20120611_nl_metro special

Click here to load reader

 • date post

  29-Mar-2016
 • Category

  Documents

 • view

  212
 • download

  0

Embed Size (px)

description

10% EK korting op Lekker en leuk: je eigen moestuin! pag. 7 Topkok Rudolph van Veen over ‘vergeten groenten’ pag. 2 Inhoud Last van Bestel nu uw horren met www.solux-shop.comwww.solux-shop.comwww.solux-shop.com shop Configureer uw eigen terrasscherm op www.tibelly.nl DIT IS EEN UITGAVE VAN METRO CUSTOM PUBLISHING Als steun in de strijd tegen huidkanker doneert Tibelly® voor elke verkochte meter doek € 0,10 aan KWF Kankerbestrijding.

Transcript of 20120611_nl_metro special

 • DIT IS EEN UITGAVE VAN METRO CUSTOM PUBLISHING

  www.solux-shop.comwww.solux-shop.comwww.solux-shop.com

  shop Last van muggen?

  Bestel nu uw horren met 10% EK korting op Als steun in de strijd tegen huidkankerdoneert Tibelly voor elke verkochte meter doek

  0,10 aan KWF Kankerbestrijding.

  kijk op www.tibelly.nl hoeveel de actie tot nog toe reeds heeft opgebracht

  Configureer uw eigen

  terrasscherm op www.tib

  elly.nl

  Puur de zomer in!

  Inhoud

  Topkok Rudolph van Veen

  over

  vergeten groenten pag. 2

  Ambachtelijk genieten pa

  g. 3

  Deze mannen hebben pas

  cht

  groene vingers pag. 4

  D tuintrends van 2012 p

  ag. 6

  Lekker en leuk: je eigen

  moestuin! pag. 7

 • www.microkrediet.nl

  Geef mensen het heft in eigen hand!

  Colofon Groene vingers is een publicatie van Metro Custom Publishing.

  Sales Manager Robin Jahshan Project Manager Ralph van den Hoek Editorial Manager Jessica van Leeuwen Eindredactie Yvette Bax Tekst Eline Lubberts, Paul Poley, Ilja Post Grafische vormgeving Edwin Stam Beeld Colourbox, e.a.

  Voor meer informatie over Metro Custom Publishing of als u zelf een idee heeft voor een uitgave kunt u contact opnemen met Robin Jahshan, 020-5114027of [email protected]

  Rudolph van Veen (45) groeide op in Tilburg. Op elfjarige leeftijd besloot

  hij kok te worden. Na jarenlang studeren, waaronder in de keuken van een

  Zwitsers hotel en als leerling-kok bij Cas Spijkers restaurant De Swaen,

  heeft hij momenteel twee meestertitels op zak, als kok en patissier. Zijn

  grote bekendheid dankt hij aan zijn optreden in het RTL-programma

  Life & Cooking. Daarna volgde de programmas Taste of Life en Taste of

  Life Basics. Sinds 2011 is hij n van de presentatoren op het digitale

  kanaal 24Kitchen, dat in meerdere landen wordt uitgezonden.

  Als Rudolph van Veen in de rij voor de kassa staat, werpt hij altijd even een blik in het karretje van degene voor hem. En als hij daarin enkel voorbewerkte voedingsmiddelen, diepvriespizza en kant-en-klaar maaltijden ziet liggen, kan de

  meester-kok een opmerking niet onderdrukken.

  Op vriendelijke

  toon vertel ik diegene

  dan dat verse producten toch

  echt beter zijn. Lekkerder,

  gezonder en vaak net zo snel klaar.

  Desnoods stap ik uit de rij om samen alsnog een rondje over de

  versafdeling van de supermarkt

  te maken.

  Een belangrijk deel van je welbevinden heb je zelf in de hand, legt Rudolph uit. Door gezond te eten, voel je je ook daadwerkelijk beter. Maar sinds de introductie van kant-en-klaar producten, van kruidenmix tot slamelanges, zijn we langzaam vervreemd van ons voedsel. Ik zie mensen wel eens een koolraap oppakken in de supermarkt. Na twee keer knipperen, leggen ze m weer terug. Ze hebben geen idee wat ze ermee moeten.

  Hetzelfde geldt voor typisch Hollandse groenten als pastinaak of raapsteel, gaat hij verder. En dat terwijl deze zoge-noemde vergeten groenten, vaak geteeld door lokale boeren, juist zo lekker zijn. De frisse waterigheid van door de aardappelstamppot gemengde raapsteel bijvoorbeeld. Dat geeft spontaan zin in een picknick.

  Pure smaakDe reden waarom veel mensen deze ingredinten links laten liggen, is omdat ze niet weten hoe ze die moeten bereiden. Maar ook omdat Nederlandse producten in supermarkten soms kopje onder dreigen te gaan in het enorme assortiment. Neem alleen al de tomaten. De Spaanse zijn goedkoper, omdat ze in bulk worden aangekocht. Maar de smaak haalt het niet bij onze eigen onbespoten Hollandse tomaten. Desondanks dreigen ze, vanwege de iets hogere prijs, uit de markt te verdwijnen. Zelf koop ik juist daarom vaak lokale producten van kleine ondernemers. Maar shoppen in de supermarkt hoeft niet slechter te zijn. Zolang je het maar bewust doet. Stel vragen en laat horen wanneer iets je niet zint. Als consument heb je wel degelijk invloed. Uiteindelijk bepalen wij het assortiment.

  DIT IS EEN UITGAVE VAN METRO CUSTOM PUBLISHING2

 • Werk samen metMoeder Saraaan betere sanitairevoorzieningen

  Peepoo wordt mogelijk gemaakt door de Nationale Postcode Loterij

  Volg het Peepoo toiletzakjes project op www.simavi.nl

  Je eten en drinken rechtstreeks uit handen krijgen van degene die het geproduceerd hee . Hoe puur wil je je eten hebben? Initiatiefneem-ster Trienet Kroon vertelt over de Pure Markt, waar je je te buiten kunt gaan aan verse producten.

  Wat is een Pure Markt precies?Een ambachtelijke markt, waar voornamelijk eten en drinken wordt verkocht, maar waar je ook duurzaam en creatief non-food kunt vinden. De markt vindt een aantal keer per maand plaats, in onder meer Amsterdam en Den Haag. Onderscheidend is dat de deelnemers van de markt hun pro-ducten zelf hebben geproduceerd, waardoor de keten bijzonder kort is.

  Waarom zou je naar de Pure Markt gaan, en niet naar de supermarkt?Omdat je bij ons bijzondere producten kunt krijgen die je niet vindt in een supermarkt. Verder is een bezoek aan de Pure Markt een gezellig uitje, voor het hele gezin. Zo heeft elke markt terrassen waarop je je eten en drinken kunt nuttigen, een echt ontmoetingspunt voor bezoekers. Daarnaast is er live

  muziek, er spelen bandjes op een podium. Kinderen kunnen zich laten schminken, of zich vermaken in onze speciale draaimolen op zonne-energie.

  Je hebt het over bijzondere, ambachtelijke producten. Waar moet je dan aan denken?We hebben een biologische groente- en fruitkraam, waar je ook verse smoothies kunt krijgen. Er staat verder op elke markt een bijzondere oesterman, een taartenleverancier, een espressobar, een aanbieder van Nederlands biologisch bier, weer een ander die ambachtelijke mosterd of sambal aan de man brengt en ga zo maar door. Eigenlijk het enige wat nog ontbreekt is een goede, duur-zame viskraam, daar zijn we nog naar op zoek. Verder kun je alles bij ons vinden.

  Zin in een high tea of een picknick? Dan ben je bij De Veldkeuken aan het goede adres. In het oude koetshuis van landgoed Amelisweerd is De Veld-keuken gevestigd. De ingredinten worden verbouwd in de eeuwenoude moestuinen op het landgoed of in de omgeving. s Zomers kun je lekker in de kruidentuin eten of je trekt erop uit met een zogenoemde smikkeltas. Dan strijk je ergens neer waar het uitzicht je bevalt.

  Wil je eens een Pure Markt bezoeken? Kijk op www.puremarkt.nl voor meer informatie. Andere boerenmarkten vind je op www.puuruiteten.nl/boerenmarkten

  Zilte en aardse smaken, daarvoor ben je bij De Kromme Watergang aan het juiste adres. In dit restaurant met allure krijg je vis, schaal- en schelp-dieren uit de Zeeuwse Noordzee voorgeschoteld. Groenten en fruit worden of in de eigen moestuin verbouwd of door Zeeuws Vlaamse boeren uit de omgeving.

  Zilte en aardse smaken, daarvoor ben je bij De Kromme Watergang aan

  Restaurant De Kromme Watergang (Hoofdplaat) www.krommewatergang.nl

  Klassieke gerechten in een modern jasje met smaken zoals ze horen te smaken in De Woeste Hoeve. De natuur proef je in alle gerechten. Groente en fruit is biologisch en wordt verbouwd een dorp verderop, het wild is afk omstig van de omliggende landgoederen en koeien grazend in de Weer-ribben leveren de melk voor de kazen.

  De Woeste Hoeve, Restaurant en Wijnhuys (Woeste Hoeve)www.woestehoeve.nl

  De Veldkeuken (Culemborg)www.veldkeuken.nl

  DIT IS EEN UITGAVE VAN METRO CUSTOM PUBLISHING3

  Tot tweehonderd jaar geleden werd het berglandschap in Graubnden nog gezien als moeilijk toegankelijk. Daardoor heeft in het Nationale Park, een natuurgebied van ruim 170 km2 de natuur zn gang kunnen gaan. Bijzondere diersoorten zoals gemzen, steenbokken, bergmarmotten en baardgieren voelen zich thuis in dit indrukwekkende en ongerepte bergland-schap. Ontoegankelijk is het zeker niet meer. Natuurliefh ebbers komen graag naar dit bijzondere gebied. De aantrekkingskracht is juist groot. Wandelen, fi etsen of juist re-laxen, hier kom je aan jezelf toe. En ervaar je wat een indrukwekkend natuurgebied

  met je kan doen.Dorst tijdens een wandeling? Het water in de beekjes is zo schoon, dat het gedronken kan worden. Daarnaast zijn er thermi-sche baden compleet met kruiden uit de bergen. Maar ook voor een bijzondere maaltijd ben je hier aan het juiste adres. De keuken van Graubnden is bijzonder puur en smaakvol. De groene, duurzame keuken fl oreert in het Nationale Park. Het gebruik van lokale ingredinten staat voorop. Laat je verrassen door typische gerechten als capuns, maluns en pizokel. Of neem Bundnerfl eisch. Dit ambachte-lijke vlees is een delicatesse. Puur natuur en 100% oorspronkelijk Graubnden.

  Voor meer informatie over Graubnden kun je kijken op nl.graubuenden.ch Check op puur.graubuenden.ch welk vakantietype je bent. Je ontvangt een vakantievoorstel op maat met bijpassende aanbiedingen. Bovendien maak je kans op een droomreis naar Graubnden.

  Het Nationale Park in het kanton Graubnden in de Zwitserse Alpen is de plek waar iedere natuurlie ebber zijn hart ophaalt. En als die liefde er nog niet was, dan wordt deze hier wel geboren.

 • Wie groene vingers heeft, is erg bedreven met planten, bomen, groente of

  fruit. Maar de ene groene vinger is de andere niet. Drie enthousiastelingen,

  werkzaam in de tuinbouw, vertellen over hn specifieke vak.

  Wat voor werk doe je precies? Ik ben selecteur tomaat en houd me bezig met het ontwikkelen van nieuwe tomatenrassen voor Ned-erlandse en internationale klanten. Daarbij ligt mijn focus op vleesto-maten.

  Waarom heb je hiervoor gekozen? Ik kom uit een agrarische familie,

  maar rond mijn zestiende wist ik dat ik geen opvolger van mijn vader wilde worden in zijn bedrijf. Wel wilde ik actief blijven in de l