20131003_nl_metro special

Click here to load reader

 • date post

  08-Mar-2016
 • Category

  Documents

 • view

  213
 • download

  0

Embed Size (px)

description

 

Transcript of 20131003_nl_metro special

 • DIT IS EEN UITGAVE VAN METRO CUSTOM PUBLISHING

  P Koolhydraatvrij PVetvrijP Glutenvrij PWeinig calorieen

  Afvallen door pasta, rijst en noodles te eten?

  Lees verder op pagina 6

 • DIT IS EEN UITGAVE VAN METRO CUSTOM PUBLISHING2

 • DIT IS EEN UITGAVE VAN METRO CUSTOM PUBLISHING 3

  Medische informatie was vroeger aan artsen voorbehouden. Maar sinds de introductie

  van medische apps op de smartphone kunnen gebruikers nu ook zelf dokteren.

  Checken of een moedervlek kwaadaardig is? Weten wat je moet doen

  als je kind een slok allesreiniger heeft genomen? Het is tegenwoordig allemaal op

  te zoeken via je mobiel. Zelf dokteren was nog nooit zo populair.

  Wikipedia mag dan bekend staan als d online encyclopedie, helemaal betrouwbaar is de site niet. Betere, meer onafhanke-lijke websites vind je hieronder.

  Gezondheidsplein.nl. Breed online gezondheidsplatform met breed scala aan gezondheidsinformatie. Je vindt er niet alleen medische informatie over ziektes, maar ook tips voor een gezonde levensstijl, ervaringsverhalen en een uitgebreide gids over de werking van je lichaam. Dat allemaal in begrijpelijke taal.

  Ziekenhuis.nl. Overzichtelijke website voor patinten, waarbij reeds een diagnose is gesteld. Geeft informatie over ziektebeel-den, behandelingen, medicijnen en ziekenhuizen.

  Apotheek.nl. Betrouwbare en actuele informatie over medicijnen.

  Kiesbeter.nl. Alles over zorg en gezondheid, inclusief keuzehul-pen en wachtlijsten.

  Thuisarts.nl. Een door het Nederlands Huisartsen Genootschap samengestelde website, waarop mensen zelf advies en informatie kunnen inwinnen over gezondheid en ziekte. Onder andere met lmpjes, afbeeldingen, instructies en tips.

  Dokterdokter.nl. Consumentenportaal met 400 folders over veel voorkomende gezondheidsklachten, informatie over medi-cijngebruik en een begrippenlijst van 15.000 helder uitgelegde medische termen.

  Sites van patintenverenigingen. Beschikbaar voor vrijwel elke ziekte of aandoening. Vooral prettig voor mensen die nieuwsgierig zijn naar ervaringen van lotgenoten.

  Extra: ZegelGezond.nl Een keurmerk dat de kwaliteit van medische websites wil beoordelen, als hulpje voor consumenten om het kaf van het koren te scheiden.

  COLOFON Het menselijk lichaam is een publicatie van Metro Custom Publishing.

  Project Manager Sven Kok Editorial Manager Marianne Wenneker Redactie Nienke Cazemier, Ilja Post Vormgeving Mental Creatie Beeld Colourbox

  Voor meer informatie over Metro Custom Publishing of als u zelf een idee heeft voor een uitgave kunt u contact opnemen met Dennis Lanson, 088 824 2898 of d.lanson@tmg.nl

  Kim Olislagers, hoofdredacteur van Medical Media, kan er kort over zijn. Medische apps, gezondheidswebsites en online spreekuren vervullen een duidelijke behoe e. Dat er nog altijd meer bij komen, zegt volgens haar genoeg. Een gemeen hoestje of hardnekkige loopneus? Tegenwoordig kruipen mensen steeds vaker zelf achter de computer om een diagnose te stellen. Tijdens de laatste griepepidemie klopten twintig tot dertig procent minder mensen aan bij de huisarts dan normaal. Of dat ook voor algemene klachten geldt, is onduidelijk. Maar dat er sprake is van een trend valt niet langer te ontkennen.

  Internet biedt volop medische informatie, stelt Olislagers. En patinten maken daarvan dankbaar gebruik. Uit cijfers over online dokteren blijkt dat driekwart van de Nederlanders regelmatig het web afstruint naar informatie over gezondheid, ziekte en aandoeningen. Google is daarbij nog altijd de meest gebruikte zoekmachine. Toch is zelf dokteren niet altijd even ideaal, waarschuwt Olislagers. Vaak komt er veel tegenstrijdige informatie op je af, wat mogelijk stress dan gemoedsrust oplevert. Als je er ontvankelijk voor bent, groeit een simpele hoofdpijn

  op internet al gauw uit tot een levensbedreigende tumor. Weten welke sites betrouwbaar zijn, is dus erg belangrijk.

  De eigen lo rompet blazen doet Olislagers, hoofdredacteur van onder andere Gezondheidsplein.nl, niet graag. Maar dat deze website populair is, blijkt wel uit de bezoekersaan-tallen. Vorig jaar had de grootste themasite over gezondheid in Nederland zon 10 miljoen bezoeken. Datzelfde jaar werd het online spreekuur 3900 keer geraadpleegd. Het leverde Gezond-heidsplein.nl een nominatie op voor Website van het Jaar 2013. Of ze ook winnen, wordt 14 november bekendgemaakt.

  Olislagers: Doel van websites, zoals Gezondheidsplein.nl of uisarts.nl, is om zogenoemde eerstelijnspatienten informatie te verscha en die past bij hun klachten. Bijvoorbeeld omdat er op je arm ineens allemaal vreemde, rode bulten zitten, en je graag wil weten wat dat zou kunnen zijn: eczeem of gordel-roos? Of omdat je al nachten wakker ligt en tips zoekt om alsnog de slaap te vatten. Ook worden deze online vraagbaken

  veel geraadpleegd voor schaamonderwerpen. En patinten wisselen ervaringen uit op forums en kunnen online vragen stellen aan deskundigen.

  Patinten nemen de gevonden informatie mee naar de huis-arts, weet Olislagers. Bijvoorbeeld om beter voorbereid op het spreekuur te verschijnen. Of omdat ze de arts niet altijd meer op zijn woord geloven, en op zoek gaan naar een second opinion. Ook wie als patint naar huis wordt gestuurd met een diagnose U hee toxoplasmose, mevrouw kan op internet snel vinden wat het precies inhoudt. Handig, omdat je er op zon moment niet altijd bij bent met je gedachten. Zeker wanneer je net te horen hebt gekregen dat je iets ernstigs onder de leden hebt. Weten wat je kunt verwachten, gee dan wat rust. Immers, de mens lijdt dikwijls het meest door het lijden dat hij vreest.

  Maar nogmaals: pas op voor zeperds, waarschuwt Olislagers. Gebruik de informatie nooit als vervanging van, alleen als aanvulling op een doktersconsult.

  Wikipedia mag dan bekend staan als d online encyclopedie, helemaal betrouwbaar is de site niet. Betere, meer onafhanke-lijke websites vind je hieronder.

  Gezondheidsplein.nl. Breed online gezondheidsplatform met breed scala aan gezondheidsinformatie. Je vindt er niet alleen medische informatie over ziektes, maar ook tips voor een gezonde levensstijl, ervaringsverhalen en een uitgebreide gids over de werking van je lichaam. Dat allemaal in begrijpelijke taal.

  Ziekenhuis.nl. Overzichtelijke website voor patinten, waarbij reeds een diagnose is gesteld. Geeft informatie over ziektebeel-den, behandelingen, medicijnen en ziekenhuizen.

  Apotheek.nl. Betrouwbare en actuele informatie over medicijnen.

  Kiesbeter.nl. Alles over zorg en gezondheid, inclusief keuzehul-pen en wachtlijsten.

 • DIT IS EEN UITGAVE VAN METRO CUSTOM PUBLISHING4

  Blijf niet rondlopen met rusteloze benenStichting deelt kennis en strijdt voor erkenning.Iedereen kent het wel. U rust uit na fysieke inspanning, maar in uw benen voelt u een onrustig gevoel. Alsof ze willen doorlo-pen terwijl u stilzit. Mensen die het Restless Legs Syndroom hebben, voelen dit dag in dag uit. Of beter: nacht in nacht uit, want vooral bij het rusten zijn de symptomen, zoals tintelingen en een onbedwingbare neiging tot bewegen van de benen, maar soms ook de armen, het sterkst. Vaak zijn er ook oncontroleerbare schokkende bewegingen van de ledematen. Dit leidt tot onrustig slapen of zelfs slapeloosheid. Het gevoel is alleen te onderdrukken door uit bed te stappen en te gaan lopen, soms vele malen per nacht. Ook tijdens theaterbezoek of een vliegreis kan RLS een kwelling zijn. Er is helaas nog veel onbegrip voor RLSpatinten.

  Het Restless Legs Syndroom is een internationaal erkende neurologische aandoening. De ziekte kreeg die erkenning pas in 2005.De Stichting RLS werd in 1999 opgericht, door enkele patienten en neurologen. Voornaamste reden was het gebrek aan kennis over RLS en het onbegrip voor RLS-patinten. De Stichting RLS is een vrijwilligersorganisatie die subsidie krijgt van het Rijk en wordt ondersteund door donateurs. Er is geen financile ondersteuning vanuit de farmaceutische industrie.

  EyeopenerEr is veel verbeterd, maar volgens de Stichting schiet de kennis over RLS zowel bij (mogelijke) patinten als artsen nog steeds tekort. Daarom treedt zij veel naar buiten om informatie te verstrekken.

  De Stichting organiseert druk bezochte voorlichtingsbijeenkomsten door het hele land voor patinten en mensen die vermoeden RLS te hebben. Een neuroloog legt daarbij uit wat de aandoening inhoudt en wat de symptomen zijn. Voor veel mensen is dat een eyeopener. Gelukkig kan er ook verteld worden dat er voor velen wat aan te doen is en dat kan een hele geruststelling betekenen.

  Onderzoeken tonen aan dat een aantal artsen nog onvoldoende kennis heeft over RLS. Er worden soms medicijnen voorgeschre-ven die geen of zelfs een averechts effect hebben op RLS. Daarom geeft de Stichting ook voorlichting aan onder andere artsen en apothekers. Sinds 2006 zijn goede medicijnen beschikbaar, die worden vergoed door de zorgverzekeraar. De ziekte, die overigens in veel gevallen erfelijk is, kan daarmee over het algemeen goed onder controle worden gehouden.

  Meer informatie:Kijk voor meer informatie over RLS, de behandeling ervan en contactgegevens van de Stichting RLS op www.stichting-restless-legs.org. U kunt zich daar ook opgeven als donateur. De stichting is telefonisch te bereiken via 0900 - 757 46 36 (1 ct/min, op weekdagen tussen 7 en 8 uur s avonds).

  advertorial

  Hepatitis C is een sluipmoordenaar. Het kan leiden tot ernstige

  leverdisfunctie of leverkanker. Testen is belangrijk, omdat het wel

  twintig jaar kan duren voordat je klachten krijgt. Als ex-verslaafde

  behoort Eline (38) tot de risicogroep. Zij is succesvol behandeld

  tegen hepatitis C.

  Ruim achttien jaar geleden kwam ik erachter dat ik hepatitis C had. In mijn pubertijd was ik verslaafd aan herone. Om clean te word