2013 Jaarverslag · Moederdag, de openstelling van de kerk op de eerste dag van de fietsvierdaagse...

17
/ cL4h ttvtg q I Oude Zeeuwse Kerken Jaarverslag 2013 Middelburg, 21 mei 2014 1

Transcript of 2013 Jaarverslag · Moederdag, de openstelling van de kerk op de eerste dag van de fietsvierdaagse...

Page 1: 2013 Jaarverslag · Moederdag, de openstelling van de kerk op de eerste dag van de fietsvierdaagse injuli en tijdens twee weekends dat Kunstspoor plaatsvindt in augustus en tenslotte

/ — cL4h ttvtg• q

• I •

• • Oude• • Zeeuwse

Kerken

Jaarverslag 2013

Middelburg, 21 mei 2014

1

Page 2: 2013 Jaarverslag · Moederdag, de openstelling van de kerk op de eerste dag van de fietsvierdaagse injuli en tijdens twee weekends dat Kunstspoor plaatsvindt in augustus en tenslotte

4 4 *

OudeZeeuwse

L Kerken

Inhoud

Bestuursverslag 2013 3

Algemeen 7

Samengevoegde balans per 31 december 2013 8

Toelichting op de samengevoegde balans per 31 december 2013 10

Toelichting op de rekening van baten en lasten over 2013 11

Bijiagen:

1. Jaarrekening 2013 van Stichting Oude Zeeuwse Kerken

2. Jaarrekening 2013 van Stichting Nieuwe Kerk Zierikzee

3. Jaarrekening 2013 van Stichting Hervormde Kerk Baarland

4. Jaarrekening 2013 van Stichting Hervormde Kerk Waterlandkerkje

5. Jaarrekening 2013 van Stichting De Katse Kerk

2

Page 3: 2013 Jaarverslag · Moederdag, de openstelling van de kerk op de eerste dag van de fietsvierdaagse injuli en tijdens twee weekends dat Kunstspoor plaatsvindt in augustus en tenslotte

/.. ,-

Oude• -• Zeeuwse

Kerken

Bestuursverslag 2013

Hervormde Kerk Baarland

Versiag ontvangen van de Plaatselijke Commissie:

In de winterperiode organiseren wij kiassieke concerten, dit jaar hebben we wat andersgedaan om te zien of er ook een ander publiek kan worden bereikt.Op 26 januari gaf popkoor “Eigenwijs” een leuk concert. Op 23 maart trad mannenkoor“Lezzom” op en op 20 april het ensemble “Musica Juventa” met een kiassiek repertoire.Op 16 juni was er een optreden van Rutger de Ronde + Friends, een groep studenten van hetconservatorium. Dit in het kader van het “eindarrangement”.

Om de toeloop van bezoekers aan te kunnen mag men tij dens de evenementen parkeren ophet grasveld noord van de kerk. Op ons verzoek heeft de gemeente Borsele in de oprit eendoorgroeimat laten aanleggen, zodat de auto’s het gras niet kapot rijden.

Op 13 mei was er rommelmarkt met openbare verkoop. Eind mei is er op tweede pinksterdagde Kastelendag en ook op de volgende zondagen is de kasteeltuin geopend. De Maartenskerkis dan ook open voor bezoek. De toegang is vrij, maar een vrijwillige gift voor het onderhoudvan de kerk wordt op prijs gesteld.

Op 7 september werd het Moreau-orgel weer feestelijk in gebruik genomen na de restauratie.Het ooit verdwenen “Cromome-deel” is in het voorjaar teruggeplaatst. Tesamen met GerardBoot en Andre Poortvliet verzorgde de heer Jellema een schitterend concert.

Zondag 6 oktober was er een bijeenkomst in de kerk o.a. vanwege de presentatie van eenjeugdboek “De slag om Baarland”, geschreven door Dorothé Tempelman.

Op 13 en 14 september was de Maartenskerk open voor het publiek in het kader van deMonumentendagen. Op verzoek van de pc heeft de gemeente enige stenen van de trap intoren laten vastmetselen.

Op 19 oktober gaven Frans en Ymke een Concert O blokfluit en piano en op 22 novembertrad Andre Poortvliet op met zijn ensemble.

16 december werd de jaarlijkse kerstmarkt georganiseerd.

De PKN gemeente Baarland/’s-Gravenpolder huurt de kerk voor de wekelijkse diensten en opde donderdagavonden oefent er een blokfluitgroep.

Naar aanleiding van een bericht in de krant heeft de pc Baarland subsidie aangevraagd engekregen om in het kader van plattelandsverbetering een toiletgebouw te realiseren. De bouwhiervan is in 2013 gestart.

3

Page 4: 2013 Jaarverslag · Moederdag, de openstelling van de kerk op de eerste dag van de fietsvierdaagse injuli en tijdens twee weekends dat Kunstspoor plaatsvindt in augustus en tenslotte

/4 •

• Oude• , Zeeuwse

Kerken

Hervormde Kerk Kats

Versiag ontvangen van de Stichting De Katse Kerk:

In 2013 vonden verschillende religieuze en openbare activiteiten plaats in de kerk te Kats:kerkdiensten (de Opwegkerk, trouwerijen en begrafenissen) en jaarlijks terugkerendepublieke evenementen die veel belangstelling trokken in Kats en wijde omgeving. Wat betreftde publieke activiteiten is te denken aan de erwtensoepmaaltijd (februari en alleen voor deKatse bevolking), de plantjes- annex rommelmarkt in mei, die gekoppeld is aan deMoederdag, de openstelling van de kerk op de eerste dag van de fietsvierdaagse injuli entijdens twee weekends dat Kunstspoor plaatsvindt in augustus en tenslotte de Kerstmarkt alsstart voor de kerstdagen in december.Ook is te noemen de opening van de kerk gedurende zes dagen in juli en augustus, waarbij devakantiegangers de kerk en de cons istorie kunnen bewonderen. Buiten deze activiteiten om,die mogelijk zijn door de ondersteuning van een groot aantal vrijwilligers, wordt de kerk enhet daaraan verbonden Nieuw-Zeelandhuis over het hele jaar heen verhuurd aan een zang- entoneelvereniging.

2013 was ook het jaar waarin de consistorie geheel is opgeknapt. Ter restyling van de ruimtezijn in het oog springende verwarmingsbuizen verlegd, werd a! het houtwerk geschilderd, delambrisering hersteld, de vloer opgeknapt en zijn de wanden voorzien van panelen metabstracte landschapsschilderingen van Han ter Keurs, oud-voorzitter van de Katse Kerk.De consistorie werd op 22 september in aanwezigheid van vele genodigden door deburgemeester van Noord-Beveland officieel geopend en overgedragen aan de Stichting KatseKerk. Deze opening werd gevolgd door een brunch voor de gasten en een dagprogramma metkiassieke en modeme muziek.

Tevens is in 2013 veel aandacht besteed aan verplichte aanpassingen in het kader van deHinderwetvergunning. Zo werden diverse armaturen voor vluchtwegverlichting enpaniekbeslag boven en op de deuren aangebracht. Deze werkzaamheden betekenen ookechter ook de aftrap van een grootscheepse opknapbeurt van het Nieuw-Zeelandhuis, uit tevoeren in 2014. De voorgenomen werkzaamheden zullen onder meer inhouden, dat de grotezaal een nieuw plafond krijgt en de buitengevel wordt hersteld door vervanging van eenaantal kapotte lateien en raamkozijnen.

In 2013 is er geen groot onderhoud geweest aan de Katse kerk gelijk aan voorgaandejaren.Met de grote betrokkenheid van een aantal Katse en Noord-Bevelandse bewoners zal deopbrengst van de jaarlijks terugkerende activiteiten rondom de kerk het hopelijk mogelijkmaken om het Nieuw-Zeelandhuis te herstellen en te behouden. Dit is belangrijk omdat hetvooral het Nieuw-Zeelandhuis is, dat voor een vast inkomen uit verhuur zorgt. Ook in 2014zullen de bovengenoemde vaste activiteiten plaatsvinden (daarmee zijn wij op NoordBeveland beroemd en hebben wij een naam hoog te houden). In de zomer zal de Katse kerkbovendien onderdeel zijn van het programma van Open Monumentendag Noord-Beveland.

4

Page 5: 2013 Jaarverslag · Moederdag, de openstelling van de kerk op de eerste dag van de fietsvierdaagse injuli en tijdens twee weekends dat Kunstspoor plaatsvindt in augustus en tenslotte

77

• OudeZeeuwseKerken

Hervormde Kerk Waterlandkerkje

In 2013 vond weer een veelheid van activiteiten plaats:

TentoonstellingenAchtereenvolgens exposeerden in mei de veelzijdige kunstenaar Han Koster uit Ovezande, injuni de kunstenaars Henk Maas, Ellen van Elsacker-Pauwe en Jan Broekmeijer.In juli Jeanine Lonneville en Anita Martens-Beirens. Anita Martens, die ook vrijwilliger was,overleed helaas twee weken na de expositie.In augustus Margot B ierens en Anneke IJzerman, aismede Leendert Maas, Wilma Vermeij enCarlo van Gremberghe.In september de familie Ferket.

MuziekGemusiceerd werd door de band Triskell, het Cuarteto Baires, de Phoenix Jazz Band enJolien Deley en Robin van Heghe.

De open monumentendagen op 14 en 15 september werden druk bezocht.

Op 28 december was er weer een uitverkocht huis met de eindejaarsvoorstelling van AdrieOosterling.

Maandelijks waren er de kerkdiensten met op eerste kerstdag en op oudjaar eenoecumenische dienst.

Het Toeristisch Trefpunt is in het afgelopen jaar met inzet van veel vrijwilligers gereedgekomen; op 1 december was de oplevering. Het Trefpunt wordt opgeluisterd met eensmeedijzeren ronde tafel, bankjes, fietsenrek en een zwart schoolbord waarop de bezoekershun bevindingen kunnen schrijven. Natuurlijk is er ook een oplaadpunt voor elektrischefietsen.De officiële ingebruikneming vindt plaats in 2014.

Nieuwe Kerk Zierikzee

Medio februari vond de oplevering van de restauratie plaats, een maand later dan de officiëleplanning. Direct daama ging de voorbereiding van de herinrichting, waartoe wij in staatwerden gesteld door ons ter beschikking gestelde middelen, van start; een complexe entijdrovende operatie, met name ook door het zeer uitgebreid eisenpakket dat direct voortvloeituit de wens een monumentaal kerkgebouw om te bouwen naar een multifunctioneel centrumwaar culturele, muzikale en toneelactiviteiten, exposities, en alle mogelijk evenementen metgrote groepen mensen kunnen plaatsvinden.Architect, aannemer, onderaannemers, bouwbegeleider ZEKER JM (Johan Maliepaard), PCZierikzee en vele vrijwilligers hebben zich met grote inzet met de herinrichting beziggehouden.De einddatum ultimo november kon niet worden gehaald, de eerste activiteiten konden injanuari 2014 worden gehouden.

5

Page 6: 2013 Jaarverslag · Moederdag, de openstelling van de kerk op de eerste dag van de fietsvierdaagse injuli en tijdens twee weekends dat Kunstspoor plaatsvindt in augustus en tenslotte

I’ S4httrg

OudeZeeuwseKerken

De Nieuwe Kerk Zierikzee heeft een ware metamorfose ondergaan; ondanks de bouw vaneen in het oog springende “gaanderij” met allerlei technische voorzieningen en opslagruimtebleef toch ook het oude monumentale karakter behouden.

Donateurs en bulletin

De constatering van vorig jaar moet worden herhaald: het aantal donateurs blijft onrustbarenddalen:

2007: 4282009: 3822011: 3212012: 3172013: 257

De urgentie om het tij te keren behoeft geen nadere toelichting.

Het bestuur.

6

Page 7: 2013 Jaarverslag · Moederdag, de openstelling van de kerk op de eerste dag van de fietsvierdaagse injuli en tijdens twee weekends dat Kunstspoor plaatsvindt in augustus en tenslotte

SIiJtttng

, Oude• Zeeuwse

Kerken

Algemeen

Toelichting algemeen

In dit rapport, met de titel “Jaarverslag 2013 van De Stichting Oude Zeeuwse Kerken”,worden de activiteiten, resultaten en bezittingen en schulden uiteengezet van de onder denaam” Oude Zeeuwse Kerken” in een bestuurlijke eenheid samenwerkende groep vanstichtingen.

Als zodanig zijn in dit rapport opgenomen de afzonderlijke jaarrekeningen van:• Stichting Oude Zeeuwse Kerken,• Stichting Nieuwe Kerk Zierikzee,• Stichting Hervormde Kerk Baarland,• Stichting Hervormde Kerk Waterlandkerkje,• Stichting De Katse Kerk.

Om inzicht te bieden in de vermogensstructuur van de groep is een samengevoegde balansopgesteld volgens de beginselen van consolidatie. Dat wil zeggen dat onderlinge vorderingenen schulden, aismede onderlinge leveringen en doorbelastingen zijn geelimineerd.Het opstellen van een samengevoegde rekening van baten en lasten is achterwege gelatenomdat hiermee niet een beter inzicht ontstaat. In plaats daarvan wordt verwezen naar de in debijiagen gepresenteerde rekening van baten en lasten per individuele stichting.

De jaarrekening is opgesteld overeenkomstig de Richtlzjn Versiaggeving FondswervendeInstellingen van de Raad voor de jaarverslaggeving. Deze richtlijn vormt een essentieelonderdeel van de beoordeling die wordt verricht door het Centraal Bureau Fondsenwerving(CBF) in het kader van onder andere het zogeheten CBF-keur.De Stichting Oude Zeeuwse Kerken heeft de ANBI-erkenning verkregen.

Waarderingsgrondslagen algemeen

Zoals gebruikelijk is het saldo van de rekening van baten en lasten ten laste c.q. ten gunstegebracht van de (onderhouds-)voorziening van de betreffende stichting.In de jaarrekeningen is geen rekening gehouden met renteverrekening over de onderlingevorderingen en schulden die tussen de stichtingen bestaan.De voorraden aan bulletins, ringbanden, CD’s e.d. zijn per balansdatum op nihilgewaardeerd.

7

Page 8: 2013 Jaarverslag · Moederdag, de openstelling van de kerk op de eerste dag van de fietsvierdaagse injuli en tijdens twee weekends dat Kunstspoor plaatsvindt in augustus en tenslotte

— .- .

Oude. Zeeuwse

Kerken

Samengevoegde balans per 31 december 2013

31-12-2013 31-12-2012€ €

Actief

Vastgelegde middelenNieuwe Kerk Zierikzee 1 1Hervormde Kerk Baarland 1 1Hervormde Kerk Hoofdplaat 0 0Hervormde Kerk Waterlandkerkje 1 1Hervormde Kerk Kats 1 1Inventarissen 2.040 5.040

2044 5.044

Onderhanden werkenRestauratie- en overige projecten 1.379.189 176.280

VorderingenSchulden inzake onderhoudskostenkerken 0 5.981Lopende rente 0 2.297Overige vorderingen 9.190 7.500

9.190 15.778

GeidmiddelenCentralekassen 999.817 840.719Commissies Zierikzee 23.581 13.831Commissie Baarland 3 1.688 34.25 1Commissie Hoofdplaat 0 0Commissie Waterlandkerkje 14.051 11.411Commissie Kats 3.55 1 842Fonds Schoon Gezicht Kats 15.960 12.695

1.088.648 913.7492.479.071 1.110.851

8

Page 9: 2013 Jaarverslag · Moederdag, de openstelling van de kerk op de eerste dag van de fietsvierdaagse injuli en tijdens twee weekends dat Kunstspoor plaatsvindt in augustus en tenslotte

e ..

1’+

Samengevoegde balans per 31 december 2013

Passief

31-12-2013€

31-12-2012€

Stichtingskapitaal 45 45

Reserves en voorzieningenAlgemene reserveVoorziening orgel en kerk ZierikzeeFonds herinrichting kerk ZierikzeeVoorziening orgel en kerk BaarlandFonds restauratie orgel BaarlandB estemmingsreserve grond B aarlandVoorziening kerk WaterlandkerkjeVoorziening kerk KatsFonds Schoon Gezicht Kats

246.1281.630

900.00024.737

023.663

5.93416.31013.348

123.1750

237.3334.673

600.00021.694

023.663

6.43521 .74310.084

925.625

Lening Herinrichting kerk Zierikzee

Schulden en vooruitontvangenpostenDonaties voor het levenNog te betalen inzake regulieronderhoud kerkenVooruitontvangen restauratiebij dragenVooruitontvangen donateursbijdragen2014, respectievelijk 2013Overige te betalen envooruitontvangen posten

600.000 0

750 750

161.5040 13.557

161.504

734 372

484.288 8.998

2.479.071 1.110.851

Oud eZeeuwseKerken

647.276 185.181

9

Page 10: 2013 Jaarverslag · Moederdag, de openstelling van de kerk op de eerste dag van de fietsvierdaagse injuli en tijdens twee weekends dat Kunstspoor plaatsvindt in augustus en tenslotte

.7

/ r—- . .-

...Oude

, ZeeuwseKerken

Toelichting op de samengevoegde balans per 31 december 2013

Activa

Onderhanden werken2013

Restauratiekosten Nieuwe Kerk Zierikzee 1.723.895Ontvangen subsidies 1.825.460

-/-101.565

Kosten herinrichting Nieuwe Kerk Zierikzee 1.457.562

Overige projecten (per saldo) 23.192

1.379.189

Passiva

Algemene reserve

2013€

Saldo per 1 januari 2013 237.333Voordelig saldo 2013 (exploitatie algemeen) 8.795Saldoper3l december2013 246.128

Fonds herinrichting ZierikzeeDe uitvoering van het project tot herinrichting van het gebouw is in de loop van 2013opgestart en is begin 2014 opgeleverd. De totale kosten zullen rond de € 1,5 miljoen belopen(mci BTW).Van het totaal toegezegde bedrag van € 1,5 miljoen zijn ultimo 2013 drie termijnenvan € 300.000 ontvangen (2011, 2012, en 2013).

Lening herinrichting kerk ZierikzeeTer overbrugging van de financiering van het project Herinrichting werden de nog nietvervallen toegezegde termijnen (2014 en 2015) in de vorm van een renteloze lening verstrekt.

VoorzieningenDe voorzieningen per kerk worden jaarlijks gemuteerd met het resuitaat van de betreffendestichting over dat jaw; positieve resuitaten worden aan de voorziening toegevoegd, negatieveworden onttrokken.

10

Page 11: 2013 Jaarverslag · Moederdag, de openstelling van de kerk op de eerste dag van de fietsvierdaagse injuli en tijdens twee weekends dat Kunstspoor plaatsvindt in augustus en tenslotte

.7Ii, .

. OudeZeeuwseKerken

Toelichting op de rekening van baten en lasten over 2013

Verwezen wordt naar de afzonderlijke rekeningen van baten en lasten, zoals opgenomen in dej aarrekeningen van de samenwerkende stichtingen (bijiagen 1 tIm 5).

11

Page 12: 2013 Jaarverslag · Moederdag, de openstelling van de kerk op de eerste dag van de fietsvierdaagse injuli en tijdens twee weekends dat Kunstspoor plaatsvindt in augustus en tenslotte

••OudeZeeuwseKerken

Bijiagen

12

Page 13: 2013 Jaarverslag · Moederdag, de openstelling van de kerk op de eerste dag van de fietsvierdaagse injuli en tijdens twee weekends dat Kunstspoor plaatsvindt in augustus en tenslotte

Bijiage I

Jaarrekening 2013 van de Stichting Oude Zeeuwse Kerken

Balans per 31 december 2013

ActivaKerkgebouwenOnderhanden werkenSluitrekeningen andere OZK-stichtingenGeidmiddelen

PassivaStichtiingskapitaalAlgemene reserveVoorziening tekortenFonds herinrihting Nwe Kerk Z’zeeLening herinrichting ZierikzeeVooruitontvangen restauratiebijdrageVooruitontvangen donatiesNog te betalen

Rekening van baten en lasten over 2013

Exploitatie

31-12-13

41.355.998

45.251997.587

2.398.84O

45246.12820.000

900.000600.000161.504

1.484469.679

__2.398.8j

2013

31-12-12

462.292

135.155826.037

LO23A

45237.33320.000

600.0000

161.5041.1223.484

LO23

2012

BatenDonatiesExtra donatiesOntvangen renteNalatenschappen en giftenBulletinsponsoring

LastenVerzekeringspremiesKosten van bulletinsBestuurskostenKosten van drukwerk en administratieOverige kosten

4.972900

1.7994.2602.000

5482.6161.262

7100

13.931

5.136

5.1901.4851.405

01.600

4544.635

346226

0

9.680

5.661

8.795Saldo boekjaar (voordelig) 4.019

Page 14: 2013 Jaarverslag · Moederdag, de openstelling van de kerk op de eerste dag van de fietsvierdaagse injuli en tijdens twee weekends dat Kunstspoor plaatsvindt in augustus en tenslotte

Bijiage 2

Jaarrekening 2013 van de Stichting Nieuwe Kerk Zierikzee

Balans per 31 december 2013

ActivaNog te ontvangenInventansCentrale rekeningenGeidmiddelen PC/OC

PassivaOnderhoudsvoorzieningENTekort op volutenVooruitontvangenSluitrekening SOZK

Rekening van baten en lasten over 2013

Exploitatie PCIOCBatenHuuropbrengstenOpbrengst buffetOpbrengsten orgelcommissieOverige opbrengsten

LastenProjeten niet subsidiabelExploitatiekosten PCExploitatiekosten CCKosten drukwerk en administratie

31-12-13

4. 14200

23.581

27Z

1.630-20.000

3.33842.755

27.723!

2013

00

73178

251

04.478

118850

5.446

31-12-12

3.2383.000

9613.831

2O.16

4.673-20.000

035.492

20.165

2012

00

1071.100

1.207

1.9041.559

67459

3.989

Exploitatiesaldo PCIOC -5.195 -2.782

Overige lastenRegulier subsidiabel onderhoudOntvangen-, resp. te ontvangen subsidies

EnergiekostenVerzekeringspremiesOntvangen renteWaterschaps-/AfvalstoffenheffingOverige kosten

821.139

-1.057-14.075

7.9880

3514.64 1

-2.152

20.69811.550

9.1482.6186.311

-2.00034724

16.448

Saldo gewone bedrijfsvoering -3.043 -19.230

Saldo boekjaar (nadelig) -3.043 -19.230

Page 15: 2013 Jaarverslag · Moederdag, de openstelling van de kerk op de eerste dag van de fietsvierdaagse injuli en tijdens twee weekends dat Kunstspoor plaatsvindt in augustus en tenslotte

Bijlage 3

ActivaNog te ontvangenSpecaIe suitrekening SOZK

4.53123.665

2.04012.163

02.230

31.688

4.85023.665

2.0400

7.5002.194

34.251

PassivaOnderhoudsvoorzieningBestemmingsreserve grondverkoopSluitrekening SOZK — schuldVooruitontvangen/nog te betalen

Rekening van baten en lasten over 2013

Exploitatie PCBatenHu renOpbrengst rommelmarkt (saldo)Opbrengst overige acties (saldo)Renteopbrengst spaarrekening

LastenAdministratie- en secr. Kosten

L 76.317

24.73523.66516.64611.271

76.317

2013

2.7171.8892.613

4397.658

36

74.500

21.69423.66510.07019.071

I 74.5001

2012

2.7172.1802.502

3617.760

406

Batig saldo PC 7.622 7.354

Overige lastenRegulier subsidiabel onderhoudOntvangen-, resp. te ontvangen subsidies

EnergiekostenVerzekeringspremiesOntvangen renteWaterschaps-!AfvalstoffenheffingOverige kosten

582378

2042.8311.478

-35103

04.581

548256

2921.9791.150

-3613224

3.541

Saldo gewone bedrijtsvoering

Kosten restauratie Moreau- orgelToegezegde sponsorbjdragen

3.041

0

20.92314.000

3.813

-6.923

3.041 -3.110

Jaarrekening 2013 van de Stichting Hervormde Kerk Baarland

Balans per 31 december 201331-12-13

InventarisOnderhanden werkTe ontvangen sposorbijdragen orgelCentrale rekeningenGeidmiddelen PC

31-12-12

Saldo boekjaar (voordeug, resp. nadePig)

Page 16: 2013 Jaarverslag · Moederdag, de openstelling van de kerk op de eerste dag van de fietsvierdaagse injuli en tijdens twee weekends dat Kunstspoor plaatsvindt in augustus en tenslotte

Jaarrekening 2013 van de Stichting Hervormde Kerk Waterandkerkje

Balans per 31 december 2013

ActivaNog te ontvangenOnderhanden werk I vooruitbetaaldCentrale reekeningenGeidmiddelen PC

Pass ivaOnderhoudsvoorzieningSluitrekening SOZKVooruitontvangen/nog te betalen

9113.988

11.97011.411

Bijiage 4

Exploitatie PCBatenHurenGiftenOpbrengst overige acties (saklo)

Lasten

1.700 2.66490 0

2.965 8604.755 3.524

Overig niet subsidiabel onderhoudAdministratie- en secr. Kosten

1.570551

2.121

931383

1.314

Batig saldo PC 2.634 2.210

Overige lastenRegulier subsidiabel onderhoudOntvangen-, resp. te ontvangen subsidies

EnergiekostenVerzekeringspremiesOntvangen renteWaterschaps-/AfvalstoffenheffingOverige kosten

00

02.268

5840

2840

3.136

0233

-2331.924

4529

27224

2.448

Saldo gewone bedrijfsvoering -502 -238

-502

31-12-1231-12-13

0138.994

014.051

L 153.O45

5.934147.111

0

153.O45

2013

Rekening van baten en lasten over 2013

137.378

6.435130.943

0

137.378

2012

Saldo boekjaar (nadelig) -238

Page 17: 2013 Jaarverslag · Moederdag, de openstelling van de kerk op de eerste dag van de fietsvierdaagse injuli en tijdens twee weekends dat Kunstspoor plaatsvindt in augustus en tenslotte

Bijlage5

Jaarrekening 2013 van de Stichting De Katse Kerk

Balans per 31 december 2013

ActivaNog te ontvangenCentrale rekeningenSluitrekening OZKGeidmiddelen Schoon GezichtGeldmiddelen PC

PassivaOnderhoudsvoorzieningFonds Schoon Gezicht

Rekening van baten en lasten over 2013

Exploitatie PCBatenHuuropbrengstenOpbrengsten 10 jaar Katse Kerk

LastenKosten 10 jaar Katse KerkExploitatiekosten PC

181422

17.68712.695

842

Exploitatiesaldo PC 2.709 2.748

Overige lastenRegulier subsidiabel onderhoudOntvangen-, resp. te ontvangen subsidies

EnergiekostenVerzekenngspremiesOntvangen renteWaterschaps-/AfvalstoffenheffingOverige kosten

21.15517.085

4.0703.536

4750

53

__________

88.142

26.91820.829

6.0892.822

365-375

5324

8.978

Saldo gewone bedrijfsvoering -5.433 -6.230

-5.433

31-12-1231-12-13

5170

9.63015.9603.551

29.658

16.31013.348

I 29.658

2013

7.2540

7.254

04.545

4.545

31.827

21.74310.084

31.827

2012

4.78414.685

19.469

13.6073.114

16.721

Bijdrage vanuit Fonds Schoon Gezicht 0 11.296

Saldo boekjaar (nadelig, resp. voordelig) 5.066