20121213_nl_metro special

Click here to load reader

 • date post

  15-Mar-2016
 • Category

  Documents

 • view

  212
 • download

  0

Embed Size (px)

description

 

Transcript of 20121213_nl_metro special

 • Welke impact heeft cyber crime op uw reputatie?Ga voor meer informatie naar www.nu.nl/deloitteoverdata

  DIT IS EEN UITGAVE VAN METRO CUSTOM PUBLISHING

  INNOVATIEinnovatie (v.) [

 • DIT IS EEN UITGAVE VAN METRO CUSTOM PUBLISHING2

  Colofon Innovatie is een publicatie van Metro Custom Publishing.

  Sales Manager: Robin Jahshan Project Manager: Miroesja Peeperkoorn Editorial Manager: Jessica van Leeuwen Eindredactie: Yvette Bax Redactie: Joris van Groningen, Hans Pieters, Ilja Post Gra sche Vormgeving: Lydia Hotting Beeld: Colourbox, e.a.

  Voor meer informatie over Metro Custom Publishing of als u zelf een idee heeft voor een uitgave kunt u contact opnemen met Robin Jahshan, 020-5114027of [email protected]

  Nederland staat op de zesde plek op de ranglijst van meest innovatieve landen. Boven landen als Japan, China en Duits-land. Een mooi voorbeeld van waar een klein land groot in kan zijn. Maar willen we die koppositie vasthouden, en economisch blijven groeien, dan moeten we blijven investe-ren. En dat kan alleen door voldoende steun en draagkracht te creren voor innovatie.

  Nationale Innovatie EnquteVandaar dat Shell onlangs de Nationale Innovatie Enqute hee laten uitvoeren. Een grootschalig onderzoek, waarin bovenal n vraag centraal stond: wat vindt de gemiddelde Nederlander van innovatie en welk belang hecht hij daaraan.

  De resultaten daarvan verrasten, in positieve zin. Veel Neder-landers bese en hoe belangrijk innovatie is. Bijna twee derde is van mening dat innovatie nodig is om uit de huidige crisis te komen. Om internationaal te kunnen concurreren, zullen we steeds slimmer, beter en zuiniger moeten produceren. Innovatie is volgens de Nederlander dan ook essentieel voor de ontwikkeling van de economie, toekomstige energie-voorziening en zorg voor het milieu. Terecht zeggen mensen dat bedrijfsleven, overheid en universiteiten daarvoor moeten samenwerken.Innovatie hee ons allerlei nieuwe producten gegeven. Genquteerden noemen daarbij betalingssysteem iDeal, navigatiesystemen en de HR-ketel als meest invloedrijke vernieuwingen. Maar praat je over innovatie, dan praat je over meer dan iPads en smartphones alleen. Het gaat ook over het ontwikkelen van nieuwe technologien en productieprocessen.

  Op zoek naar nieuw talentBij Shell gebeurt dat wereldwijd in drie technologiecentra, waarvan er n in Amsterdam staat. Knappe koppen houden zich daar dagelijks bezig met allerlei vraagstukken rondom duurzaamheid en energie. Hoe haal je meer olie uit een bestaand veld? Hoe kunnen we goedkoper, dieper en energie-zuiniger naar olie en gas boren? Maar ook: hoe we andere brandsto en kunnen ontwikkelen die schoner en duurzamer zijn. Naast biobrandstof is Shell GTL Fuel (gas-to-liquid) daarvan een goed voorbeeld. Een vloeibare brandstof die is afgeleid van aardgas en kan worden gebruikt als schoner

  alternatief voor diesel in de transportsector, levert direct een bijdrage aan de luchtkwaliteit in steden. Maar om dergelijke uitvindingen te doen, zijn mensen nodig. Nu al werken we daarom nauw samen met scholen en technische universiteiten. Want we hebben studenten nodig, nieuw talent. Afgestudeerden die op hun beurt weer nieuwe productieprocessen bedenken. Maar ook procesoperators die onze fabrieken draaiende kunnen houden. Onze boodschap aan de jeugd is dan ook: kies exact. Want met een technische opleiding ben je zo goed als verzekerd van werk. Om die fascinatie voor techniek te prikkelen, houden we regelmatig open dagen. En organiseren we ook komend jaar weer grootschalige publieksevenementen, zoals Het Lab en de Shell Eco-Marathon in Rotterdam, waarbij studenten-teams worden uitgedaagd om zo zuinig mogelijk te rijden in een zelfgemaakt voertuig. Want hoe meer jongeren kiezen voor een technische opleiding en loopbaan, des te sterker de Nederlandse innovatie.

  Dick Benschop President-directeur Shell Nederland

  Een passie voor innovatieDoor de overheid, het bedrijfsleven en de media wordt tegenwoordig veel gesproken over innovatie en het belang daarvan voor Nederland. Want in innovatie, dr ligt onze kracht.

  Hoe denken Nederlanders over innovatie?

  Shell Technology Centre Amsterdam

 • DIT IS EEN UITGAVE VAN METRO CUSTOM PUBLISHING 3

  Bertoen onderscheidt drie niveaus van innovatie. Het meest eenvoudige is het verbeteren van een bestaand product. Bijvoorbeeld door een vernieuwde versie van een bestaand model. Het lanceren van een nieuw product, zoals een auto met een revolutionaire verbrandingsmotor, ligt in het verlengde hiervan. Pas echt ingewik-keld, maar voor veel bedrijven noodza-kelijk, is het om de groei te zoeken buiten de traditionele business. Bertoen noemt als voorbeeld het omarmen van autodelen door BMW. Dan stel je niet het eigendom, de verkoop van nieuwe modellen, maar het beschikbaar stellen en betalen voor het gebruik centraal.

  Kansen herkennenMet een zesde positie op de innovatierang-lijst staat Nederland er internationaal goed voor. Tegelijkertijd waarschuwt Bertoen voor een Ja, maar-mentaliteit die ver-gaande innovatie in Nederland kan belem-meren. Innovatie is ook eng. Het dwingt je om je vaste aannames en principes over-boord te gooien. Je moet risicos nemen en de kansen zien. Want alleen voortborduren op de bestaande modellen gaat de oplos-sing niet brengen.Een nieuwe koers is 10 procent creativi-teit en 90 procent doorzettingsvermogen, meent hij. Je moet je laten informeren over trends en openstaan voor wat er speelt aan nieuwe technologie en maatschap-pelijke ontwikkelingen zodat je de kansen herkent als ze langskomen. Als voorbeeld van een prikkelende ontwikkeling noemt Bertoen de 3D-printer. Straks kun je zelf je schoenen en kleding printen. Dat bete-kent dat binnenkort hele schakels in het productieproces worden overgeslagen. Staples is vorige week in 3D-printing gestapt, wie volgt?

  De product life cycle, de periode dat je geld verdient met een product of dienst wordt steeds korter, vat Wassili Bertoen, directeur Innovatie bij Deloitte de nut en noodzaak van innovatie krachtig samen. Als je jezelf niet constant verbetert, dan neemt de concurrentie je plek over.

  Maar liefst 90 procent van de producten die we kopen, belandt na gemiddeld 6 maanden al op de schroothoop. Dat kan en moet anders, meent het Circle Economy Platform.

  Aangeboden door:

  n duurzame lik verf

  optimale verlichting

  top-kwaliteitMeubilair

  luchtreinigend Tapijt

  levende plantenwand

  WIN DE MEEST CIRCULAIRE* KANTOORINRICHTING OOIT! www.circle-economy.com/challenge

  Schrijf je nu in!

  Crisis te lijf met circulaire economie

  Wassili Bertoen

  Innovatie is ook eng

  Afval hergebruiken als grondstof voor nieuwe pro-ducten. Zie hier in een notendop de essentie van de circulaire economie. Wat afval is voor de een, is van waarde voor een ander. Dat is wat je in de natuur ook veel ziet. In de natuur bestaat afval ook niet. Daar is het afval van het ene organisme weer een voedingsbron voor een ander organisme. Daar kunnen wij van leren, stelt Guido Braam, managing director van het Circle Economy-platform.

  De Circle Economy is een non-pro t coperatie in oprichting, die bedrijven stimuleert na te denken over duurzame alternatieven voor op den duur schaarser wordende grondsto en. Wat voor jou afval is, biedt voor een ander een nieuw businessmodel, aldus Braam. Een aansprekend voorbeeld is een tweede leven voor mest. In plaats van te betalen voor de afvoer van de mest, kunnen boeren met een vergistingsmachineuit mest energie opwekken en fosfor destilleren. De techniek is er, maar de verandering wordt nog tegen-gehouden, door bestaande marktverhoudingen, vertelt hij. De milieubelasting van de traditionele fosfordelvingis niet verrekend in de prijs. Sterker nog, Marokko krijgt Europese subsidie voor de fosforwinning. Pas als je daar iets aan doet, heb je eerlijke concurrentie.

  Uit onderzoek van McKinsey in opdracht van de Ellen MacArthur Foundation blijkt dat je alleen al in Europa tussen de 340 en 630 miljard dollar per jaar kunt

  verdienen als je de transitie naar de circulaire economiemaakt, vertelt Braam. Dat is vier procent van de Europese economie (GDP). Puur en alleen door slimmere oplossingen te verzinnen voor een gebrek aan grondsto en en de stap te maken naar de praktijk.

  Ons hele economische systeem moet veranderen, met het bedrijfsleven als motor van verandering, meent Braam. De sleutel voor de transformatie van keten tot keten ligt bij de ondernemers. De verandering die je als consument moet maken, is de vraag of je bezit moet hebben of een gebruiksrecht. Qua mindset moet je bezit loslaten. Dat is iets wat veel consumenten eng vinden. Maar er zitten juist voordelen aan. Dat bewijst het succes van Car2Go en Greenwheels. Je hoe geen grote investeringen meer te doen, bijvoorbeeld voor de aanschaf van een wasmachine, maar je betaalt alleen nog maar voor de wasbeurt. Uiteindelijk koop je vrij-heid.

  Meer informatie over het Circle Economy platform en de kansen die de circulaire economie biedt voor consumen-ten en ondernemers vind je op www.circle-economy.com.

 • Mark Offerhaus, CEO van Micreos

  Innovatie is een uitge- kauwd woord. We wonen hier straks met 9 miljard mensen, dat gaat niet lukken zonder vernieuwing. Een mooi voordeel van deze crisis: mensen gaan nieuwe dingen bedenken. Laten we er niet langer over praten, maar het vooral gewoon DOEN! Ik sta er dagelijks versteld van hoeveel goede ideen er stran-den in bureaucratie. Vroeger be-dacht je iets, dan ging je het doen. Nu is er een wirwar van regels ontstaan, die zijn dodelijk voor innovatie, wie gaat daar wat aan doen?

  Mark O erhaus,CEO Micreos

  Innovatie is een uitge-

  Innovatie is een uitge- kauwd woord. We