20111221_nl_metro special

Click here to load reader

 • date post

  23-Mar-2016
 • Category

  Documents

 • view

  212
 • download

  0

Embed Size (px)

description

‘Een robot die je bed verschoont of skypen met je huisarts’ Pag. 2 Pag. 3 Dit is een uitgave van Metro CustoM Publishing

Transcript of 20111221_nl_metro special

 • Dit is een uitgave van Metro CustoM Publishing

  Een robot die je bed verschoont of skypen

  met je huisartsPag. 3

  Medische december 2011 Vernieuwen in de zorgsector is van levensbelang Pag. 2

 • Dit is een uitgave van Metro CustoM Publishing

  Wat weet eigenlijk over de kwaliteit in de zorg?

  Ga naar

  $NZDUG0RPHQWMHV'UXNNHGDJDFKWHUGHUXJ%H]LJJHZHHVWPHWNZDOLWHLWLQGH]RUJHQPHWVSDQQHQGSURMHFWVHFRQGVDJR([WUD6RFLDDO(UZRUGWPLMQHWYHUWHOGGDWHUKDUGJHZHUNWZRUGWDDQNZDOLWHLWLQGH]RUJ7XXUOLMNVHFRQGVDJR$PEXODQFHB1LHXZV:DWHUPLVLVPHWUROSDWLsQWLQGH]RUJUHFHSWHQEHODQJULMNHUGDQDUWVNHX]HNZDOLWHLWPLQXWHDJR

  Innoverenlevensbelang

  In een samenleving waarin vrijwel alles gedigitaliseerd wordt, blijft de gezondheidszorg niet achter. De zorgsector moet ook innoveren, omdat de bevolking steeds ouder wordt.

  De afgelopen 150 jaar is onze levensverwachting enorm toegeno-men door hygine en medicalisering, waardoor we steeds ouder worden, begint Dr. Nico van Meeteren, directeur van het Innovatiegebied Levenslang Gezond van TNO en verantwoordelijk voor de kennisont-wikkeling in de preventie en zorg.

  Dit succes moeten we continueren en uitbreiden. Om daarvoor te zorgen moet onze verzorgingsstaat een participatiestaat worden. Een staat waarin we naar vermogen meer verantwoordelijkheid voor onze eigen gezondheid nemen. Dat doel kunnen we bereiken door innovaties in de preventie- en zorgsector.

  Gezondheidsrekening Door die toenemende hygine en medicalisering neemt ook het aantal ouderen en chronisch zieken sterk toe. Daardoor komt de zorgsector onder druk te staan. Innovatie is daarom van groot belang, vervolgt van Meeteren. We moeten er zorg voor dragen dat men in de toekomst meer zelf doet, niet voor elke gezondheidsklacht naar de dokter hoeft . Zelfmanagement dus. Zoals we bijvoorbeeld onze eigen bankrekening managen, zouden we ook kunnen leren onze eigen gezondheidsrekening te beheren, met verantwoorde beslisondersteu-ning en tijdig inschakelen van professionele hulp. Dat vergt optimale benutting van ICT en empowerment van mensen. Maar het werkt. Zoiets dergelijks gebeurt al op kleine schaal bij bijvoorbeeld patinten met hartfalen, longaandoe-ningen en diabetes.

  Inburgeren Innovatie vergt echter ook een omslag in de denkwijze van zorgprofessionals en burgers. Van Meeteren: Wanneer we nu ziek zijn, lopen we linea recta naar de dokter. We lten alles doen. Innovaties moeten ervoor zorgen dat we in de toekomst meer zlf kunnen doen. Daarbij komt dat zorgverleners anders moeten gaan handelen. Veel van hen zijn behoudend, soms zelfs paternalistisch. Die houding moet veranderen. Deskundigheid uitstralen is prima, maar stimu-

  is van

  leer ook verantwoord zelfmanage-ment.

  Want mede door die behoudende handelswijze van zorgverleners en patinten, ligt het tempo waarin innovaties zich verspreiden laag. Uit onderzoek blijkt dat als we vandaag een innovatie ontwikkelen, deze gemiddeld zeventien jaar tijd nodig heeft om in te burgeren in de zorg, besluit Van Meeteren. Die incubatie-tijd is enrm lang, te lang. Terwijl inno-vaties in de zorgsector als geen ander bij kunnen dragen aan het behoud van het succes van onze samenleving.

  Colofon

  2

  Innovatie kost 17 jaar voordat het is ingeburgerd

  Medische innovatie is

  een publicatie van Metro

  Custom Publishing.

  Productmanager

  Jessica Gerretsen,

  jessica.gerretsen@

  metronieuws.nl,

  020-511 4081

  Projectmanager

  Joeri Bijvoet,

  joeri.bijvoet@metro-

  nieuws.nl, 020-511 4006

  Tekst en vormgeving

  RedactiePartners

  MediaGroep,

  www.redactiepartners.nl

  Beeld Nationale

  Beeldbank,

  Shutterstock

  Voor meer informatie

  over Metro Custom

  Publishing of als u zelf

  een idee heeft voor een

  uitgave kunt u contact

  opnemen met:

  David Beentjes,

  020-511 4073 of

  via david.beentjes@

  metronieuws.nl

  pag 6Infusiezorg is service op maat

  pag 5Drie innovaties in de medische wereld

  pag 3Zorg op afstand is de toekomst

  Inhoudsopgave

  Een themakrant die bij jou past

  Bereik jouw doelgroep met een publicatie op maat. De mogelijkheden zijn divers, zoals adverteren in een relevant thema of een volledige afname waarbij jij de inhoud bepaalt. Metro Custom

  Publishing brengt jouw boodschap gericht over op de doelgroep die jij wilt aanspreken.

  Neem contact op voor meer informatie: Robin Jahshan robin.jahshan@metronieuws.nl Tel: 020-5114 027 www.metronieuws.nl

 • Dit is een uitgave van Metro CustoM Publishing

  Ik sta op voor mijn moeder ElsBrenda Schaaper (42), mede-organisator KWF SamenLoop

  En wat doe jij?

  Mijn moeder kreeg vijf jaar geleden borstkanker. Ik moet er niet aan denken dat ik haar zou moeten missen. Daarom zet ik mij in voor een KWF SamenLoop. Met dit wandelevenement zamelen we geld in voor kankeronderzoek. Dit is mijn manier om een bijdrage te leveren.

  Samen opstaan helpt. Het geeft kracht en levert geld op voor onderzoek. Kijk wat jij kunt doen op staoptegenkanker.nl/inactie

  3

  Skypen met de huisarts, je bloeddruk thuis meten en het resultaat via internet versturen of contact met zorgverleners door een intercom. Zorg op afstand is in opkomst. Dat moet ook wel, want door de vergrijzing zal over een tijdje bijna een kwart van de samenleving hulpbehoevend zijn.

  Onderzoekers verdiepen zich in de vraag: hoe kunnen we dat aan? Zorg is duur en instellingen komen nu al bedden en handen tekort. Dr.ir. Masi Mohammadi is lector en onderzoeker Smart & Sustainable Living Environment for Senior Citizens aan de Technische Univer-siteit in Eindhoven.

  Communicatietechnologie speelt een cruciale rol. Mensen kunnen door middel van een intercom of Skype sneller om consult vragen en

  aan de andere kant wordt alles direct opgeslagen. Bovendien dragen communicatiemiddelen bij aan sociale contacten en geven ze toegang tot kennis; even googelen en je hebt je informatie.

  Touchpad Naast communicatiemiddelen zijn er ook apparaatjes waarmee zelf metingen gedaan kunnen worden. Mohammadi: Dat is bij mensen met suikerziekte betrouwbaarder

  dan een steekproefsgewijze meting tijdens een bezoekje aan de dokter.Het voornaamste doel is mensen langer thuis te laten wonen. Want dat kost de samenleving minder geld. Niet ten koste van alles, maar in veel gevallen is dit ook de wens van mensen zelf, vertelt Moham-madi. Vooruitgang dus, op voorwaarde dat de middelen toegankelijk zijn. Jongere generaties zijn dan vergroeid met computers en smartphones, voor ouderen is dit niet vanzelfsprekend. Ons

  uitgangspunt is dat een apparaat voor iedereen gebruiksvriendelijk moet zijn. Als een afstandsbedie-ning handig is voor een senior, is deze dat ook voor mij. Touchpad producten zijn niet voor niets populair: met je vingers een foto verplaatsten hoef je niemand twee keer uit te leggen. Bovendien gaan de veranderingen snel. Vroeger hadden mensen n tv, nu gebrui-ken we tientallen media.

  En in de toekomst? Mohammadi: Ik kan me best voorstellen dat er robots komen die vervelende klusjes doen, zoals het verschonen van bedden. En dat is niet per se voor een hulpbehoevend persoon ideaal, maar voor iedereen die een hekel heeft aan bedden opmaken.

  Een robot die je bed verschoont

  Skypen met je psycholoogOok in opkomst is online psychologie. Ofwel: webcamgesprekken met je psycholoog. Monique Janssen begon in 2010 met een collega Eye2eye-psychologen, in eerste instantie voor in het buitenland wonende Nederlanders. Het is prettiger om een gesprek in je moedertaal te kunnen voeren. Bovendien heeft elke cultuur andere behandelmethodes. Zo kreeg een patint van een Chinese psycholoog eens het advies om met een zwaard in een kussen te gaan slaan.

  Sinds kort zien ook steeds meer mensen in Nederland de voordelen van een behandeling via internet. Je hebt geen reistijd en reiskosten en de drempel is laag. Voor mensen met bijvoorbeeld straatvrees of een lichamelijke beperking is het fijn om vanuit hun eigen huis te praten. Ziet de psycholoog dan wel alles via een scherm? Als de verbinding goed is, is er geen verschil met een normaal consult. Ik zie het als iemand gemotioneerd raakt of iets wegslikt. Met landen waar de internetverbinding slecht is, kan Sky-pen natuurlijk wel eens lastig zijn.

 • Giro 8986 www.KidsRights.nl

  O denneboom, o denneboom, ik wil voor kerst een suikeroom

  (een tante mag ook)

  Not just healthcare.

  Copyright 2010 Merck Sharp & Dohme Corp., a subsidiary of Merck & Co., Inc., Whitehouse Station, NJ, USA. All Rights Reserved.

  Wij vinden dat het ook onze verantwoordelijkheid is

  om onze geneesmiddelen en vaccins bij de mensen te

  krijgen die ze nodig hebben, ongeacht waar ze wonen

  en of ze er geld voor hebben. Om dit te verwezenlijken

  hebben we vele verreikende programmas en samen-

  werkingsverbanden opgezet. Meer informatie vind je

  op onze website msd.nl.

  Bij MSD werken wij mee aan een gezonde wereld.

  Hoe? Door innovatieve geneesmiddelen en vaccins te

  ontwikkelen en te verstrekken aan mensen over de

  hele wereld. Samen met gezondheidspartners bieden

  we toonaangevende oplossingen waarmee we het

  leven van miljoenen patinten verbeteren. We luisteren

  goed naar patinten, artsen en onze andere partners

  en anticiperen op hun behoeften.

 • Dit is een uitgave van Metro CustoM Publishing

  De Longpas App.De pas die

  op je longen past.

  Als je astma hebt of COPD is het

  belangrijk dat je longen in goede

  conditie zijn. Met de Longpas App

  voor iPhone kun je nu zelf of samen

  met je arts ongedwongen werken

  aan de conditie va