20121009_nl_metro special

Click here to load reader

 • date post

  29-Mar-2016
 • Category

  Documents

 • view

  214
 • download

  0

Embed Size (px)

description

 

Transcript of 20121009_nl_metro special

 • Steun ons in de strijd tegen littekens!

  geef op 20.21.22www.brandwondenstichting.nl

  DIT IS EEN UITGAVE VAN METRO CUSTOM PUBLISHING

  BRANDVEILIGHEID9 oktober 2012

  P2 | Voorkom brand

  P5 | Vluchtplan

  P6 | Je hebt maar 3 minuten...

  Hoe maak je je huis brandveilig?

  P4 | Overleef jij brand?Zo vlucht je bij een brand

  P3 | Een kwestie van leven of dood:Rookmelders redden levens

  Gezinnen met een vluchtplan hebben een grotere overlevingskans

  Daarna stik je door giftige gassen

 • DIT IS EEN UITGAVE VAN METRO CUSTOM PUBLISHING2

  Colofon Brandveiligheid is een publicatie van Metro Custom Publishing.

  Sales Manager: Robin Jahshan Business Developer: Jan David Kleppe Editorial Manager: Jessica van Leeuwen Eindredactie: Yvette Bax Redactie: Eline Lubberts, Marieke Stegenga Gra sche Vormgeving: Lydia Hotting Beeld: Nederlandse Brandwonden Stichting, Colourbox, e.a.

  Voor meer informatie over Metro Custom Publishing of als u zelf een idee hee voor een uitgave kunt u contact opnemen met Robin Jahshan, 020-5114027of [email protected]

  In de nacht dat het gebeurde, kon ik niet sla-pen. Ik hoorde mijn vader beneden romme-len. Opeens was er een knetterend geluid en in de raampjes bovenin de deur zag ik licht. Ik vond het gek, maar begreep niet direct wat er aan de hand was. Mijn vader moet ook wat gehoord hebben, want hij trok de deur van de zitkamer open en riep direct: brand!. Maar de ernst van de situatie drong nog niet tot mij door. Hij stormde naar boven en sprong, met mij in zijn armen, van de bran-dende trap af. Hij wilde weer naar binnen om mijn moeder en zusjes te halen, maar de vlammen kwamen al uit het dak geslagen. Instinctief wist ik toen al, ook al was ik nog maar negen jaar, dat mijn zusjes en moeder dat niet konden overleven.

  Ik zag enkel mijn vaderMijn vader en ik werden met de ambulance naar het brandwondencentrum gebracht. Pijn had ik niet, maar mijn gezicht voelde vreemd aan en de rillingen liepen over mijn rug. Eenmaal in het ziekenhuis heb ik mijn vader tijdens de opname nog even gezien, maar al snel werden we van elkaar geschei-den. Ik kreeg een slaapmiddel en toen ik

  wakker werd, lag ik aan de beademing en zaten mijn grootouders en andere familie-leden met bedrukte gezichten aan mijn bed. Mijn herstel ging vlot. Ik mocht snel van de beademing af en er werd huid van mijn benen op mijn gezicht getransplanteerd. Het allerergste was dat ik mijn vader niet mocht zien. Men was bang dat ik het niet zou kun-nen verdragen om hem aan de beademing te zien liggen met zijn verwondingen. Maar toen het eenmaal zo ver was, was ik alleen maar blij. Ik zag geen slangen of apparaten, maar enkel mijn vader.

  Mijn mama is verbrandKlasgenootjes kwamen bij me op bezoek in het ziekenhuis. Kinderen gaan er zo mak-kelijk mee om, heb ik gemerkt. Ook nu met vriendinnetjes van mijn driejarige dochter. Dan hoor ik haar vertellen: Mijn mama is verbrand. Precies zoals het is. Mijn littekens zijn nooit een issue geweest. Ik ging eenmaal in de puberteit gewoon op stap en ik had gewoon vriendjes. Door de jaren heen heeft alles een plaats gekregen. Toen ik trouwde en moeder werd, miste ik mijn moeder erg. Maar ik geloof dat mijn positieve levenshou-ding me sterk maakt. En dat draag ik graag uit als ambassadeur van de Brandwonden Stichting. Die taak neem ik heel serieus. Ik realiseer me dat een oproep van mij richting de politiek om bijvoorbeeld vlamvertragers in meubilair verplicht te stellen, heel krachtig overkomt. Zoiets had voor mij een groot ver-schil kunnen uitmaken. Dat ik die zingeving aan mijn brandwondenlittekens kan geven, is prettig.

  De littekens zijn nooit een issue geweest

  Veronica van der Velde

  Ren Hagen

  Veronica van der Velde (25) is ambassadeur van de Brand-wonden Stichting. Ze over-leefde, inmiddels zestien jaar geleden, samen met haar vader een huisbrand. Ze verloor hier-bij haar moeder en twee zusjes.

  Brand is sneller dan de brandweerRen Hagen, lector brandpreventie bij NIFV (Nederlands Instituut Fysieke Vei-ligheid), was dertig jaar brandweerman en kent als geen ander de schrikbarende feiten van brand. Nederland telt zon 7.000 woningbranden per jaar. De kans dat je een brand meemaakt, is daar-mee 1 op 1.000. Door woningbranden overlijden elk jaar 60 mensen, zijn er 600 gewonden en is er voor 250 miljoen euro aan schade. Schokkende cijfers? Ja. Maar niet verwonderlijk als je bedenkt dat brand sneller is dan de brandweer. Had je vroeger nog 17 minuten om te vluchten, tegenwoordig is dat maar 3 minuten. Je hoeft dus geen reken-wonder te zijn om te bese en dat als de gemiddelde aanrijtijd van de brandweer 8 minuten is, je niet op de brandweer moet wachten.

  Versnelling door schuim in meubelsVolgens Hagen is de versnelling van de brandontwikkeling te wijten aan twee din-gen. Allereerst zijn de huizen beter geso-leerd. Daarnaast is meubilair tegenwoordig veel brandgevaarlijker. Dat komt door het gebruik van schuim in bijvoorbeeld ban-ken en matrassen. Dat zorgt ervoor dat een klein vonkje genoeg is om in mum van tijd een niet-overleefb are woningbrand te cre-eren. Reden genoeg voor Hagen om zich, onder andere samen met de Brandwonden Stichting, in te zetten om brandvertragers in meubilair verplicht te stellen.

  Maar, daarmee zijn we er nog niet. Veel branden kunnen namelijk, door een beetje beter op te letten, voorkomen worden.

  OnvoorzichtigheidHagen: 90 procent van de woningbran-den ontstaat door onvoorzichtigheid tijdens bijvoorbeeld het koken, frituren, klussen of het onveilig gebruik van verlengsnoeren of kaarsen. Andere grote brandveroorzakers in huis zijn apparaten waar elektra en water bij elkaar komen zoals drogers en wasmachines. En niet te vergeten als brandveroorzaker: sigaretten. Hoewel ze sinds november vorig jaar zelfdovend zijn (als je er niet aan trekt, gaat-ie uit), laten de cijfers hier helaas nog geen positieve gevolgen van zien. Veel mensen denken dat een huisbrand hen niet overkomt en - mocht het wel gebeuren - dat ze op tijd kunnen ingrijpen. Het tegenovergestelde is waar. Brand maakt in eerste instantie niet veel lawaai en als je slaapt, ruik je niets. Een brand merk je dus niet vanzelf. Maar ook als het overdag gebeurt, ontwikkelt een brand zich supersnel. Daarom is het belangrijk om goede voorzorgsmaatre-gelen te tre en en te weten wat je moet doen bij brand.

  Tips van lector Brand-preventie Ren Hagen:

  Voorkom brand, maak je huis brand-veilig Hang een werkende rookmelder opWeet wat je moet doen bij brand: oefen een vluchtplan

  1.

  2.

  3.

 • DIT IS EEN UITGAVE VAN METRO CUSTOM PUBLISHING 3

  Een klein vlammetje is binnen drie mi-nuten veranderd in een alles verslindende woningbrand. De hitte en gift ige gassen die vrijkomen, zorgen ervoor dat je het simpel-weg niet overleeft als je de brand te laat of helemaal niet opmerkt. Goed. Geen tijd dus om dierbare fotos en sieraden te pakken. Maar wat kun je wl doen om een woning-brand te overleven? Ren Hagen, lector

  Brandpreventie van het Nederlands Instituut Fysieke Veiligheid (NIFV) beantwoordt deze vraag resoluut met: Rookmelders! Zonder werkende rookmelder ben je bij een woning-brand kansloos. Punt.

  Als je slaapt, ruik je nietVolgens de oud-brandweerman starten de meeste woningbranden in de slaap-, woon-

  kamer en keuken. De voorbeelden van afge-brande woningen ontstaan door vlam in de pan of iemand die met een brandende sigaret in slaap valt, zijn legio. Dus ophangen die rookmelders! Alleen dan word je tijdig ge-alarmeerd bij brand, vertelt Ren. Mensen denken dat ze brand wel ontdekken doordat ze het ruiken of horen. Maar als je slaapt, ruik je niet. Daarnaast maakt een beginnend

  brandje amper geluid. Al slapend adem je wel die zeer gift ige rook in die vrijkomt en raak je versuft . Dus die rookmelders zijn nodig om op tijd wakker te worden.

  Hoe werkt een rookmelder?

  Een rookmelder gaat piepen als hij rook ziet. Dat werkt zo: een lichtstraal vormt de ogen van een rookmelder. Het sein voor de rookmelder om te gaan piepen, is wanneer rook de licht-straal onderbreekt.

  Die rookmelder ophangen is z gepiept!Vergeet boormachines en trapjes: een rookmelder ophangen is z gepiept. Rookmelders zijn over het algemeen niet zwaar, dus met dubbelzijdig tape blijven ze vaak goed hangen. Leg de rookmelder op een ontstopper en druk m tegen het plafond.

  Rookmelders redden levens

  Doe de test via watdoejijbijbrand.nl of facebook.com/watdoejijbijbrand en weet of jij voorbereid bent op brand.

  Heb je bij een woningbrand tijd om dierbare fotos en sieraden te pakken? Nee. Want brand is sneller dan de brandweer.

 • DIT IS EEN UITGAVE VAN METRO CUSTOM PUBLISHING4

  Waarschuw iedereen in de woning (schreeuw!) dat er brand is uitgebroken. Zorg voor elkaar. Help elkaar. Maar laat je spullen staan. Ga niet zelf brandweertje spelen. Voordat je door hebt hoe een brandblusser werkt, is de brand al te groot om zelf te blussen. Als het mogelijk is, verlaat dan de bran-dende ruimte met je hoofd zo laag mo-gelijk. Hete lucht en gift ige gassen stijgen namelijk op. Sluit deuren om uitbreiding van de brand te voorkomen.Een warme deurklink is een teken van vuur in de kamer aan de andere kant van de deur. Als het niet nodig is, ga dan niet naar binnen.Bel pas buiten de brandweer.Ben je buiten? Ga dan niet meer naar binnen. Laat dit over aan de brandweer.

  Ouderen hebben een dunnere huid en vaak een medische voorgeschiede-nis zoals hartproblemen of diabetes. Dat maakt dat we extra voorzichtig zijn als we een patint opnemen met brand-

  wonden, vertelt brandwondenarts Fenike Tempelman.

  Veranderlijke wondEen brandwond veroorzaakt een soort ontstekingsreactie, trekt vocht aan en benvloedt daarmee het functioneren van het hele lichaam. Een brandwond heeft bijvoorbeeld consequenties voor de bloed-druk, de doorbloeding van de nieren en uiteraard voor de huid. Daarom hebben we bij bejaarde patinten met een brandwond die minstens vijf procent van het lichaam beslaat, de stelregel dat ze worden opgeno-men in een brandwondencentrum. Ter vergelijking: bij een volwassene is dat vanaf tien procent. Tempelman: Alle brand-wonden zijn veranderlijk, maar bij ouderen

  kunnen ze in hoog tempo dieper worden. Dat moeten we nauwgezet volgen. Geluk-kig zijn de technieken de laatste jaren goed ontwikkeld zodat we snel operatief kunnen ingrijpen. Maar ook dat vraagt een andere aanpak: Ouderen hebben een dunnere huid en daar moeten we tijdens een huidtrans-plantatie dus rekening mee houden.

  SchrijnendTempelman en haar collegas van de drie Ne-derlandse brandwondencentra merken dat er relatief veel ouderen met brandwonden behandeld moeten worden. Er doen zich veel kookongelukken voor. Wijde kleding die vlam vat, een pan soep die valt. Erg schrijnend zijn de incidenten waarbij oude-ren de ongelukken verzwijgen uit angst om naar een verpleeghuis te worden gestuurd. Of dat de brandwonden zo ernstig zijn dat ze amper gevoeld worden en dus genegeerd. Een fl ink aantal van die ongelukken zijn te voorkomen met simpele oplossingen: een waterkoker in plaats van een zware ketel op het gas, tafeltje dekje en geen wijde kleding aan tijdens het koken.

  Bejaarden en brandwonden: een kopzorg voor de artsBrandwonden bij ouderen vragen een andere en meer voorzichtige manier van behandelen dan jongere mensen. Brandwondenarts Fenike Tempelman van het brandwondencentrum in Beverwijk weet er alles van.

  Hup, dat keukentrapje op om de rookmelder op te hangen. Voor de een n uitje van een cent, voor de ander misschien iets lastiger... Helemaal als je geen hulp hebt. Maar geen zorgen: want sinds kort bestaat het Rookmelderteam!

  Als je niet meer zo goed ziet of slecht ter been bent, kan het ophangen van een rook-melder een hels project wor-den. Terwijl het - helemaal als je minder mobiel bent - juist zo belangrijk is tijdig gealarmeerd te worden bij brand. Gelukkig kan iedereen die om wat voor reden dan ook geen rookmelder kan ophangen, rekenen op het Rookmelderteam. Dit is een team van vrijwilligers van de Nederlandse Brandwon-den Stichting dat ervoor zorgt dat die gekochte rook-melder ook daadwerkelijk opgehangen wordt.

  Duizenden behulpzame men-sen hebben zich inmiddels aangemeld voor het Rook-melderteam. Elke vrijwilliger hangt bij iemand in de buurt de rookmelder(s) op. En deze lieve schatten maken daarmee voor mensen die niet zo snel kunnen vluchten een groot verschil. Want een werkende rookmelder is het verschil tussen leven en dood. Wil je je opgeven als vrijwilliger voor het Rookmelderteam? Of kan je juist wel wat hulp gebruiken bij het ophangen van die rookmelder?

  Ga naar www.brandwondenstichting.nl/rookmelderteam.

  Het Rookmelderteam BRAND! Wat doe je dan?Met 7.000 woningbranden per jaar, is de kans dat jij brand meemaakt 1 op 1.000. Dus wat doe je als bij jou de rookmelder afgaat en het is gn vals alarm?

  Bejaarden en brandwonden:

  Ouderen zeer kwetsbaar bij woningbrand

  Zelfstandig wonende ouderen overlijden bijna drie keer zo vaak bij brand dan mensen onder de 65 jaar. Gezien de vergrijzing en de trend dat steeds meer ouderen langer zelfstandig blijven wonen, is de verwachting dat het aantal bejaarden dat door brand omkomt zal toenemen.

  De Nederlandse bevolking bestaat voor vijft ien procent uit ouderen. In 2030 is dat gestegen naar 24 procent. Daarnaast bestaat de trend dat ouderen steeds langer zelfstandig blijven wonen. Ouderen lopen nu al een groter risico een woning-brand niet te overleven. De oorzaak is een verminderde mobiliteit waardoor vluchten voor vuur en rook moeilijker is. Het Nederlands Instituut Fysieke Veiligheid (NIFV) deed onderzoek en verwacht in de toekomst een toename van maar liefst 20% meer doden bij woningbrand onder 65-plussers. Check daarom gauw hoe brandveilig jouw (groot)ouders wonen en help ze desgewenst met het ophan-gen van rookmelders en het nemen van brandpreventieve maatregelen.

  Een brandwond heeftconsequenties voor de bloeddruk

  Fenike Tempelman

 • 5DIT IS EEN UITGAVE VAN METRO CUSTOM PUBLISHING

  Brandweer helpt mensen een veilige omgeving te creren

  Voorkomen is beter dan ge-nezen. Dat weet ook Marcel van Galen, projectleider Brandveilig Leven van de NVBR (Nederlandse Vereni-ging voor Brandweerzorg en Rampenbestrijding). Hij overziet een ink aantal

  (voorlichtings)projecten die de brandveilig-heid moeten verbeteren.

  De brandweer blust branden, maar liever niet. Het voorkomen van branden is namelijk ook aan de brandweerlieden toebedeeld. En hoe beter de preventie is, des te minder branden er zijn om te blussen.Van Galen: We werken natuurlijk al jaren op

  het gebied van voorlichting. Hoe goed het ook is om een rookmelder, blusdeken en vluchtplan te hebben, zorgen dat die brand er nooit komt is nog e ectiever. Dus richten we ons steeds meer op het voorkomen van branden.

  Er zijn diverse projecten die brandveiligheid als focus hebben. Op landelijk en regionaal niveau, maar soms ook op scholen. Dit alles onder de noemer Brandveilig Leven. Zo komt de brandweer bij ouderen, uitwonende studen-ten, schoolkinderen en mensen die in oude woonwijken en zorginstellingen wonen. De redenen om bij deze mensen brandveiligheid onder de aandacht te brengen zijn divers, maar de gemene deler is: er valt veel winst te behalen. Als wij door goede voorlichting en tijdens

  huisbezoeken studenten en inwoners van een oude wijk duidelijk kunnen maken dat zij meer risico lopen op brand en dat het daarom loont om een rookmelder op te hangen, dan heeft dat direct e ect. Ook prijst Van Galen de initiatieven die zijn genomen rondom het vergaren van kennis binnen zorginstellingen. We hebben gemerkt dat de standaard protocollen in deze instellin-gen niet optimaal werken. Daarom is het goed dat we vooraf een inschatting kunnen maken

  van hoe de aanwezige patinten reageren op brand. Raken ze in paniek? Verstoppen ze zich in de kast? Van Galen merkt dat veel mensen openstaan voor tips en handvatten om de eigen veiligheid te vergroten en een veilige omgeving te creren. Mijn grootste wens is dat we dit op een nog grotere schaal voor elkaar krijgen. Dat alle mensen met de brandweer samenwerken aan een brandveilig leven thuis, op hun werk, in hun buurt en woonplaats. Dan maken we Nederland cht brandveilig.

  Brand Ach, dat overkomt alleen anderen, denkt bijna iedereen. Daarom denken weinig mensen na over wat je moet doen als er thuis brand uitbreekt. Laat staan een vlucht-plan oefenen. Toch weet de brandweer dat gezinnen die er vooraf over gesproken hebben en zelfs geoefend hebben, een hogere overle-vingskans hebben.

  Ren Hagen, oud-brandweerman en nu werk-zaam bij het van NIFV (Nederlands Instituut Fysieke Veiligheid), vindt het belangrijk dat men vooraf duidelijke afspraken maakt. Je hebt maar een paar minuten de tijd. Daarnaast speelt paniek een grote rol. Logisch nadenken en overleggen gaat moeilijk. Daarom is het belangrijk vooraf te bespreken wat je moet doen bij brand. Volgens Hagen is het simpel: spreek met alle gezinsleden en/of huisgenoten af wat je doet als de rookmelder afgaat. Verdeel de taken en benoem wie welk kind mee naar buiten neemt. Spreek af waar je buiten verzamelt. Maar benoem ook de vluchtroutes.

  Welke uitgang is geschikt? Zorg dat die uitgan-gen (deuren en ramen) open kunnen, dus dat de sleutel daar is en niet ergens in een tas zit. Een belangrijk argument om een vluchtplan te oefenen, is dat de dikke, zwarte rook van brand je huis in een doolhof verandert.

  En voor gezinnen met kinderen is de volgende wetenswaardigheid belangrijk om te onthou-den: kleintjes hebben de neiging zich bij brand onder het bed of in een kast te verstop-pen. Hagen: Oefen de vluchtroutes met elkaar. Bij voorkeur geblinddoekt. Dan pas merk je hoe moeilijk het is en hoe belangrijk oefenen is.

  Gezinnen die een vlucht-plan hebben besproken en geoefend, hebben meer kans brand te overleven

  Hoe ontstaat een brand? Uit de statistie-ken van de brandweer blijkt dat defecten van apparaten en verkeerd

  gebruik ervan de belangrijkste oorzaak is. Ruim vijft ig procent van alle huisbranden worden veroorzaakt door elektrische apparatuur.

  Houd het schoon! De boel netjes houden, kan brand voorkomen. Veeg die schoorsteen, reinig na elke beurt het fi lter van de was-droger en ontvet de afzuigkap. Laat de kachel en geiser regelmatig inspecteren en schoonmaken. Maar ook keu-

  kenapparatuur zoals het broodrooster, ko ezetapparaat en de frituurpan moeten regelmatig schoongemaakt worden. Lekker fris en ook veel veiliger!

  RooksignalenRoken is een grote veroorzaker van brand. Rook daarom nooit in bed. In slaap vallen met een sigaret in de hand is een te groot risico. Gooi asbakken leeg in speciale doofpot-ten. Of laat ze een nachtje staan zodat je zeker weet dat er geen smeulende resten in de vuilnisbak terecht komen.

  SnoerenspaghettiVerlengsnoeren hebben een maximaal vermogen en ze aan elkaar lussen, is daarom vragen om problemen. Laat je tv,

  pc en andere apparatuur nooit op standby staan. Trek bij onweer stekkers uit het stopcontact. Adapters die in het stopcontact blijven zitten, kunnen oververhit raken. Laat ze dus niet onnodig zitten.

  Brandveiligheid is een eitjeRomantiek boven alles! Dus steek rustig die kaarsen aan. Zet ze alleen niet dichtbij gordijnen of laag bij de grond zodat je ze makkelijk kunt om-stoten. En let s ochtends ook even op met die mouw van je badjas als je een eitje bakt.

  Vlam in de pan, een stofnest in de droger of een gevallen sigaret... De meeste branden ontstaan in een moment van onoplettendheid.

  Experts zijn het erover eens: bij brand moet je, samen met de aanwe-zige huisgenoten, vluchten. Niet eerst de brandweer bellen, niet zelf blussen, maar wegwezen!

  Brand: het kan jou ook overkomen

  Roken als je moe bent

  Marcel van Galen

  Grotere overlevingskans met een vluchtplan

 • DIT IS EEN UITGAVE VAN METRO CUSTOM PUBLISHING

  Stel: je koopt bij een Zweedse meubelgigant in Nederland een bankstel. En dezelfde bank schaf je aan bij precies dezelfde winkel in Groot-Brittanni. Zouden we de banken naast elkaar zetten en een vonkje treft beide, dan gebeurt het volgende: jouw Nederlandse tweezitter ontvlamt razendsnel en verspreidt het vuur dusdanig dat er een alles verwoes-tende brand ontstaat. De Britse couch dooft daarentegen rustig en met enkel een klein brandplekje is de schade minimaal. Hoe kan dit?

  Je hebt maar 3 minutenWaarom een Engelse bank niet ontvlamt en een Nederlandse wel, ligt aan het gebruik van vlamvertragers. In Groot-Brittanni is het gebruik hiervan verplicht. In Neder-land niet. Het gevolg is dat een beginnend brandje jouw woonkamer binnen drie

  minuten verandert in een vertrek waar je niet levend uitkomt. Die versnelling ten opzichte van de vroegere zeventien minuten, ligt aan de betere isolatie van huizen n het gebruik van schuim in meubels. En ondanks de voortdurende inzet van onder andere de Brandweer en Brandwonden Stichting om vlamvertragers verplicht te stellen, ben je aan jezelf overgeleverd om bij brand onge-schonden te kunnen vluchten. Ophangen dus, die rookmelders!

  Het fi lmpje is beroemd onder brand-weermensen: op twee volledig ingerichte woonkamers staat een camera gericht. De ene kamer is ingericht in grootmoeders-stijl: veel degelijke houten meubels en een comfortabele bank. De andere kamer is modern: een strakke bank met bijpas-sende stoeltjes en veel wit meubilair. Voor het experiment valt er een kaars om. En dan wordt direct het verschil duidelijk. In omas huis duurt het bijna twintig minuten voordat het vertrek in brand staat. Terwijl het strak ingerichte huis al binnen drie mi-nuten in lichterlaaie staat. Hoe komt dat? Oude meubels zijn veelal gemaakt van natuurlijke materialen en deze branden minder snel. In het moderne huis heb je geen schijn van kans als er brand uitbreekt. De moderne meubels vatten snel brand.

  SluipmoordenaarDrie minuten versus twintig minuten is een wereld van verschil. Van Strien: Drie minuten is een wc-bezoek of een tanden-poetsenbeurt. Tegen de tijd dat men het vuur ontdekt heeft , is er nog maar weinig tijd en ruimte om jezelf en je huisgenoten in veiligheid te brengen. Slachto ers wor-den tegenwoordig vaak in bed aangetrof-fen, wat een duidelijke aanwijzing is dat ze overvallen werden door een snelle brand.

  En mocht je het vuur en de rook wel bijtijds signaleren, dan is er vaak enkel tijd om alleen jezelf in veiligheid te brengen. Iemand anders mee naar buiten brengen, lukt de laatste decennia door het moderne meubilair steeds minder. De laatste jaren wordt er steeds meer synthetisch materiaal verwerkt in vooral banken, matrassen en fauteuils. Zon 55 procent van de woning-branden ontstaat in de zit- of slaapkamer, en niet in de keuken zoals veel mensen denken. Zeker brand die start in de slaap-kamer is funest. Door rook en bedwelming worden steeds meer mensen overvallen in hun slaap, weet Van Strien. Rook is een echte sluipmoordenaar.

  VeiligheidskeurmerkMeubels gemaakt van natuurlijke materia-len redden levens. Synthetische materialen branden nu eenmaal sneller. Maar dat is goed op te lossen, want er zijn methodes die een brandvertragende werking hebben. Impregneren is bijvoorbeeld zon manier. Terwijl in Groot-Brittanni al jarenlang enkel veilige meubels op de markt zijn, is er in Nederland geen regelgeving. En dat moet anders, vindt Van Strien. En met hem praktisch alle brandweermannen en -experts. Van Strien hamert samen met zijn collegas op de komst van die regel-

  geving. In Groot-Brittanni bewijzen de cijfers het e ect van brandvertragende meubels. Ik vind dat consumenten enkel veilige meubels moeten kunnen aanschaf-fen. Helaas gaat de invoering van zon maatregel niet zo snel. Diverse materialen en methodes moeten getest worden voor-dat ze een veiligheidskeurmerk verdienen.

  Levens reddenDe klant merkt niets van deze veilige meubels: ze zien er exact hetzelfde uit (de aanpassing bevindt zich onder de stof-fering), voor de prijs zijn de consequenties

  amper merkbaar en er zijn inmiddels genoeg technieken ontwikkeld die niet slecht voor het milieu zijn. Zo verkoopt Ikea in Groot-Brittanni hetzelfde meubilair als in de rest van Europa voor vergelijkbare prijzen. Het enige verschil is dat de meubels in Groot-Brittanni wel brandvertragend zijn. Het resultaat zal groot zijn, verwacht Van Strien. Zeker in combinatie met rookmel-ders zal brandwerend meubilair het aantal doden door brand halveren. Met gemid-deld zestig doden per jaar is het aantal levens dat gered wordt enorm.

  Jouw bank is vuurgevaarlijk!

  Brandveilig meubilair redt levens

  6

  Iedereen die een brand overleeft, vertelt achteraf overvallen te zijn door de snelheid van vuur. In slechts drie minuten mondt een beginnend brandje uit in een grote brand die je huis vult met giftige (en daarmee dodelijke) rook. Toch zijn er manieren om brand te vertragen. Elie van Strien, brandweercommandant in Amsterdam-Amstelland en bestuurslid van de Nederlandse Vereniging voor Brandweerzorg en Rampen-bestrijding, hamert daarom op het verplichten van vlamvertragers in meubilair. Het geeft bewoners meer tijd om te vluchten en kan het aantal doden door brand halveren.

  Beleef je eigen woningbrandWel eens nagedacht of jij het overleeft als er bij jou thuis brand uitbreekt? Via www.watdoejijbijbrand.nl beleef jij je eigen woningbrand en weet je of je voorbereid bent.

  Voor Tijdens Na

  copyright Flickr/Iron Stomach

  Elie van Strien

  Plof je op een Nederlands bankstel, dan zit je op hete kolen. En wat te denken van je matras? Dat is ook vuurgevaarlijk! Moderne meu-bels hebben schuimvullingen. Dat zit en ligt misschien lekkerder, maar ontvlamt wel supersnel. Daarom zijn je overlevingskansen bij een woningbrand tegenwoordig al na drie minuten vrijwel nihil. Met dank aan je bank