2012 De Realist

24
derealist 1 CNV JONGEREN: PAL ACHTER DE REALISTEN IK BEN REALIST TOOLS VOOR WERKZOEKERS, WERKGEVERS EN COLLEGA’S HOE EERLIJK WILLEN WE ZIJN? ‘Geen stempel, maar een titel om trots op te zijn’ Wet Werken Naar Vermogen werkt dat eigenlijk wel? Magazine voor Realisten

description

Nu de wet- en regelgeving rondom de Wajong aan het veranderen is, is het tijd voor een nieuw magazine met een nieuwe naam. Geen stempel, maar een titel om trots om te zijn. Met zelfkennis als belangrijkste kracht. CNV Jongeren gelooft in de empowerment van jongeren, naar en op de arbeidsmarkt. Vooral jongeren met een arbeidsbeperking. Dit magazine is genoemd naar De Realisten – en Nederland is er vol van. De Realisten laten meer zien dan alleen de regeling waar zij onder vallen. Geloven in je eigen kunnen, de mogelijkheden, de plussen én de minnen. Maar bovenal: weten wie je bent, wat je kunt en waar je hulp bij nodig hebt. Ontdek De Realist in jezelf. Voor werkzoekers, werkgevers én collega’s.

Transcript of 2012 De Realist

Page 1: 2012 De Realist

derealist 1PB derealist

CNV JoNgereN:

Pal achterDe realisten

Ik beN realIst tools voor werkzoekers, werkgevers en collega’s

hoe eerlijk willen we zijn? ‘geen stempel, maar een titel om trots op te zijn’

wet werken naar vermogen werkt dat eigenlijk wel?

Magazine voor realisten

Page 2: 2012 De Realist

derealist 32 derealist derealist 32 derealist

Werken naar Vermogenmet Menselijk Maatwerk

Bornsestraat 88, 7607 KT Almelo

Tel. 0546-455259

www.roeldragt.nl

e-mail: [email protected]

Ik ben werkgever en ik wil koste-loos advies over :

□ werken met Wajongers, wat zijn de mogelijkheden in mijn organisatie? □ professionele begeleiding voor

mijn medewerkers!

Ik ben Wajonger en ik zoek: □ een geschikte functie!

WERKGEVERS en WAJONGERS

Met samenwerking

meer resultaat

M

ind

at W

ork

Lo

uis

Arm

stro

ngw

eg 2

6 b

131

1 RK Alm

ere

0

36

-546

95

70

info

@m

inda

twor

k.or

g

BEL 036-5469570

[ advertenties ]

Page 3: 2012 De Realist

derealist 32 derealist derealist 32 derealist

we worden er regelmatig met onze neus op gedrukt, de feiten. Maar we laten ons toch ook graag meesle-pen door ons gevoel. zeker als we het hebben over de arbeidsparticipatie van jongeren met een kwets-bare positie op de arbeidsmarkt. venijnige cijfers die vertellen wat er nog bereikt moet worden en een overtuigend gevoel dat er veel meer te behalen valt. wetten en regels geven echt niet de ruimte aan alle steuntjes in de rug die nodig zijn. Maar is er niet al veel dat we zelf kunnen oppakken? wat ons betreft is het niet meer dan vanzelfsprekend om iedereen met talenten een kans te bieden om lekker aan het werk te gaan. ondernemend zijn, vanuit je hoofd en je hart. nu de wet- en regelgeving aan het veranderen is, vonden wij het dan ook tijd voor een nieuwe naam. geen stempel maar een titel om trots op te zijn: De realisten. Met zelfkennis als belangrijkste kracht. cnv jongeren gelooft in de empowerment van jon-geren, naar en op de arbeidsmarkt. vooral jongeren met een arbeidsbeperking. Dit magazine is vernoemd naar deze realisten – en nederland is er vol van. De realisten laten meer zien dan alleen de regeling waar zij onder vallen. geloven in je eigen kunnen, de mogelijkheden, de plussen én de minnen. Maar bovenal: weten wie je bent, wat je kunt en waar je hulp bij nodig hebt. hoe eerlijk wil je het hebben?lees het lekker door en laat je inspireren! voor als je zelf een arbeidsbeperking hebt, maar ook een bijzonder talent. voor als je met jongeren werkt die heel veel op eigen houtje oplossen, maar ook wel wat hulp kunnen gebruiken. voor als je werkgever bent en op zoek naar realistisch personeel. of nog beter: ontdek De realist in jezelf.

hoe eerlijk willen we zijn?maak kennis met de realisten / 5

empowerrrrrpraktische tools voor werkzoekers,werkgevers en collega’s / 7

werkt die nieuwe wet?alles over de wet werken naar vermogen / 18

werkgroep wwnvcnv jongeren denkt met je mee / 20

over cnv jongerenactiviteiten en informatie / 22

colofonDit is een uitgave van cnv jongeren met dank aan Uwv.

redactie en fotografie: cnv jongeren, la compagnie, shutterstock, istockphoto

oplage: 50.000 © 2012

inhoUD

www.derealisten.nu

voorwoorD‘Praktisch en gepassioneerd, maar ook weleens kriegel omdat het altijd druk is.’

Bernique ToolDirecteur CNV Jongeren & Realist

Page 4: 2012 De Realist

derealist 54 derealist derealist 54 derealist

Een baan die zij aankan, voor halve dagen.Een Wajong-uitkering om haar inkomen aan te vullen. En – sinds kort – zelfs een eigen huis. Zeg eens eerlijk. Had u dat gedacht van Britt? UWV helpt mensen met een arbeidshandicap op het gebied van inkomen, begeleiding en bij het vinden van geschikt werk. Samen met werkgevers en andere partners met één gemeenschappelijk doel: perspectief voor degenen om wie het gaat. Wilt u daar meer over weten? Ga dan naar uwv.nl.

Britt staat nu op eigen benen

uwv.nl

2318KEJA_185x270_Britt.indd 1 1-12-09 12:16

Page 5: 2012 De Realist

derealist 54 derealist derealist 54 derealist

waar we van af willen? van het ‘pro-bleemdenken’. want onze beperkin-gen zijn een deel van onze kracht. iedere werknemer heeft namelijk wel een beperking. sommige collega’s zijn lui, andere langzaam of snel gestrest. soms is zo’n beperking zichtbaar en lichamelijk, soms onzichtbaar en mentaal. want de ideale werknemer, die bestaat helemaal niet.

het unieke aan ónze groep, is dat we weten wat onze beperkingen zijn. en dat geldt niet voor iedereen. Die eigenschap, zelfkennis, maakt ons uniek, en geeft ons kracht. Door hier vanaf de eerste kennismaking met werkgevers eerlijk over te zijn, schep-pen we duidelijkheid en verwachtingen die realistisch zijn. Door realistisch te zijn over wat we wel en niet kunnen.

hoe

eerlIJkwillen we zijn?

De realIsteN oNlINe realist zijn vergt moed en eerlijkheid over jezelf. en we weten dat jij die in je hebt. Dus als je klaar bent voor een nieuwe stap in je werk of zoek-tocht naar werk, sluit je dan aan. je vindt ons op www.derealisten.nu. hier kun je ook de PicBadge downloaden waarmee je jezelf kunt presenteren als realist.

inmiddels heeft cnv jongeren, on-dersteund door de start Foundation 14 e-coaches opgeleid die onze groep jongeren met een beperking kun-nen bijstaan in het online netwerken. Dat netwerken wordt vooral binnen linkedin gedaan. hoe maken we nou zichtbaar dat wij, met onze talenten en beperkingen, klaar staan voor de ar-beidsmarkt? en dat wij als groep vanaf nu vindbaar en zichtbaar zijn?

nederland verandert. en dat geldt ook voor de arbeidsmarkt. nieuwe wetten leiden tot nieuwe regelingen rond werk en inkomen. Daarnaast zien we steeds vaker dat werkgevers en werknemers elkaar online ont-moeten. jezelf presenteren en vindbaar zijn, daar gaat het om. want dat werkgevers en werkzoekers elkaar nodig hebben, is een feit.

‘leuk brutaal zijn en contact maken met je omgeving. als een spiderman via je netwerk over de arbeidsmarkt vliegen. Dat is een e-coach. Dat is een realist.’ Erik Rouw, projectmedewerker CNV Jongeren

‘onrustig maar vooral creatief‘

Page 6: 2012 De Realist

wat maakt jou een sterke realist?´Mijn ervaring als werkende én werk-zoekende. ik heb bijvoorbeeld gemerkt dat als ik in een sollicitatiebrief ver-meld dat ik een handicap heb ik niet eens de kans krijg mijzelf te laten zien. Dat vind ik jammer aangezien je wilt dat een werkgever je aanneemt voor wat je kwaliteiten zijn en niet om wat je hebt. De realisten die ik coach stel ik de keus: ik vertel mijn ervaring en stel voor om gewoon eens uit te proberen bij een aantal sollicitaties om dit wel of niet in de brief te zetten. Bij sommige bedrijven kan het echter wel weer gunstig zijn dat je een handi-cap hebt. zo heb ik ooit gesolliciteerd bij een spierziektevereniging. ik heb zelf een spierziekte en was dus een mooi visitekaartje voor de vereniging. ik ben daar 5 jaar werkzaam geweest als receptioniste.´

welke visie heb jij als realist op je eigen toekomst?´ooit wil ik een eigen bedrijf begin-nen als de economie weer wat beter in elkaar zit. ik probeer in de tussentijd zo veel mogelijk te leren en dingen te doen op werkgebied die ik leuk vind.

vrijwillig of betaald. hoe meer erva-ring je op je c.v. kunt vermelden hoe beter en hoe gemotiveerder je over-komt bij een werkgever. zorg wel dat je opleidingen en ervaringen vermeldt die je afgerond hebt anders kom je over als iemand die ergens aan begint maar niets afmaakt.´

welke adviezen heb jij als realist voor je (zakelijke) omgeving?´ga voor jezelf en je talent. het gaat om wat je kunt en niet om wat je hebt. zoek uit wat je leuk vindt en kijk vanaf daar verder. hoe dicht kun jij bij je droombaan komen en daar je droom-baan van maken? welke opleidingen moet je daarvoor doen of gedaan hebben? ga ervoor! wil je werken dan moet je er ook wat voor doen. het leven komt je helaas niet zomaar aanwaaien.en daarnaast: netwerk je suf. zorg dat je gezien wordt. ga bijvoorbeeld naar beurzen die alles te maken hebben met werk. als je er voor kiest om een opleiding te volgen om je te kunnen ontwikkelen bezoek dan eens een open dag van een school die je aanspreekt. en sluit je aan bij onze linkedin-groep.’

6 derealist

laura ter Beeke e-coach Derealisten.nu

‘snelle contactlegger maar ga soms over mijn grens’

Maak kennis met laura, niels en de andere e-coaches op derealisten.nu

Page 7: 2012 De Realist

derealist 7

wat is het sterkste plus- en minpunt van de nederlandse samenleving?´het mag gezegd worden dat neder-land erg sociaal is ingesteld wat betreft voorzieningen voor de mindervalide medemens. zo maak ik in het dage-lijks leven gebruik van een elektrische rolstoel, een aangepaste auto en an-dere hulpmiddelen. al deze voorzie-ningen worden betaald van geld wat de gemeenschap opbrengt. je zult geen nederlander vinden die je deze hulp-middelen misgunt. Maar ik merk wel dat het lastig blijft om aan het werk te komen. vooral in een sollicitatiege-sprek merk je dat mensen een onge-makkelijke houding innemen wanneer ze (onverwachts) met een lichamelijk beperkte persoon te maken hebben. hierbij is duidelijk af te lezen dat zij te weinig ervaring hebben met mensen met een beperking. en ja, onbekend maakt onbemind.´

hoe realistisch is de samenleving?´over het algemeen vind ik de maat-schappij vrij goed omgaan met lichame-lijk gehandicapte mensen. ik heb zon-der problemen deelgenomen aan het regulier onderwijs, ik heb veel “norma-le” vrienden, en mensen gaan normaal

met mij om. Dat is niet iets wat ik van elk land kan zeggen! ik vind de huidige samenleving echter niet realistisch als het gaat om werknemers aannemen met een beperking. werkgevers zijn hierin erg gefocust op de problemen en onmogelijkheden. terwijl de problemen vaak niet zo erg zijn dan men verwacht. een oplossing voor deze problemen is vaak realiseerbaar; vanuit de overheid wordt er veel mogelijk gemaakt. zowel uit praktisch als financieel oogpunt. iemand aannemen met een beperking is helemaal niet zo´n risico.´

realistisch denken, waar zit dat in? ´realistisch denken kan iedereen. ik denk dat de kern tijd, moeite maar vooral eerlijkheid behelst. als een werkgever open staat om een persoon met een beperking aan te nemen, en tijd en moeite wil doen om dit te rea-liseren, dan kom je al heel ver. Daar-naast is het ook erg belangrijk dat beide partijen eerlijk zijn. Dat een werkgever eerlijk aangeeft wat hij verwacht van iemand, en voor welke mogelijkheden hij open staat. hetzelfde geldt voor de werknemer. als beiden partijen niet open zijn, is de kans groot dat men tegen barrières oploopt.’

niels sanders, e-coach Derealisten.nu

‘vastberaden maar loop soms in zeven sloten tegelijk’

Page 8: 2012 De Realist

derealist 9derealist 98 derealist8 derealist

Het beste VoorbeelD beN Je zelfeen wereld vol realisten begint bij je-zelf. om zoveel mogelijk jongeren met een arbeidsbeperking aan de slag te krijgen is het belangrijk dat er goede voorbeelden zijn. onze ervarings-deskundigen geven voorlichting en informeren mede-werkzoekers. Met harrie©-trainingen worden collega’s op de werkvloer nauw betrokken. en we geven werkzoekers de tools om zichzelf te profileren en eigen initiatief te tonen. laten zien wat je waard bent! ook bedrijven en organisaties moeten aan de slag en een podium hebben. en waarom zou je ze niet betrekken en een adviesfunctie geven? Bedrijven moeten namelijk veel meer gemoti-veerd worden om mensen met een

arbeidshandicap in dienst te nemen. Door betere samenwerking tussen reguliere bedrijven, sociale onderne-mingen en sw-bedrijven en kennisde-ling via adviescentra hoeft het wiel niet telkens te worden uitgevonden. De eerste werkgever ambassadeurs zijn al ruim een jaar actief – en het worden er steeds meer.

Duurzaam, Duurzaam, DuurzaamDuurzaamheid, daar zijn we fan van. Dus niet alleen de korte termijn in de gaten houden, maar ook de lange. we blijven daarom het kabinet aanspo-ren om te investeren in mensen en ze later aan het werk te krijgen. Met voldoende re-integratie, jobcoaching en passend onderwijs. Door sociaal ondernemerschap te stimuleren en werkgevers te blijven activeren. Dan krijgt talent pas echt de kans.

eMPowerrrrrrrrrrr! cnv jongeren gaat samen met jullie aan de slag

want onze focus? Die blijft op de jonge generatie in de wwnv. Met of zonder arbeidsbeperking. De wet wij is immers nog niet zo lang gele-den ontwikkeld om te voorkomen dat jongeren al vroeg uit zouden vallen en een grote afstand tot de arbeidsmarkt zouden krijgen. wij blijven de starters op de arbeidsmarkt in de gaten houden en informeren over alles waar je mee te maken krijgt als je aan de slag gaat.

Page 9: 2012 De Realist

derealist 9derealist 98 derealist

‘innovatief en resultaatgericht’

WerkeMPowerrrrrrrrrrr! cnv jongeren gaat samen met jullie aan de slag

VaCatures zoekeN & VINDeNer zijn verschillende manieren om een baan te vinden. een handige website om te beginnen is wajongwerkt.nl. via deze website kunnen werkgevers én werkzoekers elkaar vinden met ondersteuning van het Uwv werk-bedrijf. Deze website is enkele jaren geleden opgezet in samenwerking met cnv jongeren en speciaal bedoeld voor wajongers, werkgevers, ouders, scholen en instellingen. realisten dus.

Daarnaast zien we ook dat werkgevers en werknemers elkaar steeds vaker ontmoeten via social media. op de site van De realisten vind je meer informatie.

je wilt aan de slag! je hebt goed nagedacht over wat je wilt gaan doen en waar je goed in bent. Maar dan moet die baan nog wel geregeld worden. hoe pak je dat het beste aan?

oP zoek naar

www.wajongwerkt.nl

solliciteren in 6 stappen

www.derealisten.nu

‘Uwv draagt bij aan werken naar vermogen door middel van expertise en samenwerking. werken aan perspectief voor jongeren met beperkingen.’ André van Amsterdam, Programmamanager Wajong UWV.

Page 10: 2012 De Realist

optImalIseer DIe C.V. VaN Je je curriculum vitae (kortweg: c.v.) is een overzicht dat laat zien wie je bent en wat je kunt. geef ´m een flinke update voordat je gaat solliciteren. naast de inhoud is ook de structuur en de lay-out belangrijk. Besteed er dus extra aandacht aan en laat ‘m, net als je brief, door iemand anders controle-ren op spel- en typefouten.

Je sollICItatIebrIef sCHrIJVeNof je ´m nu online hebt gevonden of in de lokale krant: je moet aan de slag en een sollicitatiebrief schrijven. in je sollicitatiebrief vertel je waarom je geschikt bent voor de baan. hier is je motivatie belangrijk: opleiding en werkervaring horen thuis in je c.v. voldoe je (nog) niet aan alle eisen die gesteld worden in de vacature? Dat maakt je niet meteen kansloos. Be-nadruk je andere sterke punten en ervaringen.

verdiep je voordat je begint te schrij-ven goed in het bedrijf door op de website te kijken of praat met mensen die er al werken. zo kom je erachter wat voor bedrijf het is en of het werk bij je past. en: een sollicitatiebrief schrijf je niet aan je beste vriend. geen sms-taal en geen ‘je’ gebruiken dus.

op gesprek solliciteren is spannend! Bereid je daarom goed voor. natuurlijk weet je nooit precies wat je toekomstige baas je gaat vragen (‘hoe zou jij de Mount everest verplaatsen?’ ) maar op de basis kun je je prima voorbereiden. google het bedrijf, gluur naar bin-nen om de dresscode te achterhalen en bedenk welke eigenschappen je hebt die goed van pas komen bij het werk. als je voor jezelf al een aantal antwoorden bedenkt, voorkom je dat je tijdens het gesprek met je mond vol tanden komt te staan.

lastIge VrageN werkgevers stellen soms lastige vragen om erachter te komen wie (of hoe) je bent. Deze vragen kunnen gaan over het werk maar ook over jou als persoon:•wat zijn je goede en slechte eigen-

schappen?•hoe ga je om met tegenslag? •hoe zouden je vrienden je omschrij-

ven? •waarom ben je geschikt voor deze

functie?•kun je jezelf in één woord omschrij-

ven?

laat zIeN Dat Je goeD VoorbereID beNtzorg dat je netjes gekleed bent en kom ruim op tijd. neem een printje mee van de vacature en een paar exemplaren van je c.v. stel ook zelf een aantal vragen aan de werkgever, bijvoorbeeld over de opdrachten of over de werktijden. want: het bedrijf moet jou willen, maar ook andersom.

> tiP <weten hoe de opmaak van zo’n brief er uit ziet? op www.cnvjongeren.nl vind je een voorbeeld.

10 derealist

Page 11: 2012 De Realist

VertelleN oVer Je beperkINg, WaNNeer Doe Je Dat?het is soms lastig om in te schat-ten wat je wanneer moet vertel-len. zolang jouw beperking geen gevolgen heeft voor een functie, ben je niet verplicht hier iets over te zeggen. vaak is het echter wel verstandig; en niet alleen voor de financiële regelingen die het voor je toekomstige werkgever aan-trekkelijker maken om jou aan te nemen. het laat ook zien dat jij een realist bent, die prima weet waar de beperkingen maar vooral ook de mogelijkheden liggen.

aaN De slag met Je partICIpatIeplaNhet participatieplan is een plan van jou en je arbeidsdeskundige om een baan te vinden. je werkt zelf mee aan de opstelling ervan. onder het definitieve plan (je krijgt eerst een voorlopige toegestuurd – controleer deze goed!) zet jij je handtekening. Pas daarna kan een eventuele (aanvullende) uitkering worden verstrekt. het participatie-plan wordt één keer opgesteld en kan alleen bij fundamentele wijzigingen worden aangepast.

Wat staat er preCIes IN?• wat voor werk jij kunt doen• waar je dit werk kunt vinden• wie jou daarbij gaat helpen• welke opleiding je gaat doen• De afspraken tussen jou en je ar-

beidsdeskundige• De begeleiding die jij nodig hebt bij

studie en werk• De hulpmiddelen die je nodig hebt• wat er gebeurt als jij je niet aan de

afspraken houdt• wat je kunt doen als je arbeidsdes-

kundige zich niet aan de afspraken houdt

• contactinformatie van je arbeids-deskundige

derealist 11

> tiP < om je hierbij te helpen, heeft cnv jongeren De sollicitatiebijsluiter ontwikkeld. Deze bijsluiter legt kort en duidelijk uit wat jouw beperking inhoudt en geeft informatie over de regelingen waar je toekomstige werk-gever gebruik van kan maken. [ADD – ADHD – Astma – Autisme – Blindheid – Chronisch Ziek – Doofheid – Epilepsie – Licht Verstandelijk Gehan-dicapt – Moeilijk Lerend – Niet Aange-boren Hersenletsel – PDD NOS – Reuma – Schizofrenie – Slechthorend – Slecht-ziendheid – Syndroom van Asperger]

bijsluiter downloaden? scan de code! mis je er één? Neem dan contact op met CNV Jongeren.

Page 12: 2012 De Realist

12 derealist

De realIsteNop lINkeDkwetsbare doelgroep? risicogroep? what’s in a name? nederland veran-dert!

in de linkedin groep van De rea-listen brengen wij werkgevers op een snelle, directe en persoonlijke manier in contact met unieke talen-ten. het unieke aan deze werkwil-lende talenten, is dat zij weten wat hun beperkingen zijn. en dat geldt niet voor iedereen. Die eigenschap, zelfkennis, maakt hen uniek, en geeft juist kracht. Door hier vanaf de eerste kennismaking met werkge-vers eerlijk over te zijn, scheppen zij duidelijkheid en verwachtingen die realistisch zijn.

realist zijn vergt moed en eerlijk-heid over jezelf. De profielen van deze realisten zijn klaar voor een nieuwe stap in werk of zoektocht naar werk. of in hun zoektocht naar goed personeel. want in elke recruiter, hr-manager of werkge-ver schuilt ook een realist.

vind ons op linkedin tinyurl.com/bra3cqh

Page 13: 2012 De Realist

naam: . . . . . . . . . .

@linkedin

e-mail: . . . . . . . . . . . . .

tel: . . . . . . . . . . . . . . .

www.derealisten.nu

derealist 13

eVeNtoNtDek De IDeale WerkNemer8 juni – Den haag

De ideale werknemer bestaat natuur-lijk niet. U heeft vast ook een aantal luie, langzame, chagrijnige of onge-motiveerde collega’s in dienst. wat volgens ons in de buurt komt van de ideale werknemer, is iemand die zijn of haar eigen beperkingen kent en daarmee weet om te gaan. Dat is wel zo duidelijk. en realistisch. Dat realisme krijgt vanaf 8 juni een positieve prominente rol in onze ar-beidsmarkt, en wat ons betreft in de politiek. zodat al die passies, talenten en ambities kunnen worden ingezet. zet 8 juni alvast in je agenda. Dan vertellen wij hoe we de krachten bun-delen van duizenden positieve realisti-sche nederlanders.

Meer informatie en details? hou de site in de gaten!

meer oNlINeMeekletsen via socialmedia? #Derealisten

Meer informatie over realisten in actie:www.derealisten.nu

profileer jezelf als realist en netwerk je

door de arbeidsmarkt!

naam: . . . . . . . . . .

@linkedin

e-mail: . . . . . . . . . . . . .

tel: . . . . . . . . . . . . . . .

www.derealisten.nu

Page 14: 2012 De Realist

derealist 1514 derealist

zelfvertrouwen is belang-rijk om je zeker en sterk te voelen. ook op je werk, zoals bij sabine. zij is 27 jaar en

heeft een licht verstandelijke beperking. na de Praktijkschool

zat ze met een wajong-uitkering thuis. sabine heeft schulden en vindt het lastig om het huishou-den te doen. Daardoor verwaar-loost ze zichzelf en haar huis en voelt ze zich vaak ongeluk-

kig. via een vriendin komt zij in contact met Mee. Mee ondersteunt

iedereen met een beperking. Bijvoor-beeld bij vragen over school, werk, wonen, vrije tijd en geld. De Mee-consulent luistert naar sa-bine’s verhaal en samen zoeken ze op-lossingen voor haar problemen. sabine wil graag werken maar haar schulden en verwaarlozing maken het moeilijker om een baan te vinden en te behouden. Mee kijkt met sabine wat zij zelf kan. ook haar familie en vrienden worden hierbij betrokken. ze maken samen een plan om haar schulden aan te pakken, hoe ze het huishouden kan voeren en hoe sabine een geschikte werkplek kan vinden. om te weten wat voor werk sabine wil doen en wat ze kan, doet ze een test bij Mee. Daaruit blijkt dat ze graag met mensen werkt en iets met dienstverle-ning doet. Maar uit de test blijkt ook dat sabine niet erg weerbaar is. Daarom volgt ze een weerbaarheidstraining bij Mee. ondertussen neemt Mee contact op met de jobcoach van een re-integra-

saBine: ‘ik heb weer vertrouwen in mezelf’

tiebedrijf. hij legt contact met een ver-zorgingshuis in de buurt en regelt dat sabine aan de slag kan in de huishou-ding. ze krijgt een betaalde baan voor zes maanden. De jobcoach begeleidt haar bij het leren van vaardigheden op de werkplek en het wennen aan het werkritme.

het gaat goed en na zes maanden is het zover: sabine’s contract wordt verlengd. ze heeft veel plezier in haar werk. het contact met collega’s en be-woners vindt zij fijn. sabine voelt zich gewaardeerd en merkt dat ze minder vaak ongelukkig is. Door de regel-maat in haar werk lukt het haar beter het huishouden op orde te krijgen. ze heeft meer zin om boodschappen en huishoudelijke klusjes te doen. ook sabine’s schulden worden aan-gepakt. samen met de consulent zet sabine de inkomsten en uitgaven op een rijtje. Mee schakelt de schuld-hulpverlening in die sabine verder helpt. sabine vertrouwt er op dat zij met haar vaste baan haar geldzaken blijvend op orde kan krijgen. ze ver-dient nu haar eigen geld en dat geeft haar een goed gevoel. sabine: ‘nu leer ik met mijn beperking om te gaan. over een tijdje lukt het me zelfs wel zonder mijn consulent en jobcoach. ik heb weer vertrouwen in mezelf.’

meer informatie? neem contact op met Mee via www.mee.nl

[ advertorial ]

Page 15: 2012 De Realist

derealist 1514 derealist derealist 15

HaNDIg: boek Het promoteam VaN CNV JoNgereNDe weg naar een succesvolle samen-werking met iemand met een beper-king is wellicht wat minder vanzelf-sprekend. gelukkig staan steeds meer werkgevers open om deze mensen een kans te bieden. cnv jongeren helpt werkgevers door voorlichting te geven over wetgeving en de regelin-gen die het financieel aantrekkelijk maken.gedurende het jaar bezoeken erva-ringsdeskundigen zowel grote als kleine werkgevers om hen enthousiast te maken voor het in dienst nemen van iemand met een beperking.

maak keNNIs met oNze WerkgeVer ambassaDeurswerkgeverambassadeurs bieden een platform voor realisten. Door kennis en ervaringen uit te wisselen, het Pro-moteam te introduceren bij collega´s en door mee te denken over het ver-beteren en ontwikkelen van dienstver-lening rondom de wetgeving. Uiteraard is het ambassadeurschap geen fulltime baan. cnv jongeren biedt daarnaast ook extra onder-steuning om deze maatschappelijke functie te vervullen.

Bekijk hier het filmpje van Werkgever Ambas-sadeur Restaurant Solo

oPen staan voor Personeel Met

mogelIJkHeDeNDe belangrijkste reden om een realist in dienst te nemen? omdat je als werkgever op zoek bent naar goed personeel. Personeel dat zichzelf kent als geen ander en precies weet waar zijn of haar mogelijkheden liggen. De meeste werknemers met een beperking zijn namelijk alles behalve arbeidsongeschikt. sterker nog, zij zijn vaak meer gedreven, gemotiveerd en geïnteresseerd en kunnen met een paar aanpassingen zo aan de slag.

‘realisme. vanaf het begin een uitgangspunt van kPn als werkgever. Mensen niet anders behandelen dan collega’s zonder beperking. Met een realistisch takenpakket, inschaling en beoordeling, binnen een passende en uitdagende functie. volwaardige medewerkers dus: bij kPn krijgen zij de kans om waarde-volle werkervaring op te doen met ruimte voor verdere ontwikkeling.’ Tom Plug, adviseur arbeidsverhoudingen KPN.

‘kritisch en kritisch’

Page 16: 2012 De Realist

derealist 1716 derealist16 derealist

HarrIe© Helptslechts het aannemen van mensen met een arbeidsbeperking is vaak niet genoeg. Deze mensen hebben meestal extra begeleiding of middelen nodig om goed te functioneren. een directe collega kan hier een grote rol in spelen, door bijvoorbeeld te fungeren als leermeester. een collega of werkgever die begelei-ding biedt, vakbekwaam is en dicht in de buurt. iemand die hulpvaardig, alert, realistisch, rustig, instruerend en eerlijk is. kortom: harrie©.

saMenwerken oP De werkvloer

Page 17: 2012 De Realist

derealist 1716 derealist derealist 17

harrie© word je niet zomaar, het moet je liggen. het begeleiden en onder-steunen van een collega met een beperking heeft vaak een relatie met de dagelijkse werkzaamheden. har-rie© doet bijvoorbeeld hetzelfde werk of werkt op dezelfde afdeling. het voordeel hiervan is dat hij of zij altijd in de buurt is en daarmee een direct aanspreekpunt. harrie© kent de werk-inhoud, geeft instructies en corrigeert. en heel belangrijk: harrie© krijgt en heeft tijd om deze begeleidende rol te vervullen.

HarrIe© Versus De JobCoaCHDe meeste werknemers met een be-perking hebben een jobcoach. De taak van de jobcoach is het activeren van de werkomgeving om zo een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van de werknemer. hij of zij houdt ook reke-ning met de thuissituatie, de sociale vaardigheden en bemiddelt als er echt iets aan de hand is. De jobcoach heeft veel ervaring in het begeleiden en is daarmee een specialist op dit terrein. hij of zij adviseert de werkgever en biedt ook harrie© ondersteuning. want harrie©, die is er vooral voor de dagelijkse begeleiding op werkterrein. harrie© is namelijk geen hulpverlener!

Waarom Is HarrIe©

zo belaNgrIJk? harrie© zet zich in voor de integratie en acceptatie van de nieuwe collega. alle activiteiten en acties die harrie© verricht hebben invloed op de tevre-denheid en productiviteit op de werk-plek. Daarnaast speelt harrie© een belangrijke rol op het sociale aspect van werk: zorgen dat hij of zij een fijne plek in het team kan innemen bijvoor-beeld. •Problemen oplossen•complimenten geven•Praktische ondersteuning•corrigeren en motiveren•collega’s informeren•gesprekken voeren met werkgever

& jobcoach

luNCHsessIes Voor beDrIJVeN: VIND HarrIe© op De WerkVloeris het de directeur…nee. is het de kof-fiejuffrouw…nee. is het de teamlei-der…nee. het is… het is… harrie©!graag zou ik mij bij u willen voorstel-len als een held, een superheld, maar helaas en ook gelukkig ben ik een doodnormaal mensen. ik ben harrie©. aan de buitenkant is niet te zien dat ik thuis hoor in het rijtje van Batman, spiderman, catwoman of lucky luke. ik ben juist iemand bij wie de superpo-wers aan de binnenkant zitten. ik vlieg op mijn eigen tempo over de werk-vloer.Die superpowers? Die zitten ook in jou. of in je collega. en daar gaan we naar op zoek. cnv jongeren organi-seert harrie© - sessies op de werk-vloper en geeft samenwerken een kickstart. kijk voor meer informatie op cnvjongeren.nl.

www.ikbenharrie.nl

Page 18: 2012 De Realist

derealist 1918 derealist

Waarom komt er eeN NIeuWe Wet?De nieuwe wwnv is opgesteld met de intentie om niet alleen de bezui-nigingen van het nieuwe kabinet te waarborgen, maar ook om mensen effectiever naar de arbeidsmarkt te helpen. het idee achter de nieuwe wet is dat iedereen die het vermogen heeft om arbeid te leveren ook aan de slag gaat; de uitkering wordt gezien als een uiterste vangnet. Mensen hebben in eerste instantie zelf de verantwoor-delijkheid om werk te zoeken of in hun levensonderhoud te voorzien. Pas als blijkt dat het niet lukt, wordt onder-steuning geboden. Bovendien wil de overheid met de nieuwe wet de regel-geving voor alle partijen versimpelen: voor werkgevers wordt het admini-stratief gemakkelijker om iemand in dienst te nemen en voor mensen met

een arbeidsbeperking zorgt de wet voor meer gelijkwaardigheid. afstand is afstand en geeft recht op dezelfde ondersteuning voor iedereen – op welke manier die afstand dan ook is ontstaan.

Wat VeraNDert er allemaal?De wwnv wordt uitgevoerd door de gemeenten, zij krijgen meer beleids-vrijheid om zelf vorm te geven aan de wwnv. hierdoor kan het voorkomen dat er verschillend beleid komt rond-om ondersteuning tussen de verschil-lende gemeenten. De gemeente stelt tevens loondispensatie beschikbaar voor werkgevers die iemand met een arbeidsbeperking in dienst hebben.

als je in de wwnv komt te zitten betekent het dat werk gaat boven uitkering, uitkeringsgerechtigden zijn

in de nieuwe wet werken naar vermogen (wwnv) worden vier verschil-lende regelingen rondom de arbeidsmarkt samengevoegd tot één rege-ling: de wetten werk en Bijstand (wwB), wet investeren in jongeren (wij), de wet sociale werkvoorziening (wsw) en de wet arbeidsondersteuning jonggehandicapten (wajong). als de eerste en tweede kamer met het wetsvoorstel instemmen, dan wordt deze nieuwe wet per 1 januari 2013 ingevoerd.

Die nieUwe wet?Werkt

18 derealist

Page 19: 2012 De Realist

derealist 1918 derealist

verplicht elk (passend) werk te accep-teren. Bovendien komt er een part-ner- en middelentoets; er wordt dan gekeken naar huishoudinkomen en eventueel vermogen. verdienen vol-wassen huisgenoten en/of de partner voldoende, dan vervalt het recht op een uitkering.

wanneer je na 1 januari 2012 een wajong-uitkering heb aangevraagd dan heb je kans om per 1 januari 2014 onder de wwnv te komen. Dit is afhankelijk van of je wel of geen arbeidsvermogen hebt. als de nieuwe wet er is, verandert er dus wel het één en ander. kreeg jij in 2011 of de jaren ervoor een wajong-uitkering, dan zul je deze straks ook

“oude” wajong en “nieuwe” wajong (instroom t/m 2011)

wajong wwnv (in-stroom in 2012 en later)

Met arbeidsvermogen 70% wMl en geen partner- en middelentoets

vanaf 1 januari 2014 in de wwnv

volledig en duurzaam arbeidsongeschikt

75% wMl en geen partner- en middelentoets

75% wMl en geen part-ner- en middelentoets

Bron: hoofdlijnnotitie WWNV, Kamerstuk, 21-04-2011, Ministerie SZW

nog krijgen. het Uwv blijft verant-woordelijk voor de wajong uitkering, en zal dus het aanspreekpunt voor je blijven. wel zul je straks herkeurd worden door het Uwv om te zien wat je arbeidsvermogen is. Blijkt na de keuring dat je met je beperking 20% van het wettelijk Minimum loon (wMl) of meer kunt verdienen, dan gaat je uitkering omlaag naar 70% van het wMl. Ben je volledig en duurzaam arbeidsongeschikt dan houd je je hui-dige uitkering.

De wsw blijft ook bestaan, maar het aantal beschikbare plekken in de sociale werkplaatsen zal dalen. Deze plekken zijn alleen beschikbaar voor mensen die echt niet bij een ´gewone´ werkgever kunnen werken.

derealist 19

‘ zoals de wet nu is ontworpen met de bezuinigingen op de wsw zie ik dit niet als een realistische oplossing om jongeren aan het werk te helpen. er komt meer realisme bij kijken als er harde af-spraken worden gemaakt met werkgevers. Maximale beleidsvrijheid voor gemeenten om een integraal ondersteuningaanbod te doen en een samenleving die weet dat wij met elkaar deze uitdaging aan moeten gaan. jongeren met een beperking horen er gewoon bij en hebben net zo veel recht om hun talenten te ontwikkelen en te participeren.’ Cynthia Ortega-Martijn, Tweede Kamerlid ChristenUnie

‘zelfredzaam en weer-baar maar ook ongedurig’

Page 20: 2012 De Realist

derealist 2120 derealist20 derealist

het uitgangspunt van de wet Uitgaan van iemands mogelijkheden in plaats van beperkingen, dat vinden we een goede ontwikkeling. zo wordt niemand afgeschreven voordat er ge-keken wordt naar zijn of haar potentie tot werk: iedereen hoort erbij! een be-langrijk signaal naar de samenleving.

er wordt zo een positiever beeld neer-gezet van mensen met een arbeidsbe-perking. Daarnaast wordt de regeling overzichtelijker. voor werkgevers zal het dus hopelijk makkelijker worden om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in dienst te nemen. ook krijgt de gemeente meer verant-woordelijkheden: omdat zij dicht bij de burger en het lokale bedrijfsleven staan biedt dit nieuwe mogelijkheden om beter te faciliteren naar werk.

De partner- en middelentoetsDe nieuwe wet kijkt naar het huishoud inkomen: het gezamenlijk inkomen van de uitkeringsgerechtigde en zijn partner/huisgenoten wordt dan als leidraad genomen voor de uitkering. ook loon van meerderjarige kinderen en materiële goederen tellen mee. volgens een schatting van cnv jon-geren zullen straks 7.000 mensen hun uitkering verliezen.

Daarnaast bestaat de kans dat de gemeente deze groep mensen ook niet meer gaat helpen bij het re-integreren naar werk. Financieel is het namelijk niet aantrekkelijk voor de gemeente om mensen te helpen die toch geen uitkering ontvangen. kortom, een groep die twee keer wordt getroffen, met alleen nog een toekomst achter de geraniums. Bovendien is het een ongezonde ontwikkeling om mensen in de maatschappij volledig (financieel) afhankelijk te maken van anderen. Dit beperkt de vrijheid en zelfstandigheid van mensen om hun leven op eigen wijze in te richten.

teveel druk op de gemeentenniet elke gemeente is in staat de wwnv naar behoren uit te kunnen voeren, al dan niet door te weinig budget. hier zijn vooral de lastig te plaatsen – oftewel dure – klanten de dupe van.Beleidsvrijheid leidt tot grote verschil-len in de uitvoering van de wwnv. Mensen met de dezelfde afstand krijgen hierdoor verschillende on-dersteuning geboden. en hebben de gemeenten wel genoeg kennis en kunde in huis om met deze bijzondere doelgroep te werken? wat zijn daar de plannen voor?

De werkgroep werken naar vermogen zet voor cnv jongeren met veel enthousiasme haar hakken in het zand voor de rechten van jongeren met een ar-beidshandicap. zij zijn dan ook flink aan het werk om hun ideeën over de nieuwe wet te ventileren: in het bedrijfsleven, de sociale werkplaats, de media en de tweede kamer. vierkant achter de realisten.

cnv jongeren

Page 21: 2012 De Realist

derealist 2120 derealist

‘avontuurlijk en af en toe slordig’

derealist 21

cnv jongeren denkt met je mee

karig re-integratiebudget jobcoaching en begeleiding is hard nodig om men-sen met een arbeidsbeperking naar passend werk te helpen en te zorgen dat een baan ook duurzaam is. Daarnaast zijn werkplekaanpassingen essentieel om het werk naar behoren te kunnen uitvoeren. cnv jongeren vreest dat de gemeente geen financiële middelen heeft om jobcoaching, re-integratie trajec-ten en verdere ondersteuning te kunnen betalen. De eerstkomende jaren valt dus te verwachten dat goede begeleiding van de gemeente op een laag pitje zal ko-men te staan. terwijl deze begeleiding een van de be-langrijkste factoren is voor succesvolle re-integratie.

loondispensatie is geen wondermiddel loondispensatie moet het voor werkgevers aantrek-kelijker maken om mensen met een arbeidsbeperking in dienst te nemen. Deze loondispensatie is echter maar van tijdelijke aard. wat gebeurt er daarna, als de financiële voordelen wegvallen?

zie jij die extra banen? De vrije markt, de toekomstige vergrijzing… mensen met een arbeidsbeperking zullen zonder al te veel moeite een reguliere baan vinden. Maar dat lijkt meer op een sprookje dan op de dagelijkse reali-teit. een bepaalde vraag op de arbeidsmarkt hoeft namelijk nog niet automatisch tot een geschikte match te leiden tussen vraag en aanbod van werk. je kunt bijvoorbeeld iemand in een rolstoel geen mensen uit bed laten tillen in de zorg! vaak moet er geïnvesteerd worden in een opleiding en begeleiding om het gat tussen vraag en aanbod te dichten. Maar hier is dan net geen extra geld voor gereserveerd.

Oscar Terpstra,Voorzitter werkgroep Werken naar Vermogen

Page 22: 2012 De Realist

derealist 2322 derealist22 derealist

je hebt er vast wel eens over gehoord: de cao. je kunt je salaris er in terug-vinden, er vinden veel onderhande-lingen over plaats en als er gestaakt wordt door de vakbonden gaat het al-tijd daar over. toch weet lang niet elke werknemer wat er precies in staat. en dat is jammer, want de cao is er juist om je te beschermen: er staat per bedrijfstak namelijk precies uitgelegd waar je recht op hebt als werknemer. van je salaris tot wel-of-niet-vrij-op-je-trouwdag. Maar ook over afspra-ken rondom het in dienst nemen van mensen met een beperking wordt flink onderhandeld.

als je jong bent en werkt is het handig als je je aanmeldt bij cnv jongeren. je vertegenwoordigt dan niet alleen jouw generatie, we helpen je ook steeds een stapje verder. en we rege-len veel handige dingen.

De JoNge geNeratIe WerkNemers (Dus ook Jezelf) VertegeNWoorDIgeNjonge mensen spelen namelijk een ontzettend belangrijke rol binnen de vakbeweging. zij kunnen als de beste meedenken over nieuwe manieren van werken en onderwerpen die pas-sen binnen je eigen levensfase. op die manier hou je de vakbeweging én de arbeidsmarkt toekomstbestendig. De leden van cnv jongeren zijn hierin de beste experts: onze enige echte ideeën-machine. Die ideeën van die jullie, die laten we natuurlijk niet zomaar op de plank liggen. Daarvoor bemoeien we ons te graag met dingen. onze voorzitter ijmert Muilwijk brengt ze in binnen het ´grote cnv´, de media en in de politiek. hier gaat hij net zolang mee door tot er wordt geluisterd. zes werkgroepen met enthousiaste jonge mensen doen dit ook, op de onderwerpen werken naar vermogen, onderwijs, arbeidsmarkt, Diversiteit, sociale zaken en Pensioenen.

Maar wie is CNV JoNgereN noU eigenlijk?

Page 23: 2012 De Realist

derealist 2322 derealist derealist 23

Match jij ook met CNV JoNgereN? MelD je Dan aan! je ziet het: we regelen flink wat voor je. natuurlijk doen we dat ontzettend graag. Maar om al onze activiteiten te kunnen blijven uitvoeren en cnv jon-geren springlevend te houden heb-ben we jou ook nodig. en omdat we geen winst hoeven te maken, hoor je er al bij voor maar €1,50 per maand. je hele carrière door trouwens.

kijk voor meer voordelen én aan-melden op www.cnvjongeren.nl

We regeleN HaNDIge DINgeNAntwoord & AdviesDe support Desk van cnv jongeren helpt je met al je (juridische) vragen over je contract, salaris of werktijden. ook staan we voor je klaar als je een probleem hebt met je baas.

De Sollicitatiecoachtwijfel je over je sollicitatiebrief of heb je moeite met het maken van een c.v.? onze coach helpt je bij het maken van de juiste eerste indruk. van spellings-controle tot de puntjes op de ´i´. of volg je liever een workshop e-profilering of solliciteren?

Belasting Terugvragers hoe werkt dat ook alweer met die jaar-opgaaf? wij loodsen je door het aangif-teprogramma en vragen samen met jou je belasting weer terug. www.the-b-team.nl

Altijd up-to-datewij informeren je meteen over de laat-ste ontwikkelingen rondom jongeren, werk en inkomen en linken je door naar de leukste vacatures. niet alleen via ons magazine generatie vakbond die op je mat valt – dankzij onze digitale cnv jon-geren Updates vergeet je nooit meer om salarisverhoging te vragen (of over te stappen, of belasting terug te vragen…)

Korting op je (zorg) verzekeringenwant vanaf het moment dat je 18 wordt, moet je zelf je verzekeringen regelen. onze leden krijgen niet alleen korting op de zorgverzekering bij cz maar ook op je aansprakelijkheidsverzekering, je scooter- of autoverzekering en je reisverzekering. en onze adviseur helpt je zoeken naar de verzekering die het beste bij je past.

We HelpeN Je steeDs eeN stapJe VerDer als je net begint met werken of stage lopen komt er een boel op je af, dat weten wij ook. we laten je dan ook niet steeds zelf het wiel uitvinden. want of je nu vragen hebt over je sa-laris of je sollicitatiebrief, aan de slag wil in het buitenland of gewoon geen idee hebt waar je moet beginnen: het team van harde werkers in Utrecht helpt je zo op weg. Daarin zijn wij namelijk de experts. ook ondersteunen we organisaties en bedrijven bij het in dienst nemen van mensen met een beperking. Door projecten uit te voeren, tools te ont-wikkelen en voorlichting te geven. wij vinden namelijk dat iedereen moet kunnen werken, zonder gehinderd te worden door een beperking.

Page 24: 2012 De Realist

derealist PB