20121101_nl_metro special

of 8/8
Het Nieuwe We rken 12 - 16 november DIT IS EEN UITGAVE VAN METRO CUSTOM PUBLISHING P2 Tem de tijd en ontdek Het Nieuwe Werken zelf P3 'Zeggenschap over je tijd moet je goed regelen' P4 Reistijd wordt werktijd P5 Flexibel in de kinderopvang P6 Duurzame idealen P7 Word je eigen tijdmanager TEM DE TIJD De week van Inhoud een initiatief van Natuur & Milieu
 • date post

  06-Mar-2016
 • Category

  Documents

 • view

  220
 • download

  2

Embed Size (px)

description

 

Transcript of 20121101_nl_metro special

 • Het NieuweWe rken

  12 - 16 november

  DIT IS EEN UITGAVE VAN METRO CUSTOM PUBLISHING

  P2 Tem de tijd en ontdek Het Nieuwe Werken zelf P3 'Zeggenschap over je tijd moet je goed regelen' P4 Reistijd wordt werktijd P5 Flexibel in de kinderopvang P6 Duurzame idealen P7 Word je eigen tijdmanager

  TEM DE

  TIJD

  De week van

  Inhoud

  een initiatief van Natuur & Milieu

 • Als je iemand vraagt hoe gaat het?, dan is het antwoord druk, druk, druk. Veel mensen worstelen met al die bezigheden die je graag zou doen en die tijd kosten. Vooral als zij werk en zorg voor kinderen of familie combineren of veel vrienden hebben. Het wringt vaak om op tijd te zijn en eerst de kinderen langs de crche te brengen. Ver-volgens sta je in de le, waardoor je de dag al begint met veel stress in je lijf. Veel van die stress momenten ontstaan omdat we ons werk op een ouderwetse manier inrichten. Heel veel mensen werken nog steeds van 9 tot half 6 en moeten daarvoor naar kantoor, de fabriek of een zorginstelling.

  Hoe kan het anders?Als je er regelmatig tegenaan loopt dat de tijd je op de hielen zit en zou willen dat de dag een extra uurtje hee , dan biedt Het Nieuwe Werken heel veel mogelijkheden om daar oplossingen voor te vinden. Er zijn veel meer mogelijkheden, wat voor beroep je ook hebt, om je tijd slimmer in te delen, waardoor je veel van die stressmomenten kunt voorkomen. Juist in de zorg en een productieomgeving kun je je tijd op een slimmere manier organiseren. Bijvoorbeeld door zelf de mogelijkheid te krijgen om te

  bepalen hoe je wordt ingeroosterd, in plaats van dat de planning of het management het rooster samenstelt en je je leven daar maar omheen moet plooien. Of door voorbeeld als bedrijven onderling afspraken te maken, zodat niet het hele bedrijventerrein tegelij-kertijd voor het stoplicht in de le staat.

  En werken in de baas zn tijd?Het klassieke begrip in de baas zn tijd is verouderd. De liefde moet van twee kanten komen. Mensen hebben behoe e aan een minder rigide scheiding tussen de baas zn tijd en je eigen tijd. Je ziet vaak dat men-sen ook thuis nog bereikbaar zijn voor klanten. Daar staat wat Het Nieuwe Wer-ken betre tegenover dat je ook iets voor jezelf mag doen als je op je werk bent. Een leuk voorbeeld is dat je tussendoor een powernap neemt en daarna weer fris en fruitig aan het werk gaat.

  Drie keer goedHet Nieuwe Werken is drie keer goed. Dat is de kern. Het Nieuwe Werken is goed voor het milieu minder autokilometers, het is goed voor bedrijven je gaat zuiniger met je kosten om en uiteindelijk worden mensen er ook gelukkiger van, zowel werknemers als leidinggevenden. Het ziekteverzuim neemt af, de productiviteit neemt toe. Je ziet dat die drie voordelen bij elkaar komen, waardoor zoveel bedrijven die stap zetten en er zoveel vraag naar is vanuit de werknemers.

  Tem de tijd

  DIT IS EEN UITGAVE VAN METRO CUSTOM PUBLISHING2

  Colofon'Het Nieuwe Werken is een publicatie van Metro Custom Publishing.

  Sales Manager: Robin Jahshan Business Developer: Jan David Kleppe Editorial Manager: Jessica van Leeuwen Cordinatie: Hans Pieters | Loft 238 Redactie: Joris van Groningen, Hans Pieters Grafi sche Vormgeving: Lydia Hotting Beeld: Shutterstock, Colourbox

  Voor meer informatie over Metro Custom Publishing of als u zelf een idee heeft voor een uitgave kunt u contact opnemen met Robin Jahshan, 020-5114027 of [email protected]

  je ook hebt, om je tijd slimmer in te delen,

  om daar oplossingen voor te vinden. Er zijn veel meer mogelijkheden, wat voor beroep veel meer mogelijkheden, wat voor beroep je ook hebt, om je tijd slimmer in te delen,

  door zelf de mogelijkheid te krijgen om te

  Ontdek Het Nieuwe

  Werken zelf

  In De Week van Het Nieuwe Werken kun je zelf aan de slag om te ontdekken welke voorde-len het voor je heeft. Er zijn aller-lei evenementen en activiteiten waarbij je je kunt aansluiten. Zowel online als door ernaartoe te gaan om Het Nieuwe Werken in de praktijk te ervaren.

  Check de Agenda voor het programma vanaf pagina drie. Of kijk voor de volledige agenda op: hnwdjz.nl/agenda.

  Het thema van De Week van Het Nieuwe Werken luidt Tem de Tijd. Een betere balans tussen werk en priv betekent meer zeggenschap over je werktijden.Ook op werkvloeren waar 9 tot 5 in marmer is gebeiteld.

  De woon-werk-reistijd van kenniswerkers is

  signi cant langer dan die van de niet-kenniswerkers, blijkt uit de Nationale En-

  qute Arbeidsomstandigheden. De gemiddelde reistijd in de gezondheidszorg/hulpverlening is 60 procent van de reistijd van de (vak)specialist.

  Mijn motto voor de komende jaren is dan ook: maak Het Nieuwe Werken concreet per

  groep en DOE het! Guido Sluijsmans, consultant TNO

  Tem je tijdMet de online Tijdmanager kun je testen hoe het zit met jouw eigen balans tussen werk en priv. De Tijdmanager confronteert je op een ludieke manier of je ergens te veel of te weinig tijd aan besteedt en geeft je tips hoe het anders en prettiger kan.

  Maak ook kans op een gratis hotelovernach-ting. Surf naar: www.hetnieuwewerkendoejezelf.nl

 • DIT IS EEN UITGAVE VAN METRO CUSTOM PUBLISHING

  Het Nieuwe Werken is een moderne naam voor klassieke vakbondsthemas, vindt vicevoorzitter Catelene Passchier van de FNV Vakcentrale. Ze vertegenwoordigt de gezamenlijke vakbondsorganisaties in het Platform Slim Werken Slim Reizen.

  Het Nieuwe Werken verenigt twee klassieke vakbonds-themas We zijn ooit begonnen met de strijd voor kortere

  werktijden en een eerlijke belo-ning met een derde, eigentijds thema: de regie over je werk. Voor alle werknemers belangrijk. Maar vooral voor groepen aan de onderkant van de arbeidsmarkt wringt het daar het meest, meent Passchier. Mensen hebben vaak onvoldoen-de zeggenschap over de organisatie van hun werk. Waar, wanneer en hoe lang moet je werken? En mag je dat zelf mee bepalen? Het Nieuwe Werken gaat om die regievraag. Nu vaak toegespitst op hoger geschoolde werknemers die thuis willen werken of exibele werktijden willen. Maar tenminste zo belangrijk voor exwerkers en mensen met te weinig uren, zoals werknemers met 0-urencontracten, die voldoende werk willen hebben om van te leven, en geen gebro-ken diensten, of oproepcontract waardoor je nooit weet wanneer je moet werken. Wij willen dat daar kaders voor worden gemaakt. Dat je als werkgevers en werknemers regels met elkaar afspreekt.

  Zeggenschap"Veel mensen zien Het Nieuwe Werken als een individueel soort wens. Dat je deels ook thuis kunt werken. Voor veel mensen, bij-voorbeeld voor de verpleegster of politieagent, is dat geen bereik-bare optie, meent Passchier. De uitdaging is te laten zien dat er manieren zijn waarop die be-roepsgroepen zelf regie over hun werk krijgen, meent zij. Bij veel functies hoort bijvoorbeeld een stukje administratief werk. Dat kun je ook thuis doen. Daarnaast moeten mensen invloed krijgen op hun rooster en daarmee meer grip krijgen op hun werktijden. Naast het werk is er ook nog een ander leven, zoals de opvoe-ding van je kinderen, het voetbal-veld of de zorg voor je naasten. De bedrijven die Het Nieuwe Werken omarmen hebben veelal hoger opgeleide werknemers. Wij vinden dat je ook de andere groe-pen moet meenemen. Daar maken we ons als vakbeweging sterk voor. Er moeten nieuwe grenzen en afspraken komen. Anders is straks alles werktijd. Voor je het weet word je geregeerd door de techniek. Het gaat om zeggenschap over hoe je je werk organiseert. Het Nieuwe Werken is geen plei-dooi voor een 24-uurs economie. Je moet nog steeds kunnen zeggen nu ben ik even niet beschikbaar.www.slimwerkenslimreizen.nl

  3

  Zeggenschap over je tijd moet je goed regelen

  Catelene Passchier, vicevoorzitter FNV Vakcentrale:Week van Het Nieuwe Werken

  Maandag 12 nov

  Het Nieuwe Werken Hoofdkwar-tier staat vandaag in Rotterdam, Van Nelle Ontwerpfabriek, van 10:00 tot 17:00 uur. Op het Tem de Tijd! Congres 2012. Hier kunt u de voordelen van Het Nieuwe Werken ervaren met workshops en praktijkcases, door: Platform Slim Werken Slim Reizen.

  Rotterdam, Van NelleOntwerpfabriek: Workshop: Ruimte voor werken - Leer hoe je een op maat gemaakte werkomge-ving passend maakt binnen jouw organisatie, door: Studio Kaart.

  Rotterdam, Van NelleOntwerpfabriek: Speedtraining 'leiding nemen over de tijd' - Krijg inzicht in uw tijdvreters en tips om er ef-fi cint mee om te gaan, door: Roodenburg Advies.

  Online: van 10:00 - 10:30u en 12:30 - 13:00u en 16:30 - 17:00u. Taaltrainingen Engels - How do you do? Live webinars met Tania, door Concorde.

  Den Haag: van 11:00 - 12:00u. Aftrap week van Het Nieuwe Werken binnen het Ministerie van EL&I Sprekers: Chris Buijink, Roald Lapperre en Adrie Kerkvliet, door: Ministerie EL&I .

  Kijk voor de volledige agenda op: hnwdjz.nl/agenda.Of scan de QR-code:

  PROG

  RAM

  MA

  De sleutel voor succes bij de in-

  voering van Het Nieuwe Werken is een integrale, drieledige aanpak: een

  goed kantoor met activiteit-gerelateerde werk-plekken, een volledig digitale werkwijze onder-

  steund door mobiele technologie en een gedegen mentaal traject, waarbij medewerkers worden betrokken en begeleid bij alle veranderingen."

  dhr. Sipko Mlder, College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (Overheidsorganisatie 2.0

  van het jaar 2011)

  Het grote voordeel van HNW voor

  ambtenaren is dat veel duidelijker en beter is te zien waar mensen hun

  eigen bijdrage kunnen leveren. Ze gaan meer bese en waar hun eigen kracht ligt

  en wat ze de organisatie waarvoor ze werken te bieden hebben. Astrid Tol,

  projectmanager @nders werken, ministerie VW&S

  Catelene PasschierFotograaf Rebke Klokke

  Frank Verlaan

  Een betrokken vader zijn, assistent-trainer van

  een hoofdklasse voetbalteam en carrire maken. Frank

  Verlaan lukt het dankzij het Het Nieuwe Werken en de

  ruimte en fl exibiliteit die zijn werkgever Microsoft hem

  biedt. Door slim technologie in te zetten, ben ik in staat

  meer uit mijn dag te halen. Ik ben productiever, heb een

  betere werk-privbalans en bespaar ook nog eens energie. Zowel zakelijk als

  priv ben ik er als het er echt toe doet. Als voorbeeld geeft hij een willekeurige

  maandag waarop hij heeft gewerkt en online vergaderd vanuit het huis van

  zijn schoonouders. En om drie uur dronk ik een kopje thee met mijn zoon van

  tien maanden. www.microsoft.nl

  Ik kan mijn passie kwijt

 • Keerzijde van Het Nieuwe Werken is een toenemende leegstand van over-bodige kantoorgebouwen. Duurzame oplossingen zijn aanwezig, al werpt het bestemmingsplan nu nog te vaak onnodige barrires op. Willem de Jager van de Stichting TeleWerkForumHNW vindt dat bedrijven en gemeenten hun verantwoordelijkheid moeten nemen.

  Het Nieuwe Werken is een tussenstap

  DIT IS EEN UITGAVE VAN METRO CUSTOM PUBLISHING4

  'Reistijd wordt werktijd'

  Van de 7,4 miljoen werkende Nederlan-ders hebben er inmiddels 1,7 miljoen het mobiele werken omarmd. Niet alleen thuis of op kantoor, maar ook op zogenoemde derde werkplekken. Regus

  heeft hiervoor werkplekken ingericht bij stations, luchthavens en binnenkort

  ook bij tankstations. Wij willen de mobiele werker bedienen,

  die onderweg naar een volgende afspraak de

  beschikbare tijd nuttig wil besteden. We hel-pen Nederland mobiel te houden, vertelt

  Eduard Schaepman van Regus. Samen met NS

  heeft Regus station2station ontwikkeld, een nieuw concept

  waarbij Regus en NS professionele en fl exibele werkplekken aanbieden op

  of nabij stations. Het is een uniek businessconcept van 13 vestigingen in Nederland, en daarmee een revolutie in bedrijfsonroerendgoed. Je betaalt voor het gebruik en zit niet meer vast aan n plek. Kom langs en ervaar station2station een keer op onze kosten.www.regus-ns-station2station.nl

  KoploperNederland is wereldwijd koploper in Het Nieuwe Werken. Dankzij onze egalitaire, informele maatschappij, die diep in onze cultuur is verankerd. In de omringende landen heb je een veel meer hirarchische cultuur. Het e ect is dat je vitaler wordt en de klant meer centraal stelt. De werknemer krijgt een ondernemende mindset, stelt De Jager. Hij schetst een gepassioneerd beeld van de veranderingen die gaande zijn. De kernvraag van Het Nieuwe Werken luidt Hoe haal je het beste uitmensen?. Bij de old school-manager zat het kapitaal in de machines. Bij de nieuwe manager in de mensen.Uit onderzoek van de Erasmus Uni-versiteit blijkt dat de productiviteit zon 8 9 procent hoger ligt dan bij traditionele werknemers. De essentie, de randvoorwaarde voor Het Nieuwe Werken is vertrouwen in plaats van controle. Als een organisatie dat gee , durf je meer, word je ondernemender. Voel je vertrouwen, dan word je scheppend, creatief en innovatief. Het is zo simpel als een plus een is twee. Als voorbeeld noemt De Jager Microso Nederland dat in 2005 is overgestapt op Het Nieuwe Werken. In 2005 had het gros van de vrouwe-lijke werknemers een parttime baan. Nu werken ze bijna allemaal fulltime.

  Het Duurzaam WerkenHet kantoor had vorige eeuw de functie van werkplek. Het werk was verkokerd, een lopende bandsysteem, stelt De Jager. Onder Het Nieuwe Wer-ken is het kantoor in de eerste plaats een ontmoetingsplek. Mensen werken in virtuele teams, wat het werk veel interessanter maakt. Waarbij aanzien-lijk op de ruimte wordt bespaard. Het oude hoofdkantoor van de Rabobank had 1,1 werkplek per medewerker met een oppervlakte van 27 vierkante meter. In het nieuwe hoofdkantoor is dat 0,7 werkplek en elf vierkante meter. Dat betekent dat je 72 procent minder vier-kante meter nodig hebt. Het Nieuwe Werken is een tussenstap. De stip aan de horizon is Het Duurzaam Werken, meent De Jager. Hiertoe is een nieuwe agenda opgesteld. De keerzijde van de besparing op kantoorruimte is bijvoor-beeld een grote leegstand. Je hebt een verantwoordelijkheid voor de kantoren die je leeg achterlaat en moet nadenken over een geschikte herbestemming. Bijvoorbeeld huisvesting of urban far-ming. Een discussie die nu nog wordt bemoeilijkt door starre regelgeving. We zijn in gesprek met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten hoe je slagvaardig een bestemmingsplan kunt veranderen. www.telewerkforum.nl

  Dinsdag 13 novHet Nieuwe Werken Hoofd-kwartier staat vandaag in Nijkerkerveen, Kinderopvang Nederland, skon-locatie de blauwe dromedaris, van 07:00 tot 19:00 uur.

  Online: van 12:30 - 13:00u en 15:00 - 15:30u en 18:30 - 19:00u. Taaltrainingen Braziliaans Portugees - Bom dia a todos! Live webinars met Daniel, door: Concorde.

  Leidschendam: van 12:30 - 17:15u. Workshop The Art of Wor-king The Working of Art -Kijken naar HNW zoals u nooit eerder gedaan heeft? Doe mee aan de workshop, door: Veldhoen + Company.

  Schiphol : van 09:00 11:30u en 13:00 16:30u. Ervaar Het Nieuwe Werken bij Microsoft tijdens een HNW sessie, door: Microsoft.

  Eindhoven: van 09:00 - 11:00u en 16:00 - 18:00u. De kracht van Win-dows 8 - Windows 8 is een integraal platform gericht op de desktop, laptop, tablet n smartphone. Leer wat jij er aan kan hebben! Door: Valid, partner van Microsoft.

  Online: van 12:00 - 12:45u. Webinar: Social intranet - Sasja Beerendonk laat zien hoe intranet levendig en interactief wordt, door: e-offi ce.

  Rotterdam: van 09:00 - 12:00u. Bijeenkomst en rondleiding bij de Douane - De douane laat u ontdekken wat Het Nieuwe Werken is en leidt u rond door haar Het Nieuwe Wer-ken werkruimte, door: Ministerie van Financin/Douane Rotterdam Haven.

  Kijk voor de volledige agenda op: hnwdjz.nl/agenda.Of scan de QR-code:

  Het Nieuwe Werken geeft mensen de vrijheid hun

  werkplek zelf in te richten. Een goed ontworpen werkomgeving luistert naar de

  verschillende individuen binnen een organi-satie. Een persoonlijke en exibele omgeving

  creert ruimte voor activiteiten die inspire-ren, motiveren en produceren.

  Karin Vermaat, ontwerper bij Studio Kaart

  Het Nieuwe Werken

  PROGRAMM

  A

  Eduard Schaepman

  Het voordeel van een fl exibele werkplek

  E-o ce benadert de manier waarop mensen werken n samen-

  werken vanuit drie invalshoeken: mens, organisatie en techniek. Waar organisatie en

  techniek op orde zijn, staat of valt alles bij het vermogen van mensen om zich aan verandering

  aan te passen. Vitaliteit van medewerkers is voor mij de kern waar HNW om draait. Karen

  Frank, accountmanager e-o ce Vitaliteit en vermogen tot verandering

  Christa van der Aa

  Een win-winsituatie

  Je moet het zo makkelijk mogelijk maken voor mensen om in beweging te komen, is de loso e van HNW-programma-manager Christa van der Aa van ABN AMRO. We hebben zo weinig mogelijk HNW-regels. Ieder bepaalt het zoveel mogelijk zelf, zodat ze hun eigen invulling kunnen geven aan hoe ze werken. Medewerkers vinden het leuk hun eigen verantwoor-delijkheid te pakken en te laten zien hoe goed ze zijn, is haar ervaring. Je krijgt er energie van

  als je niet wordt afgerekend op je aanwezigheid, maar op je resultaten. Ook baliemedewerkers en adviseurs kunnen exibel hun tijd indelen. Het is overdag niet altijd even druk. Terwijl steeds meer klanten graag s avonds met hun advi-seur in gesprek gaan. Als je daar goede afspraken over maakt, is het win-win voor de klant, de bank en de medewerker.www.abnamro.nl

  Zelfroosteren gaat over exibiliteit van en voor

  medewerkers. Als je zelf grip hebt op je rooster, is dat winst voor de bezetting n

  de motivatie. De pilot zorgde voor draagvlak. Medewerkers plannen vanuit een gedeelde

  verantwoordelijkheid hun eigen werktijden; dit stelt hen ook in staat om individuele

  wensen door te voeren. Erwin Karst, Cordinator Publieke Dienstverlening

  bibliotheek Hengelo

 • Bij Energiebedrijf Enexis werkt een enorme verscheidenheid aan medewerkers. Varirend van monteurs en administratieve krachten tot ingenieurs op het gebied van innovatie. Onderhouds- en storingenmonteur Arnoud Moed is een van hen. Dat ik mijn kinderen meer kan zien, is voor mij misschien wel het allermooist.

  Vrijwilligheid is de essentie

  Woensdag 14 novHet Nieuwe Werken Hoofd-kwartier staat vandaag in Den Haag, in het Haga-ziekenhuis, van 08:30 tot 14:00 uur. Tussen 10:00 en 11:30 vindt hier een debat over HNW in de zorg plaats, met ondermeer Wilna Wind, Andr Rouvoet en de voorzitters van de vakbonden in de zorg .

  Online: van 12:30 - 13:00u en 15:00 - 15:30u en 18:30 - 19:00u. Taaltrainingen Frans - Oh la la, cest comme a! Live webinars met Jean-Philippe, door Concorde.

  Amsterdam: van 9:00 - 10:00u en 10:00-11:00u. Open Huis - ABN AMRO.

  Online: van 16:00 - 17:15u. Ontdek de impact van een andere kijk op werken. Publicatie onder-zoeksresultaten Erasmus Universiteit en cases van Microsoft Nederland en Empire State Building, door Microsoft.

  Zwolle: om 10:00u. Seminar: De Cloud: wanneer stapt u in? - Beleef Het Nieuwe Werken. Kom het er-varen, door: Kleinbeernink, partner van Microsoft.

  Haaksbergen: van 14:00 - 17:30u. Microsoft Lync als HNW enabler - Zien, voel en ervaar hoe Lync, Het Nieuwe Werken mogelijk maakt, door: ICT Spirit, partner van Microsoft.

  Online: van 12:00 - 12:45u en 20:00 - 20:45u. Webinar: Wat is er mis met kennisdelen? -Kennisdelen: iedereen heeft het erover, maar wat is het nu eigenlijk? En hoe moeilijk is het nu echt? Bas Krikke helpt u op weg, door: e-offi ce.

  Kijk voor de volledige agenda op: hnwdjz.nl/agenda. Of scan de QR-code:

  DIT IS EEN UITGAVE VAN METRO CUSTOM PUBLISHING 5

  De kunst van Het Nieuwe WerkenAls je overstapt op Het Nieuwe Werken word je uitgedaagd om andere denk- en gedragspatronen te verkennen. Je stapt als het ware uit je comfortzone, vertelt Joop Meijers van Veldhoen + Company. De workshop The Art of Working - The Working of Art stimuleert dit proces. We gebruiken abstracte kunst als gereedschap om tot nieuwe inzichten te komen. Bij abstracte kunst zie je in eerste instantie niets, pas als je langer kijkt, ga je dingen vanuit een ander perspectief zien. Tijdens de workshop beleef je een proeverij van ervaringen, die inzicht geeft in het proces naar Het Nieuwe Wer-ken. Kom met ht idee om Het Nieuwe Werken verder tot bloei te brengen! Win 2.500,- met de Veldhoen + Company Battle. www.veldhoen.nl

  Onderhouds- en storingenmonteur Arnoud Moed is blij met Het Nieuwe Werken. Zijn werkdag begint tegenwoordig thuis. We hebben een laptop voor onze email, een programma waarin storingen gemeld worden en zelfs een programma met tekeningen van alle leidingen in de omgeving, vertelt hij. Voor mij als servicemonteur betekent dat dat ik mijn werk kan indelen op een tijdstip waarop het mij uitkomt. Er is n uitzondering en dat is wanneer er een storing is. Dan moet je binnen twee uur ter plaatse zijn. Nadat de storing is verholpen, is het belangrijk om uit te zoeken hoe de storing is ontstaan. Het echte uitzoekwerk doe ik op de locatie, een tekening kan ik thuis bestuderen. Twee keer per week ben ik een uur eerder vrij om de kinderen van school te halen. Dat uur haal ik later weer in door bijvoorbeeld de administratie te doen.

  OnontkoombaarWe hebben Het Nieuwe Werken geleidelijk aan ingevoerd, vertelt programmamanager Esther Hehne. Als werkgever willen we dat onze werk-nemers zo goed mogelijk in hun vel zitten en een optimale balans kunnen vinden tussen hun werk en privleven. Dat ondersteunen we met exibele werktijden, technische middelen en de mogelijkheid

  tot thuiswerken of werken onderweg. Maar we willen medewerkers er niet toe verplichten. Willen we in de toekomst nieuwe medewerkers aan ons binden, dan is Het Nieuwe Werken onontkoombaar, meent ze. Zij stellen nou eenmaal andere eisen aan hun werkomgeving. Bovendien hebben we als energiebe-drijf een heel diverse range aan mensen en functies. Vandaar dat we Het Nieuwe Werken op basis van vrijwilligheid invoeren, zodat iedereen zijn of haar eigen werkzaamheden naar believen kan invullen. Uitgangspunt is dat mensen zelf het best kunnen be-oordelen hoe ze hun werktijd indelen - uiteraard in overleg met hun collegas. Veel bedrijven voeren Het Nieuwe Werken in uit oogpunt van kostenbesparing, om bijvoorbeeld minder kantoorruimte te hoe-ven huren. Hehne: De invoering van Het Nieuwe Werken is bij ons niet het gevolg van verhuizing naar andere locaties. Wel zorgen we er voor dat onze huis-vesting zoveel mogelijk geschikt is voor Het Nieuwe Werken. Omdat mensen thuis kunnen werken of in het dichtstbijzijnde kantoor, neemt de hoeveel-heid benodigde kantoorruimte af en besparen we op reizen. Toch is dat hooguit bijvangst. Enexis wil met de invoering van Het Nieuwe Werken allereerst de medewerkers optimaal ondersteunen om hun werk zo goed mogelijk te kunnen doen.

  PROG

  RAM

  MA

  Werkende ouders vragen steeds vaker om exibele kinderopvang omdat ze streven naar een betere balans tussen werk en de zorg voor hun kinderen. We proberen hen te ontzorgen door passende opvang te bieden, ook op momenten die misschien minder voor de hand liggen, vertelt Marco Doeser van Kinderopvang Nederland.

  Een samenleving die investeert in goede kinderopvang, investeert in een betere toekomst. Uit een maatschappelijke kosten-baten-analyse in 2011 blijkt dat toegan-kelijke, ontwikkelingsgerichte kinderopvang maatschappelijk van grote waarde is. Het stelt meer vrouwen in staat om deel te nemen aan het arbeidsproces en de kinderen die we regelmatig zien, doen het op latere lee ijd aantoonbaar beter. Ze hebben gemiddeld minder leerproblemen en werken vaker met succes aan hun eigen toekomst. Die verant-woordelijkheid voelen we, elke dag weer. We willen dan ook meer bieden dan opvang alleen en daadwerkelijk een bijdrage

  leveren aan de ontwikkeling van het kind. Dat doen we op heel veel manieren, bijvoorbeeld door voor- en vroegschoolse educatie op tal van vestigingen, zodat kinderen met een taalachterstand beter voorbereid aan hun lagere school beginnen.

  Grenzen en wensenDe Wet kinderopvang stelt hoge eisen waaraan onze opvang moet voldoen. Zo zijn er richtlijnen voor de diplomering en het aantal pedagogisch medewerkers per groep. Bovendien willen ouders graag zoveel mogelijk vaste ge-zichten zien. Binnen die grenzen en wensen is veel mogelijk, maar het vraagt organisatietalent en

  creativiteit, stelt Doeser, om op het juiste moment de juiste mensen in te kunnen zetten. En tegelijkertijd vernieuwend te zijn in het dienstenaanbod. Denk aan het verzorgen van warme maal-tijden, het regelen van zwemles of het aanbieden van opvang aan werknemers met onregelmatige werktijden. Onze vestigingen bij Allio, Partou en skon stemmen hun aanbod zo veel mogelijk af op de behoe e van hun klanten. We gaan zelfs experimenteren met exwerkplekken in de ochtend-uren, zodat ouders hun kind weg-brengen en daarna meteen even hun werkmail kunnen checken.

  www.kinderopvangnederland.nl

  Flexibel in de kinderopvang

  Foto: Partou Kinderopvang

  Het Nieuwe ReizenMinder CO2-uitstoot bereik je met je rijstijl, maar ook met slimmer reizen en slimmer kopen. De essentie is dat je duurzame keuzes maakt, stelt Albert Lusseveld van Het Nieuwe Rij-den. Ga je een dag per week thuis-werken, dan scheelt dat twintig procent CO2-uitstoot. Het Nieuwe Rijden heeft allerlei handige tools ontwikkeld. Bijvoorbeeld de module Het Nieuwe Rijden-online met een carpool -applicatie, waarmee je in contact komt met forenzen die het-zelfde traject afl eggen. Of Go About Carbon, een outlookapplicatie die je reisalternatieven biedt voor je afspraken. Maar je kunt ook slimmer kopen, bijvoorbeeld als je een van de gelukkigen bent die van zijn baas een lease-auto mag uitkiezen. Dan kun je met een fl exleasecontract ook kiezen voor een A- of B-milieulabel auto, terwijl je voor je vakantie de beschikking hebt over een lekker ruime vakantieauto.www.hetnieuwerijden.nl

 • DIT IS EEN UITGAVE VAN METRO CUSTOM PUBLISHING6

  Donderdag 15 novHet Nieuwe Werken Hoofd-kwartier staat vandaag in Amsterdam, op het jaarcongres Whats next, over de volgende stap binnen Het Nieuwe Werken, van 13:00 tot 19:00 uur, door Telewerkforum.

  Belangrijkste partnerbijeenkomsten:

  Amsterdam: tijdens jaar-congres Whats next. Workshop: Ruimte voor werken - Leer hoe je een op maat gemaakte werkomgeving passend maakt binnen jouw organisatie, door: Studio Kaart.

  Online: Webinar Slim Werken Slim Reizen - Timemanagement voor (MKB) ondernemers, door: Platform Slim Werken Slim Reizen.

  Online: van 10:00 - 10:30u en 12:30 - 13:00u en 16:00 - 16:30u. Taaltrainingen Duits -Speeddaten Duits: Ach so! So geht das! Live webinars met Ulrike, door: Concorde.

  Schiphol: van 13:00 16:30u. Ervaar Het Nieuwe Werken bij Microsoft tijdens een HNW sessie, door: Microsoft.

  Culemborg: van 15:30 - 20:00u. New Work Experience - Ervaar samen te werken aan een doel in een open community, door: IMTECH, partner van Microsoft.

  Weert: van 12:00 - 17:30u. Zorgseminar: mens centraal in een digitale wereld - Hoe gaat uw orga-nisatie om met de paradox tussen mens en techniek? Door: Advantive, partner van Microsoft.

  Online: van 12:00 - 12:45. Webinar: Mobile device manage-ment - Op zoek naar een stappen-plan om tot BYOD-beleid te komen? Tim de Vries deelt zijn ervaring graag en helpt u snel op weg, door: e-offi ce.

  Alkmaar: van 09:30 - 11:30u. Workshop: Leiderschap en Het Nieuwe Werken - door Vestigingsdi-recteur: Frans Douw. Van: Ministerie van Veiligheid en Justitie / Dienst Justitile inrichtingen.

  Kijk voor de volledige agenda op: hnwdjz.nl/agenda.Of scan de QR-code:

  Duurzame idealen

  PROGRAMM

  A

  MVO is Planet, Pro t n People. Voor Meurs

  HRM draait Het Nieuwe Werken om zelfregie: medewerkers de

  ruimte geven om te doen waar ze het beste in zijn. Onze producten en

  diensten stimuleren ondernemerschap, verantwoordelijkheid en eigenaarschap. Zo

  investeren organisaties en medewerkers duur-zaam in hun toegevoegde waarde.

  Jan Jaap van Assen, Meurs HRM, partner vanMVO Nederland

  Judith Lingeman

  Nathasja Gootjes

  AWVN adviseert niet alleen haar leden over

  HNW, maar maakt momenteel ook zelf de omslag naar meer tijd- en plaatso-nafhankelijk werken. Onze pilot bevestigt: blijere werknemers, groeiende creativiteit,

  kostenreductie in zicht, maar ook aandacht voor collegiale ontmoetingen. En leiding geven in

  HNW vraagt echt andere vaardigheden. Annemieke Janus, communicatie-

  adviseur AWVN

  Persoonlijk geloof ik dat je bepaalde taken beter kan bewaren

  tot het moment dat je de rust en inspiratie vindt om ze optimaal te doen. Mijn beste

  summary's heb ik nooit kunnen schrijven in de vrolijke chaos van een open kantoortuin, maar

  schrijf ik thuis! Ivo Langbroek, Blauw Research - Lees meer over de ervaringen van Ivo

  met HNW in zijn blog op hetnieuwewerkendoejezelf.nl.

  Rob Becker

  Baas over je eigen werktijden"Een vertaling moet altijd gisteren klaar zijn", vertelt Nathasja

  Gootjes van tolk- en vertaalbureau Concorde Group, dat sinds kort

  ook taaltrainingen aanbiedt. Haar organisatie is 24/7 beschikbaar

  met een wereldwijd netwerk van tolken, vertalers en taaltrainers.

  Via onze online vertaalservice 24htranslations.nl zetten opdracht-

  gevers 24/7 zelf een vertaalopdracht uit. De speciaal geselecteerde vertalers krijgen

  automatisch een bericht dat er een nieuwe opdracht is. De vertaler kan een opdracht

  oppakken op de momenten dat hij of zij tijd heeft, ook buiten normale kantooruren. Dit

  betekent levergarantie voor de klant. Wij monitoren de voortgang en de kwaliteit. Zo fa-

  ciliteren we interculturele communicatie naar tevredenheid van de klant en de vertaler.

  www.concorde.nl

  Let op je Zorgplicht!

  Lekker thuis op de laptop en dat rapport afmaken. Beneden is er koffie. Je struikelt op de

  trap, valt en loopt blijvend been-letsel op. Tragisch voor de mede-werker, maar ook ongelukkig voor de werkgever, vertelt Rob Becker van Centraal Beheer Achmea. Helemaal als een voorziening ontbreekt die de schade van de werknemer vergoedt. In een tijd waarin de grens tussen werk en priv vervaagt, vindt de rechter steeds vaker dat de werkgever te-kort is geschoten in zijn zorgplicht. Als onderdeel van Het Nieuwe Werken hebben we daarom de Goed Werkgeverschap Verzekering ontwikkeld. Dan staat het slachtof-fer centraal en wordt de schade vergoed. Zonder discussie over de schuldvraag.www.centraalbeheer.nl

  Met de jaarlijkse Postcode Lottery Green Challenge daagt de Nationale Postcode

  Loterij jaarlijks mensen overal ter wereld uit een duurzaam, creatief en innovatief onder-nemersplan te ontwikkelen. Het Nieuwe Werken past zeer goed binnen het duur-zaamheidsstreven van een onderneming, vertelt Judith Lingeman, manager Goede Doelen.

  MissieDe Nationale Postcode Loterij is de grootste goededoelenloterij van Nederland. De organisatie keerde afgelopen jaar een record-bedrag van 284 miljoen euro uit aan vijfentachtig goededoe-lenorganisaties. Onze missie is fondsen werven voor een groene en rechtvaardige wereld. Als van-zelfsprekend neemt duurzaam-heid hier een belangrijke plaats in. Zo steunen wij verschillende organisaties die werken aan duurzaamheid, zoals Natuur & Milieu, verklaart Lingeman.

  Groene prijzenNaast de Postcode Lottery Green Challenge zijn er ookduurzame prijzen die de deelne-mers aan de loterij kunnen win-nen, zoals de Postcode Loterij Fiets of het Ben & Jerrys-ijsje. Binnen onze eigen organisatie

  hee duurzaamheid ook onze aandacht, vertelt Lingeman. Zo hee de organisatie vier elektri-sche autos in het wagenpark, is een monumentaal pand van de loterij volledig duurzaam ver-bouwd en staan er zonnepanelen op het dak. Het Nieuwe Werken

  helpt onder andere om het aantal woon-werkkilometers en daar-mee het aantal les te beperken. Dit zorgt voor een reductie van uitstoot van broeikasgassen en dat draagt weer bij aan vermin-dering van het klimaatprobleem. www.postcodeloterij.nl

 • Betere zorg dankzij Het Nieuwe Werken

  DIT IS EEN UITGAVE VAN METRO CUSTOM PUBLISHING 7

  Vrijdag 16 novHet Nieuwe Werken Hoofdkwar-tier staat vandaag in Amersfoort op station Amersfoort, van 13:00 tot 19:00 uur. Reizigers zijn hier welkom om even te onthaasten en de Tijdmanager in te vullen, door Natuur & Milieu.

  Amersfoort: van 16:00 - 18:00u. HNW Caf - Een ontmoetingsplek voor genteresseerden in Het Nieuwe Werken, door: station2station.

  Online: van 10:00 - 10:30u en 12:30 - 13:00u en 16:30 - 17:00u. Taaltrainingen Japans - Hajimema-shite. Live webinars met Arne, door: Concorde.

  Schiphol: van 09:00 11:30u. Ervaar Het Nieuwe Werken bij Microsoft tijdens een HNW sessie, door: Microsoft.

  Heerhugowaard: hele dag. ISSYS ICT Update sessies - IT ontwik-kelt zich onverminderd door, wat betekent dit voor u en Het Nieuwe Werken? Door: ISSYS ICT, partner van Microsoft.

  Oud-Beijerland: van 10:00 - 12:00u. Inloopsessies Het Nieuwe Werken voor het MKB - Interactieve sessies in ons Experience Center over de benodigde communicatie infrastructuur voor Het Nieuwe Werken, door: Nemesys, partner van Microsoft.

  N de week van Het Nieuwe Werken21 November, Veenendaal: 09:00 12:00. Het Nieuwe Werken binnen de bouw bijeenkomst om ervaring te delen en om u te inspireren, door: Brainforce, partner van Microsoft.

  22 November, Den Bosch: van 16:30. Opening Regus | station2s-tation de feestelijke opening van professionele fl exwerkplekken nabij het station Den Bosch door Regus | station2station.

  29 November, Utrecht: van 16:30. Opening Regus | station2s-tation de feestelijke opening van professionele fl exwerkplekken nabij het station Utrecht door Regus | station2station.

  Kijk voor de volledige agenda op: hnwdjz.nl/agenda. Of scan de QR-code:

  Met de oprichting van zijn bedrijf veroor-zaakte Jos de Blok een radicale omwenteling voor mensen die thuis verpleegkundige hulp behoeven. Tot dan toe was de hulp hirarchisch georganiseerd, uitgevoerd volgens strakke protocollen van de zorgver-zekeraars. Buurtzorg is niet gericht op het maken van winst, maar wordt betaald door de gemeente op basis van de Wet Maat-schappelijke Ondersteuning. Kwaliteit van het werk staat voorop.

  Verpleegkundigen van Buurtzorg heb-ben de vrije hand om zelf in overleg met hun clinten te bepalen hoeveel en welke hulp ze nodig hebben. De medewerkers werken daardoor uiteindelijk e cinter en goedkoper daarbij ondersteunt door nieuwe technologie als iPads en laptops. Verpleeg-kundigen kunnen zodoende zelf hun werk indelen, afspraken met clinten vastleggen en patintgegevens verwerken.

  Nauw betrokkenDe teams werken autonoom, aldus De Blok. Dat komt niet alleen de kwaliteit van de zorg ten goede, medewerkers halen ook veel meer voldoening uit hun werk. Ze zijn uitermate betrokken. Niet voor niets is Buurtzorg al twee keer uitgeroepen tot werkgever van het jaar en zijn ook de klanten heel tevreden. Voor de toekomst is dit een welkom per-spectief. Want in de zorg zijn de komende decennia tienduizenden extra krachten noodzakelijk om mensen verpleegkundige thuis hulp te bieden. Nu gaat het al om een groep van 700.000 mensen en die neemt in de nabije toekomst alleen maar verder toe. De Blok: Wil je nieuwe werknemers aan je binden, dan moet je ze optimaal ondersteu-nen en vooral de ruimte geven om zelf de zorg te bieden die ze nodig achten. Bovendien gaat het om goed gekwali ceerde medewer-kers. Hun werkzaamheden zijn erop gericht patinten zo snel mogelijk weer zelfstandig te laten functioneren. Dat bespaart geld in de toch al zo kostbare zorg. Bovendien vormt die uitstroom van patinten voor ons personeel een extra motivatie. Hetzelfde geldt voor zijn andere bedrijf Buurtdiensten, dat huishoude-lijke hulp aanbiedt en eveneens werkt op basis van Het Nieuwe Werken. De Blok: Mensen werken meer zelfstandig, bepalen zelf wat de clint aan hulp behoe . Ze helpen klanten om zelf hun huishouden weer op orde te houden. In dat opzicht is Het Nieuwe Werken beter voor zowel medewerker als clint.

  Verpleegkundige Jos de Blok richtte in 2006 Buurtzorg op. Met 6000 medewerkers verdeeld over 500 kleine, autonome teams verschaft het bedrijf door het hele land verpleegkundige hulp bij mensen thuis. Maatwerk is daarbij het sleutelwoord, Het Nieuwe Werken essentieel.

  PROG

  RAM

  MA

  Voor Olof van der Gaag, manager communicatie en fondsenwerving bij Natuur & Milieu, is het duidelijk: Het Nieuwe Werken is de toekomst. Maar wat houdt dat in?

  Word je eigen tijdmanager

  Natuur & Milieu organiseert dit jaar voor de derde keer De Week van Het Nieuwe Werken. Dit jaar met als thema Tem de Tijd. Een actueel thema, zegt Olof. Deze campagne gaat over vrijheid.

  We willen dat mensen weer de baas zijn over hun eigen tijd."

  Eye-openerTwee eye-openers bevestigden voor Olof van Natuur & Milieu dat Het Nieuwe Werken de toekomst is: de vulkaanuitbarsting boven IJsland en een onderzoek dat les worden veroorzaakt doordat er in de spits 10 12 procent te veel autos onderweg zijn. Op-eens vertelden regeringsleiders en CEOs blij te zijn dat hun bijeenkomsten waren vervan-gen door videoconferenties. En 10 12 pro-cent minder autos op de weg, betekent dat je het leprobleem hebt opgelost wanneer n op de acht mensen vanuit huis werkt.

  Win-winsituatieFiles leveren stress en tijdverlies op, en autos zorgen voor extra milieuvervuiling. Ook trans-Atlantische vluchten zijn niet per se nodig. Het Nieuwe Werken zorgt voor een win-winsituatie. Voor werkgevers is het aantrekkelijk vanwege de hogere productivi-teit, voor de werknemer vanwege devrijheid en voor het milieu is het goed vanwege de lagere CO2-uitstoot, verteltVan der Gaag.

  Resultaat"Iedereen voelt de tijdsdruk. Moderne technieken maken Het Nieuwe Werken mogelijk, maar het vraagt om nieuwe vaardigheden. Het vraagt om een cultuur-verandering. Je moet je eigen tijdmanager worden. Als team kun je samen het rooster regelen. En als organisatie moet je op een andere manier naar je werknemers kijken. Goed weten wat je van je mensen verwacht. Het gaat om het resultaat, en mensen beslissen zelf hoe je dat bereikt. www.natuurenmilieu.nl

  Olof van der Gaag

  Ik geef mijn tijd aan mensen om hen te leren zichzelf

  te managen, zodat zij een juiste balans tussen werk- en privtijd weten te creren. Op de tijd die daarvoor nodig is bezuinig ik

  nooit, daarin laat ik de tijd mij niet beperken. Ik neem mijn tijd om verwachtingen naar en van

  de mensen om mij heen e ectief te managen. Dat vraagt om tijdige en duidelijke com-

  municatie. Aty Roodenburg, trainings- en adviesbureau Roodenburg Advies

 • AWVN - Blauw Research - e-office - Kenniscentrum Werk & Vervoer - MVO Nederland - Rijksoverheid - Roodenburg Advies - RSM-Erasmus University - Studio Kaart - TNO

  Door Louis (46), havenwerker

  De tijd? Voor mij kan die heilig zijn, woensdagmiddag naar voetbal met mijn dochter. Of eindeloos. s Nachts alleen aan het werk in de haven. Vroeger kreeg je wel eens de tijd. Nou moet je m gewoon nemen. Ik tem de tijd, deel m zelf in. Zoveel als ik kan. Het nieuwe werken helpt daarbij.

  Ontdek het met de Tijdmanager op hetnieuwewerkendoejezelf.nl