1, 2000 AntwerpenInfo en reservatie: www.alandalus.be, [email protected], 03 830 31 99

Wereld- en folkloredansMA 30/06 t/m VR 04/07/2014Zomerstages FlamencodansVerschillende workshops voor beginners, middengroep en gevorderden.Bij Peña Al Andalus vzw, Vorstermanstraat 1, 2000 AntwerpenInfo en reservatie: www.alandalus.be, [email protected], 03 830 31 99

Dans- en bewegingsexpressieVANAF MA 30/06/2014Biodanza-Avondreeks GentDe wekelijkse lessen zijn de basis van het Biodanzasysteem. Hartelijk welkom om deel te nemen, te bewegen op gevari-eerde, creatieve muziek, alleen en met anderen en zo je dans te laten ontstaan.Telkens van 19.30 tot 21.30 uur in Steinerschool, Kasteellaan 54, 9000 GentInfo en inschrijvingen: www.bio-danza.be, [email protected], 0496 51 15 16

Dans- en bewegingsexpressieMA 30/06, DI 01 & WO 02/07/2014Stage Body WeatherTouch/Mobilisation, from touch to(wards) dance. In deze stage ligt het accent op mobilisatie van het lichaam. We vertrekken van de manipulaties, een onderdeel van het body weather work. Telkens van 19.30 tot 22 uur bij Danshuis De Ingang, Wiedauwkaai 52 J, 9000 GentInfo en inschrijvingen: www.de-ingang.be, [email protected], 09 220 82 96

Urban DanceMA 30/06 t/m VR 04/07/2014Stage Urban DanceVoor beginners en gevorderden met Jipé.Deze stage kan gecombineerd worden met de stage Jazzdance.Voor beginners telkens van 13 tot 14.30 uur en voor gevorderden telkens van 14.45 tot 16.15 uur bij Danshuis De Ingang, Wiedauwkaai 52 J, 9000 GentInfo en inschrijvingen: www.de-ingang.be, [email protected], 09 220 82 96

Ballet, moderne, hedendaagse & jazzdansMA 30/06 t/m VR 04/07/2014Stage JazzdanceSara Delen mengt de ‘old school-jazz’ techniek met elementen uit de Modern dance zoals de Horton en Graham- techniek. Voor beginners telkens van 14.45 tot 16.15 uur en voor gevorderden telkens van 13 tot 14.30 uur bij Danshuis De Ingang, Wiedauwkaai 52 J, 9000 GentInfo en inschrijvingen: www.de-ingang.be, [email protected], 09 220 82 96

Wereld- en folkloredansMA 30/06 & DI 01/07/2014Workshop Salsa IntroductieSalsa een avontuurlijk, vrolijk spel van leiden en volgen maar ook wel een dans van verleiden... Lisette Herrera leert je dit alles aan de hand van de authentieke, pure, onversneden Cubaanse Salsa. Telkens van 20 tot 22 uur bij Danshuis De Ingang, Wiedauwkaai 52 J, 9000 GentInfo en inschrijvingen: www.de-ingang.be, [email protected], 09 220 82 96

Wereld- en folkloredansVANAF DI 01/07/2014Openluchtinstuiven Internationale dansOpenluchtinstuif met Internationale en Israëlische dansen. Elke dinsdag van juli en augustus.Telkens van 19 tot 21 uur in het Sint Donatuspark, Tiensestraat, 3000 LeuvenInfo en inschrijvingen: www.deronde-leuven.be, [email protected], 016 44 30 37

Wereld- en folkloredansWO 02 & Do 03/07/2014Workshop Charleston/Solo JazzLindy Hop en Charleston danser Joris is even terug in Gent, en samen met zijn danspartner, Elze, geven zij een solo Charleston workshop voor zowel begin-ners als gevorderden.Telkens van 19 tot 21.45 uur bij Danshuis De Ingang, Wiedauwkaai 52 J, 9000 GentInfo en inschrijvingen: www.de-ingang.be, [email protected], 09 220 82 96

Wereld- en folkloredansWO 02, 09 & 16/07/2014Workshop Flamenco FiestaDeze workshop is anders, we laten alles los, denken niet aan de techniek, maken ons hoofd vrij om gewoon te dansen!Telkens van 20.40 tot 22.10 uur bij Danshuis De Ingang, Wiedauwkaai 52 J, 9000 GentInfo en inschrijvingen: www.de-ingang.be, [email protected], 09 220 82 96

Wereld- en folkloredansWO 02, 09 & 16/07/2014Workshop Flamenco IntroductieEr zal een korte choreografie aangeleerd worden waarin de verschillende technie-ken zullen voorkomen: zapateado, braceo, vueltas, en natuurlijk kompas!Telkens van 19.30 tot 20.30 uur bij Danshuis De Ingang, Wiedauwkaai 52 J, 9000 GentInfo en inschrijvingen: www.de-ingang.be, [email protected], 09 220 82 96

Wereld- en folkloredansVANAF WO 02/07/2014Oriëntaalse DanstrainingDe danstrainingen zijn minireeksen bedoeld om je dans te trainen en te onderhouden tijdens de lange zomervakantie.Telkens van 19.30 tot 20.30 uur bij Danshuis De Ingang, Wiedauwkaai 52 J, 9000 GentInfo en inschrijvingen: www.de-ingang.be, [email protected], 09 220 82 96

Wereld- en folkloredansVANAF DO 03/07/2014Openluchtinstuif Internationale DansAlle donderdagavonden van de zomerva-kantie dansen we samen rustige, vinnige of meeslepende dansen uit verschillende landen. Telkens van 20 tot 22 uur in het Nachtegalenpark, Middelheimlaan 100, 2020 Antwerpen 2Info: www.danskant-antwerpen.be, 03 645 36 63

Page 32: 2014 N2 DANS.MAGAZINE

32

Ballet, moderne, hedendaagse & jazzdansVANAF DO 03/07/2014Jazzdance TrainingDe danstrainingen zijn minireeksen bedoeld om je dans te trainen en te onderhouden tijdens de lange zomervakantie.Voor beginners (1 lessenreeks ervaring) telkens van 18.15 tot 20 uur en voor gevor-derden telkens van 20 tot 21.45 uur bij Danshuis De Ingang, Wiedauwkaai 52 J, 9000 GentInfo en inschrijvingen: www.de-ingang.be, [email protected], 09 220 82 96

Wereld- en folkloredansDO 03, 10 & 17/07/2014Stage Flamenco: Bata de ColaMet een Bata de Cola dansen is het summum van vrouwelijkheid en sensuali-teit... maar je kan er ook krachtig en heel ritmisch mee dansen. Het biedt vele opties. Telkens van 20 tot 22 uur bij Danshuis De Ingang, Wiedauwkaai 52 J, 9000 GentInfo en inschrijvingen: www.de-ingang.be, [email protected], 09 220 82 96

Wereld- en folkloredansDO 03, 10 & 17/07/2014Afrikaanse Danstraining Mis je de opzwepende ritmes en je inten-sieve danslessen? Geen nood, tijdens de zomermaanden werken we aan onze conditie, verfijnen we onze techniek en leven we ons uit in nieuwe zomerse choreografieën. Telkens van 20 tot 22 uur bij Danshuis De Ingang, Wiedauwkaai 52 J, 9000 GentInfo en inschrijvingen: www.de-ingang.be, [email protected], 09 220 82 96

Wereld- en folkloredansVANAF MA 07/07/2014Openluchtinstuif Internationale DansVijf maandagavonden dansen we samen rustige, vinnige of meeslepende dansen uit verschillende landen. Telkens van 20 tot 22 uur in het Rivierenhof, Turnhoutsebaan 232, 2100 DeurneInfo: www.danskant-antwerpen.be, 03 645 36 63

Wereld- en folkloredansMA 07 t/m VR 11/07/2014Danskamp Dans en ritmeTelkens van 9 tot 16.30 uur bij Danshuis De Ingang, Wiedauwkaai 52 J, 9000 GentInfo en inschrijvingen: www.de-ingang.be, [email protected], 09 220 82 96

Wereld- en folkloredansMA 30/06 t/m VR 04/07/2014Zomerkamp ‘Dans en crea’ voor kinderenOp verschillende soorten muziek leren we verschillende dansstijlen aan van Flamenco over tot Ballet, Funk, Latin en Afro. Bij Peña Al Andalus vzw, Vorstermanstraat 1, 2000 AntwerpenInfo en reservatie: www.alandalus.be, [email protected], 03 830 31 99

Ballet, moderne, hedendaagse & jazzdansMA 07 t/m WO 09/07/2014Stage Hedendaagse DansTijdens deze driedaagse stage zullen we je techniek verder ontwikkelen door middel van opdrachten en improvisatie. We gaan samen op een natuurlijke manier bewe-gen waarbij de vloer gebruikt wordt als je beste vriend. Telkens van 19 tot 22 uur bij Danshuis De Ingang, Wiedauwkaai 52 J, 9000 GentInfo en inschrijvingen: www.de-ingang.be, [email protected], 09 220 82 96

Wereld- en folkloredansWO 09 & DO 10/07/2014Workshop Coupé DécaléCoupé Décalé is een muziek- en dans-genre dat ontstaan is in Ivoorkust. De dans is sensueel en energiek. Telkens van 19.30 tot 21.30 uur bij Danshuis De Ingang, Wiedauwkaai 52 J, 9000 GentInfo en inschrijvingen: www.de-ingang.be, [email protected], 09 220 82 96

Wereld- en folkloredansWO 09 & DO 10/07/2014Workshop Bollywood IntroductieHet woord Bollywood is afgeleid van de term “Hollywood”, waarbij de B staat voor Bombay (het huidige Mumbai). Het groot-ste filmcentrum in India én wereldwijd. De overgrote meerderheid van de Bollywoodfilms zijn doordrongen van muziek en dans.Telkens van 19.30 tot 21.30 uur bij Danshuis De Ingang, Wiedauwkaai 52 J, 9000 GentInfo en inschrijvingen: www.de-ingang.be, [email protected], 09 220 82 96

StijldansVR 11/07/2014Opendeur ‘La Ronde’ Rounddanceclub “La Ronde” nodigt alle Rounddancers uit op hun jaarlijkse open-deurdag, waar de hele middag gezellig wordt gedanst op Vlaamse cues. Nadien wordt de barbecue aangestoken en wordt de innerlijke mens versterkt.Van 14 tot 18 uur in de Patriottenzaal, Patriottenstraat 94, 2300 TurnhoutInfo en inschrijvingen: [email protected], 0473 83 91 21

Wereld- en folkloredansVANAF VR 11/07/2014Zonne-VrijdagenZonne organiseert dit jaar voor het eerst de “ZONNE-VRIJDAGEN”. 4 zomerinstuiven op vrijdagavondTelkens van 20 tot 23 uur in de Sportzaal van het Projectencentrum, Kongoplein 2, 2300 TurnhoutInfo en inschrijvingen: www.zonne.be, [email protected], 014 72 00 65

Wereld- en folkloredansZA 12/07/2014Workshop Jamaicaanse dansSexy, cool en hip. Zo kan je in het kort de Jamaicaanse dans omschrijven, ook bekend als reggae- of raggadans. Van 14 tot 17 uur bij Danshuis De Ingang, Wiedauwkaai 52 J, 9000 GentInfo en inschrijvingen: www.de-ingang.be, [email protected], 09 220 82 96

Dans- en bewegingsexpressieZO 13/07/2014Biodanzadag ‘beweeg en geniet voluit’’s Zomers nodigen de warmte en het licht je uit om zowel met vuur als rustig aan te dansen.Van 10 tot 17 uur in Vormingplus MZW, Wandelweg 11, 8500 KortrijkInfo en inschrijvingen: www.vormingplus-mzw.be, [email protected], 056 26 06 00

Dans- en bewegingsexpressieVANAF MA 14/07/2014Wekelijkse Biodanza-AvondDe wekelijkse lessen zijn de basis van het Biodanzasysteem. Hartelijk welkom om deel te nemen, op jouw manier te bewe-gen en jouw dans te laten ontstaan.Van 19.30 tot 21.30 uur in Steinerschool, Kasteellaan 54, 9000 GentInfo en inschrijvingen: www.bio-danza.be, [email protected] , 053 84 00 27

Dans- en bewegingsexpressieVANAF MA 14/07/2014Biodanza Gent Info- en proefavondAls je meedanst kan je voelen of Biodanza iets voor jou is. Probeer het uit op 2 kennismakingsavonden. In Biodanza scheppen diepe belevingen een ruimte die doorwerkt en levensvreugde schenkt. Telkens om 19 uur info, start les van 19.30 tot 21.30 uur in Steinerschool, Kasteellaan 54, 9000 GentInfo en inschrijvingen: www.bio-danza.be, [email protected], 0496 51 15 16

Page 33: 2014 N2 DANS.MAGAZINE

Wereld- en folkloredansMA 14 t/m WO 16/07/2014Stage Oriëntaalse Dans of buikdansDe Oriëntaalse dansgroep Chimella staat bekend om haar mooie stijlvolle choreo’s en vloeiende fusion-stijl, die door allerlei andere dansvormen werd beïnvloed. In deze stage geven de 3 Chimella-dames elk een deel van hun geheim prijs in hun eigen specialiteit.Telkens van 20 tot 22 uur bij Danshuis De Ingang, Wiedauwkaai 52 J, 9000 GentInfo en inschrijvingen: www.de-ingang.be, [email protected], 09 220 82 96

Wereld- en folkloredansMA 14 t/m VR 18/07/2014Danskamp: A Passage to IndiaRajasthan (noordwest India), het land van de maharaja’s en de maharani’s wordt onze bron van inspiratie. We gaan klassiek, maar evengoed zigeuner en Bollywood en gieten alles in een verhaal. Telkens van 9 tot 16.30 uur bij Danshuis De Ingang, Wiedauwkaai 52 J, 9000 GentInfo en inschrijvingen: www.de-ingang.be, [email protected], 09 220 82 96

Wereld- en folkloredansMA 14 & DI 15/07/2014Workshop Oriëntaalse Dans IntroductieOriëntaalse dans, ook wel buikdans genoemd, wordt gekenmerkt door sier-lijke, vloeiende bewegingen, de kunst van de ‘isolatie’ (het afzonderlijk bewegen van de verschillende lichaamsdelen) en krach-tige heupbewegingen. Telkens van 19.30 tot 20.30 uur bij Danshuis De Ingang, Wiedauwkaai 52 J, 9000 GentInfo en inschrijvingen: www.de-ingang.be, [email protected], 09 220 82 96

Verschillende dansgenresMa 04/ tot VR 15/08/2014Zomerschool Dans en TheaterTijdens de dans- en acteerlessen zullen de kinderen onder professionele begeleiding de juiste technieken aangeleerd krijgen afgewisseld met knutselen.Telkens van 8 tot 17.30 uur in Sporthal Kattenbroek, Kattenbroek z/n, 2650 EdegemInfo en inschrijvingen: www.gemmablo-wer.com, [email protected], 0468 11 39 11

Verschillende dansgenresMa 04/ tot VR 08/08/2014Creatieve dansstageErvaren lesgevers geven danslessen Jazzdans, hiphop, modern ballet en creatieve ontspanning.Telkens van 8 tot 17 uur in het Sint-Michielscollege, Papenaardekenstraat 53, 2900 Schoten Info en inschrijvingen: www.dansgroepchara.be, [email protected], 0474 40 13 46

Wereld- en folkloredansZA 09 & ZO 10/08/201448ste Internationaal Folklorefestival WesterloReeds voor de 48e maal richt Die Spelewei vzw haar Internationaal Folklorefestival in. Die jaar met deelname van groepen uit Vlaanderen, Slovakije, Indonesië, Ierland en Brazilië.Zaterdag van 20 tot 00 uur en zondag van 14 tot 18 uur bij Gemeentehuis Westerlo, Boerenkrijglaan 61, 2260 WesterloInfo: www.diespelewei.be

Verschillende dansgenresVANAF 12/08/2014Vakantieworkshop Dansgroep CharaZes verschillende top lesgevers zullen het beste van zichzelf geven op onze vakan-tieworkshops met hedendaagse techniek en improvisatie, Modern jazz, Partnering, Ballet en Hiphop.Op dinsdag en donderdag, telkens van 18.30 tot 21.30 uur in het Sint-Michielscollege, Papenaardekenstraat 53, 2900 Schoten Info en inschrijvingen: www.dansgroepchara.be,[email protected], 0474 40 13 46

Wereld- en folkloredansZA 16 & 23/08/2014Stage Argentijnse TangoWil je tijdens de vakantie jouw dansgevoel verdiepen? Of nieuwe figuren aanleren? Je techniek aanscherpen? Dan heb je de juiste stage gevonden. Telkens van 13.30 tot 18 uur bij Danshuis De Ingang, Wiedauwkaai 52 J, 9000 GentInfo en inschrijvingen: www.de-ingang.be, [email protected], 09 220 82 96

Urban DanceMA 18, 25/08 & 01/09/2014Reggaeton vs Salsaton DanstrainingReggaeton “vs” Salsaton is een unieke combinatie van twee stijlen. Telkens van 19.30 tot 21.30 uur bij Danshuis De Ingang, Wiedauwkaai 52 J, 9000 GentInfo en inschrijvingen: www.de-ingang.be, [email protected], 09 220 82 96

Verschillende dansgenresMA 18 t/m VR 22/08/2014Danskamp MIX voor kleutersDanskamp Bollywood - FlamencoTelkens van 9 tot 16.30 uur bij Danshuis De Ingang, Wiedauwkaai 52 J, 9000 GentInfo en inschrijvingen: www.de-ingang.be, [email protected], 09 220 82 96

Ballet, moderne, hedendaagse & jazzdansMA 18, 25/08 & 01/09/2014Hedendaagse dansDieter zijn hedendaagse danslessen zijn gebaseerd op verschillende floortechnie-ken. Deze technieken leren je hoe je de kracht van de vloer kunt gebruiken in verschillende dansbewegingen. Telkens van 20 tot 22 uur bij Danshuis De Ingang, Wiedauwkaai 52 J, 9000 GentInfo en inschrijvingen: www.de-ingang.be, [email protected], 09 220 82 96

Urban DanceWO 20/08/2014Workshop Salsaton vs Reggaeton IntroductieReggaeton “vs” Salsaton is een unieke combinatie van twee stijlen. Van 20.40 tot 22.40 uur bij Danshuis De Ingang, Wiedauwkaai 52 J, 9000 GentInfo en inschrijvingen: www.de-ingang.be, [email protected], 09 220 82 96

Urban DanceWO 20/08/2014Workshop Dancehall / Ragga IntroductieDancehall is een populaire Jamaicaanse muziek en dansstijl, ontstaan uit een combinatie van reggae, hiphop en ca-lypso. De komst van de digitale instrumen-ten uit de jaren ‘80 voegde aan de muziek snelle beats toe, zo ontstond ‘Ragga’ Van 19 tot 20.30 uur bij Danshuis De Ingang, Wiedauwkaai 52 J, 9000 GentInfo en inschrijvingen: www.de-ingang.be, [email protected], 09 220 82 96

Wereld- en folkloredansWO 20 t/m VR 22/08/2014Workshop Argentijnse Tango IntroductieDeze workshop is bedoeld voor enthousi-aste beginners die willen weten wat tango echt is! In 3 lessen leer je de basispassen en enkele figuren, zodat je zelf volop kan gaan improviseren en je eigen tango maken. Telkens van 20 tot 22 uur bij Danshuis De Ingang, Wiedauwkaai 52 J, 9000 GentInfo en inschrijvingen: www.de-ingang.be, [email protected], 09 220 82 96

Wereld- en folkloredansDO 21, 28/08 & 04/09/2014Afrikaanse Danstraining Mis je de opzwepende ritmes en je inten-sieve danslessen? Geen nood, tijdens de zomermaanden werken we aan onze conditie, verfijnen we onze techniek en leven we ons uit in nieuwe zomerse choreografieën. Telkens van 20 tot 22 uur bij Danshuis De Ingang, Wiedauwkaai 52 J, 9000 GentInfo en inschrijvingen: www.de-ingang.be, [email protected], 09 220 82 96

33

Page 34: 2014 N2 DANS.MAGAZINE

34343434

Dans- en bewegingsexpressieZA 23/08/2014Biodanzadag ‘In de natuur’Dans mee buiten, stem je zintuigen af op de pracht en muziek van de natuur. Van 14 tot 21 uur in Beweging en Biodanza, Eiland 35, 9450 HaaltertInfo en inschrijvingen: www.bio-danza.be, [email protected], 0496 51 15 16

Ballet, moderne, hedendaagse & jazzdansMA 25 t/m DO 28/08/2014Stage BalletVoor niveau 1+ telkens van 19 tot 20.30 uur en voor niveau 2 telkens van 20.40 tot 22.10 uur bij Danshuis De Ingang, Wiedauwkaai 52 J, 9000 GentInfo en inschrijvingen: www.de-ingang.be, [email protected], 09 220 82 96

Verschillende dansgenresMA 25 t/m VR 29/08/2014Danskamp Groovy JazzTelkens van 9 tot 16.30 uur bij Danshuis De Ingang, Wiedauwkaai 52 J, 9000 GentInfo en inschrijvingen: www.de-ingang.be, [email protected], 09 220 82 96

Wereld- en folkloredansMA 25 t/m WO 27/08/2014Stage Flamenco IntensiefTelkens van 19 tot 22.15 uur bij Danshuis De Ingang, Wiedauwkaai 52 J, 9000 GentInfo en inschrijvingen: www.de-ingang.be, [email protected], 09 220 82 96

Wereld- en folkloredansMA 25 t/m WO 27/08/2014Stage Afrikaanse dansEen intensieve 3-daagse stage voor mensen met minimum 1 reeks ervaring. Telkens van 19.30 tot 22 uur bij Danshuis De Ingang, Wiedauwkaai 52 J, 9000 GentInfo en inschrijvingen: www.de-ingang.be, [email protected], 09 220 82 96

Wereld- en folkloredansDI 26/08/2014Workshop Salsa DateGeen danspartner? Wij zorgen dat je een danspartner hebt, zodat je kan proeven van deze heerlijke pittige dans. Van 19 tot 20.15 uur bij Danshuis De Ingang, Wiedauwkaai 52 J, 9000 GentInfo en inschrijvingen: www.de-ingang.be, [email protected], 09 220 82 96

Wereld- en folkloredansDI 26/08/2014Workshop Argentijnse Tango DateGeen danspartner om tango te dansen? Wij zorgen voor de nodige danspartners. Van 20.45 tot 22 uur bij Danshuis De Ingang, Wiedauwkaai 52 J, 9000 GentInfo en inschrijvingen: www.de-ingang.be, [email protected], 09 220 82 96

Urban DanceWO 27 & DO 28/08/2014Workshop Dancehall / Ragga IntroductieDancehall is een populaire Jamaicaanse muziek en dansstijl, ontstaan uit een combinatie van reggae, hiphop en ca-lypso. De komst van de digitale instrumen-ten uit de jaren ‘80 voegde aan de muziek snelle beats toe, zo ontstond ‘Ragga’ Telkens van 19.30 tot 21.30 uur bij Danshuis De Ingang, Wiedauwkaai 52 J, 9000 GentInfo en inschrijvingen: www.de-ingang.be, [email protected], 09 220 82 96

Wereld- en folkloredansWO 27 t/m VR 29/08/2014Stage Indische Zigeunerdans (Kalbelia)Dansstijl van Noord-India, meer bepaald van Rajasthan. Telkens van 20 tot 22 uur bij Danshuis De Ingang, Wiedauwkaai 52 J, 9000 GentInfo en inschrijvingen: www.de-ingang.be, [email protected], 09 220 82 96

Wereld- en folkloredansWO 27 t/m VR 29/08/2014Workshop Salsa IntroductionSalsa is één van de meest opzwepende en feestelijke dansen. Telkens van 20 tot 22 uur bij Danshuis De Ingang, Wiedauwkaai 52 J, 9000 GentInfo en inschrijvingen: www.de-ingang.be, [email protected], 09 220 82 96

Wereld- en folkloredansVR 29/08/2014Workshop Afrikaanse dans IntroductionJe leert eerst en vooral je lijf loslaten, een heerlijk bevrijdend gevoel! Telkens van 20 tot 22 uur bij Danshuis De Ingang, Wiedauwkaai 52 J, 9000 GentInfo en inschrijvingen: www.de-ingang.be, [email protected], 09 220 82 96

Wereld- en folkloredansZA 30 & ZO 31/08/2014Stage KathakKathak is een van de zeven klassieke dansvormen uit Noord-India. Telkens van 10.30 tot 14.30 uur bij Danshuis De Ingang, Wiedauwkaai 52 J, 9000 GentInfo en inschrijvingen: www.de-ingang.be, [email protected], 09 220 82 96

Ballet, moderne, hedendaagse & jazzdansMA 01 t/m WO 03/09/2014Workshop Ballet IntroductieMaak kennis met de basistechnieken van Ballet.Telkens van 19 tot 20 uur bij Danshuis De Ingang, Wiedauwkaai 52 J, 9000 GentInfo en inschrijvingen: www.de-ingang.be, [email protected], 09 220 82 96

Ballet, moderne, hedendaagse & jazzdansMA 01 t/m WO 03/09/2014Stage Hedendaags Ballet Ballet for contemporary dancers or Ballet based contemporary dance class.Telkens van 20.10 tot 22.10 uur bij Danshuis De Ingang, Wiedauwkaai 52 J, 9000 GentInfo en inschrijvingen: www.de-ingang.be, [email protected], 09 220 82 96

Dans- en bewegingsexpressieVANAF MA 08/09/2014Beweging en dansexpressie voor vrouwenDeze workshops richten zich tot vrouwen die willen genieten van lichaamsbeweging, ritme en stem.Telkens in de namiddag in Het Oude Badhuis, Stuivenbergplein 38, 2060 AntwerpenInfo en inschrijvingen: [email protected], 0487 47 94 37

CHECK OOK ONS FESTIVALOVERZICHT OP WWW.DANSPUNT.BE

Wil je nog meer agendatips, dansnieuwtjes, …?Blijf op de hoogte van het reilen en zeilen in de danswereld via onze Danspunt-app.

Download de app GRATIS via de APP Store (voor iPhone en iPad) en Google Play (voor Android smartphones en tablets).

Page 35: 2014 N2 DANS.MAGAZINE

3535

DANS IN DE PERSDE STANDAARD - 26/02/2014LEUVENS STUK KIEST VOLUIT VOOR DANSHet kunstencentrum wil een nood aan een huis voor dans in Vlaanderen invullen en daarvoor gaan ze structureel samenwer-ken met twee Leuvense dansgezelschappen, fABULEUS en WISPER.Met de KU Leuven lopen bovendien gesprekken voor de inrich-ting van een opleiding rond dans, beeld en geluid. Zo willen ze dans in al haar verscheidenheid benaderen, generaties verbinden en een publiek opbouwen dat geïnteresseerd is in dans.Meer info: www.stuk.be

TV-VISIE.BE - 27/02/2014306.396 KINDEREN DEDEN DE ‘MOVE TEGEN PESTEN 2014’Maar liefst 306.396 kinderen in meer dan 2043 scholen hebben laten blijken dat ze pesten absoluut niet ok vinden. Ze maakten duidelijk dat pesten echt niet kan door precies om 13.30 uur allemaal samen te zingen en te dansen op het nummer Move tegen Pesten.Meer info: www.ketnet.be

KAAITHEATER - 26/03/2014HUGO VANDEN DRIESSCHE NEEMT AFSCHEID ALS ALGEMEEN DIRECTEUR VAN KAAITHEATERHugo Vanden Driessche, algemeen directeur van het Kaaitheater, ging eind maart met pensioen. Vanden Driessche is al sinds 1976 actief in de kunstensector. Hij startte zijn carrière in de Brusselse Beursschouwburg, was betrokken bij de organisatie van de eerste Kaaitheaterfestivals en was mede-oprichter van de vzw Schaamte, die het werk van onder meer Radeis, Jan Lauwers en Anne Teresa De Keersmaeker ondersteunde. In 1987 werd hij zakelijk leider van het Kaaitheater. Nadien werkte hij nog voor deSingel in Antwerpen, om dan in 1993 terug te keren naar het Kaaitheater.

VERSCHILLENDE MEDIA - 05/04/2014BRUCE ALMIGHTY WINT UNBREAKABLE 2014Voor de vierde keer vond in de Lotto Arena ‘The Unbreakable World Championship’ plaats. Unbreakable bracht op 5 april ‘s werelds beste bboys en bgirls naar België om het uit te ‘battlen’ in een unieke 1on1-competitie. Dit was breakdance op het allerhoog-ste niveau! Opkomende talenten namen het op tegen legendes en de huidige toppers. Bruce Almighty uit Portugal had de beste moves in huis en kaapte dit jaar de titel ‘The Unbreakable World Champion 1on1’ weg. Meer info: www.unbreakable.be

VIEF.BE - 10/04/2014ARMEN VERRADEN DE DANSERDans voor me en ik zeg je hoe jij je voelt. Dat is sterk uitgedrukt de conclusie van een onderzoek aan de Universiteit Gent over de lichaamstaal van het dansen.Edith Van Dyck van het departement kunstwetenschappen, muziek en theater en haar collega’s toonden aan dat toeschou-wers de emotionele toestand van een persoon kunnen aflezen uit de manier waarop hij/zij danst.Meer lezen: www.vief.be/vrije-tijd/armen-verraden-de-danser.html

FOCUS.KNACK.BE - 14/04/2014SIDI LARBI CHERKAOUI WINT PRESTIGIEUZE OLIVIER AWARD De Vlaams-Marokkaanse danser en choreograaf Sidi Larbi Cherkaoui heeft de gerenommeerde Olivier Award voor beste nieuwe dansproductie in de wacht gesleept. De Olivier Awards zetten de beste voorstellingen die in 2013 te zien waren op podia in Londen in de kijker. Cherkaoui wint met zijn dansgezelschap Eastman de prijs voor zijn voorstelling “Puz/zle”, die te zien was in het Sadler’s Wells Theatre in Londen. De Belgische choreograaf mocht in 2011, samen met Damien Jalet, al twee Olivier Awards mee naar huis nemen voor de voorstelling “Babel (Words)”.De dag nadien kreeg Sidi Larbi bovendien een ereteken van onze koning. Hij wordt commandeur in de Kroonorde.

VERSCHILLENDE MEDIA - 28/04/2014DANS JE LEVEN LANG!Meer dan 10.000 senioren hebben tijdens de week van de valpreventie (21-27 april 2014) gedanst. De Vlaamse overheid deed namelijk een oproep om zoveel mogelijk ouderen aan het dansen te krijgen. Want bewegen, en dus ook dansen, is erg belangrijk om vallen tegen te gaan.En de uitdaging werd gehaald! De organisatie klokte af op 12.597 dansers die op maar liefst 229 dansfeesten door 174 organisaties in beweging zijn gebracht! Meer info: www.valpreventie.be

VERSCHILLENDE MEDIA - 29/04/2014INTERNATIONALE DAG VAN DE DANS 2014“Try, fail, start all over again but above all, dance, never stop dancing!” - Mourad Merzouki - (Franse choreograaf en danser + schrijver van de officiële boodschap voor Werelddansdag 2014)Lees de officiële boodschap op www.international-dance-day.org

Dit jaar geen So You Think You Can DanceRTL 5 en VTM komen dit jaar niet met een zevende seizoen van So You Think You Can Dance. Er zijn echter wel plannen voor een nieuwe editie volgend voorjaar.

Page 36: 2014 N2 DANS.MAGAZINE

Zin in een zomer(dans)festival?Check ons festivaloverzicht op

www.danspunt.be

Meer informatie:Danspunt

Abrahamstraat 139000 Gent

T. 09 269 45 30 [email protected]

www.danspunt.be

04 t/m 06/07/2014 - Oostende

Expeditie Dansand!

11/07/2014 - Brussel

Brussel Danst

18 t/m 27/07/2014 - Gent

Gentse Feesten - Baudelohof

Met dansinitiaties & Swing Cité

21 t/m 27/07/2014 - Dworp

Zomeracademie

16 & 17/08/2014 – Sint-Niklaas

23 & 24/08/2014 - Wilrijk

Zomerstage Danspunt

27 t/m 29/08/2014 - Dworp

Masterclass Rosas

Vanaf 07/09/2014

Streetdance Lesgevers Opleiding

04/10/2014 - Berchem

Cursus Onregelmatige maatsoorten

05/10/2014 - Leuven

Traject Vlaamse folkloredans - Dag 1

18/10 - Gent

Gent Bougement

19/10 - Schoten

Doe mee!!! Dance.Unlimited

27/10 - Sint-Amandsberg

Infosessie Facebook

09/11 - Tielt

Doe mee!!! Dance.Kicks

25/11 - Berchem

Infosessie Goede Publiciteit

Vanaf 30/11/2014 - Berchem

Basiscursus choreografie: Dans maken

30/11 - Leuven

Doe mee!!! Dance.Classix

06/12/2014 - Turnhout

Cursus Nieuw Nederlands