2013 03 heerlijk issuu

44
13 19 30 Zomerbrood... Bruschetta Zomerse zuivelproducten Goede wijn met een glimlach Altijd & Overal lekker vers! Kruidenier.nl eerlijk Nummer 3 Jaargang 6 - 2013 Creëer en inspireer! Zet alvast in de agenda... donderdag 07 november woensdag 06 november

description

Kruidenier Foodmagazine H'eerlijk (juli, augustus, september 2013)

Transcript of 2013 03 heerlijk issuu

Page 1: 2013 03 heerlijk issuu

13

19

30

Zomerbrood...Bruschetta

Zomerse zuivelproducten

Goede wijnmet een glimlach

Altijd & Overal lekker vers! Kruidenier.nl

’eerlijkNummer 3Jaargang 6 - 2013

Creëeren inspireer!

Zet alvast in de agenda...

donderdag

07november

woensdag

06november

Page 2: 2013 03 heerlijk issuu

Volg ons ook op twitter:twitter.com/ kruideniernl

2 ’ Inhoudsopgave.

ACT NOW! De sterren staan goed om te veranderen...Wij kunnen beter ‘beter’ worden dan bitter. Er staan meer panden leeg dan ooit tevoren. En ook nog op plekken waar je al jaren van droomde. Daar word je op zich triest van. Maar ook daar is energie uit te halen en er zijn kansen door te creëren. Maar waarom kom je dan niet in actie?

Op bezoek bij de Frisian QueenEen bijzondere rondvaartboot uit Leeuwarden. Eildert en Pieter Meeter vertellen over dit echte familiebedrijf dat zij eigenhandig opgebouwd hebben.

Wijn & SpijsLeven wijndrinkers echt gezonder? Niets is lekkerder dan op een warme zomerdag een terrasje op te zoeken waar je kunt genieten van een goed glas wijn, maar wat doet wijn nog meer voor je? Je leest het in deze H’eerlijk.

5

16

16

5 11

30

Verse Feest in een schaaltje

Fruitsalade

H’eerlijk nr. 3 uitgelicht

Ontdek Cool Bear ®Cool Bear® is een gezond alternatief op het huidige aanbod van frisdranken voor kinderen, diabeten en voor een suikervrij dieet. De suikers in de vruchten­limonadesiroop zijn 100% vervangen door de gezonde en natuurlijke plantaardig suikervervanger Stevia. Er zijn geen kleur­ en smaakstoffen aan toegevoegd. Het product is verkrijgbaar in vruchtenlimonadesiroop maar ook in de kant­en­klaar flesjes. Cool Bear® is veel meer dan het drankje alleen: de nieuwste held van Nederland staat voor een gezonde, frisse, maar vooral ook inspi­rerende levenswijze. www.coolbear.nl

Page 3: 2013 03 heerlijk issuu

5 Trends: Act now! De sterren staan goed om te veranderen…

8 Biodiversiteit was gewoon de natuur

11 Product in the picture: Verse Fruitsalade13 Product in the picture: Bruschetta15 Koffierecept:

Schaafijs van koffie met slagroom

16 Frisian Queen, de trots van de familie18 Er is een nieuwe ‘biologische’ ijstijd aangebroken!19 De zijdezachte veelzijdig-

heid van zomerse zuivel-producten

20 Transhumance, garantie voor kwaliteit

23 Column: signatuur weer belangrijk! Wouter van Laarhoven over

het belang van onderscheidende gerechten

24 Recepten Wouter van Laarhoven30 Goede wijn begint en

eindigt met een glimlach32 Boers Best, hét versmerk

van Kruidenier35 Er is water en water...37 Column: Koken met koffie: Over de

toepassingen van koffie in hartige gerechten...

het geheim van vele chefs!

39 Evenementenkalender40 In de volgende editie41 Foodvaria

11

Het is inmiddels juni 2013 en iedere keer weer hopen we dat het voorbij is... niet alleen de economische crisis

maar ook de lange winter die dit jaar feilloos overging in een nat en vooral koud voorjaar. Het goede nieuws is; de zomer is nu echt begonnen. Ik kijk net op de weersite en echt; eindelijk zie ik temperaturen van minimaal 20 graden voor de komende weken! De zon gaat dus doen waarvoor zij in de hemel hangt. Schijnen en vooral ons weer voorzien van vitamine B. En die hebben we nodig. Om er weer zin in te krijgen. Om net dat kleurtje op te doen en vooral weer te gaan genieten. En niet langer bij de pakken neer te gaan zitten.

Wij moeten eraan wennen dat de nieuwe werkelijkheid is dat wij meer moeten doen met minder. Maar ook daar kan je energie uit putten als je in je element bent. In je element zijn is een optelsom van je talent gebruiken en daar actie aan koppelen. Wij bij Kruidenier hebben daar dan ook vol op ingezet. Nieuwe concepten en verrassende product/markt-combinaties die naar meer smaken... Daar kun je je voordeel mee gaan doen. Daar lees je alles over... En dat ga je ook zien tijdens de Food Experience op 6 en 7 november.

Reserveer alvast de data in uw agenda. Je krijgt dan zo-veel te zien en te proeven…waardoor 2014 alles heeft om een topjaar te worden. De routine moet doorbroken wor-den. Want niets doen is geen optie! Nu veranderen geeft energie en vooral weer omzetkansen...

Geniet van de zomer,

Peter KruidenierAlgemeen directeur

Inhoudsopgave

Wennen we aan de nieuwe werkelijkheid...

Helemaal bij de tijd: de QR-codeIn deze H’eerlijk tref je QR-codes aan. De code op zich zegt in eerste in-stantie niets. Het is niet meer dan een abstracte, vierkante barcode. Die scan je met je mobiele telefoon (smartphone). Het programmaatje op je mobiele telefoon vertaalt de code in een hyperlink naar bijvoorbeeld onze website, waarop een filmpje te zien is.

.Voorwoord ’ 3

donderdag

07november

woensdag

06november

Page 4: 2013 03 heerlijk issuu

SOME COFFEES ARE FOR WAKING UP. OTHERS ARE FOR DAYDREAMING.

We doorkruisen twintig landen op drie continenten, op zoek naar de allerbeste koffi e die de natuur ons

biedt. We branden en beschermen onze 100% Arabica blend in de speciale drukverpakkingen. Een iconisch

blik, rijk aan aroma’s en met de onmiskenbare smaak van illy koffi e. Het leven is mooi. LIVE HAPPilly.

Dat wordt een gezonde boterham!Milner 30+ portieplakken voor cateringMilner 30+ biedt een totaalpakket portieplakken voor bedrijfscatering. Hiermee wordt het kaasassortiment aangevuld met het gezondste en grootste kaasmerk van Nederland. Milner 30+ past ook volledig binnen het VeNeCa beleid (Vereniging Nederlandse Cateringorganisaties) waarin meer aandacht wordt gevraagd voor gezonde en bewuste voeding. Dat wordt een gezonde boterham voor de werknemers en voor u!

Meer kaas. Minder vet. Ideaal.

ereniging Nederlandse Cateringorganisaties) waarin

adv.MilnerPortieH'eerlijk_1:2pag.pdf 15-12-2011 09:13:33

Page 5: 2013 03 heerlijk issuu

Wij kunnen beter ‘beter’ worden dan bitter. Er staan meer panden leeg dan ooit tevoren. En ook nog op plekken waar je al jaren van droomde. Daar word je op zich triest van. Maar ook daar is energie uit te halen en er zijn kansen door te creëren. Maar waarom kom je dan niet in actie? Wat remt je? Huren zijn niet meer zoals ze ooit waren... Ook de verhuurders hebben liever een lagere huur dan helemaal geen huur. En het publiek wil graag weer in nieuwe frisse zaken komen die nu juist durf hebben en gaan ondernemen met een ‘smile’. Want zij willen het ook weer gezellig hebben. En best wel geld uitgeven. Maar je moet ze wel een alibi geven om te komen.

De sterren staan goed om te veranderen...

Trends ! ’ 5

Page 6: 2013 03 heerlijk issuu

6 ’ Trends

“Wij kunnen beter ‘beter’ worden dan

bitter”

We mogen weer lachenDe lach moet weer terug in het ondernemen. En de gezelligheid! Zoals Peter Kruidenier in een vorige H’eerlijk al schreef: het moet weer leuk worden. De overheid doet dat niet voor ons. Dus zullen we zelf in actie moeten komen en het laten gebeuren. Want niets gaat vanzelf. Als je weer ‘in the picture’ wilt komen en altijd op die plek wilt staan waar mensen spontaan aan je denken als ze jouw product of dienst nodig hebben, zal je wat extra’s moeten doen. Je moet zo nu en dan een verrassing hebben om de aandacht weer even op je te vestigen. Om te bevestigen dat je er nog steeds bent. Zeker anno 2013. Je weer laten horen. Ook via de social media. En het mooie daarvan is: het kost niets. Dat is niet alleen goed voor de omzet van je bedrijf. Je maakt er extra omzet mee als je die verrassing weet te verankeren in een event waar mensen naar uitkijken en

zelfs rekening mee houden in hun (aankoop)kalender. Waarom doe je niet een back to school diner week? Of de ‘onze nieuwe wijnen zijn weer binnen’ proefda-gen, voor € 2,- per glas. Je moet er iets van maken en niet alles geruisloos voorbij laten gaan. Vooral retail-ers doen hier al jaren hun voordeel mee. En ja, wij zijn allemaal retailers... Kijk maar eens wat de Drie Dwaze Dagen van de Bijenkorf betekenen voor hun omzet. De opwinding die het steeds weer bij menige klant weet te veroorzaken! Of wat dacht je ervan als Apple weer iets nieuws heeft. Of BMW? Het haalt soms het nieuws; ‘Top of Mind’ creëren heet dat. Dat kunnen wij ook. Op z’n minst op Youtube.

Want onze producten hebben in principe een veel lagere aankoopdrempel! Maar waarom brengen wij het dan niet groots? Met hart en ziel... Braderieën, zomermarkten,

Page 7: 2013 03 heerlijk issuu

Trends ! ’ 7

“Er staan meer panden leeg dan ooit tevoren op plekken waar je al jaren van droomde...”

country fairs enzovoort, worden vaak bezocht met geld dat in de zak brandt. Want het is er zo gezellig en we kun-nen er zo lekker snuffelen. De garage sale in Amerika is voor de buurt altijd een magneet om ‘even te gaan kijken’. Het is de kunst om dit om te zetten naar een idee voor je eigen bedrijf. Want als je in vorm wilt blijven, moet je zo nu en dan vervormen, je anders opstellen.

PopUp-events zijn meestal hits! In Utrecht krijgen we nu zelfs een heel PopUp winkel-centrum aan de A12. Uit nood geboren, maar wie weet wel het beste wat zij kunnen doen om mensen een alibi te geven om daar even te gaan kijken. PopUp-galeries die tijdelijk op de meest maffe plekken zitten, trekken hordes mensen. PopUp-restaurants zijn vaak zo hot dat ze eigenlijk wel definitief op die plek gevestigd zouden willen zijn. Zelfs PopUp-koffie is cool!

Wat kan jij doen om ergens uit de kast te springen en mensen te verrassen? Tijdens de Kruidenier Food-Experience op 6 en 7 november staan er talloze PopUp ideeën voor je klaar. Maar je moet zeker niet wachten tot die datum als je intuïtie nu al aangeeft: dit ga ik doen. Gelijk doen! •

Meer lezen? Lees René Boender's bestseller Cool is Hot. en staat vol met ambi-tieuze Braincandies met een bite. Kijk even naar de QR code voor meer inspiratie.

Page 8: 2013 03 heerlijk issuu

Van mijn oma’s en mijn moeder leerde ik

dingen als punniken, borduren, breien, haken,

weven, naaien, bakken en koken. Mijn vader

leerde mij figuurzagen, timmeren, boren,

schaven, vijlen, bandenplakken, tegelzetten,

verven, behangen, tuinieren en straten

leggen. In de afgelopen vijftig jaar is steeds

minder vanzelfsprekend geworden dat je

al deze vaardigheden van huis uit meekrijgt.

Maar er is duidelijk een verandering zichtbaar.

Om mij heen hoor ik steeds meer geluiden

dat ambachtelijke kennis belangrijk is en

behouden moet blijven.

“Biodiversiteit... was gewoon de natuur”

8 ’ Weet wat je eet!

Page 9: 2013 03 heerlijk issuu

Combineren van ‘oude’ en ‘nieuwe’ kennisDe maatschappelijke waardering voor het am-bacht en dus voor het werken 'met je handen'-komt gelukkig helemaal terug. Of het nu over de opkomst van de Stadslandbouw of de aandacht voor het regionaal geproduceerde product gaat, herkenbare en kleinschalige producten krijgen meer aandacht dan ooit. En terecht. De vraag is nu hoe we oude waarden aan 'onze nieuwe wereld' kunnen verbinden. De lineaire economie voldoet niet meer. Kruidenier is op zoek naar deze nieuwe modellen.

Een voorbeeld van zo’n nieuw model, dat ‘oud en nieuw’ combineert zijn de websites waar je je zelfgemaakte ambachtelijke producten kunt verkopen. Etsy.com is er zo één. Het geheim van het succes zit in de lage financiële drempel. Voor het plaatsen van een product wordt slechts € 0,15 betaald en per verkoop gaat er 3,5% van de prijs naar de website. In ruil daarvoor krijgen verkopers toegang tot een potentieel klanten-bestand van miljoenen mensen, verspreid over ruim tweehonderd landen. Maandelijks trekt de site 60 miljoen unieke bezoekers.

Tijden veranderenOp de lagere school, nu de basisschool, keek ik naar de schoolplaten van Koekkoek. Ze werden in de vorige eeuw gebruikt tijdens de lessen 'Kennis der Natuur'. De platen gingen over de natuur in ons land. ‘In sloot en plas’, ‘In de Noord-zee’ en ‘In de weide’, ik zie ze zo weer voor me. Biodiversiteit was een woord dat toen nog niet veelvuldig werd gebruikt, het was gewoon 'de natuur'. In Nederland daalde de biodiversiteit van ongeveer 40% in 1900 tot 15% in 2000. Dat betekent dat de populaties van inheemse plan-ten- en diersoorten gemiddeld een omvang

hebben van 15% van de natuurlijke situatie. In vergelijking tot Europa en de rest van de wereld heeft Nederland aanzienlijk minder biodiversi-teit over. In Nederland gaat vooral de biodiver-siteit van heide, halfnatuurlijke graslanden en agrarisch gebied nog steeds verder achteruit. Maar wat kunnen we doen?

Maak het verschilDe manier waarop Kruidenier een bijdrage kan leveren aan de verbetering van bio-diversiteit is door een inspanning te leveren. Uiteindelijk komen onze producten onder andere uit deze agrarische gebieden. De milieudruk verminderen, onze logistiek verder verduur-zamen; dat doen we natuurlijk. Door het afsluiten van twee Green Deals met de overheid werkt Kruidenier, samen met stakeholders, aan het meetbaar maken van onze biodiversiteit. Dit moet in 2014 leiden tot een + voor Biodiversiteit op de milieukeur producten en de biologisch geproduceerde producten in ons assortiment. Dat maakt een verschil. •

Weet wat je eet! ’ 9

doorChristy KoolChristy Kool is manager Kwaliteit en P&O bij Kruidenier. In deze rubriek houdt zij je op de hoogte van ontwikkelingen op het gebied van MVO in de meest brede zin. Contact: [email protected] of 06 51 573 330.

Page 10: 2013 03 heerlijk issuu

Serveer uw gasten de Beemsterbelofte: heerlijke, eerlijke kaas. Gerijpt van 1 tot 26 maanden op onbehandeld hout, ofwel een feestje voor jong en oud. Proef onze passie voor lekker, voor natuur, milieu en voor de koe. Kijk op www.beemsterfoodservice.nl

Het verschil zit ‘m in de Beemster

De beemsterbelofte van heerlijk en eerlijk.

of het nu om

1 of 26 maanden

oud gaat.

Page 11: 2013 03 heerlijk issuu

We verkopen het natuurlijk kant-en-klaar in porties of grootverpakking, wel zo ge-makkelijk, maar zelf gemaakt is fruitsalade gewoon het allerlekkerst. Dus heb je tijd en zin om een keer te experimenten: voor al het fruit dat je kunt bedenken kun je bij ons terecht. Het maken van een verse fruit-salade is even werk, maar het resultaat is altijd lekker! En je kunt zelf helemaal be-palen welk fruit je gebruikt. Tot slot is een fruitsalade natuurlijk een prima manier om restjes fruit te verwerken tot een heerlijk gerecht, zo hoef je niets weg te gooien!

DIY: frisse zomersalade! 1. Kies je fruit2. Was het fruit goed3. Fruit als bosbessen, druiven, frambozen

en bramen kunnen heel in een kom4. Snijd het overige fruit in hapklare stukken 5. Zorg ervoor fruit als mango of ananas

goed rijp is6. Voeg al het fruit bij elkaar7. Voeg eventueel iets bruisend mineraal-

water toe om verkleuren te voorkomen8. Serveer op kamertemperatuur of iets gekoeld.9. Genieten maar!

Tips:• Behandelbanaanenappelmet bruisend mineraalwater voor je ze in de salade doet• Gebruikveelverschillendekleuren!• Letgoedophetverwijderenvanpitten

is sommige vruchten.

Wil je advies over het lekkerste fruit van het seizoen voor je salade? Neem gerust contact met ons op, we helpen je graag verder. •

Product in the picture ’ 11

Vers fruit is er in overvloed; en in deze tijd van het jaar smaakt het gewoon nog beter.In de warme maanden eten we met zijn allen veel meer fruit; los of in een salade. Zo’n grote schaal fruitsalade staat ook altijd zo gezellig op tafel of op een buffet, vind je ook niet? Het is supergezond en je weeg -schaal raakt ook niet gelijk in paniek. In alle opzichten dus feest in een schaaltje.

Verse FruitsaladeFeest in een schaaltje

Page 12: 2013 03 heerlijk issuu

Ze klimmen steeds hoger op de hitlist van de zoete verleiders. En daarheeft Molco alvast fl ink toe bijgedragen. Muffi ns zijn de “heroes” van de American bakery en inmiddels ook niet meer weg te denken uit ons bakery assortiment. Onweerstaanbaar dankzij hun authentieke ambachtelijke uitstraling en hun vele heerlijke smaken.

Voor elk verwenmoment.Muffi ns!

CSM Benelux BV - Postbus 284 - NL 4600 AG Bergen op Zoom - Nederland - tel. 0800 864 77 63 - fax 0800 864 77 67 - www.molco-foodservice.nl

Blueberry Deluxe Muffi n: 23354Vanilla Deluxe Muffi n: 26852

Chocolate Deluxe Muffi n: 23355Duo Deluxe Muffi n: 26855

Strawberry Deluxe Muffi n: 26853Big Apple Deluxe Muffi n: 26855

Milka® Muffi n: 23837

Page 13: 2013 03 heerlijk issuu

Het woord zomerbrood

kent geen echte definitie.

Je zou het kunnen

gebruiken voor het brood

dat we tijdens onze

vakanties in het buiten-

land eten. Dan variëren

de ervaringen van ‘echt

slecht’ tot ‘geweldig’,

afhankelijk van het

gekozen vakantieland

én natuurlijk de

gekozen bakker. Want

vakmanschap en

enthousiasme herken

je overal en altijd.

Hoewel onze bakkers primair bezig zijn met ons brood, gaan zij natuurlijk ook op vakantie. Dat verdienen ze, maar daar doen zij ook inspiratie op. Niet alleen qua soorten brood en bereidingswijzen, maar ook qua toepassingen en gerechten. Deze keer aandacht voor een echte zomerklas-sieker uit Italië. Met dit zomerbrood creëer je gegarandeerd een echt vakantiegevoel voor je gasten. H’eerlijk toch…

Maak zelf de lekkerste bruschetta!Een bruschetta is eigenlijk niet meer dan een geroosterd stuk brood met saus. Maar hiermee doen we dit heerlijke tussen-doortje natuurlijk tekort; heel erg tekort. Bruschetta maak je van stokbrood, of van ciabatta brood. Dat laatste is wel zo lekker. Deze broodjes smeer je in met een olijf-olie naar keuze. Vervolgens smeer je de broodjes in met knoflook. Je kunt natuurlijk ook de knoflook al in de olijfolie verwerken en het mengsel op de broodjes smeren. Even in de oven, peper en zeezout erover

en klaar! Nou... nog niet helemaal klaar. Want hoewel deze broodjes zo al over-heerlijk zijn, hoort er nog een saus op van (zongedroogde) tomaten en verse Italiaanse kruiden (denk aan basilicum, tijm en roze-marijn). Als je dit mengsel op de warme broodjes smeert, is je Italiaanse zomer-brood pas echt klaar.

Het leuke van bruschetta is dat iedereen het op z’n eigen manier maakt, en dat het altijd lekker is. Voor iets extra’s wordt soms spinata romano of parmaham toege-voegd of een heerlijke grana padano (grof geraspt), alles mag. En ook daarom is Bruschetta een echt zomerbrood, met een echt vakantiegevoel.

De bakkers van De Gouden Korenaar heb-ben er alles aan gedaan om het stokbrood en de ciabatta’s verrukkelijk te maken. Nu is het aan jou om er verder een mooie vakantiegerecht mee te maken. Eenvoudig, leuk en nog gezond ook! •

Product in the picture ’ 13

Zomerbrood... Bruschetta

Page 14: 2013 03 heerlijk issuu

Pure broodsaladesmet duurzame ingrediënten ennatuurlijke kleur- en smaakstoffen

Inspiratie op www.fano.nl/recepten

Geniet van de pure smaak Fano broodsalades worden bereid met natuurlijke kleur- en

smaakstoffen. Duurzame ingrediënten zoals vrije uitloop-

eieren en MSC-gecertifi ceerde zalm maken dat u met Fano

broodsalades uw gasten verantwoord kunt blijven verwennen.

Verkrijgbaar bij Kruidenier Foodservices in verschillende

smaken in de handige gastronormbak.

= receptuur is glutenvrij / lactose- en koemelkeiwitvrij = receptuur bevat een glutenvrije tarwevezel

U MAAKT HET MET FANO!

Logistieke informatie

Kruidenier Smaak Verpakking Gluten- Lactose-enbestel- vrij koemelk-nummer eiwitvrij

24636 Asperge-hamsalade 1 kilo

24380 Beenhamsalade 1 kilo

24376 Garnalensalade 1 kilo

24672 Gerookte kipsalade 1 kilo

24378 Kip-pestosalade 1 kilo

24372 Kip-satésalade 1 kilo

24373 Kip-kerriesalade 1 kilo

24375 Krabsalade 1 kilo

24370 Ei-bieslooksalade 1 kilo 24381 Sellerie-fruitsalade 1 kilo 24377 Tonijnsalade 1 kilo

24374 MSC Zalmsalades 1 kilo 19810 Bieslook Roomkaas 850 gram

19809 Naturel Roomkaas 850 gram

19811 Peppadew Roomkaas 850 gram

62481422_adv pastasalades kruidenier.indd 1 16-05-13 08:48

Page 15: 2013 03 heerlijk issuu

Recept - Koffie ’ 15

met slagroom

Schaafijs van koffie

KFS Nr. Omschrijving35176 Suiker (kg)51584 Kaneelpoeder 225 gram31635 Cacaopoeder 250 gram38011 Beans4Life Espresso Bonen

Arabica (kg)1615 Slagroom (1 liter)

Ingrediënten voor vier personen:• 6el suiker• 2mp kaneelpoeder• 2el cacaopoeder• 500ml sterkeespressokoffie• 250ml slagroomHardware:• 1diepvriesdoos(inhoud1500ml)• 4glazen• 4koffielepelsBereidingswijze:• Losdesuiker,dekaneelendehelftvan

de cacao op in de nog hete koffie en laat dit afkoelen

• Gietdeafgekoeldekoffieineenlagediepvriesdoos en laat in de vriezer in 3 uur bevriezen; tot zich ijskristallen vormen

• Roerdeaangevrorenkoffielosmet een vork

• Zetdedoosnogmaalseenuurinde vriezer en schep daarna opnieuw om

• Herhaalhetinvriezenenomscheppen tot de koffie compleet bevroren is

• Neemdegranita5minutenvoor serveren uit de vriezer

• Alshetijstehardisgeworden,laat het dan even staan en schep het daarna om met een vork

• Klopdeslagroomzondersuikerstijf• Schepintweeglaasjesomenomverschil-

lende laagjes koffieschaafsel en slagroom en bestrooi met de rest van de cacao

Tip: Lekker met een glas whisky!

Page 16: 2013 03 heerlijk issuu

16 ’ Frisian Queen

Al sinds jaren is de Frisian Queen een gewaardeerde klant van Kruidenier Noord

Nederland. De Frisian Queen is met recht een

bijzondere rondvaartboot te noemen, maar wat het

extra bijzonder maakt is dat het echt een familiebedrijf

is. Trotse eigenaren van dit mooie bedrijf zijn Eildert Meeter en zijn zoon Pieter.

Frisian Queen: de trots van de familie!

Eildert en Pieter Meeter

was onbegonnen werk. Uiteindelijk kochten ze in 1990 in Duitsland een uitgebrande rondvaartboot op en gingen ze aan de slag. Eerst moest bijna alles gesloopt worden. Eildert deed al het metaalwerk. Zoon Pieter studeerde elektronica, dus maakte de bouwtekeningen en zorgde ervoor dat alle elektra aangelegd werd. Na drie jaar hard werken was de boot klaar voor de eerste rondvaart en dat was meteen een succes, de sfeer was precies zoals ze hadden gehoopt. Helaas was Leeuwar-den niet de ideale ligplek voor de Frisian Queen en na wat omzwervingen is de familie in 2002 in Akkrum beland. Ze wonen daar naast elkaar, met daarachter de kade waar de Frisian Queen voor anker ligt.

Eildert had vroeger met zijn vader een baggerbedrijf in Leeuwarden. Daarnaast hadden ze ‘skûtsjes’ (Friese zeilschepen) en een klein rondvaartbootje. Op de skût-sjes was de sfeer altijd erg prettig. “Je zat op een klein bootje en daardoor had je al snel contact met je gas-ten”. Op de rondvaartboot miste hij die sfeer, daarom werd deze op een gegeven moment verkocht. Omdat zijn vader ouder werd, besloten ze toch maar weer iets met rondvaartboten te doen, maar dan wel iets speci-aals. Destijds zagen ze in een film zo’n mooie sfeervolle Amerikaanse raderboot en dat leek hen wel wat.

Samen gingen ze op zoek naar een raderboot maar dat

Page 17: 2013 03 heerlijk issuu

Frisian Queen ’ 17

Eildert is een echte schipper, maar had helemaal geen verstand van horeca. Daarom werd in het begin een plaatselijk horecabedrijf gevraagd om het eten en drinken op de boot te verzorgen. Pieter hielp mee en ontdekte al gauw dat hij het beter zelf kon gaan doen. Met hulp van een bevriende kok is het menu enorm uitgebreid met allerlei culinaire hoogstandjes. Ook tijdens de Sail in Amsterdam in 2000 viel dat op. De dames van de inspectie waren de hele dag op de Frisian Queen te vinden. “Moeten we zo streng gekeurd worden?” vroeg Eildert. “Nee hoor” zeiden ze, “maar het is zo gezellig bij jullie”.

Eildert en Pieter werken al jaren samen met Account manager Hans Oosting van Kruidenier Noord Nederland. Hans herkent deze gezel-ligheid. Wat is er leuker dan twee familiebedrijven die samenwer-ken om uiteindelijk de klant tevreden te stellen? “Daar doen we het uit eindelijk voor”, geeft Hans aan. De situatie rond de leveringen aan de Frisian Queen is dit jaar veranderd. Kruidenier heeft een nieuwe vestiging in Meppel betrokken, die heel Noord Nederland bevoorraadt. Hans werkt nauw samen met het enthousiaste team van het DC in Meppel om de Frisian Queen met tevredenheid te bedienen en te bevoorraden. •

Page 18: 2013 03 heerlijk issuu

18 ’ Leverancier in the picture

Er is een nieuwe 'biologische'ijstijd aangebroken!

In Huissen (Gelderland) wordt deze lijn sinds dit voorjaar geproduceerd. Helemaal nieuw en helemaal lekker! Alle producten zijn geheel biologisch gecertifi-ceerd, worden gemaakt van echte, pure ingrediënten en worden in een totaalpakket aangeboden met vriezer, ijskaart, vlag én prullenbak speciaal voor de out-of-home markt.

Dat is natuurlijk leuk, maar we willen meer weten. “In een ketel van 300 liter wordt op dit moment de ijsmix bereid voor de hoorn vanille”, vertelt Frans (al ruim 30 jaar productontwikkelaar en ijsbereider bij Green & White).“Hiervoor wordt verse biologische melk en slagroom gebruikt (60%). Na minimaal 24 uur rijpen wordt deze mix opgedraaid tot vanille roomijs en afgevuld in een hoorn waar van tevoren een laagje chocolade in wordt gespoten, zodat de koek zo lang mogelijk knapperig blijft”. We hebben hier duidelijk met een specialist te maken.

Frans: “Ons doel is om zo lekker mogelijk ijs te maken! Dan start je uiteraard met de beste ingrediënten, volle verse melk van koeien die lekker buiten mogen grazen en fruit dat rustig de tijd heeft om te groeien en smaak te ontwikkelen. Daarom kiezen wij voor biologische grond-stoffen met zo min mogelijk toevoegingen. Het waterijs, zoals 'de Vlieger' wordt zelfs gemaakt met 85% fruit.

Sales manager Olle Jacobs: “Wij gunnen het iedereen om dit heerlijke ijs te proeven, daarom hebben we ervoor gekozen het beschikbaar te maken voor een zo breed mogelijk publiek. Wij werken daarom ook met een lagere marge zodat dit ijs concurrerend kan worden vermarkt ten opzichte van regulier ijs. Als we nu nog niet massaal voor biologisch kiezen, dan weet ik het ook niet meer”, aldus Olle. Wij zijn tijdens dit be-zoek zo enthousiast geworden over dit vernieuwende biologische ijs, dat we hebben besloten het assortiment op te nemen en dit aan iedereen te vertellen!

De nieuwe biologische ijstijd is begonnen.

Green & White B.V. introduceerde de

afgelopen maand een nieuwe, biologische

handijslijn onder de naam Boerderijs.

Nu hebben we bij Kruidenier altijd wel

zin in ijs, zeker nu de zon is gaan schijnen,

maar als je van een nieuwe lijn biologisch

handijs hoort, dan wil je er meer van weten.

Page 19: 2013 03 heerlijk issuu

Product in the picture ’ 19

Verse kazen worden steeds populairder in de zomerperiode. Je kunt ze natuurlijk zo eten, maar je kunt ze ook verwerken in de meest uiteen-lopende gerechten, die op ieder terras de ster van de dag zullen zijn.

Op een mooie warme dag kan er heel goed worden genoten van fontaine-bleaux, fromages lissés of de smeerbare gaperon met verse kruiden en knoflook. Denk ook aan desserts zoals Mousse aux chocolat of desserts a la panacotta. Tiramisu of Yaourt Fierbois in de karakteristieke glazen pot worden meer en meer aangeboden. En wat te denken van tzatziki of ktipiti, een warme pizza, een mooie quiche of een prachtige tomatensalade met mozzarella, een overheerlijke carpaccio met Grana Padano of -nog beter- met Parmigiano Reggiano. En vergeet ook niet de Pecorino om je salade meer warmte te geven. Dan is er nog de verse gegrilleerde geitenkaas. En nog simpeler kan het door tapas van harde kaas met olijven te serveren. Er is gewoon teveel lekkers om op te noemen. De zijdezachte veelzijdig-heid van deze producten levert ongekende inspiratie. Fantastisch om te bedenken, en een enorm plezier om te eten.

Heb jij ook zo’n zin in zomerse zuivel! Tradifood Import heeft deze zomer een prachtig assortiment voor je:Beaufort d’Alpage, Bûchette à la Sariette, Burrata, Crottin de Chèvres*, Emmental, Etivaz, Fontainebleau, Gruyère, L’Encalet, Olivas, Pérail de Brebis, Pouligny Saint-Pierre, Roquefort, Tête de Moine, Tome de Provence, Tuma dla Paja, Tuma Langarola, Valencay

We adviseren je graag over de (vele) mogelijkheden.

De zijdezachte veelzijdigheidvan zomerse zuivelproducten

* Kleine geitenkazen; mooi voor de salade of de lange avonden met vrienden onder het genot van een glas mooie witte Sancerre

Page 20: 2013 03 heerlijk issuu

20 ’ Tradifood

Lekker gras op de hooglanden

“Transhumance”

Aan het eind van de lente verhuist, in alle Europese bergachtige gebieden, de veestapel naar de hoge bergweiden. Daar zal ze voor circa honderd dagen verblijven, om te genieten van het mooie bloemen- en kruidenrijke gras van de hoge weiden.

doorGérard DejeanAls Franse boerenzoon op-gegroeid tussen de schapen en tuinbonen. Nu o.a. kaasspecia-list bij Kruidenier.Contact: [email protected] 06 52 566 809

de seizoenstrek van vee naar de bergweiden; garantie voor kwaliteit

Page 21: 2013 03 heerlijk issuu

Tradifood ’ 21

De traditie van de ‘transhumance’ gaat terug tot de middeleeuwen. In Frankrijk is deze traditie nog in leven in de Alpen en de Pyreneeën, maar ook in de Auvergne, Jura en de Vogezen. Het principe van de 'transhumance' is gebaseerd op praktische zorg voor de economie en het optimaal gebruik van voer voor de dieren. De dieren eten het gras van de hooglanden, waardoor beneden in het dal het gras van de weilanden gebruikt wordt om te drogen als voer in de winter.

Dit tijdloze ritueel aan het einde van de lente is voor mij persoonlijk ook een fijne jeugdherinnering aan deze folkloreshow vol vrolijkheid. Er heerst een opgewonden spanning bij de uitloop van de veestal bij de start in de ochtenduren: De hoeven kletteren op de straatstenen, de kuddes zijn letterlijk vrolijk. Ze snijden de bochten van de bergweg af en lopen in een hoog tempo. Maar hoe hoger de zon opkomt, hoe lager het tempo wordt. Geleidelijk aan als de helling stijgt, verliest de kudde zijn compacte vorm en strekt zich uit in een lijn, zoals bij wielrennen als de koers naar de finish loopt. 'Les Belles Dames' laten hun tongen uit de bek hangen, pakken hun tijd bij het nemen van de bochten, zoeken de schadu-wen en lijken hun ogen te laten dwalen naar de dorpen die nu opgesloten liggen in het groene landschap.

Vandaag de dag wordt de 'transhumance' uitgevoerd met vrachtwagens en zonder enige folklore, maar

het werken op de hoge bergen is nog steeds veeleisend. Je moet tegelijkertijd toezicht

houden en die dieren behandelen: twee keer per dag melken en de melk verwer-ken. De praktijk van de 'transhumance' is verfijnd, geavanceerd en voldoende gedetailleerd: het vindt plaats in stappen, gaande van 1500 meter tot 2500 meter (en

soms zelfs tot 2800 meter). Op deze hoogte is de vegetatiecyclus sneller dan in de vallei.

De eerste cyclus start met de dooi van de sneeuw en duurt ongeveer een maand. In tien

tot vijftien dagen na het verdwijnen van de sneeuw groeit het gras weer en na een week kunnen de dieren gaan grazen. Medio augustus bereikt de kudde de top. Op de weg terug naar beneden consumeren ze de tweede groei van het perceel van juli en tenslotte de tweede groei van het perceel van juni.

De 'transhumance' kent een herleving vanuit de jaren 1970; toen waren de weilanden grotendeels onbenut. In de Franse Savoie bijvoorbeeld tellen we tachtig boerenbedrijven met producties van de 'Fromage d’Alpage'. Het is een wereldse traditie van de seizoenstrek van vee naar de bergweiden. Ze is zwaar geminimaliseerd door de industrialisatie van de land-bouw en de ontvolking van het platteland tijdens de vorige eeuw. Maar het belang dat vandaag de dag wordt gelegd op ruimtelijke ordening geeft de ‘transhumance’ opnieuw een vooraanstaande rol. En wij, de kaasliefhebbers, zullen zeker niet klagen over deze ontwikkeling ! Het is een garantie voor kwaliteit.

Alle kazen die geproduceerd worden in 'transhumance' hebben het predikaat 'Fromage d’Alpage'. Meestal opgenomen in de grote familie van de 'Fromages de Garde' (zie ook H’eerlijk 01 van 2012). De meeste van deze kazen worden geconsumeerd in de winter of zelfs een jaar later. Dit geldt vooral de grote modellen.•

Les Fromages d’Alpage

KFS Nr. Omschrijving

20347 Gruyere d’alpage

20317 Comte de fruitiére d’alpage

23599 Saler20145 Calstemagno

23578 Testun al barrolo

23577 Testun e castagno

20015 Testun alla frutta e grappa die muscato

Page 22: 2013 03 heerlijk issuu

Art.Nr. Variant

45801 Bio Groente

45799 Bio Tomaat

46496 Bospaddestoel

46497 Romige kip

46498 Mosterd

45798 Erwt

Bio Groente

Bio Tomaat

Bospaddestoel

Romige kip

Nu ook in een handige

2,5 liter verpakking!

Ouderwets lekker én direct te gebruikenDe Unox vloeibare soepen zijn rijk gevuld met echte én eerlijke

ingrediënten. Speciaal voor kleine gebruikers zijn de 6 populairste

Unox vloeibare soepen vanaf nu ook in klein verpakking (zak 2,5 liter)

verkrijgbaar. De Unox vloeibare soepen zijn gebruiksklaar, verpakt in

handige folieverpakking en gemakkelijk te verwarmen. Bestel nu bij

Kruidenier Foodservices en verras uw gasten!

Nieuw

Unox Soup Factory Vloeibare Soepen

UFS18277 Adv USF Single Pack Bio Groente 210x210[03].indd 1 17-05-13 10:10

Page 23: 2013 03 heerlijk issuu

“Ingrediënten

met een

verhaal, een

duidelijke

herkomst!”

Column & Recepten ’ 23

Vorige keer schreef ik dat ik weer verlangde naar het o zo mooie voorjaar. Mooie jonge producten, asperges, roodfruit enz. Gelukkig dat de producten er al wel weer zijn, al wil het allemaal nog niet zo denderend groeien. Het mooie zomergevoel blijft een beetje uit, het wil maar niet lukken. Tijdens het schrijven van deze column zie ik buiten alleen maar regen, regen en nog eens regen! Het is nu al eind mei!

Nog een maand en dan beginnen overal de vakanties weer een beetje. Dat voelt nu een beetje vreemd, maar toch wil ik iedereen een fantastische zomer wensen, even tot rust komen in deze rare tijd.

Wij zijn op dit moment bezig te proberen echt onder-scheidend zijn, we willen onze gasten meer verwennen dan ooit. Bij ons is de productkeuze daarbij erg belangrijk, juist hiermee kun je onderscheidend zijn. Ingrediënten met een verhaal, een duidelijke herkomst, dat is in mijn ogen het nieuwe koken. Het is wel grappig om te zien dat veel koks bezig zijn met het heruitvinden van deze filosofie. Weten waar je voor staat, de 'eigen signatuur’. Herkend worden aan de hand van de gerechten die je serveert, en dus ook door de producten die je gebruikt en hoe je ze gebruikt. Ik vind het een prachtige ontwikke-ling, want daar gaat het om als je onderschei-dend wilt zijn.

Wij zijn in ieder geval klaar voor het mooie weer en de zomer. De terrassen staan er strak bij, producten zijn voorradig. De zin is er; alleen nu de o zo belangrijke zonnestralen nog ;-)

Wouter van Laarhoven

is weer belangrijk!Eigen signatuur

Cocktail van tonijn met crème van specerijen en crème fraîcheMousse van bloemkool met wakame en schuim van nootmuskaatMakreel met citrus vinaigrette en zoet zure preiAppel en jasmijn in de wolken

Page 24: 2013 03 heerlijk issuu

24 ’ Recepten - Wouter van Laarhoven

met crème van specerijen en crème fraîche

Cocktail van tonijnIngrediëntenTonijnbouillon200 gr. tonijn1 ltr. water

Specerijenroom250 gr. crème fraîche1 st. kropsla10 gr. specerijenpoeder1 st. knoflookteen

Voor de garneringAffilia cressKervel

Creëer en inspireer!

Page 25: 2013 03 heerlijk issuu

Recepten - Wouter van Laarhoven ’ 25

met wakame en schuim van nootmuskaat

Mousse van bloemkool Ingrediënten

Bloemkoolmousse250 gr. gekookte bloemkool250 gr. room250 gr. visbouillon12 gr. gelatine600 gr. geslagen room

Nootmuskaatschuim0,5 ltr. Visbouillon5 gr. nootmuskaat1 gr. zilverpoeder1 thl. Soya lecithine*

*Lecithine: een natuurlijke op basis van soja

en lecithine gebaseerde emulgator. Ideaal

voor het maken van lucht en wolken.

Creëer en inspireer!

Page 26: 2013 03 heerlijk issuu

26 ’ Recepten - Wouter van Laarhoven

Makreel1 st. makreel

Zoetzure prei1 kg. suiker1 ltr. azijn4 st. korianderkorrels1 st. laurier4 st. peperkorrels6 st. witte vingerprei

Witbiermacarons130 gr. witbier25 gr. ovavina*15 gr. suiker

Domino van paprika500 gr. groen paprikasap3 gr. agar*500 gr. rood paprikasap3 gr. agar*

Citrusvinaigrette6 st. limoenen1 st. citroen5 dl. olijfolieBeetje xantana*

Aardappelgalletje met groene strepen4 st. grote aardappelen50 gr. pesto

Langoustine mayonaise100 gr. azijn250 gr. eidooier1 eetl. mosterd1,5 ltr. langoustineolie

Voor de garneringZeeslavenkel

met citrus vinaigretteen zoetzure prei

Makreel

Ingrediënten

Page 27: 2013 03 heerlijk issuu

in de wolkenAppel en jasmijn

Recepten - Wouter van Laarhoven ’ 27

IngrediëntenMousse van appel en jasmijn400 gr. appelsap10 st. jasmijnbloemen6 st. eidooier40 gr. suiker4 bl. gelatine100 gr. Calvados100 gr. appelpuree300 gr. geslagen room

Page 28: 2013 03 heerlijk issuu

Kleine gerechtjes

Mousse van bloemkool met wakame en schuim van nootmuskaat

Kleine gerechtjes

Makreel met citrus vinaigrette en zoetzure prei

BereidingswijzeBloemkoolmousseGelatine weken in koud water. Bloemkool met de room en visbouillon laten trekken en blenderen in de keukenmachine, de geweekte gelatine toevoegen en af laten koelen tot de massa licht gaat geleren. De geslagen room erdoorheen spatelen en op smaak brengen met peper en zout. De mousse storten in halve bol matten en op laten stijven in de koeling.NootmuskaatschuimLaat de nootmuskaat in de visbouillon trekken naar smaak. Het zilverpoeder en lecithine erbij en opstaven tot een zeer luchtig schuim.OpmaakIn een glas een half bolletje bloemkool mousse leggen en hierop de haring, kaviaar en wakame leggen, de rest van het glas vol scheppen met luchtige bellen nootmuskaatschuim.

BereidingswijzeMakreel Fileer de makreel zo, dat de filets nog aan de staart vast zitten. Gaar de vis in de oven met wat olijfolie.Zoetzure preiKook de suiker, azijn en specerijen en laat afkoelen. Snijd de prei in stukken van 10 cm; leg ze in een vacumeerzak en vacumeer dit. Stoom de prei gaar in de oven in onge-veer 17 minuten en snijd er ringetjes van.WitbiermacaronsDoe het bier met de ovavina in de bekken van een hobart en klop dit mengsel stijf. Voeg als laatst de suiker toe. Doe de massa in een spuitzak en spuit kleine dopjes op een bakmatje. Droog de makarons op 70 graden 3 uur in de oven.Domino van paprikaBreng het sap aan de kook met de agar, stort dit in een plaat van 0,5 cm hoog en laat dit afkoelen. Snijd er daarna staven van leg deze om en om tegen elkaar. Daarna snijd je ze andersom en laat je ze verspringen. Steek daarna de domino rond uit met een kleine ronde steker.

CitrusvinaigrettePers de limoenen en de citroen uit en bindt dit af met een beetje xantana, giet daarna de olijfolie erbij.Aardappelgalletje met groene strepenKook de aardappelen 4 minuten in water en doe ze half rauw in een blender. Draai de massa glad en smeer uit op een bakplaat. Stoom dit 4 minuten in de oven. Laat de gestoomde massa drogen onder een warmtelamp en zet er strepen pesto op. Als de pesto en aardappelgallet helemaal droog zijn, haal je ze door olie van 90 graden en zout je het na.LangoustinemayonaiseDoe alle ingrediënten in een keuken-machine en voeg al draaiend de langousti-neolie druppelend toe zodat er mayonaise ontstaat. Breng op smaak met peper en zout.OpmaakLeg de makreel links op het bord en de domino rechts. Zet wat druppels langousti-nemayonaise op het bord en garneer af met zeesla en zeevenkel.

28 ’ Recepten - Wouter van Laarhoven

Page 29: 2013 03 heerlijk issuu

Recepten - Wouter van Laarhoven ’ 29

Kleine gerechtjes

Appel en jasmijn in de wolken

Kleine gerechtjes

Cocktail van tonijn met crème van specerijen en crème fraîcheBereidingswijzeTonijnbouillon Laat de tonijn met het water trekken op een laag vuur, zodat de smaak van de tonijn in het water komt en deze zijn binding kan geven. Wanneer het water tot de helft is verdampt, de tonijn eruit halen en op smaak brengen met zout en koriander. Deze bouillon passeren door een passeerdoek en koud zetten in de koeling. Wanneer de bouillon koud is zal hij heel licht gaan geleren.SpecerijenroomCrème fraîche, kropsla en knoflook in een keukenmachine blenderen tot deze mooi lobbig wordt. Op smaak brengen met peper, zout en specerijenpoeder.OpmaakIn een cocktailglas de koude tonijnbouillon doen en hierop een dun laagje specerijenroom leggen. Afgarneren met affilia cress en kervel.

BereidingswijzeKook het appelsap 2/3 in en voeg dit al kloppend toe aan de eidooiers en suiker. Klop de eiermassa au bain marie verder op totdat deze luchtig wordt en los de gelatine daarin op. Laat de massa lobbig worden en voeg de overige ingrediënten toe. Spuit de massa in een hartvorm en vries deze in. Spuit het hart rood met rode chocolade met behulp van een airbrush.OpmaakPrik het hart aan een stok en draai hier een suikerspin omheen, zodat het lijkt alsof hij in de wolken zweeft. Garneer af met appel blossom en jasmijnbloemen.

Page 30: 2013 03 heerlijk issuu

30 ’ Wijn & Spijs

Goede wijn begint en eindigt met een glimlach

De zomer trekt mensen naar buiten; om te ontspannen en te genieten van de warmte, de zwoele zomeravonden, het terras en ‘La dolce vita’ (het zoete leven). De zomer is ook de tijd van de lichte maaltijden en de lichte frisse wijnen die je niet direct een “Summertime Blues” gevoel geven. Het is in dit seizoen aan te bevelen om op het alcoholpercentage van wijnen te letten, immers in deze periode reageert het lichaam veel gevoeliger. Zomerse wijnen moeten daarom licht, levendig en gemakkelijk te verteren zijn. Wijnbouwgebieden die juist om deze frisfruitige witte wijnen en rosé types bekend staan, zijn de Franse Elzas, Duitsland en Oostenrijk. Wijn moet in het algemeen bij een maaltijd wordengenoten. Alcohol wordt dan niet zo snel in het bloed opgenomen en het verhoogt de aangename ervaring van het eten op zich én de smaak van de gerechten.

Page 31: 2013 03 heerlijk issuu

Wijn & Spijs ’ 31

Optimistische mensen...Dit bewijst de Amerikaanse cardioloog Arthur L. Klatsky, één van de belangrijkste wetenschappers op het gebied van alcoholonderzoek. Sinds 1978 werden bijna 130.000 Amerikanen in onderzoeken gevolgd gedurende een periode van 20 jaar. Eén van de conclusies: ‘Optimistische mensen met een matige alcoholconsumptie leven langer dan niet-drinkers’ (10% minder sterfte). De wijndrinkers leven met het laagste risico om vroeg te sterven en in tegenstelling tot de algemene verwach-ting, rode en witte wijndrinkers waren even bevoordeeld. Is de wijn, de liefhebber of de gezondere levensstijl hier de oorzaak van? Nogmaals, deze vraag kon niet be-antwoord worden, maar het is zeker voor de meesten van ons voldoende om te weten dat een matige consumptie van goede wijn iets goed doet voor het lichaam!

En wat is dan een matige consumptie? Hoe-veel wijn mag je drinken? Ook hier is geen duidelijk algemeen antwoord op te geven. Er zijn teveel factoren van invloed op de te drinken hoeveelheid. Wanneer je als gezonde vrouw ongeveer 2½ glas (= 16-24 gram alcohol) tot je neemt en als gezonde man 3½ glas (=24-32 gram alcohol), dan is dat niet alleen lekker, maar ook zeker niet ongezond. Voor sommige mensen of in be-paalde situaties is alcoholconsumptie echter wel zeer risicovol (zwangere vrouwen, men-sen met bepaalde onderliggende aandoe-ningen, bij medicijngebruik, in het verkeer, op de werkplaats) en dus af te raden.

Enkele zomerwijnsuggesties

Pinot Blanc d’AlsaceGeur en smaak: lychees, appel en boter-babbelaars. De Pinot Blanc neemt een soort middenpositie in tussen de verschil-lende Elzas wijnen. Ze is heerlijk om zo te drinken en prima te combineren met tal van gerechten. Bij visgerechten zoals forel, snoekbaarsfilet en mosselspecialiteiten; als begeleider bij gevogelte, salades, koude en warme voor gerechten en in het bijzonder bij verfijnde groenten zoals asperges en champignons. De bodem-structuur (leem, kiezel en kalk) en het regenarme klimaat maken de Pinot Blanc tot een fijne, fruitige en fris-droge wijn.

Riesling Geur en smaak: bloemen, appels, rabarber, citrus en passievrucht. Deze kleine vrucht, geelachtig van kleur en niet bijzonder sappig, is desondanks één van de meest bekende druivensoorten ter wereld. De Rieslingwijn gaat voortreffelijk samen met oesters, vis, schaal- en schelp-dieren, kaas, gevogelte en salades. Het is een droge fris fruitige wijn die de hoogste toppen van elegantie kan bereiken. Een aan te raden zomerse dorstlesser.

Gruner VeltlinerGeur en smaak: fris en peperig, citrus, honing en appels. De Grüner Veltliner is een witte druivensoort die vooral in Oostenrijk voorkomt, maar ook in Hongarije als Zöldveltelini. Hoewel wordt

beweerd dat deze druiven daar al in de Romeinse tijd groeiden, werd er pas in de 19de eeuw over geschreven. De witte wijn gemaakt van deze druif is afkomstig uit kiezel- of rode gravelrijke gaarden en heeft een geur en frisse smaak van groene appel en tonen van ananas en honingmeloen. De wijn wordt veel gebruikt als aperitief of als begeleider van lichte voorgerechten.•

doorToon SommerdijkAdviseur Wijn & SpijsKruidenier Groep

“Witte wijn is net zo gezond als rode wijn”

“Wijndrinkers leven gezonder”

Page 32: 2013 03 heerlijk issuu

32 ’ Boer's Best

“ 't echte lekkere vers, en dat proef je”

Boer’s Best is helemaal ver-nieuwd! Het echte lekkere vers van Boer’s Best, krijgt een nieuwe frisse uitstraling. Om te beginnen bij het assor-timent verse vleeswaren. Mooie kwalitatieve producten, en met het kenmerk ‘Beter Leven’ van de dierenbescher-ming. De dieren bescherming kent het Beter Leven ken-merk toe aan producten waarbij de dieren een beter leven hebben gekregen. En dat vinden we belangrijk bij Kruidenier.

Niet alleen de ‘look’ is anders...We zijn uiteraard blij met de nieuwe uit-straling, maar ook de inhoud is anders... zowel van het product als het etiket. Op het etiket op de voorzijde staat alleen nog de productnaam vermeld. Alle infor-matie over het product is verhuisd naar het etiket op de achterzijde. Hiermee lopen we vast vooruit op alle wettelijke eisen uit het “Warenwetbesluit Etikette-ring Levensmiddelen 2014”. Wel zo han-dig. Verder zijn we natuurlijk altijd op zoek naar de beste ingrediënten, voor de beste prijs. Dat leidt soms tot een aanpassing (lees: verbetering) in de in-grediënten. En dat doen we allemaal voor jou! Zodat jij het best mogelijke rendement kunt realiseren.

Ideale verpakking voor uw doelgroepMeer dan 25 soorten vleeswaren in portie-verpakking, ideaal voor onder andere het bedrijfsrestaurant. Zo’n 15 soorten op schaal in 500 grams verpakking; een vleeswaren-buffet inrichten was nog nooit zo eenvoudig. Tot slot biedt Boer’s Best bijna 30 smaken in 150-200 grams verpakking, speciaal voor de retail. Iedereen kan genieten van de ambachtelijke producten van Boer’s Best.

Hét versmerk van Kruidenier

Page 33: 2013 03 heerlijk issuu

Boer's Best ’ 33

Van de specialistGraag zetten onze specialisten twee prachtigeproducten van Boer’s Best in the picture.

AchterhamDe gekookte achterham wordt gemaakt van de vaste delen van de ham van het varken. Het vlees wordt gevliesd en de magere delen worden daarna gepe-keld. Dat kan door de ham in zoutwater te leggen of door hem in te spuiten met de zoutoplossing. De ham wordt bereid met het spek en zwoerd, dit omdat het zwoerd een typische smaak geeft aan het eindproduct. Daarna wordt de ham meestal in een vorm geperst zodat er een betere snijvorm ontstaat. Gekookt is eigenlijk niet de juiste omschrijving

van de bereiding van deze ham. Het product wordt namelijk geweld bij een temperatuur van hoogstens 80°C in zijn eigen jus, dit werkt net als het zwoerd. Kenmerkend van een achterham is de grote, wat drogere plak, de lichtere kleur en soms het kleine randje spek. Maar uniek door smaak en malsheid.

Rosbief Rosbief is een groot stuk rundvlees, gesneden van een mager spierdeel van het rund. Rosbief kan zijn gesneden van de

dunne of dikke lende, het staartstuk, de bovenbil, de platte bil, het bloemstuk of de muis. Wij kiezen voornamelijk voor de muis. Rosbief wordt meestal zo gebraden dat het binnenste vlees rood blijft, maar wel gegaard is. Dat kan worden bereikt door de rosbief aan te braden (laten dicht-schroeien in olie of boter) en vervolgens op lage temperatuur te garen tot een kerntemperatuur van 50°C tot maximaal 60°C. Koude rosbief wordt in dunne plakjes gebruikt als broodbeleg.

Page 34: 2013 03 heerlijk issuu
Page 35: 2013 03 heerlijk issuu

Er is water en

water...

Spa en Bru zijn beide natuurlijke mineraal-waters. Maar er zijn natuurlijk ook andere vormen van drinkwater, zoals kraanwater en bronwater. Er zijn grote verschillen tussen de soorten waters. Niet alleen in de oorsprong, maar ook in de behandeling die het water heeft ondergaan, de minerale samenstelling en de gezondheidseffecten.

Oorsprong & beschermingNatuurlijk mineraalwater komt uitsluitend uit een enkele ondergrondse waterbron en bezit een originele en unieke zuiverheid. Bronwater kan komen uit verschillende ondergrondse waterbronnen, waardoor de samenstelling kan variëren. Kraanwater kent een grote verscheidenheid aan bron-nen, zoals rivieren, meren, duinwater, maar ook gerecycled toiletwater. Alleen de wa-terbronnen van natuurlijk mineraalwater krijgen strikte bescherming. Dit is de ga-rantie dat het mineraalwater dat onze klein-

kinderen over 50 jaar zullen drinken exact hetzelfde zal zijn als het water dat we van-daag drinken: puur en natuurlijk! Behandeling & contaminentenNatuurlijk mineraalwater mag, evenals bron-water, niet chemisch behandeld worden. Het is immers een natuurlijk product. Deze beperking geldt niet voor kraanwater. Daarom bevat kraanwater kleine hoeveelhe-den chemicaliën zoals bijvoorbeeld chloor.Natuurlijk mineraalwater heeft 100% origi-nele zuiverheid. Er zijn geen contaminenten van menselijke oorsprong. Dit geldt niet voor bronwater en kraanwater. Hierdoor is er bij deze waters sprake van tolerantie in functie van de drinkbaarheidsnormen. Minerale samenstellingNatuurlijk mineraalwater heeft een unieke en altijd vaste minerale samenstelling. Dit geldt niet voor bronwater, omdat hiervoor

verschillende, wisselende bronnen gebruikt mogen worden. Uiteraard geldt dit ook niet voor kraanwater. GezondheidseffectIn tegenstelling tot bron- en kraanwater kan natuurlijk mineraalwater vaak gezond-heidsvoordelen claimen. Spa Reine wordt bijvoorbeeld aanbevolen voor zoutarme diëten en voor de voeding van zuigelin-gen. Natuurlijk mineraalwater garandeert zijn puurheid en zijn kwaliteit van de bron tot bij de consument.

Bekijk het overzichtEr zijn dus grote ver schillen tussen natuurlijk min eraal water, bronwater en kraanwater. Scan de QR code voor een duidelijk overzicht met de verschillen.

.Leverancier in the picture ’ 35

Page 36: 2013 03 heerlijk issuu

inspired by Bonduelle

Sous Vide: topkwaliteit in conserven!Uitstekend behoud van natuurlijke eigenschappen en voedingswaarden

Nieuwe verpakking: 4 liter blik

Minder waterverbruik en -transport

Gemak en betere handling

Betere bite, kleur en smaak

Nieuw bereidingsproces onder vacuüm, uniek binnen de foodservice

VOLG ONSOP FACEBOOK

www.bonduelle-foodservice.comBonduelle www.bonduelle-foodservice.com

RAUWKOSTRode bietensalade (blokjes)Rode bietensalade (reepjes)Rode bietensalade (schijfjes)SelderijsaladeWortelsalade

SOUS VIDE GAMMA:RAUWKOSTBONEN

BorlottibonenKikkererwtenRode kidneybonenWitte bonen

OVERIGE GROENTENMacedoineWortelschijfjes

Uitstekend behoud van natuurlijke eigenschappen en voedingswaarden

Minder waterverbruik

Nieuw bereidingsprocesNieuw bereidingsprocesonder vacuüm, onder vacuüm, binnen de foodservicebinnen de foodservice

SOUS VIDE GAMMA:

Alle gemak van conserven maar nu méteen beteresmaak, kleur, geur en bite!

SOUS VIDEONDER VACUÜM

GESTOOMDE GROENTEN MET EEN MINIMUM

AAN VOCHT

Jadico Specerijen bvLinschotenstraat 93

3044 AV Rotterdam | NederlandTel: +31 (0)10 462 66 00 | Fax: +31 (0)10 462 69 60

www.apollocreations.eu

Apollo is part of Solina [email protected]

Visit our new corporate website: www.solina-group.eu

Puur met de smaak van herkomst...Apollo dressings zijn de finishing touch op salades, voorgerechten, carpaccio’s en sandwiches. Moderne smaken in een handige en trendy spuitfles met non-drupdop. Verrassend en veelzijdig inspelend op foodtrends.

52195 Dressing Dille/Mosterd 670 ml

52163 Dressing Citroen 670 ml

52161 Dressing French 670 ml

52162 Frambozen 670 ml

52151 Vinaigrette 670 ml

51853 Basis Oliva 670 ml

Page 37: 2013 03 heerlijk issuu

Column Koffie & Thee weetjes ’ 37

's Morgens voor velen onmisbaar, tussen-door een pittige pick-me-up en tot slot de perfecte afronding van een diner. Een kop koffie is heerlijk, maar deze smaakvolle bonen lenen zich voor veel meer...

Geheim van de chefDe pittige mokkasmaak van koffie doet het allereerst uitstekend in desserts. Denk aan de Italiaanse tiramisu, waarbij espresso het onmisbare ingrediënt is. Een scheutje koude koffie over vanille of chocolade ijs, heerlijk toch? Spannender wordt het als je er wat fijngemalen koffiebonen overheen sprenkelt. Tja, dat weten we dus eigenlijk allemaal wel.

‘Bite’ aan een gerecht gevenToch zal niet iedereen er meteen aan denken dat je koffie ook goed in hartige

gerechten kunt gebruiken. Het is zelfs het geheim van veel chefs! Koffie versterkt na-melijk de smaak van andere ingrediënten en is daarom bij uitstek geschikt om een gerecht meer 'bite' te geven. Daarnaast karamelliseert het oppervlak van gebakken vlees of vis door koffie, waardoor sappen nog beter bewaard blijven.

Maak bijvoorbeeld eens een heerlijke ma-rinade met koffie voor steak of spareribs. Het vlees zal er niet alleen lekkerder, maar ook nog malser van worden. Meng voor een droge marinade wat gemalen koffie met gedroogde kruiden zoals komijn, gember- of knoflookpoeder en zout en peper. Wrijf het vlees in met een klein beetje olie en haal het door het gedroogde koffiemengsel. Laat minstens een uur in-trekken voordat je het roostert. Voor een

(natte) Oosterse marinade combineer je twee kopjes sterke koffie met een scheutje sojasaus, een eetlepel bruine suiker, verse knoflook en een paar druppels tabasco. Of maak een koffiejus voor bijvoorbeeld rosbief of varkenslende door het vlees te braden en vervolgens aan de over-gebleven (gezeefde) jus 100 ml sterke koffie toe te voegen en het geheel te binden met wat bloem.

De smaak van koffie combineert ook erg goed met tomaat. Voeg aan een klas-sieke Italiaanse tomatensaus voor pasta op het laatst eens een kopje warme koffie toe voor een extra kick. Bij het koken met koffie is het overigens niet nodig om bang te zijn voor het effect van cafeïne: door het kookproces wordt dat tenietgedaan. •

Koken met koffie

Page 38: 2013 03 heerlijk issuu

38 ’ Douwe Egberts

“ Een oer-Hollands merk met internationale allure. Dat is Douwe Egberts, al sinds 1753.”

We staan voor een topproduct, en duidelijke taal. Dat uit zich boven alles in smaak: koffie zoals we het in Nederland graag drinken. We bieden een uniek product van constante kwaliteit, met gedegen vakkenis, en geloven in het creëren van een totaalbeleving. Wij faciliteren graag een perfecte kop koffie. Smaak, kwaliteit, passie en rendement is waar we voor staan. Zelf spreken we van de vier M’s: Melange, Meester, Machine en Merk. De vier peilers van de koffie waar we on-Nederlands trots op zijn.

UTZ certifiedesWe hechten belang aan duurzaamheid. Al onze espressomelanges dragen het keurmerk UTZ Certified, een internationale gedragscode die sociale, economische en milieu criteria stelt aan de boeren be drijven. Onze melanges zijn op verantwoorde manier verbouwd, met respect voor de leefomstandigheden van de boeren en met zorg voor natuur en milieu.

Lekkere koffie begint bij het vinden van de allerbeste koffieboon.Deze zoektocht is de expertise van onze koffiemeesters. Zij selecteren voor onze

espressomelanges de allerbeste Arabica bonen op basis van kwaliteit en smaak. Maar het echte geheim van de perfecte espresso is de speciale, langzame branding. Want de ultieme branding bepaalt een belangrijk deel van de smaak. Met meer dan 250 jaar ervaring in melangeren en branden durven we te stellen dat dat wel goed zit.

Smaak is en blijft persoonlijk. Daarom bie-den we de keuze uit vier onderscheidende espressomelanges. Jij kiest welke smaak-ervaring het beste bij jou past. Logisch, toch? In de varianten: Medium Roast, Dark Roast, Smooth Selection, Intense Selection.

De langzame brandingbepaalt een belangrijk deel van de smaak

Page 39: 2013 03 heerlijk issuu

Ga op ideeënsafari!

Een eetfestival waarop iedereen een restaurant voor één dag kan openenKoffie en koffiekoeken op de kaaien, lekkernijen uit de koffer van een bestelwagen, een zesgangendiner in je woonkamer – hoe ziet je eigen ideale restaurant eruit en vooral hoe smaakt het? Hoe leuker het concept, hoe meer enthousiaste klanten het zal aantrekken. Eigenzinnigheid is echter niet het hoofddoel. Stel je gewoon een restaurant voor zoals je het zelf graag zou willen. De locatie is nogal doorslaggevend. In de zomer zijn parken, binnen­plaatsen, straathoeken favoriete plekjes. In de winter kwamen restaurantdagfans al samen in privéwoonhuizen, kantoren en andere binnenruimtes. www.restaurantday.org/nl

Uitgelicht18 augustus: Restaurant Day

Evenementenkalender ’ 39

Juli6-7 Start Zomervakantie BO en VO | Noord Nederland8-7/10-7 Vierdaagse Nijmegen | Nijmegen www.4daagse.nl13-7 Start Zomervakantie VO | Midden Nederland16-7/19-7 IFOAM; EU’s 7th European Organic Congress | Vilnius | Litouwen www.ifoam-eu.org20-7 Start Zomervakantie BO | Midden Nederland

Augustus18-8 Restaurant Day!

September19-9/21-9 Eu’Vend 2013 icm Coffeena | Köln Messe, hal 9, Keulen (Duitsland) www.euvend-coffeena.com23-9/24-9 VAS beurs, Foodcenter | Amsterdam www.vas-zas.nl23-9 / 25-9 Gastvrij Rotterdam | Ahoy Rotterdam www.gastvrij-rotterdam.nl 23-9/25-9 Beurs Horeca Inspiratie | Evenementenhal Hardenberg www.evenementenhal.nl26-9/27-9 Lunch! | Business Design Centre | Londen | Engeland www.lunchshow.co.uk

Ga op ideeënsafari!

Page 40: 2013 03 heerlijk issuu

40 ’ En verder...

In de volgende editie:

Colofon

H’eerlijk is een uitgave van Kruidenier en verschijnt vier maal per jaar in een oplage van 5.500 ex.

Eindredactie Lucré ReijgersMet medewerking van Christy Kool (Duurzaam & MVO), Toon Sommerdijk (Wijn & Spijs), Gérard Dejean (Kaas & Delicatessen), Patrick Langerak (InterVers), Joost Kuijer (De Gouden Korenaar), Wouter van Laarhoven (Culinair) en Henk Klijn (Koffie & Thee)Vormgeving en begeleiding B&M Design B.V.Redactieadres en AdvertentieexplotatieKruidenier Groep B.V.Postbus 59229, 3008 PE RotterdamT 010 495 07 90, [email protected]

Niets uit deze uitgave mag worden gekopieerd zonder toestemming van de

uitgever. Druk­ en zetfouten voorbehouden. Copyright Kruidenier 2013.

VooruitblikAAN TAFEL! Bij Kruidenier6 en 7 november 2013, Expo HoutenDe wereld van food verandert, razendsnel. De vragen Wat, Waar en Wanneer kennen alleen geen vast antwoord meer. De consument is, terecht, veeleisend en goed geïnformeerd. Hij wil niet teveel betalen en zich op z’n gemak voelen waar en wanneer hij eet. Het gaat ook niet alleen meer om het product, maar juist ook om de locatie en de sfeer. En naast de grote mate van zelfstandigheid en individualisering, zien we juist een trend van ‘samen’ dingen doen en ervaren. En hoewel Social Media belangrijk zijn, is tijdens deze Foodexperience het element Social essentieel. Samen delen, samen werken, samen doelen realiseren, samen beleven, samen vieren. Dat is Kruidenier. Consumenten zijn niet ‘standaard’. En hoewel de Kruidenier Foodbeurs nooit echt standaard is geweest, gaan we in 2013 graag een stapje verder; daarom ook geen Foodbeurs, maar een FoodExperience. Optimisme, Energie, Kennis, Identiteit, Emotie, Fun, Gevoel, Familie, Inspiratie, Enthousiasme. In 2013 gaan we voor het WOW-effect. Door met onze partners iets anders te doen en onze bezoekers te verrassen; door echt met ze in gesprek te gaan. Omdat het werkt! En waar ontstaan vaak de beste gesprekken? Juist; Aan tafel! Daarom AAN TAFEL! bij Kruidenier.

Opmerking of suggestie?Uw reactie is van harte welkom via e-mail [email protected]

Volg ons ook op twitter:twitter.com/ kruideniernl

LeveranciersindexDeze editie van H’eerlijk is mede tot stand gekomen door de medewerking van de volgende leveranciers van Kruidenier, in alfabetische volgorde.

Apollo, Master of Creations . . . . . . . . . 36 & 41Beemster Kaas . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 10 & 41Boerderijs . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 18Bonduelle . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 36 & 43Coolbear . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 02CSM Benelux . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 12Douwe Egberts . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 38 Earth Water . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 42EcoFields . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 41Fano . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 14FrieslandCampina Benelux . . . . . . . . . . . . . . . . 44Hollandia . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 10Hygiene for Life . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 42Illy . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 04Kronenbourg 1664 . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 43Lamb Weston . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 43Menken Orlando . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 41Mhaidiva . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 42Milner . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 04Seventh Coffeeworld . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 42Spadel . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 34 & 35Unox Soup Factory . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 22

donderdag

07november

woensdag

06november

Page 41: 2013 03 heerlijk issuu

Onderwerp ’ 41

FoodvariaNieuws & innovaties uit de foodwereld

Foodvaria ’ 41

Proef en ervaar de perfecte combinatie van kwaliteit en gemak als het gaat om warme sauzen en soepen... Vertrouwde namen als Hollandaise, Béarnaise, Stroganoff, Uiensoep en Basis Crème soep gekookt volgens de recep-tuur van Escoffier zijn toppers in dit assortiment. Verpaktin een stazak van 1 kg inhoud en ideaal voor steam-oven en bain marie gebruik. Direct klaar voor gebruik met ruimte voor een eigen finishing touch.

Jussaus Peperroomsaus Stroganoffsaus Champignonroomsoep Tomatensoep

Apollo Culinair... Efficiënt, smaakvol, traditioneel en uiterst geschikt voor de professionele gebruiker.

Apollo Culinair

Waarom zou u kiezen voor biologische kalfsvleesproducten van Eco Fields? Wij geven u tien goede redenen. 1. Smaak, 2. Dierenwelzijn, 3. Duurzaam, 4. Gezond, 5. Kwaliteit, 6. Biodiversiteit, 7. Regionaal, 8. Gentechvrij, 9. Ambachtelijk en 10. Sociaal

Proef de vrijheid!

Een broodje Beemster:

minder gewicht, minstens

zo veel smaak

Beemster helpt je excelleren: met de mooiste

broodjes jong belegen of oude Beemster kaas.

Traditioneel gerijpt op onbewerkt hout. Handig uit

Carron gesneden met ronde hoeken dus al helemaal in

boterhammodel. Elk verlicht plakje van 20 gram boordevol

liefde van en voor de natuur. Van een boterham met

tevredenheid naar eentje van puur natuurlijk geluk.

Het verschil zit ‘m in de Beemster.

Een pijnboompit geeft een gerecht een finishing touchWaren de pijnboompitten in het begin uit-sluitend te vinden in Amsterdamse horeca-gelegenheden, nu weet iedereen de weg te vinden naar de goudgele pitten. De pijn-boompit is de pit van de parasolden, een soort pijnboom (den). Eind augustus worden de pijnappels verzameld. Die bomen groeien voornamelijk in het Altai-gebergte in Siberië, maar ook in Turkije, Pakistan, China en Italië. Naast een heerlijk ingrediënt is de pit ook nog eens gezond! Pijnboompitten hebben een hoog gehalte aan onverzadigd vetten, wat van positieve invloed is op het hart- en bloedvatenstelsel. Ook bevatten ze Vitamine D en C. De pijnboompit gebruikt worden als decoratie in desserts en salades, pesto, carpaccio, soep en roerbakgerechten... Een lekker, veelzijdig product! www.menkenorlando.nl

Een bewust verantwoord gevoel

Eco FieldsEen bewust verantwoord gevoel

Eco Fields

Page 42: 2013 03 heerlijk issuu

42 ’ Onderwerp

Welkom in de wereld van duurzame, maatschappelijk

verantwoorde koffie. Geniet van een eerlijk en

ecologisch kopje koffie met Beans4Life. Je kiest bewust

voor duurzaamheid, zonder aan kwaliteit in te leveren.

Beans4Life is het Fairtrade en biologisch koffie concept

van Seventh CoffeeWorld en is 100% Fairtrade, 100%

Organic, 100% Arabica koffiebonen en 100% Direct,

frisse verpakking na het branden. Omdat de meeste

biologisch geteelde koffie uit Zuid-Amerika komt,

gebruiken we hoofdzakelijk bonen uit deze gebieden.

In feite hebben we van de Beans4life de dark roast, of

wel de Passionata en de light roast, de Sympatico.

42 ’ Foodvaria

100% Eco papier

van Cascades

Kruidenier heeft tijdens de ontwikkeling van het duurzame schoon­

maakconcept Hygiene for Life de eerste contacten gelegd met

de meest duurzame papierfabriek ter wereld; Cascades.

Naast het gebruik van 100% gerecyclede grondstoffen

en 100% groene energie verbruikt de fabriek ook veel

minder water tijdens de productie. De 100% Eco lijn van Kruidenier

is daarom 2,5x vriendelijker voor het milieu. De 100% Eco artikelen

bestaan uit poetsrollen, WC papier, servetten, handdoekjes en

handdoekrollen. De 100% Eco poetsrol centerfeed bestaat uit

168 meter 2 laags papier met een groot absorptie vermogen.

FoodvariaNieuws & innovaties uit de foodwereld

EARTH Water ‘You never drink alone’EARTH Water doneert 100% van de nettowinst uit de verkoop van mineraal-water aan waterprojecten.Hiermee is reeds een bedrag van € 435.000,- geïnvesteerd in landen waar dit het hardst nodig is.Door EARTH Water te drin-ken help je mee aan het oplossen van de wereld-wijde waterproblematiek.Kijk op www.earthwater.nl om al deze projecten te volgen.

Kies voor duurzaam, zonder verlies van kwaliteit

Presenteer je Mhaidiva thee in een kist! MhaiDiva*, the Lady of Tea, staat symbool voor alles wat het leven de moeite waard maakt. Iedereen die de thee drinkt schenkt haar schoonheid, gezondheid, vrede, harmonie en creativiteit. Zij deelt haar levensvisie en wijsheid met ons door middel van haiku's. In deze kist 6 heerlijke theesmaken, voor elk moment van de dag. Laat minimaal 3 minuten in heet water trekken en geniet van de voortreffelijke smaak!

*Mhaidiva thee wordt geproduceerd met respect voor mens en planeet, minimale belasting van het milieu en uitstekende arbeidsomstandigheden. Wij ondersteunen Net4Kids om projecten voor kansarme kinderen mogelijk te maken.

Welkom in de wereld van duurzame, maatschappelijk

verantwoorde koffie. Geniet van een eerlijk en

ecologisch kopje koffie met Beans4Life. Je kiest bewust

voor duurzaamheid, zonder aan kwaliteit in te leveren.

Beans4Life is het Fairtrade en biologisch koffie concept

van Seventh CoffeeWorld en is 100% Fairtrade, 100%

Organic, 100% Arabica koffiebonen en 100% Direct,

frisse verpakking na het branden. Omdat de meeste

biologisch geteelde koffie uit Zuid-Amerika komt,

gebruiken we hoofdzakelijk bonen uit deze gebieden.

In feite hebben we van de Beans4life de dark roast, of

wel de Passionata en de light roast, de Sympatico.

Page 43: 2013 03 heerlijk issuu

Met PotatoDippers kan het genieten beginnen...en voegt u spannende smaakervaringen toe aan uw menu! Lamb Weston heeft de ideale oplossing gevonden om te zorgen voor ‘een ervaring’ die aansluit bij de moderne manier van eten, met iets bekends en toch met een vleugje spanning, iets waar mensen op een leuke en speelse manier samen van kunnen genieten. U kunt er uw eigen draai aan geven door verschillende dipcombinaties op het menu te zetten. Gegarandeerd een vaste favoriet!Kijk voor meer informatie op www.potatodippers.com en vraag een gratis sample aan bij uw

Kruideniervestiging.

Speciaal voor de professionele markt lanceert Bonduelle Food Service de revoluti-onaire nieuwe conservenlijn ‘Sous Vide’. De groenten uit deze lijn worden in het blik gestoomd door verhitting onder vacuüm met een minimum aan water. Hierdoor behouden de groenten optimaal hun voedingswaarde en natuurlijke eigenschap-pen als kleur, smaak en bite. Culinaire extra’s waarmee chefs het verschil kunnen maken voor hun steeds kritischer wordende gasten. ‘Sous Vide’ is complementair aan de klassieke Bonduelle conserven en het ‘EasyBag’-assortiment. Er zijn op dit moment 11 Sous Vide referenties verpakt in 4L blikken. Meer weten over Bonduelle ‘Sous Vide’?

Ga naar www.bonduelle-foodservice.nl, onze Facebookpagina of bel naar +31(0)40 261 88 33.

Sous-vide Een uniek proces voor de professionele markt

Foodvaria ’ 43

Zomers witbier van Kronenbourg 1664!Kronenbourg 1664 Blanc is een fris en fruitig bier. Dit originele, verfrissende witbier wordt gebrouwen met een vleugje citrus en koriander, waardoor het een zoete en unieke smaak krijgt. Anders dan alle andere witbieren. De prachtige blauwe fles met uniek design onderstreept de moderne en onderscheidende smaak. Ideaal voor de mooiste zomerdagen en –avonden! KFS nr 32503 Kronenbourg Blanc One Way, doos, 24x0,33 liter

Zomers witbier

Page 44: 2013 03 heerlijk issuu

met een hartmet een hart

De lekkersteDe lekkersteBIOLOGISCHE ZUIVELBIOLOGISCHE ZUIVEL

Onze 140 boerenfamilies geven alle liefde en ruimte

aan de natuur. Proef de liefde in onze romige

biologische zuivel die met aandacht en passie

wordt gemaakt.