20120531_nl_metro special

download 20120531_nl_metro special

of 8

 • date post

  07-Mar-2016
 • Category

  Documents

 • view

  215
 • download

  2

Embed Size (px)

description

G E L O O S c y c l u s E I S P R O N G e i l e i d e r E M B R Y O z a a d c e l l e n E I C E L INVRIE Z E N e m b r a Z O R G E LOOS CY CLUS Z W A N G E R k i n d e r ven E CH vrouw e n M A TCH KEUZE lijkheden 31 mei 2012 SPA N N g F O E T U N N I N G L I N I E K d o n a t i e EICEL baby ouders ZW A t w e e l i n g K Alles over zwanger worden en gezinsplanning nengezinsplanning N G E zw a lt e r n a t i e m pa N tot E N yo i n d R e d p k D O e e r r S o

Transcript of 20120531_nl_metro special

 • DIT IS EEN UITGAVE VAN METRO CUSTOM PUBLISHING

  In verwachtingZW

  ANGE

  R ki

  nder

  wen

  s GEZ

  INGS

  PLAN

  NI

  NG ou

  ders

  EIS

  PRO NG m

  ogel

  ijkhe

  den t

  ot zw

  ange

  rsch

  ap

  SPANN

  END m

  oede

  r KIN

  D tw

  eelin

  g FOE

  TUS b

  aby K

  EUZE

  pap

  a ZORGE

  LOOS

  zelfo

  nder

  zoek

  MAM

  A

  BEVR

  UCH

  TIN

  G al

  te

  rnatieve

  n ECH

  O baa

  rmoe

  der

  PRETECHO striae VRUCH

  TWATER stuitligging babynaam

  GEBOORTEGEWICH

  T babyAlles over zwanger worden en gezinsplanning Alles over zwanger worden en gezinsplanning

  In verwachting behandeling DONATIE toekom

  st BAARMOEDER voortplanting

  GEZONDHEID vruchtbaarheid ARTS keuze ADVIES

  alternatieven I NVRIEZEN zelfonderzoek

  tweeling KLIN

  IEK donatieEICE

  L vr

  ouwe

  n M

  ATCH

  BEWUSTZIJN

  ZWANGER kinderw

  ens GEZINSPLANN

  ING zorgeloos BEHOEFTES negen maanden

  BUIKBAND ouders ZORGELOOS cyclus EISPRONG eileider EM

  BRYO zaadcellen EICELou

  ders

  INVR

  IEZE

  N e

  mbryo C

  YCLU

  S

  31 mei 2012

 • DIT IS EEN UITGAVE VAN METRO CUSTOM PUBLISHING

  Negen zorgeloze maanden

  Bij MC Kinderwens, een gespecialiseerde kliniek, hebben wij een eigen professionele kijk op de behandeling van onvruchtbaarheid en vinden dat de vervulling van kinderwens speciale aandacht verdient. Speciale aandacht op medisch, maar zeker ook op menselijk gebied.

  Om nog meer en beter te kunnen helpen met het vervullen van de kinderwens van vrouwen / paren hebben wij behoefte aan

  EICELDONOREN EN SPERMADONOREN

  Veel vrouwen hebben zelf geen of geen goede eicellen, hebben donoreicellen nodig en gaan hiervoor tegen hoge kosten naar het buitenland. MC Kinderwens wil deze vrouwen graag in Nederland kunnen helpen en zoekt gezonde vrouwen tussen 23 en 33 jaar, die tegen een passende onkostenvergoeding van

  900,- bereid zijn eicellen af te staan. Ook zoeken wij spermadonoren (tussen 21 en 49 jaar) voor vrouwen / paren waarbij het zaad een probleem vormt om zwanger te kunnen worden.

  Bent u genteresseerd in het donorschap? Ga dan naar onze website www.mckinderwens.nl voor uitgebreidere informatie. Via de e-mail info@mckinderwens.nl kunt u nadere informatie vragen of zich direct aanmelden.

  C

  M

  Y

  CM

  MY

  CY

  CMY

  K

  Logo MCK zonder-onderschrift-CMYK.pdf 1 5/14/12 1:26 PM

  Medisch Centrum Kinderwens Simon Smitweg 16, 2353 GA Leiderdorp

  Tel: 071 5812300 Fax: 071 5812309

  www.mckinderwens.nlinfo@mckinderwens.nl

  22

  Wie zwanger is vindt op inter net een legio aan websites met tips, waarschu-wingen en ervaringen. Helaas spreekt het ene advies het andere tegen. Boven-dien is de informatie altijd algemeen en

  nooit persoonlijk. Hetzelfde geldt voor de informatie die er is voor vrouwelijke

  kwalen zoals urineverlies, borstkanker, de overgang, menstruatieproblemen, opvliegers of haaruitval. Ik besloot daar iets aan te doen,

  vertelt Catherine van Heest, die veertien jaar geleden Care for Women oprichtte. Deze

  organisatie bestaat uit meer dan zeventig praktijken door heel Nederland, waar

  speciaal opgeleide verpleegkundigen werken. Zij helpen vrouwen met

  overgangsklachten, menstruatie-problemen of een zwangerschaps-wens.

  Geen wachtlijstIn januari 2012 is Care for

  Women gestart met een nieuw gespecialiseerd gezondheid- en

  welzijnscentrum in Amersfoort. Meer dan twintig verschillende soor-

  ten zorgverleners, vanuit de reguliere en alternatieve geneeskunde, zorgen ervoor

  dat de vrouwen die hier komen zich begrepen voelen en snel geholpen worden, zonder wachtlijst. Hier kun je met alle klachten terecht, of het nu gaat om hormonale problemen, hoofdpijn, gewrichtsproblemen,

  darmklachten of psychische klachten. Het centrum is er speciaal voor vrouwen en dat vinden veel vrouwen prettig.

  Eerst carrireZwangerschap is een belangrijk onderwerp, benadrukt Van Heest. Zeker omdat zwanger worden moeilijker is dan vroeger. Dat hee verschillende oorzaken. Zo willen veel vrouwen eerst carrire maken en dan pas kinderen krijgen, maar bese en zij niet dat je op je 35e minder vruchtbaar bent dan op je 24e. We gaan daarnaast steeds ongezonder leven, wat van invloed is op onze vruchtbaarheid. Denk maar eens aan overgewicht, roken en stress. Er is te weinig aandacht voor deze oorzaken. Als je op je 34e nog niet zwanger bent, maar je het wel al hebt geprobeerd, moet je het niet nog twee jaar proberen. Je moet actief naar de oorzaak zoeken en dat gebeurt naar mijn idee nog te weinig, waardoor kostbare tijd verloren gaat.

  Zorgeloos zwangerCare for Women hee in samenwerking met het Utrechts Medisch Centrum (UMC) het speciale programma Zorgeloos Zwanger opgesteld. Dit programma bestaat uit drie consults van een uur, die bedoeld zijn voor vrouwen die zwanger willen worden, zwanger zijn en zijn bevallen. Hier kunnen vrouwen alle informatie krijgen die ze nodig hebben. Hoe zorg je dat je zo snel mogelijk zwanger wordt? Wat kan ik doen om een gezond kindje te krijgen? Of: wat kan ik doen om me na de zwangerschap zo snel mogelijk weer t te voelen? Laat je goed informeren. Zwangerschap is een bijzondere periode uit je leven en negen zorgeloze maanden maakt het alleen nog maar leuker.

  Colofon In verwachting is een publicatie van Metro Custom Publishing.

  Sales manager: Robin Jahshan Project manager: Je rey Faraco Editorial Manager: Jessica van LeeuwenRedactie: Iris Kranenburg Vormgeving: Lydia HottingBeeld: Colourbox, e.a.

  Voor meer informatie over Metro Custom Publishing of als u zelf een idee heeft voor een uitgave kunt u contact opnemen met Robin Jahshan, 020-5114027of robin.jahshan@metronieuws.nl

  3

  6

  7

  Anticonceptie:Weet jij

  wat je slikt?

  Alternatieve anticonceptie

  op een rij

  Catherine van Heest

  45

  Als natuurlijk zwanger worden

  niet lukt

  Zwanger wordenover de

  grens

 • DIT IS EEN UITGAVE VAN METRO CUSTOM PUBLISHING

  Er is meer mogelijk dan je denkt

  GM 900054_Banner Print_MijnAnticoncetie_Mirena_260x125_0311_LC.indd 1 02-03-11 17:34

  33

  Wie niet op de reguliere manier zwanger kan worden, heeft anno 2012 genoeg alternati even. Er komen zelfs steeds meer nieuwe technieken op de markt, zegt Peter Hompes, hoofd Voortplanti ngsgenees kunde bij het VUmc.

  Verminderde vruchtbaarheid komt in Nederland regelmatig voor. Ongeveer een op de zes stellen hee hiermee te maken. Hompes: Dat kan bijvoorbeeld komen door een afgesloten eileider, traag zaad of een afwijkende eisprong. Maar ook lee ijd speelt een belangrijke rol. De eicellen van oudere vrouwen zijn van mindere kwaliteit, waardoor de kans op zwangerschap ook kleiner is.

  Bij vrouwenToch zijn er voor onvruchtbare mannen en vrouwen vol-doende manieren om kinderen te krijgen. Bij een afgesloten eileider kan, als een operatie geen zin meer hee , een eicel buiten het lichaam in een reageerbuis worden bevrucht door zaadcellen. Bij deze IVF-behandeling wordt het ontstane embryo in de baarmoeder geplaatst. Vaak zijn er meer em-bryos verkregen dan dat er in een keer aangebracht kunnen worden. Deze worden dan ingevroren en eventueel later als-nog teruggeplaatst, zodat een vrouw veel minder belastende behandelingen hoe te ondergaan.

  Bij mannenMaar onvruchtbaarheid kan natuurlijk ook aan de man liggen, legt Hompes uit. Als zijn zaad niet goed of traag is, is IUI-behandeling een optie. Bij deze techniek wordt het sperma van de man bewerkt in het laboratorium, waarbij de beste zaadcellen worden geselecteerd. Deze worden vlak voor de eisprong met een dun rietje bij de vrouw in de baar-moeder gebracht om in contact te komen met de eicellen.

  Tenslotte is ICSI een manier om zwanger te worden als er extreem weinig levende zaadcellen in het sperma zitten, er antisto en tegen zaadcellen in het sperma zitten of als er na IVF geen bevruchting hee plaatsgevonden. Bij deze vorm van bevruchting wordt een zaadcel na bewerking in het la-boratorium met een kleine naald direct in de eicel gebracht, waarna een embryo kan ontstaan.

  In de toekomstHompes benadrukt dat er in de toekomst steeds meer technieken komen om zwanger te worden. Die zijn vooral bruik-baar bij vrouwen zonder medische redenen. Je kunt bijvoorbeeld eicellen op een gunstige lee ijd laten invriezen, zodat een vrouw deze later kan ge-bruiken voor bevruchting. Dit noemen we social freezing. In Nederland staat deze techniek nog in de kinderschoenen. Het gebeurt wel, maar patint-en gaan hiervoor meestal naar het buitenland. Ook het invriezen van stukjes eierstokweefsel is mogelijk, maar is nog geen reguliere behandeling.

  Kans op succes: IUI: 10% per cyclusIVF: 23% per cyclus zonder vriezen, met vriezen 40%ICSI: 26% per cyclus zonder vriezen, met vriezen 40%

 • DIT IS EEN UITGAVE VAN METRO CUSTOM PUBLISHING

  Kies je anticonceptiemiddel bewust44

  Anti concepti e is een onderwerp waar bijna iedereen mee te maken heeft . Toch weten veel vrouwen maar weinig over het middel dat zij zelf gebruiken en zijn zij zich niet bewust van alle mogelijkheden op het gebied van anti concepti e.

  77 procent van de vrouwen vindt het belangrijk om te weten hoeveel hormonen er in het anticonceptiemid-del zitten dat zij gebruikt. Echter gee 54 procent van de vrouwen aan geen idee te hebben welke anticonceptie-middelen veel of weinig hormonen bevatten. Dat blijkt uit recent onderzoek van Motivication, onder Nederlandse vrouwen in de lee ijd van 16 tot 55 jaar