2014 De Gebouwde Wijktijgers

12

description

 

Transcript of 2014 De Gebouwde Wijktijgers

Page 1: 2014 De Gebouwde Wijktijgers
Page 2: 2014 De Gebouwde Wijktijgers

Met zeer veel inzet, plezier en enthousiasme hebben de leerlingen van groep 6 van OBS De Voorsprong de afgelopen weken gewerkt aan dit mooie glossy ma-gazine: 'De Gebouwde Wijktijgers'. In acht lessen van anderhalf uur hebben de Wijktijgers heel veel geleerd, zoals een interview afnemen en dit verwerken naar een goed leesbaar verhaal. Ook weten de Wijktijgers een camera te bedienen en hoe je een goede foto maakt. Dit allemaal rond het centrale thema architectuur. In de stad is architectuur (of bouwkunst) overal om ons heen. Het is zo ontzettend gewoon voor iedereen dat we vaak vergeten ernaar te kijken. Gebouwen in onze buurt en in de binnenstad zijn daar voorbeelden van. Als je de moeite neemt naar bouwkunst te kijken, gaat er vaak een wereld voor je open. Zo zijn de Wijktijgers begonnen met een fotoreportage in het historische cen-

trum van Den Haag. Daar kan iedere liefhebber van ar-chitectuur en kunst zijn hart ophalen. Er zijn daar name-lijk hele mooie, grote en vooral erg oude gebouwen te vinden. Vervolgens hebben de Wijktijgers met architect Joop ten Velden een wandeling door hun eigen buurt gemaakt om de verschillende bouwstijlen te bestude-ren. Tot slot gingen de Wijktijgers naar het grote bouw-project aan de Veenkade/Noordwal. Hier wordt de histo-rische gracht in ere hersteld. Onder het grachtdeel komt een volautomatische autoberging en er worden twee bruggen vervangen. Van al deze activiteiten hebben de Wijktijgers uitgebreid verslag gedaan, zowel in woord als in beeld. Wij wensen u veel lees- en kijkplezier.

Namens de redactie van De Gebouwde Wijktijgers, Henriëtte Guest.

Leerlingen van de groepen 6 en 7 van basisscholen uit de Schilderswijk en de Transvaal volgen work-shops fotojournalistiek. Deze bestaan uit gemiddeld zes lessen van anderhalf uur en worden gegeven door vakdocenten (foto)journalistiek.

De leerlingen worden in de lessen gestimuleerd om samen hun kennis, talent, creativiteit en verantwoorde-lijkheidsgevoel verder te ontwikkelen. Zij werken aan een magazine als gezamenlijk eindproduct. Daarnaast leren zij vaktechnische vaardigheden over het gebruik van fotocamera’s, hoe ze een interview houden en een verslag schrijven. Levensecht leren is een belangrijk onderdeel van de workshops. De leerlingen gaan onder begeleiding van de vakdocent en begeleiders de wijk in om daar (foto)reportages te maken. Ze houden (straat)-interviews en gaan op werkbezoek bij organisaties in

de buurt. Dit alles rond een gekozen thema. Na afloop van de workshops kunnen de kinderen als (foto)-journalisten instromen in de redactie van het Wijktijgers Kinderpersbureau in Buurtcentrum Octopus, stadsboer-derij Schildershoeve (Schilderswijk) of buurthuis Bario (Transvaal). Het project Wijktijgers is ontwikkeld door Hoedje van Papier en wordt in Den Haag georganiseerd en uitgevoerd door Zebra Welzijn. De deelnemende scholen zijn: basisschool Onze Wereld, basisschool ’t Palet, Islamitische basisschool Al-Qoeba en OBS De Voorsprong.

Voor meer informatiewww.zebrawelzijn.nl, www.stichtinghoedjevanpapier.nl, www.wijktijgers.nl of neem contact op met Peter Behagel, projectcoördinator Wijktijgers Den Haag, [email protected] of 06-53954225.

Page 3: 2014 De Gebouwde Wijktijgers

Pagina 4 en 5 De reDactie van De GebouwDe wijktijGers stelt zich voor

Pagina 6 en 7 FotoreportaGe in haaGse binnenstaD

Pagina 10 en 11 ronDleiDinG in bouwput veenkaDe/noorDwal

Pagina 8 en 9 wijkwanDelinG met architect joop ten velDen

INHOUDSOPGAVE

Page 4: 2014 De Gebouwde Wijktijgers

Leeftijd 10 jaar.Hobby's Vechten, voet-

ballen en zwemmen.Favoriete gebouw

De Houtzagerij.Waarom Omdat ik daar

zwem en sport. Ook heb ik daar mijn zwem-

diploma's gehaald.

Leeftijd 10 jaar.Hobby's Voetbal en sporten.Favoriete gebouw Mijn eigen huis.Waarom Omdat ik me fijn voel in mijn huis.

Leeftijd 10 jaar.Hobby's Zwemmen en voetballen.Favoriete gebouw Het Witte Huis.Waarom Omdat de president van amerika daar woont.

Leeftijd 10 jaar.Hobby's Fietsen,

zwemmen en buitenspelen.

Favoriete gebouw Mijn huis.

Waarom Omdat het mijn thuis is.

Leeftijd 10 jaar.Hobby Dansen.

Favoriete gebouw De moskee.

Waarom Vanwege mijn geloof.

Leeftijd 10 jaar.Hobby's Voetbal en sporten.Favoriete gebouw Mijn eigen huis.Waarom Omdat ik me daar lekker voel.

Page 5: 2014 De Gebouwde Wijktijgers

Leeftijd 11 jaar.Hobby's Zwemmen, tv-kijken en lui zitten.Favoriete gebouw Mijn huis.Waarom Omdat ik daar woon.

Leeftijd 9 jaar.Hobby's Voetballen,

zwemmen en fietsen.Favoriete gebouw

De Houtzagerij.Waarom Omdat ik

daar zwem.

Leeftijd 10 jaar.Hobby Schaatsen.Favoriete gebouw De schaatsbaan.Waarom ik vind het leuk om daar naartoe te gaan omdat schaatsen mijn hobby is.

Leeftijd 47 jaar.Hobby's Bouwkunst en natuurlijk fotograferen.Favoriete gebouw De Taj Mahal in agra, india.Waarom Het is het mooiste en meest indrukwekkende gebouw dat ik ooit heb gezien. Daarnaast is het een prachtig

roman-tisch verhaal waarom het des-tijds is gebouwd.

Leeftijd 11 jaar.Hobby's Zwemmen en

buitenspelen.Favoriete gebouw

een kasteel.Waarom Omdat het heel

groot en mooi is.

Leeftijd 10 jaar.Hobby's Zwemmen, iCT en buitenspelen.Favoriete gebouw De Houtzagerij.Waarom ik vind zwemmen leuk.

Page 6: 2014 De Gebouwde Wijktijgers

ooievaarBij de Grote Kerk staat een waterpomp. Alleen de bovenkant hiervan is oud. Hierop zie je een ooievaar met een paling in zijn bek. In het wapen van Den Haag zit een ooievaar, daarom kom je zoveel afbeeldingen van deze vogel tegen in de stad. De ooievaar staat bekend als geluksbrenger. Vroeger zaten er veel palingen in de Hofvijver waar de ooievaar op af kwam.

De redactie van 'De gebouw-de Wijktijgers' loopt op een zonnige vrijdagmiddag naar het centrum van Den Haag. in de Haagse binnenstad is veel bijzondere architectuur en kunst te bewonderen. gebouwen en kunst zijn erg fotogeniek en daarmee een hele goede reden om daar een mooie fotoreportage te maken. De verhalen bij de foto's hebben de Wijktij-gers in de klas geschreven. Hierbij hebben ze gebruik gemaakt van het internet om informatie op te zoeken.

De Grote kerkDeze kerk is naast het Binnenhof een van de oudste gebouwen

van Den Haag. De kerk heet officieel Grote of Sint-Jacobskerk.

Het is niet helemaal duidelijk hoe oud de kerk precies is, maar

in 1335 wordt al gesproken over de grote kercke (dit is oud-

Nederlands voor grote kerk). De toren van de kerk heeft een

bijnaam: De Haagse Toren en is te zien vanuit grote delen van

Den Haag. De bouwstijl van de kerk is gotisch.

Page 7: 2014 De Gebouwde Wijktijgers

De riDDerzaalDe Ridderzaal staat op een plein dat het Binnenhof

wordt genoemd. De Ridderzaal is bekend vanwege

de derde dinsdag van september. Op deze dag

wordt Prinsjesdag gehouden. Koning Willem-

Alexander komt dan samen met Koningin Máxima

in de Gouden Koets naar de Ridderzaal en leest de

Troonrede voor. In de zaal zitten de leden van de

Eerste en Tweede Kamer. Het is een traditie voor

vrouwen om op die dag een hoedje te dragen.

stanDbeelD willem ii

Op het Buitenhof, vlak bij de ingang van het

Binnenhof staat een groot, indrukwekkend

bronzen beeld van een man op een paard.

Het paard steigert. Het is Willem II op zijn

paard Wexy. Zijn officiële naam is Willem

Frederik George Lodewijk. Hij leefde van

1792 tot 1849. Van 1840 tot aan zijn dood

in 1849 was hij Koning der Nederlanden.

het binnenhoFHet Binnenhof is het oudste gebouwencomplex van Den Haag. Het is rond 1230 gebouwd. Momenteel zit in dit gebouw de regering van ons land. Het Torentje, op de foto bijna helemaal links, is de werkkamer van minister-president Mark Rutte. Op de achtergrond zie je veel nieuwe, moderne kantoorgebouwen. In deze gebouwen zitten veel ministeries en ambtenaren van de regering. Het water op de voorgrond is de Hofvijver.

Page 8: 2014 De Gebouwde Wijktijgers

Op vrijdag 28 maart krijgt de redac-tie van 'De gebouwde Wijktijgers' bezoek van architect Joop ten Velden (69 jaar). Met hem maken we een bouwkundige wandeling door de wijk. in dit deel van de Schilders-wijk zijn grofweg drie verschillende bouwstijlen te vinden: huizen van rond 1900, 1930 en 1990. We kijken hierbij naar de overspanningen: hoe het metselwerk boven de ra-men en deuren in de gevels gedra-gen wordt. Daarnaast bestuderen we de ornamenten. Dit is een mooi maar moeilijk woord voor versierin-gen. Hoewel de Wijktijgers iedere dag langs deze huizen lopen, laat architect Joop ons dingen ontdek-ken die we nooit eerder hebben gezien: dakkapelletjes, glas-in-lood ramen, stalen rozetjes, leeuwen en zelfs een duiveltje! en dat al-lemaal binnen een straal van een paar minuten lopen van de school. Wijktijger azra: "ik heb versieringen gezien die ik nog nooit eerder zag."

ik vind deze huizen van begin vorige eeuw in de Zusterstraat het mooiste omdat ze het meest versierd zijn. Bijzonder zijn bijvoor-beeld de glas-in-lood ramen en de steentjes boven de deuren en ramen. Ook is de witte lijn boven de ramen en zijn de dakkapelle-tjes heel mooi. Die lijken op kleine huisjes.

Page 9: 2014 De Gebouwde Wijktijgers

Deze huizen van rond 1930 hebben ronde balkons, die mooi gevormd zijn. De witte daklijst en het glas-in-lood zijn ook mooie versieringen. We zien brede betonranden boven de ramen. Architect Joop vertelt dat daar stalen balken ach-ter zitten. De brede betonrand is eigenlijk ook een soort versiering.

Deze huizen van 1990 zijn behoorlijk strak en functioneel gebouwd. Maar als je goed kijkt zijn ook hier versieringen te ontdekken. De geribbelde wand, het beton van het hoekraam dat ver uitsteekt en de deur die net even iets naar binnen springt. Boven de ramen steunt het met-selwerk op dunne stalen strips.

Deze huizen van rond 1900 zijn versierd met steentjes boven de deuren en ramen, glas-in-lood, daklijsten, verschil-lende kleuren steentjes en dakkapel-letjes. Boven de deuren en de ramen zijn boogjes gemetseld van bakstenen die schuin zijn afgehakt. Boven brede deuren (garagedeuren) zien we stalen balken die zijn versierd met stalen bloemetjes.

wat Doet een architect?een architect ontwerpt huizen en gebouwen zoals kantoren, fabrieken en scholen. Hij of zij maakt van het ontwerp nauwkeurige tekeningen: plattegronden, doorsneden, gevels en de ligging in de stad. Vroeger maakte je deze tekeningen met een liniaal en een trekpen. Tegen-woordig worden tekeningen allemaal met de computer gemaakt. Daarnaast moet een architect alles weten over vergunningen, wat voor bouwmaterialen

je moet gebruiken en hoe de draagcon-structie moet zijn. een gebouw moet grofweg aan drie dingen voldoen: het moet goed ontworpen zijn (functioneel), het moet sterk zijn (het mag niet instor-ten) en het moet ook nog eens mooi zijn. een gebouw is er om je te beschermen tegen regen en kou. Ook beschermt een gebouw jou en je spullen tegen gevaar van buitenaf, zoals diefstal.

Het allermooiste vind ik de huizen

van rond 1930 in de Zusterstraat. De

balkons zijn mooi gevormd. De stenen

zijn mooi, plat en ze zien er helemaal

niet oud uit. De stenen hebben ook

een hele mooie kleur. Ook de daklijs-

ten en de portiektrappen vind ik mooi.

Stalen balk met een rozetje als versiering.

Betonnen plaat steekt ver uit de gevel.

Mooi gevormd raam in de Hillegondastraat.

Duiveltje, gezien op de 's-Gravenzandelaan.

Ronde balkons in de Zusterstraat.

Dakkapelletjes lijken wel kleine huisjes.

Page 10: 2014 De Gebouwde Wijktijgers

als je je bezighoudt met architectuur is er niets leuker en interessanter dan een bezoek te brengen aan een echte bouwplaats. in het centrum van Den Haag wordt er gewerkt aan een groot bouwproject: de herinrichting van de noordwal/Veenkade. Op vrijdag 11 april bezoekt de redactie van 'De gebouwde Wijktijgers' dit grootse bouwproject. Hier wordt de histori-sche gracht in ere hersteld, een volautomatische autoberging (VaB) onder de gracht gebouwd en ook worden er twee bruggen vervangen: de Tous-saint- en de Torenstraatbrug.

Voorafgaand aan het bezoek verdiepen we ons uitgebreid in het project door er allerlei informatie over te lezen en (animatie)filmpjes en foto's over te bekijken. Op de website van de gemeente Den Haag wordt uitgebreid verslag gedaan van de bouwwerkzaamheden. Tijdens de bouw wordt er iedere minuut een foto gemaakt. Deze foto's worden heel snel achter elkaar getoond, waardoor het lijkt alsof je naar een filmpje kijkt. Ook zijn er mooie historische tekeningen en foto's te zien. Zo krijg je een goed beeld hoe de omgeving er door de eeuwen heen uit heeft gezien.

bouw autobergingDoor al deze voorbereidingen komen de Wijktijgers goed geïnformeerd aan op het kantoor van het bouwproject aan de Torenstraat. We worden ontvangen door Anne Hiemstra van aannemer BAM Infra en Kees Spendel van de gemeente Den Haag, de opdrachtgever. Anne is werkvoorbereider en omgevingsmanager en Kees is ontwerpleider. Anne koopt bijvoorbeeld alle bouwmaterialen in en maakt de planningen. Het bouwproject is in oktober 2012 van start gegaan en wordt begin 2015 afgerond. Daarna wordt de nieuwe autoberging nog uitgebreid getest. Momenteel wordt er gewerkt aan het tweede deel van de autoberging. In deze parkeergarage voor o.a. buurtbewoners is straks plek voor 158 auto's. Het wegzetten van je auto gaat volledig automatisch en duurt slechts 30 seconden. Het ophalen van de auto duurt ongeveer 1,5 tot 3 minuten. De garage zit helemaal onder de gracht en is 106 meter lang en 19 meter breed. Om deze bouwkuip te maken heeft BAM eerst een dikke vloer van beton (1,2 meter dik) gemaakt. Dit beton is in de gracht gestort en kon ondanks het water, gewoon hard worden! De bouwvakkers werken hier van zeven uur ‘s ochtends tot vier uur in de middag. Als alles klaar is, zitten er maar liefst 25.000 manuren werk in het project!

rondleiding bouwputNa een glaasje ranja, een lolly en nog meer feiten en weetjes over het project kan eindelijk de rondleiding langs de bouwput beginnen. Als echte bouwvakkers hijsen de Wijktijgers zich in oranje hesjes en doen ze stoere bouwhelmen op. Dit is natuurlijk ook leuk voor de groepsfoto. Op de tijdelijke fietsbrug over de gracht maken we een paar mooie foto's. Daarna gaan we naar de vrij toegankelijke uitkijkpost waar je een mooi overzicht hebt over de bouwplaats. Hier wordt de omvang van het bouwproject

Page 11: 2014 De Gebouwde Wijktijgers

Het eerste deel van de volautomatische autoberging (VAB) is al

gereed.

Kees Spendel en Anne Hiemstra.

In het project zitten 25.000 manuren werk.

Werkzaamheden aan het tweede deel van de VAB.

nieuwsgierig naar dit project?

Kijk op www.denhaag.nl/veenkade

voor meer informatie.

pas echt goed zichtbaar: "Wauw, wat een enorm gat," roept een van de Wijktijgers. Het is bijna niet voor te stellen dat hier straks weer water doorheen stroomt en dat daaronder dan auto's geparkeerd staan. Na nog wat foto's van de werkzaamheden is helaas de tijd alweer om. We bedanken Anne en Kees voor de gastvrijheid en alle informatie en gaan dan met een hoop nieuwe indrukken weer terug naar het redactielokaal aan de Van Damstraat.

Page 12: 2014 De Gebouwde Wijktijgers

Hoofdredactie Henriëtte Guesteindredactie Therese M. FlemminksRedactie Cemre, Amet, Egit, Suhendley, Mouad, Ramir, Ebru, Nazli, Nursen, Marjam, Azra.Basisvormgeving Kadanz, Marcel van den AssemLay-out Annette van Kester, grafisch ontwerpDruk ControlMedia, Wildert (België)

Oplage 75 stuksEen digitale versie van dit magazine is te vinden op www.wijktijgers.nl/den-haag. Met dank aan iedereen die heeft meegewerkt aan dit magazine. In het bijzonder: Joop ten Velden, Anne Hiemstra, Kees Spendel en Senta Bemelman.

Het project Wijktijgers Den Haag wordt gesteun en mogelijk gemaakt door:

Stichting Madurodam Steunfonds (www.madurodam.nl), Oranjefonds (www.oranjefonds.nl), VSBfonds (www.vsbfonds.nl), Fonds 1818 (www.fonds1818.nl), Zebra (www.zebrawelzijn.nl), Stichting Hoedje van Papier (www.stichtinghoedjevanpapier.nl).