2014 De Veilige Wijktijgers

download 2014 De Veilige Wijktijgers

of 12

 • date post

  06-Mar-2016
 • Category

  Documents

 • view

  213
 • download

  0

Embed Size (px)

description

WijktijgersDenHaag

Transcript of 2014 De Veilige Wijktijgers

 • Met zeer veel inzet, plezier en enthousiasme hebben de leerlingen van groep 6 van de zaterdagschool van basisschool 't Palet de afgelopen weken gewerkt aan dit mooie glossy magazine: 'De Veilige Wijktijgers'. In zes lessen van anderhalf uur hebben de Wijktijgers heel veel geleerd, zoals een interview afnemen en dit verwerken naar een goed leesbaar verhaal. Ook weten de Wijktijgers een camera te bedienen en hoe je een goede foto maakt. Dit allemaal rond het centrale thema verkeersveiligheid. Een onderwerp waar we iedere dag mee te maken hebben. Het is dan ook goed om je in dit onderwerp te verdiepen en er veel kennis van te heb-ben. Op die manier kun je het krijgen van boetes en nog belangrijker, ongelukken voorkomen. Om te begin-

  nen heeft de redactie een verkeersonderzoek gedaan op de Vaillantlaan. Hier kwamen een paar opmerkelijke punten uit naar voren. Naar aanleiding hiervan had de redactie een uitgebreid interview met Daan Goedhart, voorzitter van de Fietsersbond afdeling Haagse regio. Tot slot kreeg de redactie bezoek van wijkagente Han-neke Douwes. Met alle informatie die we van de wijk-agent hebben gekregen, heeft de redactie een super-vette verkeersquiz gemaakt. Hiermee kunnen de lezers van dit magazine hun kennis over het verkeer testen. Wij wensen u veel lees- en kijkplezier.

  Namens de redactie van De Veilige Wijktijgers Henritte Guest.

  Na de succesvolle start in 2013 in de Schilderswijk laten de Wijktijgers zich in 2014 ook zien in Transvaal.

  Leerlingen van de groepen 6 en 7 van basisscholen uit de Schilderswijk en de Transvaal volgen workshops fotojournalistiek. Deze bestaan uit gemiddeld zes les-sen van anderhalf uur en worden gegeven door vak-docenten (foto)journalistiek. De leerlingen worden in de lessen gestimuleerd om samen hun kennis, talent, creativiteit en verantwoorde-lijkheidsgevoel verder te ontwikkelen. Zij werken aan een magazine als gezamenlijk eindproduct. Daarnaast leren zij vaktechnische vaardigheden over het gebruik van fotocameras, hoe ze een interview houden en een verslag schrijven. Levensecht leren is een belangrijk onderdeel van de workshops. De leerlingen gaan onder begeleiding van de vakdocent en begeleiders de wijk in om daar (foto)reportages te maken. Ze houden (straat)

  interviews en gaan op werkbezoek bij organisaties in de buurt. Dit alles rond een gekozen thema. Na afloop van de workshops kunnen de kinderen als (foto)journalisten instromen in de redactie van het Wijktijgers Kinderpersbureau in Buurtcentrum Octopus, stadsboer-derij Schildershoeve (Schilderswijk) of buurthuis Bario (Transvaal). Het project Wijktijgers is ontwikkeld door Hoedje van Papier en wordt in Den Haag georganiseerd en uitgevoerd door Zebra Welzijn. De deelnemende scholen zijn: basisschool Onze Wereld, basisschool t Palet, Islamitische basisschool Al-Qoeba en OBS De Voorsprong.

  Voor meer informatiewww.zebrawelzijn.nl, www.stichtinghoedjevanpapier.nl, www.wijktijgers.nl of neem contact op met Peter Behagel, projectcordinator Wijktijgers Den Haag, ph.behagel@zebrawelzijn.nl of 06-53954225.

 • Leeftijd 11 jaar.Hobby's Voetballen en eigenlijk alle sporten.Voel je je veilig op straat Ik voel me veilig omdat er verkeersborden en stoplichten zijn.Wat zou er verbeterd kunnen worden Auto's en brommers moeten wat rustiger rijden, zodat ze beter zien wie op straat is.

  Leeftijd 10 jaar.Hobby Zwemmen.Voel je je veilig op straat Ja, ik voel me altijd veilig.Wat zou er verbeterd kunnen worden Auto's mogen niet meer door rood rijden.

  Leeftijd 9 jaar.Hobby Zwemmen.Voel je je veilig op straat Soms wel en soms niet.Wat zou er verbeterd kunnen worden Mensen moeten zich beter aan de regels houden op straat.

  Leeftijd 9 jaar.Hobby's Taekwondo en zwemmen.Voel je je veilig op straat Ik voel me soms veilig op straat.Wat zou er verbeterd kunnen worden Er moeten meer zebrapaden komen en auto's mogen niet meer door rood rijden.

  Leeftijd 10 jaar.Hobby's Sporten en freerunning.Voel je je veilig op straat Soms, als er niet veel auto's zijn.Wat zou er verbeterd kunnen worden Auto's moeten minder hard rijden.

  Leeftijd 10 jaar.Hobby's Voetballen, sporten en freerunning.Voel je je veilig op straat Soms wel, maar ik voel me niet veilig als er veel auto's rijden.Wat zou er verbeterd kunnen worden Auto's moeten minder hard rijden en er moeten meer verkeerslichten komen.

  Leeftijd 9 jaar.Hobby Voetballen.Voel je je veilig op straat Ja, ik voel me veilig.Wat zou er verbeterd kunnen worden Er moe-ten minder auto's rijden.

  Leeftijd 10 jaar.Hobby's Voetballen en

  zwemmen.Voel je je veilig op straat

  Ja.Wat zou er verbeterd

  kunnen worden Er moeten minder auto's

  rijden.

  Leeftijd 10 jaar.Hobby's Voetballen en zwemmen.Voel je je veilig op straat Nee, er wordt veel te hard gereden.Wat zou er verbeterd kunnen worden Mensen moeten het rustig aan-doen op straat.

 • Leeftijd 10 jaar.Hobby's Slapen, taekwondo en buitenspelen.Voel je je veilig op straat Soms.Wat zou er verbeterd kunnen worden Auto's moeten minder hard rijden.

  Leeftijd 10 jaar.Hobby's Slapen, zwem-men, voetballen, naar de bioscoop en fietsen.Voel je je veilig op straat Soms. Wat zou er verbeterd kunnen worden Er moe-ten minder auto's door rood rijden.

  Leeftijd 42 jaar.Hobby's Kokkerellen, taarten bakken, dansen, luisteren naar muziek en shoppen.Voel je je veilig op straat Ik voel me als voetganger veilig, maar als fietser vind ik de straten soms wat onoverzichtelijk. Vooral in de Schilderswijk. Ook rijden de autos vrij hard en staan ze vaak dubbel geparkeerd.Wat zou er verbeterd kunnen worden De politie zou meer op het gedrag van de automobilisten moeten letten en ze vaker en misschien wel hoger moeten bekeuren.

  Leeftijd 9 jaar.Hobby's Voetbal, zwemmen

  en taekwondo.Voel je je veilig op straat

  Soms.Wat zou er verbeterd

  kunnen worden Er gebeuren minder leuke

  dingen op straat.

  Leeftijd 10 jaar.Hobby's Voetballen en zwemmen.Voel je je veilig op straat Ja.Wat zou er verbeterd kunnen worden Er hoeft niks te veranderen.

  Leeftijd 10 jaar.Hobby's Voetballen en zwemmen.Voel je je veilig op straat Ja.Wat zou er verbeterd kunnen worden Er hoeft niks verbeterd te worden.

  Leeftijd 53 jaarHobby's Zingen, shiatsu, tennissen, films kijken, kletsen en uit eten gaan met vriendinnen.Voel je je veilig op straat Niet altijd, vooral niet in de Schilderswijk. Daar houden veel mensen zich niet aan de verkeers-regels.Wat zou er verbeterd kunnen worden Bredere fietspaden, in woonwijken een lagere maximum snelheid, meer rotondes en daardoor minder stop-lichten. Promotie van de elektrische fiets waardoor meer mensen op de fiets naar hun werk kunnen.

  Leeftijd 46 jaar.Hobby's Fietsen en fotograferen.Voel je je veilig op straat Meestal wel.Wat zou er verbeterd kunnen worden Meer en bredere (vrij liggende) fietspaden. Het fietsen nog meer promoten. Als er meer mensen gaan fietsen, wordt het automatisch veiliger op straat. Fietsen is ook nog eens goed voor je gezondheid en het milieu!

 • Veel Wijktijgers voelen zich niet altijd veilig in het verkeer. Auto's rijden hard en gaan vaak door het rode licht. Om meer inzicht te krijgen in het gedrag van weg-gebruikers hield de redactie van 'De Veilige Wijktijgers' op zaterdag 15 maart een verkeersonderzoek op de Vaillantlaan, ter hoogte van de kruising met de Hob-bemastraat. De Wijktijgers keken aan beide kanten van de straat hoeveel auto's, fietsers en voetgangers pas-seerden. Ook werd gekeken hoe vaak de verschillende weggebruikers door rood licht gingen. Terwijl een deel

  van de Wijktijgers het verkeer aan het turven was, maakten anderen actiefoto's. Een aantal opmerkelijke punten kwam naar voren uit ons onderzoek. Zo waren er veel ouders die samen met hun kind(eren) door rood licht gingen. Verder reden er veel minder auto's door rood als er een camera staat die overtredingen foto-grafeert. En tot slot: fietsers reden in verhouding tot auto's en voetgangers veel vaker door rood licht. Hier-onder alle resultaten en conclusies van het Wijktijgers verkeersonderzoek.

  Auto's negeren het rode licht.

  VAILLANTLAAN, STADSZIJDE VAILLANTLAAN, MARKTZIJDE TOTAAL aantal overtredingen aantal overtredingen aantal overtredingen 127 9 200 2 327 11 27 7 66 1 93 8 68 2 265 11 331 13

 • Fietsers wachten geduldig voor het verkeerslicht.

  1 op de 30 auto's rijdt door rood

  1 op de 12 fietsers fietst door rood

  1 op de 25 voetgangers loopt door rood

  3,4% van de automobilisten rijdt door

  rood8,6% van de fietsers r

  ijdt door rood

  3,9% van de voetgangers loopt door

  rood

  Moeder en haar kind lopen door het rode licht.

  CONCLUSIES Ouders moeten het goede voorbeeld geven. Als er een camera staat, rijden er minder auto's door rood. Fietsers maken in vergelijking met auto's en voetgangers de meeste overtredingen.

  VAILLANTLAAN, STADSZIJDE VAILLANTLAAN, MARKTZIJDE TOTAAL aantal overtredingen aantal overtredingen aantal overtredingen 127 9 200 2 327 11 27 7 66 1 93 8 68 2 265 11 331 13

 • Verbaast het u dat de fietsers va-ker door rood gaan in verhouding tot voetgangers en auto's?Als fietsers zien dat er niks aankomt, ne-geren ze vaak de verkeerslichten. Het gaat vaak goed, maar daarom is het nog niet goed. Dat fietsers door rood rijden komt onder andere omdat er in Den Haag heel veel kruispunten met verkeerslichten zijn, bijna 300. Veel meer dan in andere grote steden. Hierdoor moeten fietsers vaak en erg lang wachten. Het is dan ook beter dat een deel van de verkeerslichten verdwijnt, dat er meer rotondes komen en speciale fietsroutes worden aangelegd.

  Waarom vindt u de Fietsersbond zo belangrijk dat u zelfs voorzitter bent geworden?Als je wat wilt en ergens voor staat, moet je daar ook je best voor doen. Ik vind fiet-

  sen erg belangrijk