2012 CoCreatieKalender CNV Jongeren

36
“LEUK HOOR, DAT NIEUWE WERKEN. DIE IPAD, TOP. HEB JAAP VAN DE POSTKAMER AL 12 KEER VERSLAGEN MET WORDFEUD. EN DIE LOUNGEHOEK, OOK LEUK. ZIT ER NOOIT, MAAR HET STAAT BEST GEZELLIG. ALLEEN DIE FLEXPLEK BEGRIJP IK NIET HELEMAAL. IK BEGIN GEWOON STEEDS EEN KWARTIERTJE VROEGER, EN DAN IS DIE PLEK GEWOON ALTIJD VRIJ. HEB M’N SPULLEN ER NU OOK MAAR GEWOON LATEN LIGGEN…” Hoe Nieuw je ook wilt Werken, het lukt pas als je het samen doet. Co-creatie dus, op wat voor onderwerp dan ook. In 12 maanden op zoek naar de Nieuwe Werker in jezelf! HNW CO-CREATIE KALENDER

description

Aan de slag met Het Nieuwe Werken maar geen idee waar je moet beginnen? De Co-CreatieKalender van CNV Jongeren in samenwerking met Kenniscentrum Werk & Vervoer laat zien welke drempels er bestaan en hoe iedereen kan bijdragen om deze te laten verdwijnen. In kleine initiatieven, afkomstig uit de praktijk, worden alle lagen van de organisatie betrokken en geïnspireerd om open te staan voor vernieuwing.

Transcript of 2012 CoCreatieKalender CNV Jongeren

Page 1: 2012 CoCreatieKalender CNV Jongeren

“Leuk hoor, dat Nieuwe werkeN. die iPad, toP. heb JaaP vaN de Postkamer aL 12 keer versLageN met wordfeud. eN die LouNgehoek, ook Leuk. Zit er Nooit, maar het staat best geZeLLig. aLLeeN die fLexPLek begriJP ik Niet heLemaaL. ik begiN gewooN steeds eeN kwartiertJe vroeger, eN daN is die PLek gewooN aLtiJd vriJ. heb m’N sPuLLeN er Nu ook maar gewooN LateN LiggeN…”Hoe Nieuw je ook wilt Werken, het lukt pas als je het samen doet. Co-creatie dus, op wat voor onderwerp dan ook. In 12 maanden op zoek naar de Nieuwe Werker in jezelf!

HNW Co-Creatie kaLeNder

Page 2: 2012 CoCreatieKalender CNV Jongeren
Page 3: 2012 CoCreatieKalender CNV Jongeren

voor meer informatie over het hele project, scan de Qr code

Flexibel werken, zelfroosteren, resultaatge-richt zijn, eigen verantwoordelijkheid nemen… best lastig als je net begint op de arbeidsmarkt en je nog moet specialiseren. Je moet nog leren hoe je tijd effectief indeelt, kunt plannen en jezelf professioneel presenteert. Wat wordt er van je verwacht? En hoe spreek je de mana-ger aan als het mis dreigt te gaan? Aan de andere kant: jonge medewerkers zijn een frisse wind in de organisatie: net van de opleiding en vol energie. Een doelgroep die leeft in een digitaal tijdperk en gewend is om ongebonden aan tijd en plaats te communiceren, te studeren en te werken. Als er één groep is die Het Nieuwe Werken (HNW) zou moeten kunnen omarmen, is het deze wel. Inzetten dus! Maar dan hebben ze wel wat hulp nodig. Van alle lagen in de organisatie.

CNV Jongeren is in 2012 in gesprek gegaan met deze jonge werknemers én hun oudere collega’s. We hebben gekeken naar hun rol binnen HNW. Waar lopen ze tegenaan? Niet de tools die worden ontwikkeld zijn het probleem, wel de sociale drempels er omheen. De balans tussen nieuwe manieren en bestaande voorschriften.

Deze kalender laat zien welke drempels er bestaan en hoe iedereen kan bijdragen om deze te laten verdwijnen. In kleine initiatieven, afkomstig uit

de praktijk, worden alle lagen van de organisatie betrokken en geïnspireerd om open te staan voor vernieuwing. Het Nieuwe Wennen, zeg maar.

voor wie?

Voor iedereen die zichzelf wil ontwikkelen, zich wil laten inspireren maar vooral voor wie openstaat voor iets nieuws. Voor directeuren, uitvoerders, schoonmakers, projectleiders, secretaresses, bestuurders, OR-leden, HRM personeel, stagiairs, cao-onderhandelaars… iedereen dus.

Met dank aan de deelnemende organisaties, voor al hun inzet en creativiteit: •DouaneRotterdamHaven,TerminalsMaasvlakte•GemeenteVoorschoten/Wassenaar•Talentenregio

het Nieuwe werkeN/WENNEN

Page 4: 2012 CoCreatieKalender CNV Jongeren

“Thuiswerken? Relaxed. Maar als ik iets niet snap, aan wie vraag ik het dan?”

“Ja, maar thuis kun je helemaal niet op het netwerk, dat is beveiligd.”

“Top, dan wel graag de vrijdag, dan kan ik mijn kinderen naar zwemles brengen.”

“Dat maakt ons werk wel complexer – maar met 1 dag extra werken moet lukken.”

“Als op vrijdag iedereen maar wel bereikbaar is, want dan hebben we altijd werkoverleg voor de laatste afstemming.”

“Okay, handig. Doe dan maar de vrijdag. Vind ik prettig zo voor het weekend.”

“Eén dag thuis, wie let er dan op mijn stagiair?”

“Fijn hoor, 1 dag thuis. Vooral de vrijdag. Heb ik al

afgestemd met het thuisfront, overigens.”

“We hebben besloten dat er dit jaar geen capaciteit meer

is voor ICT aanpassingen.”

“Prima die flexibiliteit, maar dan wel met recht op bijscholing voor deze nieuwe vorm van zelfstandigheid.”

CO-CREATIE eN waarom dat haNdig is

Ik hEb

de oPLossiNg

De intiatieven uit deze kalen-der zijn allemaal het resultaat van co-creatie. Zowel bij het bedenken als het uitvoeren van plannen heb je input van iedereen nodig. Maar hoe werkt het nu precies?

Stel, je hebt een probleem, bijvoorbeeld, te weinig werkplekken. Lossen we zo op denk je, iedereen werkt vanaf nu gewoon een dag thuis. Kan prima. Management is akkoord, dus gelijk doorvoeren die zaak. Dat dit makkelijker klinkt dan het is, maken we duidelijk door onderstaand voorbeeld:

ga aan de slag met co-creatie met CheCk!

Page 5: 2012 CoCreatieKalender CNV Jongeren

jAnuARI

Hoe hou je je als nieuwe werknemer staande bin-nen een organisatie die HNW omarmt? En hoe maak je als organisatie gebruik van de nieuwe werknemer?

ik heb niet alleen een iPad nodig, maar ook een fiatHoe loop je even bij iemand binnen als iedereen thuis werkt? Niet plaatsgebonden werken vraagt om goede afspraken over de bereikbaarheid. Af-spraken waar niet alleen de werknemer maar ook de leidinggevende zich aan houdt. Zorg dat je elkaar vindt om aan te geven dat je op de goede weg bent, om het fiat te krijgen dat noodzakelijk is of om even af te stemmen. Want als je net begint met werken, zijn veel dingen nog lastig in te schatten en heb je behoefte aan tekens van vertrouwen.

Weg van kantoor, op vakantie, drukke week? Vermeld aan je directe collega’s wie zij nu kunnen bereiken voor bepaalde

vragen. Dus niet alleen in die Out-of-Office Reply zetten dat je aan een strand zit, maar ook wie er je taken overneemt.

een beter milieu begint bij jezelfGaermaaraanstaan:alsenthousiastenieuwelingde barricades op om nieuwe manieren van werken te promoten bij oude denkers. Desillusie ligt op de loer! Realiseer je dat je nooit iedereen gemotiveerd kunt krijgen. En dat is helemaal niet erg. Mobiliseer een paar medestanders en geef het goede voor-beeld. Aan die stoute schoenen!

Leer het je nieuwkomersHe manager, geef jij eigenlijk zelf wel het goede voorbeeld? Want je kunt wel verwachten van je per-soneel dat zij flexibel en bereikbaar zijn, maar geldt dat ook voor jou?

Hoe pas je HNW toe in je eigen specifieke functie? Help je jonge medewerkers en wees een coach rondom dit thema. Het is

geen eenheidsworst! Kijk specifiek naar het karak-ter van je medewerkers, naar hun functie en ga hier mee aan de slag.

Vers van de opleiding en vol goede ideeën. Maar ook nog zoekend: wat zijn de sociale regels op de werkvloer, hoe moet je je eigen tijd indelen? Hoe zeg je ‘nee’ en vraag je om hulp? Vrijgelaten worden en zelf verantwoordelijkheid nemen is best lastig als je nog weinig werkervaring hebt. En gelijk die nieuwe ideeën opperen, is dat niet een beetje brutaal?

Lees! e-boek over easy creatie

Page 6: 2012 CoCreatieKalender CNV Jongeren

jAnuARI

ik beN er NietVraag?

Ik ben te bereiken op

[mobiel] ............................................................................

[mail] ..............................................................................

[kantoordagen]....................................................................

knip uit en

hang o

p

Page 7: 2012 CoCreatieKalender CNV Jongeren

FEbRuARI

LEKKER SAMEN

werkeNwat doe jij eigenlijk de hele dag? Oh onbegrip! Jij zit te ploeteren op een deadline en je collega gaat om vier uur naar huis. Dat is toch niet collegiaal? Weet jij veel of je collega naar een afspraak buiten de deur rent. Of de hele zaterdag heeft gewerkt.

Inzicht krijgen in het werk van je collega hoeft echt niet altijd via gestructureerde overleggen en rapporten. Vraag het eens

bij het koffieapparaat. Stel je zelf voor, of drop een prangende kwestie. Of vraag hoe hij of zij HNW interpreteert.Geldtookvoormanagerstrouwens.

terugkoppelen maar! Samenwerken betekent ook: terugkoppeling geven. Welke zaken lopen goed, en wat kan beter? Hoe kunnen jij en je collega de onderlinge samen-werking verbeteren op het werk? En heel belang-rijk: geef ook complimenten als dingen goed gaan. Altijd prettig.

Heerlijk, een activiteit waar je meteen vandaag mee kunt beginnen. Op een manier die bij je past. Zelf assertief zijn

en je stem laten horen! Dus ventileer hoe het met je gaat aan je collega, je baas (en eigenlijk ook de rest van je organisatie).

Bij de meeste banen (tenzij je zelf op straat al gitaarspelend je

maandsalaris bij elkaar verdient) maak je deel uit van een team. En

dat betekent samenwerken! Van je collega de ruimte geven om onder

werktijd naar de tandarts te gaan tot concrete afspraken over de

uitvoering van je werk. En geen geroddel en achterklap.

Page 8: 2012 CoCreatieKalender CNV Jongeren

Want samenwerken, dat begint bij kennismaken en dat gaat prima met een kop koffie erbij. En of je brouwsel een regelrechte Jamie Oliver is of een stuk beton waarmee je de ruit van je nieuwe flexplek kunt ingooien, een gesprek-sonderwerp is het zeker. En niemand die je weigert als je

met een flinke punt een kantoor in banjert.

bak eeN

FEbRuARI

Page 9: 2012 CoCreatieKalender CNV Jongeren

MAART de oude bok eN HETGROENEBLAADJE

Die jeugd van tegenwoordig, niet te geloven. En die senioren, die zeuren alleen maar en zijn nauwelijks vernieuwend. De zoektocht naar de brug over die generatiekloof! Want jong en oud versterkt elkaar alleen maar. Maar dan moet je wel willen.

Nieuwe werkwijzen en tools, en levenservaring waar je u tegen zegt. Hoe ga je die aan elkaar koppelen?

Nieuwerwetsche fratsenWat de ene werknemer als een probleem ervaart, hoeft voor de andere werknemer niet moeilijk te zijn. De inzet van nieuwe media bijvoorbeeld.

Een community om te communiceren. Een groeps-WhatsApp om

ideeën uit te wisselen. Maar hoe zorgen we

ervoor dat iedereen weet hoe ze ermee moeten werken?

Is al jouw kennis al gedeeld? Binnen or-ganisaties valt ontzettend veel te halen. Dus ook iemand die precies kan uitleg-

genhoeYammerwerkt.Geldtookandersomtrouwens: je meer ervaren collega is een stuk meer door de wol geverfd dan jij en daarmee de perfecte adviseur voor allerhande werkvloerpro-blemen.

het Nieuwe werken versus het oude denkenDe ene leidinggevende wil het nieuwe werken invoeren. En de andere leidinggevende bestelt voor een vermogen aan nieuwe prikklokken. Daar wringt een schoen – maar welke?

Beslissingen nemen zonder de werk-vloer te consulteren, tsja. Dan loopt er wel eens iets spaak. Organiseer een

brainstorm, en maak een goede mix van oudere en jongere werknemers. Kwestie op de flip-over, en spuien maar! Belangrijk: leg ook uit waarom nieuwe manieren van werken niet slecht hoeven te zijn. Ook al gaat het ´op de huidige manier al 30 jaar prima´.

44% is enthousiast (tot 30 jaar)50% is enthousiast (30-40 jaar)

Page 10: 2012 CoCreatieKalender CNV Jongeren

MAART

Naam:………………………………………………………..……

Nummer: …………………………………………………………...

om wegwijs gemaakt te worden inCollega Zkt Collega

de flexplek

de gedragscode

Yammer thuis inloggen

social media

Omgaan met mOeilijke cOllega’s

generatie einstein

anders, nl

stop deze eens in iemands postvak

3

Page 11: 2012 CoCreatieKalender CNV Jongeren

ApRIl BAASINEIGEN

bureauHoe zorg je dat alle collega’s verantwoordelijkheid nemen en niet de kantjes er af lopen? En dat het afgeleverde werk ook van een goed niveau is?

het is donker op de kamer, dus die is vast niet aan het werkEen cultuur waarbij ‘werken’ nauw verbonden is met fysiek aanwezig zijn. Want communicatie, die verloopt altijd face-to-face. Dat patroon moet wel doorbroken worden als je graag wilt flexen. En dan die sociale controle nog: “Fijne vrije dag gehad?”

Sommige mensen gedijen ronduit slecht als ze zelf moeten roosteren. Maar anderen varen er wel bij. En die twee

groepenkunnenbestweleensbotsen.Goedeafspraken maken dus, over wanneer je bereikbaar bent. Mag je gebeld worden in het weekend? Of alleen na 08.00 uur ’s ochtends? En wanneer plan-nen we de overdracht?

maak eens een lijstjeWelke projecten draaien er op het moment? En wie is waar mee bezig? En wat is de status?

Maak inzichtelijk hoe de projecten er voor staan en wie er als aanspreekpunt fung-eert als de resultaten niet worden behaald.

Makkelijk om bij te sturen wanneer iets niet vol-gens planning verloopt. Want managers, die sturing hebben we soms hard nodig!

there is no ´i´ in teamJe hoort het de Amerikaanse goeroes zo zeggen, maar het is wel een waar punt. Want als je in een team werkt, kan niet alles op jouw manier. Je moet dus op 1 lijn zien te komen wanneer het gaat over de kwaliteit van het werk (en de weg er naar toe). Klinkt logisch, maar is vaak nog lang niet het geval.

Wissel een keer van rol of van functie. Loop een dag stage bij elkaar. Of orga-niseer netwerkbijeenkomsten tussen

verschillende afdelingen. Inzicht verkrijgen in de werkzaamheden van je collega is een interessante manier om meer begrip te krijgen voor de manieren waarop werk wordt verzet. Wat kun je leren van elkaar?

Zelf je werktijden bepalen, helemaal prima. Zolang je maar oplevert wat we hebben afgesproken. Maar dan moeten wel alle partijen die afspraken hetzelfde interpreteren. En ook daadwerkelijk iets afleveren aan het eind van de week. Want collega’s achter de broek aanzitten, dat doen we niet meer. Iedereen is baas in eigen bureau.

Page 12: 2012 CoCreatieKalender CNV Jongeren

ApRIl

PLaNt eeNs wat iN Je kaNtoortuiN

Een goed idee bijvoorbeeld!En dan het liefst bij een collega van een andere afdeling.

fLexPLekkeN wareN Nooit Zo geZeLLig!

Page 13: 2012 CoCreatieKalender CNV Jongeren

Wat een mooie locatie om te werken, de Maasvlakte in Rot-terdam. De poort van Europa op het gebied van handel, met schepen zo groot als flatgebouwen die dagelijks met meer dan 50.000 containers vol goederen de haven binnenstomen. Maar ook een locatie waar streng toezicht noodzakelijk is.

TeamsTerminalToezichtMaasvlaktecontrolerenwaterbinnenkomt in Rotterdam en bestaan uit circa 90 medewer-kers. Een mix van jong en oud, in roulerende teams. Best een lastige plek om aan de slag te gaan met Het Nieuwe Werken. Met de sessies bij deze organisatie zijn we daarom ook ge-start met de kern van de zaak: toewerken naar vertrouwen en samenwerking, om de ideale omstandigheden te creëren om nieuwe werkvormen in de richten. Maar hoe pak je dat aan?

WORKSHOP! En dan eentje die speciaal gericht is op het ver-beteren van de mate van vertrouwen, samenwerking en communicatie tussen alle medewerkers. Op een creatieve en inspirerende manier aan de slag.

Met alleen een extern bureau inhuren voor een hands-on doe-middag kom je er niet. Want een workshop moet aan-slaan bij alle medewerkers uit de organisatie. Draagvlak creëren, meningen peilen en wensen opschrijven. Want op welke thema´s zetten we in?

> Volgende pagina: plan van aanpak!

Open staan voor HNW, maar de verantwoordelijkheid nog niet bij jezelf leggen. Cruciaal hierin:vertrouwen, samenwerking en communicatie.

busiNess Case douaNe team termiNaL maasvLakte

bekijk het filmpje

Page 14: 2012 CoCreatieKalender CNV Jongeren

PLaN vaN aaNPakvooraf: terugkomdagen plannen! Om de gang er in te houden is het belangrijk om regelmatig met alle partijen weer bij elkaar te komen en de voortgang te bespreken. Plan meteen enkele terugkomdagen in en stel gelijk de deadlines.

Beschikbaarheid peilen en data inplannen met het roosterbureau

stap 1: kennis delen! wat is hNw en wat willen we ermee? wat is de stand van zaken?

Informatief filmpje en flyers maken en verspreiden Tekstaanleverenvooropintranet Interne mailing versturen met meer informatie en

contactpersonen

Wie & wanneer? ……………………..………

TIP: Betrek niet alleen de deelnemers uit de werkgroep, maar ook mensen vanuit de afdeling communicatie, P&O, teamlei-ders en het roosterbureau. Doe dit zo vroeg mogelijk!

stap 2: draagvlak creëren en meningen peilen: aan de slag met een testgroep

Mail opstellen Aanmeldingen inventariseren Communiceren met de testgroep en inventariseren

Wie & wanneer? …………………………..…

stap 3: inhoud workshop samenstellen en bureaus benaderen Frame opstellen Inschatting maken van de kosten, data en frequentie

bepalen Offertes opvragen bij externe bureaus

Wie & wanneer? …………………………..…

TIP: Plan niet alleen meerdere dagen voor de workshops in, maar ook een veegronde. Geef mensen die onverhoopt niet kunnen de kans om de workshop later te volgen.

stap 4: Communicatie! waar is de werkgroep mee bezig? Ludieke actie bedenken om de stand van zaken rondom

de workshops en HNW te communiceren binnen de organisatie

Mailing eruit met alle informatie over de te organiseren workshops en contact gegevens voor vragen

stap 5: de workshops in volle gang Reminders eruit over de data Communiceren over de stand van zaken Evalueer! Wat vinden de deelnemers ervan? Community opzetten om ideeën te verzamelen en te

evalueren

Wie & wanneer? …………....………………

stap 6: borging en duurzaamheid HNW tot vast onderdeel maken van functionerings- en

beoordelingsgesprekken Organiseer kwartaalbijeenkomsten om individueel en

met het team HNW te bespreken Agendapunt van maken op werkoverleggen Elkaar stimuleren en elkaar er op aanspreken Effectmeting plannen op lange termijn

Wie & wanneer?………………………………

Page 15: 2012 CoCreatieKalender CNV Jongeren

MEI CommuNiCereN kun/MOET jE lEREnHet verschil tussen argumenteren en discussiëren, weet jij dat? En feedback geven en ontvangen, hoe pak je dat aan? Waar gehakt wordt vallen spaanders, en dat is helemaal niet erg. Maar daar moet je wel over praten. Zelf open staan voor vernieuwing en niet gelijk je hakken het zand in. Maar ook je mening durven geven als afspraken niet worden nageko-men. Open en eerlijk met elkaar commu-niceren. Heb jij enig idee hoe dat moet?

met elkaar & niet over elkaarWat is dat toch met dat geroddel? Dat we collega’s eerder wantrouwen en vertrou-wen? Dat we problemen niet uitspreken tegen elkaar, maar tegen iemand an-ders?

Het is een vak hoor, feedback ge-ven. Laten weten wat je grenzen zijn. Opkomen voor jezelf en voor

de ander. En daar mag je als leidingge-vende best in faciliteren. Workshop com-municatie? Lesochtend feedback?

En die hand mag ook best in eigen boezem. Verdiep je in je collega’s en betrek de buiten-

beentjes. Nodig nieuwelingen uit om mee te lunchen. Helemaal niet zo moeilijk als je denkt.

Hoe ga je met elkaar om op de afdeling? Van je flexplek opge-ruimd achterlaten tot respect

hebben voor de mening van je collega – daar kun je best afspraken over ma-ken. En hou elkaar scherp dat dit wordt nageleefd!

Communiceren via mail en telefoon verloopt vaak anders dan face-to-face. Wanneer meer

mensen ergens anders werken, vraagt dit wel om wat aanpassingen. En die zijn voor iedereen anders. Vraag je collega’s naar de beste manier om met elkaar te overleggen en inventariseer tips & tricks.

48% van de werknemers is bang dat door HNW de persoonlijke belangstelling verwijnt.

Page 16: 2012 CoCreatieKalender CNV Jongeren

MEI

Nieuwe afleveringen van

oh oh P&0Interne beslommeringen,

hectische deadlines, WAAR WAS SJAAK en meer intriges.

En waarom is er ineens een blonde vrouw aanwezig?wekelijks op Jouw intranet

Page 17: 2012 CoCreatieKalender CNV Jongeren

junI PLeZier iN werk(gewooN omdat het kaN)

Fluitend naar je werk, ook dat is HNW. Een maand vol inspiratie om de creativiteit en vrolijkheid op de werkvloer weer terug te krijgen.

met Lief & Leed Geboortes,ziekte,verjaardagen,succesvollepro-jecten of gewoon omdat het team een boost nodig heeft. Af en toe met de pet rond voor speciale gele-genheden is ontzettend goed voor de bonding.

medewerker van de maandWie had de beste resultaten? Het leukste idee? De mooiste complimenten uitgedeeld? Wie weet het meest over het bedrijf?

Organiseer een Medewerker van de Maand Verkiezing. Inclusief Award, gratis lunch en een buitengewoon positieve post op de Facebook Bedrijfs-pagina.

weg met de vergadercultuurSommige bedrijven varen er wel bij, vergaderen tot in den treure. Vooral niet teveel actie, maar lek-ker een extra overleg. Voor de zekerheid. Met veel strenge woorden en lastige begrippen. Weg met Nep, gebruik een App! Met het geluid van een klap-pende zweep bijvoorbeeld. Of die van BullShitBingo.

doe eens een goeroeOver hete kooltjes lopen, met het hele kantoor ‘Yes we can’ schreeuwen over een zandvlakte: een ge-zamenlijke doe-activiteit schept een band. Juist die activiteiten met een licht hysterisch (lees: genant) karakter.Tsjakka!!

sChriJf eeNs eeN ComPLimeNt oP het mededeLiNgeN bord

Leg eeNs koekJes biJ het koffieaPParaat

sNorreN dag (die hoeveN we NatuurLiJk Niet uit te LeggeN)

Page 18: 2012 CoCreatieKalender CNV Jongeren

Chez JohanDe beste ideeën ontstaan in de kroeg!

Maar om nou voor elk werkoverleg de stad in te gaan…

Haal de bruine kroeg naar je kantorencomplex door

Marktplaats af te struinen. Of neem allemaal een half

vergaan stoeltje mee van thuis, of een aftands schilderij

van tante Saskia. Schoenen uit, benen op de bank en ver-

gaderen (en organiseer gelijk een vrij-mi-bo).

junI

Page 19: 2012 CoCreatieKalender CNV Jongeren

Het wiel steeds opnieuw uitvinden, geen overdracht en een werkoverleg waar alleen de Eredivisie wordt besproken. Zonde van je tijd! Kennisdelen scheelt een boel werk en nog veel meer frustratie. Hoe richt jij je werkoverleg in en zorg je zelf voor betere kennisdeling?

julI

het Nieuwe overLeggeNOverleggen hoeft niet altijd fysiek aan de vergadertafel. Heb je deze al eens gepro-beerd? •Overlegdigitaal!Meteenchatfunctie

op intranet (Yammer) of via belconfe-rentie •Koffiemomentje:voordatdewerk-

dag begint met je directe collega 5 minuten afstemmen bij je eerste kop koffie

freQueNtieHoe vaak wil je het hebben? De fre-quentie van het werkoverleg is af-hankelijk van de aard van het werk, de mate van samenwerking en de wensen van het management. Hoe belangrijk is afstemming voor een soepel verloop van het werk?

Inventariseer bij de medewer-kers wat zij belangrijk vinden

om te bespreken op het overleg. Hoe vaak is haalbaar?

waar hebbeN we het over?Bepaalt de leidinggevende de inhoud

of de medewerkers? Waarom niet een combinatie van beide? Wissel vaste onder-

werpen af met input vanuit de organisatie. Welke thema’s moeten worden aangestipt door

de afdelingen?

Laat elke keer een afgevaar-digde van een andere afde-

ling voorzitten. Hij of zij is verant-woordelijk voor de agenda en heeft invloedopdeinhoud.Themaover-legoverICT?Specialistuitnodigenom iedereen bij te praten over de veiligheid?Goedidee!

denk verder dan je eigen organisatie!deel je ervaringen op facebook.com/hnwdjz

Page 20: 2012 CoCreatieKalender CNV Jongeren

deel je succes! het werkoverleg is de uitgelezen mogelijkheid om

successen te benoemen, collega’s in het zonnetje te zetten en speciale gelegenheden te vieren.

doen dus!

julI

knutsel zelf een vlaggenlijn

Page 21: 2012 CoCreatieKalender CNV Jongeren

Bureaucratie, inbreng van hoger af, lange processen en weinig transparantie. Soms maken de bestaande regels en wetten HNW onmogelijk. Hoe ga je daar mee om? Hoe beweeg je jezelf door de wensen van je leidinggevenden en de bureaucratie van de samenwerkingspartner?

AugusTus

betrek, betrek & betrekDe beste ideeën ontstaan op de werkvloer. Alleen duurt het maanden voordat het wordt uitgevoerd. Voorkom teleurstellingen en betrek het manage-ment al in een vroeg stadium. Maak ze onderdeel van de oplossing.

Probleem gesignaleerd? Stap naar je lei-dinggevende en vertel dat je er een oplos-sing voor wilt zoeken. Vraag meteen wie

van het management je er het beste bij kunt betrek-ken om het uit te voeren, en of hij of zij je daar bij wil helpen.Gebruikjenetwerk!

Het helpt als je al een bepaald idee hebt over welke kant je op wilt. Draai daarom een presentatie in elkaar waarin je de voors

en tegens afweegt, laat zien wat je kunt en hoe je het wilt aanpakken. Kortom, een professionele presentatie.

Ken je de Ondernemingsraad al? Oftewel de vertegenwoordiging van de werknemers binnen de organisatie? Pitch je presentatie en schaar deze groep achter je idee. Want

samen sta je een stuk sterker.

oP Zoek Naar bewiJsHet beste argument is bewijs dat iets werkt. Maar hoe vind je dat?

Wil je dat je collega’s in de toekomst vragen gaan stellen via een digitale chatfunctie? Start het alvast op kleine schaal met een

groep enthousiaste medewerkers. Wat zijn de erva-ringen van deze groep? Werkt het echt sneller?

OMZEIlEn En

omdeNkeN

Page 22: 2012 CoCreatieKalender CNV Jongeren

“LEUK HOOR, DAT NIEUWE WERKEN. DIE IPAD, TOP. HEB JAAP VAN DE POSTKAMER AL 12 KEER VERSLAGEN MET WORDFEUD. EN DIE LOUNGEHOEK, OOK LEUK. ZIT ER NOOIT, MAAR HET STAAT BEST GEZELLIG. ALLEEN DIE FLEXPLEK BEGRIJP IK NIET HELEMAAL. IK BEGIN GEWOON STEEDS EEN KWARTIERTJE VROEGER, EN DAN IS DIE PLEK GEWOON ALTIJD VRIJ. HEB M’N SPULLEN ER NU OOK MAAR GEWOON LATEN LIGGEN…”Hoe Nieuw je ook wilt Werken, het lukt pas als je het samen doet. Co-creatie dus, op wat voor onderwerp dan ook. In 12 maanden op zoek naar de Nieuwe Werker in jezelf!

HNW CO-CREATIE KALENDERhaNg eeNs

eeN kaLeNder oP(en laat zien dat je

open staat voor vernieuwing)Want manager… dit werkt beide kanten op. Maak duidelijk aan je

medewerkers dat je open staat voor vernieuwing en input vanuit de vloer. Kom maar op met die ideeën!

AugusTus

Page 23: 2012 CoCreatieKalender CNV Jongeren

Resultaatgericht willen werken, dat vraagt om inzicht in elkaars werkzaamheden en vertrouwen onderling. Maar hoe krijg je dat nu voor elkaar?

KENNISBANK! Een overzicht van alle projecten en verant-woordelijkheden binnen

degemeente.Gemeentebreeden per afdeling. Wie werkt eigen-lijk waar aan? En wanneer? En hoe is deze persoon te bereiken?

De Kennisbank koppelt be-staande digitale platforms aan elkaar en is digitaal beschikbaar via intranet. Hierdoor is het te gebruiken door alle medewer-kers van de gemeente.

‘Het is van belang dat er goede bereikbaarheid blijft bestaan. Een risico van HNW kan zijn dat vaak het antwoord ‘die collega is er nu even niet’ gegeven moet worden. Weten wie waar aan werkt én

hoe je die persoon kunt bereiken is daarom een must’.

busiNess Case gemeeNte voorsChoteN wasseNaar

Page 24: 2012 CoCreatieKalender CNV Jongeren

in 10 stappen naar successtaP 1: PreseNteer Je PLaNNeN aaN het maNagemeNt

staP 2: Laat via eeN item oP iNtraNet aaN de rest vaN de orgaNisatie ZieN wat er gaat gebeureN

staP 3: aaN de sLag! format oPsteLLeN voor de keNNisbaNk. weLke vrageN moeteN beaNtwoord wordeN?

staP 4: eerste iNgevuLde formats besPrekeN eN evaLuereN

staP 5: smoeLeNboek met fuNCtie, afdeLiNg eN trefwoordeN oNLiNe ZetteN

staP 6: defiNitieve keNNisbaNk bouweN eN verder vuLLeN met gegeveNs

staP 7: CamPagNe roNdom het ProduCt reaLisereN eN bekeNdheid CreËreN. breNg de goede voorbeeLdeN iN beeLd!

staP 8: maak Per afdeLiNg iemaNd veraNtwoordeLiJk die draagvLak biNNeN het eigeN Netwerk reaLiseert

staP 9: geef het goede voorbeeLd! Laat ZeLf ZieN dat Je de keNNisbaNk gebruikt

staP 10: keNNisbaNk evaLuereN. wordt er goed gebruik vaN gemaakt?

PLaN vaN aaNPak

Page 25: 2012 CoCreatieKalender CNV Jongeren

Als je werkt, val je vaak onder een collectieve arbeidsovereenkomst. Hierin staan afspraken over arbeidsvoorwaarden zoals salaris, veilige werkomstandigheden en arbeidstijden. De cao beschermt je dus als werknemer.

sEpTEMbER

Over het Nieuwe Werken staat er vaak niet veel in. Want wat eisen de medewerkers nu eigenlijk rondom dit onderwerp? En hoe laat je dit matchen met de bestaande cao’s?

artikeL 1 biJLereN eN meegroeieNNieuwe manieren van werken vragen om nieuwe vaardigheden. Op het gebied van communiceren, werken met nieuwe digitale middelen en zelfstandig leren plannen. Wat extra handvatten zijn daarom welkom! Bespreek een persoonlijk ontwikkelbudget om jezelf bij te scholen en te ontwikkelen tot werk-nemer 2.0 (3.0, 4.0, 5.1 …)

artikeL 2 fYsieke veiLigheidDe hele dag thuis achter je laptop aan de keukenta-fel, op de IVAR-stoel van IKEA. Dat is wel even wat anders dan op je ARBO-verantwoorde bureaustoel zitten met je beeldscherm op de juiste hoogte. En hoe zit het met de straling van al die hypermoderne apparaten? Extra informatie over mijn lijf en HNW alstublieft!

artikeL 3 workiNg 9-5Afspraken over je werktijden, overwerk en in het weekend aan de bak moeten. Hoeveel uren je moet maken staat precies in je contract. Maar als resul-taatgericht werken van je verwacht wordt, hoe ga je hier dan mee om?

Beter plannen en voorkomen dat je uren de spui-gaten uitlopen: dat is een verantwoordelijkheid van de werknemer en de leidinggevende maar wel voor iedereen verschillend. Wat spreken we hier over af?

Creatieve ARbEIDsOVEREEnkOMsT (CAO)

< lees meer over de adviserende rol van de vakbond

over cao-afspraken en hnw >

Page 26: 2012 CoCreatieKalender CNV Jongeren

Nieuwe manieren van denken… dat is best lastig soms. Oefen eens met dingen anders doen dan normaal. Laat het onderhandelen eens los en daag jezelf uit. Af van die geijkte paden, en op zoek naar de veranderaar in jezelf.

Pak eeNs eeN aNder vervoermiddeL Naar Je werk

Probeer eeN Nieuwe PersooNLiJke eigeNsChaP

driNk fristi iN PLaats vaN koffie (eN observeer de reaCties)

Zeg eeNs Ja iN PLaats vaN Nee (eN Nee iN PLaats vaN Ja)

organiseer een skype-overleg in plaats van een vergadering- op-locatie

sEpTEMbER

DOE EEn DAgjE

aLterNatief

Page 27: 2012 CoCreatieKalender CNV Jongeren

OkTObER

Deze kalender staat vol met plannen en ideeën, maar die heb je zelf ongetwijfeld ook. Bij deze een hele maand voor jou om je plannen te ventileren en je collega´s aan te sporen. Schrijf, plak, knutsel, complimenteer – deze ruimte is voor jullie.

DE MAAnD VAn hET

PrikbordYESSSS!

Project X is in de

pocket! Thanks

allemaal, super goed

gedaan :-)

Page 28: 2012 CoCreatieKalender CNV Jongeren

OkTObER

Leuk om te lezen: publicaties op

www.werkenvervoer.nl

Page 29: 2012 CoCreatieKalender CNV Jongeren

nOVEMbER lOOp ER VOORAl MEE

te kooP (+/-)Bij elk bedrijf komen ze voor: de lijken in de kast. Ervaringen in het verleden die de boel flink gedemotiveerd hebben waardoor de medewerkers er geen zin meer in hebben. Sta je dan met je enthousiaste verhaal!

Bestaande problemen kun je niet negeren. Maak ze bespreekbaar en zoek met collega´s naar een oplossing. Maar loop vooral ook te koop met voor-beelden van waar het wel goed gaat.

het goede voorbeeLdGoedvoorbeelddoetgoedvolgen,maardanmoe-ten die voorbeelden wel te vinden zijn. En laten we eerlijk zijn, een dik document op intranet leest niemand. Naar de mensen toe dus!

Zet collega’s die het goede voorbeeld geven in het zonnetje. Benoem Ambassa-deurs van Het Nieuwe Werken en laat best

practises zien via de interne communicatiekana-len. Wat kan er allemaal en hoe kunnen mensen meedoen?

Al die saaie lange gangen met dichte deuren… fleur de boel flink op met een fotoreportage. Hoe is HNW zichtbaar bin-

nen de organisatie? Welke mensen doen het al en welke faciliteiten zijn er beschikbaar?

Laat zien wat er wat betreft HNW op het menu staat en druk je verhaal op een dienblad onderlegger voor in de kantine.

Bij elke lunch een goed verhaal, daar krijg je toch honger van naar meer!

weg met smoesJesZe zijn vaak irritant, die zelfde oude koeien waar-om iets niet zou werken. Maar vaak ook grappig en vindingrijk. Hoe ga je daar mee om?

Reageer niet afkeurend, maar vat ze samen in een smoezenboek. Relativeren die dooddoeners!

Ja, maarrrrr……..

“krijg je dan niet nog meer files naar het strand?”

Page 30: 2012 CoCreatieKalender CNV Jongeren

Klagen is prima. Heerlijk zelfs. Maar niet de hele tijd. En niet steeds tegen je collega´s.

ben je wat zuur?Plak het op de muur! schrijf het op een Post-it en plak het op. dat lucht lekker op! klagen er veel collega’s over hetzelfde? misschien moet je dan eens samen op zoek naar verandering.

de klaagmuur

nOVEMbER

Page 31: 2012 CoCreatieKalender CNV Jongeren

DECEMbER

Om fijn te kunnen werken, is het ontzettend belangrijk dat de cultuur op de werkvloer ook fijn is. Een veilige plek om jezelf te zijn zeg maar. Wat is in zo´n prettige omgeving eigenlijk echt not done (en heb jij je er wel eens schuldig aan gemaakt)?

Bang zijn voor het onbekende Gemaakteafsprakennietnakomen Geeninitiatieftonen Je collega niets gunnen Geenterugkoppelinggevenbijgoedwerk Als OR niet achter de medewerkers staan Geenkennisdelenmetcollega´s Alleen handelen uit eigen belang Teweinigvragenstellen Slecht bereikbaar zijn Elkaar niet betrekken bij beslissingsprocessen Teweinigtijdvrijmakenvoorfeedbackenbijpraten Naar de ander wijzen Wantrouwig zijn Aan elkaar irriteren Niet zelf ingrijpen bij problemen Praten over elkaar en niet met elkaar Geenvoorbeeldgedragvertonen Niet goed luisteren

Ja, maarrrrr……..

doNe vs Not doNe

Page 32: 2012 CoCreatieKalender CNV Jongeren

de goede voorNemeNs vaN …

Wat kun jij zelf morgen doen om het beter te maken? 10 goede voornemens (uit te voeren binnen 1 dag)

1. Mij niet laten afleiden door mail meteen te beantwoorden 2. Een compliment geven3. Eens op een andere werkplek gaan zitten4. Tijdvrijmakenvoordestagiairs5. Vragen wat de collega bij het koffieapparaat voor werk doet6. Mijn contactgegevens bij thuiswerken inzichtelijk maken7. Eigen ervaringen delen tijdens werkoverleg8. Afspraak met mijn leidinggevende plannen om HNW binnen mijn functie te bespreken9. Met mijn nieuwe collega gaan lunchen10. Yammer uitleggen aan mijn collega´s

DECEMbER

Page 33: 2012 CoCreatieKalender CNV Jongeren

HetinitiatiefTalentenregioiseensa-menwerking tussen vijftien gemeenten inderegioZwolle.Talentenregiover-tegenwoordigt zo’n 5000 medewerkers in de meest uiteenlopende functies. Alle gemeenten zijn al wel enigszins bezig met HNW, maar het wordt nog lang niet optimaal toegepast. Stap af van die papieren belofte, en tussen de oren ermee!

Wat is er allemaal mogelijk? Kom kennismaken tijdens de week van HNW. Elke dag

een nieuw thema centraal, met doe-activiteiten ter inspiratie.

busiNess Case taLeNteNregio

HNW, dat kun je niet bepaald verkopen als een eenheidsworst. Want hoe je HNW kunt toepassen is afhanke-lijk van jezelf, je functie en nog veel meer. Hoe maak je het voor je medewerkers inzichtelijk hoe zij hun eigen baan op een vernieuwde manier kunnen aanpakken?

Page 34: 2012 CoCreatieKalender CNV Jongeren

PLaN vaN aaNPak

ook inspiratie nodig voor een eigen themaweek? www.hetnieuwewerkendoejezelf.nl

www.werkenvervoer.nl

staP 1: sChriJf eeN ProJeCtPLaN Voor wie is de week bedoeld en wanneer organise-

ren we ‘m? Hoe gaan we er over communiceren en er bekend-

heid aan geven? Wat is het programma? Hoe deel je de tijd in? Welke thema’s stellen we centraal en wie pakt wat

op?

stap 2: formeer eeN ProJeCtgroeP Welke partijen haken aan? Wat zijn de taken en verantwoordelijkheden van de

groep?

stap 3: Communicatie! Welke kanalen zetten we in? Mondeling? Digitaal? Zoek ambassadeurs! Mensen binnen de afdelingen

die enthousiast zijn over HNW en over de thema-week

staP 4: Programma verder uitwerkeN Maak een draaiboek met een uur-tot-uur planning Denk na over sprekers, locaties en bestel de fly-

ers, gadgets, en andere materialen op tijd

staP 5: trigger! bedeNk Ludieke aCties om bekeNdheid te reaLisereN

Een postercampagne, speciale Valentijnsacties… een leuke actie om mensen te informeren werkt altijd!

Koppel de actie gelijk aan de inschrijvingsperiode (stuur na een week of twee ook een reminder)

staP 6: kiCk off! de start vaN de week vaN het Nieuwe werkeN Laat de start niet ongemerkt voorbij gaan, maar

maak er iets bijzonders van!

staP 7: foLLow uP: de week iN beeLd Leuke reacties, een compilatie van de workshops,

interviews met collega’s… Koppel terug hoe de week is verlopen. Wat is er geleerd? Wat zijn de ervaringen nu met HNW?

staP 8: de eiNdevaLuatie Plan een eindevaluatie met de projectgroep. Hoe

is de week verlopen? Wat ging goed en wat kon beter?

Wat heeft het opgeleverd? Is er behoefte aan een vervolg?

Page 35: 2012 CoCreatieKalender CNV Jongeren

Colofon en ContactDit is een initiatief van CNV Jongeren in opdracht van het Kenniscentrum Werk & Vervoer. Het Kenniscentrum Werk & Vervoer is een samenwerkingsverband van FNV, CNV en MHP, gefinancierd door het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Het Kenniscentrum initieert en ondersteunt projecten die er aan bijdragen dat werknemers slimmer gaan werken en reizen.

Voor meer informatie:CNVJongeren/Postbus2475/3500GLUtrecht0307511850/[email protected]/www.cnvjongeren.nl

Kenniscentrum Werk & Vervoer www.werkenvervoer.nl

Douane Rotterdam Haven, TerminalsMaasvlaktewww.douane.nl

Talentenregiowww.talentenregio.nl

GemeenteVoorschotenWassenaarwww.voorschoten.nl

Page 36: 2012 CoCreatieKalender CNV Jongeren