20111208_nl_metro special

Click here to load reader

 • date post

  10-Mar-2016
 • Category

  Documents

 • view

  216
 • download

  3

Embed Size (px)

description

Depressie raakt ons Gawy: herfst en winter altijd lastige tijden Dipje of depressie? …maakt nog geen depressie Pagina 2 Pagina 3 Pagina 5 Pagina 7 December 2011 Dit is een uitgave van Metro CustoM Publishing in saMenwerking Met het FonDs PsyChisChe gezonDheiD

Transcript of 20111208_nl_metro special

 • Dit is een uitgave van Metro CustoM Publishing in saMenwerking Met het FonDs PsyChisChe gezonDheiD

  Pagina 2

  Depressie raakt ons

  Pagina 3

  Dipje of depressie?

  Pagina 5

  Gawy: herfst en winter altijd lastige tijden

  Mike Bodd: doe normaal over depressie

  Pagina 7

  Mindfulness als waakhond voor het hoofd

  Signalen herkennen met mindfulness

  December 2011

  Een dipjemaakt nog geen depressie

 • Dit is een uitgave van Metro CustoM Publishing in saMenwerking Met het FonDs PsyChisChe gezonDheiD

  Het Reumafonds zoekt collectanten

  Help reuma de wereld uit

  www.reumafonds.nl

  Het Fonds Psychische Gezondheid bestaat sinds 1949 en is een goed doel. Voor onze inkomsten zijn wij afhankelijk van giften. Het Fonds geeft subsidie voor wetenschappelijk onderzoek naar psychische problemen en verbetering van de zorg van mensen met psychische problemen, vooral die met depressie.

  Meer weten over psychische problemen, kijk op www.psychischegezondheid.nl

  Nummer 34, daar moesten we zijn. Een huis in een doodgewone straat in een dorpje vlakbij Apeldoorn. We belden aan. Na enige tijd deed Pieter de deur open. We stapten het donkere huis binnen. Ik was op werkbezoek en liep een dag mee met een jeugdpsychiater. Zij bezoekt regelmatig jongeren

  met psychische problemen. Nu waren we bij Pieter. Hij is 21 jaar en chronisch depressief. Hij voelt zich bijna altijd ongelukkig en eenzaam. De psychiater heeft mij verteld over zijn geschiedenis. Zijn moeder was verslaafd. Zij had hem weinig liefde en aan-dacht gegeven. Hij was opgevoed door zijn opa en oma. Een opleiding had hij niet afgemaakt, vrienden heeft hij weinig. Hij woont alleen. In een hoekje lag zijn basgi-taar. Ik vroeg Pieter of hij nog speelde. Nee, dat deed hij niet meer. Hele dagen deed hij niets.

  EEN GEZICHT GEVENIk deel dit verhaal graag met u. Zon kwetsbare jongen in de grote, boze wereld. Een jongen die ook bij u in de buurt kan wonen. Het is zo belangrijk om deze jongeren een gezicht te geven. Om te laten zien wie ze zijn en wat er met ze aan de hand is. Daarom ben ik directeur van het Fonds Psychische Gezondheid. We helpen mee om jongens zoals Pieter een gezicht te geven. Maar ook meiden als Gawy die in deze krant (pag. 5) vertelt over haar depressies en hoe ze probeert overeind te blijven. Ik ben al zoveel jongeren en ook ouderen tegenge-komen die last hebben van depressies door de ingrijpende dingen die ze hebben meegemaakt of doordat het in de familie zit. Wij geven geld voor wetenschappelijk onder-zoek naar de oorzaken van depressies en hoe ze te behan-delen zijn. Dat is z nodig. Daarnaast geven wij voorlich-ting over depressies en vertellen verhalen van mensen die eraan lijden.

  KENNIS HEBBEN Het Fonds heeft aan de wieg gestaan van veel vernieu-wingen in de behandeling van depressie. Een voor-beeld zijn behandelingen via internet. Ik vind het ook belan-grijk dat mensen kennis hebben over wat een depressie is, en dat praten over een depressie net zo gewoon is als praten over hartproblemen.

  Ronald Gorter, directeur van het Fonds Psychische Ge-zondheid

  De waarheid over depressie

  COLOFONEen dipje maakt nog geen depressie is een publica-tie van Metro Custom Publishing in samenwerking met het Fonds Psychische Gezondheid.

  REDACTIE Adrianne Dercksen en Judith de Laat, Fonds Psychische Gezondheid

  VORMGEVING RedactiePartners MediaGroep, www.redactiepartners.nl BEELD Nationale Beeldbank, ShutterstockVoor meer informatie over Metro Custom Publishing of als u zelf een idee heeft voor een uitgave kunt u contact opnemen met David Beentjes, 020-5114073 of via [email protected]

  22

 • Dit is een uitgave van Met

  ro CustoM Publishing

  September 2011 & Gezin leefomGevinGJe leven in balan

  s

  Inhoudsopgave Pag.2 Hier voelt je k

  ind zich thuis

  Pag.4 Alles in je hui

  s onder n knop

  Pag.5 Zo combineer

  je kids en carrire!

  Pag.6 Lenen: de do

  s and donts

  Pag. 7 Europese eco

  nomie vs.

  onze portemonnee

  September 2011

  Een themakrant die bij jou pastBereik jouw doelgroep met een publicatie op maat. De

  mogelijkheden zijn divers, zoals adverteren in een relevant thema of een volledige afname waarbij jij de inhoud bepaalt.

  Metro Custom Publishing brengt jouw boodschap gericht over op de doelgroep die jij wilt aanspreken.

  Neem contact op voor meer informatie: David Beentjes [email protected]

  Tel: 020-5114 073 www.metronieuws.nl

  Psychologe Marianne Pranger: Iedereen weet wat het is om sombere gevoelens te hebben. Tijdens een dipje ben je som-ber, of verdrietig. Je zit niet lekker in je vel. Vaak heeft dit een duidelijke oorzaak en na enkele dagen is die bui weer over. Een depres-sie is meer dan een dip. Pas als de sombere stemming min-stens twee weken duurt wordt het een depressie genoemd. Er is niet altijd een duidelijk aanwijsbare reden om somber te zijn. De meeste men-sen kunnen tijdens een depressie niet goed functioneren en zijn echt ziek.

  KLACHTENIemand die depressief is, voelt zich het grootste deel van de dag ellendig en neerslachtig en heeft nergens interesse of plezier in. Veel mensen hebben last van

  concentratieproblemen of vergeetachtigheid. Depressieve mensen zeggen vaak dat ze het gevoel hebben van binnen leeg te zijn, dat ze een dood gevoel hebben. Slaapproblemen komen vaak voor, mensen voelen zich ver-moeid. Veel mensen piekeren, hebben schuld-gevoelens of angstgevoelens. Ook kunnen er lichamelijk klachten zijn, zoals hartklopping-en, een droge mond, verstopping, duizelig-heid, trillende handen, onverklaarbare pijn of hoofd- en rugpijn. Er zijn depressieve mensen die geen uitweg meer zien. Ze denken veel aan de dood of aan zelfdoding. Ieder mens is anders, dus ook een depressie verschilt van

  persoon tot persoon. Een depres-sie kan variren van licht tot matig en ernstig.

  VERSCHILLENDE DEPRESSIESMarianne Pranger legt uit welke soorten depressies er zijn. Er zijn vrouwen die depressief wor-den na de geboorte van een kind, zij hebben dan een postpartum depressie. Er zijn ook mensen die alleen in de herfst of in de winter of juist in de lente depres-

  sief zijn. Zij hebben een seizoensgebonden depressie. Mensen die chronisch depressief zijn, jarenlang, hebben een dys-thyme stoor-nis. Bij deze vorm van depressie heeft iemand mildere klachten dan iemand met een gewone depressie maar dus wel veel langer.

  NEEM KLACHTEN SERIEUSMarianne Pranger vindt het belangrijk dat mensen hun sombere gevoelens serieus nemen. Als je veel last hebt van depressieve klachten, raad ik je aan om naar de huisarts te gaan. De huisarts stelt waarschijnlijk niet meteen een diagnose, maar zal willen weten welke klachten er precies zijn, wanneer ze zijn begonnen en of er een aanleiding voor is. Vaak geeft een huisarts eerst informatie over depressie en vraagt om binnen enkele weken weer langs te komen. In ernstige gevallen, of als de klachten aanhouden, wordt er gespro-ken over medicijnen of therapie.

  Mensen die denken dat ze depressief zijn, kun-nen op www.psychischegezondheid.nl/depres-siecentrum een depressietest doen. Op www.mentaalvitaal.nl zijn veel tips, oefeningen en verwijzingen te vinden.

  Neem sombere gevoelens serieus

  WEETJEDepressies komen va-ker voor dan je denkt. Bijna 19% van de (volwassen) mensen in Nederland heeft ooit in het leven een depressieve stoornis gehad. Ruim 540.000 mensen hadden in het afgelopen jaar depres-sieve klachten.

  Dit is een uitgave van Metro CustoM Publishing in saMenwerking Met het FonDs PsyChisChe gezonDheiD

  Een dipje of een depressie, daar is een groot verschil tussen. Ook klachten van een depressie verschillen van persoon tot persoon.

  Neem jezelf en je klachten serieus,

  want aan een depressie is wel

  iets te doen!

  3

 • Dit is een uitgave van Metro CustoM Publishing in saMenwerking Met het FonDs PsyChisChe gezonDheiD

  Help mee kinderarbeid te stoppen. Ga naar unicef.nl

  Omdat veel kinderen collegashebben in plaats van klasgenoten.

  Kunnen we voorkomen dat laagopgeleide vrouwen met licht depressieve en stress- klachten een echte depressie krijgen? Dat was de kernvraag in het onderzoek van Judith van der Waerden van de Universiteit Maastricht.

  CursusIn het onderzoek richtte zij zich op de bestaande cursus Bewegen Zonder Zorgen. Het idee van de cursus is dat een zwaar-dere depressie voorkomen kan worden door deze vrouwen te laten bewegen in combinatie met psycho-educatie, vertelt Van der Waerden. Laagopgeleide vrouwen lopen namelijk een groter risico op het krijgen van een depressie dan gemiddeld het geval is.

  VertrouwenCruciaal was het vinden van deze vrouwen en dat ze bleven meedoen aan het onder- zoek. Hoe deed Van der Waerden dat? Om de vrouwen te bereiken, werkten we samen met huisartsen. Zij selecteerden in hun patintenbestand mogelijke kandidaten. De onderzoekers namen vervolgens zelf per telefoon contact op met 3000 vrouwen. Dat was heel veel werk maar het grote voordeel was dat we

  daarmee ook vrouwen bereikten, die niet met hun klachten naar de huisarts gaan.

  Door een persoonlijke benadering in een veilige omgeving zorgde Van der Waerden dat de vrouwen aan het onderzoek bleven meedoen. De onderzoekers namen de vragenlijsten met de vrouwen door, nadat ze de lijsten eerst bij een kleine groep getest hadden op begrijpelijkheid. Ik denk dat door die aanpak weinig vrouwen zijn afgevallen. Je moet mensen blijven opzoeken en ze het gevoel geven dat ze serieus worden genomen.

  ResultatenMet de conclusie dat vrouwen met lichte klachten baat hebben bij de cursus en vrouwen met zwaardere klachten door- gaans niet, kan ingezet worden op zorg die werkt. Onderzo