20111028_nl_metro special

Click here to load reader

 • date post

  16-Mar-2016
 • Category

  Documents

 • view

  214
 • download

  1

Embed Size (px)

description

Dennis (40) krijgt medicijnen via een infuus Worden patiënten de dupe van een overheidsmaatregel? Circa 350.000 Nederlanders hebben deze aandoening Pascale (22): ‘ik blok een hele zondag voor een smeersessie’ ★ Pagina 2 ★ Pagina 3 ★ Pagina 4 ★ Pagina 5 ★ Pagina 7 ★ Pagina 6 Dit is een uitgave van Metro CustoM Publishing in saMenwerking Met Pvn In samenwerking met

Transcript of 20111028_nl_metro special

 • Dit is een uitgave van Metro CustoM Publishing in saMenwerking Met Pvn

  Psoriasisoktober 2011

  Inhoud Pagina 2

  Circa 350.000 Nederlanders

  hebben deze aandoening

  Pagina 3

  Psoriasis is chronisch

  en zichtbaar

  Pagina 4

  Door de nieuwe richtlijn

  krijgen patinten overal

  dezelfde zorg

  Pagina 5

  Pascale (22): ik blok een hele

  zondag voor een smeersessie

  Pagina 7

  Worden patinten de dupe

  van een overheidsmaatregel?

  Pagina 6

  Dennis (40) krijgt

  medicijnen via een infuus

  In samenwerking met

 • Dit is een uitgave van Metro CustoM Publishing in saMenwerking Met Pvn

  Voorletters

  Naam

  Adres

  Postcode

  Woonplaats

  Telefoon

  E-mailadres

  Geboortedatum

  Bankrekeningnummer

  man/vrouw*

  Handtekening

  *Doorhalen wat niet van toepassing is.Deze bon ondertekend, in een enveloppe opsturen naar:

  Psoriasis Vereniging NederlandAntwoordnummer 933052509 WB Den Haag

  Ja, ik word lid van de Psoriasis Vereniging Nederlandvoor 25,- per jaar en ontvang het stripboek Sneeuwvlokje cadeau.

  Ria Bloemberg-Lubbers, manager relatiebeheer van de Psoriasis Vereniging Nederland (PVN), lijdt zelf ook aan

  de ziekte. Psoriasis kan een zware stempel op je leven drukken. Niet al-leen vanwege de vervelende jeuk en pijn, maar ook vanwege de confron-terende reacties van anderen.

  Veel mensen weten niet wat psori-asis is. Ik heb ooit meegemaakt dat een winkeldame me in het pashokje vroeg of ik kon stoppen met passen, omdat ze de schilfertjes vies vond.

  TeleurstellingDat onbegrip nekt vooral jongere patinten. Ze krijgen bij de huisarts,

  die soms zelf niet volledig op de hoogte is van het ziektebeeld en de beschikbare medicatie, te horen dat ze ermee moeten leren leven. Denk je eens in: zit je net in de puberteit, wordt je toekomstperspectief je in n keer ontnomen. Ook oudere patinten lopen vaak vast in het medische traject. Gevolg: frustratie en teleurstelling. Sommigen kruipen daardoor in hun schulp.Reden genoeg om meer aandacht te vragen voor psoriasis, vindt Ria. Deze ziekte is absoluut niet eng en vies, laat staan besmettelijk.

  ' Onbegrip nekt vooral jonge patienten'

  Rode, schilferige plekken die jeuk

  veroorzaken en pijn doen over je

  hele lichaam. En ook nog vervelende

  opmerkingen naar je hoofd krijgen.

  Dat is het lot van circa 350.000

  Nederlanders die lijden aan psoriasis.

  29 oktober is wereldwijd uitgeroepen

  tot World Psoriasis Day. In Nederland

  organiseert de PVN (samen met

  de Psoriasis Liga Vlaanderen) een

  congres met diverse sprekers en een

  informatiemarkt. Het thema is: Inti-

  miteit. Bovendien lanceert de PVN

  haar nieuwe huisstijl en logo, waar-

  van in deze bijlage al een voorproefje

  te zien is.

  Voor wie: psoriasispatinten

  en andere genteresseerden

  Waar: Hotel en Congrescentrum

  Papendal, Papendallaan 3, Arnhem

  Aanmelden: via www.pvnnet.nl,

  prijs voor leden 10, voor niet-

  leden 15

  Wat: sprekers, informatiemarkt,

  verzorgde lunch, koffie/thee,

  plenair debat en afsluitende borrel

  Zorg op afstand

  Wereld Psoriasis Dag

  Binnen de geneeskunde worden de moge-lijkheden van de digitale snelweg verkend. Patinten moeten nu vaak naar het zieken-huis voor een korte behandeling of een controle, maar verwacht wordt dat ze in de toekomst zich steeds vaker een ritje naar het ziekenhuis kunnen besparen. Via inter-net kunnen ze in een beveiligde omgeving gegevens uitwisselen met hun arts. Die ontwikkeling wordt telemedicine genoemd.

  Lichtcabine Patinten met psoriasis die lichttherapie krijgen, kunnen die behandeling nu al thuis volgen. Diverse thuiszorgaanbieders leveren apparatuur en een persoonlijk be-lichtingsschema. Vodegel: Lichttherapie is

  vaak effectief. Klachten als een schilferige huid en roodheid kunnen zelfs langere tijd verdwijnen, maar je moet je voorstellen dat je als patint wel twee keer per week naar het ziekenhuis moet voor een behan-deling van rond de twee minuten. Dan is het veel prettiger als je de behandeling thuis kunt volgen.

  Dankzij telemedicine kunnen artsen patin-ten in de toekomst steeds vaker op afstand monitoren. Er bestaat al belichtingsappara-tuur met een modemfunctie, waardoor de behandelaar de technische gegevens van de lichtcabine kan raadplegen. Zo kunnen wij als artsen een patint in de gaten hou-den en eventueel bijsturen.

  Steeds meer patinten met psoriasis die gebaat zijn bij lichttherapie,

  volgen de behandeling thuis. Dermatoloog Robert Vodegel van het

  Medisch Centrum Leeuwarden is enthousiast. Voor patinten is het

  prettig om niet steeds naar het ziekenhuis te hoeven.

  Psoriasis-Infolijn 070-383 8003

  www.psoriasisvereniging.nl

  Via deze website kun je ook voor

  25,- per jaar lid worden van de

  vereniging.

  Wil je meer weten?

  Psoriasis komt weinig voor Niet waar - Psoriasis is een veelvoorkomende huidaandoening. Een op de vijftig mensen in Nederland heeft psoriasis.

  De uitspraak van psoriasis is

  lastig. Zorg dat je de klemtoon

  op de ri legt: psoRIasis.

 • Wat is op afstand de beste

  plaats voor een lichtbehandeling?

  Medizorg maakt het mogelijk om UVB-lichttherapie thuis te volgen waardoor u niet afhankelijk bent van de openingstijden van een polikliniek of een behandelcentrum. Uw dermatoloog heeft tevens de mogelijkheid om belichtingsapparatuur met een online verbinding voor u aan te vragen.

  Medizorg en uw specialist kunnen dan via onze beveiligde webportal uw belichtingservaringen online monitoren en, indien nodig, contact met u opnemen om uw lichtbehandeling bij te sturen.

  Wilt u meer informatie? Kom dan naar de Medizorg stand nr. 13 op de Nationale Psoriasisdag op 29 oktober a.s. of ga naar www.medizorg.nl/licht.

  Dit is een uitgave van Metro CustoM Publishing in saMenwerking Met Pvn

  Psoriasis is een ontstekingsziekte waarbij je verschijnselen als rood-heid en schilfering hebt aan de huid. De ontsteking ontstaat doordat het afweerstelsel te sterk staat afge-steld. Psoriasis is geen infectie. Een

  infectie is namelijk besmettelijk en dat is psoriasis niet. Mensen kunnen er (een genetische) aanleg voor hebben. Er is maar een kleine beschadiging van de huid nodig om een ontstekingsreactie te krijgen. Als mensen met aanleg veel op hun knien zitten ontstaat daar meer druk en kan psoriasis ontstaan. Het kan ook ontstaan door infecties, medicijn gebruik of stress.

  Lichte tot matige psoriasisTweederde van de mensen met psoriasis heeft een milde vorm. Zij hebben enkele plekjes op de behaar-de hoofdhuid, of in de strekzijde van de ellebogen of knien. De behandeling is uitwendige therapie die bestaat uit vitamine D en corticosteroden.

  Matig tot ernstige psoriasisDe plekken komen voor op een groter deel van het li-chaam, bijvoorbeeld op de romp of armen. Mensen hebben dan vaak problemen met kleding, ze willen bedekkende kleding aan en vinden het vervelend om naar het zwembad te gaan legt van de Kerkhof uit. De behandeling is lichttherapie. De patinten komen naar de polikliniek voor een behandeling met uv-straling. Maar langdurig en veelvuldige licht-therapie kan zorgen voor huidveroudering en geeft een vergroot risico op huidkanker. Op een gegeven

  ' Psoriasis is niet besmettelijk'Ongeveer twee procent van de Nederlanders heeft

  psoriasis. Dat kan veel problemen geven in de

  kwaliteit van leven, omdat het chronisch is en de

  plekken op de huid zitten, het is zichtbaar, zegt

  dermatoloog Prof. Dr. Peter van de Kerkhof. Hij legt

  uit wat psoriasis is en welke behandelingen er zijn.

  ColofonPsoriasis: je gaat er niet dood aan, maar soms heb je geen leven is een publicatie van Metro Custom Publishing.

  Productmanager Jessica Gerretsen, jessica.gerretsen@metronieuws.nl, 020-511 4081 Tekst en vormgeving RedactiePartners MediaGroep, www.redactiepartners.nl Beeld Nationale Beeldbank, Shutterstock Voor meer informatie over Metro Custom Publishing of als u zelf een idee heeft voor een uitgave kunt u contact opnemen met David Beentjes, david.beentjes@metronieuws.nl, 020-511 4073.

  moment kun je over gaan op orale medicatie; Methotrexaat, Acitretine, Fumaarzuur of Ciclosporine.

  Matig tot ernstige psoriasis met gewrichtsklachtenIemand met gewrichtspsoriasis moet ook naar de reumatoloog. Er wordt dan gekeken naar een behan-deling voor de gewrichten. Methotrexaat is de eerste keuze. De andere medicijnen zijn niet werkzaam op de gewrichten.

  Ernstige psoriasisVan de Kerkhof: In deze groep vallen mensen die niet goed op de gewone medicatie reageren of teveel bijwerkingen hebben. Zij komen in aanmerking voor biologicals. Biologicals zijn grote moleculen die door levende organismen geproduceerd worden. Die grote moleculen worden onder de huid ingespoten of via een infuus. De belangrijkste groep zijn de alfa medicijnen (anti tnf). Die medicijnen, bijvoorbeeld Etanercept, Infliximab of Adalimumab werken goed bij zowel de gewrichtsklachten als bij psoriasis. De 2e groep medicijnen anti IL-12 IL-23 (ustekinumab) heeft een goede werking bij uitgebreide psoriasis.

  Zeer ernstige psoriasisBij deze zeldzame groep is de hele huid van top tot teen aan gedaan. De patinten reageren moeilijk op de behandeling. Zij komen meestal twee weken naar de kliniek voor een opname en krijgen dan een uitwendige behandeling met Ditranol. Ook gaan we na wat de beste combinatie behandelingen zijn en brengen we