2012 03 Horeca Nederland Magazine

44
HORECA NEDERLAND KONINKLIJKE Nr. 03 / Augustus 2012 www.khn.nl L A S T E N D R U K REGELS Alles over de nieuwe Drank- en Horecawet Arjen Rusticus, Grand Café de Walrus “Meer controle, minder overlast” INTERVIEW TOON NABER “Oude structuur KHN omvormen naar de toekomst’

description

 

Transcript of 2012 03 Horeca Nederland Magazine

Page 1: 2012 03 Horeca Nederland Magazine

HorecaNEDERLAND

kon

ink

lijk

e Nr. 03 / Augustus 2012www.khn.nl

last

endruk

r e g e l s

Alles over de nieuwe Drank- en HorecawetArjen Rusticus, Grand Café de Walrus “Meer controle, minder overlast”

IntervIew toon naber “Oude structuur KHN omvormen naar de toekomst’

Page 2: 2012 03 Horeca Nederland Magazine

Restaurant ‘t Amsterdammertje* van Andre Gerrits: in twee jaar, van brasserie naar ster restaurant

Sinds de jaren ’80 is ’t Amsterdammertje een begrip in de Gooi- en Vechtstreek. Het was één van de eerste Brasseries in het land die een 3-gangen keuzemenu aanbood. Chef-kok André Gerrits beschrijft zijn kookstijl het liefst als modern, puur en eerlijk, met een klassieke basis en vernieuwend in zowel techniek als opmaak. Naast de Michelin ster heeft restaurant ’t Amsterdammertje de ‘Smiley Award 2010’ van de restaurantgids Gault Millau mogen ontvangen.

Indien u een filmpje van dit recept wilt zien, ga dan naar www.receptenvantopchefs.nl

NagerechtDame blanche anno 2012 INgredIëNteN 4 persoNeNOpgeklopte gezoete slagroom

VAnille-ijs2,25 liter room, 0,75 liter melk, 3 stuks vanillestokjes, 24 stuks eidooiers, 675 g suiker, Ocal olijfolie van Valderrama (smaak: zacht, neutraal, krachtige natuurlijke smaakversterking)

ChoColAde-Gel2 liter water, 75 g cacaopoeder, 350 g pure chocolade, 300 g suiker, 32 g agar agar

sinAAsAppel GAnAChe5 dl room, 1250 g chocolade, 125 g roomboter, 5 eetlepels glucose, 2 stuks sinaasappel zeste’s

ChoColAde Gelei1,5 liter witte wijn, 1 stuks vanillestokje, 100 g suiker, 50 g cacao-poeder, 200 g pure chocolade, 23 g kappa

ChoColAdesneeuwmaltodextrine, cacaopoeder

KoeKjes20 g boter, 25 g bloem, 30 g eiwit, 35 g suiker, cacaopoeder

BRos500 g chocolade, 40 g Arbequina olijfolie van Valderrama (smaak: groene appeltjes, net gemaaid gras, limoen, mango en banaan)Apple Blossom (smaak: friszuur, groene appels), Koppert Cress

oVeRiGe inGRediëntenDushi Buttons (smaak: mint, tijm, vele malen zoeter dan suiker, zoetig), Koppert Cress, Anise Blossom (smaak: licht anijs), Koppert Cress, Purple Delight (smaak: bitter, zoet), Koppert Cress

WerkWIjzeChocolade-gelKook het water met agar agar en smelt de chocolade hierin tot deze mooi glad is.

sinaasappel ganacheSmelt chocolade in de room, de boter en wat sinaasappel zeste’s tot een gladde saus. Laat de saus opstijven in de koeling. Steek m.b.v. een stekertje mooie rondjes uit.

Chocolade geleiSmelt chocolade in de witte wijn samen met het vanillestokje, suiker, cacaopoeder en de kappa, verwarm tot 80°C. Laat deze gelei opstijven in de koeling. Snijd met een snijmachine mooie gelijkmatige plakken. Maak van de plakken cilinders en vul deze met slagroom.

Chocolade sneeuwMeng de maltodextrine met de cacaopoeder.

Vanille ijsDraai de room, melk, vanillestokjes, eidooiers en suiker op in een ijsmachine gedurende 6 uur. Opmonteren met Ocal olijfolie.

BrosSmelt de chocolade in de Arbequina olijfolie op lage temperatuur.Doe dit mengsel in een kidde en spuit het in de vacuvin. Trek het vacuüm, niet te krachtig om inzakking te voorkomen. (Indien gebruik wordt gemaakt van een vacumeer machine halverwege de stekker er uittrekken) Zet vacuvin meteen weg in ijs.

AfwerkingDecoreer de rand van het bord met stipjes chocolade-gel. Leg de ganache in het midden van het diepe bord. Zet op beide zijden van de rand een streepje gel om de bros vast te plakken. Plaats de gevulde chocoladecilinders aan weerszijde van het bord op de rand. Dek de cilinders af met de koekjes. Geef de koekjes een klein spuitje chocolade-gel om de Apple Blossom mee vast te plakken. Leg een canelle van slagroom op de rand van het bord. Decoreer de rand van het bord met sneeuw. Decoreer het chocoladesneeuw met mokkaflakes. Decoreer de stippen van chocolade-gel met de Dushi Buttons, Anise Blossoms en Purple Delight. Steek een koekje in de slagroom. Leg een canelle van vanille-ijs op de ganache. Steek een koekje in het ijs. Schenk zeer hete room om de ganache zodat deze mooi wegsmelt.

989503_id_VAL_KHN_2-1adv.indd 2 03-08-12 07:51

Page 3: 2012 03 Horeca Nederland Magazine

989503_id_VAL_KHN_2-1adv.indd 1 03-08-12 07:51

Page 4: 2012 03 Horeca Nederland Magazine

Magazine KHN / 03 Magazine KHN / 03

Magazine KHN / 03 Magazine KHN / 03

4

InhoudNUMMER 3 2012

COLOFON

Horeca Nederland, tijdschrift voor horecaondernemers, is een uitgave van Koninklijke Horeca Nederland (Koninklijk Verbond van Ondernemers in het horeca- en aanverwante bedrijf), Pelmolen- laan 10, 3447 GW, Woerden.

Hoofdredactie Marjon Prummel Koninklijke Horeca Nederland, Postbus 566, 3440 AN Woerden. Tel.: 0348 - 489 572E-mail: [email protected] Eindredacteur en redactiecoördi-nator José Lenssinck, Koninklijke Horeca Nederland, e-mail: [email protected] Redactie Hoogte 80 strategische

media Bladmanagement PSHMedia Sales, Jeroen Kiepe, E-mail:[email protected] Robert Sesink,X-Media Solutions, Doetinchem.Realisatie en productie PSH MediaSales Uitgever Koninklijke HorecaNederland Aan dit nummer werkten mee Berber Bijma, Breghje van Eupen, Joris Prinssen

Coverfoto Bianca Blokland Fotografie Bianca Blokland, Remco Bohle, NBTC en KHN AdvertentiesPSH Media Sales, Bart Lukassen,Postbus 30095, 6803 GM Arnhem,Tel.: 026-750 18 63, E-mail: [email protected] DrukSenefelder Misset, Doetinchem.Verzending MediaCenter Rotterdam. Oplage 22.000 ©2012: Koninklijke

Horeca Nederland, Woerden.Overname van artikelen of delendaarvan is toegestaan, mitsbron vermelding wordt toegepast.

ISSN: 1388-0411.

Uitgever en auteurs verklaren datdit magazine op zorgvuldigewijze en naar beste weten is

6De nieuwe Drank- en Horecawet (DHW) in Leeuwarden‘Goed dat jongeren ook strafbaar zijn’

24OndernemingsdossierDe eerste ervaringen

14Interview Voorzitter Toon Naber‘We gaan naar belangen- behartiging op maat’

Page 5: 2012 03 Horeca Nederland Magazine

Magazine KHN / 03 Magazine KHN / 03

Magazine KHN / 03 Magazine KHN / 03

5

28Verbeterde Wet BibobMinder lasten, net zo effectief

32Regeldruk ketensEen hardnekkig fenomeen

36Payrolling De voor- en nadelen

En ook...11/ Blauwe bananen

19/ IBAN

31/ Column Ad Janssen

38/ Ledverlichting

40/ Adviescollege ACTAL

42/ Ledenvoordelen

samen gesteld. Evenwel kunnen zij op geen enkele wijze instaanvoor de juistheid of volledigheidvan de informatie. Uitgever enauteurs aanvaarden dan ookgeen enkele aansprakelijkheidvoor schade, van welke aard danook, die het gevolg is vanhandelingen en/of beslissingen,gebaseerd op deze informatie.

Het magazine is gratis voor ledenen relaties van KoninklijkeHoreca Nederland. Jaarabonne-ment voor geïnteresseerden: € 30.- excl. btw.

COLUMN

14Interview Voorzitter Toon Naber‘We gaan naar belangen- behartiging op maat’

Creatief met…. regels

Er zit iets tegenstrijdigs in het strikt naleven van regels en succesvol ondernemen in de horeca. Begrijp me niet verkeerd: natuurlijk vind ik dat iedere gastvrije horecaman of -vrouw zich aan de wet moet houden.

Regels zijn immers afspraken die je met elkaar maakt om activiteiten in de samenleving veilig, eerlijk en efficiënt te laten verlopen. En om de zwakkeren tegen misbruik te beschermen.

Soepel en flexibelNee, er is iets anders dat mij boeit. Succesvol ondernemen in onze branche is wat mij betreft juist soepelheid betrachten. Flexibel zijn tegenover gasten. Alles mogelijk maken, een onvergetelijke gebeurtenis te maken van een ontbijt, lunch, diner, snelle maaltijd of overnachting. Stug zijn, strikt zijn, streng zijn, past niet in dat plaatje.

‘Survival of the fittest’Gelukkig is de tegenstelling die ik hier neerzet niet zo zwart-wit. Want het één hoeft het ander helemaal niet uit te sluiten. Juist de ondernemer die de kunst verstaat de regels zo te hanteren zodat hij er zijn voordeel mee doet, legt de basis voor een goede toekomst. ‘Survival of the fittest’ het uitgangspunt dat wie creatief is en zich het best aanpast aan verande-rende omstandigheden is dan de sleutel voor succes.

Regels, dan handhavingVoor regels geldt dat de samenwerking met de overheid ons kan maken of breken. Voor KHN is het dus zaak ervoor te zorgen dat wij de wetgever, kabinet en Kamer of op lokaal niveau het gemeentebestuur zo goed mogelijk inlichten over de haalbaarheid van plannen. Kritische succes-factor hierbij is de handhaafbaarheid. Als regels zo worden gemaakt dat men zich er eenvoudig aan kan onttrekken, ontstaat oneerlijke concurrentie. Dan worden wetten en verordeningen onoverkomelijke hindernissen voor eerlijke ondernemers en gouden kansen voor hen die er een loopje mee nemen. En we afglijden naar een maatschappij waar nog maar één regel geldt: het recht van de sterkste.

Toon NaberVoorzitter Koninklijke Horeca Nederland

last

endruk

r e g e l s

Page 6: 2012 03 Horeca Nederland Magazine

Magazine KHN / 03 Magazine KHN / 03

Magazine KHN / 03 Magazine KHN / 03

Fred Crone, burgemeester Leeuwarden: “Het is beter dat het toezicht ligt bij

degene die sancties kan opleggen”

6

Nieuwe Drank- en Horecawet vanaf 2013

Minder overlast, minder misbruik, minder papierwerkNa bijna negen jaar discussie gaat op 1 januari 2013 de nieuwe Drank- en Horecawet in. De belangrijkste doelen zijn minder overlast door drankgebruik én minder administratieve lasten voor horecaonder-nemers. Hoe gaat de nieuwe wet invulling krijgen in Leeuwarden?

Tekst: Berber Bijma

Beeld: Bianca Blokland (KHN)

Burgemeester Ferd Crone van Leeuwarden heeft al de

nodige ervaring met gemeentelijk toezicht in de

horeca, doordat ‘zijn’ stad sinds 2008 heeft deelge-

nomen aan een pilot voor het nieuwe beleid. Crone:

“Daardoor ligt het toezicht in de praktijk al een paar jaar bij

ons als gemeente in plaats van bij de Voedsel- en Warenau-

toriteit. De overgang van NVWA naar gemeente vind ik een

goede zaak. Ik kan bestuurlijke maatregelen nemen,

bijvoorbeeld over de sluitingstijd, terwijl de NVWA daarover

alleen maar een advies bij de gemeente kan neerleggen. Het

is beter dat het toezicht komt te liggen bij degene die

sancties kan opleggen. Ik heb de afgelopen jaren twee keer

een café voor bepaalde tijd gesloten, één keer wegens

alcoholverkoop aan jongeren van veertien, vijftien jaar en de

andere keer wegens grote vechtpartijen voor de deur.”

‘Ik krijg positieve reacties op de effectieve inzet van sancties. Ze zorgen ervoor dat de goeden niet onder de kwaden hoeven te lijden’

last

endruk

r e g e l s

Let op! Uitneembaar katern met alle veranderingen nieuwe DHW op pagina 22!

Page 7: 2012 03 Horeca Nederland Magazine

7

DraNk- eN Horecawet

Magazine KHN / 03 Magazine KHN / 03

Magazine KHN / 03 Magazine KHN / 03

risico’s goed in kaart brengen“Toezicht zonder sancties heeft geen zin. Zowel vanuit de

bevolking als van horecaondernemers heb ik positieve

reacties gekregen op de effectieve inzet van bestuurlijke

maatregelen. Die komen het gevoel van veiligheid ten

goede én zorgen ervoor dat in de horeca de goeden niet

onder de kwaden lijden.

Tijdens de pilot kregen we extra geld voor onze toezicht-

houdende taak; vanaf 2013 niet meer. Lastig, want gemeen-

ten worden al op meerdere manieren gekort. We moeten

dus goed in beeld hebben waar de risico’s liggen, ons beleid

daarop aanpassen en sancties efficiënt inzetten, ook omdat

daar een sterke preventieve werking van uitgaat.

We hebben goed in beeld waar in Leeuwarden de risico’s

liggen, ook in de paracommerciële sector, zoals sportkanti-

nes en dergelijke. Uit onderzoek met mystery guests van de

Stichting Alcohol Preventie blijkt dat Leeuwarden landelijk

bovengemiddeld goed scoort, zowel in de horeca als in de

paracommerciële sector. In de Leeuwarder horeca krijg je

het als jongere van onder de zestien zo goed als nergens

voor elkaar om alcohol te kopen. Tegelijk is ook de overlast

in de stad afgenomen.”

Geen papieren monsters“Dit najaar gaan we in de gemeenteraad praten over de

verordeningen die we als gemeente mogen opstellen over

bijvoorbeeld happy hours of de koppeling van leeftijd aan

sluitingstijd. Ik ben blij dat we die opties hebben, maar we

moeten ons eerst goed oriënteren voordat we er gebruik

van maken. Als je leeftijd aan sluitingstijd koppelt, moet

iedere horecagelegenheid een gediplomeerde portier

hebben. Voor kleine cafés is dat niet te doen, terwijl grote

cafés het al uitstekend voor elkaar hebben. Je moet geen

papieren monsters creëren die niet handhaafbaar blijken.

Wat we wat mij betreft wel moeten doen, is de leeftijdsgrens

voor alcoholverkoop verhogen naar achttien jaar. Veel cafés

hebben die regel zelf al ingesteld en je ziet de landelijke

politiek ook die richting opgaan. Het zou niet erg zijn daar

op vooruit te lopen.

De ondernemers zelf worden nauw betrokken bij onze

besluitvorming. Onze deur staat open. De horeca in

Leeuwarden is goed georganiseerd en maakt zowel

informeel als formeel goed gebruik van de inspraakmoge-

lijkheden. Die goede relatie willen we houden.”

wat verandert er?

De nieuwe Drank- en Horecawet gaat in op 1 januari 2013. De belangrijkste doelen zijn: minder drankmisbruik onder jongeren,

minder alcoholgerelateerde overlast en minder administratieve lasten voor horecaondernemers.

• Jongeren onder de zestien jaar kunnen voortaan een boete krijgen als ze in het bezit zijn van alcohol. Dat geldt zowel voor een

café als de openbare weg.

• Het toezicht op de handhaving van de Drank- en Horecawet ligt voortaan niet meer bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautori-

teit, maar bij gemeenten.

• De administratieve lasten voor horecaondernemers nemen af omdat ze voor de komst van nieuwe leidinggevenden geen nieuwe

drank- en horecavergunning meer hoeven aan te vragen. De personalia van leidinggevenden worden voortaan vermeld in een

aanhangsel bij de vergunning, dat makkelijk gewijzigd kan worden.

• De gemeente kan prijsacties zoals happy hours aan banden leggen om overmatig alcoholgebruik door jongeren tegen te gaan.

• De gemeente kan toegangsleeftijden koppelen aan sluitingstijden.

• Om oneerlijke concurrentie door paracommerciële horecabedrijven (zoals sportkantines) tegen te gaan, is de gemeente verplicht

voor zulke bedrijven regels op te stellen, onder meer over de tijden waarop alcohol verstrekt mag worden.

Page 8: 2012 03 Horeca Nederland Magazine

Magazine KHN / 03 Magazine KHN / 03

Magazine KHN / 03 Magazine KHN / 03

8

ton eijer van Muziekcafé Scooter’s:

“Hopelijk geen grote verschillen tussen gemeenten”

wat vindt u positief aan de wetswijziging?“Ik ben blij met de lastenverlichting rond het aanvragen van vergunningen. Gelukkig hoef ik het niet vaak te doen, maar dat is momenteel wel een hele rompslomp. Die tijd besteed ik liever aan mijn onderneming. Ik vind het ook een goede zaak dat jongeren onder de zestien straks strafbaar zijn als ze alcohol in bezit hebben. Zo jong al drinken, dat is gewoon niet goed. Het is goed dat niet alleen de ondernemer maar ook de jongeren zelf straks aansprakelijk zijn. Dat verhoogt de drempel om te gaan drinken.”

Bent u blij dat het toezicht bij de gemeente komt?“Het hangt er vanaf hoe de gemeente het gaat invullen. Ik hoop dat de gemeente het niet ziet als iets om ‘er even bij te doen’. De toezichthouders moeten wel met goede instructies op pad gaan. Ik hoop dat ze vaker langskomen dan de NVWA; die heb ik in acht jaar tijd één keer gezien. Daarnaast hoop ik dat er geen al te grote verschillen tussen gemeenten gaan ontstaan. Dat kan voor oneerlijke concurrentie zorgen.”

waarmee bent u minder blij?“Ik vind het geen goede ontwikkeling dat in principe iedereen straks een vergunning kan krijgen om een dag alcohol te schenken. Wij hebben daar een diploma voor en kunnen zien wanneer iemand genoeg heeft gehad.”

arjen rusticus van Grand café de walrus:

“Meer controle betekent minder overlast”

Bent u blij met de komst van de nieuwe Drank- en Horecawet?“Fifty-fifty. Ik ben blij dat het toezicht naar de gemeenten gaat. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit is veel te klein om goed toezicht te kunnen houden. Ik verwacht dat de gemeente dat intensiever gaat doen. Meer controle betekent minder overlast, dat is alleen maar positief. Wat mij betreft mag de controle op het rookverbod voortaan ook onder de gemeente vallen. Het is tevens positief dat het makkelijker wordt om een leidinggevende op de vergunning bij te schrijven.”

waarmee bent u minder blij?“Dat niet-horecaondernemers straks een vrijstelling kunnen krijgen om alcohol te schenken bij kleinscha-lige evenementen. Een horecaondernemer weet wanneer hij iemand niet nóg eens moet inschenken en heeft oog voor het blijvende belang van veiligheid in de stad. Iemand die één keer een feest organiseert, heeft dat niet. Bovendien zorgt het voor oneerlijke concurrentie. Evenementen zijn voor horecaonderne-mers nou net de slagroom op de taart.Daarnaast zie ik het nut niet van de koppeling tussen leeftijd en sluitingstijd. Dat is nauwelijks te controleren, bovendien zal er niet minder door gedronken worden.”

wordt het voor u lastig om aan de nieuwe regels te voldoen?“Ik verwacht het niet. Jongeren tussen de zestien en achttien zijn niet mijn belangrijkste doelgroep, dus ik zal niet veel merken van wat er voor hen verandert.”

‘onervaren mensen moeten niet zomaar een dag alcohol kunnen schenken’

Page 9: 2012 03 Horeca Nederland Magazine

Magazine KHN / 03 Magazine KHN / 03

Magazine KHN / 03 Magazine KHN / 03

9

Michelle Beerstra van Speciaalbier café De Markies:

“Ik verwacht problemen met de regels rond kleinschalige evenementen”

wat vindt u goed aan de nieuwe wet?“Het is mooi dat de gemeente het toezicht houdt. De gemeente heeft het beste zicht op wat waar gebeurt, waar de meeste onrust is en waar de risico’s liggen. Ik ben ook blij met minder papierwerk rond vergunnin-gen. Dat scheelt in ieder geval tijd, hopelijk ook geld.”

waar bent u minder positief over?“Ik verwacht problemen met de regels voor kleinschalige evenementen. Het is vreemd dat jan en alleman zomaar zonder kennis, opleiding of ervaring verantwoordelijkheid kan dragen voor het schenken van alcohol. En dat terwijl de nieuwe wet er juist voor moet zorgen dat we verantwoordelijker omgaan met alcohol.”

Verandert er volgend jaar veel voor u?“Voor ons niet, want wij hebben weinig gasten onder de achttien. Ik denk wel dat deze wet het begin is van een mentaliteitsverandering, zoals die rond het onderwerp roken al is begonnen. Drinken onder de achttien is gewoon niet goed. Die gedachte moet over een paar jaar heel vanzelfsprekend zijn. Iedereen moet daar z’n steentje aan bijdragen: horeca, gezinnen, scholen en de gemeente.”

DraNk- eN Horecawet

Op 23 juli 2012 is de tekst van het initiatiefwetsvoorstel dat ChristenUnie, PvdA, CDA en SGP hebben ingediend om de minimumleeftijd voor verstrekking van bier en wijn te verhogen van 16 naar 18 jaar openbaar gemaakt.

De belangrijkste bepalingen• leeftijdsgrens van zwakalcoholische drank naar 18 jaar;• gemeenten worden verplicht om minimaal een keer in de 4 jaar

een gemeentelijk preventie- en handhavingsplan te maken.

Hierin moet staan wat het beleid is bij preventie van alcoholge-bruik, met name onder jongeren. En in het plan moet ook worden vastgelegd hoe invulling wordt gegeven aan het handhavingsbeleid;

• Jongeren onder de 18 jaar die alcohol bij zich hebben op straat of in de horeca (ook sportkantines) worden strafbaar;

• minimumleeftijd waarop gewerkt kan worden in horeca, slijterij of als barvrijwilliger bij de sportvereniging (als daar alcohol wordt geschonken) blijft wel 16.

kHN staat voor Geen 16?, Geen Druppel!KHN is het oneens met het initiatiefvoorstel. KHN vindt de verhoging van de alcoholleeftijd niet de oplossing. De boodschap van KHN aan de politiek luidt dan ook: “Handhaaf eerst maar eens de huidige leeftijdsgrens van 16 jaar.” Dit standpunt zal KHN in de aanloop naar de verkiezingen en ook daarna onder de aandacht van de politiek blijven brengen. KHN betwijfelt of de verhoging van de leeftijdsgrens de oplossing is voor het terugdringen van het alcoholmisbruik voor jongeren. Wat dat betreft is KHN het eens met de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport dat de handhaving op de huidige leeftijdsgrenzen eerst maar eens op orde moet zijn. Het uitbannen van alcoholmis-bruik vraagt om een cultuurverandering met betrokkenheid en inzet van ouders, scholen, gezondheidszorg, alcoholverstrekkers, overheden en niet in de laatste plaats van de jongeren zelf.

wanneer in tweede kamer?Het initiatiefwetsvoorstel ligt nu bij de voorzitter van de Tweede Kamer. De Tweede Kamer is nog tot de verkiezingen op 12 september met reces. Behandeling vindt dus op z'n vroegst in het najaar plaats. En daarna, als de Tweede Kamer in meerderheid voor stemt, moet de Eerste Kamer ook nog instemmen.

kHN staat voor Geen 16?, Geen Druppel!

Initiatiefwetsvoorstel alcoholleeftijd van 16 naar 18 jaar openbaar

Page 10: 2012 03 Horeca Nederland Magazine

Snel en gemakkelijk, alles geregeld:

• De veiligste EMV-betaalautomaat van Nederland (PCI+ 2.0).

• SEPAY regelt alles voor u, beginnen met pinnen binnen 1 dag.

• De allerbeste prijs van Nederland.

• Inclusief service en onderhoud.

• Inclusief GPRS-abonnement.

• Inclusief alle bankkosten.

Met de SEPAY betaalautomaatwordt betalen wel heel gemakkelijk.

binnen 1 dag

Ga naar www.sepay.nl/actie/khn voor meer informatie.

SEPAY_Ad_KHN230*280.indd 1 18/02/10 14:26

Page 11: 2012 03 Horeca Nederland Magazine

Magazine KHN / 03 Magazine KHN / 03

Magazine KHN / 03 Magazine KHN / 03

11

blauwe bananen

Tekst: Joris Prinssen

Groenste restaurant in duurzaam pandDe Rechtstraat in Maastricht heeft mooie horecagelegenheden waar de diversiteit aan concepten de gast van de toekomst verwent. Hennie Frissen runt eetcafé Céramique. na een indrukwekkende verbouwing runt Frissen nu Céramique 2.0, zoals hij zijn droom graag noemt.

In het tweede leven van Eetcafé Céramique

wordt aandacht besteed aan gast & gerecht en

sfeer & streek. De traditie van de soepterrine en

het persoonlijke menuboek zijn in de 2.0 versie van

Céramique onaangetast gebleven."Gasten beleven

bij mij duurzaamheid, zonder dat ze dat zien”, zegt

Hennie Frissen.“Voor ons is duurzaamheid een

visie, geen verkoopargument."Hij is trots op de titel

"Groenste restaurant van de regio".

Klaar zijn voor de toekomst betekent nogal wat als

je een modern en duurzaam horecabedrijf als

droom hebt en dat wil vestigen in een historisch

pand dat volgens de gemeente een hoogmonu-

mentale waarde heeft. Voor de ondernemer

betekende het dat er tijdens de verbouwing drie

architecten nodig waren voor de bouwvergunning.

Na drie bouwaanvragen bij de gemeente was er

eindelijk een logistiek ontwerp. Frissen heeft veel

geïnvesteerd in het duurzaam bouwen van zijn

bedrijf. De bank vond het risicovol en daarom

kwam hij terecht bij het Nationaal Restauratie

Fonds. Met trots toont hij de hoogmonumentale

kelder waarin ook de keuken is gevestigd. Speciale

bouwvakkers hebben ervoor gezorgd dat het

Maaswater niet in de kelder kan komen. In die

kelder wordt ook het water van het waterleidingbe-

drijf gerevitaliseerd naar de oorspronkelijke,

gezonde waarden van natuurlijk bronwater. Een

scheikundig verschil dat je proeft en ervoor zorgt

dat de vaatwasmachines langer meegaan.

De duurzame inrichting vormt een sfeervolle

weerspiegeling van het Heuvelland met wanden

van lariks en gerecyclede Kunrader-steen uit

Ubachsberg. Deze steen werd 300 jaar geleden al

voor het eerst gebruikt in een oude boerderij net

buiten Maastricht.

Daarnaast is er aandacht voor producten en

ingrediënten uit de regio met een zo klein

mogelijke ecologische footprint. Bewust koken.

Vitaal, welzaam tafelwater schenken, biologische

koffie en thee serveren en het regionale Gulpener

bier van het Limburgse land, rechtstreeks uit eigen

tap. "We voeden de gasten duurzaam en dat

betekent ook dat ik geen light- of zero-producten

verkoop. Dan is echt, natuurlijk gevitilaseerd

maaswater een veel beter alternatief."

En het moet - natuurlijk behaaglijk zijn. En dat

betekent dat de warmtevoorziening aange-

past is aan de gasten. Ook zij nemen warmte

mee naar binnen en die wordt uiteraard

gebruikt. De andere warmte wordt

geregeld door een geavanceerd warmte-

pompsysteem dat aanvullende verwar-

ming verzorgt en ook nog zorgt voor de

koeling en warm tapwater bereiding. Om

te zorgen voor een constante en aange-

name temperatuur is de ventilatie aangeslo-

ten op een warmteterugwinning-installatie,

zodat het er altijd behaaglijk is.

'Duurzaamheid is geen verkoopargument'

In de rubriek 'blauwe bananen' komt elke keer een bijzondere onder- nemer of een opvallend horeca- concept aan bod.

'aandacht voor producten en ingrediënten uit de regio'

Het persoonlijke

menuboek 2.0 bij

Eetcafé Céramique

Page 12: 2012 03 Horeca Nederland Magazine

Magazine KHN / 03 Magazine KHN / 03

Magazine KHN / 03 Magazine KHN / 03

1000ste Gevelbordje voor Pyramide van Austerlitz

Ruim duizend Fietsers Welkom! adressenSinds de landelijke start van het kwaliteitslabel Fietsers Welkom! in 2010 hebben zich al ruim duizend bedrijven aangesloten. Het duizendste gevelbordje is door gedeputeerde Ralph de Vries van de provincie Utrecht uitgereikt aan de Pyramide van Austerlitz.

Bij een Fietsers Welkom! bedrijf kan de fietser rekenen op extra service zoals een fietsreparatieset, het gratis opladen van de fiets-accu, de aanwezigheid van fietskaarten, een EHBO-set en ruime openingstijden. Fietsers Welkom! onderscheidt drie bedrijfstypes: (dag)horeca, logies en campings.

Trots“Wij zijn trots en verheugd dat het duizendste Fietsers Welkom! gevelbordje toekomt aan een bedrijf in de provincie Utrecht,” aldus gedeputeerde Ralph de Vries. “Fietsers weten de Pyramide van Austerlitz goed te vinden, te midden van het fantastische natuurge-bied hier. De fietsmogelijkheden zijn mede dankzij de handige fietsknooppunten eindeloos. En wat is er dan lekkerder om nadien hier gastvrij ontvangen te worden.”

HerkenbaarFietsers Welkom! is een initiatief van het Landelijk Fietsplatform. Horeca en logies met het kwaliteitslabel zijn herkenbaar aan het gevelbord met Fietsers Welkom! logo. Voor fietsers is het steeds makkelijker om ook op ander manieren Fietsers Welkom! adressen te vinden. Zo staan alle aangesloten hotels, campings, restaurants, bed & breakfasts en cafés langs fietsroutes en diverse online fiets-routeplanners, in de populaire fietsapp Fiets!, op vele fietskaarten en -gidsen en op www.allefietserswelkom.nl

ToetsingHet kwaliteitslabel is een jaar geldig. Dit is te herkennen aan de jaarsticker op het gevelbord. Om de kwaliteit van Fietsers Welkom! te waarborgen, voert het Fietsplatform steekproefsgewijs toet-singsbezoeken uit en checkt daarbij of bedrijven daadwerkelijk aan alle criteria voldoen. Bedrijven die het label ten onrechte voeren, worden uit het bestand verwijderd en mogen het label niet langer gebruiken.

Meer informatie: www.allefietserswelkom.nl

12

khn verenigingsnieuws

Lancering Nightlife CommunityDe sector Drankverstrekkende bedrijven lanceert een community voor Nightlife bedrijven: een online platform voor clubs, discotheken en danscafés die lid zijn van KHN. Met de komst van dit platform krijgen horecaondernemers uit dit segment een nieuwe impuls op het gebied van samenwerken en kennisdelen.

Het platform speelt zich af in een Google+-omgeving, een sociaal netwerk dat te vergelijken is met Facebook. Net als bij Facebook en Twitter is het eenvoudig om content te delen. In plaats van de ‘vind-ik-leuk-button’ heeft Google+ de ‘+1-button’.Google+ heeft dezelfde mogelijkheden als Facebook en heeft het voordeel dat de groepen makkelijker zijn in te delen. Dat gebeurt in

‘kringen.’ Ook is het de mogelijkheid een ‘hangout’ te starten waar één of meerdere mensen met elkaar kunnen chatten.

Deelnemen?Wilt u deelnemen aan de Nightlife community of heeft u vragen? Stuur dan een e-mail naar sectormanager René Nouwens, [email protected] of kijk op www.khn.nl/nightlife.

Page 13: 2012 03 Horeca Nederland Magazine

Magazine KHN / 03 Magazine KHN / 03

Magazine KHN / 03 Magazine KHN / 03

KHN is samenwerkingspartner ‘Beter en Concreter’

Ondernemingsdossier biedt uitgelezen kansHet nieuwe werkprogramma ‘Beter en concreter, goede regels, gerichte service’ is bedoeld om gemeenten en overheid te stimuleren de regeldruk nog verder te verminderen.

Het programma komt voort uit bestuurlijke afspraken tussen het Rijk en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en bouwt voort op het programma ‘Minder regels, meer service’. De VNG en de ministeries van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en Economische Zaken, Landbouw en Innovatie voeren het programma gezamenlijk uit.

Slimmer werkenVolgens het werkprogram-ma kan de regeldruk ver-minderd worden door een betere uitvoerbaarheid van (rijks)regelgeving, vermin-dering van toezichtlasten en door slimmer te werken. Betere uitvoerbaarheid van

regelgeving kan worden bereikt door onder andere het invoeren van regelluwe zones, door ruimte te scheppen om af te wijken van bestaande regelgeving en door maatwerk te bieden.Toezichtlasten worden verminderd door de invoering van het On-dernemingsdossier en door nieuwe samenwerkingsprojecten. Slimmer werken kan met instrumenten voor een betere dienstverle-ning zoals het Bewijs van Goede Dienst, de Lokale Effecten Toets en het oplossen van knelpunten zoals de bevoorradingstijden van winkels.

Succesvol bijdragenEvenals bij het Programma ‘Minder regels, meer service’ kan en wil KHN, als de vertegenwoordiger van de professionele horeca, aan dit initiatief een bijdrage leveren. Het Ondernemingsdossier, waar-in de horeca koploperbranche is, biedt een uitgelezen kans om gezamenlijk invulling te geven aan de ambities.

Meer informatie: Kijk op www.khn.nl (zoek op ‘beter en concreter’)

13

khn verenigingsnieuws

Wat is er mooier dan een frietje serveren dat van teler tot frituur duurzaam is geproduceerd? KHN wil het gebruik van frites die gemaakt is van duurzaam geteelde aardappelen binnen de Nederlandse fastservicesector stimuleren. Het Platform Verduur-zaming Voedsel heeft voor een eerste marktverken- ning een bedrag van € 30.000,- beschikbaar gesteld.

Bij veel cafetariaondernemers is duurzaam frituren al ingeburgerd. Een volgende fase is rekening houden met de herkomst van het product en de manier waarop het is geteeld en geproduceerd. Om aan deze verduurzamingsvraag te voldoen, start KHN een pilot. Doel is te onderzoeken welke mogelijkheden er zijn om de produc-tieketen van frites te verduurzamen. Met het oog daarop zijn ge-

sprekken met een aantal leveranciers en telers gestart. Er wordt nog gezocht naar cafetariaon-dernemers die willen meedenken en meebe-slissen. Het onderzoek start op 1 oktober a.s.

Meedenken?Wilt u meedenken of wilt u meer informatie ontvangen over dit initiatief? Stuur dan een e-mail naar sectormanager Bas de Jong, [email protected]. Informatie over duurzaam frituren vindt u op www.verantwoordfrituren.nl.

Ondernemers gezocht

Subsidie op duurzame frites

Page 14: 2012 03 Horeca Nederland Magazine

Magazine KHN / 03 Magazine KHN / 03

Magazine KHN / 03 Magazine KHN / 03

Wat is er aan de hand binnen KHN?“We ontvangen de laatste tijd steeds meer signalen van

leden dat zij meer behoefte hebben aan een meer flexibele

verenigingsstructuur. Als vereniging moeten we luisteren

naar die signalen. Brancheverbreding, -vervaging en

-verandering brengt diversiteit met zich mee. We moeten

meegaan met de tijd. Een heroriëntatie op de traditionele

verenigingsstructuur is dan gewenst.”

Heroriëntatie op de verenigingsstructuur... Wat betekent dat? “Onze huidige verenigingsstructuur bestaat uit een demo-

cratische kolom: de afdelingen en regio’s. Daarnaast hebben

we een advieskolom van clusters van bedrijfstypen: de

sectoren. De democratische structuur van de vereniging is

op dit moment opgebouwd uit 242 afdelingen die verenigd

zijn in zestien regiobesturen waarvan vervolgens per

regiobestuur twee bestuurders worden afgevaardigd om in

de Ledenraad zitting te nemen. In de Ledenraad worden de

besluiten genomen en wordt opzet voor het beleid vastge-

steld.

Dat gedeelte van onze organisatie is prima. Het geeft

stabiliteit en de Ledenraad is zo een mooie neutrale

afspiegeling van ons ledenbestand. De Ledenraad heeft

namelijk de taak de verschillende deelbelangen tegen elkaar

af te wegen. Want het KHN-belang is meer dan een

optelsom van de deelbelangen. Het geeft de vereniging ook

veel kracht ten aanzien van lokale belangenbehartiging.

Deze structuur moeten we vooral zo laten.”

Wat wil KHN dan vernieuwen?“We ontvangen steeds meer signalen van leden dat zij naast

geografische samenwerking ook behoefte hebben aan een

samenwerking per bedrijfstype. Horecaondernemers willen

enerzijds een sterke, grote organisatie die voor hen de

landelijke of lokale belangen behartigt en daar advies over

kan geven aan de individuele ondernemer. Maar daarnaast

hebben zij ook een specifiek belang voor een specifiek

bedrijfstype en wil men aansluiting kunnen vinden bij

andere KHN-ondernemers in herkenbare en nuttige

samenwerkingsverbanden. De huidige indeling van de zes

sectoren (Restaurants, Hotels, Drankverstrekkende Bedrijven,

Fastservice, Chinese Ondernemers en Vrije Tijd) is te ‘grof’ en

voldoet niet meer aan die wens.

We moeten ook ruimte maken voor nieuwe bedrijfstypes en

samenwerkingsverbanden die in het kader van domeinver-

breding aansluiting bij KHN zoeken. Deze kunnen en

moeten we niet langer bevechten en buiten onze vereniging

houden. We moeten hen juist omarmen, ze horen erbij.

Uiteraard met de bijbehorende spelregels. De ‘hokjes’ uit het

verleden passen ons niet meer. De schotten knellen.”

'Het KHN-belang is meer dan een optelsom van deelbelangen'

Tekst: Breghje van Eupen

14

Toon Naber over de nieuwe verenigingsstructuur

'We maken ruimte voor nieuwe bedrijfstypes en samenwerking'Het zoemt al een tijdje: een nieuwe vereni-gingsstructuur die KHN beter in staat stelt haar leden op maat te bedienen. Er lijkt be-hoefte te zijn aan een flexibeler verenigings-structuur die meer recht doet aan de toene-mende diversiteit in onze bedrijfstak. Een interessante uitdaging omdat de uitkomst van deze discussie van grote betekenis is voor de toekomst van KHN. Wat houdt het precies in? Wat zijn de argumenten? En wat betekenen deze veranderingen voor u? KHN-voorzitter Toon Naber legt uit.

Page 15: 2012 03 Horeca Nederland Magazine

Magazine KHN / 03 Magazine KHN / 03

Magazine KHN / 03 Magazine KHN / 03

Wat komt er voor in de plaats als die ‘hokjes’ worden opgeheven? “Er is vraag naar meer vrijheid en zelfstandigheid. Als men

behoefte heeft aan een apart platform voor zijn eigen

bedrijfstype, dan moet dat kunnen. Maar dat vraagt om een

andere structuur. Van een ouderwetse piramidegevormde

organisatie naar een moderne netwerkorganisatie. Leden

moeten zich - ook tijdelijk - in zogenaamde platforms

kunnen organiseren om samen activiteiten te ontwikkelen

en elkaar te kunnen ontmoeten. Zowel online als in real life.

En dat allemaal zonder een hiërarchische structuur. Want

deze ontwikkeling moet je als Landelijk Bestuur en Leden-

raad niet controlerend willen managen, maar wel stevig

ondersteunen.”

Hoe ziet zo’n platform er uit?“Als je lid bent van KHN dan krijg je naast de aansluiting bij

een lokale afdeling ook de mogelijkheid om zelf te bepalen

tot welk platform je wil behoren. Een platform is een groep

gelijkgestemde ondernemers die zich vast of tijdelijk

organiseren rond een gezamenlijk belang of om samen

activiteiten te organiseren. Zo kan er een platform voor

restaurants uit het hogere segment zijn of een platform voor

snackbars of voor discotheken.

Hoe behoud je de structuur met al die nieuwe platforms?“Die ‘wolk’ van samenwerkingsverbanden, de platforms,

kunnen we verzamelen onder een bredere noemer, een

zogenaamd domein. Deze domeinen hebben geen

hiërarchische zeggenschap over platforms maar bieden wel

ondersteuning. Om onze leden zo goed mogelijk te

ondersteunen en helpen, zullen daar speciale domeinmana-

gers voor aangesteld worden. Er komt een interne advies-

raad waarin die domeinen zijn vertegenwoordigd. De

domeinmanagers zorgen ervoor dat specifieke deelbelan-

gen van platforms gehoord worden en verwerkt worden in

de besluitvorming van Landelijk Bestuur en Ledenraad. Dit

levert meer kwaliteit op ten aanzien van onze belangenbe-

hartiging en besluitvorming.”

Wat zijn de rechten en plichten van zo’n platform?“Natuurlijk moeten we, als een platform gelieerd wil zijn aan

KHN, een paar afspraken maken. Alle leden moeten lid zijn

van KHN en er komen werkafspraken ten aanzien van

communicatie, sponsoring etc. We zullen ook formats

aanleveren hoe je zo’n platform kunt organiseren en voor

een startbudget zorgen, maar we willen vooral zoveel

mogelijk aan de ondernemers laten. De meningen van de

platforms, zullen als advies worden ingebracht in een

interne adviesraad die adviseert aan Landelijk Bestuur en

Ledenraad.”

Wat zijn de voordelen voor de leden?“Er zijn heel veel voordelen. Ze kunnen meer uit hun

lidmaatschap halen. Omdat zij zich nu specifieker kunnen

laten horen, zullen er duidelijkere en meer kwalitatieve

15

iNTErviEW

Toon Naber over de nieuwe verenigingsstructuur

'We maken ruimte voor nieuwe bedrijfstypes en samenwerking'

Page 16: 2012 03 Horeca Nederland Magazine

Magazine KHN / 03 Magazine KHN / 03

Magazine KHN / 03 Magazine KHN / 03

besluiten worden genomen. Men zal zich meer betrokken

voelen met de organisatie. Men kan leren van contacten

met collega’s. En het geld wordt anders besteed. Nu wordt

een deel van de KHN-contributie verdeeld over de sectoren.

En hoe zorgvuldig we dat ook doen, het is natuurlijk nooit

genoeg of niet goed verdeeld. Er kan een cultuur ontstaan

van budget opmaken in plaats van behoeftegericht uitge-

ven. We investeren dat gedeelte van de contributie in

voldoende en goede domeinmanagers die voor goede

ondersteuning zorgen van de interne adviesraad en de

platforms die ondersteuning nodig hebben. Voor deelname

aan een platform of specifieke platformactiviteiten wordt

een extra bijdrage gevraagd. Leden kunnen nu zelf bepalen

of ze dat er voor over hebben en nuttig besteed vinden. Dat

past beter in een tijd waarin ondernemers goed op de

kosten moeten letten.”

Wat is die extra bijdrage en wat krijgen de leden daarvoor?“De jaarlijkse contributie en huidige ondersteuning vanuit

Woerden blijven voor de leden ongewijzigd. Iedereen wordt

nog steeds geïnformeerd over de laatste nieuwtjes en men

kan gewoon contact opnemen met Info & Advies en gebruik

maken van de ledenvoordelen. Dat blijft onveranderd. Ook

aan de activiteiten van afdelingen en regio’s verandert niets.

Wat wel wijzigt is een meerprijs voor extra activiteiten

binnen het platform. De hoogte van die bijdrage bepalen de

leden van het platform zelf. Zij werven en beheren dus hun

eigen budget. Maar ook hier kan KHN administratieve

ondersteuning bieden.”

Wat zijn de risico’s van deze veranderingen?“Er zijn natuurlijk altijd risico’s en onvoorziene ontwikkelin-

gen. Een dosis lef moeten we hebben. Er zullen kinderziek-

tes ontstaan, maar ik los liever nieuwe problemen op dan

oude. Het proces van een verandering moeten we zorgvul-

dig doorlopen, dat doen we op dit moment ook, met de

huidige sectorbesturen en de Ledenraad.”

Er was onlangs wat onrust binnen KHN. Het bestuur van de sector Chinese ondernemers is opgestapt. Waarom? “Het bestuur van de sector Chinese ondernemers is onlangs

opgestapt uit onvrede over de nieuwe plannen. Met een

mandaat van de Ledenraad waren we als Landelijk Bestuur

in gesprek met het sectorbestuur over een overgangsrege-

ling met financiële ondersteuning van sector naar platform.

Ik constateer dan ook dat hun ambitie om een eigen

organisatie op te richten groter was dan te wachten op de

nieuwe structuur binnen KHN. En dat is jammer. Want de

richting waar KHN naartoe gaat, komt precies overeen met

de plannen die zij hadden. Samen zijn we sterker en

efficiënter dan als twee aparte verenigingen. Dit is niet in het

belang van de Chinese leden. Wellicht liggen er ook andere

motieven aan ten grondslag waar wij geen zicht op

hebben.”

Heeft die afsplitsing gevolgen voor KHN?“Voor onze Chinese leden verandert er niets. KHN blijft hen

volop ondersteunen, ook in het Chinees, en bewaakt hun

specifieke problemen zoals bijvoorbeeld werkvergunningen

voor Chinese koks. Ik vertrouw op de wijsheid van de

Chinese KHN-leden dat zij de ervaring, kennis en contacten

die KHN in huis heeft niet graag kwijt willen en hun

lidmaatschap van KHN zullen aanhouden. Om een goede

brancheorganisatie te organiseren die door de politiek

erkend wordt als constructief partner is niet zo eenvoudig.

De Vereniging Chinese Horeca Ondernemers is van harte

welkom als ze bij nader inzien toch met ons willen samen-

werken. De deur staat nog steeds open.”

Wanneer gaat KHN volgens de nieuwe struc-tuur werken?“Als je ruim 20.000 leden hebt, dan is verandering in de

vereniging niet van de een op de andere dag gerealiseerd.

We zitten nog midden in het proces van besluitvorming. Eind

augustus werken we met de sectorbestuurders een en ander

verder uit. Als het voorstel voldoende is uitgewerkt en

genoeg draagvlak heeft, leggen we het voor aan de Leden-

raad. Ik verwacht dat 2013 het jaar gaat worden waarin we

de oude structuur gaan omvormen naar de toekomst.”

Waar staat KHN over vijf jaar?“Dan is KHN de sterkste brancheorganisatie van Nederland.

Nog steeds een betrouwbare partner voor ondernemers in

gastvrijheid die zijn leden een pakket hoogwaardige

dienstverlening aanbiedt en waar de politiek gedegen

rekening mee houdt.”

'De oude schotten en hokjes passen ons niet meer'

16

Page 17: 2012 03 Horeca Nederland Magazine

“Ik weet straks als eerste de belangrijkste wijzigingen in de Drank- en Horecawet.”

Kunnen we jou ook zo snel bereiken?

Wil jij ook op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

We hebben een snelle mailservice. Als jij nu - net als veel van jouw collega-ondernemers al

hebben gedaan - je mailadres aan ons kenbaar maakt, dan heb jij net zo’n snel en direct lijntje

naar het belangrijkste nieuws en ledenvoordelen als zij. Gewoon doen. Wel zo makkelijk.

Kijk op www.khn.nl/mailadres of geef je lidnummer en mailadresdoor via [email protected] of per SMS 0610168747.

Casper Reinders, eigenaar van:

Suzy Wong, Tau Lounge, Jimmy Woo,Restaurant Noa, Chicago Social Club enLudwig Zwei.

Page 18: 2012 03 Horeca Nederland Magazine

Solid Sun Protection

the experts since 1932

www.symoparasols.com

* aanbod onder voorwaarden

* aanbod onder voorwaarden-€ 100 bij aankoop van minstens € 1000 *

Tel.: +32 50 32 07 95 • [email protected]

Besparen op uw accountantskosten én in een half uur klaar met

uw administratie! Dat kan met HorecaBackoffi ce. De voordelen:

> post wordt dagelijks gedigitaliseerd

> automatische bankkoppeling

> automatische kassakoppeling

> automatische salarisverwerking

> dagelijks inzicht in omzet, kosten en marges

HorecaBackoffi ce: het enige online systeem dat uw

bedrijfsvoering volledig automatiseert.

T 020 820 2663 | www.horecabackoffi ce.nl

horecabackoffice

Uw administratie volledig geautomatiseerd!(= sneller, completer, goedkoper)

Demo zien? Persoonlijke offerte? Bel

020 820 26 63

paymentsyou can trustBusiness with a smile

Meer informatie over de diensten van Atos Worldlinevindt u op atosworldline.nl of bel 010 - 264 27 11

Atos Worldline, de ideale partnervoor creditcard-acceptatieAtos Worldline is Europees marktleider op het gebied van elektronische betalingen en is gespecialiseerd in betaaldiensten zoals de verwerking van Visa, MasterCard en Maestro. Deze diensten bieden we niet alleen op uw betaalautomaat aan, maar ook in uw webshop. Met onze uitgebreide rapportages en fraude-detectiesystemen bieden we u optimale bescherming en informatie.

De voordelen voor uworganisatie

Creditcardhouders hebben meer koop- kracht en doen meer impulsaankopen

Ook buitenlandse klanten kunnen bij u terecht

U bent zeker van snelle en veilige betalingen

Extra service richting klanten die graag met creditcard betalen

Geen instapkosten of abonnementskosten, u betaalt alleen bij gebruik

Page 19: 2012 03 Horeca Nederland Magazine

Magazine KHN / 03 Magazine KHN / 03

Magazine KHN / 03 Magazine KHN / 03

Tekst: Breghje van Eupen

19

iban

Samen naar een effectievere betaalwijzeDe komende jaren gaat iedereen over op IBAN (Internatio-

nal Bank Account Number). Dit is een langer rekeningnum-

mer dat voor een deel bestaat uit uw huidige nummer. Ook

komen er Europese standaarden voor overschrijvingen en

incasso’s. Dit is best even wennen. Een tijdige voorbereiding

is dus essentieel. Om u hierbij te helpen, heeft KHN een

stappenplan opgesteld.

Wat houdt dat iban-nummer in?Het nieuwe rekeningnummer is uw huidige nummer dat

vooraf wordt gegaan door de landcode, een controlegetal,

de letters van de bank en één of meerdere nullen.

Onderschat het niet

nieuw Europees betalingssysteem

Met de Single Euro Payments area (SEPa) wordt de financiële infrastructuur gestroomlijnd binnen Europa. Doel: het elektronische betalingsverkeer binnen Europa vereenvoudigen.

Begin op tijdOnderschat het niet en begin op tijd met het maken van een stappenplan. Zorg voor een aanspreekpunt binnen uw bedrijf. Deze persoon brengt alle veranderingen en mogelijkheden in kaart en onderhoudt het contact met de bank. Een eerste check met uw bank is dan ook aan te raden. Banken zijn al volop bezig met het informeren van hun klanten.

Bepaal een overstapdatum Uw huidige rekeningnummer en ook de huidige incasso’s en overschrijvingen zijn na 1 februari 2014 niet meer te gebruiken. Zorg dat uw bedrijf voor die tijd definitief over is, anders kunt u niet meer deelnemen aan het girale betalings-verkeer. Bepaal een overstapdatum. Iedereen beschikt al over een IBAN, dus waarom uitstellen?

Informeer uw medewerkers, klanten en leveranciers Breng medewerkers, klanten en leveranciers zo spoedig mogelijk op de hoogte van de wijzigingen en uw overstapda-tum. Via www.ibanbicservice.nl kunt u gebruik maken van de mogelijkheid om grote bestanden rekeningnummers in één keer om te laten zetten naar IBAN-nummers. Denk ook aan uw briefpapier en andere communicatiemiddelen met uw rekeningnummer.

Maak tijdig afspraken met de softwareleverancier Bedrijven die gebruik maken van software voor boekhouding en bedrijfsvoering, dienen een aantal aanpassingen door te voeren. Zo moeten bijvoorbeeld alle databases waarin rekeningnummers zijn opgenomen, aangepast worden naar IBAN. Neem dus op tijd contact op met uw softwareleverancier.

Bepaal de consequenties voor incasso’sDe nieuwe standaarden vragen ook om wijzigingen in bedrijfsprocessen. Vooral nieuwe standaarden voor incasso. Zo gelden er andere termijnen voor de aanlevering van incasso-batches bij de bank. Ook zijn er richtlijnen over het vooraf informeren van debiteuren over het bedrag en het moment dat u gaat incasseren. Kijk voor een volledig overzicht van veranderingen en de bijbehorende stappen op www.sepanl.nl.

Wanneer?Vanaf 1 februari 2014 zijn betalingen alleen nog mogelijk

met IBAN. Ook gebruikt iedereen dan de nieuwe standaar-

den voor overschrijvingen en incasso’s. Dit heeft conse-

quenties voor bijvoorbeeld administraties, systemen en

(betaling)software van bedrijven. Het is van belang u tijdig

voor te bereiden op deze veranderingen.

Geen extra tijdLaat u niet overvallen door een bij wet vastgestelde

einddatum die stelt dat u alleen nog met Europese produc-

ten kunt betalen. Kom niet in tijdnood met als gevolg extra

kosten. U krijgt vervangen door kosten, want u krijgt geen

extra tijd.

Vragen? Kijk op www.khn.nl voor meer informatie over overstappen

op IBAN.

12

4

35

Het

sta

pp

enp

lan

Page 20: 2012 03 Horeca Nederland Magazine

Santa Fé | moccaa

8838.0050

49,95 na inruil 3 95ambooSanta Fé | b

8838.0046

il 42,50 na inrui 32,50Santa Fé | natural

8838.0048

42,50 na inruil

50

INRUILAKTIEHaal de bezem over uw oude terrasHaal de bezem over uw oude terras en vernieuw en vernieuw

tegen zeer aantrekkelijke inruilprijzen!

DEZE AANBIEDINGEN GELDEN ZOLANG DE VOORRAAD STREKT www.homint.nl

12-08-02

GroningenVerlengde Bremenweg 10c, 9723 JVT (050) 318 16 [email protected]

VlissingenBedrijfsweg 9, 4387 PDT (0118) 493 [email protected]

AmsterdamDe Flinesstraat 20, 1099 CCT (020) 665 64 [email protected]

EmmeloordPlatinaweg 21, 8304 BLT (0527) 631 [email protected]

VenloVenrayseweg 44, 5928 NZT (077) 387 42 [email protected]

RotterdamSchuttevaerweg 13, 3044 BAT (010) 750 27 [email protected]

St. Job-in-’t-Goor (België)IZ Kloosterveld, Zagerijstraat 3, 2960 T (0032) 323 61 [email protected]

Uw leverancier van sfeervol en functioneel horeca- en projectmeubilairOp maat gemaakt of uit voorraad. Vraag onze interieuradviseurs naar de mogelijkheden die Homint u aan te bieden heeft.

Prijzen exclusief BTW. Wijzigingen en zet- of drukfouten voorbehouden.

laatste m

odellen

10,-INRUILKORTING 10,-

INRUILKORTING 10,-INRUILKORTING

Costa | bamboo

8838.0040

44,95 na inruil 34,95

Costa | natural

8838.0042

44,95 na inruil 34,95

10,-INRUILKORTING

Trento | 2-wang klaponderstel

NU OFNOOIT

Amazon

8838.0052

43,00 na inruil 33,00Amazon | teak

8838.0054

45,00 na inruil 35,00

bamboo 8839.0180 45,00

dark bamboo 8839.0160 45,00

black 8839.0110 49,95

silver 8839.0130 49,95,

Mezza | mocca

8838.0020

44,95 na inruil 34,95Mezza | mocca

8838.0026

49,95 na inruil 39,95

10,-INRUILKORTING

95occaa

10,-INRUILKORTING

Mezza | castana

8838.0022

44,95 na inruil 34,95

laatste m

odellen

laatste m

odellen

00

10,-INRUILKORTING

00ak

10,-INRUILKORTING

95ral

10,-INRUILKORTING

95tanaa

10,-INRUILKORTING

Page 21: 2012 03 Horeca Nederland Magazine

Magazine KHN / 03 Magazine KHN / 03

Magazine KHN / 03 Magazine KHN / 03

21

khn verenigingsnieuws

AF&BM Congres

Groen, Groente, Groenten!’De Association of Food and Beverage Management (AF&BM) houdt op maandagmiddag 24 september 2012 in Hoofddorp een groentecongres met het thema ‘groen, groente, groenten!’. Het belooft een inspirerende middag te worden voor F&B eindverantwoor-delijken binnen de horeca en aanverwante branches.

De AF&BM komt regelmatig bijeen om een actueel onderwerp te bespreken. De bijeen-komst start in Hoofddorp, in de kas waar chef-kok Jonathan Karpathios van restaurant Vork & Mes zijn groenten verbouwt. Karpa-thios is van mening dat 80 procent van zijn restaurantmenu’s uit groente moet bestaan.

Foodtrendwatcher Marjan Ippel geeft infor-matie over de laatste groentetrends.

TalkshowDaarna staat een bezoek aan restaurant Vork & Mes op het programma. Hier wordt een talkshow gehouden met ster- en groentekok Niven Kunz, diëtiste Brenda Frunt, culinair consultant Ruud Wunneberg en wijnschrijver Harold Hamersma. De presentatie is in han-den van Bianca Roemaat, culinair redacteur van het vakblad Misset Horeca.Samen met de aanwezigen buigen de talk-showgasten zich over de vraag of groente inderdaad de trend van dit moment is of dat groente allang ingeburgerd is. Verder komt aan de orde hoe je groente met wijn combi-neert en of groenten inderdaad zo gezond

zijn als wordt verondersteld.

AanmeldenAanmelden voor deze bijzondere en inspire-rende middag kan via www.afbm.nl of door een e-mail te sturen naar [email protected].

De stAAt Mogelijk sCHADepliCHtig

Belangrijke uitspraak over kansspelbelasting op speelautomatenDe per 1 juli 2008 ingevoerde heffing van kansspelbelasting bij exploitanten van kansspelauto-maten is dermate onevenwichtig dat de staat de exploitanten mo-gelijk een schadevergoeding moet verstrekken.

Dat blijkt uit een uitspraak van het Hof Amsterdam van 19 juli. Horecaonderne-mers hebben als ‘mede-exploitant’ wel-licht ook een recht op schadevergoeding. Wilt u een eventuele schadevergoeding veilig stellen, dan moet u in ieder geval voor 15 september actie ondernemen.

Voor meer informatie en hulp bij het opstellen van een brief aan de Staat, kijk op www.khn.nl

Association of Food and Beverage Management (AF&BM)De AF&BM is de vereniging voor Neder-landse F&B eindverantwoordelijken. Zij organiseert bijeenkomsten en work-shops met gastsprekers rond actuele thema’s. Denk aan onderwerpen als (social) media, duurzaamheid, onder-wijs en F&B trends.

KHN en de verkiezingenWat zijn de belangrijkste punten uit de partijprogramma’s van de politieke partijen? KHN heeft deze voor u op een rij gezet. Kijk snel op www.khn.nl/verkiezingen

Page 22: 2012 03 Horeca Nederland Magazine

Saladiere

45 mm dikke

Isolatie

Koelwerkbank RVS koelwerkbank met 2- of 3-deurs onder-koeling ideaal te gebruiken voor het koel bewaren van de

dagvoorraad en als werkbank in de kleine keuken. temp.bereik: 2º tot 10ºC

2-deurs uitvoering

Afm. bxdxh 90x70x85 cm

3-deurs uitvoering

Afm. bxdxh 137x70x85 cm

4626.211normaal 970,-

729,-

4626.221normaal 1.365,-

1.025,-Art.nr. Omschrijving Afm. bxdxh 4626.260 2-deurs 136x70x85 cm 1.625,- 1.225,-4626.262 3-deurs 179,5x70x85 cm 1.855,- 1.395,-4626.264 4-deurs 224x70x85 cm 2.120,- 1.595,-

Voldoet aan HACCP normen!

12-02-02 Alle prijzen zijn exclusief BTW en wettelijke verwijderingsbijdragen, druk en zetfouten voorbehouden. www.hakpro.nl

EMMELOORDPlatinaweg 21

8304 BL Emmeloord

Tel: (0527) 635 635

Fax: (0527) 635 680

[email protected]

AMSTERDAMDe Flinesstraat 20

1099 CC Amsterdam

Tel: (020) 665 6428

Fax: (020) 665 1483

[email protected]

GRONINGENVerl. Bremenweg 10c

9723 JV Groningen

Tel: (050) 318 1600

Fax: (050) 318 2254

[email protected]

ROTTERDAMSchuttevaerweg 13

3044 BA Rotterdam

Tel: (010) 750 2750

Fax: (010) 750 2775

[email protected]

VENLOVenrayseweg 44

5928 NZ Venlo

Tel: (077) 387 4242

Fax: (077) 387 4564

[email protected]

VLISSINGENBedrijfsweg 9

4387 PD Vlissingen

Tel: (0118) 493 222

Fax: (0118) 493 232

[email protected]

OPZETKOELING - 1/4 GN PANNEN4626.002 120x34x43 645,-645 - 485,-4626.004 140x34x43 675,-675 - 509,-4626.006 150x34x43 690,-690 - 520,-4626.008 160x34x43 705,-705 - 535,-4626.010 180x34x43 730,-730 - 549,-4626.012 200x34x43 755,-755 - 569,-

OPZETKOELING - 1/3 GN PANNEN4626.022 120x40x43 710,-710 - 535,-4626.024 140x40x43 739,-739 - 555,-4626.026 150x40x43 753,-753 - 565,-4626.028 160x40x43 765,-765 - 575,-4626.030 180x40x43 795,-795 - 599,-4626.032 200x40x43 843,-843 - 635,-

Ingrediëntenkoeler glasopstand energiezuinig en fl uisterstil temperatuurbereik: 2º tot 10ºC

Koelwerkbank rvs koelwerkbank temp.bereik: 2º tot 8ºC eenvoudig te reinigen

v.a.

485,-

Frisse aanbiedingen bij Hakvoort Professional

Optioneel met 15 cm diepe gastronormpannen

Koelkastautomatische ontdooiing met lekwaterverdamping temp.bereik: -2° tot 8°C bij een omgevingstemp. van 32°C

KOELKASTEN4626.560 1-deurs 74x83x201 650 liter 1.750,-1 750 - 1.295,-4626.565 2-deurs 148x83x201 1300 liter 2.390,-2 390 - 1.795,-

VRIESKASTEN4626.570 1-deurs 74x83x201 650 liter 1.985,-1 985 - 1.495,-4626.575 2-deurs 148x83x201 1300 liter 2.920,-2 920 - 2.195,-

Vrieskast automatische ontdooiing met lekwaterverdamping temp.bereik: -18° tot -22°C bij een omgevingstemp. van 32°C

GlasdeurkoelkastType MGK-310D inhoud 310 liter temp. bereik: 0º tot 10ºC afm. 60x59x190 cm

4200.010615,-615 -

465,-

985,-985 - 745,-4626.201 3-deurs 137x70x85 4x1/1 GN 1.330,-1 330 - 999,-

*extra geïsoleerd: 45 mm dikte ( normaal 35 mm dikte)

v.a.

745,-

Ook leverbaar met lades.

Nu vanaf

1.225,-

Page 23: 2012 03 Horeca Nederland Magazine

Vanaf 1743 wordt deze luxe Poolse vodka gemaakt in het distict Biekso-Biala in het zuiden van Polen. Het Karpatisch gebergte waar dit district zich bevindt biedt wereldwijd de beste omstandigheden om vodka te maken: Het puurste bronwater en de mooiste rogge. Pravda Vodka wordt gemaakt m.b.v. een uniek 5-staps distillatieproces.

WWeinig vodka's worden met zoveel liefde en aandacht gemaakt als Pravda Vodka.

Naamloos-3 1 7-8-12 11.43

Page 24: 2012 03 Horeca Nederland Magazine

Magazine KHN / 03 Magazine KHN / 03

Magazine KHN / 03 Magazine KHN / 03

24

Tekst: Berber Bijma

Beeld: Remco Bohle

De eerste ervaringen met het Ondernemingsdossier

'Zaken regelen op het moment dat het mij uitkomt'Voor veel horecaondernemers is het een jaarlijks terugkerende ergernis: het invullen van grotendeels dezelfde gegevens op formu-lieren die naar vergunningverleners en toe-zichthouders gaan. Het digitale Onderne-mingsdossier moet daarin verandering brengen. De eerste ervaringen in de horeca zijn positief.

Voorheen kostte de jaarlijkse aanvraag van de

exploitatievergunning hem zeker een dagdeel, zegt

Jan Paul Bekkers van het Amsterdamse café-restau-

rant De Ysbreeker. De aanvraag invullen, de gewenste bijlagen

kopiëren, een uittreksel van het bevolkingsregister aanvragen

en dan in de rij staan bij het stadsdeelkantoor om een hele

stapel papier in te leveren.

De Ysbreeker heeft dit voorjaar voor het eerst gebruikgemaakt

van het Ondernemingsdossier (zie kader) en dat leverde

meteen tijdwinst op. Bekkers kon de aanvraag voor de

exploitatievergunning nu op zijn computer invullen en dat

kostte hem alles bij elkaar hooguit anderhalf uur. “En volgend

jaar is het nog minder, want de gegevens die ik nu heb

ingevuld, staan volgend jaar gewoon nog in het systeem!”

Relevante regelsHet Ondernemingsdossier is een digitaal systeem waarmee

ondernemers informatie kunnen uitwisselen met overheids-

instanties die vergunningen verlenen en toezicht houden.

Ondernemers kunnen via dit systeem formulieren invullen

en digitaal verzenden. Bovendien worden ze via het

Ondernemingsdossier op de hoogte gehouden van

relevante regelgeving. Ook voor overheden is er winst: zij

hoeven minder vaak incomplete aanvragen terug te sturen

en zijn minder tijd kwijt aan controles op locatie.

Dat laatste scheelt trouwens óók de ondernemer tijd. Jan

Paul Bekkers. “In plaats van dat ik op een onhandige tijd

iemand van de gemeente op de stoep heb staan, regel ik

zaken nu op een moment dat mij het schikt. Zoals het

inscannen van het certificaat waarmee de blusapparaten en

nooduitgangen zijn goedgekeurd. Ik heb de gemeente en

de brandweer gemachtigd om die scan via het Onderne-

mingsdossier in te zien, waardoor de komst van een

toezichthouder in de meeste gevallen overbodig is.”

GebruiksvriendelijkBekkers is zeer te spreken over het Ondernemingsdossier,

nadelen heeft hij niet ondervonden. “Het systeem is erg

gebruiksvriendelijk: je wordt eenvoudig door de vragen

geleid en op sommige plaatsen word je gevraagd een

bepaalde scan als bijlage toe te voegen. Naast de gebruiks-

vriendelijkheid vind ik het vooral een groot voordeel dat je

Schot in de roosHet Ondernemingsdossier is een initiatief van een samenwer-kingsverband tussen onder andere VNO-NCW, MKB-Nederland en Koninklijke Horeca Nederland. "Het is een ‘schot in de roos’", zegt KHN-directeur Lodewijk van der Grinten. “Meer tijd om te ondernemen, betere naleving van regels en vereenvoudiging van het toezicht.” Zowel overheden als ondernemers profiteren van het systeem. “Met het Ondernemingsdossier wordt de kwaliteit van de dienstverlening bij overheden verbeterd en tegelijkertijd neemt de naleving en professionaliteit bij onze ondernemers verder toe.” Van der Grinten noemt de ambitie om in 2016 tachtigdui-zend bedrijven aangesloten te hebben op het Ondernemingsdos-sier fors, maar haalbaar.

Page 25: 2012 03 Horeca Nederland Magazine

Magazine KHN / 03 Magazine KHN / 03

Magazine KHN / 03 Magazine KHN / 03

25

OnDeRneminGSDOSSieR

De eerste ervaringen met het Ondernemingsdossier

'Zaken regelen op het moment dat het mij uitkomt'

papieren kunt invullen op het moment dat het je schikt.”

Bekkers heeft nog niet met het onderdeel ‘takenoverzicht’

gewerkt, maar al wel een exploitatievergunning aange-

vraagd. Hij verheugt zich op de verdere mogelijkheden die

er zijn. “Een incidentele vergunning aanvragen voor een

langere openingstijd bijvoorbeeld. Ik hoop dat de mogelijk-

heden met het Ondernemingsdossier op termijn nog veel

breder worden. De gegevens die ik moet doorgeven aan

onder meer het Centraal Bureau voor de Statistiek, de

Belastingdienst en het UWV overlappen elkaar voor een

deel. Met het oog op privacy wisselen die organisaties

onderling nauwelijks informatie uit. Een ondernemer die z’n

zaakjes op orde heeft en legaal werkt, kan er naar mijn

mening geen bezwaar tegen hebben dat die uitwisseling er

wél komt. Dat kan mooi via het Ondernemingsdossier.”

Samen werkt hetHet Ondernemingsdossier is een initiatief van en samenwerkingsverband tussen:• VNO-NCW• MKB-Nederland• Koninklijke Horeca Nederland (KHN)• Rubber- en Kunststofindustrie (NRK)• RECRON• Antwoord voor bedrijven• Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG)• Inspectieraad en het ministerie van Economische

Zaken, Landbouw & Innovatie.

De evenementenbranche heeft zich recent aange-sloten; gesprekken met andere branches lopen.

Hoe werkt het Ondernemingsdossier?Met een Ondernemingsdossier kan een (horeca)ondernemer op eenvoudige en gebruiks-vriendelijke wijze informatie uitwisselen met vergunningverleners en toezichthouders. De ondernemer kan de benodigde gegevens en formulieren (met gescande bijlagen) digitaal invullen en versturen én krijgt informatie over wet- en regelgeving die op zijn onderneming van toepassing is.

Dat laatste gebeurt met ‘regelhulpen’: vragen die in één oogopslag duidelijk maken aan welke lokale, landelijke en Europese regels ondernemingen moeten voldoen en welke maatregelen ze daarvoor moeten nemen. Handig voor wie te maken heeft met verschillende regels rondom één activiteit.

Een ondernemer beslist zelf welke overheidsinstantie inzage mag krijgen in zijn Onderne-mingsdossier. Die instanties blijven overigens gebonden aan de Wet bescherming persoonsgegevens.

Momenteel gebruiken zo’n tachtig horecaondernemingen in tien gemeenten het Onderne-mingsdossier. Diverse andere gemeenten voeren het systeem binnenkort in. De initiatiefne-mers willen dat het Ondernemingsdossier op termijn door ondernemingen in allerlei sectoren gebruikt wordt. Daarom is het Ondernemingsdossier opgenomen in de Digitale Agenda van de Rijksoverheid en worden afspraken gemaakt met de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), Inspectie SZW (voorheen Arbeidsinspectie) en de grote gemeenten (via de G32 en G4).

Horecaondernemers die gebruik willen maken van het Ondernemingsdossier kunnen direct starten via www.mijnondernemingsdossier.nl of zich melden via [email protected]. Ook als een gemeente (nog) niet is aangesloten, kunnen ondernemers al aan de slag.

Jan Paul Bekkers van cafe-restaurant De Ysbreeker: "Ik hoop dat de mogelijkheden nog breder worden."

last

endruk

r e g e l s

Page 26: 2012 03 Horeca Nederland Magazine

Vraag verblijvend informatie aan bij Atos Worldline Nederland :tel. 010 264 27 11 - atosworldline.nl

Transactional services. Powering progress

Zelf o�erte samenstellenen direct inzien via

onze webshopslimmepinautomaten.nl

€100 subsidievoor starters

Een slimme pinautomaat die op iedere locatie inzetbaar is

De XENTA heeft standaard 2 communicatiepoorten, PSTN (analoog) en TCP/IP (internet).De XENTISSIMO is de 100% mobiele pinautomaat en kan naar wens via GSM, GPRS of Wifi.

U bepaalt welk type aansluiting past binnen uw bedrijf.

U kiest of kopen of huren past binnen uw budget.

Wij hebben voor iedere ondernemer een oplossing en helpen u graag van A naar Z.

slimmeoplossingendie zichzelf betalen

ROESTVRIJSTALEN KEUKENGOTEN EN AFVOERPUTTEN

Uit voorraad leverbaar roestvrijstalen keukengoten en afvoerputten metuitneembare vuilvangkorf en anti slip maasrooster voor in Horeca keukens.

Oerdegelijke Nederlandse kwaliteit!

Meer informatie: www.vandenbergafvoerputten.nl of 0320-226157

Page 27: 2012 03 Horeca Nederland Magazine

Magazine KHN / 03 Magazine KHN / 03

Magazine KHN / 03 Magazine KHN / 03

khn verenigingsnieuws

inFo & ADvies

Wie betaalt het onderhoud van een gehuurd pand?Huurder én verhuurder hebben beiden verplichtingen ten aanzien van het onderhoud van het pand. in het algemeen geldt dat de huurder verantwoordelijk is voor het kleine onderhoud (schoonmaak, onderhoud cv-ketel) en de verhuurder voor groot onderhoud (schilderwerk buitenkant, vervanging kozijnen, deuren, cv-ketel). in de huurover-eenkomst kunnen partijen andere afspraken overeenkomen. om te achterhalen welke verplichtingen u hebt, dient u uw huurovereenkomst te raadplegen.

Als u een gebrek constateert dat de verhuur-der dient te verhelpen, moet u hem hiervan op de hoogte te stellen en hem de gelegen-heid geven het gebrek te verhelpen. Als hij

dat ondanks uw melding niet doet, hebt u het recht zelf het gebrek te (laten) herstellen. De kosten kunt u in dat geval verhalen op de verhuurder. Verrekenen met de huur advise-ren we in eerste instantie niet. Als het niet mogelijk is zelf het gebrek te (laten) herstellen, dan kan de huurder we-gens vermindering van huurgenot de huur-prijs verlagen of zelfs de betaling van de huurprijs stoppen. De keuze hangt af van de ernst van het gebrek. Raadpleeg altijd een jurist voordat u overgaat tot het nemen van dit soort maatregelen!

Tips bij het aangaan van een huurovereenkomstVoorkomen is beter dan genezen. Maak dus werk van uw huurovereenkomst. - Zorg dat in de huurovereenkomst goed is

opgenomen wat klein en dagelijks onder-houd is en wat niet. Leg duidelijk vast welke posten van onderhoud voor reke-ning van huurder en verhuurder zijn.

- Maak een rapport op van de staat van het gehuurde, zodat duidelijk is of er gebreken zijn.

VragenNeem contact op met Info & Advies via [email protected] of telefonisch 0348-489411.

volgens de nieuwe Drank- en Horecawet zijn gemeenten straks verplicht door middel van een verordening regels op te stellen voor paracommerciële rechtspersonen die alcoholhoudende dranken verstrekken. kHn vindt dat de vereniging van nederlandse gemeenten (vng) heeft nagelaten een duidelijk kader te scheppen voor gemeenten en horecaondernemers.

Het doel van de op te stellen verordening is het voorkomen van oneerlijke mededinging richting de reguliere horeca. KHN was lid van de werkgroep die zich bezighield met de tot-standkoming van een VNG-modelverordening als leidraad voor gemeenten. In de modelver-ordening heeft de VNG echter nagelaten een duidelijk kader te scheppen dat een gemeente echt houvast biedt, als niet op bestaand beleid kan worden teruggevallen.Er worden onder meer geen schenktijden voor alcoholhouden-de drank door paracommerciële instellingen vermeld. Verder zijn er keuzemogelijkheden opengelaten. Daardoor dreigt niet alleen gemeentelijke ‘willekeur’, maar ook extra administratieve lastendruk voor gemeenten.

Uitgaan van bestaand beleidKHN is van mening dat gemeenten bij het opstellen van de verordening uit moeten gaan van bestaand beleid ten aanzien van paracommercialisme. Voor het geval dat beleid in de praktijk niet goed werkt heeft KHN zelf inhoudelijke voorstellen gemaakt voor de verordening. KHN zal zich ervoor inzetten dat deze ook zo veel mogelijk wor-den overgenomen door gemeenten. De VNG heeft inmiddels in de ledenbrief van 11 juli 2012 de gemeenten aanbevolen om datgene wat in de huidige situatie goed werkt en per individuele vergunning e.d. geregeld is te vertalen naar een algemeen verbindend voorschrift.

lokAle verorDening pArACoMMerCiAlisMe

KHN: “Duidelijk kader is noodzakelijk”

27 Magazine KHN / 03 Magazine KHN / 03

Magazine KHN / 03 Magazine KHN / 03

Page 28: 2012 03 Horeca Nederland Magazine

Magazine KHN / 03 Magazine KHN / 03

Magazine KHN / 03 Magazine KHN / 03

28

Tekst: José Lenssinck

Beeld: NBTC en KHN

Verbeterde Wet Bibob maakt uitvoering eenvoudiger

Minder administratieve lasten, net zo effectiefDe Wet Bibob is er om criminele activitei-ten te bestrijden. Maar de wet brengt ook administratieve lasten met zich mee. Er is gelukkig ook goed nieuws: de nieuwe Wet Bibob maakt de uitvoering straks een stuk eenvoudiger voor ondernemers.

moet deze nog goedkeuren. Streven is om de wet op 1 janu-

ari 2013 in te laten gaan. Met de gewijzigde wet wordt de

toepassing in de praktijk een stuk eenvoudiger. Een paar

voorbeelden:

• Bredere toegang tot overheidgegevens maakt het mogelijk

om informatie tussen gemeente, Justitie, handelsregister,

Regionale Informatie en Expertise Centra (RIEC’s) te delen

en voorkomt dat ondernemers onnodig opnieuw worden

bevraagd;

Waarom de Wet Bibob?De Wet Bibob (bevordering integriteitsbeoordelingen door het

openbaar bestuur) heeft als doel te voorkomen dat overheden

door het verlenen van vergunningen, het verstrekken van

subsidies of het gunnen van overheidsopdrachten, onbedoeld

criminele activiteiten faciliteren. Zo kunnen malafide onderne-

mers worden geweerd. Denk aan het misbruiken van een

vergunning voor criminele activiteiten of het witwassen van

geld. Voor u als ondernemer positief, omdat er op deze

manier gewerkt wordt aan een aantrekkelijk vestigings- en

ondernemersklimaat voor ‘goede’ ondernemers.

Bibob-procedure horecaBij het aanvragen van een horecavergunning kan onder

meer een Bibob-toets plaatsvinden. Bij deze toetsing wordt

er gekeken naar de integriteit van de aanvrager en van zijn

of haar zakelijke omgeving. De aanvrager levert gegevens in

en deze gegevens worden gecontroleerd. Op basis hiervan

beoordeelt de gemeente of er nader onderzoek nodig is. Zo

ja, dan kan het Landelijk Bureau Bibob extra gegevens

opzoeken, zoals justitiële informatie. Het Landelijk Bureau

Bibob adviseert de gemeente dan of er risico bestaat dat een

vergunning wordt misbruikt. De gemeente beslist of er wel

of geen vergunning wordt verstrekt. De aanvrager kan het

Bibob-advies ter plekke inzien en eventueel bezwaar of

beroep aantekenen.

Gewijzigde Wet Bibob per 1 januari 2013Er is een wetsvoorstel tot wijziging van de Wet Bibob met

praktische verbeterpunten in aantocht. De Eerste Kamer

last

endruk

r e g e l s

Page 29: 2012 03 Horeca Nederland Magazine

Magazine KHN / 03 Magazine KHN / 03

Magazine KHN / 03 Magazine KHN / 03

29

BiBoB

Verbeterde Wet Bibob maakt uitvoering eenvoudiger

Minder administratieve lasten, net zo effectief

• RIEC’s ondersteunen de gemeente waardoor de Wet Bibob

gericht wordt toegepast. Dit betekent een verlichting van

de administratieve lasten voor ondernemers omdat er

selectiever wordt gewerkt;

• Invoeren van landelijke vragenformulieren, met ruimte

voor lokaal maatwerk. Hierdoor wordt de wet zoveel

mogelijk uniform toegepast;

• Ondernemer kan het advies van de gemeente meekrijgen,

zodat hij zich beter kan voorbereiden op zijn verweer.

Amsterdam aan de slag met vereenvoudigd Bibob-formulier

Een eenvoudiger formulier met minder vragen voor ondernemersDe gemeente Amsterdam maakt veel gebruik van de Wet Bibob. Bij een aanvraag wordt iedereen gelijk behandeld, zo voorkomt Amsterdam ‘willekeur’. Keerzijde is dat er veel werk is bijgekomen en de aanvraag van een vergunning veel langer duurt. De gemeente Amsterdam gaat vanaf 1 september werken met een vereenvoudigd Bibob-formulier.

Hoe verloopt de uitvoering nu in de praktijk?Amsterdam doet met de Wet Bibob onderzoek naar de integriteit van ondernemers en hun zakenpartners. Sinds de invoering van de wet in 2003 moeten ondernemers hierbij een formulier invullen en een groot aantal financiële en bedrijfsgegevens aanleveren. Anno 2012 is de uitvoering aan modernisering toe. De gemeente kan de Wet Bibob selectiever toepassen door betere samenwerking met politie en Justitie en gebruik van Basisregistra-ties. Dat betekent minder rompslomp voor ondernemers.

Wat zijn de verbeterpunten in het nieuwe Bibob-formulier dat vanaf 1 september gebruikt gaat worden?De uitdaging was om een eenvoudiger formulier te ontwikkelen met minder vragen voor ondernemers, zonder dat de effectiviteit van de wet er op achteruit gaat. Amsterdam is hier in geslaagd. Bovendien stelt het formulier stadsdelen in staat beter met elkaar samen te werken bij informatie-uitwisseling. Ondernemers met meerdere filialen in de stad leveren maar één keer stukken in.

Wordt de procedure eenvoudiger voor horecaondernemers?Ja. De vraagstelling op het formulier is een stuk duidelijker geworden. Voor ondernemers die een vergunning aanvragen voor renovatie of verbouwingen is er bovendien een extra kort formulier. De controle op een integere horecabranche en overheid blijft echter wel altijd inspanning vragen van zowel ambtenaren als ondernemers. Maar dat is ook in het belang van goede ondernemers.

Hoe verloopt de uitvoering straks met het nieuwe Bibob-formulier?Er zal beter gebruik gemaakt worden van beschikbare informatie van politie, Justitie en Belastingdienst. Ondernemers die alles op orde hebben, leveren een minimum aan benodigde gegevens aan. Bij twijfels over de integriteit moeten ondernemers meer gegevens aanleveren. Zo hoeven welwillende ondernemers niet onder de kwade te lijden.

Wat doet de gemeente Amsterdam nog meer om de risico’s op malafide praktijken te verkleinen?Ondernemers met een strafblad die onvoldoende kunnen zorgen voor openbare orde en veiligheid in en rondom hun onderneming, krijgen geen vergunning. Bij ernstige geweldsin-cidenten treedt de gemeente op door een onderneming tijdelijk of permanent te sluiten. Bovendien pakt Amsterdam vermenging van onder- en bovenwereld aan door het verrichten van onderzoeken en coördineren van integrale handhavingacties.

Wat is de relatie van het Bibob-formulier met de pilot van het Ondernemingsdossier in Amsterdam?Het nieuwe Bibob-formulier wordt momenteel getest in de pilot Ondernemingsdossier met een beperkt aantal ondernemers en vergunningmedewerkers. Met de resultaten van de pilot wordt het formulier verder verbeterd. De toekomstvisie is een Ondernemingsdossier waarbij ondernemers zelf en op een veilige manier digitaal Bibob-gegevens kunnen aanleveren. De pilot is hiervoor een eerste stap.

‘ondernemers die alles op orde hebben, leveren een minimum aan benodigde gegevens aan’

Page 30: 2012 03 Horeca Nederland Magazine

De gemeente Amsterdam wil 24-uurs horeca in de stad op een aantal plekken mogelijk maken. Tien vernieuwende horecaconcepten krijgen hiervoor de ruimte, zonder sluitingstijden. De gemeente nodigt iedereen uit om mee te denken en een plan in te dienen.

Vernieuwend Amsterdam geeft 10 vernieuwende horecaconcepten de ruimte. Zonder sluitingstijden. Alles mag. Zolang het maar een verrijking is van het Amsterdamse nachtleven en niet voor extra overlast in de directe omgeving zorgt. Maximaal drie vergunningen kunnen worden bestemd voor Dance. De rest van de vergunningen wil de stad afgeven voor nieuwe concepten. Kijk voor inspiratie op www.amsterdam.nl/24uurshoreca.

Hoe verder?Een team van experts en artistiek deskundigen zoals de Nachtburgemeester beoordeelt de plannen. Zij kijken of de plannen echt een verrijking zijn voor het Amsterdamse nachtleven. En naar de financiële en technische haalbaarheid. Als er meerdere goedgekeurde plannen voor één locatie zijn, wordt er geloot.

Daarna is er twee maanden de tijd om de vergunning aan te vragen. Hierbij geldt de gewone vergunningenprocedure, inclusief Bibob-toets.

Iedereen kan tot en met 30 september een voorstel indienen. Uitsluitsel over de uitslag volgt uiterlijk 30 november 2012.

Meld je nu aan voor een 24 uurs locatie horeca

voor meer informatie:www.amsterdam.nl/24uurshoreca

23 0

983

12H

G-0

5

• Snel en precies temperatuur meten• Eenvoudig limietwaarden bewaken• Betrouwbaar beoordelen van producten

www.testo.nl/HACCP

Meettechnologie voor voedselveiligheid.

HACCP:Met Testo valt het wel mee.

Testo BVRandstad 21-531314BH Almere T 036-5487000

12HG-05 - adv Koninklijk Horeca Nederland 2 2-5-2012 16:28 Pag

Page 31: 2012 03 Horeca Nederland Magazine

Magazine KHN / 03 Magazine KHN / 03

Magazine KHN / 03 Magazine KHN / 03 31

column

Maar al gauw kwam ik erachter dat in één keer aanvragen, niet meteen betekent dat het ook in één keer wordt afgehandeld. Nee, keer op keer moesten we aanvul-lende informatie verstrekken en ook een verandering in de regelge-ving maakte dat er regelmatig toch nog een extra of een ander formu-liertje moest worden ingevuld.

En toen ik dacht dat het – eindelijk – klaar was, kwam de brandweer nog even kijken voordat we de deuren voor onze gasten openden. De brandweer bleek een heel andere kijk op zaken te hebben, dan van te voren was uitgestippeld. Nieuwe ei-

RegelgevingAls er één ding is, waar ik keer op keer tegenaan loop in mijn vak dan is het de regelgeving. Tijdens de start van het laatste nieuwe bedrijf dat ik begon, was ik voorzichtig positief: voor het indienen van de vergunningsaanvragen kon ik terecht bij ‘één loket’ van de gemeente en alles kon in één keer aangevraagd worden. Veelbelovend, vindt u niet?

de melding kwam niet binnen bij de brandweer. We zouden de volgende dag onze deuren openen en waren heel blij met het feit dat er voor de eerste nacht aardig geboekt was voor de splin-ternieuwe hotelkamers. “Nee meneer Janssen, helaas, er mag niemand in het hotel overnachten zolang de doormelding niet in orde is.” Het telefoniebedrijf gebeld, waren alle lijnen wel goed aangesloten en getest? Ja hoor, dáár kon het niet aan liggen! De stratenmakers maar eens aangesproken, of ze niet toevallig een kabeltje hadden geraakt? Nee hoor, niets gemerkt, dus dáár kon het niet aan liggen. Terug naar het telefoniebedrijf: er bleek nu inderdaad geen signaal meer door te komen, waarschijnlijk een kabelbreuk. “Maar geen probleem hoor, we kunnen binnen twee dagen bij u zijn.” Twee dagen! Geen optie dus, want de volgende dag was de grootse opening. “U mag wel open”, liet de brandweer behulpzaam weten, “maar dan moeten er wel twee brandweerlieden continu de wacht houden in uw bedrijf”. Ik zal u de uren daarna besparen, maar dat ik die nacht niet geslapen heb, kunt u zich waarschijnlijk wel voorstellen.

En dan heb ik het hierboven nog maar over één klein onderdeel-tje van de regelgeving, waar we als horecaondernemers mee te maken hebben. Wat dacht u van de legionella-beheersing? “Ja meneer Janssen, u moet echt op alle waterleidingen terugslag-kleppen plaatsen, zodat het ‘vuile’ water niet terug kan lopen in de leidingen. En er moet een rapport komen met de garantie dat uw bedrijf legionella-vrij is. En dat moet u ieder jaar twee keer laten controleren. Bovendien moet u dagelijks bijhouden welke kranen niet vaak gebruikt worden en ze elke week even laten doorlopen. En heeft u de temperaturen al gemeten van alle koud- en warmwaterkranen?”

Als ik er goed over nadenk, vind ik het in de horeca eigenlijk helemaal niet meer zo leuk. We willen graag bezig zijn met gastvrijheid, maar inmiddels zijn we gedwongen ook een beetje politieagentje te spelen. “Geen 16? Geen druppel!! Mag ik u ID kaart zien? Wilt u uw sigaret uitmaken? Teveel gedronken? Dan is het verstandig dat u nu een taxi neemt en mag ik u geen alco-hol meer schenken. Ja meneer het is de hoogste tijd!” De hoog-ste tijd... U wordt bedankt voor weer een avond gezelligheid.

Op deze manier zou ik heel wat bladzijden van dit KHN-blad kunnen volschrijven, maar ach… dan lijkt het misschien nog alsof ik negatief ben. En dat is niet zo. Medeondernemers bent u het met mij eens: horeca is en blijft een boeiende bedrijfstak. Toch?

Ad Janssen

sen werden neergelegd. “En vergeet u niet de brandkleppen van de afzuiginstallaties te testen?” Natuurlijk niet, we willen zo snel mogelijk open, dus zo snel mogelijk de benodigde vergunningen in ons zak. Dus de kleppen testen. Gelukkig, ze werken prima, ze gaan mooi dicht bij een bepaalde hitte. Er schijnt dan iets te smelten, waardoor die kleppen in werking worden gezet. “Prach-tig systeem”, dachten we. Maar ehh… Hoe krijg je die kleppen eigenlijk weer open? Oh jee, de aannemer bleek vergeten te zijn tijdens de bouw, om een luikje te maken voor de kleppen. En dus moest het plafond - dat net strak was afgelakt – worden openge-broken. De facturen die volgden, vielen vanzelf in de bus, daar hoefden we dan weer niets aan te doen…

Nu de doormelding naar de brandweer nog controleren. Alle beveiligingsmaatregelen waren getest en werkten prima, alleen @adjanssen

‘We willen graag bezig zijn met gastvrijheid, maar inmiddels zijn we gedwongen ook een beetje politieagentje te spelen’

last

endruk

r e g e l s

Page 32: 2012 03 Horeca Nederland Magazine

Magazine KHN / 03 Magazine KHN / 03

Magazine KHN / 03 Magazine KHN / 03

32

Tekst: José Lenssinck

Beeld: Autogrill Nederland

‘Als ondernemer word je er niet vrolijk van’

Regelgeving: veel verschillen per gemeenteRegels. Als horecaondernemer heeft u net als iedere ondernemer te maken met veel wetten en regels. Lokale regels verschillen enorm per gemeente, wat het in de praktijk extra lastig maakt. Erik Burgers, senior general manager van Autogrill Nederland, weet er alles van. “Het is lastig en tijdrovend.”

Autogrill is wereldwijd marktleider voor eten en drinken

onderweg. De organisatie is in Nederland vooral

bekend van de AC Restaurants. Naast de AC Restau-

rants exploiteert Autogrill verschillende internationale

franchisemerken langs de Nederlandse snelwegen, zoals

Starbucks. Erik Burgers is binnen Autogrill onder andere

verantwoordelijk voor het aanvragen van de vergunningen.

Waar loopt hij zoal tegenaan?

1. Vertraging in het contact met gemeenten“Wij komen heel veel verschillen tegen per gemeente. Dat zit

vooral in de verschillende voorwaarden en interpretaties ervan.

Helaas word je van de websites van gemeenten meestal niet

veel wijzer. Daarom bel ik tegenwoordig maar naar de

desbetreffende gemeente om tekst en uitleg te vragen over de

gewenste aanlevering van bestanden en welke informatie men

precies wil hebben. Het valt mij op dat hoe minder kennis er bij

een gemeente is, des te meer men wil weten.”

2. Problemen met reclame-uitingen“De locaties van Autogrill bevinden zich op korte afstand van

de Nederlandse rijkswegen. Snelwegreclame is dan ook erg

belangrijk voor de vindbaarheid. Als een vergunning wordt

afgewezen, komen we soms de meest vreemde redenen

tegen. Zo wilde één gemeente onze vergunning afwijzen

omdat gasten ‘het bedrijf wel zouden vinden via gps’. Naast

de vraag of je mensen tijdens het rijden wilt laten zoeken op

het navigatiesysteem, is er natuurlijk ook nog altijd een grote

groep (oudere) reizigers die een dergelijke functionaliteit

niet gebruikt. Los daarvan werkt gps niet altijd en komt het

ook geregeld voor dat deze niet up-to-date is. Zo lopen wij

vele (buitenlandse) gasten en dus omzet mis. En dan heb ik

het er nog niet eens over dat het bezoek aan een wegres-

taurant vaak een impuls is.

Een andere, twijfelachtige, motivatie was dat een gemeente

een logo van één van de internationale franchisepartners

van Autogrill niet mooi vond en daarom geen toestemming

wilde geven voor plaatsing van het logo langs de snelweg.

Gemeenten houden zo vernieuwing tegen, terwijl zij dit juist

zouden moeten stimuleren. Na veel soebatten is het

uiteindelijk gelukt, maar niet zonder strijd.”

3. Shop-in-shop“Autogrill werkt op steeds meer locaties volgens het

shop-in-shop-principe. De locatie in De Meern heeft naast

het AC Restaurant bijvoorbeeld nu ook een Starbucks. Hier

wil Autogrill ook het bord langs de snelweg op aanpassen.

Rijkswaterstaat geeft aan dat dit niet mag vanwege een

‘sterfhuisconstructie’ die inhoudt dat bestaande uitingen

mogen blijven staan, maar dat er geen nieuwe of vervan-

gende uitingen mogen worden geplaatst. Autogrill kan haar

nieuwe concepten op deze manier niet uitdragen. Jammer,

want ook wij proberen reizigers meer comfort en duidelijk-

heid te geven langs de snelweg. Daarnaast zijn wegrestau-

rants voor veel gasten een rustpunt tijdens de reis en een

eerste visitekaartje van Nederland.”

‘Gemeenten houden vernieuwingen tegen, terwijl ze dat zouden moeten stimuleren’

last

endruk

r e g e l s

Page 33: 2012 03 Horeca Nederland Magazine

Magazine KHN / 03 Magazine KHN / 03

Magazine KHN / 03 Magazine KHN / 03

33

REGELdRuk kEtENS

‘Als ondernemer word je er niet vrolijk van’

Regelgeving: veel verschillen per gemeente

4. Strubbeling tussen gemeente en Rijkswaterstaat“Wij zien tegenstrijdigheid tussen gemeente en Rijkswater-

staat. Het komt voor dat Rijkswaterstaat een vergunning

afgeeft voor het plaatsen van een bord van acht meter hoog

en dat de gemeente even later meldt dat het niet hoger mag

zijn dan vier meter. Omdat hoger niet past in de beleidsvisie.

Maar op hetzelfde terrein staat wel een bord van zes meter!

Als je om tekst en uitleg vraagt, is zes meter bij nader inzien

ook in orde. Bij ons blijft dan de vraag hangen wie het nu

voor het zeggen heeft en waarom er zo ad hoc beslissingen

worden genomen.

Bij onze locatie ergens in de gemeente Utrecht stonden al

meer dan twintig jaar vlaggenmasten van tien meter naast

een provinciale weg. Begin dit jaar berichtte een BOA van de

Provincie ons dat er een recent gewijzigde provinciale

landschapsverordening was gekomen en dat de masten

maar zes meter hoog mochten zijn én dat ze elders

moesten worden herplaatst. Uiteraard werd er gedreigd met

een dwangsom. We hebben de masten weggehaald, maar

als ondernemer word je hier niet vrolijk van.”

5. dubbele lasten“Wegrestaurants is mogelijk de enige branche in Nederland

die voor alle vergunningen dubbel moeten betalen omdat

weggebonden locaties op grond van Rijkswaterstaat staan.

Hierdoor moet je zowel een vergunning bij Rijkswaterstaat

als bij de gemeente aanvragen, met de bijbehorende kosten.”

6. Regels gemeente gaan soms te ver“Soms slaan gemeentes te ver door in de regelgeving. Op

één van onze locaties wilden wij een Burger King bouwen,

waarvoor een nieuwe

gebruikersvergunning

moest worden aange-

vraagd. Daarvoor

moesten we onze

luchtemissies weergeven,

geluidsmetingen doen en

ga zo maar door. Alsof er

een chemische fabriek

geplaatst ging worden.

We hebben geprobeerd uit te leggen dat er geen sprake van

geluidsoverlast zou zijn, maar daarop kregen wij het

dringende verzoek een duur adviesbureau in te schakelen

om alles te laten nameten. Dat hebben we geweigerd. De

patstelling heeft acht maanden geduurd.”

Regeldruk een hardnekkig fenomeen“Het is een hardnekkig fenomeen. Overheden moeten

horecaondernemers meer vanuit dienstverlening behande-

len en erkennen dat zij belangrijk zijn voor een gastvrije

uitstraling, de werkgelegenheid in de regio en het zakelijke

klimaat. Autogrill is met 38 restaurants in zeventien verschil-

lende gemeentes geen kleine speler, maar het blijft lastig om

bij de overheid binnen te komen. Dat zullen de ruim 20.000

leden van KHN wel herkennen, verwacht ik.”

Federatie van Wegverzorgende Horeca (FWH)Erik Burgers is vice-voorzitter van de FWH, die de belangen van horeceabedrijven langs en nabij de Nederlandse rijkswegen behartigt en bevordert. Informatie: www.fwh.nl.

kHN maakt zich sterk voor terugdringen regeldrukKHN is zich bewust van het doolhof aan regels waar horecabedrijven mee te maken hebben. Er valt nog een hoop winst te behalen. KHN is daarom voortdurend in gesprek met de overheid en andere belangrijke partners, zoals strategische en operationele stakeholders. Denk hierbij aan: • Het Ondernemingsdossier (zie pagina 24)• ACTAL (zie pagina 40)• Beter en Concreter (zie pagina 13)• De Vereniging Nederlandse Gemeenten, bijvoorbeeld

bij modelverorderingen.• Gastvrij Nederland, www.gastvrijnederland.nl• De directie Regeldruk & ICT van het ministerie van

EL&I• Provincies, gemeenten, milieudiensten en

veiligheidsregio’s. KHN heeft een uitgebreid netwerk met 242 lokale afdelingen.

Page 34: 2012 03 Horeca Nederland Magazine

Plus op HR-beleidNaast het volledig uit handen nemen van de verloning van de horecamede-werkers, denkt Persoonality graag verder om zo samen met de horeca-ondernemer de beste werkgever te zijn. Dit is precies wat één van de grootste spelers in de horecabranche zocht in een samenwerkingspartner. “Na ervaringen met andere payroll-organisaties was ik op zoek naar een partner met wie ik een samenwerking kon creëren die verder gaat dan alleen verlonen. Bij Persoonality heb ik dat gevonden.” Met de slimme instrumenten van Persoonality PLUS zet de payrollorganisatie letterlijk een plus op het HR-beleid van de horecaondernemer.

Door het inzetten van deze innovatieve instrumenten geeft de ondernemer op een nog professionelere manier invulling aan het werkgeverschap. Geen ingewikkelde analyses, maar slimme en praktische tools die de ondernemer direct in kan zetten en inzicht geven, gemak bieden en in sommige gevallen zelfs helpen om kosten te besparen.

Zekerheid voor werkgever én werknemerPersoonality biedt niet alleen voordelen voor de horecaondernemer. Ook de werknemers zijn zeker van een professionele werkgever met aantrekkelijke voorwaarden. De eigen onderneming-CAO van Persoonality

zorgt er namelijk voor dat de arbeids-voorwaarden van de payrollmede-werkers op hetzelfde niveau liggen als die van horecamedewerkers in vaste dienst. “Niet alleen ik, maar ook de medewerkers zijn zeer tevreden over de diensten van Persoonality. Er is een vast contactpersoon die alles van begin tot eind begeleidt. Het blijft dus niet alleen bij het doorgeven van uren en het betalen van de factuur, Persoonality ondersteunt op veel meer gebieden. Zo is er een fijne en betrouwbare samenwerking ontstaan”, aldus de topondernemer.

Voor meer informatie kunt u Persoonality bereiken via 055 580 59 00.

Samen de beste werkgever met Persoonality payroll

Horecaondernemers hebben passie voor hun vak. Het liefst steken zij daarom al hun tijd en energie in het bedrijf. Dit is precies de reden waarom veel horecaondernemers kiezen voor payrolling via Persoonality.

perso

onalit

y.nl

PERS.003-11 Advertorial 230x280mm.indd 1 26-07-12 17:14

Page 35: 2012 03 Horeca Nederland Magazine

verMinDerDe regelDruk Bij Festiviteiten

Met EvenementAssistent miljoenen besparenondernemers die een festival, wielerronde of concert willen organiseren, ervaren dat de procedures voor vergunningen in veel gemeenten verschillend zijn. ook zijn er voor onderdelen van een evenement verschillende vergunningen nodig. Dit leidt tot hoge regeldruk voor ondernemers.

De regeldruk in de evenementenbranche kan met 10 tot 15% omlaag door betere samenwerking van partijen die bij de aan-vraag van evenementenvergunningen be-trokken zijn. De EvenementAssistent, een instrument dat ondernemers helpt bij ver-gunningaanvragen en lokale overheden en hulpdiensten ondersteunt bij het behande-len ervan, maakt dit mogelijk. In totaal kunnen bedrijven met de maatregelen 1,1

miljoen euro besparen en gemeenten 0,5 miljoen euro.

In ontwikkelingEvenementAssistent is naar verwachting in het najaar van 2012 operationeel. De intro-ductie ervan valt samen met de invoering van het Ondernemingsdossier in de evenemen-tenbranche. De evenementenbranche werkt samen met andere branches die het Onder-nemingsdossier invoeren: horeca, recreatie en de rubber- en kunststofindustrie.

De Stichting EvenementAssistent is opgericht in juni 2012. Het is een samenwerkings-verband van gemeenten en evenementenondernemers, die is ontstaan tijdens de casus Evenementenvergunning van het programmabureau Slim geregeld, goed verbonden (Sggv) in opdracht van het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie. Meer informatie: www.rijksoverheid.nl of www.evenementassistent.nl.

kHn tevreDen over nieuwe oMgevingswet

Lastenverlichting voor ondernemersHet ministerie van infrastructuur en Milieu werkt aan een nieuwe omgevingswet. De wet, die in 2014 in werking zal treden, moet tien-tallen wetten op het gebied van milieu, ruimtelijke ordening, natuur en water overbodig maken. ook gaan honderden regels en besluiten op de schop. voor horecaondernemers scheelt dit in de lasten.

KHN maakt deel uit van een projectgroep van VNO-NCW en MKB-Nederland, die namens het bedrijfsleven met het ministerie overlegt over een zo gunstig mogelijke wet voor horeca en andere bedrijven. Het uitgangs-punt van KHN en ook van de projectgroep is:

geen lastenverzwaringen voor ondernemers. De nieuwe Omgevingswet moet zorgen voor meer samenhang en voor een snellere en goedkopere besluitvorming. Wetten die door de nieuwe Omgevingswet overbodig worden zijn onder andere de Wet milieubeheer, de Woningwet en de Wet ruimtelijke ordening.

Brede steunVooralsnog wordt de Omgevingswet breed gesteund door politieke en maatschappelijke organisaties. Het ministerie werkt hard aan een eerste wetsvoorstel en wil deze nog eind 2012 naar de Raad van State sturen.

Voor meer informatie kijk op www.khn.nl en zoek op ‘Omgevingswet’.

Magazine KHN / 03 Magazine KHN / 03

Magazine KHN / 03 Magazine KHN / 03

35

khn verenigingsnieuws

Page 36: 2012 03 Horeca Nederland Magazine

Magazine KHN / 03 Magazine KHN / 03

Magazine KHN / 03 Magazine KHN / 03

36

Tekst: Berber Bijma

Beeld: Remco Bohle

De kern van payrolling is: het

werkgeverschap uitbesteden. Een

payrollbedrijf neemt een onderne-

mer de loonadministratie van het gehele

personeel of een deel daarvan uit handen.

Het payrollbedrijf neemt ook de bijbeho-

rende financiële verplichtingen op zich,

zoals belastingafdrachten, en in de meeste

gevallen ook arbeidsrechtelijke risico’s, zoals

doorbetaling bij ziekte of uitkeringen bij

ontslag. De ondernemer zelf blijft verant-

woordelijk voor de dagelijkse gang van

zaken en voor het aantrekken en begelei-

den van personeel. Ook de Risico Inventarisatie en -Evalu-

atie (RIE) blijft een verplichte taak voor de werkgever.

De voordelen van payrolling liggen voor de hand: de

ondernemer besteedt heel wat rompslomp én financiële en

arbeidsrechtelijke risico’s uit. "Maar het prijskaartje dat

daaraan hangt is erg ingewikkeld en dat maakt sommige

ondernemers huiverig", aldus Laurens Meyer. Hij is directeur

van Meyer Beheer, een bedrijf dat zo’n veertig horecaonder-

nemingen in heel Nederland in eigendom heeft, met bij

elkaar rond de 2.000 werknemers.

TariefverschillenMeyer maakt voor zijn ondernemingen al vijftien jaar

gebruik van payrolling. Hij is overtuigd voorstander, maar

benadrukt wel dat er bij payrollbedrijven veel kaf onder het

koren schuilt. Er zijn bijvoorbeeld payrollbedrijven die de

afdrachten aan de Belastingdienst niet betalen. “Als je zaken

De voor- en nadelen van payrollingDe een ziet het als geldklopperij, de ander als professionaliseringsslag, ontzorging of risico-beheer. Horecaondernemers denken verschil-lend over het fenomeen payrolling. Maar wat houdt het precies in, voor wie is het geschikt en wat zijn de voors en tegens? Verdiep je heel grondig in de voorwaarden voordat je met een dergelijk bedrijf in zee gaat.

wilt doen met een payroller is het raadzaam om eerst vast te

stellen of het een NEN-gecertificeerd bedrijf is en of het

staat ingeschreven bij het Register Normering Arbeid.”

Maar ook tussen professionele, gecertificeerde payrollbe-

drijven kunnen de tariefverschillen groot zijn. Een payrollbe-

drijf hanteert meestal een omrekenfactor per gewerkt uur.

Die varieert van zo’n 1,5 tot wel 2,8. Als de omrekenfactor 1,5

is, betaalt de werkgever bij een bruto uurloon van 10 euro 15

euro per gewerkt uur aan het payrollbedrijf. Naast de

omrekenfactor werken sommige payrollbedrijven met een

bureaumarge die bovenop het uurtarief komt. “Veel

horecaondernemers staren zich blind op de omrekenfactor

en de bureaukosten”, zegt Meyer. “Maar die vormen nog

maar een deel van het verhaal.” Hij raadt collega-onderne-

mers daarom aan zich goed te verdiepen in de voorwaarden

van een payrollbedrijf (zie kader op pagina 37).

Inzicht in loonkostenVoor Meyer staan de voordelen van payrolling als een paal

boven water. “Met payrolling weet je precies wat je totale

loonkosten zijn per periode. Als je een personeelsrooster

maakt, weet je precies wat iedereen per uur kost.”

‘De omrekenfactor is maar een deel van het verhaal’

Laurens Meyer

Page 37: 2012 03 Horeca Nederland Magazine

Magazine KHN / 03 Magazine KHN / 03

Magazine KHN / 03 Magazine KHN / 03

37

payrollIng

Daarnaast is het uitbesteden van financiële risico’s

volgens Meyer een belangrijk voordeel. “Je zult maar

drie werknemers hebben van wie er één twee jaar ziek

is. Dan kun je de deur wel dicht doen, tenzij je een

ziektekostenverzekering hebt. Als ondernemer moet

je dus afwegen wat voordeliger is: zo’n verzekering

of payrollen.”

Ook de deskundigheid van een payrollbedrijf kan

voordelig zijn. “Maar alles hangt met de prijs

samen”, benadrukt Meyer. “Als het tarief zo hoog is dat je

bij een eventueel conflict met een werknemer goedkoper

een advocaat kunt inhuren, kan het overduidelijk niet uit om

te betalen voor de deskundigheid van een payrollbedrijf.”

IngewikkeldPayrollen is kortom een ‘erg ingewikkeld onderwerp’, vindt

Meyer. “Je begint er als ondernemer niet zomaar mee. Maar

vooral voor kleine ondernemingen heeft de risicobeperking

van het payrollsysteem grote voordelen, mits het tarief en

de voorwaarden redelijk zijn. Als je een onderneming van

enig volume hebt, kan het al snel uit om de loonadministra-

tie en de daarbij behorende risico’s in eigen huis te houden.”

In alle ondernemingen van Meyer Beheer staat een deel van

het personeel op payroll en is een ander deel rechtstreeks in

dienst. “Payrollen is vooral handig voor parttimers van wie

de gewerkte uren per dag en per week verschillen, ook

omdat onder hen vaak meer personeelswisselingen zijn. Je

hoeft alleen maar eens per week aan het payrollbedrijf door

te geven: die werknemer heeft deze week zoveel gewerkt.

De verdere afhandeling is voor het payrollbedrijf.”

let op de kleine lettertjes!Bij het kiezen van een payrollbedrijf moet een ondernemer goed kijken naar de bijbeho-rende voorwaarden:• Is de payroller NEN-gecertificeerd en staat hij ingeschreven bij de Stichting Normering

Arbeid? • Werken de medewerkers onder de Horeca-cao of onder de uitzend-cao? • Wat is de omrekenfactor en over welk loon wordt deze berekend?• Is er een bureaumarge?• Zijn er aanvangskosten?• Is het tarief inclusief ziekteverzuim, vakantiegeld, vakantiedagen, feestdagen en bijzonder

verlof?• Is er een eigen risico bij ziekte of ontslag?• Kan de payroller (achteraf) aanvullende kosten wegens ziekte of ontslag in rekening

brengen?• Is er een collectieve ongevallenverzekering?• Zijn er aparte tarieven voor bijvoorbeeld studenten of 65-plussers?• Geldt er een toeslag als er geen sprake is van automatische incasso?

Page 38: 2012 03 Horeca Nederland Magazine

Magazine KHN / 03 Magazine KHN / 03

Magazine KHN / 03 Magazine KHN / 03

Facts&Figures• 19% van wereldwijde elektriciteitsvebruik gaat naar verlichting

• Verlichting kost jaarlijks € 195 miljard euro en 1.9 miljard ton CO2 (=7% van alle CO2 uitstoot)

• Huidige ledtechnologie kan hier gemiddeld 60% op besparen (zonder afbreuk te doen aan de kwaliteit van de verlichting)

• Door de relatief hoge prijzen en onzekerheid over de kwaliteit en toepassing is slechts 5% van alle verlichting LED.

Ervaringcijfers horeca*

• Gemiddelde investering in MKB segment: € 2.500,- excl. BTW

• 90% verdient de investering binnen 2 jaar terug

• 40% verdient de investering binnen 1 jaar terug *gebaseerd op 300 verlichtingsscans in de afgelopen anderhalf jaar

LEDENACTIE: LICHTSCAN VOOR € 29De eerste 50 leden

die een vrijblijvende

lichtscan aanvra-

gen, betalen

hiervoor € 29,- in

plaats van € 49,-!

Ga naar www.

switchmylight.com/

KHN of scan de QR

code hiernaast om

je aan te melden.

Bellen kan ook:

020-2217660.

Sebastian Ott, Eetvilla van den Brink“Via een actie van mijn energiebedrijf GreenChoicekreeg ik een gratis SwitchMyLight verlichtingsscan aangeboden. Uit pure nieuwsgierig-heid naar nieuwe innovaties en duurzaamheid ben ik hier op in gegaan. Het was vooral handig dat er iemand langs kwam die direct de ledlampen demonstreerde. In sommige situaties zag je een klein verschil met de oude lampen. Maar door alles in één keer te vervangen valt het niet op. Ik ben een klein jaar geleden overgestapt en heb tot nu toe nul negatieve reacties van gasten. Bovendien zag ik de besparing direct terug op de eerste energierekening. Ik raad iedere horecaonder-nemer aan om in ieder geval de verlichtingsscan te bestellen!”Investering: € 2.596,-Besparing per jaar: € 3.297,- en 6.700 kg CO2

Terugverdientijd: 0,8 jaar

Kit de Romph, eigenaar van Le Pub, Leidseplein, Amsterdam“Ik ergerde mij al heel lang aan de korte levensduur van gloei- en halogeenlampen en de torenhoge energierekening die deze lampen veroorzaken. Bovendien worden de gloei- en halogeenlampen ontzettend heet, wat het brandgevaar vergroot. Via de ondernemers-vereniging van het Leidseplein ben ik in contact bracht met SwitchMy-Light. Zij hebben meteen de verlichtingsscan uitgevoerd. "De demonstratiekoffer met verschillende type ledlampen was een verademing. Ik kon direct alle mogelijkheden zien. Bovendien laat de scan op de iPad gelijk zien hoe groot de investering is, hoeveel je bespaart en hoe snel je de investering terug verdient. Ik had de investering er binnen een half jaar uit. Ik ben dus gelijk met mijn hele zaak over gestapt.”Investering: € 2.996,-Besparing per jaar: € 7.016,- en 15.300 kg CO2

Terugverdientijd: 0,5 jaar

38

LEDVERLICHTINg

E r zijn drie opties: halogeen-, spaar- of ledlampen. De

ledtechnologie is de laatste drie jaar snel vooruit

gegaan. Hierdoor zijn er sinds kort sfeervolle en

dimbare ledlampen op de markt. In de meeste gevallen een

prima vervanging voor gloei en halogeenlampen. Daarbij

verbruikt ledverlichting tot 90% minder energie en gaat tot 25

keer langer mee gaat dan gloei- en halogeenlampen. Een

enorme besparing.

SwitchMyLight: ledverlichting op maatSwitchMyLight (SML) komt graag bij u langs om de moge-

lijkheden van ledverlichting te bespreken. Met de SML

iPadapp wordt een scan gemaakt en volgt direct een

vervangingsvoorstel. Inclusief een nauwkeurig besparings-

overzicht. Zo ziet u exact welke lampen u nodig heeft,

hoeveel u kunt besparen, welke investering daarvoor nodig

is en hoe snel u deze heeft terug verdiend. Maar de ‘proof of

the pudding is in the eating’. Daarom krijgt u op locatie een

demonstratie van de ledverlichting en kunt u direct een

keuze maken uit welke ledlampen het meest geschikt zijn

voor uw situatie.

Prima alternatief voor verdwenen gloeilamp

Bespaar op uw energierekeningSinds 1 september 2012 zijn gloeilampen in de hele Europese Unie verboden. Winkels mogen alleen nog bestaande voorraden verkopen. Wat moet de horeca zonder de goedkope, dimbare en sfeervolle gloeilamp? KHN onderzocht horeca-verlichting: Ledverlichting is in 80% van de gevallen de beste oplossing.

Page 39: 2012 03 Horeca Nederland Magazine

Magazine KHN / 03 Magazine KHN / 03

Magazine KHN / 03 Magazine KHN / 03

investeren in een gAstvrije HoreCA

Gastvrijheid van Wereldklassekoninklijke Horeca nederland werkt samen met ondernemers, overhe-den en branchecollega’s aan een gastvrijheid van wereldklasse. Mil-joenen mensen genieten wekelijks van de gastvrije horeca. investeren in de horeca is goed voor de neder-landse economie.

Gemeenten spelen in die gastvrijheid een cruciale rol. Door lokale lasten te beperken, ontstaat er meer ruimte om te ondernemen. Gemeenten hebben er ook zelf baat bij: zij zijn een belangrijke ‘leverancier’ van consu-menten voor de lokale vrijetijdsindustrie. 56% van de bestedingen is afkomstig uit de eigen gemeente (Rabobank, juli 2012) en maaltijd- en drankconsumptie vindt groten-

deels plaats binnen een straal van 15 kilo-meter. Het is dus belangrijk dat gemeenten investeren in een gastvrije horeca.

ParkeerfrustratieGastvrij zijn, betekent ook bereikbaar zijn. Uit onderzoek van de Consumentenbond (juli 2012) blijkt echter dat in de afgelopen vier jaar de tarieven voor parkeren op straat in dertig grote Nederlandse steden met gemid-deld 15% is gestegen. De hoogte van het parkeertarief is de grootste parkeerergernis, gevolgd door het afrekenen per uur en te krappe parkeerplaatsen. KHN is van mening dat de opbrengst van parkeerta-rieven gebruikt moet worden om de bereik-baarheid van de binnensteden te verbeteren. Reële parkeertarieven leveren een belangrijke

bijdrage aan een goede bereikbaarheid van horecabedrijven. Het zijn juist de gemeenten die daar iets aan kunnen doen!

Optimale samenwerkingKHN zet zich in voor een optimale samenwer-king tussen overheden en ondernemers in de gastvrijheidsector.

De gastvrijheidseconomie levert Neder-land jaarlijks minimaal 35 miljard euro op. Daarbinnen is de horeca met een jaaromzet van 13,6 miljard euro en een loonsom van 2,8 miljard euro een be-langrijke speler. Investeren loont, meer omzet, meer werkgelegenheid.

stel geCoörDineerD grenzen AAn lokAle tArieven en leges

Gemeenten willen meer belastinginkomstenDe nederlandse gemeenten willen meer eigen belastinggeld ophalen. ze vinden dat ze steeds meer taken van het rijk toebedeeld krijgen ter-wijl daar geen extra inkomstenmo-gelijkheden tegenover staan. ko-ninklijke Horeca nederland vindt dit geen goed plan. De hoeveelheid lokale belastingen waarmee horeca- ondernemers geconfronteerd wor-den, loopt nu al de spuigaten uit.

Gelukkig heeft een meerderheid in de Twee-de Kamer het plan van de grote gemeenten niet goedgekeurd. De Tweede Kamer vindt

dat gemeenten efficiënter moeten gaan werken in plaats van dat ze de rekening bij het bedrijfsleven neerleggen. De slechte economie is geen excuus aangezien ook in goede tijden de stijging van de lokale lasten hoger was dan de economische groei. Dat beeld verandert niet, integendeel.

Lokale belastingen gestegenBegin dit jaar werd bekend dat de OZB voor bedrijfspanden met 6,5% is gestegen. Ook de overige lokale belastingen zijn bovengemid-deld gestegen: de toeristenbelasting met 8%, precariobelasting met 10%, parkeerbelasting met 5,6% en rioolheffing met 5%. Het gemid-

delde tarief voor het totale horecavergunnin-genpakket is in een jaar met 6,3% verhoogd.

Ondernemers ontlastenOndanks het streven van opeenvolgende kabinetten om ondernemers te ontlasten, is er nog steeds geen begin van een trendbreuk waar te nemen. VNO-NCW pleit voor een mi-cronorm die de stijging van lokale lasten aan banden legt. Bij een micronorm mag de belas-tingopbrengst niet hoger zijn die van het jaar ervoor, exclusief inflatiecorrectie en correctie van volume-effecten. KHN zet de politieke lobby vol in op het realiseren van gecoördi-neerde grenzen voor lokale tarieven en leges.

39

khn verenigingsnieuws

Page 40: 2012 03 Horeca Nederland Magazine

Magazine KHN / 03 Magazine KHN / 03

Magazine KHN / 03 Magazine KHN / 03

40

Tekst: Berber Bijma

Beeld: Bianco Blokland (KHN)

en ACTAL

Actal probeert ervoor te zorgen dat overbodige regels worden afgeschaft of - liever nog - niet gemaakt. Hoe doet u dat?"Wij brengen advies uit aan de regering en de Eerste en

Tweede Kamer over hoe de regeldruk - administratieve

Adviescollege Actal

Op de bres voor afschaffing overbodige regelsRegels moeten er zijn, maar te veel regels zijn een grote ergernis. Actal, adviescollege voor regering en Staten-Generaal, spant zich in om overbodige regels terug te dringen. Collegelid Lili Doude van Troostwijk is zelf ondernemer en binnen Actal belast met de regeldruk voor bedrijven.

lasten en inhoudelijke nalevingskosten - van nieuwe en

bestaande regels minder kan worden. Soms gebeurt dat op

verzoek van de minister of van de Tweede Kamer, maar we

pikken ook zelf signalen op uit de samenleving. Regeldruk

kun je in geld uitdrukken, maar de ergernis die door

overbodige regels ontstaat is een minstens zo belangrijke

reden om er wat aan te doen.

Een goed voorbeeld is de btw-verhoging die op 1 oktober

ingaat. Voor ondernemers is dat een heel lastige datum. De

eenmalige administratieve lasten zijn vele malen hoger dan

wanneer de verhoging op 1 januari 2013 in zou gaan. Wij

pleiten dus voor dat laatste. De adviezen van Actal zijn

overigens niet verplicht. Maar aangezien de overheid zelf

Actal in het leven heeft geroepen, zijn onze adviezen wel

zwaarwegend."

Hoe zijn de banden tussen Actal en de horeca?"Dit voorjaar is er een hernieuwde kennismaking geweest

tussen Actal en KHN. Aanleiding daarvoor was de nieuwe

samenstelling van het college en het nieuwe mandaat: Actal

toetst niet meer alle nieuwe wetten, maar maakt een eigen

selectie van grote dossiers. Daarnaast onderzoeken wij of de

departementen wel genoeg aandacht hebben voor de

regeldruk in nieuwe wetten en richten wij ons nog meer op

signalen uit de samenleving.

Tijdens de kennismaking was ik blij verrast toen ik bij KHN de

enorme bereidheid om samen op te trekken en problemen

aan te pakken zag. De horeca is een ontzettend actieve

branche en KHN is in mijn ogen voortdurend bezig met het

verhogen van de kwaliteit van de aangesloten bedrijven. Die

constructieve houding om de regeldruk samen te willen

aanpakken is voor ons erg belangrijk. Wij hebben de input

van brancheorganisaties nodig om gedegen adviezen te

kunnen uitbrengen."

Is er nog veel verbetering mogelijk in de horeca?"Jazeker! In sommige gemeenten hebben ondernemers die

een horecavestiging willen beginnen bijvoorbeeld nog altijd

last van de Bibob-wetgeving, ooit bedoeld om te voorko-

men dat met crimineel geld zaken worden gedaan. In

sommige gemeenten wordt élk nieuw horecaplan aan de

last

endruk

r e g e l s

Page 41: 2012 03 Horeca Nederland Magazine

Magazine KHN / 03 Magazine KHN / 03

Magazine KHN / 03 Magazine KHN / 03

41

InTeRvIew

Adviescollege Actal

Op de bres voor afschaffing overbodige regels

Bibob-regels getoetst. Dat is natuurlijk een grote ergernis

voor ondernemers.

De nieuwe Drank- en Horecawet die volgend jaar ingaat, is

ook een voorbeeld. Daarin zijn sommige zaken nog altijd

niet aangepakt. Horecaondernemers moeten bijvoorbeeld

verschil blíjven maken in wat ze schenken aan zestien- of

achttienjarigen. Daarnaast gaat onder de nieuwe wet het

toezicht naar de gemeenten. Dat kan zorgen voor grote

onderlinge verschillen. Heel lastig, zeker als je vestigingen in

verschillende gemeenten hebt."

waar kunnen horecaondernemers terecht met klachten over regeldruk?"Op twee plaatsen: bij het Meldpunt regelgeving op de

overheidssite www.antwoordvoorbedrijven.nl en bij de

regionale Kamer van Koophandel. Het meldpunt reageert

binnen drie dagen op een klacht of vraag. Actal krijgt de

melding via het meldpunt geanonimiseerd door. Datzelfde

gebeurt met de klachten die bij de regionale Kamers van

Koophandel binnenkomen. Met die signalen zijn wij heel blij,

want dat is precies waar Actal naar op zoek is: informatie uit

alle sectoren over regels die alleen maar tijd kosten en

ergernis opleveren, zonder dat ze een positief effect

hebben.’

Geen logboek meer voor speeltoestellenDemissionair minister Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft toegezegd dat de regelgeving zo wordt aangepast dat horecaondernemers niet meer een logboek hoeven bij te houden voor het onderhoud speeltoestellen. Dat is het resultaat van een gezamenlijke inspanning van onder andere Actal en KHN. Door middel van het logboek moest de ondernemer aantonen dat hij oog had voor de kwaliteit en veiligheid van de toestellen. Voortaan kan dit worden aangetoond met behulp van bijvoorbeeld het keuringscertificaat bij aankoop of met het bonnetje van de onderhoudsbeurt van het speeltoestel. "Het komt nu aan op de creativiteit van de ondernemer én de houding van de inspecteur", zegt Lili Doude van Troostwijk. "Onder inspecteurs is een voorzichtige trend van meer vertrouwen en welwillendheid waar te nemen. Ik ben erg benieuwd of die trend zich voortzet. Wij horen te zijner tijd graag van KHN wat de ervaringen van ondernemers zijn."

Actal werkt de komende maanden aan een advies over hygiënecodes voor niet-gekoelde presentatie en houdbaarheidstermijnen van gekoelde, zelfbereide producten. Volgens KHN zorgen verscherpte eisen op dat gebied voor ongelijkheid met België, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Individuele ondernemers kunnen via www.actal.nl hun mening geven over dit onderwerp.

Page 42: 2012 03 Horeca Nederland Magazine

PRESENTEERT

ARTCARS

KRÖLLER-MÜLLER MUSEUM13 T/M 28 OKTOBER 2012

RAN

GE

ROVE

R EV

OQ

UE

LEAS

E AU

TO V

AN 2

012

- ART

CAR

BY

www.artcars.nl

Page 43: 2012 03 Horeca Nederland Magazine

Magazine KHN / 03 Magazine KHN / 03

Magazine KHN / 03 Magazine KHN / 03

43

khn ledenvoordeel

Het lidmaatscHap van KoninKlijKe Horeca nederland biedt directe financiële ledenvoordelen. KijK ooK op www.KHn.nl/ledenvoordeel

Ledenvoordeel

Per 1 juli is de nieuwe Wet Incassokosten van kracht. Een wet die ook voor u als horecaondernemer van belang is. Of u nu zaken doet met bedrijven of consu-menten.

de nieuwe wet regelt de maximale vergoeding aan incassokosten die aan consumenten mag worden berekend. Het is niet meer mogelijk administratie-kosten of andere kosten te rekenen. de nieuwe wet geldt voor vorderingen waarin de schuldenaar na 1 juli 2012 in verzuim is.

Incassokosten vorderen bij consumentenom incassokosten te mogen vorderen (door u of bosveld incasso) is het sinds 1 juli verplicht om

een ‘nakomingsbrief’ te sturen. Hierin wordt de schuldenaar nog 14 dagen in de gelegenheid gesteld om de vordering alsnog te voldoen. in de brief moeten de gevolgen van ‘niet-betalen’ staan, waaronder de hoogte van de incassokosten. de hoogte van de incassokosten wordt conform de nieuwe staffel incassotarieven stapsgewijs berekend als percentage van de hoofdsom.

Incassokosten vorderen bij bedrijvenals u zaken doet met bedrijven geldt de nieuwe wet als regelend recht. Het versturen van de nako-mingsbrief is niet verplicht. U kunt onderling afspraken maken over de hoogte van de incasso-kosten door deze vast te leggen in uw algemene voorwaarden. Uiteraard dienen de incassokosten

redelijk en billijk te zijn. als u niets vastlegt, zal bij een gerechtelijke procedure de nieuwe staffel incassotarieven worden toegepast.

Meer informatieHeeft u vragen over de inhoud van deze nieuwe wet of de toepassing ervan? neemt u dan con-tact op met onze businesspartner bosveld incasso en Gerechtsdeurwaarders via telefoon-nummer 033-45 00 999 of via e-mail: [email protected].

De start van het nieuwe voetbalseizoen biedt volop kansen voor horecaondernemers. Wat is er nu leuker dan samen in het café naar een goede wedstrijd kijken?

sinds de introductie van eredivisie live Zakelijk in 2011 is het ook voor horecagelegenheden mogelijk om de uitzendingen publiek te vertonen. KHn-leden krijgen een exclusieve korting op de licentie. regel uw zaken op tijd en goed want er wordt intensief gecontroleerd.

Eredivisie Live: meer topvoetbal dan ooitmet ingang van dit seizoen biedt eredivisie live meer live voetbal dan ooit. met rechtstreekse uitzendingen van de eredivisie, jupiler league, Knvb beker, Uefa europa league, fa cup en nu ook de duitse dfb-pokal!

Waarom Eredivisie Live Zakelijk? De voordelen op een rij- publiek kijkt graag samen voetbal.- live voetbal trekt meer gasten, brengt sfeer en verhoogt zo

de aantrekkingskracht.- Gasten blijven langer, besteden meer en komen vaker terug.- er geldt 12,5% korting voor KHn-leden

Voorkom hoge boetesop de uitzendingen van eredivisie live rusten auteursrechten. met de licentie van eredivisie live Zakelijk hebt u het recht al het live topvoetbal (nationaal en internationaal) publiek te vertonen in uw zaak. om uw rechten als li-centiehouder te beschermen wordt er intensief gecontroleerd op het zonder licentie vertonen van eredi-visie live. in geval van overtreding kan de rechter boetes opleggen tot wel 10.000 euro. Zorg dus dat u uw zaken goed en tijdig voor elkaar hebt.

Kijk voor meer informatie op www.eredivisielivezakelijk.nl.

Bosveld Incasso

De nieuwe Wet Incassokosten (WIK)

Forse korting op licensie

Live voetbal: gasten, sfeer, omzet!

Page 44: 2012 03 Horeca Nederland Magazine

...u verdient het!Vrijblijvend zaken doen!

www.kolibrie.nl | 013 549 91 11offi cieel partner van Koninklijke Horeca Nederland